فهرست مطالب
نشریه حقوق تطبیقی (نامه مفید)
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/12/09
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-22جانشینی دولت ها در زمینه مسئولیت بین المللی به عنوان پیامدی از جانشینی مطرح است که بنیان آن به تعهدات ناشی از ارتکاب اعمال متخلفانه بین المللی بازمی گردد. در رویکرد سنتی، عدم جانشینی بر چنین تعهداتی، اصل دانسته شده که نتیجه مستقیم و عملی آن، فقد مسئولیت دولت جانشین است. جستار حاضر، از رهگذر کنکاش و مطالعه تطبیقی منابع فرعی حقوق بین الملل (آموزه های حقوقی و آرای قضایی و داوری بین المللی) که ابزار شناخت منابع اصلی هستند، پی به تحول مفهومی آن، در گذر ادوار، برده و نشان داده که رویکردی نوین در مقابل گفتمان سنتی شکل گرفته است و آن، اصل بودن جانشینی بر چنین تعهداتی است. نگرش سنتی، متاسی از «واقعیت» و رویکرد نوین، بیشتر، متاثر از «حقیقت» است. پژوهش پیش رو، در رویارویی با تز و آنتی تز یادشده، سنتزی را مطمح نظر قرار می دهد که با آن بشود از معایب هریک احتراز کرد؛ رویکردی بینابین که مطلق و محض بودن، محلی از اعراب نیابد.کلیدواژگان: کشور، جانشینی، نقض تعهد بین المللی، دکترین، رویه قضایی بین المللی
-
صفحات 23-46
جبران خسارت متهمان و محکومانی که دچار آسیب های ناشی از صدور قرارهای تامین کیفری یا اجرای حکم شده و بی گناه بودن ایشان با صدور احکام برایت محرز شده است، یکی از چالش های مسئولیت مدنی در حقوق کیفری به شمار می آید. در چند سال اخیر در قوانین ایران تغییرات مثبتی در جبران خسارت متهمان برایت یافته صورت گرفته، اما تاکنون هیچ سازوکار اختصاصی منسجمی در راستای جبران خسارت محکومینی که تمام یا قسمتی از مجازات را تحمل نموده و بی گناهی ایشان ثابت شده، پیش بینی نشده است. در نظام حقوقی کانادا عکس این روند صادق است و محکومان بی گناهی که قسمتی از مجازات ناروا را تحمل نموده اند، مستحق دریافت خسارت هستند. در این پژوهش سعی بر آن است تا ضمن تحقیق و مطالعه تطبیقی در قواعد بین المللی الزام آور حاکم بر موضوع، راهکارهای موثر جبران خسارت متهمان و محکومان بی گناه در هر دو سیستم حقوقی بررسی شود.
کلیدواژگان: محکومیت ناروا، اشتباه قضایی، خسارت زدایی، محکوم و متهم بی گناه -
صفحات 47-72
درصورتی که مبیع مستحق للغیر درآید، مشتری جاهل می تواند برای استرداد ثمن و غرامات وارده به فروشنده مراجعه کند که قانون مدنی از آن با عنوان ضمان درک بحث کرده است. قهری یا قراردادی بودن مسئولیت ناشی از ضمان درک در سیستم های حقوقی محل سوال است. قانون مدنی ایران در برخی مواد از جمله ماده 362 ضمان درک را از آثار عقد صحیح دانسته و در برخی مواد همچون ماده 391 مسئولیت ناشی از ضمان درک را قهری تلقی کرده است. مطالعه تطبیقی مبنای ضمان درک در حقوق ایران و فرانسه مشخص می کند که این تفاوت رویکرد ناشی از آن است که در وضع قانون مدنی از یک سو از حقوق فرانسه اقتباس شده و از سوی دیگر دیدگاه فقیهان امامیه مدنظر قرار گرفته است. با این حال، اثبات خواهد شد که مسئولیت ناشی از مستحق للغیر درآمدن مبیع، مسئولیت قهری است نه قراردادی که این مهم بر آیین رسیدگی دادگاه ها موثر خواهد بود؛ از جمله اینکه دعوای استرداد ثمن و غرامت ناشی از مستحق للغیر درآمدن مبیع یک دعوای مالی و دینی محسوب خواهد شد و دادگاه صالح در این دعوا، دادگاه محل اقامتگاه خوانده خواهد بود.
کلیدواژگان: ضمان درک، مسئولیت قهری، مسئولیت قرارداد، دادگاه صالح -
صفحات 73-100قاچاق هسته ای به عنوان مصداق نوینی از رفتار بزهکارانه قاچاق، با کشف و عملیاتی نمودن انرژی هسته ای در زندگی جامعه بشری پا به عرصه وجود نهاده است. مقوله نظارت بر واردات و صادرات مواد و وسایل هسته ای که مورد توجه اسناد بین المللی از جمله کنوانسیون حفاظت فیزیکی از مواد هسته ای 1979 قرار گرفته است، برخی از دولت ها را مجاب نموده تا قاچاق غیر قانونی مواد، وسایل و دانش هسته ای را به طور جداگانه مورد جرم انگاری قرار دهند. در این مسیر، کانادا به عنوان یکی از کشورهای بهره بردار از فناوری هسته ای، رویکرد سنجیده ای را در حوزه جرم انگاری و ترسیم ضمانت اجرای کیفری متناسب با قاچاق هسته ای برگزیده است. در سوی دیگر، کنشگران نظام کیفری ایران نیز با انشای قانون قاچاق اسلحه، مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز در سال 1390، مصداقی از قاچاق هسته ای یعنی قاچاق مواد رادیواکتیو را مشمول عنوان بزهکارانه قرار دادند؛ با این وجود، قانونگذار ایران برخلاف کانادا، در ارتباط با قلمروی مجرمانه قاچاق هسته ای و تهدید به ارتکاب آن رویکرد ناقصی را اتخاذ نموده است. از این رو، در طی جستار حاضر قصد و تلاش بر آن است تا با مقایسه راهبرد کیفری ایران و کانادا در مواجهه با اعمال قاچاق هسته ای به تبیین راهبرد کیفری متناسب و مقتدری در این زمینه مبادرت شود.کلیدواژگان: انرژی هسته ای، تروریسم هسته ای، قاچاق هسته ای، تهدید به ارتکاب قاچاق هسته ای
-
صفحات 101-130
آیا می توان از ویژگی های شخصیت دیگری تقلید کرد؟ پاسخ نظام های حقوقی مورد مطالعه به این پرسش در فرضی که ویژگی های شخص، متمایز و برای عموم مردم شناخته شده باشند، منفی است؛ با این تفاوت که در نظام حقوقی آمریکا، حق ویژه ای به نام همانندی شناخته شده تا خود شخص درباره تقلید از ویژگی هایش تصمیم بگیرد. در نظام حقوقی انگلیس، به این موضوع، بیشتر از این جهت توجه شده که تقلید از دیگری در آگهی های تجاری، سبب فریب مصرف کنندگان می شود. در نظام های آلمان و فرانسه، با استناد به مفهوم کلی حقوق شخصیت، تقلید از اوصاف شخص ممنوع دانسته شده است. به نظر می رسد در نظام حقوقی ایران، با توجه به قواعد عمومی مسئولیت مدنی، قاعده دارا شدن بلاجهت و قواعد ناظر به مالکیت ادبی و هنری ممنوعیت یاد شده قابل استنباط باشد. با این حال، از آنجا که نظام حقوقی ما جامعیت کافی برای اینکه بتوان حق ویژه ای برای اشخاص نسبت به ویژگی هایشان شناخت ندارد، نیاز است تا قانونگذار قانون خاصی را دراین باره تصویب کند.
کلیدواژگان: شهرت، خسارت، شخصیت، مسئولیت مدنی، تقلید، حق همانندی -
صفحات 131-158
متلاحمه سومین گونه از جراحات سر و صورت (شجاج) به شمار می رود. در منابع فقهی برای این جراحت تعاریف گوناگونی ارایه شده است. هرچند بسیاری از این تعاریف، دارای مضمونی واحد هستند و تنها در برخی تعابیر با یکدیگر تفاوت دارند، اما با تامل در آثاری که بر این اختلاف تعابیر مترتب می شود، می توان دریافت ارایه تعریفی دقیق از گونه های شجاج به طور عام و متلاحمه به شکل خاص، امری ضروری است که باید بدون هیچ گونه مسامحه و با توجه تام به مفاد تعابیر و اصطلاحات، صورت گیرد. در همین راستا و برای ارایه تعریفی دقیق، استوار و کارا از متلاحمه، رجوع به اصل کیفیت قانون (The quality of law) به مثابه تاسیسی مترقی برای تدقیق در ماهیت، اصالت و شکل وضع قانون، می تواند بسیار راهگشا باشد و منتج به کیفی شدن تعریف قانونی این جراحت شود. در این نوشتار، ضمن مراجعه به منابع معتبر فقهی و با نظرداشت اصل کیفیت قانون، به روشی توصیفی - تحلیلی تعاریف مختلف ارایه شده از متلاحمه در فقه و قانون مجازات اسلامی مورد نقد قرار می گیرند و از این رهگذر، علاوه بر بازشناسی عناصر ماهوی متلاحمه، تعریفی علمی و دقیق از آن ارایه می شود.
کلیدواژگان: متلاحمه، اصل کیفیت قانون، بافت عضلانی، گوشت، پرده استخوانی -
صفحات 159-180
کنوانسیون نیویورک راجع به شناسایی و اجرای آرای داوری خارجی که تاکنون مورد پذیرش 159 کشور قرار گرفته است، شبکه بزرگی را در سطح جهان برای اجرای آرای داوری فراهم نموده است. اما به رغم جایگاه بی بدیل آن در عرصه داوری تجاری بین المللی، کنوانسیون همگام با توسعه تکنولوژی در حوزه ارتباطات به روز نشده و چگونگی استفاده از آن برای اجرای آرای داوری الکترونیک باعث ایجاد چالش های حقوقی شده است. هرچند در سطح ملی، عمده کشورها، به اسناد الکترونیک اعتبار بخشیده اند و داوری براساس مبادلات الکترونیک را به رسمیت شناخته اند، اما اجرای این نوع داوری ها در فضای بین المللی و در چارچوب کنوانسیون نیویورک از شفافیت حقوقی لازم برخوردار نیست. مقاله حاضر این مسئله را مورد بررسی قرار می دهد که اجرای آرای داوری الکترونیک در چارچوب کنوانسیون نیویورک با چه چالش های حقوقی مواجه است. با بررسی رویکرد کنوانسیون نیویورک و قوانین ملی برخی کشورهای متعاهد از جمله قانون تجارت الکترونیک ایران، این مقاله به این نتیجه میرسد که به رغم وجود چالش های فراوان، با تمهیداتی، امکان شناسایی و اجرای رای داوری الکترونیک در چارچوب کنوانسیون نیویورک وجود دارد.
کلیدواژگان: داوری الکترونیک، قرارداد داوری الکترونیک، رسیدگی الکترونیک، رای الکترونیک، کنوانسیون نیویورک -
صفحات 181-206
درون نهاد خسارت تاخیر تادیه دو نوع از ضررهای پولی قابل تصور است؛ یکی زیان تورم و دیگری زیان ناشی از تلف منافع پول. مطالعه قوانین کشورهای دیگر نشان می دهد که اغلب کشورها به هر دو نوع زیان توجه دارند. اما در نظام های بررسی شده خسارت تورم به صورت مستقل مورد شناسایی قرار نمی گیرد، بلکه تحت نظام واحد با عنوان خسارت بهره، هم خسارت تورم جبران می شود و هم خسارت ناشی از تلف منافع پول. در نظام حقوقی کشورمان با توجه به ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی مفهوم ضرر در خسارت تاخیر تادیه مبتنی بر زیان تورم پول است و ضرر ناشی از تلف منافع پول جز در موارد استثنایی همچون قانون عملیات بانکی بدون ربا، مورد شناسایی قرار نگرفته است. مقاطع زمان نقض تعهد، زمان مطالبه و زمان صدور رای در رابطه با زمان آغاز محاسبه زیان مطرح شده است. برخی نظام های حقوقی فقط یکی از این مقاطع را اعمال می نمایند و برخی دیگر به دادگاه اجازه می دهند تا براساس امور موضوعی پرونده، چگونگی ورود زیان و کیفیت جبران خسارت، مقطعی را انتخاب نماید که خسارت به نحو مطلوب تری تدارک شود. کثرت و اهمیت بالای تعهدات پولی ضرورت پرداختن به موضوع حاضر را توجیه می کند. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی سعی می شود تا این فرضیه اثبات شود که خسارت تاخیر بر اساس کاهش ارزش پول نه تنها نقش بازدارندگی در نقض قرارداد ندارد، بلکه تشویق کننده نیز است؛ درحالی که خسارت تاخیر بر مبنای میانگین سود بانکی به حفظ و ثبات قراردادها کمک نموده و هزینه نقض قرارداد را بالا می برد، به طوری که بدهکار ترجیح می دهد بدهی خود را به موقع بپردازد تا آنکه مجبور باشد به نحو اخیر خسارت تاخیر پرداخت کند.
کلیدواژگان: تورم، تلف منافع، خسارت تاخیر تادیه، میانگین سود بانکی -
صفحات 207-240
در حقوق غرب به ویژه فرانسه، تخت تاثیر حقوق روم برای توجیه بقای دیون شخص مدیون بعد از مرگ او، یا بقای قرارداد بعد از مرگ یکی از طرفین و امکان استناد به آثار قرارداد نسبت به ورثه ی طرفین عقد، بر مبنای یک فرض حقوقی، نهاد قایم مقامی را تاسیس کرده اند؛ به این معنا که فرض می شود شخصیت متوفا در قالب شخص ورثه استمرار یافته، و در نتیجه او جانشین متوفا، یا قایم مقام او می شود؛ چنانکه اموال و حقوق مالی متوفا به وارث می رسد، دیون او نیز به ورثه منتقل شده وآنها ملزم به پرداخت آن هستند، حتی اگر مالی از متوفا باقی نمانده باشد. در حقوق ایران اگرچه واژه «قام مقام» در قانون مدنی و سایر مقررات استعمال شده است، اما در خصوص مفهوم، احکام و آثار آن نصی وجود ندارد. دکترین حقوقی تحت تاثیر حقوق فرانسه آن را پذیرفته و بر آن مبنا احکام آن را تجزیه وتحلیل کرده است. اما به نظر می رسد که مبانی این نهاد، آن گونه که در حقوق فرانسه وغرب هست، در حقو ق ایران وفقه اسلامی وجود نداشته وضرورتی هم برای آن احساس نمی گردد. در این مقاله تلاش کرده ایم تا در یک مطالعه ی تطبیقی مفهوم ومبانی تاسیس این نهاد در حقوق فرانسه و ایران بررسی وتحلیل گردد.
کلیدواژگان: استمرار شخصیت متوفا، بقای دیون حقوقی، مبنای قائم مقامی -
صفحات 241-266
یکی از مهم ترین دغدغه های دولت ها در اداره امور عمومی و حتا نظارت بر بخش خصوصی، فساد، به خصوص فساد اداری و مالی است؛ و در این راه هزینه های زیادی را متحمل شده اند. یکی از راهکارهای مبارزه با فساد، استفاده از ظرفیت های اجتماعی و از جمله جلب مشارکت شهروندان و کارکنان از طریق افشاگری است که در اکثر کشورها پیش بینی شده است. این روش نه تنها نیاز به جذب نیروی انسانی، ساختارها و در نتیجه هزینه ها را کاهش می دهد، بلکه از طرف دیگر اعتماد عمومی را نسبت به دولت افزایش داده و احساس مسئولیت را در شهروندان تقویت می کند؛ و همچنین به دلیل کثرت جمعیت و پراکندگی آن در کل کشور، در صورتی که به نحو مطلوبی پیاده شود، می تواند جامع تر از سایر ابزارهای مبارزه با فساد عمل کند و اگر به نحو مطلوب اجرا نشود به همان اندازه که مفید است می تواند خطرناک نیز باشد. با توجه به مطالب فوق یک نظام افشاگری مطلوب چه ویژگی هایی دارد؟ در این پژوهش سعی شده تا با روش توصیفی و کتابخانه ای و با استفاده از تجربیات کشورهای دیگر، اصول و قواعد مورد نیاز برای ایجاد نظام افشاگری مطلوب، استخراج شود.
کلیدواژگان: افشاگری، شهروند، قانون حمایت از افشاگر، فساد، نظارت -
صفحات 267-292
تغلیظ دیه که پرداخت دیه ی کامل به علاوه ثلث دیه است در صورت وقوع جنایات دریکی از ماه های حرام یا در محدوده حرم اخذ می شود. این حکم مورد تایید مشهور فقهای شیعه و برخی از اهل سنت مانند شافعیه است اما شیخ طوسی، شهیدثانی و صاحب جواهر قایل به اختصاص تغلیظ دیه به جنایات عمد و شبه عمد هستند. در میان مذاهب اهل سنت ابوحنیفه و مالک نیز معتقدند که دیه در هیچ جا تغلیظ نمی شود. آیات قرآن، روایات، اجماع و اصل عملی احتیاط از ادله ی قایلین به تغلیظ است؛ اما کسانی که تغلیظ دیه را در جنایات خطایی رد می کنند به عدم دلالت آیات، جرح سندی و دلالی روایات، مدرکی بودن اجماع، اجرای اصل برایت در صورت شک در تکلیف، عدم وجود عنصر قصد در قتل غیر عمد، غیر عقلایی بودن تغلیظ دیه در حق عاقله و قاعده غلظه و سعه در امور مسلمین تمسک نموده اند. به نظر می رسد غلظت و سخت گیری در موارد غیرعمد (شبه عمد و خطایی) نه دلیل موجهی دارد و نه عدم قصد هتک حرمت در جنایات غیر عمدی با فلسفه تغلیظ دیه همخوانی دارد؛ بنابر این نهایتا با توجه به حکم مشهور در اخذ دیه ی مغلظه، این حکم منحصر در جنایات عمدی است و دیه در جنایات شبه عمد و خطایی تغلیظ نمی شود.
کلیدواژگان: قتل عمد، قتل شبه عمد، قتل خطائی، دیه، تغلیظ دیه -
صفحات 293-328
هرچند در قانون مجازات اسلامی 1392 در عباراتی صریح، و موافق با اصول متعدد قانون اساسی، افزون بر پذیرش کلی اصل قانونی بودن جرم و مجازات، به اعتبار کامل این اصل در تعزیرات، قصاص و دیات تاکید شده، اما به نظر می رسد قانون گذار در حدود این اصل را انکار و تلاش کرده است به استناد برخی از اصول قانون اساسی، اجازه رجوع به فقه را در حدود ذکرنشده در قانون صادر کند. این در حالی است که در فقه اسلامی اختلاف بسیار زیادی درباره تعداد حدود و احکام و شرایط آنها وجود دارد که عملا هم قاضی را در رجوع به فقه دچار سرگردانی می کند و هم باعث ایجاد مشکلات برای شهروندان می گردد. در این نوشته، با نگاهی اجمالی به حیطه حدانگاری رفتارها در کلام فقیهان، در پی اثبات این نکته ایم که اولا استناد ماده 220 قانون مجازات اسلامی به اصل 167 قانون اساسی برای توجیه جواز رجوع به فقه در جرم دانستن رفتارهای خارج از قانون نادرست و خلاف اصول صریح قانون اساسی است و ثانیا اگر این ماده را در معنای جواز رجوع به فقه لازم الاجرا بدانیم، باید به قدر متیقن رفتارهای اجماعی حدی بسنده کرد. پیشنهاد نویسنده حذف این ماده خلاف قانون اساسی است.
کلیدواژگان: اصل قانونمندی، اصل 167، حدود غیرمذکور، ماده 220، فقه اهل سنت، فقه شیعه
-
Pages 1-22Succession of states in respect of international responsibility is considered as a consequence of succession, which is referring to obligations arising from the commission of internationally wrongful acts. In traditional thoughts, non-succession to such obligations has been recognized as a rule that its strict and functional result is the lack of responsibility for successor state. Comparative study of subsidiary sources of international law (legal doctrines and judicial decisions) as the means for the determination of main sources, the present paper figured out its conceptual evolution, during the ages and showed that modern thoughts against the classic one has been raised and that is the rule of succession to such obligations. The classic attitude is barsed on the “reality” and the other is affected by the “truth”, more. Facing the mentioned thesis and anti-thesis, this paper considers the synthesize makes it possible to avoid any disadvantages; The sober attitude far away from absoluteness and entireness.Keywords: State, succession, Breach of an International Obligation, doctrine, International Judicial Decisions
-
Pages 23-46
Compensation for the Accused and convicted whose innocence is proven by obvious consequent factors is one of the challenging issues in private and criminal law. In the past few years, Iranian legal system has experienced positive changes in the compensation of acquitted accused but until now, no coherent mechanism is foreseen to those who have endured part or all of the sentence and their innocence has been proven. This is contrariwise in the Canadian legal system and only innocent convicts who have served part of the wrongful sentence are deserving to compensation. Rational logic and justice along by the general rules of civil liability and the text of the United Nations International Convention of Civil and Political Rights demonstrate that compensation of two above mentioned damages in all legal systems are necessary. In this research, while investigating the international binding rules governing the subject, we try to provide an integrative theory included of eliminating deficiencies, changing extant rules, and legislation by a comparative study on legal systems of Iran and Canada to more realize the fairness and justice.
Keywords: wrongful conviction, Judicial Mistake, Compensation, Innocent Accused, Convicted -
Pages 47-72
If the object of sale is belonged to someone else, an ignorant customer can refer to the seller for the restitution of the price and indemnities which the civil law has discussed as guarantee of compensation.Being the coercive or contractual of responsibility which arises from the guarantee of compensation is challengeable in legal systems.In some articles of the Iranian Civil Code, including Article 362, the guarantee of compensation is considered as one of the effects of a valid contract, and in some articles, such as Article 391, the responsibility arising from the guarantee of compensation is considered coercive.The comparative study of the basis of guarantee of compensation in Iranian and French law confirms that this difference in approach is due to the fact that in the formulation of civil code, on the one hand, French law has been adapted and on the other hand, the view of Imami jurists has been considered.However, it will be proved that the responsibility arising from the default in ownership is the coercive responsibility rather than the contractual, which will affect the court proceedings, including that the claim for restitution of the price and indemnities arising from the default in ownership Will be considered as a financial and personal dispute and the competent court in this lawsuit will be the court of residence.
Keywords: Guarantee of Compensation, Coercive Responsibilit, Contractual of Responsibility, Competent Court -
Pages 73-100Nuclear smuggling has emerged, as a new manifestation of smuggling, with the discovery and operation of nuclear energy in the life of human society. The issue of controlling the import and export of nuclear material and devices that have been considered by international instruments, including the Convention on the Protection of the Physical Protection of Nuclear Material. This matter has led some governments to criminalize the illegal smuggling of materials, devices, and nuclear science separately. On this path, Canada, as one of the countries that exploit nuclear technology, has adopted a cynical approach in the area of criminality and the designation of a criminal sanction against nuclear smuggling. On the other hand, the activists of Iran's criminal system, by introducing a law on the smuggling of weapons, ammunition, and weapons and ammunition holders, have described the case of nuclear smuggling, namely the trafficking of radioactive materials as criminal offenses. Nevertheless, in order to have an up-to-date and dynamic criminal policy against the aforementioned behavior, it is necessary to compare national penal provisions to Canadian laws that have a comprehensive view of the various manifestations of nuclear trafficking and threats of committing it. Eventually, appropriate criminal punishment for dealing with nuclear smuggling will be outlined.Keywords: Nuclear Energy, Nuclear Terrorism, Nuclear Smuggling, Threats of Nuclear Smuggling
-
Pages 101-130
Is it possible to imitate other personality features? The answer to this question, in the hypothesis that the personality features are distinct and well-known to the public, is positive in the legal systems studied. With the difference that in the American legal system, a special right is known in the name of LIKENESS, so that the person himself decides about imitation of his qualities. In the British legal system, according to the PASSING OFF Foundation, imitation is prohibited when it deceives consumers. In German and French systems, the imitation of a person's personality features is also prohibited by reference to the rights of the person. In the legal system of Iran, it seems that according to the general rules of civil liability, and the rule of Unjust enrichment, prohibition of the imitation of a person's personality features is inferred. In the case of imitation without permission, the damages (Both material and mental) must be compensated.
Keywords: Reputation, Damage, Personality, Civil Responsibility -
Pages 131-158
Motelahemeh third of the face and head injuries (Shjaj) It results in number. The legal sources for the different injury definitions are provided. Although many of these definitions, units are similar in content and differ only in some interpretations, But reflecting on the different interpretations in the works that can be applied to provide a precise definition of the species in general and Motelahemeh Shjaj in particular, is essential Which should be without any negligence by paying attention to the provisions of the terms and expressions taken. In this regard, and to provide a precise definition, stable and efficient than Motelahemeh, referring to the quality of legislation (The quality of law) as established progressive for close examination of the nature, origin and shape legislation, can be very helpful and leads to quality the legal definition of the injury. In this article, referring to the sources of Islamic law with regard to the quality of legislation, a cross - different definitions provided by Motelahemeh in law and penal code criticized fall and thereby, in addition to recognition of elements essential Motelahemeh, and precise scientific definition it delivers.
Keywords: Motelahemeh, the Quality of the law, Muscle, Flesh, Periosteum -
Pages 159-180
The New York convention about recognition and enforcement of foreign arbitration awards yet accepted by 156 countries and prepared the huge network all around world for enforcement of arbitration awards. Nevertheless, the unique status of it in sphere of international commercial awards, the convention simultaneously with technologies development don’t updated and how utilization of it for enforcement of online arbitration awards caused the legal challenges. however, in national level, the most countries, take validation to electronic documents and recognize the arbitration according to electronic transactions but ulterior to it in international sphere and when the debate of enforcement of such arbitration poses in other countries base on New York convention, the matter has no clear legal status. The present article we study the mentioned matter that enforcement of electronic arbitration awards in framework of New York convention encountered with legal challenges. With study the trend of New York convention and other codes of countries namely. The code of commercial electronic, this article come to this result that notwithstanding to immense challenges, with some facilities, there is the possibility of recognition and enforcement of electronic arbitration awards in framework of New York convention.
Keywords: Electronic Arbitration, Electronic Agreement, electronic proceeding, electronic award, New York Convention -
Pages 181-206
Inside delayed payment damages institution there are two categories of detriments; Detriment of inflation and loss of money profits. The study of the laws of other countries shows that most countries pay attention to both types of losses. But in the examined systems, detriment of inflation is not independently recognized, but under a single system of interest loss, both detriments are compensated. In our country legal system, according to Article 522 of the Civil Procedure Law, the concept of detriment in delayed payment damages is based on the money inflation detriment, and the loss of money profits isn’t recognized other than exceptional cases such as Riba-free Banking. Delayed damages based on inflation is not only a obstacle in breaching a contract but also acts as encouraging factor. Whereas delayed damages based on average bank profit assists to protect the contracts and increases the cost of breach so that the debtor prefers to pay the debt on time and avoid paying the latter loss. In this research, while analyzing the relationship between the two losses with the delayed payment damages, the moment of the interference of these losses is considered. In this regard, the time of the breach of obligation, the time of the demand and the time of the proceedings and the issuance of judgement has been expressed for the initial stage of the calculation of losses. Some legal systems apply only one of these sections, while others allow the court to choose on case issues, quality of damages and compensation, in order to reach a better compensation.
Keywords: Inflation, Loss of Profits, Delayed Payment Damages, Bank Profit Average -
Pages 207-240
In western Law, especially in French, subrogation has been established for justifying the survival of debt and contract after the death of one of the parties. In other word, when one of the parties to a contract dies, the heir becomes successor of the decedent in both properties and debt. So, in addition to the decedent’s property, his debt is transferred to the heir. Although in Iranian Law the term successor has been used in Civil Law, but there is no a text about its concept and sentences. Legal doctrine influenced by French Civil Law, has accepted it and has analyzed its sentences on this base. But it seems that the principles of this term do not exist in Iranian and Islamic Legal system as it is in the Western Law. This article attempts to analyze the concept and principles of Subrogation in Iranian and French Law through a comparative study.
Keywords: Subrogation Basis, Continuation of the Deceased Personality, Survival of Deceased’ Debt -
Pages 241-266
One of the most important concerns of governments in managing of public affairs and even overseeing the private sector is corruption, especially administrative and financial corruption. In this way they have incurred a lot of costs. One of the ways to fight corruption is to use social capacities, including participation of citizens and employees, through discoursing that are envisaged in most countries. This approach not only reduces the need to employing employee, structures and therefore costs, but also increases public confidence to the government and strengthens citizens' sense of responsibility, and also, due to its large population and dispersion throughout the country, if implemented properly, it can be more comprehensive than other anti-corruption tools. And if not done properly, it can be just as dangerous. Given the above, what are the characteristics of a good disclosure system? In this research, an attempt has been made to extract the principles and rules that can lead to the establishment of a favorable disclosure system by descriptive and qualitative methods using the experiences of other countries.
Keywords: Disclosure, Citizen, Whistleblower protection law, Corruption, Supervision -
Pages 267-292
One of the very important concerns in the aspect of blood money is occurrence of crime in one of the forbidden Islamic (Hijri) months (Rajab, Moharam, Zi-Qadeh, Zi-Hajjeh). According to Article 555 of Islamic Punishment Law (ratified 2013), the offender is condemned to pay one third of blood money, as aggravation, in addition to paying the full rate of blood money. Since the sentence for reverence of forbidden months is expressed in Koran, but there is nothing stated about the aggravation of blood money, this sentence and condemnation is confirmed by most of the Shiite jurisprudents. The reasons of Shiite jurisprudents mainly refer to the narratives in this regard, consensus and sometimes prudence. It can be concluded, by going through the narratives, that some reasons are explicitly and some others implicitly are controversial. What is used in reliable narratives is the necessity of aggravation for murders and intentional crimes. However, referring it to unintentional or absolute offences is difficult. It can be stated that aggravation of blood money is principally considered for unintentional homicides and offences.
Keywords: Intentional homicide, manslaughter, Unintentional Homicide, blood money, aggravation of blood money -
Pages 293-328
In the Islamic Penal Code of 1392, in correct expressions and in accordance with various principles of the Constitution, the principle of legality of crime and punishment, in general, has been accepted and in addition, the full validity of this principle has been emphasized in Taazitat, Qisas and Diyat. Despite this, it seems that the legislator has denied the principle of legality within the Hodud and, according to some principles of the Constitution, has tried to issue a license to refer to jurisprudence regarding the Hodud not mentioned in the penal law. Despite this, it should be noted that in Islamic jurisprudence, there is a great deal of disagreement about the number of Hodud and their rules and conditions, which in practice both confuses the judge in referring to jurisprudence and causes problems for citizens. In this article, with a brief look at the limitation of behaviors in the words of jurists, we seek to prove that first of all, citing Article 220 of the Islamic Penal Code to Article 167 of the Constitution to justify the permission to refer to jurisprudence in criminalizing illegal behavior is wrong and unprincipled. It is explicit of the constitution, and secondly, if we consider article 220 in the sense of the permission to refer to the applicable jurisprudence, we must suffice with a certain degree of consensus behavior. The author believes that Article 220 is against the principles of the Constitution and should be abrogated.
Keywords: Principle of Legality, Non-mentioned Hodud, Constitution Article 167, Article 220, Sunni jurisprudence, Shiite Jurisprudence