فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 83، پاییز 1399)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الگوبرداری از یک تجربه نهضتی در تراز بین الملل / (مناسبات ایران و روسیه در بحران سوریه)
    محمود عباسی صفحات 5-41

    کشور سوریه به دلیل برخورداری از موقعیت ژیوپلیتیکی و واقع شدن در منطقه راهبردی غرب آسیا، قرار گرفتن بر کناره شرقی دریای مدیترانه، برخورداری از 581 کیلومتر ساحل و همسایگی با فلسطین اشغالی، لبنان، ترکیه،  اردن و عراق، از اهمیت ژیوپلیتیکی و نقش راهبردی در مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی برخوردار است؛ به‌گونه‌ای که نمی‌توان بسیاری از تحولات منطقه غرب آسیا را بدون در نظر گرفتن نقش و جایگاه سوریه مورد تبیین و تحلیل قرار داد. بر همین اساس، نظریه‌پرداز آمریکایی در خصوص اهمیت سوریه می‌گوید: «هیچ صلحی بدون سوریه و هیچ جنگی بدون مصر در منطقه امکان‌پذیر نیست.»
    موقعیت جغرافیایی سوریه به‌گونه‌ای است که این کشور زمینه پیوستگی جغرافیایی میان ایران، عراق و لبنان را فراهم می‌سازد و حلقه وصلی میان این زنجیره بوده و همین مساله نقش و جایگاه مهمی به این کشور در نزد جمهوری اسلامی ایران داده و به دلیل حمایت و پشتیبانی از محور مقاومت، از این کشور به‌عنوان «کمر محور مقاومت» یاد می‌شود.
    در پی وقوع بحران در کشور سوریه، به‌عنوان متحد راهبردی ایران در بسیاری از مسایل منطقه‌، جمهوری اسلامی به‌عنوان حامی این کشور وارد سوریه شد و در مسیر حمایت در عرصه‌های مختلف سیاسی، نظامی، امنیتی، اقتصادی و رسانه‌ای گام برداشت.

    کلیدواژگان: سوریه، بشاراسد، جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران، دیپلماسی نهضتی، بحران امنیتی
  • جواد مددی صفحات 43-74

    فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با سخنگوی انصارالله در سال 1398 که فرمودند: «به لطف خداوند، یمنی‌ها دولتی قوی تشکیل خواهند داد»، نه تنها بیانگر اهمیت کشور یمن و جنبش انصارالله برای جمهوری اسلامی ایران است، بلکه تاکید ایشان نیز بر رفع خلا قدرت در یمن از طریق تشکیل یک دولت قوی با ظرفیت‌های چشمگیر است. وجود چنین دولتی می‌تواند برای مردم و انقلاب یمن صلح و امنیت بیشتر را به ارمغان آورده و دست متجاوزان را از این کشور کوتاه کند. همچنین تشکیل یک دولت قوی در یمن به رهبری انصارالله می‌تواند تعاملات این جریان در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی را افزایش داده و زمینه‌های پایان هرچه سریع‌تر بحران در این کشور را فراهم سازد. بر این اساس، امکان‌سنجی ظرفیت‌ها و موانع تشکیل دولت قوی در یمن و طرح سناریوهای پیش رو می‌تواند تصویر روشنی از آینده یمن فراهم آورد.
    با توجه به وضعیت کنونی یمن، انصارالله از یک‌سو در برنامه‌های خود در مقام یک جنبش سیاسی، ایجاد دولت و حضور در این نهاد را مد نظر قرار داده و از سوی دیگر، روند کنش‌ها و تحرکات این گروه طی چند سال گذشته به‌وضوح نشان‌گر پیشرفت امور و روند سیاسی در مسیر تثبیت جایگاه انصارالله در یمن بوده است. با این وجود، اکنون باید پرسید در نهایت کدام مدل یا الگوی دولت در آینده میان‌مدت و بلندمدت منطبق با واقعیت میدانی و مصالح انصارالله خواهد بود؟ در همین راستا، مقاله پیش رو به امکان‌سنجی تشکیل دولت قوی در یمن در ابعاد مختلف آن اختصاص دارد که البته برای پرداختن به این مساله، الزامات و محدودیت‌های موجود به‌طور دقیق بررسی شده‌اند.

    کلیدواژگان: یمن، انصار الله، دولت قوی، مقاومت، دولت سازی
  • علی کاظم خانلو صفحات 75-106

    محور مقاومت در وضعیت جدید منطقه غرب آسیا، در حوزه‌های مختلف با بحران‌ها و مسایلی ویژه مواجه شده است. در وضعیت کنونی موضوعاتی همانند جنگ داخلی یمن، وضعیت حزب‌الله در لبنان و عرصه جهانی، عادی‌سازی مناسبات میان عرب‌ها و رژیم صهیونیستی، بحران سوریه و نیز بحث الحاق کرانه باختری در اولویت مسایل درخور توجه بازیگران در محور مقاومت قرار دارد. با این حال جلب همیاری و همراه کردن قدرت‌های منطقه‌ای در مسیر راهبردهای کلان محور مقاومت نسبت به حوزه‌های بحران از اهمیتی فوق‌العاده برخوردار است. در این میان، ارزیابی ظرفیت‌های بازیگری که همسایه است، دارای سابقه همکاری با ایران است، دیپلماسی عمومی قوی دارد و مهم‌تر از همه توان تاثیرگذاری خوبی در معادلات منطقه دارد، برای همراهی با منافع و سیاست‌های محور مقاومت منطقی و ضروری به نظر می‌رسد. وارد شدن آنکارا به معادلات منطقه‌ای به گونه‌ای که با محور مقاومت همراهی راهبردی داشته باشد، می‌تواند در تغییر معادلات به نفع این محور تاثیرگذار باشد و موجب شکست مخالفان شود.

    کلیدواژگان: ترکیه، ایران، الگوی رقابت و همکاری، الگوی تنش و خصومت
  • محمدرحیم عیوضی صفحات 107-142

    «موج، بیداری و اسلامی» سه واژه‌ای هستند که چارچوب اصلی محور این پژوهش را از حیث مفهومی تشکیل می‌دهند. بنابراین در وهله اول باید بدانیم ماهیت و سرچشمه موج چیست؟ موج چه کارهایی انجام می‌دهد و از چه منابع قدرتی تامین می‌شود؟ گام دوم آشنایی با مفهوم بیداری و گام سوم شناخت واژه اسلامی است. بنابراین منشاشناسی مفهومی این واژگان پیش‌درآمد این مفاهیم در تحلیل موج دوم در محیط پر تلاطم منطقه و جهان است.
    نکته مهم دیگر اینکه اساس تحلیل حوادث و پدیده‌ها مبتنی بر مفهوم‌شناسی است. طبیعی است علوم انسانی به رویکردها و نگرش‌های افراد برمی‌گردد. اگر بخواهیم بیداری اسلامی گذشته را مفهوم‌‌سازی کنیم، باید از موج اول بیداری اسلامی تا موج دوم قایل به تحول مفهومی شویم. در مفهوم‌شناسی موج اول مسئله این بود که هیچ‌کس نمی‌دانست این تحول زاییده چگونه مفهومی است: بیداری اسلامی، بهار عربی یا... ؟ تفاوت واژه‌ها بدان علت بود که تحلیل درستی از آن پدیده وجود نداشت. در حوادث 2011 کسانی که نمی‌خواستند به این تحول رنگ و بوی اسلامی دهند اصطلاح «بهار عربی» را به کار بردند که نگاهی غیردینی با تحلیلی کاملا اجتماعی داشت.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، موج دوم، انقلاب اسلامی، گفتمان امام خامنه ای
  • تورج افشون صفحات 143-172

    مجموع کنش‌ها و اقدامات دولت الکاظمی و چینش برخی افراد و شخصیت‌ها، ایجاد تغییر ساختاری، «ایجاد گفتمان خاص»، همگی وزنه معادلات قبلی عراق را تا حد زیادی تغییر داده و از این‌رو، توجه به برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های کنونی از ابعاد سطح، اندازه، کیفیت و کمیت ضرورت دارد.
    اگرچه طبق نظر برخی کارشناسان، دولت الکاظمی در روندی طبیعی در صدد ایجاد موازنه در سیاست خارجی میان کشورهای موثر در صحنه عراق بوده و قصد ندارد موجی علیه منافع جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت ایجاد کند، اما با توجه به فشار آمریکا مبنی بر «تضعیف و کاهش نفوذ جمهوری اسلامی ایران در صحنه عراق» نمی‌توان با خوش‌بینی به روند کنونی نگاه کرد.
    نکته اساسی این است که الکاظمی یا هر فرد دیگری به‌عنوان نخست‌وزیر و سیاستمدار عراقی نمی‌تواند تمایل مردم عراق به جمهوری اسلامی ایران را نادیده بگیرد کما اینکه نمی‌تواند در تاثیرات آمریکا در مسایل مختلف عراق غفلت کند. بنابراین، سعی دارد به ایجاد موازنه بین این دو در عراق بپردازد.

    کلیدواژگان: دولت کاظمی، ایران، آمریکا، مقاومت، منافع جمهوری اسلامی ایران
  • زهرا محمودی صفحات 173-198

    ارتباط با مردم به موازات ارتباط با دولت‌‌ها، از مولفه‌های سیاست خارجی ایران است. در واقع، جمهوری اسلامی با توجه به ماهیت اعتقادی و ایدیولوژیک خود، در کنار ارتباط با حاکمیت‌ها، ارتباط با مردم را در دستورکار قرار داده است. منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایجاب می‌کند که امنیت پایداری را در مرزهای خود ایجاد کند. عمده مرزهای ایران با افغانستان، پشتون‌نشین است. به دلیل همسایگی با افغانستان، وجود ارتباط حسنه با قوم پشتون‌ ضرورت دارد و باید از ظرفیت‌‌های آنها استفاده کرد و اجازه نداد که این پتانسیل در اختیار دشمن قرار گیرد. بنابراین اهمیت ارتباط و تعامل با پشتون‌ها بر کسی پوشیده نیست.
    ایران باید رویکرد خود را تغییر دهد و متناسب با شرایط جدید با قوم پشتون کار کند. باید بار دیگر پشتون‌ها را در حوزه تمدنی جمهوری اسلامی ایران تعریف کرد. برای انجام این کار، ابتدا نیاز است نوعی تبارشناسی از قوم پشتون صورت بگیرد و بر اساس آن، راهبردنویسی شود. از میان سه دسته پشتون ها شامل احزاب و شخصیت‌های متعادل، احزاب و شخصیت‌های افراط‌گرا، احزاب و شخصیت‌های تکنوکرات و غرب‌گراها، جمهوری اسلامی سعی کرده است با هر کدام از آنها تعامل برقرار کند؛ اما باید تغییر رویکرد دهد و به سمت توده و بدنه مردمی پشتون برود. طبیعتا نمی‌توان یک نسخه کلی و کامل برای این سه دسته پیچید و باید بر اساس دسته‌بندی انجام‌شده و متناسب با هر حزب و گروه و جریان پشتون، اقدام به برنامه‌نویسی کرد. با توجه به شرایط جدید افغانستان، طالبان را باید در خوش‌بینانه‌ترین حالت، در حکومت و در بدبینانه‌ترین حالت، خود حکومت دید.

    کلیدواژگان: پشتون ها، افغانستان، امنیت ملی، حوزه تمدنی ایران، طالبان
  • صفحات 199-204
|
  • Dr. Mahmoud Abbasi Pages 5-41

    Syria is of geopolitical importance and strategic role in the strategic region of West Asia due to its geopolitical position and being located on the eastern shore of the Mediterranean Sea, having 581 km of coastline and borders with occupied Palestine, Lebanon, Turkey, Jordan and Iraq. Therefore, many developments in the West Asian region cannot be explained and analyzed without considering the role and position of Syria. Accordingly, the American theorist on the importance of Syria says: "No peace is possible in the region without Syria and no war without Egypt." Syria's geographical position is such that it provides the ground for geographical connectivity between Iran, Iraq and Lebanon and is a link between this chain, and this issue has given this country an important role and position in the eyes of the Islamic Republic of Iran and because of its support for the Axis of Resistance, this country is referred to as the "backbone of the Axis of Resistance." Following the crisis in Syria, as a strategic ally of Iran in many issues in the region, the Islamic Republic entered Syria as a supporter of this country and took steps to support it in various political, military, security, economic and media fields.

    Keywords: Syria, Bashar al-Assad, Islamic Republic of Iran, Revolutionary Guards, Nehzat Diplomacy, Security Crisis
  • Javad Madadi Pages 43-74

    The Statements of the Supreme Leader in a meeting with Ansarullah's spokesman in 1398, who said: "Thank God, the Yemenis will form a strong government", not only show the importance of Yemen and the Ansarullah movement for the Islamic Republic of Iran, but also his emphasis on Fixing the problem of power vacuum in Yemen through the formation of a strong government with remarkable potential. The existence of such a government can bring more peace and security to the people and the revolution in Yemen, and cut off the hands of the aggressors from this country. Also, the formation of a strong government in Yemen led by Ansarullah can increase the interactions of this current at the regional and international levels and provide the grounds for ending the crisis in this country as soon as possible. Accordingly, the study the possibilities and obstacles to forming a strong government in Yemen and the forthcoming scenarios can provide a clear picture of Yemen's future. Given the current situation in Yemen, Ansarullah, on the one hand, in his plans as a political movement, has considered the formation of a government and its presence in this institution, and on the other hand, the process of actions and movements of this group over the past few years clearly shows progress of the political process on the way to consolidating Ansarullah in Yemen. However, the question now is which model of government will ultimately be in line with the field reality and the interests of Ansarullah in the medium and long term? In this regard, the forthcoming article is devoted the possibility of forming a strong government in Yemen in its various dimensions, but to address this issue, the existing requirements and limitations have been carefully considered.

    Keywords: Yemen, Ansarullah, strong government, political movement
  • Ali Kazem Khanlu Pages 75-106

    The axis of resistance in the new situation of the West Asian region, has faced crises and special issues in various fields. In the current situation, issues such as the Yemeni civil war, the situation of Hezbollah in Lebanon and the world arena, the normalization of relations between the Arabs and the Zionist regime, the Syrian crisis and the West Bank annexation issue are among the priority issues of the resistance actors. However, attracting the cooperation and involvement of regional powers in the direction of macro-strategies of the resistance to crisis areas is extremely important. In the meantime, assessing the capabilities of the neighboring actor, who has a history of cooperation with Iran, has strong public diplomacy and, most importantly, has a good influence on the regional equations, seems logical and necessary to align with the interests and policies of the resistance. Ankara's entry into regional subjects in a way that is strategically associated with the axis of resistance can be effective in changing the equations in favor of this axis and cause the defeat of the opposition.

    Keywords: Turkey, Iran, the model of competition, cooperation, the model of tension, hostility
  • Dr. Mohammad Rahim Eivazi Pages 107-142

    "Wave, Awakening and Islam" are three words that form the main framework of this research conceptually. So in the first place we need to know what is the nature and source of the wave. What does the wave do and from what power sources? The second step is to get acquainted with the concept of awakening and the third step is to know the word Islamic. Therefore, the conceptual origin of these words is the beginning of these concepts in the analysis of the second wave in the turbulent environment of the region and the world. Another important point is that the basis of analysis of events and phenomena is based on semantics. It is natural that the humanities go back to the approaches and attitudes of individuals. If we want to conceptualize the Islamic awakening of the past, we must consider a conceptual change from the first wave of the Islamic awakening to the second wave. In the semantics of the first wave, the problem was that no one knew what this congenital evolution was like: the Islamic Awakening, the Arab Spring or ...? The difference in the words was due to the lack of a proper analysis of the phenomenon. In the events of 2011, those who did not want to give this change an Islamic flavor used the term "Arab Spring", which had a secular look with a purely social analysis.

    Keywords: Islamic Awakening, the second wave, the Islamic Revolution, the discourse of Imam Khamenei
  • Dr. Touraj Afshon Pages 143-172

    The sum of the actions and activities of the Al-Kazemi government and the arrangement of some individuals and personalities, structural change, "creation of a special discourse", have all greatly changed the weight of Iraq's previous equations and, therefore, attention to current planning and policies in terms of level, size, Quality and quantity are essential. Although, according to some experts, the Al-Kazemi government is naturally seeking to balance foreign policy among influential countries in Iraq and does not intend to create a wave against the interests of the Islamic Republic of Iran and the axis of resistance, but due to US pressure to "weaken" And reducing the influence of the Islamic Republic of Iran on the Iraqi scene "The current trend cannot be viewed with optimism. The bottom line is that al-Kazemi, or any other person as Iraqi prime minister and politician, cannot ignore the Iraqi people's desire for the Islamic Republic of Iran, just as he cannot ignore US influence on various issues in Iraq. Therefore, it is trying to strike a balance between the two in Iraq.

    Keywords: Kazemi government, change of approaches, effective factors, Iran, USA, resistance
  • Dr. Zahra Mahmoudi Pages 173-198

    Communication with the people, in parallel with communication with governments, is one of the components of Iran's foreign policy. In fact, due to its religious and ideological nature, the Islamic Republic, in addition to its relationship with the governments, has put communication with the people on the agenda. The interests and national security of the Islamic Republic require that it establish stable security within its borders. Most of Iran's borders with Afghanistan are Pashtun. Due to its proximity to Afghanistan, it is necessary to have good relations with the Pashtun people and their capacities should be used and not allowed to give this potential to the enemy. Therefore, the importance of communication and interaction with the Pashtuns is not hidden from anyone. Iran must change its approach and work with the Pashtun people in accordance with the new conditions. The Pashtuns must once again be defined in the field of civilization of the Islamic Republic of Iran. To do this, it is first necessary to make a kind of genealogy of the Pashtun people and write a strategy based on it. Out of three categories of Pashtuns, including moderate parties and personalities, extremist parties and personalities, technocratic and Western parties and personalities, the Islamic Republic has tried to interact with each of them; but it must change its approach and move towards the people and the body of the Pashtun people. Naturally, it is not possible to have same recommendation for these three categories, and it is necessary to plan according to the classification and in accordance with each Pashtun party, group and current. Given the new situation in Afghanistan, the Taliban should be seen in the most optimistic state, in the government, and in the most pessimistic state, the government itself.

    Keywords: Pashtuns, Afghanistan, Foreign Policy of the Islamic Republic of Iran, Taliban