فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال سی و یکم شماره 5 (پیاپی 185، آذر و دی 1399)

نشریه آینه پژوهش
سال سی و یکم شماره 5 (پیاپی 185، آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مسعود جعفری جزی صفحات 5-20
    شکل گیری فرقه های گوناگون و تکوین عقاید و مذاهب مختلف اسلامی، از جذاب ترین موضوعاتی است که متخصصان تاریخ اسلام، از زوایای گوناگون به آن پرداخته اند. در میان تحقیقاتی که در این باره صورت گرفته آثار اسلام شناس آلمانی، جوزف فان اس، جایگاهی ویژه دارد. نوشته پیش رو، ترجمه مقاله جوزف فان اس است که در آن به پیدایش و سیر تحول فرقه های گوناگون کلامی و عقیدتی در اسلام پرداخته است. نویسنده، بحث خود را با اشاره ای به حدیث هفتاد و دو ملت آغاز می کند و سرآغاز عصر اموی را به عنوان خاستگاه شکل گیری نخستین فرقه ها بررسی کرده و نشان می دهد که چگونه تحولات سیاسی و اجتماعی به شکل گیری فرقه ها کمک کرده است. نوع ادبی مقالات و چندوچون آن نیز از جمله مباحث مورد توجه نویسنده است. به نظر او، پیدایش فرقه ها در تمدن اسلامی بیش از آنکه نشانه تفرقه و کشمکش باشد، بر کثرت گرایی و تنوع دلالت دارد.
    کلیدواژگان: فرقه های اسلامی، مقالات، فرقه نگاری، دیوان سالاری، شهرستانی، کعبی، پیدایش فرقه، تمدن اسلامی، عقاید اسلامی، مذاهب اسلامی، تاریخ اسلام، فرقه های کلامی، فرقه های عقیدتی، عصر اموی
  • رسول جعفریان صفحات 21-43
    کتاب تبصره العوام اثر جمال الدین رازی آبی، کتابی به زبان فارسی درباره ادیان و مذاهب بوده که در سال 630 به نگارش درآمده است. هدف نویسنده در نوشتار پیش رو این است که نشان دهد نویسنده کتاب تبصره، چه تصوری از شیعه دارد هم از نظر ارتباطش با فرقه های دیگر شیعه، و هم با اهل سنت و گروه های دیگر. وی در راستای هدف مذکور، مروری بر کتاب و محتوای فصول آن دارد.
    کلیدواژگان: کتاب تبصره العوام، جمال الدین رازی آبی، ادیان، مذاهب، شیعه، فرقه های شیعه، اهل سنت، ملل، نحل
  • مرتضی کریمی نیا صفحات 45-73
    کتابت مصاحف قرآنی امروزه از ویژگی های هنری خاصی برخوردارند. یکی از مهم ترین این ویژگی ها کتابت منظم و باقاعده آیات قرآن در هر جزء، صفحه و سطر است. مشهورترین کتابت نام آشنای امروزی، قرآن های کتابت شده به دست عثمان طه، کاتب سوری است که در چند دهه اخیر با عنوان «مصحف المدینه المنوره» از سوی مجمع ملک فهد در کشورهای اسلامی مختلف توزیع شده است. صفحات این قرآن، حاوی 15 سطر است، و پایان هر صفحه به انتهای آیه ای ختم می شود. همچنین هر یک از اجزای سی گانه این قرآن، به دقت در 20 صفحه یا 10 برگ طراحی و کتابت شده اند. اما درواقع این سبک از کتابت که با نام عثمان طه گره خورده است، خود نمونه های متعدد و فراوانی در میان کاتبان قرآن در دوره عثمانی، و پس از آن، طی یکصد سال اخیر داشته است. این مقاله با مروری بر پیشینه این سبک از کتابت قرآن، نشان می دهد که کاتبان عثمانی طی قرون دهم تا چهاردهم هجری خود مبدع این سبک هنرمندانه نبوده اند، بلکه سابقه این گونه از قرآن نویسی منظم و باقاعده، به دورانی بسیار قدیم تر، و در ایران قرن پنجم هجری بازمی گردد. قرآن محمد زنجانی (مورخ 531 ق)، و قرآن زرین قلم (مورخ 582 ق)، دو نمونه بسیار پیشرفته از این هنر در قرن ششم هجری اند. در آغاز، تعداد قواعد و الگوهای کاتبان ایرانی برای کتابت منظم قرآن، تقریبا 30 تا بوده، اما به تدریج تا پیش از قرن دهم هجری به حدود 470 مورد بسط و تفصیل داده شده است. تقریبا اغلب کاتبان عثمانی در قرون اخیر، صرفا به دو امر توجه کرده اند: نخست پایان دادن هر صفحه به انتهای آیه، و دوم، آغاز کردن هر جزء قرآن از ابتدای صفحه و پایان دادن آن به انتهای صفحه.
    کلیدواژگان: تاریخ کتابت قرآن، قرآن نویسی منظم و باقاعده، قرآن زرین قلم، قرآن محمد زنجانی، هنر خوشنوسی ایرانی، قرآن نویسی ایرانی، قرآن نویسی عثمانی، قرآن نویسی صفویه، قرآن های ایلخانی، قرآن های سلجوقی، عثمان طه
  • سید محمد عمادی حائری صفحات 75-93
    در مقالات شمس تبریزی، در دو جا از دو تحریر مختلف، عبارتی کوتاه هست که در آن «معنا» همان «خدا» دانسته شده است. همین عبارت را مولوی نیز در مثنوی معنوی از قول «شیخ دین» آورده است و مضمون آن نیز بارها در معارف بهاء ولد تکرار شده است. در مقاله حاضر، نویسنده پس از مرور پیشینه تحقیق ها و تفسیرها درباره گوینده آن عبارت و معنای آن، با طرح و شرح بخش هایی از نوشته های مستملی در شرح تعرف، هجویری در کشف المحجوب و ناصرخسرو در زادالمسافر از یک سو و نیم نگاهی به نظریه ها و مفهوم پردازی های دریدا، آلستون و ویتگنشتاین از سوی دیگر، کوشیده است زمینه تفسیری دقیق تر از عبارت «المعنی هو الله» را فراهم آورد. چنان که در مقاله حاضر شرح داده شده، عبارت مذکور مبتنی بر یک تلقی از مفاهیم دلالت و معناست و بهاء ولد، شمس و مولانا مخاطبانشان را به «حضور» خدا در جهان هستی توجه می دهند.
    کلیدواژگان: معنا، خدا، حضور، نشانه، دلالت، بهاء ولد، شمس تبریزی، مولوی
  • حمیدرضا تمدن صفحات 95-103
    همان گونه که کمبود منابع در زمینه تاریخ فقه شیعه اثناعشری، تحقیق و نگارش درباره آن را دشوار نموده، تاریخ فقه اسماعیلیه نیز از چنین کمبودی رنج می برد، بلکه سخن گفتن درباره فقه اسماعیلی و تاریخ آن با توجه به فعالیت های سری آنان به ویژه پیش از دوران حکومت فاطمیان دشوارتر است. حتی همین امر باعث شده است که گاه اسماعیلیان به بی اعتنایی نسبت به فقه و ظواهر شریعت متهم شوند که البته این ادعا درباره همه فرقه های اسماعیلی درست نیست.(ظاهرا تنها نزاریان چنین هستند)
    استاد محمد واعظ زاده خراسانی یکی از کسانی است که نسبت به این مساله توجه نشان داده و با نگرشی تاریخی که از استاد خود، آیت الله بروجردی آموخته موضوع ارایه اش در ششمین کنگره تحقیقات ایرانی که در سال 1354شمسی در تبریز برگزار شده است را "رابطه بین فقه شیعه و فقه اسماعیلیه" قرار داده است.
    نگارنده در این نوشتار با استفاده از دست نوشته های استاد واعظ زاده، گزارشی از پژوهش ایشان ارایه داده و در حاشیه، نکاتی را درباره کتاب دعایم الإسلام و قاضی نعمان مطرح نموده که امید است باب پژوهش در این زمینه را بگشاید.
    کلیدواژگان: تاریخ فقه، فقه شیعه، فقه اسماعیلیه، دعائم الإسلام، قاضی نعمان
  • رسول جعفریان صفحات 105-110

    نویسنده در نوشتار حاضر، بر اساس نسخه نسب نامه ای در کتابخانه مسجد اعظم، نسب امامزاده ناصرالدین در شهر قم را با امامزاده ای به همین نام در شهر بم، مورد واکاوی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: امامزاده ناصرالدین، بم، قم، نسب نامه، نسب امامزاده
  • سید محمدحسین حکیم صفحات 111-131
    خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی (718ق) در مجموعه ربع رشیدی تبریز کتابخانه ای معظم ساخت و کتابهای متعددی بر آن وقف کرد. پیش از این ده نسخه از کتابهای ربع رشیدی شناسایی شده بود. در این مقاله سه نسخه دیگر از کتب آن کتابخانه که مهر وقف خواجه را دارند، معرفی می شود. این نسخه ها عبارتند از: 1. مجموعه سه کتاب پزشکی شامل: شرح الفصول بقراط تالیف موسی بن میمون اسراییلی قرطبی، کتاب البول اسحاق بن سلیمان اسراییلی، کتاب حنین بن اسحاق درباره بول (کتابخانه ملی ایران، ش 1142)؛ 2. مجموعه شش رساله فلسفی و منطقی از اثیرالدین ابهری (کتابخانه مجلس، ش 2752)؛ 3. القانون فی الطب ابن سینا.
    بررسی این نسخه ها کتابهای مورد علاقه و اهتمام خواجه رشیدالدین فضل الله را مشخص می کند و ما را برای شناخت بهتر او یاری می رساند.
    کلیدواژگان: خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی، ربع رشیدی، کتابخانه ربع رشیدی، نسخه های پزشکی، نسخه های فلسفی و منطقی، کتابخانه های موقوفه
  • احمدرضا قائم مقامی صفحات 133-144
    نوشتار پیش رو، نقد ترجمه جلد نخست کتاب کلام و جامعه در سده های دوم و سوم هجری اثر یوزف فان اس است که توسط فرزین بانکی و احمدعلی حیدری ترجمه شده و با همت انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب در سال 1397 به زیور طبع آراسته شده است. نویسنده می کوشد بعضی اغلاط چاپی یا ضبط ها، تعابیر، و معادل های نامناسب یا نایکدست که در ترجمه کتاب راه یافته است، مطرح سازد. وی با بیان موارد مذکور به همراه شماره صفحات کتاب، سعی در تصحیح اشتباهات دارد.
    کلیدواژگان: ترجمه کتاب، کتاب کلام و جامعه، یوزف فان اس، نقد ترجمه، نقد کتاب
  • گلپر نصری صفحات 145-156
    فرهنگ علی صفی، تالیف فخرالدین علی صفی (867-939ق)، پسر ملاحسین واعظ کاشفی است. این کتاب ظاهرا یک قاموس لغت عربی- فارسی است؛ اما بر اساس ترتیب الفبایی لغات فارسی و معادل آنها در زبان عربی تنظیم شده  و درواقع یک لغتنامه فارسی به عربی است که شماری از اسماء، حروف و مصادر را دربرمی گیرد. مولف در تدوین این اثر از فرهنگنامه های دیگری چون المصادر، تاج المصادر و مهذب الاسماء بهره برده است. کوشش او در گزینش برابرنهاده های فارسی بیشتر معطوف به استعمال لغات فصیح و مدرسه ای روزگار خود بوده است، نه زبان زنده گفتاری و رایج هرات در قرون نهم و دهم هجری. 
    این فرهنگ با تصحیح دقیق و مقدمه عالمانه دکتر مسعود قاسمی احیاء شده است که در این مقاله معرفی اجمالی آن را می خوانید.
    کلیدواژگان: فرهنگ علی صفی، فخرالدین علی صفی، فرهنگ فارسی- عربی
  • علیرضا ذکاوتی قراگوزلو صفحات 157-166
    کتاب فتوحات مکیه اثر ابن عربی، مجموعه ای از مکاشفات و فتوحاتی است که در شهر مکه، در حین طواف کعبه، به نویسنده اثر، دست داده است. عثمان یحیی از جمله افرادی است که به تصحیح کتاب مذکور، اهتمام ورزیده است. از کارهای مهمی که عثمان یحیی صورت داده، فقره بندی متن کتاب به شیوه متون کلاسیک است. دیگر، تهیه فهارس دقیق فنی که یافتن مطالب مشابه و مربوط را آسان می سازد. نویسنده در نوشتار پیش رو، می کوشد گزیده هایی از ده مجلد فتوحات مکیه تصحیح عثمان یحیی را ارایه دهد.
    کلیدواژگان: فتوحات مکیه، ابن عربی، عثمان یحیی، تصحیح کتاب
  • محسن خاتمی محسن خاتمی، سلمان ساکت صفحات 167-185
    در کتابخانه مجلس، سفینه ای متعلق به سده دهم هجری وجود دارد که پس از جنگ 14456 کتابخانه گنج بخش (به احتمال بسیار متعلق به اواخر قرن هشتم هجری)، دومین بیاضی است که به سفینه یحیی توفیق (مورخ 754ق.)، گردآورده سعدالدین الهی/ آلهی شباهت بسیار دارد. نگارندگان از رهگذر تصحیح این سفینه دریافتند که هرچند میرافضلی در کتاب رباعیات خیام در منابع کهن از جنگ 14456 کتابخانه گنج بخش بهره برده، اما از میان رباعیات منسوب به خیام که در آن جنگ آمده، شش رباعی در کتاب ایشان نیامده است. همچنین در سفینه یحیی توفیق هم دو رباعی از خیام یا منسوب به او و یک رباعی خیام یا خیامانه، به خطی متفاوت از متن، اما بدون اشاره به نام او آمده، که برای نخستین بار در این نوشتار شناسانده می شوند؛ افزون بر اینها، گرچه سفینه 534 کتابخانه مجلس در سده دهم هجری فراهم آمده، اما به دلیل آنکه این سفینه هم تدوین سومی از دو جنگ کهن پیشین و با حفظ ساختار اصلی آنهاست، باید اعتبار ده رباعی بازیافته از این بیاض را نیز از گونه ابیات دو سفینه پیشین دانست و بایسته است به رباعیات خیام و یا خیامانه در این جنگ توجه جدی شود. بنابراین نوشتار حاضر می کوشد رباعیات بازیافته این سه سفینه را به عنوان تکمله ای بر کتاب رباعیات خیام در منابع کهن ارایه دهد و با استفاده از منابع، صحت انتساب آن ها را به خیام بررسی کند.
    کلیدواژگان: سفینه، سعدالدین الهی، آلهی، رباعی، خیام، رباعیات خیامانه
  • حمید عطائی نظری صفحات 187-203
    سلسله مقالاتی که زیر عنوان «اشارات و تنبیهات» منتشر می شود مجالی است برای طرح و تحریر جستارهای گونه گون انتقادی و کتابگزارانه و تراث پژوهانه که هر یک از آن جستارها نوشتاری است کوتاه و مستقل در باب موضوعی مشخص و ممتاز. بخش سوم از این مقالات مشتمل است بر سه یادداشت کتابگزارانه در معرفی و نقد سه تک نگاشت شایان توجه درباره اندیشه های کلامی شریف مرتضی (د: 436 ه‍.ق.). در مقاله «تک نگاشتی گرانبها درباره اندیشه های کلامی شریف مرتضی» کتاب نوانتشار حسین علی عبدالساتر با نام «عقیده شیعی و کلام معتزلی: شریف مرتضی و گفتمان امامی» معرفی می شود. مقاله «نخستین گام در تدوین اندیشه نامه کلامی سید مرتضی» به بررسی نقاط قوت و ضعف کتابی زیر عنوان «سید مرتضی» تالیف آقای علیرضا اسعدی می پردازد. نوشتار «تتبعی نابسنده در باب اندیشه کلامی شریف مرتضی» مروری است انتقادی بر کتاب الشریف المرتضی متکلما نوشته رووف احمد الشمری که در آن به طور خاص، منابع نویسنده در پژوهش و گزارش آراء کلامی سید مرتضی مورد ارزیابی و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شریف مرتضی، کلام امامیه، اندیشه های کلامی، الحدود و الحقائق، انقاذ البشر من الجبر و القدر
  • محمدرضا صفوی صفحات 205-223
    نوشتار پیش رو، بخش سوم مقاله ای است که قسمت نخست آن در شماره 185 (آذر و دی 1399) آینه پژوهش به چاپ رسیده است و در آن نویسنده به نقد ترجمه مصطفوی از قرآن در کتاب تفسیر روشن، اهتمام ورزیده است. نگارنده در این بخش از مقاله، ابتدا منشا خطاهای ترجمه را بررسی می کند و سپس با ذکر نمونه هایی از خطاهای برخاسته از توجه نداشتن مترجم به ادبیات زبان عرب و ابتنای ترجمه بر اصول و مبانی و تحقیقات لغوی اش در کتاب التحقیق فی کلمات القرآن، به نقد و واکاوی این موارد اقدام می نماید.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، قرآن، نقد ترجمه، آیات قران، تفسیر روشن، معانی لغات، نقد کتاب، ترجمه های قرآن، علامه مصطفوی، ادبیات زبان عرب، ادبیات عرب، زبان عربی
  • نسیمه فلاحی نژاد، نیکولت بوخوف وان در ورت صفحات 225-245
    در چند دهه اخیر، منابع جدیدی مطالعه و بررسی پیرامون سیره پیامبر (ص) را در چشم انداز نوینی قرار داده اند. یکی از این منابع بخش «کتاب المغازی» در مصنف عبدالرزاق است. مصنف عبدالرزاق از چندین نسخه گردآوری شده و شامل تعداد بسیاری روایت است که کتاب المغازی بخشی از مجلد پنجم آن است. کتاب المغازی بخشی تاریخی است که مهم ترین حوادث زمان حیات پیامبر (ص) و پس از وفات آن حضرت را تا زمان خلافت معاویه شرح می دهد. اهمیت کتاب مذکور به سبب دارا بودن روایات قدیمی تری است که در قیاس با دیگران، بیشتر به ابن شهاب زهری نسبت داده شده است. نگارنده در نوشتار پیش رو کوشیده است این احادیث و روایات را دقیق تر تاریخ گذاری کند. وی در راستای این هدف، نخست، کتاب مصنف عبدالرزاق را معرفی و از بخش پنجم آن یعنی کتاب المغازی و منابع آن، سخن به میان می آورد. سپس با اشاره به منابع خبری معمر و زهری، به اهمیت کتاب المغازی می پردازد. نویسنده با مقایسه یک روایت از کتاب المغازی عبدالرزاق با روایات مختلف، الجامع الصحیح بخاری و سیره ابن هشام، چنین نتیجه گیری می کند که احادیث صحیح دیگری نیز از معمر/ زهری در کتاب المغازی وجود دارد که آن را به یک منبع کهن و باارزش برای سیره پیامبر (ص) تبدیل کرده است.
    کلیدواژگان: حضرت محمد (ص)، سیره حضرت محمد (ص)، سیره معصومان (ص)، سیره پیامبر (ص)، کتاب المغازی، معمر، ابن شهاب زهری، تاریخ گذاری، منابع خبری، کتاب مصنف، عبدالرزاق
  • مهدی نورمحمدی صفحات 247-281
    در شماره 180 آینه پژوهش، نقدی بر کتاب نامه های عارف قزوینی چاپ نگاه و هرمس با عنوان «این عمارت نیست ویران کرده اند» به قلم آقای سعید پورعظیمی به چاپ رسیده است. نویسنده در نوشتار حاضر، ضمن طبقه بندی خطاهای صورت گرفته در نقد آقای پورعظیمی، برای هر کدام، مصادیقی ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: عارف قزوینی، نامه های عارف قزوینی، نقد مقاله، نقد کتاب
  • مرتضی کریمی نیا، رسول جعفریان، روح الله شهیدی، جویا جهانبخش، سید محمدحسین حکیم، سید صادق حسینی اشکوری صفحات 283-320
  • ناصر الدین انصاری صفحات 321-355
|
  • Masoud Jafari Jazi Pages 5-20
    The formation of various sects and the formation of different Islamic beliefs and religions is one of the most interesting topics that experts in the history of Islam have addressed from various angles. Among the researches that have been done in this regard, the works of the German orientalist, Joseph van S, have a special place. The following article is the translation of Joseph Van S.'s article, which deals with the emergence and evolution of various theological and ideological sects in Islam. The author begins his discussion with a reference to the hadith of seventy-two nations and examines the beginning of the Umayyad era as the origin of the formation of the first sects and shows how political and social developments have contributed to the formation of sects. The literary type of articles and their qualities are also among the topics of interest to the author. In his view, the emergence of sects in Islamic civilization is more a sign of pluralism and diversity than a sign of division and conflict.
    Keywords: Islamic sects, Maqālāt, heresiography, bureaucracy, Shahrestānī, Ka’bī, Sect Origin, Islamic civilization, Islamic beliefs, Islamic Religions, History of Islam, Theological Sects, Belief Sects, Umayyad Age
  • Rasul Jafarian Pages 21-43
    The book "Tabṣirat al-'Awām" by Jamāl al-Dīn Rāzī Ābī is a book in Persian about religions and sects that was written in 630. The purpose of the author in the following article is to show how the author of the book thinks of the Shiites, both in terms of their relationship with other Shiite sects, as well as with Sunnis and other groups. In line with this purpose, he has an overview of the book and the content of its chapters.
    Keywords: Book of Tabṣirat al-'Awām Jamal al-Din Razi Abi, religions, sects, Shiites, Shiite sects, Sunnis, Milal, Niḥal
  • Morteza Kariminia Pages 45-73
    The writing of Quranic Muṣḥafs today has special artistic features. One of the most important features is the regular and organized writing of Quranic verses in each part, page and line. Today's most famous name is the Qur'an written by Uthmān Ṭāhā, a Syrian scribe whose work has been distributed in recent decades in various Islamic countries under the title "Muṣḥaf al-Madinah al-Munawarah" by the King Fahd Collection. The pages of this Qur'an contain 15 lines, and the end of each page ends with the end of a verse. Also, each of the thirty parts of this Qur'an has been carefully designed and written in 20 pages or 10 sheets. But in fact, this style of writing, which is tied to the name of Uthman Ṭāhā, has had many examples among the scribes of the Qur'an during the Ottoman period, and after that, during the last hundred years. This article, by reviewing the history of this style of writing the Qur'an, shows that the Ottoman scribes did not invent this artistic style during the tenth to fourteenth centuries AH, but the history of this type of regular and organized Qur'anic writing dates back to much older times, and in Iran to the 5the century AH. The Muṣḥaf of Muhammad Zanjānī (dated 531 AH), and the Zarrīn Qalam Muṣḥaf (dated 582 AH), are two very advanced examples of this art in the sixth century AH. In the beginning, the number of rules and patterns of Iranian scribes for the regular writing of the Qur'an was about 30, but gradually before the tenth century AH, it was expanded to about 470 cases. Almost all Ottoman scribes in recent centuries have paid attention to only two things: first, ending each page at the end of the verse, and second, starting each part of the Qur'an from the beginning of the page and ending it at the bottom of the page.
    Keywords: History of Quran writing, Regular, Organized writing of the Qur'an, Zarin Qalam Muṣḥaf, Mohammad Zanjani Muṣḥaf, The art of Iranian calligraphy, Iranian Quran writing, Ottoman Quran writing, Safavid Quran writing, Ilkhanic Qurans, Seljuk Qurans, Uthman Taha
  • Seyed Mohammad Emadi Haeri Pages 75-93
    In Shams Tabrizi's articles, in two places from two different parts, there is a short phrase in which "meaning" is known as "God". The same phrase has been quoted by Rūmī in the Mathnawī Ma'nawī from the words of "Sheikh Dīn" and its theme has been repeated many times in the teachings of "Bahā Walad". In the present article, the author, after reviewing the history of researches and interpretations about the creator of that phrase and its meaning, has attempted to provide a more accurate interpretation of the phrase "Meaning is God." by commenting on parts of Mustamilī's explanation in Sharh-e Ta'aaruf, the comments of Hujwīrī in Kashful Mahjūb and Nāser Khusru's opinions in Zādulmusāfur, on the one hand, and by viewing the theories expressed by Alston and Wittgenstein, on the other hand.  As described in the present article, the phrase is based on a special view about the concepts of signification and meaning, and "Bahā Walad", Shams, and Rūmī want to express the "presence" of God in the universe by applying that phrase.
    Keywords: meaning, God, Presence, sign, signification, Bahā Wald Shams Tabrizī, Rūmī
  • Hamid Reza Tamadon Pages 95-103
    Just as the lack of resources on the history of Ithnā'asharī Shiite jurisprudence makes it difficult to research and write about it, so does the history of Ismāīlī jurisprudence suffer from such a lack. Even more, speaking about Ismaili jurisprudence and its history with regard to their secret activities, especially before Fatimid rule is more difficult, in a way that this has led to the fact that the Ismāīlīs are sometimes accused of disregarding the jurisprudence and appearances of the Shari'a, which of course is not true of all the Ismaili sects (apparently only the Nizari are so).
    Professor Mohammad Vaezzadeh Khurasani is one of those who have paid attention to this issue and with a historical perspective that he learned from his professor, Ayatollah Boroujerdi, chose the subject of his presentation at the Sixth Iranian Research Congress held in Tabriz in 1975 as "relationship between Shiite jurisprudence And Ismaili jurisprudence.
    In this article, the author, using the manuscripts of Professor Vaezzadeh, presents a report on his research and makes some points about the book Daā'im al-Islam and Qāḍī Nu'mān, which he hopes will open the door to research in this field.
    Keywords: history of jurisprudence, Shiite jurisprudence, Ismaili Jurisprudence, Daā'im al-Islam, Qāḍī Nu'mān
  • Rasul Jafarian Pages 105-110

    In the present article, based on a genealogical copy in the library of the A'zam Mosque, the author analyzes the lineage of Nāsir al-Dīn Imāmzādih in Qum with a shrine of the same name in Bam.
     
     

    Keywords: Imāmzādih Nāsir al-Din, Bam, Qom, lineage, lineage of Imāmzādih
  • Sayed Mohammad Hussein Hakim Pages 111-131
    Khājih Rashīd al-Dīn Faḍlullāh Hamidānī (718 AH) built a large library in the Rub' Rashīdī's complex in Tabriz and gifted several books to it. Ten copies of Rashīdī's  books had already been identified. In this article, three other books of that library that have the seal of Khājih are introduced. These manuscripts are as follows: 1. A collection of three medical books, including: Sharh al-Fusul Buqrāt, written by Musā ibn Maimun, Israeli of Qurtubi, Kitāb al-Bowl by Ishaq ibn Sulayman, of Israel; and Kitāb Hunain ibn Eshāq about pissing 2. A collection of six philosophical and logical treatises by Athir al-Dīn Abharī (Parliamentary Library, p. 2752); 3. al-Qānūn fi al-Ṭib by Ibn Sīnā.
    Examining these manuscripts will identify Khājih Rashid al-Din Faḍlullāh's favorite books and help us to get to know him better.
    Keywords: Khājih Rashid al-Din Faḍlullāh Hamidānī, Rashidi Quarter, Rashidi Quarter Library, medical prescriptions, philosophical, logical prescriptions, endowment libraries
  • Ahmad Reza Ghaem Maghami Pages 133-144
    The following article is a review of the translation of the first volume of the book “Theology and Society” in the second and third centuries AH, by Yousef Fans S. . The author tries to suggest some typographical errors or inaccurate or inconsistent spellings, interpretations, and equivalents found in the translation of the book. He tries to correct the mistakes by stating the mentioned cases along with the page numbers of the book.
    Keywords: book translation, Book of Theology, Society, Joseph Van S, Translation Criticism, book criticism
  • Gulper Nasri Pages 145-156
    The Arabic Dictionary of Ali Safi, authored by Fakhruddīn Ali Ṣafī (839-939 AH), is the son of Mullah Hussein Wāiz Kāshifī. This book is apparently an Arabic-Persian dictionary; However, it is arranged in the alphabetical order of Persian words and their equivalents in Arabic, and is in fact a Persian-Arabic dictionary that includes a number of nouns, prepositions and proper names. In compiling this work, the author has used other dictionaries such as al-Maṣādir, Tāj al-Maṣādir and Muḥadhbab Al-Asmā '. His effort in choosing Persian equivalents was more focused on the use of eloquent and scholastic words of his time, rather than the living spoken language of Herat in the ninth and tenth centuries AH.
    This dictionary has been revived with a precise and scholarly editing by Dr. Massoud Ghasemi, which you will read about in this brief introduction.
    Keywords: Dictionary of Ali Safi, Fakhreddin Ali Safi, Persian-Arabic Dictionary
  • Alireza Zakavati Qaraguzlu Pages 157-166
    The book "Futūḥāt Makkiyah" by Ibn ‘Arabī is a collection of revelations and perceptions that were given to the author in the city of Mecca, during the circumambulation of the Kaaba. Osman Yahya is one of the editors of this book. One of the important jobs done by Osman Yahya in his edition is the paragraphing of the text of the book in the style of classical texts. Another is to provide accurate technical indexes that make it easy to find similar and relevant content. In the following article, the author tries to present excerpts from ten volumes of the "Futūḥāt Makkiyah", edited by Uthman Yahya.
    Keywords: Futūḥāt Makkiyah, Ibn Arabī, Uthman Yahya, book correction
  • Mohsen Khatami, Salman Saket Pages 167-185
    In the library of the Majlis, there is a Safinah belonging to the tenth century AH, which after the Jung 14456 of Ganjbakhsh Library (probably belonging to the late eighth century AH), is the second collection much similar with the Safinah of Yahyā Tawfiq (dated 754 AH). Through the editing of this Safinah, the authors found out that although Mir Afzali in the book “ Khayyam's quatrains in ancient sources” used the Jung number 14456 of Ganjbakhsh library, but among the quatrains attributed to Khayyam in that Jung, six quatrains are still not found in his book. Also in Yahyā Tawfiq's Safinah, two quatrains of Khayyam or the ones attributed to him, with a different handwriting, but without mentioning his name, are available and are introduced for the first time in this article; In addition, although the Safinah number 534th Library of the Majlis was provided in the tenth century AH, but because this Safinah is also the third compilation of the two ancient Jungs and while preserving their original structure, the validity of the ten quatrains recovered from this Bayaz should also be considered as the same verses mentioned in the previous two Safinah and should pay serious attention to Khayyam or similar to Khayyam's quatrains in this Jung. Therefore, the present article tries to offer the recovered quatrains of these three Safinah as a supplement to the book of Khayyam's quatrains in ancient sources and to check the accuracy of their attribution to Khayyam by using the sources.
    Keywords: Safinah, Sa’d al-Din Elahi, Ellahi, Quartet, Khayyam, Khayyamaneh
  • Hamid Ataei Nazari Pages 187-203
    The series of essays published with the title “Ishārāt wa tanbīhāt (pointers and reminders)” is an opportunity to present various writings such as critical reviews, book reviews, and short communications and notes on the Islamic heritage, each of which is a short and independent essay on a specific and distinguished topic. The third part of these articles consists of three book reviews on the newly published monographs on the theological thoughts of Sharīf Murtaḍā (d: 436 AH). In the essay "Precious Monograph on Sharīf Murtaḍā’s Theological Thoughts", the newly published book of Hussein Ali Abdulsater entitled “Shiʿi Doctrine, Muʿtazili Theology: al-Sharīf al-Murtaḍā and Imami Discourse” is introduced. The essay “The first step in compiling Sayyed Murtaḍā’s theological thought" examines the strengths and weaknesses of a book entitled “Sayyed Murtaḍā” written by Mr. Alireza Asadi. The essay "Inadequate research on Sharif Murtaḍā’s Theological Thought” is a critical review of the book “al-Sharīf al-Murtaḍā mutakalliman”, written by Raʾūf Ahmad Al-Shammarī, in which the author’s sources in the research and report of Sayyed Murtaḍā’s theological views are specifically evaluated and criticized.
    Keywords: al-Sharīf al-Murtaḍā, Imāmī Shīʿī kalām, Theological Thoughts, al-Ḥudūd wa al-Ḥaqā‘iq, Inqādh al-Bashar min al-Jabr wa al-Qadar
  • Muhammad Reza Safavi Pages 205-223
    The following essay is the third part of the article, the first part of which was published in the 185th issue (December 2016) of Ayneh Pajuhesh, in which the author criticized Muṣtafawī's translation of the Qur'an in the book Tafsir Rushan. In this part of the article, the author first examines the causes of translation errors and then cites examples of errors arising from the translator's disregard for Arabic literature and his reliance on the principles gained from his lexical research in the book Al-Taḥqīq fi Kalimāt al-Quran.
    Keywords: Quran interpretation, Quran, Translation Criticism, Quranic verses, Tafsi Rushan, Word Meanings, book criticism, Quran Translations, Allāmah Muṣtafawī's Arabic Language Literature, Arabic literature, Arabic language
  • Nasimeh Fallahi Nejad, Nicholt Buchoff Van Der Wert Pages 225-245
    In recent decades, new sources have put the study of the Prophet's biography in a new perspective. One of these sources is the "Kitāb al-Maghāzī"; a section in the Muṣannaf of Abdul Razzāq. The Muṣannaf of Abdul Razzāq has been collected from several manuscripts and includes a large number of narrations, of which al-Maghāzī is part of the fifth volume. al-Maghāzī is a historical section that describes the most important events during the life of the Prophet (PBUH) and after his death until the caliphate of Mu'āwiyah. The importance of the mentioned book is due to having older narrations which, in comparison with others, have been attributed more to Ibn Shahāb Zuhrī. In the following article, the author has tried to date these hadiths and narrations more accurately. In line with this goal, he first introduces the book of Muṣannaf of Abdul Razzāq and talks about its fifth part, namely the book of al-Maghāzī and its sources. Then, referring to Mu’ammar and Zuhrī Hadith sources, he discusses the importance of al-Maghāzī book. Comparing a narration from Abdul Razzāq's book al-Maghāzī with different narrations, of Al-Jāmi 'al-Ṣaḥiḥ Bukhārī and Sira Ibn Hishām, the author concludes that there are other authentic hadiths from Mu'ammar / Zuhri in al-Maghāzī that make it an ancient and valuable source for the Prophet's biography.
    Keywords: Hazrat Mohammad (PBUH), the biography of Hazrat Mohammad (PBUH), the biography of the infallibles (PBUH), the biography of the Prophet (PBUH), the book of al-Maghāzī, Mu'ammar, Ibn Shahab Zuhrī, Historiography, Hadith sources, the book of Muṣannaf of, Abdul Razzāq
  • Mahdi Noor Mohammadi Pages 247-281
    In the 180th issue of Ayneh Pajuhesh, a review of the book "’Ārif Qazvīnī's epistles" published by Negah and Hermes, was presented with the title "It is not a mansion to destroy!" by Mr. Saeed Pourazimi. In the present article, the author, while classifying the mistakes made in Mr. Pourazimi's critique, provides examples for each of them.
    Keywords: Ārif Qazvīnī, Ārif Qazvini epistles, article review, book review