فهرست مطالب

جستارهای نوین ادبی - سال پنجاه و سوم شماره 3 (پیاپی 210، پاییز 1399)

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال پنجاه و سوم شماره 3 (پیاپی 210، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یوسف بینا، عبدالله رادمرد*، محمدجعفر یاحقی، مهدی نجف زاده صفحات 1-23

    یکی از مهم ترین مساله ها در بررسی اندیشه سیاسی در متون فلسفی و ادبی این است که چه کسی با چه ویژگی هایی و چگونه باید حکومت کند. پاسخ به این پرسش بخش مهمی از آثار فلسفی و ادبی قدیم را که در حوزه اندیشه سیاسی مهم اند، در بر می گیرد. در این مقاله نیز ابتدا به بررسی ویژگی ها و عملکرد رییس اول در مدینه فاضله فارابی پرداخته ایم و سپس ویژگی ها و عملکرد شاه آرمانی در شاهنامه فردوسی را بررسی کرده ایم و در نهایت تفاوت ها و شباهت های این دو را نشان داده ایم. فارابی و فردوسی هر دو با درک بحران های سیاسی زمانه خویش، فرمانروایی آرمانی مد نظر خود را، یکی به زبان فلسفه سیاسی و دیگری در قالب حماسه ملی ایران، توصیف کرده اند که توصیف های آن ها در بیشتر موارد مشترک و نشان دهنده آرمان شاهی ایرانی در قرن چهارم هجری است.

    کلیدواژگان: مدینه فاضله، شاهنامه، فارابی، فردوسی، رئیس اول، شاه آرمانی
  • محمود آقاخانی بیژنی*، محسن محمدی فشارکی صفحات 25-46

    در فرهنگ ایران زمین، آیین ها و جشن ها، فعالیت های نمادین، متعارف و مرسومی هستند که در اشکال، اهداف و زمان های خاصی برگزار می شود. برخی از این آیین ها، جشن ها و مناسک مربوط به آنها در شاهنامه فردوسی بازتاب داده شده اند که بیانگر قاعده بندی فعالیت های جمعی و آهنگ تکرار این فعالیت ها است که جامعه و فرهنگ ایرانی خود را در آن بازتولید می کند. در این پژوهش به تحلیل کارکرد اجتماعی آیین های پذیره مهمان یا مسافر، سوگواری، بارخواهی و جشن های سده، نوروز و مهرگان همراه با تحلیل بن مایه های اسطوره ای آن ها می پردازیم. این پژوهش به شکل بنیادی، بر پایه مطالعات کتابخانه ای و به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. پس از تحلیل داده ها و یاری گرفتن از منابع گوناگون، می توان گفت آیین ها، جشن ها و مناسک مربوط به آن ها، به تثبیت جامعه و به نوعی بازسازی اخلاقی مثبت کمک می کنند و کارکردی اجتماعی وحدت آفرین در جامعه دارند؛ بنابراین وجود جشن ها و آیین ها با انجام فعالیت های نمادین، همواره سبب تقویت همبستگی، اتحاد مردم (در صورت های آشکار و پنهان)، افزایش اقتدار و مشروعیت، بازتولید جامعه، هویت ایرانی و حفظ فرهنگ ایرانی می شود و به همین دلیل است که چنین آیین ها و جشن هایی هر ساله انجام می شوند.

    کلیدواژگان: شاهناهه فردوسی، امیل دورکیم، آیینها و جشنها، کارکرد اجتماعی
  • محمود رضایی دشت ارژنه*، حامد عباسی صفحات 47-60

    برزونامه ی کهن یکی از مهم ترین منظومه های حماسی پس از شاهنامه است که در قرن هشتم هجری به وسیله ی شمس الدین محمد کوسج در 4200 بیت سروده شده است و با لحنی حماسی و زبانی فاخر، ماجرای برزو، پور سهراب را به تصویر کشیده است.این منظومه را مصحح دانشمند اکبر نحوی در سال 1387 بر اساس پنج دستنویس تصحیح کرده است که یکی از پیراسته ترین و علمی ترین تصحیح هایی است که بر روی یکی از منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه صورت گرفته است. در این جستار ضمن معرفی چند و چون این تصحیح، کوشش شده که با توسل به منابع درون متنی و برون متنی، درباره ی ضبط برخی از ابیات این منظومه، ضبط های پیشنهادی ارایه شود و گره از برخی فروبستگی های این منظومه گشوده شود. در فرجام برای حدود 33 بیت از این منظومه، ضبطی پیشنهادی ارایه گشته است.

  • امیر منصوری* صفحات 61-71

    سید الشعرا لبیبی از شاعران آخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم هجری، قصیده ای دارد با مطلع «چو دل برکندم از دیدار دلبر/ نهادم مهر خرسندی به دل بر» این قصیده اولین قصیده شناخته شده از لبیبی است که محل بحث های فراوان توسط عوفی، رضاقلی خان هدایت، ملک الشعرا بهار، دبیرسیاقی و ابراهیم قیصری بوده است. در مقالاتی که رشحه قلم هریک از این افراد بوده زوایایی از حیات و شاعری لبیبی نمایانده شده است، این محققان و در صدر ایشان بهار دریافته اند که انتساب این قصیده به فرخی و منوچهری به خطا بوده است و هریک تلاش کرده اند تا ریشه این خطا را بیابند، اما همگی در شناساندن منبع اصلی این قصیده و منبع انتساب آن به فرخی و منوچهری به خطا رفته اند. در این مقال به بررسی منبع اصلی قصیده لبیبی و صورت کامل این قصیده خواهیم پرداخت، صورتی که بیش از یافته ها و اشاره های نگارندگان و یادکنندگان شناخته شده از این قصیده است.

    کلیدواژگان: لبیبی، فرخی، منوچهری، قصیده رائیه، عوفی، هدایت، ملک الشعرا بهار، دبیرسیاقی
  • محبوبه همتیان* صفحات 73-91

    در هر زبانی مجموعه ای از اصول و قواعد برای درست نویسی وجود دارد که در سطوح مختلف برای واژه گزینی، واژه سازی و جمله بندی ها تنظیم شده است. این قواعد باتوجه به ماهیت زبان های مختلف شناور است و کاملا متناسب با ویژگی های هر زبانی تدوین می شود. در مواجهه با این قواعد سوالی که به ذهن متبادر می شود، تامل در پیشینه و سابقه این قواعد در دانش های ادبی گذشته است. با تامل در این دانش ها مشخص می شود اصولی که برای فصیح و بلیغ بودن کلام در بلاغت سنتی مطرح می شود، ازنظر ماهیت بیشترین سنخیت و تناسب را با اصول و قواعد نگارشی دارد. در پژوهش حاضر با پرداختن به این مسیله، مشخص شد این مباحث ذیل تعریف فصاحت و بلاغت و به صورت خاص در مبحث عیوب فصاحت و بعضی از مباحث علم معانی قابل بحث است و حتی با عنایت به اصول بلاغی می توان الگو و مبنای دقیق تری برای قواعد نگارش طراحی کرد.

    کلیدواژگان: نگارش و ویرایش، واژه گزینی، شرایط فصاحه و بلاغت، علم معانی
  • سیامک نادری*، کاووس حسنلی صفحات 93-108

    بوف کور هدایت رمانی پیچیده است که به دلیل بازگویی خاطرات ذهنی از سوی یک راوی پریشان‎ حال در هاله ‎ای از ابهام پوشیده شده است. از همین رو بازشناسی عناصر گوناگون این متن، به درنگ و دقت در جزییات رمان نیاز دارد. مکان، یکی از عناصر مهم داستانی‎ست؛ در این مقاله با بررسی برخی از نشانه‎ های مکانی بوف کور و انطباق آن با مناطقی از ری و تهران قدیم سعی شده است، مکان احتمالی منزل راوی داستان مشخص گردد. بر پایه‎ ی این نشانه ‏ها، بی‎گمان این مکان در محدوده ‎ی شمال غربی ری باستان و جنوب شرقی تهران دوره ‎ی (صفوی قاجار) قرار داشته است. خانه‎ ی قهرمان در محاصره ‎ی کاسب‎کارها، قصاب، خنزپنزری و گالسکه‎ چی‎ست و تنها نقطه ‎ای از تهران که با این  مشخصات هم‎خوانی دارد؛ محدوده‎ی چال‎میدان و قبرآقاست. این دو محل به محله‎ی ترکمان‎ها، میدان محمدیه، بازار و گورستان شاه‎عبدالعظیم نزدیک است. با پرسه ‎زنی در محله‎ های شمال و شرق و غرب تهران، نمی‎توان به چنین مختصاتی دست یافت. این ویژگی ‎ها مضاف بر اتاقی که به مقبره‎ی خانوادگی شباهت دارد، یادآور محله‎ ی سرقبرآقاست که جده‎ی صادق هدایت در آن دفن شده است. همچنین منزل و تکیه‎ ی رضاقلی‎ خان (جد صادق هدایت) نیز در همین محدوده قرار داشته است.

    کلیدواژگان: داستان معاصر، صادق هدایت، بوف کور، مکان در رمان بوفکور، جانمایی منزل راوی داستان
|
  • Pages 1-23

    One of the most important issues in the study of political thought in philosophical and literary texts is who should govern with what characteristics and function. The answer to this question includes an important part of the ancient philosophical and literary works that are important in the field of political thought. In this article, we have first studied the characteristics and function of the “Raees Avval” in the Farabi''s utopia, and then we have examined the characteristics and function of “Shah Armani” in Ferdowsi''s Shahnameh, and finally, we have shown the differences and similarities between the two. Both Farabi and Ferdowsi, realizing the political crises of their time, have described their ideal rule, one in the form of political philosophy and the other in the form of the national epic of Iran and their descriptions are common in most cases and show the ideal empire of the Iranians in the fourth century.

    Keywords: Utopia, Shahnameh, Farabi, Ferdowsi, First ruler, Shah-i Armani
  • Mahmood Aghakhani Bizhani *, Mohsen - Pages 25-46

    In Iranian culture, the land is a traditional, symbolic, traditional celebration of land, held in particular forms, purposes, and times. Some of these rituals, celebrations and rituals are reflected in Ferdowsi's Shahnameh, which illustrates the rules of community activity and the repetition of these activities in which he reproduces his Iranian society and culture. In this study, we analyze the social function of guest and traveler rituals, mourning, charity and centuries of celebration, Nowruz and Mehregan along with analyzing their mythical foundations. This research is fundamentally based on library studies and qualitative content analysis. After analyzing the data and assisting from various sources, it can be said that their rituals, celebrations and rituals contribute to community consolidation and to a positive ethical restructuring and have a socially unifying function in society; Therefore, the presence of festivals and rituals through symbolic activities always promotes solidarity, unity of the people (in open and hidden forms), increased authority and legitimacy, reproduction of society, Iranian identity and the preservation of Iranian culture, which is why such rituals and Celebrations are held every year.

  • Mahmud Rezaei Dasht Arzhaneh *, Hamed Abbasi Pages 47-60

    One of the most important epic works after Shahnama is the Old Burzunama which composed by Shams al-Din Muhammad Kusaj in 4200 verses in 8 AH; it has been narrated the story of Burzu, the son of Suhrab, with epic tone and posh utterance. The latter work was amended according to 5 manuscripts by the eminent professor Akbar Nahwi in 1387 SH which is one of the most coherent and scientific works that produced on a work after the Shahnama. In this review, in addition to introducing details of the work, the authors have tried to explain the meaning of some couplets, while presenting some suggestions about the recording of about 33 vague couplets.

  • Amir Mansoori * Pages 61-71
  • Mahbuobe Hemmatiyan * Pages 73-91

    In every language, there is a set of principles and rules concerning orthography, which are regulated on different levels for word selection, word formation and sentence making. These rules are fluid considering the nature of different languages, and are compiled entirely in accordance with the characteristics of each language. In facing these rules, the question that comes to mind pertains to deliberation over the background and history of these rules in the foregoing literary knowledges. By pondering upon these knowledges, it becomes clear that the principles which are upheld to make speech articulate and eloquent in traditional rhetoric are, in term of nature, most consistent and harmonious with the principles and rules of writing. In the present study, dealing with this question made it clear that these themes are discussable under the definition of eloquence and articulacy, and specifically in expanding on the defects of eloquence and some of the subjects of semantics, and it is even possible to craft a more precise pattern and foundation for the rules of writing by taking into account the principles of rhetoric.

  • Siamak Naderi *, Kavoos Hassanli Pages 93-108

    The Blind Owl is leading a complex novel that has been covered in a hint of ambiguity due to the recounting of mental memories by a disturbing narrator. Therefore, the recognition of the various elements of this text requires careful attention to detail in the novel. Location is one of the most important elements of the story; in this article, by examining some of the blind signatures of the Owl blind and its adaptation to the regions of Ray and Tehran, the attempt has been made to determine the probable place of the narrator's home. Based on these signs, this place is undoubtedly located in the northwestern part of the ancient rivulet and southeastern Tehran of the Qajar Safavid period. The hero's house is surrounded by shops, butchers, residents, and Galeskeh, and the only point in Tehran that meets these coordinates is the Chal Maidan Square. These two sites are close to the Turkmen neighborhood, Mohammadi Square, the bazaar, and Shah Abdul Azim Cemetery. With such a rotation in the northern, eastern, western, and even southwestern neighborhoods of Tehran during this period, such coordinates can not be achieved. These features are similar to the room that resembles a family mausoleum, a reminder of the Neighborhood, in which the true Jeddah guidance is buried there. Also, the home and the reliance on Reza Khan Khan (the son of Sadeq Hedayat) has also been located in Chalmayal Square