فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 58 (اسفند 1399)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 58 (اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سعیده ساکی انتظامی، ملک محمد فرخزاد*، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 1-26

    تمثیل یکی از مهمترین انواع ادبی است که جایگاه مهمی در ادبیات فارسی دارد و در انتقال مفاهیم عقلی، ذهنی، و انتزاعی به مخاطبان بسیار موثر و کارآمد است. بررسی ابعاد گوناگون تمثیل گام مهمی در شناسایی آثار عطار و شگردهای او برای تفهیم مفاهیم و انتقال پیام است. مصیبت نامه به‌عنوان اثری تمثیلی که سفر روحانی سالک فکرت را روایت میکند، نمونه خوبی برای این بررسی است. پرسش اصلی تحقیق این است که عطار در مصیبت نامه چگونه از تمثیل و انواع آن در طرح مفاهیم عرفانی و اخلاقی و تفهیم بهتر این مضامین برای مخاطب بهره گرفته است و نوع نگاه او به‌عنوان عارف نسبت‌به این شگرد ادبی چگونه است؟ این پژوهش به شیوه کتابخانه‌ای و ازطریق فیش برداری به توصیف و تحلیل داده‌ها پرداخته است. بر اساس یافته ‌های تحقیق در مصیبت نامه از میان تمثیلهای روایی بیشترین استفاده مربوط به پارابل و در میان انواع تمثیلهای توصیفی مربوط به ارسال‌المثل است. از این امر چنین برمی‌آید که عطار برای انتقال بهتر مفاهیم پیچیده عرفانی بیشتر از حکایات تمثیلی بهره برده است تا آرایش کلام.
     

    کلیدواژگان: عطار، حکایت، تمثیل، استعاره تمثیلیه، تشبیه تمثیلی، مصیبت نامه
  • حمیده مظهری آزاد، مریم شایگان*، محمد حجت صفحات 27-46

    ادبیات و تاریخ ایران نشان میدهد جامعه زنان در گذشته، در صحنه روایت و ثبت نقش تاریخی خود غایب بوده اند و در این غیبت، قلم به دست مردانی بوده است که به حذف یا تحریف سیمای واقعی زنان در طول تاریخ پرداخته اند. باوجوداین به دوره مشروطه باید با نگاهی دیگر نگریست. دوره ای که همراه با آشنایی با فرهنگ غرب، طرح مطالبات اجتماعی، تلاش برای سوادآموزی، نامه نگاری، روزنامه نگاری و حضور در صحنه های اجتماعی برای زن ایرانی بود؛ بطوری که میتوان آن را آغازگر دوره ای در تاریخ ایران دانست که زنان به طرح مطالبات اجتماعی خود پرداخته اند. در واقع از این دوره بتدریج میتوان شاهد نشانه ‌های حضور زنان در گستره نویسندگی، بویژه در حوزه عمومی و اجتماعی ایران، بود. هدف از این مطالعه بررسی سبک شناسانه نثر زنان در دوره قاجار و مشروطه، به منظور شناخت جایگاه اجتماعی واقعی آنها در این دوره تاریخی است. در این تحقیق گردآوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته و تحقیق به روش تاریخی به توصیف و تحلیل داده ها میپردازد. یافته ها نشان میدهد جنسیت، طبقه اجتماعی، سطح تحصیلات و روحیات زنانه بر ویژگیهای سبک شناسانه این آثار تاثیر گذاشته است.
     

    کلیدواژگان: زنان، آثار منثور، نثر، نامه نگاری، روزنامه، سفرنامه، قاجار، مشروطه
  • عبدالحمید صادق پور، جلیل نظری*، محمدرضا معصومی صفحات 47-63

    استعاره از اساسیترین وجوه زبان تخیلی و عنصری کانونی در فرآیند ارتباطی شمرده میشود. استعاره را میتوان هم افزوده ای بر واقعیتها دانست و هم راهی برای تجربه واقعیتها. شعر به مدد ترکیبات جدیدی از اندیشه ها و فرآیند استعاره های نوآور دیریاب است که میتواند، قوه تخیل را تغذیه و حتی آن را برملا سازد. استعاره بیش از عناصر دیگر شعر، در نوآوری و ایجاد سبک شخصی، نقش به سزایی ایفا میکند. در شعر گذشتگان، خاقانی از نظر آفرینش استعارات بدیع و دیریاب از خلاقترین شعرای فارسیگو بشمار میرود. شاعران معاصر نیز در خلق تصاویر استعاری به شیوه های گوناگون از جمله آمیزش این تصاویر با تصاویر دیگر، هنرنماییهایی کرده اند. شناخت این طراحیها و آگاهی به آمیزش تصاویر استعاری با دیگر تصاویر شعری، موجب پربار شدن ذهن مخاطب در شناخت تصاویر استعاری خواهد شد. نویسنده در این مقاله قصد پاسخگویی به این پرسش دارد؛ که سبک طراحی تصاویر نوگرایانه استعاری در شعر معاصر چگونه است؟ این مقاله میکوشد، به روش توصیفی- تحلیلی با ذکر نمونه هایی گزینشی از شعر معاصر، خواننده را به این شیوه ها، در تصویرپردازیهای نوین استعاری، آگاه و زمینه های مناسب را برای بحثی جدید در حوزه صورخیال فراهم سازد.

    کلیدواژگان: استعاره، بررسی، سبک، معاصر، نوآوری
  • فرشته مرادی، نوازاله فرهادی*، محمد شفیعی صفحات 65-81

    طنز از گونه‌ای از ادبیات غنایی است که به‌قصد اصلاح نابه‌سامانیها، معایب و نقایص جامعه ایجاد میشود و از جهت دورنمایه انتقادی، میتواند موثرترین نوع نقد به‌حساب آید. این شیوه بیانی دیدگاهی است که نارسایی‌های جامعه را به بهترین شیوه به‌تصویر میکشد ، صادقی و کلباسی داستان‌نویسان معاصر ایرانی مکتبی موسوم به مکتب اقلیمی اصفهان هستند که به‌دلیل برخورداری از روحیات حساس و موشکافانه آثاری را خلق کرده‌اند که گرچه در زمره آثار طنز به‌معنای صرف و محض نیست اما زبان و بیان کنایی، پر طعن و تعریض و گاه آمیخته به شوخ‌طبعی آنان که برای طرح ماجرا مورد استفاده قرار میدهند، سبب خلق آثاری شده است که میتوان آنها را از جنبه طنزآمیز و گونه‌های طنز مورد واکاوی و بررسی قرار داد. در مجموع پرسش اصلی این پژوهش آن است که سبک فکری این سه نویسنده در بافت پیچیده، پنهان و پرتعمق داستانهایشان به چه صورت است؟ پاسخ باید بیان کرد که هدف این سه نویسنده در وهله اول طنزپردازی نیست بلکه آنان برای انتقادات اجتماعی خود و خرده‌ گیری بر بحرانهایی که هویت انسان معاصر را تحت‌الشعاع خویش قرار داده است دست به دامان ابزار طنزپرداری آن‌هم از گونه طنز تلخ و سیاه شده‌اند. در این پژوهش به بررسی آثار هوشنگ گلشیری، بهرام صادقی و محمد کلباسی از جهت گونه ‌های طنز و تحلیل و نتیجه‌گیری داده ‌ها به‌شیوه بررسی سبک فکری بر اساس روش توصیفی- تحلیل بر‌مبنای داده ‌های کتابخانه ‌ای پرداخته‌ایم.

    کلیدواژگان: مکتب اصفهان، داستان معاصر، هوشنگ گلشیری، بهرام صادقی، محمد کلباسی، گونه های طنز، سبک فکری
  • محمد حسنی، سید مهدی نوریان*، مهرداد چترایی صفحات 83-100

    «مفتاح‌الطالبین» اثر ارزشمندی است که فقط دو نسخه خطی - یکی در کتابخانه گنج بخش پاکستان (شماره 2853) و دیگری در کتابخانه ندوهالعلمای هند (شماره 191)- از آن وجود دارد و تاکنون هم بررسی و تصحیح نشده است. این کتاب را محمود غجدوانی (قرن دهم ه.ق) در منقبت شیخ کمال‌الدین حسین خوارزمی (تولد قبل از 885 خوارزم) در چهارمقاله همراه با یک مقدمه و خاتمه ای کوتاه نوشته است. مقالات اول و دوم درباره ریاضت‌های شیخ و مقاله سوم در خوارق عادات او و مقاله چهارم شامل چهل مجلس از مجالس وی است. غجدوانی طبع شعر نیز داشته و بعضی از سروده هایش را گاهی با تخلص «محمود» در این متن ‌آورده است. در این مقاله مهمترین ویژگیهای مفتاح الطالبین در سه سطح فکری، زبانی و ادبی همراه با معرفی مختصر نسخه های خطی آن قلمی میشود و در نهایت نگارندگان عزم آن دارند که با تصحیح این اثر آگاهیهای تازه ای درباره سیر عرفان و تصوف و احوال عرفا، مخصوصا کمال الدین حسین خوارزمی عرضه ‌کنند.
     

    کلیدواژگان: مفتاح الطالبین، غجدوانی، سبک ادبی، حسین خوارزمی
  • مهناز حسنی حمیدآبادی، مهرعلی یزدان پناه*، سوزان جهانیان صفحات 101-121

    در قرآن کریم حرص دو جنبه دارد: وجه مثبت که در حرص پیامبر (ص) بر هدایت مردم نمودار میشود و حرص منفی که در قالب برآوردن تمتعات نفسانی و زیاده خواهی انسانها تصویر میگردد. مولوی متاثر از قرآن و از باب تفسیر و تاویل آیات به تفصیل وجوه مختلف حرص و طمع و آثار و نتایج آن را بیان میکند. نتایج تحقیق نشان میدهد که مولوی در تفسیر و بازنمایی این وجوه از امور حسی و عینی استفاده میکند و از امور بدیهیی سخن میگوید که بتوان با تصور آن بی نیاز به تامل بسیار تصدیقشان کرد و نیز از اقسام حکایات استفاده میکند تا وجوه مختلف امر مورد بحث را در زندگی روزمره نشان دهد و مخاطبان از راه همذات پنداری با اشخاص داستان آن را از مقوله تجربه های زیسته خود تلقی کرده و راحت تر آن را بپذیرند. در تصویرسازی گاهی به تصاویر قرآنی توجه دارد و گاه تصاویر حاصل تداعی معانی از محتوای آیات مختلف است. آنچه در قرآن به عنوان آموزه اخلاقی ذکر شده در مثنوی به صورت عملی اجرا شده و راه وصول به آن تبیین گردیده است. از باب معرفت شناسی، مولوی در قالب داستانهایی پیروی از امور نفسانی از جمله حرص و طمع را مانعی برای شناخت میداند همانکه قران آن را پرده و غشاوه نامیده است که پیروی و تبعیت از آن، مانع ادراک میشود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مثنوی معنوی، آموزه های اخلاقی، حرص و طمع
  • سوری صادقی لیمنجوبی، دره دادجوی توکلی*، محمدعلی گذشتی صفحات 123-140

    فریبا کلهر (1340) و فیروزه جزایری دوما (1344) دو تن از نویسندگان زن معاصر هستند که در روایتهای داستانی خود از دریچه زبان کنایی و طنز انتقادی به روابط، امور و پدیده های زندگی پرداخته اند. زبان داستانهای آن دو در عین سادگی و روانی با انواع سازوکارهای طنز درآمیخته است، به طوری که میتوان گفت بسیاری از این سازوکارها رفته رفته بدل به مشخصه های سبکی آثار آنان شده است. مقاله حاضر در نظر دارد بر پایه رویکرد سبک شناسی طنز، مهمترین مکانیسمهای ایجاد طنز در آثار این دو نویسنده را بررسی نماید. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از وجوه اشتراک در سبک طنزپرداری کلهر و جزایری است. پربسامدترین شگردهای آفرینش طنز در داستانهای آن دو که تا حد مختصات سبکی ارتقا مییابد عبارتند از: بیان طنزآمیز محتواها و موقعیتها در سه شکل اصلی درآمیختن دو امر ناساز، اظهار معنایی خلاف ظاهر لفظ و کوچک نمایی و بزرگ نمایی و گنجاندن خرده روایتهایی انتقادی و اجتماعی در دل داستان اصلی. همچنین در حوزه کارکرد بیان طنزآمیز که معطوف به اصلاح فردی و انتقاد اجتماعی است، شکل بیانی صراحت در استهزاء در شمار مشخصه های مهم سبکی داستانهای مذکور است. در سطح لایه های ناهماهنگی و ناسازگاری نیز، از بین سه حوزه ناسازگاری آوایی، واژگانی و موقعیتی، ناسازگاری موقعیتی بسامد بالایی دارد. عنصر مشترک و سازمان دهنده اصلی سبکی در همه موارد لحن ویژه راویان و گویندگان است.

    کلیدواژگان: سبک، طنز، سازوکارهای طنز پردازی، فریبا کلهر، فیروزه جزایری دوما
  • جلیل مشیدی*، حسن سعادت نوری، حسن حیدری صفحات 141-161

    شعر سیاسی در ادب فارسی با انقلاب مشروطه توانست به صدر مضامین شعری ارتقا یابد، بعد از مشروطه در جریان شعر نو نیمایی مورد توجه قرار گرفت و به عنوان یک نوع ادبی در ادبیات معاصر تثبیت گشت، در این مقاله با هدف شناخت نظام زبانی این نوع ادبی و آسیب شناسی آن از انقلاب مشروطه تا پیروزی انقلاب اسلامی با تکیه بر اشعار نیما یوشیج به عنوان سردمدار این شعر در دوره پهلوی، لغزشها و عیوب اصلی زبانی آن بررسی شده است، بررسی نشان میدهد عواملی چون ورود هیجانی شاعران به این مضمون، اهمیت اندیشه در مقابل زبان، توجه به مخاطب مردمی، برجسته سازی سبکی و ضعف شاعری، شعر سیاسی معاصر را دچار آسیبهای زبانی کرده است. این امر حتی در شعر نیما که خود منتقد عوامل ذکر شده است، دیده میشود. عدم رعایت نظام زبانی در منطق دستورزبانی، کاربرد کلیشه ای واژه‌هایی نمادین، و هنجارگریزیهای ناروا مهمترین لغزشهای زبانی شعر سیاسی نیما است. این موارد در دهه های آغازین شاعری وی بسیار مشهود است اما نیما در دهه پایانی توانسته است به زبانی برسد که از آسیبهای جدی خالی است.

    کلیدواژگان: شعر سیاسی، ادبیات معاصر، نظام زبانی، آسیب شناسی، نیمایوشیج
  • قاسم مهرآور گیگلو، خدابخش اسداللهی*، فاطمه مدرسی صفحات 163-182

    برای بیان مطالب و مقاصد، تنها داشتن نظر و ایده کافی نیست؛ بلکه برای پرورش معانی و مطالب، باید به دنبال راه و شیوه بیان آن نظر و ایده بود. برای پروردن مطالب و مقاصد، راه ها و الگوهایی هست که نویسنده مطابق مقتضیات و ذوق خود، یک یا چند از آن راه ها را برای پرورش معانی برمیگزیند. مولوی نیز در مثنوی برای پروردن مطالب و معانی، طرح، تشریح و اقناع مخاطب از این راه ها استفاده کرده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی این موضوع را در مثنوی بررسی کرده است و به دنبال این است تا به این پرسش پاسخ دهد که مولوی در مثنوی از چه راه هایی برای پرورش مطالب استفاده کرده و نحوه استفاده وی چگونه است؟ نتایج تحقیق حاکی از آن است که مولوی در مثنوی از راه های مختلفی برای پرورش مطالب و ایده های مورد نظر خویش بهره برده است از جمله: تعریف، توصیف، استدلال، بررسی علل و نتایج، مقایسه، تقسیم بندی و مناظره.

    کلیدواژگان: پرورش معانی، شیوه بیان، مولوی، مثنوی
  • بتول مهدوی *، مهشید روحی جویباری صفحات 183-202

    طنز یکی از ژانرهای ادبی مهم محسوب میشود، که در طول تاریخ ادبیات این سرزمین، بویژه پس از نهضت مشروطه وظیفه انتقاد از مسایل اجتماعی را بر عهده داشته است. در بررسی آثار طنز آمیز علاوه بر تحلیل درونمایه ها و آماج طنز میتوان به بررسی تکنیکهای طنزپردازی نیز پرداخت، که شناخت این شگردها در فهم و درک مخاطب و نیز التذاذ بیشتر آنها در مطالعه آثار طنزآمیز موثر است. رضا رفیع از طنزپردازان معاصر کشورمان است، که طنزهایی به شعر و نثر دارد. او با نگاهی دقیق و با زبانی شیرین ضمن بهره گیری از انواع تکنیکها طنزپردازی به طرح دیدگاه های انتقادی خود نسبت به نابسامانیهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور میپردازد، که هم موجب خنده و تفکر مخاطب و هم سبب تنبه مسیولان میگردد. رفیع هرچند در جایگاه یک طنزپرداز متعهد، دغدغه عدالت اجتماعی و آزادی بیان دارد؛ اما طنز او شیرین و غیرگزنده است. جستار پیش رو که به روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته، ضمن بررسی درونمایه و آماج کتاب حرف اضافه، شگردهای سه گانه زبانی، بلاغی و موقعیتی طنز رفیع نیز مورد بررسی قرار گرفته است. برایند پژوهش حاضر حاکی از آن است، که رفیع از غالب شگردهای طنزپردازی به ویژه بهره گیری از ظرفیت زبان عامیانه و محاوره، در حوزه زبانی وکنایه و تعریض در سطح بلاغت و خلق موقعیتهای طنزآمیز به وسیله توصیف سود جسته است. نگارندگان از شگردهای دیگر طنز نظیر: آیرونی، نظیره نویسی و نقیضه پردازی در "حرف اضافه" رفیع غافل نبوده و نمونه هایی مناسب از مقولات یاد شده را مورد بررسی قرار داده اند.

    کلیدواژگان: طنز، حرف اضافه، رفیع، شگرد، درونمایه
  • علی قنواتی، مصطفی ندیم* صفحات 203-221

    ادبیات داستانی معاصر نگاه ویژه ای به عناصر و مولفه های فرهنگ عامه شیراز در دوره پهلوی داشته است. در پژوهش حاضر با توجه به گستردگی مولفه های فرهنگ عامه، بازتاب ادبیات عامه شیراز از دریچه واکاوی بیست اثر داستانی شامل پانزده مجموعه داستان کوتاه و پنج رمان مورد بررسی قرار گرفته است. شیوه گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و روش تحقیق، توصیفی تحلیلی بوده است. نتایج پژوهش نشان میدهد استفاده از لهجه شیرازی، بهره‌گیری از ضرب المثلهای شیرازی و غیر شیرازی، ترانه ها و تصنیفهای شیرازی در ادبیات داستانی معاصر فراوان بوده اما متلها و قصه ها حضور کمرنگی داشته اند. برخی تصنیفها و متلهای شیرازی به کار رفته، بیانگر برخی حوادث اجتماعی و تاریخی شیراز در دوران پهلوی از جمله ماجرای سیف القلم، متحدالشکل شدن لباسها و نیز وضعیت دستمزد کارکنان اولین کارخانه نساجی شیراز بوده است. به طور کلی با توجه به سبک نویسندگی و علایق بومی نویسندگان ادبیات داستانی، بازتاب ادبیات عامه شیراز در سووشون، شلوارهای وصله دار، شهری چون بهشت، کوچه زنبورک خونه، سنگ صبور، چراغ آخر، اجاق کور و بارونی نسبت به دیگر آثار ادبی پررنگتر بوده است.

    کلیدواژگان: شیراز، ادبیات عامه، لهجه، ترانه، ادبیات داستانی
  • حبیب صفرزاده* صفحات 223-241

    قرن ششم در تاریخ ادبیات ایران دوره مهمی محسوب میشود؛ زیرا این عصر، مصادف با دگرگونی و تغییر سبک شعر فارسی از خراسانی به عراقی و پیدایش سبکی موصوف به «سبک بینابین» است. «عمادی شهریاری» از شاعران اواخر قرن ششم هجری است. این شاعر به طور کلی پیرو سبک خراسانی است و اغلب مختصات این سبک در اشعار او نمود یافته‌است؛ اما نشانه‌هایی از سبک بینابین نیز در سروده‌هایش دیده میشود. در این مقاله که به روش کتابخانه‌ای انجام شده است، ویژگیهای سبکی اشعار وی، در سه سطح فکری، زبانی و ادبی بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که عمادی شهریاری از نظر سبک‌شناسی جزء شعرای پیرو سبک خراسانی است ولی در اشعار وی مواردی از ویژگیهای شعر قرن ششم(بیشتر به لحاظ زبانی و فکری) دیده میشود که احتمالا مربوط به تغییر محل سکونت وی از مازندران به عراق باشد.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، سبک خراسانی، سبک بینابین، شعر قرن ششم، عمادی شهریاری
  • کامران کسایی* صفحات 241-258
    زمینه و هدف

    در میان انواع نقد و دانشهای زبانی و ادبی، سبک‌شناسی یکی از راه های نقد روش‌مند است که با آگاهی از امکانات این دانش و به دور از تفسیرهای ذوقی و تضادهای شخصی، میتوان متون ادبی از جمله دیوان شاعرانی که کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند را مورد بررسی و پژوهش قرار داد و از این طریق به بازتولید نظریه‌ها و ایده‌های جدید سبک‌شناسی پرداخت. این پژوهش میکوشد تا با بازنگری در اشعار یکی از شاعران گمنام سبک هندی به نام فطرت مشهدی، به طور عملی و علمی، ویژگیهای سبکی اشعار وی را در سطوح زبانی، ادبی و فکری نشان دهد.

    روش ها

    این مقاله براساس مطالعات کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است. یافته‌ها: میرزا معزالدین محمد موسوی خان فطرت فرزند میرزا فخرا و نواده دختری یکی از علمای بزرگ مشهد به نام «محمد زمان مشهدی» است که در سال 1050ه.ق در مشهد به دنیا آمد. در جوانی به اصفهان رفت و پس از تحصیلات دینی و ادبی به هند مهاجرت کرد. در آنجا مورد توجه اورنگ زیب، پادشاه هند قرار گرفت و داماد او شد. او در هند به مناصب بلند دیوانی رسید و در سال 1101 ه.ق درهمانجا از دنیا رفت. اشعار وی از منظر سبک‌شناسی در سبک هندی سروده‌است. در اشعار وی ویژگیهای سبک هندی به وضوح دیده میشود، مسایلی از قبیل: فراوانی تشخیص، کاربرد اسلوب معادله، استفاده از تلمیحات مختلف برای خلق مضامین و تصاویر تازه و...

    نتیجه‌گیری

    پر بسامدترین موضوع در سطح فکری اشعار فطرت مشهدی به ترتیب شامل موارد زیر است: عشق، پند و حکمت، شکواییه، عرفان و...در سطح زبانی، استفاده از اوزانی و بحوری مانند رمل و هزج موجب روانی شعر فطرت شده‌است. بسامد واژگان عامیانه به نسبت واژگان عربی و ترکی بسیار بالاتر است. همچنین استفاده از واژگان مربوط به سبک‌شناسی به اشعارش جلوه خاصی بخشیده است. از منظر ادبی نیز استفاده از تشبیه، تشخیص، ایهام و تلمیح بسامد بیشتری نسبت به دیگر صورخیال و آرایه‌های ادبی دارند. فطرت در تشبیهاتش بیشتر از انواع تشبیهات عقلی به حسی، مفرد به مفرد، بلیغ، ملفوف نسبت به دیگر انواع، استفاده کرده‌است. بسامد استعارات مکنیه نیز در مقایسه با استعارات مصرحه بیشتر است.

    کلیدواژگان: فطرت مشهدی، سبک شناسی، سبک هندی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
|
  • Saeede Saki Entezami, Malek Mohammad Farokhzad *, Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni Pages 1-26

    Allegory is one of the most important types of genres in literature that has an important place in Persian literature and is very effective and efficient in conveying intellectual, mental, and abstract concepts to the audience. Examining the various dimensions of allegory is an important step in identifying Attar"s works and his techniques for understanding concepts and conveying the message. The Mosibat Nameh as an allegorical work that narrates the spiritual journey of the seeker of thought is a good example for this study. The main question of the research is how Attar has used allegory and its types in the presentation of mystical and moral concepts and better understanding of these themes for the audience, and as a mystic what is his view about this literary genre? The data were gathered through library method and note taking and then they were analyzed. According to the findings of the research in the Mosibat Nameh, among the narrative allegories, the most used is the parable and among the types of descriptive allegories is the using of proverbs. It can be understand that Attar has used allegorical fable more to convey complex mystical concepts than word arrangement to convey words.

    Keywords: Attar, fabale, allegory, allegorical metaphor, allegorical simile, Mosibat Nameh
  • Hamideh Mazhari azad, Maryam Shaygan *, Mohammad Hojjat Pages 27-46

    Iranian literature and history show that in the past, the women"s community has been absent from the narrative and historical role, and in this absence, the pen has been in the hands of men who have removed or distorted the true appearance of women throughout history. However, the constitutional period must be looked at differently. The course, which was accompanied by an introduction to Western culture, social demands, literacy efforts, letter-writing, journalism, and social scenes for Iranian women, so that it could be the beginning of a period in The history of Iran knew that women had made their social demands. In fact, from this period, we can gradually see the signs of women"s presence in the field of writing, especially in the public and social spheres of Iran. The aim of this study is to investigate the stylistic style of women"s prose in the Qajar and constitutional periods, in order to recognize their real social status in this historical period. In this research, data collection using library resources and historical research Describes and analyzes data. The findings show that gender, social class, level of education and women"s morale have influenced the stylistic features of these works.

    Keywords: women, prose works, prose, correspondence, newspaper, travelogue, Qajar, constitutional
  • Abdul Hamid Sadeghpour, Jalil Nazari *, Mohammad Reza Masoumi Pages 47-63

    Metaphor is one of the most central aspects of imaginative and focal element in the communication process. Metaphor can be seen as both augmented reality and a way to experience reality. Poetry is due to new combinations of thought and process of metaphorical innovative metaphors that can nourish and even expose the imagination. Metaphor plays an important role in innovating and creating a personal style more than any other element of poetry. In the poetry of the past, Khaghani is considered one of the most creative Persian poets in the creation of exquisite and longstanding metaphors. Contemporary poets have also played a variety of roles in the creation of metaphorical images, including combining these with other images. Understanding these designs and knowing how to combine metaphorical imagery with other poetic imagery will fill the audience"s mind with recognizing metaphorical imagery. The writer is going to answer these questions in this article. The question is how the designing style of modernistic, metaphoric pictures is. This paper attempts to descriptive - analytic method with selective examples of contemporary poetry, reader in these ways, the metaphoric imagery innovative, knowledgeable and suitable areas for new discussion in the field to provide imagery.

    Keywords: metaphor, consideration, method, contemporary, creative
  • Fereshte Moradi, navazaollah Farhadi*, Mohammad Shafiei Pages 65-81

    Humor can be considered as a kind of lyrical literature that aims to correct the irregularities, defects and shortcomings of society that can be considered as the most effective type of criticism from a critical perspective. This is a way of expressing a view that best portrays the shortcomings of society. Humor has a mechanism similar to that art , literature, ,the way in which it is formed and the nature of its content are based on the two principles of habituation and criticism. Its difference from other arts is only in the set of verbal behaviors that can be called tricks and techniques and types of humor. Golshiri, Sadeghi and Kalbasi are the stories of contemporary Iranian writers of a school that is called the Isfahan Climatic School, who have created works that have meaningful and pure meanings, but are sarcastic, sarcastic and expansive. Combined with the humor of those used to tell the story, it has created works that can be explored in a humorous and humorous way. In general, these three writers, especially Golshiri and Sadeghi, use a kind of humor in the complex, hidden and profound context of their stories. The three authors are not primarily intended to be satirical, but to criticize their social critiques and critiques of crises that have overshadowed the identity of contemporary man. In this study, we have examined the works of Houshang Golshiri, Bahram Sadeghi and Mohammad Kalbasi in terms of the types of humor , analysis and conclusion of data in a descriptive-analytical way based on library data.

    Keywords: Isfahan School, Contemporary Story, Houshang Golshiri, Bahram Sadeghi, Mohammad Kalbasi, Humorous Types, Intellectual Style
  • Mohammad Hasani, Seyyad Mehdi Norian *, Mehrdad Chatraei Pages 83-100

    "Meftah al-Talibeen" is a valuable work of which there are only two manuscripts - one in the Ganjbakhsh Library of Pakistan (No. 2853) and the other in the Library of Nadu al-Ulama of India (No. 191) - and have not yet been reviewed or corrected. This book was written by Mahmoud Ghajdwani (10th century AH) in the manuscript of Sheikh Kamal al-Din Hussein Kharazmi (born before 885 Kharazm) in four quatrains with a short introduction and conclusion. The first and second articles on the austerities of the Sheikh and the third article in Khariq, his habits, and the fourth article include forty assemblies of his assemblies. Ghajdvani also had a poetic nature and sometimes composed some of his poems under the pseudonym "Mahmoud" in this text. In this article, the most important features of Muftah al-Talibin are written in three levels: intellectual, linguistic and literary, along with a brief introduction of its manuscripts. Kamaluddin Hussein Kharazmi.

    Keywords: Meftah al-Talibin, Ghajdwani, literary style, Hossein Kharazmi
  • Mahnaz Hassani Hamidabadi, Mehrali Yazdanpanah*, Susan Jahanian Pages 101-121

    In the Quran, voracity has two dimensions – a positive voracity manifested in the Prophet’s voracity to guide people and a negative voracity, which is portrayed as individuals’ attempt to meet their bodily demands. Influenced by the Quran and to interpret the verses, Rumi expresses the different aspects of voracity and its consequences in detail. Our results reveal that Rumi uses subjective and objective items to interpret these aspects and speaks of axioms to verify them needless to reflect on them. He also uses fiction to show the different aspects of voracity in everyday life so that the readers perceive them as their living experiences through identification and accept them more readily. In portraying, he sometimes considers the Quranic images, which sometimes result from the association of meaning with content. What has been mentioned as a moral instruction in the Quran has been practically implemented and the way to achieve it has been specified in Masnavi. Epistemologically, Rumi uses fiction to reveal that following bodily passions, e.g. voracity, impedes recognition as the Quran calls it curtain and cover adherence to which will hinder recognition.

    Keywords: the Quran, Masnavi, moral instructions, voracity
  • Sory sadeghi limanjoobi, doreh dadjotavakoli *, mohmmadali Gozashti Pages 123-140

    Fariba Kalhor (1340) and Firoozeh Jazayeri dooma (1344) are two contemporary women writers who have explored in their narratives Through of ironic language and critical satier, with relationships, affairs, and life phenomena. The language of stories both is combined with a variety of satier mechanisms, while being simple and psychological, As it can be said, many of these mechanisms have gradually become the stylistic features of their works. The present article intends based on a satirical stylistic approach, Examine the most important mechanisms for creating satier in the works of these two authors. The results of this study indicate the commonalities between Kalhor and Jazayeri"s style of satire. The most common tricks of satier creation in the stories of the two, which are upgraded to stylistic features, are: The satirical expression of content and situations in the three main forms of combining two incompatible things, the expression of meaning contrary to the appearance of the word and shrinking and magnifying and placing critical and social sub-narratives at the heart of the main story. Also in the functional part of satirical expression that focuses on individual correction and social criticism, Form of expression of Explicit in mockery, are among the important stylistic features of these stories. At the level of layers of inconsistency and incompatibility, among the three areas of phonetic, lexical and situational incompatibility, situational incompatibility has a high frequency. The common element and the main organizer of style in all cases is the special tone of the narrators and narrators.

    Keywords: Style, satier, satier creation mechanisms, Fariba Kalhor, Firoozeh Jazayeri dooma
  • Jalil Moshayedi*, Hasan saadatnoori, Hasan Haidary Pages 141-161

    Political poetry in Persian literature with the Constitutional Revolution was able to rise to the top of poetic themes, After the constitution, it was considered in the course of modern poetry and was established as a literary type in contemporaryliterature In this article, with the aim of recognizing the linguistic system of this type of literature and its pathology from the Constitutional Revolution to the victory of the Islamic Revolution, relying on the poems of Nima Yoshij as the leader of this poem in the Pahlavi period, its main slips and linguistic defects have been studied. The study shows that factors such as the emotional entry of poets into this theme, the importance of thought over language, attention to the popular audience, highlighting the style and weakness of poetry, contemporary political poetry has suffered linguistic damage. This can be seen even in Nima"s poem, which is itself a critic of the factors mentioned. Lack of observance of the linguistic system in grammatical logic, stereotypical use of symbolic words, and improper aberrations are the most important linguistic slips of Nima"s political poetry These cases are very evident in the first decades of his poetry, but in the last decade, Nima has been able to reach a language that is free from serious harm.

    Keywords: Political Poetry, Contemporary Literature, Language System, Pathology, Nima Yoshij
  • Ghasem Mehravar Giglou, Khodabakhsh Asadollahi *, Fatemeh Modarresi Pages 163-182

    It is not enough to have an opinion and an idea to express the contents and purposes; Rather, in order to cultivate meanings and content, one must look for ways and means of expressing that opinion and idea. There are ways and means to cultivate content and intentions, and the author chooses one or more of those ways to cultivate meanings according to his or her own needs and tastes. Rumi has also used these methods in Masnavi to cultivate the contents and meanings, design, explanation and persuasion of the audience. The present study has studied this issue in a descriptive-analytical way in Masnavi and seeks to answer the question of what methods did Rumi use in Masnavi to cultivate the content and how is it used? The results of the research indicate that Rumi has used various methods to cultivate his desired content and ideas in Masnavi, including: definition, description, argument, study of causes and results, comparison, classification, Conversation, debate.

    Keywords: Cultivation of meanings, manner of expression, Rumi, Masnavi
  • Batool Mahdavi *, Mahshad Roohi Pages 183-202

    Humor is one of the most important literary genres, which has been the subject of criticism of social issues throughout the history of literature in the land, especially after the constitutional movement. In addition to analyzing themes and targeting humor, the study of satirical works can also explore humorous techniques, which are effective in understanding and understanding audiences and in furthering their study of satirical works. Reza Rafi is one of the contemporary satirists of our country, who has satire on poetry and prose. He uses a variety of humorous techniques to convey his critical views of the country"s economic, social and cultural disruptions, which both make the audience laugh and punish officials. Although Rafi has a passion for social justice and freedom of expression in the role of a committed comedian, his humor is sweet and unmistakable. The present paper, organized in a descriptive-analytical manner, examines the themes and objectives of the Harf e ezafe book, the triple linguistic, rhetorical, and situational techniques of humor. The result of the present study, however, is that the benefit of most of the humorous techniques, especially the use of slang and colloquial language, in linguistics and transcendence, and the rhetoric of transcendence and the creation of humorous situations have been profited by the description. The authors have not been unaware of other satirical techniques such as irony, novel writing and contradiction in Rafi "Harf e ezafe" and have examined appropriate examples of the mentioned categories.

    Keywords: Humor, Harf e ezafe, Rafi, Linguistic, Rhetorical Perspectives, themes
  • Ali Ghanavati, Mostafa Nadim* Pages 203-221

    >Contemporary fictional literature has had a special look at the elements and components of Shiraz folklore in the period of Pahlavi. In the present study, considering the extent of the components of folklore, the reflection of Shiraz has been studied popular literature through of analysis of 20 fictional works including fifteen collections of short stories and five novels. The collected data in this article based on library resources have been analyzed in a descriptive-analytical method. The results show that the use of Shirazi dialect, Shirazi and non-Shirazi proverbs and Shirazi songs and chansons have been abundant in Contemporary fictional literature, but fictions(Matal) and stories have had a small presence. Some of the used Shirazi chansons and fictions indicate some of the social and historical events of Shiraz during the period of pahlavi, such as the story of Saif al-Qalam, the uniformity of clothes, and the situation of the wage of employees of the first textile factory of shiraz. generally, according to the style of writing and indigenous interests of fiction writers, the reflection of Shiraz popular literature in Sou va shoun, patchy pants, a city like Behesht, the Alley of Zanboorakkhooneh, The Patient Stone, the last light, The extinguished oven and Barooni has been more considerable compared to other Literary works.

    Keywords: Shiraz, folklore, dialect, song, fictional literature
  • Habib Safarzadeh* Pages 223-241

    The sixth century is an important period in the history of Iranian literature; Because this era coincides with the transformation of Persian poetry from Khorasani to Iraqi and the emergence of a style called "intermediate style". "Emadi Shahriari" is one of the poets of the late sixth century AH. This poet is generally a follower of Khorasani style and most of the characteristics of this style are reflected in his poems; But there are also signs of an intermediate style in his poems. In this article, which has been done in a library method, the stylistic features of his poems have been studied at three levels: intellectual, linguistic and literary. The results show that Emadi Shahriari is one of the poets following the Khorasani style in terms of style, but in his poems there are some features of the sixth century poetry (mostly linguistically and intellectually) that are probably related to the change of his residence from Mazandaran to Iraq.

    Keywords: stylistics, Khorasani style, intermediate style, sixth century poetry, Emadi Shahriari
  • Kamran Kasaei * Pages 241-258
    Background and Aim

    Among the types of criticism and linguistic and literary knowledge, stylistics is one of the methods of methodical criticism. He studied and researched and reproduced new theories and ideas of stylistics. This research tries to show the stylistic features of his poems in linguistic, literary and intellectual levels by reviewing the poems of one of the unknown poets of Indian style named Fitrat Mashhadi.

    Methods

    This article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner.

    Results

    Mirza Moazeddin Mohammad Mousavi Khan Fitrat is the son of Mirza Fakhra and the granddaughter of one of the great scholars of Mashhad named "Mohammad Zaman Mashhadi" who was born in 1050 AH in Mashhad. He went to Isfahan as a young man and emigrated to India after his religious and literary studies. There he was noticed by Aurangzeb, the king of India, and became his son-in-law. He rose to high positions in India and died there in 1101 AH. His poems are composed in the style of Indian style. In his poems, the features of Indian style can be clearly seen, such as: frequency of recognition, application of equation style, use of various allusions to create new themes and images, etc.

    Conclusion

    The most frequent topics in the intellectual level of Mashhadi nature poems include the following: love, advice and wisdom, complaint, mysticism, etc. At the linguistic level, the use of weights such as sand and haze has caused the nature of nature poetry. The frequency of slang words is much higher than Arabic and Turkish words. The use of stylistic vocabulary has also given a special dimension to his poems. From a literary point of view, the use of similes, discernments, ambiguities and allusions is more frequent than other literary imaginations and arrays. In his similes, nature has used more types of rational similes to the senses, singular to singular, eloquent, and melodic than other types. The frequency of Meccan metaphors is also higher than that of approved metaphors.

    Keywords: Mashhad nature, stylistics, Indian style, language level, literary level, intellectual level