فهرست مطالب

مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، زمستان 1399)

نشریه مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آمنه احمدی*، نگار الهامیان صفحات 9-37

    این پژوهش، با هدف بررسی دیدگاه اساتید کارورزی دانشگاه فرهنگیان به شیوه کیفی و روش پدیدارشناختی انجام شده است. گردآوری اطلاعات با روش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و در ابتدا پرسش‏های راهنمای مصاحبه تهیه و پس از اجرای یک نمونه، متن مصاحبه پیاده و پرسش‏ها مورد تجدید نظر قرار گرفت، تا داده‏های جمع‏آوری شده برای پاسخ به پرسش پژوهش از ظرفیت بیشتری برخوردار باشد. تعداد 15 نفر از اساتید به صورت هدفمند انتخاب شدند این افراد به عنوان مجری برنامه‏ کارورزی با رویکرد معلم فکور در 4 ترم متوالی، اطلاعاتی عمیق و غنی از چگونگی اجرای برنامه و تاثیرات آن بر دانشجویان در اختیار پژوهشگر قرار دادند. هر مصاحبه بین 60 - 45 دقیقه به طول می انجامید و متن‏های حاصل از مصاحبه ‏ها، با استفاده از روش کدگذاری (سه مرحله ای) تحلیل و تفسیر شد. ارتباط طولانی مدت پژوهشگر به عنوان مدرس پرسابقه تربیت معلم و مشاهدات مداوم این محیط پژوهشی، اعتبار یافته های پژوهش را مورد تایید قرار می دهد و یادداشت برداری دقیق و کدگذاری مفصل پایایی یافته ها را ممکن می سازد. یافته های پژوهش نشان داد که رویکرد برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان بر عمل تاملی و موقعیت محور تاکید دارد اما محتوا، مستلزم به کارگیری دانش ترکیبی (تربیتی موضوعی) و کاربردی است. یادگیری مبتنی بر بافت/ زمینه است و با توجه به موقعیت و تجربیات فردی، سازماندهی می‏شود. برنامه با به کارگیری راهبرد مشاهده تاملی، روایت نویسی، کنش پژوهی و درس پژوهی؛ گفتگوی دیالکتیکی، حل مسئله در آموزش، ارایه بازخوردهای تاملی، خودارزیابی و ارزیابی همتایان ‏بر اساس سطوح موفقیت در ارزشیابی، توانسته بر خودآگاهی حرفه‏ای، عاملیت، میل به یادگیری و تغییر، ریسک پذیری برای روبرو شدن با چالش ها، تعامل حرفه‏ای و کاهش فاصله میان نظر و عمل دانشجویان تاثیرگذار باشد. در اجرا، برنامه با چالش‏های: ساختار‏ها‏ی سازمانی، قوانین و رویه ‏های حاکم بر روابط میان دانشگاه و آموزش و پرورش، حاکمیت روش‏ها‏ی سنتی در مدارس و محدود بودن شرایط برای کسب تجربیات حرفه‏‏ای، عدم پشتیبانی علمی‏ و حرفه‏ای از مجریان از سوی مراجع ذی‏ربط، مراکز علمی و پژوهشی متناسب با اقتضایات برنامه که موجب بازتعریف نوآوری‏ها در قالب تجربیات پیشین روبرو بوده است.

    کلیدواژگان: شایستگی حرفه‏ای، برنامه درسی، کارورزی، تربیت معلم فکور، روش پدیدارشناختی
  • سعیده شریف، آرزو غفوری، کیوان صالحی* صفحات 39-68
    کیفیت زندگی معلمان، نشانه ای آشکار و تعیین کننده از روند تعالی یا تباهی در هر جامعه ای است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی مسایل پیچیده شغلی معلمان انجام شده است. سعی شد تا با نگاهی جامع و ژرفانگر و با استفاده از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی، مشکلات موجود در عملکرد بهینه ایشان شناسایی شده و عواملی که زمینه ساز افت انگیزه شده است، واکاوی گردد. برای گرد آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد و با استفاده از نمونه گیری ملاکی، پس از انجام 21 مصاحبه، اشباع نظری داده ها حاصل شد. به منظور افزایش اتکاپذیری، تاییدپذیری، باورپذیری صحت داده ها، از شیوه های «بازرسی و بازبینی در زمان کدگذاری»، «بهره گیری از نظرات همکاران پژوهشی و تایید آن ها»، «تبیین جزییات دقیق فرایند گردآوری و تحلیل داده ها»، «درگیری طولانی مدت»، سه سو سازی و تحلیل موارد منفی استفاده شد. تحلیل عمیق ادراک معلمان، موجب شد تا مسایلی نظیر شرایط نامساعد سازمانی، دخالت ها و تحکم های مدیریتی، شرایط نامساعد محیط کاری، کمبود حقوق، مزایا و امکانات رفاهی، کاهش علایق و ترجیحات دانش آموزان به فرایند یادگیری، تنزل شان و جایگاه معلم و فراهم نبودن زمینه پیشرفت و بالندگی تحصیلی و شغلی، شناسایی شود. نتایج نشان داد که معلمان، از مسایلی جدی در نظام آموزش و پرورش رنج می برند که به دلیل مرتفع نشدن مشکلات، به بروز دلسردی، افت انگیزه و کاهش عملکرد بهینه از آن ها منجر شده است. به نظر می رسد تداوم این مشکلات، می تواند به تعمیق، پیچیدگی و تحکیم آن دامن زده و به تشدید و تسریع برخی از تبعات ناگوار اجتماعی و اخلاقی و کاهش سلامتی و بالندگی فردی و جامعه بینجامد.
    کلیدواژگان: واکاوی، مسائل شغلی، معلمان آموزش و پرورش، انگیزش شغلی، پدیدارشناسی
  • منصور دهقان منشادی، محمدابراهیم قادری مقدم*، رضا ساکی صفحات 69-86

    توجه به ارزشیابی به عنوان یکی از مولفه های زیرنظام تربیت معلم، ایجاب می کرد که رضایت مندی تحصیلی نومعلمان از کیفیت آموزشی دانشگاه فرهنگیان در سطح ملی مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش، با هدف مقایسه رضایت مندی تحصیلی نومعلمان دانش آموخته کارشناسی پیوسته و مهارت آموزان ماده(28) دانشگاه فرهنگیان، در معنای ادراک آنان از تاثیر کیفیت آموزشی دانشگاه در حیطه های برنامه ریزی و آماده سازی، محیط کلاس درس، آموزش، مسئولیت های حرفه ای، و امکانات و تجهیزات دانشگاه، با روش علی- مقایسه ای انجام شد. جامعه آماری شامل 46851 نفر نومعلم دانش آموخته کارشناسی پیوسته و 14467 نفر مهارت آموز ماده (28) و حجم نمونه براساس جدول مورگان و متناسب با حجم جامعه آماری، شامل 379 نفر از گروه نومعلمان دوره کارشناسی پیوسته و 360 از نومعلمان مهارت آموخته ماده (28) بود که با نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه رضایت مندی تحصیلی محقق ساخته بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده گرفت. داده ها، با استفاده از روش تحلیل واریانس تحلیل گردید و نتایج نشان داد که نومعلمان دانش آموخته کارشناسی پیوسته در مقایسه با نومعلمان ماده (28)، به طور معناداری در حیطه های پنج گانه، رضایت مندی تحصیلی بیشتری دارند. باوجود تفاوت در سطح تحصیلات و جنسیت نومعلمان، رضایتمندی تحصیلی آن ها برحسب سطح تحصیلات و جنسیت در حیطه های پنج گانه، تفاوت معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: دانش آموخته کارشناسی پیوسته، رضایت مندی تحصیلی، علی - مقایسه ای، کیفیت آموزش، مهارت آموز ماده 28
  • محمود محمدی* صفحات 87-112

    این مقاله به بررسی تاریخی مدل های مختلف تربیت معلم دوره ابتدایی در ایران می پردازد. از برپایی دارالمعلمین (1297) تا تاسیس دانشگاه فرهنگیان (1390) مدل های مختلفی از تربیت معلم دوره ابتدایی در ایران تجربه شده است. شناسایی این مدل ها، تجربه های تاریخی تربیت معلم دوره ابتدایی را در اختیار سیاست گذاران و علاقه مندان به نظام تربیت معلم قرار می دهد. روش پژوهش در این مقاله روش تاریخی است. جامعه آماری مشتمل بر تمام اسناد تاریخی مرتبط با حوزه تربیت معلم بوده است و از روش نمونه گیری هدف دار، برای نمونه گیری استفاده شده است. نمونه ها، از اسنادی انتخاب شده اند که حاوی داده ها و اطلاعات مربوط برای پاسخگویی به سوال های پژوهش بوده اند. روش جمع آوری داده ها، روش اسنادی و روش تحلیل داده ها روش تاریخی اکتشافی است. با بررسی اسناد بر جای مانده از نظام تربیت معلم در ایران می توان هفت مدل از تربیت معلم دوره ابتدایی را در ایران شناسایی کرد. دارالمعلمین، دانشسرای مقدماتی، کلاس های کمک آموزگاری، تربیت معلم یکساله، سپاه دانش، مراکز تربیت معلم و دانشگاه فرهنگیان. در این مقاله به ضرورت های تاریخی شکل گیری هر یک از این مدل ها، شیوه پذیرش دانشجو و برنامه درسی هر یک از این مدل ها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: مدل ها، تربیت معلم، دوره ابتدایی، برنامه درسی، شیوه پذیرش، تاریخی
  • زهره مقدسی*، حمیدرضا آراسته، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسن رضا زین آبادی صفحات 113-133

    تعاملات در دانشگاه فرهنگیان به عنوان دانشگاهی که عهده دار تامین، تربیت و توانمندسازی معلمان و نیروی انسانی در وزارت آموش و پرورش است، بسیار اهمیت دارد. هدف این پژوهش، شناسایی زمینه ها و راهبردها و نیز رهنمون هایی برای تعاملات در دانشگاه فرهنگیان است که با رویکرد کیفی انجام شده است. با توجه به بهره گیری از منابع مکتوب و مدارک مرتبط با نظام تربیت معلم، اساسنامه دانشگاه فرهنگیان و اسناد تحول بنیادین آموزش و پرورش برای نیل به اهداف این مطالعه، روش این پژوهش، روش اسنادی است. داده های حاصل با استفاده از تکنیک تحلیل فکری بازتابنده و با بهره گیری از نرم افزار مکس کیود ا نسخه 12، مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش، ذی نفعان، زمینه ها، راهبردها و رهنمون های مرتبط در خصوص تعاملات دانشگاه فرهنگیان با هریک از عوامل و ذی نفعان را نشان داد. ذی نفعان شناسایی شده عبارتند از: 1. آموزش عالی و مراکز علمی و پژوهشی 2. آموزش و پرورش و دوایر آن در شهرستان ها 3. مدارس 4. افرادی چون اعضای هیات علمی، معلمان، دانشجومعلمان، دانش آموزان، والدین دانش آموزان 5. نهادهای فرهنگی، هنری و ورزشی 6. نهاد سیاست گذاری و دولت که در ارتباط با هریک از آنها، زمینه ها، راهبردها و رهنمون های لازم نیز به دست آمد. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که مدیریت تعاملات باید به عنوان یکی از هسته های اصلی در نظام مدیریتی دانشگاه فرهنگیان باشد.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، دانشگاه فرهنگیان، مدیریت تعاملات، تعاملات، ذینفعان، روش پژوهش اسنادی
  • سید صادق نبوی* صفحات 135-153

    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی سلامت روان دانشجومعلمان بر اساس متغیر های خودکارآمدی و حمایت اجتماعی است. با توجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش، طرح ‏پژوهش غیرآزمایشی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجومعلمان پردیس شهیدمفتح (تهران)دانشگاه فرهنگیان بوده است که از میان آنها تعداد 247 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای برای اجرای پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از آزمون سلامت ‏عمومی (28-GHQ)، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران (1982) و پرسشنامه حمایت اجتماعی ‏واکس و همکاران (1986) استفاده به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از شاخص های آمار ‏توصیفی و آمار استنباطی(رگرسیون چندمتغیری) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای خودکارآمدی و حمایت اجتماعی با نشانه های جسمانی رابطه منفی معناداری وجود دارد و آن متغیرها می توانند تغییرات نشانه های جسمانی را در بین دانشجومعلمان به گونه ای معنادار (021/0>P) تبیین و پیش بینی کنند. بین متغیر خودکارآمدی با اضطراب و بی خوابی رابطه منفی معناداری وجود دارد و متغیرخودکارآمدی می تواند اضطراب و بی خوابی را به گونه ای معنادار (005/0>P) در بین دانشجومعلمان تبیین و پیش بینی کند. متغیرهای خودکارآمدی و حمایت اجتماعی می توانند اختلال در کارکردهای اجتماعی را به گونه ای معنادار (001/0>P) در بین دانشجومعلمان تبیین و پیش بینی کنند. همچنین متغیر خودکارآمدی می تواند تغییرات افسردگی را به گونه ای معنادار (001/0>P) در بین دانشجومعلمان تبیین و پیش بینی کند. با توجه به یافته های حاصله می توان نتیجه گرفت که با ‏بکارگیری شیوه هایی برای افزایش خودکارآمدی دانشجومعلمان و حمایت اجتماعی از ایشان، می توان به ارتقای سطح سلامت روان در ‏میان آنها کمک نمود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، سلامت روان، دانشجومعلم
|
  • Ameneh Ahmadi *, Negar Elhamian Pages 9-37

    The aim of this study was to investigate the views of internship professors at Farhangian University in a qualitative manner using phenomenological methods. The method of data collection was semi-structured interviews; For this purpose, 15 professors were purposefully selected. Data were collected through semi-structured interviews and the text of the interviews was analyzed and interpreted using a coded (three-step) method. Findings showed that the curriculum approach of Farhangian University emphasizes reflective action, and position-oriented, content requires the application of interdisciplinary knowledge (PCK) and applied. The program uses the strategy of reflective observation, narration, personal action research, and lesson study; Dialectical dialogue, problem-solving in education and providing reflective feedback, Self-assessment, and peer evaluation based on levels of success in assessment, has been able to influence professional self-awareness, agency, desire to learn and change, risk-taking to face challenges, professional interaction and reduce the gap between students' opinions and actions. The results also showed that the program has faced challenges in implementation, including organizational structures, laws, and procedures governing the relationship between the university and education, the dominance of traditional methods in schools and the limited conditions for gaining professional experience, lack of scientific and professional support from the authorities by the relevant authorities, scientific and research centers in accordance with the requirements of the program, which redefines innovation Are in the form of previous experiences.

    Keywords: professional competence, curriculum, internship, teacher education, Reflective
  • Saeide Sharif, Arezu Ghafoori, Keyvan Salehi * Pages 39-68
    The quality of teacher's life is a clear and decisive sign of the process of excellence or destruction in any society. This paper investigates the complex problems of teacher's profession. Attempts have been made to use the qualitative approach and phenomenological method to identify problems in their optimal performance and to be represented identifies causes of motivation drop out. A semi-structured interview was used to collect data, using criterion sampling, after 21 interviews, theoretical saturation was obtained. In order to increase the credibility, transferability, dependability and confirmability, peer debriefing, negative case analysis, triangulation, explaining the exact details of the data collection and analysis process, and long-term immersion were utilized. The deep analysis of teachers' perceptions Leads to identification to problems as “Shortage of financial resources(salaries and benefits), Welfare and Therapy”, “unfavorable organizational climate and the relationships that rule it”, “disinterestedness and unwillingness Students go to the learning process”, “improper condition work environment”, “Decrease teacher position”, “Lack of educational and career advancement”, “Managerial interventions and coercion”. Results show that teachers are suffering from problems in the education system, if the problems are not overcome, will be formed, their disillusionment and motivation drop out that the social and moral unpleasant consequences will emerge at the community level.
    Keywords: Analysis, job issues, Education teachers, Job motivation, Phenomenology
  • Mansoor Dehghan Manshadi, Mohammadibrahim Ghaderimoghaddam *, Reza Saki Pages 69-86

    Paying attention to the evaluation as one of the components of teacher training sub-system requires that the educational satisfaction new teachers of the educational quality of Farhangian University, be examined at national level. The aim of this study was to compare the educational satisfaction of new graduated teachers and Madde 28 of Farhangian University, in the sense of their understanding of the impact of the quality of university education in the domains of planning and preparation, classroom environment, education and professional responsibilities in their knowledge and skills during employment and satisfaction of university facilities and equipment was during education and training; Which was done by causal-comparative method. The statistical population was 46851 of new graduate teachers and 14467 of new teachers of Madde 28 in country and The sample size according to Morgan Table included 379 new graduate teachers and 360 new Madde 28 teachers. The sampling method was multi-stage cluster random sampling. The data collection tool was a researcher-made educational satisfaction questionnaire that was used after validation and reliability. Data were analyzed by analysis of variance. The results showed that the new teachers graduated teachers have significantly more educational satisfaction than the new teachers of Madde 28 in the five domains. Despite the difference in the level of education and gender of new teachers and the gender segregation in undergraduate education, their educational satisfaction does not differ significantly in terms of education level and gender in the five domains.

    Keywords: Farhangian University, Educational Satisfaction, Comparative causal, Quality of education, Madde 28
  • Mahmoud Mohammadi * Pages 87-112

     This article examines the historical models of elementary school teacher training in Iran. From the establishment of Darolmoalemin (1297) to the establishment of Farhangian University (1390), models of elementary school teacher training in Iran have been experienced. Identifying these models provides historical experiences of elementary school teacher education to policymakers and those interested in the teacher education system. The research method in this article is historical.  The statistical population included all historical documents related to the field of teacher training and purposive sampling method was used for sampling. Samples were selected from documents that contained relevant data and information to answer the research questions. The data collection method is the documentary method and the data analysis method is the historical exploratory method. By examining the historical documents of the teacher education system in Iran, 7 models of primary school teacher education in Iran can be identified. Darolmoalemin, Preliminary University, Teacher help classes, One-year teacher training, Knowledge Corps, Teacher training centers and Farhangian University. This article deals with the historical necessities of the formation of these models, the method of student admission and the curriculum of these models.

    Keywords: Models, Teacher training, Elementry school, curriculum, Admission method, Historical
  • Zohreh Moghadasi *, Hamidreza Arasteh, Abdolrahim Navehebrahim, HasanReza Zeinabadi Pages 113-133

    interactions in Farhangian University as a University Responsible for Educating, Empowering and Employing Teachers in the Ministry of Education is very important. purpose of this study was to Identify the interactions in the Farhangian university From the perspective of contexts, strategies and guidlines. this goal was taken into consideration, by using written sources and documents related to teacher education system and interaction managment, document the and statute of Farhangian university and documentary research method. The data were analyzed using reflective analysis with Maxqda software version 12. The findings of this study showed Beneficiaries and stakeholders whom Farhangian University should have extensive interactions include:1. Higher education and scientific and research centers 2. Education and its departments in the cities 3.Schools 4. People like professors, teachers, students and scholars, students, parents of students 5. Cultural, artistic and sports institutions 6. Policy and Government Institution .In connection with each of them, the necessary grounds, strategies and guidelines were obtained. The results of this study showed Interaction management should be considered as one of the main cores in the management system of Farhangian University.

    Keywords: teacher education, Farhangian University, interactions managment, interaction, Stakeholder, documentary research method
  • Seyed Sadegh Nabavi * Pages 135-153

    The main purpose of this study is to predict the mental health of student Teachers' based on the variables of self-efficacy and social support. Regarding the nature of the subject and the research objectives, the research design is non-experimental and correlation. The statistical population of this study was all student teachers' of Shahid Mofateh campus (Tehran) of Farhangian University. Among them, 247 people were selected by cluster random sampling method. In order to collect the data, General Health Questionnaire (GHQ-28), General Self-efficacy Questionnaire( Shaker et al., 1982) and Social Support Questionnaire (Wax et al., 1986) were used. To analyze the research data, descriptive statistics and inferential statistics (multiple regression) were used. The results of this study showed that there is a significant negative correlation between self-efficacy and social support with physical symptoms, And those variables can significantly predict changes in physical symptoms among the student teachers' (P

    Keywords: self-efficacy, social support, mental health, student teachers'