فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال بیست و دوم شماره 67 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن خسروی* صفحات 9-39

    وقایع و بلایای طبیعی و غیرطبیعی همواره حیات بشر را مورد تهدید قرار می دهد، لذا مصون سازی زندگی انسان در برابر آن ها بسیار پراهمیت می باشد. کروناویروس (کووید 19) به عنوان یکی از مسری ترین نوع بیماری های همه گیر، زندگی کل مردم دنیا را تحت تاثیر قرار داده و باعث آسیب به تمام ابعاد حیات بشر بویژه حقوق بنیادین شده است. یکی از مصادیق اساسی حق های بشری، حق سلامت روان می باشد که بیش از سایر موارد حقوق بشر آسیب پذیر می باشد. در دوران همه گیری کووید 19 اکثر مردم، بحران روانی را تجربه می نمایند اما گروه های خاصی نظیر بیماران روانی، افراد تنها، کودکان، کارگران، سالمندان، پناهجویان، فقرا و کارکنان درمانی بیشتر از سایرین متاثر می شوند. هدف اساسی پژوهش، تببین رابطه سلامت روان و حقوق بشر و تحلیل سازوکارهای ماده 12 میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و نظریه عمومی شماره 14 کمیته میثاق در حمایت از حق سلامت روان در برابر کووید 19 با رویکردی توصیفی- تحلیلی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ماده 12 میثاق و نظریه عمومی مذکو از ظرفیت ها و سازوکارهای لازم برای حمایت و صیانت از حق سلامت روان و تجویز تعهدات و تکالیف دولت در ایفا و تضمین حق سلامت روان افراد آسیب پذیر از کرونا برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: حق سلامت روان، کووید 19، حقوق اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی، نظریه عمومی (شماره 14) ماده 12 میثاق، تعهدات دولت
  • علیرضا جلالی*، محمد ابوعطا صفحات 41-61

    شیوع کروناویروس در ایتالیا سبب فراهم شدن چارچوبی برای اعلام وضعیت اضطراری توسط دولت شده است. این مهم علی رغم ایجاد فرصت برای مدیریت مقتضی بحران، خطر محدودیت بیش از حد حقوق بنیادین مردم را به وجود آورده است. پرسش اصلی مقاله این است که اقدامات حکومت ایتالیا برای جلوگیری از کروناویروس تا چه حدی با حقوق بنیادین اعلام شده در قانون اساسی این کشور قابل تطبیق می باشند؟ که با روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی آن می پردازد. پس از بررسی مفهوم وضعیت اضطراری، توصیف تصمیمات ویژه حاکمیت و اعلام چالش های مربوط به محدودیت حقوق بنیادین، این نتیجه حاصل می شود که اقدامات دولت، تاثیرگذاری بسیار منفی بر تضمین حقوق بنیادین و آزادی های عمومی مردم داشته اند. نه تنها این تصمیمات اضطراری و فوق العاده، مخل حقوق مردم در یک نظام مردم سالار محسوب می شوند، بلکه عدم نظارت دقیق مجلس بر اعمال هیات وزیران سبب می شود تا نگاه ها و نظرات انتقادی به اعمال دولت این کشور منطقی به نظر برسند.

    کلیدواژگان: ایتالیا، حقوق بنیادین، حکومت قانون، کروناویروس، وضعیت اضطراری
  • مسعود علیزاده، شهرام زرنشان* صفحات 63-82

    بحران کرونا یا کووید-19 که از نوامبر 2019 در چین آغاز شد و به سرعت جهان را تحت تاثیر قرار داد، سوالات مهمی را در ارتباط با مسئولیت دولت های درگیر با این بحران مطرح نمود. یکی از مهمترین این مسایل، تعیین قواعد رفتاری دولت ها در برخورد با این بحران در جهت حفظ حقوق شهروندان و دولت های دیگر بود. اصل تکلیف دولت ها به اتخاذ «تلاش بایسته» (duediligence) در برابر بحران ها یکی از قواعد ناظر بر رفتار حاکمیت ها در ایفای تعهدات بین المللی آنها می باشد. اگرچه محتوای این اصل به عنوان یکی از هنجارهای رفتاری دولت ها برای حمایت از حقوق «دیگران» موضوع تازه ای نیست، با این همه ویژگی های این بحران در اجرای آن باید مورد توجه قرار گیرد. اصل منع اضرار به غیر (NoHarm) که سابقا در حقوق بین الملل محیط زیست به رشد و بالندگی رسیده بود- به عنوان یکی از نتایج اصل تلاش بایسته- از چارچوب های مهم تنظیم رفتار دولت ها برای مقابله با این بحران محسوب می گردد که در این نوشتار مورد بررسی قرار گرفته است. به علاوه در این مقاله اجرای این اصل در ایفای تعهدات حقوق بشری دولت ها در برابر بحران کرونا و نیز اجرای مقررات بهداشتی که در قالب سازمان جهانی برای دولت ها مقرر گردیده است، مورد بررسی شده است.

    کلیدواژگان: ویروس، کرونا، هوشیاری بایسته، حقوق بین الملل، حقوق بشر
  • سیامک کریمی* صفحات 83-111

    سه ماه پس از شیوع ویروس کرونا (کووید-19) بالغ بر 200 کشور در جهان گرفتار این ویروس شده اند. ابعاد گسترده و فرامرزی این بیماری، بررسی این موضوع را ضروری می کند که دولت ها طبق حقوق بین الملل چه تعهدی در راستای پیشگیری و جبران خسارت از زیان فرامرزی به طور کلی و این بیماری به طور خاص دارند. این مقاله می کوشد تا قلمرو این دسته از تعهدات دولت ها را مشخص کند. شایع ترین روایت از علت ایجاد کرونا، به خرید و فروش برخی حیوانات وحشی در بازار ووهان چین مربوط می شود اما از آنجا که هنوز به طور کامل، علت قطعی پدیداری ویروس کرونا مشخص نشده است، در نتیجه، این مقاله تعهد دولت ها در پیشگیری از خسارت ناشی از کرونا را دو سناریوی فرضی بررسی می کند تا تمامی ابعاد این موضوع را پوشش دهد. در سناریوی فرضی نخست، با فرض دخالت بازار حیوانات وحشی ووهان چین، تعهد دولت منشا (چین) درباره پیشگیری و جبران خسارت کووید-19بررسی می شود. در سناریوی فرضی دوم، چنین پنداشته می شود که هیچ علت مشخصی برای این بیماری وجود ندارد و تعهد عام دولت ها به پیشگیری از زیان فرامرزی ناشی از کرونا مورد مطالعه قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تعهد به پیشگیری، جبران خسارت، زیان فرامرزی، کووید 19، دولت منشاء
  • بهرام پشمی* صفحات 111-140

    به موجب نظام بین المللی حقوق بشر، انسان قرن بیست و یکم دارای حق ذاتی نسبت به حقوق بشر می باشد. در این میان گرچه دولت ها مکلف به رعایت کامل آن شده اند، اما از طرفی این حقوق به اما و اگرهای مبتنی بر حیات و بقا و همچنین امنیت و ثبات کشورها پیوند خورده است. این در حالی است که به دلیل گره خوردن حق بر سلامت و بهداشت عمومی با دیگر حق های بشری، استفاده از نظام تعلیق در پوشش حفاظت از حق بر سلامت در وضعیت فوق العاده کرونا، تحقق حق مزبور را با چالشی مضاعف مواجه نموده است؛ لذا در بخش ذاتی این چالش، اتخاذ تدابیر بهداشتی سازگار با حقوق بشر قرار دارد. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با فرض امکان تعلیق حق های بشری در وضعیت اضطراری کرونا، درصدد پاسخ به این پرسش اساسی است که تحقق حق بر سلامت با تعلیق حق های دیگر بشری، چگونه امکان پذیر هست؟ در عین حال چه اقداماتی برای کاهش اصطکاک میان حق بر سلامت با سایر مصادیق حقوق بشری لازم هست؟ به دلیل این که حقوق بشر چارچوبی برای متعادل کردن منافع فردی و جامعه فراهم می کند، تعادل حقوق به جای تعلیق یک حق به نفع دیگری می تواند در جهت حل این تعارض باشد.

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، تعادل حقوق، تناسب، ضرورت، مقررات بین المللی سلامت (2005)
  • حسین اسماعیل نسب *، رویا یوسفی، احسان شیخ زاده صفحات 141-166

    آزادی بیان شهروندان در حوزه بهداشت عمومی، با مفاهیم دیگری همچون امنیت ملی، نظم عمومی، اخلاق عمومی، حقوق و آزادی‌های دیگران ارتباطی تنگاتنگ دارد و با محدودیت‌های موجهی برای ابراز آن، توسط شهروندان در اسناد متعدد بین‌المللی از جمله ماده 19 میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی؛ ماده 29 اعلامیه حقوق بشر؛ اصول سیراکوزا و جنرال کامنت‌های 31 و 34 روبروست چرا که دولت‌ها شیوه‌های مختلفی را برای ارتقاء بهداشت عمومی جامعه بکار می‌گیرند تا در زمان بروز بیماری‌هایی مانند کرونا با سطح شیوع بالا، بتوانند مبارزه‌ای هماهنگ و اصولی را بر اساس معیارهای جهانی اجرایی نمایند. در این پژوهش، اسناد بین‌المللی که می‌توانند تعلیق و یا محدودیت‌هایی را بر آزادی بیان در حوزه سلامت عمومی (مانند شیوع ویروس کرونا) بر مردم تحمیل نمایند، به شیوه توصیفی– تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته ‌است، چرا که نویسندگان این مقاله معتقدند، آزادی بیان مطلق در حوزه بهداشت و سلامت عمومی، تبعات متعددی از جمله تشویش اذهان و ترویج استفاده از شیوه‌های غیرپزشکی در مقابله با بیماری‌ها را در میان مردم گسترش می‌دهد و می‌توان نسبت به آزادی بیان در حوزه سایبری، تبلیغاتی و خبری، محدودیت‌هایی را وضع یا تعلیق موقتی را اعمال نمود.

    کلیدواژگان: آزادی بیان، بهداشت، عمومی، تعلیق و محدودیت، ویروس کرونا
  • امیر مقامی*، محمدرضا ملت، مسعود احسن نژاد صفحات 167-191

    مطابق گزارش های سازمان بهداشت جهانی، ویروس کرونا به عنوان علت بیماری کووید19 ریشه در انتقال ویروس از خفاش به انسان داشته است. بسیاری از این نوع بیماری های کشنده، ناشی از تغذیه انسان از حیوانات وحشی است که منجر به تهدید امنیت انسانی میلیاردها انسان و مرگ چندصدهزار نفر شده است. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی به دنبال یافتن بنیان هایی برای ممنوع شناختن یا ممنوع ساختن تولید، مصرف و تجارت غذایی حیوانات وحشی در چارچوب حقوق بین الملل است. بدین منظور و با ارایه استدلال های حقوقی تبیین شده است که اولا حق برغذا مانع ممنوع شناختن این اقدامات نیست و حتی موید آن است. ثانیا تعهدات دولت ها درخصوص پیشگیری از بلایا ایجاب می کند تولید، مصرف و تجارت مصرف غذایی این حیوانات را ممنوع سازند. علاوه بر این، در فرض عدم ممنوعیت صریح نیز زیان های گسترده ناشی از مصرف حیوانات وحشی، دولت های قاصر از باب ورود خسارت مسئولیت بین المللی دارند. همچنین حفاظت از تنوع زیستی ایجاب می کند حقوق بین الملل چنین مصارفی را ممنوع سازد. بنابراین پیشنهاد می شود دولت ها از طریق انعقاد معاهده ای مشخص نسبت به توقف روند حاضر اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، حق بر غذا، پیشگیری از بلایا، مسئولیت ناشی از اعمال منع نشده، تنوع زیستی
  • عرفان شمس* صفحات 193-218
    با شیوع بیماری کووید-19در دنیا، اقدامات زیادی برای کاستن از آثار این همه گیری اجرایی شد. مهمترین آنها، توصیه به «ماندن در خانه» بود که  تبدیل به سر خط اصلی شعارهاشد. با این توصیه، مدارس، ادارات و کارخانه ها تعطیل شدند. همه گیری کووید-19 تا به حال تاثیرات بسیار زیادی در سبک زندگی مردم ایجاد کرده است و احتمالا تبعات دیگری را نیز به دنبال خواهد داشت. پرسش اصلی مقاله آن است که همه گیری کووید-19 چه فرصت ها و چالش هایی را به لحاظ زیست محیطی ایجاد می کند و چگونه بر حقوق محیط زیست تاثیر می گذارد؟ سیاست های قرنطینه سازی به کاهش تولید و حمل و نقل منجر شده است و کاهش چشمگیری در آلودگی ناشی از این رفتارها پدید آمده است. سایر آثار ممکن است سریعا آشکار نشوند. ممکن است کووید- 19 آسیب پذیری بازماندگان را در برابر آلودگی در آینده افزایش دهد. تحولات دیگری نیز ممکن است به وقوع بپیوندد، از جمله بازنگری در ارزش های زیست محیطی و اقتصادی و بازنگری در نحوه تخصیص و مصرف منابع، زیرا کووید-19 اقتصاد جهانی، ملی و محلی را تحت تاثیر قرار می دهد. در نظر گرفتن هر یک از این تبعات و اثرات آنها  می تواند به توسعه حقوق محیط زیست و تدوین استراتژی های کارآمد کمک کند.
    کلیدواژگان: کوید-19، حقوق محیط زیست، ارزش های زیست محیطی، همه گیری، تغییرات زیست محیطی
|
  • Hassan Khosravi * Pages 9-39

    Natural and unnatural events and disasters always threaten human life, so the protection of human life against them is very important. As one of the most contagious diseases, Corona virus (Covid-19) has affected the lives of all people around the world and has damaged the fundamental rights of mental health, which is more vulnerable than other human rights cases. During the Covid-19 pandemic, most people experience a psychological crisis, but certain groups such as the mentally ill, single people, children, workers, the elderly, asylum seekers, the poor, and health workers are more affected than others. The main purpose of the research is to explain the relationship between mental health and human rights and to analyze the mechanisms of Article 12 of the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights and General Comments 14 of the Committee in support of Mental Health against Covid-19 with a descriptive-analytical approach. The results of the research show that Article 12 of the Covenant and the General Comments mentioned have the necessary capacities to protect the right to mental health and prescribe the obligations of the state in fulfilling the right to mental health of vulnerable people.

    Keywords: Protection of the Right to Mental Health against Covid, 19 in the Light of Article 12 of the ICESCR
  • Ali Reza Jalali *, Mohammad Abouata Pages 41-61

    The spread of Coronavirus in Italy has created the conditions for the government to declare the State of emergency. It has given the opportunity to manage the crisis, but has also limited people's fundamental rights. In this research, through the deductive-descriptive method, we will try to answer this main question: the actions of the Italian government to counter Coronavirus until what point are compatible with the fundamental rights present in the Constitution? After describing the concept of State of emergency, the government's decisions and the challenges about restriction of fundamental rights, we conclude that the government's actions have had a very negative impact on fundamental rights and freedoms. Not only these emergency decisions have had a very negative impact on people's rights in a democratic system, but the lack of parliamentary oversight about the actions of the Executive makes it reasonable to take a critical look at the actions of the Italian government.

    Keywords: Coronavirus, Fundamental Rights, Italy, Rule of law, State of Exception
  • Massoud Alizadeh Pages 63-82

    Coronavirus crisis that began since November 2019 in China influenced the entire World rapidly. This crisis provoked some important questions regarding its legal aspects. One of these questions was about the duty of States in realm of individuals’ rights. Due diligence in international law should be considered a key notion for regulation of States’ behavior concerning the coronavirus crisis. Content of this flexible principle as a conduct rule is not a new innovation. No-harm rule as corollary of that principle could be described as an appropriate framework in regulating the conduct of States regarding their neighbors during Covid-19 outbreak. States’ obligations for respecting the human fundamental rights as a key point have been studied in this article. The shadow of due diligence principle on fulfillment of International Health Regulation by States has been the core of this study.

    Keywords: Corona, virus, Due diligence, International Law, Human Rights
  • Siamak Karimi * Pages 83-111

    Three months after the outbreak of the Coronavirus (Covid-19), more than 200 countries around the world have been infected with this virus. The wide and transboundary dimensions of this disease make it necessary to examine those obligations that States must bear to prevent and compensate transnational harm in general and those originated from the pandemic in particular. This article tries to define the scope of the States’ obligations. The most common cause of Corona is related to the sale and purchase of some wild animals in China's Wuhan Wet Market, but since the exact cause of the Corona virus has not yet been exactly determined, this article examines the States' commitment to prevent and compensate Corona’s transboundary damages in two hypothetical scenarios to cover all aspects of this issue. In the first hypothetical scenario, assuming the effect of the Wuhan Wildlife Wet Market in China, the obligation of the State of origin (China) to prevent and compensate for Covid-19 is being examined. In the second one, it is assumed that there is no specific cause for the disease, and then the general commitment of States to prevent transboundary harm is studied.

    Keywords: Obligation to prevent, Compensation, Transboundary harm, COVID-19, State of origin
  • Bahram Pashmi * Pages 111-140

    According to the international human rights system, human beings have an inherent right to enjoy human rights. In the meantime, although governments are obliged to fully comply with them, those rights are linked to life and survival issues, as well as the security and stability of the States. However, due to the entanglement of the right to health and public health with other human rights, the use of the suspension to cover the protection of the right to health in the extraordinary state of Corona has made the realization of this fundamental right doubly challenging. Therefore, the intrinsic part of this challenge is the adoption of health measures compatible with human rights. This article, descriptively-analytically, assuming the possibility of suspending human rights in the Corona emergency, seeks to answer the fundamental question of how the realization of the right to health is possible with the suspension of other human rights. At the same time, what measures are needed to reduce the friction between the right to health and other human rights cases? Since human rights provide a framework for balancing individual and societal interests, balancing rights instead of suspending one right for the benefit of another can help resolve this conflict.

    Keywords: The right to health, balance of rights, Proportionality, necessity, International Health Regulations (2005)
  • HOSSEIN ESMAEILNASAB *, roya yousefi, ehsan sheikhzade Pages 141-166

    Citizens' freedom of expression in the field of public health is closely related to other concepts such as national security, public morality, rights and freedoms of others And with justifiable restrictions on its expression by citizens in a number of international instruments, including Article 19 of the International Covenant on Civil and Political Rights; Article 29 of the Universal Declaration of Human Rights; The principles of Syracuse and General Comments 31 and 34 are challenged because governments use a variety of ways to promote public health, In the event of diseases such as corona with a high prevalence, they can carry out coordinated and principled struggles based on global standards. In this study, international documents that could impose suspensions or restrictions on public freedom of expression in the field of public health (such as the outbreak of coronavirus) have been studied in a descriptive-analytical manner, Because the authors of this article believe that absolute freedom of expression in the field of public health promotes many consequences, including promotion of the use of non-medical methods in the fight against diseases among the people And restrictions on freedom of expression in cyberspace, advertising, and news can be imposed or temporarily suspended.

    Keywords: Freedom of Expression, Public, Health, Suspension, Restriction, Coronavirus
  • Amir Maghami *, Mohammad Reza Mellat, Masoud Ahsan Nejad Pages 167-191

    As the reports of World Health Organization have proved so far, source of Covid-19 is the zoonotic virus which has been transmitted to human. Consumption of wild animals by humans as a source of nutrition is the main reason of emergence of these deadly diseases which has not only threatened the safety of millions but unfortunately has also put an end to lives of hundreds of thousands. This study through descriptive-analytical method tries to find the possible bases for prohibiting the production, consumption or trade of wild animals for nutritional purposes in international law. For this purpose and by legal arguments, it is explained that firstly; the right to food doesn’t ban these activities. Secondly, obligations of States on prevention of disasters oblige them to prohibit the production, consumption and their trade for nutritional purposes. In addition, in case of not finding an explicit basis for prohibiting these acts, States which don’t comply fully with their obligations in this regard will be presumed internationally liable. There is a lack of an obligation for States to prohibit these activities in order to preserve the biological diversity. Therefore, the conclusion of an international treaty is recommended for putting an end to the current trend.

    Keywords: Coronavirus, Right to food, Prevention of Disasters, Liability of States for Acts not Prohibited, Biological Diversity
  • Erfan Shams * Pages 193-218
    With the outbreak of Covid-19 in the world, many measures have been taken to reduce the effects of this pandemic. The most important of these was the recommendation to "stay home", which became the main line of slogans. With this recommendation, schools, offices and factories were closed. Covid-19 pandemic has so far made wide impacts in people's lifestyles, and is likely to have some other implications. The main question of this article is, what environmental opportunities and challenges does Covid-19 bring, and how do these affect environmental law? Quarantine policies have led to a reduction in production and transportation, and a significant reduction in pollution caused by these behaviors. Other implications may not be immediately apparent. Covid-19 may increase residuals vulnerability to future contamination. Other changes may occur, including revisions in environmental and economic changes and revisions in allocating and consumption of resources, as Covid-19 affects the global, national, and local economies. Considering each of these implications and their effects can help develop environmental rights and develop effective strategies.
    Keywords: Covid-19, environmental law, Environmental Values, Pandemic, Environmental Changes