فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 30 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمشید نصرت آبادی *، جواد پسندیده صفحات 15-33

    با گسترش رسانه‌های اجتماعی در فضای سایبری امروزه بشر در معرض بمباران وسیع انواع تولیدات رسانه‌ای قرار گرفته است. رسانه‌های اجتماعی با گردآوری و انتشار اطلاعات، آگاهی‌های لازم را در حوزه‌های مختلف اجتماعی ایجاد می‌کنند و با ترفندهای رسانه‌ای به برخی مطالب و موضوعات، آنها را هدفمند به مخاطب انتقال می‌دهند. از جنگ جهانی دوم به بعد، جنگ رسانه‌ای به یک رشته علمی و راهبردی (استراتژیک) تبدیل شد که ذات و سرشت اصلی قدرت نظامی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشورهایی مثل آمریکا را تشکیل می‌دهد. فضای سایبر، دارای شاخصه‌ها و ویژگی‌هایی است که آن را از سایر رسانه‌ها جدا نموده و به عنوان محور اصلی جنگ نرم قرار داده است. در پژوهش پیش رو که در رده پژوهش‌های نظری و کاربردی قرار می‌گیرد، تلاش شده با روش توصیفی-تحلیلی شرحی از جنگ رسانه‌های اجتماعی در فضای سایبر ارایه و سپس با واکاوی و بررسی ادبیات و مبانی نظری، تکنیک‌های مورد استفاده در جنگ رسانه‌های اجتماعی شناسایی و اقدامات حفاظتی و پدافندی در مواجهه با آن احصاء گردد؛ بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر دستیابی به پاسخ این سوال است: «اقدامات حفاظتی در مواجهه با جنگ رسانه‌های اجتماعی در فضای سایبری کدام‌اند؟» یافته‌های این تحقیق بر این نکته صحه می‌گذارند که عمده اقدامات حفاظتی در مواجهه با جنگ رسانه‌های اجتماعی عبارتند از: راه‌اندازی شبکه‌های اجتماعی بومی، ایجاد اتاق فکر جنگ رسانه‌های سایبری، تشکیل یگان‌های سایبری، پرورش تفکر انتقادی، استفاده از دیپلماسی سایبری، انجام عملیات روانی متقابل، آگاهی‌بخشی و به عرصه کشاندن نخبگان در این عرصه، تصویرسازی درست توام با امیدآفرینی.

    کلیدواژگان: رسانه، جنگ رسانه ای، فضای سایبر، رسانه های اجتماعی
  • علیرضا تنهایی، رسول احمدی صفحات 35-61

    در عصر حاضر یکی از راه‌های موثر در کاهش تاثیر تهدیدات متنوع دشمن علیه جمهوری اسلامی ایران ارایه آموزش‌های پدافند غیرعامل به عنوان راهبردی مهم و حیاتی به علت برخورداری از ایجاد ضریب بازدارندگی بالا است. مدارس، مراکز آموزشی و فرهنگیان به عنوان انتقال‌دهندگان فرهنگ به آینده‌سازان کشور، بهترین و شایع‌ترین مکان و افراد در نظام تعلیم و تربیت هستند که با توجه به شرایط و وضعیت دنیای امروز و تهدیدها و توطیه‌های مختلف، می‌توانند مخاطبین چندمیلیونی خود اعم از دانش‌آموزان و اولیاء آنان را با مفاهیم و اهمیت پدافند غیرعامل به عنوان یک اصل مهم، حیاتی و تعیین‌کننده آشنا سازند. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف مقاله حاضر شناسایی آسیب‌های آموزش مبحث پدافند غیرعامل درس آمادگی دفاعی مدارس دوره اول متوسطه است. نوع پژوهش کاربردی و روش آن تحلیل محتوا می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را معلمین درس آمادگی دفاعی دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 99- 1398 به همراه اعضای کمیته پدافند غیرعامل آموزش ‌و پرورش و سرگروه‌های درس آمادگی دفاعی تشکیل داده‌اند. تجزیه‌وتحلیل داده‌های حاصل از مصاحبه از شیوه مقوله‌بندی و کدگذاری بیانگر این است که مهم‌ترین آسیب‌های محتوایی مبحث آموزش پدافند غیرعامل درس آمادگی دفاعی دوره اول متوسطه عبارت‌اند از: ضعف متون و محتوا از نظر کمی و کیفی، بازنگری نشدن محتوای پدافند غیرعامل در کتاب پایه نهم و به‌روز نبودن محتوای پدافند غیرعامل، مهم‌ترین آسیب‌های آموزشی مبحث آموزش پدافند غیرعامل درس آمادگی دفاعی دوره اول متوسطه عبارت‌اند از: کافی نبودن رسانه‌های آموزشی موجود، برگزار نشدن مانور و رزمایش پدافند غیرعامل و مهم‌ترین آسیب‌های نیروی انسانی مبحث آموزش پدافند غیرعامل درس آمادگی دفاعی دوره اول متوسطه عبارت‌اند از: نداشتن دبیر متخصص و برگزار نشدن دوره‌های آموزشی ضمن خدمت برای دبیران.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش، پدافند غیرعامل، دوره اول متوسطه
  • اصغر اصغرزاده *، محسن گل سرخ حق صفحات 63-78

    تحقیق حاضر با هدف تدوین چالش‌های حوزه امنیت عمومی جمهوری اسلامی ایران انجام پذیرفت و با رویکرد تحقیقات آمیخته اکتشافی و بر اساس نظریه تطبیق مستمر 28 نفر از خبرگان در ستاد کل نیروهای مسلح به صورت غیراحتمالی انتخاب و با آنها مصاحبه انجام پذیرفت. در بخش کمی نیز تعداد 146 پرسشنامه به صورت تصادفی در اختیار نمونه آماری قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل استنباطی از آزمون t مستقل با نرم‌افزار SPSS26 جهت تعیین وضعیت موجود و مطلوب در مقولات احصاء شده استفاده شد. در نهایت یافته‌های حاصل از تحقیق نشان داد که: از مقوله‌های احصاء شده در این پژوهش در بعد فرهنگی اجتماعی هشت عامل، در بعد سیاسی هفت عامل، در بعد اقتصادی هشت عامل و در بعد فناوری نیز شش عامل احصاء شدند که دارای اختلاف معناداری هستند؛ به طوری که در وضعیت موجود از میانگین ملاک کمتر و در وضعیت مطلوب از میانگین ملاک بالاتر می‌باشند.

    کلیدواژگان: چالش، امنیت عمومی، جمهوری اسلامی ایران
  • ذبیح الله عاشوری، مسعود یوسفی آهنگران* صفحات 79-102

    مقاله حاضر برگرفته از پژوهشی با عنوان «شاخص‌های سینمای تراز جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)» انجام شده است. روش این تحقیق تحلیل محتوای کیفی است. جامعه آماری متن سخنرانی‌های مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) درباره سینما است. در این تحقیق از «تمام شماری» استفاده شده و شیوه گردآوری داده‌ها «تلخیص داده‌ها» و ابزار گردآوری داده‌ها «کدنامه» است. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که از دیدگاه مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) سینمای تراز انقلاب اسلامی باید بر فرهنگ و کیان خانواده ایرانی اسلامی متمرکز باشد. تولید بیشتر آثار سینمایی در زمینه دفاع مقدس مد نظر باشد، به ارزش‌های اسلامی و اخلاقی اهمیت داده شود و به آرمان‌های دین اسلام در فیلم‌ها پرداخته شود. نتایج تحقیق نیز نشان داد که سینمای تراز جمهوری اسلامی مقوله‌ای است که می‌تواند در سینمای کشور ما تحقق یابد قطعا در آینده؛ سینمای دینی، سینمای معناگرا، سینمای دفاع مقدس با اقبال سینماگران و صاحب‌نظران و مخاطبان آن‌ها مواجه خواهد شد.

    کلیدواژگان: سینمای تراز جمهوری اسلامی، تحلیل محتوای کیفی، سینمای دینی، هنر دینی، هنر ایرانی اسلامی، سینمای دفاع مقدس
  • علی بیگی، ابوالفضل رنجبری *، محمد محمدزاده اصل، جمال بیگی صفحات 103-132
    زمینه و هدف

    حفظ استقلال و تمامیت ارضی و ایجاد امنیت و آرامش در جامعه، یکی از کارکردهای مهم نظام سیاسی هر کشور بوده که برای تحقق آن نیروهای نظامی و انتظامی ساماندهی می‌شود. به همین منظور کارکنان وظیفه برای تقویت امنیت ملی در بسیاری از کشورها، مهارت‌های دفاع از کشور را به طور سازمان‌یافته آموزش می‌بینند. هدف این مقاله، مطالعه نقش مهارت‌آموزی کارکنان وظیفه در تقویت امنیت ملی و پیشگیری از بیگاری است.

    روش تحقیق

    تحقیق حاضر بر اساس روش توصیفی و تحلیلی و بر پایه اسناد و منابع کتابخانه‌ای نگاشته شده است.

    یافته‌ها

    مهارت‌آموزی و ایجاد حس مسئولیت‌پذیری در کارکنان وظیفه، جهت پیشگیری و مقابله با احساس بیگاری در دوران خدمت وظیفه عمومی، مکانیسم بازدارنده‌ای محسوب می‌شود که در صورت آماده‌سازی بسترهای اجرایی آن برابر استانداردهای نظام بین‌المللی کار، ضمن تقویت امنیت ملی کشور، موجبات اشتغال مهارت‌محور برای بعد از این دوره هم فراهم می‌شود.

    نتیجه‌گیری

    مهارت‌آموزی کارکنان وظیفه با پیشگیری از بیگاری نیروی کار جوانان، ضمن تقویت امنیت ملی کشور، مسئولیت‌پذیری آن‌ها را در نظام فردی و اجتماعی نیز به جهت کسب مهارت‌های لازم افزایش می‌دهد.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، کارکنان، وظیفه بیگاری، امنیت ملی
  • مهدی باقری هشی، محمدحسین پناهی، فرخ منصف صفحات 133-156

    مطالعات علم سنجی مسیری برای ارایه تصویر روشن از وضعیت علمی سازمان ها، مراکز علمی و دانشگاه ها و موسسات و هم چنین برای تحلیل و سنجش مدارک علمی است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل ارزیابی و علم-سنجی کمیت و کیفیت کتاب های پدافند غیرعامل در بازه سال های 1395 تا 1398 صورت گرفته است. نوع پژوهش کاربردی بوده و با استفاده از روش توصیفی - پیمایشی و علم سنجی داده های تعداد 170 جلد کتاب درحوزه پدافند غیرعامل با استفاده از روش های آماری توصیفی و فرمول های ضریب همکاری نویسندگان و میزان تاثیر نویسندگان به صورت تمام شمار مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد تا سال 1385 هیچ کتابی در ایران در حوزه پدافند غیرعامل تولید نشده است. در سال-های 1385 و 1386 فقط دو کتاب چاپ شده و از سال 88 با یک جهش قابل ملاحظه 27جلد کتاب در زمینه پدافند غیرعامل به چاپ رسیده است. تا سال 95 روند تولید کتاب دارای فراز و نشیب بوده است که در همین سال یک جهش دو برابری در تولید کتاب های پدافند اتفاق افتاده است، اما از سال 95 تا 98 نیز تولید کتاب از نظر کمی روند سعودی یا نزولی نداشته است و دارای نوسانات متعددی است. موضوعات نظامی از بالای نود درصد از تالیفات را بخود اختصاص داده و موضوعات فرهنگی با اختلاف معنی داری در رتبه دوم قرار دارد. بیش از 75 درصد از کل کتاب ها تالیف بوده است. ضریب همکاری نویسندگان 518/0 می باشد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، علم سنجی، سنجش، ضریب همکاری، میزان تاثیر
|
  • Jamshid Nosrat Abadi*, Javad Pasandide Pages 15-33

    In tandem with the spread of social media in the cyber space, human is in the exposure of the severe bombardment by varied media products. Social media develop information in various spheres through gathering and emitting data and communicate it to the audience with media tactics. As of the World War II upwards, media warfare has turned into a strategic scientific discipline which shapes the core of national military, economic, cultural and political power of many states such as America. The cyber space is of features and characteristics which distinguish it from other media and make it the bedrock of soft war. The present study as a theoretical and applied research seeks to develop a description of social media warfare in the cyber space with descriptive-analytic method and the explore the techniques applied in the social media warfare and develop the related countermeasures by means of the review of the related literature. Accordingly, the present study aims at the countermeasures against the social media warfare in the cyber space as a question. The findings of the study suggest the main countermeasures as follows: establishment of local social media, cyber media think-tank and cyber unit, development of critical thinking, exploitation of cyber diplomacy, conduct of psychological counter-operation, information and employment of the concerned experts, and true imaging along with giving hope.

    Keywords: media, media warfare, cyber space, social media
  • Alireza Tanhaei, Rasoul Ahmadi Pages 35-61

    Contemporarily, one of the effective ways to mitigate the adversary’s threats against the IRI is to train passive defense as a substantial critical strategy due to having high deterence. Schools, academic centers and cultural practitioners as the ones who transfer culture to the next generation, are the best individuals and places in the education that given the current conditions of today’s world could familiarize dozens of a million of audience including students and parents with the concepts and significance of passive denfense as a substantial, critical and determinent principle. Acoordingly, this articale aims at the pathology of passive defense training as a syllabus in the 1st year of high school in the frame of an applied research with thematic analysis. The population of the study consists of defensive preparedness teachers of the 1st year in high school in academic year 2019-2020 together with the Education Pssive Defense Committee and the heads of defensive preparedness department. The analysis of the data coming out of the interviews with categorization and coding reveals that the utmost important thematic damage in the theme of the study is poor texts in quality and quantity, non-review of the passive defense content in the book of 9th academic year, and non-update of passive defense content; on the other hand, the most substantial academic damages concerned to passive defense chapter in the defenseive preparedness in the 1st year of high school are the insufficiency of educational media, not holding the manuveor in passive defense; finally, the most substantioal damages in manpower concerned to the passive defense chapter in defensive preparedness in the mentioned year is the lack of speciallized teachers and in-service training courses for the teachers.

    Keywords: pathology, education, passive defense, 1st year in high school
  • Asghar Asgharzade*, Mohsen Golsorkh Hagh Pages 63-78

    The present study aims at the examination of the IRI’s challenges in public security with a mixed exploratory approach and based upon the theory of continuous adaptation, 28 experts from the general staff of armed forces were impropapably selected to be interviewed. Quantitatively, 146 questionnaires were distributed to the sample and we used the Independent T Test with SPSS26 to define the status quo and the desirable one in the spheres. Finally, the outcome of the study suggests that out of the spheres examined in the study in socio-culture, 8 factors, and politically, 7 factors and also economically, 8 factors as well as technologically, 6 factors were developed which were of sensible difference in such a way that they were lower than the average in the status quo and upper than the average in the desirable status.

    Keywords: Challenge, public security, IRI
  • Zabih-o Allah Ashouri, Masoud Yousefi Ahangaran* Pages 79-102

    The present article is rooted in a research titled “IRI’s Cinematic indices in the Viewpoint of Supreme Leader(PH) with Qualitative Thematic Analysis.” In the same vein, the population of the study is made up of the speeches delivered by the Supreme leader (PH) on cinema. Doing so, we used “Census” and gathered data through “briefed data” and “coding”. The outcome of the study reveals that in the viewpoint of the Supreme Leader (PH), the cinema appropriate to the Islamic Revolution must be focused on the culture and heritage of Islamic-Iranian family. Following, it must further consider the works on the Sacred Defense, shall pay attention to the Islamic and ethical values and deal with the aspirations of Islam in the films. The outcome of the study suggested that the cinema at the level of the Islamic Revolution which could be realized in our country will be welcomed by the related practitioners, experts and the audience in the future of religious cinema, semantic cinema and sacred defense cinema.

    Keywords: cinema at the level of Islamic Revolution, qualitative thematic analysis, religious cinema, religious art, Islamic-Iranian art, sacred defense cinema
  • Ali Beygi, Abolfazl Ranjbar*, Mohammad Mohammadzade Asl, Jamal Beygi Pages 103-132
    Background and purpose

    Provision of independence, territorial integrity, and establishment of security and peace in society is one of the main functions of any polity for which military and police are organized. To that end, the draftees are organizedly trained to reinforce the national security in many countries. In the same vein, the current paper studies the skills of draftees to reinforce the national security and impede unemployment.

    Methodology

    the present study has been conducted upon descriptive-analytic method and on desk.

    Findings

    Skill-learning and accountablity of draftees impedes unemployment during the military service as a deterrent mechanism that, if well provided by executive bedrocks in tandem with international standards, while reinforcing the national security, it provides for skill-based employment in the post-service period.

    Conclusion

    Draftees’ skill-learning while impedes unemployment of the youth, reinforces the national security and their accountability in the society. In the same vein, this paper studies contradictions in the regulation on labor and the national military service and provides for the new legal requirements for development of skill-learning of draftees.

    Keywords: skill-learning, draftess, unemployment, national security
  • Mahdi Bagheri Hashi, Mohammadhosein Panahi, Farrokh Monsef Pages 133-156

    Scientometric studies are a way to provide a clear picture of the scientific status of organizations, scientific centers and universities and institutes, as well as to analyze and evaluate scientific evidence. The aim of this study was to analyze the evaluation and scientometrics of the quantity and quality of passive defense books in the period 1395 to 1398. The type of research is applied and using descriptive-survey method and scientometrics of data of 170 volumes of books in the field of passive defense using descriptive statistical methods and formulas of authors' coefficient of cooperation and the effect of authors in full. Has been evaluated and analyzed. Findings show that until 2006, no book has been produced in Iran in the field of passive defense. In 2006 and 2007, only two books were published, and since 1988, with a significant leap, 27 volumes of books in the field of passive defense have been published. Until 1995, the process of book production has had ups and downs, in which a double jump has occurred in the production of defense books, but from 1995 to 1998, book production did not have a Saudi or declining trend in terms of quantity. There are several fluctuations. Military subjects account for more than 90% of the writings, and cultural subjects are in second place with a significant difference. More than 75% of all books have been written. The co-authorship coefficient is 0.518.

    Keywords: Passive defense, scientometrics, measurement, cooperation coefficient, impact rate