فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 61 (پاییز 1399)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 61 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی احمدی بالادهی*، علی دستور صفحات 1-30

    تعارض سازمانی به عنوان یکی از متغیرهایی که به نوعی در تمام موانع فوق حضور دارد، اگر به درستی هدایت نشود می تواند سد مهمی در راه اجرای استراتژی های سازمانی باشد. لذا شناخت سطح تعارض سازمانی و مدیریت صحیح آن می تواند در اجرای اثربخش استراتژی های سازمانی موثر واقع شود .هدف از این مطالعه بررسی رابطه استراتژی های سازمانی و سبک های مدیریت تعارض است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی، همبستگی محسوب می گردد. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استاندارد استراتژی سازمانی مایلز و اسنو (1978) و پرسشنامه استاندارد مدیریت تعارض رابینز (1994) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان مازندران به تعداد 485نفر بوده که نمونه آماری براساس فرمول کوکران 214 نفر می باشد. روایی پرسشنامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسشنامه مدیریت تعارض 90/0 و پرسشنامه استراتژی های سازمانی 84/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری همبستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون و فریدمن استفاده شده است. نتایج آزمون نشان می دهد که سبک های مدیریت تعارض رابطه معناداری با استراتژی های سازمانی و مولفه های آن (استراتژی آینده نگر، تحلیلی و واکنشی) دارد. همچنین براساس آزمون فریدمن، تحلیلی باضریب 89/2در اولویت اول قراردارد، در نتیجه بیش ترین رابطه را با مدیریت تعارض دارد و در ادامه واکنشی یا تدافعی باضریب 72/1 دراولویت دوم و آینده نگر با ضریب 39/1 در رتبه سوم و پایانی قرار دارد. در نتیجه کم ترین رابطه را بر مدیریت تعارض دارد.

    کلیدواژگان: استراتژی های سازمانی، سبک های مدیریت تعارض، کارکنان، مازندران
  • حاجیه رجبی فرجاد*، سیده زهرا نوزن، شمس الله محمدی جلال صفحات 31-56

    هدف از این تحقیق تعیین تاثیر بدبینی سازمانی بر عملکرد کارکنان فرماندهی انتظامی استان کردستان می باشد. این پژوهش با هدف کاربردی و با روش توصیفی پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کارکنان فرماندهی انتظامی کردستان می باشد که بر اساس فرمول کوکران از بین کارکنان فرماندهی انتظامی استان کردستان تعداد 355 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه های استاندارد می باشد که در بحث بدبینی سازمانی از پرسشنامه دین (1998) دارای 13 گویه و برای عملکرد از پرسشنامه هرسی و گلداسمیت (2014) دارای 42 گویه استفاده شده است. روایی محتوای پرسشنامه‏ها توسط اساتید و متخصصان مورد تایید قرار گرفت. میزان پایایی پرسشنامه ها از طریق الفای کرونباخ برای بدبینی سازمانی 82/0 و عملکرد 86/0 به دست آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون کلوموگروف اسمینروف و رگرسیون می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بدبینی سازمانی بر عملکرد کارکنان تاثیرگذار است و تاثیر ابعاد بدبینی سازمانی (بعد شناختی، بعد عاطفی و بعد رفتاری) بر عملکرد کارکنان تایید شده است.

    کلیدواژگان: بعد عاطفی، بعد شناختی، بعد رفتاری، بدبینی، عملکرد، فرماندهی انتظامی استان کردستان
  • داوود حسین پور، عقیل قربانی پاجی*، حسین فاندیز صفحات 57-78
    این پژوهش به بررسی تاثیر توسعه منابع انسانی و مسیولیت اجتماعی سازمان بر تمایل به ترک خدمت با نقش میانجی تعهد سازمانی در ستاد فرماندهی نیروی انتظامی در استان مازندران پرداخته است روش پژوهش حاضر، ازنظر هدف، کاربردی بوده و برحسب روش، پژوهشی توصیفی پیمایشی بوده است جامعه آماری در این پژوهش افسران ستاد فرماندهی نیروی انتظامی در استان مازندران که 120 نفر بودند که با جایگذاری در فرمول کوکران تعداد نمونه 105 نفر تعیین شده است نمونه موردمطالعه به شیوه احتمالی به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش راهبردهای توسعه منابع انسانی از پرسش نامه شای (2005)، سنجش تمایل به ترک خدمت کارکنان از پرسشنامه تاچر و همکاران (2003)، برای سنجش مسیولیت اجتماعی سازمان پراهیتاری و اوزما (2007) و سنجش تعهد سازمانی کارکنان آلن ساکس (2006) استفاده شد. پایایی و روایی ابزار پژوهش با استفاده از ضریب بارهای عاملی، آلفاکرونباخ، پایایی ترکیبی، روایی صوری و روایی همگرا و روایی واگرا بررسی شدداده های حاصل با استفاده از smart- PLS و SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتندتحلیل داده ها نشان دادکه توسعه منابع انسانی و مسیولیت اجتماعی سازمان بر تعهد سازمانی کارکنان موثر بوده است همچنین توسعه منابع انسانی بر تمایل به ترک خدمت کارکنان موثر بوده است ولی مسیولیت اجتماعی تاثیر معناداری بر تمایل به ترک خدمت کارکنان نداردهم چنین یافته ی حاصل از آزمون سوبل نشان داد که تعهد سازمانی با ضریب معناداری 6972/. نقش میانجی را در رابطه علی بین توسعه منابع انسانی و تمایل به ترک خدمت کارکنان ایفا نمی کند ولی تعهد سازمانی با ضریب معناداری 43/2 نقش میانجی را در رابطه علی بین مسیولیت اجتماعی سازمان و تمایل به ترک خدمت کارکنان ایفا می کند. افسران ستاد فرماندهی نیروی انتظامی در استان مازندران معتقدند در قبال حمایت از آن ها از طریق اقدامات مدیریت منابع انسانی می تواند آن ها را بیشتر به سازمان متعهد سازد که به نوبه خود قصد ترک آن ها را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، مسئولیت اجتماعی پلیس، تمایل به ترک خدمت، تعهد سازمانی
  • جابر مولایی*، معصومه باقری، بهمن غلامی صفحات 79-102

     از آنجا که افزایش و رشد بهره وری یکی از اساسی ترین راه های دست یابی به تولید بیش تر و به دنبال آن تامین رفاه و بهزیستی افراد در جوامع است، شناخت عوامل موثر بر افزایش بهره وری از آرمان های اصلی محققان و پژوهشگران در این زمینه بوده و هست. رسالت مدیریت و هدف اصلی مدیران هر سازمان استفاده موثر از منابع و امکانات گوناگون چون نیروی کار، سرمایه،‬ مواد، انرژی و اطلاعات است. در تعیین عوامل موثر بر بهره وری نظرات متفاوتی وجود دارد و هر یک از دانشمندان و صاحب نظران عواملی را به عنوان عامل موثر مشخص کرده اند؛ بنابراین هدف اصلی در این پژوهش فرا تحلیل عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی در سازمان بود. در این فرا تحلیل تعداد 30 پژوهش مربوط به عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی گردآوری و بررسی شدند که در نهایت 17 پژوهش انتخاب و فرا تحلیل بر روی آن ها انجام شد. ابزار پژوهش چک لیست فرا تحلیل است. بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش، اندازه اثر 76/0 بود که از بین عوامل شناسایی شده مشاوره شغلی و عوامل درون سازمانی به ترتیب با اندازه اثرهای 53/0 و 52/0 دارای بیش ترین میزان اثر بودند.

    کلیدواژگان: بهره وری، بهره وری نیروی انسانی، فراتحلیل
  • صیاد درویشی* صفحات 103-126
    زمینه و هدف

    عدالت ترمیمی در نظام عدالت کیفری بر حل مسیله و رضایت طرفین دعوی تاکید دارد. اجرایی شدن این رویکرد مستلزم برخوردار بودن کارکنان پلیس از ویژگی های خاص و مناسب است. این تحقیق با هدف شناخت ویژگی-های کارکنان پلیس در توسعه ی اقدامات ترمیمی انجام می پذیرد.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات آمیخته است. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه و پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری را متخصصان پلیس و دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت انتظامی دوره 15 و14 می دهند، که تعداد 22 نفر به روش گلوله برفی و 85 نفر به روش تصادفی ساده تعیین گردیدند. برای روایی ابزار مصاحبه از روش اعتبار درونی و پایایی از روش قابلیت بازیافت پذیری، و پرسشنامه از روش اعتبار محتوایی و صوری و پایایی آن نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ 89/0تعیین گردید. داده های اولیه از طریق تحلیل محتوا و ثانویه از طریق آزمون های آماری کلموگرف - اسمیرنوف جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده ها t تک نمونه ای، زوجی و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تجلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     در این پژوهش پس از مصاحبه با متخصصان پلیس در مجموع 39 شاخص بدست آمد که با توجه به ادبیات نظری دسته بندی گردیدند. یافته ها بیانگر این است که بین وضعیت موجود و مطلوب، ویژگی های دانش، مهارتی و پاسخگویی کارکنان پلیس در توسعه ی اقدامات ترمیمی تفاوت معناداری معادل 65/2 وجود دارد و در این بین ، بعد مهارتی با میانگین 75/2 بیشترین تاثیر در ویژگی های کارکنان پلیس در توسعه اقدامات ترمیمی را دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این است که پیش نیاز توسعه ی رویکرد ترمیمی پلیس، افزایش ویژگی های دانش، مهارت و بالا بردن توان پاسخگویی کارکنان پلیس می باشد.بنابراین با توجه به نتایج حاصله ،بایستی ویژگی های شناسایی شده در هر سه بعد دانش، مهارتی و پاسخگویی در کارکنان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: توسعه، عدالت ترمیمی، ویژگی دانشی، ویژگی مهارت، ویژگی پاسخگویی
  • هادی برغمدی* صفحات 127-164

    خودکشی را می توان بر روی پیوستاری از فکر کردن به خودکشی تا اقدام عملی برای ارتکاب آن در نظر گرفت. این پدیده جنبه ی روان شناختی و جامعه شناسی داشته و در نتیجه جریانی از اندیشه ها، رفتارها و موقعیت ها و روابط بین فردی که در برخی موارد ریشه در قبل از شروع دوره سربازی دارند، رخ می دهد. در این پژوهش تلاش شده است با بررسی مقاله ها، پایان نامه ها و طرح های پژوهشی انجام شده در این خصوص، و با استفاده از روش فراتحلیل به ترکیب و تلفیق نتایج پژوهش-های انجام شده در این حوزه اقدام کند. روش پژوهش از نظر مسیر توصیفی تبیینی و از نظر هدف کاربردی است. داده های مورد نیاز با استفاده از روش اسنادی گردآوری شده است و به این منظور علاوه بر جستجوی اینترنتی به حدود20 مرکز نظامی، دانشگاهی و پژوهشی نیز مراجعه و از بین حدود 100 مورد طی چند مرحله 36 نمونه برگزیده و مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل نتایج و به دست آوردن اندازه اثر(d) نیز از آمار r استفاده شد. نتایج نشان داد که در بخش متغیرهای فردی می توان از پرخاشگری، هیجان خواهی، شخصیت خودشیفته، شخصیت ضداجتماعی، شخصیت آزارگر، روان رنجورخویی، ناگویی هیجانی، وسواس، ترس مرضی، روان پریشی، افسردگی، رفتارهای غیرتعاملی، عدم کنترل رفتار، شخصیت نمایشی، شخصیت مرزی، اضطراب، برون گرایی/درون گرایی، سوء مصرف مواد مخدر و پارانویید؛ در بخش متغیرهای مرتبط با ویژگی های خانوادگی از نبود حمایت اجتماعی، انسجام و مشکلات خانوادگی؛ و در نهایت در بخش متغیرهای مرتبط با عوامل مدیریتی و سازمانی از رفتار فرمانده، شرایط محل خدمت، محل خدمت (مرزی بودن محل خدمت) و آموزش مهارت حل مساله به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر خودکشی سربازان یاد کرد، که از میان این متغیرها به ترتیب متغیرهای سوء مصرف مواد مخدر (r=0.63)، افسردگی (r=0.57)، شخصیت مرزی (r=0.56)، نبود حمایت اجتماعی (r=0.37) و مشکلات خانوادگی (r=0.31) مهمترین متغیرهای موثر بر خودکشی سربازان بوده است.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، خودکشی، کارکنان وظیفه و ناجا
|
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi *, Ali Dastour Pages 1-30

    Organizational conflict as one of the variables that is somehow present in all the above obstacles, if not managed properly can be an important obstacle in the implementation of organizational strategies. Therefore, recognizing the level of organizational conflict and its proper management can be effective in the effective implementation of organizational strategies. The purpose of this study is to investigate the relationship between organizational strategies and conflict management styles. The present study is a correlation in terms of applied purpose and descriptive research method. In order to collect data, the standard questionnaire of organizational strategy Miles and Snow (1978) and the standard questionnaire of conflict management Robbins (1994) were used. The statistical population of this study includes all employees of the Disciplinary Command Headquarters of Mazandaran Province in the number of 485 people, which is a statistical sample of 214 people based on Cochran's formula. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula for the conflict management questionnaire of 0.90 and the organizational strategies questionnaire of 0.84, respectively. To analyze the data, correlation, regression and Friedman test using SPSS software were used. Data analysis was performed using correlation coefficient, regression and Friedman tests. The test results show that conflict management styles have a significant relationship with organizational strategies and its components (forward-looking, analytical and reactive strategies). Also, according to Friedman test, an analysis with a coefficient of 2.89 is in the first priority, as a result, it has the highest relationship with management, and then reaction or defense with a coefficient of 1.72 is in the second priority and prospectively with a coefficient of 1.39 is in the third and final rank. As a result, it has the least relation to conflict management.

    Keywords: organizational strategies, Conflict management styles, staff, Mazandaran
  • Hajieh Rajabi Farjad *, Zahra Nozen, Shamsolah Mohamadi Jalal Pages 31-56

    The purpose of this study is to determine the effect of organizational pessimism on the performance of employees of the Disciplinary Command of Kurdistan Province. This research has been done with an applied purpose and with a descriptive survey method. The statistical population includes the staff of the Kurdistan Disciplinary Command. According to the Cochran's formula, 355 personnel were selected from the staff of the Disciplinary Command of Kurdistan Province by cluster sampling. The data collection tool is library studies and standard questionnaires. In the discussion of organizational pessimism, Dean Questionnaire (1998) with 13 items and Hershey and Goldsmith Questionnaire (2014) with 42 items were used for performance. The validity of the content of the questionnaires was confirmed by professors and experts. The reliability of the questionnaires was obtained through Cronbach's alpha for organizational pessimism 0.82 and performance 0.86. Data were analyzed by Klomogorov-Sminrov test and regression. The results show that organizational pessimism affects employee performance and the effect of organizational pessimism dimensions (cognitive dimension, emotional dimension and behavioral dimension) on employee performance has been confirmed.

    Keywords: emotional dimension, Cognitive Dimension, behavioral dimension, pessimism, performance, disciplinary command of Kurdistan province
  • Davood Hosseinpour, Aghil Ghorbani Paji *, HOSSEIN FANDIZ Pages 57-78
    This study investigates the effect of human resource development and social responsibility of the organization on the turnover intention with the mediating role of organizational commitment in the police headquarters in Mazandaran province. The method of the present study was applied in terms of purpose and according to the method, it was a descriptive-survey research. The statistical population in this study was 120 officers of the police headquarters in Mazandaran province, which was determined by placing the sample number of 105 people in the Cochran's formula. The study sample was randomly selected by simple random sampling. To measure human resource development strategies Shay Questionnaire (2005), turnover intention Thatcher et al. (2003), organizational social responsibility Pratihari and uzma Questionnaire (2007) and organizational commitment Alan Saks (2006) Questionnaire was used. The reliability and validity of the research instrument were evaluated using factor loading coefficient, Alpha cronbach, composite reliability, convergent validity and divergent validity. The obtained data were analyzed using smart-PLS and SPSS. Data analysis showed that the development of human resources and social responsibility of the organization has been effective on organizational commitment of employees. Also, the development of human resources has been effective on the tendency of employees to leave the service, but social responsibility has no significant effect on the turnover intention; Also, the results of Sobel test showed that organizational commitment with a significance coefficient of./6972 It does not play a mediating role in the causal relationship between human resource development and turnover intention, but organizational commitment with a significance coefficient of 2.43 plays a mediating role in the causal relationship between organizational social responsibility and the turnover intention. The officers of the police headquarters in Mazandaran province believe that in return for supporting them through human resource management measures, it can make them more committed to the organization,
    Keywords: Human Resource Development, police social responsibility, turnover intention, organizational commitment
  • Jaber Moulaiy *, M.Baghri, B. Gholami Pages 79-102

    Determinants of manpower productivity in organizations: A meta-analysis Abstract Since the productivity growth and development is one of the most important ways to achieve more production, and it consequently provides welfare and well-being for individuals in societies, the identification of determinants of productivity is among the researchers' main goals in this field. The effective use of various resources and facilities such as labor, capital, materials, energy and information is the main objective and mission of management in any organization. There are different views on determinants of productivity; and scientists and experts have considered different determinants in this regard. Therefore, the present research aimed to perform a meta-analysis of determinants of manpower productivity in organizations. This meta-analysis gathered and investigated 30 studies on determinants of manpower productivity. Finally, 17 studies were selected; and the meta-analysis was conducted on them. The research tool is a meta-analysis checklist. Based on obtained results of this study, the effect size was equal to 0.76. Among the identified factors, the job counseling and inter-organizational factors with effect sizes of 0.53 and 0.52 respectively had the highest effects.

    Keywords: Productivity, Manpower Productivity, meta-analysis
  • Sayyad Darvishi * Pages 103-126
    Background and Aim

    Reconciliation in the criminal justice system, including the tolice, and even outside of this system and in the local non-formal systems, emthasizes solving the issue and satisfaction of the tarties to the lawsuit. The imtlementation of this attroach requires that educated and motivated staff members have attrotriate rules and regulations. This research is aimed at understanding the characteristics of emtloyees in the develotment of Police restoration measures.

    Method

    This research is attlied in terms of turtose and in terms of data collection it is qualitative-extloratory. The statistical totulation of the study included exterts, managers, tolice exterts in the field of human catital and restorative justice, and snowball samtling was terformed and after terforming 22 interviews, theoretical saturation was obtained. For the imtlementation and intertretation of convergent interviews, using the views of the trofessors familiar with this field and the tolice stecialists who were well-known in this field were used. After collecting qualitative data, using content analysis method in the form of concetts, categories and indicators, coding was identified and analyzed.

    Findings and Results

    In this study, 39 indicators were obtained after interviewing the elite. According to theoretical literature, knowledge comtonents with 13 indicators, skills with 13 indicators and restonsiveness with 13 indicators were categorized. . Therefore, the tre-requisite for the develotment of a tolice restorative attroach is to increase knowledge, skills and increase the catacity of tolice accountability to the stakeholders.

    Keywords: Develotment, Restorative Attroach, Knowledge, Skills, Accountability
  • Hadi Barghamadi * Pages 127-164

    Suicide can be considered as a continuum from suicide ideation to committing suicide. This phenomenon has both psychological and sociological aspects, and as a result, a flow of thoughts, behaviors, situations and interpersonal relationships is formed that in some cases originates before the beginning of conscription. This study aimed to review related papers, dissertations and research projects, and to synthesis and integrate the results of those studies using meta-analysis method. The present study is a descriptive-explanatory research in terms of method and an applied research in terms of purpose. Using documentary method, the required data were collected from about 20 military, academic and research centers besides internet search which led to around 100 cases. After several screening steps 36 samples were selected to be included. Correlation Coefficient was used to analyze the findings and calculate the effect size (d). Based on the results of this meta-analysis, factors for suicide among conscripts are as follow: individual variables (i.e. aggression, sensation-seeking, narcissistic personality disorder, antisocial personality disorder, sadistic personality disorder, neuroticism, alexithymia, obsessive-compulsive disorder, phobia, psychosis, depression, mental disorder, non-interactive behaviors, impulse control disorder, histrionic personality disorder, borderline personality disorder, anxiety, extroversion / introversion, drug abuse, and paranoia), family-related variables (i.e. lack of social support, lack of family cohesion and family problems, managerial and organizational variables (i.e. the commander's behavior, service conditions, service location (e.g. border checkpoints) and problem solving skills training, which in drug abuse (r = 0.63), depression (r = 0.57), borderline personality disorder (r = 0.56), lack of social support (r = 0.37) and family problems (r = 0.31) were the most important variables affecting suicide among conscripts.

    Keywords: meta-analysis, suicide, Conscripts, Naja