فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال نهم شماره 32 (تابستان 1399)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال نهم شماره 32 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه فلاحی*، قربان همتی علمدارلو صفحات 5-14
    مقدمه

    اثرات منفی داشتن کودک با ناتوانی موجب ایجاد تنش و فشار در والدین می شود و کیفیت زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانمندسازی روان شناختی بر کیفیت زندگی مادران دارای فرزند با ناتوانی تحت پوشش برنامه توانبخشی مبتنی بر جامعه بود.

    روش

    در این پژوهش شبه آزمایشی از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای فرزند با ناتوانی اداره بهزیستی شهرستان مرودشت بود که تحت پوشش برنامه توانبخشی مبتنی بر جامعه قرار داشتند. از جامعه مذکور سی نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه پانزده نفری تقسیم شدند. برای هر دو گروه پیش آزمون اجرا شد. گروه آزمایش طی ده جلسه، توانمندسازی روان شناختی را دریافت کردند. گروه کنترل تحت این برنامه قرار نگرفتند. در پایان از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. در این پژوهش، از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. داده های با بهره گیری از آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیره آنکووا و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مانکووا تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد، توانمندسازی روان شناختی بر نمره کل کیفیت زندگی تاثیر معنادار ندارد اما بر خرده مقیاس سلامت جسمی و روابط اجتماعی تاثیر معنادار دارد (0/05 >P) و میزان تاثیر بر سلامت جسمی و روابط اجتماعی به ترتیب چهارصد و سی و سه هزارم و صد و نود و پنج هزارم است.

    بحث و نتیجه گیری:

     یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده آن است که توانمندسازی روان شناختی سبب بهبود برخی از مولفه های کیفیت زندگی (سلامت جسمی و روابط اجتماعی) مادران تحت پوشش برنامه توانبخشی مبتنی بر جامعه شده است. بنابراین، به مسوولان و برنامه ریزان سازمان بهزیستی پیشنهاد می شود که با حمایت بیشتر از انجمن های تسهیلگر برنامه توانبخشی مبتنی بر جامعه، کارگاه های توانمندسازی روان شناختی را برای همه اعضای خانواده افراد با ناتوانی برگزار کنند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، کیفیت زندگی، توانبخشی مبتنی بر جامعه
  • مهدیه زکی زاده، سعید وزیری*، محسن سعیدمنش صفحات 15-22
    مقدمه

    خلاقیت و خودکارآمدی از ویژگی های مهم دوران کودکی محسوب می شود و بازی می تواند یکی از راه های بهبود آن ها باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی بازی های وانمودی بر خودکارآمدی و خلاقیت کودکان بدسرپرست و بی سرپرست شهرستان کرج انجام شد.

    روش

    در این پژوهش نیمه آزمایشی از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری را کلیه کودکان هفت تا دوازده ساله تحت حمایت سازمان بهزیستی شهر کرج که به دلیل بی سرپرستی و بدسرپرستی در دو مرکز مهر یکتا و دست مهربان مادر نگه داری می شدند تشکیل داده است. با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند سی کودک انتخاب و در دو گروه پانزده نفره جایگزین شدند. در این پژوهش از پرسشنامه خودکارآمدی کودکان موریس2001 و پرسشنامه خلاقیت تورنس 1984، آزمون تفکرخلاق فرم A-تصویری استفاده شد. هشت جلسه بازی درمانی وانمودی برای گروه آزمایش ارایه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیری و یک متغیری و نرم افزار Spss20 استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد در میانگین نمرات خلاقیت و خودکارآمدی و مولفه های آن ها در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معنی دار وجود دارد.(0/05>P)

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج نشان می دهد که بازی های وانمودی توانسته بر خلاقیت و خودکارآمدی کودکان بیافزاید. لذا از بازی های وانمودی می توان به عنوان روشی مناسب در جهت بهبود شاخص های سلامت ذهنی و روانی، خلاقیت و خودکارآمدی کودکان بدسرپرست و بی سرپرست استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی های وانمودی، خلاقیت، خودکارآمدی، کودکان بی سرپرست و بدسرپرست
  • فریده حمیدی*، مجید ابراهیم دماوندی، معظمه صابری فوجردی صفحات 23-33
    مقدمه

    کار کودکان در خیابان، در پایتخت ها و بسیاری از شهرهای بزرگ جهان، به ویژه درکشورهای درحال توسعه، مشکلی جدی است. این کودکان به دلیل شرایط کار و زندگی در خیابان، در معرض پیامدهای نامطلوب سلامت جسمی، روانی، جنسی و خطرهای اجتماعی قرار دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری بر اضطراب کودکان کار انجام شده است. 

    روش

    این پژوهش، مطالعه ای نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان مدارس کودکان کار بین سنین هشت تا یازده ساله بودند که به طور تصادفی دو مدرسه از بین مدارس کودکان کار در تهران انتخاب شدند. پانزده نفر از این کودکان به عنوان گروه آزمایش از یک مدرسه و پانزده نفر دیگر به عنوان گروه گواه همتاسازی و انتخاب شدند. پس از اجرای پیش آزمون، متغیر مستقل “بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری در هفده جلسه شصت دقیقه ای به صورت گروهی روی گروه آزمایش اعمال شد، اما گروه کنترل روش درمانی را دریافت نکردند. پس از آن در هر دو گروه آزمایش و کنترل، پس آزمون با استفاده از پرسشنامه اضطراب اسپنس1997 به اجرا درآمد. 

    نتایج

    در ابتدا مفروضه های عادی بودن و همگنی واریانس های متغیرها ارزیابی شد. آزمون کلموگروف اسمیرنوف حاکی از آن بود که همه متغیرها، عادی هستند.(0/01≥P) آزمون باکس فرض همگنی واریانس کوواریانس را تایید کرد. بنابراین مفروضه های آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری برقرار است و می توان برای تجزیه و تحلیل داده ها از این آزمون آماری استفاده کرد. یافته ها در پایان نشان داد؛ بازی درمانی شناختی رفتاری سبب بهبود سطح اضطراب در کودکان کار می شود.(01/0≥P) میزان تفاوت نمرات گروه آزمایش و کنترل یا اندازه تاثیر روش بازی درمانی نیز در پس آزمون سطح اضطراب چهارصد و پنجاه و هفت هزارم است؛ بدین معنی که بیش از چهل و پنج درصد واریانس نمرات کل باقی مانده، متاثر از بازی درمانی بوده است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    ازآنجا که بازی درمانی گروهی با رویکرد شناختی رفتاری، در کمک به کودکان و کنترل سطح اضطراب آن ها موثر است و آن ها را در راستای یادگیری در زمینه های مختلف یاری می دهد، از این رو به مربیان، روان درمانگران و متولیان آموزش و پرورش توصیه می شود با همیاری، حمایت روانی کودکان و انعطاف نظام آموزشی رسمی برای کودکانی که به کار اشتغال دارند، دسترسی آسانتر آنان به آموزش و پیشگیری از ورود کودکان به بازار کار را تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، اضطراب، کودکان کار، رویکرد شناختی رفتاری
  • روح الله رحیمی، حسین سلیمی بجستانی*، کیومرث فرحبخش، محمد عسگری صفحات 34-47
    مقدمه

    عملکرد خانواده به وسیله اشتغال همزمان زوجین دستخوش تغییراتی شده مشکلات خاصی را برای آنان ایجاد می کند. از جمله ابعادی که عملکرد خانواده زوجین شاغل را تحت تاثیر قرار می دهد، بعد فرزندان است. هدف پژوهش، استخراج تجارب زیسته زوج های شاغل از بعد فرزندان در عملکرد خانواده بود. 

    روش

    این مطالعه با رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی تفسیری در شهر نورآباد لرستان انجام شد. طی این مطالعه، با بهره گیری از نمونه گیری گلوله برفی، دوازده زوج شاغل دارای رضایت زناشویی و دوازده زوج شاغل دارای تعارضات زناشویی را با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و طی بازه زمانی چهار ماهه از آبان ماه تا بهمن ماه 1397 مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها با استفاده از روش دیکلمن، آلن و تانر که دارای ماهیت تیمی و در پدیدارشناسی تفسیری مرسوم است، تحلیل شدند. 

    نتایج

    تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها منجر به شناسایی دو درون مایه اصلی شد که شامل عملکرد سالم با درون مایه های فرعی: کارکردهای مثبت برای فرزندان، فرزند پروری تعاملی و فرزند پروری ماهرانه و عملکرد ناسالم با درون مایه های فرعی: کارکردهای منفی برای فرزندان، فرزند پروری تقابلی، فرزند پروری مخاطره آمیز و فرزندآوری به مثابه تهدید می باشد. 

    بحث و نتیجه گیری:

     یافته های حاصل از این پژوهش با شناسایی عوامل مثبت و منفی موثر بر بعد فرزندان در عملکرد خانواده زوج های شاغل می تواند زمینه را برای تدوین برنامه ها و بسته های آموزشی جهت کاهش عوارض آسیب های فرزند پروری این نوع سبک زندگی مهیا سازد. پیشنهاد می شود یافته های این پژوهش کیفی توسط مددکاران اجتماعی، مشاوران و روانپزشکانی که با زوج های شاغل سر و کار دارند، جهت پیشگیری و آموزش مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، زوج های شاغل، عملکرد خانواده، فرزندان
  • محمد عاشوری*، اعظم رشیدی صفحات 48-59
    مقدمه

    ارزیابی کیفیت زندگی نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا برای بررسی نیازهای آن ها و ارزشیابی برنامه های آموزشی و توانبخشی مفید است. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع روان سنجی بود. جامعه آماری را متخصصان روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی و نوجوانان ناشنوا و سخت شنوای یازده تا نوزده ساله در سال 1398 تشکیل داده اند. نمونه پژوهش شامل هفت متخصص و صد و بیست شرکت کننده می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از استان اصفهان انتخاب شدند. فرآیند ترجمه و ترجمه معکوس برای تهیه نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا انجام شد. برای تعیین روایی صوری و محتوایی از نظر هفت متخصص استفاده شد. شاخص روایی محتوایی به دو روش لاواشه و روش والتز و باسل به دست آمد و روایی سازه به روش تحلیل عاملی محاسبه شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی به دست آمد.

    نتایج

    پرسشنامه کیفیت زندگی نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا در سه خرده مقیاس شامل سی و دو سوال ده گزینه ای ترجمه شد. شاخص روایی محتوایی کل هشتاد و پنج صدم، روایی صوری و محتوایی تایید شد. شاخص روایی محتوایی برای هر یک از خرده مقیاس های خودحمایتی، پذیرش خود، برچسب، شرم ادراک شده و مشارکت به ترتیب هفتاد و نه صدم،  هشتاد و هشت صدم و هشتاد و پنج صدم برآورد گردید. پایایی هر یک از خرده مقیاس های پرسشنامه کیفیت زندگی نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب هشتاد و چهار صدم، هشتاد و یک صدم و هشتاد و سه صدم و همچنین با روش بازآزمایی به ترتیب هفتاد و شش صدم، هفتاد و سه صدم و هفتاد و چهار صدم به دست آمد. بررسی روایی حاکی از آن بود که همبستگی متوسط تا بالایی میان خرده مقیاس های پرسشنامه کیفیت زندگی نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا با پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت کیداسکرین و مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس وجود داشت. (0/05>P)

    بحث و نتیجه گیری:

     پرسشنامه کیفیت زندگی نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا، ابزاری روا و پایا است. بنابراین، قابلیت استفاده در کشور ایران را دارد و می توان از آن برای ارزیابی کیفیت زندگی نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، کیفیت زندگی، نوجوانان ناشنوا و سخت شنوا
  • علی شیخ الاسلامی*، سید محمد بصیرامیر، پژمان هنرمند قوجه بگلو صفحات 60-69
    مقدمه

    بیماری عروق کرونر قلبی یکی از علت های  مرگ و ناتوانی  است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت معنوی و سرمایه روان شناختی در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلبی و افراد سالم صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش با روش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی بیماران عروق کرونر قلبی مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی شهر مشهد بودند پنجاه نفر بیمار عروق کرونر قلبی و پنجاه نفر افراد سالم با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و فارلی 1988، پرسشنامه سلامت معنوی پالوتزاین و الیسون1982 و پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز، آولیو، اوی و نورمن2007 بودند. داده ها با کمک تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که از لحاظ حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت معنوی و سرمایه روان شناختی در بین دو گروه افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلبی و افراد سالم تفاوت معناداری وجود داشت.(0/01>P) بدین صورت که میزان حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت معنوی و سرمایه رواشناختی در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلبی کمتر از افراد سالم بود.

    بحث و نتیجه گیری:

     در مجموع با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت معنوی و سرمایه روان شناختی از متغیرهای مرتبط با بیماری عروق کرونر قلبی می باشد؛ به نوعی که بیماران عروق کرونر قلبی درجات پایینتری از حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت معنوی و سرمایه روان شناختی را در مقایسه با افراد سالم تجربه می کنند. بنابراین، پیشنهاد می شود مسوولین مرتبط با جامعه بیماران عروق کرونر قلبی، برنامه ریزی در جهت مداخله زودهنگام به منظور افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت معنوی و سرمایه روان شناختی را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت معنوی، سرمایه روان شناختی، بیماری عروق کرونر قلبی
|
  • Fateme Fallahi*, Ghorban Hemati Alamdarloo Pages 5-14
    Introduction

    Having a child with a disability can cause stress and pressure on parents and affect their quality of life. This study aimed to investigate the effectiveness of psychological empowerment on the quality of life of mothers of children with disabilities covered by the community-based rehabilitation program.

    Methods

    The research method was experimental. The design of this study was a pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all mothers of children with disabilities of Marvdasht welfare department who took part in the community-based rehabilitation program in 2017; from whom thirty people were selected as a sample by convenience sampling method and randomly divided into two groups of fifteen people each. The pre-test was performed for both groups. The experimental intervention group received psychological empowerment in ten sessions. The control group received no treatment. Finally, the post-test was performed for both groups. The research instrument was the world health organization’s quality of life questionnaire. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) and multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The findings showed that psychological empowerment did not have a significant effect on the overall score of quality of life (P=0.095) but had a significant effect on the subscale of physical health and social relationships.(P<0.05) The effective rate on physical health and social relationships respectively was 0.433 and 0.195.

    Conclusions

    The findings of this study show that psychological empowerment has improved some components of the quality of life of mothers covered by a community-based rehabilitation program. Therefore, it is suggested to authorities and planners of the welfare organization to provide psychological empowerment workshops for all family members of children with disabilities by allocating more funds and supporting community-based rehabilitation programs.

    Keywords: Psychological Empowerment, Quality Of Life, Community-Based Rehabilitation
  • Mahdieh Zakizadeh, Saied Vaziri*, Mohsen Saiedmanesh Pages 15-22
    Introduction

    Self-efficacy and creativity are two important factors in childhood; some activity as play can probably enhance them. This study aimed to investigate the effectiveness of pretend plays on the self-efficacy and creativity of parentless children and children with neglectful parenting in Karaj.

    Methods

    The research method was semi-experimental. The research community consisted of all children seven to twelve years old under the supervision of the welfare organization in Karag city. The children were parentless or suffered from lack of parental care living in two different orphanages called Nasle Mehre Yekta and Daste Mehrabane Madar. Considering the scores they received in a pretest and the criteria of inclusion and exclusion, thirty children were selected and assigned to two groups of fifteen by purposive sampling method. The research tools in this study were the SEQ-C measures childrenchr('39')s self-efficacy of Muris(2001) and the Torrance tests of creative thinking(1984) figural form A. The experimental group received eight sessions of group pretended play therapy. The data were analyzed by descriptive statistics and univariate and multivariate analysis of covariance by SPSS20. 

    Results

    Findings showed a significant difference in post-test mean scores of creativity and self-efficacy and their subscales in the experiment group in comparison to the control group. (P<0/05)

    Conclusions

    The results suggest that pretend play therapy could increase self-efficacy and creativity in parentless children and children with neglectful parenting. Therefore, it could be a good way to improve the mental health of these children.

    Keywords: Pretend Plays, Creativity, Self Efficacy, Parentless Children, Children With Neglectful Parenting
  • Farideh Hamidi*, Majid Ebrahim Damavandi, Moazameh Saberi Foojerdi Pages 23-33
    Introduction

    Child labor is a very serious problem in many major cities and capitals around world, especially in developing countries. These children are exposed to adverse health, physical, psychological, sexual, and social dangers because of their work and living conditions. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy on the anxiety of labor children.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and a control group. The statistical population consisted of all students between eight to eleven years old of labor child schools; who were randomly selected from two schools of labor children in Tehran divided into two groups of control and experiment, fifteen children each. After performing the pretest, the experimental group received seventeen sessions (sixty minutes each) of therapeutic plays based on the cognitive-behavioral approach but the control group did not receive any treatments. Subsequently, in both experimental and control groups, the posttest was performed using Spence children′s anxiety scale(1997). 

    Results

    At the start, the assumptions about the normalization and homogeneity of variables were evaluated. The Kolmogorov-Smirnov test showed that all variables showed normally distributed.(P≤0.01) Also, Boxchr('39')s M test (Boxchr('39')s test for Equivalence of Covariance Matrices) confirmed the homogeneity of the variance-covariance assumption. So, assumptions of the MANCOVA test were confirmed and the MANCOVA test can be used for the analysis of data. The results of MANCOVA revealed posttest scores of experimental and control groups had a significant difference concerning the therapeutic playing method.(P≤0.01) It can be stated that according to the Eta2, forty-five percent of the remaining total variance was affected by therapeutic play therapy.

    Conclusions

    Since cognitive-behavioral based play therapy was effective and helped children to controlled their anxiety level and enhance their learning, it is recommended that mentors, psychotherapists, and custodians of education, to provide labor child with easier access to a more flexible education system that facilitates and prevent them from entry to the labor market.

    Keywords: Play Therapy, Anxiety, Labor Child, Cognitive Behavior Approach
  • Rohollah Rahimi, Hossien Salimi Bajestani*, Kiumars Farahbakhsh, Mohammad Asgari Pages 34-47
    Introduction

    Family function has been changed by the couplechr('39')s simultaneous employment and presents particular problems ahead of them. The children dimension is one of the dimensions that strongly influences the family function. The purpose of this study was to extract the lived experience of the dual-career couple from the influence of the children dimension on family functioning. 

    Methods

    This research approach was qualitative interpretative phenomenological analysis and done in Nourabad, Lorestan. In this study, two groups of twelve dual-career couples with and without marital conflicts were selected by snowball sampling through purposeful sampling and interviewed for a period of four months (November to February 2018-2019). Interviews were analyzed using the Diekelmann, Allen, Tanner method, which is team-based and is common in interpretive phenomenology.

    Results

    The analysis of the data resulted in the identification of two main themes including healthy functioning (with sub-themes: positive functions for children, interactive parenting, and professional parenting) and unhealthy functioning (with sub-themes: negative functions for children, confrontational parenting, perilous parenting, and childbearing as a threat). 

    Conclusions

    The findings of this qualitative study, identifying the positive and negative factors affecting the dimension of children in family functioning of working couples, can provide the basis for developing educational programs and packages to reduce the effects of parenting injuries on this lifestyle. It is suggested that the findings of this qualitative study be used by clinicians, counselors, and psychiatrists working with couples for prevention and education.

    Keywords: Lived Experiences, Dual-Career Couples, Family Function, Children
  • Mohammad Ashori*, Azam Rashidi Pages 48-59
    Introduction

    The youth quality of life instrument-deaf and hard of hearing(YQOL-DHH) is a useful way to investigate their needs and evaluate educational and rehabilitation programs. This study aimed to investigate the psychometric properties of the Persian version of the youth quality of life instrument-deaf and hard of hearing(YQOL-DHH).

    Methods

    The was a psychometric typed descriptive study. Translation and translation-back were used to prepare the Persian version of the youth quality of life instrument-deaf and hard of hearing(YQOL-DHH). The statistical population of the present research was experts in two fields of psychology and education of exceptional children, and eleven to nineteen years old deaf or hard of hearing adolescents in 2019. The sample includes seven experts and one hundred twenty deaf and hard of hearing adolescents who were selected by convenient sampling method in Isfahan. The viewpoints of seven experts were gathered to assess the questionnaire’s face and content validity. The Content validity index was calculated by the Lawshe(1975) and Waltz and Bausell(1981) methods. The construct validity was analyzed using factor analysis. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach’s alpha and test-retest.

    Results

    The youth quality of life instrument-deaf and hard of hearing(YQOL-DHH) was translated into three subscales and thirty-two items with a set of ten answer choices for each question. The face validity and content validity (CVI=0.81) were confirmed satisfactory. The content validity index was 0.79, 0.88, and 0.85 for subscales of self-acceptance/advocacy, perceived stigma, and participation. The reliability for the subscales of the youth quality of life instrument-deaf and hard of hearing(YQOL-DHH) using Cronbach’s alpha was 0.84, 0.81, and 0.83, respectively. Also, reliability using the test-retest method was 0.76, 0.73, and 0.74. There was a moderate to a strong correlation between subscales of the youth quality of life instrument-deaf and hard of hearing(YQOL-DHH) with the KIDSCREEN instruments assess children’s and adolescents’ subjective health and well-being and Depression anxiety stress scales.(P< 0.05)

    Conclusions

    The result of this study showed that The youth quality of life instrument-deaf and hard of hearing(YQOL-DHH) could be a valid and reliable tool. Therefore, has capable to be used in Iran and can be used for assessing the quality of life of deaf or hard of hearing adolescents.

    Keywords: Psychometric Properties, Quality Of Life, Deaf, Hard Of Hearing Youth
  • Ali Sheykholeslami*, Seyyed Mohammad Basir Amir, Pezhman Honarmand Gojebeyglou Pages 60-69
    Introduction

    Coronary artery disease is one of the largest causes of death and disability in the world. The purpose of this study was to compare perceived social support, spiritual well-being, and psychological capital between people with and without coronary artery disease.

    Methods

    The method of this research was a causal-comparative descriptive. The statistical population of this study was all cardiac patients referred to Shariati hospital in Mashhad in 2017-2018. A hundred samples included fifty patients with and fifty people without heart disease were selected as the study sample by the available sampling method. The Multidimensional Scale of Perceived Social Support questionary (Zimet, Dahlem, Zimet, & Farley1988), The Spiritual Well-Being Scale (SWBS) (Paloutzian & Ellison, 1982), and The Psychological Capital Questionnaire (PCQ) (Luthans, Avolio, Avey, & Norman2007) used as the study instruments. The data analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed a significant difference in perceived social support, spiritual well-being, and psychological capital between people with and without heart diseases. (P<0.01)

    Conclusions

    According to the findings of this study, it can be concluded that the levels of perceived social support, spiritual well-being, and psychological capital are among the variables associated with coronary artery disease, in a way that coronary artery disease patients experience lower levels of perceived social support, spiritual well-being and psychological capital as compared to healthy people. It is suggested that the authorities involved in the coronary artery disease community plan early intervention to increase the perceived social support, spiritual well-being, and psychological capital on their agenda.

    Keywords: Perceived Social Support, Spiritual Well-Being, Psychological Capital, Coronary Artery Disease