فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 31 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید آماده*، حسین توکلیان، مهدی هدایتی نیا صفحات 1-30
    تقاضای روزافزون سوخت های فسیلی در کنار آلودگی های محیطی تولید شده از مصرف آنها، استفاده بهینه از این سوخت ها را ضروری می کند. در فصول سرد، مصرف گاز طبیعی افزایش می یابد و نیروگاه های کشور جهت تامین برق به جانشینی سوخت مصرفی خود اقدام می کنند. این تحقیق جانشینی بین سوخت های مصرفی را جهت تولید برق در شش شرکت برق منطقه ای منتخب، طی سال های 13951386 مورد ارزیابی قرار داده است. معادلات سهم هزینه ای سوخت های متعارف در تولید برق با استفاده از برآوردگر معادلات رگرسیونی به ظاهر نامرتبط (SURE) برآورد شده اند. با استفاده از نتایج حاصل از برآورد، معادلات کشش های جانشینی متقاطع وخودی قیمتی انواع سوخت های مصرفی محاسبه شده اند. طبق نتیجه محاسبات، همه کشش های خودی قیمتی، منفی و همه کشش های متقاطع قیمتی، مثبت می باشند. کشش جانشینی بین گاز طبیعی و گازوییل 56/1 و کشش جانشینی بین گاز طبیعی و مازوت 3/1 بدست آمده است. همچنین با استفاده از کشش های محاسبه شده، جایگزینی بین سوخت ها با هدف کاهش انتشار 2CO وکاربردی سازی نتایج انجام شده و نشان داده است که جایگزینی مازوت با گاز طبیعی منجر به کاهش انتشار 2CO می شود اما جایگزینی گازوییل با گاز طبیعی انتشار 2CO را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: شرکت برق منطقه ای، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SURE)، کشش جانشینی، جایگزینی بین سوختی
  • نجمه خالقی فر، حسن خداویسی* صفحات 31-74
    انرژی الکتریکی یکی از عوامل ضروری برای توسعه اقتصادی در کشورهاست. از سویی دیگر مصرف روزافزون انرژی های پایانپذیر مانند سوخت های فسیلی برای تولید انرژی الکتریکی، خطر پایان یافتن آنها را در آیندهای نزدیک تر رغم میزند. همچنین مصرف سوخت های فسیلی، یکی از مهم ترین عوامل ایجاد آلودگی های زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی هستند. بنابراین استفاده بهینه از انرژی در فرآیند توسعه اقتصادی همواره به عنوان یک هدف مهم در توسعه پایدار مد نظر بوده است. در این تحقیق به طراحی یک اقتصاد باز کوچک با لحاظ ساختاری برای بازار برق آن در قالب مدل های تعادل عمومی پویای تصادفی پرداخته شده است و در آن چهار بخش اصلی شامل خانوار، تولید، دولت و تجارت خارجی، در نظر گرفته شده و اثرات پویای شوک های موجود در اقتصاد بر روی متغیرهای کلان اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از شبیه سازی و تجزیه و تحلیل توابع عکس العمل آنی مدل، بیانگر آن است که شوک بهره وری تولید در صنعت برق اثرات معنی داری بر متغیرهای کلان اقتصادی بر جای می گذارد و تعدیل اثر این شوک در بلندمدت صورت می گیرد. در ضمن، مکانیزم اثرگذاری شوک ترجیحات مصرف کننده کاملا متفاوت و حتی تعدیل اثر این شوک بر روی برخی از متغیرهای کلان اقتصادی در دوره زمانی طولانی تری نسبت به شوک های دیگر رخ می دهد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، چرخه تجاری حقیقی، انرژی الکتریکی، شوک ترجیحات مصرف کننده، شوک بهره وری تولید در صنعت برق
  • مسعود شیرازی*، عبدالرسول قاسمی، تیمور محمدی، علی فریدزاد، عاطفه تکلیف صفحات 75-114
    در این پژوهش به تجزیه و تحلیل کمی و مقایسه ای شبکه پویای تجارت بین الملل نفت خام ایران با استفاده از روش ارتباط شبکه دایبولد - ایلماز و همچنین تاثیر نامتقارن کوتاه مدت و بلندمدت افزایش و کاهش عوامل کلیدی پیشران و موانع گسترش جریان تجارت نفت خام از طریق رابطه جاذبه و با استفاده از الگوی رگرسیون خودبازگشت با وقفه های توزیعی تابلویی غیر خطی در دوره زمانی (2017-1980) پرداخته شده است. نتایج حاکی از پویایی سرریز تلاطم جریان تجارت نفت خام ایران در طول دوره زمانی مورد بررسی می باشد. به علاوه جریان تجارت نفت خام کشور ایران دارای تاثیرگذاری خالص (انتقال دهنده شوک) بر کشورهای منطقه خاورمیانه و تاثیرپذیری خالص (انتقال گیرنده شوک) به ترتیب از جریان تجارت نفت خام کشورهای مناطق آمریکا، اروپای شرقی- اوراسیا، آفریقا، اروپای غربی و آسیا پاسیفیک می باشد. بر این اساس تمرکز بر الگوی تجارت مجزای منطقه ای و اتخاذ سیاست‏های تبعیضی تجارت خارجی توسط ایران، احتمالا نمی تواند مانع از کاهش تاب آوری اقتصاد ایران از تلاطم شبکه تجارت بین المللی نفت خام گردد. همچنین نتایج نشان دهنده رفتار نامتقارن جریان تجارت دوجانبه نفت خام ایران در برابر افزایش و کاهش متغیرهای تولید ناخالص داخلی کشورهای صادرکننده و واردکننده نفت خام و هزینه حمل و نقل بین المللی نفت خام در کوتاه مدت و بلندمدت می باشد که می تواند در شناسایی عوامل موثر بر انتقال تلاطم به منظور تنظیم و تعدیل سطح تجارت نفت خام موثر باشد. بنابراین به نظر می رسد با توجه به درجه بالای ادغام در شبکه تجارت بین الملل نفت خام ایران، اولویت رفتار همکاری تجاری بر رفتار رقابتی در تجارت نفت خام ایران و پاسخگویی مناسب به نوسانات و شوک بازار در طول زمان (مدیریت ریسک) در برنامه های اقتصادی کشور ضروری باشد.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل نفت خام، ارتباط شبکه پویا دایبولد - ایلماز، رابطه جاذبه، الگوی رگرسیون خودبازگشت با وقفه های توزیعی تابلویی غیر خطی
  • علی فریدزاد*، سحر نوروزی پیکانی، علی اصغر بانوئی صفحات 115-150

    بهبود کارایی انرژی به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای مدیریت تقاضای انرژی، پدیده ای تحت عنوان اثر بازگشتی را به دنبال دارد که باعث می شود میزان صرفه جویی انرژی تحقق یافته ناشی از بهبود کارایی انرژی برابر میزان مورد انتظار نباشد. در این پژوهش با استفاده از رویکرد داده ستانده مبتنی بر تحلیل تجزیه ساختاری به تجزیه تغییرات مصرف حامل های برق، گاز طبیعی و فرآورده های نفتی براساس تغییرات تقاضای نهایی و پیشرفت تکنولوژی درقالب تغییرات کارایی انرژی و تغییرات تقاضای واسطه ای در طی سال های 13801390 پرداخته شده است. سپس با بررسی اینکه در کدامیک از بخش های اقتصادی بهبود کارایی انرژی صورت گرفته است، اثر بازگشتی مصرف هریک از حامل های انرژی در بخش های مذکور محاسبه شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که حامل های برق، گاز طبیعی و فرآورده های نفتی از 24 بخش اقتصادی مورد مطالعه به ترتیب در 11، 4 و 20 بخش اقتصادی، بهبود کارایی انرژی ناشی از پیشرفت تکنولوژی را تجربه کرده اند که بخش های «ساخت فلزات اساسی»، «برق» و «ساخت محصولات کانی غیرفلزی» به ترتیب در ارتباط با این حامل ها بیشترین میزان کاهش مصرف انرژی را داشته اند و بخش های «پست و خدمات پشتیبانی حمل و نقل» با 62/93 درصد، «ساخت کک و فرآورده های حاصل از تصفیه نفت و سوخت های هسته ای» با 72/146 درصد و «ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی» با 33/86 درصد بیشترین میزان اثر بازگشتی در مصرف برق، گاز طبیعی و فرآورده های نفتی را داشته اند. همچنین درنظرگرفتن مبادلات واسطه ای بین بخشی و درون بخشی، میزان اثر بازگشتی را در تمامی بخش ها افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: اثر بازگشتی، کارایی انرژی، جدول داده ستانده
  • مهتاب مهراسا *، تیمور محمدی صفحات 151-170

    با توجه به نقش بازار انرژی به‏ویژه نفت بر اقتصاد کشورها، شناخت تحولات آتی این بازار دارای اهمیت است. در همین راستا، پیش‏بینی تحولات حدی متغیر قیمت نفت برای تصمیم‏گیران و سیاست‏گذاران دارای اهمیتی دو چندان می‏باشد. هدف این مطالعه، بررسی حداکثر تغییرات قیمت سبد نفت اوپک با استفاده از مفهوم ارزش در معرض ریسک [1] است. برای محاسبه این معیار از مدل‏های خانواده GARCH مبتنی بر توزیع نرمال و فرین استفاده شده که انتظار می‏رود تمرکز بر توزیع فرین در پیش بینی ارزش در معرض خطر به ویژه در مواجه با وقایع حدی، نتایج واقع بینانه تری داشته باشد. نتایج پس آزمایی [2] مدل‏ها، نشان داده که مدل ARMA-GARCH-EVT در مقایسه با سایر موارد، پیش بینی بهتری ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: تئوری ارزش فرین، ارزش در معرض ریسک، گارچ، قیمت نفت
  • حسین ویسی، حامد صاحب هنر، فریدون اسعدی، مصطفی پورکاوه دهکردی، علی طاهری فرد * صفحات 171-212

    قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی به کنسرسیومی از شرکت های توتال فرانسه با سهم 1/50 درصد، CNPC چین با 30 درصد و شرکت پتروپارس ایران با 9/19 درصد در تیرماه سال 1396 واگذار گردید. در این پژوهش با طراحی مدلی جامع و دقیق، تمامی ابعاد قرارداد مذکور اعم از ملاحظات فنی، پروفایل تولید، قیمت گاز، هزینه های پروژه، درآمدهای پروژه با درنظر گرفتن مولفه های مالی و اقتصادی قرارداد توسعه میدان و سایر موارد به صورت پویا، مورد ارزیابی اقتصادی و مالی قرار گرفته است و در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهادات اجرایی جهت بهبود رژیم مالی قرارداد ارایه شده است. طبق نتایج به دست آمده رژیم مالی این قرارداد اصطلاحا بازگشتی یا رگرسیو است و افزایش یا کاهش درآمد میدان تاثیری بر سودآوری پیمانکار ندارد. مهم ترین ایراد وارد بر این قرارداد، نحوه قیمت گذاری گاز تولیدی است که باعث ایجاد قیمت کاذب و به دنبال آن سودآوری کاذب پروژه و پایین جلوه دادن دریافتی پیمانکار و ایجاد تعهد ضمنی برای بازپرداخت مطالبات پیمانکار از محل عواید سایر میادین هیدروکربوری کشور در صورت کاهش قیمت نفت و میعانات گازی، می گردد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در قیمت‏گذاری گاز غنی، در صورت اعمال قیمت واقع بینانه برای گاز تولیدی، دریافتی پیمانکار خارجی در حالت تنزیل شده، از 6 درصد به 27 درصد افزایش یافته و در طرف مقابل دریافتی دولت نیز از 92 درصد به 67 درصد کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: قراردادهای نفتی ایران (IPC)، توتال، رژیم مالی، قیمت گذاری گاز
|
  • Hamid Amadeh *, Hossein Tavakolian, Mehdi Hedayati Nia Pages 1-30
    The increasing demand of fossil fuels alongside its environmental pollution necessitates the optimal consumption of the fuels. In cold seasons, natural gas consumption increases and power plants of the country need to substitute their consumed fuel in order to supply electricity. This paper evaluated the substitution between consumable fuels in electricity production in six selected regional electricity companies during the years 1389-1386. Cost share equations of conventional fuels in electricity generation were estimated using the seemingly unrelated regression equations (SURE) estimator. Using the results of the estimation, equations of the own-and cross-price elasticities of the substitution of different fuels were calculated. According to the results of calculations, all the own price elasticities were negative and cross price elasticities were positive. The substitute elasticity between natural gas and gasoil was 1.56 and between natural gas and mazut was 1.3. Also, using the calculated elasticities, the substitution of fuels was applied with the aim of reducing CO2 emissions. The application results showed that the substitution of mazut with natural gas would reduce CO2 emissions, but the substitution of gasoil with natural gas would increase CO2 emissions.
    Keywords: Regional electricity company, Seemingly Unrelated Regressions Equations, Elasticity of substitution, Fuel substitution
  • Najmeh Khaleghifar, Hassan Khodavaisi * Pages 31-74
    Electricity is one of the essential factors for the economic development in almost all countries. On the other hand, the increasing use of the non-renewable energy, like fossil fuels for electricity generation, would lead to the depletion of the non-renewable reserves. Also, the use of fossil fuels is one of the most important factors contributing to environmental pollution and climate change. Hence, the optimal use of energy in the process of the economic development has always been considered as an important objective for the sustainable development. In this research, a small open economy has been devised by considering a structure for its electric power market based on the Dynamic Stochastic General Equilibrium model, taking into account four main sectors, including households, production, government and the foreign trade sector. Furthermore, the dynamic effects of shocks in the economy on macroeconomic variables have been examined in the study. The simulation and analysis of impulse response functions of the model indicated that the productivity shocks in the electricity industry have significant effects on macroeconomic variables. The adjustment of the effects of shocks takes place in the long run. Moreover, the mechanism of the effect of a consumer’s preferences shock is quite different, and even its adjustment on some macroeconomic variables occurs over a longer period of time compared to the other shocks
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium Model, real business cycle, Electricity, Preferences Shock, Productivity Shock in the Electricity Industry
  • Masoud Shirazi *, Abdolrasoul Ghasemi, Teymour Mohamadi, Ali Faridzad, Atefeh Taklif Pages 75-114
    This research conducts a quantitative comparative analysis of the dynamic international crude oil trade network of Iran by using the network connectedness measures of Diebold and Yilmaz (2015) and also the asymmetric short-term and long-term impact of the increasing and decreasing key driving factors and obstacles in the crude oil trade development through the gravityrelation and by using the nonlinear panel auto-regressive distributed lag (ARDL) model during 1980–2017. Results indicated the dynamic spillover flow of the crude oil trade of Iran during the investigated period of time. Moreover, the crude oil trade flow of Iran is a net shock transmitter to Middle East and a net shock receiver from the crude oil trade flow in countries of America, Eastern Europe- Eurasia, Africa, Western Europe, and Asia Pacific, respectively. The focus on the divided regional trade scheme and adopting the biased foreign trade policies by Iran may not lead to the vulnerability reduction of its economy from crude oil trade flow volatilities. Findings also reveal the asymmetric behavior of the crude oil bilateral trade flow in response to the increasing and decreasing of gross domestic product (GDP) per capita variables in both crude oil exporting and importing countries and international crude oil transportation costs in the short-term and long-term period that it can be used in identifying the effective factors on the volatility transmission to adjust the crude oil trade flow. Therefore, concerning the high degree of the integration in the international crude oil trade network of Iran, it seems that it is necessary to prioritize cooperative over competitive behavior in the crude oil trade of Iran and respond appropriately to market shocks and volatilities during the time (risk management) in the economic plan of the country.
    Keywords: Crude Oil Trade Behavior, Diebold-Yilmaz Dynamic Network Connectedness Measures, Gravity equation, Nonlinear Panel Autoregressive Distributed Lag Model
  • Ali Faridzad *, Sahar Norouzi, AliAsghar Banoe Pages 115-150

    Improving energy efficiency as one of the most important tools for managing energy demand leads to a phenomenon called Rebound Effect, which causes the energy savings achieved by improving energy efficiency not equal to the expected level. In this study, with employing Input-Output approach and the structural decomposition analysis, we quantify the changes of electricity, natural gas and oil products consumption according to the final demand variations and technological progress in terms of changes in energy efficiency and intermediate demand during the period of 2001-2011. After examination of the economic sectors in which they experience improving energy efficiency, the rebound effect of the energy consumption for each energy carriers has been measured. The results of this study show that electricity, natural gas and oil products from 24 economic sectors in 11, 4, and 20 economic sectors have experienced improvements in energy efficiency due to technological advances. "Construction of basic metals", "Electricity" and "Manufacturing of non-metallic mineral products" have the highest reduction in energy consumption associated with these carriers respectively, and the "postal and support services" 62.83%, "Construction of coke and products from oil refining and nuclear fuel" with 147.72%, "Construction of chemical and chemical products" with 86.33%  have the highest efficiency in electricity consumption, Natural gas and oil products. Considering inter-sectional and intra-intermediate interchanges, the rebound effects is increased in all sectors.

    Keywords: Rebound Effect, Energy Efficiency, Input-Output Table
  • Mahtab Mehrasa*, Teymour Mohamadi Pages 151-170

    Regarding the role of the energy market, especially oil, on the economy of countries, it is important to identify the future evolution of the market. In this respect, predicting the changeable extreme evolution of the oil price is crucial for decision and policy makers. This study attempts to investigate the maximum changes of OPEC’s oil price by employing the concept of Value at Risk. To this end, GARCH family models based on the normal and extreme distribution were used, and it is expected that the focus on the latter in forecasting Value at Risk, especially in the face of extreme events, may end up in more realistic results. The results of the backtesting of models show that the ARMA-GARCH-EVT model predicts better than the other ones.

    Keywords: Extreme Value Theory, Value at Risk, Oil price, GARCH
  • Hosein Veisi, Hamed Sahebhonar, Freydon Asadi, Mostafa Pourkaveh Dehkordi, Ali Taherifard* Pages 171-212

    The contract for the development of phase 11 of South Pars has been signed by a consortium of Total in France with a share of (51%), CNPC in China (30%), and Petropars Iran (19.9%) in July 2017. By using a comprehensive and accurate model designed in this research, all the aspects of the mentioned project, including technical issues, production profile, gas price, project costs, and project revenues were evaluated financially and economically with the consideration of the fiscal and economic components of the development contract in the dynamic manner. Finally, regarding the results, executive suggestions were stated in order to improve the fiscal regime of the contract. According to the findings, the fiscal regime of the contract is so-called regressive and the revenue increase or decrease has no effect on the contractor’s profitability. The most significant drawback of the contract is the pricing mechanism of the produced gas, causing a false price followed by an overestimate of the project’s profit and underestimate of the contractor's take and creating an implicit obligation for repaying the contractor’s dues from their revenues of other hydrocarbon fields of the country in the case of petroleum and gas condensate price drop. The results show that during rich gas pricing, in the case of realistic pricing of the produced gas, the foreign contractor's discounted take would increase from 6% to 27%, and on the opposite side, the government's take would decrease from 92% to 67%.

    Keywords: Iran Petroleum Contract (IPC), Total, fiscal term, gas pricing