فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 42 (تابستان 1399)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 42 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی هدائی*، سید مهدی الوانی، حمیدرضا یزدانی، حسن زارعی متین صفحات 15-33
    هدف

    هدف از این پژوهش، چگونگی نیل به مزیت رقابتی در سازمان های دولتی است. مفهوم جدیدی با عنوان«مزیت هم رقابتی به صورت همکاری و رقابت» با توجه به هدف منفعت عامه و خلق ارزش مشترک در این سازمان ها جهت تمایز با مفهوم رقابت و سودآوری در شرکت های خصوصی مطرح شده است. 

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     در این پژوهش از روش هرمنوتیک انتقادی استفاده شده است. ابتدا محورهای اصلی تفکر سیستمی بررسی شده و تفسیر و همفکری بین نظریه ها ارایه شده اند؛ سپس به بررسی ابعاد در پارادایم تفسیری پرداخته شده و گزاره ها و امتزاج مفاهیم کلیدی بیان می شود.

    یافته های پژوهش: 

    می توان مزیت هم رقابتی را با تاکید بر همکاری جهت رقابت برای تبدیل شدن به خدمت رسان برتر بین سازمان های دولتی تعریف کرد. سه بعد ساختار سازمان، فرایندهای مدیریت منابع انسانی و کارکردهای سرمایه انسانی به مثابه یک کلیت در نظر گرفته می شوند. تکرار این اجزا، مزیت هم رقابتی را در رابطه با کل می سنجد که در تکرارهای بعدی منسجم تر می شود.

    محدودیت ها و پیامدها:

     از جمله محدودیت های اصلی این تحقیق می توان به زمانبر بودن روش هرمنوتیک انتقادی اشاره کرد که محقق با توجه به بنیادی بودن موضوع و لزوم فرانظریه پردازی، ناگزیر از انتخاب این راهبرد جهت نیل به پیامدهای مطلوب می باشد. پیامدهای عملی: با معرفی انسان و فرایند به عنوان ارکان اصلی کسب مزیت هم رقابتی در سازمان های دولتی، از برنامه های راهبردی حکومت نیز حمایت می شود. مزیت هم رقابتی در ساختار این سازمان ها با هم افزایی کارکردها و فرایندها به صورت سیستمی حاصل خواهد شد که اجزای آن در محیط ارزشی کل نگر و چرخه ای در ارتباط هستند.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    این مقاله برای اولین بار با طرح مفهوم بدیع مزیت هم رقابتی در سازمان های دولتی، ماتریس و رابطه انسان و فرآیند را به عنوان مبنای تحقیقات آینده ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، سازمان های دولتی، سرمایه انسانی، مدیریت منابع انسانی
  • نوشین مومن کاشانی، فرج الله رهنورد*، مهدی مرتضوی، محمود شیرازی صفحات 35-64
    هدف

    دولت باز به عنوان یک خط ‏مشی در جهت تقویت شفافیت، مشارکت و همکاری، در سرتاسر جهان در حال گسترش است. ازآنجاکه برای حرکت به سوی خط ‏مشی ‏گذاری و تدوین خط‏ مشی‏ های دولت باز، میزان تمایل خط‏ مشی‏ گذاران به دولت باز تعیین‏ کننده است، هدف از این پژوهش ارایه مدلی برای سنجش میزان تمایل خط مشی‏ گذاران به دولت باز و بررسی تفاوت سطح تمایل به دولت باز در گروه‏ های مختلف خط ‏مشی ‏گذاران است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    در این پژوهش از طرح پژوهش آمیخته اکتشافی استفاده شده است که در مرحله کیفی، روش فراترکیب و در مرحله کمی، انجام پیمایش و تحلیل داده‏ های پرسشنامه 116 نفر از خط‏ مشی ‏گذاران به کار گرفته شده است.

    یافته های پژوهش: 

    «تمایل به دولت باز» سازه ‏ای چندبعدی است و عبارت است از: میل و رغبت خط‏ مشی ‏گذار نسبت به شفافیت، مشارکت شهروندان، همکاری، پاسخگویی دولت و پشتیبانی از نوآوری و کمک به توسعه کسب وکار. به علاوه نتایج حاکی از آن است که سطح تمایل خط‏ مشی ‏گذاران به دولت باز در ایران بالا است و میزان تمایل به دولت باز در میان گروه‏ های سنی مختلف، گروه‏ های دارای جایگاه فعلی مختلف و گروه‏ های مختلف از نظر نحوه آشنایی با دولت باز متفاوت است.

    محدودیت ها و پیامدها:

     عدم امکان تعمیم ‏پذیری نتایج پژوهش به همه جوامع و محدودیت ذاتی پرسشنامه از جمله محدودیت ‏های پژوهش فعلی است.

    پیامدهای عملی: 

    نیاز به برخورداری از یک نظام حاکمیتی کارآمد، شفاف، پاسخگو و مبتنی بر مشارکت مردم انکارناپذیر است. با توجه به چالش‏ های موجود در موضوع های نام‏برده در کشور، این پژوهش به طراحی مدل مطلوب دولت باز برای ایران و تحقق ارزش ‏های یادشده کمک خواهد کرد.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     دولت باز و داده باز، مفاهیم نو و جدیدی هستند و پژوهش‏ های انجام شده در این زمینه در کشور بسیار اندک است؛ از این رو این پژوهش می‏ تواند آغازگر باب جدیدی در تولید علم در کشور در این حوزه باشد و این شکاف مطالعاتی را از طریق ارایه مدل یادشده به عنوان نخستین مدل در این زمینه پر می‏ کند.

    کلیدواژگان: خط‏ مشی عمومی، دولت باز، شفافیت، پاسخگویی و مشارکت شهروندان
  • مهناز کشت کار رجبی، اکبر اعتباریان*، البرز قیتانی، محمود آقاحسینعلی شیرازی صفحات 65-95
    هدف

    با توجه به اهمیت استفاده از روش های علمی در سیاست گذاری،پژوهش حاضر با هدف شناسایی متغیرهای اثرگذار بر استفاده از سیاست پژوهی در حوزه سیاست گذاری بخش مسکن انجام گرفته است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     روش پژوهش به کاررفته از نوع متوالی- اکتشافی است که با مرور متون و مبانی نظری و همچنین انجام مصاحبه، عوامل موثر بر استفاده از سیاست پژوهی شناسایی شد. برای طراحی مدل نیز روش نگاشت مفهومی و نرم افزار سیستم انگاره نگاری به کار رفت. جامعه آماری متشکل از سیاست گذاران و پژوهشگران بخش مسکن بود که نمونه گیری از میان آن ها صورت گرفت. درمجموع 97 عامل شناسایی شد که با توجه به تحلیل های صورت پذیرفته در قالب 16 مقوله و پنج بعد دسته بندی شدند.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج حاصل ضمن تایید عوامل شناسایی شده به عنوان عوامل اثرگذار و تایید دسته بندی صورت پذیرفته نشان می دهد که از نظر خبرگان ابعاد ویژگی های سیاست گذار، ویژگی های پژوهشگر، ذی نفعان پژوهش و سیاست، ویژگی پژوهش و واحد پژوهشی و بالاخره ویژگی سیاست و واحد سیاست گذار به ترتیب بیشترین تاثیر را برای ترغیب سیاست گذاران به استفاده از سیاست پژوهی در زمان سیاست گذاری دارند.

    پیامدهای عملی: 

    معرفی عوامل موثر بر استفاده از سیاست پژوهی.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    این مدل می تواند به عنوان ابزاری برای ترغیب سیاست گذاران به استفاده از سیاست پژوهی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: سیاست پژوهی، خط مشی گذاری، استفاده از سیاست پژوهی، نگاشت مفهومی
  • مهدی عبدالحمید، محمدرضا اسماعیلی گیوی*، سید محمدرضا باقرزاد سه‎ساری صفحات 97-126
    هدف

    علم مدیریت دولتی، مدعی ارایه طریق برای دولت و حکومت است و سرگشتگی دانشمندان آن، خسارتی مضاعف را برای جامعه به ارمغان می‎آورد. بر این اساس، لزوم راهبری صحیح علم مدیریت دولتی دوچندان است؛ یکی از نشانگرهای ناظر به راه طی شده یک رشته یا حوزه تخصصی، نشریه های تخصصی آن حوزه هستند که تجمع نویسندگان و عناوین پژوهشی در اطراف یک حوزه پژوهشی جدید را نشان می دهند.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    پژوهش حاضر با نظرداشت اهمیت این موضوع، در یکی از سرچشمه‎ های علم مدیریت دولتی در ایران (فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی دانشگاه شهید بهشتی) از طریق کاوش داده های کتاب سنجی، انجام شده است؛ به این صورت که بر مبنای قضاوت حاصل از حساسیت نظری مولفان در یک مسیر پژوهشی رفت و برگشتی با استفاده از دو روش آمیخته (تحلیل محتوای کمی و کیفی) و با رویکرد علم سنجی، تحلیل داده ها انجام شده است. جامعه پژوهش، سابقه نشر هشت ساله (از ابتدای انتشار تا پایان سال 1397) فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی «دانشگاه شهید بهشتی» است که به صورت سرشماری انتخاب شده ‎اند.

    یافته های پژوهش: 

    یافته ها حاکی از این است که از مجموع 247 مقاله منتشرشده، اغلب نویسندگان، مرد و از دانشگاه شهید بهشتی بوده ‎اند. در حوزه طرح پژوهش، روش های گردآوری، اغلب پرسشنامه و رویکرد عمده پژوهش‎ها، کمی و نوع اغلب پژوهش‎ها، کاربردی بوده است. در حوزه موضوعی، عمده تمرکز بر مدیریت دانش، فناوری اطلاعات و منابع انسانی و سطح پژوهش‎ها، اغلب در سطح سازمانی و فردی بوده است. بر این مبنا، راهکارهایی برای ارتقای کیفی تولیدات علمی مبتنی بر رعایت عدالت جنسیتی، جغرافیایی و روش‎شناختی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، مدیریت دولتی، تحلیل محتوا، نشریه چشم انداز مدیریت دولتی، دانشکاه شهید بهشتی
  • بدری عباسی* صفحات 127-147
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر، شناسایی و رتبه بندی معیارهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی در دانشگاه با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     مطالعه حاضر از نظر هدف توصیفی، از نظر ماهیت متغیرها دارای رویکرد کمی و از نظر روش گردآوری داده ها مطالعه ای پیمایشی است. اولویت بندی معیارها و استخراج وزن های اهمیت شاخص ها با استفاده از پاسخ های 15 نفر از خبرگان حوزه آموزش عالی به پرسشنامه مقایسات زوجی و تاپسیس صورت پذیرفت.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج حاصل از تحلیل ماتریس تصمیم گیری مدل تاپسیس در رتبه بندی معیارها نشان داد که تاثیرگذار ترین شاخص مدیریت استراتژیک منابع انسانی در دانشگاه، زیرمعیار طراحی سیستم های گزارش مهارت های کسب شده استادان و کارکنان با امتیاز وزنی 9332/0 است. زیرمعیار تفکر تحلیلی با امتیاز وزنی 9314/0 در رتبه دوم و زیر معیار رفتارهای عادلانه و انتخاب بهترین اقدام منابع انسانی با امتیاز وزنی 928/0 در رتبه سوم قرار دارد.

    محدودیت ها و پیامدها:

     مطالعه حاضر محدود به آموزش عالی بوده و در آن از رویکرد کمی برای جمع آوری داده ها استفاده شده است؛ بنابراین پیشنهاد می شود در مطالعات مشابهی به سایر حوزه های نظام آموزشی نیز پرداخته شده و در عین حال از رویکرد کیفی و اختصاصا تفسیری برای غنای داده ها استفاده شود. پیامدهای عملی: استفاده از کارکنان و اعضای هییت علمی فعال، باانگیزه و ماهر در دفاتر ارتباط دانشگاه و صنعت و سایر شرکت های دانشگاهی.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    از منظر عملیاتی، مطالعه حاضر چارچوبی پویا و سیستماتیک، به خصوص برای اقدامات و فعالیت های حوزه منابع انسانی دانشگاه فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، روش های تصمیم گیری چندگانه
  • حامد دهقانان*، المیرا شاکری، شهرام آذری راد صفحات 149-176

    هدف:

     امروزه داوطلبان یکی از دارایی های مهم سازمان های غیرانتفاعی، دولت و سازمان های بشردوستانه هستند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه تناسب ضعیف داوطلب با سازمان و نیت ترک سازمان با تاکید بر نقش معنویت، فرسودگی شغلی و خودشیفتگی است. این مطالعه بر اساس نظریه حفظ منابع و نظریه تناسب فرد سازمان است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش از نوع توصیفی پیمایشی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلیل عاملی تاییدی، آزمون ضریب همبستگی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. 

    یافته های پژوهش: 

    یافته های پژوهش نشان می دهد که تناسب ضعیف داوطلب سازمان با نیت ترک سازمان و فرسودگی شغلی، رابطه مثبت معناداری دارد و معنویت، رابطه مثبت بین تناسب کم داوطلب سازمان، فرسودگی شغلی و نیت ترک را تعدیل می کند. محدودیت هاوپیامدها: نیت ترک سازمان به عنوان یکی از پیش بینی کننده های قوی ترک سازمان توسط داوطلبان جمعیت هلال احمر رصد شد. این پژوهش به لحاظ تعمیم نتایج آن برای داوطلبان سایر سازمان ها محدودیت دارد.

    پیامدهای عملی:

     خروجی این پژوهش می تواند گامی موثر در جهت حفظ و نگهداشت داوطلبان سازمان های غیرانتفاعی، دولت، کسب وکار و سازمان های بشردوستانه باشد.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    این پژوهش با درنظرداشتن نیت ترک سازمان توسط داوطلب بر پایه تناسب فرد سازمان و نظریه COR (حفظ منابع) به پژوهش های مدیریتی در حوزه داوطلب و نیت ترک سازمان می افزاید.

    کلیدواژگان: نیت ترک، تناسب داوطلب - سازمان، فرسودگی شغلی، معنویت، خودشیفتگی
  • علی عبدالی، غلامرضا گودرزی*، طهمورث سهرابی صفحات 177-204
    هدف

     مدیران همواره در جست وجوی این بوده اند که بتوانند آینده شرکت را پیش‌بینی کنند تا شاید از این مجرا گامی موثر در ساختن و یا تغییر آینده بردارند. این موضوع سبب شده است که اندیشمندان و صاحب نظران در حوزه‌های مختلف در جست وجوی راهکارهایی برای غلبه بر پدیده‌ رو به رشد عدم اطمینان و توجه ویژه به آینده‌پژوهی، آینده‌نگاری و مطالعات آینده باشند. هدف پژوهش حاضر، افزایش توانمدی شرکت‌ها به منظور پیش‌بینی آینده صنعت پتروشیمی و اعتبارسنجی ابعاد مختلف مدل رصدخانه تدوین شده در سطح کلان است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع آمیخته است که در بخش کیفی با مدیران دارای تجربه بیش از 10 سال در صنعت پتروشیمی مصاحبه شد و مصلحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری که 20 مصاحبه را دربرگرفت، ادامه یافت. گزاره های پژوهش به کمک روش داده بنیاد با رویکرد چارمز استخراج و توسط نرم افزار MAXQDA تحلیل شد. جامعه آماری بخش کمی، 462 نفر از مدیران شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس را شامل می شود که تعداد نمونه به کمک فرمول کوکران در سطح خطای 10 درصد 80 نفر مشخص شد. در بخش کمی، پرسشنامه پژوهشگر ساخته در میان 90 نفر از مدیران شرکت‌های زیرمجموعه در سطوح مختلف توزیع و درنهایت 82 پرسشنامه برای تحلیل مناسب تشخیص داده شد. به منظور بررسی داده های بخش کمی از روش تحلیل عاملی به کمک نرم افزار های SPSS و WarpPLS استفاده شد.

    یافته ها و نتایج پژوهش: 

    مدل رصدخانه صنایع پتروشیمی پژوهش در قالب 7 مفهوم اصلی، 21 مفهوم محوری و 127 گزاره ارایه شد. اعتبار مدل تدوین شده مورد سنجش قرار گرفت که از این نظر ابعاد و مولفه های مدل رصدخانه مورد تایید است. ابعاد استخراج شده و ضریب اهمیت هر یک از آن ها شامل مسایل سیاسی (791/0)، مسایل اقتصادی (952/0)، مسایل زیست‌محیطی (596/0)، مسایل اجتماعی (402/0)، مسایل فناوری (720/0)، مسایل قانونی (842/0) و مسایل بین‌المللی (682/0) مشخص شد. بر این اساس رصد ابعاد و مولفه‌های شناسایی شده مرتبط، به عنوان داده و اطلاعات ورودی، به کسب و انتشار دانش و خرد بیشتر در این حوزه منجر می شود و مدیران شرکت را در تصمیم‌گیری بهتر و آینده‌نگری یاری می کند.

    کلیدواژگان: رصدخانه، آینده پژوهی، صنعت پتروشیمی، اعتبارسنجی
|
  • Mehdi Hodaei *, Seyed Mehdi Alvani, HamidReza Yazdani, Hasan Zarei Matin Pages 15-33
    Purpose

    The purpose of this article is how to achieve competitive advantage in public organizations. The new concept of coopetitive advantage has introduced in terms of cooperation and competition regard to the objective of common interest and creating shared value in these organizations to distinguish with competition and profitability concept in private corporations.

    Design/Methodology/Approach: 

    The research method of this paper is Critical Hermeneutics. The main axes of systems thinking have been studied and interpretation and sympathy between theories have been presented firstly. Then, the dimensions are examined in the interpretative paradigm and the expressions and synthesis of key concepts are declared.

    Research Findings

     Coopetitive advantage can be defined with emphasis on cooperation to compete for becoming the premier service deliverer among public organizations. Three dimensions of organization’s structure, human resource management’s processes and human capital’s functions are considered as a whole. Iteration of these components measures coopetitive advantage relating to the whole that is more integrated in next iterations.

    Limitations & Consequences:

     Timeconsuming of the Critical Hermeneutics method is one of the main limitations in this research that the researcher is indispensable to choose this strategy for achieving desirable consequences regarding the fundamental subject and necessity of meta-theorizing.

    Practical Consequences: 

    Introducing people and process as the main pillars to achieve coopetitive advantage in public organizations, the government strategic plans are also supported. Coopetitive advantage in these organizations will be resulted systematically by synergy of functions and processes that its components are interrelated in a value-based and holistic context.

    Innovation or Value of the Article:

     This article is presenting the matrix and formula of People and Process with designing the newfound concept of Coopetitive Advantage in Public Organizations for the first time in title of the foundation for future research.

    Keywords: Competitive Advantage, Public Organizations, Human capital, Human Resource Management
  • Noushin Momen Kashani, Farajollah Rahnavard *, Mahdi Mortazavi, Mahmoud Shirazi Pages 35-64
    Purpose

    Open government is expanding around the world as a policy to enhance transparency, participation and collaboration. Since the level of policy makers' willingness to open government is crucial for moving towards policy making of open government and development of those policies, the purpose of this paper is to provide a model for measuring policy makers’ willingness of open government and examine the differences in the level of willingness in policy-makers' groups.

    Design/Methodology/Approach:

    In this research, an exploratory mixed method has been used which in qualitative stage, synthesis method and in the quantitative stage, the survey and analysis of the data of the 116 policy makers’ questionnaires has been applied.

    Research Findings

    "open government willingness" is a multidimensional construct, including the willingness of the policymaker towards transparency, citizen participation, collaboration, government accountability, and support for innovation and help business development. In addition, the results indicate that the level of policy makers' willingness to open government in Iran is high and the rate of willingness to open government among different age groups, status and levels of awareness of open government is different.

    Limitations& Consequences

     The impossibility of generalizing the research results to all communities and the inherent limitations of the questionnaire are among the limitations of the current study.

    Practical Consequences

    The need for an efficient, transparent, accountable, and participatory governance system cannot be denied. Given the challenges in the aforementioned issues in our country, this research will help to design a favorable model of open government for Iran and realize that values.

    Innovation or Value of the Article

    Open government and open data are new concepts, and research in these fields are scarce in Iran. Therefore, this research could initiate a new chapter in the production of science in the country in this field and fills the research gap by providing the aforementioned model as the first model in this field.

    Keywords: Public Policy, open government, Transparency, accountability & citizen participation
  • Mahnaz Keshtkar Rajabi, Akbar Etebarian *, Alborz Gheitani, Mahmood Agha Hossein Ali Shirazi Pages 65-95
    Purpose

    Considering the importance of using scientific methods in policy making, this study aimed to identify the variables affecting the use of policy research in the field of housing policy making.

    Design / Methodology / Approach: 

    The research method used is a sequential-heuristic method that was identified by reviewing the literature as well as conducting interviews to identify the factors influencing the use of  policy research and conceptual mapping and concept system software to design the model. The statistical population consisted of housing policy makers and researchers. Totally97 factors were identified and classified according to the analysis in 16 categories and five dimensions.

    Findings

    The results, while confirming the identified factors as influential and confirming the categorization, indicate that according to the experts, the following dimensions have the most effect on encouraging policymakers to use policy research. Policy maker characteristics,researcher characteristics, research and policy stakeholders, research and research unit characteristics, and policy and policy unit characteristics.

    Practical Consequences:

     Introducing factors influencing the use of policy research.

    Innovation or Value of the Article: 

    This model can be used as a tool to encourage policymakers to use policy research.

    Keywords: Policy Research, Policy Making, using Policy Research, Concept Mapping
  • Mahdi Abdolhamid, Mohammadreza Esmaeili Givi *, Sead Mohannadreza Bagherzadeh Sari Pages 97-126
    Purpose

    The science of public administration claims to provide a way for the state and the government, and the surprises of its scholars bring about double harm to society. Accordingly, the need for proper governance of the science of public administration is twofold; one of the indicators of a specialized discipline is the specialized publications in that field, which show the accumulation of authors and research papers around a new research area.

    Design/Methodology/Approach: 

    Given the importance of this topic, the reasearch focused on one of the core production sources of public administration field in Iran (Public Administration Perspective Quarterly, PAP). Through theoretical sensitivity judgments, the inclusive bibliometric data of journal have been explored in a reciprocal approach using two mixed methods (quantitative and qualitative content analysis) and applying scientometric techniques. The research population is the eight-year publication history (from the beginning of the publication until the end of the year 2018) of PAP.

    Findings

    Of the 247 articles published, most of the authors were male and from Shahid Beheshti University. Respecting research design, most of the data gathering instrument was questionnaire and the main approach of the research were quantitative and the type of most researches were applied. Respecting subject area, the main focus has been on knowledge management, information technology and human resources, and research level was often organizational and individual. On this basis, solutions have been proposed for the quality promotion of scientific production based on gender, geographical and methodological justice consideration.

    Keywords: Scientific Production, Public Administration, content analysis, Public Management Vision Journal, Shahid Beheshti University
  • Badri Abbasi * Pages 127-147
    Purpose

    The purpose of the present study is to identify and rank the criteria for strategic human resource management in the university using multi-criteria decision-making techniques.

    Design/ Methodology/ Approach

    The present study has a quantitative approach in terms of descriptive purpose, quantitative approach in terms of the nature of variables and survey studies in terms of data collection method. Prioritization of criteria and extraction of indicators of importance of indicators, using the answers of 15 experts in the field of higher education, was done to the Questionnaire of Couples and Tapsis Comparisons.

    Findings

    The results of the analysis of the decision-making matrix of the Topsis model in the ranking of criteria showed that the highest effective index of strategic human resource management in the university is the sub-criterion of designing systems for reporting skills acquired by professors and staff with 0.9332 weight in the first place. The weight of 0.9314 is in the second rank and below the criterion of fair behaviors and the selection of the best human resources action with the weight score of 0.928 is in the third rank.

     Limitations and Consequences:

    The present study is limited to higher education and uses a quantitative approach to data collection. Therefore, it is suggested that in similar studies, other areas of the educational system be addressed, and at the same time, a qualitative and specifically interpretive approach be used to enrich the data.

    Practical implications

    Using active, motivated and skilled staff and faculty members in university-industry liaison offices and other academic companies.

    Practical implications: 

    From the operational point of view, the present study provides a dynamic and systematic framework, specifically for the actions and activities in the field of human resources of the university.

    Keywords: Human Resource Management, Strategic Human Resource Management, Multiple Decision Making Methods
  • Hamed Dehghanan *, Elmira Shakeri, Shahram Azarirad Pages 149-176
    Purpose

     Today, volunteers are one of the major assets of nonprofit organizations, governments and humanitarian organizations. The purpose of this research is to survey the relationship between Poor volunteers’ fit with their organization and intentions to quit with emphasis on the role of burnout, spirituality and narcissism. This study is based on both Conservation of Resources theory and person–organization(PO)fit theory.

    Design/ Methodology/ Approach: 

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. In order to analyze the data from the confirmatory factor analysis, correlation coefficient and Structural equation modeling was used.

    Research Findings

     The result of the study showed that Poor volunteers’ fit with their organization and burnout have a positive effect on intentions to quit and Burnout mediate the relationship between poor volunteer fit and intentions to quit.
    Limitations & Consequences: The intentions to quit the organization was observed as a strong predictor of leaving the organization by Red Crescent volunteers. This research is limited in terms of generalizing its results to volunteers from other organizations.

    Practical Consequences

     The output of this research can be an effective step in maintaining the volunteers of non-profit organizations, the government, business and humanitarian organizations.

    Innovation or Value of the Article:

     This study, considering the intentions to quit the organization by the volunteer based on the volunteer – organization fit and COR theory, adds to the managerial research in the field of volunteer and the intentions to quit the organization

    Keywords: intentions to quit, volunteer – organization fit, Burnout, spirituality, narcissism
  • Ali Abdali, Gholamreza Goodarzi *, Tahmours Sohrabi Pages 177-204
    Purpose

    Managers have always sought to predict the future of the company so that they may take an effective step in building or changing the future. This has led scholars in various fields to look for solutions to overcome the growing uncertainty phenomenon, with a particular focus on foresight and future studies. The purpose of the research is to increase the ability of companies to predict the future of the petrochemical industry and validation of different dimensions of the macro-level observatory model.

    Methodology

     This research is of mixed method, Interviewed in a qualitative section of managers with more than ten years in petrochemical industry and continued until the theoretical saturation, that included 20 interviews. The statements extracted from the interviews were extracted using the Charmaz approach and analyzed by MAXQDA software. The statistical population comprises 462 managers of the Persian Gulf Petrochemical Industries Company. The number of samples was determined by the Cochran formula at the error rate of 1%, 80 individuals. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire was distributed among 90 managers of different companies in different levels, finally, 82 questionnaires were analyzed for analysis. Factor analysis was performed using SPSS and WarpPLS software for quantitative data analysis.

    Findings and Results

    The Petrochemical Industry Observatory model was presented in the form of 7 main concepts, 21 axial concepts and 127 propositions. The validity of the developed model was measured in this respect the dimensions of the observatory model were confirmed. Model dimensions and significance coefficient for each of the dimensions of the macro level of the petrochemical industry include: Political (0.791), economic (0.952), environmental (0.596), social (0.402), technological (0.720), legal (0.842), and international (0.682). The identified dimensions of the macro level of the petrochemical industry as observatory data will lead to more knowledge and wisdom in order to make better decision makers.

    Keywords: Observatory, Futures Studies, Petrochemical industries, Validation