فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 82 (زمستان 1399)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 82 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم هدایتی، فریبا زرانی*، وحید نجاتی، فرشته موتابی، محمود حیدری صفحات 1-15
    پژوهش در زمینه فرایندهای شناختی ضمنی و سوگیری های شناختی در طرحواره های ناسازگار اولیه، نیازمند تهیه محرک های مرتبط با طرح واره است. این مطالعه پیمایشی با هدف تعیین واژگان مرتبط با طرح واره های حوزه طرد و بریدگی به عنوان محرک های کلامی انجام شد. با مرور فرهنگ فارسی صدری افشار، 404 کلمه توسط پژوهشگران بر اساس ارتباط آنها با نیازهای هیجانی ارضا نشده و خاطرات هیجانی مشترک افراد با این طرح واره ها، انتخاب شد. از میان آنها 164 کلمه براساس شاخص روایی محتوا، توسط سه طرح واره درمانگر به عنوان کلمات برانگیزاننده طرح واره هایاین حوزه انتخاب و طرح واره مرتبط با آنها تعیین شد. طرح واره های رهاشدگی، بی اعتمادی، محرومیت هیجانی، انزوای اجتماعی و نقص به ترتیب برای 32، 50، 29، 6 و 32 کلمه تعیین شد. در مرحله بعد سی روان شناس آموزش دیده در حیطه طرح واره درمانی به ارزیابی میزان ارتباط کلمات با طرح واره ها در طیف لیکرت 4 نمره ای پرداختند. تکرار مضمونی محوری در هر گروه از کلمات، نگرانی و هیجانات بیماران و اهمیت تاکید بر کلام و گفتار درونی را نشان می دهد. این پایگاه داده کلامی محتوای لازم پارادایم های شناختی برای سنجش، درمان و پیشگیری از فعال شدن طرح واره ها را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: طرح واره ناسازگار اولیه، حوزه طرد و بریدگی و محرک کلامی
  • ساناز خدادوست، حسین ابراهیمی مقدم*، خدیجه ابوالمعالی صفحات 16-32
    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی الگوی گشتاوری Olson بر طلاق عاطفی، باورهای ارتباطی و استرس- اضطراب- افسردگی در زوجین در معرض طلاق عاطفیبود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمام زوجین دارای روابط ناکارآمد متقاضی زوج درمانی به مرکز مشاوره دکتر ابراهیمی مقدم در شهر تهران بودند که 16 زوج به روش نمونه گیری در دسترس پس از مصاحبه انتخاب و در دوگروه آزمایش و کنترل (دو گروه 8 زوجی) جایگزین شدند. گروه آزمایش در 10 نشست 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر الگوی گشتاوری Olson را دریافت کردند. قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه های طلاق عاطفی (Gottman, 1995)، باورهای ارتباطی (Eidelson& Epstein, 1982) و مقیاس افسردگی -اضطراب- استرس (Lovibond& Lovibond,1995) اجرا و بعد از جمع آوری اطلاعات، داده ها با روش تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها تفاوت معنی داری را در کاهش جدایی عاطفی، بهبود باور تخریب کنندگی مخالفت، توقع ذهن خوانی، باور به عدم تغییرپذیری همسر و نیز اضطراب و افسردگی نشان دادند (05/0 > P). در مولفه های کمال گرایی جنسی، باور به عدم تفاوت جنسیتی و استرس تفاوت معنی داری مشاهده نشد. این مداخله باعث بهبود روابط میان زوجین، احساس صمیمیت و کاهش فشار روانی گردید.
    کلیدواژگان: الگوی گشتاوری Olson، باورهای ارتباطی، اضطراب، افسردگی، استرس، طلاق عاطفی
  • سید سعید نوابی، منصوره پورمیری* صفحات 33-45

    این پژوهش با هدف تاثیر ادراک از عدم تعادل تلاش - پاداش بر تعارض کار - خانواده با نقش میانجیگری بهزیستی ذهنی انجام گرفت. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه کارکنان رسمی و اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) به تعداد 700 نفر در سال 97 است که از طریق جدول کرجسی و مورگان، تعداد 248 نفر انتخاب و پرسشنامه توزیع گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه عدم تعادل تلاش - پاداش (Sigrist, 2013)، پرسشنامه تعارض کار - خانواده (Carlson et al. 2000) و پرسشنامه بهزیستی ذهنی (Keyes et al. 2003) است. روش های تجزیه وتحلیل اطلاعات تحقیق با استفاده از نرم افزار Spss25 و PLS_WARP6 بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که عدم تعادل تلاش - پاداش بر تعارض کار - خانواده (18/0p=)، عدم تعادل تلاش - پاداش بر بهزیستی ذهنی (41/0 -p=) و تعارض کار - خانواده بر بهزیستی ذهنی (29/0 - p=) تاثیرگذار است و بهزیستی ذهنی نقش میانجی گری در رابطه بین ادراک از عدم تعادل تلاش - پاداش بر تعارض کار - خانواده دارد.

    کلیدواژگان: عدم تعادل تلاش - پاداش، تعارض کار - خانواده، بهزیستی ذهنی، کارکنان و اعضای هیئت علمی
  • لیلا محدث شکوری گنجوی، حسن احدی*، فرهاد جمهری، جواد خلعتبری صفحات 34-46

    هدف این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر سطح قند خون و خودکارآمدی در زنان مبتلا به دیابت نوع II بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش و پس آزمون و پیگیری، با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل همه زنان دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) شهر تهران در پاییز 1397 بودند. روش نمونه گیری بصورت دردسترس (30 زن دیابتی) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (n=15) و گواه (n=15) قرار گرفتند. مرحله پیش آزمون، مقیاس پرسشنامه خودکارآمدی عمومی (شرر و همکاران؛ 1982) و تست قند خون ناشتا انجام شد. سپس گروه آزمایش 8 جلسه تحت درمان قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند و در پایان هر دو گروه تحت پس آزمون و دوره پیگیری (3 ماه) قرار گرفتند. تحلیل داده ها، برای متغیر خودکارآمدی، از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و برای اندازه گیری قند خون ناشتا از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان دادند بین دو گروه آزمایش وگواه، پس از اجرای درمان تفاوت معناداری وجود دارد. بطوریکه، میانگین نمره خودکارآمدی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش و سطح قند خون ناشتا کاهش یافت (001/0>P).

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، زنان مبتلا به دیابت نوع II، قند خون ناشتا
  • یاسر گراوند، غلامحسیین مکتبی*، محمد کوهی، مریم صمدی طاهر گورابی صفحات 47-60

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سرمایه های روان شناختی و روحیه پژوهشی با خودمختاری پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه چمران اهواز بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری در این تحقیق شامل همه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده های علوم انسانی دانشگاه چمران اهواز که در سال تحصیلی 97- 1396 مشغول به تحصیل بوده و تعداد آنها در کل 368 نفر بود. از این تعداد 190 نفر با روش نمونه گیری، طبقه ای نسبتی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. گردآوری داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های خودمختاری پژوهشی (2016، garavand)، سرمایه روان شناختی (لوتانز و همکاران، 2007) و روحیه پژوهشی (Shirzad,2011) انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 و بهره گیری از رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج، تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین خرده مقیاس های سرمایه روان شناختی دو خرده مقیاس تاب آوری و خرده مقیاس خودکارآمدی قادر به تاثیرگذاری بر خودمختاری پژوهشی می باشند. علاوه بر این، از بین خرده مقیاس های روحیه پژوهشی، دو خرده مقیاس پشتکار و خرده مقیاس کنجکاوی قادر به تاثیرگذاری بر خودمختاری پژوهشی بودند.

    کلیدواژگان: خودمختاری پژوهشی، سرمایه روان شناختی، روحیه پژوهشی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • آرمیندخت احمدی، سید مهدی صابری*، سید سعید پورنقاش تهرانی، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 61-68

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر عملکرد خانواده بر بروز بزهکاری در نوجوانان کانون اصلاح و تربیت شهر تهران بود. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و جامعه آماری شامل نوجوانان بزهکار مقیم کانون اصلاح و تربیت بود. از 300 نفر نوجوان مقیم کانون اصلاح و تربیت در سال 1396 تعداد 175 نفر از آنان، نوجوانانی بودند که حداقل برای دومین بار به کانون اصلاح و تربیت ارجاع شده و به عنوان نمونه بزهکار مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای ارزیابی عملکرد خانواده از پرسشنامه سنجش خانواده مک ماستر (Ebstein, Baldvin& Bishap, 1983) و برای سنجش میزان بزهکاری از مقیاس بزهکاری چندبعدی نوجوانان و جوانان (Sahami, 2017) استفاده شد. استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد عملکرد خانواده در سطح 99 درصد اطمینان، 56 درصد از واریانس بزهکاری را تبیین می کند و عدمهمراهی عاطفی با بتای 12، ناتوانی در حل مشکل با بتای 05/9، عدم کنترل رفتار با بتای 7/7، فقدان آمیزش عاطفی با بتای 8/6، فقدان ارتباط با بتای 6/3 و عدم ایفای صحیح نقش ها با بتای 8/2 بر بزهکاری تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: بزهکاری، نوجوانان، عملکرد خانواده
  • بهناز چقاجردی، فرزانه نیک نژادی* صفحات 69-80

    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان اضطراب مرگ در بیماران مصروع انجمن صرع اصفهان بود. این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه افراد مصروع مراجعه کننده به انجمن صرع است. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت هدفمند بوده است بر این اساس 30 نفر از افراد مصروع که نمرات بالایی در پرسشنامه اضطراب مرگ (Tampler,1970) کسب کردند انتخاب شدند و 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند. آموزش مداخلات شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر روی گروه آزمایش در 8 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه انجام گرفت. گروه گواه در این پژوهش هیچ آموزشی دریافت نکردند. در این پژوهش، برای آزمودن فرضیه ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیر مستقل یعنی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش اضطراب مرگ با (001/ > p) شده است.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی، اضطراب مرگ، بیماران مصروع
  • سمیرا رستمی*، فرهاد خرمایی صفحات 81-90

    چکیده هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مهارت همدلی، در ترکیب با مفهوم عدالت، بر بخشش بود. طرح این پژوهش نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه دانشجویان مقطع لیسانس دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 95-96 بودند. شرکت کنندگان پژوهش شامل 51 نفر دانشجو بود. گروه آزمایش با اجرای پیش آزمون به صورت هدفمند به دو گروه (17 نفره) باور به دنیای عادلانه بالا و باور به دنیای عادلانه پایین تقسیم شدند، همچنین یک گروه کنترل (17 نفر) بر اساس سن و جنس با این گروه ها همتا شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه بخشش (Malt و دیگران، 1998)، پرسشنامه باور به دنیای عادلانه (2005) Sutton & Douglas Dalbert, Lipkus, Sallay, & Goch (2001)  و همچنین برنامه آموزش مهارت همدلی (vaziri و lotfi kashani، 2011)، استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل آنوا در spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تاییدکننده اثربخشی آموزش مهارت همدلی بر بخشش  با تاکید بر نقش باور به دنیای عادلانه بود.

    کلیدواژگان: همدلی، بخشش، عدالت، باور به دنیای عادلانه
  • اعظم نوفرستی*، نیما گنجی صفحات 91-105

    هدف این پژوهش، ساخت و اعتباریابی مقیاس شادکامی در جامعه ایرانی بود. روش پژوهش، ترکیبی از روش کیفی و کمی بود. ابتدا برای شناسایی مولفه های شادکامی از رویکرد پدیدارشناسی استفاده شد. 58 نفر به شیوه نمونه گیری با حداکثر تنوع از جامعه افراد 18 تا 65 سال شهر تهران و کرج انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه استفاده شد. تحلیل کیفی داده ها با استفاده از شیوه تحلیل کلایزی انجام شد. یافته های کیفی نشان داد که شادکامی در نمونه پژوهش شامل هشت مقوله تامین مایحتاج اولیه زندگی و رفاه، عواطف و هیجانات، روابط، رسیدن به اهداف و خواسته ها در زندگی، ارزش های معنوی، توانایی ها و ویژگی های شخصیتی، سلامتی و انتخابگری است. سپس برای هرکدام از مقوله ها گویه هایی ساخته شد. در ادامه، مقیاس بر روی 500 نفر که به شیوه نمونه گیری هدفمند از مناطق مختلف تهران و کرج انتخاب شدند، اجرا شد. یافته ها ضریب آلفای کرونباخ را 92/0 نشان داد. همچنین بین مقیاس با مقیاس شادکامی آکسفورد (74/0=r) و پرسشنامه جهت گیری به زندگی (69/0=r) همبستگی مثبت و معنادار و با پرسشنامه افسردگی بک (62/0 -=r) همبستگی منفی و معنادار وجود داشت. نتایج تحلیل عاملی به شیوه تعیین مولفه های اصلی با چرخش واریماکس نشان داد که مقیاس شادکامی شامل 6 مقوله عواطف مثبت، روان رنجوری، ارزش های معنوی با تمرکز بر توانمندی های فردی، انتخابگری، روابط و تامین مایحتاج اولیه زندگی و رفاه است.

    کلیدواژگان: مقیاس شادکامی، اعتباریابی
  • مهناز علی اکبری دهکردی، سمیه غفوری، فریبا جعفری*، طیبه محتشمی صفحات 106-120

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) بر علایم جسمانی، انعطاف پذیری روان شناختی و سلامت اجتماعی بیماران مبتلا به پسوریازیس بود. طرح پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه بود. 30 نفر از افراد مبتلا به بیماری پوستی پسوریازیس مراجعه کننده به کلینیک بیماری های پوستی و گرمسیری صدیقه طاهره در شهر اصفهان انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره (آزمایش و کنترل) گمارده شدند. به منظور بررسی علایم جسمانی از شاخص شدت و سطح پسوریازیس ((PASI، برای بررسی انعطاف پذیری روان شناختی از پرسشنامه پذیرش و عمل نسخه دوم ((AAQ_II و برای بررسی سلامت اجتماعی از پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (Keys, 2004) استفاده شد. نتایج نشان داد، آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود علایم جسمانی، انعطاف پذیری روان شناختی و سلامت اجتماعی بیماران مبتلا به پسوریازیس موثر است (05/0≥P). درمجموع می توان گفت آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان مداخله ای موثر بر بهبود علایم جسمانی، انعطاف پذیری روان شناختی و سلامت اجتماعی بیماران مبتلا به پسوریازیس مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد، علائم جسمانی، انعطاف پذیری روان شناختی، سلامت اجتماعی، پسوریازیس
  • روح الله فتح آبادی، پرویز شریفی درآمدی*، سعید رضایی صفحات 121-130

    این پژوهش، باهدف تدوین بسته آموزشی بازی های مشارکتی و بررسی اثربخشی آن بر مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد. روش پژوهش از نوع طرح های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، همه کودکان پسر 8 تا 12 ساله با اختلال طیف اتیسم مراکز درمانی و توانبخشی شهر تهران در سال 1397 بودند. در این پژوهش 20 کودک پسر با اختلال طیف اتیسم با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) به شیوه تصادفی گمارش شدند. برای ارزیابی مهارت های اجتماعی از پرسشنامه نیمرخ اجتماعی بلینی استفاده شد. گروه آزمایش در 10 جلسه 45 دقیقه ای در طول 2 ماه بسته آموزشی را دریافت کردند درحالی که گروه کنترل چنین مداخله ای را دریافت نکردند. در پایان مجددا هر دو گروه توسط پرسشنامه نیمرخ اجتماعی بلینی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش بازی های مشارکتی موجب بهبود مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال طیف اتیسم می شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، بازی های مشارکتی، مهارت های اجتماعی
  • راشن عبدالهی، حاجیه رجبی فرجاد* صفحات 131-145

    این پژوهش با هدف «تاثیر فشار کاری بر توسعه مهارت با نقش میانجی سبک های عمومی تصمیم گیری کارکنان دانشگاه» انجام گرفته است روش پژوهش توصیفی - پیمایشی باهدف کاربردی و از لحاظ زمانی مقطعی و با توجه به جمع آوری اطلاعات میدانی و با توجه به روش تجزیه وتحلیل اطلاعات و رابطه بین متغیرها، از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان یکی از دانشگاه های دولتی به تعداد 322 به صورت طبقه ای انتخاب شدند. برای تعیین حجم نمونه در پژوهش حاضر با استفاده از فرمول کوکران و با سطح اطمینان 95 درصد، تعداد 183 نفر انتخاب شدند. ابزار اصلی مورد استفاده در این تحقیق، پرسشنامه های فشار کار (QWI) (Spector & Jex, 1998)، پرسشنامه سبک های عمومی تصمیم گیری اسکات و بروس (GDMS) و توسعه مهارت توسط (BoyceZaccaro & Wisecarver, 2010) بود. برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS23 و Smart Pls3 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد فشار کاری بر سبک های عمومی تصمیم گیری و توسعه مهارت تاثیر مستقیم دارد. همچنین فرضیات فرعی تحقیق نیز مورد تایید قرار گرفت یعنی فشار کار بر تصمیم گیری و توسعه مهارت؛ و سبک های عمومی تصمیم گیری بر توسعه مهارت نیز تاثیر مستقیم دارد. نتایج تحقیق نشان داد توجه به کارکنان دانشگاه به عنوان منابع و سرمایه های انسانی و توانمندسازی آنان از لحاظ مهارتی و سبک های تصمیم گیری می تواند جامعه دانشگاهی را در مسیر توسعه و پیشرفت قرار دهد.

    کلیدواژگان: فشار کاری، توسعه مهارت، سبک عمومی تصمیم گیری، کارکنان
|
  • Maryam Hedayati, Fariba Zarani *, Vahid Nejati, Fereshteh Mootabi, Mahmood Heydari Pages 1-15
    In order to research in field of implicit cognitive processes and cognitive biases in early maladaptive schemas, providing any related stimulus to schemas is necessary. This descriptive study was conducted to determine the Persian words related to schemas of disconnection and rejection domain as the verbal stimulus. 404words were selected through reviewing the Persian lexicon, Sadri Afshar by researcher based on their relation to common unmet emotional needs and emotional memories of people with schemas. 164 words were selected based on content validity by three schema therapists as activating words for schemas and their related schemas were determined. Abandonment, mistrust, emotional deprivation, defectiveness and social isolation were determined to 32, 50, 29, 32 and 6 words. Then the extensions to which they were linked to schemas were evaluated in the 4 score Likert scale by 30 psychologists who were trained in schema therapy. The repetition of the core content in each group of words indicates patients’ concerns and emotions and importance of emphasis on speech and inner speech. This verbal database can provide materials for cognitive paradigms in evaluating, treating and preventing activation of schemas.
    Keywords: early maladaptive schema, disconnection, rejection domain, word stimulus
  • Sanaz Khodadust, Hossein Ebrahimi Moghaddam *, Khadije Abolmaali Pages 16-32
    This research was conducted aiming at determining the effect of Olson’s Circumplex Model onemotional divorce, relational beliefs, Stress- Anxiety- Depressionamong couples exposed to emotional divorce. The study was a semi-experimental research of pretest-posttest type with a control group. 16 couples were selected among all couples with irrational relation that seeking a couple’s therapy reffered to Dr. Hosein Ebrahimi Moghaddam's clinic in the year 95-96, they were selected by using available sampling method. After the interview, they were assigned to two experimental and control groups (two groups of 8couples). The intervention based on Olson Model was held at 10 sessions of 90 minutes. Before and after training, Emotional Divorce scale (Gottman, 2000), Relational Beliefs inventory Eidelson& Epstein, (1982) and Depression- Anxiety- Stress Scale (Lovibond& Lovibond, 1995) were used and data were analyzed by covariance analysis. The results showed a significant difference in emotional separation, dysfunctional components of Disagreement is destructive, Mind reding is expected, Partner can not change also anxiety and depression (P <0.05). There was no significant difference in Sexual perfectionism, the sexual are different and stress variable. The findings showed this method has improved relationships between couples, a sense of intimacy and satisfaction, and reduced psychological stress.
    Keywords: Olson’s Circumplex Model, Relational Beliefs, anxiety, Depression, Stress, emotional divorce
  • Sayed Saeed Navabi, Mansoureh Pourmiri * Pages 33-45

    This study aimed to investigate the effect of perception of effort-reward imbalance (ERI) on Work-Life Conflict (WLC) with the role of subjective well-being mediation. The research is purposeful, applied and descriptive in nature and the statistical population of the study includes all the staff and faculty members of Islamic Azad University of Isfahan (Khorasgan), about 700 people in year 2019 through Krejcie and Morgan (1970) table. 248 people were selected and questionnaires were distributed. Research tools include the reward effort imbalance questionnaire (Sigrist, 2013), the work-family conflict questionnaire (Carlson et al. 2000), and the subjective well-being questionnaire (Keyes et al. 2003). Obtained Data were analyzed using SSPS25 and WARP -PLS6 software. In this paper, one of the internal consistency methods, namely Cronbach's alpha coefficient was used to determine the reliability of the questionnaire. The results show that effort-reward imbalance affects the work-family conflict, work-family imbalance affects subjective well-being, and subjective well-being has a mediating role in the relationship between perception of work-family imbalance.

    Keywords: effort-reward imbalance, Work-Family Conflict, Subjective well-being, staff, faculty
  • Leila Mohaddes Shakouri Ganjavi, Hasan Ahadi *, Farhad Jomehri, Javad Khalatbari Pages 34-46

    This research aimed to assess the effect of acceptance and commitment therapy on fasting blood sugar level and self-efficacy in type II diabetic women. Research methodology was quasi-experimental with pre & post-test, and follow-up (3 months) with a control group. Statistical population was all type II diabetic women, who referred to the Imam Khomeini Hospital in Tehran. Thirty female diabetic patients were selected by convenient sampling method and randomly assigned into two groups, experimental group (n = 15) and control group (n = 15). General Self-efficacy Scale (Sherer and Maddux, 1982) and Fasting Blood Sugar Test were used in the pre-test stage. Then, the experimental group participated in 8 sessions of therapy while the control group received no intervention. Finally, both groups were subjected to post-test and follow-up (3 months). Data analysis for the self-efficacy variable was done using the univariate analysis of covariance and repeated measures ANOVA was used to analyze the data obtained through pre and post-meal blood sugar tests. Findings showed that after treatments there was a significant difference between test and control group. So that in experimental group, the mean score of self-efficacy and fasting blood sugar level increased and decreased, respectively, compared to the control (p < 0.001).

    Keywords: Self-efficacy, acceptance, commitment therapy, type II diabetes, fasting plasma sugar, women with diabetes type II
  • Yaser Garavand, Gholamhossien Maktabi *, Mohammad Koohi, Maryam Samadi Taher Gorabi Pages 47-60

    The purpose of this study was to investigate the effect of psychological capital and spirit of inquiry on research autonomy of postgraduate students of Chamran university of Ahvaz. The research method was descriptive correlational. the statistical population of the study included all postgraduate students of the faculties of humanities of Chamran university who were studying in the academic year 1396-97 that is total of 368 students of these, 190 people were selected by stratified sampling method as research sample. data were collected using Research autonomy questionnaire (Gravand, 2016), Psychological capital (Lutans et al., 2007) and Spirit of inquiry (Sherzad, 2012). data were analyzed by SPSS-21 software using multiple regression. The results of regression analysis showed that among the subscales of psychological capital, two subscales of resiliency and self-efficacy subscales were able to influence research autonomy. in addition, among the subscales of the spirit of inquiry, two subscales of perseverance and the curiosity subscale were able to influence research autonomy. Therefore, it is necessary to nurture and enhance resilience, self-efficacy, perseverance, and curiosity as effective factors in enhancing students' autonomy and research spirit, to consider the relevant professors, authorities, and policy makers and provide context for the realizing of these traits in educational settings.

    Keywords: Research autonomy, psychological capital, spirit of inquiry, Graduate Students
  • Armindokht Ahamdi, Seyed Mehdi Saberi *, Said Pournaghash Tehrani, Ali Akbar Arjmandnia Pages 61-68

    The purpose of this study was to investigate the effect of family functioning on delinquency in delinquent adolescents in Tehran Correctional and Rehabilitation Center. This is a descriptive and correlational study. Statistic society included delinquent adolescents who were in the Correctional Center. Of 300 adolescents who had stayed in correctional center in 1396, there were175 adolescents who had at least two times referred to correctional center. They were being selected and assessed as the study group. Mc -Master Family Assessment Questionnaire (Epstein, Baldwin & Bishop, 1983) was been used to measure the family function and the Multidimensional Delinquency Scale of Adolescents and Youth Corporations (Sahami, 1396) to measure delinquency in the study. The results showed that family function explained 56 percent of variance of delinquency. Lack of emotional companionship with beta 12, failure to resolve the problem with beta 9.05, lack of control behavior with beta 7.7, lack of emotional integrity with beta 6.8, lack of communication with beta 3.6, and failure to handle correct roles with beta 2.8 are Suitable predictors for delinquency.

    Keywords: Delinquency, adolescents, family functioning
  • Behnaz Chaghajerdi, Farzaneh Niknejadi * Pages 69-80

    This study aimed to investigate the effect of mindfulness - based cognitive - behavioral training death anxiety among epileptic patients of association of epilepsy in Isfahan. the study was a quasi-experimental one with pre and post-test and control group. The statistical population of this study consisted of all the epileptic patients of association of epilepsy in Isfahan. The sampling method was purposive and based on the purpose of the study, 30 epileptic patients who had the highest score on Death anxiety questionnaires were selected and assigned into the experimental and control groups 15 in each. mindfulness - based cognitive - behavioral training was carried out for the experimental group for eight sessions each 90 minutes and the control group. Received no instructions. The analysis of covariance was utilized to test the research hypotheses. The results indicated that mindfulness-based cognitive- behavioral training as the independent variable had a significant effect on the reduction of death anxiety (p < 0/001)

    Keywords: Training cognitive - behavioral based mindfulness, death anxiety, patients epilepsy
  • Samira Rostami *, Farhad Khormaei Pages 81-90

    The aim of this study was to investigate the effect of empathy skills training, composed with the concept of justice, on forgiveness. Research method was quasi experimental pretest- posttest with control group. Population of this study consisted of all undergraduate students of Shiraz University in the academic year 2016-2017. Participants included 51 students. The experimental group was divided into two groups (17 persons) of high belief in a just world and low belief in a just world purposefully based on pretest, as well as a control group was matched with the experimental groups based on age and sex. In order to collect data Forgiveness Questionnaire (Malt et al., 1998), the Saturn & Douglas Belief in a just worldQuestionnaire (2005), Dalbert, Libkus, Sally, and Goch (2001), as well as the Empathy Training Program (Waziri and Lotfi Kashani, 2011) were used. Data was analyzed by ANOVA method in SPSS. The results confirmed the effectiveness of empathy training on forgiveness, with an emphasis on the role of belief in a just world.

    Keywords: empathy, forgiveness, belief in a just world
  • Azam Noferesti *, Nima Gangi Pages 91-105

    The aim of present study was developing and validating of Happiness Scale in Iranian Society. The method was a combination of qualitative and quantitative methods. At first, In order to explore the Happiness components, a qualitative (Phenomenological (method was employed. 58 participants were selected through maximum variation sampling of people aged 18-65 in Tehran and Karaj. A semi-structured interview was used for data gathering. Qualitative data analysis was performed by using Colaizzi method. The qualitative results showed that providing the basic needs of life and welfare, emotions and feelings, relationships, achieving life goals, spiritual values, abilities and personal characteristics, choice and health were as 8 themes of happiness. Then, for each of the themes extracted from the qualitative analysis, items were made. The developed scale was conducted in a sample of 500 people aged 18-65 years who were selected by targeted sampling from different regions in Tehran and Karaj. The Chronbach’s alpha coefficient for scale was 0.92. The correlation coefficient of the happiness Scale with oxford happiness (r= 0/74) and orientation to life Scale (r= 0/69) was positive and significant and with beck depression (r= -0/62) was negative and significant. The results indicated the happiness Scale can be considered as a valid and reliable instrument for measuring happiness in Iranian society.

    Keywords: Happiness Scale, Validation
  • Mahnaz Aliakbaridehkordi, Somayeh Ghafoori, Fariba Jaffary *, Tayebeh Mohtashami Pages 106-120

    The purpose of this study was to investigate the effect of acceptance and commitment therapy (ACT) on physical symptoms, psychological flexibility and social health of patients with psoriasis. The design of the study was experimental with a pretest-posttest design with control and one-month follow-up. Thirty people with psoriatic who were referred to skin diseases Clinic of Sedigheh Tahereh in Isfahan were randomly chosen and assigned to two groups of 15 (experimental and control groups). In order to assess the physical symptoms, psychological flexibility and social health, Psoriasis Area Severity Index (PASI), Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II) and Keys' Social Health Questionnaire (2004) were used respectively. The results showed that acceptance and commitment therapy was effective in improving physical symptoms, psychological flexibility and social health of patients with psoriasis (P≤0.05). In sum, acceptance and commitment therapy can be used as an effective intervention for the improvement of physical symptoms, psychosocial flexibility and social health of patients with psoriasis.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, physical symptoms, Psychological flexibility, social health, Psoriasis
  • Roohallah Fathabadi, Parviz I Sharif Daramad *, Saeed Rezayi Pages 121-130

    The purpose of this study was to formulate educational package of participatory games and its effectiveness on social skills of children with autism spectrum disorder. The research method was semi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study was all children aged 8 to 12 years old with autism spectrum disorders from Tehran health care and rehabilitation centers in 2018. In this study, 20 boys with autism spectrum disorder were selected by using available sampling method and were randomly assigned into two experimental (10 subjects) and control groups (10 subjects). The Social questionnaire was used to assess social skills. The experimental group received 10 sessions of 45 minutes training during the 2 months of training Package, while the control group did not receive such intervention. At the end, both groups were evaluated by the Bellini Social Profile Questionnaire. Data were analyzed using covariance analysis. The results of this study showed that coaching training improves the social skills of children with autism spectrum disorder.

    Keywords: autism spectrum disorder, participatory games, social skills
  • Rashin Abdollahi, Hajieh Rajabi Farjad * Pages 131-145

    This research was conducted aiming to study effect of work pressure on skill development by mediating role of public decision styles university personnel. This research method is descriptive-survey by applied purpose and in viewpoint of time it is cross -section, in regard of gathering information it is of field ones and it is a correlation research regarding research analysis method. Research statistical society includes all staff a governmental university containing 322 people selected by class method. To determine sample size in this research 183 people were selected using Coachran formula and by significance level of 95 percent. Main instruments used in this research are questionnaires of Spector and Jex Work Pressure (QWI), Scott and Bruce's Decision Public Styles (GDMS) and Buis st al' s Skill Development (2010). To examine data normality Colmogroph-Smirnoph test and to analyze data structural equations method was used and to analyze information SPSS23 and Smart Pls3 software was used. Research findings show that work pressure affects public decision styles and skill development. Also, secondary hypotheses of the research were confirmed meaning that work pressure affects decision making and skill development; and public decision making styles affect skill development directly. The research results showed the attention of university staff as resources and human capital and empowerment in terms of skills and decision-making styles can drive the academic community forward.

    Keywords: work pressure, skill development, public decision, styles, Staff