فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 60 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نیما شجاعی باغینی*، محمدحسین پناهی صفحات 11-50
    در مورد کشورهای «جهان سوم»، «جنوب»، «در حال توسعه» و «عقب مانده» به طور معمول گفته می شود که این ها هرکدام 50، 100 یا 200 سال (کم تر یا بیشتر) از کشورهای «توسعه یافته» عقب ترند و از این جهت گذشته ی این ها، چراغ راه آینده ی آن هاست. نظریات توسعه ی سیاسی و بحث های مرتبط با آن، یعنی دموکراتیزاسیون، گذار به دموکراسی و تحکیم دموکراسی، از دهه ی 50 میلادی به بعد در چنین فضایی متولد شدند، ولی، به دلیل محدودیت های فراوان «ایدیولوژیک»شان، از دهه ی 80 میلادی به بعد، به مرور، افول کردند. پارادایم اثبات گرایی و مکتب نوسازی که هردو برآمده از فلسفه ی روشنگری بودند نقشی اساسی در تکوین و رشد آن نظریات داشتند، اما، با وجود محدودیت ها و نقدهای اساسی ای که به آن پارادایم و آن مکتب صورت گرفت، جریان های اصلی نظریات توسعه ی سیاسی نیز افول کردند و رویکردهای بدیل جایگزین آن ها شدند . در همین رابطه، مکتب تاریخی احیاء شد، سیاست تطبیقی رشد کرد و جامعه شناسی تطبیقی تاریخی، به عنوان نمونه، به یکی از مهم ترین چارچوب های منتقد پارادایم اثبات گرایی و مکتب نوسازی، مورد استفاده قرار گرفت. در این مقاله، ضمن بررسی فراز و فرودهای نظریات توسعه ی سیاسی، به این جریان بدیل و چگونگی امکان کاربرد آن در مورد ایران اشاره خواهیم کرد. بدین منظور، با استفاده از معرفت شناسی و هستی شناسی «پیکربندی شده» مندرج در این نوع جامعه شناسی، تلاش خواهیم کرد ضمن نقد آن پارادایم و آن مکتب «ایدیولوژیک»، با توجه به ظرفیت های «بومی» موجود در نظریات مرتبط با موضوعات ایران، مختصات مفهومی این رویکرد بدیل را در «تببین» موضوع «توسعه ی سیاسی» و «دموکراتیزاسیون» روشن کنیم.
    کلیدواژگان: توسعه ی سیاسی، دموکراتیزاسیون، پسااثبات گرایی، جامعه شناسی تطبیقی تاریخی، رویکرد پیکربندی شده
  • فریبرز بیات*، سید محمدصادق مهدوی، باقر ساروخانی صفحات 51-79

    آشفتگی اخلاقی وضعیتی است که جامعه فاقد هنجارهای مشترک انتظام بخش کنشها و رفتار ، تعارض و ضعف قدرت این قواعد است . پرسش از آشفتگی اخلاقی و عوامل اجتماعی موثر بر آن مساله اصلی این پژوهش است که با بهره گیری از نظریه آنومی مورد بررسی قرار گرفته است.جامعه آماری پژوهش شهروندان تهرانی 18 سال به بالا در سال 1396 است. از این جامعه به روش خوشه ای چندمرحله ای نمونه ای به حجم 400 نفر انتخاب شده است. روش پژوهش پیمایش بوده و داده ها با تکنیک پرسشنامه گردآوری شده و در کنار آن از داده های ثانویه نیز استفاده شده است. یافته های حاصله از داوری شهروندان نشان می دهد47 درصد وضعیت اخلاقی جامعه را به میزان زیاد و خیلی زیاد آشفته و آنومیک ارزیابی کرده اند. شواهد عینی ساختاری نیز چنین ارزیابی را تایید می کند و حاکی از نقض و تخطی مکرر از قواعد ، قوانین اجتماعی و هنجارهای اخلاقی است. یافته های تبیینی پژوهش نشان می دهد 6 متغیر احساس نابرابری، ضعف کنترل های اجتماعی، احساس نارضایتی ، فردگرایی ، ضعف گرایشهای دینی و کاهش مشارکت اجتماعی مجموعا 72درصد تغییرات تلقی شهروندان از آشفتگی اخلاقی جامعه را توضیح می دهند.

    کلیدواژگان: آشفتگی اخلاقی، احساس نابرابری، احساس نارضایتی، فردگرایی، کنترل های اجتماعی
  • آرمین امیر، مجید فولادیان*، صفورا جمشیدی، سارا شاد، سلما رنجبری، آرزو مرادی، نیلوفر نجیب نیا صفحات 81-110

    پرسش اصلی ما در پژوهش حاضر این بوده است: «نویسندگان متونی که ایرانیان را دورو خوانده اند چگونه نظر خود را به مخاطب منتقل کرده اند». بنابراین، به جاست که سوال کنیم انتقال این مفهوم با چه روش هایی صورت گرفته و چه بسا از خلال مطالعه متون این دوره، متوجه شویم برخی نویسندگان موردنظر، خود چگونه به این نتیجه رسیدند که ایرانیان مردمانی دورو هستند. در این مقاله با روش «تحلیل محتوای کیفی»، بخش هایی از متونی چون سفرنامه ها، گزارش ها، خلقیات نویسی ها که از دوران صفوی تا پهلوی ایرانیان را به صفت دورویی متصف کرده اند، تحلیل شده و راهبرد نویسندگان در نسبت با مقولات ادوارد سعیدی مشخص شده است. در این مقاله با تمرکز بر راهبردهای نویسندگان در انتساب یک صفت، متونی را بررسی کردیم که به دورویی ایرانیان اشاره کرده اند. تعدادی از نویسندگان به دورویی دولتیان اشاره می کنند، آن را مذمت می نمایند و صفت بارز طبقه حاکم تلقی می-کنند؛ تعدادی دیگر از نویسندگان این دورویی در طبقه حاکم را به کل ایرانیان تعمیم می دهند. تعدادی از سفرنامه نویسان پس از مشاهده تملق و دوروریی مشاهده شده از جانب مردم زیردست در مقابل اربابان قدرت، بدون در نظر گرفتن شرایط ارباب رعیتی حاکم بر جامعه ایران و اقتضایات این شرایط، آنچه که اقتضاء موقعیت نام می گیرد، تمام مردم ایران را دورو و متملق می خوانند. و در آخر؛ برخی نویسندگان مانند شاردن و گوبینو با راهبرد بیش تعمیم دهی و یکپارچه سازی با دیدن یک یا دو مورد ویژگی اخلاقی آنرا به تمامی ایرانیان نسبت می دهند.

    کلیدواژگان: دورویی، منش ملی، خلقیات، شرق شناسی
  • خدیجه سفیری، سوده حجتی کرمانی* صفحات 111-130

    در آمریکا از اواسط دهه 1960 موضوع بی تفاوتی اجتماعی مورد توجه قرار گرفت و مطالعات گسترده ای در این باره انجام شد،اما در ایران به تازگی به این موضوع توجه شده و علل وپیامد های آن مورد بررسی قرار گرفته است. در زندگی های امروز- به ویژه زندگی های شهری-موقعیت های اضطراری پیش می آید که فرد به شدت نیازمند یاری دیگران است.در سال های اخیربه نظر می رسد افراد به این نیاز توجه چندانی ندارند. این پژوهش بارویکردکیفی و روش نظریه مبنایی انجام شده وطی آن با 30 نفر از مناطق مختلف تهران درباره موضوع بی تفاوتی مصاحبه و علل ونتایج بی تفاوتی اجتماعی را از خلال این مصاحبه استخراج شده است. که نبود احساس مسئولیت،ترس،درگیری های فراوان شخصی،تامین نشدن نیازهای اولیه و... ازعلل بی تفاوتی اجتماعی وتنهایی وهرج و مرج از عواقب آن هستند.آموزش مقوله بسیار مهمی ذر این حوزه است زیرا بسیاری از مردم در برخورد با موقعیت های مختلف واقعا نمی دانند چه باید بکنند و چه کاری درست است.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی اجتماعی، تعهد اجتماعی، نظریه مبنایی
  • رزان یاسن ریشه، عباس قنبری باغستان*، حمید عبداللهیان صفحات 133-135

    علی رغم قدمت روابط عمومی و فعالیت های مرتبط با آن در جهان، این مفهوم در کشور سوریه همچنان مبهم و ناشناخته است. افزون بر این، سوریه کشوری است که پس از تحمل سال ها جنگ و ویرانی اکنون در مرحله توسعه و بازسازی قرار دارد. رشد تولید و خدمات در  این کشور، با سرعت بیشتری نسبت به عرصه های مدیریت و فعالیت های روابط عمومی رو به افزایش است. در عین حال، عدم درک صحیح جایگاه روابط عمومی از سوی مسیولان دولتی یا مدیران سازمان های خصوصی سوریه، جایگاه روابط عمومی را تضعیف ساخته و فعالان این عرصه نتوانسته اند نقش تاریخی خود را ایفا کنند. هدف این مقاله پژوهشی، ارایه نتایج مطالعه الگوی حاکم بر روابط عمومی دو شرکت مخابراتی در سوریه (سیریاتل و ام. تی. ان) است تا فعالیت آنها، به خصوص از منظر «عامه ها» مورد ارزیابی قرار گیرد. این مطالعه، با بکارگیری دو روش اسنادی و پیمایش انجام شده است. در روش اسنادی، کلیه اسناد و پیام های ارتباطی دو شرکت مخابراتی (اطلاعات و داده های مندرج در وبگاه رسمی دو شرکت) مورد مطالعه قرار گرفتند. در روش پیمایش، دیدگاه ها و نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه دمشق (جامعه آماری) در خصوص ماهیت فعالیت این شرکت ها مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج حاصل از هر دو روش نشان می دهد که روابط عمومی دو شرکت مخابراتی سوریه ای، به میزان زیادی از الگوی دوسویه نامتقارن استفاده کرده اند؛ هرچند براساس آزمون تفاوت معناداری به عمل آمده، شرکت سیریاتل بیشتر از شرکت ام تی ان به استفاده از این الگو گرایش داشته است. برخی از مهمترین دلالت های این تحقیق، در پایان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: روابط عمومی، الگوهای روابط عمومی، شرکت های مخابراتی سوریه، جیمز گرونیگ
  • پدرام جوادزاده، مسعود کوثری*، محسن عامری شهرابی، عطاءالله ابطحی صفحات 155-178

    موسیقی به عنوان یکی از شاخه های اصلی حوزه هنر، از عناصر مهم تشکیل دهنده فرهنگ است. در بین انواع شاخه های موسیقی که در کشور عرضه و مصرف می شوند، تنها موسیقی ملی کشور به علت آنکه برآمده از تجربه تاریخی و زیست فرهنگی جامعه ایران است، ویژگی های ممتاز فرهنگ ایرانی را یدک می کشد. افول میزان محبوبیت و حجم مخاطبین این موسیقی در جامعه امروز ایران کاملا ملموس و قابل مشاهده است. چرخه فعالیت موسیقی از سه حوزه تولید، توزیع و مصرف تشکیل شده است. در ایران بر خلاف کشورهای توسعه یافته، تولید موسیقی توسط خود موسیقیدانان انجام می شود. این مقاله به دنبال آن است که با تمرکز بر بخش تولید در موسیقی ملی کشور، به کشف مقوله های فرهنگی حاکم در این عرصه بپردازد. انجام این تحقیق ضمن ایجاد یک فهم جامع از این عرصه می تواند به موسیقی ملی کشور جهت خروج از وضعیت کنونی کمک نماید. روش مورد استفاده در این پژوهش نظریه داده بنیاد نظام مند است. در گردآوری داده ها از تکنیک مصاحبه عمیق و تخصصی استفاده شده است. داده های بدست آمده با استفاده از دستورالعمل های کدگذاری سه گانه باز، محوری و انتخابی کدگذاری شده اند. از دل داده ها 29 مفهوم و 9 مقوله استخراج شده و تولید موسیقی ملی ایران مشخصا به عنوان مقوله مرکزی شناخته شده است. در نهایت با استفاده از مدل پارادایمی، نظریه داده بنیاد برآمده از تحقیق به صورت داستان و مدل تصویری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: موسیقی ملی ایران، نظریه داده بنیاد، تولید موسیقی، مقوله فرهنگی
  • فاطمه نصراصفهانی*، وحید قاسمی صفحات 179-208

    هدف از تحقیق حاضر، تبیین جامعه شناختی میزان مصرف شوخ طبعی سیاسی در میان دانشجویان دانشگاه اصفهان و ارایه یک مدل معادله ساختاری برای این موضوع بوده است. بدین منظور، پس از بررسی مبانی نظری و تحقیقانی موجود، یک مدل نظری که برگرفته از مطالعات یانگ و تیسینگر (2006) و میلوفسکی و همکاران (2011) در باب ویژگی های جمعیت شناختی- سیاسی بینندگان برنامه های شوخ طبعانه سیاسی بود، تدوین گردید. در ادامه، مدل مورد نظر با استفاده از داده های پیمایشی مورد آزمون قرار گرفت. یافته های تحقیق حاکی از آن است که نمونه آماری پیامک های شوخ طبعانه سیاسی را بیش از دیگر انواع شوخ طبعی های سیاسی مورد مصرف قرار می دهند. به علاوه، داده های به دست آمده، مدل تدوین شده برای مصرف شوخ طبعی سیاسی را حمایت می کند. در مدل نهایی، تمامی همبستگی های مورد انتظار-به استثنای رابطه میان سن و تماشای شوخ طبعی سیاسی-، معنی دار بوده اند. درنتیجه، پیش بین های مصرف شوخ طبعی سیاسی به ترتیب عبارتند از: مصرف رسانه ها، جهت گیری های سیاسی، و گرایش به شوخ طبعی سیاسی.

    کلیدواژگان: شوخ طبعی سیاسی، جهت گیری های سیاسی، مصرف رسانه ها، مدل سازی معادلات ساختاری
  • عزت شیرانی بیدآبادی*، شاپور بهیان، سید علی هاشمیانفر صفحات 209-244

    با توجه به اینکه امروزه بازی های رایانه ای گستره وسیعی از فرهنگ فراغتی نوجوانان را در بر گرفته اند و تاثیرات رفتاری زیادی بر آنها گذاشته اند، در این مقاله، نقش خرده فرهنگ بازی های رایانه ای در رفتارهای جامعه پسند نوجوانان شهر اصفهان با استناد به نظریه هایی مانند نظریه جامعه دوستانه، پیوند اجتماعی و شخصیت، مجری، بازیگر مطالعه شده است. همچنین برای دستیابی به این هدف از بین 127817نوجوان 18-12سال در نواحی شش گانه آموزشی شهر اصفهان، نمونه ای 666 نفری به روش سهمیه ای انتخاب شد. البته با در نظر گرفتن تعدادی پرسشنامه اضافی، برای موارد بی بازگشت، در نهایت هفتصد پرسشنامه بین پاسخگویان توزیع شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته با طیف لیکرت پنج درجه ای بود. سوالات پژوهش نیز در مورد ویژگی های دموگرافیک پاسخ گویان و دیگر متغیرها بود. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد و از برخی آزمون ها نظیرضریب همبستگی پیرسون، آزمون تحلیل واریانس و رگرسیون برای بررسی متغیرها استفاده شد. یافته ها نشان داد که رابطه معنی داری بین متغیر رفتارهای جامعه پسند(تعاملات خانوادگی، نوع دوستی و مسئولیت پذیری اجتماعی) با نوع بازی ها وجود دارد. همچنین گروه های سنی سه گانه، از بین رفتارهای اجتماعی جامعه پسند تنها از نظر نوع دوستی با هم اختلاف داشتند و در مورد دیگر مولفه های رفتارهای جامعه پسند در بین نوجوانان سه گروه سنی تفاوتی وجود نداشت. بنابراین بر اساس یافته های مذکور نتایج حاکی از آن بود که هرچقدر استفاده از انواع بازی بویژه بازی های رانندگی و شلیکی(با ضریب همبستگی بین540/0 - تا 565/0 -)در بین نوجوانان افزایش یابد، رفتارهای جامعه پسند آنها کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: نوجوان، رفتار اجتماعی، بازی های رایانه ای، خرده‏فرهنگ، رفتارجامعه پسند
  • سید محمد مهدی زاده، سید مهدی دبستانی* صفحات 245-272

    با پررنگ شدن روز به روز نقش رسانه ها در فهم و شکل گیری انسان ها و جوامع از خود و پیرامونشان و نقش بازی های ویدیویی در این زمینه به عنوان یک رسانه بسیار تاثیرگذار، فهم روش های تلاش این رسانه برای انتقال مضامین و نحوه به کار گرفته شدن این روش ها در زمینه های مختلف سیاسی و فرهنگی اهمیت ویژه ای پیدا می کند. این پژوهش تلاش می کند به کمک نگاه انتقادی پسااستعماری در مورد بخش مشخصی از بازی های ویدیویی یعنی «بازی های نبرد با تروریسم» که در ژانر تیراندازی تاکتیکال قرار دارند به تحلیل این مضامین بپردازد. این تحقیق با تجزیه و تحلیل محتوای چهار بازی تیراندازی تاکتیکال با مضمون نبرد با تروریسم با نام های «هسته اسپلینتر: لیست سیاه»، «میدان نبرد 3»، «مدال افتخار: جنگجو» و «ندای وظیفه جنگ افزار مدرن» به روش تحلیل مضمون برای بازی های ویدیویی، به این موضوع می پردازد که بازی های ویدیویی نبرد با تروریسم چه محتوایی را به مخاطب بیان می کنند. کشف و بیان انتقادی مضامین این بازی ها که به شیوه استقرایی بر مبنای مفاهیم این بازی ها صورت می گیرد، بیانگر این است که آن ها فراتر از یک سرگرمی صرف، در راستای ارتباط راهبردی ایالات متحده مورد استفاده گرفته و با ارایه روایت راهبردی غرب از نبرد با تروریسم در چارچوبی شرق شناسانه، در تلاش برای تشدید دوانگاری متضاد برخاسته از استعمار نو، تعریف انسان خاورمیانه ای مسلمان به عنوان دیگری تمدنی دنیای غرب، تثبیت برتری غرب بر شرق و تحقیر انسان شرقی بوده و با تعریف انسان شرقی به عنوان یک تهدید تروریستی فوری برای تمدن غرب بر لزوم نبرد پیشگیرانه با وی تاکید می کنند.

    کلیدواژگان: بازی رایانه ای، بازنمایی، روایت راهبردی، گفتمان شرق شناسی، تروریسم
  • علی احمدی*، محسن عسگرزاده صفحات 273-296

    اینستاگرام یکی از پرمخاطب ترین شبکه های اجتماعی است که می تواند به عنوان عامل تغییر سبک زندگی تاثیرگذار باشد. این امر در صفحات اینستاگرامی افراد معروف و شناخته شده مانند اینفلوینسرها که زندگی تجمل گرایانه را به نمایش می گذارند نمود بیشتری پیدا می کند. پژوهش حاضر به این مسئله پرداخته است که با وجود نگرش های مختلف مخاطبان، اکثر قریب به اتفاق کاربران در اینستاگرام، گرایش بسیاری به بازنمود خود و بازنمایی زندگی تجمل گرایانه دارند. در این تحقیق با استفاده از روش نشانه شناسی، با تکیه بر نظریه بازنمایی ، فیلم های به اشتراک گذاشته شده در صفحات اینستاگرامی چهار نفر از اینفلوینسرهای ایرانی که بطور متوسط بین630 هزار تا 4میلیون دنبال کننده دارند در بازه زمانی پنج ماهه از اول مردادماه تا 30 آذر 1397، برای بررسی انتخاب شدند. نتایج این تحقیق نشان می دهد بازنمایی سبک زندگی تجمل گرایانه در اینستاگرام، چهار حوزه «محل زندگی و مسکن»، «اوقات فراغت و تفریح»، «وسایل شخصی برند (لباس، گوشی، ساعت و...)»، «خودرو»، «مدیریت بدن» و «روابط شخصی» را شامل می شود. آرامش، احساس رضایت، خودشیفتگی، سرسختی، جذابیت و قدرت احساساتی هستند که زندگی لوکس را در نظام معنایی مخاطب مثبت و خوشایند می نمایانند.

    کلیدواژگان: اینستاگرام، اینفلوئنسر، تجمل گرایی، سبک زندگی، شبکه های اجتماعی
  • محدثه زاهدصمیمی*، سید جمال الدین اکبرزاده جهرمی صفحات 297-330

    اتانازی یا «مرگ خودخواسته»، معضلی نوظهور در جهان است که رسانه های جمعی کمتر به آن پرداخته اند. اتانازی یک تابوی فرهنگی و اجتماعی تلقی می شود. افرادی که خواهان مرگ خودخواسته می شوند درگیر مشکلاتی چون ناامیدی، افسردگی و بیماری لاعلاج و شرایط سخت زندگی فردی و اجتماعی هستند. در این مقاله با استفاده از روش نشانه شناسی به مقایسه نحوه بازنمایی «مرگ خودخواسته» در سینمای ایران و جهان پرداختیم. روش نمونه گیری هدفمند و فیلم های انتخاب شده «اتانازی» و «خداحافظی طولانی» از ایران، «تو جک را نمی شناسی» از آمریکا و «دریای درون» از اسپانیاست. اگرچه «مرگ خودخواسته» در هر سه کشور سازنده فیلم ها به لحاظ قانونی و عرف دینی ممنوع است، با این حال یافته های مقاله نشان می دهد هر یک از چهار فیلم مرگ خودخواسته را به شیوه ای کاملا متفاوت بازنمایی می کند. در فیلم ایرانی «اتانازی»، مرگ خودخواسته امری کاملا منفی و تخطی از دستورات و اراده خداوند محسوب می شود؛ فیلم ایرانی «خداحافظی طولانی» که 13 سال بعد از «اتانازی» ساخته شده، با تغییر رویکردی آشکار از نگاهی یکسره منفی به مرگ خودخواسته پرهیز می کند؛ در مقابل فیلم آمریکایی «تو جک را نمی شناسی»، مرگ خودخواسته را حقی اساسی برای انسان می داند و چهره ای انسانی از مدافعان مرگ خودخواسته ترسیم می کند و فیلم اسپانیایی«دریای درون» نیز با قرار دادن مرگ خودخواسته در چارچوبی اومانیستی و سکولاریستی بازنمایی کاملا مثبتی از این مفهوم به دست می دهد.

    کلیدواژگان: مرگ خودخواسته، اتانازی، بازنمایی، نشانه شناسی، سینما
  • کریم رضایی، سکینه شاهی*، عبدالله پارسا صفحات 331-350

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و گرایش به تغییر کارکنان دانشگاه شهید چمران اهواز بر اساس الگوی هافستد اجرا شده است. از بین کارکنان شاغل در دانشگاه شهید چمران اهواز، تعداد 265 نفر بر اساس جدول مورگان و کرجسی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده اند. با توجه به اهداف و ماهیت موضوع، روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بوده است. از دو پرسشنامه فرهنگ سازمانی هافستد با ضریب پایایی (72/0) و پرسشنامه گرایش به تغییر میچ مک کریمون با ضریب پایایی (78/0) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج نشان داد از بین ابعاد فرهنگ سازمانی هافستد فقط بین بعد اجتناب از عدم اطمینان بالا/ پایین با گرایش به تغییر رابطه معنادار داشته و بین ابعاد مردسالاری/ زن سالاری، فردگرایی/ جمع گرایی و فاصله قدرت بالا/ پایین با گرایش به تغییر کارکنان رابطه معناداری مشاهده نشده است. بنابراین، می توان گفت که کارکنان دانشگاه شهید چمران اهواز به مردسالاری تمایل بیشتری دارند. با توجه به نتایج به نظر می رسد که جامعه کارکنان دانشگاه شهید چمران به سمت جمع گرایی حرکت کرده و همکاری بیشتری نسبت به گذشته بین کارکنان مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، گرایش به تغییر، کارکنان دانشگاه
|
  • Nima Shojaei Baghini *, Mohammad Hossein Panahi Pages 11-50
    People usually say that the Third-World, South or Developing countries are being behind from the Developed Countries for too many years. In this case, the past of latter countries could be the future of the former countries. In the same atmosphere, the theories of the Political Development and the relevant arguments such as Democratization, Transition to Democracy and Consolidation of Democracy were formed. However, they had so many ideological limitations which are influenced by the Positivist and the Modernization approach; hence, some alternative approaches were risen, then after. So, Historical School was revived, Comparative Politics was improved and the Comparative-Historical Sociology, as a case in point, was become the one of the main alternative to the Positivist and Modernization approach. In this article, we study the upheavals of the theories of the political development and considering the latter approach as the one that could apply to the case of Iran. Using the “Configurational” epistemology and ontology in the mentioned approach, and considering the “Indigenous” potentials in the theories about Iran’s Political Problems, we try to criticize the Positivist and Modernization approach, as the “Ideology”, to show how we could explain the problem of Political Development and Democratization in Iran.
    Keywords: Political Development, Democratization, Post-Positivism, Comparative-Historical Sociology, Configurational Approach
  • Fariborz Bayat *, Seyyed Mohammad Sadegh Mahdavi, Bagher Saroukhani Pages 51-79

    Anomie is a condition in which society lacks common norms governing actions and behavior, conflict, and the weakness of the power of these rules. The question of anomie and social factors affecting it is the main issue of this study, which has been studied using anomie theory. The statistical population of this study is Tehran citizens 18 years up to 2017. A sample of 400 people was selected from this community through multi-stage cluster sampling. The research method was survey and the data were collected using a questionnaire technique and along with it, secondary data were used. Findings from citizen arbitration show that 47% assessed the state of society as highly and very anomic. Structural objective evidence also supports such an assessment and indicates repeated violations of social rules and regulations and ethical norms. Explanatory findings of the study show that the 6 variables of perceived inequality, dissatisfaction, perceived weakness in social controls , individualism, weak religiosity and reduced social participation explain a total of 72% of changes in citizens' perceptions of the anomic state of society.

    Keywords: Anomie, Individualism, Perceived Inequality, Dissatisfaction, Social Controls
  • Armin Amir, Majid Foladian *, Safora Ja, Mshidi, Sara Shad, Selema Ranjbari, Arezo Moradi, Nilofar Najibnia Pages 81-110

    Our main question in the present research was: "The authors of the texts that read the Iranian people how they transmitted their opinion to the audience." So, right now, we ask how the transfer of this concept was carried out, and how often through the study of the texts of this period, we will find out how some writers themselves came to the conclusion that Iranians are duplexers. In this paper, using the method of "content analysis", the analysis of parts of texts such as travelogues, reports, in fact, texts that have characterized the Safavid to Pahlavi era as duplicates, The author's strategy has been compared with those of Edward Saeedi. In this paper, by focusing on authors' strategies in assigning a trait, we examine texts that point to the duplicity of Iranians. A number of writers point to the dilemma of the state, denounce it, and characterize the ruling class; other authors of this duplicity in the ruling class generalize to all Iranians. A number of travel writers after watching the flood and dwarves observed by the people under the control of the masters of power, regardless of the conditions of the lord of the ruling society of Iran and the circumstances of this situation, what is called the position of necessity, all the people of Iran Make it fun and enjoyable. Finally, some writers such as Shardin and Goobino attribute it to all Iranians with a more integrated strategy and integration by seeing one or two moral attributes.

    Keywords: Duplicity, Nationality, Identities, Orientalism
  • Khadije Safiri, Soode Hojati Kermani * Pages 111-130

    In the U.S.A “Social Apathy” was noticed and very research was done about this.But in Iran “Social Apathy” was noticed recently .In daily life ,specialy in the cities,sometimes people need to help.In the recently years seem people do not notice to this need.This study was done whith “ Granded theory “method and was done 30 interwiue s with people who live in the Tehran.Then causes and conclusion of “social Apathy”were found.Scare,a lot of personal beasy,problem repeat,…are some of causes and alonly and anarchy are some of its conclusions.Training in this fieled is very very importa nt.People really don’t know what to do ,when a person need to help, they don’t know what is true in that position.Some people don’t have trust,some of them say I don’t have time and….continuing of this condition is harmfull for socity.People become faraway from eachother and become alone and alone.Problemes become more and more.Socity becomes weak.

    Keywords: Social apathy, social respansibility, granded theory
  • Razan Richeh, Abbas Ghanbari Baghestan *, Hamid Abdollahyan Pages 133-135

    Hamid Abdollahyan[1] This paper aims at identifying the prevailing models of public relations in two telecommunication companies, Siriatel and MTN in Syria. Accordingly, we try to provide an answer for the following question: which of the Grunig and Hunt’s models of public relations is followed in Siriatel and MTN Syrian firms? We used a survey method and a systematic textual analaysis to find plausible answers for the above question. To do so, a questionnaire was used to collect necessary data. The questionnaire was designed based on the critical circumstances of Syria. We also took necessary measures to meet validity and reliability criteria. The unit of analysis consisted of graduate students of Damascus University and from which some 350 samples were randomly selected using statistical formulas. Also, for the study of documents, all the information and documents contained in the Internet database and official networks of the two telecommunication companies were studied and evaluated. Some of the findings indicate that the highest average score in relation to the public relations activities of both companies matched the asymmetric two-way model. However, based on the results of the independent t-test, there was a significant difference between the means of the two telecommunications companies. Also, findings indicate that Siriatel has used this model more than MTN. The textual analysis results also confirm the above conclusion. It should also be noted that according to the respondents, the communication messages in Siriatel and MTN were both moral in nature. The audience was more satisfied with the quality of services and information provided by Siriatel than MTN. New media, i.e., social networks and databases, are considered by the audience to be the main and favorite sources of receiving information about the telecommunication companies. [1] Professor of Sociology and Communication, University of Tehran (UT)

    Keywords: Public Relations Models, media, Seriatel, MTN, Syria, James E. Grunig
  • Pedram Javadzadeh, Masoud Kowsari *, Mohsen Ameri Shahrabi, Ataollah Abtahi Pages 155-178

    Music, as one of the main branches of art, is an important element of the culture. Among different genres of music that is presented and consumed in country, only national music of Iran, because of its origins that comes from historical and cultural experience of Iranian society has privileged of Iranian culture. The decline in popularity and the volume of audience of this kind of music is quite (tangible and visible in) considerable in today’s society of Iran. The music cycle consists of three phases: production, distribution and consumption. unlike in developed countries, in Iran, production of music is done by musicians themselves. This research focuses on music production of national music of Iran and its aim is helping to explore cultural categories of this sector. It is intended to provide a comprehensive understanding of this field that can help national music of Iran to get out of the current situation. The method used in this research is systematic grounded theory and data collection technique is deep and specialized interview. Coded data using of instructions which contain open, axial and selective coding. 29 concepts and 9 categories are extracted from data and the production of Iranian national music is known specifically as the central issue. Finally, by using paradigmatic model, the final theory presented as a story and imaginary model.

    Keywords: Iranian national music, grounded theory, music production, Cultural Category
  • Fatemeh Nasr *, Vahid Ghasemi Pages 179-208

    The Aim of this study was to examine the amount of political humor consumption in a sample of university students in Iran. A further aim was to develop and assess a path model for the exposure to political humor. For this purpose, a theoretical model derived from the studies of Yang and Titsinger (2006) and Milowski et al. (2011). This model was included factors that predict the use of political humor. In fact, it was consisted of the demographic and political characteristics of viewers of political humorous programs. The sample includes 366 undergraduate and postgraduate students at the University of Isfahan, Iran. Results show that political humorous SMSs are consumed by participants more than other forms of political entertainment-based media. Also, our data support the specified model for the political humor consumption. All of the expected correlations were significant, with an exception of the relationship between age and political satirical viewing. Consequently, the predictors of political humor consumption respectively are media use, political orientations, and affinity for political humor.

    Keywords: Political humor, Political orientations, Media use, structural equation modeling
  • Ezat Shirani Bidabadi *, Shapoor Behyan, Seyed Ali Hashemianfar Pages 209-244

    Given that today's computer games cover a wide range of adolescent leisure culture and have a lot of behavioral effects, In this paper the role of subculture of computer games in the behavioral affairs of adolescents in Isfahan city has been studied based on theories such as community-friendly theory,social link and personality,performer,play list theory.Also to achieve this end,from among 127817 ,teenagers12-18 years old person across six educational regions of isfahan a sample of 666 was selected by using quota sampling metod. Of course with consideration of some additional questionnaires for non-return questionnaires at last seven hundred questionnaires were distributed among respondents.The data gathering tool, was researcher made questionnaire with five point likert spectrum.Also the research questions were about demographic characteristics of respondents and other variabels.The data was analayzed at both descriptive and inferential statistical techniques and used of some tests such as pearson, Analysis of variance and regression for investigation about relationship between variables.The findings showed that there are significant correlation between prosocial behaviours(family reaction, social being responsible and altruism rate)variables with type of computer games.Other results showed that different age groups had difference about prosocial behavior just for altruistic behaviors. There were no three age groups in the other components of community-friendly behaviors among adolescents. Therefore according to the findings the results indicated that The more use of game types in particular driving and shooting games (with a correlation coefficient of 540.0 and 565/0) among adolescents their community-friendly behaviors are reduced.

    Keywords: Teenager, social behaviour, Computer Games, Subculture, prosocial behaviour
  • Seyedmohammad Mahdizadeh, Seyedmahdi Dabestani * Pages 245-272

    By becoming media’s role in understanding and formation of people and societies from themselves and their sphere bolder day by day, and because of video games’ role in this context as a very influencing medium, understanding theme-conveying methods of this interactive medium and knowing how these methods are employed in various political and cultural contexts gets special importance. This research tries to analyse these themes in a specific segment of video games i.e. “War on Terror” games in tactical shooter genre with the help of critical viewpoint of postcolonial studies. This research set to find what themes these war on terror games convey to user by analyzing four tactical shooter games named “Splinter Cell: Blacklist”, “Battlefiled 3”, “Medal of Honor: Warfighter”, and “Call of Duty: Modern Warfare”. This task will be done by employing thematic analysis method for video games. Critical discovery and expression of themes in these games explains that they are used in the strategic communication of US beyond pure entertainment. These games try to intensify the binary opposition arose from neocolonialism, define the Middle Eastern Muslim human as the Other of the western civilization, consolidate superiority of West to East, and humiliate Eastern human through presentation of a strategic narrative of War on Terror in an oriental framework, and also urge to a preemptive war with Eastern human by defining him as an imminent threat for Western civilization.

    Keywords: Computer Games, Representation, Strategic Narrative, Orientalism discourse, Terrorism
  • Ali Ahmadi *, Mohsen Asgarzadeh Pages 273-296

    Instagram is one of the most popular social networks that can be a factor in changing lifestyle. This is more evident on celebrity Instagram pages, such as influorescents,which portray a life of luxury. The present study addresses the fact that despite the different attitudes of the audience, most users on Instagram have a great tendency to represent themselves and to represent life in luxury. In this study, using semantics, based on representation theory, videos shared on instagram pages of four Iranian influencers with an average of between 630Thousands and 4million followers over a five-month period from 1 June to 20 December 2018, were chosen. The results of this study show that the representations of the luxurious lifestyle in Instagram, Includes the four domains of "Location and housing", "Leisure and fun", "brand personal belongings (clothing, earphones, wrist watch ...)", "car", "body management" and "personal relationships". Relaxation, satisfaction, narcissism, tenacity, attractiveness and power are emotions that make luxury life a positive and enjoyable target audience.

    Keywords: Instagram, Social networks, lifestyle, Luxury oriented, Influencer
  • Mohadeseh Zahedsamimi *, Seyed Jamaledin Aknarzadeh Jahromi Pages 297-330

    "Euthanasia" is an emerging problem in the world that has been less addressed by the mass media. Euthanasia is considered a cultural and social taboo. People who call for euthanasia are facing problems such as depression and terminal illness, and difficult personal and social conditions. In this article, we use a semiotic approach to compare the way in which "euthanasia" is represented in Iranian and international cinema. The sampling method is purposive and the selected movies are: “Euthanasia” and "The Long Goodbye” from Iran; “You don’t know Jack” from the United States and “sea inside” from Spain. And we have reviewed the selected sequences of films where the theme of Euthanasia is prominent. The findings of the article suggest that in Iran, America, and Spain, "euthanasia" is forbidden religiously and legally, however, in these four films, Euthanasia is represented in four different ways. In the Iranian film "Euthanasia", euthanasia is completely negative. On the opposite side, the American film "You Don't Know Jack" views the subject of "euthanasia" as a fundamental right; and tries to draw a human face from defenders of euthanasia. The Iranian film "The Long Goodbye", by changing its approach to the film "Euthanasia", in a gray look, represents this concept as both positive and negative at the same time, to a large extent subtilize the consonance of rejecting this concept. The Spanish film "sea inside" displays the issue of euthanasia with a humanist and secularist approach and represents it quite positively.

    Keywords: euthanasia, Representation, Semiotics, Cinema
  • Karim Rezaei, Sakineh Shahi *, Abdoullah Parsa Pages 331-350

    The current study was performed investigation of the relation between organizational culture and tendency to change in Shahid Chamran University of Ahvaz’s personnel according to Hofsede Pattern. through the samples, 265 samples have been selected on the basis of Morgan and korjecy table as main samples. the method of investigation in this thesis, according to goals and subject is correlation descriptive method. We used both questionnaires. reliability coefficient of Hofsted’s and tendency to change’s questionnaires are 0/72 and 0/78 respectively. It was concluded that from the dimensions of Hofstede's organizational culture only the dimension of patriarchal /femininity, individualism /collectivism and the high /low power /power gap with the tendency to change the staff was not significant only in the aftermath of avoiding high /low uncertainty. therefore, it can be said that the staff of Shahid Chamran University have a tendency toward patriarchy. according to the results of the research it appears that the staff of Shahid Chamran University has moved towards collectivism and more cooperation has been observed among employees.

    Keywords: Organizational Culture, Tendency to Change, University Personnel