فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 85 (پاییز 1399)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 85 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منصور نیک پناه*، ابراهیم نوری صفحات 7-36

    در باب حقانیت و نجات بخشی پیروان ادیان، پیوسته سه رویکرد کلی کانون توجه بوده است: انحصارگرایی، کثرت گرایی و شمول گرایی. کثرت گرایی دینی به عنوان یک دیدگاه در قرن بیستم متولد شد، اما ریشه های آن را می توان در برخی سخنان پیشینیان از جمله عرفای مسلمان پیدا کرد. یکی از این افراد، جلال الدین محمدمولوی است که مواضع مبهمی به او نسبت داده می شود. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی با محوریت سخنان مولانا و بهره گیری از دیدگاه های مولوی پژوهان به داوری پرداخته و به این نتیجه رسیده است که با وجود قراین متعدد بر انحصارگرایی، شمول گرایی و کثرت گرایی در کلام ایشان، حکم کلی و مطلق به انحصارگرا یا کثرت گرا بودن وی در نجات بخشی پیروان ادیان ناموجه است. وی حقیقت را یکی می داند چون از زوایای گوناگون نگریسته شود، متفاوت می نماید. محجوب بودن چهره واقعی حقیقت، محدودیت های قوای ادراکی از جمله علل بروز اختلاف دیدگاه ها است. مولانا دیانات الهی را نوری واحد می داند که از چراغ های مختلف پرتوافشانی می کنند و فرق واقعی ندارند و همه نجات بخش هستند، اما در مقام حقانیت، اسلام را واجد حقانیت برتر و در مواردی حق مطلق می بیند.

    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، حقانیت، نجات، انحصارگرایی، شمول گرایی و کثرت گرایی دینی
  • ابوالقاسم رحیمی*، ریحانه صادقی صفحات 37-68
    مناسبات اجتماعی و انسانی و تامل در چگونگی کاربست این مناسبات، خواه در نمود هوشمندانه آن -آثار علمی- و خواه در نمود نه چندان آشکار آن -توصیه های اخلاقی- همواره و در طول زمان، مقولاتی قابل تامل و در خور پژوهش بوده اند. این مناسبات -به ویژه در جهان معاصر- با توجه به ویژگی های خاص این زمان (فردگرایی، خودبسندگی فردی، کم رنگ شدن روابط میان خانوادگی و...) از اهمیتی افزون تر برخوردار شده اند؛ برجستگی و اهمیت این مقوله از آن رو است که اگر در روزگار کنونی، فرد انسانی نسبت بدین مناسبات و چگونگی کاربست آن ها از دانایی لازم برخوردار نباشد با دشواری های بنیادی و اساسی در زندگی جمعی مواجه خواهد شد. از این رو، هر پژوهش در این حوزه- و به ویژه پژوهش های میان رشته ای- پژوهشی ارزشمند تلقی می شود و اهمیتی افزون تر می یابد؛ این در حالی است که متون ادبی- و در این جا متن صوفیانه اسرارالتوحید فی مقامات الشیخ ابی سعید ابی الخیر- به ویژه با توجه به مبتنی بودن آن بر حکایتی واقعی از جمله نمودگاه های همین مناسبات اجتماعی و انسانی است. پژوهش پیش رو، مبتنی بر رویکرد میان رشته ای در پی تبیین همین مناسبات از منظر کاربرد اجتماعی شگردهای بیانی- بدیعی است و بر آن است بازنماید که چگونه یک صوفی هوشمند -ابوسعید- ازشیوه ها و شگردهای بیانی و بدیعی در راستای ایجاد مناسباتی هر چه بهتر و انسانی تر بهره می برد.
    کلیدواژگان: جامعه، زیباشناسی، کاربردشناسی سخن، مناسبات انسانی، اسرارالتوحید
  • عباس تابان فرد*، سکینه رسمی صفحات 69-112
    عشق عرفانی به عنوان بزرگ ترین موضوع در عرفان و تصوف، بخش بزرگی از ادب عرفانی را به خود اختصاص داده است. یکی از ظرفیت های مغفول «عشق عرفانی» هیجان های مثبتی است که در این آموزه عرفانی پنهان است. بسیاری از این هیجانات مثبت در آموزه های عرفان و آداب تصوف و سیر و سلوک عارفانه موجود است. در پژوهش پیش رو که تحقیقی میان رشته ای است سعی برآن است کارکردهای روان درمانی «عشق» عرفانی مندرج در مثنوی معنوی با رویکرد مثبت نگر، تحلیل تا درنهایت مشخص شود که مفاهیم و آموزه های عرفانی، حایز ظرفیت های روان شناختی بسیاری هستند. در پایان این پژوهش مشخص خواهد شد که «عشق» عرفانی با ویژگی های منحصربه فردش از جمله اتحاد عشق و عاشق و معشوق و بالا بردن تاب آوری از طریق تحمل سختی های راه عشق، می تواند استقامت و توانمندی های درونی سالک را شکوفا کند و او را در مسیر قرب الی الله یاری کند این «عشق» در مراتب پایین تر با قابلیت «هم نوع دوستی و دوست داشتن» به عنوان یکی از قابلیت های فضیلت انسانیت روان شناسی مثبت گرا، قابل مقایسه است.
    کلیدواژگان: مثبت نگری، عشق، مولوی، غرقگی، تاب آوری
  • نجمه حسینی سروری* صفحات 113-138
    داستان های مربوط به پهلوانان و عیاران، محبوب ترین داستان های شفاهی عامه هستند که اغلب مدت ها پس از روایت به صورت مکتوب درآمده اند. ابومسلم نامه، حمزه نامه و سمک عیار از قدیم ترین این داستان ها هستند و حسین کرد شبستری از جمله داستان های عیاری نسبتا متاخر و از داستان هایی است که در دوره صفویه روایت شده است و آن را ادامه سنت عیاری و نقل شفاهی داستان ها دانسته اند. با وجود این، بررسی داستان حسین کرد، نشان می دهد که شخصیت عیار این داستان با عیار داستان های پیش از آن، تفاوت های ظاهری و رفتاری معناداری دارد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی این تفاوت ها پرداخته است و نتایج این بررسی نشان می دهد که حسین کرد، پهلوانی عامی، تک رو و فاقد ظرافت های رفتاری عیارانی مثل سمک است و برخلاف عیاران پیش از خود که بازیگرانی هنرمند و نمونه کامل پهلوانان آگاه، دانش آموخته، زبان آور و زیرک اند، فاقد زیرکی و دوراندیشی، توانایی ها و ظرافت های زبانی و مهارت های سخنوری است.
    کلیدواژگان: داستان های پهلوانی عامه، حسین کرد شبستری، آیین عیاری، شخصیت عیار
  • حسین طاهری*، زرین واردی صفحات 139-166
    نور صفت ذاتی حق است که با تجلی در قالب پدیدار و یا مطلق از هیات، بخش زیادی از مشاهدات باطنی را از آن خود کرده است. پدیدارها در دو نوع بزرگ و خرد با مصداق های خاص خود قابل پیگیری هستند. رنگ، بارزترین خصیصه اشراق های نورانی است؛ ما با نگاهی گذرا به مفهوم رنگ در روان شناسی تلاش کرده ایم ارتباط رنگ و نور را در مشاهدات غیبی و بالاخص در روند گذر از لطایف سبعه تحلیل و تبیین کنیم، از این رو، این مقاله -بدون قرار گرفتن در محدوده علم روان شناسی- در پی دریافت و بازشناسی مطالع رنگین نور و بررسی تحلیلی جایگاه رنگ در آرای علاءالدوله سمنانی است. نگارنده در تفسیر رنگ های منحصربه فرد اطوار سبعه با روش تحلیل مفهوم کاربردی رنگ، دریافت های خاص خود را تبیین کرده است. مطابق با یافته های این جستار، رنگ های زرد روح، آبی نفس و سرخ دل، سه رنگ اصلی در رنگ شناسی عرفان سمنانی هستند. این سه رنگ هم چنان که در طبیعت رنگ های اولیه محسوب می شوند در نوع متافیزیکی نیز با توجه به پیام و تاثیر خاص خود حاصل عروج سالک در نشات مختلف دگردیسی درون و پدیده هایی ثابت و تاحد بسیار زیادی قانونمندند. نگارنده با تحلیل و بررسی در مقوله بازشناسی رنگ در پی استنباط این مساله است که رنگ ها و طیف های رنگین انوار هفتگانه در عین داشتن تاثیر و حقیقت مندی از نوعی توازن و تعادل یا به عبارتی دقیق تر نوعی نظم و قانون در افق طیف برخوردارند؛ بنابراین آن چه در تحلیل نور و رنگ هر لطیفه عنوان می شود، پیرو منطقی است که نگارنده در رنگ شناسی سمنانی دریافت و بازتولید کرده است.
    کلیدواژگان: نور، رنگ، پدیدار، علاءالدوله سمنانی
  • علی محمد پشت دار، معصومه دهقان شیری* صفحات 167-204
    تاریخ ایران باستان سرشار از رسومی است که در گذر تاریخ به فراموشی سپرده یا به نوعی دچار تغییراتی شده است. در فرهنگ ایرانی، هدیه دادن و هدیه گرفتن اهمیت زیادی دارد و تاکنون نیز این رسم با وجود تغییراتی، ادامه یافته است. تاریخ بیهقی به عنوان کتابی که اوضاع دربار ایران را روایت می کند و شاهنامه که روایت گر تاریخ ملی ایران است، منابعی هستند که می توان بسیاری از رسوم گذشته ایران را در آن جست وجو کرد. رسم هدیه دادن که در ایران به دلایل مختلفی از جمله مسایل سیاسی و اقتصادی انجام می شده است، پس از اسلام نیز مورد حمایت خلفا قرار گرفت و تثبیت شد و ادامه یافت. از این رو، در دربار غزنویان نیز به شکل های مختلفی شاهد اهدای هدایای ذی قیمت در مناسبت های مختلفی هستیم. در این پژوهش رسم هدیه دادن در دو کتاب تاریخ بیهقی و شاهنامه فردوسی مورد بررسی قرار گرفته و مواردی چون: انواع هدیه، مناسبت هدیه دادن و اقلام هدیه مشخص شده است. براساس یافته های پژوهش در تاریخ بیهقی، هدیه دادن بیشتر جنبه تشریفاتی و سیاسی دارد و در شاهنامه دلایل حماسی است که بیشتر جلب نظر می کند. در هر دو کتاب، خلعت دادن بیشترین بسامد را دارد، اما توصیف جزییات هدایا و ذکر اقلام آن در تاریخ بیهقی بیشتر جلوه می کند و در شاهنامه کلی تر است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، تاریخ بیهقی، رسم هدیه دادن: له، پاداش
  • علی تسلیمی، معین کمالی راد* صفحات 205-230
    تاریخ گرایی نورویکردی است در مطالعات ادبی و فرهنگی که به بازنگری رابطه تاریخ و ادبیات می پردازد و بر موقعیت تاریخی متن به عنوان بستر تعامل گفتمان های مختلف و مناسبات قدرت تاکید دارد. در این مقاله، حکایت «ذکر بر دار کردن حسنک وزیر» که از جمله روایت های مهم تاریخ بیهقی ا ست با رویکرد تاریخ گرایی نو مورد ارزیابی قرار می گیرد تا نقش گفتمان و ایدیولوژی های موثر در این متن که به منظور پنهان کردن عاملیت حاکم در این ماجرا به کار می گیرد، بهتر نمایان شود. تحلیل این حکایت در دو بخش صورت گرفته است؛ بخش اول مربوط به مسعود غزنوی است که سکان دار ماجرا بوده و در تلاش است تا کینه خود از حسنک را به صورت غیرمستقیم و به مدد حکم قدیمی خلیفه تلافی کند. بخش دوم نیز مربوط به بیهقی است که راوی حکایت بوده و به تاثر از گفتمان قدرت آن دوره، سخن را مطابق با میل سلطان جهت می دهد. او در بازگویی حوادث با قهرمان سازی و حذف مسعود در فرآیند گسست روایت، ضمن کم رنگ ساختن نقش او بر عاملیت بوسهل افزوده و اعمال مسعود را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، تاریخ گرایی نو، قدرت، گفتمان، حسنک
  • محمدرضا ترکی*، عاطفه خاتمیان صفحات 231-260
    مخزن الاسرار نظامی یکی از منظومه هایی است که به دلایل سبک شناختی و ورود غلط های بیشمار در اثر استنساخ های متعددی که از آن صورت گرفته، همواره موردتوجه شارحان و مصححان بوده است. شرح محمد بن قوام بلخی (در قرن هشتم هجری) یکی از اولین شروحی است که حدود 1300 بیت را مورد بررسی قرار داده است. شرح قوام بلخی با وجود برخی کاستی ها و نقص ها، بسیاری از تلمیحات، آیات، روایات، اصطلاحات نجومی و طبی و... را به دقت کاویده است. از قدیمی ترین شروح مخزن الاسرار (همچون شرح ابراهیم تهتهی) تا اغلب شروح معاصر، همچون وحید دستگردی و دیگر شارحان در برخی از ابیات به شرح قوام نظر داشته اند و در مواردی بدون ذکر نام قوام بلخی، عبارات او را -به اختصار و مضمون و یا به عین- نقل کرده اند. قوام بلخی در شرح خود به برخی نسخ و ضبط های دیگر ابیات اشاره کرده و معنی صورت دیگر بیت را نیز نقل کرده است که در موارد بسیاری قابل توجه است. در پژوهش حاضر، با توجه به شرح قوام بلخی، 10 بیت از مخزن الاسرار نظامی مورد بحث قرار گرفته و برخی از وجوه معنایی یا تلمیحات و اشاراتی که می تواند در شرح ابیات راهگشا باشد، بررسی و تحلیل شده است. معانی و تفسیر سایر شروح نیز در این 10 بیت نقد و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مخزن الاسرار، نظامی گنجوی، قوام بلخی، شرح ابیات
  • فائزه عرب یوسف آبادی*، عبدالباسط عرب یوسف آبادی صفحات 261-284
    «آن مادیان سرخ یال» رمانی است که به زبان فارسی درباره بخشی از زندگی و احوال امروالقیس شاعر نامدار عرب نوشته شده است. این پژوهش برمبنای روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و هدف اصلی آن، تبیین انواع روابط متون در این رمان براساس نظریه چندمتنیت ژرار ژنت است. نتایج حاکی از آن است که رمان آن مادیان سرخ یال نمونه ای از متونچندمتنیت است که خودآگاهانه با طیف های گوناگونی از متون عربی ارتباط برقرار کرده و این ارتباط در جهت ایجاد نظام معنایی این متون، شامل روابط بینامتنیت، بیش متنیت، سرمتنیت و پیرامتنیت در نظریه چندمتنیت ژرار ژنت است. براساس رابطه بینامتنیت این نتیجه به دست آمد که در این رمان، متونی تاریخی که به نوعی با زندگی امروالقیس در ارتباط بوده، بازنگاری شده است. گشتارهای کمی و کاربردی این اثر نشان می دهد که در بخش های مختلف آن گسترش حوادث و تغییر در بخشی از وقایع و مضامین اصلی داستان نسبت به متون زبرمتن وجود دارد. علاوه بر این، تداخل انواع ادبی یکی از اساسی ترین مشخصه های سبک نگارش رمان آن مادیان سرخ یال است و این رمان از یادداشتی پایانی برخوردار است که دارای ویژگی پیرامتنی است.
    کلیدواژگان: ترامتنیت، بینامتنیت، بیش متنیت، سرمتنیت، پیرامتنیت
  • خدیجه بهرامی رهنما، حسین آریان* صفحات 285-314
    در رمان «ماهی ها در شب می خوابند»، زبان به گونه ای نظام یافته است که در آن می توان به تبیین رویکردهای سه گانه نورمن فرکلاف اعم از: توصیف، تفسیر و تبیین پرداخت. الگوی فرکلاف، ابزاری کارامد برای تحلیل چارچوب نظری این پژوهش است. این جستار با روش توصیفی-تحلیلی، مساله چگونگی شکل گیری گفتمان انتقادی را در این رمان مورد بررسی قرار داده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که در سطح توصیف، ؛ کاربرد فراوان دشواژه ها از سوی مردان، قطع کلام زنان، تقابل های دوگانه، قرار گرفتن قهرمان در آشپزخانه و خانه، بسامد فراوان وجه اخباری در جهت قطعیت کلام، کنشگر بودن زنان و به کار بردن واژه های استعاری، نمودی برجسته دارد. در سطح تفسیر و از منظر بینامتنیت، این رمان تحت تاثیر آرای ویرجینیا وولف و سیمون دوبوار در جهت اعتراض به وضعیت زنان به رشته تحریر درآمده است. در سطح تبیین نیز می توان به هژمونی مردسالاری و قدرت یابی مردان و سرکوب زنان دست یافت.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، نورمن فرکلاف، سودابه اشرفی، فمنیسم، مردسالاری
  • سید علی اصغر میرباقری فرد*، سید محمدجلیل مصطفوی روضاتی، سیده مریم روضاتیان صفحات 315-340

    شاعران و نویسندگان متون ادب فارسی همواره برای انتقال روشن تر مفاهیم موردنظر خود از شگردهای بلاغی متنوعی بهره جسته اند. یکی از رایج ترین شگردهای ادبی تشبیه است تا جایی که هیچ متن ادبی را نمی توان یافت که از ظرفیت های هنری تشبیه برای انتقال مفاهیم بهره نبرده باشد. مولوی در کتاب مثنوی معنوی که یکی از بلیغ ترین متون تعلیمی- عرفانی فارسی است در کنار بهره مندی از شگردهای مناسب ادبی، تشبیه را با ساختارهای متنوع به کار گرفته است. در میان اقسام تشبیه در مثنوی معنوی گونه ای تشبیه مشاهده می شود که درونمایه طنز دارد و مولوی برای انتقال مضامینی ویژه از آن بهره برده است؛ این گونه تشبیه را تشبیه طنز نامیده اند. سنت استفاده از شگردهای طنزپردازی در منظومه های عرفانی مانند بسیاری دیگر از نوآوری ها با سنایی آغاز می شود. مولوی علاوه بر تاثیرپذیری احتمالی از سنایی، خلاقیت های فراوانش را در طنزپردازی به ظهور رسانده است. یکی از گونه های طنز در مثنوی، تشبیهات معناداری است که صبغه فکاهی و طنز دارد. تبیین کارکردهای وجوه شبه طنز متنوع به کار رفته در تشبیهات طنز مثنوی از زمینه های اساسی این تحقیق است. در این مقاله کوشش شده به شیوه توصیفی- تحلیلی موارد یافت شده در مثنوی معنوی براساس ساختار بلاغیشان بررسی شود.

    کلیدواژگان: تشبیه طنز، مولوی، مثنوی
  • لیلا حر*، احمد رضی صفحات 341-368

    «هویت» پدیده ای است که در جریان مراودات اجتماعی و با ایجاد مرز میان خودی و بیگانه ساخته می شود. اهمیت این مفهوم در دوران نوجوانی ضرورت بازاندیشی آن را در عرصه ادبیات بیشتر می کند. رمان «چشم اسب» اثر جمیله گوین از جمله رمان هایی است که هویت سازی و هویت پذیری مهاجران را ترسیم می کند و با وام گیری از مفاهیم و ارزش های غربی و ترکیب آن با شاخص های هویتی شرق، فرهنگ بومی شرقی (هندی) را به چالش می کشد. در این مقاله به این پرسش پاسخ داده می شود که چگونه عناصر هویت ساز غرب، هویت فرد مهاجر را به چالش می کشد و تغییر می دهد و مولفه هایی چون دیگری بودن، دو زبانه بودن و... به چه میزان در هویت دهی آنان نقش دارد؛ بر همین اساس، روابط شخصیت های رمان چشم اسب به عنوان نماد و نماینده شرق و غرب و نیز تعلیق و تثبیت هویت آنان در فضای سلطه گرایانه غربی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد نویسنده در فرآیند شکل گیری هویت شخصیت های نوجوان داستان با ایجاد فضایی میانی، نگرش مرکززدایانه و مرکزگرایانه شرق و غرب نسبت به یکدیگر را تلفیق کرده و با خلق سوژه های پیوندی، تمایز و برتری غرب را به عنوان اصلی ثابت توجیه کرده و تابعیت و کمرنگ شدن هویت های بومی را راه ورود به سوی دنیای متمدن و جهانی شدن معرفی کرده است.

    کلیدواژگان: دیگری سازی، رمان نوجوان، چشم اسب، بحران هویت
|
  • Mansour Nikpanah *, Ebrahim Noori Pages 7-36

    With regard to the legitimacy and salvation of the religious followers, three general approaches have always been the center of attention: Exclusivism, pluralism, and inclusiveness. Religious pluralism was born as an approach in the twentieth century, but its roots can be found in some of the speeches of the ancients such as Muslim mystics. One of them is Jalal o din Mohammad Maolavi (Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī) to whom ambiguous positions are attributed. This research has been done through analytical-descriptive method focusing on Mawlānā’s words and using the views of  scholars who study Mawlānā. The results show that despite the numerous evidences of exclusivism, inclusiveness, and pluralism in his words, the general and absolute verdict that he is an exclusivist or pluralist is unjustified in rescuing the religious followers. He believes that the truth is one. It seems different because people look at it from the different angles. The unobtrusiveness of the true reality and the limitations of the perceptual powers are the reason of the different opinions. Mawlānā believes that divine religions are one light radiated from different lights and there are not any differences between them. All of them rescue people’s life. But regarding legitimacy, he considers Islam as having superior legitimacy and in some cases as the absolute truth.

    Keywords: Mawlānā, Masnavi, legitimacy, salvation, religious exclusivism, Inclusiveness, Pluralism
  • Abolghasem Rahimi *, Reyhane Sadeghi Pages 37-68
    Social and human relations and reflection on how to use these relations, whether in its intelligent form ,i.e. scientific works or in its less obvious form, i.e. ethical advice have always been thought- and research-provoking areas over time. These relationships, especially in the contemporary world, have become increasingly important due to the special features of this time, i.e. individualism, individual self-sufficiency, diminishing inter-family relationships, etc. The prominence and importance of this category is that if in the present time, the human being does not have the necessary knowledge about these relationships and how to use them, he/she will face fundamental difficulties in collective life. Therefore, any research in this field - and especially interdisciplinary research - is considered valuable research and becomes more important. In other words, literary texts - here a mystical one: Asrar al-Tawhid – are representations of these social and human relations, especially because they are based on true anecdotes. Based on an interdisciplinary approach, the present study seeks to explain these relations from the perspective of the social application of rhetorical techniques and seeks to show how an intelligent Sufi, Abū-Sa'īd, used rhetorical techniques in creating better and more humane relations.
    Keywords: Society, aesthetics, Pragmatics, human relations, Asrar al-Tawhid
  • Abbas Tabanfard *, Sakineh Rasmi Pages 69-112
    Mystical Love, as the vastest theme in Gnosticism and Sufism, takes a large proportion of Gnosticism literature. Among the ignored capacities of Mystical Love are the positive excitements hidden in this mystical moral. Many of these positive excitements are available in mystical morals and the Sufism conducts as well as in mystic journey. The present interdisciplinary study aims at analyzing the psychological functions of mystical “love” existing in Masnavi-Manavi with a positivistic approach in order to confirm the fact that mystical morals and concepts have paramount psychological capacities. At the end of this research, it will be determined that mystical “love” with its unique characteristics including unity of love, the lover, and the beloved as well as increasing the tolerance level through bearing the difficulties of love, can enhance the strength and the inner capabilities of the traveler of the mystic way and help him in the pathway of approaching to God. In lower stages, this love is comparable to “kinship and loving” as one of the virtuous capacities of human in positivist psychology.
    Keywords: Positivism, love, Mawlānā, Tolerance, Flow, Seligman
  • Najmeh Hosseini Sarvari * Pages 113-138
    The stories about heroes and Ayyars are the most popular oral stories, which have often been written a long time after their emergence and narrating. “Abumuslemnama”, “Hamzaname” and “Samak-e Ayyar” are some of the oldest stories, and “Hossein Kurd-e Shabestari” is almost the newest sample of these stories. “Hossein Kurd-e Shabestari” is one of the stories that has been narrated during the Safavid era, and it has been considered as the continuation of Ayyari tradition and oral narration of stories. However, the analysis of the story of “Hossein Kurd-e Shabestari” shows that the character of Ayyar in this story has significant superficial and behavioral differences with previous stories. Using descriptive and analytical methods, this paper aims to probe these differences. The results of this research shows that “Hossein Kurd” was a common, maverick hero who did not have any heroic behavioral delicacies of Ayyars like Samak, and unlike the previous characters of Ayyars who were examples of conscious, educated, articulate and knowledgeable heroes, he is an illiterate hero who does not possess the privilege of acuteness, prudence and the skills of eloquence. In other words, the results of this paper show that in the popular literature stories, the character of a conscious hero has been replaced with the illiterate hero who has no awareness and rationality.
    Keywords: Folklore, heroic stories, Hossein Kurd-e Shabestari, Ayyari Tradition, character of Ayyar
  • Hossein Taheri *, Zarrin Varedi Pages 139-166
    Light is the inherent characteristic of the Almighty God which has devoted a great amount of inner observations by manifesting itself in the form of a phenomenon or absolutely from the form. Phenomena are of two kinds: macro and micro which can be followed by their especial instances. Color is the main feature of Illuminations. We took a glance at the concept of color in psychology and tried to explain the relation between color and light in invisible observations especially in the case of Latāyef –e- Sab'a (seven subtelities). This article therefore - without any relation to the realm of psychology - tries to understand and recognize colorful ascensions of light and analytically explore the position of color in Simnani's Ideas. We have explained our own understandings in the interpretation of unique colors of Atvār –e -Sab'a using the method of analyzing the practical concept of color. The results show that the colors of Yellow (Soul), Blue (Self) and Red (Heart) are three main colors in the chromatics of Simnani's mystic ideas. These three colors, as they are considered primary in the nature, are also regulated in the realm of Metaphysics according to their message and special effect resulting from the ascension of the traveler on the mystic way in the approximately different exaltation of change of heart and stable and legal phenomena. By analyzing and exploring the issue of color recognition, we aim to prove this question that the colors and colorful spectra of the seven lights, while having effectiveness and reality, have a kind of balance and equilibrium or in other words, a kind of order and regulation in the horizon of spectra. Therefore, what is mentioned in the analysis of light and color of each subtlety, follows a logic which we understood and recognized in Simnani's chromatics.
    Keywords: Light, Color, phenomenon, Ala ud-Daula Simnani
  • Alimohammad Poshtdar, Masomeh Dehghanshiri * Pages 167-204
    The history of the ancient Persia is fraught with customs that have either fallen in oblivion or undergone changes. One of those customs which has changed but remained cherished is that of giving and taking gifts. Bayhaqi History, as a source that narrates the circumstances in the royal court of Persia, and Shahnameh, as a book which shows part of the national history of Iran, are sources in which the ancient customs of Iran can be sought. Gifting used to be done on political or economic grounds, but it was favored, corroborated and continued by caliphs and rulers after the emergence of Islam in the country. For instance, precious gifts are said to be given on different occasions in the Ghaznavid court. This study aims at examining the gifting custom as recorded in the two books of Shahnameh and Bayhaqi History. The investigated issues include the types of gifts, the occasions of giving gifts and the gifted items. The results show that according to Shahnameh, gifts were given on epic grounds, while Bayhaqi History refers to official and political motives in this regard. In both books, gifting is of a high frequency. However, they differ in terms of precision; while Bayhaqi discusses the gifts in detail, Shahnameh reports them in general.
    Keywords: Shahnameh, Bayhaqi History, Gift-Giving custom, Gift, bonus
  • Ali Taslimi, Moein Kamalirad * Pages 205-230
    New historicism is an approach in cultural studies which reconsiders the relationship between history and literature, and emphasizes the historical context  of the text as the ground of the interaction of different discourses and power relations. In this study, the anecdote of "The Execution of Hasanak the Vizir", which is considered as one of the most important narratives of Bayhaqi History, is analyzed using new historicism approach, to better represent the role of effective discourse and ideologies in this text. The analysis of this anecdote has been done in two parts. The first part is related to Masoud Ghaznavi, who has the leading role in the plot and tries to indirectly retaliate his hatred of Hassanak with the help of the caliph's old decree. The second part is related to the Bayhaqi who is the narrator of the story and is influenced by the influence of the power discourse of that period, directs the words in accordance with the desire of the Sultan. In describing events with heroism and eliminating Masoud in the process of narrative rupture, while diminishing his role, he added to Busahl's function and justifies Masoud's actions.
    Keywords: Bayhaqi History, new historicism, Power, Discourse, Hasanak
  • Mohammadreza Torki *, Atefeh Khatamian Pages 231-260
    Nezami's Makhzan Al-Asrar is one of the poems which have always been the focus of commentators and editors. Muhammad Ibn Qawam Balkhi's description (8th century AH) is one of the earliest descriptions which investigated one thousand and three hundred verses. Despite some deficiencies, the description of Muhammad Ibn Qawam Balkhi has carefully explored many of the implications, verses, narrations, and astrological and medical terms. In the present study ten verses of Nezami's Makhzan Al-Asrar are discussed based on Qawam Balkhi's description and some of the semantic aspects or implications which may be helpful in describing the verses are analyzed. It is noteworthy that the meaning and interpretations of other commentators have also been criticized in these ten verses.
    Keywords: Makhzan Al-Asrar, Nezami Gnjavi, qawam balkhi
  • Faezeh Arabyosefabadi *, Abdolbaset Arabyosefabadi Pages 261-284
    "The Red Manes Mare" is a novel about the life of the Arabic famous poet, Imru'al-Qais, which is written in Persian. This research was done using a descriptive-analytical method and its main purpose was to explain the types of text relations based on Gérard Genette’s theory of transtextuality. The results show that the novel of "the Red Manes Mare" is an example of transtextual texts that has consciously linked with different ranges of Arabic texts and this link in line with creating a semantic system in these texts consisted of relations of intertextuality, hypertextuality, archittxtuality and paratextuality in Gérard Genette's theory. Base on intertexutality, it was concluded that some historical texts which were somehow related to Imru'al-Qais' life have been rewritten in the novel. Quantitative and pragmatic transformation of this work shows that there are some changes in parts of events and main contexts of the story than hypertexts. On the other hand, the interaction of types of literature is one of the most important features of the novel style. The novel also contains a final note with paratextual features.
    Keywords: Transtextuality, Intertextuality, Hypertextuality, Architextuality, Paratextuality
  • Khadijeh Bahrami Rahnama, Hosein Arian * Pages 285-314
    In the novel "Fish Sleep at Night", the language is structured in a way that the three dimensions of Norman Fairclough’s framework including description, interpretation, and explanation could be elaborated. Fairclough's model is a practical tool to analyze the theoretical framework of the present research. This survey examines how critical discourse analysis has emerged in the novel using a descriptive-analytical method. The results show that at description level and upon studying words, which per se reveal admitting the higher position of man plus his power and dominance over woman. Frequent use of taboo words by men, interrupting women's speech, dual interactions, placement of the hero in the kitchen and the house, high frequency of declarative mood to achieve certainty of language, informality of vocabularies, agency of women, metaphoric use of words with religious and cultural identity are among the stylistic characteristics of description in the novel. Considering interpretation and from the viewpoint of intertextuality, the novel is influenced by Virginia Woolf and Simone de Beauvoir toward objection on the status of women. In terms of explanation, one can get to the hegemony of patriarchy, men’s power seeking and suppression of women.
    Keywords: Critical Discourse Analysis, Norman Fairclough, Soudabeh Ashrafi, Feminism, patriarchy
  • Sayed Aliasghar Mirbagherifard *, Sayed Mohammadjalil Mostafavirozati, Sayedeh Maryam Rozatian Pages 315-340

    The writers and poets of Persian literary texts have always used diverse rhetorical techniques to transfer their concepts more clearly. One of the most commonly used literary techniques is simile. This popularity is to the extent that no literary text could be found without benefiting from simile’s artistic capacity for conveying concepts. Mawlawī also used  simile with various structures along with appropriate literary techniques in Masnavi which is one of the most eloquent Persian mystical-educational texts. Among the similes in the Masnavi Ma’navi, a type of simile is observed that has a satiric theme and Mawlawī has used it to convey special concepts. This kind of simile is named satiric simile. Like many other innovations, the tradition of using satirical techniques in mystical poems begins with Sanai. In addition to the possible influence of Sanai, Mawlawī brings into existence his various innovations in satire. One of the type of satires in Masnavi is the meaningful similes that have satirical backgrounds. Explaining the functions of various similar aspects in satiric similes is one of the important purposes of this research. The present research attempted to study the found cases in Masnavi Ma’navi based on their rhetorical structure using a descriptive-analytic method.

    Keywords: Satiric similes, Mawlawī, Masnavi
  • Laila Hor *, Ahmad Razi Pages 341-368

    Identity is a phenomenon that is created in the course of social communication by creating a border between self and other. The importance of this concept during adolescence period increases the necessity of its rethinking in the field of literature. The novel of "The Eye of the Horse" is one of the novels by Jamila Gavin that represents identity-making and identity-accepting of immigrants and by borrowing Western concepts and values and combining them with Eastern identity characteristics, challenges the indigenous Oriental culture (Hindi). The present paper attempts to answer these questions: how do the identity-making elements of the West challenge and change the identity of the immigrant? And to what extent factors such as otherness, bilingualism, etc. contribute to identity making? Accordingly, the relationship between the characters of the "the Eye of the Horse" novel as a symbol of the East and the West, as well as the suspension and consolidation of their identities in the Western dominant atmosphere are analyzed. The findings of this research show that in the process of forming the identity of the teenage characters of the novel the author has integrated the decentered and centered attitudes of East and West toward each other by creating an intermediate space, and has justified the supremacy of the West as a fixed principle by creating linked subjects. He has also introduced the naturalization and diminution of indigenous identities as an entry to the civilized world and globalization.

    Keywords: Othering, teenage novel, the eye of the horse, identity crisis