فهرست مطالب

مجله مطالعات روان شناسی صنعتی و سازمانی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیرا کمالی، زهره رافضی*، رضا وزیری صفحات 207-224

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضایت شغلی بر اساس میزان فعالیت سیستم های مغزی- رفتاری انجام شد. طرح پژوهش توصیفی (غیرآزمایشی) از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شاغلین در زمستان 1396 با حداقل یک سال سابقه کار در موقعیت فعلی و حداقل مدرک تحصیلی دیپلم بود. نمونه ای به حجم 321 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ) فرم کوتاه و مقیاس تجدیدنظر شده حساسیت به تقویت جکسون استفاده شد و پرسشنامه ها از طریق ربات تلگرامی توزیع شدند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS ویراست 26 تحلیل شدند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سیستم های فعال سازی رفتاری (BAS) و بازداری رفتاری (BIS) با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنی داری دارند (0.05>p). بهترین پیش بینی کننده، زیرسیستم سکون با 0.26-= βو سپس جنگ با 0.20-= βاست که با رضایت شغلی، رابطه منفی و معنی داری دارند. در مجموع، با توجه به تایید نقش پیش بینی کننده هر سه سیستم مغزی- رفتاری برای رضایت شغلی، می توان جهت پیش بینی و افزایش رضایت شغلی کارکنان از آن ها سود جست.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سیستم های مغزی-رفتاری، BAS، BIS، FFFS
  • ایمان ارجمند راد، حسین شکرکن* صفحات 225-240
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی کاری با عملکرد شغلی و اشتیاق کاری بود. جامعه پژوهش حاضر شامل تمامی کارکنان شاغل در یک شرکت نفت و گاز بود که در سال 99-1398 در این شرکت مشغول به کار بودند. نمونه پژوهش شامل 250 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. از پرسشنامه های سرمایه اجتماعی سازمانی، اشتیاق کاری، کیفیت زندگی کاری و عملکرد شغلی به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی بنیادی و رگرسیون گام به گام انجام گرفت. نتایج حاصل از همبستگی بنیادی نشان داد که بین دو مجموعه متغیر پیش بین و ملاک همبستگی بنیادی معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که مولفه های محیط کار ایمن و بهداشتی، همکاری، قانون گرایی و قابلیت های انسانی، 11 درصد از واریانس عملکرد شغلی کارکنان را تبیین می کنند. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که مولفه های توسعه قابلیت های انسانی، ارزش و وابستگی اجتماعی، 21 درصد از واریانس اشتیاق کاری کارکنان را پیش بینی می کنند. با توجه به نتایج این پژوهش، به مدیران و مسیولان شرکت ها و سازمان ها پیشنهاد می شود که با اتخاذ مداخلات مناسبی که سعی در بهبود سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی کاری دارند، تا اندازه ای اشتیاق کاری و عملکرد شغلی کارکنان را افزایش بدهند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اشتیاق کاری، کیفیت زندگی کاری، عملکرد شغلی
  • نجم جامع، زینب ربانی* صفحات 241-258
    سلامت نیروی کار شامل سلامت فیزیکی و سلامت روانی می باشد. بهبود شرایط روانی می تواند موجب پیشگیری بسیاری از مشکلات و حوادث ناشی از کار و افزایش سطح سلامت کارکنان گردد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کننده استرس شغلی در رابطه بین جو ایمنی و حوادث ناشی از کار در کارکنان شرکت توزیع برق استان خوزستان بود. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی بوده و طرح آن توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان عملیاتی شرکت توزیع برق استان خوزستان بود. تعداد 214 نفر از آن ها به روش تصادفی مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های جو ایمنی نوردیک، پرسشنامه استرس شغلی و پرسشنامه حوادث شغلی را تکمیل نمودند. داده های جمع آوری شده با روش های همبستگی و رگرسیون سلسله مراتبی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بین متغیرهای جو ایمنی با استرس شغلی و نرخ حوادث ناشی از کار، رابطه منفی و معنی داری وجود دارد، و استرس شغلی با نرخ حوادث ناشی از کار، رابطه مثبت و معنی داری دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد متغیر استرس شغلی در رابطه بین جو ایمنی و نرخ حوادث ناشی از کار نقش تعدیل کننده داشته و این رابطه را در جهت منفی تعدیل می کند. بنابراین علی رغم این که جو ایمنی یک عامل مهم در کاهش حوادث شغلی است، اما با وجود استرس شغلی در کارکنان، افزایش جو ایمنی، نمی تواند نرخ حوادث ناشی از کار را چندان کاهش دهد.
    کلیدواژگان: جو ایمنی، حوادث ناشی از کار، استرس شغلی
  • ریحانه دژبان، حسین سماواتیان*، نسرین ارشدی صفحات 259-282

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه روان رنجوری و سرسختی با بهزیستی کارکنان با نقش میانجی گر تاب آوری و ذهن آگاهی و نقش تعدیل گر ساعات کاری و نوع نوبت کاری بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از تمامی کارکنان نوبت کار یک شرکت صنعتی در شهر اهواز بود. نمونه پژوهش شامل 206 مرد، با میانگین سنی 38 سال، با تجربه نوبت کاری حداقل 2 سال و میانگین ساعات کاری هفتگی 54 ساعت بود. جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه بهزیستی کارکنان ژنگ و همکاران، تاب آوری کانر و دیویدسون، ذهن آگاهی براون و رایان، روان رنجوری مک کرا و کوستا و سرسختی بارتون و همکاران به کار گرفته شد. جهت تحلیل داده های پژوهش از روش الگویابی معادلات ساختاری، آزمون بوت استراپ و رگرسیون سلسله مراتبی در نرم افزار آماری AMOS و SPSS ویرایش 24 استفاده شد. نتایج الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که تاب آوری رابطه بین متغیرهای سرسختی و بهزیستی کارکنان را میانجی گری می کند. با این وجود، نوع نوبت کاری و ساعات کار هفتگی در رابطه بین سرسختی و بهزیستی اثرات تعدیل کنندگی نشان نداد. بنابراین می توان نتیجه گرفت انعطاف پذیری روان شناختی حاصل از تاب آوری می تواند مکانیسمی باشد که منجر به بهزیستی کارکنان می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی کارکنان، روان رنجوری، ذهن آگاهی، تاب آوری، نوبت کاری
  • نورعلی فرخی، فرید احمدارد* صفحات 283-300

    رضایت شغلی مفهومی چندبعدی است و با عوامل متعددی ارتباط دارد. به عبارت دیگر، رضایت شغلی با تحقق مجموعه ای از عوامل حاصل می شود. عوامل زمینه ساز و ایجادکننده رضایت شغلی متنوع و متعددند، از این رو هدف اصلی این مطالعه، بررسی رابطه بهزیستی عاطفی و استرس شغلی با رضایت شغلی با توجه به نقش میانجی گر خودکارآمدی شغلی بود. طرح پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان مراکز علوم اعصاب استان لرستان در سال 98 بود. نمونه گیری به شیوه تصادفی چندمرحله ای انجام شد و نمونه ای به حجم 252 نفر انتخاب گردید. در این مطالعه از پرسشنامه های بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل (JAWS)، رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ)، استرس شغلی (HSE) و خودکارآمدی شغلی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری و در نرم افزار AMOS  انجام شد. یافته ها نشان داد که الگوی پیشنهادی از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج نشان دادند که استرس شغلی با خودکارآمدی شغلی و رضایت شغلی رابطه معنی داری دارد. رابطه بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل نیز با خودکارآمدی شغلی و رضایت شغلی معنی دار بود. همچنین، نقش میانجی گر خودکارآمدی شغلی در رابطه بین بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل و رضایت شغلی معنی دار شد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، استرس شغلی، بهزیستی عاطفی، خودکارآمدی شغلی
  • لیلی پورعلیقلی ایپچی، هادی فرهادی* صفحات 301-320
    هدف این پژوهش بررسی رابطه اعتیاد به کار و اشتیاق کاری با کیفیت زندگی کاری با توجه به نقش تعدیل کنندگی ویژگی های شخصیتی بود. جامعه آماری شامل کلیه ماماهای شاغل در سه بیمارستان زنان مامایی شهر تبریز (الزهرا - طالقانی- 29 بهمن) در سال 1397 بود که از میان آن ها 120 نفر با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های اعتیاد به کار وارت، اشتیاق کاری سالوانا و شافلی، کیفیت زندگی کاری والتون، و پنج عامل شخصیت نیو کاستا و مک کری بودند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی در نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که اعتیاد به کار و اشتیاق کاری با کیفیت زندگی کاری همبستگی مثبت و معنی داری دارند (P<0.05). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که هر دو متغیر اعتیاد به کار و اشتیاق کاری، توان پیش بینی کیفیت زندگی کاری را داشتند (P<0.05). در نهایت، نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که هیچ یک از ویژگی های شخصیتی رابطه اعتیاد به کار و کیفیت زندگی کاری را تعدیل نمی کنند، اما از بین ویژگی های شخصیتی، وظیفه شناسی و تجربه پذیری، نقش تعدیل کنندگی معنی داری در رابطه بین اشتیاق کاری و کیفیت زندگی کاری دارند (P<0.05).
    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، کیفیت زندگی کاری، اشتیاق کاری، ویژگی های شخصیتی
  • رامین غریب زاده*، علی آقایی خانه برق، محسن طالب زاده، مهدی ابراهیمی صفحات 321-336
    اجرای برنامه های آموزش بزرگسالان، مستلزم داشتن مدل مناسب است. با توجه به نبود الگوی بومی آموزش بزرگسالان همراستا و متناسب با فرهنگ جامعه، هدف اصلی پژوهش، طراحی و اعتبارسنجی مدل سنجش آموزش های بزرگسالان در مراکز مشاوره و توانبخشی بود. در این پژوهش، از روش کیفی و نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی استفاده شد. در ابتدا با خبرگان مراکز مشاوره و توانبخشی مصاحبه های نیمه ساختاریافته به عمل آمد که تا رسیدن به اشباع نظری (12 نفر) ادامه پیدا کرد. سپس داده های حاصل از مصاحبه ها به روش تحلیل تم و با استفاده از نرم افزارN-vivo 10  تحلیل شد. برای اعتبارسنجی کیفی و اجماع بین خبرگان در جهت واقعی بودن مولفه ها و شاخص های شناسایی شده از فن دلفی فازی استفاده شد. پس از مرحله دلفی فازی، فهرست ابعاد، مولفه ها و شاخص های شناسایی شده در اختیار چند نفر از اساتید دانشگاه و دانشجویان دکترا که در حوزه آموزش بزرگسالان تخصص داشتند، قرار گرفت که با انجام اصلاحات از صحیح و مناسب بودن معادل و اصطلاحات انتخاب شده برای نام گذاری ابعاد، مولفه ها و شاخص ها اطمینان حاصل شد. بر این اساس، مدل نهایی سنجش آموزش بزرگسالان مراکز مشاوره و توانبخشی طراحی شد که شامل 6 بعد (شامل گروه مداری، ایجاد انگیزه، بودجه، توجه به محدودیت ها، دقت عمل در آموزش و تناسب)، 10 مولفه و 48 شاخص بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش بزرگسالان، سنجش، مدل سازی، مراکز مشاوره، توانبخشی
  • علی مظفر*، عبدالکاظم نیسی صفحات 337-352
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی عضویت گروهی (کارکنان حادثه دیده و حادثه ندیده) از روی متغیرهای تعارض بین فردی و عدالت سازمانی و نیز دستیابی به معادله ممیز انجام شده است. شرکت کنندگان در پژوهش 255 نفر از میان کارکنان صف شرکت ملی حفاری ایران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. طرح پژوهش همبستگی از نوع پیش بین است و جهت دستیابی به تفاوت های گروهی و پیش بینی گروهی و دستیابی به معادله ممیز از روش آماری تحلیل تمییز (تشخیصی) استفاده شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تعارض بین فردی در کار و پرسشنامه عدالت سازمانی بود. نتایج نشان داد که افراد حادثه دیده در مقایسه با افراد حادثه ندیده از نمرات تعارض بین فردی بیشتر و عدالت سازمانی کمتری برخوردار بودند. در مجموع، متغیرهای مورد بررسی در این تحقیق پیش بین های مناسبی برای تفکیک گروهی (کارکنان حادثه دیده و کارکنان حادثه ندیده) بودند. بنابراین، پیشنهاد می شود با کنترل نمودن متغیرهای ذکرشده حادثه دیدگی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: تعارض بین فردی در کار، حادثه دیدگی، عدالت سازمانی ادراک شده
  • صالح رحیمی*، طاهره میرزایی، فرامرز سهیلی صفحات 353-366
    برتری سازمان ها نسبت به هم حاصل توانمندی کارکنان آنان است. چنان چه عواملی منفی از قبیل استرس شغلی کارکنان پایین باشد، سلامت روان و تعهد سازمانی کارکنان افزایش می یابد. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی رابطه استرس شغلی با سلامت روان و تعهد سازمانی در کارکنان کتابخانه های عمومی استان ایلام بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان کتابخانه های عمومی استان ایلام در سال 1397 بوده که تعداد کل آن ها 123 نفر بود. با توجه به محدود بودن حجم جامعه آماری، تمامی اعضای جامعه و به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های تعهد سازمانی آلن و مایر، سلامت عمومی گلدبرگ و استرس شغلی کوپر و همکاران، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل استفاده شد. با توجه به یافته های پژوهش، بین استرس شغلی و سلامت روان رابطه معنی داری مشاهده نشد اما رابطه بین استرس شغلی و تعهد سازمانی معنی دار بود. با توجه به نتایج پژوهش، مدیران کتابخانه ها باید به اثرات منفی استرس شغلی توجه کنند و برای حفظ تعهد کارکنان به سازمان، سعی در کاهش استرس شغلی آنان نمایند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، تعهد سازمانی، سلامت روان‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
  • زهرا عطایی* صفحات 367-378

    استرس شغلی از جمله عواملی است که اغلب سبب تاثیرگذاری منفی بر سایر جنبه های زندگی شغلی و اجتماعی فرد می شود. همچنین، رضایت زناشویی، یک جنبه بسیار مهم در روابط زوجین است و نقش مهمی در سلامت روان شناختی زوجین ایفا می کند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر استرس شغلی و رضایت زناشویی در کارکنان متاهل نیروی انتظامی کرمانشاه انجام شد. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. در این پژوهش 20 نفر از کارکنان نیروی انتظامی شهر کرمانشاه که به شکل تصادفی انتخاب و در دو گروه 10 نفری آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه استرس شغلی HSE بود که در بین اعضای دو گروه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون توزیع شد. سپس گروه آزمایش طی مدت 8 جلسه (هر جلسه 1/5 ساعت) تحت درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون یومان ویتنی در نرم افزار SPSS-25 تجزیه و تحلیل شدند. یافته های حاصل از آزمون یومان ویتنی نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه از نظر استرس شغلی تفاوت معنی داری وجود دارد (p <0.05). همچنین نتایج نشان داد که در دو گروه آزمایش و گواه از نظر رضایت زناشویی تفاوت معنی داری وجود دارد (p <0.05). با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود که دوره های آموزشی و درمانی مناسب به منظور ارتقاء رضایت زناشویی و کاهش استرس شغلی کارکنان برگزار گردد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، درمان شناختی-رفتاری، رضایت زناشویی
  • ناهید هاشمیان بجنورد*، مسعود مقدس زاده بزار، فاطمه علیدوستی صفحات 379-398

    تحقیقاتی که در رابطه با تاثیر ویژگی های شخصیتی بر عملکرد شغلی انجام شده، عمدتا براساس تحلیل همبستگی یا رگرسیون بوده و تغییرات عملکرد شغلی براساس هر مولفه از شخصیت را تبیین کرده است. هدف از این تحقیق ارایه مدلی است که بتواند نقش عوامل شخصیتی را در عملکرد شغلی تبیین کند و صرفا متکی بر داده های جمع آوری شده از شاغلین نباشد. این روش وزن تاثیر هر عامل را بر عملکرد شغلی بر اساس نظر خبره تبیین می کند. خبره با استفاده از مقایسه های زوجی، ترجیح هر عامل شخصیتی را بر دیگری بیان می کند؛ سپس با روش تحلیل سلسله مراتبی وزن هر عامل مشخص می شود. با همین روش وزن شخصیت در مقایسه با تخصص و تجربه تعیین می گردد. این روش برای کارکنان دانشگاه خیام و در سه بخش امور دانشجویی، امور مالی و اداره آموزش انجام شد. برای آزمون مدل، معاونان آموزشی، مالی و دانشجویی به عنوان خبره انتخاب شدند. با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Choice Expert وزن هر عامل در عملکرد محاسبه شد. وزن های محاسبه شده در نرم افزار با توجه به نرخ ناسازگاری اندک، قابل قبول بود. در اداره آموزش وزن های مسئولیت پذیری 0.51، موافق بودن 0.21 تمایل به تجربیات جدید 0.04، برون گرایی 0.05، روان رنجوری 0.16؛ در امور مالی، مسئولیت پذیری 0.62 موافق بودن 0.20، تمایل به تجربیات جدید 0.10، برون گرایی 0.05 و روان رنجوری 0.03 و در امور دانشجویی مسئولیت پذیری 0.52، موافق بودن  0.14، تمایل به تجربیات جدید 0.24 برون گرایی 0.04 و روان رنجوری 0.06 به دست آمد که در هر سه شغل بررسی شده، مسئولیت پذیری بیشترین نقش را در تبیین عملکرد نشان داد. عملکرد محاسبه شده با معادلات توسعه داده شده توسط مدل با عملکرد شغلی واقعی براساس آزمون همبستگی اسپیرمن همبستگی معنی داری نشان داد (p <0.05).در مجموع، علاوه بر روش رگرسیون می توان از روش تحلیل سلسله مراتبی برای تبیین وزن عوامل شخصیتی در عملکرد شغلی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: روش تحلیل سلسله مراتبی، عملکرد شغلی، ویژگی های شخصیتی
  • مراد کاراندیش، علی مهداد*، محسن گلپرور صفحات 399-416

    زندان یک محیط کاری است که استرس زیادی را برای کارکنان به وجود می آورد و فعالیت در آن به عنوان یکی از سخت ترین مشاغل محسوب می گرددکه ابهام و سردرگمی در نقش هایمحول شدهرا نیز در پی دارد. بدیهی است این ابهام و تعارض می تواند زمینه بروز مشکلات روانی و جسمی را برای افراد شاغل در زندان ایجاد نماید و خطرات محیط کار را برای آن ها مضاعف نماید. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر بسته آموزشی هستی شناختی مبتنی بر نظریه گیدنز بر ابهام نقش و تعارض نقش کارکنان زندان های استان کهگیلویه و بویر احمد انجام گردید. این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی و طرح نیمه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان زندان های استان کهگیلویه و بویر احمد و نمونه آماری نیز 30 نفر از کارکنانی بودند که معمولا در محیط زندان، مشکلات مرتبط با سازگاری شغلی داشتند و این مشکلات بر زمینه های مختلف روابط کاری آن ها تاثیر منفی گذاشته بود. افراد نمونه آماری به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند و برای گروه آزمایش، در 10 جلسه، بسته آموزشی هستی شناختی مبتنی بر نظریه گیدنز اجرا گردید. اطلاعات لازم جهت تحقیق حاضر از طریق پرسشنامه ابهام و تعارض نقش ریزو و همکاران گردآوری شد و داده های تحقیق نیز با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد در ابهام نقش و تعارض نقش بین سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (p <0.01).در دو گروه آزمایش و گواه (p <0.05) تفاوت معنی دار وجود دارد و این اثربخشی در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت (p <0.01). بنابراین بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان گفت اجرای بسته آموزشی هستی شناختی مبتنی بر نظریه گیدنز باعث کاهش ابهام نقش و تعارض نقش در کارکنان زندان ها می گردد و استفاده از این بسته آموزشی می تواند در کاهش برخی مشکلات مرتبط با محیط کار کارکنان زندان موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش هستی شناختی، نظریه گیدنز، ابهام نقش، تعارض نقش
|
  • Samira Kamali, Zohreh Rafezi *, Reza Vaziri Pages 207-224
    Introduction

    Job satisfaction is one of the main concerns for organizations. It's widely related to other important parts of life including mental and physical health, job performance, and organizational productivity. According to the literature, personality variables are very important for predicting job satisfaction due to their relative stability. The present study has considered the neuropsychological and personality variable of reinforcement sensitivity, which is defined based on the activity of three behavioral brain systems, including Behavioral Activation System (BAS), Behavioral Inhibition System (BIS), and Fight, Flight, Freeze System (FFFS) as predictors of job satisfaction; Because it allows people to predict job satisfaction even before they have been employed by organization and organizations can select people with more likely future job satisfaction. It is also true that the level of activity of brain-behavioral systems is initially determined genetically; But in the future, it is also influenced by environmental factors and learning. Therefore, by considering the effect of the activity of each system on job satisfaction, it is possible to increase the possibility of more job satisfaction in people by making appropriate changes in environmental conditions and learning. In this way, organizations can determine the level of activity of systems in each of their current employees, to strengthen the appropriate brain-behavioral system in them to increase their job satisfaction and reduce the activity of system which activity is inversely related to job satisfaction. In this way, the individual, the organization, and, as a result, the whole of society will be able to benefit from more job satisfaction and the problems of less job satisfaction will be reduced.  

    Method 

    The research design was descriptive correlational. The statistical population was all Iran's employees in early 2018 with at least one year of work experience in their current position and at least a diploma degree. The minimum sample size was determined using the Green formula and the final sample of 321 people was determined by the convenient sampling method. Tools were MSQ- short form, and the Jackson Reinforcement Sensitivity Scale (r-RST) which were distributed via a Telegram robot designed for this special purpose. Data were analyzed using Multiple Regression Analysis in SPSS software version 26.

      Results

    The results of regression analysis showed that Behavioral Activation System (BAS) has a positive significant relationship with job satisfaction (β=0.17, p < 0.002), and also the Behavioral Inhibition System (BIS) has a positive significant relationship with job satisfaction (β=0.15, p < 0.007). The best predictor was the Freeze subsystem with β= -0.26 and then the Fight subsystem with β=-0.20, which have a negative significant relationship with job satisfaction.

      Discussion

    Considering the predictive role of three brain-behavioral systems for job satisfaction, these can be useful for predicting and increasing job satisfaction.

    Keywords: Job Satisfaction, brain- behavioral systems, BAS, BIS, FFFS
  • Iman Arjmandrad, Hossein Shokrkon * Pages 225-240
    Introduction
    The purpose of the present study was to investigate the relationship of social capital and quality of work life with job performance and work engagement in employees of an oil and gas company.
     
    Method
    The present study was descriptive-correlational research and is theoretical-applied in terms of purpose. The statistical population included all of the employees in an oil and gas company during 2019-2020. The sample of the study included 250 employees, who selected by simple random sampling method. The Questionnaires of Organizational Social Capital, Work Engagement, Quality of Work Life, and Job Performance were used as research instrument. Canonical correlation and stepwise multiple regression were used for data analysis.
    Results
    The results showed that social capital has a positive significant correlation with job performance and work engagement. Also, the quality of work life had a positive significant correlation with job performance and work engagement. The results of the regression analysis showed that social capital and quality of work life predict employees' job performance with R2=0.11. Also, the results showed that social capital and quality of work life can predict the work engagement of employees with R2=0.21.
     
    Discussion
    Based on the results of the study, social capital and quality of work life are correlated with employees' performance and work engagement. Therefore, managers of organization can improve the work engagement and job performance of employees by implementing appropriate interventions to improve the variables of social capital and quality of working life.
    Keywords: social capital, work engagement, Quality of work life, job performance
  • Najm Jamea, Zeinab Rabbani * Pages 241-258
    Introduction
    Employee’s health includes physical and mental health, so, improving mental health can prevent many problems and accidents caused by work and increase the level of employee’s health. The purpose of this research was to study the moderating role of job stress in the relationship between safety climate and work-related accidents in employees of Power Distribution Company of Khuzestan province.
     
    Method
    The present research was a descriptive correlational study. The statistical population was all of the operational employees who worked in the Power Distribution Company of Khuzestan province, who were 480 people. 214 people were selected by multistage random sampling method.  Nordic Safety Climate Questionnaire, Job Stress Questionnaire, and Occupational Accident Questionnaire were used for data collecting. Hierarchical Regression Analysis and Pearson Correlation were used for data analysis by SPSS-21 software.
     
    Results
    The results of correlation analysis showed that the relationship of safety climate with job stress and work-related accidents was negative and significant. Also, there was a positive and significant relationship between job stress and work-related accidents. The results of hierarchical regression analysis showed that job stress moderated the relationship between safety climate and work-related accidents rate.
     
    Discussion
    Considering the moderating role of job stress in the relationship between safety climate and work-related accidents, the implementation of comprehensive programs on employee stress management is recommended.
    Keywords: safety climate, work-related accidents, job stress
  • Rehaneh Dezhban, Hossein Samavatian *, Nasrin Arshadi Pages 259-282
    Introduction

    The well-being of employees in the field of shiftwork can be examined in a variety of ways. The purpose of this study was to investigate the relationship between neuroticism and hardiness with employee well-being, with mediating role of resiliency and mindfulness and moderating role of working hours and type of shift. Personality variables that may struggle with the consequences of stress, and thus provide the conditions for improving the well-being of employees, have attracted the interest of researchers for many years. Recent research clearly shows that psychological hardiness is negatively related to shift-work. Therefore, psychological hardiness can be one of the effective factors in improving the well-being of shift workers.

    Method

    The statistical population of the study consisted of all employees working in an industrial company in Ahvaz. The sample consisted of 206 men with an average age of 38 years, with at least two years experience of shiftwork, and an average weekly working time of 54 hours. For collecting data, Zheng et al.’s Employee Well-Being Scale (2015), Conner and Davidson's Resilience Scale (2003), Braun and Ryan's Mindfulness Scale (2003), and the DRS-15 Psychological Hardiness (2007) were used. Structural equation modeling, bootstrap test, and hierarchical regression analysis in AMOS-24 and SPSS-24 were used for data analysis.

    Results

    The results indicated that resiliency mediates the relationship between psychological hardiness with employees' well-being. However, the type of shiftwork and weekly working hours did not show any moderating effects in the relationship between psychological hardiness and well-being.

    Discussion

    Therefore, it can be concluded that the psychological flexibility obtained from resiliency can be a possible mechanism that leads to the well-being of employees. However, more research is needed on variables in the field of shiftwork. Further studies are needed on shift context variables.

    Keywords: Employees' well-being, Neuroticism, mindfulness, resiliency, shiftwork
  • Noorali Farrokhi, Farid Ahmadrad * Pages 283-300
    Introduction

    Job satisfaction is a multi-dimensional concept and is related to several factors. In other words, job satisfaction will be achieved by a set of factors. Therefore, the main purpose of this study was to investigatethe relationship of affective well-being and job stress with job satisfaction, concerning the mediating role of job self-sfficacy.

    Method :

    The research method is descriptive-correlational. The statistical population of the study was all the employees of neuroscience centers in Lorestan province in 2019. 3 centers were randomly selected and a random sampling method was used to select individuals. Finally, by removing those who did not complete the questionnaire completely, 252 people participated in the study. Four questionnaires were used in this study: Job-related Affective Well-being Questionnaire (JAWS), Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ), Job Stress Questionnaire (HSE), and Job Self-efficacy Questionnaire.  

    Results 

    Findings showed that the proposed model had a good fit. The results also showed that job stress had significant relationships with job self-efficacy and job satisfaction (p < 0.05). The relationships of job-related affective well-being with job self-efficacy and job satisfaction were also significant (p < 0.05). Also, the mediating role of job self-efficacy in the relationship of job-related affective well-being with job satisfaction was significant.  

    Discussion

    Remarkable in the findings of this study was the existence of a third variable between the relationship between job-related affective well-being and job satisfaction. Affective well-being first affects job self-efficacy and then job self-efficacy affects job satisfaction. Employees' emotions in the workplace affect how employees think.

    Keywords: Job Satisfaction, job stress, job-related affective well-being, Job self-efficacy
  • Lily Pouraliqli Ipchi, Hadi Farhadi * Pages 301-320
    Introduction
    This study aimed to investigate the relationship of workaholism and work engagement with quality of work life considering the moderating role of personality characteristics in midwives of three Gynecology and Midwifery Hospitals (Alzahra, Taleghani, 29 Bahman) in Tabriz.
     
    Method
    The statistical population consisted of all midwives working in three gynecology and midwifery hospitals (Alzahra, Taleghani, & 29 Bahman) in 2018 which 120 individuals were selected by census sampling method. Instruments included the Workaholism (Wart, 1999), Work Engagement (Salanova, Schaufeli, 2001), Quality of Work Life (Walton, 1973), and the Neo-Five Factor (Costa & McCree, 1986) Questionnaires. Data were analyzed by SPSS-23 software using Pearson correlation coefficients, multiple regression analysis, and hierarchical regression analysis.
     
    Results
    The results showed that there is a positive and significant relationship between workaholism and work engagement with quality of work life (p<0.05). The results of regression analysis showed that both variables of workaholic and work engagement were able to predict the quality of work life (p<0.05). The results of hierarchical regression analysis showed that none of the personality characteristics have a moderating role in the relationship of workaholism and quality of work life, but among personality characteristics, conscientiousness and openness to expirience had a significant moderating role in the relationship between work engagement and quality of work life (p<0.05).
     
    Discussion
     This study provides important findings regarding how work engagement and some personality characteristics can be effective in relation to quality of work-life.
    Keywords: workaholism, work engagement, Quality of work life, personality chracteristics
  • Ramin Gharibzadeh *, Ali Aghaei Khane Barg, Mohsen Mohsen Talebzadeh, Mahdi Ebrahimi Pages 321-336
    Introduction
    Today, education experts believe that education is not a cross-sectional, but a lifelong one. We must break the rule that only the classroom is suitable for education and training. One of these training is adult training. Implementing adult education programs requires an appropriate model. Due to the lack of a native model of adult education in line with the culture of the community, the main purpose of the present research was to design and validate a model for assessing adult education in counseling and rehabilitation centers.
    Method
    The present research method was qualitative, and purposive and snowball sampling method was used for it. Initially, semi-structured interviews were conducted with experts from counseling and rehabilitation centers, which continued until the saturation point (12 people). Data obtained from the interviews were analyzed by theme analysis method using N-Vivo 10 software. The fuzzy Delphi technique was used for qualitative validation and consensus among experts to make the identified components and indicators. After the fuzzy Delphi stage, a list of identified dimensions, components, and indicators was made available to several university professors and Ph.D. students who specialized in the field of adult education. They made corrections to the correctness and appropriateness of the selected equivalents and terms. The dimensions, components, and indicators of the Adult Education Assessment Model were ensured.
     
    Results
    Based on the results, the final model for assessing adult education in counseling and rehabilitation centers was designed, which includes 6 dimensions (including group orientation, motivation, budget, attention to limitations, accuracy in training and fitness), 10 components, and 48 indicators.
     
    Discussion
    Paying attention to adult education and managing the educating of this group, is one the features of one developed society. The researches have shown that there is a difference between the learning methods of adults and children. Also, adult education couldn’t use the techniques used in teaching for children, so it was necessary to focus more on practical models instead of theoritical models. Counseling and rehabilitation centers should consider the underlying, environmental, and causal factors resulting from the present study.
    Keywords: Adult Education, Assessment, modeling, Counseling Centers, Rehabilitation
  • Ali Mozaffar *, Abdulkazem Neissi Pages 337-352
    Introduction
    Occupational accidents are one of the most important problems in developed and developing countries. Occupational accidents in any form impose many economic and social problems on organization and society. Therefore, the purpose of this study was to predict group membership (accident-involved and accident-free employees) from interpersonal conflict and organizational justice.
     
    Method
    Participants in the research were 255 employees of the National Iranian Drilling Company who were selected by simple random sampling method. The research design was correlational and predictive. Discriminant Analysis was used for data analysis. The instrument included Spector and Jacks (1998) Interpersonal Conflict Scale and Niehoff and Moorman (1993) Organizational Justice Questionnaire. The accident-involved employees mean people who had been severely injured as a result of traumatic work-related accidents and were referred to a medical center.
     
    Results
    The results confirmed research hypotheses. In other words, the accident-involved employees had high interpersonal conflict scores and low organizational justice scores than accident-free employees. The variables of interpersonal conflict and then organizational justice have shown the highest correlation with only the discriminant function with two predictor variables, respectively.
     
    Discussion
    The variables studied in this study were good predictors for group separation (accident-involved and accident-free employees), so it is suggested that organizations can reduce accident–involvement by controlling the mentioned variables. Also, based on the results, it is suggested that through job stress management programs as well as safety measures, strengthening the principles of safe behavior throughout the organization, the organizations can reduce accidents or eliminate risk factors.
    Keywords: interpersonal conflict at work, accident–involvement, percieved organizational justice
  • Saleh Rahimi *, Tahereh Mirzaie, Faramarz Soheili Pages 353-366
    Introduction
    Whether employees have control over job stress, their mental health, and organizational commitment will increase. One of the main factors for measuring the superiority of one organization to another one is its employees. Commitment and the mental health of employees increase job performance, productivity, and effectiveness of the organization. Therefore, the purpose of this study was to investigate the relationship of job stress with mental health and organizational commitment in employees of Ilam province public librarians.
    Method
    The present research was a descriptive correlational study that was conducted by a survey method. The statistical population of this study included 123 employees of Ilam province public librarians. Mayer and Allen’s Organizational Commitment (1990), Goldberg’ General Health (1972), and Cooper et al.’ Job Stress (1988) Qquestionnaires were used for data gathering. The reliability of all questionnaires was calculated through Cronbach's alpha. Sstructural equation modeling in Lisrel software was used for data analysis.
     
    Results
     Results showed that, there was no significant relationship between job stress and mental health. The relationship of job stress and organizational commitment was negative and significant.
     
    Discussion
    Results showed that job stress decreases organizational commitment, therefore, libraries managers should pay attention to this issue, and  should try to reduce the job stress of the workplace.
    Keywords: job stress, organizational commitment, Mental Health
  • Zahra Ataie * Pages 367-378
    Introduction 

    Job stress is one of the factors that negatively affect other aspects of a person's work and social life. Also, marital satisfaction is a very important aspect of the couple's relationship and plays an important role in the couple's psychological health. This study aimed to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on job stress and marital satisfaction in married police officers in Kermanshah.  

    Method

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. In this study, 20 police officers in Kermanshah were randomly assigned to experimental and control groups (Each group consisted of 10 persons). The instruments used in this study were Enrich Marital Satisfaction and the HSE Questionnaires, which were distributed among the members of the two groups in the pre-test and post-test stages. Then, the experimental group received cognitive-behavioral therapy for 8 sessions (1.5 hours each session). Yuman-Whitney test in SPSS-25 software was used for data analysis.  

    Results 

    The results of the Yuman Whitney test showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in job stress (p < 0.05) and job satisfaction (p < 0.05).  

    Discussion

    According to the results, appropriate training and treatment courses should be held to promote marital satisfaction and reduce job stress in police officers.

    Keywords: job stress, Cognitive-behavioral therapy, Marital satisfaction
  • Nahid Hashemian Bpjnord *, Masoud Moghaddas Zadeh Bazzaz, Fateme Alidoosti Pages 379-398
    Introduction

    Research regarding the influence of personality traits on job performance has been largely based on correlation analysis and has explained job performance changes based on each personality trait. If job assignment is done in such a way that the dispersion of one personality factor is low, performance changes are largely explained by other factors, while that factor may play an important role. The purpose of this study was to develop a model that can explain the role of personality factors in job performance and not only rely on data collected from employees.

    Method 

    Analytical Hierarchy Process explains the effect of each factor on performance based on expert opinion. The expert via pairwise comparisons expresses the preference of each personality factor over others, that is the comparison of each factor to another pairwise. The weight of each factor is then determined by hierarchical analysis. In the same way, the role of personality is determined in comparison with expertise and experience. Thus, an equation for job performance is developed taking into account personality traits. This procedure was performed for the employees of Khayyam University. To test the model, education, financial, and student departments vice presidents were selected as experts. Using the hierarchical analysis model and Expert Choice software, the weight of each factor regarding the job performance was calculated.  

    Results 

    The weights calculated by using software were acceptable due to the low incompatibility rate. In the education office, weights of responsibility, 0.51, agreeableness, 0.21, openness to experience, 0.04, extraversion 0.05, neuroticism, 0.16; in finance department, responsibility, 0.62, agreeableness, 0.20, openness to experience, 0.10, extraversion 0.05, and neuroticism 0.03, and in student affairs office, responsibility, 0.52, agreeableness, 0.14, openness to experience, 0.24, extraversion 0.04 and neuroticism, 0.06, were obtained in all three studied departments. Responsibility showed the greatest role in explaining job performance. The performance calculated with the equations developed by the model showed a significant correlation with the actual job performance based on the Spearman correlation test. In other words, the results of the neo-test and their placement in the equations led to job performance prediction that was correlated with actual performance, which means that the model is validated.  

    Discussion

    In addition to the regression method, the hierarchical analysis method can be used to explain the role of personality factors regarding job performance. In this study, the weight of the effect of personality factors on performance was calculated by hierarchical analysis.

    Keywords: Analytical Hierarchy Process, performance, Personality traits
  • Morad Karandish, Ali Mahdad *, Mohsen Golparvar Pages 399-416
    Introduction

    Prison is one of the workplaces that creates a lot of stress for its employees. Working in the prisons is difficult, and also leads to ambiguity and confusion in the assigned roles. This ambiguity and conflict can create psychological and physical problems for persons working in prisons which increase the risks of the workplace for them. This study aimed to investigate the effect of the ontology training based on Giddens' theory on the role ambiguity and role conflict in prison employees in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province.  

    Method

    This study was a clinical trial and a two-group semi-experimental design with pre-test, post-test, and follow-up of the three months. The statistical population consisted of all prison employees in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province. the research sample consisted of 30 employees who usually had problems related to their job in the prison environment, and these problems had a negative impact on various areas of their employment relationships. Participants were randomly assigned to experimental and control groups (each group of 15), and in 10 sessions, ontological training based on Giddens' theory was performed for the experimental group. Data were collected through the Role Ambiguity and Role Conflict Questionnaires (Rizzo et al., 1970) and were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).

     Results

    Results showed that there was a significant difference in role ambiguity and role conflict between experimental and control groups in the two stages of pre-test and post-test (p < 0.01). This effect continued during the follow-up phase also (p < 0.01).  

    Discussion 

    Based on the results of present study, it can be said that the implementation of ontological training based on Giddens theory reduces role ambiguity and role conflict in prison employees and the use of this training can be effective in reducing some problems related to prison work environment.

    Keywords: ontology training, Giddens theory, Role ambiguity, Role Conflict