فهرست مطالب

کارافن - سال هفدهم شماره 49 (پاییز 1399)

نشریه کارافن
سال هفدهم شماره 49 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/04
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمیده قنبری، محمدحسن ابراهیمی سرو علیا*، مقصود امیری، قاسم بولو، وجه الله قربانی زاده صفحات 13-27

    شناسایی رویکردهای نوین ارزیابی عملکرد و به کارگیری الگوی مناسب با وضعیت موجود سازمان، امری لازم و ضروری است. هدف این مقاله شناسایی عوامل و شاخص های ارزیابی عملکرد سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور است. تحقیق حاضر از نظر هدف، یک تحقیق توسعه ای- کاربردی است؛ زیرا قصد دارد تا به شناسایی عوامل ارزیابی عملکرد سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور بپردازد و از این طریق به طراحان سازمان کمک می کند تا شکل بهینه سازمان را اتخاذ کند. در پژوهش حاضر، بر اساس هدف ها و فرضیه های تحقیق، از ابزارهایی همچون پرسشنامه، مصاحبه و... استفاده شده است. این پژوهش با استفاده از نظر خبرگان به بررسی عوامل و شاخص های ارزیابی عملکرد در این سازمان می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که عوامل تاثیرگذار بر ارزیابی عملکرد در سازمان فنی و حرفه ای، به ترتیب عبارتند از: 1- توانمندسازی 2- اصلاح فرایندها 3- بهره وری 4- آموزش 5- انتقال دانش 6- مدیریت مالی. توجه به مولفه های بیان شده، در ارتقا و بهبود عملکرد سازمان و بهینه سازی منابع، بسیار موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش های مهارتی، ارزیابی عملکرد، تحلیل عاملی تاییدی و سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
  • عبدالله قاسمی خیرآبادی*، عباس خورشیدی، لطف الله عباسی، پرستو خسروی، یلدا دلگشایی صفحات 29-40
    حکمرانی آموزش های مهارتی و بذل توجه به کنشگران فروملی، پارادایمی بی بدیل در حکمرانی آموزشی می باشد که تعمیق این موضوع به طور همه جانبه با کمترین زمان و آسیب ممکن، توسعه کشور را پیش خواهد برد. هدف اصلی پژوهش، طراحی الگوی حکمرانی آموزش های مهارتی در سطح فروملی است. روش پژوهش از نظر اهداف، کاربردی، از نظر داده کیفی و از نظر نوع مطالعه، داده بنیاد نوظهور است. براساس روش نمونه گیری آگاهانه از نوع هدفمند گلوله برفی و براساس اشباع نظری، تعداد30 نفر خبره انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه های اکتشافی است بعد از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آنان به صورت کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت گرفت که بر اساس تحلیل داده ها الگوی مناسب حکمرانی آموزش های مهارتی در سطح فروملی ارایه گردید. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که این الگو از سه بعد: آموزش های مهارتی و کارآفرینی، حکمرانی، آموزش های مهارتی کیفی و بازارمحور و 27 مولفه و173شاخص سازنده، تشکیل شده است که در مقایسه با سایر الگوها از اعتبار بیشتری برخوردار است؛ بنابراین به کارگیری و عملیاتی کردن الگوی مذکور می تواند به ارتقای کیفی و کارآفرینی آموزش های مهارتی، کمک به سزایی کند.
    کلیدواژگان: الگو، آموزش های مهارتی، حکمرانی، داده بنیاد، فروملی
  • ازاده اریانا*، کرم الله دانش فرد صفحات 41-59

    به دلیل آشکارشدن اهمیت و نقش کارآفرینان در دهه های اخیر گذشته ، برگزاری برنامه های آموزشی ویژه به شکل های متنوع برای آموزش و پرورش کارآفرینان در مراکز دانشگاهی کشورهای مختلف، اعم از پیشرفته و در حال توسعه رو به گسترش نهاده است. این پژوهش از نظر نتیجه جزو تحقیقات توسعه ای است؛ زیرا به دنبال ارزیابی و سطح بندی شاخص های توانمندسازی دانشگاه فنی و حرفه ای در راستای به کارگیری ویژگی های دانشگاه کارآفرین؛ دانشگاه فنی و حرفه ای بندرعباس می باشد. از لحاظ هدف، جزو تحقیقات کاربردی است؛ در واقع رویکرد پژوهشی به لحاظ منطق گردآوری داده ها از نوع استقرای قیاسی است. در مرحله اول برای ساخت مدل از روش کیفی تحلیل محتوا با رویکرد کوربین و استروس انجام شد. جامعه آماری در مرحله کیفی ر ا خبرگان حوزه سیاست گذاران، مدیران، محققان و خبرگان فعال در زمینه توانمندسازی و کارآفرینی دانشگاه فنی و حرفه ای تشکیل می دهد. از روش های نمونه گیری قضاوتی هدفمند استفاده شده است. با10 نفر از خبرگان حوزه حقوق دانشگاهی مصاحبه شد. فرهنگ کارآفرینی و رشد ذهنی دانشجویان، مهم ترین نقش را در توانمندسازی دانشگاه فنی و حرفه ای داشته است.

    کلیدواژگان: توانمندی، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، دانشگاه فنی و حرفه ای، دانشجویان
  • مهدی روح اللهی، سید سجاد خانی پور، مهناز باقری، سید مهدی موسوی داودی* صفحات 61-77
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش ویژگی های شخصیتی و سلامت روانی بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان مازندران می باشد. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها، جزء پژوهش های توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان و مدیران (495 نفر) شاغل در اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان مازندران در سال 1397 تشکیل می دهد و از روش نمونه گیری تصادفی ساده و جدول کرجسی و مورگان (با حجم نمونه 217 نفر) برای نمونه گیری و از پرسش نامه های استاندارد به منظور جمع آوری داده های موردنیاز استفاده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شده اند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که ویژگی های شخصیتی، ارتباط معناداری با رفتار شهروندی سازمانی دارند (ضریب همبستگی: 776/0) و سلامت روانی نیز ارتباط معناداری با رفتار شهروندی سازمانی دارد (ضریب همبستگی: 630/0). علاوه بر این، نتایج پژوهش حاکی از آن است که ویژگی های شخصیتی، ارتباط معناداری با سلامت روانی کارکنان دارند (ضریب تاثیر: 842/0).
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سلامت روانی، رفتار شهروندی سازمانی، اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان مازندران
  • فاطمه بادزبان، کورش رضایی مقدم*، مهسا فاطمی صفحات 79-94

    بهره مندی از آموزش، یکی از مهم ترین عوامل در توسعه فعالیت های کارآفرینی است. زنان روستایی کارآفرین، از طریق آموزش، توانایی مقابله با موانع و به کارگیری روش های جدید و متناسب با تغییرات تکنولوژی و بازار را پیدا می کنند. این تحقیق، با هدف کلی تاثیر آموزش کارآفرینی بر عملکرد فعالیت های کسب وکارهای زنان روستایی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه زنان عضو شرکت های مادرتخصصی حمایت از توسعه فعالیت های کشاورزی استان فارس بود. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش پیمایش و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تعداد 269 نفر با استفاده از پرسشنامه انجام شد. نتایج نشان داد که شرکت در کلاس های آموزشی، تاثیر مطلوبی بر انگیزه، مهارت، آگاهی و دانش کارآفرینی زنان روستایی داشته است. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که بین زنان در سه گروه متفاوت با تعداد دفعات شرکت در کلاس های آموزشی، از نظر توسعه فعالیت کارآفرینی، تاب آوری فردی، تاب آوری کسب وکار، روش های بازاریابی و تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی، تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین، بین زنان در گروه های متفاوت، از لحاظ میزان دانش کارآفرینی نیز تفاوت های معناداری از نظر توسعه فعالیت کارآفرینی، تاب آوری فردی، تاب آوری کسب وکار، روش های بازاریابی و تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی وجود دارد. در نهایت به منظور ارتقای کارآفرینی زنان روستایی، پیشنهادهایی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: آموزش، کارآفرینی، کسب و کار، زنان روستایی، استان فارس
  • صبا امیری*، نادر نادری، یوسف محمدی فر، بیژن رضایی صفحات 95-108
    پژوهش حاضر، به مطالعه و تبیین نقش معضلات فناورانه در فرایند رکود بنگاه های صنعتی می پردازد که قلمرو مکانی آن استان کرمانشاه است. روش پژوهش، مبتنی بر رویکرد آمیخته اکتشافی است؛ در گام نخست، به منظور گردآوری داده ها، از روش های نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی تا دستیابی به اشباع نظری داد ه ها، از طریق انجام مصاحبه های عمیق با 31 نفر استفاده گردید. در گام دوم، داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته و با روش نمونه گیری طبقه ای از 97 نفر گردآوری شدند. نتایج نشان داد مدل پارادایمی در قالب شرایط علی، مداخله گر و زمینه ای طبقه بندی شده و پیامدهای مختلفی برای آن قابل طرح است. انجام آزمون به منظور تبیین نقش چالش های فناورانه نشان داد این عامل به عنوان یکی از زیرمقوله های شرایط زمینه ای بر راهبردهای مدل، تاثیر معنادار دارد و شامل مفاهیم: سطح پایین فناوری ها در فرایند تولید، توزیع و فروش محصولات، ناهماهنگی فناوری های چرخه تولید محصولات و عدم تطابق فناوری محصولات با تغییرات بازار است.
    کلیدواژگان: فناوری، رکود، بنگاه صنعتی، چالش های فناورانه، رویکرد آمیخته
  • مهدی حسین پور*، حسین کریمی، میلاد بخشم، عطیه خدایی صفحات 109-121
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هوش چندگانه بر عملکرد فردی کارآفرینان برتر در شهر کرمانشاه است. این پژوهش، از لحاظ نوع، کمی و از نظر هدف، کاربردی است و به لحاظ گردآوری اطلاعات، توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری، شامل کارآفرینان برتر شهر کرمانشاه است که طبق آمار اداره کار، رفاه و امور اجتماعی از سال 1390 تا 1396 55 نفر هستند که از این تعداد 40 نفر آنان در دسترس و مورد مطالعه بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی، از نرم افزار spss23 و در بخش تحلیل داده ها از تحلیل عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos استفاده شد. نتایج نشان می دهد بین هوش چندگانه کارآفرینان و میزان عملکرد فردی آنها، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. کارآفرینان زمانی می توانند در حوزه کاری خود موفق باشند و بتوانند در این جهان متغیر دوام آورند نیازمند این هستند که درک کاملی از عوامل بیرونی، اقتصادی، فناوری، سیاسی و... داشته باشند تا بتوانند عملکرد فردی بهتری داشته باشند و در تصمیم گیری های خود کمترین خطا را داشته باشند که اگر از هوش ریاضی- منطقی و درون فردی بالایی برخوردار باشند، در زمینه اتخاذ تصمیمات منطقی، نظم و ترتیب در امور و ارزیابی اثربخشی برنامه ها توانمندتر هستند.
    کلیدواژگان: کارآفرینان برتر، هوش چندگانه، عملکرد فردی، مدل سازی معادلات ساختاری، شهر کرمانشاه
  • طیبه امینی، مجید نصیری*، پرویز سعیدی، ابراهیم عباسی صفحات 123-137
    محیط رقابتی جدید و حیاتی بودن استراتژی های کارآفرینی برای موفقیت در رقابت، اقدامات کارآفرینانه و استراتژیک اثربخش را طلب می کند. توسعه مالی، یکی از کلیدهای بالقوه دستیابی به نوآوری است؛ از این رو، هدف این پژوهش، ارایه مدلی برای کارآفرینی راهبردی مبتنی بر توسعه مالی در شرکت های کوچک و متوسط می باشد. برای شناسایی متغیرهای کارآفرینی راهبردی از روش فراترکیب، در توسعه مالی از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. برای اولویت بندی مقوله ها، از رویکرد AHP فازی و از روش معادلات ساختاری به منظور ارایه مدل به صورت کمی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارشناسان باتجربه شرکت های فعال در شهرک های صنعتی استان گلستان بوده است. با توجه به نتایج مدل تحقیق، عوامل سازمانی در رتبه اول و عوامل محیطی آخرین رتبه را در اولویت بندی مقوله های کارآفرینی راهبردی دارند و همین طور محیط نهادی دارای بالاترین اولویت و بخش مالی بانکی دارای آخرین اولویت در بین مقوله های توسعه مالی می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، فراترکیب، کارآفرینی راهبردی، توسعه مالی، AHP فازی
  • محمدرضا زاهدی*، محمد مهدوی مزده، سیمین محبی اشتیانی صفحات 139-154

    بررسی ها نشان می دهند که کارآفرینی، اگرچه متاثر از پاره ای خصلت های رفتاری فردی می باشد، با این وجود امری آموزش دادنی است و می توان با راهکارهای مناسب آن را توسعه بخشید. هدف اصلی این تحقیق، بررسی و مقایسه خصیصه های کارآفرینی دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران و مقایسه دانشکده های مختلف این دانشگاه از لحاظ دارا بودن این خصیصه ها می باشد. ابزار تحقیق، پرسش نامه می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، تحقیقی توصیفی پیمایشی است. نتایج نشان می دهد دانشجویان این دانشگاه به طور میانگین، امتیاز کارآفرینی بالایی ندارند ولی 7 درصد از دانشجویان این ویژگی ها را دارند و بیش از 49 درصد از دانشجویان نیز در شرایط نسبتا خوبی قرار دارند.نتایج تحقیق بیانگر این است که ویژگی های توفیق طلبی و ریسک پذیری در بین دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران، امتیاز بیشتر و خصیصه های عزم و اراده، خلاقیت و استقلال طلبی در رده های بعد قرار دارند. میانگین کارآفرینی دانشجویان به جز در دانشکده راه آهن که از سایر دانشکده ها وضعیت مطلوب تری دارد، در سایر دانشکده ها تفاوت معنی داری با هم ندارد. ابزار های کارآفرینی هر دو نتیجه یکسانی در خصوص کارآفرینی دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران داشت و میزان هم پوشانی نتایج آن ها تقریبا حدود 90 درصد بود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، خلاقیت، عزم و اراده، استقلال طلبی، ریسک پذیری
  • حیدر محمدی*، سید محمد موسوی جد، آرمان احمدی زاد صفحات 155-166
    رفتارهای کارآفرینانه در کسب وکارهای کوچک و متوسط، تلاشی برای نوآوری در سازمان و تغییر وضعیت موجود است. شبکه های اجتماعی به عنوان یک تغییر محیطی محسوب می شود که در کسب وکارهای کوچک و متوسط می تواند تاثیراتی را بر رفتارهای کارآفرینانه داشته باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را مدیران کسب وکارهای کوچک و متوسط شهر سنندج تشکیل می دهند که اسامی شرکت های کوچک و متوسط به تعداد 120 شرکت توسط شرکت شهرک های صنعتی سنندج اعلام شد. با استفاده از جدول مورگان تعداد 92 نفر از صاحبان این صنایع کوچک و متوسط به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استاندارد استفاده شد. داده های گردآوری شده با کمک نرم افزار SPSS در دو حوزه توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که شبکه های اجتماعی بر رفتارهای کارآفرینانه تاثیرگذار می باشد و از نظر مدیران این کسب وکارها در میان ابعاد شبکه های اجتماعی بیشترین تاثیر بر رفتارهای کارآفرینانه به ترتیب مربوط به تنوع و گستردگی و اطلاع رسانی و اعتماد می باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای کارآفرینانه، شبکه های اجتماعی، کسب و کارهای کوچک و متوسط
  • سعید گیلوری، حمید شفیع زاده* صفحات 167-185
    هدف اصلی تحقیق حاضر، ارزیابی عملکرد مدارس غیردولتی شهر تهران با تاکید بر شاخص های تعالی سازمانی EFQM است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی و از لحاظ روش پژوهش، توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه مورد مطالعه؛ شامل کلیه مدیران، معلمان و کارکنان مدارس غیردولتی دوره ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم و مراکز پیش دانشگاهی؛ اعم از مدارس پسرانه و دخترانه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 است که تعداد آنها 27916 نفر بوده است. با استفاده از جدول مورگان 380 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد و با اضافه شدن 100 نفر از اولیا و مربیان، حجم نمونه به 480 نفر رسید. روش نمونه گیری، طبقه ای- چندمرحله ای بوده است. ابزار اصلی، پرسشنامه ای بود که اصالتا مورد تایید بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت بوده و به عنوان الگوی تعالی سازمانی ارایه شده است. نتایج نشان داد وضعیت مدارس غیردولتی شهر تهران از منظر معیارهای توانمندساز و نتایج، پایین تر از حد متوسط قرار دارد. از مجموع 1000 امتیاز مربوط به معیارهای توانمندساز (500 امتیاز) و نتایج (500 امتیاز)، مدارس غیردولتی شهر تهران در مجموع 432 امتیاز کسب نموده است که معیارهای توانمندساز 209 امتیاز و معیارهای نتایج 223 امتیاز به دست آورده اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد، تعالی سازمانی، مدارس غیر دولتی، EFQM
  • سید حسین علوی*، فروغ محمدی، ابوالفضل درویشی، نریمان رحمانی صفحات 187-201

    هدف از انجام این پژوهش، تبیین مدل تاثیر بازارگرایی بر عملکرد باشگاه با تاکید بر نقش میانجی نوآوری فناورانه و نوآوری مدیریت بود. این پژوهش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای کادر فنی ثابت در باشگاه های خصوصی رشته های رزمی مرد استان مازندران که تعداد آنها 142 نفر می باشد. براساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، 104 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پرسشنامه های بازارگرایی، نوآوری سازمانی، نوآوری فناورانه و عملکرد استفاده شد. روایی توسط 12 نفر اساتید مدیریت ورزشی تایید شد و پایایی آنها از طریق آلفای کرونباخ ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد، فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری) در قالب نرم افزارهای SPSS24 و AMOS24 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بازارگرایی دارای اثر مثبت و معناداری بر عملکرد باشگاه از طریق نوآوری مدیریت و نوآوری فناورانه می باشد. بنابراین، پیشنهاد می شود که مدیران باشگاه ها بازارگرایی، نوآوری مدیریت و نوآوری فناورانه را برای بهبود عملکرد خود در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: بازارگرایی، عملکرد، نوآوری فن آورانه، نوآوری مدیریت
  • علیرضا میرعرب بایگی، هاشم مکاری*، آرش آذریون صفحات 203-220

    ارزیابی درماندگی مالی شرکت ها بسیار حایز اهمیت است؛ زیرا شکست شرکت، هزینه های مستقیم و غیرمستقیم بسیاری را برای ذی نفعان به همراه دارد. ارزیابی و پیش بینی به موقع و صحیح می تواند تصمیم گیرندگان را در یافتن راه حل بهینه و پیشگیری از درماندگی مالی یاری کند. تاکنون از الگوهای گوناگونی برای ارزیابی درماندگی مالی استفاده شده است. الگوهای به کار گرفته شده در این زمینه، کاربرد بسیار زیادی در تصمیم های فعالان بازار مالی دارد. همواره سعی شده است تا دقت پیش بینی و ارزیابی این الگوها با استفاده از روش های پیشرفته تر، بهبود پیدا کند. در همین راستا لی و همکاران بر اساس مطالعه اخیر خود نشان دادند که بهره گیری از روش های پویا می تواند دقت بالاتری را نسبت به روش های پیشین داشته باشد. در این میان، به بهره گیری از مدل مالم کوییست برای تبیین درماندگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس پرداخته شده است که نشان می دهد که این روش، از توانایی بالایی در تشخیص درماندگی مالی شرکت ها دارد و مسئله ناکارآمدی روش های پیشین را رفع می کند. بر همین اساس، در ادامه، به منظور تشریح بیشتر موضوع تحقیق به ارایه بیان مسئله و ضرورت انجام تحقیق پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی، ناکارآمدی، ورشکستگی، شبکه عصبی، لاجیت پروبیت
  • لقمان محمدپور، آزاد نوری* صفحات 221-236
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر رشد غیرعادی موجودی ها بر بازده مورد انتظار سهام شرکت ها است. این پژوهش، از نوع مطالعه کتابخانه ای و تحلیلی- علی و مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی (پانل دیتا) است. در این پژوهش، اطلاعات مالی 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1381 تا 1392 به کمک تکنیک های داده کاوی بررسی شده است (1224 شرکت- سال). نتایج تحقیق در ارتباط با تایید فرضیه، نشان از آن داشت که رشد غیرعادی موجودی ها، بر بازده موردانتظار سهام، تاثیر معنادار و مستقیمی دارد. در حالی که تحقیقات مشابه انجام شده در سایر کشورها از جمله آمریکا، بر عکس نتیجه مورد نظر به دست آمده است؛ بنابراین با بررسی تحقیق انجام شده در ایالات متحده و ایران، دو نتیجه معکوس حاصل شد که در تفسیر تحقیقات فوق می توان به این نکته اشاره کرد که عامل اصلی معکوس بودن دو نتیجه، احتمالا تورم در ایران است که افزایش غیرعادی موجودی با افزایش قیمت آنها همراه می شود؛ در نتیجه، بازده بیشتری حاصل می گردد.
    کلیدواژگان: رشد غیر عادی موجودی ها، بازده مورد انتظار سهام، پانل دیتا، ریسک سیستماتیک
  • یحیی کامیابی، محسن نیک سرشت* صفحات 237-251
    نقش اطلاعات حسابداری در بازارهای مالی، فراهم کردن زمینه های لازم برای تخصیص بهینه منابع است. از طرفی مدیران به عنوان نمایندگان سهام داران ممکن است به گونه ای عمل کنند یا تصمیم هایی را اتخاذ کنند که لزوما در راستای بیشینه کردن ثروت سهام داران نباشد؛ لذا موضوع شفافیت صورت های مالی و کیفیت افشای اطلاعات ارایه شده در آن، به عنوان یک راهکار عملی مورد توجه قرار گرفته است. تیوری اقتصادی اطلاعاتی، بر دو عامل کیفیت سود و عدم تقارن، تاکید دارد؛ بنابراین از آنجایی که افشای اختیاری، یکی از مفاهیم کلیدی و تاثیرگذار است، تاثیر آن بر رابطه بین کیفیت سود و عدم تقارن اطلاعات، بررسی می شود و برای دستیابی به این مهم، چهارفرضیه مورد آزمون قرار گرفت. برای این منظور، تعداد 84 شرکت طی دوره زمانی 1387 تا 1393 از طریق تحلیل داده های ترکیبی به روش تابلویی مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: پایداری سود، توان پیش بینی، کیفیت اقلام تعهدی، عدم تقارن اطلاعاتی، افشای اختیاری
  • مجید قادری رهقی*، صابر خندان علمداری صفحات 253-269
    سواد مالی و درک مفاهیم آن برای دانش آموزان و دانشجویان، اهمیت ویژه دارد؛ زیرا تصمیمات مالی اتخاذ شده توسط آنها در دوره دانشجویی تاثیر به سزایی بر وضعیت مالی آن ها پس از فارغ التحصیلی از مدرسه و دانشگاه دارد. هدف از تحقیق حاضر، ارایه چارچوبی برای استقرار و توسعه نظام پیوسته سواد مالی از طریق سنجش سواد مالی در مدارس متوسطه تهران بوده است. شیوه مطالعه در این تحقیق، روش پیمایشی- توصیفی می باشد. پس از استخراج و تایید پرسش نامه مناسب، پرسش نامه بین دانش آموزان توزیع گردید. جامعه آماری این بخش از تحقیق دانش آموزان سال سوم، دوره دوم متوسطه مدارس شهر تهران بود. یافته ها حاکی از آن است که ابعاد سه گانه سواد مالی (دانش مالی، رفتارمالی، نگرش مالی) دانش آموزان، بر رشته تحصیلی آنان (236/0) و بر شغل والدین آنان (205/0) تاثیر دارد. نتایج نشان می دهد که با ابعاد سه گانه سواد مالی دانش آموزان، میزان رشته تحصیلی آنان به نسبت قوی، پایین خواهد بود و با بالا بودن ابعاد سه گانه سواد مالی دانش آموزان، میزان شغل والدین آنان به نسبت قوی، پایین خواهد بود.
    کلیدواژگان: توسعه نظام پیوسته سواد مالی، سنجش سواد مالی، مدارس متوسطه تهران
|
  • Hamideh Ghanbari, MohammadHassan Ebrahimi Sarv Oliya *, Maghsoud Amiri, Ghasem Bolo, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 13-27

    The present study is a development-applied research in terms of purpose because it intends to "identify the factors evaluating the performance of the Technical and Vocational Education Organization of the country" and thus help the designers of the organization to adopt the optimal form of the organization. In the present study, based on the objectives and hypotheses of the research, tools such as questionnaires and interviews were used. This study uses the opinion of experts to examine the factors and indicators of performance evaluation in this organization. The results show that the first factor affecting performance appraisal in technical and professional organizations is empowerment. The second factor influencing performance appraisal in a technical and professional organization is process modification. The third factor influencing performance appraisal in a technical and professional organization is productivity. The fourth factor influencing performance appraisal in technical and professional organizations is education. The fifth factor influencing performance appraisal in technical and professional organizations is knowledge transfer. The sixth factor influencing performance appraisal in technical and professional organizations is financial management. And these factors can be effective in improving the performance of the organization and optimizing resources.

    Keywords: Skills training, Performance evaluation Confirmatory Factor Analysis
  • Abdullah Qasimi Khairabadi *, Abbas Khorshidi, Lotfollah Abbasi, Parastoo Khosravi, Yalda Delgoshaei Pages 29-40
    Governance of skills training and paying attention to sub-national actors is an irreplaceable paradigm in educational governance and by examining this this issue in a deep, comprehensive way in the swiftest and least harmful manner will advance the development of the country. The main purpose of this research was to design a governance model for skills training at the sub-national level. The research method was applied in terms of objectives, qualitative in terms of data and emerging foundation in terms of data type. Based on the method of informed sampling of targeted snowball type and based on theoretical saturation, 30 experts were selected for interviewing. The data collection tool used was exploratory interviews. After data collection, analysis was carried out in the form of open, axial and selective face coding. Based on the data analysis, an appropriate model for governing skills training at the sub-national level was presented. The results of the research indicate that this model consists of three dimensions: skills and entrepreneurship training, governance, quality and market-oriented skills training, and 27 components and 173 constructive indicators. In comparison with other models, this model was more valid and thus using and implementing this model can help improve the quality and entrepreneurship of skills training.
    Keywords: pattern, Skills training, Governance, data foundation, subnational
  • Azadeh Aryana *, Karamollah Daneshfard Pages 41-59

    Due to the emergence of the importance and role of entrepreneurs in recent decades, the holding of special training programs in various forms for the education and training of entrepreneurs at universities in different countries, both advanced and underdeveloped, has grown exponentially. This study aimed to evaluate and categorize the level of empowerment indicators of Bandar Abbas Technical and Vocational University to apply the characteristics of the Entrepreneurial University. The present study was applied in terms of purpose. The research method in terms of data collection logic was deductive in the first stage. To build the model, the qualitative method of content analysis was performed with the Corbin and Strauss approach. The statistical population included the qualitative stage of experts in the field of policy makers, researchers, managers and experts in the field of empowerment and entrepreneurship of the technical and professional university. Purposeful judgmental sampling methods were used. 10 experts in the field of university law were interviewed. The characteristics of the entrepreneurial university were divided into 16 main categories which are not included in this section due to the limited number of words. Entrepreneurship culture and students' mental growth played the most important role in empowering technical and professional universities.

    Keywords: Entrepreneurship, Organizational Entrepreneurship, Capability, Technical, Vocational University
  • Mahdi Rouhollahi, Seyed Sajjad Khanipour, Mahnaz Bagheri, Seyed Mehdi Mousavi Davoudi * Pages 61-77
    The aim of the present study was to investigate the role of personality characteristics and psychological health on organizational citizenship behavior at Mazandaran Technical and Vocational Training Organization.  This research was applied in terms of purpose and a descriptive-survey research method was employed for data collection. The statistical population of this study consisted of all employees and managers (495 people) working at the Mazandaran Technical and Vocational Training Organization in 2018 using a simple random sampling method.  Based on the Krejcie and Morgan table, the minimum number of the sample size was determined as 217. The authors used simple random sampling and standardized questionnaires for data collection. Furthermore, in order to test the reliability and validity of questionnaires, the authors used content validity and Cronbach’s Alpha. Data analysis was carried out using SPSS. The statistical analysis indicated that personality characteristics have a significant relationship with organizational citizenship behavior (P: 0.776). Similarly, psychological health also has a significant relationship with organizational citizenship behavior (P: 0.630). In addition, personality characteristics have a significant relationship with psychological health (P: 0.842).
    Keywords: personality characteristics, psychological health, organizational citizenship behavior, Mazandaran Technical & Vocational Training Organization
  • Fatemeh Badzaban, Kurosh Rezaei Moghaddam *, Mahsa Fatemi Pages 79-94

    Education is one of the most important factors in developing entrepreneurial activities. Rural women entrepreneurs would be able to cope with barriers and also use new methods in accordance with modern technology and market changes through education. The main purpose of the study was to analyze the effects of entrepreneurship education on the function of rural women's businesses. All rural women members of the Agricultural Development Specialized Holding Companies in Fars Province were included in this research statistical population. The study was conducted using survey method and the sample included 269 rural women based on stratified random sampling. Required data was collected through a questionnaire. The findings revealed that attending educational classes had a great impact on motivation, skills, awareness, and entrepreneurship knowledge of rural women. Based on the results of analysis of variance, there were significant differences between women in the three different groups regarding their participation in entrepreneurship classes in terms of entrepreneurial activities development, individual resilience, business resilience, marketing methods and the virtual social networks use. Furthermore, there were significant differences between groups with different entrepreneurial knowledge in terms of entrepreneurial activity development, individual resilience, business resilience, marketing methods and the virtual social networks use. Finally, the study attempted to provide some applicable recommendations in order to improve rural women's entrepreneurial businesses.

    Keywords: Education, Entrepreneurship, Business, Rural Women, Fars province
  • Saba Amiri *, Nader Naderi, Yousef Mohamadifar, Bijan Rezaee Pages 95-108
    The present research studies and explains the role of technological challenges in the stagnation process of industrial enterprises, whose spatial territory is Kermanshah Province. The research method was based on the exploratory mix approach; first, to collect data, sampling, judgment and snowball methods were used to achieve theoretical data saturation through in-depth interviews with 31 people. Second, the data was collected through interviewing 97 people using a questionnaire and by stratified sampling method. The results showed that the paradigm model is classified in the form of causal, intervening and contextual conditions and different consequences can be proposed for it. Testing to explain the role of technological challenges showed that this factor, as one of the sub-categories of contextual conditions, has a significant impact on model strategies and includes the following concepts: low level of technologies in the process of production, distribution and sale of products, inconsistency of production cycle technologies, and non-compliance of product technology with market changes.
    Keywords: technology, Stagnation, Industrial Enterprise, Technological Challenges, the Mix Approach
  • Mahdi Hosseinpour *, Hossein Karimi, Milad Bakhsham, Atieh Khodaei Pages 109-121
    The purpose of this study was to investigate the effect of multiple intelligence on the individual performance of top entrepreneurs in Kermanshah city. The present study was quantitative and applied in terms of purpose and descriptive-survey and correlational in terms of data collection. The statistical population included top entrepreneurs in Kermanshah city, numbered 55 people in the period 2011 to 2017 according to the Bureau of Labor, Welfare and Social Affairs, of which 40 were available and surveyed. In order to analyze the data in the descriptive statistics section, SPSS23 software was used and in the data analysis section, factor analysis and structural equation modeling in Amos software was employed. The results showed that there was a positive and significant relationship between entrepreneurs' multiple intelligence and their individual performance. Entrepreneurs could succeed in their workplace if they could survive in this turbulent world and this requires a thorough understanding of the external, economic, technological, political, and other factors to enable better individual performance. If entrepreneurs had high mathematical-logical and intrapersonal intelligence, they had the least error in their decision making and were more capable in making rational decisions, organizing and evaluating program effectiveness.
    Keywords: Top Entrepreneurs, multiple intelligences, Individual Performance, structural equation modeling, Kermanshah City
  • Tayebeh Amini, Majid Nasiri *, Parvis Saeedi, Ebrahim Abbasi Pages 123-137
    The new competitive environment and the vitality of entrepreneurial strategies to succeed in competition require effective entrepreneurial and strategic actions. Financial development is one of the keys for achieving innovation. Therefore, the aim of this study was to provide a model for strategic entrepreneurship based on financial development in small and medium enterprises. In order to identify strategic entrepreneurial variables from the transcendental method, content analysis method was used in financial development. The fuzzy AHP approach was used to prioritize the categories, and finally the structural equation method was used to present the model quantitatively. The statistical population included all experienced managers and experts of companies operating in industrial towns of Golestan Province. According to the results of the research model, organizational factors were the first priority and environmental factors the last priority in strategic entrepreneurship.
    Keywords: content analysis, Meta Analysis, Strategic Entrepreneurship, Financial Development, fuzzy AHP
  • Mohammadreza Zahedi *, Mohammad Mahdavi Mazdeh, Simin Mohebbi Ashtiani Pages 139-154

    Studies conducted by researchers show that entrepreneurship, . The main purpose of this study was to compare and compare entrepreneurship traits of students of Iran University of Science and Technology and different faculties of this university. In this research, two research tools have been investigated, the research tool is a questionnaire. This research is applied in terms of purpose and in terms of method it is a descriptive survey. The results show that although the students of this university do not have high entrepreneurship score on average, 7% of the students have these characteristics and more than 49% of the students are in relatively good condition. The results also indicate that the achievement and risk taking characteristics of Iranian university of science and technology students are more privileged and the attributes of determination, creativity and independence are in the next category. The average student entrepreneurship is not significantly different at other colleges except at the Railway School, which is more favorable than other colleges. It should be noted that entrepreneurship tools have the same results regarding entrepreneurship of students of Iran University of Science and Technology and their overlap rate is about 90%.

    Keywords: entrepreneurship, Creativity, Determination, Independence, Risk seeking, Success
  • Haydar Mohammadi *, Seyed Mohammad Mosavi Jad, Arman Ahmadizad Pages 155-166
    Entrepreneurial behaviors in small and medium-sized enterprises are an attempt to innovate in the organization and change the status quo. Social networking is considered as an environmental change that in small and medium enterprise can have an impact on entrepreneurial behaviors. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection.  The statistical population of this research consisted of small and medium enterprise managers in Sanandaj city. The names of 120 small and medium companies were provided by the Sanandaj Industrial Companies Town. Using Morgan’s table, 92 owners of these small and medium industries were selected by simple random sampling technique. In the present study, a standard questionnaire was used to collect information. The data was analyzed using SPSS tools for the descriptive and inferential sections. The results showed that social networks affect entrepreneurial behaviors. According to the managers of these enterprises, among the dimensions of social networks, the factor causing most impact on entrepreneurial behaviors was related to diversity, extent, awareness and trust in the order mentioned.
    Keywords: entrepreneurial behaviors, Social Networks, small, medium enterprise
  • Saeed Gilvari, Hamid Shafizadeh * Pages 167-185
    The main purpose of this study was to evaluate the performance of non-governmental schools in Tehran with emphasis on EFQM organizational excellence indicators. The present study is descriptive type in terms of development-applied purpose and in terms of research method. The study population included all principals, teachers and staff of non-governmental primary, junior high and junior high schools and pre-university centers including boys and girls schools in the city of Tehran in the academic year 2020/2021. The sample population was 27, 916 people. In addition, 100 parents of non-governmental school students were added to the statistical community as part of the results of the organizational excellence model. Morgan table was used to calculate the sample size which was 380 people according to the statistical population. With the addition of 100 parents and educators, the sample size became 480 people. The sampling method in this study was multi-stage sampling. The main tool of the researcher in data collection was a questionnaire that was originally approved by the European Foundation for Quality Management and presented as a model of organizational excellence. The score obtained by each of the criteria related to the two dimensions of empowerment. The results and analysis, using a one-sample t-test, were utilized to show the state of non-governmental schools in Tehran in terms of empowerment criteria which were below average. Out of 1000 points related to empowerment criteria (500 points) and results (500 points), non-governmental schools in Tehran obtained a total of 432 points. The Tehran schools studied had an empowerment criteria of 209 points and results criteria of 223 points.
    Keywords: Performance Evaluation, organizational excellence, EFQM
  • Seyed Hossein Alavi *, Forogh Mohmmadi, Abolfazl Darvishi, Nariman Rahmani Pages 187-201

    The purpose of this study was to explain the effect of market orientation on the performance of private clubs with an emphasis on the mediating role of technology innovation and management innovation. This was a descriptive-correlative study. The statistical population of the study included the members of the technical staff of the private martial arts clubs of Mazandran Province (142 in total). Based on the Cochran formula and simple random sampling method, 104 subjects were selected as the statistical sample. Market orientation, organizational innovation, technological innovation and performance questionnaires were used. Validity was confirmed by 12 sports management professors and their reliability was assessed through Cronbach's alpha. For data analysis, descriptive statistics (mean and standard deviation, frequency and percent), and inferential statistics (Pearson’s correlation coefficient and structural equation modeling) were used in SPSS24 and AMOS24 software. The findings illustrated that market orientation had a positive and significant effect on the performance of the club through innovation management and technological innovation. Therefore, it is recommended that private club managers consider market orientation, management innovation, and technological innovation to improve their performance.

    Keywords: Market Orientation, performance, Technological Innovation, Management innovation
  • Alireza Mirarab Bayegi, Hashem Mokari *, Arash Azariyon Pages 203-220

    It is important to assess the financial difficulties of companies because the failure of the company has many direct and indirect costs for stakeholders. Timely and accurate assessment and forecasting can help decision makers find the optimal solution and prevent financial distress. So far, paragliding has been used to assess financial distress. The patterns used in this field are very useful in the decisions of financial market participants. Efforts have always been made to accurately predict and evaluate these patterns using more advanced methods. In this regard, Lee et al. demonstrated in their recent study that using dynamic methods can be more accurate than previous methods. The MalmQuist model has been used to explain the financial helplessness of companies listed on the stock exchange, which shows that this method has a high ability to recognize the financial helplessness of companies and solves the inefficiency of previous methods. Accordingly, in order to further investigate the subject matter of the research, the problem is presented and the necessity of conducting the research is discussed.

    Keywords: financial helplessness, Inefficiency, Bankruptcy, Neural Network, laziness probation
  • Loghman Mohammadpour, Azad Noori * Pages 221-236
    This study was aimed at examining the impact of abnormal growth of inventories on expected stock returns for listed companies on the Tehran Stock Exchange. This study was based on library, analytical-causal study and analysis of panel data (data panel). It deals with financial information from 102 listed companies on the Tehran Stock Exchange between 2003 -2014 (1224 companies). The results suggested that the abnormal growth of inventories had a significand, direct impact on expected stock returns whereas similar studies in other countries, for instance the U.S.A, have demonstrated contradictory results. One main reason for the contradictory results might be inflation in Iran to the point that the unusual increase of inventories led to the rise in prices and thus more return.
    Keywords: abnormal growth of inventories, expected stock returns, panel data, Systematic risk
  • Yahya Kamyabi, Mohsen Nikseresht * Pages 237-251
    The role of accounting information in financial markets is to provide the necessary context for the optimal allocation of resources. On the other hand, managers as representatives of shareholders might act in such a way or make decisions that are not necessarily in line with maximizing the wealth of shareholders. Thus, the issue of transparency of financial statements and the quality of disclosure of information provided is considered as a practical solution. Information economic theory emphasizes the two factors of profit quality and asymmetry. Therefore, since voluntary disclosure is one of the key and effective concepts, we examine its effect on the relationship between profit quality and information asymmetry, and to achieve this, four hypotheses were tested. For this purpose, 84 companies during the period 2008 to 2014 were analyzed through composite data analysis by panel method.
    Keywords: Profit stability, Predictability, Quality of Accruals, Information Asymmetry, Voluntary Disclosure
  • Majid Ghaderirahaghi *, Saber Khandan Alamdari Pages 253-269
    Financial literacy and understanding its concepts are of particular importance to students because the financial decisions they make during their student years have a significant impact on their financial situation after graduating from school and university. The aim of the present study was to provide a framework for the establishment and development of a continuous financial literacy system by measuring financial literacy in Tehran secondary schools. The study method in this research was survey-descriptive method. After extracting and approving the appropriate questionnaire, the questionnaire was distributed among students. The statistical population consisted of third year high school students Tehran. The findings indicate that the three dimensions of student 'financial literacy’ (financial knowledge, financial behavior, and financial attitude) affect their field of study (0.236) and their parents' job (0.205). The results show that with the three dimensions of students' financial literacy, their level of education will be relatively strong, and with high financial literacy, their parents' employment rate will be relatively low.
    Keywords: Development of continuous financial literacy system, Measurement of financial literacy, Tehran secondary schools