فهرست مطالب

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا حسین احمدی، علیرضا عرفانی* صفحات 1-26

    در نظریه های پولی، نرخ بهره (سود بانکی) حلقه ارتباطی بین شرایط مالی و نرخ انباشت سرمایه فیزیکی می باشد. در ایران این نرخ بصورت دستوری تعیین می شود. هدف از این مقاله بررسی بهینگی رفتار سیاست گذار درتعیین نرخ سود بانکی از طریق تبیین یک مدل بهینه سازی خطی چند هدفه می باشد. به همین منظور ابتدا اجزاء مدل شامل توابع هدف (درآمد و حجم پول) و محدودیت ها (مصرف خصوصی ،مخارج دولت و تورم) با روش ARDL و با استفاده از داده های 1396-1358، برآوردگشته است، سپس مدل بهینه سازی برای سال های 1396-1387 با استفاده از تکنیک پارامتری حل شده است. مقایسه مقادیر حاصل از حل مدل با مقادیر واقعی ناشی از سیاست گذاری ها نشان می-دهد، 1- نرخ سود بانکی تعیین شده توسط سیاست گذار در طی دوره مورد نظر بهینه نبوده و در دستیابی به حد اکثر اهداف سیاستی در چارچوب ظرفیت های اقتصاد ناتوان بوده است.2- در یک ساختار بهینه، بین نرخ سود بانکی حقیقی بزرگتر از صفر و درآمد، رابطه مثبت وجود دارد، اما این رابطه دارای یک مقدار حدی است، بنابراین نظریه مک کینون و شاو مبنی بر تاثیر سود بانکی بزرگتر از صفر بر رشد اقتصادی در ساختار بهینه اقتصاد ، تایید می گردد.3- در شرایط بهینه، اجرای سیاست پولی انقباضی با هدف کاهش تورم دارای یک حد پایین آستانه ای است، که درصورت کاهش حجم پول به پایین تر از این سطح، نتیجه معکوس به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: نرخ سود تسهیلات، برنامه ریزی چند هدفه، بهینه سازی، ایران
  • پروانه کمالی دهکردی* صفحات 27-56
    مقاله حاضر به تحلیل اثر شوک ارزی، تحریم های اقتصادی و نوسانات قیمت نفت بر بازار مسکن در اقتصاد ایران پرداخته است در این راستا از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری SVAR برای سال های 1363-1397 استفاده شده است. براساس نتایج تخمین مدل SVAR؛ یک تکانه وارده از ناحیه قیمت نفت، به اندازه 78 درصد باعث افزایش قیمت مسکن می شود، همچنین یک تکانه وارده از ناحیه نرخ ارز و تحریم به ترتیب باعث افزایش 174 و 83 درصد (با فرض ثابت ماندن سایر عوامل) قیمت مسکن می شود. تفسیر نتایج مدل و یافته ها حاکی از آن است که افزایش درآمدهای نفتی در زمان بالا بودن قیمت نفت و فروش آن عمدتا به خوبی مدیریت نشده و سرمایه گذاری‎های بلند مدت صرف مخارج کوتاه مدت و هزینه های جاری در بودجه دولت شده است که نتیجه آن چیزی جز تورم، افزایش نقدینگی وکاهش ارزش پول ملی نبوده است. بعلاوه، عدم وجود برنامه ریزی صحیح و بی انظباطی مالی دولت ها عمدتا باعث افزایش نقدینگی و درنتیجه افزایش قیمت ها شده است. لزوم برنامه ریزی و اولویت‎بندی بخش‎های اقتصادی برای کنترل کسری بودجه دولت و همچنین کنترل استقراض از بانک مرکزی که یکی از مهم ترین عوامل رشد نقدینگی و افزایش قیمت ها است در زمان تحریم ها از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. بنابراین، بی انظباطی مالی دولت، عدم توجه کافی به زیر‎ساخت های تولیدی منجر به افزایش سریع رشد نقدینگی و سطح قیمت ها در جامعه شده است که در چنین شرایطی اثر شوک ارزی، تحریم های اقتصادی و نوسانات قیمت نفت بر بازار مسکن تشدید شده است.
    کلیدواژگان: شوک ارزی، تحریم های اقتصادی، قیمت نفت، بازار مسکن، مدل SVAR
  • مهدی بهنامیان، عبدالناصر شجاعی*، غلامعلی حاجی صفحات 57-84

    دست یابی به توسعه پایدار مهم ترین هدف اقتصادی یک کشور است که از طریق رشد و هماهنگی بین بخش های مختلف اقتصادی حاصل می گردد. در چند دهه اخیر عدم اثرگذاری بخش خصوصی یک مانع جدی در مقابل این مهم بوده است. در این مطالعه سعی بر آن است که عوامل موثر بر سرمایه ‏گذاری بخش خصوصی شناسایی شده و تعیین گردد که در هر مقطعی از زمان کدام متغیر (یا متغیرها) عامل تاثیرگذاری بر رشد سرمایه‏گذاری بخش خصوصی بوده است. به منظور تعیین عوامل موثر بر رشد سرمایه‏ گذاری بخش خصوصی از مدل میانگین گیری پویا (DMA) که از خانواده‏ مدل های پارامترهای متغیر در طول زمان (TVP) به حساب می آید و در هر مقطع زمانی بهترین مدل تعیین کننده سرمایه‏ گذاری بخش خصوصی را اریه می دهد؛ استفاده شده است. برای این منظور تعداد 8 متغیر در این مطالعه از داده های فصلی سال های 1380 تا 1397 سری زمانی بانک مرکزی در ایران استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که احتمال ورود متغیرهای نرخ ارز، تولید ناخالص داخلی، مخارج دولت و تورم در سطح بالا و احتمال ورود متغیرهای نقدینگی و تسهیلات بانکی در سطح متوسط و احتمال ورود متغیرهای نرخ بهره و فضای کسب و کار در سطح پایین قرار دارد.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، رشد سرمایه‏گذاری بخش خصوصی، مدل میانگین گیری پویا، مدل های پارامترهای متغیر در طول زمان
  • سعیده یزدان پناه فرد، ابراهیم حیدری*، احمد قربان پور صفحات 85-116

    نظر به اهمیت بهینه سازی و بهبود کارایی مصرف انرژی در جامعه و لزوم توجه سیاست گذاران به این مقوله در ابعاد مختلف، این پژوهش با هدف شناخت و تجزیه و تحلیل نقش عوامل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، فنی، اقلیمی و مدیریت سمت تقاضا در بهبود کارایی مصرف انرژی برق در بخش خانگی حوزه تحت پوشش شرکت برق منطقه ای فارس انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه شامل کارشناسان، معاونان و مدیران شاغل در حوزه تحت پوشش شرکت برق منطقه ای فارس با تعداد بالغ بر1951 نفر می باشد. انجام این پژوهش، از اسفند 1396 تا پایان دی 1397 به طول انجامید. نمونه آماری این پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی ساده، به تعداد 335 نفر انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده های این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته است. روایی پرسشنامه از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها در تحقیق حاضر، رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی است. نتایج نشان می دهدکه مولفه های عوامل فنی، فرهنگی- اجتماعی، مدیریت سمت تقاضا، اقتصادی و اقلیمی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر بهبود کارایی مصرف انرژی الکتریسیته در بخش خانگی حوزه ی مورد مطالعه دارند.

    کلیدواژگان: کارایی انرژی، بخش مسکونی، شرکت برق منطقه ای فارس، مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی
  • محمدرضا عسگریان، سعید دائی کریم زاده*، حسین شریفی رنانی صفحات 117-138

    هدف مقاله حاضر پیش بینی احتمال وقوع بحران های بانکی سیستماتیک در کشورهای منتخب در حال توسعه است، تا بدین وسیله سیاست گذاران اقتصادی کشورها توان بررسی و مقابله با این بحران را پیدا کرده و احتمال وقوع آن را کاهش دهند. بدین منظور 37 کشور در حال توسعه انتخاب و با استفاده از مدل لاجیت دوگانه و چندگانه به برآورد احتمال وقوع بحران بانکی برای کشورهای منتخب طی سال های 2018-1994 پرداخته شد. نتایج حاصل از برآوردها حاکی از آن بود که در مدل لاجیت چندگانه نسبت به لاجیت دوگانه، درصد دوره های بحرانی پیش بینی شده صحیح بیشتر است و مدل لاجیت چندگانه مناسبت تر می باشد. نتایج حاصل از مدل لاجیت چندگانه حاکی از اثر مثبت متغیرهای نرخ تورم، نرخ بهره واقعی و روابط تجاری  و اثر منفی متغیرهای نرخ رشد اقتصادی، تولید سرانه و جریان سرمایه و نسبت اعتبارات بانک ها به بخش خصوصی به تولید بر احتمال وقوع بحران بانکی در کشورهای مورد بررسی می باشد. از طرفی نسبت پول گسترده به ذخایر، پیش بینی کننده خوبی برای احتمال وقوع بحران بانکی در کشورهای مورد بررسی نبوده است.

    کلیدواژگان: بحران بانکی سیستماتیک، سیستم هشدار زودهنگام، لاجیت چندگانه
  • محمدحسن وکیلی زارچ، عباس علوی راد*، جلیل توتونچی، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 139-166

    در مطالعه حاضر به بررسی اثرات توسعه بانکی، ساختار اجتماعی، اقتصادی و نابرابری درآمدی در استان های کشور طی دوره زمانی 1395-1385 و با بکارگیری مدل گشتاور تعمیم یافته آرلانو و باند (GMM) و (2SLS) پرداخته شده است. مطابق نتایج تخمین مدل؛ بیکاری و تجارت با نابرابری توزیع درآمد رابطه مثبت دارند. همچنین افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه، سهم کل نیروی کار شاغل در بخش کشاورزی، تولید و ساخت و ساز، توزیع درآمد در استان های کشور را بهتر می کند. لیکن، ضریب کوچک این متغیرها، بیانگر تاثیر جزیی آنها بر روی توزیع درآمد است. علامت منفی وقفه نابرابری توزیع درآمد استانی و علامت مثبت شاخص تجارت نیز نشان از افزایش واگرایی درآمدی بین استان های شمالی و جنوبی می باشد. در این شرایط منابع سرمایه گذاری، رشد و تکنولوژی مدرن در معدودی از استان های صنعتی متمرکز شده و بسیاری از استان های مرکزی و فاقد مرز مشترک با کشورهای دیگر، از فرایند رشد و تجارت محروم مانده و یا به صورت حاشیه ای در آن شرکت می کنند که اغلب در تضاد با منافع آنها می باشد. همچنین افزایش رقابت و تعداد شعب بانکی نیز توزیع درآمد را بهتر می کند، البته تاثیر افزایش این دو متغیر، بیانگر اهمیت بیشتر بخش بانکی در خصوص استفاده از تکنولوژی های کارآمد و افزایش تعداد شعب بانکی برای بهبود عدالت اقتصادی در استان های کشور می باشد. بنابرین رشد و توزیع عادلانه تر درآمد باید در تعامل و ارتباط نزدیک با یکدیگر باشد و از این رو ((رشد توام با باز توزیع)) و ((رشد همراه با برابری بیشتر)) می باید در دستور کار برنامه ریزان کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه بانکی، ساختار اجتماعی، اقتصادی و نابرابری درآمدی، مدل آرلانو و باند و 2SLS
  • فاطمه واحدی منفرد، محمد واعظ برزانی*، مهدی طغیانی صفحات 167-194

    نظام بانکداری بر اساس قواعد فعالیت خود با واسطه گری مالی، امکان تخصیص منابع دارندگان مازاد پس انداز را فراهم می کند. قواعد نظام بانکداری در یک تقسیم بندی ساده به دو بخش قواعد درونی و قواعد بیرونی دسته بندی می شود. به طوری که قواعد درونی ماهیت حقوقی- قانونی و قواعد بیرونی ماهیت اخلاقی دارند. وجود این دو دسته از قواعد با هم در بانکداری اسلامی بیان گر تکامل بانکداری اسلامی است. در این تحقیق با روش تحلیل مضمون به استخراج معیارهای اخلاق در بانکداری اسلامی پرداخته شده است. در این زمینه پس از تحلیل مبانی نظری در حوزه ی اخلاق، به جایگاه آن در بانکداری پرداخته شده است. این پردازش از طریق مصاحبه صورت گرفته است. تحلیل مضمون مصاحبه های انجام شده نشان می دهد که معیارهایی هم چون؛ رعایت مصلحت عمومی جامعه، حفظ ثبات اقتصاد، اصول اخلاقی (صداقت، وجدان، امانت داری و اعتماد)، عدالت، تکریم شخصیت انسان، مسئولیت پذیری، پایبندی به تعهدات، اخلاق در استفاده از ابزار برای جذب مشتری، اخلاق در زمینه اطلاعات نامتقارن، تبیین قوانین در چهارچوب اخلاق، امهال معسر، اخلاق در استفاده از ابزار در اختیار (خلق پول) و اخلاق در استفاده از منابع قرض الحسنه به عنوان معیارهای اخلاق بر عملکرد بانکداری اسلامی موثراند.

    کلیدواژگان: اخلاق، بانکداری اسلامی، بانکداری اخلاقی، معیار
  • نجمه کشت کاران، داود بهبودی*، حسین پناهی صفحات 195-218

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات نامتقارن سیاست پولی بر بخش مسکن در ایران می باشد. برای این منظور، ابتدا یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی مبتنی بر بخش مسکن طراحی شده و سپس با استفاده از روش بیزین و داده های سری زمانی فصلی دوره 1395- 1368 اقتصاد ایران برآورد گردیده است. بررسی عدم تقارن سیاست پولی در سه حالت اثرات: مثبت و منفی، اندازه متفاوت تکانه ها و اثرات سیاست پولی در رکود و رونق انجام شده است .در حالت اعمال یک واحد تکانه مثبت به مدل، حجم  عرضه  بخش مسکن (h) در اقتصاد 45% کاهش یافته و قیمت نسبی اجاره (q) در حدود 13% افزایش دارد. با افزایش قیمت نسبی اجاره، سطح درآمد حقیقی فعالان بخش مسکن افزایش می یابد.با اعمال یک واحد تکانه منفی، حجم عرضه بخش مسکن (h) 9% افزایش می یابد. با افزایش تولید در بخش مسکن قیمت نسبی اجاره (q) در حدود 1% افزایش می یابد. لکن ارزش خالص ایجاد شده در بخش مسکن (nt) در ابتدای تکانه تقریبا تغییری نمی کند. همچنین نتایج نشان دهنده این است اعمال یک واحد تکانه مثبت باعث می شود ارزش خالص در بخش مسکن 12% افزایش یابد. از طرفی با تغییر در اندازه تکانه و هم چنین با اعمال یک سیاست پولی مشابه، یکبار در رکود و بار دیگر در رونق، واکنش متغیرهای الگو نیز متفاوت خواهد بود.

    کلیدواژگان: نوسان های بخش مسکن، قاعده تیلور، عدم تقارن سیاست پولی، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی
  • علیرضا برزی، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی*، کیامرث فتحی هفشجانی، ابوتراب علی رضایی صفحات 219-250

    یکی ازچالش ها در عدم توسعه ریزشبکه سیستم فتوولتاییک، عدم بازگشت سرمایه به همراه هزینه های آن در کمترین زمان می باشد. در این پژوهش یک مسئله جدید جهت ارایه مدل اقتصادی و مدیریت انرژی ریزشبکه سیستم فتوولتاییک، با استفاده ازساعات آفتابی، مدل رگرسیونی شدت تابش و استفاده از الگوریتم کلونی زنبور عسل به منظور کمینه کردن فضای نصب، جهت ماکزیمم انرژی تولیدی و درآمد حاصل از آن برای شهرهای ایران ارایه شده است. نتایج بازگشت سرمایه برای پنج شهر یزد، اردبیل، گرگان، اهواز و تهران در حالت نرمال و بهینه، نشان دهنده سرعت بازگشت سرمایه در شهر یزد و کاهش آن در شهر گرگان می باشد. بازگشت سرمایه سیستم فتوولتاییک منصوبه در شهرها، به داده های هواشناسی، محل جغرافیایی و شناسایی نقطه بهینه تابع هدف وابسته است. همچنین جهت بررسی داده ها، سیستم فتوولتاییک منصوبه با قدرت های 5 و 8.6 کیلووات در شهر تهران مقایسه شده، که نشان دهنده اقتصادی بودن مدل و همچنین صحیح قرار گرفتن دو شهر تهران و اهواز در یک ناحیه می باشد. با پایدار بودن شبکه توزیع برق و کاهش تاثیر خاموشی ها، در فعالیت مشترک، می توان از ذخیره کننده انرژی سیستم صرف نظر کرد، که باعث سرعت کاهش زمان برگشت سرمایه و هزینه ها می شود. اقتصادی بودن، پایداری سیستم و شبکه برق، قضیه دو شرطی این مدل است، که سیاست گزاران می توانند، با برنامه ریزی و تصمیم گیری، این سیستم را در کشور توسعه و باعث پایداری شبکه توزیع برق کشور و نیروی انسانی شوند.

    کلیدواژگان: هزینه، درآمد، انرژی، شبکه توزیع، سیستم فتوولتائیک
  • بختیار جواهری*، خالد احمدزاده، حمیرا شاه ویسی صفحات 251-270

    توسعه مالی از طریق کانال های مستقیم و غیرمستقیم به رشد و توسعه اقتصادی کمک می کند و رسیدن به رشد اقتصادی مطلوب از اهداف کشورها است؛ بنابراین پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر کیفیت نهادها بر توسعه مالی در کشورهای درحال توسعه است. در این پژوهش با استفاده از روش GMM_SYS تاثیر کیفیت نهادی بر توسعه مالی در دو گروه از کشورهای درحال توسعه منتخب طی دوره زمانی 2019-2000 بررسی شد. شاخص مورداستفاده برای توسعه مالی گروه اول، اعتبار اختصاص داده شده به بخش خصوصی نسبت به تولید ناخالص داخلی و شاخص توسعه مالی مورداستفاده برای گروه دوم نسبت سرمایه گذاری در بازار سهام به تولید ناخالص داخلی است. همچنین از شش شاخص حکمرانی خوب به عنوان معیاری برای کیفیت نهادی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که شاخص های حکمرانی خوب به جز حق اظهارنظر و پاسخگویی ارتباط مثبت و معناداری با شاخص اعتبار دارند. همچنین شاخص های کنترل فساد، اثربخشی دولت، کیفیت قوانین و مقررات و حاکمیت قانون تاثیر مثبتی بر شاخص سرمایه گذاری در بازار سهام دارند؛ بنابراین بهبود کیفیت نهادها منجر به ارتقاء سطح توسعه مالی در کشورهای موردمطالعه شده و سیاست گذاران باید سیاست های مناسبی در جهت بهبود کیفیت نهادها اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادی، توسعه مالی، کشورهای درحال توسعه، گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی
|
  • MohammadReza Hosein Ahmadi, AliReza Erfani * Pages 1-26

    In monetary theories, the interest rate is the link between financial conditions and the rate of physical capital accumulation. In Iran, this rate is determined normatively. The question is - has this method of determining interest rates worked properly or not? The purpose is to investigate the optimality of policymaker behavior in determining bank interest rates by explaining a multi-objective linear optimization model. For this purpose, first the components of the model including target functions (income and money supply) and constraints (private consumption, government spending and inflation) are estimated by ARDL model, based on data from 1358-1397.  Then the optimization model for all years of the period 1396-1387 has been solved using parametric technique. Comparing the values ​​obtained from solving the model with the real values ​​resulting from the policies shows: 1- The bank interest rate set by the policy maker during the period is not optimal and in achieving the maximum policy goals within the capacity 2. In an optimal structure, there is a positive relationship between real bank interest rates greater than zero and income, but this has a limit value. Therefore, the results of McKinnon and Shaw's research on the effect of bank profits greater than zero on economic growth in the optimal structure of the economy in Iran are confirmed. 3. Under optimal conditions, the implementation of contractionary monetary policy to reduce inflation with a low threshold If the money supply falls below this level, it will have the opposite effect

    Keywords: ARDL, facility interest rate, multi-objective planning, optimization, weighted average
  • Parvane Kamali Dehkordi * Pages 27-56
    This paper analyzes the effect of currency shocks, economic sanctions, and oil prices on the housing market in Iranian economy using the SVAR Model (Structural Vector Autoregressive) for 1984-2019. According to the results of SVAR model, an impulse from the oil price would increase housing prices by 78%, while a currency exchange rate and sanctions impulse would increase housing prices by %174 and 83% respectively. It can be argued that the rise in oil revenues is largely unmanaged, and long-term investments have been spent on short-term expenditures, which has resulted to inflation, increased liquidity and a devaluation of the national currency. Thus, the shocks of rising oil revenues have largely led to increased liquidity and thus to higher prices due to the lack of sound financial planning by governments. Planning and optimizing economic sectors to control the government deficit and thus borrowing from the central bank, which is one of the most important drivers of liquidity growth and rising prices it is very important during sanctions. Overall, the government financial irregularities, insufficient attention to manufacturing infrastructure has led to a rapid increase in liquidity growth and price levels in society, which in such circumstances exacerbates the effects of currency shocks, economic sanctions and oil price fluctuations on the housing market
    Keywords: currency shock, Economic sanctions, oil prices, Housing Market, SVAR model
  • Mehdi Behnamian, Abdol Nasser Shojaei *, GolamAli Haji Pages 57-84

    Achieving sustainable development, obtained through growth and coordination among different economic sectors, is the most important economic goal of a country and the ineffectiveness of the private sector has been a serious obstacle to this subject in recent years. This study investigates the factors affecting private sector investment and determines which variables affect the growth of private sector investment at any point in time. The dynamic averaging model (DMA) was used in order to determine the factors affecting the growth of private sector investment: As a type of variable parameters over time (TVP) models, the DMA model presents the best model for determining private sector investment at any time. The paper investigates 8 variables, analyzing quarterly time series data of the Iran Central Bank from 2001 to 2019. The results indicate that the possibility of entering the variables of exchange rate, GDP, government spending and inflation is at a high level and the probability of entering the variables of liquidity and bank facilities is at a medium level, whereas the probability of entering variables of interest rate and business environment is low

    Keywords: Influential factors, private sector investment growth, dynamic averaging model, variable parameter models over time
  • Saeideh Yazdanpenahfard, Ebraheim Heidari *, Ahmad Ghorbanpour Pages 85-116

    Given the importance of optimizing and improving energy efficiency in society and the need for policymakers to consider this issue in different dimensions, this study aimed to identify and analyze the role of economic, cultural, social, technical, climate and demand side management in improving efficiency. Electricity consumption has been done in the domestic sector of Fars Regional Electricity Company. The statistical population of this study included 1951 experts, deputies and managers working in the field covered by Fars Regional Electricity Company. This research lasted from March 2017 to the end of January 2017. The statistical sample of this study was selected by simple random sampling method. Questionnaire was used for data collection. Validity of the questionnaire was confirmed by content validity and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. The data analysis method used in this study is structural equation modeling with partial least squares approach. The results show that the components of technical, cultural, social, demand, economic and climatic factors have the greatest impact on improving the efficiency of electricity consumption in the household sector, respectively

    Keywords: Energy efficiency, Residential Areas, Fars Regional Electricity Company (FREC), Modeling structural equations with partial least squares approach
  • MohammadReza Asgarian, Saeed Daei Karimzadeh *, Hosein Sharifi Renani Pages 117-138

    The purpose of this article is to predict the likelihood of systematic banking crises in selected developing countries, so that economic policymakers can study and deal with this crisis and reduce the likelihood of its occurrence. For this purpose, 37 developing countries were selected and the probability of a banking crisis for the selected countries during the years 1994-2018 was estimated using the binary and multinomial logit model. The results showed that in the multinomial logit model, the percentage of correctly predicted critical periods is higher than in the binary logit model, and the multinomial logit model is more appropriate. The results of the multinomial logit model indicate the ineffectiveness of exchange rate deviation and the positive effect of inflation, real interest rate and trade relations on the probability of a banking crisis in the countries under study. Economic growth rate, per capita production and capital flow, and the ratio of the ratio of bank redits to private sector to production have had a negative effect on the likelihood of a banking crisis in the countries under study. The results also showed that the ratio of private sector credit to production was not a good predictor of the possibility of a banking crisis in the countries under study

    Keywords: Systematic Banking Crisis, Early Warning System, Multinomial Logit Model
  • MohammadHassan Vakili Zarch, Abbas Alavi Rad *, Jalil Totonchi, MohammadAli Dehghantafti Pages 139-166

    In the present study, the effects of banking development, social, economic structure and income inequality in the provinces of the country during the period 1395-1385 and using the (GMM) and (2SLS) model were investigated. According to the results of model estimation; Unemployment and trade are positively related to income inequality. Also, the increase in GDP per capita improves the share of the total labor force working in agriculture, production and construction, and income distribution in the provinces of the country. However, the small coefficient of these variables indicates their partial effect on income distribution. The negative sign of the interruption of inequality in the distribution of provincial income also indicates an increase in income divergence between the northern and southern provinces. Under these circumstances, modern investment, growth and technology resources are concentrated in a few industrial provinces, and many central provinces, which do not share borders with other countries, are deprived of the growth process or participate in it marginally, which often contradicts It is in their interests. Increasing competition and the number of bank branches also improves income distribution, although the impact of increasing these two variables indicates the greater importance of the banking sector in using efficient technologies and increasing the number of bank branches to improve economic justice in the provinces. Therefore, more equitable growth and distribution of income should be in close interaction and relationship with each other, and therefore ("growth with redistribution") and "growth with more equality" should be on the agenda of the country's planners

    Keywords: Banking Development, Social, Economic Structure, Income Inequality, GMM Model, 2SLS Model
  • Fatemeh Vahedi Monfared, Mohammad Vaez Barzani *, Mahdi Toghyani Pages 167-194

    The banking system, based on the rules of its activity through financial intermediation, enables the allocation of resources to holders of surplus savings. The rules of the banking system are categorized in a simple Classification into internal and external rules. So that the internal rules cantain legal banking aspects as well as the external rules refer to moral ones. The existence of these two Category of rules together in Islamic banking indicates the evolution of Islamic banking. The ethical rules in Islam are based on Islamic teachings and values Explaining and reinforcing these rules in Islamic banking can enhance behavioral patterns in many aspects and improve banks' interactions with Together, organizations and customers.in this Research with The thematic analysis method to the extraction ethical criteria in Islamic banking. In this field, after analyzing the theoretical foundations in the field of ethics, its place in banking has been discussed. This processing there have been through interviews. The analysis of the content of the interviews shows that: rules such as: observance of public interest, the maintaining economic stability, ethics rules (honesty, conscience, trustworthiness and  the trust),the  justice, the  honoring the human personality, commitment, the responsibility, ethics in using tools to attract customers, ethics in the field of asymmetric information, explain the rules in the framework of ethics, Debt Moratorium For Financial Hardship Person, ethics in using tools at hand (money created) And ethics in using gharz al-hasaneh sources (Interest-free loan) as ethical criteria affect Islamic banking performance.

    Keywords: ethics, Islamic banking, Ethical banking
  • Najmeh Keshtkaran, Davood Behboudi *, Hossein Panahi Pages 195-218

    The aim of this study is analyzing the asymmetric effects of monetary policy shocks on the residential market of Iran. In so doing, a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE), based on the residential sector of Iran is designed. Moreover, the data used are quarterly in period 1989-2016 and Bayesian method is employed in order to estimate Iran’s economy. The asymmetries of monetary policy shocks are indicated in the following three conditions: The positive and negative effects of monetary policy shocks, the effects of the size of shocks and the effects of monetary policy shocks in depression & inflation. By implementing a positive shock (single- unit) on the model, housing volume (h) has decreased about 45% and the relative rental price (q) has increased approximately about 13%. By increasing the relative rental price, the real income of the housing sector’s agents has augmented. By exerting a negative shock (single- unit) housing volume has been amplified 9%.  By increasing the housing construction, the relative rental price has been augmented about 1%.  But the generated net value in the residential sector showed no change at first. The results indicate by implementing a positive shock, the net value in housing sector rose by around 12%.  One the other hand, The feedback of the models’ variables vary while the size of shocks has changed, or by exerting the same monetary policy once in depression and the other time in inflation

    Keywords: Residential Market Fluctuation, Monetary Policy Asymmetries, Taylor rule, DSGE
  • AliReza Barzi, Gholamreza Hashemzadeh Khoorasgani *, Kiamars Fathi Hafshejani, Aboutorab Ali Rezaee Pages 219-250

    One of the challenges in not developing the photovoltaic system icrogrid is the lack of return on investment with its costs in the shortest time.In this research, a new issue to present the economic and management model Photovoltaic system microgrid energy,Using sundials,Radiation intensity regression model And the use of bee colony algorithm. In order to minimize the installation space for maximum energy production and the income from it has been obtained for the cities of Iran.Results of return on investment for five cities of Yazd, Ardabil, Gorgan, Ahvaz and TehranIn normal andoptimal condition, it shows the speed of return on investment in Yazdand its decrease is in Gorgan.The return on investment of the planned photovoltaic system in cities depends on meteorological data, geographical location and identification of the optimal point of the objective function.also for data analysis, the planned photovoltaic system with powers of 5 and 8.6 kW in the city of Tehran has been compared, Which indicates the economic nature of the model also, the two cities of Tehran and Ahvaz are located in the same area. With the stability of the power distribution network and the reduction of the effect of blackouts in the joint operation, the energy storage of the system can be disregarded. This speeds up the return on investment and costs. Economics, system stability and electricity network are the two conditions of this model, which policymakers can, by planning and decision-making, develop this system in the country and make the country's electricity distribution network and manpower sustainable.

    Keywords: Cost, Income, Energy, distribution network, Photovoltaic System
  • Bakhtiar Javaheri *, Khaled Ahmadzade, Homeyra Shahveisi Pages 251-270

    Since the Financial development through direct and indirect channels helps to economic growth and development, and achieving optimal economic growth is one of the goals of countries; therefore, the present study seeks to identify the factors affecting financial development in developing countries.  In this study using the System GMM method, the impact of institutional quality on financial development in two groups of selected developing countries in during 2000-2019 has been investigated. The index used for financial development of the first group is the domestic credit provided to the private sector as a ratio of GDP and the index of financial development used for the second group is the Stock market capitalization to GDP. Also, six Good Governance Indicators have been used as a measure of institutional quality. The result shows that the Good Governance indicators have a positive effect on credit except for the voice and accountability. In addition, Control of Corruption, Government Effectiveness, Regulatory Quality and Rule of Law have a positive effect on the stock market capitalization. Therefore, enhancing institution quality would encourage the development of financial markets in the country studies, and policymakers must adopt appropriate policies to improve the quality of institutions

    Keywords: Institutional Quality, Financial Development, Developing countries, System GMM