فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید انصاری، رضا نیک خواه*، سید مهدی صالحی صفحات 1-26
    منع تبعیض در برخورداری از حقوق، بر اساس جنس، نژاد، رنگ، طبقه اجتماعی، محل تولد، عقیده، مذهب و ثروت، یک اصل بین المللی شناخته شده است. در اسلام احکامی وجود دارد که ظاهرا تبعیض آمیز می نماید. اندیشمندان اسلامی بسته به اینکه به کدام نحله فکری اعم از سنت گرا، سنت گرای متمایل به نواندیش، یا نواندیش گرایش داشته باشند، در خصوص منع تبعیض از نظر اسلام آرای متفاوتی دارند. گروهی معتقدند احکامی همچون حقوق اقلیت های مذهبی یا حقوق زنان تبعیض آمیز نیست و به استناد تفاوت های تکوینی و تشریعی سعی در عادلانه جلوه دادن این احکام دارند، درحالی که عده ای دیگر با درنظر گرفتن شرایط زمان و مکان معتقدند برخی از احکام در جامعه امروزی تبعیض آمیز است و برای حل تعارض میان دین داری و تبعیض آمیز نبودن احکام، اجتهاد پویا را پیشنهاد می دهند. ضرورت اجرای احکام اسلامی از یک سو و قبح ذاتی تبعیض از سوی دیگر، این سوال را به وجود می آورد که چگونه می توان این احکام تبعیض آمیز را هم چنان اجرا کرد. در این مقاله با نگاه توصیفی ابتدا به تبیین منع تبعیض در نظام بین الملل حقوق بشر و اندیشه های اسلامی پرداخته می شود، سپس با توجه به مهم ترین مشخصه های اندیشه های اسلامی، آرای اندیشمندان مختلف اسلامی در باب منع تبعیض مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: اجتهاد پویا، اندیشمندان اسلامی، منع تبعیض
  • جواد پورعلی اکبر، هانه فرکیش*، جوانمیر عبدالهی، ارکان شریفی صفحات 27-52
    نظارت قضایی بر تصمیمات و آرای صادره از سوی مراجع قضاوتی از مهم ترین تضمینات مربوط به یک دادرسی عادلانه و منصفانه است که از طریق آن، امکان بررسی مجدد تصمیمات یادشده از جانب مراجع قضاوتی بالاتر فراهم می شود. این امر در مراجع شبه قضایی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و در عین آنکه از مهم ترین ضمانت اجراهای تحقق اصل حاکمیت قانون به شمار می رود، راهکار مهمی نیز در جهت مقابله با تجاوز مقامات عمومی از حدود صلاحیت ها و اختیارات خود می باشد. این نوع نظارت در نظام حقوقی ایران از طریق دادگاه های عمومی دادگستری و البته اغلب از سوی دیوان عدالت اداری اعمال می شود و اهداف یادشده را محقق می گرداند .این موضوع در اصل 173 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و در بند 2 ماده 10 و تبصره 2 ماده 16 و ماده 63 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، نظر به ابهامات و پیچیدگی های گوناگون در خصوص موضوع موردبحث، پرسش تحقیق حاضر این است که حدود و دامنه مشخص صلاحیت دیوان در نظارت بر مراجع شبه قضایی تاچه حدی است؟ در این راستا، در مقاله پیش رو به روش توصیفی - تحلیلی ابهامات یادشده در پرتو آرای دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار گرفته و درنهایت این نتیجه حاصل شده است که با وجود گره گشایی نسبی آرای دیوان عدالت اداری در مورد ابهامات یادشده، همچنان در خصوص حدود اختیارات و دامنه صلاحیت نظارتی دیوان عدالت اداری بر آرا و تصمیمات مراجع شبه قضایی چالش های متعددی باقی است که رفع آن ها مستلزم مباحث متعدد علمی و تقویت رویه قضایی دیوان عدالت اداری می باشد .
    کلیدواژگان: ابهامات و چالش ها، حدود صلاحیت، دیوان عدالت اداری، مراجع شبه قضایی
  • امید توکلی کیا، سید فاضل نوری* صفحات 55-86
    بر اساس تبصره ماده 452 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392ش، ورثه مقتول از دیه مقتول نیز ارث می برند، اما «بستگان مادری» استثنا شده اند. تبصره یادشده راجع به مصادیق «بستگان مادری» که محروم از ارث دیه هستند، مطلق بوده، همه بستگان مادری را شامل می شود؛ لکن فقیهان درباره آن اختلاف نظر دارند و قول منطبق با مفاد تبصره یادشده یکی از اقوال در مسئله است. سه دیدگاه دیگر از این قرار است: تمام بستگان مادری از دیه ارث می برند؛ کلاله امی یعنی برادران و خواهران مادری از دیه ارث نمی برند؛ کلاله امی و خواهران پدری از دیه ارث نمی برند. دیدگاه عدم ارث بری همه بستگان مادری از دیه مقتول مورد توجه مشهور فقیهان و منطبق با اطلاق عبارت تبصره یادشده است که در این تحقیق ادله آن و نیز ادله سه قول دیگر نقل و ارزیابی می شود. نوع این پژوهش، کاربردی بوده، روش انجام آن از حیث تعیین مصداق بستگان مادری در فقه و قانون به صورت کتابخانه ای و از حیث تعیین آن در رویه قضایی به روش پیمایشی (Survey research method) و با هدف تبیین مصداق بستگان مادری محروم از ارث دیه در دیدگاه فقها و قانون گذار است.
    کلیدواژگان: ارث از دیه، بستگان مادری، تبصره ماده 452، عدم ارث بری، قانون مجازات اسلامی، کلاله امی
  • سید حسن حسینی مقدم*، سید مهدی ساداتی عربی، مصطفی فیروزی راد صفحات 85-111
    غالبا اشخاص پیش از انعقاد عقد به گفت و گو راجع به ارکان اساسی عقد و شرایط پیرامون آن می پردازند تا بر مبنای مذاکرات صورت گرفته عقد را تشکیل دهند، اما بعضی از اشخاص در این گونه مذاکرات برخلاف صداقت رفتار می کنند و طرف مقابل خود را به گونه ای فریب می دهند تا نظر موافق او را جلب نمایند؛ در این صورت ماده 439 قانون مدنی در جهت حمایت از طرف فریب خورده به او اختیار داده است عقد را به استناد خیار تدلیس فسخ کند. مطابق ماده یادشده درصورتی که عملیات فریب کارانه از سوی یکی از طرفین عقد انجام شود، موجب پیدایش خیار فسخ برای طرف مقابل می گردد. اما در قانون مدنی در مورد حالتی که شخصی دیگری غیر از متعاقدین یکی از طرفین عقد را فریب می دهد و عقد بر پایه چنین فریبی واقع می شود، حکمی مقرر نشده است. با بررسی پیشینه فقهی موضوع و شرایط پیدایش خیار تدلیس و تحلیل موقعیت شخص ثالث نسبت به عقد، مشخص می شود در اغلب موارد جز در عقد نکاح، فریب و حیله ای که شخص ثالث بدون تبانی با یکی از متعاقدین به کار می برد، برای طرف فریب خورده خیار تدلیس به وجود نمی آید. اما چون اقدام شخص فریب دهنده ممکن است منجر به ضرر طرف فریب خورده شود، وی حق دارد مطابق قواعد عمومی مسئولیت مدنی برای جبران خسارات ناشی از عقد به شخص فریب دهنده رجوع نماید.
    کلیدواژگان: تدلیس شخص ثالث، جبران خسارت، حق فسخ، خیار تدلیس، عملیات فریب کارانه
  • احمد حمیدزاده، محمد صالحی مازندرانی* صفحات 113-140

    استحکام قراردادها ارتباط مستقیمی با نظم اقتصادی جامعه دارد و بطلان قراردادها موجب زیان طرفین و اخلال در نظم اقتصادی جامعه می شود، لذا برخی از سیستم های قانون گذاری علاوه بر پیروی از سیاست های کلی در جهت استحکام معاملات و کاهش موارد بطلان، سازوکارهایی پیش بینی نموده اند که اگر با وجود همه تلاش ها قراردادی باطل شود، وصف بطلان را از آن برطرف نموده، آن را به چرخه حیات حقوقی جامعه بازگردانند. نظریه تحول قرارداد که ریشه در حقوق آلمان دارد یکی از این راه حل ها است؛ به این معنی که درصورتی که قرارداد باطل ارکان قرارداد صحیح دیگری را به طور کامل داشته باشد و اراده طرفین نیز به عقد جدید منصرف باشد به آن قرارداد تحول می یابد. چالش اصلی فراروی نهاد تحول قرارداد اینست که بعد از تحول، طرفین باید ملتزم به آثار قرارداد جدیدی باشند که حاصل اراده حقیقی آنها نبوده است. بر اساس این نظریه، تحول قرارداد تکیه بر اراده فرضی طرفین دارد که از سوی قاضی و بر اساس مفاد قرارداد و اوضاع و احوال حاکم بر آن و به خصوص اهداف اقتصادی که طرفین به دنبال آن بوده اند استنباط می شود. برخلاف حقوق آلمان و بیشتر کشورهای عربی، در حقوق ایران چنین نهادی به عنوان قاعده عام مطرح نشده است، ولی مصادیق متعددی از اعمال این قاعده در حقوق و فقه یافت می شود.

    کلیدواژگان: اراده حقیقی، اراده فرضی، تحول قرارداد، قرارداد باطل
  • محمدحسین خادمی آراسته، بیژن حاجی عزیزی*، احمد رضوانی مفرد صفحات 141-167

    معامله فضولی عبارت است از اینکه شخصی بدون داشتن یکی از عناوین ولایت، وصایت، وکالت و یا قیمومیت، نسبت به مال غیر یا بر ذمه غیر یا بر مالی که متعلق به حق غیر است، معامله ای انجام دهد و این معامله غیرنافذ خواهد بود. ماهیت حقوقی معامله فضولی، عمل حقوقی است. اما در خصوص ماهیت حقوقی تنفیذ یا رد معامله فضولی که از سوی مالک یا غیر نسبت به معامله صورت می گیرد، اختلاف نظر وجود دارد. با تحلیل های به عمل آمده باید گفت که ماهیت تنفیذ یا رد، واقعه حقوقی است. بعد از انجام معامله فضولی، این اختیار برای مالک وجود دارد تا با تنفیذ یا رد معامله، وضعیت معامله را مشخص نماید. در حقیقت، اجازه یا رد مالک نسبت به معامله فضولی به هر لفظ یا فعلی که بر امضای عقد یا عدم رضای به آن دلالت نماید، حاصل می شود. البته اجازه در صورتی موثر است که سابقه رد نداشته باشد، وگرنه اثری نخواهد داشت. مالک در تنفیذ یا رد معامله ممکن است دچار اشتباه شود. این اشتباه گاهی موثر و گاهی بی تاثیر بوده و به اصطلاح غیرموثر است. در این مقاله کوشش شده است تا ضمن بیان مفهوم و ماهیت تنفیذ و رد معامله، آثار حقوقی اشتباه بر تنفیذ و رد مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اشتباه، تنفیذ، رد، معامله فضولی
  • رضا معبودی نیشابوری*، سید علیرضا رضایی صفحات 169-194

    جدیدترین سند بین المللی لازم الاجرا در خصوص حل و فصل اختلافات، کنوانسیون سنگاپور است. این کنوانسیون با اعطای وصف لازم الاجرا به سازش نامه های ناشی از فرایند میانجی گری، به دنبال ارتقای سازش در میان سایر روش های حل و فصل اختلافات است. الحاق ایران به این کنوانسیون نقش موثری در رواج بیشتر میانجی گری در دعاوی تجاری خواهد داشت. درصورتی که سازش نامه ای در قلمرو کنوانسیون سنگاپور قرار گیرد، در کشورهای عضو دارای وصف لازم الاجرا خواهد بود. در مقابل، در بند 3 ماده 1 معاهده یادشده، سازش نامه هایی از شمول کنوانسیون استثنا شده اند. بخشی از این موارد به دلیل موضوع دعوا از محدوده اعمال کنوانسیون مستثنی شده که عبارت اند از: سازش نامه های مربوط به حقوق مصرف کننده، حقوق خانواده، حقوق ارث یا حقوق کار. وضعیت حقوقی و شرایط اعمال موارد پیش گفته از جهت تاثیر در بهره بردن یک سازش نامه از حمایت اجرایی کنوانسیون سنگاپور شایسته بررسی و تدقیق است. این پژوهش ضمن تحلیل موضع حقوق ایران و فقه امامیه در خصوص دعاوی یادشده، به این نتیجه دست یافته است که رویکرد کنوانسیون سنگاپور نسبت به مستثنی نمودن دعاوی مربوط به حقوق خانواده و حقوق ارث قابل دفاع است، زیرا این گونه دعاوی در معرض قواعد بسیار متباعد و متفاوت نظام های حقوقی قرار داشته، لزوم حصول اجماع میان تمامی کشورهای عضو اقتضا دارد دعاوی یادشده در محدوه اعمال این کنوانسیون قرار نگیرند. اما در مقابل، جهت گیری معاهده یادشده در مستثنی نمودن دعاوی مصرف کننده و کار، از آن جهت که سرانجام به زیان مصرف کننده و کارگر منجر می شود، چندان قابل دفاع نیست.

    کلیدواژگان: حقوق ارث، حقوق خانواده، حقوق کار، حقوق مصرف کننده، میانجی گری
  • زهرا عموزاد خلیلی، سمانه رحمتی فر*، محمدهادی سلیمانیان صفحات 195-227

    حق مصونیت دولت در حقوق بین الملل عرفی، حقی مسلم و تثبیت شده است که از اصل برابری دولت های مستقل نشیت گرفته که خود یکی از اساسی ترین اصول نظم حقوقی جهانی است. با وجود شناسایی اصل مصونیت دولت در عرف بین الملل، کنوانسیون های بین المللی و منطقه ای و نیز قوانین داخلی کشورها، دولت امریکا با تصویب قانون مصونیت 1996 و اصلاحیه های بعدی آن در قالب استثنای تروریسم و شبه جرم، زمینه طرح دعوی را علیه دولت های به اصطلاح حامی تروریسم فراهم کرد. مصادره دو میلیارد دلار از اموال ایران از سوی دیوان عالی امریکا در رای 20 آوریل 2016، نقض مصونیت دولت ایران را به همراه داشته و چالش های حقوقی زیادی را به وجود آورده است. این پژوهش سعی دارد مبانی حقوقی دفاع از مصونیت دولت ایران را با استناد به قواعد حقوق بین الملل و رویه دیوان بین المللی دادگستری مورد بررسی قرار دهد. نتایج نشان می دهد شناسایی استثنای تروریسم به عنوان مبنایی برای نقض مصونیت دولت ایران از سوی محاکم امریکا با اصل برابری و استقلال دولت ها به عنوان اصول مبنایی حقوق بین الملل، مغایرت دارد. همچنین عملکرد امریکا نقض آشکار ماده دو منشور ملل متحد است و با ماده 38 اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری و رای مورخ 3 فوریه 2012 دیوان، رویه بین المللی و رویه دیوان اروپایی حقوق بشر و کنوانسیون 2004 سازمان ملل متحد درباره مصونیت قضایی دولت ها و اموالشان در تعارض است.

    کلیدواژگان: استثنای تروریسم، ایران، دیوان بین المللی دادگستری، محاکم امریکا، مصونیت دولت
  • فیض الله قائدی، حسن محسنی* صفحات 239-259

    انتقال دعوا به این معناست که حق اقامه دعوا و ادامه جریان دادرسی از شخصی به شخص دیگر منتقل، و منتقل الیه قایم مقام منتقل عنه شود. درست برخلاف انتقال دعوا به همراه حق که به تبع انتقال خواسته، دعوا به ثالث منتقل می شود و انتقال گیرنده در همه حقوق و تکالیف قایم مقام ناقل می گردد، در انتقال دعوا بی انتقال حق، سمت اقامه دعوا به انتقال گیرنده منتقل می شود، اما خواسته دعوا (مورد دعوا) منتقل نمی شود. این انتقال، انتقال دعوای ناقص و یا انتقال سمت نامیده می شود. در حقوق ما انتقال دعوا به همراه حق پذیرفته شده است و قوانین در این زمینه اشاراتی دارند، ولی انتقال دعوا بی انتقال حق پذیرفته نیست؛ مگر در مواردی که قانون تجویز کند. انتقال دعوای ناقص ریشه در برخی قوانین دارد. انتقال گیرنده قایم مقام انتقال دهنده در کلیه حقوق و تکالیف- به جز حق مالکیت- نسبت به موضوع دعوا می شود و مانند مالک باید هزینه دادرسی، دستمزد کارشناسی و غیره را مطابق مقررات پرداخت کند و همانند اصیل مختار است هرگونه تصمیمی در اقامه دعوا و ادامه جریان دادرسی یا انصراف از دعوا بگیرد. انتقال دعوای ناقص شباهت زیادی به وکالت دارد، چون دادن سمت به وکیل و انتقال گیرنده هر دو ارادی است و هیچ کدام مالک مورد دعوا و یا محکوم به نیستند. انتقال دهنده برخلاف موکل حق دخالت در جریان دادرسی ندارد و فوت یا حجر انتقال دهنده در سمت انتقال گیرنده تاثیری نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: انتقال دعوا، انتقال گیرنده، حق اقامه دعوا، سمت، قائم مقام
  • محمدجواد کبریتی، رحیم نوبهار* صفحات 261-290

    تجربه گرایی به عنوان رویکردی در فلسفه اجتماعی به لحاظ روش بر آزمون و خطا مبتنی است. این روش در علوم طبیعی و سپس تا اندازه ای در علوم انسانی پذیرفته شده است. در این مقاله کاربست این رویکرد در حقوق کیفری و به ویژه مجازات  واکاوی می شود. نگارندگان این مقاله پس از مرور مبانی تجربه گرایی و تاریخچه بهره گیری از آن و برخی نقدهای وارد بر تجربه گرایی پیشنهاد می دهند که با توجه به حجیت و اعتبار حکم عقل و بنای عقلا از یک سو و عقلانی بودن درجه ای از تجربه گرایی از سوی دیگر و نیز اعتبار ظن حاصل از تجربه می توان از داده های تجربی در چارچوبی معین برای سنجش کارآمدی مجازات ها استفاده کرد. در این مقاله همچنین به ذکر و تحلیل شواهدی از کاربست این رویکرد در منابع اسلامی ازجمله روایات و آرای فقیهان پرداخته شده و نیز نمونه هایی از تحولات قانون گذاری بر مبنای تجربه در قوانین کیفری جمهوری اسلامی ایران بررسی شده است؛ امری که به نوبه خود می تواند گواه صحت کاربست رویکرد تجربی باشد.

    کلیدواژگان: تجربه گرایی، حقوق کیفری، فقه اسلامی، فلسفه مجازات
  • مرتضی محمدی راد، سید محمد شفیعی دارابی*، نسرین کریمی صفحات 291-321
    پول موضوع برخی از احکام فقهی و حقوقی است و نظریه های فقهی موجود که برای پول با ماهیت گذشته و حالت ثبات نسبی ارزش ارایه شده اند، پاسخگوی نیازهای واقعی در وضعیت فعلی نیستند. بررسی تحلیلی وظایف پول نشان می دهد که مقدار ذخیره ارزش، نیز جزء وظایف آن می باشد و نظریه قدرت خرید درباره ماهیت پول به دلایلی ترجیح دارد که فقیه بدون شناخت ماهیت امروزی آن نمی تواند درباره اش حکمی صایب صادر کند، فقیه برای دستیابی به حکم صحیح هر پدیده نخست باید موضوع آن حکم را به طور کامل بشناسد. ماهیت پول امروز اساسا متفاوت از ماهیت پول چهاده قرن پیش است، بالتبع احکام آن نیز دگرگونی اساسی می یابد، از این رو شناخت ماهیت آن اهمیت ویژه ای یافته است. موضوع کاهش ارزش پول و لزوم جبران یا عدم جبران کاهش ارزش پول مورد توجه محافل اقتصادی و فقهی است حال سوا ل این است که مقوم مثلیت پول های اعتباری چیست؟ قدرت خرید است یا ارزش اسمی و ظاهری آن؟ آیا مقدار ذخیره ارزش نیز جزء وظایف پول اعتباری است؟ مخالفان جبران کاهش ارزش، پول را از مثلیات می دانند و ارزش اسمی را مقوم مثلیت می شمارند و جبران کاهش ارزش پول را مصداق ربا می دانند و در مقابل، طرفداران لزوم کاهش ارزش، پول را مثلی می دانند ولی ارزش حقیقی یا قدرت خرید را مقوم مثلیت پول های اعتباری می شمارند، از این رو لزوم جبران کاهش ارزش را مصداق ربا نمی شمارند با توجه به این که کاهش ارزش پول، جزء اصل دین بوده و در ماده 522ق.م مطالبه خسارت برای دیون پولی پذیرفته شده است. پس علاوه بر مطالبه میزان کاهش ارزش پول، می توان خسارت مفروض قانونگذار را که در ماده 522 ق.آ.د.م پیش بینی شده مطالبه کرد. در این مقاله ادله موافقان و مخالفان دخالت قدرت خرید در تقویم مثلیت پول های اعتباری به همراه نقد و بررسی و به روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای بیان شده است.
    کلیدواژگان: قدرت خرید، کاهش ارزش، پول اعتباری، مثلی وقیمی
  • آیت مولائی صفحات 323-351
    از منظر تاریخ حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، نگاهی به مذاکرات «صورت مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» یا «مجلس خبرگان قانون اساسی» می تواند در روشن شدن مسایل یا ابهامات پیرامون حقوق اساسی راهگشا باشد. در این راستا در نوشتار حاضر، یکی از مهم ترین موضوعات حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران با عنوان «رییس حکومت» مورد کاوش قرار گرفته و تلاش شده است با نگاه نقادانه و با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، به این پرسش پاسخ داده شود: نمایندگان مجلس خبرگان قانون اساسی چه برداشتی از رییس حکومت در حقوق اساسی ایران داشته اند؟ یافته تحقیق نشانگر آن است که نمایندگان یادشده در سایه تقابل دو برداشت «فقه امامیه» و «برداشت مدرن» از حقوق اساسی، دچار نوعی تقابل اندیشه ای بوده اند که حاصل آن نه تنها موجب «فقهی سازی متن قانون اساسی» شده، بلکه از یک سو، موجب نوعی عدم توازن میان «اصل تناسب مسئولیت و اختیارات» شده است. چنین گسستی بین اختیار و مسئولیت، تقابل عمل با نظر پیرامون قانون اساسی را در پی داشته است. از سوی دیگر، ناظرین به قانون اساسی را ناگزیر به برداشت متفاوت از مفهوم «رییس جمهور» در منظومه حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران ساخته است.
    کلیدواژگان: رئیس جمهور، رئیس حکومت، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مجلس خبرگان قانون اساسی، ولایت فقیه
|
  • Hamid Ansari, Reza Nick Khah *, Seyed Mehdi Salehi Pages 1-26
    The prohibition of discrimination in the enjoyment of rights based on sex, race, color, social class, place of birth, belief, religion, and wealth is recognized as an international principle. In Islam, there are seemingly discriminatory rules. Islamic scholars have different ideas about non-discrimination depending on their ideology whether traditionalist or neo-traditionalist or liberal. Some believe that rules such as the rights of religious minorities or women are not discriminatory and try to show them fairly based on developmental and legislative differences. While some believe that the rules are discriminatory based on time and place conditions in today's society. And they suggest dynamic ijtihad to resolve the conflict between religiosity and non-discrimination. The necessity of executing Islamic rules on the one hand and the inherent ugliness of discrimination on the other hand raises a question of how can execute these discriminatory rules. In this article, firstly the prohibition of discrimination is investigated in the international system of human rights and Islamic thought. Then, according to the most important characteristics of Islamic thought, the opinions of different Islamic thinkers on the prohibition of discrimination are discussed.
    Keywords: Non-discrimination, scholars, Dynamic Ijtihad, Islamic
  • Javad Pourali Akbar, Haneh Fairish *, Javanmir Abdullahi, Arkan Sharifi Pages 27-52
    Judicial supervision over decisions and rulings issued by judicial authorities is one of the most important guarantees of a fair and just trial, through which it is possible for the higher judicial authorities to reconsider these decisions. This issue is also very important in quasi-judicial authorities. While this issue is one of the most important guarantees for the realization of the principle of the rule of law, it is also an important solution to deal with the violation of public authorities within the limits of their powers and authorities. This type of supervision over the Iranian legal system is exercised through the general courts of justice and, of course, often by the Court of Administrative Justice and achieves the mentioned goals. This issue has been considered in Article 173 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran and in paragraph 2 of Article 10 and Note 2 of Article 16 and Article 63 of the Law on the Procedure of the Court of Administrative Justice. In this regard, in view of the various ambiguities and complexities regarding the subject under discussion, the present study addresses the question of the specific jurisdiction of the Court in supervising quasi-judicial authorities. In this regard, the mentioned ambiguities have been examined in light of the rulings of the Administrative Court of Justice in a descriptive-analytical method, and finally it has been concluded that despite the relative unraveling of the rulings of the Administrative Court of Justice, the scope of authority and supervision of the Administrative Justice Court over the opinions and decisions of quasi-judicial authorities remains controversial. The solution requires numerous scientific discussions and strengthening the judicial procedure of the Administrative Justice Court.
    Keywords: Ambiguities, Challenges, Limits of Jurisdiction, Court of Administrative Justice, Quasi-Judicial Authorities, Judicial Supervision
  • Omid Tavakoli Kia, Seyed Fazel Nouri Nouri * Pages 55-86
    According to note 452 of the Islamic Penal Code of 2013, the heirs of the victim also inherit the blood of the victim, but "maternal relatives" are exceptions. The above-mentioned opinion regarding the cases of "maternal relatives" who are deprived of Diyat inheritance is absolute and includes all maternal relatives; however, there are three other points of view: all maternal relatives inherit from Diyat; Ami stigmas meaning brothers and sisters do not inherit Diyat; Ami stigmas and paternal sisters do not inherit Diyat. The view of non-inheritance of all the maternal relatives of the bloodthirsty deceased is of the famous interest of the jurisprudents and is consistent with the statement of the aforementioned clause. As a library type of research, this study has made references to sources on maternal relatives in jurisprudence and law in order to determine the example of maternal relatives deprived of inheritance.
    Keywords: Maternal Relatives, Inheritance of Diyat, Stigma Ami, Non-Inheritance, Note 452 of the Islamic Penal Code
  • Seyed Hassan Hosseini Moghaddam *, Seyed Mehdi Sadati Arabi, Mostafa Firoozirad Pages 85-111
    Before concluding a contract, people often discuss the basic elements of the contract and the conditions surrounding it in order to form a contract based on the negotiations, but in such negotiations, some people act dishonestly and deceive the other party to get his approval. In such cases, in order to protect the deceived party, Article 439 of the Civil Code has given him the authority to terminate the contract based on the option of fraud. According to the mentioned article, if a fraudulent operation is performed by one of the parties to the contract, it causes the option of termination for the other party, but in the civil law, in case a person other than the parties deceives one of the parties to the contract and the contract is based on such fraud, there will be no sentences. Examining the jurisprudential background of the subject and the conditions for the emergence of the option of fraud and analyzing the position of the third party in relation to the contract, it is determined that in most cases except in marriage, when deceit and tricks are used by the third party without collusion with one of the parties, there would be no fraud option for the deceived party, but since the action of the deceiving person may lead to the loss of the deceived party, he has the right to refer to the deceiver to compensate the damage caused by the contract in accordance with the general rules of civil liability.
    Keywords: fraudulent operation, Fraud option, Third party fraud, Right of termination, compensation
  • Ahmad Hamidzadeh, Mohammad Salehi Mazandarani * Pages 113-140

    The invalidity of the contract is directly linked to the economic order of society, and the nullity of contracts causes damage to parties and disrupts the economic order of Society. Therefore, in addition to adhering to general policies to consolidate trades and reduce uncertainty, some legal systems have foreseen mechanisms that, if canceled despite all the legal arrangements, would eliminate the uncertainty and bring it into the life cycle. One of these solutions is the theory of contract transformation, which is rooted in German law. This means that if the contract is invalid but inside a valid contract, the new contract is the criterion. The main challenge facing the theory of contract transformation entity is that after the transformation, the parties must be bound by the effects of the new contract which was not the result of their real will. According to this theory, contract development relies on the hypothetical will of the parties, which is inferred by the judge, on the basis of the terms of the contract and the circumstances governing it, and in particular the economic objectives beyond it. Unlike the laws of Germany and most of Arab countries, in Iranian law such an institution is not considered as a general rule, but numerous examples of its application are found in law and jurisprudence.

    Keywords: Hypothetical Will, True Will, Invalid Contract, Contract Transformation
  • MohammadHossein Khademi Arasteh Khademi Arasteh, Bijan Haji Azizi *, Ahmad Rezvani Mofrad Pages 141-167

    Unauthorized transaction occurs when a person transacts others’ property without having the following criteria: guardianship, executorship, attorneyship, tutorship or obligation of the other or property which belongs to the right of other and this transaction will be unenforceable. The legal nature of unauthorized transaction is a legal act. But regarding the legal nature of permission or refusal of unauthorized transaction that is performed on behalf of the owner or the other, there is difference of opinion. By performing data analyses, the nature of permission or refusal is a legal evident. After performing unauthorized transaction, the owner has authority to permit or refuse transaction in order to determine its circumstance. In fact, the consent or refusal of the owner of a property to an unauthorized contract can be signified by an act which signifies his consent or indicates absence of consent to the contract. Such consent is only effective and valid if it has not been previously refused; otherwise, it is not effective. The owner may make a mistake in refusing or permitting transaction. This mistake is sometime effective and sometimes ineffective. In this article, while expressing the meaning and nature of permission and refusal, the legal effects of mistake on permission and refusal are investigated.

    Keywords: Unauthorized Transaction, mistake, permission, refusal
  • Reza Maboudi Neishabouri *, Seyed Alireza Rezaee Pages 169-194

    The most recent enforceable international instrument for dispute resolution is Singapore Convention. The Singapore Convention 2019 aims at promotion of mediation by providing the enforceability of settlement agreements. Iran's adhesion to the Convention is a positive step towards enhancing the status of mediation in Iranian law. In the case of a settlement agreement falling within the scope of the Singapore Convention, it shall be enforceable in the member states’ jurisdiction. According to paragraph 3 of Article 1, some settlement agreements are excluded from the scope of the Convention because of the specific subject of dispute settled by mediation or conciliation which includes: “settlement agreements related to consumer, family, inheritance and labor law”. The legal status and conditions of these exclusions are important because of the impact on the benefit of a settlement agreement from enforcement according to the Convention. In addition to the analysis of Iranian law and Imamiyah Jurisprudence’ opinion on these disputes, the present paper concludes that Singapore Convention's approach to exclusion of settlement agreements related to family and inheritance law is justifiable because the aforementioned disputes are subject of far divergent rules in various legal systems and necessity of achievement consensus among all member states necessitates that the mentioned disputes be excluded from the Convention’s scope. However, the attitude of the Convention to exclude the labor and consumer law cannot be justified because it results in loss of consumers and labors.

    Keywords: mediation, Consumer Law, Labor Law Family Law, Inheritance Law
  • Zahra Amoozad Khalili, Samaneh Rahmatifar *, MohammadHadi Soleimanian Pages 195-227

    The right of state immunity in customary international law has been established as the definitive and consolidated right, which derives from the principle of the equality of sovereign governments and is one of the most fundamental principles of universal legal order. Despite the recognition of the principle of state immunity in the international and regional conventions and domestic law of countries, the United States, with the approval of the Foreign Sovereign Immunities Act (FSIA) and subsequent amendments, prepared the ground for a lawsuit against a so-called terrorism sponsors. The seizure of $ 2 billion in Iranian assets by the US Supreme Court in its April 20, 2016 has violated the Iranian government's immunity and posed many legal challenges. This article tries to study the legal principles of defending the immunity of the Iranian government by referring to the rules of international law and the procedure of the International Court of Justice. The results show that the identification of the exception to terrorism as a basis for violating the immunity of the Iranian government by the United States contradicts the principle of equality and independence of states as the fundamental principles of international law. The United States' conduct is also a clear violation of Article 2 of the United Nations Charter and is in conflict with Article 38 of the statute of the International Court of Justice, ICJ Judgment of 3 February 2012, the international procedure, the European Court of Human Rights and United Nations Convention on Jurisdictional Immunities of States and Their Property (2004).

    Keywords: State Immunity, International Court of Justice, Terrorism Exception, US Courts, Iran
  • Faizullah Ghaedi, Hassan Mohseni * Pages 239-259

    Transfer of action means that the right of action and continuation of the course of trial is transferred from one person to another one and the transferee becomes the transferor's subrogee. Just unlike the transfer of action with transfer of right in which the action is transferred to the third party as a result of transferring the object of the action and the transferee becomes the transferor's subrogee in all rights and duties, in transfer of action without transfer of right, the right of action position is transferred to the transferee, but the object of the action is not transferred. This transfer is called the incomplete transfer of action or transfer of position. In our law, transfer of action with transfer of right has been accepted, and the rules have implications in this area, but transfer of action without transfer of right is not accepted unless prescribed by law. The incomplete transfer of action has its roots in some rules. The transferee becomes the transferor's subrogee in all rights and duties except in the ownership right on the subject matter of the action. Like the owner, he should pay costs of proceeding, expert’s wage etc. Like the proper party, he has the authority to make any decision to filing suit and continuation of the course of trial or dispense from action.

    Keywords: Transfer of action, Transferee, Right to bring a claim, Position, Subrogee
  • MohammadJavad Kabriti, Rahim Nobahar * Pages 261-290

    Empiricism is a philosophical approach to social issues which concentrates on a trial-and-error approach. It has been accepted as the dominant method in the natural sciences and then partly in the humanities. This article studies the possibility of application of this approach in criminal law and particularly in punishment. The article reviews the foundations of empiricism and its brief history along with some critiques to empiricism. Finally, the article suggests that given the validity of the reason (hokm al—aql) and findings of rational people (bina al-oqala) in Islamic jurisprudence on one hand and the rationality of empiricism and credibility of the knowledge learned from experiments on the other, it is possible to use experimental findings to evaluate the efficiency of punishment in a specific framework. Also the article mentions and analyzes some examples of using this approach in Islamic texts, including traditions and opinions of the jurisprudents. Some examples of developments of legislation in Iranian penal code in Islamic Republic of Iran is also discussed; the facts that, in their turn, support legitimacy of application of empirical approach in criminal law.

    Keywords: Empiricism, Criminal Law, Islamic jurisprudence, Philosophy of Punishment
  • Morteza Mohammadi Rad, Seyyedmohammad Shafiei Darabi *, Nasrin Karimi Pages 291-321
    Money is the subject of some jurisprudential and legal rulings and the existing jurisprudential theories that have been presented for money with the past nature and relative stability of value do not meet the real needs in current situation. The theory of purchasing power about the nature of money is preferred for reasons that the jurist cannot issue a correct verdict about it without knowing its current nature. Today it is fundamentally different from the nature of money fourteen centuries ago, and consequently its rulings have fundamentally been changed, so understanding its nature has become particularly important. The question is related to the origin of credit money. Is it purchasing power or its nominal and apparent value? Is the amount of value reserve also one of the functions of credit money? Opponents of compensating devaluation consider money as a paradigm. In the face of usury, they advocate the need for reduction. Value is considered as money, but real value or purchasing power is considered as equivalent to credit money, so the need to compensate for the devaluation is not considered usury, given that the devaluation of money is part of the principle of religion and in Article 522 BC claim damages are accepted. Hence, in addition to claiming the devaluation of money, one can claim the alleged damage of the legislator, which is provided for in Article 522 of the Code of Civil Procedure. It has been expressed along with critique, review, descriptive-analytical method and collection of library information.
    Keywords: Purchasing Power, Value Reduction, Credit Money, Proverbs, Values
  • Ayat Mulaee Pages 323-351
    From the perspective of the history of the constitutional law of the Islamic Republic of Iran, negotiations in the Assembly of Experts for Constitution can clarify questions or ambiguities surrounding the constitutional law issues. In light of this, the present paper has investigated one of the main issues of the Islamic Republic of Iran's constitutional law – "the head of government" – and has addressed questions on the opinion of the MPs about the head of government. The paper uses a critical, descriptive-analytic research method, and the findings indicate that the representatives refer to the contrast between “Imamiyeh jurisprudence" and "modern conception" of the constitutional law. Here we can witness some kind of conflict of thought which has not only resulted in the "make - Jurisprudence of the text of the constitution" but it also creates a kind of imbalance between the "principle of proportionality of duties and powers". Such discrepancy between authority and responsibility leads to a conflict of practice regarding the constitution. Furthermore, observers to the constitution have to convey a different conception of "president" in the context of the Iranian constitutional law.
    Keywords: The Constitution of the Islamic Republic of Iran, The Head of Government, President, Assembly of Experts for Constitution, Vilayat-e Faqih