فهرست مطالب

دیدگاه های حقوق قضایی - پیاپی 89 (بهار 1399)

نشریه دیدگاه های حقوق قضایی
پیاپی 89 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عبدالمطلب احمد زاده بزاز*، علیرضا خلیل زاده صفحات 1-20

    اموال عمومی و اراضی ملی، بخش عظیمی از دارایی های یک کشور را تشکیل می دهند. نحوه اداره اموال عمومی و اختیارات دولت در تملک و تصرف آن ها، حقوق مردم نسبت به این اموال و به طور کلی وضعیت حقوقی این اموال، در سیستم های حقوقی مختلف بر اساس مبانی حاکم بر آن متفاوت است. در نظام حقوقی ایران که بر اساس احکام پی ریزی شده است، اموال عمومی در اختیار حاکم اسلامی است تا ضمن محافظت از این اموال، منافع و عواید حاصل از آن ها را به نحوی مدیریت کند که در نهایت به نفع عموم مردم جامعه تمام شود. اداره اراضی ملی، گاه از طریق واگذاری اراضی به بخش خصوصی صورت می گیرد. ماده 33 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع مصوب 1346 واگذاری اراضی جلگه ای شمال کشور را به اشخاص حقیقی یا حقوقی طی شرایطی تجویز کرده است. واگذاری اراضی ملی به اشخاص در قالب قرارداد که به نوعی محل تلاقی مفاهیم دو حوزه حقوق عمومی و حقوق خصوصی محسوب می شود، سوالات مهمی درخصوص مبنا و فلسفه انعقاد قراردادهای واگذاری و ماهیت این قراردادها، مطرح می کند. مقاله حاضر با بررسی مبانی فقهی و حقوقی حق دولت بر اموال عمومی و ماهیت مالکیت عمومی دولت بر اراضی ملی، تلاش کرده است تا مبنا و ماهیت قراردادهای واگذاری اراضی موضوع ماده 33 را بر محور مقررات موضوعه فرادستی و فرودستی مورد تحلیل حقوقی قرار دهد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که مبنای عمل دولت، قبل از پذیرش درخواست واگذاری و تا پیش از انعقاد قرارداد، از باب اعمال حاکمیت و اقتدار عمومی است و پس از موافقت با درخواست متقاضی این واگذاری ها، در قالب عقد اجاره صورت می گیرد و مبنای آن، تصدی گری دولت است. به هر حال، حدود اراده طرفین در انعقاد قرارداد اجاره مقید به رعایت مصلحت عمومی است.

    کلیدواژگان: اموال عمومی، اراضی ملی، ماده 33 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، قرارداد واگذاری
  • امیر اسلامی تبار*، مهدی ناصر صفحات 21-40

    اینترنت اشیا فناوری تعامل و ارتباط میان ابزارها می باشد که در آن با تعبیه پروتکل ها و نرم افزارهای طراحی شده بر پردازنده یک سخت افزار، امکان ارتباط این ابزارها با یکدیگر، عامل انسانی و انجام وظایف تعیین شده فراهم می گردد. برای آنکه نرم افزار یا پروتکلی قابلیت ثبت داشته باشد، باید از کاربرد عملی و خصوصیت نوآورانه نسبت به گونه های هم نوع خود برخوردار گردد. به جهت ماهیت و کیفیت طراحی پروتکل ها و نرم افزارهای الکترونیک، طراحی موارد مذکور مخصوص به ابزاری هوشمند، هرچند نسبت به گونه های مشابه دارای هم پوشانی عملکردی باشد، به منزله نقض حق معنوی دارنده اثر اولیه تلقی نمی گردد. سازوکار ثبت اقلام بیان شده در نظام حقوقی آمریکا تحت دو مکانیسم اینترپارتس (درخواست جهت ثبت اقلام طراحی شده در صورت وجود شرایط قانونی) و پست گرنت (کیفیت رسیدگی به درخواست صورت گرفته و اعتراضات مدعیان نسبت به اقلام طراحی شده) صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، پروتکل، ثبت اختراع، نرم افزار
  • مجتبی اشراقی آرانی* صفحات 41-62

    «بیمه» یک نهاد مهم اقتصادی است که نه تنها خطر را میان بیمه گذاران متعدد منتقل و توزیع نموده بلکه به واسطه کنترل های قراردادی رفتار بیمه گذاران، در نهایت به کاهش خطر منجر شده و افزون بر آرامش ذهنی بیمه گذاران، رشد اقتصادی را برای جامعه به ارمغان می آورد. با این حال، برخی مختصات بیمه به هنگام انعقاد یا در زمان اجرای این قرارداد، سبب می شود تا از کارایی اقتصادی این مهم کاسته شود و نتیجه مطلوب به بار نیاید. دانش تحلیل اقتصادی حقوق، عوامل زیر را به عنوان مهم ترین موانع کارایی اقتصادی قرارداد بیمه شناسایی کرده است که همگی از عدم تقارن اطلاعات طرفین نشیت می گیرد: انتخاب نامساعد و انتخاب نامساعد معکوس قبل از انعقاد قرارداد و خطر اخلاقی و در نهایت خطر اخلاقی معکوس پس از انعقاد قرارداد بیمه. دانش حقوق می تواند نقش مهمی در کنترل موانع مزبور و بالتبع افزایش کارایی اقتصادی بیمه ایفا کند که در این نوشتار، با تکیه بر حقوق بیمه ایران استدلال شده است که تکنیک ها و شروط قراردادی برای مقابله با موانع یادشده کافی نبوده و دخالت قانون گذار برای جلوگیری از شکست بازار بیمه ضروری است.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، حقوق بیمه، خطر اخلاقی، کارایی، انتخاب نامساعد
  • محسن بیات*، حسنعلی موذن زادگان صفحات 63-81

    اصل برایت به عنوان یکی از اصول بنیادین و راهبردی دادرسی کیفری ایجاب می کند تا شمول حقوق دفاعی متهم را تا قبل از قطعی شدن رای جاری بدانیم. این امر مستلزم به رسمیت شناختن دادرسی دو درجه ای است. موضوعی که در تغییرات قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 درخصوص آراء صادره از دادگاه کیفری یک رعایت نگردیده و قابلیت تجدیدنظرخواهی پژوهشی برای این آراء پیش بینی نشده است. رسیدگی دادگاه کیفری یک با سیستم تعدد قضات و در نظر گرفتن نهاد فرجام خواهی برای محکومان این دادگاه، به هیچ وجه توجیه مناسبی برای حذف نهاد تجدیدنظر پژوهشی نبوده و تامین کننده حقوق دفاعی متهم نیست. با توجه به الگوبرداری قانون گذار ایران در تقنین قانون دادرسی کیفری مصوب 1392 از قانون دادرسی کیفری فرانسه، مطالعه تطبیقی قانون دادرسی کیفری فرانسه از نظر رعایت اصل دو درجه ای بودن آراء دادگاه جنایی که هم تراز با دادگاه کیفری یک ایران می باشد نشان می دهد عملکرد قانون گذار کیفری فرانسه از نظر به رسمیت شناختن ساختارهای اعتراض بر آراء و رعایت حقوق دفاعی متهم، برخلاف عملکرد قانون گذار کیفری ایران، به نحو مطلوبی تامین کننده حقوق دفاعی اوست.

    کلیدواژگان: اصل برائت، حقوق دفاعی متهم، تجدیدنظرخواهی، فرجام خواهی، دادگاه کیفری یک
  • ابراهیم رهبری*، حسن لجم اورک صفحات 83-100

    ابعاد متنوع توافقات حمایتگری ورزشی آن ها را با حقوق ورزشی، حقوق مالکیت فکری، حقوق تبلیغات و بازاریابی و به ویژه حقوق قراردادها در تعامل نزدیکی قرار داده است. نقش قراردادهای حمایتگری ورزشی در شکوفایی و توسعه بازاریابی ورزشی و مهیا ساختن بسترهای قراردادی مناسب برای بهره گیری حداکثری از شهرت و اعتبار ورزشکاران و نهادهای ورزشی از یک سو و شناسایی برند حمایتگران در کوتاه ترین زمان و کاهش هزینه های تبلیغاتی آنان از سوی دیگر، قابل انکار نیست. این مقاله می کوشد تا از خلال تحقیق و تامل در موازین بنیادین و رهیافت های حقوقی نظام های پیش رو، ضمن معرفی انواع قراردادهای حمایتگری، نقش بارز دارایی های فکری را در چنین توافقاتی نمایان ساخته و ابعاد خاص قراردادهای حمایتگری ورزشی را به لحاظ کارکرد، موضوع، قلمرو و تعهدات ویژه طرفین و مسئله مهم تعارض بازاریابی تحلیل کند. نتایج حاصل از این نوشتار مبین آن است که فقدان موازین حقوقی ناظر به قراردادهای حمایتگری در ایران، مواجهه با مسایل ویژه این نوع توافقات را به موازات توسعه خصوصی سازی در ورزش با چالش جدی مواجه خواهد کرد و از این رو باید با تدبیر از راهکارهای مطلوب حقوقی دیگران، به منظور نظام بخشی اصولی به این قراردادهای نسبتا نوین بهره جست.

    کلیدواژگان: قرارداد حمایتگری ورزشی، حقوق مالکیت فکری، حقوق ورزشی، حقوق تبلیغات و بازاریابی، تعارض بازاریابی
  • مهدی شیدائیان*، سید جعفر اسحاقی صفحات 101-120

    آیین دادرسی کیفری در سه عرصه اصلی فرایند کیفری، نهادها و مقررات حاکم بر آن، تحت تاثیر مفهوم مصلحت عمومی شکل گرفته است. نهاد دادسرا، نظام‎ها و مدل‎های فرایند کیفری و مقرراتی چون صلاحیت و قرار تامین کیفری بر اساس این مفهوم توجیه می‎شوند. آیین دادرسی کیفری یکی از بارزترین عرصه های تزاحم مصلحت عمومی و حق‎های فردی است و همان گونه که برای تامین مصلحت عمومی تدوین شده است از حق‎های فردی نیز حمایت می‎کند؛ به گونه‎ای که یکی از هدف‏های آن را رسیدن به یک نقطه تعادل میان مصلحت عمومی و حق‎های فردی دانسته‎اند. در مقابل برخی از حق‎های رویه‎ای و ماهوی همچون حق بر فرض بی‎گناهی (اصل برایت)، حق بر دادرسی عادلانه، حق بر آزادی اقدام و حق بر حریم خصوصی را نیز تضمین می‎کند. این نوشتار با بررسی تمثیلی تزاحم حق‎های فردی با مصلحت عمومی مدعی است که قانون جدید آیین دادرسی کیفری، گام بلندی به سوی حفاظت از حق‎های بنیادین برداشته و مصلحت عمومی را در پاسداری از حقوق فردی تشخیص داده است، نه محدودسازی آن. ولی همچنان کاستی‎هایی در قانون درباره حق بر دادرسی عادلانه و در تفاسیر اداره حقوقی درباره حداکثر مدت بازداشت موقت و ورود به حریم خصوصی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مصلحت عمومی، حق‎های فردی، فرایند کیفری، دادسرا، حق بر فرض بی‎گناهی، حق بر دادرسی عادلانه، حق بر آزادی اقدام، حق بر حریم خصوصی
  • فاطمه شیخی*، منصور امینی صفحات 121-138

    برقراری موازنه میان طرفین قرارداد، همواره یکی از دغدغه های اصلی نظام های حقوقی بوده است. امروزه با توجه به پیچیده شدن قراردادها و تغییر فاحش قدرت معاملاتی طرفین قرارداد، لزوم بازنگری در برخی قراردادها مورد توجه دکترین و رویه قضایی قرار گرفته و یکی از مصادیق آن، قاعده تفسیر علیه انشا کننده است. این قاعده که به موجب آن، ابهامات قرارداد علیه انشاکننده آن تفسیر خواهد شد، یکی از جلوه های اجرای عدالت توزیعی در قراردادهاست که در مرحله تفسیر قرارداد اعمال می شود. چالش اصلی این مقاله بررسی کارکرد قاعده تفسیر علیه انشاکننده در تحقق عدالت توزیعی است. در انتهای این مقاله مشخص خواهد شد که این قاعده از نقشی تعدیل کننده در کلیه قراردادهای الحاقی، یک طرفه، استاندارد و سایر قراردادها برخوردار است. وجود قدرت کنترل انشا کننده بر قرارداد، کاهش ابهام در متن قرارداد و امکان اجرای عدالت از مهم ترین مبانی اجرای این قاعده است.

    کلیدواژگان: تفسیر علیه انشاکننده، عدالت، عدالت توزیعی، قرارداد
  • مرتضی عارفی*، جلیل امیدی صفحات 139-160

    مطالعات جامعه شناسی کیفری گویای آن است که اصل برابری افراد در مقابل قانون در عمل، تحت تاثیر برخی از متغیرهای فراقانونی چنان که باید سهمی از واقعیت اجتماعی ندارد. متغیرهایی همچون جنسیت، نژاد، مذهب و طبقه اجتماعی باورهایی نادرست را در ذهن کنشگران عدالت کیفری ایجاد می کنند که مبنای تصمیم گیری می شود. این باورها در مراحل مختلف فرایند عدالت کیفری می توانند بر سرنوشت کیفری متهمان تاثیرگذار باشند. فقرا در زمره گروه هایی هستند که به واسطه سطح معیشت، نوع پوشش، سبک و محل زندگی، وضعیت اشتغال و نوع گویش و رفتار در معرض کلیشه های ذهنی منفی قرار دارند. پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد پژوهش کیفی و استفاده از ابزارهای تحلیل پرونده های کیفری و مصاحبه با تعدادی از ماموران پلیس و قضات در حوزه قضایی شهرستان کاشان به تاثیر تفکرات قالبی در نحوه تصمیم گیری آن ها در قبال بزهکاران فقیر می پردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که سکونت در محلات فقیرنشین، نوع پوشش خاص و اشتغال به برخی مشاغل موجبات پیش انگاره های منفی برای ماموران پلیس در جریان گشت زنی و برای مقام قضایی در مقام صدور قرار تامین و صدور حکم می شود و در مجموع نوعی سخت گیری کیفری را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: پیش انگاره، پلیس، قاضی، متغیر فراقانونی، فقر
  • ناصر علیدوستی شهرکی*، امیرعلی تاج صفحات 161-180

    تمام اموال در معرض خطرند ، چه اموال مادی و چه معنوی . در این زمینه باید توجه داشت که جدای از راهکارهای سنتی برای محافظت از این اموال ، مثل حفاظت فیزیکی ، توسل به قانون و غیره، راهکار تقریبا نوینی نیز وجود دارد، که همان صنعت بیمه است.براساس آمارهای موجود،خسارتهای وارد بر حقوق معنوی اشخاص مانند اختراعاتی که از بین رفته اند یا طرح های صنعتی که به دلایلی غیر قابل اجرا شده آن، در کشور ما نسبت به سال های گذشته به صورت تصاعدی افزایش یافته و ضایعات جبران ناپذیری را به اقتصاد ملی وارد ساخته است. در اینجاست که پی به اهمیت بیمه مالکیت صنعتی و کاربرد اساسی آن در توسعه و رشد اقتصاد کشور می بریم. البته در این راه موانعی وجود دارد. عدم تقارن اطلاعات را می توان به عنوان یکی از این موانع مهم در صنعت بیمه مالکیت صنعتی دانست که عبارت از تفاوت اطلاعاتی است که در اختیار، طرفین قرار دارد.  در این مقاله به بررسی تاثیر عدم تقارن اطلاعات در بیمه مالکیت صنعتی که یکی از مهمترین مسایل روز کشورمان در عرصه حمایت از حقوق مالکیت صنعتی می باشد می پردازیم.

    کلیدواژگان: عقد بیمه، عدم تقارن اطلاعات، بیمه مالکیت صنعتی، اقتصاد مقاومتی
  • علی اکبر فرحزادی*، سید رسول میرنژاد صفحات 181-194

    اصل قابل استماع بودن دعاوی یکی از اصول حاکم برحقوق دعاوی محسوب می شود. بر طبق این اصل که هم در فقه و هم در حقوق ایران (البته به صورت غیرمستقیم) پیش بینی شده، دادگاه حقوقی باید از ایرادات و نقص های جزیی و قابل ترمیم عبور کند و در نتیجه دعوا را به سمت حرکت در ماهیت دعوا (فصل خصومت یا کشف حقیقت) پیش ببرد. از نظر فقهی استماع دعوا واجب است و قاضی نصب شده تا رای صادر کند. امری که مقدمه آن استماع دعاوی است. بنابراین دادگاه حقوقی با تفسیر دعوا و نیز دعوت از خواهان جهت ادای توضیح، دعوا را به سمت قابل استماع بودن حرکت می دهد. در حقوق ایران نیز علی رغم اینکه این اصل به صراحت در قوانین دادرسی مورد اشاره قرار نگرفته، اما با ملاحظه اصل 167، 159 و 34 قانون اساسی و نیز ماده 3 قانون آیین دادرسی مدنی می توان این اصل را پذیرفت. در واقع قانون گذار با بیان اینکه دادگاه باید نسبت به فصل خصومت اقدام کند به ضرورت استماع دعوا به طور ضمنی نیز حکم نموده است.

    کلیدواژگان: حقوق دعاوی، ترمیم دعوا، دعوای مجهول، استماع دعوا، اصل قابل استماع بودن دعوا
  • محمدحسین فضائلی* صفحات 195-221

    این گفتار با رویکرد فلسفه فقه و مبتنی بر مبانی فلسفی و کلامی مدعی است آنچه می تواند بر پویایی فقه بیفزاید و حکمت ختم نبوت تشریعی را تبیین نماید، تامل در مبادی و ارایه فقه دریک نظام کارآمد است که با امتیاز انسجام درونی بتواند پاسخ گوی پرسش ها و نیازهای انسان معاصر باشد. مبادی مزبور شامل مکتبی متشکل از مبانی و اهداف است که نوع تلقی انسان از جهان و انسان را شکل می دهد و در این چهارچوب است که حقایق و روابط آن ها تفسیر و فهم می شوند. این قالب فکری که تجلی آن در منابع فقهی است، در مرحله بعد، نظام ارزشی و رفتاری متناسب با خود را پدید می آورد. نظام مزبور مبتنی بر تعدادی اصول و قواعد است که رفتارهای اختیاری انسان را هدایت می کند، و نظام های اخلاقی، حقوقی و سیاسی جامعه را شکل می دهد. بنابراین منظور از سیستم یا نظام مجموعه دستورالعمل هایی است که برایند عینی مبانی، منابع و اصول هستند و در راستای یک هدف جریان دارند. تاکید ما در این نوشتار درخصوص مولفه ها و ویژگی هایی است که در پرتو دکترین ولایت و امامت، فقه اهل بیت (ع) را از ظرفیت نظام سازی برخوردار نموده است. رویکرد نظام مند و سیستماتیک بودن گزاره های فقهی، ضمن اینکه فقه ناکارامد را مبتنی بر تفکر سکولار ارزیابی نموده، زمینه حضور موثر و حداکثری فقه اهل بیت (ع) را درعرصه های اجتماعی نیز فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: مکتب فقهی، نظام فقهی، فقه نظام مند، نظام سازی فقهی
  • فاطمه فلاح نژاد، جعفر کوشا*، محمد آشوری، رجبعلی گلدوست جویباری صفحات 223-250

    یکی از مهم ترین اختیاراتی که مقامات قضایی در جهت مبارزه با جرم برعهده دارند حق بازداشت مظنونان و متهمان می باشد. این امکان وجود دارد که روند نهایی دادرسی کیفری منتهی به برایت یا منع تعقیب فرد شود. بنابراین دادرسی منصفانه و اخلاق ایجاب می کند که دولت جبران خسارت ایام بازداشت شده ناموجه افراد را پرداخت نماید. در قانون آیین دادرسی کیفری ایران مسئولیت دولت به خسارت ناشی از بازداشت غیرقانونی اعم از اینکه مبنای مسئولیت تقصیر یا خطای قاضی یا اشخاص دیگر باشد مورد پذیرش قرار گرفته است. مقنن کشور چین هم در سال 1994 قانون جبران خسارت را مورد رسمیت قرار داده است. در دو نظام حقوقی ایران و چین با وجود تفاوت هایی در زمینه نحوه جبران خسارت شباهت هایی نیز با هم دارند. از جمله در هر دونظام، جبران خسارت در موارد صدور قرار منع تعقیب یا حکم برایت قطعی امکان پذیر است، مسئولیت مطلق دولت در جبران خسارت پذیرفته شده و دولت تنها پس از جبران خسارت می تواند به عامل اصلی مراجعه کند. این مقاله سعی دارد به صورت توصیفی و تحلیلی پیشینه و مصادیق جبران خسارت، شرایط ماهوی و شکلی جبران خسارت بازداشت غیرقانونی در دو نظام کیفری را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، بازداشت غیرقانونی، اصل برائت، مسئولیت مدنی دولت، حکم برائت
  • میر مصطفی سیداشرفی، محسن محبی*، صابر نیاورانی، سید علی هنجنی صفحات 251-274

    هرچند مصونیت کیفری مقامات رسمی نزد محاکم بین المللی محل تردید نبوده و اسناد موسس و رویه این محاکم بر عدم مصونیت سران و مقامات دولت ها صحه می گذارند، اما استناد به مصونیت این مقامات نزد محاکم داخلی کشورها همواره محل بحث بوده است و لزوم محاکمه مرتکبین جنایات بین المللی، صرف نظر از مقام و جایگاه آن ها و همچنین لزوم اجرای عدالت کیفری و مبارزه با بی کیفرمانی درخصوص همه متهمان، بر مباحثات علمی در این خصوص افزوده است. محاکم داخلی برخی کشورها نیز ضمن پذیرش این استدلال ها، محاکمه مقامات رسمی سایر کشورها را شروع نموده اند و همین امر لزوم تبیین جنبه های مختلف موضوع را در پرتو تحولات نوین حقوق بین الملل آشکار می نماید. کمیسیون حقوق بین الملل سازمان ملل متحد نیز در راستای وظیفه خود در خصوص تدوین و توسعه حقوق بین الملل، بر آن شد که موضوع مصونیت کیفری مقامات رسمی نزد محاکم داخلی کشورها را در دستور کار قرار دهد. تاکنون شش ماده اولیه طرح به تصویب مقدماتی کمیسیون رسیده و ماده هفت نیز با عنوان استثنایات این نوع از مصونیت در حال بررسی است.

    کلیدواژگان: مصونیت کیفری، مقامات رسمی، مصونیت شغلی، مصونیت شخصی، کمیسیون حقوق بین الملل
  • محسن واثقی*، عباس کریمی صفحات 275-298

    خیار شرط در مذاهب عامه و امامیه مورد اتقاق فقهاست و اساس نظر آن ها اجماع و سنت است. در خصوص مدت خیار شرط، مذاهب شافعی و حنفی معتقدند که خیار شرط تا 3 روز و کمتر از آن امکان پذیر است؛ با این تفاوت که در فقه حنفی لازم نیست حتما مدت خیار متصل به عقد باشد. فقه حنبلی و مالکی معتقدند که خیار شرط محدود به مدت خاص  نیست ولی میزان آن باید معلوم باشد. اگر مدت خیار مضبوط نباشد، در فقه حنبلی عقد باطل است ولی در فقه مالکی مدت خیار با توجه به نیاز و عادت و نوع مبیع متفاوت و توسط حاکم قابل تعیین است. در فقه امامیه نیز مدت خیار شرط باید معین باشد و در خصوص عدم ذکر مدت 4 نظر وجود دارد: بطلان شرط و عقد، بطلان شرط و صحت عقد، صحت عقد و انصراف شرط به 3 روز، صحت عقد و تعیین مهلت عرفی. در حقوق ایران نیز شرط خیار با توافق طرفین تعیین می شود، در غیر این صورت به حکم ماده  401 قانون مدنی شرط خیار و عقد باطل است. محاکم ایران در خصوص یکی از مصایق خیار شرط، یعنی شرط انصراف یا فسخ معامله، رویه واحدی  ندارند. برخی بر بطلان شرط و عقد، برخی بر بطلان شرط و صحت عقد و نیز برخی بر صحت عقد و تعین مدت عرفی نظر داده اند و همچنین عده ای معتقدند که شرط مذکور شرط خیار نیست، بلکه نوعی برآورد خسارت بوده که برای تحکیم معامله است .

    کلیدواژگان: خیار شرط، فقه عامه، فقه امامیه، رویه قضایی
|
  • Abdolmataleb Ahmadzadeh*, Alireza Khalilzadeh Pages 1-20

    Public property and national lands constitute a large part of the assets of a country.ultimately benefits society.National Land Administration,through the transfer of land to the private sector.Given the fact that the domination and control of the state over national lands (which basically have no capability and transferability) ownership of property varies by property.Therefore,in order to understand the scope of this discretion and the legal status of the assignment of such land to individuals,it is necessary the legal bases of the right of the state to the general property and the principles and nature of the public ownership of the state, as well as the nature of the contracts for the assignment of national lands,should be examined in order to interpret such assignments from a legal point of view,it clarifies the rules and effects of these contracts.

    Keywords: Public ownership. National lands . Public property
  • Amir Eslamitabar*, Mahdi Naser Pages 21-40

    IoT is a technology of interaction and communication between tools, whereby the embedded protocols and software on a hardware processor enable the communication of these tools with one another, the human agent and the assigned tasks. For software or protocol to be capable of being registered, it must have practical application and innovative properties relative to its species. Because of the nature and quality of the design of protocols and electronic software, the design of such cases for a smart instrument, although overlapping with similar variants, shall not be regarded as infringing the copyright of the original work. The mechanism for registering items stated in the US legal system is governed by two mechanisms: InterParts (request for registration of designated items if there are legal requirements) and Post-Grant (quality of claim processing and objections to designated items).

    Keywords: Protocol, Software, Internet of Things, Patent
  • Mojtaba Eshraghi Arani* Pages 41-62

    Insurance is an important economic institution which via risk sharing and mitigation brings growth and prosperity for the society. However, some factors might make the insurance to lose its efficiency and consequently the insurance market and economy would fail. The most important reasons for this failure include: adverse selection, reverse adverse selection, moral hazard and reverse moral hazard, all of which stem from dual information asymmetry before and after conclusion of contract. The law can play an important role in controlling these barriers of efficiency that this article has reasoned –with emphasis on Iranian law- that law-making could prevent market failure resulting from the above impediments.

    Keywords: Economic analysis, insurance, contract, efficiency, risk
  • Mohsen Bayat*, Hassanali Moazenzadegan Pages 63-81

    The presumption of innocence as one of the fundamental principles and strategic Criminal Procedure requires to including the accused defense rights were ongoing before the final votes. This entails recognizing two degrees proceedings. A subject which were not respected to modify the Code of Criminal Procedure Act of 1392 on Criminal attached court order votes And  The ability to substantive appeal for these votes is not anticipated. The trial of the criminal court with the system of plurality of judges and the consideration of the appeal to the supreme court for the defendants of this court, in no way justifies the exclusion of the substantive appeal and  Does not guarantee the defendantchr('39')s defense rights  According to the Iranian legislator modeling in the current Criminal Procedure Legislation of France Criminal Procedure Code, comparative study of the Criminal Procedure Code France In Compliance with the principle of two degrees of votes Criminal Court that corresponding to the Criminal Court One Iran shows the legislative penal France in terms recognize the structures of substantive appeale votes and rights to defense, unlike the Iranian criminal law, to properly secure his defense rights.

    Keywords: The presumption of innocence, the rights of accused defense, to appeal, appeal to the supreme court, the Court of Criminal One
  • Ebrahim Rahbari*, Hasan Lajmorak Pages 83-100

    Different aspects of sport sponsorship agreements relate them closely to Sport law, IP law, Advertising and Marketing Law and specially Contract law.
    In one hand the role of such agreements in sports marketing development and providing appropriate contractual bases for maximum exploiting from athletes and sport association reputation and in the other hand, sponsors brand recognition in the shortest time, cannot be denied. Regarding the current approaches of leading legal systems, this paper is going to present a brief introduction on sponsorship agreements types, clarify the distinguished task of IPs and analyze particular aspects of their function, subject, domain, particular obligations of parties and important matter of conflict marketing. The results of research notify that in the absence of legal rules governing on such agreements in Iranian law and with regard to increasing privatization activities in sport sphere, we will have serious challenges in confronting with particular issues of sport sponsorship agreements that it requires taking appropriate measures and solutions of other legal systems in regulating such new contracts.

    Keywords: Sport sponsorship agreements, Intellectual property law, Sport law, Advertising, marketing Law, Conflict marketing
  • Mahdi Sheidaeian*, Seyyed Jafar Es-Haghi Pages 101-120

    Criminal procedure is an obvious area for conflict of public interest and individual rights and as being codified for securing public interest, it advocates individual rights. In three main areas of criminal process, institutions and the regulations governing them are formed under the effect of the concept of public interest. Regulations like competencies and dictums on criminal securement, institutions like public prosecutor’s office and the models of criminal process are justified based on this concept. On the opposite side, it guarantees some of procedural and substantive rights like the right to be supposed innocent (acquittance principle), the right to be heard and take action freely and privacy. Surveying illustratively competing of individual rights with public interest, this paper claims that Iranian lawmaker in new law on criminal procedure, in the position of resolving this competing takes a big step to safeguarding basic citizenship rights and recognizing public interest in safeguarding individual rights not limiting it.

    Keywords: criminal procedure, public interest, individual rights, criminal process, prosecution service
  • Fatemeh Sheikhi*, Mansor Amini Pages 121-138

    Establishing a balance between the parties to the contract has always been one of the main concerns of the legal system. Today, due to the complexity of the contracts and the dramatic change in the bargaining power of the parties to the contract, the need for revision of some contracts has been addressed by the doctrine and judicial procedure, and one of its examples is the rule of interpretation against the author. This rule, by which the ambiguities of the contract will be interpreted against the author of it, is one of the effects of the implementation of distributive justice in contracts, which is applicable at the stage of the interpretation of the contract. The main challenge of this paper is to examine the functioning of the rule of interpretation against the author in the realization of distributive justice. At the end of this article, it will be determined that this rule has a moderating role in all extensions, unilateral, standard and other contracts. The existence of the authoritative control power over the contract, the diminished ambiguity in the text of the contract, and the possibility of administering justice are the most important principles for implementing this rule.

    Keywords: interpreted against the author, Justice, Distributive Justice
  • Morteza Arefi*, Jalil Omidi Pages 139-160

    Criminal sociology studies show "Equality before the law" principle that is affected by extra-legal factors, has not been realized in practice. Factors such as gender, race, religion, social class make Wrong beliefs in the mind of criminal justicechr('39') actors. These wrong attitudes can be the basis of decision making in the process of criminal justice and effect on the criminal situation of defendants and convictions. The poor because of low income, cover type, style and site residence, employment status and type of dialect and behaviour are in the subject of such stereotypes. This research by adoption a qualitative method and using the instruments such as analyzing criminal records and interviewing with a number of police officers and judges in the judicial district of Kashan, assessments the influence of stereotypes on poor offenders. The findings of this research show that living in poor areas, special cover type and employment of some professions cause negative thinking for police officers and judges and penal punitiveness in general.

    Keywords: Stereotype, Police, Judge, Extra- legal factor, Poverty
  • Naser Alidousti Shahraky*, Seyyed Amir Ali Taj Pages 161-180

    All property is in danger, whether it is material or spiritual. In this context, it should be noted that apart from traditional ways to protect these assets, such as physical protection, resorting to law, etc., there is also a roughly new solution, which is the insurance industry.According to available statistics, damages to individualschr('39') intellectual property rights, such as inventions that have disappeared, or industrial designs that have been rendered ineffective for some time, have recently increased exponentially in our country and have led to irreversible losses to the economy. National has arrived. This is where the importance of industrial property insurance and its fundamental application in strengthening the resistance front and the development and growth of a resilient economy are taken. There are, of course, obstacles in this way. Information asymmetry can be considered as one of these important barriers to industrial property insurance, which indicates the difference in information that is available to the parties to the contract.
    In this paper, we examine the effect of asymmetry information on industrial property insurance, which is one of the most important issues of our country in the realization of economic development.

    Keywords: insurance contracts, information asymmetry, insurance, industrial property
  • Aliakbar Farahzadi*, Seyed Rasoul Mirnejad Pages 181-194

    The principle of Audible the claims is one of the principles governing claims law. According to the principle that is foreseen  in both of  jurisprudence and Iranian law (albeit indirectly), The court Should not pay attention  to objections and Minor defects that they Can be restored And as a result, the claim goes on to move in the nature of the claim (season of hostility or discovery of the truth).  According to the jurisprudential reasons, the hearing of the claims is obligatory And a judge is employed to hear claims to aim of prevention Violation of right. Therefore, the judge moves the dispute to an audible level by interpreting the claims and inviting the petitioner to explain it. In Iranian law, even though this principle has not been explicitly mentioned in the rules of procedure but with the consideration of Article 167, 159 and 34 of the Constitution code and Article 3 of the Civil Procedure Code, this principle can be accepted. In fact, the legislator by stating that the court must take action against the season of hostility, in line of the mandatory of the mandatory introduction has ruled requirement to hear the case implicitly.

    Keywords: claims law, restoration of claim, passive claim, hearing of claim, the principle of Audible the claim
  • Mohammad Hosein Fazaeli* Pages 195-221

    This discourse with the jurisprudence philosophical and theological principles claims that what can be explained by the dynamics of jurisprudence, the explanation of the termination of the prophetic prophecy, is more precisely considered at the origins and presentation of jurisprudence in a system that is effective with the privilege of internal consistency by using the method of ijtihad Responding to the questions and needs of contemporary humans. In this regard, we will prove two things. First of all, from the context of the foundations and goals that we call school, it is possible to infer some general rules and principles. Second, based on the foundations and rules of the author and using The ijtih method came up with legal and legal propositions; Many will lead. The systems that are objective objectives of the foundations and goals will flow in the fields of economics, politics, law, etc. In the following, based on the meaningfulness and cognition of the concepts of jurisprudence, the theory of coherence will be fixed as an important feature of a legal system. The systematic approach of jurisprudential propositions, while evaluating inefficient jurisprudence based on secular thought, provides for the effective and maximum presence of the jurisprudence of the Ahlul-Bayt (as) in social terms.

    Keywords: School-System-Foundations-Goals-Coherence
  • Fateme Fallahnezhad, Jafar Koosha*, Mohammad Ashoory, Rajab Ali Goldoust Pages 223-250

    The right to detain the suspects and accused is one of the most important given to the judicial authorities to fight crimes. The process of the penal proceeding may result in the aquital or non-prosecution of the accused. Therefore, the moral and fair trial requires compensation of the damages resulted from unreasonable detention by the government. The Criminal Procedure Law approved in 1392 has recognized the responsibility of the government against the damages resulted from unreasonable detention due to the mistake made by the judge or other persons. The said law has predicted a particular procedure in this respect. The China lawmaker has also recognized the State Compensation Lawin 1994. Despite some differences in the method applied for compensation of the damages, the two legal systems have some similarities such as the possibility of compensation when the order of non-prosecution or innocence is issued. Moreover, the governments of the two countries are also fully responsible for compensation and can refer to the main faulty only upon compensation of the damages. This article tries to analyze the history of compensation as well as the substantial and general conditions upon which the unreasonable detention shall be compensated in the two penal systems.

    Keywords: Compensation, Detention, Presumption of Innocence, Government's Civil Responsibility, Acquittal, Order of Non-Prosecution
  • Mirmostafa Seyedashrafi, Mohsen Mohebi*, Sabber Niavarani, Seyed Ali Hanjani Pages 251-274

    Although the immunity of the officials to international courts is not in doubt and the founding and procedural documents of these courts confirm the non-immunity of the heads of state and officials, referring the immunity of these officials to the domestic courts has always been the subject of debate. In particular, with the domination of human rights discourse in recent decades and the need to prosecute perpetrators of international crimes, regardless of their position and the need for the implementation of criminal justice and the fight against impunity for all defendants, has added to the scientific debates on this subject. The domestic courts of some countries, by accepting these arguments, began to prosecute the officials of other countries, which highlights the need to explain various aspects of the subject in light of the recent developments in international law. The United Nations Commission of International Law, in compliance with its task of codification and developing international law, intended to put the issue of criminal immunity of officials by the domestic courts in his agenda. So far, six articles of draft have been approved preliminary and article 7 about exceptions of such immunity is under consideration.

    Keywords: Criminal Immunity, State Officials, Functional Immunity, Personal Immunity, International Law Commission
  • Mohsen Vaseghi*, Abbas Karimi Pages 275-298

    The option of condition in the public and Imamieh religions is carried out by the jurisprudents and the basis of their opinions is consensus and tradition. Concerning period of time in option of condition, the Shafichr('39')i and Hanafi religions believe that the option of condition is allowed for up to 3 days and less, and it voided the contract for more than 3 days, and the option of condition is not allowed in Shafichr('39')ichr('39')s religion, which is unknown, absolute and permanent, but in Hanafichr('39')s religion on a permanent Or absolute option of condition if it is located within 3 days after the contract is corrected. The Hanbali and Maliki religions believe that the option of condition is not limited to the limit, but the amount should be clear if the length of the option of condition is not in Hanbalichr('39')s contract, but in Malikichr('39')s religion, the duration of the option of condition is The attention to the need, habit, and kindness is different, and can be determined by the ruler. In the Imamiya religion, the cucumber is not a condition but the term must be determined and there are 4 comments regarding the absence of the term (void the condition and the contract, the nullity of the condition and the authenticity of the contract, the correctness of the contract and the cancellation of the condition for 3 days, the correctness of the contract and the deadline In Iranchr('39')s law, the option of condition is determined by mutual agreement, otherwise the clause of Article 401 of the Civil Code is void of option of condition and the contract is invalid. The judicial procedure of the courts of Iran regarding one of the option of condition means that the condition for cancellation or termination of the transaction is not a single procedure. Some consider the invalidation of the condition and the contract, some emphasize on the invalidity of the contract and the validity of the contract, as well as on the validity of the contract and the determination of the customary period, as well as the number They believe that the condition is not a condition of cucumber, but a kind of damage estimation and also to consolidate the deal.

    Keywords: option of condition, public jurisprudence, Imamieh jurisprudence, judicial procedure