فهرست مطالب

حقوق فناوری های نوین - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه حقوق فناوری های نوین
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا باستانی نامقی*، محمدباقر پارساپور صفحات 1-28

    دشواری اجرای قرارداد یکی از مسایل مبتلابه در هر نظام حقوقی، پس از بروز بحران ها است؛ بدین لحاظ ضرورت تبیین یک نظریه جامع درخصوص آن، علی الخصوص در شرایط بروز بیماری مهلک کرونا به عنوان مهیب ترین بحران بشری در قرون اخیر، به شدت احساس می شود. امروزه بسیاری از نظام های حقوقی معاصر شامل کشورهایی مانند فرانسه، آلمان و انگلستان با رویکردهایی هم گرا به مسئله دشواری اجرای قرارداد پاسخ گفته اند و ضمن تبیین شرایط قانونی تحقق وضعیت مذکور، به طور مشخص ضمانت اجراهای خاصی را برای حل و فصل آن پیش بینی نموده اند. این رویکردها که در دو دسته کلی تحت عنوان «در حکم تعذر دانستن دشواری اجرای قرارداد» و «حفظ قرارداد توام با بازبینی آن» قرار دارد، رهیافت های بسیار بصیرت زایی را برای حقوق دانان ایرانی به همراه خواهد داشت که با الهام گرفتن از آن ها می توان در ارایه راهکار برای موجهه با مسئله تعسر اجرای قرارداد به تعادل مناسبی بین اصل لزوم و عدالت قراردادی دست یافت.

    کلیدواژگان: تعسر اجرای قرارداد، حفظ قرارداد، بازبینی قرارداد، تعدیل، اصل استواری معاملات
  • جواد حسین زاده*، امین رستم زاده صفحات 29-56

    نفع عمومی به صورت خاص با نظم عمومی گره خورده و ظهور آن بدون مدنظر قراردادن نظم عمومی بی معنی است. نفع عمومی یکی از مجوزهای مشروع بین المللی کشور سرمایه پذیر برای ملی کردن و سلب مالکیت اموال سرمایه گذار خارجی است. با توجه به نیاز به پژوهش در این حوزه و اهمیت کاربردی آن، بررسی، تطبیق و ارایه مبناهای پیشنهادی ملی کردن اموال سرمایه گذار خارجی با استناد به نظم و نفع عمومی با مطالعه تطبیقی جایگاه آن در قانون سرمایه گذاری خارجی ایران و ترکیه و آذربایجان، سه کشور مسلمان و همسایه و رقیب در این حوزه، از اهداف اصلی این مقاله است.با توجه به مسئولیت دولت ها و اصل حاکمیت دایمی آن ها بر منابع طبیعی و اموال و سرزمین هایشان و با استناد به تحقق ایجاد نظم نوین اقتصادی بین المللی و براساس یافته های تحقیق در ایران، نظریه مالکیت عام امام و حاکم بر اموال مردم، رعایت اصل مصلحت عمومی و منطقه الفراغ و قاعده ولایت حاکم بر ممتنع مبانی ملی کردن و سلب مالکیت سرمایه گذار خارجی به سبب نظم و نفع عمومی شناسایی شده است. نظم عمومی مدنظر قانونگذار ایران و ترکیه دربردارنده نظم عمومی اقتصادی ارشادی است؛ درحالی که قانون آذربایجان، با نگاهی اعم، نظم عمومی سیاسی را نیز توام با نظم اقتصادی مدنظر قرار داده است؛ نگاهی که با برداشت آنگلاساکسونی از نظم عمومی همخوانی بیشتری دارد. افزون براین، قانون آذربایجان، برخلاف قانون ایران و ترکیه، نفع دولت را توام با منافع مردم مبنای ملی کردن اموال سرمایه گذار خارجی درنظر گرفته است. بدین ترتیب می توان نتیجه گرفت که قانون ایران قرابت حقوقی بیشتری با قانون ترکیه دارد، ولی در قانون ایران جایگاه نظم و نفع عمومی و فرایند ملی کردن اموال سرمایه گذار خارجی بیشتر از ترکیه و آذربایجان با استانداردهای بین المللی همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: نظم عمومی، ملی کردن، سرمایه گذارخارجی
  • سید محمد آذین* صفحات 57-80

    اعتقاد عمومی حقوق دانان همواره بر این بوده که نباید پزشک را که از سر حسن نیت و خیرخواهی به درمان دست می زند ضامن هرگونه تلف و خسارت بدنی بیمار دانست و پزشک فقط در صورت تقصیر ضامن جبران زیان های وارد بر بیمار برشمرده شده است. اما مشهور فقیهان با این باور موافقت نداشته و اعمال پزشکی را در حکم جنایت شبیه عمد برشمرده اند. قانون مجازات اسلامی مصوب 1370، با پذیرش دیدگاه غالب فقهی، پزشک را مطلقا ضامن زیان هایی دانست که به سبب مداوا بر بیمار تحمیل می شود. از همان زمان، این حکم با نقد گسترده مواجه شد و ابزار «اخذ برایت» هم نتوانست جامعه پزشکی و حقوقی را قانع سازد. واکنش منفی جامعه پزشکی و حقوقی به این مقرره در جریان تدوین و تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 رخ نمود. قانون اخیر، رکن «تقصیر» را نیز بر مبانی اثبات مسئولیت مدنی پزشک افزود. در نتیجه، امروزه دیگر پزشک مسیول از پیش تعیین شده زیان های احتمالی بر بیمار قلمداد نمی شود و اثبات تقصیر ضرورت دارد. همچنین اخذ برایت از جایگاه یگانه قبلی خویش فرو افتاده و با تفسیر منطقی قانون جدید می توان دریافت که دیگر هیچ اهمیت عملی ندارد. در این مقاله، با قیاس حکم قانون فعلی مجازات اسلامی با قوانین سابق بر آن، تحول صورت گرفته درباره مسئولیت مدنی پزشک ارزیابی می شود. بدین منظور از مطالعه تطبیقی، دیدگاه علما و نویسندگان حقوقی و تفسیر منطقی قانون بهره گیری شده است

    کلیدواژگان: مسئولیت پزشکی، پزشک، تقصیر، رضایت، برائت
  • سید نصرالله ابراهیمی، سمیرا غلامدخت* صفحات 81-105

    دشواری استحصال نفت از اعماق زمین و بستر دریاها صنعت نفت را به یکی از پرخطرترین و پرهزینه‏ترین صنایع جهان تبدیل کرده، به نحوی که طرفین قراردادهای بالادستی هماره به سوی استفاده از راهکارهای گوناگونی برای تخصیص ریسک، همچون شرط پذیرش مسئولیت یا جبران خسارت، سوق داده می‏ شوند. در شرط مذکور، مسئولیت یا جبران خسارات بر عهده طرفی قرار می‏گیرد که به نحو مطلوب‏تری بتواند آن را مدیریت کند. تکرار مداوم این شرط در انواع قراردادهای بالادستی نفت و گاز کشورها، به ‏ویژه قراردادهای جدید بالادستی نفتی ایران موسوم به قراردادهای IPC را می ‏توان حاکی از شکل ‏گیری عادت «مرحله ‏ای قبل از تشکیل قاعده عرفی» در زمینه تخصیص ریسک در صنعت نفت و گاز دانست که بی ‏تردید گامی در راستای شکل‏ گیری حقوق عرفی نفت در آینده خواهد بود. اما با تعمق بیشتر در نحوه نگارش این شرط در قراردادهای بالادستی و نیز نوشته ‏های اندیشمندان حقوقی می ‏توان دریافت که درباره مفهوم دقیق این اصطلاح وفاق کلی وجود ندارد و بعضا محدوده آن با سایر اصطلاحات درهم آمیخته است. بنابراین، در این مقاله به بررسی مفهوم، ماهیت، آثار و نکات مهم در تدوین این شرط پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تخصیص ریسک، شرط پذیرش مسئولیت یا خسارت، برائت از مسئولیت، قراردادهای بالادستی نفت و گاز، جبران خسارت
  • گلناز جلالی*، فتح الله رحیمی، فاطمه قناد صفحات 106-132

    ایران از لحاظ صادرات نفت در جایگاه ویژه‏ ای قرار دارد و طبیعی است که در این وادی تاجران نیز به دنبال بازار بهتر و کسب سود بیشترند. با توسعه و پیشرفت اینترنت و فناوری‏ های نوین، اقتصاد جهان به سمت تجارت الکترونیک سیر صعودی گرفته است. این که از بین بازار بورس ایران و بازار بین المللی فارکس کدام یک برای تاجران نفت مناسب است و معاملات خود را با چه نوع قراردادی منعقد کنند تا سود بیشتری به دست آورند، سوالاتی است که به آن ها پاسخ داده خواهد شد. این پژوهش بر آن است تا ضمن تبیین ماهیت و مبانی بازارهای بورس و فارکس و قراردادهای آتی و مابه ‏التفاوت، به مزایا و معایب آن ها در مقایسه با یکدیگر نگاه تطبیقی داشته باشد و انعقاد قراردادهای آتی را در این دو بازار بررسی کند. یافته‏ های پژوهش حاکی از آن است که بازار بین‏ المللی فارکس در ایران قانونی و مشروع بوده و در مقایسه با بازار بورس مزیت ‏های فراوانی برای تاجران نفت دارد و ثابت می ‏شود معاملات در این بازار قمار و ربا نیست. همچنین، در صورت استفاده از قراردادهای مابه‏ التفاوت یا سی‏اف‏دی در معاملات خود، از امتیازات بیشتری برخوردار خواهند شد. برای انعقاد قراردادهای آتی در بازار بورس و بازار فارکس نیاز به تشریفات خاصی است

    کلیدواژگان: قراردادهای الکترونیکی، قراردادهای آتی نفت، بورس معاملات آتی انرژی، ابزار مشتقه
  • عاطفه قاسمی*، محمدتقی رفیعی صفحات 133-150

    همواره انتظار می رود که مفاد قراردادها آیینه مقاصد طرفین قرارداد باشد و با پشتوانه اصول و شروط مندرج در قرارداد به درستی و در نهایت صحت و تکامل اجرا شود تا طرفین را در نیل به مقاصدشان یاری کند. یکی از این اصول، اصل همکاری متقابل است. این اصل، در صورت درج شدن در قرارداد، ممکن است طرفین قرارداد را به طور سلبی یا ایجابی به انجام یا عدم انجام اموری متعهد کند که ضامن صحت، بقا و اجرای تعهدات حاصل از قراردادها هستند. مسئله مهمی که ممکن است به معضلی تبدیل شود آن است که چنانچه شرط و اصل متعهدشدن به همکاری متقابل جهت ایفای مفاد قراردادی درج نشود و حتی به شکل تلویحی نیز مقرر نگردد که طرفین متعهد به داشتن همکاری متقابل با یکدیگرند و یا امری ناخواسته در حین اجرای قرارداد به وقوع بپیوندد که وقوع و نتیجه آن در قرارداد قید نشده است، برای ادامه روند اجرای انجام چه باید کرد؟ در پی یافتن پاسخ این پرسش، در مقاله حاضر، با بررسی مفهوم و جایگاه و نقش اصل همکاری متقابل در اسناد مهم بین المللی راجع به قراردادها و فقه اسلامی و حقوق ایران، راهکارهایی جایگزین مراجع صالحه قانونی برای حل و مدیریت اختلافات به منظور تعدیل و حفظ قراردادها و به ویژه قراردادهای نفتی که پیچیدگی خاصی دارند معرفی شده است

    کلیدواژگان: اصل حسن نیت، حفظ قرارداد، رفتار منصفانه، مدیریت اختلافات
  • مهدی رشوند، سید علی اکبر طبایی عقدا، سعید حقیقی* صفحات 151-178

    فورفیتینگ روش تامین مالی است و در مقایسه با ابزارهای سنتی، کم هزینه ‏ترین، سریع ترین و کم خطرترین روش به شمار می رود. این روش نیاز مالی فعالان تجاری و سرمایه گذاران از جمله نیاز به نقدینگی را از راه انتقال مطالبات بلندمدت آنان بدون حق رجوع به طلبکار اولیه سند در عرص تجارت بین المللی برآورده می سازد. بنابراین تامین مالی به شیوه یادشده در قالب قراردادی با اتکا به ابزارهای آن ازجمله برات، سفته و... میان فورفیتر و بستانکار منعقد می شود. در این پژوهش، اطراف و ابزارهای تامین مالی در قرارداد فورفیتینگ و تاثیر این روابط و ابزارها در ارکان آن به صورت موردی درخصوص برات بررسی حقوقی می شود. امروزه تمامی معاملات مربوط به کالا و خدمات موضوع قرارداد فورفیتینگ قرار می گیرند، زیرا تنها مسئولیت صادرکننده در برابر واردکننده تضمین کیفیت و اطمینان از کالاست. ازاین رو، در سال ‏های اخیر، معاملاتی که موضوع آن توسعه میدان های نفت و گاز، مواد اولیه مثل نفت، مواد خام معدنی و کالاهای با دوام است با بهره گیری از ابزارهای رایج در فورفیتینگ همچون برات، سفته، اعتبار اسنادی و ضمانت نامه های پرداخت قابل انتقال تامین مالی می‏ شوند.

    کلیدواژگان: انتقال طلب، فورفیتینگ، برات، مطالبات، تامین مالی
  • صادق عبدی*، نرگس دیبایی صفحات 179-202

    اعتبارات اسنادی تضمینی از جمله ابزارهایی است که در دهه های اخیر اهمیت فراوانی در عرصه حقوق بانکی یافته است. با وجود این، در بسیاری از کشورها ازجمله ایران مورد استفاده قرار نگرفته و بالطبع نقش و جایگاه آن مبهم است. لیکن با توجه به اهمیت روزافزون و مزایایی که با بهره گیری از این سند نصیب بازرگانان می شود، ناگزیر به شناخت جایگاه دقیق آن خواهیم بود. در تحقیق حاضر، ضمن بررسی و شناسایی ویژگی های منحصربه فرد اعتبارنامه های تضمینی، به مقایسه آن با نهادی مشابه به نام ضمانت نامه های عندالمطالبه پرداخته می شود. با توجه به کارکرد مشابه این دو سند در تضمین ریسک معاملات، لازم است مرز دقیق میان این دو به درستی بررسی و اصول حاکم بر آن ها و ماهیت حقوقی این اسناد در حقوق داخلی و بین المللی به درستی تبیین شود. به نظر می رسد اعتبارنامه تضمینی بسیاری از مزایای مربوط به ضمانت نامه عندالمطالبه را داراست و حتی در برخی موارد از آن کاراتر است و پیشنهاد می شود بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اجرای این مقررات را به بانک های سطح کشور ابلاغ و آن را اجرایی کند. گفتنی است این مقاله به شیوه توصیفی  تحلیلی به رشته تحریر در آمده است.

    کلیدواژگان: اعتبارات اسنادی تضمینی، ضمانت نامه های عندالمطالبه، اعتبارات اسنادی تجاری، تجارت بین الملل، اتاق بازرگانی بین المللی
  • مجتبی انصاریان * صفحات 203-226

    اثر فناوری (تکنولوژی) در دو بعد قابل بررسی است. از یک سو بشر، با دسترسی بیشتر به علم و دانش و ترکیب آن با قدرت، بر منابع و مناطق بیشتری تسلط یافت و برای رسیدن به پیشرفت، با دراختیارداشتن فناوری، موجب خسارت به محیط‌زیست شد. از سویی دیگر، فناوری می‌تواند با وجود علم و خرد بشری به کاستن از مخاطرات و آسیب‌های زیست‌محیطی کمک کند؛ موضوعی که خسارت‌‏زا بودن یا ایجاد مانع بر بروز خسارت به آگاهی و نیت بشر در به‌کارگیری از فناوری بستگی پیدا می‌‌کند. بدین صورت باید گفت که فناوری، برخلاف تاثیر مخربی که در شروع صنعتی‌شدن در محیط‌زیست داشت، به علت آگاهی روزافزونی که انسان‌ها از لزوم پاسداشت زمین و محیط‌زیست خود پیدا کرده‌اند و آن را به دولت‌مردان و شرکت‌های فراملیتی انتقال داده‌اند، به‌تدریج نقش سازنده و حافظ محیط‌‌‌ زیست خواهد یافت. در این مقاله، با روش کیفی و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‌ای، تاثیر فناوری در حفاظت از محیط ‌زیست بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: فناوری ‏های نوین، محیط زیست، شرکت‏ های فراملیتی، حق بر محیط زیست سالم
  • حمیدرضا بهروزی زاد صفحات 227-256

    از ادله مهم اثبات دعوی، خصوصا در حوزه اموال در فقه امامیه و حقوق ایران، قاعده ید است. در این مقاله کوشیده‌ایم به روش کتابخانه‌ای اثبات کنیم، برخلاف آنچه برخی از فقها و حقوق‌دانان معتقدند، قاعده ید در اعراض و انساب نیز علاوه‌‌بر اموال جاری می‌شود. ادله‌ای که این امر را اثبات می‌کند هم ادله نقلی از جمله روایات و هم ادله عقلی از جمله بنای عقلا است. بنابراین، همان‌طور که روایات و بنای عقلا می‌تواند اثبات‌کننده قاعده ید در اموال باشد، مثبت انساب و اعراض نیز می تواند باشد. همچنین، به دنبال وسعت‌بخشی به مفهوم انساب در فقه امامیه و حقوق ایران بودیم که در این صورت نسب بر مفاهیم مستحدثه شرعی و قانونی از جمله رحم مصنوعی یا رحم اجاره‌ای نیز صدق می‌کند. در این صورت است که فقه امامیه با فناوری‌های نوین پزشکی هم‌راستا خواهد شد. همچنین، مواردی که قاعده ید می‌تواند بر قاعده فراش حاکم شود، از جمله این‌که با توجه به قراین حالیه و مقالیه امکان اعمال قاعده فراش نباشد نیز، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. با توجه به نتایج این پژوهش، از لحاظ قانونی پیشنهاد می‌شود که ماده 35 قانون مدنی بدین شکل اصلاح شود: «تصرف به عنوان مالکیت دلیل مالکیت است و همچنین است در اعراض و انساب، مگر خلاف آن ثابت شود.»

    کلیدواژگان: قاعده ید، انساب، اعراض، فقه امامیه، حقوق ایران
  • سیمین واحدی*، شهاب دالوندی صفحات 257-284

    داوری در عرصه تجارت بین‌‏المللی و نیز روابط داخلی اهمیتی روزافزون دارد. اصل حاکمیت اراده و آزادی طرفین بر تمامی جوانب داوری از جمله قواعد، ابراز و ارزش ادله نیز حاکم است. این امر موجب سردرگمی طرفین داوری می‌شود، به‌‏ویژه این‏که نقش قاضی در اداره شیوه ابراز ادله، ارزش‌گذاری و تفحص و جست‌‏وجو در دو نظام حقوقی کامن لا و سویل لا تفاوت‌های بسیاری دارد و در داوری‌های بین‏‌ن‌المللی که طرفین یا داوران پیشینه حقوقی متفاوتی دارند سردرگمی اجتناب‌‏ناپذیر است. لذا شناخت رویه داوری تجاری بین‌المللی در رابطه با قواعد، شیوه ابراز، و تفحص و افشا اهمیت بسزایی دارد. در این پژوهش روی‏ه‌ها و قوانین و قواعد داوری تجاری بینن‌المللی در ایران و نمایندگان عمده دو نظام حقوقی کامن لا و سویل لا بررسی شده است. ادله در داوری تجاری بینن‌المللی رویه خاص خود را دارد و نه مشابه دادگاه‌های سویل لا و نه کامن لا است. با توجه به وجود این رویه خاص و عدم امکان اتکا به دانسته‌های سنتی، لازم است حقوق‌دانان با رویه‌های ادله در داوری تجاری بینن‌المللی آشنا شوند. همچنین آگاه باشند که این قواعد وابسته به آزادی اراده و انتخاب طرفین است و تمهیدات لازم را برای تعیین قواعد ادله پیش از بروز اختلاف یا شروع رسیدگی فراهم آورند. توصیه این پژوهش، انتخاب راهنماهای استاندارد درباره ادله در داوری مانند راهنمای کانون وکلای بینن‌المللی و درج آن‌ها در شرط یا موافقت‌‏نامه داوری است.

    کلیدواژگان: قواعد ادله ابراز، اجبار به ارائه، پذیرش و ارزش ادله، داوری تجاری بین المللی
  • رسول ملکوتی*، طلعت حلاج صفحات 285-299

    سازگاری و مطابقت مفاهیم لفظی و عرفی قواعد حقوق قراردادها با مفاهیم فنی محیط الکترونیکی از جمله عللی است که انعقاد قرارداد الکترونیکی و تبعا شیوع کسب‌وکار در این حوزه را امکان‌پذیر ساخته است. با تصویب قانون تجارت الکترونیکی، قراردادهای الکترونیکی، هم به لحاظ فرایند تشکیل و هم ازحیث ماهیت، مانند تجارت غیرالکترونیکی از پشتوانه قانونی لازم برخوردار شده و در چارچوب نظام حقوقی کشور دارای اعتبارند. به عبارت بهتر، ماهیت دیجیتال یا مجازی توافق طرفین از نظر تحلیل حقوقی صحیح است و منع قانونی ندارد. با گسترش فضای سایبری و لزوم وجود قوانین حاکم بر تجارت در آن و در نتیجه اختلافات حاصل از این تعاملات و معاملات، یافتن راه‌حل برای حل‌وفصل این اختلافات اجتناب‌ناپذیر و ضروری است. با استنباط از قوانین حل‌وفصل اختلافات در فضای غیرالکترونیکی می‌توان ‌راه‌حل‌هایی برای ‌حل‌وفصل اختلافات در فضای سایبری یافت. این راهکارها، با انطباق بر قوانین تجارت و مدنی و قوانین داوری داخلی بین‌المللی، ابهامات و خلا‌های موجود برای استفاده از روش‌های غیرقضایی در ‌حل‌وفصل اختلافات را برطرف خواهد کرد،. در این مقاله با روش کتابخانه‌ای و مطالعه نظریات و کتب مرتبط کوشش شده، ضمن معرفی مفهوم و ماهیت نماد اعتماد الکترونیکی به‌منزله عامل محقق و تقویت‌کننده کسب‌وکار اینترنتی، درخصوص راه‌های بالقوه و بالفعل حل‌وفصل اختلافات ناشی از بهره‌برداری آن در حقوق کشور سخن گفته شود

    کلیدواژگان: قرارداد الکترونیکی، نماد اعتماد الکترونیکی، داده پیام، حل و فصل اختلافات
|
  • Reza Bastani Namaghi *, Mohommad Bagher Parsa Poor Pages 1-28

    The hardship of enforcing a contract is one of the most frequent problems in any legal system after a crisis; In this regard, the necessity of explaining a comprehensive theory about the hardship, especially in the pandemic of covid-19 as the most terrible crisis in recent centuries, is strongly felt. Today, many contemporary legal systems, including countries such as France, Germany, and England, have responded to the hardship of enforcing the contract with convergent approaches. These legal systems, while explaining the necessary condition of hardship, have also provided certain solutions for the problems of this matter in the realm of contract theory. The approaches of contemporary legal systems to the hardship can be categorized under the two general forms with the titles of "hardship as impossibility" and "maintaining the contract while reviewing it". Paying attention to these approaches in the Iranian legal system will provide very insightful achievements for Iranian jurists which can be used to achieve a proper balance between the principle of necessity and contractual justice.

    Keywords: hardship, Revising of the Contract, Adaptation of the Contract, Pacta sunt servanda
  • Javad Hoseinzadeh *, Amin Rostamzadeh Pages 29-56

    Public interest is closely related to public order; something is considered to benefit the public only when its violation defies public order. Public interest is a legitimate right internationally bestowed to investee countries to nationalize and confiscate properties of foreign investors. The present study aims at providing a comparative analysis of nationalization of properties of foreign investors in Foreign Investment Laws of Iran, Turkey, Azerbaijan, regarding public interest and order.As implied in the theory of public ownership of the governor or Imam on people’s property, the principle of public interest and the principle of substitution of the sovereign over the person who refrains are considered as bases of the law of nationalization and confiscation of properties of foreign investors. Public order in Iran and Turkey is mainly economic, while it encompasses politics in Azerbaijan which is in ore agreement with Anglo-Saxon perception of public order. Moreover, in the law of Azerbaijan, unlike that of Iran and Turkey, state interest is considered along with public interest as the basis for nationalization and confiscation of properties of foreign investors. Thus, it is concluded that Iranian law is closer to Turkish law. However, public interest and order, and nationalization of properties of foreign investors in the law of Iran are in more agreement than the laws of Turkey and Azerbaijan with international standards.

    Keywords: Public Order, Interest, Nationalization of Properties of Foreign Investor, Confiscation of Properties, Foreign Investor
  • Seyed Mohammad Azin * Pages 57-80

    It has always been a common legal idea that a physician shouldn’t be liable of patient‘s corporal loss made without any fault. Doctor’s liability is rationally restricted by his abilities and therefore, he should not be considered responsible for those injuries made without his fault. But most Shiite jurists reject this belief. They account physician’s treatments as quasi-intentional crime and as the result, impose absolute liability on doctors. The Islamic criminal law approved by 1992, accepted the second view and lead to serious criticism of the legal society. As the reaction of this regulation, the new Islamic criminal law which is passed by 2012 has chosen a totally different approach. Now, it is necessary to prove medical fault in order to win a lawsuit against a physician. “Fault” has become a pillar in medical liability and even without any “clearance”. No one could take a malpractice action to the court successfully but through proof of medical fault. This article aims at evaluating the new law and then, determines the final position of Iranian legal system regarding medical liability.

    Keywords: Medical liability, physician, Fault, consent, clearance
  • Seyyed Nasrollah Ebrahimi, Samira Gholamdokht * Pages 81-105

    Difficulty of extraction from the depths of the earth and sea beds has made oil and gas industry the most dangerous industry in the world, so that the parties of upstream oil and gas contracts always seek to use different solutions such as indemnity clause to allocate the risks. According to indemnity clause, risks is up to the party that is more capable of managing risks. continuously repetition of this clause in the aforementioned contracts can be regarded as a practice- a step before formation of a custom rule- in the field of risk allocation in oil and gas industry that undoubtedly will be an effective step in formation of lex petrolea in the future. But by a survey in writings and thoughts of scholars and the text of the upstream oil and gas contracts, it can be found that there is no overall consensus about the definition and scope of this clause and sometimes the scope of this clause has been confused with other similar terms. So in present article we have considered concept, nature and important notes in drafting of this provision.

    Keywords: risk allocation, Indemnity, Hold Harmless, Upstream oil, gas contracts, Compensate
  • Golnaz Jalali *, Fathollah Rahimi, Fatemeh Ghanad Pages 106-132

    AbstractIran is in a special place in terms of oil exports, and it is natural that in this valley traders are also looking for a better market and more profits. With development and progress oh the Internet and new technologies, the world economy has taken an upward trend towards e-commerce. The questions that will be answered are the questions that can be answered between the Iranian Stock Exchange and the International Forex Market, which one can be suitable for oil traders and what kind of contracts they sign to make more profits. Therefore, this research aimed to explain the nature and fundamentals of stock and forex markets and future contracts and their differences, to have a comparative view on their advantages and disadvantages towards each other and to investigate the conclusion of futures contracts in these two markets.The findings indicate that the international forex market in Iran is legal and legitimate and has many advantages for oil traders compared to the stock market and it is proved that trading in this market is not gambling and usury. Also, if you use contracts for difference or CFDs in their transactions, they will receive more points. Special formalities are needed to conclude future contracts on the stock market and Forex markets.

    Keywords: Electronic Contracts, Oil Futures Contracts, Energy Futures Exchange, Derivative Instruments
  • Atefe Ghasemi *, Mohammad Taqi Rafiei Pages 133-150

    It is generally accepted that the content of the contracts reflects the goals of contractor parties and with relying on contractual rules and mechanisms be performed accurately and completely to ensure the parties that their efforts for concluding the contract shall result in their mutual intention and interest. One of the most important contractual rules is co-operation rule that if be included in the contract might encourage or prevent the parties from doing some activities to make sure that the concluded contract shall work out. The problem might arise when this rule is not included or implied in the contract and even such unexpected events have happened that make it difficult for both parties to be bond to the concluded contract. Under these circumstances this essay by analyzing this rule under the important international documents including the CISG, PECL, DCFR, Islamic Fiqh and the Iranian legal system, has suggested the solutions such as contract management methods to maintain the oil & gas contacts performable and resolve the contractual conflicts.

    Keywords: Conflicts Management, Contract Amendment, Contract Maintenance, Fair Behavior, Good Faith Rule
  • Mahdi Rashvand, Seyed Ali Akbar Tabaei, Saeed Haghighi* Pages 151-178

    Financing as a general meaning that can be achieved in various conventional methods, so something that separate the method of Forfeiting from other forms of financing, including borrowing as traditional way, that is The ability to provide the financial needs of business activits and investors, including the need for liquidity in international trading through Transfer of long-term demands withoutTermination In the shortest time and the least harmful method.Thise method of financing will be done In the form of a contract between Forfiter and creditor. Therefore, Financing in this method concluded in the form of a contract by reliance on the Forfiter and creditor. In this research, Legal review of parties and financing instruments in the Forfeiting contract and its impact on the elements, case study for the draft is in question . Nowadays, all transactions related to goods and services can be the subject of a Forfeiting contract because the sole responsibility of the exporter to the importer is the quality and reliability of the goods. In recent years, transactions that focus on the development of oil and gas fields and raw materials such as oil, mineral raw materials and durable goods using common tools in forfeiting such as draft, promissory notes, letters of credit and transferable payment guarantees, can be financed.

    Keywords: Transitional Demand, Forfaiting, Draft, Demands, Financing
  • Sadegh Abdi *, Narges DIBAEI Pages 179-202

    Standby Letter of Credit is one of the tools which has gained more significance in the field of the Banking Law over the course of the past decades. Nevertheless, this tool has not been properly studied in many countries, including Iran. Thus, its role and status remains unclear. Considering the increasing importance and advantages of using this tool in commerce, it proves necessary to study it carefully. This research is after careful study of the peculiarities of Standby Letter of Credit, and also comparing it with a similar tool, namely Demand Guarantee. Due to the similar functions of these tools, which both guarantee the risks of transactions, it is imperative to carefully delineate their differences. In this research we have tried to make clear the similarities and differences in the legal regimes governing the two types of documents, both from procedural and substantive angles. As conclusion, it seems that Standby Letter of Credit has many of the advantages of Demand Guarantee, and in some aspects has even more advantages, since regarding them there is no dispute on the admissibility of the principle of independence. Moreover, despite many similarities, we should consider Standby Letter of Credit as a quite distinct tool. Promulgation of separate regulations under the title of international provisions governing Demand Guarantee supports this idea. It should be noted that the article has been written in a descriptive-analytical manner.

    Keywords: Standby Letters of Credits, Demand Guarantees, Commercial Letters of Credit, Domestic Law
  • Mojtaba Ansarian * Pages 203-226

    New technologies, challenges, risks and environmental opportunities Abstract The effect of technology can be examined in two dimensions..On the one hand, with more access to science and knowledge and its combination with power, human beings dominated more resources and regions and to achieve progress by having on technology, environmental damages caused. On the other hand, technology can help reduce environmental hazards and harms despite human knowledge and wisdom. damaging or preventing damage depends on human awareness and intention to use technology. Technology, in contrast to its destructive role in the environment at the beginning of industrialization due to the growing awareness of humans about the need to protect their land and environment and passed it on to statesmen and transnational corporations it will gradually have a constructive and environmental role. This article explained the role of technology in environmental protection by qualitative method and from the perspective of data collection.

    Keywords: new technologies, environment, transnational corporations, right to a healthy environment
  • Hamidreza Behroozizad* Pages 227-256

    One of the crucial reasons for proving a claim, especially in the field of property in Imami jurisprudence and Iranian law, is the Presumption of Possession rule. In this article, we have tried to prove expand the domain of this rule to genealogy and deviations using a library method. The arguments that prove this are both narrated arguments, including narrations and rational arguments, including the construction of reason. Therefore, just as narrations and the construction of reason can prove the rule of presumption of position in the property, we can also transmit the arguments to genealogy and deviations. Expanding the Presumption of Possession rule to the medical new technologies such as surrogacy and the artificial womb is also discussed. Also, in many cases that the Farash Rule cannot apply, the Presumption of Possession rule may apply. We proposed that Article 35 of the Civil Code amended as follows: " Possession by the title of ownership shall be taken as proof of ownership, and also in deviations and genealogy unless the contrary proved. "

    Keywords: Presumption of Possession Rule, Genealogy, Derivation Imami jurisprudence, Iranian law
  • Simin Vahedi *, Shahab Dalvandi Pages 257-284

    Arbitration is playing a very important role in international and domestic commerce. Party autonomy and free will are prevalent in all aspects of arbitration which includes rules of evidence, submission, admission, and disclosure. Lack of predetermined rules and leaving them to the parties or the tribunal causes confusion, especially as the judge's role in the management of the submission of the evidence, the value of evidence and the discovery and disclosure are distinctively different in Civil and Common Law traditions. Therefore, knowing the practice of international commercial arbitrations with regards to evidence is of crucial importance. In this paper, the practice, laws and rules of international commercial arbitration are examined in Iran and representatives of Civil and Common Law traditions. International commercial arbitration has developed its own specific rules and practice of evidence which not that of neither Common nor Civil law's. Considering this specific practice and the fact that one cannot rely on their knowledge of domestic procedures, it is necessary for the lawyers to become familiar with the rules of evidence in international commercial arbitration. It is also necessary to note that these rules are governed by part autonomy, and they should think of setting the rules of evidence before any dispute or at least before the commencement of the proceeding. This paper recommends using the standard guidelines on the rules of evidence such as those published by the International Association Bar and incorporating them in their arbitration clauses or agreements.

    Keywords: Rules of evidence, Submission, admission, compulsory discovery value of evidence, international commercial arbitration
  • Rasool Malakooti *, Talaat Halaj Pages 285-299

    Compatibility and conformity of verbal and customary concepts of contract law rule with technical concepts of the electronic environment are one reason that has made it possible to conclude an electronic contract and consequently the spread of business in this field. With the enactment of the Electronic Commerce Law, electronic contracts, both in terms of the formation process and nature, such as non-electronic commerce, have the necessary legal support and are valid within the country's framework's legal system. In other words, the digital or virtual nature of the agreement between the parties is correct in terms of legal analysis and is not prohibited by law. With the expansion of cyberspace and the need for the rules governing trade in cyberspace and as a result of disputes arising from these interactions and transactions, finding a solution to resolve these disputes is inevitable and necessary. By inferring the rules for resolving disputes in non-electronic space, solutions can be found for resolving disputes in cyberspace. These solutions can resolve existing ambiguities and gaps in non-judicial methods in resolving disputes by complying with commercial and civil law and domestic and international arbitration laws. In this article, while introducing the concept and nature of the symbol of electronic trust as a researcher and strengthener of Internet business, an attempt has been made to talk about potential and actual ways of resolving disputes arising from its use in national law.

    Keywords: Electronic Contract, Electronic Trust Symbol, Message Data, Dispute Resolution