فهرست مطالب

پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1399)

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هلاله دلسوز خاکی، سید موسی کافی*، شهلا معظمی، جواد طهماسبی صفحات 315-333
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مهمترین آسیب های اجتماعی شایع در خانواده ها خشونت خانگی است که مقابله با آن از ضرورت های تمامی جوامع می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر کاهش خشونت روانی و کلامی در زنان قربانی شهرکرج انجام شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع علی- مقایسه ای و مداخله ای با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل 30 زن قربانی خشونت خانگی شهر کرج بود که به روش نمونه گیری در دسترس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی 15 نفره و گروه گواه 15 نفره قرار گرفتند و به پرسشنامه خشونت خانگی CTS_2 پاسخ دادند. گروه آزمایش هر هفته یک جلسه و به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و در گروه گواه هیچ مداخله ای صورت نگرفت. برای تجزیه تحلیل داده های آزمون تحلیل کوواریانس انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی بر کاهش خشونت روانی و کلامی موثر و به ترتیب با شدت اثر 64 درصد و 52 درصد، از نظر آماری در سطح 05/0 معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از آموزش مهارت های ارتباطی در کاهش خشونت روانی و کلامی موثر شناخته شد. بنابراین آموزش آن به قربانیان خشونت خانگی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، مهارت های ارتباطی، خشونت روانی، خشونت کلامی، زنان قربانی
  • مریم آخته، مجتبی امیری مجد*، محمد قمری، جعفر پویا منش صفحات 334-354
    زمینه و هدف

    نوجوانی، زمان خطر و فرصت است و از جمله مواردی که در این دوران از اهمیت ویژه ای برخوردار است، رفتار های خود آسیب رسان است؛ لیکن پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر خشونت خانوادگی بر رفتار های خود آسیب رسان با میانجیگری راهبرد های شناختی تنظیم هیجان انجام شد.

    روش

    این پژوهش با روش توصیفی همبستگی انجام شد و جامعه آماری شامل همه دختران متوسطه شهر فومن بود که تعداد 393 نفر از آنان بر اساس فرمول کوکران به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه آسیب به خود سانسون (1998)، پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجانی گارنفسکی (2001) و پرسشنامه مواجهه کودک با خشونت خانگی ادلسون و همکاران (2008) پاسخ دادند. داده های پژوهش حاضر با روش معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به وسیله نرم افزار AMOOS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد مواجهه با خشونت خانگی و راهبرد های مثبت و منفی تنظیم هیجان بر بروز رفتار های پرخطر در نوجوانان دختر تاثیر دارد(01/0 <p) همچنین راهبرد های مثبت و منفی تنظیم هیجان می تواند در رابطه مواجهه با خشونت و آسیب عمدی به خود نقش میانجی ایفا کند(05/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان بیان نمود از جمله عوامل تاثیرگذار بر رفتار های خود آسیب رسان نوجوانان دختر قرار گرفتن در معرض خشونت و راهبرد های شناختی تنظیم هیجان است.

    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، رفتار های خود آسیب، راهبرد های مثبت شناختی تنظیم هیجان، راهبرد های منفی شناختی تنظیم هیجان، نوجوانان دختر
  • صدیقه سادات هاشمی*، محمد سبزیان صفحات 355-380
    زمینه و هدف

    آنچه در بخش خدمات می تواند مبنایی برای اطمینان از صحت عملکرد باشد، ارایه خدمات با کیفیت است و به همین دلیل، پژوهشگران زیادی با ارایه الگو های مختلف، تلاش نموده اند تا سنجش کیفیت خدمات را هر چه بیشتر اثربخش نمایند. هدف این پژوهش سنجش میزان رضایت مندی خانواده شهدای ناجا از خدمات امور ایثارگران فرماندهی انتظامی استان مرکزی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را 210 خانواده شهید تحت پوشش فرماندهی انتظامی استان مرکزی تشکیل داده اند و 142 نفر از آن ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا(آلفای کرونباخ 92/0) مورد پرسش قرار گرفته اند. داده های جمع آوری شده با کمک نرم افزار SPSS و با کمک میانگین و آزمون تی تک نمونه ای تحلیل شده اند.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد که در مجموع رضایت خانواده شهدا از خدمات امور ایثارگران استان مرکزی، بالاتر از حد متوسط و نسبتا مطلوب است. بالاترین میزان رضایت در این استان، از «عملکرد ارایه کنندگان خدمات» وجود دارد. رضایت از «خدمات مادی» که خود شامل رضایت از «خدمات معیشتی» و «خدمات رفاهی»، از نظر جلب رضایت خانواده ها در مرتبه دوم قرار دارد و رضایت نسبتا کمتر، به «خدمات معنوی» که «نکوداشت مقام شهدا» و «تکریم خانواده شهدا» را درون خود دارد، مربوط می شود. بنابراین، برای افزایش رضایت خانواده ها، توجه به وجه معنوی خدمات که در بیشتر پژوهش های قبلی از آن غفلت شده اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، خانواده، شهدا، ایثارگران، خدمات
  • ناهید حسینی*، رضا عبدالرحمانی، سعید عطازاده، مجتبی کارچانی صفحات 381-404
    زمینه و هدف

    اعتیاد زنان اغلب پیامدهای غیراخلاقی دارد. هدف این تحقیق، مطالعه تجربه زیسته زنان معتاد در ارتکاب جرایم اخلاقی در شهر تهران است.

    روش

    در این پژوهش از روش پدیدارشناسی و تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و با مشارکت کنندگان شامل زنان معتاد در حال ترک در یکی از کمپ های شهر تهران و یا دستگیر شده در پلیس امنیت اخلاقی به تعداد 12 نفر استفاده شده است. تحلیل یافته ها، تماتیک و بر اساس کدگذاری مشتمل بر 36 مفهوم و 11 مقوله و 6 تم انجام شد.

    یافته ها

    «گسستگی روابط خانواده و ازدواج نامناسب در خانواده های نابسامان، ویژگی های فردی و روحی، فقر، هم نشینان ناباب در خانواده و دوستان» زمینه های اصلی اعتیاد زنان است. درک و تصویر ذهنی آنان از وضعیت کنونی زندگی خود، استیصال و درماندگی و نابودی زندگی و جوانی خود است و کورسویی از امید برای ترک و بازگشت به زندگی سالم دارند.  پیامد اعتیاد، از دست دادن خانواده و طرد، بی پناهی، سرگردانی و کارتن خوابی است.

    نتایج

    راهبرد این زنان به اجبار همسر یا خشونت جنسی متعرضان، یا به اختیار خود برای به دست آوردن پول و تامین مواد مصرفی، ارتکاب روابط نامشروع و منافی عفت است. آموزش مهارت های زندگی در مدرسه و دانشگاه ها، تامین امکانات و پایگاه های مناسب برای ترک اعتیاد، حمایت های دولتی و مردمی برای بازگشت دوباره این زنان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، زنان، امنیت اخلاقی، جرائم اخلاقی، مواد مخدر، پدیدارشناسی
  • فرهاد اصغری*، علی صیادی، رضا قاسمی جوبنه صفحات 405-423
    زمینه و هدف

    ویژگی های روان شناختی همچون تاب آوری که از افراد در برابر آسیب های گوناگونی نظیر اعتیاد، محافظت می کند، می تواند تحت تاثیر خانواده ای باشد که فرد در آن رشد یافته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی تاب آوری روان شناختی در ارتباط بین تاب آوری خانواده و نگرش به مواد مخدر در دختران و پسران بود.

    روش شناسی

    روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی (تحلیل مسیر) است. از جامعه دختران و پسران جوان ساکن شهر رشت در سال 1397 با شیوه نمونه گیری داوطلبانه، نمونه ای 300 نفره (150 دختر، 150 پسر) انتخاب شد که به پرسش نامه نگرش جوانان به مواد مخدر، مقیاس تاب آوری خانواده و مقیاس تاب آوری روان شناختی پاسخ دادند. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارهای SPSS و SmartPLS و همچنین تکنیک تحلیل مسیر مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تاب آوری خانواده می تواند به صورت منفی «نگرش به مواد» و به صورت مثبت «تاب آوری روان شناختی» را پیش بینی کند (01/0>p) و تاب آوری خانواده به صورت غیرمستقیم و با نقش میانجی تاب آوری روان شناختی می تواند نگرش به مواد را پیش بینی کند (01/0>p). همچنین در ارتباط تاب آوری خانواده و نگرش به مواد مخدر با میانجی گری تاب آوری روان شناختی، «جنسیت» نقش تعدیل گر ندارد.

    نتایج

    تاب آوری خانواده، قابلیت انتقال به اعضای خانواده را دارد و این اثر در بین دختران و پسران یکسان است و با افزایش تاب آوری خانواده و تاب آوری روان شناختی، نگرش مثبت به مواد در جوانان کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: نگرش به مواد، تاب آوری خانواده، تاب آوری روان شناختی، جنسیت
  • علی صادقی*، محمدرضا پورغلامی صفحات 425-449
    زمینه و هدف

    رشد شهرنشینی، گسترش فضاهای شهری و به تبع آن پیچیده تر شدن روابط اجتماعی شهروندان، باعث شده است که احساس امنیت و آسایش شهروندان نیز خدشه دار یا تضعیف شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر عناصر محیطی موثر بر احساس امنیت زنان به عنوان بخشی از سرمایه های انسانی جامعه است.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری داده ها با رویکرد توصیفی - تحلیلی و پیمایشی است که با ابزار پرسش نامه محقق ساخته به تحلیل اثرات عناصر محیطی و اجتماعی بر احساس امنیت زنان در فضاهای شهری شهرری پرداخته است.

    یافته ها

    قرارگیری شهرستان ری در منطقه 20 شهر تهران، بافت قدیمی و سنتی، مهاجرپذیری زیاد از سراسر کشور، سکونت افاغنه و مهاجرین عرب در این شهر، در کنار طراحی نسبتا ضعیف شهری باعث شده که زنان از تردد و فعالیت در فضاهای شهری موجود احساس امنیت نسبی کنند. در بین عناصر فضای شهری، فضاهای نظارت شده توسط پلیس، بیشترین میزان احساس امنیت در زنان را ایجاد کرده و عنصر مدیریت و طراحی شهری کمترین احساس امنیت در زنان را در شهرری داشته است.

    نتایج

    طراحی و مدیریت فضاهای شهری و عناصر محیطی در شهرری، باید بتواند زمینه های حضور امن و فعال زنان را فراهم آورد و این امر ضرورت توجه بیشتر برنامه ریزان شهری به عناصر محیطی در فضای شهرری را می طلبد.

    کلیدواژگان: عناصر محیطی، احساس امنیت زنان، فضاهای شهری، شهرری
  • سعید شریفی رهنمو*، آیت الله فتحی، فرهاد سراجی، مطهره کاظمی گوراند صفحات 450-468
    مقدمه و هدف

    در بین عوامل متعدد مرتبط با رفتارهای پرخطر نوجوانان، هوش معنوی، هوش عاطفی و سلامت اجتماعی به عنوان مجموعه ای از مهارت و استعدادهای روانی، از مهم ترین پیش بینی کننده های رفتارهای پرخطر هستند، زیرا در بین آن ها روابط درهم تنیده و پیچیده ای وجود دارد. از همین رو پژوهش حاضر، با هدف پیش بینی رفتارهای پرخطر نوجوانان دختر براساس میزان برخورداری آن ها از هوش معنوی، هوش عاطفی و سلامت اجتماعی انجام شد.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه هدف، تمام دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر مرند است که از بین آن ها تعداد 310 نفر بر اساس جدول «کرجسی و مورگان» به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های سنجش رفتارهای پرخطر زاده محمدی و احمدآبادی (1387)، هوش معنوی کنیگ (2008)، هوش عاطفی وانگ و لاو (2007) و سلامت اجتماعی کییز (2000) بود. داده ها با استفاده از روش های آماری پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، بین هوش معنوی، هوش عاطفی و سلامت اجتماعی با رفتارهای پرخطر رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد، هوش معنوی به میزان 561/.، هوش عاطفی به میزان 299/. و سلامت اجتماعی نیز به میزان 138/. رفتارهای پرخطر را تبیین می کنند که بالاترین تبیین از بین ابعاد هوش معنوی، مربوط به بعد تولید معنای شخصی، از بین ابعاد هوش عاطفی، بعد خودآگاهی و از ابعاد سلامت اجتماعی نیز بعد مشارکت اجتماعی است.

    نتیجه گیری

    می توان گفت بین هوش معنوی، هوش عاطفی و سلامت اجتماعی با رفتارهای پرخطر دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد و بدیهی است که این قابلیت ها به عنوان یک عامل بازدارنده منجر به افزایش مقاومت در برابر رفتارهای پرخطر و در نتیجه کاهش آن ها می شود.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش عاطفی، سلامت اجتماعی، رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • رضا خجسته مهر*، شمس سبحانی جو، منصور سودانی، ذبیح الله عباس پور صفحات 469-492
    زمینه و هدف

    با وجود منافعی که گذشت کردن برای بهبود و تقویت روابط دارد، افراد همیشه خطاها و آسیب های بین فردی را با گذشت کردن پاسخ نمی دهند. همچنین، درک کامل اینکه چگونه افراد به آسیب ها و خطاهای بین فردی پاسخ می دهند، مستلزم بررسی دقیق موقعیت های بین فردی است که به گذشت ختم نمی شود؛ ازاین رو، هدف این پژوهش بررسی تجربه زیسته پدیده گذشت نکردن در زندگی زناشویی همسران آسیب دیده است.

    روش

    پژوهش حاضر، مطالعه ای کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی روان شناسانه است که در آن 10 شرکت کننده، 6 زن و 4 مرد، به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و این روند تا مرحله اشباع داده ها ادامه یافت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این پژوهش، تجربه عدم گذشت همسران آسیب دیده، پنج جزء تشکیل دهنده دارد: 1. شدت و ماهیت آسیب؛ 2. حس تنفر، انتقام و اجتناب از همسر آسیب رسان؛ 3. عدم عذرخواهی و پشیمانی همسر آسیب رسان و تلاش نکردن وی برای جبران رفتار آسیب زا؛ 4. جلوگیری از آسیب دیدن مجدد؛ و 5. رهایی از یادآوری همسر آسیب رسان و خلاصی از خاطرات آسیب زا.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مشخص شد که چرا گاهی اوقات افراد نمی خواهند یا نمی توانند همسر آسیب زننده را ببخشند. یافته های این پژوهش کیفی، همچنین مشخص ساخت که هرچند گذشت و عدم گذشت با هم مرتبط است؛ اما دو سازه مجزا هستند و نمی توان عدم گذشت را تنها از طریق گذشت کردن کاهش داد. نتایج پژوهش حاضر به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: عدم گذشت، بخشش، ازدواج، همسران آسیب دیده، مطالعه کیفی، پدیدارشناسی
  • صدیقه کیانی سلمی* صفحات 493-522
    زمینه و هدف

    امروزه در بسیاری از شهرهای کشور ما و از جمله شهر کاشان، بر اساس نیاز زنان، اقدام به احداث پارک های ویژه بانوان شده است. این تحقیق به بررسی و ارزیابی نگرش زنان درباره شکل گیری فضاهای گردشگری فراغتی مخصوص بانوان می پردازد و در پی پاسخ به این پرسش است که آیا ساخت این گونه پارک ها، راه حل مناسبی برای آزادی و راحتی زنان می باشد و چه الزاماتی برای بهبود عملکرد آن ضرورت دارد؟

    روش

    تحقیق حاضر بر اساس هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی است. داده های تحقیق از طریق پرسش نامه محقق ساخته با 61 گویه گردآوری شده است. جامعه نمونه تحقیق، 216 نفر از بانوان شهروند کاشانی بوده و برای انجام تحلیل های آماری نظیر آزمون تی، فریدمن و تحلیل عاملی از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها: نتایج حاصل از کاربرد تحلیل عاملی نشان می دهد، پنج عامل «فضای مجازی، ورزش و آموزش، سفر، فعالیت های خانگی و فعالیت های جمعی» با بارهای عاملی 83/15، 10/12، 59/10، 61/9 و 94/7 می توانند 095/56 تغییرات الگوی گذران اوقات فراغت بانوان کاشان را تبیین کنند. درصد واریانس تبیین شده هر عامل نشان می دهد بالاترین عامل اثرگذار در الگوی گذران اوقات فراغت بانوان کاشان مربوط به «فضای مجازی و خرید» است. نتیجه گیری: بانوان کاشانی نگرش مثبتی به شکل گیری فضاهای فراغتی ویژه بانوان داشته و بیان کرده اند اگر در نزدیکی محل زندگی شان، پارک مخصوص بانوان احداث شود حتما برای گذران اوقات فراغت به آنجا مراجعه خواهند کرد.

    کلیدواژگان: پارک بانوان، جنسیت، فراغت، فضای فراغتی، کاشان
  • مژده ظریفی*، اقبال زارعی، سمانه نجارپوریان صفحات 523-545
    زمینه و هدف

    تعهد زناشویی موجب دوام رابطه زناشویی و افزایش کیفیت زندگی ایشان می شود؛ بنابراین پژوهش حاضر به پیش بینی تعهد زناشویی بر اساس هوش هیجانی و سبک دلبستگی با میانجیگری پردازش بین فردی در زوجین پرداخته است.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش، همه کارکنان شرکت فولاد هرمزگان در سال 1397 بود و تعداد 350 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه تعهد زناشویی (MCQ)، مقیاس هوش هیجانی (EIS)، مقیاس سبک دلبستگی بزرگسالان (AAS) و مقیاس پردازش بین فردی (IPS) بود. برای تحلیل داده ها در سطح توصیفی از مشخصه های آماری نظیر میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی از آزمون های همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون ساده و چندگانه به روش همزمان و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که هوش هیجانی و سبک های دلبستگی و همچنین پردازش بین فردی، هر یک به طور مستقیم توان پیش بینی تعهد زناشویی را داشته، همچنین هوش هیجانی و سبک های دلبستگی با میانجیگری پردازش بین فردی توان پیش بینی تعهد زناشویی را دارند (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان چنین بیان کرد که تعهد زناشویی بر اساس هوش هیجانی و سبک دلبستگی با میانجیگری پردازش بین فردی قابل پیش بینی است؛ بنابراین می توان گفت این عوامل موجب افزایش تعهد زوجین به یکدیگر و نهایتا موجب بهبود زندگی زناشویی می شود.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، هوش هیجانی، سبک دلبستگی، پردازش بین فردی
  • سید عزیز رفعتی اصل، شهلا کاظمی پور*، سمیه سادات شفیعی صفحات 546-573
    زمینه و هدف

    پس از فروپاشی خانواده بر اثر طلاق اعضای آن تجارب بسیار دردناکی از سر می گذرانند از این خانواده گاها فرزندانی به جای می ماندکه در معرض آسیب ها متعددی می باشند که نیازمند حمایتند. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل و تولید ادبیات نظری برای حوزه آموزش و پژوهش جهت سیاست گذاری متصدیان امر از یک سو از سوی دیگر در نظر دارد شالوده علمی جهت مطالعات آتی در راستای سیاستگذاری حمایت از فرزندان خانواده های فرو پاشیده در اثر طلاق را فراهم آورد.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد است.مشارکت کنندگان26 از نفر فرزندان خانواده های طلاق گرفته 16-28 سال که با نمونه گیری هدفمند انتخاب، همچنین از مصاحبه نیمه ساختمند به عنوان ابزار گردآوری داده های پژوهش استفاده شد. برای رسیدن به معیار قابلیت اعتماد از روش زاویه بندی (مثلث سازی) شامل سه تکنیک کنترل، مقایسه های تحلیلی و تکنیک ممیزی بهره گرفته شده. داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، انتخابی و محوری تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که: فرزندان طلاق مسایلی را همچون «مسایل روحی و عاطفی، مشکلات در ارتباط برقرار کردن با جامعه، طرد شدن از جامعه، و..». را گزارش کرده اند؛ عمدترین

    نتایج

    نتایج تحلیل داده های مربوط به فرزندان خانواده های طلاق پنج عامل تعیین کننده حمایتی در راستای سیاست گذاری حمایتی از فرزندان خانواده های طلاق شامل؛1) هراس از طرد و استیضاح اجتماعی، 2(تهدید مالی، 3) ناکارامدی و سوءکارکرد نهادی، 4) ضعف آموزش، مهارت و مشاوره، 5) تهدید ثبات وضعیت را آشکار ساخت.

    کلیدواژگان: فرزندان طلاق، آسیب ها، سیاست حمایتی، بحران عاطفی، هم آیندی بحران ها
  • لیلا ذوقی*، بیتا آجیل چی، مهدی شاهرضا گماسایی، احمدرضا اعتمادی، فاطمه مشهدی غلامعلی صفحات 574-596
    زمینه و هدف

    «اعتیاد به اینترنت» یک مسئله جدی در بهداشت عمومی در سراسر جهان است. مطالعات اخیر، حکایت از روند رو به افزایش این اعتیاد در زنان متاهل دارد؛ بنابراین پژوهش حاضر به منظور پیش بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس متغیرهای احساس تنهایی و کیفیت خواب، با میانجی گری تنظیم هیجان در زنان متاهل انجام شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی با روش معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، زنان متاهل شهر تهران در سال 1399 بودند که 363 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه های اعتیاد اینترنتی دیویس (2001)، فرم کوتاه شده مقیاس احساس تنهایی اجتماعی - عاطفی بزرگسالان دیتوماسو و همکاران (2004)، کیفیت خواب پیتزبورگ (1989) و پرسش نامه تنظیم هیجان گراس و جان (2003) بود.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری از طریق روش های آماری همبستگی، رگرسیون و تحلیل مسیر، نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است. تمام روابط مستقیم و غیرمستقیم تایید شدند و متغیرهای احساس تنهایی و کیفیت خواب با میانجی گری تنظیم هیجان، قابلیت پیش بینی اعتیاد به اینترنت در زنان متاهل را نشان دادند (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد که علاوه بر آموزش های لازم برای استفاده بهینه از اینترنت، تمهیداتی جهت کاهش احساس تنهایی از طریق بهبود روابط بین فردی به ویژه رابطه زناشویی، افزایش کیفیت خواب از طریق آموزش بهداشت خواب و بهبود راهبردهای تنظیم هیجان از طریق کنترل و بروز صحیح هیجانات در زنان متاهل اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، کیفیت خواب، احساس تنهایی، تنظیم هیجان، زنان متاهل
|
  • Helaleh Delsouz Khaki, Seyed Mousa Kafie *, Shahla Moazami, Javad Tahmasebi Pages 315-333
    Background and Aim

    Today, one of the most important and common social harms in families is domestic violence, which overcoming it is a necessity for all societies. The aim of this study was to determine the effectiveness of communication skills training on the reducing psychological violence and verbal violence in women victims of domestic violence in Karaj city.

    Method

    The method of this study was descriptive-analytic within the casual-comparative type and Intervention with pretest- posttest with control group. The statistical population of this study was 30 women victims of domestic violence living in Karaj who were randomly assigned into two groups of experimental (15) and control group (15) and responded to the CTS_2 Domestic Violence Questionnaire. The experimental group was trained communication skills in 8 sessions (per session 90 minutes) and weekly sessions, and no intervention was performed in the control group. Covariance analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the communication skills training was effective in reducing psychological and verbal violence and it was statistically significant at the level of 0.05 with an effect intensity of 64% and 52%, respectively. Discussion and

    Conclusion

    The communication skills training in reducing psychological and verbal violence was considered effective. Therefore the training for domestic victims is recommended.

    Keywords: Domestic Violence, Communication Skills, psychological violence, Verbal violence, Women Victims
  • Maryam Aakhte, Mojtaba Amiri Majd *, Mohammad Ghamari, Jafar Pouyamanesh Pages 334-354
    Background

    Adolescence is a time of danger and opportunity and self-harming behaviors are one of the most important behaviors, The purpose of this study was to determine the mediating role of cognitive emotion regulation strategies on the impact of domestic violence on adolescent self-harming behaviors.

    Method

    The research method was descriptive correlational and the population consisted of all high school girls in Fouman city that 393 of them were selected by cluster random sampling and answered to the Self-Harm Inventory Sansone et al (1998), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire Garnefski et al (2001) and Child Exposure to Domestic Violence Edleson et al (2008). Research data were analyzed by structural equation method and path analysis using AMOOS-24 software.

    Results

    Findings showed that exposure to violence and the use of positive and negative emotion regulation strategies had an impact on self-harm behaviors in adolescent girls (p <0.01). Also, positive and negative strategies of emotion regulation can play a mediating role in relation to exposure to violence and deliberate self-harm (p <0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, one of the factors affecting self-harming behaviors of adolescent girls is exposure to violence and cognitive emotion regulation strategies.

    Keywords: Family violence, Self-harm behaviors, Positive cognitive emotion regulation strategies, Negative cognitive emotion regulation strategies, adolescent girls
  • Mohamad Sabzian Pages 355-380
    Background and Aim

    What can be a basis for assuring the accuracy of the service sector is the provision of quality services and for this reason, many researchers have tried to provide a more effective measurement of service quality by providing different models.The purpose of this study was to measure the level of satisfaction of the families of martyrs of Naja with the services of the Police Command Officers' Affairs.

    Methodology

    This study is applied in terms of purpose and survey in terms of implementation. The statistical population of the study consisted of 210 families of martyrs covered by the Police Command of Markazi Province and 142 of them were surveyed using a valid and reliable researcher-made questionnaire (Cronbach's alpha 0.92). Data were analyzed by SPSS software using mean and one sample t-test. Findings and

    Results

    The results showed that the overall satisfaction of martyrs' families with the sacrificial affairs of Markazi province was above average and relatively desirable. The highest level of satisfaction in the province is with the "service providers' performance." Satisfaction with 'material services', which includes both 'livelihood services' and 'welfare services', is second, and relatively less to 'spiritual services'. Therefore, to increase the satisfaction of families, it is important to pay attention to the spiritual aspect of services that have been neglected in most previous studies.

    Keywords: satisfaction, family, Martyrs, Sacrifice, Service
  • Nahid Hosseini *, Reza Abdolrahmani, Saeid Atazade, Mojtaba Karchani Pages 381-404
    Background and objective

    Women's addiction often have immoral consequences for them. The aim of this study was to study the lived experience of addicted women in committing moral crimes in Tehran.

    Methods

    The method of phenomenology and the technique of in-depth semi-structured interviews. The number of female addicts leaving the camp in one of the camps in Tehran or arrested for committing immoral acts in the moral security police has been 12. The analysis of the findings was done thematically and based on coding consisting of 36 concepts, 11 categories and 6 themes.

    Results

    The main grounds for women's addiction are family breakups and inappropriate marriages in troubled families, personal and psychological characteristics, poverty, and bad family members and friends. Their understanding of the current situation is despair and the destruction of life and youth and the hope of leaving and returning to a healthy life. The consequences of addiction are loss of family and rejection, homelessness, confusion and sleep deprivation.

    Conclusion

    The strategy of these women is either to force their husbands, or to sexually assault them, or at their own discretion to obtain money and provide consumables for having illicit and immoral relationships. Life skills training is offered by schools and universities, facilities and bases for quitting addiction, government and public support for the return of these women.

    Keywords: Addiction, Women, moral security, Moral Crimes, Drugs
  • Farhad Asghari *, Ali Sayadi, Reza Ghasemi Jobaneh Pages 405-423
    Aim

    psychological characteristic like psychological resilience that protect individuals against addiction, can be influenced by the family where the person grew up.The aim of current research was to investigate the role of psychological resilience in relation between family resilience and attitude toward substance among girls and boys.

    Method

    the research design is Descriptive correlation (path analysis). The number of 300 ones (150 girls, 150 boys) were selected by Voluntary sampling method From the society of young girls and boys living in Rasht city in 2018, and responded to adults’ attitude to substance questionnaire, family resilience scale and psychological resilience sale. The gathered data were analyzed by Spss and SmartPLS softwares and the path analysis technic based on Partial least squares approach was used.

    Results

    results showed that, family resilience could negatively predict attitude toward substance and positively predict psychological resilience and family resilience could indirectly predict attitude toward substance with the mediating role of psychological resilience. Also sex does not have a moderating role in the relation between family resilience and attitude toward substance with the Mediation of psychological resilience.

    Conclusion

    family resilience has been transferred to the family members and this effect is the same for males and females and with increasing family resilience and psychological resilience, positive attitudes toward substances in adults decrease.

    Keywords: Attitude toward Substance, Family Resilience, psychological resilience, sex
  • Ali Sadeghi *, Mohammad Reza Poorgholami Pages 425-449

    The growth of urbanization, the expansion of urban spaces and consequently, the worsening of the social relations of citizens, has made undermined or weaken the feeling of security and comfort of the citizens. The purpose of this study is to investigate the effects of environmental factors affecting on women's sense as part of the human capital of society of security. The present research is applied in terms of its purpose and based on the method of data collection with a descriptive-analytical and survey approach that is done with researcher-made questionnaire tool to analysis the effects of environmental and social elements on women's security sense in shahre- Ray. The findings of the study indicate the location of shahre- Ray in the 20th district of Tehran, Old and traditional texture, the high migration of the country, Afghan refugee and Arab refugees in the city, along with the relatively weak urban design caused the women have a sense of relative safety in moving and living in existing urban spaces. Among the elements of urban space, police-supervised spaces have caused the highest sense of security in women and the urban management and design element has had the least sense of security in women in Shahre- Rey. The results of the research indicate management and design of environmental elements in Shahre- Rey should provide a caused for the safe and active presence of women and this need the necessity of urban planner's attention to environmental elements in space of Rey.

    Keywords: Security, Women, Environmental Elements, urban space, Shahr-e-Rey
  • Saeid Sharifi Rahnmo *, Aiat Alla Fathei, Farhad Seraji, Motahara Kazemi Gorand, Majid Sharifirahnmo Pages 450-468
    Introduction and Objective

    Among the various factors related to adolescent high-risk behaviors, spiritual intelligence, emotional intelligence and social health as a set of mental skills and talents are the most important predictors of high-risk behaviors because there are intertwined relationships between them. Therefore The present study aimed to predict the high-risk behaviors of adolescents based on the level of spiritual intelligence, emotional intelligence and social health.

    Method

    The method of this descriptive study was correlational. The target population was all female high school students in Marand (1671 N =), of which 310 were selected based on the Karajsi and Morgan table by multi-stage cluster sampling. Data collection tools include; Questionnaires for measuring high-risk behaviors were Mohammadi and Ahmadabadi (2008), Cong's spiritual intelligence (2008), Wang and Love's emotional intelligence (2007), and Keyes's social health (2000). Data were analyzed using Pearson statistical methods and multivariate regression.

    results

    The results showed that there is a significant relationship between spiritual intelligence, emotional intelligence and social health with high-risk behaviors. The results also showed that between the dimensions of spiritual intelligence, the dimension of producing personal meaning and then expanding the state of consciousness, and between the dimensions of emotional intelligence, self-awareness, and the dimensions of social health, the dimension of social participation and social adaptation explain desirable risky behaviors.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that there is a significant relationship between the rise of each of the mentioned variables and the ability to predict well with high-risk behaviors of students.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Emotional Intelligence, social health, high-risk behaviors, adolescents'
  • Reza Khojasteh Mehr *, Shams Sobhani Joo, Mansour Sodani, Zabihollah Abbaspour Pages 469-492

    Despite the benefits that forgiveness has to improve and to strengthen relationships, people do not always respond to interpersonal transgressions and offenses by forgiving. A full understanding of how people respond to interpersonal hurts and transgressions will thus require a detailed examination of interpersonal circumstances that do not end in forgiveness. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the lived experience of the unforgiveness phenomenon in the marital life of Injured spouses. The present study is a qualitative study of descriptive psychological phenomenology in which 10 participants (6 females and 4 males) were selected with a purposeful sampling method. A semi-structured interview method was used to collect data and this process continued until the data saturation stage. The results of this study showed that the experience of unforgiveness of Injured spouses has 5 constituents: 1- The severity and nature of the injury, 2- Sense of resentment, revenge, and avoidance from the offender, 3- Refusal of the offender from apology and regret and lack of his effort to compensate the hurting behavior, 4- Prevention from getting hurt again, 5- Getting rid of remembering the offender and getting rid of hurting memories. According to the results, it was found that why sometimes people do not want or can not forgive a hurting and wrongdoing spouse. The findings of this qualitative study also showed that forgiveness and unforgiveness are distinct though related constructs, only forgiveness incapable of reducing unforgiveness. The results of the present study are discussed in detail.

    Keywords: unforgiveness, Forgiveness, Marriage, Injured spouses, Qualitative Study
  • Sedigheh Kiani Salmi * Pages 493-522

    Background and Purpose; Nowadays, in all cities of our country like Kashan, ladies’ parks are constructed. The study investigates the women’s attitude to forming tourism-camping areas for ladies and it is going to find the answer for the following questions: are these places suitable solutions for ladies’ comfort and freedom? Method; What are the requirements to improve its function? Data collection of the study is done by a researcher-made questionnaire containing 61 items. Sample size of the study was 216 ladies of Kashan citizens. Statistical analyses such as T-test, Friedman, and factor analysis are accomplished by SPSS. findings; The results of factor analysis demonstrate that five factors of cyberspace, sports and treatment, travel, household activities, and collective activities with factor loadings of 15.83, 12.10, 10.59, 9.61, and 7.94 respectively are able to express 56.095 of the changes in patterns of spending free times of the ladies. According to variance percentage of every factor, the most effective factor in pattern of spending free time for the ladies is related to cyberspace and shopping. Conclusion; Kashanian women have a positive attitude towards the formation of leisure spaces for women and have stated that if a women's park is built near their place of residence, they will definitely go there to spend their leisure time.

    Keywords: ladies’ park, Gender, Leisure time, free time areas, Kashan
  • Mojdeh Zarifi *, Eghbal Zarei, Samaneh Najarpourian Pages 523-545
    Introduction

    Marital commitment leads to the sustainability of marital relationship and their quality of life. Therefore, the present study has been conducted to predict marital commitment based on emotional intelligence and attachment style with interpersonal intermediary mediation in couples.

    Method

    The statistical population of this research was all employees of Hormozgan Steel Company in 1397. According to the study type, which is descriptive and correlational and path analysis, 350 people were selected by random sampling method. Data collection tools in this study were Marital Engagement Questionnaire (MCQ), Emotional Intelligence Scale (EIS), Adult Attachment Style Scale (AAS), and Interpersonal Process Scale (IPS). To analyze the data at the descriptive level, the statistical characteristics such as mean and standard deviation, and the inferential level of Pearson correlation tests, simple and multiple regression analysis were used in a synchronous and path analysis.

    Findings

    The findings of this study showed that emotional intelligence and attachment styles as well as interpersonal processing each directly had predictive power of marital commitment. Also, emotional intelligence and attachment styles were mediated by interprocessing of predictive power of commitment Have a marriage (P <0.05).

    Discussion

    Based on the results, it can be stated that marital commitment based on emotional intelligence and attachment style is predictable by interprofessional mediation. Therefore, considering these factors, it is possible to increase the couples' commitment to each other. Finally, they increased their satisfaction with marital life.

    Keywords: Marital Engagement, Emotional Intelligence, attachment style, Inter-processing
  • Seyed Aziz Rafati Asl, Shahla Kazemipour *, Somayehsadat Shafiei Pages 546-573

    Problem statement: Each member of the family goes through a very painful experience after the collapse of the family due to divorce. From these families, sometimes children are left who are exposed to various injuries and tensions and they need support, therefore it is necessary to pay attention to its study. Objective of the research: The present study was conducted in the field of education and research to policy-makers. It intends to provide a scientific basis for future studies in order to support family members (children) suffering from divorce

    Methodology

    The present study is a qualitative and data-based method. The participants were 26 children of divorced families who were selected according to their theoretical competence and the use of purposive sampling. Also, semi-structured interviews were used as a tool for collecting research data and the data were analyzed according to a procedure based on the basic theory in three stages of open, selective and axial coding. Findings and Main

    Results

    The results of data analysis of children of divorced families Five determinants of support in line including; 1) Fear of social exclusion and interpellation, 2- Financial threat, 3) Inefficiency and institutional malfunction, 4) Weakness of education, skills and counseling, 5) Threat of stability of the situation has been revealed. Also, the storytelling of supportive policy for the children of divorced families are presented based on the identified and analyzed factors, which can be achieved at the end of the findings in the form of the final model of the research.

    Keywords: children of divorce, injuries, protectionist policy, emotional crisis, co-occurrence of crises
  • Leila Zoghi *, Bita Ajilchi, Mehdi Shahreza Gomasaei, Ahmadreza Etemadi, Fatemeh Mashhadi Gholamali Pages 574-596
    Background and Aim

    Internet addiction has become a serious public health problem in world Wilde. Recent studies indicate an increasing trend of this addiction among married women. Therefore, the present study was conducted to predict Internet addiction based on the variables of loneliness and sleep quality mediated by emotion regulation in married women.

    Method

    The present study was a descriptive correlation with the structural equation method. The statistical population of the study was married women in Tehran, 363 of who were selected by convenience sampling. Data collection tools included the Davis Internet Addiction Questionnaire (2001), short form of the DiTommasso et al (2004) for Adult Socio-Emotional Feeling of Loneliness Scale, the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (1989), and the Grass & John Emotion Regulation Questionnaire (2003).

    Findings

    Data analysis using structural equation analysis with correlation, regression and path analysis showed that the research model has a goodness of fit. All direct and indirect relationships were confirmed and it was found that the variables of feeling lonely and sleep quality, with the mediation of emotion regulation, can predict Internet addiction in married women (P <0.05).

    Results

    According to the findings, it seems that the necessary training for the optimal use of the Internet, measures to reduce feelings of loneliness by improving interpersonal relationships, especially in marital relationships, increasing sleep quality through sleep health education, and improving strategies Emotion regulation through proper control and expression of emotions in married women should be considered.

    Keywords: Internet Addiction, Sleep Quality, Loneliness, emotion regulation, married women