فهرست مطالب

مشاوره و روان درمانی خانواده - سال دهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1399)

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال دهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره هاشمی*، ساناز عینی صفحات 1-20
    زوج درمانی رفتاری یکپارچه شده ازجمله روش های ارزشمند و شواهد محوری است که توسط پژوهش های فراوانی موردحمایت قرارگرفته است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی زوج درمانی رفتاری یکپارچه شده در طلاق هیجانی زوجین شهر مراغه است. جامعه آماری پژوهش شامل 98 نفر از همسران مراجعه کننده به مرکز مشاوره ی انجمن روانشناسی امید مراغه در سال 98 بودند. نمونه پژوهش سه زوج بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در درمان شرکت داده شدند. روش پژوهش حاضر، آزمایشی تک موردی از نوع خطوط چندگانه پلکانی بود و از مقیاس طلاق هیجان گاتمن (1994)، استفاده شد. پروتکل درمانی طی 16 جلسه اجرا شد. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی تجزیه وتحلیل گردیدند. یافته ها نشان داد زوج درمانی در پایان درمان، منجر به کاهش.33 /56% طلاق هیجانی در زوج اول (56/33 درصد بهبودی)، 53/1% در زوج دوم (53/1 درصد بهبودی) و 72% در زوج سوم (72 درصد بهبودی) شد. شاخص تغییر پایا برابر با 63 /4 به دست آمد. این مقدار شاخص تغییر پایا نشان می دهد، کاهش طلاق هیجانی هر 6 نفر ازنظر بالینی معنادار است. نتایج سه ماه پیگیری نشان داد که این نتایج تقریبا ثابت ماندند؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت زوج درمانی رفتاری یکپارچه شده بر کاهش طلاق هیجانی در کوتاه مدت و هم در بلندمدت در زوجین با مشکل طلاق هیجانی در شهر مراغه از کارایی لازم برخوردار است و زوج درمانگران می توانند از این مدل در کار با زوجین به منظور افزایش صمیمیت هیجانی در شهر مراغه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی یکپارچه شده، طلاق هیجانی، زوج درمانی
  • آزاد همتی* صفحات 21-44
    در صورت تایید نهایی مدل پیشنهادی نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) برای تشخیص اختلالات شخصیت، کاربرد آن در مراکز مشاوره و روان درمانی خانواده، به منظور سنجش آسیب شناسی شخصیت زوجین، لازم و مفید به نظر می رسد. پژوهش های قبلی از طریق همخوانی خود-همسرگزارش دهی، اعتبار صفات مرضی این مدل را بررسی و تایید کرده اند. در حالی که این نوع اعتباربخشی برای هیچ یک از دو ملاک کارکرد شخصیت (ملاک الف) و صفات مرضی (ملاک ب) در جامعه ایرانی انجام نشده است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف آشکار ساختن تراز همخوانی میان خود-گزارش دهی و همسر-گزارش دهی کارکرد و صفات مرضی شخصیت انجام گرفت. روش پژوهش همبستگی و طرح خود-همسرگزارش دهی بوده است، با به کارگیری روش نمونه گیری واسطه ای (شبکه ای)، 90 زوج داوطلب، با حداکثر 10 سال سابقه ازدواج، شناسایی شدند. هر یک از این افراد به دو صورت خودگزارشی و همسرگزارشی به نسخه آنلاین مقیاس سطوح کارکرد شخصیت (Morey, 2017) و فرم کوتاه سیاهه شخصیت (Krueger, et al., 2013) پاسخ دادند. یافته های آماری حاکی از مقادیر همبستگی معنادار (01/0 > p) در سنجش خود-همسرگزارش دهی کارکرد و صفات مرضی شخصیت بوده و نشانگر شاخص شباهت واقعی، شاخص شباهت مفروض و شاخص همخوانی بسیار خوب در این دو سنجه بوده اند. به طور کلی یافته های پژوهش حاضر، اعتبار این دو ملاک را در سنجش آسیب شناسی شخصیت زوجین نشان داده و کاربردپذیری آن ها را در زوج درمانی و مشاوره پیش از ازدواج تایید نموده اند.
    کلیدواژگان: سنجش خود-همسرگزارش دهی، مدل پیشنهادی DSM-5 برای اختلال شخصیت، کارکرد شخصیت، صفات مرضی
  • فاطمه نعمتی سوگلی تپه، کیوان صالحی، فاطمه السادات رحیمی، محمد خالدیان* صفحات 45-68

    توجه به ارتقای کیفیت زندگی اصلی مهم در سلامت و بهداشت فرد، خانواده و جامعه است. پژوهش حاضر با هدف ترکیب نتایج مطالعات انجام شده درباره مولفه های کیفیت زندگی زناشویی زوجین انجام شد، بدین منظور از رویکرد کیفی و رویکرد فراترکیب استفاده شد. اسناد مورد مطالعه با استفاده از جستجوی کلیدواژه های در پیوند با کیفیت زندگی و کیفیت زندگی زناشویی در بازه زمانی میان ساله ای 1383 تا 1398 در پایگاه های داده از جمله پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، بانک اطلاعات نشریات کشور و سیویلیکا گردآوری شد. یافته ها نشان داد که  با بررسی 50 مقاله از 2069 مقاله اولیه 10 بعد  اعم از فردی، خانوادگی و محیطی و 46 مولفه را همچون عوامل موثر روی کیفیت زندگی زناشویی که در پژوهش های گوناگون داخلی  شناسایی کرده اند. نتیجه گیری می شود که بر پایه پژوهش های گوناگون عوامل ناهمسان و فراوانی در کیفیت زندگی زوجین نقش دارد که با شناسایی این عوامل می توان زمینه بالا بردن کیفیت زندگی را فراهم نمود و همچنین می توان کارآموزان مشاوره خانواده را آموزش داد که در امر بالا بردن کیفیت زندگی به شیوه علمی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زندگی زناشویی، مولفه های کیفیت، فرامطالعه، فراترکیب
  • سنبل مقیمی، امید مرادی*، اسرین سیدالشهدایی، حمزه احمدیان صفحات 69-90
    برای درک کیفیت و ثبات روابط زناشویی، توجه به تعهد زناشویی به اندازه رضایت زناشویی اهمیت دارد. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل علی تعهد زناشویی بر اساس بخشودگی و تمایزیافتگی با میانجیگری صمیمیت زناشویی، انجام گرفت. روش پژوهش ازلحاظ ماهیت کمی، ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری داده ها همبستگی از نوع تحلیل معادلات ساختاری است. نمونه ای به حجم 442 نفر از میان تمامی کارکنان متاهل آموزش وپرورش ناحیه 1 و 2 سنندج به صورت در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های تعهد زناشویی (Adams & Jones, 1997)، صمیمیت زناشویی (Walker & Thompson, 1983)، خود تمایزیافتگی (Skowron & Schmitt, 2003)  و بخشش(Pollard & Anderson, 1988)  توسط آزمودنی ها تکمیل شد. نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که بخشش (47/0=β، P≤01/0)، تمایزیافتگی (13/0=β،P ≤ 05/0) و صمیمیت (12/0=β، P ≤ 05/0) بر تعهد زناشویی اثر مستقیم دارند. همچنین بخشش (08/0) و تمایزیافتگی (02/0) با واسطه صمیمیت بر تعهد زناشویی، اثر غیرمستقیم دارد. یافته های پژوهش بیانگر برازش مدل مفهومی تعهد زناشویی بر اساس تمایزیافتگی و بخشش با واسطه گری صمیمیت زناشویی با مدل تجربی است. درمجموع یافته های این پژوهش نشان دهنده تاثیر بخشش، تمایزیافتگی و صمیمیت بر تعهد زناشویی است و درنتیجه باوجود تعهد زناشویی زوج علی‎رغم تجربه رویدادهای دردناک همچنان باهم بودنشان را حفظ ‎می کنند و با مقید بودن به اعمال و چهارچوب هایی خاص به یک هدف عالی مقید می باشند.
    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، بخشودگی، تمایزیافتگی، صمیمیت زناشویی
  • ملیحه قاسمی، فرشاد محسن زاده*، عزیز الله تاجیک اسماعیلی صفحات 91-124

    پژوهش های فراوانی نشان داده اند که مشاوره در کاهش ناسازگاری زناشویی کارساز است؛ ولی چگونگی انجام و فرایند درمان زوج ها معمولا بیان نمی شوند و تنها به اعداد و ارقام برای نشان دادن این تاثیرگذاری بسنده می شود؛ درنتیجه نیاز به درک بهتر چگونگی انجام رویکردهای زوج درمانی با زوج های ناسازگار وجود دارد. به همین جهت در این پژوهش، چگونگی اثربخشی زوج درمانی آدلری همچون یکی از برجسته ترین رویکردها در درمان خانواده و ازدواج بر کاهش ناسازگاری زناشویی در چارچوب مطالعه موردی، موردبررسی نهاده شد. روش این پژوهش کیفی، از نوع مطالعه موردی با هدف پژوهش کاربردی بود. نمونه آماری دربرگیرنده یک زوج (یک زن و یک شوهر) بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. در این پژوهش مداخله درمانی طی 15 جلسه یک ساعته و در چارچوب پروتکل زوج درمانی آدلری اجرا و از شیوه تحلیل تاملی برای تحلیل و تفسیر اطلاعات و داده ها استفاده شد. ابزار به کاررفته در این پژوهش، پرسش نامه سازگاری زناشویی دونفره (Spanier, 1976) بود. بررسی کیفی و جلسه به جلسه فرایند زوج درمانی آدلری در زوج موردمطالعه نشان داد که به کارگیری زوج درمانی آدلری منجر به کاهش ناسازگاری زناشویی در زوج موردمطالعه شد. نتایج سه ماه پیگیری نشان داد که این نتایج ثابت ماندند، بنابراین می توان نتیجه گرفت زوج درمانی آدلری بر کاهش ناسازگاری زناشویی زوج ها موثر است.

    کلیدواژگان: درمان آدلری، زوج درمانی، مطالعه موردی، ناسازگاری زناشویی، سبک زندگی
  • مریم سادات اوانی، حسن زارعی محمودآبادی* صفحات 125-150
    سلامت جامعه درگرو سلامت خانواده است. یکی از آسیب هایی که می تواند بنیان خانواده را سست کند، روابط فرا زناشویی است. پژوهش حاضر به دلیل اهمیت موضوع خیانت و کمبود پژوهش درزمینه روابط خارج از چارچوب زنان، با هدف کشف علل و زمینه های روابط فرا زناشویی زنان از نگاه مردان آسیب دیده انجام شد. محیط پژوهش دربرگیرنده مردان خیانت دیده استان یزد بود. روش تحقیق کیفی و راهبرد آن داده بنیاد بود. تعداد 12 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، نظری و گلوله برفی انتخاب شدند. اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاری گردآوری و با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه وتحلیل شدند. درنهایت 46 مفهوم، 14 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی استخراج شد. مقوله های اصلی شامل «فاصله سازی» به دوری زن و مرد از یکدیگر، «تعاملات مخاطره آمیز» نحوه تعامل زوجین با یکدیگر، «ویژگی های شخصیتی» شامل برخی ویژگی زنان و «ناخرسندی عاطفی/جنسی» بود. مقوله نهایی «تجربه برزخی» استخراج گردید. نتایج نشان داد شناخت و درک زمینه ها و علل گرایش زنان به روابط فرا زناشویی می تواند مانع از بروز چنین آسیبی در روابط زوجین در آینده گردد. لذا مشاوران و روانشناسان می توانند با کشف زمینه ها و علل در جهت تحکیم بنیان خانواده قدم بردارند.
    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، خیانت، مردان خیانت دیده، نظریه داده بنیاد
  • زهرا غلامی قره شیران، باقر ثنایی، علیرضا کیامنش*، کیانوش زهراکار صفحات 151-178
    کامیابی خانواده و روابط زوجی از ازدواج بهنگام و آگاهانه و انتخاب همسر با سنجه های درست اثر می پذیرد. در این پژوهش بر پایه پختگی هیجانی و نگرش به پیوند زناشویی در زنان و مردان با همسرگیری زودهنگام و بهنجار خوشنودی زناشویی پیش بینی شده است. با به کارگیری روش توصیفی و بهره گیری از همبستگی و رگرسیون، یک نمونه 197 نفری زن و مرد متاهل با حداقل 5 و حداکثر 10 سال زندگی مشترک که به صورت در دسترس انتخاب شده بودند، موردبررسی نهاده شد. از پرسشنامه های خوشنودی زناشویی اینرچ (Olson & Fowers, 1989) نگرش به پیوند زناشویی (Bratton and Rozen, 1998) و پختگی هیجانی (Singh and Bahargawa, 1974)برای داده گیری استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی، همبستگی و رگرسیون تحلیل شده اند. یافته ها نشان می دهد که میان سن ازدواج زنان و مردان در دو عامل موردبررسی تفاوت معنی داری وجود ندارد P≥ 0/05).) نگرش به پیوند زناشویی و مولفه بدبینی در هر چهار گروه موردبررسی خوشنودی زناشویی را پیش بینی می کنند. با افزایش سن ازدواج در هر چهار گروه نگرش بدبینانه به ازدواج کاهش می یابد. رویهمرفته می توان نتیجه گرفت که با افزایش سن،ازدواج نگرش به پیوند زناشویی در زنان کاهش و واقع گرایانه می شود، ضمن آنکه استواری هیجانی افزایش می یابد. در مردان با افزایش سن ازدواج نگرش به پیوند زناشویی افزایش و نگرش بدبینانه کاهش می یابد. افزایش سن ازدواج در هر چهار گروه با کاهش ازدواج سنتی و افزایش ازدواج نوین همراه است.
    کلیدواژگان: سن ازدواج، خوشنودی زناشویی، پختگی هیجانی، نگرش به پیوند زناشویی
  • سهراب عبدی زرین*، مریم صانعی طاهری صفحات 179-208
    خوشنودی زناشویی برآیند عوامل چندگانه فردی، میان فردی و فرهنگی در پیوند زناشویی است. پژوهش حاضر باهدف پیش بینی خوشنودی زناشویی بر پایه الگوهای ارتباطی، سبک های دل بستگی و نستوهی روان شناختی در دانشجویان متاهل دانشگاه کاشان انجام شد. پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که جامعه آماری شامل دانشجویان متاهل دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 97-1396 بود و 217 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های رضایت زناشویی (1989 Enrich ;)، الگوهای ارتباطی کریستنسن و سالاوی (1984  CPQ ;)، سبک های دلبستگی کولینز و رید (1990) و نستوهی روان شناختی کوباسا (1997) استفاده شد. یافته های همبستگی پژوهش نشان داد که خوشنودی زناشویی با الگوی ارتباطی سازنده متقابل(P≤001; R=0/491) ، سبک دل بستگی وابستگی (P≤005; R=0/152)، سبک نزدیک بودن(P≤001; R=0/203) ، و نستوهی روان شناختی (P≤001; R=0/520) رابطه مستقیم و معنادار داشت. از طرفی، همبستگی خوشنودی زناشویی با الگوی ارتباطی اجتناب متقابل (P≤005; R=-0/147) و سبک دل بستگی اضطرابی (P≤001; R=-0/403) معکوس و معنادار بود. برآیندهای رگرسیون چند متغیره نشان داد که الگوهای ارتباطی، سبک های دل بستگی و نستوهی روان شناختی توانایی پیش بینی خوشنودی زناشویی را داشتند. نرخ همبستگی چندگانه میان الگوهای ارتباطی، سبک های دل بستگی و نستوهی روان شناختی با خوشنودی زناشویی برابر با 676/0 بود و نرخ تعیین برابر 457/0 به دست آمد. بنابراین، با شناخت و غنی سازی الگوی ارتباطی سازنده، سبک های دل بستگی و نستوهی روان شناختی می توان خوشنودی زناشویی را در زوجین بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، خوشنودی زناشویی، سبک های دل بستگی، نستوهی روان شناختی
  • مسعود رضوان حسن آباد، ابوالقاسم خوش کنش*، ابراهیم علیزاده صفحات 209-222
    خوشنودی زناشویی تا اندازه فراوانی روشنگر کیفیت رابطه زناشویی زوجین و ضامنی برای ماندگاری آن است. بااین حال متغیرهای گوناگونی می تواند بر آن تاثیر بگذارد. هدف پژوهش حاضر آشکار ساختن نقش میانجی سبک زندگی در رابطه نظام های مغزی- رفتاری و ساماندهی شناختی هیجان با خوشنودی زناشویی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی با به کارگیری تحلیل مسیر بود. جامعه آماری افراد متاهل شهر تهران (مناطق 3، 6، 12، 1 در پاییز و زمستان 1398) بود که تعداد 150 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از: شاخص خوشنودی زناشویی  (1992) Hudson ، فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی  Gary Wilson Questionnaire  (2003)  ، سنجه ساماندهی شناختی هیجان Garnefske & Kraaij  (2006) و پروفایل سبک زندگی ارتقادهنده سلامت Walker  (1987). روش تحلیل داده ها آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و  AMOS نسخه 24 بود. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که نظام بازداری رفتاری با خوشنودی زناشویی رابطه منفی و معنادار دارد (01/0 >P و 31/0-=r) و راهبردهای غیر انطباقی ساماندهی شناختی هیجان با خوشنودی زناشویی رابطه مثبت و معنادار دارد (05/0 >P و 15/0=r). همچنین نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که نظام فعال سازی رفتاری (01/0 >P و 25/0-=β) و ساماندهی انطباقی شناختی هیجان (01/0 >P و 20/0-=β) به واسطه سبک زندگی بر خوشنودی زناشویی تاثیر معناداری دارند. تااندازه ای نتایج روشنگر این بود که سبک زندگی نقش واسطه معنادار اثرات متغیرهای زیستی و روان شناختی بر خوشنودی زناشویی است.
    کلیدواژگان: خوشنودی زناشویی، سبک زندگی، ساماندهی شناختی هیجان و نظام های مغزی- رفتاری
  • فراهم آوری و ارزیابی اثربخشی دستنامه توانگر سازی مشاورین طلاق بر پایه آسیب شناسی مشاوره های طلاق در سازش درخواست کنندگان طلاق
    کیومرث فرحبخش*، الیاس بیگدلی، حسین سلیمی بجستانی، عبدالله معتمدی شلمزاری، طاهره الهی صفحات 223-258

    با افزایش طلاق و پیامدهای منفی بسیار آن، در سال های اخیر طرح مشاوره طلاق اجباری از سوی دادگستری و با همکاری سازمان بهزیستی برای کاهش تراز طلاق اجرا می شود؛ ولی اثربخشی مشاوره ها در افزایش سازش میان زوجین درخواست کننده طلاق در حد انتظار نبوده است. پژوهش حاضر با هدف فراهم آوری بسته ی آموزشی برای مشاورین در راستای افزایش آمار سازش درخواست کنندگان طلاق بر پایه آسیب شناسی مشاوره های طلاق به صورت آمیخته انجام گرفت. در بخش کیفی از راهبرد پدیدارشناسی و در بخش کمی از طرح نیمه آزمایشی استفاده شد. جامعه پژوهش در بخش کیفی برای آسیب شناسی مشاوره های طلاق، 15 مشاور مجری طرح مشاوره طلاق اجباری در استان زنجان بودند که پس از 9 مصاحبه اشباع مقوله ها حاصل شد. نمونه پژوهش برای تدوین بسته ی آموزشی متخصصان حوزه طلاق بودند که پس از 8 مصاحبه اشباع مقوله ها حاصل شد. تحلیل داده ها با نرم افزار maxqda نشان داد که مشاوره های طلاق با هفت آسیب جدی «ضعف در مصاحبه تشخیصی، خانواده درمانی، زوج درمانی، درمان مراجعان دشوار، سکس تراپی، مدیریت هیجانات و مصاحبه انگیزشی، و خیانت زناشویی» مواجه بودند. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه با اندازه گیری چندباره نشان داد بسته آموزشی تدوین شده برای زدایش این آسیب ها مشاورین را توانمند نمود و سازش میان درخواست کنندگان طلاق به گونه معناداری افزایش یافت. بنابراین می توان نتیجه گرفت ضعف اطلاعات حرفه ای و علمی مشاورین، فرایند مشاوره طلاق را تحت تاثیر قرارمی دهد بسته آموزشی طراحی شده قادر به زدایش این آسیب هاست و بهزیستی با آموزش مشاورین طبق این بسته آموزشی می تواند در توانمندسازی مشاورین اقدام نماید.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی مشاوره، بسته آموزشی، توانمندسازی، سازش، مشاوره ی طلاق
  • خستگی پدر و مادر از مسئولیت های فرزندپروری در خانواده های شهر تهران: نقش همکاری پدران و مادران در انجام کارکردهای پدر و مادری
    سیده فاطمه موسوی* صفحات 259-282

    همکاری پدرومادر در پذیرش و انجام مسئولیت های فرزندپروری دربرگیرنده پیامدهای مثبتی برای پدرومادر و فرزندان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش همکاری پدران و مادران در انجام وظایف پدرومادری با هدف پیش بینی تجربه خستگی پدرومادر از وظایف فرزندپروری در خانواده های ساکن شهر تهران انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. نمونه پژوهش 391 پدر و مادر (195 مادر و 196 پدر) بودند که به شیوه در دسترس و خواستار برای همکاری در پژوهش از نقاط گوناگون شهر تهران در پاییز سال 1397 انتخاب شدند. ابزارهای سنجش دربرگیرنده سنجه درگیری پدرومادر در وظایف و کارکردهای پدرومادری Roskam, Brianda, & Mikolajczak (2018)   و ‏سنجه سنجش بی رمقی1پدرومادری Roskam & Mikolajczak  (2018) بود. برآیندهای حاصل از آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون هم زمان نشان داد همکاری پدران در برآورده ساختن نیازهای مالی با نمرات احساس بیزاری از نقش پدرومادری همبستگی منفی و ارضای نیازهای بنیادی با فاصله عاطفی گرفتن از فرزندان همبستگی منفی دارد (05/0p <). افزایش همکاری پدران در تامین نیازهای مالی، نیازهای اخلاقی، نیاز به برانگیختگی و نیازهای عاطفی فرزندان در کمک به انجام کارکرد پدرومادری در مادران با کاهش بی رمقی و خستگی برآمده از وظایف فرزندپروری مادران همبسته است. برآیندها همچنین نشان داد که برآورده ساختن نیازهای بنیادی به تنهایی توسط پدران، افزایش بی رمقی پدرومادری را در آنها پیش بینی می کند، همچنین احساس همکاری پدران در اجرای کارکرد نیازهای مالی فرزندان از سوی مادران، قادر است کاهش بی رمقی پدرومادری را در مادران پیش بینی کند (02/0=p). با توجه به دگرگونی های اخیر فرهنگی و اجتماعی، به نظر می رسد همکاری پدران در انجام کارکردهای پدرومادری می تواند منجر به پیامدهای روانی مثبتی برای مادران و کودکان شود.

    کلیدواژگان: بی رمقی والدینی، کارکردهای والدینی، مسئولیت های فرزندپروری، مشارکت والدین
  • همبسته جهت گیری آیینی و چشم داشت از پیوند زناشویی با امید به زندگی
    حسن امیری*، صدریه ندری صفحات 283-300

    امید به زندگی یکی از سازه های پر جستار در روانشناسی مثبت و دربرگیرنده ویژگی‎هایی است که ما را به جستجوی فردای بهتر وا می دارد. هنگامی امید در زندگی وجود داشته باشد، شادی و شادمانی در زندگی وجود خواهد داشت و کسانی که در زندگی به جهت اینکه از درون نیز برانگیخته می شوند، می تواند انتظارات خود را از زندگی نیز مورد کاوش و تبیین خود قرار دهند و انتظاراتی که از پیوند زناشویی دارند را به دست آورند. پژوهش حاضر با هدف بررسی همبسته جهت گیری آیینی و چشم داشت از پیوند زناشویی با امید به زندگی انجام شد. روش پژوهش از دید هدف، کاربردی و شیوه انجام دادن آن توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری دربرگیرنده همه دانشجویان دانشکده ی علوم اجتماعی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی 98-1397 که شمار آنان 2250 نفر بودند که از میان آنان 328 نفر (106 پسر و 222 دختر) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ‎ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه امید به زندگی (Snyder et al., 1991)، پرسشنامه ی جهت گیری آیینی آلپورت و راس (Allport & Ross,1967) و سنجه چشم داشت از پیوند زناشویی (Jones & Nelson, 1997) استفاده شد.. تحلیل داده ها از راه برآورد ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. برآیندها حاکی از آن بود که جهت گیری آیینی ، چشم داشت از پیوند زناشویی، با امید به زندگی رابطه معنادار داشتند و امید به زندگی بر پایه این متغیرها قابل پیش بینی بود. می توان جهت گیری آیینی، چشم داشت از پیوند زناشویی، جزء عوامل زیربنایی مرتبط با امید به زندگی دانست. لذا  با توجه به تاثیر مهم امید به زندگی بر زندگی دانشجویان، پیشنهاد می گردد  که مسیولان، مشاوران و روانشناسان مراکز مشاوره دانشگاه  به عوامل مرتبط با امید به زندگی همچون جهت گیری آیینی، چشم داشت از پیوند زناشویی، توجه  بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، انتظار از ازدواج، جهت گیری مذهبی، دانشجویان
|
  • Zohreh Hashemi *, Sanaz Eyni Pages 1-20
    The integrated behavioral couple therapy is one of the valuable methods and evidence-based that has been supported by many studies. The aim of this study was to investigate the effectiveness of integrated behavioral couple therapy in the emotional divorce of couples in Maragheh. The statistical population of the study (98 people) included all spouses who referred to the Counseling Center of Omid Maragheh in 1998. The study sample consisted of three couples who selected using a targeted sampling method. The method of the present study was a single case study of multiple-step lines. Treatment was performed whit using the Gatman Excitement Measurement Scale (1994). The treatment protocol was implemented in 16 sessions. Data were analyzed by visual mapping, constant change index, and recovery percentage. The findings showed that couple therapy combined at the end of treatment resulted in a 56.33% improvement in emotional divorce in the first couple, 53.1% improvement in the second couple, and 72% improvement in the third couple. A stable change index of 4.63 was obtained. This amount of the indicator of stable change shows that reducing the emotional divorce of all 6 people are clinically significant. The results of three months of follow-up showed that these results remained almost constant. Therefore, it can be concluded that couple therapy on the reduction of emotional divorce in the short and long term in couples in Maragheh has the necessary efficiency and therapists can use this model in working with couples to increase emotional intimacy in couples.
    Keywords: integrative behavior therapy, emotional divorce, couple therapy
  • Azad Hemmati * Pages 21-44
    If the DSM-5 alternative model for personality disorder (AMPD) is finally approved, its utility to assess the pathology of the couples' personality seems necessary and useful. Previous studies have verified the validity of the criterion B of this model through self and spousal reports. Whereas, this type of validation has not been done for either of the two criteria A and B, in an Iranian community sample. In this regard, the present study was conducted to examine the agreement between self- and spouse-reporting of personality functioning and pathological traits. The research method was correlation. Through a self-spousal reporting design, 90 volunteer couples with a maximum of 10 years of marriage history, were identified using network-sampling method. Each of the participants responded to the online version of the Persian translated of the level of personality functioning scale (LPFS; Morey, 2017) and the brief form of the personality inventory for DSM-5 (PID-5-BF; Krueger, et al., 2013). The results showed significant correlations (p <0.01) for all the type of standards, which the good to excellent actual similarity, assumed similarity and self-spousal agreement indices can be concluded for both of measures. In general, the present study showed the validity of these two criteria in assessing the pathology of the couple's personality and confirmed their utility for couple therapy and premarital counseling aims.
    Keywords: self, spousal report assessment, DSM-5 alternative model for personality disorder, personality functioning, pathological traits
  • Fatemeh Nemati Sogolitappeh, Keyvan Salehi, Fateme Sadat Rahimi, Mohamad Khaledian * Pages 45-68

    Attention to improving the quality of marital life is an important issue for the health of the individual, family, and community. The aim of this study was to combine the studies on components of marital quality and marital quality of couples. To this end, qualitative and meta-combined approaches used. The studied documents were collected using the search terms related to the quality of life and quality of marital life in the period between 2004 and 2019 in the Civilica, SID, Magiran databases. The findings suggested that by reviewing 50 articles out of initial articles 2069, 10 dimensions including individual, family, and environmental dimensions and 46 components as effective factors in the marital quality of life were identified in various domestic studies. It is concluded that based on different researches, various factors play a role in the couples' quality of life. Upon identifying these factors, the quality of life can be strengthened and family counselor interns can be trained to improve the quality of life in this way.

    Keywords: quality of life, marital life, quality components, meta-study, meta-composition
  • Sonbol Moghimi, Omid Moradi *, Asrin Sayedoshohadaei, Hamze Ahmadian Pages 69-90
    To understand the quality and stability of marital relationships, paying attention to marital commitment is as important as marital satisfaction. The purpose of this study was to develop a causal relationship model of marital commitment based on forgiveness and differentiation by mediating marital intimacy. The research method is quantitative in terms of purpose and in terms of collecting data, correlation is a structural equation analysis. A sample of 442 people from all married workers in districts 1 and 2 of Sanandaj was selected as an available sampling. Inventory of marital commitment (Adams and Jones, 1997), marital intimacy (Walker and Thompson, 1983), (Skowron and Smith, 2003), and forgiveness (Pollard and Anderson, 1988) was completed by the subjects. The results of structural equation analysis showed that forgiveness (P ≤ 0/01, β- 0/47), differentiation (P ≤ 0/05, β-0/13), and intimacy (P ≤ 0/05, - β0/12) had a direct effect on marital commitment. Also, forgiveness and differentiation by mediating intimacy. Have an indirect effect on marital commitment. The findings of this study show that the conceptual model of marital commitment based on differentiation and forgiveness by mediating marital intimacy fitted with the experimental model. Overall, the findings of this study show the impact of forgiveness, differentiation, and intimacy on marital commitment, and as a result, despite the marital commitment, couples, despite experiencing painful events, continue together and bound by actions and frameworks. Specific ones are bound to a great purpose.
    Keywords: Marital Commitment, forgiveness, Differentiation, Marital Intimacy
  • Malihe Ghasemi, Farshad Mohsen Zadeh *, Azizollah Tajik Esmaeili Pages 91-124

    Numerous studies have demonstrated the efficacy of counseling in reducing marital incompatibility. The studies, however, have not explained the way in which marriage therapy is done, limiting their investigations to numbers. Therefore, the need for obtaining a better understanding of marriage therapy approaches with incompatible couples is paramount. This qualitative case study explores Adlerian marriage therapy, which is one of the essential approaches in marriage therapy. The population sample is one couple chosen according to the purposive sampling method. This study is a practical research in which a treatment intervention, following Adlerian marriage therapy protocol, was implemented in fifteen one-hour sessions. Furthermore, thoughtful analysis is applied to analyze and interpret data and information. This study has employed dyadic adjustment scale (Spanier, 1976) as a research tool. This qualitative, session-by-session investigation of the Adlerian marriage therapy in studied couple showed that this method was effective in reducing the marital incompatibility in studied couple. The results of three months of follow-up showed that these results remained stable, therefore, it can be concluded that Adler marriage therapy is effective in reducing marital incompatibility in couples.

    Keywords: Adlerian therapy, marriage therapy, Case Study, marital incompatibility, Life Style
  • Maryam Sadat Avani, Hassan Zareeimahmoodabadi * Pages 125-150
    Community health depends on family health. One of the harms that can shake the foundation of a family is extramarital affairs. Due to the importance of the issue of infidelity and lack of research in the field of relationships outside the framework of women, the present study was conducted with the aim of discovering the causes and contexts of women's transnational relationships from the point of view of injured men. The research environment included the betrayed men of Yazd province. The method of qualitative research and its strategy was the data of the foundation. Twelve people were selected using targeted, theoretical sampling and snowball sampling. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using three stages of open, central and selective coding. Finally, 46 concepts, 14 sub-categories and 4 main categories were extracted. The main categories included "distancing" between men and women, "risky interactions", how couples interact with each other, "personality traits", including some characteristics of women, and "emotional / sexual dissatisfaction". The results showed that recognizing and understanding the contexts and causes of women's propensity for extramarital affairs could prevent such harm from occurring in future marital relationships. Therefore, counselors and psychologists can take steps to strengthen the foundation of the family by discovering the context and causes.
    Keywords: extramarital relations, infidelity, men who have been betrayed by wives, Grounded Theory
  • Zahra Gholami, Bager Sanai, Alireza Kiamanesh *, Kianoosh Zahrakar Pages 151-178
    Emotional maturity and attitudes toward marriage in men and women have an effect on marital satisfaction and couples relationship. The aim of this study was to predict marital satisfaction based on emotional maturity and attitudes toward marriage in men and women with early and normal age marriage. Using a descriptive method with correlation and regression analysis, a convenience sample of 197 married men and women with a minimum of five and a maximum of 10 years of cohabitation investigated. Data collected by the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (Olson & Fowers, 1989) Attitudes toward Marriage (Bratton and Rozen, 1998) and Emotional Maturity (Singh and Bahargawa, 1974). Data analyzed using the t-test, correlation, and regression. Findings show that there is no significant difference between the ages of marriage of both genders in the two factors studied (P≥ 0.05). Attitudes toward marriage and one of the components (pessimism) in all four groups predict marital satisfaction. Pessimistic attitudes toward marriage decrease with the age of marriage in all four groups. In general, it can be concluded that with increasing the age of marriage, the attitude towards marriage among women decreases, realistic attitudes, and emotional maturity increases. For men by increasing the age of marriage attitude towards marriage and pessimistic attitudes decrease. As the age of marriage of four group's increases, the percentage of traditional marriages increased and modern marriages decreased.
    Keywords: marriage age, marital satisfaction, emotional maturity, attitude to marriage
  • Sohrab Abdi Zarrin *, Maryam Sanei Taheri Pages 179-208
    Marital satisfaction is the result of multiple factors in marriage, which can be individual, interpersonal, and cultural. The purpose of this study was to predict of marital satisfaction based on communication patterns, attachment styles and psychological hardiness of married students of Kashan University. The research method was descriptive and correlation type that statistical population consisted of married students of Kashan University in academic year of 2017-18 and by random cluster sampling 217 samples were selected. Questionnaires were used for collecting data include Enrich marital satisfaction questionnaire (1989), Christensen & Salavi communication patterns questionnaire (CPQ-1984), Collins & Reid attachment style questionnaire (1990), and Kobasa psychological hardiness questionnaire (1979). The results of correlation analysis showed that there was a direct and significant relationship between marital satisfaction with mutual Constructive pattern (R=0/491; P ≤001), dependency attachment style (R=0/152; P ≤005), closeness attachment style (R=0/203; P ≤001), and psychological hardiness (R=0/520; P ≤001). Another side, there was indirect and significant correlation between marital satisfaction with mutual avoidance pattern (R=-0/147; P ≤005), and anxiety attachment style (R=-0/403; P ≤001). The results of multiple regression analysis showed that communication patterns, attachment styles and psychological hardiness could to predict of marital satisfaction. Multiple correlation coefficients between communication patterns, attachment styles, and psychological hardiness with marital satisfaction were 0.676, and the coefficient of determination was 0.457. Therefore, it's possible to improve on marital satisfaction in couples by recognizing and enriching the constructive communication pattern, attachment styles, and psychological hardiness.
    Keywords: marital satisfaction, Communication Patterns, attachment styles, Psychological Hardiness
  • Masoud Rezvanhasanabad, Abolghasem Khoshkonesh *, Ebrahim Alizade Pages 209-222
    Marital satisfaction a large extent reflects the quality of the couple's marital relationship and the guarantor of its permanence. However, different variables can affect it. The purpose of this study was determine the mediating role of lifestyle in the relationship between brain-behavioral systems and cognitive emotion regulation with marital satisfaction. The research method was descriptive-correlational using path analysis. The statistical population of married people in Tehran (regions 3, 6, 12, 1 in autumn and winter of 2018) that 150 people (based on Tabachnick & Fidell, 2007) were selected available. The research instruments incloud: index of marital satisfaction Hudson (1992), Personality Gary Wilson Questionnaire-Short Form (2003), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire of Garnefske & Kraaij (2009) Health-Promoting Lifestyle Profile of Walker and etl (1987). The data analysis method was Pearson correlation test and structural equation analysis using SPSS software version 25 and AMOS version 24. Pearson correlation results showed that the behavioral inhibition system had a negative and significant relationship with marital satisfaction (P
    Keywords: marital satisfaction, lifestyle, cognitive emotional regulation, brain-behavioral systems
  • Developing and Evaluating the Effectiveness of the Handbooks for Empowering Divorce Counselors Based on the Divorce Counseling Pathology in Divorce Applicants’ Compromising
    Kiiumars Farahbakhsh *, Elyas Bigdeli, Hossein Salimi Bejestani, Abdollah Moatamedy, Tahereh Elahi Pages 223-258

    In recent years, with the increase in divorce, the plan of obligatory divorce counseling was implemented by the judiciary and in cooperation with the Welfare Organization to reduce the divorce rate. However, the effectiveness of these counselings has not been as expected. The current study aimed to develop an instructive package for counselors to increase the statistics of divorce applicants’ compromise based on the pathology of divorce counseling in a mixed manner. In the qualitative section, phenomenological strategies used and semi-experimental design used in the quantitative section. The population in the qualitative section for the pathology of divorce counseling was 15 counselors implementing the obligatory divorce counseling project in the Zanjan province. After nine interviews with them, a saturation of categories was obtained. Research compiled for an educational package was divorce experts that after eight interviews with them, a saturation of categories was obtained. Data analysis using MAXQDA software showed that divorce counseling faced seven serious problems: “weakness in diagnostic interviews, family therapy, couple therapy, treatment of difficult clients, sex therapy, emotion management and motivational interviews, and marital infidelity.” The results from repeated – measures ANOVA showed that the instructive package developed empowered counselors and the compromise between divorce applicants increased significantly. It is concluded that counselors’ lack of professional and scientific information affects the divorce counseling process, the Designed training package can repair these injuries and the Welfare organization training counselors according to this package can take actions to empower counselors.

    Keywords: counseling pathology, Empowering, Compromise, divorce counseling, training package
  • Exhaustion from Parenting Responsibilities in the Families living in Tehran: The Role of Fathers and Mothers' Involvement in Parental Functions
    Seyyedeh Fatemeh Mousavi * Pages 259-282

    Parental involvement in fulfilling parenting responsibilities has positive outcomes for parents and children. The study aimed to investigate the role of fathers' and mothers' cooperation for doing parental tasks in predicting the parental burnout experience of families living in Tehran. The research method was descriptive and correlated. The research sample consisted of 391 parents (195 mothers and 196 fathers) who participated by volunteers in the study from different regions of Tehran in the fall of 2018. Measurements include the Parental Involvement in Parental Functions and duties Scale adopted by Roskam, Brianda, & Mikolajczak (2018) and Parental Burnout Assessment by Roskam & Mikolajczak (2018). The results of the correlation test and regression analysis showed that fathers' functions in satisfying the financial needs of children were negatively correlated with parental feeling fed up and satisfying basic needs associated negatively with emotional distance from children (p < .05). Increasing parental involvement, especially in fathers, for providing financially, moral, stimulation and emotional needs of children to help maternal functioning is correlated with the reduction of exhaustion and burnout caused by parental tasks. The results also showed that fulfilling the basic needs of children alone by fathers predicts increased parental burnout in fathers. Also, the feeling of involvement of fathers in fulfilling their children's financial needs by mothers was able to predict the reduction of parental burnout in mothers (P=.02). Given the recent cultural and social changes, it seems that fathers' involvement in parental functions can lead to positive psychological consequences for both parents and children.

    Keywords: parental burnout, parental functions, parenting responsibilities, parental involvement
  • The Correlation Between Religious Orientation and Expectation of Marriage with Life Expectancy
    Hasan Amiri *, Sadrieh Nadri Pages 283-300

    Life expectancy is one of the most controversial constructs in positive psychology and includes features that make us look for a better tomorrow. When there is hope in life, there will be joy and happiness in life, and those who are in life because they are awakened from within can also analyze their expectations of life and explain their psychological and inner expectations. They are getting married. This study aimed to investigate the relationship between religious orientation, the expectation of marriage, and life expectancy in students. The research method is descriptive in terms of purpose, and its implementation method is descriptive of the type of correlation. The statistical population included all students of Razi University of Kermanshah University of Social Sciences in the academic year of 1397-98, which was 2250 people, of which 328 people (106 boys and 222 girls) selected by stratified random sampling. The Life Hope Questionnaire (Snyder et al., 1991), the Allport and Ross Religious Orientation )Allport & Ross,1967(, and the Marriage Expectation Scale) Jones & Nelson, 1997( were used to collect data. Data analysis was performed by calculating correlation coefficients. And regression analysis were analyzed. The results showed that religious orientation, expectation of marriage, had a significant relationship with life expectancy and life expectancy based on these variables was predictable. Conclusion Religious orientation, expectation of marriage can be considered as one of the underlying factors related to life expectancy. Therefore, considering the important impact of life expectancy on students' lives, it is recommended that officials, counselors and psychologists of university counseling centers pay more attention to factors related to life expectancy, such as religious orientation and expectation of marriage.

    Keywords: Life expectancy, expectation of marriage, Religious orientation, Students