فهرست مطالب

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز یاونگی، طیبه آرتیمانی، نرگس ساجدی*، جلال پورالعجل، فرانک پورمنصف صفحات 133-139
    سابقه و هدف

     بر اساس نتایج برخی مطالعات، سلول های تک هسته ای خون محیطی فعال شده با گنادوتروپین جفت انسانی باعث افزایش موفقیت حاملگی در زنان نابارور می شود. در این مطالعه تاثیر دو روش درمانی تجویز سلول های تک هسته ای خون محیطی فعال شده با گنادوتروپین جفت انسانی و پلاسمای غنی از پلاکت بر میزان موفقیت حاملگی پس از انتقال جنین مقایسه شدند.

    مواد و روش ها:

     در یک کارآزمایی بالینی تصادفی 40 زن کاندید لقاح خارج رحمی (IVF) با شکست مکرر لانه گزینی مراجعه کننده به بیمارستان فاطمیه همدان در سال 1398 انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه A و B تقسیم شدند. در گروه A از سلول های تک هسته ای خون محیطی فعال شده با گنادوتروپین جفت انسانی و در گروه B قبل از انتقال از خون اتولوگ پلاسمای غنی از پلاکت استفاده شد. فراوانی بروز حاملگی شیمیایی و بالینی در هر دو گروه اندازه گیری و با نرم افزار STATA نگارش 14 در سطح اطمینان 95 درصد تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها: 

    در گروه A و B به ترتیب میانگین سن زنان 5/32 و 4/34 سال (203/0=P) و میانگین مدت نازایی 1/9 و 5/8 سال بود (747/0=P). متوسط تعداد تخمک گرفته شده 5/11 ± 4/15 و 9/8± 9/12 عدد (439/0=P)، متوسط تعداد جنین تشکیل شده 2/6 ± 1/7 و 8/3± 8/5 (427/0=P) و جنین منتقل شده 7/0 ± 3/2 و 6/0 ± 3/2 بود (00/1=P). میزان حاملگی شیمایی در گروه A و B به ترتیب 15 و 25 درصد (619/0=P) و حاملگی بالینی 15 و 20 درصد (581/0=P) بود.

    نتیجه گیری:

     در زنان کاندید لقاح خارج رحمی با شکست مکرر لانه گزینی، تجویز سلول های تک هسته ای خون محیطی فعال شده با گنادوتروپین جفت انسانی و پلاسمای غنی از پلاکت پس از انتقال جنین روی پیامد بارداری نتایج مشابهی داشتند.

    کلیدواژگان: پلاسمای غنی از پلاکت، سلول های تک هسته ای خون محیطی، شکست لانه گزینی
  • ویدا شیخ، میرحامد حسینی اقدم، مهدی بهزاد* صفحات 140-148
    سابقه و هدف

     در پاتوژنز دیابت شیرین نوع دو (T2DM: Type 2 Diabetes Mellitus) تغییرات سیستم ایمنی اکتسابی دخیل است. سلول های T کمکی 1 (Th1: T helper 1) یا سلول های T CD4+ از اجزای ایمنی اکتسابی هستند که مهم ترین مشخصه آن‎ها ترشح اینترفرون گاما (IFN-γ) می باشد. مهم ترین اجزای ایمنی اکتسابی هستند که ویژگی آن ها ترشح اینترفرون گاما (IFN-γ) است. مطالعه حاضر با هدف بررسی درصد IFN-γ، ارزیابی ژن های T-bet، IRF1، RUNX3 و NFκB در سلول های T CD4+ و تعیین همبستگی بین آن ها و پارامترهای کلینیکی در بیماران انجام گرفته است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مورد-شاهدی، سلول های T CD4+ خون محیطی از 40 بیمار و 40 فرد سالم (کنترل) جداسازی شد. درصد سلول های T CD4+ ترشح کننده IFN-γ با استفاده از فلوسایتومتری و بیان ژن های مربوطه با استفاده از Real-time PCR سنجش شد.

    یافته ها: 

    درصد سلول های T CD4+ ترشح کننده IFN-γ در بیماران نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری نشان داد (001/0<p). میزان بیان ژن های IRF1 و NFκB در بیماران بیشتر از گروه کنترل بود (به ترتیب 02/0=P و 001/0<p). همبستگی مثبت معناداری بین سلول های T CD4+ ترشح کننده IFN-γ و ژن های IRF1 و NFκB در بیماران مشاهده شد (به ترتیب 001/0=P و 002/0=P). همبستگی مثبت معناداری بین سلول های T CD4+ ترشح کننده IFN-γ و همچنین IRF1 و NFκB با قند خون و هموگلوبین A1c در بیماران دیده شد (001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    با افزایش پاسخ Th1 (تولید IFN-γ و بیان ژن های مرتبط) و وجود همبستگی با قند خون، به نظر می رسد این عوامل التهابی در پاتوژنز بیماری نقش دارند و استفاده از آنتاگونیست مسیر IFN-γ می تواند به عنوان راهکار درمانی مطرح شود

    کلیدواژگان: اینترفرون گاما، دیابت شیرین نوع 2، فاکتورهای نسخه برداری
  • محمدرضا اسدی*، حسین صارمی، حجت رادین مهر، سولماز رهبر، آیلین طلیم خانی، غلامرضا حاج ولیئی، لعبت مجیدی صفحات 149-156
    سابقه و هدف

     سندرم تونل کارپ شایع ترین نوروپاتی فشاری در اندام فوقانی و یکی از علت های ناتوانی دست است. هدف این مطالعه مقایسه اثرات درمانی لیزر کم توان و اولتراسوند درمانی در بیماران مبتلابه سندرم تونل کارپ خفیف و متوسط است.

    مواد و روش ها: 

    30 بیمار مبتلابه سندرم تونل کارپ (58 مچ دست) در این کارآزمایی یک سویه کور به صورت تصادفی در دو گروه درمانی شامل گروه لیزر کم توان (15 بیمار، 29 مچ دست) و گروه اولتراسوند درمانی (15 بیمار، 29 مچ دست) تقسیم شدند. لیزر کم توان درمانی (لیزر دیودی مادون قرمز با طول موج 808 نانومتر و شدت کل 9 ژول روی 5 نقطه) و اولتراسوند درمانی (اولتراسوند با فرکانس 1 مگاهرتز و شدت 5/1 وات بر سانتی متر مربع، دیوتی سیکل 20 درصد به مدت 5 دقیقه هر جلسه) روی تونل کارپ برای 10 جلسه اعمال شد. متغیرهای بررسی شده شامل مقیاس بینایی درد، قدرت Grip و Pinch دست بود. پرسش نامه بوستون قبل و بعد از درمان اندازه گیری شد. از آزمون های تی مستقل و تی زوجی برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    در هر دو گروه درمانی لیزر و اولتراسوند مقیاس بینایی درد (به ترتیب 000/0=P و 000/0=P)، قدرت Grip دست (به ترتیب 01/0=P و 004/0=P)، قدرت Pinch دست (به ترتیب 001/0=P و 009/0=P) و نتایج پرسشنامه بوستون (به ترتیب 000/0=P و 000/0=P) در انتهای مطالعه در مقایسه با مقدار پایه در جلسه اول به طور معنی داری بهبود یافت؛ اما بین دو گروه درمانی تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری: 

    هر دو روش لیزردرمانی و اولتراسوند درمانی در کاهش درد و بهبود فعالیت های عملکردی دست در بیماران مبتلابه سندرم تونل کارپ خفیف و متوسط در دوره زمانی کوتاه مدت موثر هستند

    کلیدواژگان: اولتراسوند درمانی، سندروم تونل کارپ، لیزر درمانی
  • علی اصغر وحیدی نیا، مهردخت مزده، صلاح الدین ادمن*، زهرا چراغی صفحات 157-163
    سابقه و هدف

     مولتیپل اسکلروزیس بیماری خودایمنی سیستم عصبی مرکزی است که موجب دمیلینه شدن و آسیب به آکسون می شود. مطالعات انجام شده در ارتباط با تاثیر روی و سلنیوم بر پیشگیری یا کاهش حدت علایم این بیماری ضدونقیض است. این مطالعه با هدف مقایسه سطح سلنیوم و روی سرم در بیماران مبتلابه مولتیپل اسکلروزیس نوع عودکننده و فروکش یابنده با افراد سالم انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مورد-شاهدی 30 فرد مبتلابه مولتیپل اسکلروزیس نوع عودکننده و فروکش یابنده (مورد) با 30 فرد سالم (شاهد) از نظر سطح سرمی روی و سلنیوم مقایسه شدند. موردها و شاهدها به روش همسان سازی گروهی از نظر سن، جنس و سابقه استعمال سیگار همسان شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار STATA نسخه 15 در سطح اطمینان 95 درصد تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    در گروه مورد و شاهد به ترتیب میانگین سن بیماران 1/5 ± 0/34 و 9/4 ± 8/33 سال (439/0P=)، سطح سرمی روی 71/10 ± 60/83 و 32/21 ± 86/110 میکروگرم در دسی لیتر (001/0P<)، سطح سرمی سلنیوم 75/17 ± 58/78 و 18/24 ± 61/ 85 میکروگرم در دسی لیتر (102/0P=) بود. طول مدت و شدت بیماری با سطح سرمی سلنیوم همبستگی مثبت اما غیر معنی داری نشان داد، درحالی که سطح سرمی روی با طول مدت و شدت همبستگی منفی بود، ولی مانند سلنیوم ازنظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد کمبود روی در پاتوژنسیته بیماری مولتیپل اسکلروزیس نوع عودکننده و فروکش یابنده نقش داشته باشد، اما با شدت و مدت بیماری ارتباطی ندارد. با وجود پایین بودن سطح سرمی سلنیوم در بیماران مبتلابه مولتیپل اسکلروزیس، این تفاوت از نظر آماری معنی داری نبود که ممکن است از حجم نمونه متاثر باشد.

    کلیدواژگان: روی، ریزمغذی ها، سلنیوم، مولتیپل اسکلروزیس
  • امیر اسکندرلو*، کریم قاضی خانلو ثانی، لیلی تاپاک، حامد سرتیپی صفحات 164-170
    سابقه و هدف

     ایمپلنت های دندانی ابزار قابل اعتمادی برای جایگزینی دندان های ازدست رفته هستند و امروزه استفاده از روش های تصویربرداری پیشرفته برای بررسی محل قرارگیری ایمپلنت رو به گسترش است. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی انواع تیپ های استخوانی در محل جایگذاری ایمپلنت در گروه های سنی متفاوت در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT: Cone Beam Computed Tomography) است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی، تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی تهیه شده از 320 بیمار بررسی شد که برای جایگذاری ایمپلنت با دستگاه Promax تهیه شده بود. بیماران در 10 گروه سنی با فاصله 5 سال از 20 تا 70 سال تقسیم شدند. نوع استخوان بر اساس طبقه بندی Zarb و Lekholm تعیین شد. به منظور تعیین نوع استخوان مقاطع کراس سکشن با ضخامت 1 میلی متر در مناسب ترین محل جایگذاری ایمپلنت در ناحیه بی دندانی تهیه و تصاویر حاصل را دو مشاهده گر ارزیابی کردند.

    یافته ها:

     از مجموع 1042 محل جایگزینی ایمپلنت،461 مورد در فک بالا و 581 مورد در فک پایین تعیین شده بود. تحلیل آماره کاپا توافق آماری معناداری بین مشاهده گرها نشان داد (82 درصد). تیپ های استخوانی D3، D2، D4 و D1 به ترتیب بیشترین شیوع را داشتند. در مردان استخوان تیپ D3 بیشترین و D1 کمترین شیوع را داشتند. در زنان هم تیپ D3 و D1 به ترتیب بیشترین و کمترین شیوع را داشتند. با افزایش سن میزان فراوانی تیپ استخوانی D3 و D4 بیشتر می شود. همچنین کمترین فراوانی تیپ استخوانی در سنین پایین از نوع D1 و بیشترین آن مربوط به D3 بود.

    نتیجه گیری: 

    تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی ابزار قابل اعتمادی برای تعیین انواع تیپ های استخوانی در ناحیه جایگذاری ایمپلنت و متعاقبا تعیین پیش آگهی طرح درمان است.

    کلیدواژگان: ایمپلنت های دندانی، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، نوع استخوان
  • سیده فرانک امامی* صفحات 171-177
    سابقه و هدف

     از طریق کاشت حلزون شنوایی می توان اطلاعات مربوط به فرکانس های بالا را برای بیمار قابل درک کرد که معمولا از طریق سمعک غیرممکن است. در این راستا مطالعه حاضر با هدف مقایسه امتیاز بازشناسی گفتار (WRS in WN: Word Recognition Score in white noise) در کودکان دارای کاشت حلزون در مقایسه با کودکانی انجام گرفت که از سمعک استفاده می کردند.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی، دو گروه 12 نفری از کودکان دارای پروتز کاشت حلزون و دارای سمعک که در 50 جلسه توان بخشی شنیداری شرکت کرده بودند، تحت آزمون های شنوایی زیر قرار گرفتند: Tympanometry Pure Tone Audiometry (PTA), Speech Reception Threshold (SRT), Word Discrimination Score in Quiet (WD in Q) and in whiten noise (WD in wn). آزمون WD in wn در دو سطح انجام شد؛ 1. در نسبت سیگنال به نویز (Signal to Noise Ratio; SNR) 5+ دسی بل که شدت صدای گوینده معادل 60 دسی بل و شدت صدای نویز 55 دسی بل بود. 2. در نسبت سیگنال به نویز 10+ دسی بل که شدت صدای گوینده 60 دسی بل و شدت صدای نویز 50 دسی بل بود.

    یافته ها: 

    در SNRهای 5+ و 10+ دسی بل، میانگین امتیازات WD in wn در کودکان دارای کاشت (به ترتیب 58 و 65 درصد) بیشتر از امتیازات کودکان دارای سمعک (به ترتیب 50 و 58 درصد) بود. بر اساس آزمون t، تفاوت امتیاز WN in wn در نسبت =SNR 5+ دسی بل در کودکان دارای پروتز کاشت نسبت به کودکان دارای سمعک از لحاظ آماری معنی دار بود (02/0=P). همچنین تفاوت امتیاز WN in wn در نسبت =SNR 10+ دسی بل در بین دو گروه معنی دار شد (03/0=P).

    نتیجه گیری:

     دریافت پروتز کاشت حلزون به انضمام مشارکت در جلسات توان بخشی شنیداری می تواند موجب تغییرات موثرتر و کارآمدتری در عملکرد شنوایی کودکان نسبت به سمعک شود و میزان بهبودی درک گفتار در آن ها را بیشتر کند.

    کلیدواژگان: امتیاز بازشناسی گفتار در نویز سفید، کاشت حلزون، سمعک
  • زهرا مرتضوی، سید صادق صالحی ساداتی، ملیحه صفری، نسرین گوهری، سعیده سادات مرتضوی* صفحات 178-183
    سابقه و هدف

     فنیل کتونوری یکی از معمول ترین اختلالات متابولیکی است که در صورت درمان نشدن یا درمان دیرهنگام و ناکارآمد، بیشتر مبتلایان دچار ناهنجاری های مغزی می شوند. هدف از اجرای این مطالعه بررسی شاخص های دموگرافیک بیماران دچار فنیل کتونوری و تعیین علل ارجاع آن ها به مراکز توان بخشی است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی، 31 نفر از بیماران فنیل کتونوری شناخته شده در استان همدان تا تیرماه 1398 بررسی شدند که تمایل داشتند در این مطالعه شرکت کنند. بنابر اهداف و متغیرهای مطالعه، پرسش نامه ای 25 سوالی بر اساس مصاحبه با والدین طراحی شد. داده های به دست آمده با نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد میانگین سن شرکت کنندگان 8/65 ± 7/79 ماه بود. از میان شرکت کنندگان 18 نفر (9/58 درصد) دختر و 13 نفر (1/41 درصد) پسر بودند. از این تعداد 7 نفر (6/22 درصد) از طریق غربالگری شناسایی شدند. بیشتر والدین (پدران 8/96 درصد و مادران 3/90 درصد) تحصیلات زیر لیسانس داشتند. همچنین 7/38 درصد از کودکان فرزند اول و تنها فرزند خانواده بودند. علل ارجاع به مراکز توان بخشی در کودکان مبتلابه فنیل کتونوری وجود تشنج، اختلالات رفتاری، حرکتی و گفتاری بود که در 71 درصد از موارد این اختلالات وجود داشت، ولی فقط 35 درصد افراد از خدمات توان بخشی استفاده می کردند.

    نتیجه گیری: 

    با وجود اینکه نیاز به خدمات توان بخشی در کودکان فنیل کتونوری در سنین کم قابل تشخیص است (9 ماه و 6 روز)، درصد اندکی از این کودکان در شهر همدان از خدمات توان بخشی بهره مند هستند؛ بنابراین، افزایش کمی و کیفی خدمات ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: توان بخشی، علل ارجاع، فنیل کتونوری
  • حسام زنده دل مقدم، بابک خیرخواه*، نادیا کاظمی پور، اشرف کریمی نیک صفحات 184-192
    سابقه و هدف

     مایکوباکتریوم توبرکلوزیس پاتوژنی درون سلولی است که موضع و هدف اصلی آن ریه ها، سیستم تنفسی فوقانی و غشای مخاطی آن هاست که به عفونت حاد یا مزمن دستگاه تنفسی منجر می شود. هدف مطالعه حاضر بیان miR-21 در افراد مشکوک به عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بوده است

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه از نوع مورد شاهدی بود و نتایج حاصل بین دو گروه بیمار و سالم مقایسه شد. نمونه های سرمی از 200 فرد مشکوک به عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس طی دوره سه ساله از بیمارستان های شهر کرمان جمع آوری شدند و پس از استخراج miR-21، میزان بیان آن با استفاده از روش Real time PCR بررسی شد.

    یافته ها:

     تفاوت معنی داری در بیان سرمی ژن miR-21 در افراد اسمیر منفی و PPD منفی دارای علامت وجود نداشت، اما در افراد اسمیر مثبت و PPD منفی، PPD مثبت و اسمیر منفی، اسمیر مثبت و PPD مثبت، افزایش معنی داری در بیان ژن miR-21 وجود داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    این نتایج به روش های تشخیصی دقیق تر نیاز دارد و روش های مولکولی را در تشخیص عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس تایید می کند؛ چراکه تشخیص دیرهنگام عفونت می تواند فرصت درمان موثر را از بین ببرد و جان افراد را به خطر بیندازد. همچنین با توجه به ارتباط میان miR-21 و این عفونت، می توان از مهارکننده های miR-21 نیز برای درمان بیماری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تست اسمیر، تست توبرکولین، مایکوباکتریوم توبرکلوز، میکرو RNAs
|
  • Mahnaz Yanangi, Tayebe Artimani, Narges Sajedi*, Jalal Poorolajal, Faranak Pour Monsef Pages 133-139
    Background and Objective

    According to the results of some studies, peripheral blood mononuclear cells activated with human placental gonadotropin increase the success rate of pregnancy in infertile women. This study aimed to compare the effect of two treatment methods of peripheral blood mononuclear cells activated with human placental gonadotropin and platelet-rich plasma on the success rate of pregnancy after embryo transfer.

    Materials and Methods

    This randomized clinical trial was conducted on 40 females with repeated implantation failure who were candidates for in vitro fertilization (IVF) and referred to Fatemieh Hospital, Hamadan, Iran, in 2019. Subsequently, they were randomly assigned to two groups of A and B. Peripheral blood mononuclear cells activated with human placental gonadotropin were utilized in group A, and group B received platelet-rich plasma autologous blood before transfusion. The incidence of chemical and clinical pregnancies was measured in both groups. Moreover, the data were analyzed in Stata software (version 14), and a p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean ages and duration of the infertility of the females were 32.5 and 34.4 years (P=0.203), as well as 9.1 and 8.5 years (P=0.747) in groups A and B, respectively. Moreover, the mean numbers of the obtained ovum, embryos formed, and transferred embryos were 15.4±11.5 and 12.9±8.9 (P=0.439), 7.1±6.2 and 5.8±3.8 (P=0.427), as well as 2.3±0.7 and 2.3±0.6 (P=1.00) in groups A and B, respectively. Furthermore, the rates of chemical pregnancies were 15% and 25% (P=0.619), and clinical pregnancies were 15% and 20% (P=0.581) in groups A and B, respectively.

    Conclusion

    The administration of human placental gonadotropin-activated peripheral blood cells showed similar results on pregnancy outcome with platelet-rich plasma after an embryo transfer in females who were candidates for IVF with repeated implantation failure.

    Keywords: Implantation Failure, Peripheral Blood Mono nuclear Cells, Platelet-rich Plasma
  • Vida Sheikh, Mirhamed Hoseini Aghdam, Mahdi Behzad* Pages 140-148
    Background and Objective

    The alterations of the adaptive immune system are involved in type 2 diabetes mellitus (T2DM) pathogenesis. T helper 1 (Th1) cells or CD4+ T cells are the pro-inflammatory components of adaptive immunity with the main feature of interferon-gamma (IFN-γ) secretion. The aim of this study was to evaluate the percentage of IFN-γ, assess the expression of related-genes in CD4+ T cells, including T-bet, IRF1, RUNX3, and NFκB, and determine the correlation between them and clinical parameters in T2DM patients.

    Materials and Methods

    In this case-control study, peripheral blood CD4+ T cells were isolated from 40 patients and 40 healthy controls (HCs). The percentage of IFN-γ secreting CD4+ T cells was assessed using flow cytometry, and the related-genes were evaluated using real-time polymerase chain reaction.

    Results

    The percentage of IFN-γ secreting CD4+ T cells significantly increased in the patients in comparison to that of the HCs (P<0.001). The expression levels of IRF1 and NFκB were higher in the patients in comparison to those of the HCs (P=0.02 and P<0.001, respectively). A significant positive correlation between IFN-γ secreting CD4+ T cells and both IRF1 and NFκB was observed in the patients (P=0.001 and P=0.002, respectively). There was a significant positive correlation between IFN-γ secreting CD4+ T cells, IRF1, and NFκB with fasting plasma glucose and hemoglobin A1c in the patients (P<0.001).

    Conclusion

    Due to the increased response of Th1 cells (the production of IFN-γ and expression of related genes) in the patients and existing correlation between them and plasma glucose level, it seems that these inflammatory factors are involved in T2DM pathogenesis, and the use of IFN-γ pathway antagonists could be considered a novel therapeutic approach.

    Keywords: Diabetes Mellitus Type 2, Interferon-Gamma, Transcription Factors
  • MohammadReza Asadi*, Hossein Saremi, Hojat Radinmehr, Soulmaz Rahbar, Ailin Talimkhani, Gholamreza Hajvalie, Lobat Majidi Pages 149-156
    Background and Objective

    Carpal Tunnel Syndrome (CTS) is the most common compressive neuropathy of the upper limb and one of the causes of disability. The current study aimed to compare the therapeutic effects of Low-Level Laser Therapy (LLLT) and therapeutic ultrasound (US) in patients with mild to moderate carpal tunnel syndrome.

    Materials and Methods

    This single-blind randomized trial was conducted on 30 patients with CTS (58 wrists) who were randomly assigned to two treatment groups: laser therapy group (15 patients, 29 wrist (and Ultrasound therapy group (15 patients, 29 wrists). Low-level laser therapy (9 joules, 808 nm infrared laser at five points) and Ultrasound treatment (1 MHz, 1.5 W/cm2, duty cycle 20%, 5 min/session) were applied to the carpal tunnel for 10 daily treatment sessions (5 sessions/week). Outcome measures were Visual analogue scale, pinch & grip strength and Boston questionnaire (BQ), which measured before and after treatment (the end of the study). The pair and independent t-test were used to evaluate the variables.

    Results

    In both groups (laser therapy and Ultrasound therapy), there was a significant improvement in visual analog scale (P=0.000 and P=0.000, respectively), grip strength (P=0.01 and P=0.004, respectively), and pinch strength (P=0.001 and P=0.009, respectively). The results of the Boston Questionnaire also demonstrated an improvement (P=0.000 and P=0.000, respectively) at the end of the study, compared to baseline values. However, there was no significant difference in any of the measured variables between the two treatment groups.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, both low-level laser therapy and ultrasound are effective in the reduction of pain and improvement of hand function in patients with mild-to-moderate CTS in the short-term.

    Keywords: Carpal Tunnel Syndrome, Laser Therapy, Ultrasonic Therapy
  • Ali Asghar Vahidinia, Mehrdokht Mazdeh, Salahadin Adman*, Zahra Cheraghi Pages 157-163
    Background and Objective

    Multiple sclerosis is an autoimmune disease of the central nervous system that causes demyelination and axonal damage. There are contradictory results regarding the effects of zinc and selenium on the prevention or reduction of multiple sclerosis symptoms. This study aimed to compare selenium and serum zinc levels of the patients suffering from relapsing-remitting multiple sclerosis with those of healthy individuals.

    Materials and Methods

    This case-control study compared 30 patients suffering from relapsing-remitting multiple sclerosis (case) with 30 healthy individuals (control)  regarding serum zinc and selenium levels. The cases and controls were matched in terms of age, gender, and smoking history using frequency matching methods. The data were analyzed using STATA software (version 15). A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean ages of the patients in the case and control groups were 34.0±5.1 and 33.8±4.9 years (P=0.439), respectively. Moreover, the results revealed that the serum zinc and serum selenium levels were 110.86±21.32 and 83.60±10.71 micrograms/dl (P<0.001) as well as 78.58±17.75 and 85.61±24.18 micrograms/dl (P=0.102) in the case and control groups, respectively. Furthermore, disease duration and severity had a positive correlation with serum selenium level; however, it was not significant. On the other hand, serum zinc level was negatively correlated with disease duration and severity although it was not statistically significant.

    Conclusion

    Zinc deficiency seems to play a role in the pathogenicity of relapsing-remitting multiple sclerosis; however, it does not correlate with the disease severity and duration. Considering the low levels of serum selenium in patients with multiple sclerosis, this difference was not statistically significant and may have been affected by the sample size.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Selenium, Zinc
  • Amir Eskandarloo*, Karim Ghazikhanloo, Leyli Tapak, Hamed Sartipi Pages 164-170
    Background and Objective

    Dental implants are a reliable tool for the replacement of missing teeth, and the use of advanced imaging techniques for the examination of the location of implants is on the rise these days. The present study aimed to assess the frequency of different types of bone at the implant site in different age groups in Cone Beam Computed Tomography (CBCT) images.

    Materials and Methods

    A number of 320 CBCT images (ProMax®)  which were obtained for implant replacement were evaluated in this descriptive study. Patients were assigned to 10 groups according to age (5-year intervals) from 20-70 years old. The bone type was determined based on Zarb and Lekholm classifications. In order to determine the bone type, cross-sectional images with 1mm thickness were prepared in the most suitable place for implant placement, and the resulting images were evaluated by two observers.

    Results

    Out of 1042 implant sites, 461 581 sites were in maxilla and mandible, respectively. According to Kappa statistical analysis, there was a significant inter-observers statistical correlation (82%). the most commonly observed bone types were D3, D2, D4, and D1, respectively. Bone type D3 and D1 were the most and least prevalent types in men, whereas in women, the most and least prevalent types were D3 and D1, respectively. The prevalence of D3 and D4 bone type increases with age. Moreover, D1 and D3 were the least and most prevalent bone types in younger ages, respectively.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, CBCT is a reliable tool for identifying the type of bone in the implant placement area and subsequently determining the prognosis of the treatment plan.

    Keywords: Bone Type, Cone Beam Computed Tomography, Dental Implants
  • Seyede Farank Emami* Pages 171-177
    Background and Objective

    Cochlear implants make high-frequency information audible for patients, which is usually impossible using hearing aids. This study was conducted to compare cochlear implants with hearing aids regarding word recognition score in the presence of white noise.

    Materials and Methods

    In this analytical cross-sectional study, two groups of children with a cochlear implant or hearing aid (n=12 each) participated in 50 auditory rehabilitation sessions. The subjects were subject to hearing tests, namely  Pure Tone Audiometry Tympanometry, Speech Reception Threshold, and Word Discrimination Score in Quiet and in White Noise (WD in WN). Word discrimination in white noise test was performed in two levels: 1) In signal-to-noise (SNR) ratio of +5 dB, with the speaker volume and noise intensity equal to 60 dB and 55 dB, respectively, and 2) In SNR ratio of +10 dB, with the speaker volume and noise intensity equal to 60 dB and 50 dB, respectively.

    Results

    According to the findings, in SNRs of +5 and +10 dB, the mean scores of WD in WN in children with implants (58% and 65%, respectively) were higher than those of children wearing hearing aids (50% and 58%, respectively). Based on the results of the t-test, the difference between WD in WN scores in the SNR ratios of +5 dB and +10 dB was significant in children with implant prosthesis compared to those wearing hearing aids (P=0.02 and P=0.03, respectively).

    Conclusion

    It can be concluded that receiving a cochlear implant, rather than hearing aids, along with participating in auditory rehabilitation sessions can lead to more effective and efficient changes in childrenchr('39')s hearing function and increase their speech comprehension.

    Keywords: Cochlear Implant, Hearing Aid, Word Recognition Score in White Noise
  • Zahra Mortazavi, Seyed Sadegh Salehi Sadati, Malihe Safari, Nasrin Gohari, Saideh Sadat Mortazavi* Pages 178-183
    Background and Objective

    Phenylketonuria is one of the most common metabolic disorders which causes brain abnormalities in children if they do not receive treatment or their treatment is delayed or ineffective. In this regard, the present study aimed to investigate the demographic characteristics of phenylketonuria patients and determine the reasons for their referral to rehabilitation centers.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed on 31 patients diagnosed with phenylketonuria who were willing to participate in this study, in Hamadan, Iran up to summer 2019. Based on the objectives and variables of the study, a questionnaire with 25 items was designed. The questionnaires were completed through interviews with the parents of subjects. Finally, the collected data were analyzed in SPSS software (version 16) using descriptive statistics indicators.

    Results

    Based on the results, the mean age of the participants was 79.7±65.8 months and 18 (58.9%) and 13 (41.1%) of them were females and males, respectively. Moreover, seven (22.6%) cases were diagnosed through screening. Majority of their parents had below undergraduate education (96.8% of fathers and 90.3% of mothers). In addition, most of the children with phenylketonuria (38.7%) were the first child and the only child of the family. Besides, the reason for their referral to rehabilitation centers included seizures and behavioral, movement, and speech disorders. It was also found that in 71% of cases there was a disorder while only 35% of patients received rehabilitation services.

    Conclusion

    Despite the fact that the need for rehabilitation services is diagnosable in children with phenylketonuria from an early age (nine months and six days old), only a low percentage of these children benefit from rehabilitation services in the city of Hamadan. Therefore, it is necessary to increase the quantity and quality of such services.

    Keywords: Phenylketonuria, Referral Causes, Rehabilitation
  • Hessam Zendehdel Moghadam, Babak Kheirkhah*, Nadia Kazemi Pour, Ashraf Kariminik Pages 184-192
    Background and Objective

    Mycobacterium tuberculosis is an intracellular pathogen, and the main target of this bacterium is the lungs, upper respiratory system, and their mucous membranes leading to acute or chronic infection of the respiratory tract. The purpose of this study was to investigate the microRNA 21 (miR-21) expression levels in the patients suspected of Mycobacterium tuberculosis.

    Materials and Methods

    The present study was a case-by-case study, and the results were compared between the two groups of patients and healthy individuals. The serum samples were collected from 200 patients suspected of Mycobacterium tuberculosis during a 3-year period in the hospitals of Kerman, Iran. The expression level of the extracted miR-21 was analyzed using real-time polymerase chain reaction.

    Results

    There was no significant difference in the serum miR-21 gene expression in the symptomatic patients with negative smear and negative purified protein derivative (PPD) skin test. However, the patients with positive smear and negative PPD, positive PPD and negative smear, and positive smear and positive PPD showed a significant increase in the miR-21 gene expression (P<0.05).

    Conclusion

    The obtained results confirmed the need for more accurate diagnostic methods, especially molecular techniques, for the detection of M. tuberculosis infection as late detection of infection can eliminate the possibility of effective treatment and endanger the lives of individuals. Due to the correlation between miR-21 and this infection, the miR-21 inhibitors can also be used for the treatment of the disease.

    Keywords: MicroRNAs, Mycobacterium tuberculosis, Smear Test, Tuberculin Test