فهرست مطالب

نشریه حدیث پژوهی
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/03
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید علی دلبری، علی اکبر حبیبی مهر*، مرتضی پژوهنده صفحات 7-24

    بهترین کتاب در دشتستان حدیث شیعه، کتاب الکافی است که به قلم محمد بن یعقوب کلینی سامان یافته است. ازآن رو که قلب در اسناد، پدیده ای نامیمون است ضروری می نماید که حجم آن در این کتاب، قراین بازشناسی و تاثیر هریک از عوامل پیدایش آن بررسی شود. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و تکیه بر منابع کتابخانه ای به این نتیجه رسید که قلب در اسناد الکافی به غایت اندک است. حدود دویست راوی در کتاب الکافی از پدیده قلب رنج می برند که نسبت به تمام راویان مکرر الکافی (84749)،23/0 از یک درصد را تشکیل می دهند که نقش کلینی 0002/0 است و قراین بازشناسی اسناد مقلوب، به دو گونه پرکاربرد و کم کاربرد تقسیم می شود. توجه به اسناد مشابه، روایت کردن شخصی از کتاب مخصوصی و کثرت نقل یک راوی از راوی دیگر از قرینه های پرکاربرد و توجه به طبقه، توجه به اسناد روایات الکافی در کتب دیگر حدیثی و آمدن عنوان راوی در کتب رجال از قرینه های کم کاربرد است.

    کلیدواژگان: الکافی، اسناد مقلوب، قراین کشف قلب سندی، مشابهت اسناد، کثرت روایت
  • حسینعلی سعدی* صفحات 25-48

    تقیه یکی از راهبردهای زیستی مذهب امامیه در مقابل عامه، برای حفظ و استمرار مذهب بوده است. یکی از ابزارهای اعمال تقیه بیان مجموعه احکام و دستورات اعتقادی در قالب احادیثی مشابه با نظرات و آراء اهل سنت است. تا بدین جهت حساسیت آن ها نسبت به راویان حدیث و پیروان اهل بیت k کمتر شود. لذا یکی از علل وجود اختلاف در مفاد دلالی احادیث موجود و منسوب به معصومین k، اعمال تقیه از طرف ایشان و بیان احادیثی در موافقت با آراء عامه بوده است. بر همین اساس ایمه معصومین نیز در پاسخ به چگونگی رفع اختلاف احادیث، اخذ به روایات مخالف عامه را جهت حل تعارض احادیث بیان کرده اند. در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی مجاری تحلیلی احادیث موافق عامه و نسبت یابی آن ها با مقوله تقیه در قرایتی متفاوت مورد بازخوانی واقع می شود.

    کلیدواژگان: تقیه، عامه، امامیه، حدیث، فقه، تعارض
  • محمدحسن احمدی* صفحات 49-74

    حدیث در حوزه علوم اسلامی کمتر به عنوان یک فرایند دیده شده است. از مقوله روش بودن، از خانواده تاریخ بودن، ساختار مشخص داشتن و قصد ماندگاری از ارکان مهم این فرایند میراثی در اسلام است. طبقه بندی از مباحث اصلی فلسفه علم است و یکی از راه های تحلیل درست تاریخ، توجه به طبقه بندی تاریخی است. در علوم تاریخی، آنچه به یک طبقه بندی معنا می دهد، صرفا امکان ذهنی و منطقی آن نیست بلکه واقعیت تاریخی نیز نباید از نظر دور ماند. ازاین رو اصلی را با عنوان «لزوم معناداری طبقه بندی» تعریف می کنیم و سه طبقه بندی « موضوعی» ، «دوره ای» و «شیعه-اهل سنت» را که بسیار مورد توجه است، بررسی می کنیم. تقسیم حدیث به شیعه و سنی از نمونه رایج این تقسیم ها در تاریخ حدیث است. به طور کلی تبیین روابط بین حدیث شیعه و سنی، مبتنی بر رویکرد تاریخی، این نتیجه روشن را به دنبال خواهد داشت که این طبقه بندی، دارای مبنای کاملا قابل دفاعی در تحلیل دقیق تاریخ حدیث نیست؛ زیرا آنکه هریک از روابط پنج گانه، اعم از اتحاد، واکنش، متن و حاشیه، اقتباس و تمایز تنها با بخشی از احادیث و نه همه آن ها مرتبط است. طبقه بندی مبتنی بر واقعیات تاریخی، از منطق قابل دفاع تری در تحلیل تاریخی حدیث برخوردار است.

    کلیدواژگان: شیعه، اهل سنت، حدیث، طبقه بندی، تاریخ حدیث
  • محمدکاظم رحمان ستایش، احمد جمالی گندمانی* صفحات 75-98

    روایات تفسیری همچون سایر احادیث، از آسیب جعل، خطا، سهو و اشتباه برخی از روات در سماع، فهم و یا نقل حدیث مصون نمانده اند. این تحقیق با روش تحلیل متن و از طریق مطالعه کتابخانه ای، در نظر دارد ضوابط نقد قرآن محور این روایات را با استفاده از سنجه مورد سفارش معصومین ، یعنی عرضه حدیث بر قرآن کریم، بررسی و تحلیل کند. این پژوهش، از حیث ارایه ضوابط عرضه حدیث بر قرآن بر پایه سیره معصومان  و تطبیق این ضوابط در عرضه روایات تفسیری، بدیع و نگرشی نو دارد. از مهم ترین یافته های این تحقیق می توان به این موارد اشاره کرد که به رغم امکان عرضه همه روایات تفسیری بر قرآن، زمینه ضرورت عرضه این روایات بر قرآن، تردید و شبهه در معنا و صدور روایت است. بر اساس نمونه های روایی عرضه توسط معصومان ، گستره مدلول قرآن در فرایند عرضه، مدلی مرکب از حداقل یکی از نص، ظاهر، اصول و مدلول تاویلی باطنی قرآن (به شرط عدم مخالفت با سایر مدلول ها) است. همچنین مراد از موافقت، همان مطابقت است و منظور از مخالفت، اعم از مخالفت کلی، عدم موافقت و پیدا نکردن موافق است

    کلیدواژگان: ضوابط عرضه حدیث، نقد قرآن محور، عرضه روایات، تفسیری بر قرآن
  • حسن نمکی نوقاب*، محمد قندهاری صفحات 99-126

    یکی از مسایل مطرح میان پژوهشگران شیعه و اهل سنت در قرن اخیر، وجود راویان منتسب به تشیع در کتاب صحیح بخاری است. با توجه به اعتبار زیاد این کتاب در جوامع حدیثی اهل تسنن و از طرفی اتهام بخاری به دیدگاه نصب، اهمیت پرداختن به چرایی وجود این راویان در کتاب صحیح بخاری قوت می گیرد. در این راستا، کسی به صورت شفاف و مفصل، به تبیین علت نپرداخته است، ولی با تتبع در آثار موجود، می توان سه نظریه را که توسط محققان بدان اشاره شده، برشمرد: دیدگاه اول علت را در نقش پررنگ و بی بدیل راویان شیعی جست وجو کرده ؛ دیدگاه دوم شوق و انگیزه بخاری در اخذ و نشر حدیث را عامل اصلی دانسته است و گروه سوم، حب و ارادت بخاری به اهل بیتk و شیعیان ایشان و در نتیجه عدم نصب وی را پیشنهاد داده است. نوشتار پیش رو کوشیده است پس از بیان نارسایی احتمالات پیش گفته، نظریه چهارمی درباره این موضوع، در سه گام سامان دهد: ابتدا به طور مختصر مروری بر مولفه ها و ممیزات جریانات شیعی صدر اول در قرون متقدم شده؛ در قدم بعدی بر اساس این مولفه ها و سایر روش های گفته شده در متن، نوع تشیع راویان و میزان نقل بخاری از جریانات منتسب به تشیع را تعیین گردیده و در گام نهایی به نارسایی احتمالات گفته شده در باب حضور راویان شیعی در کتاب بخاری، اشاره و نظریه «تفکیک بخاری بین انواع راویان شیعه» را تبیین و تاثیر انگیزه های کلامی و مذهبی بخاری در این مسیله، واکاوی شده است.

    کلیدواژگان: بخاری، صحیح بخاری، شیعه، امامی، زیدی، راویان شیعی
  • عارفه داودی*، پروین بهارزاده صفحات 127-148

    در سه دهه اخیر، رویکرد زبان شناسی شناختی (cognitive linguistics) به طور خاص مورد توجه زبان شناسان قرار گرفته است. در این رویکرد ساختارهای اطلاعاتی ذهن، نقش اساسی در تعامل با جهان دارد و سازمان دهی،پردازش و انتقال اطلاعات توسط زبان صورت می گیرد. از این منظر، استعاره و تصاویر ذهنی از مهم ترین مقوله های ساختاری زبان به شمار آمده اند. همچنین استعاره نه تنها ابزار زیبایی شناسی، بلکه ابزاری فرازبانی شمرده شده که نظام مفهومی انسان را شکل و به اندیشه، رفتار و زبان او جهت می دهد. ایوانز و گرین نیز طرح واره های تصوری را زیرمجموعه ای از «تجسم و ساختار مفهومی» معرفی کرده اند. در جستار حاضر، پس از تعریف استعاره و برشمردن تفاوت های دو نگاه سنتی و نوین به این مقوله، به تعریف طرح واره های تصوری پرداخته شد و طرح واره های تصوری دنیا در پیکره خطبه ها و حکمت های نهج البلاغه در چهارچوب معناشناسی شناختی بر اساس مدل انتخابی «طرح واره های تصوری ایوانز و گرین» مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه آنکه بر اساس انواع کلی طرح واره های ارایه شده در این الگو، طرح واره های حرکتی، ظرف بودگی، نیرو، اتحاد، فضا، تعادل، همسانی و شیء(موجودیت) در بافت متنی خطب و حکم نهج البلاغه وجود دارد. از این میان، بیشترین بسامد طرح واره ها، مربوط به طرح واره حرکتی است؛ همچنین بیشترین کاربست طرح واره ها، مربوط به دنیای مذموم بوده است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، دنیا، معنی شناسی شناختی، طرح واره های تصوری، الگوی ایوانز و گرین
  • رضا حاجیان حسین آبادی*، پرویز رستگار جزی صفحات 149-172

    بی تردید برای فهم قرآن، مخاطب باید با زوایای نزول قرآن، فرهنگ، آداب ورسوم، محیط، شان و اسباب نزول واقف شود. بدون توجه به آنچه گفته شد، چنان فهمی حاصل نخواهد شد. این نوشتار برای بررسی ارتباط آیات اولیه سوره آل عمران و رخداد مباهله در سه بخش با طرح تاریخ گذاری سوره آل عمران و رخداد تاریخی مباهله، بررسی دلالی و سندی آیات و روایات، نامه نگاری و ورود قبایل به مدینه، فهمی روشن و صحیح از عدم هم زمانی نزول آیات سوره آل عمران و رخداد مباهله به دست دهد. هم مضمونی آیه 61 آل عمران با رخداد مباهله، سبب خلط سبب نزول و هم زمانی در نزول شده است. با بررسی سندی و دلالی، در نظر گرفتن روایات ترتیب نزول و رخدادهای قطعی تاریخی در آیات، سوره آل عمران در سال سوم نازل شده است. به رغم اینکه مباهله از اتفاقات قطعی تاریخی است، با نزول آل عمران هم زمان نیست. مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از آیات، روایات و مستندات تاریخی نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: سوره آل عمران، سبب نزول، مباهله، تاریخ گذاری قرآن
  • فاطمه سیفعلی ئی، مهدی اکبرنژاد* صفحات 173-196

    عدالت محوری و پرهیز از هر گونه تعصب باید از مهم ترین اصول در نقد و بررسی متون باشد. اما آیا این اصل در نقدهای رجالی مورد توجه قرار گرفته است؟ و یا در این بخش تعصبات مذهبی کارگر بوده و مانع حقیقت گویی برخی از رجالیان شده است؟ این مقاله با هدف ارزیابی تاثیر شیعه بودن راویان در نقدهای رجالی اهل سنت در کتب رجالی معتبر آن ها و با روش توصیفی تحلیلی به نگارش درآمده، و با شواهد متعدد بیان می دارد که بسیاری از نقدهای رجالیون اهل سنت، درباره راویان شیعی مذهب با جهت گیری مذهبی و تعصب فرقه گرایانه و ضد شیعی صورت گرفته و ثابت کرده است که نزد برخی رجالیون اهل سنت، تشیع برای راویان نوعی ضعف به شمار آمده و در موارد بسیاری حتی بر وثاقت و صلاح و عدالت راویان سایه انداخته است.

    کلیدواژگان: نقد رجال، راوی، شیعه، اهل سنت
  • سید محمدرضا حسینی نیا*، سهراب مروتی، امین ذوالفقاری فر صفحات 197-222

    قرآن کریم حوادث پرفراز و نشیب سرگذشت یوسفR را با زیباترین شیوه داستان سرایی به منظور عبرت بشریت بیان کرده است. اما روایات ساختگی فراوانی با هدف کمرنگ ساختن صبغه هدایتی قرآن، ذیل برخی آیات سوره یوسفR وارد شده که در این پژوهش، روایات ناظر بر قطع رسالت از نسل آن حضرت از نظر سندی و محتوایی نقد شده است. رهیافت اصلی این پژوهش که به روش کتابخانه ای انجام پذیرفته، این است که پنج روایت موجود، هیچ کدام از نظر سندی معتبر نیستند. از حیث محتوا نیز علاوه بر مغایرتی که در متنشان وجود دارد، با نص و ظاهر آیات قرآن کریم مخالفت آشکار داشته و با سیاق آیات سوره همخوانی ندارند. همچنین با موازین عقلی و اعتقادی سازگار نیستند؛ زیرا مقام عصمت این پیامبر بزرگ را دچار خدشه ساخته اند که نسبتی ناروا و نامقبول بوده و به وضوح نشان از دستبرد جاعلان حدیث در این قصه نیکوی قرآنی دارد.

    کلیدواژگان: سوره یوسف، اعتبارسنجی، بررسی سندی، نقد محتوایی، اسرائیلیات
  • احمد قرائی سلطان آبادی* صفحات 223-246

    در مقام بررسی هر حدیثی می بایست زمینه صدور آن حدیث از معصوم محرز گردد و متن آن نیز یک اصل معرفتی یا عقیده ای درست یا راهکاری عملی و اخلاقی را بیان کند. حدیث مورد نظر که بیانگر صورت خاصی از ارتباط عالمان با حاکمان است، تقریبا از اواخر قرن اول هجری در قالب یک گفتمان روایی اجتماعی ظهور و به طور خاص در نزد طبقاتی از صوفیان و زهاد و وعاظ معروفی چون فضیل بن عیاض و سلمه بن دینار رواج داشت. با روش تحلیل تاریخی مشخص شد که حدیث بدون سند در منابع قرن چهارم و پنجم هجری نقل شده و در منابع اولیه حدیث فریقین اشاره ای به آن نشده است، فقط احادیثی نزدیک به مضمون آن را آورده اند. احتمال می رود این عدم نقل تحت تاثیر مخالفت های شدید فقها با صوفیان بوده باشد و اینکه برای فقیهان مسلمان، حضور و مراجعه عالمان به دربار حاکمان می تواند زمینه ساز احقاق حقوق مردم، رد مظالم و اقامه حدود شرعی و مانند آن باشد.

    کلیدواژگان: حدیث، اعتبارسنجی، شر العلماء، خیر الامراء
  • غلامرضا رئیسیان*، علی مهمان نواز، مرتضی سلمان نژاد صفحات 247-266

    اصحاب حدیث به مثابه مکتبی تمامیت طلب در تمامی حوزه های علوم دینی، در زمینه زهد نیز آثار قابل توجهی بر جای گذاشت. عرصه زهدپژوهی نزد ایشان با توجه به گرایش های دوگانه متقدمان و متاخران، تبلور متفاوتی از حدیث پژوهی را رقم زده است. اگرچه موضوع زهد در قالب نگاشته ای حدیثی توسط ابن مبارک و ابن حنبل مورد بررسی قرار گرفته، جریان های اثرگذار بر آن ها و همچنین مبانی متفاوت حدیثی این دو، درکی دوگانه را از مفهوم زهد حاصل آورده است. وجود مکتب فکری اصحاب حدیث و پدیداری خوانش های گوناگون حدیث و به تبع اثرگذاری بر دو محدث مورد بحث در زمینه زهد نیز شایان توجه است. در این بین، داستان سرایی قصاص نیز در تصویرسازی از زهد بی تاثیر نبوده است. در جستار پیش رو سعی شده است ضمن بررسی تطبیقی کتاب الزهد ابن مبارک و کتاب الزهد ابن حنبل، تفاوت های آن دو از نظر گستره و موضوعات مطرح در این دو کتاب، مورد بحث قرار گیرد و از رهگذر جریان های موجود در سده های دوم و سوم هجری به تنوع روش های زهدگرایانه آن عصر اشاره کند.

    کلیدواژگان: اصحاب حدیث، ابن مبارک، احمد بن حنبل، کتاب الزهد، زهد، تصوف، قصص
  • محمد اسعدی* صفحات 267-284

    آیه 29 حج با عنوان آیه قضای تفث که در ضمن مناسک حج یاد می شود، هم از جهت دلالت ظاهری و هم دلالت باطنی تاویلی، در میان مفسران و قرآن پژوهان با آرای گوناگونی همراه بوده و از منظر تفسیری و زبان شناختی قرآن، شایسته بررسی است. در این بررسی، به موازات افق گشایی های ارزشمند روایات تفسیری اهل بیتk، مناقشاتی جدی از سوی برخی عقل گرایان معتزلی و شیعی به زبان باطنی تاویلی مورد نظر این روایات نیز مطرح شده که این مقاله برای یافتن تفسیری قابل دفاع از آیه و ارایه پاسخی به این انتقادات، بررسی لغوی و مطالعه روایی مربوط به این آیه را پی گرفته است. در این راستا مستند به منابع اصیل لغوی سه دیدگاه مهم در مفهوم «تفث» بررسی شده و این دیدگاه ها قابل ارجاع به یکدیگر دانسته شده است. طبق این بررسی فارغ از ابهاماتی که درباره معنای اصلی ریشه «تفث» مطرح است، معنای متبادر از تعبیر قضای تفث در کاربرد قرآنی همان رفع آلودگی ها و ژولیدگی هاست که البته ملازمه روشنی با انجام برخی مناسک پایانی حج دارد که با رفع آلودگی ها و زدودن زواید ظاهری بدن و برطرف شدن محدودیت های گذشته همراه است. اما برخی روایات اهل بیتk به نقل منابع متقدم و اصیل حدیث شیعی، افزون بر این، به افق دیگری از معنای آیه به عنوان معنای تاویلی باطنی اشاره دارند و «لقاء الامام» را تاویل آیه دانسته اند. این روایات به رغم برخی مناقشات، از دیدگاه های افراطی و غیر قابل دفاع باطنی، بیگانه بوده و در چهارچوب نظریه زبان تاویلی قرآن در مکتب اهل بیتk تحلیل پذیر است. ضمن آنکه برخلاف تصور برخی منتقدان، در این روایات، «قضاء تفث» به لقاء امام تفسیر شده است نه خود «تفث».

    کلیدواژگان: قضاء تفث، آیه 29 حج، روایات تفسیری، باطن، تاویل، عقل گرایان
  • رضا شجری*، الهام عربشاهی کاشی صفحات 285-312

    حدیث اعطای سیب بهشتی به پیامبر2 در معراج و تاثیر آن در شکل گیری نطفه حضرت زهراu با اینکه در بسیاری از منابع اسلامی ذکر شده، باز هم عده ای با دیده تردید یا انکار بدان نگریسته و آن را متروک، مرسل و ضعیف دانسته و از نقل آن خودداری کرده اند. اما اغلب مفسران و دانشمندان اسلامی، ضعف از جهت مضمون را با تقویت و دلالت روایات فراوان دیگر، برطرف و نتایج قابل توجهی را از متن آن استنتاج کرده اند. یکی از اشکالات وارد بر این حدیث، آن است که اکثر صحابه و تابعین، زمان معراج را در بازه سال های دهم تا دوازدهم بعثت دانسته اند که در این زمان با توجه به نقل مشهور درباره زمان تولد حضرت زهراu، سال پنجم بعثت، ایشان تقریبا هفت ساله بوده اند. ازاین رو، حدیث مذکور را از درجه اعتبار ساقط دانسته اند. این نگاشته، علاوه بر بررسی سیر تاریخی این حدیث و اختلاف آراء مفسران و اندیشمندان اسلامی درباره زمان معراج و تولد حضرت زهراuدر متون و منابع اسلامی، سعی دارد تا ضمن اثبات مسئله تعدد معراج، بازتاب این حدیث را به دلیل شهرت فراوانش، در شعر شاعران آیینی، تحلیل و بررسی کند.

    کلیدواژگان: معراج پیامبر، حضرت زهرا، حدیث سیب بهشتی، شعر آیینی
  • سید محمدهادی گرامی*، فائقه السادات میرمحمدحسینی فشمی صفحات 313-338

    ماجرای کربلا و شهادت امام حسینR و یارانشان یکی از وقایع تاریخی بود که نقش اصلی را در شکل دهی هویت جمعی شیعه در سده نخست هجری ایفا کرد. بی تردید پس از این حادثه تاریخی، هر امر مربوط به آن به مثابه یادمان و نمادی هویتی گرامی داشته می شد. شاید در این میان یادمان های زیارتی و مادی(آبجکتیو= Objective) نقشی محوری داشت. در فرایند احیای یاد و جایگاه حضرت حسینR، تربت و خاک مزار ایشان، جایگاهی برجسته یافت و امامان شیعه تلاش کردند آن را ابزاری برای احیای جنبه های جسمانی و روحانی شیعیان مطرح کنند. با اینکه حضرت علی بن الحسینR در انعکاس و برجسته سازی واقعه کربلا جایگاهی متمایز داشت، کهن ترین گزارش ها در خصوص تربت مزار حضرت حسینR مربوط به عصر پس از ایشان بود. گزارش های متعددی حاکی از شکل گیری گفتمان «تربه الحسین» در نیمه اول سده دوم هجری است که در آن ها، احادیث صادقینv مهم ترین جایگاه را دارد. این گزارش ها از نظر محتوا و تعداد، به شکلی است که بر اساس آن، با ظن بسیار قوی می توان شکل گیری گفتمان «تربه الحسین» را در نیمه اول سده دوم هجری تاریخ گذاری کرد. علاوه بر آن، جایگاه این گفتمان و مولفه های آن حاکی از یک گفتمان مردم شناختی ناشناخته شیعی در قرون متقدم است. این پژوهش نشان خواهد داد چگونه فقه الحدیث می تواند با استفاده از نگاه های مردم شناختی گسترش یابد و درک بهتری از متن ها و فرامتن های یک حدیث ارایه کند. این پژوهش با مطالعه گروه احادیث تربت نشان خواهد داد که فقه الحدیث در صورت ورود به عرصه انسان شناسی فرهنگی، علاوه بر فهم متن در سطوح ادبی و واژگانی می تواند به کشف و معرفی گفتمان های انسان شناختی در دوره صدور این گزارش ها نیز مبادرت ورزد. این مقاله با تفقه در احادیث تربت از زاویه دید انسان شناختی، گفتمان تربه الحسین در نخستین سده های اسلامی را به مثابه یکی از مولفه های هویتی تشیع نخستین، بازسازی و بازشناسی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: فقه الحدیث، انسان شناسی فرهنگی، تربت امام حسین، هویت جمعی شیعه
  • علی نجفی ایوکی*، مرضیه سادات کدخدایی صفحات 339-362

    تحلیل ساختار از جمله شیوه های بررسی متون ادبی به شمار می رود؛ در این روش با تقسیم بندی متن مورد نظر بر اساس ساختار و علت استفاده از آن، به مطالعه متن پرداخته می شود. جستار پیش روی می کوشد با روش توصیفی تحلیلی، ضمن شناسایی و استخراج گفته و ادعای شخص دیگر درباره امام علی و عملکرد وی، ساختار و شیوه پاسخ ارایه شده از سوی آن حضرت را مورد دسته بندی قرار دهد و ارزیابی نماید؛ اینکه امیر سخن، ادعای دیگری در مورد خویش را چگونه و با چه شیوه و لحنی نقل کرده است و پاسخ را با استفاده از چه ساختار بیانی و تکنیکی فرادید مخاطب قرار داده است تا وی به پوچ بودن ادعای مطرح شده مطلع شود و در مقابل، به حقانیت او حکم نماید. بررسی ها نشان می دهد که امام کوشیده تا جایی که ممکن است از لحاظ ساختاری، ادعای دیگری را ساده و غیر فنی ارایه دهد و در عوض، کلام خویش را با کاربست شگردهای متعدد بلاغی و به ویژه قسم، مستحکم و پرمایه سازد تا از رهگذر دخالت دهی آن شیوه های بیانی، به اقناع مخاطب کمک نماید.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه ها، ساختار، همسنجی، ادعا، پاسخ امام
|
  • Sayyedali Delbari, Aliakbar Habibi Mehr*, Morteza Pazhoohandeh Pages 7-24

    Al-Kafi is the best book of shiah that  is written by Koleini. Because the anagram of chain of transmitters is an obscure phenomenon, it is necessary to study itchr('39')s volume the evidences and the influences of the factors of its appearance in this book. This article, using a descriptive-analytical method and relying on library resources, concluded that the anagram of chain of transmitters is very low, there are about 200 narrators in al-Kafi book is affected by the anagram of chain of transmitters and the role of Kafi is 0.0002, which constitute according to all the repeated narratives of Al-KAfi (84749), about 23% of the 1%. The recognition of evidences of anagram of chain of transmitters is divided into two widely used and less used categories. Considering the similar document chain, personal narratives from a particular book and plurality, quoting a narrator from another narrator is one of the most widely used evidences, and paying attention to the era of each narrator, paying attention to the documents of al-Akafi narrations in another book of hadith and the name of the narrator in books Al-Rejal is one of the less used evidences.bbb

    Keywords: Al-Kafi, Transformed Documents, Evidences of recognition of overturned chain of transmitters, Similarity of Transmitters, The plurality of narration
  • HOSSEINALI SAADI* Pages 25-48

    Taqiyya has been one of the life strategies of Imamiah School against Sunni School for preserving and sustaining the religion. One of the instruments of the practice of Taqiyyah has been a set of doctrinal principles and instructions in the same form as the traditions followed by Sunnis so that it could reduce their so-called sensitivity to the narrators of Hadiths and advocates of Ahl al-Bayt, peace be upon them. Hence one of the reasons for the differences in the provisions made by the existing Hadiths attributed to the Infallibles has been the implementation of Taqyya by them and their reference to the Hadiths that conformed to Sunni opinions. Based on this, the Infallible Imams, to resolve discrepancies between the Hadiths, indicated the adoption of the ones contrary to those stated by the Sunnis. This article has used a descriptive/ analytical method to review and reread the ways for adopting narratives that oppose those of Sunnis’ opinions as well as the semantic proportion of Taqiyyah and its conformity to them.

    Keywords: Taqiyya, public, Imamiyya, hadith, jurisprudence, conflict
  • MohammadHasan Ahmadi* Pages 49-74

    Hadith is less seen as a process in the field of Islamic sciences. Being a method, being a member of the history family, having a clear structure and the intention to survive are important pillars of this inherited process in Islam. Classification is one of the main topics in the philosophy of science and one of the ways to analyze history correctly is to pay attention to historical classification. In the historical sciences, what gives meaning to a classification; It is not merely a mental and logical possibility; Nor should historical reality be overlooked. Therefore, we define the main one as the "necessity of meaningful classification" and the three classifications of "subject", "periodic" and "Shiite-Sunni" which are very important; We examine. The division of hadith into Shiites and Sunnis is a common example of these divisions in the history of hadith. In general, the explanation of the relationship between Shiite and Sunni hadith, based on a historical approach, will lead to the clear conclusion that this classification does not have a fully defensible basis in an accurate analysis of the history of hadith; Because each of the five relations, including unity, reaction, text and margin, adaptation and distinction, is related to only a part of the hadiths and not all of them. Classification based on historical facts has a more defensible logic in the historical analysis of hadith.

    Keywords: Shia, Sunni, Hadith, Classification, History of Hadith
  • MohamadKazem Rahman Setayesh, Ahmad Jamali Gandomani* Pages 75-98

    The forgery of the hadith, the mistake of some narrators in the Hearing, understanding or narration of the hadith indicate the necessity of critique of narrations to ensure their correctness or inaccuracy. In order to deal with these damages, the most frequent recommendation of Imams is Content critique with focused on the supply of hadiths to the Quran. However, so far, despite the discussion of the nature and validity of these narratives, there has been no research on the rules of supply, based on examples of the use of this criterion by the Imams and with a focus on the hadith. This research, with the aim of studying this subject by descriptive-analytic method has analyzed the text of the narrations of the width and sample of the narrations presented by the Imams on the Quran. The most important findings of this study are summarized in these sentences: According to the tradition, despite the possibility of offering all the narrations to the Qurchr('39')an, the doubt about meaning and issuance of hadith is the necessity of supplying the hadith to the Quran. Based on the hadiths of supply, the scope of the Quranchr('39')s contents in the supply process is a model that consisting of at least one of the text, figure, principle, discourse, and exegesis of the Quran (provided that it does not oppose other meanings).In the discussion of agreeing and disagreeing with the Qurchr('39')an, it came to the conclusion that the meaning of agreement is same with meaning of Conformity, And the meaning of opposition including the total opposition, the disagreement, and the lack of agreement. With the explanation that the condition of accepting any narrative is not to prove that the Quran is not opposed to it or to find no agreement in the Quran. proof of non-opposition of narrative with the Quran or not finding an agreement for narrative in the Quran related to situations in which a narrative is difficult or there is a doubt in its meaning. On the basis of the Tradition of the imams, the aim of Critique of the Narration`s chain and Content Critique of the hadith is to ensure the originality of the hadith and it is not necessary to deny or accept or prioritize these two method.

    Keywords: Presentation of hadith, Presentation of interpretative narrative to the Quran, the concept of Quranic in Presentation, the agreement between hadith, Qur'an, the disagreement between hadith, Quranic criticism of hadith
  • Hassan Namaki*, Mohammad Ghandehari Pages 99-126

    One of the issues raised by Shiite and Sunni scholars in the last century is the existence of narrators attributed to Shiism in Bukharichr('39')s Sahih. Given the great credibility of this book in Sunni hadith societies, and on the other hand, Bukharichr('39')s accusation of installation, the importance of addressing why these narrators exist in Bukharichr('39')s authentic book is strengthened. In this regard, no one has explained the cause in a clear and detailed manner. However, following the existing works, we can enumerate three theories that have been pointed out by scholars: the first view has sought the cause in the prominent and irreplaceable role of Shiite narrators; The second view considers Bukharichr('39')s enthusiasm and motivation in receiving and publishing the hadith as the main factor, and the third group proposes Bukharichr('39')s love and devotion to her Ahl al-Bayt and their Shiites, and consequently her non-installation The present article has tried to organize the fourth theory on this subject in three steps after expressing the inadequacy of the aforementioned possibilities: First, a brief overview of the components and characteristics of the first-century Shiite currents in the earlier centuries; In the next step, based on these components and other methods mentioned in the text, the type of Shiite narrators and the amount of narration from the currents attributed to Shiism are determined. And in the final step, the inadequacy of the possibilities mentioned about the presence of Shiite narrators in Bukharichr('39')s book is pointed out and the theory of "separation of Bukhari between different types of Shiite narrators" is explained and the effect of Bukharichr('39')s theological and religious motives in this issue is analyzed

    Keywords: Bukhari, Sahih Bukhari, Shiite, Imami, Zaidi, Shiite narrators
  • Arefeh Davoodi*, Parvin Baharzadeh Pages 127-148

    Cognitive linguistics has received increased attention among scholars for three decades. According to this approach, mind structures play an important role in interacting with the world. And systemizing, process and transmission of data are the duty of language. In this regard, metaphor and mental images are known as important systematic categories of language. Metaphor is not only known as an aesthetical factor but also defined as a meta-linguistic tool shaping the conceptual system of mindset and guiding human thought, attitude and language. Evans and Green introduce the Image schemas as a part of "conceptual structure". Thus, defining metaphor and counting the differences of traditional and modern views, I would discuss the Image schemas and review the Image schemas of "the world" in sermons and short sayings of Nahj al-Balāghahin terms of cognitive semantics. Moreover, the inquiry relies on Evans and Greenchr('39')s model of Image schemas. Studying the schemas presented in this model, I come to the conclusion that there are various schemas in the context of sermons and short sayings of Nahj al-Balāghah namely: path, control, force, unity, spatial, balance, consistency, and existence schema. Among all, path schemas have a high quantity and the schemas mostly used to address the material world.

    Keywords: Nahj al-Balāghah, The world, Cognitive semantics, Image schemas, The model of Evans, Green
  • Reza Hajian Hosseinabadi*, Parviz Rastegar Jazi Pages 149-172

    Undoubtedly, in order to understand the Qurchr('39')an, the audience must be aware of the angles of the revelation of the Qurchr('39')an, culture, customs, environment, dignity and means of revelation.Such an understanding will not be achieved without concerning whatever said. This article is to examine the relationship between the first verses of the surah   Al-Imran and the event of Mubahila in three parts with the plan of dating Surah Al-Imran and the historical event of Mubahila, a study of signification and authenticity of  verses and narrations, correspondence and the arrival of tribes in Medina, gives a clear and correct understanding of the non-coincidence of the revelation of the verses of Surah Al-Imran and the event of Mubahila. The concurrence of verse 61 of Al-Imran with the occurrence of Mubahila, caused confusion caused by revelation and coincidence in revelation.  Surah Al-Imran has been revealed in the third year by examining the authenticity and signification, considering the narrations of the order of revelation and definite historical events in the verses. Despite the fact that Mubahila is a definite historical event, it does not coincide with the decline of Al-Imran. The article is written by descriptive-analytical method and using verses, narrations and historical documents.

    Keywords: Surah Al-Imran, cause of revelation, Mubahila, dating of the Qur'an
  • Fatemeh Seyfaliei, Mahdi Akbarnezhad* Pages 173-196

    Central justice and the avoidance of any prejudice should be one of the most important principles in the critique and review of texts. But has this principle been taken into account in Rejali critiques? Or has religious prejudice worked in this area and prevented some Rejaliyan from telling the truth? This article aims to evaluate the influence of Shiite narrators on Sunni Rejali criticisms in their authoritative Rejali books and has been written with a descriptive-analytical method, and with numerous evidences, states that many Sunni Rejaliyoun criticisms of Shiite narrators with religious orientation and Sectarian and anti-Shiite prejudice has taken place and has proved that among some Sunni Rejaliyoun, Shiism is a weakness for narrators and in many cases has even overshadowed the stability, goodness and justice of the narrators.

    Keywords: Critique of Rejal, narrator, Shiite, Sunni
  • Seyed MohamadReza Hoseininia*, Sohrab Morvati, Amin Zolfagari Pages 197-222

    The Holy Quran has narrated the vicissitudinous story of Yusuf  (peace be upon him) in the most beautiful way of storytelling for the sake of humanity. However, many fabricated narrations have been included with the aim of downplaying the guiding aspect of the Qurchr('39')an, following some verses of Surah Yusuf. In this research, the narrations regarding the cessation of the prophecy from the generation of the Prophet Yusuf (peace be upon him) have been criticized in terms of document and content. The main approach of this research has been that of a library method in which none of the five existing narrations were revealed to be authentic in terms of documents. In terms of content and in addition to the discrepancies in their text, they are openly opposed to the text of the Holy Quran and do not agree with the context of the mentioned verses. They are also not compatible with rational and doctrinal criteria, because they have damaged the status of infallibility of this great prophet. Moreover, they also have created an improper and unacceptable relation and clearly shown the robbery of the fabricators of hadith in this Qurchr('39')anic story

    Keywords: Surah Yusuf, Document Review, Content Criticism, Israelism
  • Ahmad Gharaee Soltan Abadi* Pages 223-246

    When one embarks on studying any kind of hadith, the context in which it was issued, whether from an infallible or a just and reliable person, must be clear in the very first step. It also has to be made clear on which epistemological basis or ideological principle or practical solution the hadith is based on in terms of the text and content. The kind of hadith under this study, which expresses a special form of relationship between the ulemachr('39')s (Islamic Scholars) and the rulers, appeared in the form of a social narrative discourse almost at the end of the first century AH, and became especially popular among Sufis, ascetics and preachers. The investigation of the documents and texts of this hadith indicated that the undocumented hadith has been quoted in the sources of the fourth and fifth centuries AH, which had not been referred to in the primary sources of the Islamic hadiths; the only hadiths referred to were the ones similar in content. The popularity and prevalence of the narration of the hadith dates back to the famous Sufi and ascetic classes such as Fudhil ibn Ayyaz and Salma ibn Dinar, whose strong tendencies to leave the world and their fear of associating with rulers and court affairs probably led them to document their beliefs with such a hadith

    Keywords: Hadith, validation, evil of scholars, good deeds
  • Gholamreza Raeisian*, Ali Mehman Nevaz, Morteza Salman Nejad Pages 247-266

    Summary The Companions of Hadith, as a totalitarian school in all fields of religious sciences, also left significant effects in the field of asceticism. The field of asceticism has given him a different crystallization of hadith research due to the dual tendencies of the early and the late. Although the subject of asceticism has been studied in the form of hadith writings by Ibn Mubarak and Ibn Hanbal, but the influential currents on them as well as the different hadith principles of the two have obtained a dual understanding of the concept of asceticism. The existence of the school of thought of the companions of hadith and the phenomenon of various readings of hadith and consequently the impact on the two hadiths discussed in the field of asceticism are also noteworthy. In the meantime, storytelling has not been ineffective in depicting asceticism. In the present article, while comparatively examining Ibn Mubarakchr('39')s "Book of Asceticism" and Ahmad Ibn Hanbalchr('39')s "Book of Asceticism", the differences between the two in terms of scope and issues in these two books are discussed and through the currents in The second and third centuries AH point to the variety of ascetic methods of that era.

    Keywords: Companions of Hadith, Ibn Mubarak, Ahmad Ibn Hanbal, Book of Asceticism, Asceticism, Sufism, Stories
  • Mohammad Asadi* Pages 267-284

    Verse 29 of Hajj as the verse of Qada Tafath, which is mentioned in addition to the rituals of Hajj, has been associated with various opinions among commentators and Qurchr('39')anic scholars, both in terms of its outward and inward meanings, and is worth examining from the interpretive and linguistic point of view of the Qurchr('39')an. . In the meantime, both lexical literary study and narrative interpretive studies are groundbreaking. At the same time, in parallel with the valuable horizons of the interpretive narrations of the Ahl al-Bayt (AS), serious controversies have been raised by some Muchr('39')tazilite and Shiite rationalists in the esoteric esoteric language of these narrations. In this article, in the first stage, a lexical study of the concept of "Tafath" has been done and based on the original lexical sources, three important views have been examined in this regard. Then, in examining the validity of the two categories of narrations related to the outward and inward language of the verse, it has been discussed and in the last stage, the disputes about the inward language of the verse have been criticized.

    Keywords: verse of Qada Tafath, verse 29 of Hajj, exegetical hadiths, undercover, interpretation, rationalists
  • Reza Shajari*, Elham A. Rabshahi Kashi Pages 285-312

    The hadith of giving the apple of paradise to the Prophet (PBUH) in ascension and its effect on the formation of the genes of Hazrat Zahra (PBUH), although it is mentioned in many Islamic sources; still, some looked at it with skepticism or denial and considered it abandoned, messenger and weak and refused to quote it. However, most Islamic commentators and scholars have eliminated the weakness in terms of content by strengthening and implying many other narrations and have inferred significant results from its text. One of the drawbacks of this hadith is that most of the Companions and followers have considered the time of Ascension in the period of 10-12 years, which according to the famous narration about the time of birth of Hazrat Zahra (PBUH) - the fifth year. Besat - he was almost 7 years old. Hence, the said hadith has been considered invalid. In addition to examining the historical course of this hadith and the differences of opinion of Islamic commentators and thinkers about the time of Ascension and the birth of Hazrat Zahra (PBUH) in Islamic texts and sources, this article tries to reflect the issue of the multiplicity of Ascension and reflect this hadith due to its great fame. Analyze and study the poetry of ritual poets.

    Keywords: Ascension of the Prophet (PBUH), Hazrat Zahra (PBUH), Hadith of the Apple of Heaven, Ritual Poetry
  • MohamadHadi Gerami*, Faeqeh Sadat MirMohammad Hosseini Fashami Pages 313-338

    The story of Karbala and the martyrdom of Imam Hussein and his companions was one of the historical events that played a major role in shaping the collective Shiite identity in the first century AH. Undoubtedly, after this historical event, everything related to it was cherished as a memorial symbol. Perhaps pilgrimage and material objects played a pivotal role in this. In the process of reviving the memory and status of Imam Hussein, his tomb and soil found a prominent place, Shiite Imams sought to view it as a means to restore the physical and spiritual elements of the Shiites. Although Imam ʿAlī b. al-Ḥussain had a special place in reflecting and highlighting the event of Karbala, but the oldest reports about the tomb of Imam Hussein were related to the era after him. Numerous reports indicate the formation of the discourse of turbat al-ḥussain in the first half of the second century AH, in which the traditions of Imam Sādeq and Imam Bāqer have the most important place. In terms of content and number, these reports are in a way, according to which, the formation of the discourse of turbat al-Ḥussain can be dated to the first half of the second century AH. This discourse and its components may contribute to the discovery in the early centuries, of a Shiite anthropological discourse which is still unknown. This study will show how fiqh al-ḥadīth can be developed using an anthropological perspective and provide a better understanding of the texts and metatexts of aḥādith. This study will show that application of cultural anthropology in fiqh al-ḥadīth, in addition to understanding the text at the literary level, can help to discover and introduce anthropological discourses in the period of issuing these reports. Through reflecting on the rituals of turbat from an anthropological point of view, this essay will recreate and identify the discourse of turbat al-Ḥussain in the first centuries of Islam as one of the components of the identity of the early Shiites.

    Keywords: Jurisprudence of Hadith, Cultural Anthropology, Torbat Imam Hussein, Shiite Collective Identity
  • Ali Najafi Ivaki*, Marzieh Sadat Kadkhodaie Pages 339-362

    Structure analysis is one of the ways to study literary texts. In this method, the text is divided by dividing the text according to the structure and the reason for its use. The present study tries to identify and extract the words and claims of another person about Imam Ali (AS) and his actions, using a descriptive-analytical method To categorize and evaluate the structure and method of the answer provided by that Imam. How Amir Sokhan has quoted another claim about himself in a method and tone, What expressive and technical structure did the respondent use to answer the respondent so that he would judge the absurdity of the allegation and, on the contrary, judge its legitimacy? The study shows that Imam (AS) tried to present another simple and non-technical claim as structurally as possible. Instead, he strengthens his words by using various rhetorical techniques, especially oaths, to help persuade the audience through the intervention of those means of expression

    Keywords: Nahj al-Balaghah, sermons, structure, comparison, claim, Imam's answer