فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 76 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی بابایی* صفحات 151-175

    قبل از توصیف ساختار و مکانیسم عملکرد یک پروتئین، ابتدا باید آن را خالص کرد و سپس مورد بررسی قرار داد. خالص سازی پروتئین به مجموعه ای از فرآیندها گفته می شود که در آن یک یا تعداد اندکی از پروتئین ها از یک ترکیب پیچیده که ممکن است سلول، بافت یا موجود زنده کامل باشد، خالص می گردد. برای این که بتوانیم عملکردها، ویژگی های ساختاری و برهم کنش های پروتئین مورد نظرمان را دریابیم ابتدا لازم است تا آن را خالص کنیم. در فرایند خالص سازی، قسمت پروتئینی و غیرپروتئینی از یکدیگر جدا می شوند. بیشترین چالش مربوط به زمانی است که پروتئین مورد نظر باید از سایر پروتئین ها جدا گردد. مراحل خالص سازی معمولا به اندازه پروتئین، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، تمایل اتصالی و فعالیت زیستی پروتئین مورد نظر بستگی دارد. محصول نهایی فرایند تخلیص، پروتئین جداسازی شده نام دارد. معمولا فرایند تخلیص پروتئین، شامل فیلتراسیون و یک یا چند مرحله کروماتوگرافی است. با استفاده از روش هایی مانند کروماتوگرافی و بهینه سازی آن، مولکول های خالص تری بدست می آید و تحقیقات دقیق تری انجام می گیرد. در نتیجه، با تخلیص مولکول مورد نظر، می توان از آن در صنایع مختلف از جمله پزشکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پروتئین، تخلیص، فیلتراسیون، کروماتوگرافی
  • محمدباقر شریف کاظمی* صفحات 176-187

    با در نظر گرفتن بروز پاندمی بیماری کووید 19مصرف داروهای مختلف در نزد بیماران، مورد کنکاش قرار گرفته است. از آنجا که بیماران مبتلا به بیماری های زمینه ای مانند نارسایی احتقانی قلب، هیپرتانسیون و نیز بیماری های عروق کرونر، دارای شانس بالاتری برای ابتلا به این بیماری می باشند، میزان اثرگذاری داروهایی که به علت بیماری های زمینه ای مصرف می شده، بر ریسک بروز و درصد مرگ و میر مبتلایان به بیماری کووید 19، در کوتاه زمان اخیر مورد مطالعات متعددی در کشورهای مختلف گردیده است. دو دسته داروهای مهارکننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین و داروهای بلوک کننده گیرنده های آنژیوتانسین زیاد مورد استفاده قرار می گیرند. چون دو دسته دارویی ذکر شده، سبب افزایش میزان گیرنده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین شماره دو می گردند، این فرضیه مطرح گردید که شروع و یا ادامه مصرف اینگونه داروها، باعث روند تصاعدی ابتلا و یا سرعت بخشی به شدت بیماری می گردد. در شرایط پاندمی کرونا، کدام روش می بایست برگزیده شود؟ شروع، ادامه و یا قطع دو دسته داروها؟ کدامیک بایستی انتخاب گردد تا با ریسک کمتری در بیماران مواجه شویم؟ بر این اساس، مطالعات گزارش شده از کشورهای مختلف، مرور گردیده که در این مقاله، نتیجه گیری حاصل از آن ها آورده شده است. همگی آن مطالعات، این نتیجه مشترک را اعلام نموده اند که برای شروع این دو دسته از داروها در مبتلایان به کووید 19، براساس گایدلاین های درمانی پذیرفته شده رفتار شود و چنانچه بیمار از قبل از ابتلا به کووید 19، اینگونه داروها را مصرف می‫کرده است، قطع نشوند.

    کلیدواژگان: سیستم رنین- آنژیوتانسین، کووید 19، بیماری‫های قلبی- عروقی
  • سولماز بابایی* صفحات 188-199
    زمینه و هدف

    لپتین و گالانین هورمون های دخیل در اشتها و بالانس انرژی می باشد که در تنظیم متابولیسم و تعادل انرژی نقش مهمی دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرینات تناوبی شدید (HIIT) و مصرف کورکومین بر میزان لپتین و گالانین در زنان چاق بود.

    روش کار

    30 زن چاق از بین 85 زن مراجعه کننده به باشگاه های ورزشی شهرستان ارومیه با دامنه سنی 35-30 سال در قالب یک طرح نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون، به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفره تمرینات تناوبی شدید- دارونما، تمرینات تناوبی شدید- کورکومین تقسیم شدند. دوره آماده سازی به مدت سه هفته و تمرینات تناوبی شدید به مدت نه هفته انجام شد (هفته ای 4 جلسه). نمونه های خونی در دو مرحله قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی گرفته شد. لپتین و گالانین سرمی به روش الایزا اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون شاپیرو- ویلک و تحلیل کوواریانس صورت گرفت. سطح معناداری 0/05 در نظر گرفته شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد که دوازده هفته تمرینات تناوبی شدید بر کاهش لپتین (0/05>p)، گالانین (0/05>p)، شاخص توده بدنی (0/05>p) و وزن (0/05>p) در گروه تمرین تناوبی شدید به همراه مصرف کورکومین نسبت به گروه تمرین- دارونما معنی دار بود.

    نتیجه گیری:

     یافته ها نشان داد که مصرف کورکومین به عنوان یک روش غیرتهاجمی می تواند اثر مثبتی بر کاهش مقادیر لپتین و گالانین در زنان چاق تمرین کرده داشته باشد.

    کلیدواژگان: لپتین، گالانین، تمرینات تناوبی شدید، کورکومین، زنان چاق
  • علی سلیمان زاده*، علی شالیزار جلالی، عبدالرحمن عبداللهی، محمدمعین سبزه ای صفحات 200-211
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر ژل رویال بر سمیت ناشی از استات سرب بر پارامترهای اسپرم، سنجش هورمون‫های تولیدمثلی و بیان ژن باک در موش‫های نر کوچک آزمایشگاهی نژاد NMRI پرداخته است.

    روش کار

    در این بررسی، پنجاه و چهار موش نر به طور تصادفی به 9 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل (بدون ژل رویال) (6 سر). گروه شم (10 میلی لیتر نرمال سالین) (6 سر)؛ گروه سرب (1000 ppm ، خوراکی) (6 سر)؛ گروه 4: ژل رویال (100 میلی گرم در کیلوگرم در روز، خوراکی) (6 سر)؛ گروه 5: ژل رویال (250 میلی گرم در کیلوگرم در روز، خوراکی) (6 سر)؛ گروه 6: ژل رویال (500 میلی گرم در کیلوگرم در روز، خوراکی) (6 سر)؛ گروه 7: ژل رویال (100 میلی گرم در کیلوگرم در روز، خوراکی)+ 1000 ppm سرب (6 سر)؛ گروه 8: ژل رویال (250 میلی گرم در کیلوگرم در روز، خوراکی)+ 1000 ppm سرب (6 سر) و گروه 9: ژل رویال (500 میلی گرم در کیلوگرم در روز، خوراکی)+ سرب 1000 ppm (6 سر). در روز 35، خونگیری از موش های بیهوش شده از طریق قلب برای آزمایش هورمون های جنسی و بیضه ها برای بررسی پارامترهای اسپرم و بیان ژن bak جمع آوری شد. پارامترهای اسپرم شامل تحرک، قابلیت زنده مانی، آسیب DNA و مورفولوژی و میزان سطح ظرفیت کل آنتی اکسیدان (TAC) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که مصرف ژل رویال در مقایسه با موش‫های گروه کنترل، باعث افزایش معنی‫دار پارامترهای اسپرم و سطح هورمون های جنسی شد (0/05>p). همچنین درمان با استات سرب باعث کاهش معنی‫ دار در سطح هورمون‫های جنسی و کاهش قابل توجه تحرک، مورفولوژی، قدرت زنده مانی اسپرم، با افزایش درصد اسپرم‫های مرده شد (0/05>p). مصرف همزمان 250 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم در روز ژل رویال با استات سرب توانست اثرات مضر استات سرب را بهبود بخشد و منجر به افزایش قابل توجهی در پارامترهای اسپرم و هورمون‫های جنسی و سطح کل آنتی اکسیدان (TAC) شد (0/05>p). همچنین میزان بیان ژن bak در گروه کنترل و گروه های ژل رویال به طور معنی‫داری (0/05>p) نسبت به گروه استات سرب کمتر بود.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که ژل رویال اثرات محافظتی بسزایی در برابر سمیت تولیدمثلی ناشی از استات سرب در موش‫های کوچک آزمایشگاهی دارد.

    کلیدواژگان: پارامترهای اسپرم، هورمون های استروئیدی، ژل رویال، استات سرب، موش آزمایشگاهی
  • مهدی ولی زاده، اسماعیل بابایی*، رسول شریفی، عباس یزدان بد صفحات 212-221
    زمینه و هدف

    سرطان روده بزرگ یک بیماری شایع در جهان می‫باشد که باعث مرگ و میر بالایی در افراد مبتلا می‫شود. نبود مارکر مناسب تشخیصی و پیش آگهی باعث عدم شناسایی بدخیمی‫های سرطان کولون در زمان مناسب شده است. ژن‫های microRNA با کنترل بیان ژن‫های هدف در بروز و پیشروی سرطان کولون نقش مهمی را ایفا می‫کنند. هدف از مطالعه حاضر، شناسایی بیوانفورماتیکی microRNA های احتمالی موثر با بیان متمایز در نمونه های سرطانی و غیرسرطانی کولون بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع تیوریکال بیوانفورماتیکی بوده و داده های ریزآرایه مربوط به 1513 نمونه سرطان روده با شماره دستیابی GSE115513 از سایت GEO انتخاب شد و با استفاده از برنامه R، ژن‫های مارکر انتخاب گردید. ژن‫های هدف microRNA های شناسایی شده با برنامه TARGETSCAN مشخص شدند و در نهایت، شبکه گرافیکی با برنامه Cytoscape رسم گردید.

    یافته ها:

     آنالیز داده های ریزآرایه نشان داد که has- miR-663b، has-miR-650، has- miR-17-5p،  has-miR-4539 و  has-miR-501-3p دارای توان بیومارکری در نمونه های سرطانی می‫باشند. آنالیز آماری و بررسی ژن‫های هدف این microRNA نشان داد که ژن‫های has-miR-663b (p=0.001 و ROCAUC=0.8965) و has-miR-650 (p=0.001 و ROCAUC=0.9104) دارای بیان متمایز معنی دار بین نمونه های سرطانی و حاشیه غیرتوموری بوده و توان بیومارکری دارند.

    نتیجه گیری

    ژن‫های has- miR-663b و has-miR-650 می‫توانند به عنوان مارکر تشخیصی برای تفکیک نمونه های سرطانی روده بزرگ از نمونه های غیرسرطانی بکار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، microRNA، سرطان روده بزرگ، داده های میکرواری
  • سید حسینعلی صابری، بهنام کمالی دهقان، شهلا فرشیدی، سید مسعود هوشمند، روشنک جزایری* صفحات 222-231
    زمینه و هدف

    موکوپلی ساکاریدوز IVA (سندرم مورکیو نوع A) یک اختلال ذخیره ای لیزوزومی ناشی از جهش در ژن GALNS برروی بازوی بلند کروموزوم 16 است و به روش اتوزومی مغلوب به ارث می رسد. تا به امروز، بیش از 300 جهش مختلف مرتبط با MPS IVA گزارش شده است. ناهمگونی جهش‫ها می‫تواند منجر به اختلاف در تفسیر نتایج آزمایش مولکولی شود، زیرا تغییرات و یا جهش‫های جدید با اهمیت نامعلوم، ممکن است به طور مکرر شناسایی شوند. هدف از این مطالعه، تحلیل جهش‫های GALNS در بیماران ایرانی مبتلا به MPS IVA  بود.

    روش کار

    غربالگری جهش‫های ژن GALNS با استفاده از روش توالی یابی مستقیم برروی نمونه های DNA از 8 بیمارایرانی MPS IVA غیر خویشاوند انجام شد.

    یافته ها

    مطالعه حاضر سه جهش احتمالا جدید و چهار جهش قبلا گزارش شده را شناسایی نمود. همچنین سه جهش جدید بد معنی c.680T>C (p.F227S) در اگزون 7، (c.G949C (p.G317R و (c.956G>C (p.R319T در اگزون 9 در سه بیمار مختلف ایرانی MPS IVA پیدا شد. تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیک، جهش‫های جدید را عامل بیماری پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشانگر عدم تجانس مولکولی ژن GALNS در بیماران ایرانی بود، همچنین این مطالعه موفق به یافتن سه جهش جدید عامل MPS IVA در بیماران ایرانی گردید، که در تشخیص، مشاوره ژنتیک و تشخیص قبل از تولد خانواده های مبتلا کمک کننده است.

    کلیدواژگان: موکوپلی ساکاریدوز نوع IVA، ژن GALNS، غربالگری جهش، مشاوره ژنتیکی
  • فرشید پارسا، ابراهیم حسینی*، داوود مهربانی، سارا هاشمی صفحات 232-241
    زمینه و هدف

    حشیش یا عصاره شاهدانه، از مواد مهم روانگردانی است که میلیون‫ها نفر در سراسر دنیا از آن استفاده می‫نمایند. با توجه به اثرات متنوع حشیش در سلول‫های مغزی، این مطالعه با هدف بررسی اثر حشیش بر رشد سلول های عصبی رده SH-SY5Y انجام گردید.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی سلول های رده SH-SY5Y از انیستیتو پاستور ایران تهیه و سپس در محیط DMEM بعلاوه 10% سرم جنین گاوی-L گلوتامین، پنی سیلین و استرپتومایسین در دمای 37 درجه وCO2 5% انکوبه شدند. پس از اطمینان از تکثیر سلول‫ها و رسیدن به تراکم لازم، سلول‫ها در پاساژ چهارم، به گروه های کنترل و تجربی تحت تیمار با حشیش در غلظت‫های ng/ml 1000 و 100 تقسیم شدند و در طول مدت 1 الی 9 روز رشد سلول های SH-SY5Yبه روش فلوسایتومتری و توسط فرمول PDT= T× محاسبه گردید.

    یافته ها

    سلول های SH-SY5Y، 24 ساعت بعد از انتقال به فلاسک کشت سلولی، به کف فلاسک چسبیدند. این سلول‫ها در ابتدا کروی بوده و بعد از 24 ساعت دوکی شکل شدند. نتایج آزمون شمارش سلولی در روزهای 1 تا 6 حاکی از رشد سلول های تیمارشده با حشیش مشابه با گروه کنترل بود اما از روز ششم به بعد در گروه های تحت تیمار با (عصاره شاهدانه) در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنادار رشد سلولی در سطح  (0/05>p) مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد سلول های SH-SY5Y در محیط کشت از حالت کروی، مشابه سلول‫های فیبروبلاستی، دوکی‫شکل شده و بر اساس نتایج حاصل از شمارش سلولی مشخص گردید که حشیش مانع رشد این سلول‫ها می‫گردد.

    کلیدواژگان: کانابیس، SH-SY5Y، رشد سلولی
  • عنایت الله صیدی، جلال پوراحمد، بهناز شجاع طلا تپه، احمد سلیمی* صفحات 242-253
    زمینه و هدف

    تولوین به عنوان یک سم سیستمیک و حلال صنعتی دارای اثرات مختلفی بر روی ارگان‫های حیاتی بدن می‫باشد. مطالعات مکانیستیک اندکی در ارتباط با فعل و انفعالات بین تولوین و لنفوسیت ‫های انسانی وجود دارد. در این مطالعه سمیت مستقیم تولوین و پتانسیل ترکیبات با خواص آنتی اکسیدانی و محافظتی در مقابل آسیب های میتوکندریایی و لیزوزومی به منظور کاهش سمیت احتمالی آن در لنفوسیت های انسانی مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش کار

    لنفوسیت های انسانی از افراد داوطلب مرد با استفاده از Ficoll Paque Plus و به دنبال آن سانتریفیوژکردن‫های مختلف جداسازی شدند. در این مطالعه، پارامترهایی از قبیل زنده مانی سلولی، سطح رادیکال های فعال (ROS)، لیپید پراکسیداسیون، سقوط پتانسیل غشای میتوکندری (MMP)، آسیب لیزوزومی، سطح گلوتایتون احیا (GSH) و اکسیده (GSSG) در لنفوسیت های انسانی پس از مواجهه با تولوین و ترکیبات آنتی اکسیدان و محافظت کننده میتوکندری و لیزوزومی مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تولوین سبب کاهش در زنده مانی لنفوسیت ها، افزایش سطح ROS، لیپید پراکسیداسیون، آسیب به غشای لیزوزوم، میتوکندری و تخلیه گلوتاتیون شده است که این آسیب ها توسط عوامل چون دی بوتیل هیدروکسی تولوین (BHT) به عنوان یک آنتی اکسیدان مصنوعی، سیلکلوسپورین (Cs.A) به عنوان مهارکننده روزنه های میتوکندریایی و کلروکین به عنوان محافظت کننده لیزوزمی به طور معنی داری مهار شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه پیشنهاد می کند که استفاده از آنتی اکسیدان ها و عوامل محافظت کننده میتوکندریایی و لیزوزومی می تواند در کاهش سمیت ناشی از تولوین در افراد مواجهه یافته موثر باشد.

    کلیدواژگان: تولوئن، آنتی اکسیدان، سمیت سلولی، میتوکندری، محافظت‫کننده‫های میتوکندریایی
  • عزیز همایونی راد*، پروین اروج زاده، امین عباسی صفحات 254-268
    زمینه و هدف

    محصولات لبنی پروبیوتیک از جمله غذاهای فراسودمند هستند که تاکنون تاثیر مثبت آن ها بر سلامت مصرف کنندگان توسط شواهد علمی به تایید رسیده است. ماست به عنوان یکی از غذاهای فراسودمند لبنی پر طرفدار در ایران مطرح است که جای دادن پروبیوتیک ها در آن می تواند منجر به بهبود ویژگی های میکروبیولوژیک و حسی محصول شده و متعاقبا نقش حیاتی در ارتقا وضعیت سلامت جامعه داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مخمر پروبیوتیک کلورومایسس مارکسیانوس بر ویژگی های میکروبیولوژیک و حسی ماست پروبیوتیک طی نگهداری یخچالی است.

    روش کار

    در مطالعه حاضر از مخمر کلورومایسس مارکسیانوس PTCC=5189 برای تولید ماست پروبیوتیک و آسپرژیلوس پارازیتیکوسPTCC=5018 (IR 63)  و پنی سیلیوم نوتاتوم PTCC=5074 به عنوان عوامل بیماری زا شناخته شده و دخیل در فساد ماست در شرایط آزمایشگاهی استفاده گردید. تغییرات شمار مخمر پروبیوتیک و گونه های عامل فساد و همچنین مقبولیت حسی نمونه ها طی 28 روز نگهداری در دمای 4 درجه ی سانتی گراد ارزیابی و با نمونه شاهد مقایسه شد.  

    یافته ها

    جمعیت هر دو گونه عامل ایجاد فساد طی نگهداری یخچالی، تحت تاثیر حضور کلورومایسس مارکسیانوس به صورت معنی داری کاهش یافت (0/01< p). تعداد کلورومایسس مارکسیانوس پس از 28 روز نگهداری، با تعداد log CFU/g 7/35 در حد مطلوب و توصیه شده فدراسیون بین المللی لبنیات قرار داشت. نتایج ارزیابی حسی بیانگر این است که پس از 28 روز نگهداری یخچالی، ماست معمولی پذیرش بیشتری نسبت به ماست پروبیوتیک داشت هرچند این اختلاف معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    کلورومایسس مارکسیانوس تاثیر چشم گیری در بهبود ویژگی های میکروبیولوژیک داشته و می تواند در فرمولاسیون و تولید ماست پروبیوتیک با قابلیت نگهداری بالا و مقبولیت حسی قابل قبول مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: ماست، کلورومایسس مارکسیانوس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس، پنی سیلیوم نوتاتوم، غذای فراسودمند
  • حسن قبادی، علی عابدی*، محمدرضا اصلانی، امین الله مطهری صفحات 269-279
    زمینه و هدف

    ریه یکی از اندام های بدن است که در معرض آلودگی های موجود در محیط های کاری می‫باشد. یکی از شایع‫ترین بیماری های شغلی، مشکلات تنفسی در افرادی است که در محیط کار در معرض آلاینده های مضر قرار دارند. دمای بالای تنور نانوایی و گرد آرد موجود در محیط کاری نانوایان می تواند اختلالات آلرژیک و تنفسی ایجاد نمایند. ارزیابی تست های عملکرد ریوی (اسپیرومتری) نقش مهمی در تشخیص و مدیریت بیماری های ریوی نظیر آسم، بیماری انسدادی و تحدیدی دارند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تست های عملکرد ریوی در نانوایان سنتی (غیرصنعتی) اردبیل و مقایسه آن با افراد غیرنانوا و سالم بود.

    روش کار

    تست های عملکرد ریوی شامل ظرفیت حیاتی سریع (FVC) ، حجم بازدم سریع در ثانیه اول(FEV1)، حداکثر سرعت جریان هوای بازدمی (PEF)، حداکثر سرعت جریان هوای بازدمی(MEF75, MEF50, MEF25) ظرفیت حیاتی و علایم تنفسی و آلرژیک در 51 نانوای سنتی مذکر و 51 فرد غیرنانوا با سن مشابه مقایسه گردید. علایم تنفسی و آلرژیک با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد شامل علایم تنفسی وابسته به شغل نظیر سرفه، خلط، تنگی نفس و علایم آلرژیک، مرتبط به شغل بود. در هر مرحله علاوه بر محاسبه میانگین و انحراف معیار جهت مقایسه میانگین ها از آزمون تی استفاده گردید. در تمامی مراحل 0/05 <pمعنی دار تلقی شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر تفاوت معناداری بین گروه مورد و شاهد در پارامترهای ریوی مشاهده شد. همچنین بین میزان تحصیلات، نوع نانوایی، تعداد ساعات مواجهه در 24 ساعت و BMI افراد نانوا اختلاف معناداری وجود نداشت. بین سابقه کار (سال) با FVC، FEV1، FEV1% و FEF50% ارتباط معنادار وجود داشت. همچنین بین محدوده سنی نانوایان و پارامترهای فوق به جز FVC رابطه معنادار نیز وجود داشت. بین وظایف مختلف در نانوایی ها فقط در مورد FEF50% معنادار بود. میزان FEV1، FVC و نسبت FEV1/FVC در نانوایان در مقایسه با افراد غیرنانوا بطور معنی داری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که پارامترهای ریوی در نانوایان سنتی نسبت به افراد غیرنانوا کاهش داشته و ممکن است در درازمدت در معرض خطر ابتلا به بیماری های انسدادی تنفسی باشند. حرارت بالای تنور و مواجهه احتمالی با مواد محرک نظیر آرد گندم ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد. در افراد شاهد با افزایش سن پارامترهای ریوی کاهش می‫یابد ولی در نانوایان این روند شدیدتر بوده و نیازمند پیگیری می‫باشد. ارزیابی دوره ای برای نانوایان ضروری به نظر می‫رسد.

    کلیدواژگان: نانوایان سنتی، تستهای عملکرد ریوی، بیماری های ریوی شغلی، اردبیل
  • سید علی بازقندی، سمیه صفری راد، محسن ارزنلو، هادی پیری، حسین علی محمدی، فرزاد خادمی* صفحات 280-286
    زمینه و هدف

    مقاومت آنتی بیوتیکی باکتریایی در حال تبدیل شدن به یک بحران بهداشت عمومی در جهان است. هدف از این مطالعه توصیفی- مقطعی، بررسی شیوع سویه های سودوموناس آیروژینوزا مقاوم به چند دارو در اردبیل بود.

    روش کار

    در طول 9 ماه، بین تیر تا اسفند سال 1398، تعداد 50 سویه سودوموناس آیروژینوزا از نمونه های مختلف بالینی در چهار بیمارستان اردبیل جمع آوری و شیوع سویه های MDR، XDR و PDR سودوموناس آیروژینوزا بررسی شد. ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری با استفاده از روش دیسک دیفیوژن بود.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، شیوع سویه های MDR، XDR و PDR سودوموناس آیروژینوزا به ترتیب 52، 40 و 14 درصد بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای سویه های مقاوم به چند دارو سودوموناس آیروژینوزا در اردبیل، نظارت مداوم بر روند مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های بالینی این باکتری به منظور انتخاب بهترین گزینه دارویی برای جلوگیری از شکست درمان ضروری است

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، مقاومت چند دارویی، آنتی بیوتیک
|
  • Mahdi Babaie* Pages 151-175

    Before describing the structure and mechanism of action of a protein, it must first be subject to purification procedure. Protein purification is a set of processes in which one or a small number of proteins are purified from a complex compound that may be a complete cell, tissue, or organism. Understanding the functions, structural properties, and interactions of the protein are directly related to the degree of purity of the protein of interest. In the purification process, the protein and non-protein parts are separated. The biggest challenge is when the protein must be separated from other proteins. The purification procedure of an unknown protein is usually depends on the size, physicochemical properties, binding affinity, and biological activity. The end product of the purification process is called protein isolate. The protein purification process usually involves filtration and one or more chromatographic steps. Chromatography is a useful method for acquiring very pure protein for using in very accurate experiments. Therefore, by purifying the desired molecule, it can be used in various industries, such as medicine.

    Keywords: Protein, Purification, Filtration, Chromatography
  • MohammadBagher Sharifkazemi* Pages 176-187

    Considering the pandemic of the COVID-19 disease, the use of various drugs in patients has been investigated. Recently, numerous studies have been done on the effectiveness of drugs which used to treat the underlying disease such as congestive heart failure, hypertension, as well as coronary artery disease in various countries, because the patients with underlying conditions are more likely to develop COVID-19 disease.Two classes of the most commonly used drugs in these underlying diseases are angiotensin converting enzyme inhibitor and angiotensin-receptor-blocking drugs. Because the two classes of drugs that mentioned above increase the levels of enzyme-converting enzyme receptor-2, it has been hypothesized that the initiation or continuation of such drugs will play some roles in initiation, progression or acceleration of the COVID-19 disease. In the case of a COVID-19 pandemic, there are some questions; which method should be chosen? start, continue or stop of the two classes of drugs as well as which one should be chosen to have a lower risk in patients suffering from COVID-19?. Accordingly, the studies reported from different countries which conducted with the aim of investigating this assumption, was reviewed in this article. As a result, all of those studies have announced this common result that the start-up order for these two groups of drugs in patients with COVID-19, who have underlying cardiovascular disease, should be treated in the same way as other patients, based on valid and accepted current guidelines. Furthermore, do not discontinue these medications if the patient has taken any of them before having COVID-19 disease.

    Keywords: Renin-Angiotensin System, Covid-19, Cardiovascular Diseases
  • Solmaz Babaei Bonab* Pages 188-199
    Background & objectives

    Leptin and galanin are hormones involved in appetite and energy balance that play an important role in metabolism regulation and energy balance. The aim of this study was to evaluate the 12 weeks of intense intermittent exercise (HIIT) and curcumin consumption effect on leptin and galanin levels on inactive obese women.

    Methods

    30 obese women were randomly selected from 85 women referring to sports clubs in  the Urmia city with an age range of 30-35 years in the form of a quasi-experimental design with pre-test and post-test and were divided into two groups of 15 Individual HIIT-Placebo and HIIT-Curcumin. The preparation period lasted for three weeks and HIIT training for nine weeks (4 sessions per week). Blood samples were taken in two stages before and 48 hours after the last training session in the follicular phase. Serum leptin and galanin were measured by ELISA. Statistical analysis was performed using the Shapiro-Wilk test and analysis of covariance. Significance level was considered 0.05 and data were analyzed using SPSS software version 20.

    Results

    The results of statistical analysis showed that 12 weeks of HIIT training reduced leptin (p<0.05), galanin (p<0.05), body mass index (p<0.05), and weight (p<0.05) was significantly higher in the HIIT-Curcumin group than in the HIIT-Placebo group.

    Conclusion

    The results showed that HIIT training combined with curcumin consumption as a non- invasive method can have a positive effect on reducing leptin and galanin levels and obesity-related factors.

    Keywords: Leptin, Galanin, Intense Intermittent Exercise, Curcumin, Obese Women
  • Ali Soleimanzadeh*, Ali Shalizar Jalali, Abdulrahim Abdullahi, MohammadMoein Sabzeie Pages 200-211
    Background & objectives

    The present study investigated the effects of royal jelly on lead acetate induced toxicity on sperm parameters, reproductive hormone assay, and bak gene expression in NMRI male mice.

    Methods

    In this study, fifty four male mice were randomly divided into nine groups: control group (without royal jelly) (n=6); sham group(10 ml normal saline) (n=6); lead group (1000 ppm, oral) (n=6); Group 4: royal jelly (100 mg/kg/day, oral) (n=6); Group 5: royal jelly (250 mg/kg/day, oral)(n=6); Group 6: royal jelly (500 mg/kg/day, oral)(n=6); Group 7: royal jelly (100 mg/kg/day, oral) + 1000 ppm lead (n=6); Group 8: royal jelly (250 mg/kg/day, oral) + 1000 ppm lead (n=6) and Group 9: royal jelly (500 mg/kg/day, oral) + 1000 ppm lead (n=6). On day 35, blood samples were collected from anaesthetized mice by cardiac puncture to assess reproductive hormones and the testes were harvested for determination of sperm parameters and expression bak gene. Sperm parameters including motility, viability, DNA damage, morphology and total antioxidant capacity (TAC) levels were determined.

    Results

    The results showed that administration of royal jelly significantly enhanced sperm parameters and all reproductive hormone levels compared to control mice, (p<0.05). Also, treatment with lead acetate caused a significant reduction in levels of all reproductive hormones and a significant diminution in sperm motility, morphology, viability; with an increase in percentage of dead spermatocytes (p<0.05). The co-administration of the 250 and 500 mg/kg/day royal jelly with lead acetate could ameliorate the deleterious effects of lead acetate resulting in a significant increase in sperm parameters and all reproductive hormones and increase the total antioxidant capacity (TAC) levels (p<0.05). Also, the expression of bak gene in all treated (sham, royal jelly groups) and control groups was significantly lower than the lead acetate group (p<0.05).

    Conclusion

    In conclusion, our findings suggest that the royal jelly has a beneficial effect on male reproductive parameters following lead acetate induced toxicity in mice.

    Keywords: Reproductive Hormone, Sperm Parameters, Royal Jelly, Lead Acetate, Mice
  • Mehdi Valizadeh, Esmaeil Babaei*, Rasoul Sharifi, Abbas Yazdanbod Pages 212-221
    Background & objectives

    Colon cancer is a common disease in the world that causes high mortality in affected people. The lack of appropriate diagnostic and prognostic markers has led to the failure in early diagnosis of colorectal malignancies. MicroRNAs play an important role in controlling the expression of target genes involved in the development and progression of colon cancer. The aim of the present study was the bioinformatics identification of microRNAs with distinct expression in cancerous and non-cancerous colon samples.

    Methods

    This type of study was theoretical bioinformatics and microarray data of 1513 colon cancer samples with the accession number of GSE115513 were obtained from the GEO site and marker genes were selected by using R program. Target genes of the identified microRNAs were provided by TARGETSCAN software and finally, the graphical network was plotted in Cytoscape software.

    Results

    Analysis of microarray data showed that has-miR-663b, has-miR-650, has-miR-17-5p, has-miR-4539 and has-miR-501-3p have biomarker potential in cancer samples. Statistical analysis and investigation of the target genes indicated that miR-663b (ROCAUC=0.8965, p=0.001) and has-miR-650 (ROCAUC=0.9104, p=0.001) had significant distinct expression between cancerous and non-tumor margins with biomarker potential.

    Conclusion

    The has-miR-663b and has-miR-650 genes can be used as diagnostic markers to distinguish colon cancer from non-cancerous samples

    Keywords: Bioinformatic, microRNAs, Colon Cancer, Microarray Data
  • Seyed Hosseiali Saberi, Behnam Kamalidehghan, Shahla Farshidi, Seyed Masoud Houshmand, Roshanak Jazayeri* Pages 222-231
    Background & objectives

    Mucopolysaccharidosis IVA (Morquio syndrome type A) is a lysosomal storage disorder caused by a mutation in the GALNS gene located on chromosome 16q24.3 and is inherited in an autosomal recessive manner. To date, more than 300 different mutations associated with MPS IVA, have been reported. Mutational heterogeneity can lead to difficulties in interpretation of molecular testing results, as novel mutations/variants of unknown significance may be detected relatively frequently. The purpose of this study is to analyze the GALNS mutations in Iranian MPS IVA patients.

    Methods

    Mutation screening of the GALNS gene was performed using direct sequence analysis on DNA samples from 8 unrelated Iranian MPS IVA patients.

    Results

    We have identified three novels and four previously reported mutations in 8 Iranian patients. We identified three novel missense mutations including: c.680T>C (p.F227S) in exon 7, c.G949C (p.G317R) and c.956G>C (p.R319T) in exon 9 in three different Iranian MPS IVA patients.  Bioinformatics analysis predicted the novel mutations as being disease-causing.

    Conclusion

    Our findings indicate the molecular heterogeneity of GALNS gene in Iranian patients. We also managed to find three new mutations of MPS IVA in Iranian patients, which are helpful in diagnosis, genetic counseling and prenatal diagnosis in affected families

    Keywords: Mucopolysaccharidosis Type IVA, GALNS Gene, Mutation Screening, Genetic Counseling
  • Farshid Parsa, Ebrahim Hosseini*, Davood Mehrabani, Sara Hashemi Pages 232-241
    Introduction & objectives

     Cannabis extract is an important psychoactive substance that have used by people around the world. Due to the diverse effects of cannabis on brain cells, this study was conducted to investigate the effect of cannabis extract on the growth of SH-SY5Y neurons.

    Methods

     In this experimental study, SH-SY5Y cells were prepared from Pasteur Institute of Iran and then incubated in DMEM, supplemented with  10% fetal bovine serum ,embryo-L glutamine, penicillin and streptomycin at 37oC and 5% CO2. following cell proliferation, the cells in the fourth passage were divided into control and experimental groups which were treated with cannabis at concentrations of 100 and1000 ng/ml. during  1 to 9 days, SH-SY5Y cells growth was calculated by flow cytometry using PDT= T× formula.

    Results

    SH-SY5Y cells adhered to the bottom of the flask 24 hours after transfer to the cell culture flask. These cells were initially spherical and after 24 hours become spindle. The results of cell count test on days 1 to 6 showed the growth of cannabis-treated cells similar to the control group, but from the sixth day, in the cannabis extract treated groups, a significant reduction in cell growth was observed at the level of p<0.05 compared to the control group.

    Conclusion

     The results showed that SH-SY5Y cells in the culture medium were spherically shaped, similar to fibroblast cells, and the based on the results of cell count, it was determined that cannabis inhibits the growth of these cells.

    Keywords: Cannabis, SH-SY5Y, Cell Growth
  • Enayatollah Seydi, Jalal Pourahmad, Behnaz Shoja Talatappe, Ahmad Salimi* Pages 242-253
    Background & objectives

    Toluene as a systemic toxin and industrial solvents has different effects on vital organs of the body. There is little mechanistic study of the interactions between toluene and human lymphocytes. In this study, the direct toxicity of toluene and the potential of agents with antioxidant, mitochondrial/lysosomal protective effects to reduce its possible toxicity in human lymphocytes were studied.

    Methods

    Blood lymphocytes were isolated from healthy male volunteerchr('39')s blood, using Ficoll Paque Plus followed by gradient centrifugation. In this study, cell viability, reactive oxygen species (ROS) level, lipid peroxidation (LPO), mitochondrial membrane potential (MMP), lysosomal membrane damage, glutathione (GSH) and glutathione disulfide (GSSG) levels, were determined in blood lymphocytes after incubation with toluene and antioxidant, mitochondrial and lysosomal protective compounds.

    Results

    Results showed that toluene reduced lymphocyte viability, increased ROS levels, LPO content, damage to lysosomal membranes, mitochondrial damages and GSH depletion, which these damages were significantly inhibited by dibutyl hydroxytoluene (BHT) as a synthetic antioxidant, cyclosporine A (Cs. A) as an inhibitor of mitochondrial pores, and chloroquine as a lysosomotropic agent.

    Conclusion

    Results of our study suggest that using of antioxidants, mitochondrial and lysosomal protective agents can be effective in reducing toluene-induced toxicity in exposed individuals.

    Keywords: Toluene, Antioxidant, Cytotoxicity, Mitochondria, Mitochondrial Protective Agents
  • Aziz Homayouni-Rad*, Parvin Oroojzadeh, Amin Abbasi Pages 254-268
    Background & objectives

    Probiotic dairy products as a functional food have a positive effect on the health of consumers that have been confirmed by scientific evidence. Yoghurt is considered as one of the most popular dairy foods in Iran, which the incorporation of the probiotics into the yoghurt matrix can improve their microbiological and sensory properties and subsequently will play a vital role in promoting the health of the community. The aim of this study was to investigate the effect of yeast Kluyveromyces marxianus on the microbial and sensorial properties of probiotic yoghurt during refrigerated storage.

    Methods

    In this in vitro study, the yeast Kluyveromyces marxianus PTCC=5189 was used to produce probiotic yoghurt and Aspergillus parasiticus PTCC=5018 (IR 63) and Penicillium chrysogenum PTCC=5074 were used as known pathogens and the main spoilage agents in yoghurt. Changes in the number of probiotic yeasts and spoilage species as well as the sensory acceptability of the samples during 28 days of storage at 4°C were evaluated and compared with the control samples.

    Results

    The population of both species, involved in yoghurt spoilage, during refrigeration were significantly reduced by the presence of Kluyveromyces marxianus (p<0.01). After 28 days of storage, the number of Kluyveromyces marxianus was at the recommended level of the International Dairy Federation with a 7.35 log CFU/g. The sensory evaluation results demonstrated that the control yoghurt samples were more acceptable.

    Conclusion

    Kluyveromyces marxianus has a significant effect on improving microbiological properties and can be used in the formulation and production of probiotic yoghurt with high storage capability and optimal sensory acceptability.

    Keywords: Yoghurt, Kluyveromyces marxianus, Aspergillus parasiticus, Penicillium chrysogenum, Functional Food
  • Hassan Ghobadi, Ali Abedi*, MohammadReza Aslani, Aminollah Mottahari Pages 269-279
    Background and objectives

    The respiratory system is one of the areas that are most vulnerable to unhealthy workplace injuries. One of the most common occupational diseases, are illnesses and respiratory complications in employees who exposed to harmful pollutants in the workplace. Flour powder is a complex organic particle with different components. These ingredients include wheat bran, pollen, starch particles and a variety of bacteria. The high temperature of the bakery oven and the flour in the bakerschr('39') work environment can cause allergic and respiratory disorders. Evaluation of pulmonary function tests (spirometry) plays an important role in the diagnosis and management of lung diseases such as asthma, chronic obstructive pulmonary disease and threatening disease. The aim of this study was to evaluate pulmonary function tests and compare it with non-bakers and healthy people in Ardabil traditional bakers.

    Methods

    Lung function tests including forced vital capacity (FVC), forced expiratory volume in the first second (FEV1), maximal expiratory airflow velocity (PEF), maximal expiratory airflow velocity at 75%, 50%, and 25% of vital capacity (MEF75, MEF50, MEF25) and respiratory and allergic symptoms of 51 traditional male bakers and 51 non-bakers in the same age with other occupations were compared. Respiratory and allergic symptoms using a standard questionnaire including job-related respiratory symptoms such as cough, sputum, shortness of breath, and job-related allergic symptoms. In each phase, in addition to calculating the mean and standard deviation, t-test used to compare the means, the probability of error less than 5% considered significant.

    Results

    In the present study, there was a significant difference between the case group and the control group in pulmonary parameters. In addition, there was no significant difference between the level of education, type of bakery, number of working hours per day and BMI of bakers. There was a significant relationship between work experience (year) and FVC, FEV1, FEV1 percentage and FEF50%. There was also a significant relationship between the age of bakers and the all parameters above, except FVC, and there was a significant difference between different tasks in bakeries only in the case of FEF50%.

    Conclusion

    In control subjects, pulmonary parameters decreased with age, but in bakers, this trend is more severe and needs to follow up. The present study showed that traditional bakers in Ardabil are at risk for obstructive respiratory diseases. High oven temperature and exposure to irritants such as wheat flour may play an important role. Preventive tools such as proper ventilation and protective equipment needed.

    Keywords: Traditional Bakers, Pulmonary Function Tests, Occupational Pulmonary Diseases, Ardabil
  • Seyed Ali Bazghandi, Somayeh Safarirad, Mohsen Arzanlou, Hadi Peeri Dogaheh, Hossein Ali-Mohammadi, Farzad Khademi* Pages 280-286
    Background & objectives

    Bacterial antibiotic resistance is becoming a global health crisis. The aim of this descriptive, cross-sectional study was to investigate the prevalence of multidrug-resistant Pseudomonas aeruginosa strains in Ardabil.

    Methods

    During 9 months, between July 2019 and March 2020, 50 strains of Pseudomonas aeruginosa were collected from different clinical specimens in four hospitals of Ardabil and the prevalence of MDR, XDR and PDR strains of Pseudomonas aeruginosa were evaluated. Antibiotic susceptibility testing was assessed using the disk diffusion method.

    Results

    In the present study, the prevalence of MDR, XDR and PDR strains of Pseudomonas aeruginosa were 52%, 40% and 14%, respectively.

    Conclusion

    Due to high prevalence of multidrug-resistant strains of Pseudomonas aeruginosa in Ardabil, continuous monitoring of the antibiotic resistance trend in clinical isolates in order to select the best medication is necessary.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Multidrug Resistance, Antibiotic