فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و سوم شماره 4 (پیاپی 172، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 26
|
  • مرتضی طالبی، ابراهیم خالقی، طیبه توحیدی، زهرا عباسی* صفحات 2472-2481
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی برنامه "مدل ایرانی شناسایی اهدا کنندگان احتمالی" PPDDP (Persian Possible Donor Detection Program) در افزایش تعدا اهدای عضو در موارد مرگ مغزی بود.

    روش کار

    در این مطالعه شبه تجربی که در دانشگاه مشهد به مدت سه سال از سال 1395 تا 1397 اجرا شد مدل PPDDP ابلاغ شده از سوی وزارت بهداشت، توسط کارشناسان برای تمامی مسیولین پیوند اعضا در استان خراسان (حدود 1000 نفر) در دوره های 4 ساعته با اهداف اموزشی شناسایی بیماران، مراقبت صحیح از مرگ مغزی، ارتقای فرهنگ اهدای عضو در راستای افزایش اخذ رضایت، افزایش انگیزه در تیم های مرتبط، افزایش بقای بیماران گیرنده عضو و آشنایی با نحوه تشخیص، تایید و مراقبت از مرگ مغزی اجرا شد و تعداد موارد اهدای عضو قبل و بعد از مداخله اموزشی بررسی گردید.

    نتایج

    بررسی ها نشان داد تعداد موارد مرگ مغزی شناسایی شده مناسب پیوند از 96 مورد در سال 1394به 182 مورد در سال 1397 افزایش پیدا کرده است و تعداد موارد پیوند از 56 مورد در سال 94 به 123 مورد در سال 97 افزایش پیدا کرده است که معادل 11% افزایش بود که از نظر آماری این تفاوت معنادار بود (p=0.04). شاخص PMP (تعداد موارد مرگ مغزی اهداکننده عضو به ازای هر یک میلیون نفر) نیز از 12 در سال 94 به 20 در انتهای سال 97 افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    برگزاری دوره های آموزشی و ایجاد حساسیت در کادر درمانی و جلب حمایتهای مسیولین درمان می تواند اثر بخشی مداخلات را ارتقا بخشد.

    کلیدواژگان: اهداکننده بالقوه، پیوند عضو، مرگ مغزی، پیوند نسوج
  • احسان سلطانی*، وحید جمعه زاده صفحات 2482-2488
    مقدمه

    هرساله افراد زیادی به دلیل سقوط از ارتفاع دچار آسیب می شوند. از آنجاییکه درمان و بازتوانی این بیماران، هزینه های زیادی برای سیستم دارد، تعیین عوامل قابل پیشگیری سقوط مهمترین اقدام برای کاهش این آسیب ها می باشد. در این تحقیق، تلاش شده تا به ارزیابی علل و پیامدهای سقوط پرداخته شود.  

    روش کار

    در این تحقیق با استفاده از آمار توصیفی و جداول فراوانی توام، اطلاعات 700 بیمار از مراجعین به بیمارستان طالقانی مشهد در سال 1397 که دچار آسیب های ناشی از سقوط شده اند بررسی گردید.  

    نتایج

    بر اساس نتایج بدست آمده 24.2% علل سقوط سانحه خانگی، 20.14% سانحه صنعتی و 25.7 درصد نیز بدلیل عدم رعایت موارد ایمنی شغلی بوده است. 63% از بیماران در طی روند درمان نیاز به عمل جراحی داشته و 3.1% از حادثه دیدگان نیز متاسفانه فوت کرده اند. 73 درصد از موارد سقوط مورد بررسی قابل پیشگیری بوده اند که با توجه به هزینه 722.23  دلاری برای درمان هر کدام ، عملا این هزینه ها قابل حفظ است. از طرفی 68.1% از بیماران سن زیر 40 سال داشته اند که خود نشان دهنده این موضوع است که پیشگیری از سقوط نقش مهمی در محافظت از قشر فعال جامعه دارد.   بحث: سقوط از ارتفاع در تمام دنیا یکی از علل مهم، شایع، هزینه بر و در عین حال قابل پیشگیری ترما می باشد. بدلیل آسیب های وارده به مغز و ستون فقرات، احتمال ناتوانی و از کار افتادگی دایمی و یا طولانی مدت در این دسته از تروماها شایع بوده و لذا علاوه بر هزینه درمان عواقب اقتصادی و اجتماعی آن تا مدتها در جامعه وجود دارد.  

    نتیجه گیری

    بدلیل اینکه عمده موارد سقوط قابل پیشگیری است، می توان با آموزش و تهیه تجهیزات لازم برای پیشگیری از سقوط، از ایجاد این هزینه های اجتماعی و اقتصادی پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: سقوط از ارتفاع، علل سقوط، آسیب های وارده ناشی از سقوط، پیامدهای مالی ناشی از سقوط
  • زهره غفاری جاهد، ناصر امینی*، عزت دیره، کامران میرزایی صفحات 2490-2500
    مقدمه

    بیماری های گوارشی بار اقتصادی و فشار روانی زیادی را به جامعه و سیستم بهداشتی و درمانی تحمیل می کنند. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر ادراک درد و کمال‏گرایی مردان مبتلا به سندرم روده تحریک‏پذیر انجام شد.

    روش کار

    پژوهش نیمه‏آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی بیماران مرد مبتلا به سندرم روده تحریک‏پذیر مراجعه‏کننده به بیمارستان میلاد شهر تهران در سال 98-1397 تشکیل داد. با روش نمونه‏گیری در دسترس و مبتنی بر هدف تعداد 30 نفر انتخاب و به شیوه تصادفی‏سازی در دو گروه مساوی 30 نفری جایگزین شدند. گردآوری داده‏ها با کمک فرم تجدیدنظر شده درد مک گیل و پرسشنامه باور غیرمنطقی جونز انجام شد. داده‏ها با کمک روش‏های آمار توصیفی (میانگین و انحراف‏معیار)، آزمون‏های مربوط به رعایت پیش فرض‏های آماری و واریانس با اندازه‏گیری مکرر با نرم‏افزار آماری SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون بین میانگین نمره کل کمال گرایی و ادراک درد در افراد دو گروه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). این تفاوت در مرحله پیگیری سه ماهه نیز پابرجا بود (05/0>P). نتیجه‏گیری: یافته‏های این مطالعه می‏تواند چشم‏انداز امیدوارکننده‏ای از اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر سازه‏های روان‏شناختی مبتلایان به بیماری مزمن طبی به ویژه سندرم روده تحریک‏پذیر ترسیم نماید.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، کمال گرایی، ادراک درد، سندرم روده تحریک‏پذیر
  • حمیدرضا طاهری، الهه تیموری*، علیرضا صابری کاخکی صفحات 2501-2513
    مقدمه

    ام اس یک بیماری مزمن سیستم عصبی مرکزی است که دراثر تخریب غلاف میلین،انتقال پیامهای عصبی صادر شده توسط مغز به عضلات مختل می شود.مخچه از شایعترین نواحی مغزی است که در این بیماری دچار آسیب شده که موجب عدم تعادل و آتاکسی میگردد.اخیرا مطالعات نشان داده یک نوع روش مداخله تعدیل کننده عصبی باعنوان تحریک مغز از ورای جمجمه با استفاده از جریان الکتریکی ضعیف (2-1 میلی آمپر) موجب تعدیل فعالیت نورونها در مغز میشود.بنابراین هدف اصلی مطالعه حاضر تاثیر تحریک مخچه برکنترل پاسچر بیماران ام اس بود.

    روش کار

    نمونه های مطالعه شامل 20 زن مبتلا به ام اس(30 تا 40 سال)که بطور تصادفی به دوگروه تحریک واقعی وساختگی تقسیم شدند.بیماران،تحریک واقعی یا ساختگی را بهمراه تمرینات تعادلی بمدت 20 دقیقه و با شدت جریان 2 میلی آمپر در ناحیه مخچه برای 5 روز متوالی دریافت کردند.جهت ارزیابی کنترل پاسچر از آزمونهای مقیاس تعادلی برگ و آزمون برخاستن و رفتن استفاده شد.ارزیابی ها قبل، بعد و یکماه بعد از مداخله انجام گردید.

    نتایج

    ازآزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری برای بررسی تغییرات درون و بین گروهی استفاده گردید.سطح معنی داری درتمامی آزمون های آماری 05/0 در نظرگرفته شد.نتایج، بهبود نمرات در آزمونهای مقیاس تعادلی برگ و آزمون برخاستن و رفتن را درگروه آزمایش نشان می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد احتمالا تحریک آندی مخچه بتواند موجب بهبود کنترل پاسچر در بیماران مبتلا به ام اس شود اما برای قطعیت بیشتر در این خصوص، نیاز به تحقیقات بیشتری در آینده است.

    کلیدواژگان: تحریک مغز، کنترل پاسچر، مخچه، تمرینات تعادلی، ام اس
  • اکرم آژنده، یاسر کاظم زاده*، علی گرزی، ولی الله شاهدی صفحات 2502-2508
    مقدمه

    استروییدهای آنابولیک-آندروژنیک (AAS) اغلب توسط ورزشکاران به عنوان داروی آنابولیک برای بهبود عملکرد ورزشی مورد استفاده قرار می گیرند، هدف از پژوهش حاضر اثر هشت هفته تمرین مقاومتی و مصرف تستوسترون انانتات بر بیان ژن های BAX و BCL-2 بافت کبد موش های صحرایی ماده می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 24 سر موش ماده با سن 8 هفته و وزن 200 گرم از انستیو پاستور (ایران) تهیه شد. موش ها پس از یک هفته آشناسازی به طور تصادفی به 3 گروه، 1)گروه کنترل (n= 8)، 2)گروه تمرین (n= 8) و 3) گروه تستوسترون+تمرین (n= 8) تقسیم شدند. پروتکل هشت هفته ای تمرین مقاومتی (نردبان 24 پله با وزنه)، پنج روز تمرین در هفته با دو روز استراحت در هفته که در آن وزنه ها، هفته ی اول40 درصد وزن بدن موش های ماده بود و هر هفته 20درصد وزن بدن اضافه شد و دو جلسه در هفته وزن کشی انجام شد. و بعد به موش های گروه تستوسترون، استرویید (تستوسترون انانتات با دوز 20 میلی گرم سه بار در هفته) تزریق شد. از تمام حیوانات با شرایط کاملا مشابه و به دنبال 12 تا 14 ساعت ناشتایی و 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و تزریق تستوسترون، نمونه گیری انجام شد. آنالیز آزمایشگاهی سطوح ژن های BAX و BCL-2 بافت کبد با استفاده از کیت های تجاری ویژه و با روش Real-time PCR تعیین شد.

    نتایج

    تزریق تستوسترون منجر به افزایش معنی دار بیان ژن BAX کبد رت های ماده تمرین کرده مقاومتی شد، هم چنین بیان ژن BCL-2 بافت کبد در اثر مصرف تستوسترون کاهش یافت که این کاهش معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    می توان اذهان داشت که مصرف تستوسترون آپوپتوز را در سلول های کبد ایجاد می کند، که ممکن است از این طریق سبب بروز بیماری های کبدی در موش های صحرایی تمرین کرده مقاومتی شود.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، تستوسترون انانتات، آپوپتوز، آسیب کبد
  • عاطفه فریدونی، پروانه نظرعلی، فهیمه کاظمی* صفحات 2509-2517
    مقدمه
    مصرف مکمل های ورزشی و اثرات آن ها بر عملکرد ورزشکاران نیازمند ارزیابی است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر مکمل یاری ال- سیترولین بر نیتریک اکساید (NO) و لاکتات خون زنان جوان پس از فعالیت ورزشی بیشینه بود.مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح دوسویه کور بود. پس از پر کردن پرسش نامه تندرستی، 24 زن جوان غیر فعال داوطلب با شاخص توده بدنی کمتر از 25 کیلوگرم بر مترمربع به طور تصادفی به دو گروه مکمل (12 نفر) و دارونما (12 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی ها دو بار به آزمایشگاه مراجعه کردند؛ در جلسه اول، اولین نمونه خونی آزمودنی ها پس از انجام پروتکل تمرینی بلافاصله پس از تمرین گرفته شد. آزمودنی ها پس از 5 دقیقه گرم کردن به اجرای پروتکل آزمون تردمیل بروس تا حد واماندگی پرداختند. سپس گروه مکمل به مدت یک هفته پودر ال- سیترولین و دارونما (پودر نشاسته)، 6 گرم در روز مصرف کردند. جلسه دوم، یک هفته بعد در شرایط یکسان با جلسه اول انجام شد. بلافاصله پس از آزمون زمان واماندگی ثبت، نمونه های خونی جمع آوری و سطوح پلاسمایی لاکتات و NO اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه-گیری مکرر با سطح معنی داری 05/0p < استفاده شد.یافته های پژوهش: نتایج نشان داد بین زمان واماندگی، سطوح پلاسمایی لاکتات و NO دو گروه (دارونما و مکمل) در دو جلسه تفاوت معنی داری وجود ندارد.نتیجه گیری: به نظر می رسد مکمل یاری کوتاه مدت ال- سیترولین بر NO و لاکتات خون زنان جوان پس از فعالیت ورزشی بیشینه تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: ال- سیترولین، زمان واماندگی، نیتریک اکساید، لاکتات، آزمون ورزشی بروس
  • جواد نوروزی*، مصطفی صبوری، رحمان سوری، علیرضا صادقی نیکو، بابک هوشمند مقدم صفحات 2518-2528
    مقدمه

    ناکارآمدی کرونوتروپیک به عنوان کاهش پاسخ ضربان قلب به فعالیت ورزشی تعریف می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مزمن مصرف سیگار بر پاسخ کرونوتروپیک به فعالیت ورزشی در مردان میانسال است.

    روش کار

    این مطالعه تحلیلی گذشته نگر بر روی 1045 فرد مراجعه کننده به مرکز پزشکی ورزشی اکسیژن در سال 1398 انجام شد. در مجموع، پرونده 30 مرد سیگاری و 30 مرد غیر سیگاری مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز از پرونده افراد استخراج و از آزمون T مستقل جهت تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد اختلاف معناداری در متغیرهای سن، سطح فعالیت بدنی، حداکثر ضربان قلب پیش بینی شده بر اساس سن، مدت زمان رسیدن به خستگی و تحمل فشار کاری افراد سیگاری و غیرسیگاری وجود نداشت (05/≥ P). ضربان قلب افراد سیگاری در حالت استراحت، در شدت زیر بیشینه و در طول دوره ریکاوری به طور معناداری بالاتر از افراد غیر سیگاری بود (05/≥ P). درصد افزایش ضربان قلب از استراحت تا شدت زیر بیشینه و حداکثر ضربان قلب در افراد سیگاری به طور معناداری کمتر از افراد غیر سیگاری بود (05/≥ P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف سیگار می تواند باعث افزایش ضربان قلب استراحت، کند شدن روند افزایش ضربان قلب در حین فعالیت ورزشی و ناتوانی در رسیدن به حداکثر ضربان قلب پیش بینی شده بر اساس سن شود. علاوه بر آن مصرف سیگار روند کاهش ضربان قلب در طول دوره ریکاوری را کند می کند. این یافته ها نشان دهنده ناکارآمدی کرونوتروپیک در افراد سیگاری

    کلیدواژگان: ناکارآمدی کرونوتروپیک، سیگار، فعالیت وامانده ساز، مردان میانسال
  • زهرا توفیقی، اصغر آقایی*، محسن گل پرور صفحات 2524-2541
    مقدمه و هدف

    بروز بیماری های فیزیولوژیک و مزمن سلامت روان والدین و به خصوص مادران را تحت تاثیر قرار می دهد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی آموزش تاب آوری با تنظیم هیجان بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی شهر شیراز در سال 1396 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس و گمارش تصادفی استفاده شد. پس از انتخاب حجم نمونه و گمارش آنها در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه، گروه های آزمایش مداخلات آموزشی را طی سه ماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1993) و خودکارآمدی (شرر و آدامز، 1982) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که آموزش تاب آوری و تنظیم هیجان بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی موثر بوده است. در حالی که بین اثربخشی این دو روش بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی تفاوت معنادار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان از آموزش تاب آوری و تنظیم هیجان جهت بهبود کیفیت زندگی و خودکارآمدی مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تنظیم هیجان، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، فلج مغزی
  • آتنا گریوانی، تورج صادقی*، حسین کریمی مونقی، احمد زنده دل صفحات 2525-2535
    مقدمه

    برنامه آموزش پزشکی به منظور کسب مهارت ها و ارتقاء وظایف بالینی دانشجویان علوم پزشکی از ضرورت های فرصت های آموزشی است. این مطالعه با هدف تحقیق توسعه و بهبود برنامه آموزش پزشکی عمومی جاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است.

    روش ها

    طراحی برنامه آموزشی براساس مدل پنج مرحله ای ADDIE که شامل تحلیل، طراحی، توسعه، اجرا و ارزشیابی و در هفت گام طراحی و برنامه ریزی گردید .

    نتایج

    مطابق برنامه اجرا شده، در شیوه بازنگری، دروس بصورت ادغام یافته و در4 نیمسال ارایه گردید. همچنین می توان از نتایج بارز این طراحی آموزشی ارایه پزشکی عمومی در 6.5 سال که نسبت به 7 سال کلاسیک اشاره نمود یعنی در شیوه سنتی پزشکی، علوم پایه پزشکی در 5نیمسال و در شیوه بازنگری شده در 4 نیمسال ارایه خواهد شد.

    نتیجه گیری

    پیشرفت تکنولوژی و بروز وقایع و اتفاقات جدید، تغییر در الگوهای آموزشی را بدین جهت می طلبد که با اصلاح و بازنگری روش های گذشته، بتوان فرایند آموزش را پیشتر از گذشته کارآمد تر و اثربخش تر نمود. این بازنگری باعث افزایش میزان یادگیری و به یادسپاری دانشجویان شد،. همچنین این برنامه می تواند بر حسب نیاز توسط تمامی دانشگاه های علوم پزشکی کشور مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، طراحی آموزشی، بازنگری
  • سیروان زارعی*، لیلا قنبری، بهاره کنعانی، شیلان امیری حسینی، امیر زارعی صفحات 2526-2534
    مقدمه

    همودیالیز به عنوان بهبوددهنده ی کیفیت زندگی و کاهنده عوارض نارسایی کلیه، شایع ترین روش درمانی در بیماران کلیوی می باشد. عدم کفایت دیالیز نیز از مهم ترین علل تعیین کننده ناتوانی و مرگ ومیر در بیماران دیالیزی بوده و به علت نبود تصویر روشنی از سطح کفایت دیالیز، مطالعه حاضر با هدف تعیین کفایت دیالیز در بیماران تحت کفایت همودیالیز در بیمارستان شهید بهشتی قروه انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی_تحلیلی و به صورت مقطعی در سال 1398 انجام شد. تعداد نمونه ها، 41 بیمار تحت همودیالیز که بیش از سه ماه از شروع دیالیز آن ها گذشته و به روش سرشماری انتخاب شد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه دموگرافیک محقق ساخته انجام شد. کفایت دیالیز از طریق پارامترهای Kt/v و URR محاسبه گردید. درنهایت داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حداقل و حداکثر شاخص KT/V به ترتیب 24/0 و 12/3، میانگین کل آن در بیماران 43/0±28/1 بود.میانگین URR کل بیماران 23/14±83/66، و کمترین درصد URR،60/12 و بیشترین آن 30/94 درصد بود. میانگین نیتروژن اوره خون قبل از دیالیز 23/0±63/273 و بعد از دیالیز 23/5±17/63 گزارش شد.بحث و

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که بیش از نیمی از بیماران تحت همودیالیز دارای کفایت دیالیز مطلوب بوده؛ اما در 36 درصد بیماران کفایت دیالیز از کارآیی مناسب برخوردار نمی باشند؛ لذا اجرای مداخلاتی در جهت اصلاح مدت زمان دیالیز و جریان خون، نوع صافی و...به عنوان عوامل عمده تاثیرگذار ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: کفایت دیالیز، همودیالیز، KT، V، قروه
  • ایوب توکلیان، محسن ابراهیمی، سید رضا احمدی، مهدی فروغیان، سید رضا حبیب زاده * صفحات 2527-2538
    مقدمه

    انجام رویه رگ گیری و تزریق در کودکان امری بسیار دردناک و اضطراب آور است. قرار گرفتن کودک در معرض درد و اضظراب شدید می تواند سبب ایجاد مشکلات روحی و روانی در کودکان شود. روش های متعددی برای کاهش درد هنگام تزریق در کوردکان وجود دارد. ما در این مطالعه برآنیم تا به بررسی دو روش دارویی و غیر دارویی در کاهش شدت درد در کودکان در هنگام تزریق بپردازیم.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک، تمام مقالات ایرانی چاپ شده به زبان فارسی با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Sid،Medlib ، Google scholar،Magiran و Iran Medex با کلید واژه های فارسی؛ کنترل درد، رگ گیری، تزریق و انحراف فکر در کودکان جست و جو شد. از بین مقالات متعدد بدست آمده، بیست مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    در مطالعات بررسی شده، عمدتا به مقایسه روش های دارویی مانند استفاده از کرم املا و روش های غیر دارویی مانند انحراف فکر(موسیقی، حباب سازی، لمس، طب فشاری، توپ موزیکال، تزریق بر روی عروسک، ماساژ، روش های آرام سازی، تمرین های تنفسی) پرداخته شده بود. در این میان روش های انحراف فکر، رایج ترین روش مورد پژوهش برای کاهش درد هنگام رگ گیری کودکان بوده است. اکثر مطالعات بررسی شده استفاده از روش های غیر دارویی برای کاهش احساس درد کودکان، نتایج مثبتی برای استفاده از این روش ها ارایه دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعات نشان داد که روش های غیر دارویی تاثیر بیشتری در کنترل درد کودکان هنگام تزریق دارد.

    کلیدواژگان: انحراف فکر، کنترل درد، کودکان، رگ گیری، تزریق
  • محمد رضا باقری افسریه ای، عبدالعلی بنایی فر*، سجاد ارشدی، شهرام سهیلی صفحات 2529-2540
    مقدمه

    بیان مولکول‎های چسبان در بافت قلب، به عنوان شاخص مهم برآورد خطر گرفتگی عروق کرونر به شمار می‎رود. از آن جا که فعالیت ورزشی در کاهش علایم بیماری‎های قلبی موثر است،هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی شدید بر بیان ژن ICAM-1, VCAM-1, RAGE در بافت قلب رت‎های چاق دیابتی نوع دو بود.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 14 سر موش صحرایی دیابتی شده نژاد ویستار (میانگین وزن 20±220 گرم)  با رژیم غذایی پرکالری دیابتی به طور تصادفی به دو گروه (کنترل و تمرین هوازی شدید) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی به مدت 6 هفته به تعداد 5 جلسه در هفته در قالب دویدن روی تردمیل با تکرارهای 30 ثانیه‎ای و استراحت فعال 2 دقیقه‎ای بین هر تکرار بود. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی خون گیری انجام شد. نتایج با استفاده از آزمون T مستقل بررسی شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد تمرین هوازی شدید بر بیان ژن  ICAM-1و VCAM-1 تاثیر معناداری دارد(001/0=p). با این حال بر بیان ژنRAGE  تاثیر معناداری نداشت(34/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش معنادار در بیان ژن ICAM-1 و VCAM-1 در بافت قلب رت‎های دیابتی نوع دو در اثر تمرین هوازی شدید، به نظر می‎رسد تمرین هوازی در شرایط دیابت یک روش تاثیر گذار بر کاهش فعالیت آبشار سیگنالینگی مسیرهای پاتوژنز در قلب رت‎های دیابتی نوع دو می‎باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی شدید، بیان ژن RAGE، بیان ژن ICAM-1، بیان ژنVCAM-1، دیابت نوع دو
  • فاطمه شورچی، محمد جعفر جوادی*، مهدی دوایی، نورعلی فرخی صفحات 2534-2549
    مقدمه

    مطالعات مداخله ای مختلفی با هدف کاهش اعتیاد به اینترنت نوجوانان انجام شده است، اما پژوهشی که به سنجش اثربخشی درمان ذهن آگاهی مبتنی بر تعدیل طرحواره‎های ناسازگار  پرداخته باشد، مغفول مانده استاین پژوهش با هدف  سنجش  اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی با توجه به تعدیل طرحواره‎های ناسازگار اولیه در کاهش اعتیاد به اینترنت نوجوانان دختر دبیرستانی  انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون - پیگیری با گروه گواه انجام شد. جامعه پژوهش متشکل از تمامی‎دختران نوجوان  مدارس متوسطه شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه این مطالعه 30 دختر نوجوان بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ (1998) بود. برای گروه آزمایش، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی با توجه به تعدیل طرحواره‎های ناسازگار اولیه (یانگ و مارتین، 2010، تیزدال و همکاران، 2012) در 8 جلسه 90 دقیقه ای برگزار گردید، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج حاکی از آن بود که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی باعث  کاهش اعتیاد به اینترنت و ابعاد آن (صرف زمان بیش از حد، وابستگی برای کسب آرامش روانی، غفلت از زندگی اجتماعی، کنترل عملکرد و غفلت از وظایف شغلی تحصیلی) در مرحله پس آزمون و همین ابعاد به جز غفلت از وظایف شغلی تحصیلی دوره پیگیری شده بودند (01/0> p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده توصیه می گردد روان شناسان و مشاوران از این دو رویکرد درمانی جهت کاهش اعتیاد به اینترنت نوجوانان دختر استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، طرحواره‎های ناسازگار اولیه، اعتیاد به اینترنت، نوجوانان دختر
  • علیرضا کاکاوند، سمیه کشاورز*، هانیه دشت دار، فرهاد شیرمحمدی صفحات 2535-2545
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده و خودبسندگی با بهزیستی روان شناختی از طریق نقش واسطه ای سرمایه روان شناختی در سالمندان مبتلا به بیماری قلبی عروقی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه مردان سالمند مبتلا به بیماری قلبی عروقی مراجعه کننده به بیمارستان های شهر قزوین در سال 1398 بود که به روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند انجام شد. تعداد 230 نفر از بین آنها انتخاب شدند و سپس به چهار پرسشنامه مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران1998، مقیاس خودبسندگی جلالی و همکاران 1388، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف1989 و مقیاس سرمایه روانشناختی لوتانز پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل رگرسیون و روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد بین حمایت اجتماعی ادراک شده و خودبسندگی رابطه معنادار وجود ندارد؛ اما بین حمایت اجتماعی ادراک شده و بهزیستی روان شناختی و بین خودبسندگی و بهزیستی روان شناختی سالمندان ارتباط معنادار وجود دارد؛ سرمایه روانشناختی بین حمایت اجتماعی ادراک شده و بهزیستی روان شناختی نقش متغیر واسطهای ندارد(077/0=β)، اما به عنوان میانجی بین خودبسندگی و بهزیستی روان شناختی عمل می کند(41/2= t و 14/0=β).

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان دهنده نقش موثر حمایت اجتماعی ادراک شده و خودبسندگی و سرمایه روانشناختی در پیشبینی بهزیستی روانشناختی افراد سالمند میباشد و پیشنهاد می گردد که در مداخلات روانشناختی و مشاورهای برای بهبود و ارتقای بهزیستی روانشناختی این افراد مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، بیماری قلبی عروقی، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودبسندگی، سرمایه روانشناختی
  • زهرا مصطفویان*، صبا بزازان، حسین مختاری صفحات 2539-2549
    مقدمه

    توکسوپلاسموز یکی از علل سندروم (TORCH)Toxoplasmosis , Others, Hepatitis B , Rubella Cytomegalovirus , Herpes Simplex Virus در دوران بارداری است که در صورت عدم درمان می تواند باعث ایجاد عوارض شدیدی در جنین و نوزاد شود. هدف این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد زنان باردار در مورد بیماری توکسوپلاسموز در شهر مشهد در سال 1397 بود.

    روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 501 زن باردار مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهری انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ای چند مرحله ای صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها یک پرسشنامه 25 سوالی محقق ساخته شامل اطلاعات عمومی ، عوامل خطر ، علایم ، عوارض ، راه های پیشگیری و عملکرد زنان باردار در مورد بیماری توکسوپلاسموز بود. نحلیل داده ها با نرم افزار SPSS Version 20 و با آزمون های تی و ANOVA و رگسیون خطی صورت گرفت.

    نتایج

    1/31% از زنان باردار اظهار کردند که اطلاعاتی درباره توکسوپلاسموز شنیده یا خوانده اند. آگاهی 417 نفر آنان (2/83%) ضعیف بوده است. در آنالیز چند متغیره، تعداد سقط، درآمد ماهیانه خانوار، سن و تحصیلات زنان باردار با آگاهی آنان درباره توکسوپلاسموز ارتباط معنی دار آماری داشت.(p <0.05)

    نتیجه گیری

    نظر به اینکه در این مطالعه تنها 2/4 % از زنان باردار اطلاعات خوبی درباره بیماری توکسوپلاسموز داشتند ، ضروری است که اهتمام بیشتری در اجرای برنامه های آموزشی جهت بهبود آگاهی زنان باردار توسط مراقبین دوران بارداری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسموز، زنان باردار، آگاهی، عملکرد
  • شهلا شیرانی، زهره رئیسی*، حسنعلی مهرابی، اکرم دهقان صفحات 2550-2562
    مقدمه

    فرسودگی شغلی، آسیب های روان شناختی و هیجانی فراوانی برای کارمندان ایجاد می کند که ضروری است با بکارگیری درمان های روان شناختی مناسب نسبت به کاهش این آسیب ها اقدام شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر روان درستی و انعطاف پذیری روان شناختی کارمندان با فرسودگی شغلی در شرکت آب و فاضلاب انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارمندان دارای فرسودگی شغلی در شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در سال 1398 است که در مجموع 500 نفر می باشند. در این پژوهش تعداد 30 کارمندان دارای فرسودگی شغلی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 کارمند در گروه آزمایش و 15 کارمند در گروه گواه). گروه آزمایش مداخله درمان فراتشخیصی یکپارچه (بارلو و همکاران، 2011) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه فرسودگی شغلی (مسلش و جکسون، 1981)، روان درستی (ریف، 1980) و پرسشنامه انعطاف پذیری روان شناختی (دنیس و وندروال، 2010) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه بر روان درستی و انعطاف پذیری روان شناختی کارمندان با فرسودگی شغلی تاثیر معنادار دارد (p <0/001).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان فراتشخیصی یکپارچه با بهره گیری از فنونی همانند شناسایی هیجان ها، آموزش آگاهی هیجانی، ارزیابی مجدد شناختی، شناسایی الگوهای اجتناب از هیجان و بررسی رفتارهای ناشی از هیجان می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود روان درستی و انعطاف پذیری روان شناختی کارمندان با فرسودگی شغلی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، روان درستی، درمان فراتشخیصی یکپارچه، فرسودگی شغلی
  • نازنین فهیمی، آذر کیامرثی*، رضا کاظمی، محمد نریمانی صفحات 2563-2574
    مقدمه

    به علت پیامدهای متعدد پزشکی و روانی-اجتماعی اضافه وزن در نوجوانان، آموزش و پیشگیری از آنها اهمیت فراوانی دارد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش های ذهن آگاهی و تنظیم هیجان به همراه رژیم غذایی بر انعطاف پذیری روانی و رفتارخودتنظیمی‎نوجوانان دارای اضافه وزن بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون چند گروهی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر دارای اضافه وزن مقطع متوسطه اول شهرستان تنکابن سال تحصیلی 98-99 بودند. روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و با استفاده از شیوه تصادفی در سه گروه آموزش ذهن آگاهی (15=n)، آموزش تنظیم هیجان (15=n)، و گروه کنترل (15=n) قرار گرفتند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه خودتنظیمی‎بروان و همکاران (1991)، پرسشنامه پذیرش و عمل و همکاران (2011) بود. پروتکل آموزش ذهن آگاهی و آموزش تنظیم هیجان (8 جلسه، یکبار در هفته) به مدت 90 دقیقه انجام شد. از تحلیل کوواریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی توکی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آموزش های ذهن آگاهی و تنظیم هیجان به همراه رژیم غذایی بر انعطاف پذیری روانی و رفتارخودتنظیمی‎نوجوانان دارای اضافه وزن موثر است (01/0>p). میانگین انعطاف پذیری، رفتارخودتنظیمی‎و کاهش وزن در گروه آموزش تنظیم هیجان در پایان پس آزمون بالاتر از گروه آموزش ذهن آگاهی و گروه گواه بوده است (01/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می‎رسد که آموزش تنظیم هیجان تاثیر بیشتری بر بهبود انعطاف پذیری، رفتارخودتنظیمی‎و کاهش وزن در مقایسه با آموزش ذهن آگاهی نوجوانان دارای اضافه وزن داشت.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، آموزش تنظیم هیجان، انعطاف پذیری روانی، رفتارخودتنظیمی، اضافه وزن
  • مجتبی ایزدی*، امیرحسین رستمی صفحات 2575-2583
    مقدمه

    شواهد اپیدمیولوژیک از نقش آنتی اکسیدانی بربرین در شرایط استرس اکسیداتیو حکایت دارد. با این وجود، عملکرد آنتی اکسیدانی آن متعاقب انقباضات عضلانی شدید به خوبی مشخص نشده است. مطالعه حاضر با هدف پاسخ برخی شاخص های اکسیدان یا آنتی اکسیدانی به ورزش شدید متعاقب مکمل سازی بربرین انجام می گیرد.

    روش کار

    26 مرد جوان غیر ورزشکار 18 تا 24 سال(15±80 کیلوگرم) به شیوه تصادفی به دو گروه مکمل(13=n) و دارونما(13=n) تقسیم شدند. گروه مکمل یک آزمون ورزشی شدید را متعاقب 10 روز مکمل سازی بربرین(روزانه 1200 میلیگرم) اجرا نمودند و نمونه گیری خون در شرایط قبل، بلافاصله و 1 ساعت پس از توقف آزمون با هدف تعیین پاسخ آنی و تاخیری مالون دی آلدیید(MDA) و کاتالاز(CAT) به بارگیری بربرین و مقایسه با گروه دارونما به عمل آمد. گروه دارونما نیز همین شرایط را اما با مصرف دارونمای مالتودکسترین تجربه نمودند. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس دوسویه با اندازه گیری های مکرر مقایسه شدند.

    نتایج

    تفاوت معنی داری در پاسخ های آنی و تاخیری MDA به مکمل سازی بربرین با گروه دارونما مشاهده شد(05/0>p). به عبارتی، مکمل سازی بربرین به کاهش معنی دار MDA متعاقب آزمون ورزشی شدید در مقایسه با مصرف دارونما منجر شد. با این وجود، پاسخ آنی و تاخیری CAT به آزمون ورزشی تحت تاثیر مکمل سازی بربرین قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    با تاکید بر کاهش MDA می توان نتیجه گیری نمود مکمل سازی بربرین به کاهش اثرات اکسایشی ناشی از اجرای ورزشی شدید در مردان جوان غیر ورزشکار منجر می شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو، بربرین، ورزش شدید
  • سید رضا حبیب زاده، مهدی فروغیان*، حمید اشراقی صفحات 2576-2580

    بروز پنوموسفال در نتیجه تروما، مداخلات جراحی، عفونت ها و بدخیمی ها امکان پذیر بوده که می توانند علایم بالینی متفاوتی بر حسب میزان حجم هوا داشته باشند. در این مطالعه بیماری با پنوموسفال شدید پس از اقدام جراحی اندوسکوپیک بینی معرفی می شود.بیمار آقای 47 ساله ای است که با سردرد شدید و تهوع استفراغ به اورژانس مراجعه نموده است. این سردرد به تدریج طی 2 روز اخیر تشدید یافته که پاسخی به درمان های ضد درد نیز نداشته است. بیمار سابقه عمل جراحی آندوسکوپیک پولیپکتومی سینوس ماگزیلاری از طریق بینی را میدهد که پس از ارزیابی تصویربرداری سی تی اسکن مغزی بیمار پنوموسفال شدید به دنبال این عمل جراحی نشان داد که با درمانهای حمایتی و عمل جراحی ترمیمی علایم بیمار برطرف و بیمار ترخیص گردید.

    نتیجه گیری

    در بیماران با سابقه مداخله جراحی در نواحی سینوس حتما به بروز تظاهرات نورولوژیک و بروز پنوموسفال توجه ویژه داشته باشید.

    کلیدواژگان: پنوموسفال، جراحی آندوسکپی سینوس، سردرد شدید
  • نسرین بوداغی خیاوی*، محمد فیضی زنگیر، ابراهیم دادفر، اسحاق رسولی صفحات 2585-2591
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر فرهنگ سیاسی بر نشخوارهای ذهنی کارکنان بیمارستان های دولتی انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ نوع کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان بیمارستان های دولتی استان اردبیل استکه با استفاده از فرمول کوکران 351 نفر به عنوان شرکت کنندگان تحقیق انتخاب شدند که برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل نشخوار فکری نالن-هوکسما و مورو و پرسشنامه فرهنگ سیاسی امام جمعه زاده و همکاران بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و روش مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که فرهنگ سیاسی با نشخوار فکری ارتباط معنادار غیرمستقیم دارد (01/0>P، 342/0- r=). نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری نیز نشان می دهد فرهنگ سیاسی بر نشخوار فکری با نمره آماره (12/9 t =) در سطح معنی داری 01/0 اثر دارد. در رابطه با خرده مقیاس ها نیز نتایج نشان می دهد که هر سه مولفه سمت گیری شناختی (01/0>P، 342/0- r=)، سمت گیری احساسی (01/0>P، 342/0- r=)، و سمت گیری ارزیابانه (01/0>P، 402/0- r=) با نشخوار فکری کارکنان بیمارستان های دولتی استان اردبیل رابطه غیر مستقیم دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که به منظور کاهش نشخوارهای فکری و ذهنی کارکنان به فرهنگ سیاسی سازمان نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، رفتار سیاسی، نشخوارهای فکری، کارکنان بیمارستان های دولتی
  • فخر السادات کاظمی، زیبا صفرزاده، نگار صادق اصفهانی، حمیده صمدی * صفحات 2592-2600
    مقدمه

    تعلل ورزی نبود عملکرد خودتنظیمی و گرایش رفتاری در به تاخیر انداختن آنچه برای رسیدن به هدف است. در این راستا،  فرد با وجود آگاهی از پیامدهای ناخوشایند این به تعویق انداختن، شروع یا تکمیل کار را به تعویق انداخته و به صورت ناخودآگاه به این رویه ادامه داده، به صورت یک عادت یا صفت رفتاری درمی آید.. لذا این پژوهش با هدف پیش بینی تعلل ورزی رفتاری با توجه به ویژگی های شخصیتی و خودتنظیمی در افراد 20 تا 40 سال می باشد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی می باشد. روش نمونه گیری تصادفی ساده می باشد و تعداد نمونه آماری 297 است. داده ها با  ابزار گردآوری که شامل : پرسشنامه تعلل ورزی سولومون و روثبلوم (1984)، خودتنظیمی گرتز و رویمر (2004)، وویژگی های شخصیتی 5 عاملی نیو (1976) می باشد،ارزیابی شدند.. ود رنهایت  برای تجزیه و تحلیل داده‎های گردآوری شده از رگرسیون چند گانه استفاده گردیده است.وداده ها با نرم افزار Spssنسخه 22 ارزیابی شدند

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات افراد در دو بعد گشودگی تجربه و همسازی بیشتر از سه بعد دیگر ویژگی های شخصیتی است و از سوی دیگر، نتایج متغیر خودتنظیمی نشان داد میانگین نمرات افراد در دشواری در انجام رفتار بیش از عوامل دیگر  تاثیر معنادار دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج  نشان داد که که چهار بعد برونگرایی، همسازی، ثبات هیجانی، گشودگی تجربه، وظیفه مداری از ویژگی های شخصیتی و پنج بعد پاسخ های هیجانی، دشواری در انجام رفتار، دشواری در کنترل ، فقدان آگاهی و دسترسی محدود با خود تنظیمی ارتباط معناداری دارد.

    کلیدواژگان: تعلل ورزی رفتاری، ویژگی های شخصیتی، خودتنظیمی
  • سید پیمان حسینی *، فائزه گنج بخش صفحات 2601-2608
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که عملکرد ورزشی ورزشکاران به توانایی حفظ و تولید بازده بالایی از انرژی در واحد زمان بستگی دارد؛ بنابراین هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر 8 هفته تمرینات  مقاومتی همراه با مصرف مکمل جینسینگ بر ترکیب بدن، قدرت عضلانی و استرس اکسیداتیو مردان ورزشکار می‎باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه آماری شامل ورزشکاران پرورش اندام کار 20 تا 25 سال می باشند که به باشگاه ورزشی توان شهر گرگان در سال 1399 مراجعه نمودند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و براساس معیارهای ورود و خروج پژوهش، تعداد 30 نفر واجد شرایط به طور هدفمند شناسایی شده به صورت تصادفی به 2 گروه 15 نفری گمارده شدند. از نوارمتری استاندارد، ترازوی سکا جهت ازیابی ها استفاده گردید. تعیین سطح سرمی‎مالدون دی آلدهید با استفاده از دستگاه فلوریمتری و ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم نیز با استفاده از روش فارپ صورت گرفت. گروه ها به مدت 6 هفته و هر هفته 3 جلسه به تمرین چرداختند. در این پژوهش از نرم افزار آماری SPSS نسخه 25 نیز برای تجزیه و تحلیل داده ها و همچنین آزمون t وابسته و مستقل استفاده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که بین میانگین های  پس آزمون تمامی‎متغیرها در دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد (001/0≥ P). همچنین تمرینات  مقاومتی به تنها و همراه با مصرف مکمل جینسینگ بر تمامی‎متغیرها به غیر از نسبت دور کمر به باسن گروه تمرین مقاومتی+جینسینگ  معنی دار می‎باشد و از نظر آماری معنی دار  می‎باشد (001/0≥ P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که استفاده از مکمل جینسینگ به همراه تمرینات مقاومتی نسبت به تمرینات  مقاومتی به تنهایی تاثیر مضاعف بر متغیرهای تحقیق نداشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، مکمل جینسینگ، ترکیب بدن، قدرت عضلانی، استرس اکسیداتیو
  • کورش قنبری، مسعود پورکیانی*، سنجر سلاجقه صفحات 2608-2618
    مقدمه

    حوزه مدیریت منابع انسانی و ساختار سازمانی در چارچوب مسایل ارزشیابی عملکرد در مواجهه با طرح تحول سلامت می باشد. بنابراین هدف از پژوهش، طراحی الگوی توسعه ساختار و منابع انسانی در دانشگاه علوم پزشکی فارس بر اساس نیاز برنامه های طرح تحول سلامت و مقایسه و مزایای آن با برنامه های قبل می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی، مبتنی بر روش های توصیفی- همبستگی بوده و در قالب مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری تمامی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان فارس می باشد. نمونه آماری را 328 نفر (179 نفر مرد و 149 نفر زن) تشکیل دادند. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. ابزار تحقیق پرسشنامه استاندارد محقق ساخته بود. اعتبار صوری سوالات با نظر خبرگان و اعتبار سازه نیز با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی تایید گردید. پایایی سوالات نیز به روش آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که رابطه طراحی و توسعه مدل مدیریت منابع انسانی و ساختار سازمانی با برنامه طرح تحول سلامت در دانشگاه علوم پزشکی فارس مورد تایید قرار گرفت. سایر نتایج، حاکی از رتبه ابعاد و شاخص های مطرح شده و نیز برازش و درجه تقریب مناسب مدل در جامعه مورد مطالعه است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که مدل ارایه شده می تواند در جهت طرح توسعه سلامت و توسعه ساختار سازمانی با توجه مدیریت منابع انسانی راهکاری مناسب باشد.

    کلیدواژگان: توسعه ساختار، منابع انسانی، تحول سلامت
  • مستوره همدان، رضا تسبیح سازان*، علی خادمی صفحات 2619-2632
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، تدوین مدل علی رفتارهای خود آسیب رسان بر اساس سبک های دل بستگی و طرح واره های ناسازگار در دانش آموزان بود.

    روش کار

    روش تحقیق در این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری در این پژوهش تمام دانش آموزان مدارس دوره ی دوم متوسطه استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی 98-97 بود. در این پژوهش، با استفاده از روشخوشه ای چندمرحله ای 214 نفر (99 دختر و 115 پسر) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه آسیب به خود، پرسشنامه دل بستگی کولینز و رید و پرسشنامه طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ و برای تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سبک های دل بستگی و طرح واره های ناسازگار اولیه بر رفتار خود آسیب رسان دارای اثر مثبت و مستقیم می باشند.

    نتیجه گیری

    این یافته ها در درمان و پیشگیری از رفتارهای خود آسیب رسان تلویحات مهمی دارد و می توان از طریق شناسایی سبک های دل بستگی و طرح واره های ناسازگار، آسیب پذیر بودن نسبت به رفتارهای خود آسیبی را در آن ها پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: رفتارهای خود آسیب رسان، سبک های دل بستگی، طرح واره های ناسازگار
  • گیتی شهبازی، مارال مروجی، سمیرا کرامتی، رامین قبادی داود*، سیده مریم نورمحمدی صفحات 2633-2642
    مقدمه

    سرطان پستان شایع ترین سرطان در میان زنان ایرانی می باشد. مقایسه اثر بخشی درمان شناختی-رفتاری و معنادرمانی به شیوه گروهی بر کاهش استرس ادراک شده و ارتقای معنای زندگی در بیماران دارای سرطان پستان بود.

    روش کار

    تحقیق حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل 30نفر از بیماران مراجعه کننده به بخش رادیوتراپی آنکولوژی بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه گواه (10 نفر)، گروه آزمایش اول(10 نفر)، آزمایش دوم(10 نفر) گمارده شدند. ابزار عبارتند از:جلسات گروه درمانی شناختی - رفتاری و معنادرمانی و مقیاس استرس ادراک شده کوهن و مقیاس معنای زندگی. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند.

    نتایج

     یافته ها نشان داد که درمان های شناختی-رفتاری و معنادرمانی بر میانگین نمرات متغیرهای استرس ادراک شده و معنا در زندگی در پس آزمون گروه آزمایش معنادار بوده است.

    نتیجه گیری

    این دو درمان مداخلات مفیدی جهت کاهش استرس ادراک شده و افزایش ارتقای معنای زندگی در بیماران سرطان سینه شد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، معنادرمانی، استرس ادراک شده، ارتقای معنای زندگی، سرطان پستان
  • فریبا بدیع نیا، سیمین بشردوست*، هایده صابری صفحات 2643-2654
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تدوین مدل یابی اضطراب مرگ براساس باور به دنیای عادلانه و همدلی عاطفی با نقش میانجیگری معنویت در افراد میانسال انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع همبستگی با رویکرد مدل ساختاری بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه افراد در دامنه سنی 65- 45 سال مرد و زن مراجعه کننده به خانه سلامت در نیمه اول سال 1397 بودند ، برای مشخص شدن حجم نمونه از روش کلاین استفاده شد و تعداد 464 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های اضطراب مرگ تمپلر(1970) ، باور به دنیای عادلانه (2005)، همدلی عاطفی باتسون(1983) و معنویت (2009) را تکمیل کردند. تحلیل نتایج با استفاده از تحلیل مسیر توسط برنامه AMOS انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد ضریب مسیر غیر مستقیم بین همدلی عاطفی و اضطراب مرگ منفی و در سطح 01/0 معنادار بود(01/0>p، 263/0-=β). و بین باور به دنیای عادلانه و اضطراب مرگ منفی و در سطح 01/0 معنادار است(01/0>p، 159/0-=β). بدین ترتیب چنین نتیجه گیری شد که معنویت رابطه بین همدلی عاطفی و باور به دنیای عادلانه با اضطراب مرگ را به صورت منفی و معنادار میانجیگری می کند.

    نتیجه گیری

    بنابراین به نظر می رسد ترس انسان از مرگ تحت تاثیر عوامل مختلفی چون همدلی عاطفی و باور به دنیای عادلانه است و نیاز به بررسی همه جانبه زندگی فرد ازجنبه های مختلف می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، باور به دنیای عادلانه، همدلی عاطفی، معنویت
|
  • Morteza Talebi Doluee, Ebrahim Khaleghi Beygi, Tayebeh Tohidi, Zahra Abbasi * Pages 2472-2481

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of the Persian Possible Donor Detection Program (PPDDP) to increase the the number of organ donations in brain deaths .

    Methods

    In this quasi-experimental study conducted at Mashhad University for three years from 2016 to 2019, the PPDDP model communicated by the Ministry of Health were performed by the experts in 4-hour courses for all transplant authorities in Khorasan province (About 1000 people) with the goals of patient identification training , proper brain death care, promotion of organ donation culture to increase satisfaction, increase motivation in related teams, increase survival of recipient patients and familiarity with diagnosis, Confirmation and care of brain death and the number of organ donations before and after the educational intervention was evaluated.

    Results

    The number of brain deaths proper for transplantation increased from 96 cases in 2016 to 182 cases in 2019 and the number of transplants increased from 56 cases in 2016 to 123 cases in 2019 so that there was 11% increase with statistically significant difference (p = 0.04). The PMP index (the number of organ donor brain deaths per million people) also increased from 12 in 2016 to 20 at the end of 2019.

    Conclusion

    Conducting training courses and sensitizing the therapists team and gaining support from the authorities can enhance the effectiveness of interventions.

    Keywords: Potential donor, organ transplant, Brain death, tissue transplant
  • Ehsan Soltani *, Vahid Jomehzadeh Pages 2482-2488
    Introduction

    Falling injury is one of the most common reasons of trauma around the world. Unfortunately the socioeconomic consequences of falling are remarkable and it is reasonable to prevent these events versus treatment the patients. The first step to prevent of an accident is recognizing of its reasons. This study was conducted to evaluate the preventable reasons and consequences of falling injury

    Material and Methods

    This is a retrotrespective study which evaluated 700 patients that managed in a tertiary trauma center of North-East of Iran at 2018. Reasons, type of injures, treatments, rehabilitations and their costs were evaluated.

    Results

    According to the results, 24.2% of the causes of falls were domestic accidents, 20.14% were industrial accidents and 25.7% were due to non-observance of occupational safety issues. 63% of patients needed surgery during the treatment process and 3.1% of the victims unfortunately died. 73% of the falls in the study were preventable, which is practically maintainable considering the cost of $ 722.23 for each treatment. On the other hand, 68.1% of patients were under 40 years old, which shows that prevention of falls plays an important role in protecting the active part of the society.

    Conclusion

    Education, close observation of supervisory organization and preparing of personal protective equipments can prevent of falling injury and its consequenceseffectively.

    Keywords: Falling injury, causes of fall, body organ injueis, financial consequences, social consequences
  • Zohre Ghafarijahed, Naser Amini *, Ezat Deyreh, Kamran Mirzaei Pages 2490-2500
    Introduction

    Gastrointestinal diseases impose a great economic burden and psychological pressure on society and the health care system. This study aims to evaluate the effectiveness of compassion-based therapy on pain perception and perfectionism in men with irritable bowel syndrome.

    Materials and Methods

     This was a quasi-experimental study with a pretest, posttest and follow-up design with a control group. The statistical population of the study consisted of all male patients with irritable bowel syndrome referred to Milad Hospital in Tehran in 1397-98. By available and purpose-based sampling method, 30 people were selected and randomly replaced in two equal groups of 30 people. Data were collected using the revised McGill Pain Form and the Jones Irrational Belief Questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation), tests related to statistical presuppositions and repeated measures variance with SPSS statistical software version 26.

    Results

    The results showed that in the post-test stage, there was a statistically significant difference between the mean total score of perfectionism and pain perception in the two groups (P <0.05). This difference was also persistent in the quarterly follow-up phase (P <0.05).

    Conclusion

    The findings of this study can provide a promising outlook for the effectiveness of compassion-based therapy on the psychological structures of patients with chronic medical disease, especially irritable bowel syndrome.

    Keywords: Compassion-based therapy, Perfectionism, Pain perception, Irritable Bowel Syndrome
  • Hamidreza Taheri, Elahe Teymuri *, Alireza Saberi Kakhki Pages 2501-2513
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic disease of the central nervous system in which the myelin of the central nervous system is damaged. One of the areas that are affected in MS is the cerebellum. Disorders in this structure lead to ataxia, imbalance. Recent studies have shown Transcranial direct current stimulation (tDCS) is the application of weak electrical currents (1-2 mA) to modulate the activity of neurons in the brain. However, the main aim of this study was to investigate the effect of cerebellar transcranial direct current stimulation (ctDCS) on postural control in woman with MS.

    Methods

    The study samples were 20 women with MS (30 to 40 years).Patients received sham or real anodal tDCS of cerebellar for 5 consecutive days in a randomized, sham-controlled study. Main Outcome Measures: postural control (Berg Balance Scale (BBS) and Time up and Go (TUG)), were evaluated. The Neuropsychological evaluation was conducted at baseline and immediately after the ctDCS and one month after the completion of the intervention.

    Results

    Repeated-measures ANOVA was used for the intragroup analyses and intergroup analyses. Berg Balance Scale and Time up and Go scores improved in after active anodal tDCS only were improved in intervention group.

    Conclusion

    These preliminary data support the notion that tDCS of the cerebellar combined with balance training improves postural control in women with MS. However Future work has to evaluate potential benefits of cerebellar tDCS on postural control in People with MS.

    Keywords: tDCS, Postural control, Cerebellum, Balance Training, Multiple Sclerosis
  • Akram Azhande, Yaser Kazemzadeh *, Ali Gorzi, Valiollah Shahedi Pages 2502-2508
    Background and Aim

    Anabolic-androgenic steroids are often used by athletes as an anabolic drug to improve athletic performance. The aim of this study was the effect of eight weeks of resistance training and testosterone enanthate consumption on the expression of BAX and BCL-2 genes in liver tissue of female rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 24 female mice aged 8 weeks and weighing 200 g were prepared from Institut Pasteur (Iran). Mice were randomly divided into 3 groups after 1 week of introduction 1) control group (n = 8), 2) exercise group (n = 8) and 3) testosterone + exercise group (n = 8). Eight-week resistance training protocol (24-step ladder with weights), five days of training per week with two days of rest per week, in which weights were 40% of female rats' body weight in the first week and 20% of body weight was added every week and two sessions per week Weighing was performed. The mice in the testosterone group were then injected with a steroid (testosterone enanthate at a dose of 20 mg three times a week). Sampling was performed on all animals with completely similar conditions, followed by 12 to 14 hours of fasting and 72 hours after the last training session and testosterone injection. Laboratory analysis of BAX and BCL-2 gene levels of liver tissue was determined using special commercial kits by real-time PCR.

    Results

    Testosterone injection resulted in a significant increase in the expression of liver BAX gene in resistant female rats. Also, the expression of BCL-2 gene in liver tissue decreased due to testosterone consumption, which was not significant.

    Conclusion

    It can be thought that testosterone consumption causes apoptosis in liver cells, which may lead to liver disease in resistance-trained rats.

    Keywords: Resistance training, Testosterone Enanthate, Apoptosis, Liver damage
  • Atefeh Fereidooni, Parvaneh Nazarali, Fahimeh Kazemi * Pages 2509-2517
    Introduction
    The consumption of sports supplements and their effects on the performance of athletes needs to be evaluated. The purpose of this study was to determine the effects of L-citrulline supplementation on nitric oxide (NO) and blood lactate in young women after a maximal exercise session.Methods & Materials: The research method was quasi-experimental with double blind design. After filling out the health questionnaire, 24 voluntary inactive young women with body mass index less than 25 kg/m2 were randomly divided into two groups (n=12) and placebo (n=12). Subjects visited the laboratory twice; in the first session, the first blood samples were taken immediately after the exercise protocol. After 5 minutes of warm-up, the subjects were performed the Bruce treadmill test protocol to time to exhaustion. Then the supplement group consumed 6 grams daily L-citrulline powder and placebo (starch powder) for one week. The second session was performed one week later in the same conditions as the first session. Immediately after the test, time to exhaustion was recorded, blood samples collected and lactate and NO plasma levels measured. Analysis of variance with repeated measures with significant level p < 0.05 was used for analyzing data.
    Findings
    The results showed that there was no significant difference between time to exhaustion, plasma levels of lactate and NO of two groups (placebo and supplement) in two sessions.Discussion &
    Conclusions
    It seems that acute supplementation of L-citrulline has no effect on nitric NO and blood lactate in young women after a maximal exercise session.
    Keywords: L-citrulline, time to exhaustion, Nitric oxide, Lactate, Bruce exercise test
  • Javad Norouzi *, Mostafa Sabouri, Rahman Soori, Alireza Sadeghi Nikoo, Babak Hooshmand Moghadam Pages 2518-2528
    Introduction

    Chronotropic incompetence is defined as a decrease in the heart rate response to exercise. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the chronic effect of smoking on Chronotropic Response to exhausting exercise in Middle-aged Men.

    Materials and Methods

    This prospective study was performed on 1045 individual referred to oxygen sports medical center in 2019. In total, 30 smoker and 30 non-smoker cases were selected and evaluated. Required information was extracted from the case file. Independent T-test was used for data analysis.

    Results

    There was no significant difference in age, physical activity level, maximum heart rate predicted by age, time to exhaustion and Workload tolerance in smokers and nonsmokers (p < 0.05). Smokers heart rate at rest, during submaximal intensity and recovery was significantly higher than non-smokers (p < 0.05). Percentage of heart rate change from rest to sub-maximal intensity and maximum heart rate in smokers was significantly lower than non-smokers (p < 0.05).

    Conclusion

    Cigarette smoking can increase resting heart rate, blunted heart rate response during exercise, and inability to reach the maximum heart rate predicted by age. In addition, cigarette smoking blunted heart rate response during recovery. These findings indicate chronotropic Incompetence in smokers.

    Keywords: Chronotropic incompetence, Smoking, Exhausting Exercise, Middle-aged men
  • Zahra Tofighi, Aghaei Asghar *, Mohsen Golparvar Pages 2524-2541
    Introduction and purpose

    The emergence of physiologic and chronic diseases influences the parents’ (especially the mothers’) mental health. Therefore the present study was conducted aiming to compare the effectiveness of teaching resilience and emotion regulation on the life quality and self-efficacy of the mothers of the children suffering from cerebral paralysis.

    Material and methods

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population included all the mothers of the children with cerebral paralysis in the city of Shiraz in 2017. Non-probable available sampling method and random replacement were used in the present study. After selecting the sample size and replacing them into experimental and control groups, the experimental group received ninety-minute teaching interventions during three months once a week. The applied questionnaires were life quality questionnaire (World Health Organization, 1993) and self-efficacy (Shrer and Adams, 1980). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Findings

    The data from the study showed that teaching resilience and emotion regulation has been effective on the life quality and self-efficacy of the mothers of the children with cerebral paralysis while there was not observed any significant difference between effectiveness of these two methods on life quality and self-efficacy.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, resilience and emotion regulation training can be used to improve the quality of life and self-efficacy of mothers with children with cerebral palsy.

    Keywords: Resilience, emotion-regulation, Self-efficacy, Life Quality, cerebral paralysis
  • Atena Gerivani, Tooraj Sadeghi *, Hossein Karimi Moonaghi, Ahmad Zendedel Pages 2525-2535
    Introduction

    The medical education program is one of the necessities of educational opportunities in order to acquire skills and improve the clinical duties of medical students. This study was conducted with the aim of researching the development and improvement of the current general medical education program of Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    Design a training program for the Addie five-step model that includes analysis, design, development, implementation and evaluation in seven steps.

    Results

    According to the implemented program, in the revision method, the courses are integrated and presented in 4 semesters. You can also see the obvious results of this design of general medical medical education in 6.5 years, which shows compared to the classic 7 years, ie in the traditional medical method, basic medical sciences will be presented in 5 semesters and in the revised method in 4 semesters.

    Conclusion

    The advancement of technology and the emergence of new events and happenings require a change in educational patterns in order to make the educational process more efficient and effective than before by modifying and reviewing past methods. This review increased the amount of learning and memory of students. Also, this program can be used by all medical universities in the country as needed.

    Keywords: Curriculum, educational design, Revision
  • Sirvan Zareei, Leila Ghanbari, Bahareh Kanani, Shilan Amiri Hoseini, Amir Zarei Pages 2526-2534
    Background and purpose

    Hemodialysis is the most common treatment in renal patients as it improves the quality of life and reduces the complications of renal failure. Insufficient dialysis is one of the most important causes of disability and death in dialysis patients.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2019. The number of samples was 41 patients undergoing hemodialysis selected for dialysis for more than three months and were chosen by the census method. Data were collected through a researcher-made demographic questionnaire. Dialysis adequacy was calculated using Kt /v and URR parameters. Finally, the data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests in SPSS 22 software.

    Finding

    The results showed that the minimum and maximum KT/V index were 0.24 and 3.12, respectively, the mean was 1.28 ±0.The mean total URR of patients was 66.83 ±14.23, and the lowest URR was 12.60, and the highest was 94.30%. Mean blood urea nitrogen was reported to be 273.63± 0.23 before dialysis and 63.17± 5.23 after dialysis.

    Discussion and Conclusion

    The present study showed that more than half of the patients(64%) on hemodialysis had good dialysis adequacy, but in 36% of patients, dialysis adequacy was not sufficient; Therefore, it is necessary to implement interventions to improve the duration of dialysis and blood flow, the type of filter, etc. as the influential primary factors.

    Keywords: Dialysis adequacy, hemodialysis, KT, V, Qorveh
  • Ayoub Tavakolian, Mohsen Ebrahimimn, Seyed Reza Ahmadi, Mahdi Foroughian, Seyed Reza Habibzadeh * Pages 2527-2538
    Introduction

    It is very painful and anxious for children to undergo venous and injection procedures. Exposure to severe pain and anxiety can cause mental health problems in children. There are several ways to reduce pain when injecting cocaine. In this study, we examine both pharmacological and non-pharmacological methods of reducing the severity of pain in children during injection.

    Methods

    In this study, a systematic review of all Iranian articles published in Persian by searching Sid, Medlib, Google scholar, Magiran and Iran Medex databases with Persian keywords; pain control, vein taking, injection and thought diversion Searched in children. Of the many articles, twenty were reviewed.

    Results

    In various studies on the role of pharmacological and non-pharmacological methods such as; use of spelling cream, thought deviation (music, bubble making, touch, acupressure, musical ball, injection on doll, massage, relaxation methods, exercises Respiratory problems, etc., are among the most common methods used for painful procedures that take a short time. Therefore, interventions should be used to reduce the feeling of pain in children. , Used.

    Conclusion

    The results of studies showed that non-pharmacological methods have a greater effect on controlling children's pain during injection. Also, because non-pharmacological methods (thought deviation) are much less expensive and cost-effective than pharmaceutical methods (spelling cream), so different methods of thought deviation can be a good alternative to non-pharmaceutical methods such as spelling cream.

    Keywords: Thought Deviation, Pain Control, Children, Vein, injection
  • Mohammad Reza Bagheri, Abdolali Banaifar *, Sajad Arshadi, Shahram Sohayli Pages 2529-2540
    Introduction

    The  expression of  adhesion  molecules  in  the  heart  tissue  is  considered  as  an important  indicator  in  the  estimation  of  coronary  artery  disease  risk.  Since  physical  activity  is  effective  in  reducing symptoms of cardiac disease, The purpose of this study was to The effect of intense aerobic training on gene expression ICAM-1, VCAM-1 and RAGE in heart tissue in type 2 diabetes obese rats. Materials &

    Methods

    During this experiment 14 diabetic rats with High-Dieting Diet Vistar race with an average weight of 220 ±20 grams, were randomly divided into two  groups, including the control group, and the  group intense aerobic.The training program of the intense aerobic training group for 6 weeks was 5 sessions per week in the form of running on a treadmill with 30 second repetitions and 2 minute active rest between each repetition. Blood sampling was performed 48 hours after the last training session. test data were analyzed by Independent  Samples t test.

    Results

    The results showed that intense aerobic exercise have significant effect on gene expression ICAM-1 and VCAM-1(P=0/001). However, it had  no significant effect on gene expression RAGE(P=0/34).

    Conclusion

    According to the results, in seems that Intense aerobic  trainings effectively reduce gene expressions ICAM-1 and VCAM-1 in left ventricular heart of diabetic rats and therefore can be considered  an  effective way  in reducing  pathogenesis cardiac signaling pathways in the heart of rats with type 2 diabetes.

    Keywords: Intense aerobic training, RAGE gene expression, ICAM-1 gene expression, VCAM-1 gene expression, Type 2 diabetes
  • Fatemeh Shorchi, Mohammad Jafar Javadi *, Mahdi Davaie, Noorali Farokhi Pages 2534-2549
    Introduction

    Various intervention studies have been conducted to reduce adolescent Internet addiction, but a study that assessed the effectiveness of mindfulness therapy based on the adjustment of maladaptive schemas has been neglected. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based group therapy with respect to the adjustment of early maladaptive schemas in reducing Internet addiction in high school girls.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was performed using a pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The study population consisted of all adolescent girls in high schools in Tehran in 1398. The sample of this study was 30 adolescent girls who were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). The research tool was Kimberly Young's Internet Addiction Questionnaire (1998). For the experimental group, mindfulness-based therapy was administered in 8 90-minute sessions due to the modification of early maladaptive schemas (Young and Martin, 2010; Tizdal et al., 2012), but the control group did not receive any intervention. Multivariate and univariate analysis of covariance tests were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that mindfulness-based therapy reduces Internet addiction and its dimensions (spending too much time, dependence on peace of mind, neglect of social life, performance control and neglect of academic work tasks) in the post-test phase and The same dimensions were followed except for neglecting the academic job duties of the course (p <0.01).

    Conclusion

    According to the obtained results, it is recommended that psychologists and counselors use these two treatment approaches to reduce Internet addiction in girl adolescents.

    Keywords: Mindfulness, Early maladaptive schemas, Internet addiction, Female adolescents
  • Alireza Kakavand, Somaye Keshavarz *, Hanie Dashtdar, Farhad Shirmohammadi Pages 2535-2545

    The aim of the present study was to investigate the relationship between perceived social support and self-efficacy with psychological well-being through the mediating role of psychological capital in the elderly with cardiovascular disease.

    Methods

    The present study was a descriptive correlation and statistical population included all elderly men with cardiovascular disease referred to hospitals in Qazvin in 1398, which was performed by targeted sampling. A total of 230 people were selected and then answered four questionnaires of the perceived social support scale of Zimet et al. 1998, the self-sufficiency scale of Jalali et al., The 1989 psychological well-being scale, and the Lutans Psychological Capital Scale. In order to analyze the data, regression analysis test and path analysis method were used using SPSS software version 16.

    Results

    The results of data analysis showed that there is no significant relationship between perceived social support and self-sufficiency, but there is a significant relationship between perceived social support and psychological well-being and between self-sufficiency and psychological well-being of the elderly; Perceived and psychological well-being does not play a mediating role, but acts as a mediator between self-sufficiency and psychological well-being.

    Conclusion

    This study shows the effective role of perceived social support and self-sufficiency and psychological capital in predicting the psychological well-being of the elderly and it is recommended that psychological and counseling interventions to improve and Promoting the psychological well-being of these people should be considered.

    Keywords: Cardiovascular diseases, Psychological well-being, Perceived social support, self-sufficiency, Psychological capital
  • Zahra Mostafavian *, Saba Bazzazan, Hossein Mokhtari Pages 2539-2549
    Introduction

    Toxoplasmosis is one of the causes of TORCH syndrome )Toxoplasmosis, Others, Hepatitis B, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes Simplex Virus) during pregnancy that can cause severe complications in fetus and neonate if left untreated. The purpose of this study was to evaluate the knowledge and practice of pregnant women about Toxoplasmosis in Mashhad in 2018.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was performed on 501 pregnant women referred to comprehensive urban health centers. Multistage cluster sampling was used. The data collection tool was a 25-question questionnaire including general information, risk factors, symptoms, complications, prevention and practice of pregnant women about Toxoplasmosis. Data were analyzed by SPSS software version 20 using t-test, ANOVA and linear regression test.

    Results

    31.1% of pregnant women stated that they had heard or read information about toxoplasmosis. The knowledge of 417 people (83.2%) was poor. In multivariate analysis, the number of miscarriages, monthly household income, age and education of pregnant women were significantly correlated with their knowledge about toxoplasmosis. (p <0.05)

    Conclusion

    Given that only 4.2% of pregnant women in this study had good information about Toxoplasmosis, it is necessary to pay more attention to educational programs to improve the awareness of pregnant women by prenatal caregivers.

    Keywords: Toxoplasmosis, Pregnant Women, Knowledge, Practice
  • Shahla Shirani, Zohreh Reisi *, Hoseinali Mehrabi, Akram Dehghani Pages 2550-2562
    Introduction and purpose

    burnout brings about numerous psychological and emotional damages for the employees that applying appropriate psychological treatments to decrease these damages is necessary. therefore the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of unified trans-diagnostic treatment on wellbeing and psychological flexibility of the employees with burnout in Water and Sewage Company.

    Material and Methods

    it was a quasi-experimental study with pretest, posttest, and control group design and a two-month follow-up period. The statistical population of the study includes the total of 500 employees with burnout in Water and Sewage Company in the province of Isfahan in 2019. 30 employees with burnout were selected through purposive sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (15 employees in the experimental group and 15 in the control group) in the present study. The experimental group received 10 ninety-minute sessions of unified trans-diagnostic treatment interventions during two-and-a-half months. The applied questionnaires included burnout questionnaire (Meslesh and Jackson, 1981), psychological wellbeing (Ryff, 1980) and psychological flexibility questionnaire (Denis and Vanderwall, 2010). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Findings

    the results showed that the unified trans-diagnostic treatment has significant effect on the wellbeing and psychological flexibility of the employees with burnout (p˂0.001).

    Conclusion

    the findings of the present study showed that the unified trans-diagnostic treatment through employing techniques such as identifying emotions, training emotional awareness, cognitive reevaluation, recognizing emotion avoidance models and investigating behaviors resulting from emotion can be used as an efficient treatment to improve wellbeing and psychological flexibility of the employees with burnout.

    Keywords: psychological flexibility, wellbeing, unified trans-diagnostic treatment, Burnout
  • Nazanin Fahimi, Azar Kiamarsi *, Reza Kazemi, Mohammad Narimani Pages 2563-2574
    Introduction

    Due to the various medical and psychosocial consequences of overweight in adolescents, education and prevention are very important; Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of mindfulness training and emotion regulation along with diet on psychological flexibility and self-regulatory behavior of overweight adolescents.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with multi-group pretest-posttest design. The statistical population of the study included all female overweight adolescents in the first high school of Tonekabon in the academic year of 1998-99. Multi-stage cluster sampling method using random method was divided into three groups of mindfulness training (n = 15), emotion regulation training (n = 15), and control group (n = 15). The research instruments included the self-regulatory questionnaire of Brown et al. (1991), the Acceptance and Action Questionnaire et al. (2011). Mindfulness training protocol) and emotion regulation training (8 sessions, once a week) were performed for 90 minutes. Multivariate analysis of covariance and Tukey post hoc test were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that mindfulness training and emotion regulation along with diet are effective on psychological flexibility and self-regulatory behavior of overweight adolescents (p <0.01). The mean of flexibility, self-regulatory behavior and weight loss in the emotion regulation training group at the end of the post-test was higher than the mindfulness training group and the control group (p <0.01).

    Conclusion

    It seems that emotion regulation training had a greater effect on improving flexibility, self-regulatory behavior and weight loss compared to mindfulness training of overweight adolescents.

    Keywords: Mindfulness training, Emotion regulation training, Mental flexibility, Self-regulatory behavior, Overweight
  • Mojtaba Eizadi *, Amirgusein Rostami Pages 2575-2583
    Introduction

    Epidemiological evidence suggests the antioxidant role of berberine in oxidative stress. However, its antioxidant function during or following intense muscle contractions has not been well characterized. The present study aimed to investigate the response of some oxidant or antioxidant indices to intense exercise following berberine supplementation.

    Materials and methods

    For this purpose, 26 young non-athlete men aged 18-24 years (80 ± 15 kg) were randomly divided into two supplement (n=13) or placebo (n=13) groups. The supplement group performed an intense exercise test after 10 days of berberine supplementation (1200mg/daily) and blood samples were taken before, immediately and 1 hour after the test to determine acute and delayed responses of malondialdehyde (MDA) and catalase (CAT) to berberine loading and compared with placebo group. The placebo group also experienced the conditions but with the maltodextrin placebo. Data were compared using repeated measures ANOVA.

    Results

    There was a significant difference in the acute and delayed MDA responses to berberine supplementation with the placebo group (p <0.05). In other words, berberine supplementation led to a significant decrease in MDA following an intense exercise test compared to placebo. However, acute and delayed response of CAT to the exercise test was not affected by berberine supplementation.

    Conclusion

    Emphasizing decreased MDA, it can be concluded that berberine supplementation reduces the oxidative effects of intense exercise in young non-athlete men.

    Keywords: Antioxidant property, Stress oxidative, Berberine, Intense exercise
  • Seyed Reza Habibzadeh, Mahdi Foroughian *, Hamid Eshraghi Pages 2576-2580
    introduction

    Pneumocephalus may be the result of trauma, surgical interventions, infections, and malignancies. Pneumocephalus can have different clinical symptoms depending on the volume of Pneumocephalus in the patients. In this study, a patient that admitted to emergency department with severe pneumocephalus after endoscopic nasal surgery discussed.The patient is a 47-year-old man who presented to the emergency department with severe headache and nausea/ vomiting. Patient describe a headache that gradually worsened over the last 2 days, with no response to analgesic treatments. After taking history from the patient he described a history of endoscopic maxillary sinus polypectomy surgery few days ago. After imaging studies in this patient brain CT scan showed severe Pneumocephalus. The patient treatment consist of supportive care and reconstructive surgery. After that symptoms of patient resolved and he discharged from hospital.

    Conclusion

    In patients with a history of surgical intervention in the sinus we must pay particular attention to neurologic manifestations and pneumocephalus.

    Keywords: Pneumocephalus, Endoscopic surgery, Headache
  • Nasrin Budaghi Khiyavi *, Mohammad Feyzi Zangir, Ebrahim Dadfar, Eshagh Rasouli Pages 2585-2591
    Introduction

    This study aims to study the impact of political culture on mind rumination among Ardebil's public hospital employees.

    Method

    The present study is applied in terms of application and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population of this study includes all employees of public hospitals in Ardabil province. Using Cochran's formula, 351 people were selected as study participants. Simple random sampling method was used for sampling. To collect data, mind rumination inventory and political culture questionnaire were used. Pearson correlation test and structural equation modeling method were used to analyze the data.

    Results

    The results of Pearson correlation test showed that political culture has a significant indirect relationship with rumination (r = -0.342, p < 0.01). The test results of the structural equation model also showed that political culture has an effect on mind rumination with a statistical score (t = 12.9) at a significant level of (0.01). The relationship with the subscales of political culture also showed the results that all three components of cognitive orientation (P <0.01, r = -0.342), emotional orientation (P <0.01, r = -0.342), and evaluative orientation (P <0.01, r = -0.402) is indirectly related to the mind rumination of employees of public hospitals in Ardabil province.

    Conclusion

    Considering the findings of the research, it is suggested that in order to reduce the mind rumination of employees, attention should also be paid to the political culture of the organization.

    Keywords: political culture, political behavior, mind rumination, public hospital employees
  • Fakhrosadat Kazemi, Ziba Safarzadeh, Negar Sadegh Esfahani, Hamide Samadi Pages 2592-2600
    Introduction

    Procrastination is the lack of self-regulatory performance and behavioral tendency to delay what is to achieve the goal. In this regard, despite being aware of the unpleasant consequences of this procrastination, the person postpones the start or completion of work and subconsciously continues this procedure, it becomes a habit or behavioral trait. The goal is to predict behavioral procrastination with respect to personality traits and self-regulation in people in their 20s and 40s.  

    Methods

    The method of this research is descriptive-analytical. The random sampling method is simple and the number of statistical samples is 297. Data were analyzed using a collection tool that included: Solomon and Rothblom (1984) procrastination questionnaire, Garez and Roemer (2004) self-regulation questionnaire, and Neo (1976) 5-factor personality traits. Finally, for data analysis. Multiple regression was used Data were evaluated with Spss software version 22  

    Results

    The results showed that the average scores of individuals in the two dimensions of openness of experience and harmony are more than the other three dimensions of personality traits. On the other hand, the results of self-regulatory variable showed that the average scores of individuals in difficulty Other factors have a significant impact

    Conclusion

    In general, the results showed that the four dimensions of extraversion, harmonization, emotional stability, openness of experience, task-oriented personality traits and five dimensions of emotional responses, difficulty in behavior, difficulty in control, lack of awareness and Limited access is significantly associated with self-regulation

    Keywords: Behavioral procrastination, Personality traits, Self-regulation
  • Seyed Peyman Hosseini *, Faezeh Ganjbakhsh Pages 2601-2608
    Introduction

    Research has shown that athletes' athletic performance depends on their ability to maintain and produce high energy efficiency per unit time; Therefore, the aim of this study was to compare the effect of 8 weeks of resistance training with ginseng supplementation on body composition, muscle strength and oxidative stress in male athletes.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design. The statistical population includes athletes aged 20 to 25 who referred to Tavan Sports Club in Gorgan in 2020. Purposeful sampling method and based on the inclusion and exclusion criteria of the study, 30 eligible people were randomly identified and randomly assigned to 2 groups of 15 people. The research instruments included a body composition device. In this study, SPSS software version 25 was used to analyze the data as well as one-way analysis of variance.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the post-test means of all variables in the two groups (P ≤ 0.001). Also, resistance training alone and with the use of ginseng supplement on all variables except the waist to hip ratio of resistance training + ginseng group is significant and is statistically significant (P ≤ 0.001).

    Conclusion

    It seems that the use of ginseng supplement along with resistance training compared to resistance training alone does not have a double effect on research variables.

    Keywords: Resistance training, Ginseng supplement, Body composition, Muscle strength, Oxidative stress
  • Kourosh Ghanbari, Masaood Pourkaiani *, Sanjar Selajgeh Pages 2608-2618
    Introduction

    The field of human resource management and organizational structure is in the framework of performance appraisal issues in the face of health transformation plan. Therefore, the purpose of research is to design Model of structure development and human resources in Fars University of Medical Sciences based on the needs of health transformation plan programs and its comparison and benefits with previous programs.

    Methods

    The present research is a survey based on descriptive-correlation methods and has been done in the form of structural equation modeling. The statistical population is all employees of Fars University of Medical Sciences. The statistical sample consisted of 328 people (179 males and 149 females). The method of random sampling was simple. The research tool was a standard researcher-made questionnaire. The face validity of the questions was confirmed by experts and the construct validity was confirmed using confirmatory factor analysis. The reliability of the questions was also calculated and confirmed by Cronbach's alpha method.

    Results

    The results showed that the relationship between design and development of human resource management model and organizational structure with the Health Transformation Plan program in Fars University of Medical Sciences was confirmed. Other results indicate the rank of the dimensions and indicators as well as the appropriate fit and degree of approximation of the model in the study population.

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that the proposed model can be a suitable solution for health development plan and organizational structure with respect to human resource management.

    Keywords: structure development, Human Resources, health evolution
  • Mastooreh Hamedan, Reza Tasbihsazan *, Ali Khademi Pages 2619-2632
    Introduction

     The purpose of this study was to develop a causal model of self-harming behaviors based on attachment styles and maladaptive schemas in students.

    Methods

    The research method in this study was correlational. The statistical population of this study was all secondary school students of West Azarbaijan province in the academic year 2018-19. In this study, 214 people (99 girls and 115 boys) were selected using multistage cluster sampling. Collins and Reed Attachment questionnaire, Yang early maladaptive schema questionnaire and Self-Harm Inventory (SHI) were used for data collection. Pearson correlation coefficient and path analysis were used for data analysis.

    Results

    Path analysis results showed that attachment styles and early maladaptive schemas had a direct and positive effect on the self-harming behavior.

    Conclusion

    These findings have important implications in the treatment and prevention of self-harm behaviors and can be predicted to be vulnerable to self-harm behaviors by identifying attachment styles, maladaptive schemas.

    Keywords: self-harming behaviors, Attachment Styles, Maladaptive Schemas
  • Giti Shahbazi, Maral Moraveji, Samira Keramati, Ramin Ghobadi Davod *, Saede Maryam Noor Mohammadi Pages 2633-2642
    Background

    Breast cancer is the most common cancer among Iranian women.

    Objective

    To compare the effectiveness of cognitive-behavioral and semantic therapy in a group manner on reducing perceived stress and improving the meaning of life in patients with breast cancer.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest, posttest test with a control group. The statistical population included 30 patients referred to the oncology radiotherapy department of Imam Reza (AS) Hospital in Kermanshah, who were selected by available sampling method and randomly in the control group (10 people), the first experimental group (10 people), and the second experiment. (10 people) were appointed. Tools include cognitive-behavioral and semantic group therapy sessions and the Cohen's Perceived Stress Scale and the Meaning of Life Scale. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and LSD follow-up test.

    Results

    The results showed that both treatments were perceived as stressful and meaningful in life.

    Conclusion

    These two treatments were useful interventions to reduce perceived stress and increase the meaning of life in breast cancer patients.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, meaningful therapy, Perceived stress, improving the meaning of life, Breast Cancer
  • Fariba Badinia, Simin Bashardoust *, Hayede Saberi Pages 2643-2654
    Introduction

    The purpose of this study was to develop a model of death anxiety based on belief in a just world and emotional empathy with the mediating role of spirituality in middle-aged people.

    Methods

    The research method was correlational with structural model approach. The statistical population of this study was all people in the age range 45-65 years old male and female referring to health house in the first half of 1977. Klein method was used to determine the sample size and 464 individuals were selected through multistage random sampling. They were selected and completed the Templar Death Anxiety Questionnaire (1970), Belief in the Just World (2005), Batson's Emotional Empathy (1983), and Spirituality (2009). The results were analyzed using path analysis by the AMOS program.

    Results

    The results showed that the indirect path coefficient between emotional empathy and negative death anxiety was significant at the 0.01 level (β = -0.263 p <0.01). And there was a significant negative relationship between belief in a just world and death anxiety at the level of 0.01 (β = -0.159, p <0.01). It was thus concluded that spirituality mediates the relationship between emotional empathy, belief in a just world, and death anxiety in a negative and meaningful way.

    Conclusion

    Therefore, it seems that human fear of death is influenced by various factors such as emotional empathy and belief in a just world and there is a need for a comprehensive examination of one's life from different perspectives.

    Keywords: Anxiety of death, Belief in a just world, Emotional empathy, Spirituality