فهرست مطالب

توسعه محلی (روستایی - شهری) - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1399)

نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صادق صالحی* صفحات 1-20

    مسئله مسئولیت پذیری اجتماعی نسبت به حفظ محیط زیست در تمام سطوح و قشرهای جامعه، موضوعی است که در بند 14 سیاست کلی محیط زیست ایران مورد تاکید قرار گرفته است و روستاییان نیز به عنوان یکی از گروه های عمده استفاده کننده از منابع محیطی، از این امر مستثنا نیستند. سوال اساسی تحقیق حاضر این است که روستاییان چه مسوولیتی نسبت به محیط زیست احساس می کنند و رفتارهای مسیولانه محیط زیستی در بین آن ها چگونه است؟ در این تحقیق، از چارچوب نظری انگیزه حفاظت استفاده شد و روش تحقیق به صورت پیمایشی و از نوع مقطعی بود. واحد تحلیل در این تحقیق، فرد روستایی و جامعه آماری پژوهش را کلیه ساکنان مناطق روستایی استان مازندران در سال 1398 تشکیل داده اند. برای انجام نمونه گیری، از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد. تعداد روستاهای نمونه برای مطالعه حاضر، 30 روستا بودند و حجم نمونه تعداد 384 نفر تعیین شدند. داده های موردنیاز تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه جمع آوری شد. داده های پیمایش بعد از جمع آوری، در نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفته و سپس، توصیف و تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که میزان تمایل روستاییان به رفتار مسیولانه محیط زیستی و نیز میزان رفتار مسیولانه محیط زیستی آن ها در حد متوسط قرار دارد. علاوه براین، نتایج تحلیل های چندمتغیره حاکی از آن است که شدت آسیب پذیری، شدت خطر درک شده، خودکارآمدی و دانش محیط زیستی و هنجارهای تجویزی بر مسئولیت پذیری جامعه روستایی، بر مسئولیت پذیری افراد نسبت به محیط زیست تاثیر داشته اند. استان مازندران،رفتار مسیولانه، مسئولیت پذیری محیط زیستی، نظریه انگیزه حفاظت.

    کلیدواژگان: استان مازندران، رفتار مسئولانه، مسئولیت پذیری محیط زیستی، نظریه انگیزه حفاظت
  • صابر محمدپور، مهرداد مهرجو* صفحات 21-50

    در سال های اخیر، تغییرات اقلیمی به موضوع جهانی تبدیل شده و بر بقا و توسعه انسانی اثرگذار است. دانشمندان برای دستیابی به جامعه «کم کربن» و «توسعه پایدار»، تمرکز خود را بر روی نظام های طراحی و برنامه ریزی به منظور ارزیابی «محله کم کربن» معطوف کرده اند. هدف از پژوهش، ارزیابی تاثیر شاخص های رویکرد «کم کربن» بر میزان پایداری و قیاس تلفیقی آن ها، در محله جولان شهر همدان است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایشی- همبستگی است. و برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تعیین حجم نمونه 310 نفری از فرمول کوکران استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با آلفای کرونباخ 801/0 به دست آمد. درنهایت، براز مدل تحلیلی ساختاری متغیرها با نرم افزار اسمارت پی ال اس ارایه شد. یافته های تمامی ابعاد رویکرد کم کربن و میزان کلی آن با محله پایدار شهری رابطه مثبت و معنی داری دارد. همچنین رابطه بین فرم و ساختار کم کربن با محله پایدار، (88/=0P) دارای بیشترین همبستگی و رابطه بین بعد تاسیسات و زیرساخت رویکرد کم کربن و محله پایدار دارای کمترین ضریب همبستگی (43/0=P) است. درنتیجه، هرچه میزان ابعاد رویکرد کم کربن (842/0) بیشتر شود، تاثیر تبدیل شدن محله های شهری، به محله های پایدار در بین محله های شهر همدان بیشتر می شود؛ که فرضیه پژوهش بر این اساس مورد تایید است. با بررسی های صورت گرفته، «فرم و ساختار» ازنظر شهروندان و کارشناسان، هم در لایه اثرگذاری و هم در لایه فعال بودن در روابط موثر برای تحقق محله کم کربن، مهم ترین مولفه به شمار می رود. بدیهی است در تحقق فرم و ساختار منسجم، افزایش پهنه ها و محورهای سبز، رشد فشرده و مقابله با پراکنده‎رویی، تنوع مسکن برای قشرهای مختلف همواره تاثیرگذار بوده و هست. در این مولفه، طبق یافته ها، دو شاخص «توجه به وضعیت طبیعی محله» و «کاهش مصرف انرژی» نیز از مهم ترین و اثرگذارترین شاخص ها است.

    کلیدواژگان: محله پایدار، محله جولان، رویکرد کم کربن، جولان کم کربن، همدان
  • مینو قره بگلو*، مهتاب هاشمی آقاجری، حامد بیتی صفحات 51-75

    هدف این تحقیق، بررسی ارتباط فضاهای سکونتی با ابعاد سبک زندگی ساکنان است. از بعد نظری، یکی از موارد تاثیرگذار بر سبک زندگی در میان ساکنان فضاهای سکونتی، قابلیت هایی است که محیط در اختیار انسان قرار می دهد. با واکاوی ابعاد مختلف سبک زندگی و قابلیت های مکانی تاثیرگذار، ارتباط میان مولفه های مکان و ابعاد سبک زندگی در محله های سنتی و معاصر در راستای اعتبارسنجی الگوی نظری تحقیق در شهر تبریز بررسی شد. تعداد جامعه آماری، 200 نفر از ساکنان هر محله است که به روش تحلیل عامل تاییدی به بررسی تاثیرگذاری فضاهای سکونتی بر ابعاد سبک زندگی پرداخته شد. مهم ترین یافته های تحقیق این است که قابلیت های فضاهای سکونتی می توانند بر ابعاد مختلف سبک زندگی تاثیرگذار باشند. آزمون مطالعات نظری در محله های سنتی و معاصر حاکی از این است که در محله سنتی، قابلیت فیزیکی در سطح محله و قابلیت نمادین در سطح خانه، بیشترین تاثیر را بر رشد ابعاد سبک زندگی داشته اند. در خصوص ابعاد سبک زندگی در سطح محله، بعد تعامل، تحت تاثیر قابلیت فیزیکی و در سطح خانه، بعد تعامل، تحت تاثیر قابلیت نمادین، تاثیرپذیری بیشتری داشته اند. در محله معاصر، قابلیت اجتماعی در سطح محله و قابلیت نمادین در سطح خانه، حداکثر تاثیر را بر تقویت ابعاد سبک زندگی داشته اند. در خصوص ابعاد سبک زندگی در سطح محله، بعد وحدت، تحت تاثیر قابلیت اجتماعی و در سطح خانه، بعد وحدت، تحت تاثیر قابلیت نمادین، تاثیرپذیری بیشتری داشته اند.

    کلیدواژگان: فضاهای سکونتی، سبک زندگی، محلات سنتی، محلات معاصر، شهر تبریز
  • یعقوب احمدی*، پروین علی پور صفحات 77-101

    پیش نیاز توسعه پایدار به مثابه توسعه ای همه جانبه و متوازن در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی؛ هنجارهای فرهنگی یا ارزش های زیربنایی همچون آزادی، برابری، همبستگی، تساهل، احترام به طبیعت و مسئولیت مشترک است. ازطرف دیگر، نگرش ها و ارزش های افراد در یک جامعه از طریق سبک هویتی انتخابی آن ها تولید و بازتولید می‎شود. به نظر می رسد ارتباط بین این دو مقوله، ارتباطی متقابل است. باتوجه به اهمیت جامعه پذیری جوانان، تحقیق حاضر به روش پیمایش (نیمه دوم سال 1398) در بین شهروندان 18 تا 29 سال مناطق چندگانه شهر سنندج با حجم نمونه 345 نفر که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند، انجام شده است. یافته های توصیفی حاکی از آن است که سطح ارزش های زیربنای توسعه پایدار در میان جوانان شهر سنندج در وضعیت چندان مطلوبی قرار ندارد، اگرچه با وضعیت مطلوب نیز فاصله بسیاری ندارد. جوانان شهر سنندج در مقوله های آزادی، تساهل و برابری در وضعیت مناسب تری قرار دارند، این در حالی است که در ابعاد احترام به طبیعت، همبستگی و به ویژه مسئولیت مشترک در شرایط نسبتا نامطلوب قرار دارند. یافته های تحلیلی حاکی از ارتباط معنادار و مثبت میان سبک هویت یابی اطلاعاتی جوانان سنندجی با تمام ابعاد ارزش های زیربنای توسعه پایدار و شاخص کلی آن؛ همبستگی معنادار و مثبت سبک هنجاری با ابعاد همبستگی و مسئولیت مشترک و نهایتا همبستگی منفی و معنادار میان سبک هویت یابی آشفته با شاخص کل و به ویژه ابعاد برابری، مسئولیت مشترک و آزادی است.. به لحاظ نظری، می توان نتیجه گرفت که به رغم تمرکز بر جنبه های متمایز، نوعی یکپارچگی نظری، محتوایی و پیش فرض های همپوشان، به ویژه در رابطه با انگیزه های انسانی در این دو گونه شناسی (سبک های هویت یابی و ارزش های زیربنای توسعه پایدار) و بحث نظری در راستای خود، هویت و فرهنگ وجود دارد. چنین وضعیتی را بیش از همه می توان به تعبیری وبری به مثابه نوعی «رابطه یا هماهنگی انتخابی» میان سبک هویتی اطلاعاتی و ارزش های زیربنای توسعه پایدار تلقی کرد.

    کلیدواژگان: ارزش، توسعه پایدار، سبک های هویت یابی، فرهنگ، هویت، سنندج
  • صلاح الدین قادری*، جعفر شرف خانی صفحات 103-126

    توسعه محلی در ایران اکثرا به نام توسعه محله محور یا مبتنی بر اجتماع محلی ترجمه شده است. در الگوی توسعه محلی، اجتماع محلی خیلی کلی و عام در نظر گرفته شده است، درحالی که در الگوی توسعه مبتنی بر اجتماع محلی، اجتماع محلی بر بافت ها و ساختارهای محلی معطوف و متمرکز است که دارای مسایل و مشکلات اجتماعی باتوجه به ظرفیت های توسعه مبتنی بر اجتماع محلی است. مدیریت شهری در شهر تهران در یک دهه اخیر با مجموعه ای از اقدامات مختلف (تعیین مرز محلات، برگزاری انتخابات شورایاری ها، احداث سراهای محلات، برگزاری برنامه های اجتماعی و فرهنگی و برنامه های حوزه سلامت در سطح محلات شهری و...) به دنبال نهادینه کردن این نوع توسعه بوده است. مقاله حاضر با تمرکز و اتکا به مباحث نظری و تجربی در حوزه توسعه مبتنی بر اجتماع محلی و الزامات این نوع توسعه، به بررسی چالش های آن در شهر تهران و مجموعه اقداماتی که در این راستا صورت گرفته است، می پردازد. مقاله با اتکا به داده های دو پژوهش «آسیب شناسی مدیریت محله» و «گونه شناسی اجتماعی و فرهنگی محلات تهران» که در سطح شهر تهران و به روش کمی و کیفی انجام شده است، به چالش های این نوع توسعه در شهر تهران می پردازد. یافته های مقاله نشان می دهد که توسعه مبتنی بر اجتماع محلی، مبتنی بر بسترها و الزاماتی است و معطوف به اهداف خاص و بافت های خاصی از شهرها است، نه همه بافت های آن. درحالی که راهبردهای توسعه مبتنی بر اجتماع محلی در تهران (انتخابات شورایاران، دایر کردن سرای محله و مدیریت محله، برنامه های اجتماعی و فرهنگی و حوزه سلامت و...) بدون توجه به بسترها و الزامات این توسعه صورت گرفته است و همین امر به عدم موفقیت این راهبردها و دستیابی به پیامدهای این نوع توسعه منجر شده است. عدم توجه به بسترها و الزامات این نوع توسعه در شهر تهران، منجر به صرف هزینه های زیادی تاکنون شده است که به نظر می رسد نتایج قابل توجهی را مبتنی بر این نوع توسعه به بار نیاورده است. در پایان مقاله چند پیشنهاد خاص برای حل چالش های این نوع توسعه ارایه شده است که تاکید اصلی آن ها بر تغییر برداشت از اجتماعات محلی است که باید هدف و محور توسعه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماع محلی، توسعه شهری، سرای محله، شورایاری، مدیریت محله، تهران
  • مرتضی دیاری، غلامرضا غفاری، مهدی کرمانی* صفحات 127-152

    هدف این مقاله مطالعه تجربه زیست کارتن خوابی بر مبنای ویژگی ها، تمایزها و شرایط حاکم بر آن است. نظام اجتماعی و سازمان موجود در پاتوق های کارتن خوابی از الگوی رشد شهری، نظام قدرت حاکم بر آن و کنش های متقابل همگنان طردشده از متن شهر در قلمرو پاتوق متاثر ‏است. این پژوهش به روش کیفی و مبتنی بر تکنیک تحلیل مضمون انجام شده است. به این منظور، مصاحبه‎ های عمیق نیمه ساختاریافته با سی ودو کارتن خواب در شش پاتوق کارتن خوابی (مبتنی بر نمونه گیری هدفمند) صورت گرفته و داده‎های حاصل با استفاده از نرم افزار مکس کیودی ای مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته‎ها نشان می دهد پاتوق های کارتن خوابی قلمروهایی معیشت محور، برخوردار از نظام عرفی تقسیم کار با درجاتی از روحیه جمع‎گرایانه هستند که ترکیبی از احساس نیاز به همبستگی اجتماعی، عواطف فردی، حمایت، تسکین آلام و درمجموع هویت بخش را برای ساکنان به همراه دارد. نظام اجتماعی پاتوق «پیشکسوت سالار» و تا حد زیادی مبتنی بر امکان اعمال قدرت فیزیکی و کنترل جریان مواد مخدر در آن است. حدود قابل توجهی از آزادی عمل در حوزه کنش های فردی که با معیارهای رسمی می توان آن ها را صورت‎هایی از نابهنجاری به حساب آورد، در پیوند با تامین حداقلی از هرآنچه تداوم حیات را برای کارتن خواب ممکن می سازد، نوعی جاذبه مضاعف را برای این قلمروها به همراه دارد. درمجموع می‎توان از منظری درون نگرانه، پاتوق را به عنوان یک اجتماع محلی غیررسمی و برخوردار از پویایی و نه صرفا تجمعی از افراد منحرف و نابهنجار، به حساب آورد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، بی‏خانمان (کارتن خواب)، پاتوق، تجربه زیسته، شهر مشهد
  • موسی عنبری، سیروان عبده زاده* صفحات 153-185

    در چند دهه گذشته، به دلیل غلبه ایدیولوژی توسعه رشدمحور و نظام نیولیبرالیستی، دولت‏ها از کارکردهای بازتوزیعی خود عقب نشینی کرده و حمایت از تهی دستان طردشده را فروگذاشته اند. در ایران نیز، به اقتضای نظام نیولیبرال و تمرکزگرایی سیاسی-اقتصادی دولت، فقر، به ویژه در مناطق حاشیه ‏ای و مرزی، افزایش یافته است. ازآنجاکه کولبری مصداق فقر در مناطق مرزی است و تاکنون پژوهش جامعی در باب دلایل شکل‏گیری آن صورت نگرفته است، در پژوهش حاضر، با استفاده از روش قوم ‏نگاری انتقادی، به علت های پیدایش این پدیده، باتوجه به زیست ‏جهان انتقادی کنشگران مرزی، پرداخته شده است. جامعه مورد مطالعه، مرزنشینان شهرستان بانه هستند که با روش نمونه ‏گیری هدفمند و گلوله برفی 25 نفر از افراد مطلع و درگیر در پدیده کولبری به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته ‏‏ها به روش تحلیل زمینه محور و کدگذاری باز و محوری، در دو سطح توصیفی و تحلیلی، بیان شده اند. در سطح توصیفی، به تاریخچه کولبری و شکل های گوناگون آن پرداخته شده و در سطح تحلیلی، با استناد به نظر پاسخگویان، 52 عبارت، 32 مفهوم و 7 مقوله محوری به این شرح به دست آمده است: فقر اقتصادی و نبود منبع درآمد جایگزین؛ احساس تبعیض ساختاری؛ جبر محیطی و ضعف اشتغال صنعتی، کشاورزی و گردشگری؛ بازتولید جبری مرز؛ عقب‏نشینی دولت در حمایت از فقرا؛ رایج شدن سرمایه ‏داری رانتیر در نبود سرمایه ‏داری صنعتی؛ احساس طرد اقتصادی و فرهنگی. مطابق یافته نهایی، پدیده کولبری محصول انتخاب مرزنشینان غرب کشور نبوده، بلکه به واسطه عوامل پیش گفته برساخت شده است.

    کلیدواژگان: زیست ‏جهان انتقادی، کولبری، غرب ایران، مناطق مرزی، شهرستان بانه
  • رشید احمدی فر* صفحات 187-214

    طی چنددهه گذشته و در نتیجه مواجهه ایرانیان با امواج مدرنیته، به جریت می توان گفت که در ایران به طورکل و در جامعه کردستان به طورخاص، حوزه «مسایل خانواده» بیشترین تغییرات را به خود دیده است. به گونه ای که ما شاهد «تغییرات ارزشی» عمده ای در این حوزه هستیم. داده های مربوط به مقاله پیش رو، باتوجه به ویژگی های فرهنگی و اجتماعی جامعه روستایی موردمطالعه، به شیوه کیفی و به روش نظریه زمینه ای، با استفاده از فنون مصاحبه های عمیق و تاریخ شفاهی جمع آوری شده است. مراجعه های مجدد و چندباره به میدان مطالعه به منظور گردآوری اطلاعات موردنیاز و سنجش اعتبار و روایی اطلاعات گردآوری شده و نیز آزمون صحت یافته های نظری، تا آخرین مرحله تحقیق ادامه داشته است. در بعد نظری، نظریه های جدید نوسازی و برخی نظریه های مرتبط با جامعه شناسی تفسیری، راهنمای عمل بوده اند و مشخصا نظریه تحول ارزشی اینگلهارت و نظریه های جدید نوسازی و مدرنیته بازاندیشی شده گیدنز، چارچوب مفهومی تحقیق را تشکیل می دهند. پس از انجام بیست مصاحبه فردی با نخبگان و افراد جامعه محلی و هشت جلسه بحث گروهی، اشباع نظری حاصل شد. در بخش تحلیل داده های جمع آوری شده، حدود 187 مفهوم اولیه، 12 مقوله جزیی و 4 مقوله اصلی استخراج و درنهایت در قالب ارایه مقوله اصلی پژوهش جمع بندی شده است. باتوجه به تغییرات ارزشی ایجادشده در حوزه «نهاد خانواده»، می توان اذعان داشت که درنتیجه ورود عناصر مدرن به جامعه روستایی موردمطالعه، تغییرات ارزشی و هنجاری گسترده ای در زیست جهان افراد جامعه مورد نظر و نیز ابعاد و مسایل مختلف مرتبط با «نهاد خانواده» از قبیل: روابط اعضای خانواده با یکدیگر، روابط زن و مرد، والدین و فرزندانشان، عشق و مسایل جنسی، عرفی شدن و زنانه شدن خانواده، طلاق، ازدواج و سنت های مرتبط با آن ها صورت گرفته است. «شدت» و «بعد» تغییرات فوق، ما را به ارایه نظریه زمینه ای «نظریه خانواده شبه مدرن روستایی با ویژگی های ایرانی- کردی» در جامعه مورد مطالعه رهنمون شده است.

    کلیدواژگان: تغییرات ارزشی، مدرنیته، نظریه زمینه ای، نهاد خانواده، جامعه روستایی کردستان
  • هادی عباسی کسبی*، نسیم مجیدی قهرودی، اکبر نصرالهی صفحات 215-242

    گفتمان معاصر جامعه شناسی تکنولوژی، اگرچه مفاهیم متعددی را در دستور کار خود قرار داده، اما شکاف دیجیتالی همچنان ازجمله جستارهای مهم این عرصه است. در این میان اگرچه ضریب نفوذ اینترنت در مناطق روستایی رشد یافته، اما باید توجه داشت که رویکردهای نوین به شکاف دیجیتالی، باعث طرح مباحث جدیدی ازجمله «ICT» روستایی، سطح سواد دیجیتالی وچیستی الگوی بومی موثر در کاهش آن، ومباحثی که به گونه ای دقیق تر مبحث شکاف دیجیتالی را درایران تبیین می نمایند، شده است. مقاله حاضر بر آن است تا مبحث شکاف دیجیتالی را در روستاهای استان قم مورد کاوش قرار دهد. پویش علمی حاضر به دنبال یافتن الگوی بومی شکاف دیجیتالی درروستاهای استان قم می باشد. لذا داده های خود را با استفاده از روش دلفی جمع آوری نموده و از تکنیک سلسله مراتبی فازی و تاپسیس فازی استفاده نموده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کارشناسان و مدیران ارشد حوزه ICT روستاهای استان قم بوده و در این میان حجم نمونه به دلیل محدود بودن جامعه آماری، به تعداد 33 نفر بسنده شده که با روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شده است. نتایج تحقیق پس از محاسبات دو مرحله ای دلفی، دستیابی به مدل مفهومی تحقیق شامل 9 معیار و 42 زیرمعیار و 36 راهبرد گذراز شکاف دیجیتالی می باشد که طی محاسبات سلسله مراتبی فازی، زیرمعیارها نرمالیزه واز لحاظ وزنی اولویت بندی گردیدند. بر اساس یافته های تحقیق، شناخت فرهنگ روستاها و ارتباطات اجتماعی حایز بالاترین رتبه وزنی، و کسب وکارها با شناسایی آن ها در توسعه اقتصاد روستایی و همچنین هوشمند شدن کسب وکار دارای پایین ترین رتبه وزنی می باشند. نتایج کیفیت سنجی راهکارها در پرتو تکنیک تاپسیس فازی حاکی از آن است که تشویق اپراتورها به سرمایه گذاری دراولویت اول و استفاده از نیروهای متخصص جهت ارایه آموزش مفاهیم فن آوری اطلاعات به کارشناسان در سازمان در نازل ترین سطح از اولویت قرار دارد.

    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، راهبرد، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، اطلاعات وارتباطات، قم
  • احمد کلاته ساداتی، مهدی نایه در*، زهرا فلک الدین صفحات 243-269

    نظام مدیریت روستایی ایران طی سالیان طولانی به لحاظ ساختارهای اجتماعی، تحولات گوناگونی را پشت سر گذاشته است. هدف پژوهش حاضر، کشف و واکاوی تجربه دو دهه ای انتخاب دهیار در روستاهای بخش زاوین شهرستان کلات در استان خراسان رضوی است. تحقیق با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شده است. داده ها با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعداد 17 نفر از متولیان امور مدیریت روستایی جمع آوری و به روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرارگرفته است. علاوه بر این، با توجه به نقش روش زاویه بندی در تحقیقات کیفی و به منظور تحلیل نظری دقیق تر، نتایج مصاحبه ها با مشاهده مشارکتی یکی از محققان که به مدت سه سال در بستر تحقیق مذکور فعالیت داشت، تقویت شد. نتیجه تحقیق نشان داد که انتخاب دهیار در روستاها اگرچه در چارچوبی مردم سالارانه انجام می شود، اما به علت حاکمیت ارزش های تاریخی و فرهنگی خاص، موانع و چالش هایی در انتخاب و نیز عملکرد دهیارها شکل می گیرد. چهار مضمون اصلی برساخت شده پژوهش حاضر عبارت اند از خاص گرایی، مسئولیت ناپذیری، چالش های فرهنگی و عملکرد ناقص. نتیجه تحقیق نشان می دهد که نهادسازی دموکراتیک در روستاهای موردمطالعه، نتوانسته اهداف موردنظر خود را تحقق بخشد. ارایه الگوهای بومی از مدیریت روستا که از یک سو به ارزش ها و مفاهیم تاریخی و فرهنگی روستا توجه کند و از سوی دیگر نیازهای در حال تغییر را توجه کند، یکی از ضرورت های مدیریت روستایی است. سیاست های دولت در روستاها ضمن توجه به وجوه مردم سالاری آن، نیازمند اصلاح بر اساس ارزش های فرهنگی-تاریخی حاکم بر روابط و تعاملات قدرت است.

    کلیدواژگان: نهادسازی دموکراتیک، مدیریت روستایی، مشارکت، انتخاب دهیار، روستا
  • زینب رحیمی، مهدی کرمی دهکردی* صفحات 271-303

    رویکرد معیشت پایدار روستایی بر دارایی ها و سرمایه های اصلی (انسانی، مالی، اجتماعی و غیره) موجود در روستا به عنوان منابع اولیه و اساسی تامین معاش روستایی تاکید دارد. بر این اساس هدف اصلی این مطالعه، ارزیابی وضعیت معیشتی خانوارهای روستایی شهرستان دره شهر از دیدگاه جوامع محلی است. نوع تحقیق کاربردی بوده و برای جمع آوری داده ها از شیوه میدانی استفاده شده است. جامعه آماری شامل 16140 خانوار بود که حجم نمونه موردمطالعه با استفاده از فرمول کوکران 380 نفر تعیین شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری با بهره مندی از نرم افزارهایSPSS، Excell و Vensim استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بین روستاهای مورد مطالعه از نظر برخورداری دارایی های معیشتی تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان می دهد که سهم دارایی های طبیعی در روستاهای مورد مطالعه بیشتر است و سهم دارایی های انسانی، اجتماعی، طبیعی، فیزیکی و مالی به ترتیب 39/3، 30/3، 59/3، 33/1، 39/3 است. در قسمت پیشنهاد ها به منظور تبیین روابط علی-معلولی از نرم افزار و نسیم در بخش های پنج گانه چارچوب معیشت پایدار استفاده شد.

    کلیدواژگان: الگوی cipp، دارایی های معیشتی، معیشت پایدار، شهرستان دره شهر
  • سید علیرضا افشانی*، حمیده شیری محمدآباد صفحات 305-331

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی دیدگاه ذی نفعان و مطلعین کلیدی استان یزد از راهکارهای عملیاتی بهره برداری از ظرفیت های اجتماعی در راستای مدیریت پایدار منابع آب انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کیفی است و از تکنیک تحلیل مضمون استفاده شد. با تعدادی از مطلعین کلیدی حوزه آب و کشاورزان باتجربه، مصاحبه های نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری به عمل آمد. در این پژوهش، 19 نفر از مطلعین کلیدی حوزه آب و 13 نفر از کشاورزان باتجربه مشارکت داشته اند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ضبط مصاحبه ها با رضایت مشارکت کنندگان انجام شد و قبل از انجام مصاحبه در مورد موضوع، هدف تحقیق، روند کار و رعایت اصول اخلاقی به افراد نمونه توضیحاتی داده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها و مقایسه اظهارات ذی نفعان نهادی (مطلعین کلیدی) از سواد آبی کشاورزان و اقدامات صورت گرفته از جانب کشاورزان، نشان دهنده آن است که کشاورزان در حوزه آبی، کم سواد نیستند بلکه قادر به درک شرایط موجود بوده و از آگاهی نسبتا مناسبی نیز برخوردارند و در مورد ظرفیت های اجتماعی نیز، استفاده از پتانسیل روحانیون، کشاورزان باتجربه، استفاده از ظرفیت آموزش وپرورش، بهره گیری از ظرفیت هنرمندان و نهادهای غیردولتی در اولویت بهره برداری است.

    کلیدواژگان: آب، سواد آبی، ظرفیت اجتماعی، کشاورزان، یزد
|
  • Sadegh Salehi * Pages 1-20

    The issue of social responsibility to protect the environment at all levels and segments of society is an issue that is emphasized in 14th article of the general policy of Iran’s environment and the villagers as well most users of environmental resources are no exception.The main research question was how people feel about the environment and what are the responsible behaviors among the villagers?.The research method is cross-sectional analysis and the analysis unit is a rural resident.The statistical population of the study was all residents of rural areas of Mazandaran province in 2019.The type of sampling was multi-stage clustering. The number of sample villages was 30 and the sample size was 384.In this research, the formal validity and validity of the structure have been used. The data required for the research have been collected through the questionnaire tools. The survey data were reviewed and analyzed in SPSS software. The results show that the level of responsible behavior of the environment and the tendency to responsible behavior of the environment was moderate. Multivariate analysis suggests that the severity of the vulnerability, the severity of the perceived risk, the self-efficacy and knowledge of the environment, and the prescriptive norms have affected the responsibility of the rural community for the environment.

    Keywords: Mazandaran province, Responsible Behavior, Environmental Responsibility, Conservation Motivation Theory
  • Saber Mohammadpour, Mehrdad Mehrjou * Pages 21-50

    In recent years, climate change has become a global and important issue and has affected human survival and development. To achieve a “low carbon” and “sustainable development” community, scientists have focused on designing and planning systems to evaluate the “low carbon” community. The purpose of this study is to evaluate the effect of “low carbon” approach indicators on the degree of stability and their combined analogy in Jowlan neighborhood of Hamadan city. The research method in this study is correlational and in the framework of analytical methods. Therefore, a researcher-made questionnaire was used to collect data, and the sampling method was random. Using the Pearson correlation test and linear regression, the effect of low carbon indices on indices of sustainable neighborhoods and their comparisons has been investigated in the Jowlan neighborhood of Hamadan. Finally, the data-model fitting through Smart PLS software is presented to provide a structural analytical model for the research on its variables. To calculate the reliability of the indices, a sample of 310 people was administered. Then the reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's alpha method and Cronbach's alpha coefficient was 0.801 which indicates high level of reliability of the questionnaire. SPSS software was used for data analysis. Indicators evaluated in the research are extracted with emphasis on measurability and measurable overview of relevant literature. Therefore, it can be mentioned that the more the low carbon approach of 0.842 and its dimensions increases the rate of conversion of urban neighborhoods, the more sustainable neighborhoods among Hamadan towns, thus, the research hypothesis is confirmed. According to the studies, “form and structure” is the most important component for citizens and experts, both in terms of effectiveness and in terms of being active in effective relationships for the realization of low carbon neighborhood. Obviously, the diversity of housing for different strata has always been effective in achieving a coherent form and structure, increasing green areas and axes, compact growth and prevention of sprawl of growth. In this component, according to the findings, the two indicators of “attention to the natural state of the neighborhood” and “reducing energy consumption” are also among the most important and effective indicators.

    Keywords: sustainable neighborhood, Golan Neighborhood, Low-Carbon Approach, Jowlan Low-Carbon, Hamedan
  • Minoo Gharehbeiglu *, Mahtab Hashemi Aghajeri, Hamed Beyti Pages 51-75

    The aim of this study is to investigate the relationship between residential environments and the residents’ lifestyle dimensions. Theoretical studies suggest that the capabilities of residential environments can affect different aspects of lifestyle. To validate the theoretical model of the study, a traditional and a contemporary neighborhood in Tabriz were selected. The statistical population for each neighborhood was determined to be 200 residents. A confirmatory factor analysis was used to evaluate the impact of residential environments on lifestyle dimensions. The results of our theoretical tests on a traditional and a contemporary neighborhood suggested that in the traditional neighborhood, the physical capability at the neighborhood level and the symbolic capability at the home level had the highest impact on the development of lifestyle dimensions. In terms of lifestyle dimensions, at the neighborhood level, the interaction dimension was affected the most by the physical capability, whereas at the home level, the interaction dimension was affected the most by the symbolic capability. In contrast, in the contemporary neighborhood, the social capability at the neighborhood and the symbolic capability at the home level had the highest impact on the improvement of lifestyle dimensions. In terms of lifestyle dimensions, at the neighborhood level, the unity dimension was affected the most by the social capability, whereas at the home level, the unity dimension was affected the most by the symbolic capability.

    Keywords: residential environments, Lifestyle, traditional neighborhoods, contemporary neighborhoods, Tabriz City
  • Yaghoub Ahmadi *, Parvin Alipoor Pages 77-101

    The Cultural norms or underlying values (such as freedom, equality, solidarity, tolerance, respect for nature and shared responsibility); are prerequisites for sustainable development as comprehensive and balanced development in various social, economic and environmental dimensions. On the other hand, the attitudes and values of individuals in a society are produced and reproduced through their chosen identity style. There seems to be a reciprocal connection between the two. Given the importance of youth socialization; this research has studied the youth of Sanandaj aged 18-29 by survey method. The sample size is 345 people who have been selected by multi-stage cluster sampling. Descriptive findings indicate that the level of infrastructure values of sustainable development among the youth of Sanandaj is not in a very favorable situation, although it is not far from the desired situation. The findings also show that the youth of Sanandaj are in a better position in terms of freedom; tolerance and equality, while in terms of respect for nature, solidarity and especially shared responsibility are in unfavorable conditions. In addition, analytical findings indicate a significant and positive relationship between Sanandaji youth information identification style with all dimensions of values of sustainable development infrastructure and its overall index; the identity style is confused with the overall index, especially the dimensions of equality, shared responsibility and freedom. Theoretically, it can be concluded that despite the focus on distinct aspects, there is a kind of theoretical integration, overlapping content and assumptions, especially with regard to human motivations in these two typologies (identification styles and underlying values of sustainable development) and theoretical discussion in Identity and culture. Such a situation can be interpreted, in Weberian terms, as a kind of "selective relationship or coordination" between information identity style and the underlying values of sustainable development.

    Keywords: Value, Sustainable Development, Identification styles, Culture, Identity, Sanandaj
  • Salahedin Ghaderi *, Jafar Sharafkhani Pages 103-126

    Community-based development in Iran has often been translated as neighborhood-based development. In the local development model, the local community is considered very general, whereas in the Community-based development model, the local community is focused on local contexts and structures that have social issues and problems according to the development capacities based on the local community. Urban management in Tehran in the last decade with a series of different measures (Distinguish neighborhood boundaries, The construction of community center (Saraye Mahale), implementation of social, cultural and health programs, at the level of urban neighborhoods, etc) have sought to institutionalize this type of development. The present article focuses on theoretical and experimental issues in the field of local community development and the requirements of this type of development to examine its challenges in Tehran and the set of measures that have been taken in this regard. Relying on the data of two studies in Tehran (pathology of neighborhood management and social and cultural typology of Tehran neighborhoods), which has been done quantitatively and qualitatively, the article addresses the challenges of this type of development in Tehran. The findings of the paper show that development is based on a local community based on contexts and requirements, and focuses on specific goals and specific contexts of cities, not all contexts. While the strategies of development based on local community (Council elections, establishing Community center (Saraye Mahale) and neighborhood management, etc.) without considering these contexts and requirements of this development based on local community in Tehran This has led to the failure of these strategies in the development of the local community and the achievement of the consequences of this type of development after the implementation of these strategies. Lack of attention to the contexts and requirements based on the development of the local community in Tehran, the activities carried out have led to spending a lot of money so far, which seems to have not yielded significant results in this area. At the end, several specific suggestions are presented to address the challenges of this type of development, with the main emphasis on changing the perception of local communities that should be the focus of development.

    Keywords: urban development, Local Community Development, Councils, Community Center (Saraye Majhale), Neighborhood Management
  • Morteza Dayyari, Gholamreza Ghaffari, Mahdi Kermani * Pages 127-152

    The purpose of this paper is to study the Lived experience of homelessness based on its characteristics, distinctions and conditions. The social system and organization of homeless hangouts are influenced by the pattern of urban growth, the system of power that governs it, and the interactions of outcasts in the hangout. This research has been done by qualitative method based on thematic analysis technique. For this purpose, in-depth semi-structured interviews with 32 homeless people were conducted in six homeless hangouts (based on targeted sampling) and the data were analyzed using Maxqda software. The results show that homeless hangouts, as a livelihood territory, have a customary system of division of labor with degrees of compulsive collectivism that combine a sense of need for social cohesion, personal emotion, support, relief and identity in the community. The considerable degree of freedom of action in the field of individual action, which by formal criteria can be regarded as a form of anomaly, together with the minimal provision of anything that makes life possible for the homeless, provides a dual attraction for that territory. Finally, from an introspective perspective, the hangout can be seen as an informal, dynamic local community, not merely a conglomeration of perverse and abnormal individuals.

    Keywords: hangout, homeless, Addiction, city, Life experience, Mashhad
  • Mousa Anbari, Sirwan Abdezadeh * Pages 153-185

    In the past few decades, governments have ignored their redistributive functions due to growth oriented development ideology and neoliberal system and have quitted support of rejected poor people. In Iran, poverty has increased especially in the marginal and border areas, due to the neoliberal system and the political-economic centralism of the government. Since the Kolbari indicates poverty in border areas and so far no comprehensive research has been done about the causes of its formation. In this research, using critical ethnography method and considering the critical biosphere of border activists, we have addressed the causes of this phenomenon. The Research Society of this study consists of 25 informed people involved in the Kolbari phenomenon in the border city of Baneh that was selected by purposive sampling and Snowball method. The findings are expressed in both descriptive and analytical levels by Context-Based Analysis and Open and Central Coding. At the descriptive level, Kolbari's history and its various forms are discussed and at the analytical level, according to the respondents, 52 phrases, 32 concepts and 7 central categories have been obtained as follows: Economic poverty and lack of alternative sources of income, Feeling of structural discrimination, environmental constraint and the weakness of industrial employment, agriculture and tourism, construction of border, the withdrawal of government support for the poor, rental capitalism in the absence of industrial capitalism, Feeling of economic and cultural exclusion. According to the final finding, the Kolbari phenomenon is not the result of border residents' selection in the west of the country, but is formed by the mentioned factors.

    Keywords: Critical Life World, Kolbari, Border Areas, West of Iran, Baneh city
  • Rashid Ahmadifar * Pages 187-214

    During the last century and in a period of time called modern history of Iran, we have seen different changes in life of urban communities as a whole, and urban and rural Kurdistan in particular. The range and power of such changes have been in such a level that we can see “value changes” in this field. Data of this research, considering sociocultural peculiarities of the village understudy, was gathered by employing qualitative method and grounded theory and applying techniques like deep interviews, oral history and field participation. Repeated visits to the study field in order to collect the required information and measure the reliability of the collected information and also to test the theoretical validity, have continued until the last stage of the research. Theoretically, new theories of modernization and some of the theories related to interpretative sociology have been our guidelines and especially Engelhard's theory of values evolution, new theories of modernization and reflexive modernity of Giddens have formed our conceptual framework. After conducting about twenty individual interviews with elites and members of the local community and eight group discussions, theoretical saturation was obtained. In the data analysis section, about 187 basic concepts, 12 minor categories and 4 main categories have been extracted and finally summarized in the form of presenting the main category of the research. Observation, studies and “lived experience” of researcher shows the happening of different “objective- subjective” kind of changes in the “life world” of Kurdish rural areas under the influence of environmental, historical, political and cultural conditions of geographical region called “Mukerian” (located on the borders of Iraq and Turkey) in different fields among them Family and different issues in relation with family. In fact on one side we are observing “creation of some new and modern traditions” and on the other side “modernization of some old traditions” in Iranian rural community and so in Kurdistan such as family member relations with each other, relations between women and men, their parents and their children, love and sexual issues, secrecy and feminization of the family, divorce, marriage and related traditions.

    Keywords: Modernity, Family Institution, Grounded theory, Value Changes, Rural Mukerian
  • Hadi Abbasikasbi *, Nassim Majidi Ghahrofi, Akbar Nasrollahi Pages 215-242

    Although the contemporary discourse of sociology of technology puts many concepts on its agenda, but the digital divide is still one of the important research in this field. Meanwhile, although the penetration of the Internet in rural areas has grown, it should be noted that new approaches to the digital divide have led to new issues such as rural "ICT", the level of digital literacy and what is the effective local pattern to reduce it, and issues that more specifically address the digital divide which has been explained in Iran. The present article intends to explore the issue of digital divide in the villages of Qom province. The present scientific scan seeks to find the native pattern of digital divide in the villages of Qom Province. Therefore, it has collected its data using the Delphi method and has used the fuzzy hierarchical technique and fuzzy TOPSIS. The statistical population of the present study are the experts and senior managers in the field of ICT in the villages of Qom province. The results of the research after Delphi two-stage calculations are the achievement of the conceptual model of the research including 9 criteria and 42 sub-criteria and 36 digital gap crossing strategies. During the fuzzy hierarchical calculations, the sub-criteria were normalized and prioritized in terms of weight. According to the research findings, recognizing rural culture and social relations has the highest weight rating and businesses have the lowest weight rating by identifying them in the development of rural economy as well as business intelligence. The results of quality assessment of solutions in the light of fuzzy TOPSIS technique indicate that encouraging operators to invest in the first priority and using specialized personnel to provide training in IT concepts to experts in the organization, is at the lowest level of priority.

    Keywords: Digital divide, Information, Communications Technology, Rural Communication Offices, communication, Qom
  • Ahmad Kalath Sadati, Mehdi Nayehdar *, Zahra Falakoddin Pages 243-269

    Iran's rural management system has undergone various changes in terms of social structures over the years. The purpose of this study is to explore the two-decade experience of selecting Dehyar in the villages of Zavin section of Kalat County in Khorasan Razavi province, Iran. The research has been done with a qualitative approach and thematic analysis method. Data were collected through semi-structured interviews with 17 rural management officials. In addition, due to the role of the triangulation method in qualitative research, and in order to analyze the theory more accurately, the results of the interviews were reinforced with the participatory observation data of a researcher who worked in the field for three years. The results showed that although the selection Dehyar is done in a democratic framework, but due to the dominance of specific historical and cultural values, obstacles and challenges are formed in its selection and performance. The four main themes of the present study are specificity, irresponsibility, cultural challenges, and poor performance. The results show that democratic institutionalization in the studied villages has not been able to achieve its goals. One of the necessities of rural management is to provide indigenous models of village management that on the one hand paying attention to its cultural-historical values, and on the other hand paying attention to the changing needs. Government policies in rural areas, while considering its democratic aspects, need to be reformed based on the cultural-historical values ​​that govern power relations and interactions.

    Keywords: rural management, Democratic Institutionalization, participation, Dehyar Selection, Kallat
  • Zeinab Rahimi, Mehdi Karamidehkordi * Pages 271-303

    The sustainable rural livelihood approach relies on the main assets and capital (human, financial, social, etc.) in the village as the primary and basic sources of rural livelihood. Accordingly, the main purpose of this study is to assess the living conditions of rural households in Darrehshahr city from the perspective of local communities. The type of research is applied and field method has been used to collect data. The statistical population included 16140 households and the sample size was determined using Cochran's formula of 380 people. Statistical methods using SPSS, Excell and Vensim software were used to analyze the data. The results show that there is a significant difference between the studied villages in terms of subsistence assets. Also, the results of Friedman test show that the share of natural assets is higher in the studied villages, the share of natural assets in the studied villages is higher and the share of social assets. , Natural, physical and financial are 3.39, 3.30, 3.59, 1.33, 3.39, respectively. Cause and effect models show that the impact of livelihood dimensions in the studied villages in terms of currency through tourism, private sector investment in the region according to the region's capacities, creating handicraft fairs, reducing migration to cities, creating entrepreneurial opportunities, reducing labor outflows and creating revenue can be effective.

    Keywords: pattern CIPP, living assets, livelihoods sustainable, Darrehshahr county
  • Seyedalireza Afshani *, Hamideh Shiri-Mohammadbad Pages 305-331

    The aim of this study is to identify the views of farmers and key informed people of Yazd province on operational strategies for utilizing social capacities for sustainable management of water resources. The present study is qualitative and the thematic analysis technique was used to do it. Semi-structured interviews were conducted with a number of key water experts and experienced farmers to reach theoretical saturation. In this study, 19 key informed people in the field of water and 13 experienced farmers participated who were selected by using purposive sampling. The interviews were recorded with the consent of the participants and before conducting the interview on the subject, the purpose of the research, the process and the observance of ethical principles were explained to sample people. The results of data analysis and comparison of statements of institutional benefactors (key informed people) of farmers' water literacy and measures taken by farmers show that Farmers' water literacy is not low and they are able to understand the current situation and  relatively have good knowledge. In the case of social capacities, using the potential of clerics, experienced farmers, education, artists, and non-governmental organizations is a priority.

    Keywords: Water literacy, social capacity, farmers, Water, Yazd