فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ام البنین سرکاری*، محسن حسامی آرانی، اعظم باقری، فروهه روشن قیاس، ابوالفضل رعیت محتشمی، مریم اسماعیلی، علی اعتصام صفحات 1-12
    زمینه وهدف

    رفع مشکلات مراجعین یکی از مهمترین وظایف مراکز خدمات سلامت است و رضایتمندی مراجعین شاخص مهم ارزیابی کیفیت و ارزشیابی می باشد. بنابراین با توجه به اهمیت رضایت مردم و نقش آن در دستیابی به اهداف برنامه های تحول سلامت ، این مطالعه با هدف بررسی رضایت مراجعین مراکز سلامت جامعه شهرستان آران وبیدگل انجام شد

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش توصیفی بر روی682 مراجعه کننده به تمام 20 مرکز خدمات جامع سلامت ، پایگاه و خانه های بهداشت تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان آران وبیدگل صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای بود که اطلاعات مربوط را در سه حیطه پشتیبانی، پرسنلی و فرایندی ارزیابی می نماید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 21 و آزمون های آماری ویلکاکسون و کای اسکور انجام گردید.

    یافته ها

    جامعه آماری این مطالعه 682 نفر ؛ شامل 553 نفر(1/81 %) زن و 129 نفر(9/18 %) مرد بودند . بر اساس نتایج مطالعه اکثریت مراجعین(6 /61 %) رضایت کامل داشتند و تنها 8/3 % از آنان ناراضی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین رضایتمندی مربوط به حیطه پرسنلی و کمترین رضایتمندی مربوط به حیطه فرایندی بود به گونه ای که 3/63 % از مراجعین در حیطه پرسنلی رضایت کامل داشتند در حالیکه 2/57 % در حیطه گسترش و 1/48 % در حیطه فرایندی کاملا راضی بودند. بر اساس نتایج رضایتمندی مراجعین در مراکز خدمات جامع سلامت زیر بیست هزار نفر به طرز معنی داری از مراکز شهری بالای بیست هزار نفر بالاتر بود (p=0/00) همچنین میزان رضایتمندی در افراد با سابقه مراجعه به مراکزخدمات جامع سلامت وجود داشت بطور معنی داری بالاتر بود (p= (0/02.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود با بکارگیری استراتژی و برنامه ریزی مناسب سطح رضایت مراجعین  و بهر ه وری آنها از  مراکز خدمات جامع سلامت  را حفظ نموده و در جهت بالاتر بردن آن اقدامات اساسی تری انجام گیرد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، مرکزخدمات جامع سلامت، مراجعین، خدمات بهداشتی اولیه
  • محسن سوری لکی، سمیه برکات، کوثر توحیدی زاده، پیمان یاری* صفحات 13-24
    زمینه و هدف

    اهمیت هوای پاک در محیط های صنعتی به خوبی شناخته شده است. صنایع تعداد بی شماری مواد شیمیایی را مورد استفاده قرار می دهند که بسیاری از آنها سمی می باشد. تهویه ی صنعتی مناسب می تواند شرایط ارامش و آسایش کارکنان را به وجود آورد و در نتیجه پرسنل، کار خود را به نحو احسن انجام می دهند و بر روی بازده کاری آن ها تاثیر مثبتی خواهد گذاشت . مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان غلظت آلاینده هوا در واحد سنگ سمباده و طراحی سیستم تهویه موضعی مناسب به منظور کاهش غلظت ذرات انجام شد. 

    روش کار

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی بود که در یک صنعت فلزی در سه مرحله انجام شد. مرحله اول: بررسی و تعیین پلان کارگاه و موقعیت منابع تولید آلاینده، مرحله دوم: نمونه برداری و تعیین غلظت آلاینده ها، مرحله سوم: طراحی سیستم تهویه موضعی.

    یافته ها: 

    طبق استاندارد حدود مجازتماس شغلی برای کروم و نیکل در محیط کار به ترتیب برابر با 01/0و 1/0 mg/m3 می باشد. غلظت آنالیز نمونه های کروم و نیکل در سالن آبکاری کمتر از حد مجاز بود. در حالی که در سالن ماشین کاری قسمت سمباده 1 و 2 غلظت ذرات قابل استنشاق تقریبا 4 برابر حدود مجاز تماس شغلی به ترتیب 75/11 و 62/13 mg/m3 بود. با توجه به نتایج حاصل از آنالیز نمونه های مدنظر، سیستم تهویه موضعی برای واحد سمباده کاری طراحی شد.

    نتیجه گیری

    سیستم تهویه موضعی طراحی شده امکان ربایش و کنترل ذرات در سالن ماشین کاری قسمت سمباده را به طور موثری داشت.

    کلیدواژگان: طراحی، سیستم تهویه، فشار سرعت، آلاینده هوا
  • علی اصغر حائری مهریزی*، رحمن پناهی، محمود طاووسی، راحله رستمی صفحات 25-36
    زمینه و هدف

    نظر به بالابودن میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی در کودکان و ضرورت پیشگیری از این حوادث در آنها، پژوهشگران بر آن شدند حوادث ناشی از وسایل نقلیه را در بین کودکان و نوجوانان ایرانی بررسی نمایند.

    روش کار: 

    این پژوهش، یک مطالعه مروری بود. کلید واژه های مورد نظر در این مطالعه شامل "حوادث ترافیکی، حوادث جاده ای، مرگ و میر جاده ای، مرگ و میر کودکان، مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی، ترافیک" در عنوان و چکیده کلیه مقالات چاپ شده از ابتدای سال 1370 تا پایان آبان ماه سال 1396 در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) و Google scholar به عنوان جستجوگر تکمیلی مورد جستجو قرار گرفت. پس از حذف موارد تکراری و بدون ارتباط از میان مقالات استخراج شده، متن کامل مقالات منتخب نهایی با موضوعیت حوادث ناشی از وسایل نقلیه در کودکان و نوجوانان، بررسی و نتایج حاصله در عبارات و جداول متناسب دسته بندی و ارایه گردید. 

    یافته ها: 

    از میان 841 مقاله استخراج شده و پس از حذف موارد تکراری و مقالات با موضوعات غیرمرتبط و غیرهمراستا با هدف مطالعه، در نهایت تعداد 12 مقاله بررسی شد. میزان شیوع حوادث ناشی از وسایل نقلیه در کودکان و نوجوانان بین 6 تا 87/53 درصد بود. مطالعات انجام شده ناهمگن بوده و به دو دسته عمده تقسیم شدند که در مجموع 5 مطالعه، به بررسی شیوع این حوادث و بقیه به موارد مرتبط پرداخته بودند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به سهم قابل ملاحظه حوادث ناشی از وسایل نقلیه موتوری در بین سوانح و حوادث موجود در میان کودکان و نوجوانان، لزوم اجرای برنامه ریزی های آموزش مهارتی به صورت مداوم برای آنها و والدینشان و همچنین توجه و تاکید قانونگذاران بر تصویب قوانین مربوط به ایجاد ایمنی بیشتر در کودکان، ضروری است.

    کلیدواژگان: ترافیک، حوادث ترافیکی، وسایل نقلیه، مرگ و میر، کودکان و نوجوانان
  • امین ترابی پور، احسان کیخایی، صادق معظمی سدهی، احمد طهماسبی قرابی* صفحات 37-46
    زمینه و هدف

    پذیرش و بستری غیر ضروری منجر به افزایش طول اقامت کاذب، هزینه های بیمارستانی، ارایه ی خدمات ضعیف و افزایش عفونت های بیمارستانی می گردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان پذیرش ها و بستری های غیر ضروری در بخش های منتخب بیمارستانهای آموزشی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی- مقطعی و در سال 1395 انجام شد. تعداد 246 بیمار به صورت تصادفی از بخش های ارولوژی، گوش حلق بینی و جراحی عمومی انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از طریق پروتکل معتبر و جهانیAEP گردآوری شد. این پروتکل شامل دو بخش معیارهای پذیرش ضروری و بستری ضروری می باشد.

    نتایج

    با بررسی وضعیت 246 بیمار، پروتکل ارزیابی مناسب از نظر ضروری بودن پذیرش و بستری آن ها، یافته ها بیانگر این موضوع است که 3/7 درصد پذیرش ها و از مجموع 1322 روز بستری بیماران، 9/15درصد (255 روز) بستری ها غیر ضروری بودند.

    نتیجه گیری

    با افزایش پذیرش های غیر ضروری، افزایش روز بستری های غیرضروری نیز افزایش می یابد. پذیرش و بستری های غیرضروری با روش های مدیریتی مانند استفاده از پروتکل های پذیرش بیماران، مدیریت تخت و برنامه ریزی ترخیص بیماران قابل کنترل است.

    کلیدواژگان: بستری غیر ضروری، پذیرش غیر ضروری، بیمارستان، پروتکل ارزیابی
  • رویا خیری، ناصر مظفری*، بهروز دادخواه، محمدعلی محمدی _ صفحات 47-57
    زمینه و هدف

     اینترنت یکی از مهمترین نوآوری های فنی در عرصه اطلاع رسانی می باشد که بر همه جنبه ‏های آموزش و پژوهش تاثیر گسترده ‏ای دارد و استفاده از آن در زمینه ‏های عمومی و تخصصی با سرعت حیرت ‏آوری رو به افزایش است. از طرفی اعتیاد اینترنتی نوعی اختلال روانشناختی - اجتماعی است که عوارض زیادی همچون اختلالات خواب و اضطراب را به همراه دارد. پژوهش حاضر نیز با هدف تعیین اعتیاد به اینترنت و ارتباط آن با کیفیت خواب و اضطراب دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شده است.

    روش بررسی

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشکده های پرستاری و مامایی، پزشکی و پیراپزشکی، بهداشت، دندان پزشکی و داروسازی و پردیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل باشد. در این مطالعه 380 نفر نمونه بر اساس فرمول محاسبه حجم نمونه کوکران، بصورت تصادفی طبقه ای از هر دانشکده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه اعتیاد اینترنتی، پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبوگ، پرسشنامه اضطراب بک مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نسخه 24 نرم افزار SPSSو در قسمت آمار توصیفی؛  فراوانی، میانگین و انحراف معیار و در آمار استنباط از  آزمون های  کای دو، رگرسیون تک متغییری و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار اعتیاد به اینترنت در زنان 20/13±34/42و  مردان 62/12±05/42می باشد. و باافزایش میزان اعتیاد به اینترنت مشکلات خواب و سطح اضطراب  (01/0>p ) افزایش یافته است. بین اعتیاد به اینترنت با کیفیت خواب (01/0>p) همبستگی منفی و معکوس و سطح اضطراب دانشجویان همبستگی مثبت وجود داشت (01/0>p).

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، کیفیت خواب، اضطراب، دانشجویان
  • علیرضا ماهوری، محمدامین ولیزاده حسنلویی، توحید کرمی، مهلا جاهد صفحات 58-67
    زمینه و هدف

     اختلالات اسید و باز در بیماران شدیدا بدحال شایع هستند و توانایی ما در توصیف اختلالات اسید و باز باید دقیق‌تر گردد. هدف کلی این مطالعه بررسی فراوانی و نوع اختلالات متابولیک و الکترولیت قبل از عمل در بیمارانی است که تحت جراحی بای پس عروق کرونری قرار گرفته‌اند.

    روش‌‌شناسی:

     این مطالعه یک مطالعه آینده‌نگر توصیفی است که در یک بیمارستان وابسته به دانشگاه انجام شده است و 62 نفر از بیمارانی که تحت جراحی پیوند عروق کرونری قرار گرفته‌اند را شامل می‌شود. بعد از جراحی بیمارانی که به بخش مراقبت‌های ویژه قلب انتقال یافته‌اند و متغیرهای اسید و باز و الکترولیتی آن‌ها ثبت شده است . هدف اولیه مطالعه بروز اسیدوز یا  آلکالوز متابولیک بوده است. آلکالوز متابولیک در PH>7.45 و BE>+3 و اسیدوز متابولیک در PH<7.35 و BE<-3  تعریف می‌شود.

    یافته‌ها:

     از 62 بیمار مورد مطالعه 34 مورد یعنی 54.8 % موارد هیچ نقص اسید-بازی نداشتند و در محدوده نرمال قرار گرفتند. الکالوز تنفسی و اسیدوز متابولیک و آلکالوز متابولیک به‌ترتیب در 20 مورد (32.3 %) ، 6 مورد (9.7 %) و 2 مورد (3.2 %) وجود داشت. اسیدوز تنفسی در هیچ موردی دیده نشد.

    نتیجه‌گیری:

     صرف نظر از موارد نرمال در بیمارانی که جراحی پیوند عروق کرونری انجام داده‌اند، آلکالوز تنفسی با شیوع بیشتری نسبت به سایر اختلالات اسید باز اتفاق می‌افتد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسید و باز، بخش مراقبت های ویژه، جراحی پیوند عروق کرونری
|
  • Omolbanin Sarkari*, Mohsen Hesami Arani, Azam Bagheri, Frohe Roshan Ghias, Abolfazl Raeiat Mohtashemi, Maryam Esmaeili, Ali Atesam Pages 1-12
    Introduction

    Dissolving of clientschr('39') problems is one of the most important tasks of health centers and satisfaction of clients is an important indicator of quality assessment and evaluation. Therefore, considering to the importance of peoplechr('39')s satisfaction and their role in achieving the objectives of health promotion programs, this study was conducted with aim of  Satisfaction assessment of health centers of the community in Aran & Badgol City

    Materials and Methods

    This descriptive study was carried on 682 clients to all 20 health services comprehensive centers, health centers, and health houses under the Aran&Bidgol Health Center. A tool of collecting information was a questionnaire that evaluated relevant information in three areas of support, personnel and process. Data analysis was performed using SPSS software version 21 that Wilcoxon test were applied.

    Results

    The statistical population of this study was 682 people, 553 (81.1%) were female and 129 (18.9%) were male. Based on the results of the study, the majority of patients (61.6%) were fully satisfied and only 8.8% 3% were dissatisfied. The results showed that the highest satisfaction was related to the field of personnel and the least satisfaction was related to the process area, in which 63.3% of the respondents were satisfied with the personnel, while 57.2% were in the field of development and 48.1% in the area. The process was completely satisfied. Based on the results of satisfaction of clients in comprehensive health centers, there were more than 20 thousand people significantly higher than the urban centers above 20 thousand people (p=0.00). Also, the satisfaction rate was significantly higher in those with a history of referral to health centers. You were higher (p = 0/02).

    Conclusion

    According to the results of this study, it is suggested that using strategy and proper planning, the level of satisfaction of the clients and their goodness from the centers of comprehensive health services should be maintained and in order to improve them, more fundamental measures are taken.

    Keywords: Satisfaction, Health Services Center, Clients, Primary Health Services
  • Mohsen Souy Laky, Somaye Barakat, Kosar Tohidizadeh, Peyman Yari* Pages 13-24
    Background

    the importance of clean air is well known in industrial environments. Industries used in numerous Chemicals that many of them are toxic. Proper industrial ventilation can create a sense of calm and comfort for the staff, as a result of which the staff performs well and will have a positive impact on their performance. This study was aimed to determine the concentration of air pollutants in unit abrasive vitrified and local ventilation system design appropriate to reduce the concentration of particles.

    Methods

    This study was cross – sectional that conducted in one metal industry in three phases. First step: Investigate and determine of planning workshops and of pollutants produced location, second stage: sampling and determining the concentrations of contaminants, the third stage: Design of local ventilation system.

    Results

    According to the standard, the occupational exposure limits for chromium and nickel in the workplace are 0.01 and 0.1 mg / m3, respectively. The concentration of chromium and nickel in the plating room was lower than the permissible concentration. while the concentration of particles in the grinding section 1 and 2 over the permissible level and as 11.75 and 13.62 mg / m3, respectively. The local ventilation system was designed according to speed pressure method for grinding unit.

    Conclusion

    Local ventilation system is designed the possibility of particles capture and control to be effective in the machining salon of grinding section.

    Keywords: design, ventilation system, speed pressure, air pollutants
  • AliAsghar HaeriMehriz*, Rahman Panahi, Mahmoud Tavousi, Raheleh Rostami Pages 25-36
    Background and Objectives

    Considering the high mortality rate due to traffic accidents in children and the necessity of prevention of these events, the researchers decided to consider accidents caused by vehicles among Iranian children and teenagers.

    Materials and Methods

    This study was a systematic review study. The keywords in this study were "Traffic accidents, road accidents, road deaths, child mortality, traffic deaths" in the title and abstract of all published articles from 1991 to November of 2017 in the Google scholar search and the Scientific Information Database – SID. After removing repetitive and unidentified articles from extracted papers, the full text of the final selection papers related to vehicle accidents in schoolchildren was reviewed and the results were categorized and presented in terms of the Phrases and tables.  

    Results

    Out of 841 articles, after the remove duplicates and articles with unrelated and non-consistent topics for study purposes, 12 papers were finally examined. The prevalence of accidents caused by vehicles in children and adolescents was between 6% and 53.87%. The studies were heterogeneous and were divided into two main categories: a total of 5 studies examined the prevalence of these events and the rest were related to the related cases.

    Conclusion

    Considering the significant contribution of vehicle accidents to the rate of accidents and incidents in children and adolescents, the need for education them and their parents, as well as the attention and emphasis of legislators on the adoption of laws on the creation of greater safety in Children are essential.

    Keywords: Traffic, Traffic Accidents, Vehicles, Mortality, Children, Adolescents
  • Amin Torabi Pour, Ahmad Tahmasbi Gharabi, Sadegh Moazami Sedeh, Ehsan Keykhaee* Pages 37-46
    Background & objectives

     Unnecessary admission and hospitalization lead to increased false length of stay, hospital costs, poor service delivery and increased hospital infections. The purpose of this study was to determine the number of unnecessary admissions and hospitalizations in selected wards of educational hospitals.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in 2016. A total of 246 patients were randomly selected from the departments of urology, ENT, and general surgery, and the required information was collected through a valid AEP protocol. This protocol includes two parts of the criteria for essential admission and essential hospitalization.

    Results

     According to the 246 patients, the appropriate evaluation protocol regarding the necessity of admission and hospitalization showed that 7.3% of admissions and 15.9% (255 days) of 1322 hospitalizations. They were unnecessary.

    Conclusion

     As unnecessary admissions increase, the number of unnecessary hospitalizations increases as well. Unnecessary admissions and hospitalizations can be controlled by management techniques such as using patient admission protocols, bed management and patient discharge planning.

    Keywords: inappropriate stay, inappropriate admissions, hospital, AEP
  • Roya Kheiri, Naser Mozaffari*, Behrouz Dadkhah, MohammadAli Mohammadi Pages 47-57
    Background and Aim

    The Internet is one of the most important technical innovations in the field of information science, which has a wide impact on all aspects of education and research and its use in the field of public and specialized with a rapidly increasing rate of surprise. Is. On the other hand, online addiction is a psychological-social disorder that has many complications such as sleep disorders and anxiety. The present study aimed to determine the Internet addiction and its relationship with the quality of sleep and anxiety in students of Ardabil University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytic study. The statistical population includes all students of nursing and midwifery faculties, medicine and paramedics, health, dentistry and pharmacy, and campus of Ardabil University of Medical Sciences. In this study, the statistical population of the 3,000 students of the above-mentioned colleges was 375, based on the formula for calculating the sample size of Cochran and increased by 10%. Samples were selected randomly from each faculty. In this way, the proportion of students to each college was allocated a quota and selected randomly according to the student list of samples up to the ceiling. Internet addiction inventory, Petersbug sleep quality questionnaire, Beck anxiety inventory were used to collect data. Frequency, mean and standard deviation, Kruskal-Wallis and single-variable regression tests and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data

    Results

    The mean and standard deviation of internet addiction in women was 42.34 ± 13.20 and 42.05 ± 12.66, respectively. And with increasing Internet addiction, sleep problems and anxiety levels (P <0.01, B = .169) also increased. There was a positive correlation between internet addiction and sleep quality (P <0.02, P = 0.20) and students' anxiety (p <0.01).

    Keywords: Internet addiction, sleep quality, anxiety, students
  • Alireza Mahoori, MohammadAmin Valizadeh Hassanlouei, Tohid Karami, Mahla Jahed Pages 58-67
    Background & Objectives

     Acid–base abnormalities are common in critically ill patients. Our ability to describe acid–base disorders must be precise. The aim of this study to investigate the incidence and type of perioperative metabolic disturbances and electrolyte abnormality in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery.

    Materials & Methods

     This was a prospective, observational study, performed in a university-affiliated hospital. 62 patients undergoing coronary artery bypass graft surgery were included in the study. After operation the patients were transferred to cardiac intensive care unit and electrolytes and acid-base variables were recorded. The primary endpoint of the study was the incidence of metabolic alkalemia or acidemia. Metabolic alkalemia was defined as PH >7.45 and BE >+3. Metabolic acidemia was defined as PH <7.35 and BE <-3.

    Results

     From 62 patients 34 (54.8 %) had normal acid base analysis. Respiratory alkalosis, metabolic acidosis and alkalosis were occurred in 20 (32.3), 6 (9.7 %) and 2 (3.2) of subjects respectively. Respiratory acidosis is not seen.

    Conclusion

     Regardless of normal subjects, respiratory alkalosis occurred more frequently than other acid base disorders in patients after coronary artery bypass graft surgery.

    Keywords: Acid-base Abnormalities, Intensive Care Unit, Coronary Artery Bypass Graft Surgery