فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 32 (زمستان 1399)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 32 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه کاظمی نجف آبادی* صفحات 1-19
    استعاره در گفتمان دینی ابزاری پویا برای سازماند هی مفاهیم انتزاعی به شمار می رود. زبان دین، زبانی استعاری است؛ چراکه تصویر استعاری، مبتنی بر نوعی روشن گری مفهومی است که در بیان ادراک های شهودی و نیز شناخت لایه های مفهومی مقولات انتزاعی که در تفکر دینی به وفور یافت می شود، بستری مناسب فراهم می آورد. «قلب» نیز از جمله مقولات انتزاعی است که در آیات و روایات بسیاری با تکیه بر زبان استعاری، جنبه هایی از حقیقت و ماهیت آن تبیین شده است. جایگاه و ارزش «قلب» تا حدی است که در اندیشه و تفکر عرفانی آن را حقیقت و گوهر وجود انسان، و مرکز علم و معرفت دانسته اند و همین امر ضرورت بررسی جهان بینی و اندیشه علوی در مفهوم سازی «قلب» را دوچندان می نماید. بر این اساس، پژوهش حاضر بر پایه نظریه استعاره شناختی لیکاف و جانسون به بررسی دیدگاه امام علی(ع) درباره مفهوم «قلب» پرداخته و سعی بر آن دارد، ابعاد شناختی و ساختار هستی شناختی «قلب» در نهج البلاغه را توصیف نماید. بررسی استعاره های موجود نشان از آن دارد که قلمرو شناختی «قلب» در نهج البلاغه بسیار گسترده است و امام علی(ع) برای تبیین معنای شناختی «قلب» از انواع استعاره های هستی شناختی بهره برده است. مفهوم پردازی «قلب» در نهج البلاغه بیشتر بر مبنای شخصیت بخشی به کمک ویژگی ها و اندام های جسمی، مانند چشم و گوش استوار شده است، پس از آن مظروف پنداری «قلب» از بسامد بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، استعاره هستی شناختی، نهج البلاغه، «قلب»
  • اعظم حسین پور اصل*، سید محمد مهدی جعفری صفحات 21-39
    تقطیع نهج البلاغه همواره زمینه ای را فراهم کرد تا برخی بدون توجه به سایر اجزاء، نظریه هایی تقریر کرده و به نهج البلاغه نسبت دهند. حکمت 467 نهج البلاغه که برخی آن را در مدح خلیفه دوم ذکر کرده اند، در حوزه فضای صدور، سند و دلالت دارای چالش های متعددی است، هم چنان که کلامی دیگر منسوب به علی (ع) در منابع اهل سنت و با معنای مشابه کلامی، نیازمند بررسی صحت و سقم این دیدگاه است؛ مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی دیدگاه ها درباره هر دو کلام و بررسی آراء متعدد، این دو بیان را در راستای هم مورد ارزیابی قرار داده است و نتایج به دست آمده بیانگر این مطلب هستند که منبع نقل سیدرضی در این دوره موجود نیست و کلام ذکر شده در مصادر اهل سنت، دارای اشکالات متعدد ضعف سندی و محتوایی است و نمی تواند مستندی برای نهج البلاغه باشد و آنچه برخی در باب استناد کلام مذکور به نامه حضرت در جریان شهادت محمدبن ابی بکر پنداشته اند، قابلیت استناد ندارد. از سوی دیگر کلام منسوب به عایشه با مضمون دو کلام و با توجه به دیدگاه عده ای از پژوهشگران شیعی، انتساب این سخن به علی (ع) را به شدت دچار تردید می کند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، علی(ع) و خلفا، خلیفه دوم، روایات اهل سنت
  • معصومه زیوری، هادی نوری*، محمدرضا غلامی، ابراهیم قاسمی روشن صفحات 41-60

    پرسش مقاله حاضر این است که کدام نوع دینداری و عدالت اجتماعی در نهج البلاغه به عنوان منبع اصلی اندیشه علی(ع) تبلور یافته است؟ روش پژوهش تحلیل محتوای قیاسی یا جهت دار است که در آن متغیرهای دینداری و عدالت اجتماعی بر مبنای نظریه های یینگر و راسینسکی تعریف عملیاتی شدند. دینداری بر اساس سه مقوله ستیزنده، پذیرنده و گریزنده تعریف شد که برای هر کدام یک کد به ترتیب واکنش رادیکال، برادری و رفاقت، و آخرت گرایی استخراج شد. عدالت اجتماعی به سه مقوله سوسیالیستی، لیبرالیستی و ترکیبی تقسیم گردید که برای هر کدام یک کد به ترتیب برابری، شایستگی فردی و انصاف مشخص گردید. از میان خطبه ها، نامه ها و حکمت های نهج البلاغه تعداد 77 عبارتشامل 37 مورد مرتبط با دینداری و 40 مورد مرتبط با عدالت استخراج شد تا مطابق مفاهیم و مقولات نظری رمزگذاری شوند. یافته های پژوهش نشان می دهد که دینداری گریزنده با 20 مورد از بیشترین فراوانی در نهج البلاغه برخوردار است و در مرتبه بعد دینداری پذیرنده با 11 مورد و دینداری ستیزنده با 6 مورد قرار دارند که نشان می دهد نگرش امام علی به دین از تفکر رادیکال فاصله دارد. همچنین عدالت تلفیقی با 17 مورد و عدالت لیبرالیستی با 14 مورد به ترتیب دارای بیشترین فراوانی هستند و عدالت سوسیالیستی با 9 مورد در مرتبه سوم قرار دارد. بدین ترتیب، دیدگاه علی(ع) نسبت به دینداری و عدالت اجتماعی با هم هماهنگ است از این جهت که با دور شدن از تفکرات رادیکال مذهبی و سیاست های یک جانبه لیبرالیستی و سوسیالیستی در جهت توازن زندگی این جهانی و آن جهانی حرکت می کند.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، نهج البلاغه، دینداری، امام علی(ع)، تحلیل محتوا
  • احمد رضوانی مفرد*، انسیه نور احمدی صفحات 61-80

    افراد دارای معلولیت به عنوان قشر عظیمی از جمعیت جهان برای بهبود شرایط زندگی شان، نیازمند اعمال تبعیض های مثبت می باشند. ازاین رو جهت تضمین بهره مندی این افراد از حقوق و آزادی های اساسی، سال 1396 قانون حمایت از حقوق معلولان به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. در این پژوهش با نگاهی به نامه امام علی (ع) به مالک اشتر نحوه حمایت حقوقی حاکم اسلامی را از این قشر آسیب پذیر جامعه با قانون حمایت از معلولان در ایران مورد بررسی قرار می دهیم.  مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای مفاهیم موجود در متن نامه امام علی (ع) که ناظر بر مفهوم افراد دارای معلولیت و توانخواه در گذشته بوده را مورد مطالعه قرار داده و سپس به عنوان الگویی برای جوامع و حکومت های اسلامی مهمترین اصول اندیشه های حقوقی امام را در ارتباط با افراد دارای معلولیت در سه اصل: 1. الزام آوربودن رعایت حقوق افراد دارای معلولیت، 2. فراگیری حقوق نسبت ایشان و 3. حفظ کرامت انسانی مورد بررسی قرار داده است.     نتایج حاکی از آن است که عناوین موجود در متن نامه را حتی اگر نتوانیم از لحاظ مفهومی توسعه داده و بر معلولان منطبق سازیم ولی از جهت مصداقی هیچ شکی وجود ندارد که عناوین این گروه نیازمند را در برگرفته و لذا احکام بیان شده توسط امام شامل این قشر آسیب پذیر جامعه می گردد. رعایت اصول فوق، نویدبخش یک جامعه اسلامی است؛ که در آن حقوق افراد مطابق با کرامت ذاتی آن ها تامین گردیده و همه مردم در برابر قانون یکسان تلقی می شوند.

    کلیدواژگان: افراد دارای معلولیت، حقوق اختصاصی معلولان، قانون حمایت از معلولان، نامه امام علی به مالک اشتر
  • مهدیه اسماعیلی، کبری خسروی*، علی نظری صفحات 81-97

    نوع نگرش امام علی(ع) به زن، ازجمله مهم ترین و بحث برانگیزترین موضوعات نهج البلاغه است که تاکنون صاحب نظران بسیاری را به قلم فرسایی وا داشته است که نظرات اغلب آنان با یکدیگر و چه بسا با حقیقت، فاصله بسیار دارد. در این مقاله که به دو شیوه توصیفی و تحلیل محتوایی انجام شده، دیدگاه محققان و ایده پردازان در اغلب شروح نهج البلاغه و نیز کتاب ها و مقالات علمی، بررسی و گونه شناسی شده و در چهار گروه فکری قرار گرفته اند: گروه اول سخنان امام علی(ع) را حمل به ظاهر کرده اند؛ گروه دوم با ارایه دلایلی به توجیه منطقی سخنان حضرت پرداخته اند؛ گروه دیگر انتساب کلام به حضرت را منتفی می دانند و گروه چهارم با نگاهی سطحی، به امام علی(ع) نسبت زن ستیزی داده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که محیط جغرافیایی و شرایط زمانی، اجتماعی و دینی در شیوه تبیین کلام امام(ع) اثرگذار بوده است. با وجود شرح ها و پژوهش های فراوان، جنبه نوآوری در برخی از آن ها کم و یا حتی در برخی موارد تکرار سخن شارحان پیشین است. در این میان نظرات شارحان معاصر نسبت به زن منطقی تر بوده و افراط وتفریط کمتری در آن ها به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، گونه شناسی، مساله زن، شروح نهج البلاغه، پژوهش های علمی
  • علینقی لزگی*، رضا جعفری صفحات 99-119

    نیروهای مسلح هر کشور در حفظ امنیت و خنثی نمودن تهدیدات بالفعل و بالقوه دشمنان، نقشی حیاتی برعهده داشته و فرماند هان نظامی در هدایت و اثربخشی این نیروها، از جایگاهی ویژه برخوردارند که برای پیشبرد اهداف نظامی، متناسب با باورها و ارزش های ملی مکتبی خود، مولفه های روشی خاصی به کارمی گیرند و مساله اصلی پژوهش حاضر، استخراج و ارایه این مولفه ها از نهج البلاغه بوده است. بنابراین، هدف اساسی پژوهش، کشف مولفه های روشی مدیریت نظامی نهج البلاغه به منظور تسری معارف علوی در متون آموزشی نظامی و نهادینه کردن این آموزه ها در روح و جان آحاد نیروهای مسلح کشور و عملیاتی کردن آن ها می باشد. روش انجام کار از نوع تحلیل مضمون بوده به گونه ای که ابتدا با مطالعه ی متن نهج البلاغه، اطلاعات مرتبط با مدیریت نظامی، فیش برداری و سپس به صورت مفهومی کدگذاری شده اند. به این ترتیب، 112 کد مفهومی کشف و با ترکیب مفاهیم هم مضمون، 17 مولفه؛ امر به معروف و نهی از منکر، مشورت با افراد متخصص، برنامه ریزی، سازماندهی هدفمند، ایجادوافزایش انگیزه، چاره اندیشی، ارزیابی، مدارا همراه با قاطعیت، دلسوزی و مهربانی، حق مداری و قانون گرایی، ترغیب به کار، پرهیز از جنگ افروزی، تشویق و تنبیه به موقع، رسیدگی به مشکلات اقتصادی زیردستان، عذرپذیری، جاذبه ودافعه، رفتار نیک با فرمانبران تشکیل و در نهایت، با محاسبه ی کمی مولفه ها با نرم افزار spss، از جهت فراوانی مفاهیم، درصد فراوانی نسبی و درصد فراوانی تجمعی کدهای مفهومی تشکیل دهنده آن ها، این نتایج حاصل گردید: مولفه امر به معروف و نهی از منکر با فراوانی 12/5 درصد، بیشترین فراوانی و مولفه های مدارا همراه با قاطعیت، ارزیابی و ارزشیابی و چاره اندیشی در حوادث، با فراوانی 2/7 درصد، کمترین فراوانی را دارابوده اند.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، مولفه های روشی، مدیریت نظامی، فرماندهی
  • ابوالقاسم یعقوبی*، اکبر عروتی موفق، حسین نادری پور صفحات 121-141

    خرد و خردمندی از پربسامدترین واژه ها در قالب های مختلف اشتقاقی در نهج البلاغه است که موضوع های گوناگونی چون: دانش، بینش، خودتنظیمی، انگیزش، کارکرد اجتماعی و اخلاق را در بردارند. در این میان امام علی(ع) با بهره مندی از دانش الهی و برای ارتقاء جایگاه انسانی، اشکال مختلف خردورزی را در سخنان خویش به کار گرفته است تا تصاویری اثرگذار در ذهن انسان ایجاد کند. لذا این موضوع در آموزه های اسلامی، به ویژه نهج البلاغه مورد تاکید قرار گرفته است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با هدف واکاوی مفهوم خرد و ویژگی های افراد خردمند در پرتو نهج البلاغه انجام شده است. نتیجه این مطالعه حاکی از آن است که دیدگاه و نگرش امام علی(ع) به مبحث خرد و ویژگی های افراد خردمند کاملا مطابق با معیارهای شناخته شده در این زمینه می باشد و تعقل، بینش، تامل، مدیریت زندگی و یادآوری که از اهداف و موضوعات مهم خرد است، مورد اهتمام امام علی(ع) نیز واقع شده است. همچنین نتایج این تحقیق نشان می دهد که، میانه روی، گشودگی به تجارب، دوستی با دانایان، مشورت کردن، دوراندیشی، بصیرت، پرهیز از بیهوده گویی، آگاهی، یقین و کسب دانش، بارزترین ویژگی های افراد خردمند از منظر نهج البلاغه است.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، خرد، خردمند، عقل
|
  • Somayye Kazemi Najafabadi * Pages 1-19
    Metaphor in religious discourse is a dynamic tool for organizing abstract concepts. The language of religion is a metaphorical language, because religious thought has a metaphorical character. Actually, conceptual metaphor provides proper hospitalization in expressing intuitive perceptions and understanding the conceptual layers of abstract concepts. The "heart" is one of the abstract concepts which has been explained in many verses and traditions. Due to the importance and position of the heart, this study has investigated Imam Ali's viewpoint on the concept of "Heart" and aimed to describe the cognitive dimensions and conceptual structure of the "heart" to integrate the conceptual system of the audience. The results show that cognitive realm of the "heart" in Nahj al-Balagha is vast. The Imam has used a variety of ontological metaphors to explain the cognitive meaning of the "heart". The metaphors of "heart" in Nahj al-Balagha are more based on the domain of "heart is human" and "The heart is the container".
    Keywords: Nahj al-Balagha, heart, Conceptual Metaphor, Ontological Metaphor
  • Azam Hosseinpourasl *, Sayyed Mohammad Mahdi Jafari Pages 21-39
    Nahj al-balaghah fragmentation affords always a background that some of groups report theories notwithstanding to another components to Nahj al-balaghah and put it. 467th Wisdom of Nahj al-balaghah that some of groups mention it about second caliph's praise has different contentions in area of space issuance, documentary, and brokerage. As another speech, attributed to Ali (a) in sources of Sunni and with verbal similar meaning wants to assess. This article appraise’s both speech. Consequences as follows: aforementioned source in explanation of Nahj al-balaghah of Ibn e Ab e l Hadid dos not remain in present time and this speech has different problems in weakness in contention and documentary and can't citing to the Nahj al-balaghah. Further more another speech is that attributed to Ayeshe in second caliph's praise and it doubts attributed speech to Ali (a) according to some of Shiite researchers's point of view.
    Keywords: Nahj al-Balagah, Ali (a), caliphs, Second caliph, Hadithes of sunni. The credit of discourse
  • Masoumeh Zivari, Hadi Noori *, Mohammad Reza Gholami, Ebrahim Ghasemi Rooshan Pages 41-60

    The question of this paper is what kind of religiosity and social justice in Nahj al-Balaghah as the main source of Imam Ali's thoughts?  The methodology of the study is the analysis of deductive or directed content where religiosity and social justice variables are defined based on Yinger and Rasinski theories. Religiosity was defined based on three categories of fighting, acceptor, and escaper which was extracted for each of them a radical reaction, brotherhood and comradeship, and hereafter. Social justice was divided into three categories of socialist, liberalist and composite categories, which were defined as equal rights, personal competencies and justice respectively. Among the sermons, letters and wisdoms of Nahj al-Balaghah, 77 phrases including 37 items related to religiosity and 40 items related to justice were extracted to be coded according to theoretical concepts and categories. Findings show that escaping religiosity with 20 cases has the highest frequency in Nahj al-Balaghah, followed by accepting religiosity with 11 cases and militant religiosity with 6 cases, which shows that Imam Ali's attitude towards religion is far from radical thinking. Combined justice with 17 cases and liberal justice with 14 cases have the highest frequency, respectively, and socialist justice with 9 cases is in the third place. Thus, Ali (AS)'s view of religiosity and social justice is in harmony with each other, moving away from radical religious ideas and unilateral liberal and socialist policies in order to balance the life of this world and the next.

    Keywords: social justice, Nahj al-Balaghah, religiosity, Imam Ali, content analysis
  • Ahmad Rezvani Mofrad *, Ensiea Nour Ahmadi Pages 61-80

    People with disabilities, as a large segment of the world's population, need positive discrimination to improve their living conditions. Therefore, in order to guarantee the enjoyment of these people of their fundamental rights and freedoms, in 1396, the Law on the Protection of the Rights of the Disabled was approved by the Islamic Consultative Assembly. In this study, looking at the letter of Imam Ali (AS) to Malik Ashtar, we examine the manner of legal protection of the Islamic ruler from this vulnerable segment of society with the law for the protection of the disabled in Iran. he present article uses a descriptive-analytical method and using the library data of the concepts in the text of Imam Ali's (AS) letter, which looks at the concept of people with disabilities in the past, and then as a model for Islamic societies and governments. The most important principles of Imam's legal thoughts in relation to people with disabilities in three principles: 1. Mandatory observance of the rights of people with disabilities, 2. Learning the rights of their relatives 3. Preservation of human dignity has been examined. The results indicate that even if we can not conceptually develop the titles in the text of the letter and adapt them to the disabled, but there is no doubt that the titles of this group include the needy and therefore the rulings expressed by the Imam include this It becomes the vulnerable stratum of society. Observance of the above principles is promising for an Islamic society; In which the rights of individuals are guaranteed in accordance with their inherent dignity and all people are treated as equal before the law

    Keywords: People with Disabilities, Special Rights of the Disabled, Law on the Protection of the Disabled, Imam Ali's letter to Malik Ashtar
  • Mahdieh Esmaili, Kobra Khosravi *, Ali Nazari Pages 81-97

    One of the most controversial topics giving rise to works by numerous scholars, with different and at times far-from-truth takes, has been Imām Ali's view on women. This paper with its prescriptive-analytic-contentual approach has taken into account different commentaries and scholars' views. In order to analyse books and the related papers published in the field typologically, four different intellectual trends have been recognized, namely: first, those who have had an exoteric interpretation of what Imām Ali has said. Second, those who have tried to argue and come up with their logical justifications. Third, those who deny attributing the words to Imām Ali. Fourth, those who have superficially taken the Imām as a misogynist. What our study shows that is the fact that spatio_temporal numerous factors including geographical, spatio_temporal, social and religious ones have had their impact on the way the Imām's words were interpreted. Despite the innumerable commentaries and studies, a lack of innovation and even in some cases only a repetition of the past ones is palpable. In comparison, contemporary commentators' views on women have been more logical and without taking the issue to extremes.

    Keywords: Imām Ali (Pbh), Nahj al-balāghah, typology, Women issue, Nahj al-balāghah Commentaries, Scientific researches
  • Alinaghi Lezgi *, Reza Jafari Pages 99-119

    The armed forces of each country have a vital role to play in maintaining security and thwarting the actual and potential threats of enemies and military commanders have a special place in the leadership and effectiveness of these forces which use special mental components to advance military goals,in accordance with their national and scholastic beliefs and values, use special methodological components and the main problem of the present study has been the extraction and presentation of these components from Nahj albalaghah. Therefore, the basic aim of the research is to discover the methodological components of the military management of Nahj in order to spread alavi knowledge in military training texts and to institutionalize these teachings in the souls of the armed forces of the country and make them operational.The components of"commanding the good and forbidding the evil"with a frequency of 12.5%  had the highest frequency and the components of"tolerance with determination","evaluation"and"solution thinking"with a frequency of 2.7% had the lowest frequency.The method of work is text content analysis in such a way that first by studying the text of Nahj al-Balaghah, information related to military management,receipt and then conceptually coded.Thus,112conceptual codes were discovered and by combining themed concepts,a network of17components was formed and finally,by quantitatively calculating the components in terms of frequency of concepts,relative frequency percentage and cumulative frequency percentage of their constituent concept codes with spss software, the following results were obtained:The components of "commanding the good and forbidding the evil"with a frequency of 12.5%  had the highest frequency and the components of "tolerance with determination", "evaluation" and "solution thinking" with a frequency of 2.7% had the lowest frequency.

    Keywords: Imam Ali, Nahj al-Balaghah, Methodological components, Military management, Command
  • Abolghasem Yaghoobi *, Akbar Orvati Movaffagh, Hossein Naderipour Pages 121-141

    The wisdom andWise is one of the most common words in different derivative frameworks in Nahj Al-balagha which includes a variety of issues such as knowledge, Insight, self-regulation, motivation, social function and moral. Using the high divine knowledge and to promote the position of human being , Imam Ali has used different forms of wisdom in speech and writing to create an impressive image in the mind of the human. This issue has been emphasized in the divine teachings, especially in Nahj Al-balagha. This research is descriptive-analytic, with the aim of exploring the Concept of wisdom and Characteristics of Wise People based on Nahj Al-balagha. The outcome of this article suggests that Imam Ali's Attitude (AS) towards the wisdom and Characteristics of Wise People, is strictly in accordance with recognized standards in this field, And Intellection, Insight, Reflection, life management and reminiscence, as the important objective of the wisdom, is Imam Ali's attention. The outcomes of this investigartion indicate that the outstanding Characteristics of Wise People derived from Nahj Al-balagha are Moderation, Openness to experience, Friendship, Consult, Insight, Awareness, Certainty and Knowledge Acquisition.

    Keywords: Imam Ali, Nahj al-Balagha, Wisdom, wise, reason