فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نرگس جاهد خانشیر، مهدی نجفی افرا*، جمشید جلالی شیجانی صفحات 7-23

    عشق یکی از راه های مهم شناخت حقیقت، خصوصا امور متعالی است که از دیر باز مورد توجه فلاسفه از جمله افلاطون و افلوطین بوده است. افلوطین هم جایگاه مهم جهان شناختی وهم انسانشناختی وهم معرفت شناختی برای آن قایل است. به نظر افلوطین، عشق ارتباط بخش میان احد به عنوان موجودی غیر قابل شناخت و انسان به عنوان موجودی عاقل و عاشق است. چگونگی این ارتباط بر اساس معرفت است که مسئله اصلی تحقیق می باشد. نتیجه تحقیق آن است که عشق در نگرش معرفت شناسانه به دلیل مواجهه مستقیم با خود حقیقت یکی از مهمترین راه های اتحاد و یکی شدن با احد است و معرفت به این موضوع، خاستگاه حرکت سالک برای نیل به این اتحاد می باشد. راه عشق همان راه شهودی است که امروزه مورد تاکید عرفا و بسیاری از فلاسفه خصوصا پدیدار شناسانی است که بر مواجهه فارق از مفاهیم با خود وجود وحقیقت اشیاء و امور متعالی تاکید دارند. این تحقیق تلاش دارد تا با اتکاء به روش تحلیلی توصیفی به واکاوی اندیشه افلوطین در اهمیت عشق و شهود در شناخت پرداخته و بر اهمیت آن در معرفت شناسی تاکید ورزد. 

    کلیدواژگان: افلوطین، عشق، معرفت شهودی، معرفت شناسی
  • فاطمه کوکرم*، امیرحسین منصوری نوری، محسن شمس، عین الله خادمی صفحات 25-44

    یکی از مسایل مهم معرفت شناسی مساله وجود ذهنی و نحوه انطباق آن با حقایق عینی است. حکیمان مسلمان بر این باورند که امری باید در این میان نقش واسط را ایفا کند. با تامل در آثار ملاصدرا درمی یابیم که او به این امر توجه بایسته داشته است و دیدگاه واحدی درباره این مساله پژوهشی ارایه نداده است. ملاصدرا در گام نخست بسان سایر حکما بدین امر باور داشته است که ماهیت نقش حد واسط میان امور ذهنی و حقایق عینی را ایفا می کند و مراد وی از ماهیت، معنای اخص -مایقال فی جواب ما هو» است. نگارندگان بر این باور هستند که صدرالمتالهین در گام دوم از این نظریه عدول کرده است و نظریه خاص خویش را بیان کرده است که بر اساس آن مراد از انطباق ذهن با عین، انطباق عینی وجود برتر ماهیت، بر وجود خاص آن است. در این رویکرد ملاصدرا بین معلوم بالذات از حیث واقع و نفس الامر و معلوم بالعرض از حیث ظهورش برای قوای ادراکی نفس تفکیک قایل می شود و بر این باور است که در این رویکرد نحوه وجود متفاوت است، یکی وجود قوی (خارجی) و دیگری وجود ضعیف است نه ماهیت. بر اساس پنج دلیل -دیدگاه ملاصدرا درباره ماهیت، ادراک عقلی، حرکت جوهری، اصالت و تشکیک وجود- نگارندگان بر این باور هستند که نظریه دوم با نظام فلسفی ملاصدرا سازگارتر است و از آن می توان به عنوان نظریه نهایی صدرا یاد کرد.

    کلیدواژگان: ماهیت، وجود، مطابقت، معرفت شناسی، ملاصدرا
  • جلال پیکانی*، میثم صادق پور صفحات 45-64

    در کنار دو قسم رویکرد غالب در قلمرو علوم در باب عینیت، یعنی رویکرد پست مدرنیستی کوهنی و رویکرد پوزیتیویستی پوپری، برخی دلالت ها و لوازم معرفت شناسی اجتماعی بر دلالت های علم شناختی خاص خود را دارد که می تواند برای دفاع از گونه ای از عینیت در قلمرو علم به کار آید و در عین حال از توجه به هر دو رویکرد اصلی غافل نباشد. در این مقاله، ابتدا، در نهایت اختصار چیستی معرفت شناسی اجتماعی را نشان داده ایم و سپس با برشمردن مشکلات دو رویکرد پیش گفته، نشان داده ایم که کدام مولفه های معرفت شناسی اجتماعی می تواند برای قایلان به عینیت علم به کار آید. با توجه به غلبه رویکردهای پست مدرنیستی کوهنی در فضای فلسفی ایران و رویکرد پوزیتیویستی در فضای علمی، این راه میانه می تواند ثمربخش باشد. در این مقاله نشان داده ایم که معرفت-شناسی اجتماعی نه فاعل شناسا، و به طور خاص دانشمند را، در حصول معرفت ناظری کاملا بی طرف می انگارد که امکان کسب گزاره های کاملا مطابق با واقع برای او به سهولت فراهم است و نه این که او را در مقابل نظام قدرت و ساختار اجتماعی و پیش داوری های خویش به کلی دست بسته و منفعل می داند. به بیانی روشن تر، معرفت شناسی اجتماعی به دلیل اتخاذ اصل مودی به صدق بودن، رویکردی اعتدالی درباره مساله عینیت علم اتخاذ می کند. این رویکرد اعتدالی می تواند مقدمه ای باشد برای گشودن راهی نو.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی اجتماعی، آلوین گلدمن، عینیت علم، پست مدرنیسم، توماس کوهن
  • سید ناصر افضلی فر*، علی حقی صفحات 65-86

    پرسش از «چیستی هدف علم» از دیر باز پرسش دانشمندان وفلاسفه علم بوده است و می تواند صورتی ایدیولوژیک، اخلاقی، وتکنولوژیک داشته باشد. در این مقاله برآنیم که در ضمن اشاره به دیدگاه های مختلف درباره هدف علم؛ به دیدگاه جان واتکینز خلف کارل پوپر از طرفداران عقلانیت علمی بپردازیم وروش شناسی او را در معرفی هدف بهینه علم مورد ارزیابی قرار دهیم و شک گرایی او را در علم از دو منظر شک گرایی بر مبنای عقلانیت و شک گرایی برمبنای احتمال درچالش معرفی هدف بهینه علم مورد بررسی قراردهیم و عقلانیت علمی او در گزینش نظریه های رقیب علمی را ارزیابی نماییم. واتکینز مدعی است که با شک گرایی مبتنی بر احتمال می توان قطعیت برای علم را رها نموده درحالی که هنوز خواهان حقیقت تایید شده می باشیم و براین باور است که این مورد به دانشمندان کمک می کند تا بر روی هر موضوعی که دوست دارند کار کنند ولی آن ها را از اتخاذ نظریه هایی که تشخیص می دهند غلط است بازمی دارد.

    کلیدواژگان: واتکینز، عقلانیت انتقادی، عقلانیت علمی، هدف علم، عقل ناباوری
  • مهدی عباس زاده* صفحات 87-105

    بحث از ذهن و عین و نسبت میان این دو، گذشته از رواج آن در فلسفه متقدم به ویژه فلسفه اسلامی، از مباحث جدید در فلسفه و معرفت شناسی نیز می باشد. در نوشتار حاضر، در ذیل این مبحث، به مسایل مهم و کلیدی همچون قصدمندی ذهن، نسبت ذهن و عین، و نهایتا معقولات یا مفاهیم ثانیه از منظر فارابی پرداخته خواهد شد. فارابی در آثار و متون مختلف خویش، کمابیش به بحث از مسایل فوق توجه داشته است. می توان از آثار و متون وی چنین استنباط کرد که او در بحث از قصدمندی ذهن، معرفت (ذهن) را ناظر به متعلق آن (عین) دانسته؛ همچنین تبیین قابل توجهی از نسبت ذهن و عین یا به تعبیری عالم و معلوم به دست داده؛ و برای نخستین بار در فلسفه اسلامی به معقولات ثانیه توجه کرده و آشکارا آنها را از معقولات اولیه تفکیک نموده است؛ هرچند متعرض معقولات ثانیه فلسفی که نزد فلاسفه اسلامی بعدی خلاء ذهن و عین را پرمی کنند، نشده است. فارابی در عمده این مباحث، نقش اعداد و زمینه سازی داشته، از این جهت بر فلاسفه اسلامی بعدی ازجمله ابن سینا، نصیرالدین طوسی و صدرالمتالهین تاثیر گذاشته است.

    کلیدواژگان: فارابی، قصدمندی ذهن، نسبت ذهن و عین، معقولات ثانیه
  • علی اصغر جعفری ولنی* صفحات 107-126

    گرچه منطق سینوی مسایل زیادی را از یونان برگرفته، ولی شایسته نیست آن را صرفا شرح مفصل منطق یونان بدانیم. نوآوریهای متعدد شیخ الرییس در علم منطق، از او یک منطق دان برجسته ساخته است. اما با وجود نوآوریهای منطقی قابل توجه در اندیشه سمرقندی مانند ارایه ملاک صدق و کذب قضایای منحرفه، تحلیل متفاوت از قضایای حقیقیه، خارجیه و ذهنیه، معرفی نقیض قضیه جزییه مرکبه، تبیین متفاوت صدق و کمیت قضیه متصله لزومیه، عکس مستوی شرطیات، شناسایی ضروب غیرمنتج قیاس شرطی لزومی، و دو راه حل در پاسخ به پارادوکس دروغگو (جذر اصم)، نقش او در تاریخ منطق سینوی ناشناخته مانده است؛ چراکه مهمترین اثر منطقی او یعنی شرح القسطاس هنوز به صورت نسخه خطی است. سمرقندی در این اثر به آثار منطق دانان پیش از خود توجه داشته و حضور اندیشه های منطق دانان متقدم به خوبی مشاهده می شود، لذا نوآوری های این اثر را باید در میان نقدهای او بر دیگر منطق دانان، جستجو کرد؛ درعین حال او طبق شواهد، بر اندیشه منطق دانان پس از خود نیز تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: منطق نگاری سینوی، سمرقندی، شرح قسطاس، منطق، تاریخ منطق
  • احمد حمداللهی* صفحات 127-144

    مسئله «منشا تصورات و مفاهیم» یکی از مهم ترین و اصلی ترین مسایل مطرح در دوره جدید فلسفه غرب به شمار می رود. من در مقاله پیش رو تلاش کرده ام تحلیلی از روند شکل گیری و اهمیت یافتن این مسئله در این دوره ارایه کنم. در این تحلیل نشان داده ام: گام اول در شکل گیری این مسئله طرح ایده تصورات فطری از سوی عقل گرایان دوره جدید بوده است که بیشتر به اقتضاء برخی از مبانی و دیدگاه های مابعدالطبیعی ایشان و نه لزوما در پاسخ به پرسش صریح و مستقلی به نام منشا تصورات و مفاهیم، صورت پذیرفته است. در این مرحله، هرچند پرسش از «منشا تصورات و مفاهیم» به نوعی مطرح شده است، اما هنوز به عنوان یک مسئله جدی و مستقل ظهور و بروز نیافته است. در گام دوم، جان لاک باهدف رد و انکار ایده تصورات فطری اولین بار به طور صریح و مستقیم پرسش از «منشا تصورات و مفاهیم» را مطرح می کند و به طورجدی و مفصل به بحث درباره آن می پردازد. دفاع دوباره لایبنیتس از ایده تصورات فطری در مقابل حملات لاک، برای اولین بار موجب شکل گیری صریح دوگانه عقل گرایی (فطری گرایی) و تجربه گرایی می شود و بدین ترتیب این بحث اهمیت ویژه ای می یابد. در گام سوم و نهایی، هیوم خواسته یا ناخواسته با گره زدن سرنوشت مسایل بسیار مهمی همچون امکان علم و امکان مابعدالطبیعه به تبیین «منشا تصورات و مفاهیم»، موجب می شود این مسئله ارزش و اهمیت فوق العاده ای پیدا کند؛ ارزش و اهمیتی که پیش ازآن هرگز نداشته است.

    کلیدواژگان: منشا تصورات و مفاهیم، دوره جدید فلسفه غرب، عقل گرایی (عقل گرایان)، تجربه گرایی (تجربه گرایان)، تصورات فطری
  • مجیدرضا مقنی پور*، اشکان رحمانی صفحات 145-164

    کاسیر به مانند کانت، تنها مسیر شناخت انسانی را از راه فرم هایی از مفاهیم ذهنی و انتزاعی که در واقع ابزارهای شناختی انسان هستند، می دانست؛ اما از سویی دیگر وی عمیقا معتقد بود که این فرم ها تنها به الگوهای عقلانی محدود نیستند، بلکه فرم ها و الگوهای غیرعقلانی نیز در فرآیند معرفت انسانی نقش دارند، چرا که منطق آگاهی بخش انسانی، پیوسته عقلانی نبوده است و حواس و عواطف نیز در شکل بخشی صورت های شناختی او دخیل بوده اند. در این میان وی «اسطوره» را به عنوان یکی از ابتدایی ترین فرم های شناختی انسان به ما عرضه می-دارد و به معرفی ویژگی ها و محتواهای این فرم از معرفت انسانی می پردازد. هدف اصلی این مقاله، تفکیک و لایه بندی محتواهای معرفی شده توسط کاسیر از این شکل معرفتی بر پایه سه شاخصه «ثابت بودن»، «بنیادین بودن» و «گستره نفوذ» آنها بر دیگر محتواها می باشد. در نتایج این پژوهش که بر پایه بازخوانی دقیق اندیشه های کاسیرر در این خصوص انجام گرفت، محتواهای دستگاه شناختی آگاهی اسطوره ای در قالب پنج لایه «تقابل بنیادین»، «قوانین»، «واسطه ها»، «مقولات ویژه» و «ادراکات» از یکدیگر تفکیک گردید؛ بر این اساس تمامی این محتواها بر پایه تقابل بنیادین «مقدس/ نامقدس» که هسته مرکزی این آگاهی را اشغال کرده است، شکل می یابند؛ همچنین این محتواها بر پایه میزان نزدیکی با هسته مرکزی این دستگاه شناختی، دارای ثبات بیشتر و نیز تاثیرگذاری گسترده تری بر لایه های بیرونی و پس از خود هستند.

    کلیدواژگان: آگاهی اسطوره ای، کاسیرر، معرفت شناسی
  • محمدرضا خان زاد*، محمدرضا شکری صفحات 165-180

    چکیده بی تردید یکی از جنبش های موثر فکری در جهان امروز وادی هرمنوتیک است. این رویکرد از ابتدای شکل گیری اش تا به امروز به تبع ظهور متفکران گوناگون دچار تغییر در رهیافت ها شده است. گادامر هوشمندترین و رادیکال ترین مدافع نحله ای از هرمنوتیک است که ازآن به هرمنوتیک فلسفی تعبیر می شود. درآن سو دریدا جریانی را در به چالش کشیدن متافیزیک حضور غرب نمایندگی می کند که به هرمنوتیک و مرکزیت فهم برآمده ازآن چندان اعتماد ندارد و روی خوش نشان نمی دهد. این مقاله با نگاهی گذرا به تاریخ هرمنوتیک، ضمن بررسی کلی پارادایم های اندیشگی دو متفکر در حوزه مورد بحث، با محور قرار دادن مناظره معروف گادامر و دریدا در موسسه گوته پاریس، به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی مهمترین چالش مستتر در این مناظره را واکاوی می نماید. سوال اصلی مقاله نیز در همین راستا طرح شده است: چالش میان"فهم" و "دیگری"، با توجه به این مناظره چگونه واکاوی می گردد؟ اینگونه خوانش با هدف گسترش رویکردهای خوانشی غیر متعارف می تواند همچون رهنمونی روش شناختی در دیگر ساحتهای معرفتی بکار آید.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، دیکانستراکشن، فهم، بازی، دیگری
  • عبدالله محمدی* صفحات 181-198

    ویتگنشتاین متاخر گزاره های پایه را مبتنی بر نظریه خویش در بازی های زبانی و چارچوب ذهنی، تفسیر می کند. وی با شکاکیت مقابله کرده وآن را خودمتناقض می داند و گزاره های بدیهی را از ساختار بشر حذف ناشدنی شمرده است. با اینحال از نظر او میان گزاره های پایه تجربی و ریاضی، مرز روشنی نیست. گزاره های پایه ریاضی نیز متاثر از بازی زبانی و مبتنی بر حافظه هستند و به همین دلیل، ممکن است مورد فراموشی، غفلت یا اشتباه واقع شوند. از نظر وی گزاره های پایه تنها تصدیق ضروری دارند ولی خطاناپذیر نیستند. در نظریه ویتگنشتاین، میان مفهوم و زبان خلط شده است. بازی زبانی، فرهنگ و تاریخ بر ساحت زبان اثر می گذارند، در حالیکه صدق گزاره های بدیهی منطق و ریاضی در ساحت مفهوم سنجیده می شود. همچنین تفاوت میان یقین روانشناختی و یقین منطقی را می توان با روش تحلیل آنها و نیز امکان یا عدم امکان ناسازگاری مفهومی بررسی کرد. صدق گزاره های بدیهی نیز با ارجاع آنها به علم حضوری اثبات پذیر است.

    کلیدواژگان: ویتگنشتاین متاخر، گزاره های پایه، بدیهیات منطق، اصول ریاضی، یقین
  • سید محمد مهدی موسوی*، مرتضی قرائی صفحات 199-216

    این نوشتار قصد دارد با رویکردی انتقادی به بحث درباره ی گزاره ی معروف می اندیشم پس هستم بپردازد. در آغاز، مقدماتی درباره ی شیوه ی عام دکارت در دستگاه معرفت-شناسی اش، که می توان آن را شک روش شناختی نامید، خواهیم گفت و سپس شرحی از دو رویکرد کلی در تفسیر این گزاره در میان مفسران دکارت ارایه خواهیم کرد: رویکرد استنتاجی و رویکرد شهودی. نشان خواهیم داد که این رویکردها همگی باید به این پرسش پاسخ دهند که آیا دکارت براستی یک نفس، خود، جوهر یا چیزی از این دست را به عنوان پیشفرض هنگام بیان می اندیشم، پس هستم منظور کرده است یا نه. در این پژوهش، با محور قراردادن کتاب تاملات و بررسی شواهدی از سایر آثار دکارت، کوشش خواهد شد که نگاه دکارت به مساله ی من و همچنین آموزه های خود او درباره ی ارتباط اندیشه و وجود من شرح داده شود. به نظر می رسد دستگاه معرفتی دکارت در توجیه هم بودی آگاهی با ادراک اندیشه ها، و تصورها و تعلق آنها به یک سوژه ی واحد دچار شکاف است. ادعای بخش اصلی نوشتار این است که دکارت، برخلاف مقتضیات روش شناختی اش، به طور پیشینی معرفت به ماهیت خود را به عنوان یک اصل وضع کرده و فرض خاصی درباره ی من دارد: من چونان جوهری دارای صفتهای معین. این را مساله ی پیشفرض جوهر نامیده ایم. در واقع، ساختار زیرلایه-کیفیت در عمق دستگاه معرفتی دکارت و به ویژه در کوگیتوی او حضوری پنهان اما موثر دارد. نوشتار حاضر تلاشی است برای آشکارکردن این واقعیت از طریق بررسی ناسازواری در کاربست روش دکارت برخی مشکلات معناشناختی کاربرد”من“در کوگیتو ارگو سوم.

    کلیدواژگان: کوگیتو، کوگیتو ارگو سوم، جوهر، تاملات، دکارت
  • محمدرضا اسمخانی* صفحات 217-231

    در این مقاله می کوشم پس از توصیف مسئله «عینیت»، راه حل های دو فیلسوف برجسته، کانت و ویتگنشتاین، را درباره آن بازسازی کنم، و سپس در بخش دوم به پیامدهای متفاوت این دو نگرش درباب برخی از مهمترین مقولات معرفتی-معناشناختی مان بپردازم. مسئله عینیت ناظر به این است که چه عامل یا منبعی باورها یا بازنمودهای ذهنی یا زبانی مان را از حالت «دلبخواهی» و «پدیدار صرف» بودن خارج می کند و بدان ها نوعی «اعتبار عینی» یا «واقعیت عینی» می بخشد. پاسخ کانت به این پرسش، ارجاع و اتکاء به ساختار استعلایی ذهن بویژه «مقولات محض فاهمه»، به منزله شرایط امکان تجربه سوژه، است، و پاسخ ویتگنشتاین به این مسیله، ارجاع و اتکاء به «ساختار هنجاری» یک نهاد اجتماعی؛ به عبارت دیگر، رجوع به «سوبژکتیویته» و «اینترسوبژکتیویته» برای توضیح «عینیت» بازنمودها و باورها. در ادامه، و در بخش سوم، می کوشم نشان دهم که این دو پاسخ متفاوت، تصویرهای کاملا متفاوتی از مقولات «صدق»، «کاربست مفاهیم»، «شاکله مفهومی»، «عقلانیت» و درنهایت، شکل مقتضی «فلسفه علم»، به بار می نشانند.

    کلیدواژگان: عینیت، صدق، شاکله مفهومی، عقلانیت، فلسفه علم
|
  • Narges Jahed Khanshir, Mehdi Najafiafra *, Jamshid Jalali Sheyjani Pages 7-23

    Love is one of the most important method by which the truth specifically the transcendent affairs will be known. It has been taken into consideration by Plato and Plotinus. It has a vital position in Plotinus’s cosmology, anthropology and epistemology. Accordingly, love linked the oneness as an unknowable thing to human beings as a wise and lover existent. The main issue at this research is to explain this relationship epistemologically. As a result it must be mentioned that the love in epistemological approach because of immediate facing with the truth is the one of the most important way to unify with the oneness and lead human beings to attempt to achieve oneness and unify with it. Love is intuitive path which is emphasized by mystics and most of philosophers particularly phenomenologists who insist on facing the truth without presupposition and precondition. This research by analytical and descriptive method wants to show the importance of love and intuition in Plotinus’s thought by focusing on its important role in the epistemology.

    Keywords: Plotinus, love, intuitive knowledge, Epistemology
  • Fatemeh Kookaram *, Amirhossein Mansouri Nouri, Mohsen Shams, Einallah Khademi Pages 25-44

    One of the important issues of epistemology is the question of subjective existence and how it is adapted to objective truths. Muslim scholars believe that one must play the role of intermediary. Reflecting on Mulla Sadra's works, we find that she paid close attention to this issue and did not offer a unified view of this research question. Mulla Sadra, in the first place, like most other scholars, believed that nature plays the intermediary role between subjective and objective truths, and that his nature is the specific meaning - the motive in our answer. " The authors believe that Sadr al-Mutallah has departed from this theory in the second step and has stated her particular theory that the purpose of conforming the mind to the same is to objectively conform the supreme existence of the essence to its particular existence. In this approach, Mulla Sadra distinguishes between the ascertained by the real and the self-conscious, and the emergent by the emergent for the perceptual powers of the self, and believes that in this approach the mode of existence is different, one being strong (external) and the other being. Poor, not in nature. Based on five reasons - Mulla Sadra's view of the nature, rational perception, substance movement, authenticity and form of existence - the authors believe that the second theory is more compatible with Mulla Sadra's philosophical system and can be referred to as Sadra's final theory.

    Keywords: The nature, Existence, Conformity, Epistemology, Mulla sadra
  • Meysam Sadeghpour Pages 45-64

    Beside to postmodern approaches, on the one hand, and the positivism, on the other hand, certain aspects of social epistemology is capable to both defending some type of objectivity in the realm of science and cause to dialogue between those two camp. After introducing social epistemology in brief, in this paper, we show problematic aspects of those approaches and then show what aspects of social epistemology could serve to defend some type of objectivity in the realm of science, especially, in the philosophical atmosphere of our country, this moderate approach could be fruitful. According to social epistemology, the agent neither is absolutely free from social and political obligations, neither is absolutely dependent on such obligations. In other word, based on truth conductivity, social epistemology holds a moderate approach to objectivity of science. This may serve as a means to create a new approach to objectivity. 

    Keywords: Social Epistemology, Alvin Goldman, Scientific objectivity, Postmodernism, Thomas Kuhn
  • Naser Afzalifar *, Ali Haghi Pages 65-86

    The pride of the scientific community from the earliest times, has repeatedly been mentioned about their research and their results because of their rationality. But why does the scientific community insist on claiming the rationality of its research? Does this insist on their research method? Or is there any significant advancement in science and technology and the problems of humanity and its justification? Scientific rationality is constructed from a set of conditions, claims, methods, and research purposes of the scientific community, which explains the nature and structure of scientific advances; as Newton-Smith states: "Each scientific rational model must at least two things Logically and substantiated; one is the goal of science and the other is the set of principles that we need to evaluate competing theories (Newton-Smith, 1981: 4) In this paper, we aim to provide an emphasis on scientific rationality by evaluating the science of science in John Watkins's philosophy of science, and providing an equitable basis for scientific excellence and providing the necessary conditions for achieving the optimal aim of science and the methods of selecting competing theories in John Watkins's philosophy of science Evaluated.

    Keywords: Watkins, The aim of science, Critical Rationality, Scientific rationality, Irrationalism
  • Mahdi Abbaszadeh * Pages 87-105

    The discussion of mind and reality and the relation between the two, apart from its prevalence in earlier philosophy, especially Islamic philosophy, is also one of the new debates in philosophy and epistemology. In the present article, below the debate, we will deal with the key issues such as intentionality, the relation between mind and reality, and ultimately the secondary concepts from Farabi’s perspective. Farabi in his various works and texts has been more or less consider to the discussion of the above issues. From his works and texts can be deduced that in his discussion of intentionality, he views knowledge (mind) as belonging to reality; he also gives a considerable explanation of the relation between mind and reality or , in another words, knower and known; And for the first time in Islamic philosophy, he has considered secondary concepts and has clearly distinguished them from primary concepts, though he has not been deal with philosophical secondary concepts which fills the void of mind and reality. Farabi has been preparing in these discussions, and from this point, influencing later Islamic philosophers such as Ibn-e Sina, Nasir ul-Din Tusi, and Sadr ul-Mutaallehin.

    Keywords: Farabi, Intentionality, Relation between mind, reality, Secondary concepts
  • Ahmad Hamdollahi * Pages 127-144

    The question of "the origin of ideas and concepts" is one of the most important issues in the new age of Western philosophy. In this article I have attempted to provide an analysis of the process of formation and importance of this issue during this period. I have shown in this analysis: The first step in the formation of this problem was the presentation of the Idea of innate ideas by the rationalists of new age, which is due to some of their metaphysical foundations and views, rather than answering an explicit and independent question called "the origin of ideas and concepts". At this stage, although the question of "the origin of ideas and concepts" has been raised in some way, it has not yet emerged as a serious and independent issue. In the second step, John Locke with the aim of rejecting of the Idea of innate ideas, for the first time explicitly and directly raising the question of "the origin of ideas and concepts" and discussing it seriously and in detail. Leibniz's re-defense of innate ideas against Locke's attacks, has led to the explicit formation of dualism of Rationalism and Empiricism for the first time, and thus making this debate particularly important. In the third and final step, Hume, by linking the fate of very important issues such as the possibility of Science and Metaphysics to the question of "the origin of ideas and concepts", makes it a matter of immense value that it never had before.

    Keywords: The origin of ideas, concepts, new age of western philosophy, rationalism (rationalists), empiricism (empiricists), innate ideas
  • Majid Reza Moghanipour *, Ashkan Rahmani Pages 145-164

    As a Kant, Cassirer saw the only path to human cognition through forms of mental and abstract concepts that are in fact human cognitive tools; but on the other hand he deeply believed that these forms were not limited to rational models only. But irrational forms and patterns also play a role in the process of human knowledge. Because the logic of human consciousness has not always been rational, and human senses and emotions have been involved in shaping his cognitive forms. In the meantime, he presents "Myth" as one of the most important forms of human cognition and introduces the features and contents of this form of human knowledge. The main purpose of this article is to separate and layer the contents introduced by Cassirer from this epistemological form based on the three indicators of "being fixed", "fundamental" and "their extent of influence" on other contents. The results of this study, based on a careful reading of Cassirer's ideas in this regard, contain the contents of the cognitive system of mythological consciousness in the form of five layers: "fundamental confrontation", "laws", "mediators", "special categories" and " Perceptions” were separated. Accordingly, all of this content is based on the fundamental "Holy / unholy" opposition that occupies the central core of this consciousness. Also, these contents, based on their proximity to the central core of this cognitive system, have more stability and have a wider impact on the outer and posterior layers.

    Keywords: Mythical knowledge, Cassirer, Epistemology
  • Mohammadreza Khanzad *, Mohammad Shokry Pages 165-180

    abstract Undubtly, One of the most influential movements in the world today is hermeneutics. This approach has been changed from the beginning to the present, due to the advent of various thinkers. Gadamer is the most intelligent and most radical advocate of a bunch of heroines, from which it is referred to as philosophical hermeneutics.in the other side, derrida Represents a stream of metaphysics challenging the western presence of the metaphysics, which does not trust the hermeneutics and the centrality of the understanding it derives from. This article will take a brief look at the history of hermeneutics, while examining the paradigms of thought of the two thinkers in question, focusing on the famous Gadamer and Derrida debate at the Goethe-Institut de Paris, using descriptive-analytic methods and using library and Internet resources, challenge The most important lies in the debate. The main question of the paper is as follows: The Challenge between "Understanding" and "Other" How is this debate analyzed? Such readings can serve as methodological guides to other epistemic areas in order to develop unconventional reading approaches.

    Keywords: Hermeneutic, Deconstruction, understanding, Play, other
  • Seyed Mohammad Mehdi Mousavi *, Morteza Gharaee Pages 199-216

    This essay intends to discuss the famous proposition I think, therefore I exist, with a critical approach. At first, some preliminaries will be said concerning Descartes’s general way in his epistemological system, which can be called methodic doubt and then we will give an account of the two well-known general approaches to the interpretation of this proposition among Descartes’s interpreters: inferential approach and intuition's. In this inquiry, Focusing on Meditations and considering evidences from other works of Descartes, we will attempt to give an account of Descartes’s view on the problem of I and also his own doctrines about thought and existence of I. It seems that Descartes' system of knowledge suffers a gap in justifying coexistence of consciousness with perception of thoughts and ideas and their being belonged to a single subject. The claim of the main part of the essay is that, opposed to his methodological demands, Descartes has laid down as a principle the a priori knowledge of the nature of self and has a particular presupposition about I: I as a substance with certain attributes. We called this the problem of the presupposition of substance. In fact, the substance-quality structure have a tacit but effective activity in Descartes’s system of knowledge at depth. The present essay is an attempt to make explicit this fact by investigating inconsistency in application of Descartes' method، and also some semantic difficulties of "I" in Cogito Ergo Sum.

    Keywords: Cogito, Cogito Ergo Sum, substance, Meditations, Descartes
  • Mohammadreza Esmkhani * Pages 217-231

    In this paper, having described the problem of objectivity, I’ll try to reconstruct the solutions of two important philosophers, Kant and Wittgenstein, and then I’ll attempt to deal with the different consequences of these two divergent attitudes regarding some of our most significant epistemic-semantic concepts. The problem of Objectivity concerns with the question that, what is the source of the ‘objective validity’ or ‘objective reference’ of our representations (mental or linguistic), and what makes them something totally different from some ‘arbitrary impressions’ and ‘mere appearances’? Kant’s response to this question is to rely on the transcendental structure of human mind, particularly the pure categories of the understanding, and Wittgenstein’s response is to advert to the normative structure of social institution or practice; i.e. they try to explain the objectivity of our representations in terms of, respectively, the subjectivity and the intersubjectivity. And in the final part, I’ll try to show that these two different attitudes to the problem of objectivity, give rise to totally different pictures of some of our most important epistemic-semantic concepts: truth, concept-application, conceptual scheme, rationality, and the appropriate form of the field of philosophy of science.

    Keywords: Objectivity, Truth, Conceptual Scheme, Rationality, Philosophy of Science