فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 69 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید جلال موسوی شمس اباد، حسینعلی بهرامزاده*، مصیب سامانیان صفحات 4-19

    ارزیابی مدیریت دانش در سازمان به عنوان عامل دستیابی به اهداف چشم انداز می باشد. در دهه اخیر اهمیت دانش در ابعاد علمی و سازمانی پررنگ شده و دانش به عنوان پایه اساسی رقابت مطرح است. سازمان های جدید مبتنی بر دانش اند و باید بتوانند آن را خلق و در موقع لزوم از آن بهره برداری کنند. این عوامل پارادیم جدیدی در عرصه مدیریت بنیان نهاده که مدیریت دانش نام دارد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر به کارگیری مدیریت دانش بر مدیریت زنجیره تامین گندم در شرکت بازرگانی دولتی ایران با استفاده از کارت امتیازی متوازن است. نوع این پژوهش، توسعه ای و کاربردی و ازنظر روش پیمایشی ارزشیابی است. جامعه آماری و حجم نمونه 86 نفر از مدیران و معاونین شرکت در سطح استان ها می باشند که همگی برای تحقیق انتخاب شده اند. آزمون فرضیه ها با مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و از طریق نرم افزار Smart PLS انجام شد و یافته های تحقیق نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین خلق، بکارگیری و انتقال دانش بر عملکرد مالی، ذینفعان، فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری در زنجیره تامین گندم وجود دارد و ابعاد مدیریت دانش کم ترین تاثیر را بر عملکرد مالی شرکت داشته اند.

    کلیدواژگان: خلق دانش، بکارگیری دانش، انتقال دانش، مدیریت دانش، زنجیره تامین گندم، کارت امتیازی متوازن
  • نگین جهان بخش*، حمید توحیدی صفحات 20-36
    ازآنجاکه در زنجیره تامین کالاهای فاسدشدنی زمان نقش پررنگی دارد و تاخیر به هر دلیلی در هر فرایند از زنجیره، می تواند به فساد محصولات و ایجاد ضررهای مالی و زیست محیطی منجر شود، در این تحقیق سعی شده است که با در نظر گرفتن اهداف کاهش هزینه و زمان تدارکات و افزایش رضایت مندی مشتری بالاترین میزان بهره وری را کسب نماید. بر این اساس تولیدکننده، کالای فاسدشدنی موردنظر خود را بر اساس تابع تقاضای متغیر که از اطلاعات بازار دریافت کرده است تولید می نماید. تولیدکننده می تواند مقدار مشخصی از تولید خود را به عنوان ذخیره اطمینان نگه دارد یا میزان تولید خود را بر اساس نیاز بازار منطبق کند که البته این نیاز دارای عدم قطعیت می باشد. کالای تولیدشده با وسایل نقلیه مختلف و با ظرفیت مشخص به توزیع کننده ارسال می شود. توزیع کننده می تواند مقداری از محصول را به عنوان ذخیره اطمینان انبار کند یا همه محصول را به بازار ارایه دهد. کالای حمل شده از مراکز توزیع به دست خرده فروشان می رسد تا تقاضای بازار را برطرف کنند...هدف این تحقیق، طراحی مدل ریاضی است که با در نظر گرفتن بهینه سازی هزینه، زمان تدارک و رضایت مشتری بهترین مکان یابی تسهیلات برای زنجیره تامین را انجام دهد. در نتایج حاصل از مدل نشان داده شد که کاهش زمان تحویل و افزایش کیفیت آن باعث کاهش میزان مرجوعی کالا به میزان 20 درصد می شود.
    کلیدواژگان: کالای فاسدشدنی، روش اپسیلون محدودیت، عملکرد زنجیره تامین، مدل چندهدفه، بهینه سازی
  • محمدرضا جعفری* صفحات 37-66
    در این تحقیق مسئله مکان یابی و مسیریابی باز در زنجیره تامین چهار سطحی شامل تامین کنندگان، تولیدکنندگان، مراکز توزیع و خرده فروشان به عنوان یک مدل ریاضی چندهدفه با در نظر گرفتن عوامل توسعه پایدار ارایه شده است. حمل ونقل مواد بین تمام سطوح به صورت مستقیم بوده و بین مراکز توزیع و مشتریان و همچنین تولیدکنندگان با مشتریان مسیریابی انجام می شود. جریان مواد خام بین تامین کنندگان و تولیدکنندگان بر اساس مشخصات فنی محصولات نهایی خواهد بود. به عبارت دیگر، برای هر محصول نهایی، ترکیب موردنیاز از مواد خام به عنوان پارامتر ورودی مشخص شده و بر اساس آن میزان موردنیاز از مواد خام برای تولید هر محصول تعیین می گردد. در بسیاری از تحقیقات، فرض بر این است که وسایل حمل ونقل متعلق به خود سازمان بوده و پس از ارایه خدمت باید به مرکز توزیع بازگردند. در مراکز توزیع نیز به منظور ایجاد انعطاف پذیری در تامین تقاضای مشتریان، سطوح مختلف ظرفیتی در نظر گرفته شده که استفاده از هر سطح ظرفیتی دارای میزان هزینه، اثرات زیست محیطی و اثرات اجتماعی متفاوتی است جهت حل مدل ریاضی از روش محدودیت اپسیلون در ابعاد کوچک؛ و الگوریتم های فرا ابتکاری NSGAII، PESAII و MOGWO در حل مسایل با ابعاد بزرگ استفاده شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین ساخت و ساز پایدار، بهینه سازی چندهدفه، ارسال مستقیم، الگوریتم های فرا ابتکاری
  • وحید عباس زاده نرمیقی، سروش آوخ دارستانی*، حامد سلیمانی، رعنا ایمان نژاد صفحات 67-82
    صنایع معدنی از گذشته تاکنون نقش مهم و اساسی در تمام ابعاد اقتصادی و اجتماعی بشر داشته است. توسعه و پیشرفت در این صنعت می تواند یکی از عوامل کلیدی توسعه در هر کشوری باشد. اگرچه توسعه این صنعت می تواند تاثیرات مثبت زیادی داشته باشد ولی این توسعه تاثیرات منفی بر محیط زیست پیرامون در پی دارد که همواره لازم است در جهت کاهش این اثرات منفی بر محیط زیست تلاشکرد. زنجیره تامین بر تمام فعالیت های مرتبط با جریان و تبدیل کالاها از مرحله استخراج مواد معدنی تا تحویل به مصرف کننده نهایی و نیز جریان های اطلاعاتی مرتبط با آن ها را شامل می شود. در این پژوهش سعی شده که یک مدل بهینه سازی چندهدفه برای بهینه سازی مدیریت پسماند در زنجیره تامین پایدار با بررسی موردیمعدن سنگ بالاست طراحی گردد که شامل سه هدف می باشد: 1 -کمینه کردن هزینه نصب و حمل ونقل به عنوان هدف اقتصادی 2-کمینهکردن تولید گاز Co2 از طریق حمل ونقل و فرآیند تولید محصول به عنوان هدف زیست محیطی 3-کاهش انحراف کیفیت محصول به عنوان هدف تکنولوژیکی در نظر گرفته شده است. مدل ذکرشده در نرم افزار GAMZ به روش الپیمتریک حل می گردد. نتایج به دست آمده نشان می دهد طبق درخواست مشتری چه هزینه ای با توجه به هزینه های ثابت و هزینه های حمل ونقل صرف تولید سنگ بالاست و پسماند (بیس) جهت ارسال آن به مشتری می گردد و چه مقدار گاز Co2 تولید می شود و همچنین مقدار انحراف های کلی از اهداف کیفی هر پارامتر بین مواد معدنی استخراجی از معدن و محصول تحویلی به مشتری چه میزان می باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، صنایع معدنی، سنگ بالاست، مدیریت پسماند، بهینه سازی چندهدفه
  • ثنا دنگ کوب*، امیرحسین انضباطی صفحات 83-100

    ارزیابی تامین کننده یکی از مهم ترین فرآیندهای تصمیم گیری در مدیریت زنجیره تامین است که معیارهای انتخاب متنوعی فراتر از قیمت، کیفیت و مدت زمان تحویل دارد. با علم به میزان اهمیت این فرآیند برای صنعت، هدف پژوهش حاضر، بهره گیری از دو تکنیک تجزیه وتحلیل تصمیم گیری برای ارایه چارچوبی منعطف جهت ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان تعیین شده است. بر اساس چالش سازمان نیان الکترونیک مبنی بر نیاز به بازنگری در فرآیند ارزیابی تامین کنندگان، چارچوب پیشنهادی تحقیق حاضر در این سازمان پیاده سازی گردید؛ گروهی از خبرگان سازمان انتخاب شدند تا در چهار حوزه: انتخاب مجموعه معیار، مقایسات زوجی آن ها جهت استفاده در روش AHP، تعیین درجه اهمیت هر معیار، جهت اعتبارسنجی وزن ها و امتیازدهی به تامین کنندگان، جهت استفاده در روش TOPSIS مجموعه داده موردنیاز برای اجرای چارچوب پیشنهادی تحقیق را تامین نمایند. کد مربوط به اجرای فازهای وزن دهی معیارها و رتبه بندی گزینه ها توسط نرم افزار متلب نوشته شد. تمامی داده های پژوهش حاضر واقعی بوده و چارچوب پیشنهادی قابلیت بهره برداری دارد. به منظور آزمایش طرح، یک مثال عددی حل شد و نتایج رتبه بندی تامین کنندگان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، ارزیابی تامین کننده، انتخاب تامین کننده، تصمیم گیری چندمعیاره، AHP فازی، TOPSIS
  • حسین کماسی*، سید محمدجواد میرزاپور آل هاشم صفحات 101-116

    در این پژوهش، مدل سازی یک مسئله برنامه ریزی ریاضی برای طراحی زنجیره تامین پایدار با استفاده از تکنیک های ناب انجام می شود. از این رو، یک مدل چندهدفه غیرخطی عددصحیح آمیخته ارایه شده است. در این مقاله چندین تکنیک ناب معرفی شده اند که هر یک پس از پیاده سازی در سازمان اثراتی را با خود به همراه دارند و از این تکنیک ها برای دستیابی به یک زنجیره تامین پایدار کمک گرفته شده است. مدل ارایه شده یک مدل سه سطحی شامل تامین کنندگان، مراکز تولید و مصرف کنندگان نهایی است. برای حل ابتدا مدل خطی شده و سپس با استفاده از رویکرد برنامه ریزی آرمانی فازی حل می شود. درنهایت برای اعتبار سنجی، مدل در قالب یک مثال عددی حل شده و به تحلیل حساسیت پارامترهای مهم آن پرداخته می شود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهند که پیاده سازی تکنیک های ناب باعث صرفه جویی در هزینه ها شده و علاوه بر آن به سازمان در رسیدن به اهداف زیست محیطی و اجتماعی کمک می کند.

    کلیدواژگان: طراحی زنجیره تامین، پایداری، زنجیره تامین ناب، برنامه ریزی آرمانی فازی
|
  • Sayyed Jalal Mousavi Shamsabad, HosseinAli Bahramzadeh *, Mosayeb Samanian Pages 4-19

    Knowledge management evaluation in organizations is a pivotal pillar in achieving vision goals. In the past decade, knowledge in scientific and organizational dimensions has gained considerable attention and knowledge is currently considered as the foundational basis of competition. New organizations are based on knowledge and should be able to create it and use it when necessary. These factors have established a new paradigm in the field of management called “knowledge management”. The purpose of this study is to investigate possible effects of applying knowledge management on wheat supply chain management in Iran State Trading Company using a balanced scorecard. The present research is developmental and applies an evaluation survey model. The statistical population and sample size are 86 managers and deputies of the company at the provincial level, all of whom have been selected for research. Hypotheses were tested by structural equation modeling (SEM) through Smart PLS software and the research findings showed that in the wheat supply chain, there is a positive and significant relationship between the creation, application and transfer of knowledge with financial performance, stakeholders, internal processes and the growth of learning. Additionally, the dimensions of knowledge management had the least impact on the company's financial performance.

    Keywords: Creating knowledge, Applying knowledge, Knowledge Transfer, knowledge management, Wheat supply chain, balanced scorecard
  • Negin Jahanbakhsh *, Hamid Tohidi Pages 20-36
    Knowledge management evaluation in organizations is a pivotal pillar in achieving vision goals. In the past decade, knowledge in scientific and organizational dimensions has gained considerable attention and knowledge is currently considered as the foundational basis of competition. New organizations are based on knowledge and should be able to create it and use it when necessary. These factors have established a new paradigm in the field of management called “knowledge management”. The purpose of this study is to investigate possible effects of applying knowledge management on wheat supply chain management in Iran State Trading Company using a balanced scorecard. The present research is developmental and applies an evaluation survey model. The statistical population and sample size are 86 managers and deputies of the company at the provincial level, all of whom have been selected for research. Hypotheses were tested by structural equation modeling (SEM) through Smart PLS software and the research findings showed that in the wheat supply chain, there is a positive and significant relationship between the creation, application and transfer of knowledge with financial performance, stakeholders, internal processes and the growth of learning. Additionally, the dimensions of knowledge management had the least impact on the company's financial performance.
    Keywords: Creating knowledge, Applying knowledge, Knowledge Transfer, knowledge management, Wheat supply chain, balanced scorecard
  • Mohammadreza Jafari * Pages 37-66
    In this research, the issue of open location and routing in the four-tier supply chain, including suppliers, manufacturers, distribution centers and retailers, is addressed using a multi-objective mathematical model and taking into account the factors of sustainable development. Material transportation between all levels is direct and is routed between distribution centers and customers as well as manufacturers with customers. The flow of raw materials between suppliers and producers will be based on the technical specifications of the final products. In other words, for each final product, the required composition of raw materials is determined as the input parameter and based on that, the required amount of raw materials for the production of each product is estimated. In many studies, it is assumed that the vehicles are assets to the organization and must return to the distribution center after providing the service. In distribution centers, in order to create flexibility in meeting customer demand, different capacity levels are considered, with the employment of each capacity level having different environmental and social effects and are solved using the mathematical model of the Epsilon constraint method in small dimensions. NSGAII, PESAII and MOGWO meta-heuristic algorithms have been used to solve large-scale problems.
    Keywords: Sustainable construction supply chain, Multi-Objective Optimization, Direct delivery, Meta-Heuristic Algorithms
  • Vahid Abbaszade Narmighi, Soroush Avakh Darestani *, Hamed Soleimani, Rana Imannezhad Pages 67-82
    Since its emergence, Mining industries have played a rather significant role in every dimension of human and economic development. The industry’s expansion can act as a key factor in the development of any given country. While such developments can bring numerous advantages, it has negative impacts on the surrounding environment and attempts in minimizing any negative environmental outcome have been made. Supply chain embodies all activities related to the flow and conversion of goods and moreover, flow of information from the stage of minerals’ extraction to the delivery of goods to consumers. This thesis, which employs a multi-objective optimization design for optimizing waste management in sustainable supply chain case study in ballast stone mine, has three objectives. The first objective is to minimize the cost of installation and transportation, thereby achieving economic process refinements. The second objective is minimizing the production of Co2 gas through transportation and production process, hence reducing environmental complications and the third objective is achieving technological improvements by reducing the product quality deviation. The aforementioned model is solved using the GAMZ software by LP metric method. The results show the overall cost of the ballast stone and waste, concerning fixed costs and transportation costs in sending them to the customers on request, the amount of CO2 emissions, and the extent of total deviations of quality goals for each parameter between the extracted mineral and the products delivered to the customers.
    Keywords: Sustainable Supply Chain, Mining industry, Ballast stone, Waste management, Multi-Objective Optimization
  • Sana Dangkoub *, AmirHossein Enzebati Pages 83-100

    Supplier Evaluation is one of the most important decision processes in supply chain management; having different selection criteria beyond price, quality and delivery time. Realizing the importance of this process for the industry, the purpose of the present study is to use two decision making analysis techniques to provide a flexible framework for evaluating and selecting suppliers. Based on the challenge of Nian Electronic Company to the need to revise the supplier evaluation process, the proposed framework of the present research was implemented in this organization. In this way, a team of experts was selected to provide the required data set to implement the proposed research framework in four areas: selection of criteria set, their pairwise comparisons, significance level of each criterion and scoring to suppliers. The code for executing the criteria weighting phases and ranking the alternatives was written in MATLAB software. All of the present research data and the proposed framework is applicable to any industrial context. In order to test the proposed framework, a numerical example was solved and the supplier ranking results were presented

    Keywords: Supply Chain, Supplier evaluation, multi criteria decision making, fuzzy AHP, TOPSIS
  • Hossein Komasi *, Seyed MohammadJavad Mirzapour Al E Hashem Pages 101-116

    The design of sustainable supply chain networks has attracted more attention in recent years as it encompasses all three economic, social and environmental factors at the same time. The lean philosophy is to achieve a system that is free from any waste. There are different techniques to implement lean in the organization. Each of these techniques, through their effects, helps the organization to improve sustainability performances of the overall business. This paper proposed a multi objective mixed integer nonlinear programing for sustainable supply chain network design using lean techniques. The proposed model is aimed at maximizing social benefits while minimizing economic costs and environmental impacts. In this paper, 10 lean techniques with the effects of each are introduced, which calculate the impact of each of these techniques on different aspects of sustainability. we introduce a solution procedure based on linearization . Finally, a single aggregated objective function is derived using a fuzzy goal programming approach. In addition, sensitivity analysis is conducted to provide deeper understanding of the proposed model. The results show that lean implementation in supply chain design reduces costs, helps the organization to improve sustainability performances, and gives better results when compared to the non-compliant state.

    Keywords: Sustainable Supply Chain, Lean Supply Chain, Fuzzy goal programing