فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 46 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/14
  • تعداد عناوین: 32
|
  • وحیده رحیمی مهر صفحه 1

    زمینه و هدف:

     در دیدگاه طب، یکی از مهم‌ترین عامل موثر بر کیفیت هوای محیط و سلامت انسان، چگونگی وضعیت جغرافیایی است و برای مکان‌یابی محل سکونت به عوامل محیط طبیعی به‌عنوان عاملی اثرگذار بر مزاج اقلیم و سکنه توجه شده است. بنابراین هدف این پژوهش تبیین عوامل موثر بر تغییرات آب و هوای منطقه، توصیه‌های طب سنتی برای مکان‌یابی و تعیین حدود اقلیم‌های هفتگانه از دیدگاه طب سنتی است.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه یک تحقیق کیفی بر اساس روش تحلیلی - توصیفی و بر پایه اسناد و منابع معتبر کتابخانه‌ای است. به طوری که ابتدا منظور از تغییرات هوا در طب بیان گردیده و سپس عوامل موثر در تغییر آب و هوا و مکان‌یابی، با استفاده از منابع تاریخی مانند قانون، ذخیره خوارزمشاهی، مفرح‌القلوب و نرم‌افزار جامع طب سنتی نسخه 5/1 مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته‌ها: 

    عناصر محیطی موثر بر مکان‌یابی با تاثیر گذاشتن بر دو اصل مهم طب سنتی یعنی هوا و اعراض نفسانی باعث تغییرات در زنجیره امور طبیعیه شده و بر سلامتی انسان تاثیر می‌گذارد به گونه‌ای که همه عوامل و عناصر محیطی به دلیل دارا بودن مزاج خاص، بر افراد تاثیر گذاشته و با اثرگذاری بر تعادل جسم و روان انسان، تغییر افعال که هدف نهایی و آخرین زنجیره امور طبیعیه می‌باشد را باعث می‌گردند. 

    نتیجه‌گیری:

    به نظر می‌رسد که معماری به شیوه عمل معماری همساز با اقلیم با توجه به لایه‌های اقلیمی مورد توجه طبیبان بوده است. همچنین در میان فاکتورهای موثر در مکان‌یابی، عامل باد به‌عنوان عاملی واسط بر سایر عوامل تاثیر مستقیم دارد و عنصر باد نقش بیشتری نسبت به سایر عوامل دارد. بنابراین توجه به جغرافیای پزشکی در انتخاب محل سکونت و ساخت بنا می‌تواند نقش مثبتی ایفا نماید و به ایجاد فضای سلامت محور کمک نماید.

    کلیدواژگان: طب سنتی، مکان یابی، محل سکونت، تغییرات آب و هوا، جغرافیای پزشکی، مسکن
  • لیلا رضاییان، فهیمه زارع زاده* صفحه 2
    زمینه و هدف

     تاریخ تصویرسازی نسخ پزشکی مملو از نگاره‌هایی در باب علم تشریح، کالبدشناسی بدن انسان و حیوان، ریخت‌شناسی گیاهان و فرم ابزارآلات جراحی است. در این میان، نسخه‌ای که فارغ از چنین روش‌های متداول مصورسازی، صحنه‌هایی روایی از طبابت و درمان مبتنی بر گیاهان دارویی را دربر دارد، تحفه‌المومنین است. نسخه‌ای که پژوهش حاضر را بر آن داشته تا با مداقه در ویژگی‌های بصری نگاره‌هایش، شناختی درباره نحوه روایت‌پردازی آن‌ها و ترجمان تصویریشان به تبعیت از ماهیت علمی متن اثر ایجاد کند.

    مواد و روش‌ها: 

    اساس انجام پژوهش بر روش توصیفی تحلیلی همراه با تفسیر کیفی داده‌های تصویری استوار می‌باشد و گردآوری داده‌ها با استناد به منابع معتبر کتابخانه‌ای الکترونیکی و مراجعه به سایت کتابخانه کنگره ملی آمریکا صورت پذیرفته است.

    یافته‌ها: 

    علی‌رغم روایی‌نبودن نوشتارها، تاویل‌پذیری و وجود لایه‌های عمیق علمی معنایی در متن نسخه، هنرمند نه‌تنها شیوه‌ای سخت و پیچیده را انتخاب نکرده، بلکه به نحو واقع‌گرایانه‌ای سعی نموده تا در تطابق با آن‌ها به آفرینش نگاره‌ها بپردازد. نگاره‌هایی که برای مخاطب خوانشی سهل‌الوصول و قابل درک داشته باشند. بدین‌منظور و در راستای وفاداری به متن اثر که هم ستایش به درگاه احدیت (معنویت) و هم دستورالعمل‌هایی طبی را بیان داشته، وی هنرهای تذهیب و نگارگری را جهت تصویرگری برگزیده تا با ایجاد نوعی قرابت دیداری بتواند بر هر دو وجه سلامت روح و جسم تاکید کند.

    نتیجه‌گیری:

    برآیند کلی پژوهش بر غلبه فرم‌های ساده، بهره‌گیری از ترکیب‌بندی پویا و متمرکز، پرسپکتیو با نقاط کانونی متنوع، گونه‌های رنگی متباین، مکمل و سرد و گرم و اهمیت‌بخشی به تصویر شخصیت‌های پزشک و بیمار در مرکز کادر یا نقطه طلایی نگاره‌ها دلالت دارد، چنانکه این عناصر و کیفیات بصری موجبات دریافت زیباشناسانه‌ای رادر باب نحوه درمان و طبابت به گونه‌ای واقعی برای مخاطب رقم می‌زنند.

    کلیدواژگان: نسخه پزشکی، تحفه المومنین، مصورسازی، نگاره
  • شکرالله خاکرند*، زینب کریمی صفحه 3
    زمینه و هدف

     بغداد از شهرهای مهم تمدن اسلامی بوده است که در زمان منصور عباسی ساخته شد و چندین قرن پایتخت عباسیان بوده است. این شهر از نظر ساختار زیست‌محیطی مشکلاتی داشته است که در گسترش عوامل بیماری‌زا و مرگ‌ومیر در این شهر نقش زیادی داشته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ساختار زیست‌محیطی بغداد و عوامل بیماری‌زا و تاثیر در مرگ‌ومیر این شهر صورت گرفته است.

    مواد و روش‌ها: 

    مواد اصلی این پژوهش داده‌های منابع تاریخ اسلام است که شامل منابع تاریخی، کتاب‌های جغرافیایی و متون تاریخ پزشکی بوده است. همچنین از پژوهش‌های جدید صورت گرفته درباره اوضاع اجتماعی عباسیان در قالب مقالات استفاده شده است. روش تحقیق در این پژوهش، تاریخی - تحلیلی است؛ جمع‌آوری اطلاعات به روش کتابخانه‌ای انجام شده است.

    یافته‌ها: 

    به نظر می‌رسد موقعیت جغرافیایی بغداد همیشه عامل رونق و رشد کشاورزی و آبادانی نبوده است بلکه ساختار زیست‌محیطی این شهر از قبیل: شرایط جوی در گسترش عوامل بیماری‌زا و تلفات انسانی ساکنان پایتخت خلافت عباسی نقش زیادی داشته است.

    نتیجه‌گیری:

     در این مقاله به بررسی تاثیر ساختار زیست‌محیطی بغداد در دوره اول عباسی می‌پردازیم. ابتدا اهمیت جغرافیایی پزشکی بیان شده است سپس نقش ساختار زیست‌محیطی بغداد در شیوع بیماری‌ها و عاملی که سبب تلفات انسانی در دوره عباسی بوده است را مورد بررسی و تحلیل قرار داده‌ایم.

    کلیدواژگان: بغداد، ساختار زیست محیطی، عباسیان، بیماری، مرگ ومیر
  • سیده مریم پورصالح امیری صفحه 4
    زمینه و هدف

     رساله عرایس‌الجواهر و نفایس‌الاطایب از رساله‌های ارزشمند قرن هفتم هجری قمری می‌باشد که شهرت تامی در بین رساله‌های علوم و فنون زمان خویش یافته است. این رساله با پرداختن به سه موضوع احجار، اطایب و کاشیگری حاوی موضوعات متنوع و متفاوتی می‌باشد که آن را مفترق از رساله‌های طبی ساخته است. با توجه به ابعاد طبی رساله که تاکنون مورد نظر قرار نگرفته، این پژوهش بر آن است تا به معرفی، تحلیل، استنتاج و تقسیم‌بندی کلیات طبی از این رساله بپردازد.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه با استفاده از روش کتابخانه‌ای و اسنادی به مقایسه رساله عرایس با مهم‌ترین رساله‌های احجار و عطرنامه‌های پیش از آن پرداخته، سپس به تحلیل و تجزیه هر بخش و استنتاج یافته‌ها پرداخته است.

    یافته‌ها:

     در هر دو قسم رساله؛ احجار (سنگ‌ها) و اطایب (عطرها) پس از معرفی و ذکر خصوصیات به بیان خواص طبی بر اساس فلسفه طبیعیات و منطق که بنیان طب سنتی می‌باشد پرداخته شده است. نیز باورهای عامیانه طبی از بخش‌های قابل توجه در این رساله می‌باشد.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به مباحث رساله می‌توان سه رویکرد طبی؛ درمانگری بر اساس طب سنتی، باورهای عامیانه طبی و خواص جادودرمانی احجار، فلزات و اطایب را بر اساس ارایه شواهدی از نسخه عرایس‌الجواهر دریافت. تناسب رویکردهای مزبور با نحوه به‌کارگیری احجار از نتایج دیگر این تحقیق می‌باشد.

    کلیدواژگان: عرایس الجواهر، احجار، اطایب، طب سنتی، باورهای عامیانه طبی
  • مهدی علیجانی، محبوبه شرفی* صفحه 5
    زمینه و هدف

     مومیا نوعی ماده معدنی است که از دیرباز در ایران کاربرد دارویی داشت و بیشتر در درمان شکستگی استخوان‌ها و زخم‌ها به کار می‌رفت. درباره کاربردهای درمانی آن در پزشکی نوین پژوهش‌هایی انجام شده، ولی درباره نامگذاری، جنس و ترکیب، منشاء، معادن، تجارت، باورهای عامیانه و نیز کاربرد درمانی تاریخی مومیا پژوهشی انجام نشده است. این پژوهش تلاش دارد به همه این موارد در یک روند تاریخی بپردازد تا ماهیت این ماده روشن و ابهامات در مورد آن رفع شود.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی همه جنبه‌های مومیا در ایران پرداخته و در آن علاوه بر منابع کتابخانه‌ای، آخرین مقالات و نتایج آزمایش‌های علمی جدید نیز بررسی شده است.

    یافته‌ها:

    یافته ها نشان می‌دهد مومیا یک نام ایرانی است و مومیایی ایرانی نیز از مرغوبیت زیادی برخوردار و در دوره‌هایی جزو محصولات صادراتی ایران بود. بیشتر معادن آن در ناحیه جنوبی ایران به‌ویژه فارس قرار داشت. این ماده کالایی بسیار قیمتی بود و در درمان اغلب بیماری‌ها به‌ویژه شکستگی‌ها، کوفتگی‌ها، درمان زخم‌ها و غیره از آن استفاده و در باور مردم دارویی معجزه‌آسا تلقی می‌شد.

    نتیجه‌گیری:

     برخی کاربردهای درمانی مومیا در درمان شکستگی‌ها و زخم‌ها، مشکلات گوارشی و سرطان پستان با آزمایش‌های جدید علمی اثبات‌شده، ولی در یک نتیجه کلی باید گفت در قدیم درباره خواص درمانی آن بسیار غلو می‌شده است.

    کلیدواژگان: مومیایی، طب ایران، داروهای معدنی، شکستگی
  • رضا کرمی صفحه 6
    زمینه و هدف

     حرفه پزشکی در همدان از دیرباز عمدتا در قبضه یهودیان بوده است و آنان بودند که در این علم به تبحر دست یافته و توانستند در کنار مسلمین نقش ویژه‌ای را در عرصه پزشکی این شهر ایفا کنند. با توجه به محدودیت‌های اقلیت‌های مذهبی در جامعه اسلامی، به نظر می‌رسد روی آوری یهودیان به حرفه پزشکی راه‌حلی برای برون‌رفت از شرایط موجود و ارتقای جایگاه آنان با هدف رفع نیاز جامعه اسلامی و عاملی برای کسب درآمد بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی علل اقبال یهودیان همدان به حرفه پزشکی و نقش آنان در توسعه پزشکی این دیار از اواخر قاجار تا پایان دوران پهلوی به فرجام رسیده است. با عنایت به اینکه تاکنون در این زمینه تحقیق مستقلی صورت نگرفته پژوهش حاضر می‌تواند راهگشای محققین تاریخ پزشکی در پاسخ به مجهولات ذهنی در این باب باشد.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش با نگرشی تاریخی و به یاری منابع کتابخانه‌ای و تاریخ شفاهی؛ سعی بر این دارد تا با روش توصیفی تحلیلی دلایل روی‌آوری یهودیان همدان به حرفه پزشکی و نقش آنان در توسعه اوضاع پزشکی این شهر را بیان کند. این مطالعه مقطعی، اواخر حکومت قاجاریه تا پایان حکمرانی دودمان پهلوی دوم در همدان را شامل می‌گردد. از ویژگی‌های این مقاله استناد به مصاحبه شفاهی با افراد آگاه در این زمینه است.

    یافته‌ها: 

    بررسی‌ها نشان می‌دهد دانش پزشکی در میان یهودیان به ویژه یهودیان همدان از جایگاه والایی برخوردار بوده است، به گونه‌ای که آنان از گذشته‌های دور در محلی به نام درب حکیمخانه به این پیشه اشتغال داشته و آن را به نسل‌های بعدی نیز انتقال داده‌اند.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که سفارشات تورات مبنی بر حفظ سلامت بدن در انتخاب حرفه پزشکی توسط یهودیان همدان بی‌تاثیر نبوده است. آنان به فراخور همزیستی با مسلمانان، با انتخاب پیشه پزشکی درصدد در امان ماندن از هرگونه گزند و ارتقای جایگاه اجتماعی خود در بین مسلمین بوده اند. یهودیان همدان با تاسیس مدرسه آلیانس و درمانگاه مجاور آن گام بلندی در بهبود اوضاع پزشکی زمانه خود در همدان برداشته‌اند. آنان در واقع واسطه‌ای برای گذار از شیوه سنتی طب به پزشکی مدرن و پایه‌گذار شیوه نوین پزشکی در همدان بوده‌اند چرا که نخستین تحصیل‌کنندگان آکادمیک در عرصه پزشکی همدان اغلب یهودیان بوده‌اند.

    کلیدواژگان: تاریخ پزشکی، پزشکان یهودی، یهودیان، همدان، قاجاریه، پهلوی
  • زینب کریمی*، شهرام رهنما صفحه 7
    زمینه و هدف

     با وجود ورود شیوه‌های نوین طبی و درمانی در تاریخ پزشکی دوره قاجار، طب سنتی همچنان در کنار آن به حیات خود ادامه داد و گروه های مختلفی در این دوره به امور طبی و درمانی می‌پرداختند. یکی از این گروه های فعال در حوزه بهداشت و درمان افرادی بودند که بر اساس دعا، ذکر، طلسم و خرافات به ارایه خدمات طبی و درمانی می‌پرداختند. هدف این تحقیق بررسی کارکرد طبی و درمانی انواع ادعیه و اذکار در طب و طبابت دوره قاجار است از این حیث این تحقیق در پی پاسخ به پرسش زیر است: نقش ادعیه و اذکار در طب عامیانه دوره قاجار به چه میزان و به چه صورت بوده است؟

    مواد و روش‌ها: 

    جامعه آماری این پژوهش را کتاب‌های تاریخی، تاریخ پزشکی و سفرنامه‌های دوره قاجار دربر می‌گیرد. این پژوهش بر اساس روش توصیفی - تحلیلی و از طریق گردآوری فیش‌های تحقیقاتی از منابع کتابخانه‌ای انجام شده است.

    یافته‌ها:

     شیوه‌های درمانی مبتنی بر به‌کار‌گیری دعا و اذکار در طب دوره قاجار مرسوم بوده است و برای درمان، بهبود و حتی پیشگیری از بیماری‌های مختلف واگیردار و غیرواگیر‌دار از ادعیه و اذکار استفاده می‌شده است. این امر منحصر به طبقه عامه نبوده است بلکه در میان درباریان و طبقات خواص نیز کاربرد داشته است.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان می‌دهد در دوره قاجار دعانویس‌ها یکی از گروه هایی بودند که با روش‌های مبتنی بر ادعیه و اذکار و البته از جنبه خرافی به درمان بیماری‌های مختلف روحی و جسمی می‌پرداختند؛ و این گروه از سوی مردم عامی و حتی درباریان نیز مورد پذیرش بودند. ازجمله دلایل پذیرش آنان می‌توان به عواملی چون فقر، کمبود خدمات طبی دولت، نوپا بودن روش‌های نوین طبی، عدم اعتماد کافی به پزشکان غربی، جهان‌بینی و تقدیر‌گرایی مردم اشاره کرد. البته حوزه فعالیت و شیوه درمانی دعانویس‌ها و دعا‌گوها آسیب‌های چون: انتشار بیماری‌های واگیردار و خطرناک، عدم توجه به دستورات بهداشتی به واسطه تقدیرگرایی، رواج جبر‌گرایی، هدررفت پول مردم به واسطه فریب‌کاری فروشندگان طلسم‌ها را در پی داشت.

    کلیدواژگان: طب، قاجار، دعانویسی، اذکار، خرافات، درمان، بیماری
  • کامیار شیراوند *، ولی الله برزگر کلیشمی، محمود خدادوست صفحه 8
    زمینه و هدف

    متون و منابع طب سنتی (ایرانی) نشان می‌دهد که اطباء این مکتب درمانی بر اساس پارادایم خاص خود در بخش بیماری‌های اعصاب و روان آشنایی با بیماری زوال عقل (آلزایمر) داشته‌اند. همچنین نحوه درمان و تجویز گیاهان دارویی چون (کندر، هلیله، زعفران، آمله و...) برای درمان این بیماری در آثار و تالیفات طبیبانی چون رازی، ابن سینا، اهوازی و... دیده می‌شود. پزشکی رایج نیز برخلاف پارادایم طب سنتی (و عدم التزام خود به جهان‌بینی عناصر اربعه ومبانی اخلاط و امزجه در جهان)، با نگاهی کمیت‌پذیر و تقلیل‌گرا نسبت به درمان این بیماری پرداخته است. این مطالعه تلاشی در جهت بررسی شیوه درمان بیماری آلزایمر با استفاده از ترکیبات طب سنتی و تجویزهای پزشکی رایج است و هدف آن است که به این پرسش پاسخ دهد: چه میزان تطابق و تشابه درمانی بین منابع طب سنتی با شیوه‌های تجویزی پزشکی رایج وجود دارد؟

    مواد و روش‌ها

     این مطالعه براساس روش توصیفی - تحلیلی و با فیش‌برداری از منابع پزشکی متقدم (الحاوی، قانون فی الطب،کامل‌الصناعه، خلاصه الحکماء و...) در کتابخانه‌ها و مقایسه آن با منابع موجود در بانک اطلاعات نشریات کشور مگیران و پایگاه اطلاعت علمی جهاد دانشگاهی و سایر مقالات پژوهشی نوین شکل گرفته است.

    یافته‌ها

     آنالیز و تجزیه شیمیایی ادویه وگیاهان تجویز شده در طب سنتی موید این واقعیت است که این موارد همگی با نسبت‌های کم‌وبیش متفاوت دارای ترکیباتی آنتی‌اکسیدانی، ضد‌ التهابی و... هستند. اساسی‌ترین ویژگی آنتی‌اکسیدانی ادویه‌ها و گیاهان دارویی، جلوگیری از تخریب سلول‌های مغزی موثر است

    نتیجه‌گیری

     تناسب و نزدیکی ساختار شیمیایی دارو‌های تجویزشده در پزشکی رایج مانند تاکرین، دنپزیل و... با ترکیبات موجود در گیاهان و ادویه دارویی مورد استفاده در طب سنتی، شباهت معنادار و درخور توجهی را نشان می‌دهد. این تشابه می‌تواند در نزدیکی شیوه‌های درمانی این دو مکتب درمانی، با حفظ مبانی و اصول ساختاری هریک، مورد پژوهش و دقت نظر محققین واقع شود.

    کلیدواژگان: خاصیت آنتی اکسیدانی، رشته های آمیلوییدی، زوال عقل (آلزایمر)، طب رایج، طب سنتی
  • سینا میرشاهی، رضا دریکوندی * صفحه 9
    زمینه و هدف

    در دوره قاجار مناسبات گسترده‌ای میان ایران و ممالک دیگر شکل گرفت. به تناسب این تحول شرایط مناسبی برای رفت و آمد جهانگردان خارجی به این سرزمین فراهم شد. این سیاحان با ثبت مشاهدات و تجربیات خویش درباره بیماری‌های رایج عصر قاجار و شیوه‌های درمان آن‌ها، کمک شایانی به شناخت تاریخ پزشکی این عصر کرده‌اند. یکی از مهم‌ترین امراضی که در آثار این سیاحان بازتاب یافته، بیماری آب‌مروارید است. این بیماری به عدسی چشم آسیب وارد می‌کرد و معمولا افراد مسن را درگیر می‌نمود. پژوهش حاضر تلاش دارد با بهره‌گیری از این آثار میزان شیوع بیماری آب‌مروارید و روش‌های درمان آن در عصر قاجار را بررسی کند.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش با استفاده از رویکرد توصیفی – تحلیلی، مهم‌ترین سفرنامه‌های خارجی عصر قاجار در جهت دستیابی به اهداف تحقیق مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته‌اند.

    یافته‌ها

    سیاحانی که در دوره قاجار به ایران سفر کردند، نیات و انگیزه‌های متفاوتی داشتند. این سیاحان با توجه به کنجکاوی و روحیه جزیی‌نگر خویش گزارش‌های بسیار سودمندی درباره اکثر جنبه‌های زندگی اجتماعی مردم ارایه داده‌اند. میزان ابتلای افراد به بیماری آب‌مروارید و شیوه‌های درمان آن از جمله مواردی است که مورد توجه این جهانگردان قرار گرفته است. سیاحان خارجی گذشته از روشنگری‌هایی که درباره میزان گسترش این بیماری در سطح جامعه ارایه داده‌اند، یافته‌های مدرن در زمینه بیماری آب‌مروارید را نیز به پزشکان ایرانی منتقل کرده‌اند.

    نتیجه‌گیری

    شایع‌ترین بیماری چشمی دوره قاجار از منظر سیاحان خارجی، بیماری آب‌مروارید بود. این بیماری در مناطق مختلف ایران همچون اصفهان، مازندران، ارومیه و تهران و در میان اکثر طبقات جامعه گزارش شده است. درمان آب‌مروارید به وسیله کحالان ایرانی و پزشکان خارجی صورت می‌گرفت.علیرغم مهارت برخی از کحالان ایرانی در درمان این بیماری، شیوه‌های درمانی آنان چندان رضایت‌بخش نبود. در مقابل پزشکان اروپایی با اتکا به دانش جراحی نوین و بهره‌گیری از تجهیزات مراکز درمانی میسیون‌های مذهبی، نقش بسیار مهمی در مداوای قربانیان آب‌مروارید ایفا نمودند.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، بیماری های چشمی، کحالی، آب مروارید، سیاحان خارجی
  • مهدی حسینی *، حسین سبحانی، سید علیرضا میرکمالی صفحه 10
    زمینه و هدف

    ضرورت حفظ سلامت اجتماعی مستلزم آن است که جنبه‌های کیفری مفاسد اقتصادی حوزه سلامت، به ویژه سوء عرضه کالا، بیش از گذشته مد نظر قانون‌گذاران باشد. تولید فراورده‌های تراریخته مستلزم دستکاری‌ها و مداخلات فنی است؛ لذا همین تغییرات مزبور آثار گوناگونی چون ایجاد واکنش‌های حساسیت‌زا، سمی بودن محصولات غذایی تراریخته، ایجاد مشکل در فرایند تولید مثل و باروری و رشد نوزادان و ایجاد تومورهای سرطانی به همراه داشته ‌است. سوالی که مطرح می‌شود این است که در نظام حقوقی ایران معاصر، مسئولیت تولیدگران و عرضه‌کنندگان محصولات تراریخته غیر مجاز بر کدام‌یک از عناوین مجرمانه قابل انطباق است؟

    مواد و روش‌ها

     نوع مطالعه حاضر مروری است و منابع مورد استفاده شامل کتب حقوقی و پزشکی و مقالات و تحقیقات مرتبط با موضوع تحقیق است که به شیوه توصیفی تحلیلی مرور شده‌اند.

    یافته‌ها

     در نظام حقوقی ایران قوانین مختلفی با هدف پیشگیری و مقابله با تهدیدکنندگان سلامت اجتماعی و غذایی کشور و برای حفظ نظام اقتصاد حوزه سلامت، نظم عمومی جامعه و امنیت غذایی، به جرم‌انگاری رفتار تولیدکنندگان محصولات معارض با سلامت عمومی جامعه پرداخته‌ است؛ اما هیچ یک از قوانین مذکور صراحتا به جرم‌انگاری موضوعات مربوط به تولید یا عرضه تراریخته‌های غیر مجاز نپرداخته است و برای شناسایی مسئولیت کیفری تولیدگران و عرضه‌کنندگان محصولات تراریخته غیر مجاز می‌بایست به انطباق آن با سایر عناوین مجرمانه مربوط به صیانت از حوزه سلامت اقدام نمود.

    نتیجه‌گیری

     عناوین مجرمانه «افساد فی‌الارض»، «قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی»، «ورود خسارت به تسبیب»، «اقدام علیه بهداشت عمومی» و «قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی و درمانی» را حسب مورد، می‌توان مورد انطباق با رفتار تولیدگران و عرضه‌کنندگان محصولات تراریخته غیر مجاز قرار داد تا از این طریق، مسئولیت کیفری اشخاص مذکور در نظام حقوقی ایران مورد تبیین واقع شود.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، مسئولیت کیفری، محصولات تراریخته.
  • مهدیه امیرآبادی فراهانی*، مهدی حمزه نژاد، علی محمد رنجبرکرمانی صفحه 11
    زمینه و هدف

    پیشگیری بهتر از درمان است. بشر در پی یافتن راه‌هایی برای ارتقاء سلامت خود بوده است. پس می‌بایست پیشگیری را تقویت کرد. یکی از ابزارهای تقویت سلامت، تامین آن در ابعاد سلامت محیط است. هدف پژوهش این است که با بازنگری در اسناد طب سنتی و ویژگی‌های معماری سنتی اصول و ویژگی‌های معماری مسکن سلامت‌بخش را بازیابد.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش از نوع پژوهش کیفی می‌باشد. قبل و بعد از تنظیم شاخصه‌ها در پژوهش میان‌رشته‌ای حاضر به پژوهشگران طب و معماری برای مصاحبه‌ در تعمیق مفاهیم طبی و اجماع آراء خبرگان در صحت‌سنجی مصادیق معماری مراجعه شده است. شیوه گردآوری داده‌ها جستجو در منابع کتابخانه‌ای، مقالات مربوط به نشریات معتبر طب و معماری و مصاحبه اکتشافی برای تعمیق فهم موضوع بوده است.

    یافته‌ها

     یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که طب سنتی با نگرش واحد بر پایه کیفیات مشترک، تاثیر عوامل محیطی حفظ سلامت، شامل آب و هوا، حرکت و سکون جسمانی و نفسانی و خواب و بیداری، را بر تدبیر مسکن شرح می‌دهد. در معماری سنتی اصول و ویژگی‌هایی وجود دارد که منطبق بر توصیه‌های پزشکان در قالب چهارگانه نامبرده برای ساماندهی مسکن می‌گنجد.

    نتیجه‌گیری

     مهمترین توصیه‌های طبی برای اقلیم گرم و خشک، تعدیل گرما و خشکی با رطوبت‌افزایی، خنک‌سازی و جریان هوای طبیعی در فضاهاست. خشکی هوا با طراحی درونگرا برای کنترل تابش و باد، کاربرد الگوی فضایی حوض‌خانه و سرداب و عناصر آب، گیاه و سایبان قابل کنترل بوده و جریان هوای خنک و طبیعی با تعبیه روزنه‌ها، بادگیر و بازشوها در دیوارها و آسمانه‌های بلند محقق می‌شود. در بعد حرکت و سکون جسمانی و نفسانی برای بازیابی نیروهای جسمی و روحی و تعادل کلی در مزاج آن، می‌بایست اولویت را بر حالت سکون و آرامش خانه قرار داد. سلامت نفسانی با طراحی سلسله‌مراتبی، مرکزگرایی جزء فضاها، محورگرایی فضاهای جمعی و کاربرد آرایه‌های نمادین قابل تحقق است. در بعد خواب‌وبیداری با رعایت اصل حریم فضایی و استقلال فضایی، زمینه بهره‌مندی از بیداری و بازیابی نیروها در حالت خواب فراهم می‌شود.

    کلیدواژگان: طب سنتی ایرانی، معماری سنتی، مسکن سلامت، اقلیم گرم و خشک.
  • سید صمد آقا میری، رامین یلفانی * صفحه 12
    زمینه و هدف

    شیر و خورشید سرخ با تاسیس کردن مراکز بهداشتی و درمانی، نقش به سزایی در درمان بیماری‌ها ایفا کرد. جمعیت شیر و خورشید سرخ درواقع نخستین و بزرگ‌ترین جمعیت خیریه ایران بود که عهده‌دار وظایف مهم و متعددی در مسایل مربوط به امدادرسانی در حوادث غیر مترقبه و امدادی، تاسیس بیمارستان و درمانگاه، تهیه دارو و تجهیزات پزشکی، تربیت پرستار، نگهداری از کودکان بی‌سرپرست، ارایه برنامه‌های ویژه برای جوانان و برخی فعالیت‌های عمرانی در داخل و خارج از کشور بود. یکی از مهم‌ترین و اولین فعالیت‌های شیر و خورشید سرخ در دوره پهلوی اول و دوم ساخت و راه‌اندازی مراکز درمانی و بیمارستانی در شهرها و شهرستان‌ها مختلف بود. این اقدامات از خط‌مشی و سیاست خاصی پیرو نمی‌کرد و با تاسیس جمعیت شیر و خورشید در مراکز استان‌ها، ساخت بیمارستان با کمک اعیان شهری، تاجران و خیران شروع می‌شد.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع تاریخی در پی یافتن پاسخ به این سوال است که نقش شیر و خورشید در راه‌اندازی مراکز درمانی و بهداشتی نوین در دروه پهلوی چه بود.

    یافته‌ها

     جمعیت شیر و خورشید سرخ با ایجاد دسته‌های پزشکی سیار و تجهیزات کامل در کلیه سوانح و بلیات ارضی و سماوی (زلزله - سیل) با کمک‌های بسیار ذی‌قیمت و مهم، جان هزاران نفر از هم‌میهنان را از خطرات فوری، مرگ‌ومیر و بدبختی نجات می‌داد.

    نتیجه‌گیری

     به نظر می‌رسد جمعیت شیر و خورشید سرخ با راه‌اندازی مراکز درمانی و بهداشتی نه تنها به جلوگیری از شیوع بیماری‌ها کمک کرد بلکه توانست با راه‌اندازی مراکز شیر و خورشید زمینه را برای تاسیس بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در سال‌های بعد مهیا کند.

    کلیدواژگان: شیر و خورشید سرخ، بیمارستان، مراکز درمانی، بهداشت، امدادرسانی
  • طاهره شاکری، جمال رضایی اوریمی * صفحه 13
    زمینه و هدف

    دانش تشریح یکی از مباحث مهم تاریخ پزشکی در همه‌ی ادوار به خصوص در دوران تمدن اسلامی بوده است. در این دوره پزشکان مسلمان آثار مختلفی پیرامون دانش تشریح نگاشته‌اند و یا اینکه بخش‌هایی از کتابشان را به این موضوع اختصاص داده‌اند. بر این اساس، در طی سالیان اخیر پژوهش‌های متعددی در ارتباط با سیر تطور دانش کالبدشناسی در دوره‌ی اسلامی انجام گرفته است. هدف از پژوهش حاضر معرفی و نقد مقاله‌ی «تشریح استخوان‌ها در آثار پزشکی دوره اسلامی؛ مطالعه تطبیقی طب‌الملکی اهوازی و قانون ابن سینا» اثر فهیمه مخبر دزفولی است.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی - انتقادی است که با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای ابتدا به معرفی مقاله و سپس به بررسی و ارزیابی آن از نظر شکلی، محتوایی و روشی می‌پردازد.

    یافته‌ها

    مقاله‌ی «تشریح استخوان‌ها در آثار پزشکی دوره اسلامی؛ مطالعه تطبیقی طب‌الملکی اهوازی و قانون ابن سینا» دارای نگارش روان و منسجمی بوده و حاکی از تلاش نویسنده برای اثبات تسلط کافی پزشکان مسلمان ایرانی، بر دانش تشریح است. در ساختار مقاله بعضا ارجاع‌دهی‌های نامناسب و اشکالات نگارشی دیده می‌شود. همچنین جامع نبودن پیشینه تحقیق، تعیین هدف غیر محتمل، عدم احاطه کافی بر موضوع تاریخی و عدم بیان دقیق تشریح جمجمه در کتاب قانون را می‌توان از نقدهای محتوایی برشمرد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج اصلی این پژوهش حاکی از آن است که مقاله مورد نظر علیرغم اینکه توانسته با مقایسه تطبیقی بخش تشریح دو کتاب ارزنده طب ایرانی مقوله‌ای تازه به روی پژوهشگران تاریخ پزشکی بگشاید، اما دارای اشکالات متعددی به لحاظ ساختاری، محتوایی و روشی است. لذا انتظار می‌رود با توجه به اهمیت موضوع نقد در پژوهش‌های علمی و با توجه به تحلیل انجام شده در ارتباط با مقاله مذکور، نویسنده محترم با برطرف نمودن ایرادات ذکر شده، بتواند در پژوهش‌های بعدی اثر قابل توجه‌تری پیرامون تاریخ پزشکی منتشر نماید.

    کلیدواژگان: نقد، تشریح استخوان، کامل الصناعه الطبیه، القانون فی الطب، اهوازی، ابن سینا
  • احسان امیری اردکانی، شیرین نیک پور، فرزانه زارع * صفحه 14
    زمینه و هدف

    با قدرت‌گیری آل‌بویه و دستیابی این خاندان بر بخش‌های مرکزی و غربی جهان اسلام به خصوص بغداد و شیراز، که اصلی‌ترین مراکز تحت حکومت آل‌بویه بودند، روند فعالیت‌های پزشکی و بهداشتی ازجمله ساخت و تجهیز بیمارستان شتاب بیشتری یافت. ازجمله این مراکز، بیمارستان عضدی شیراز بود که در سال 360 ق. و به دستور عضدالدوله دیلمی بنا شد و بنیان‌گذار حوزه طبی شیراز گردید. علیرغم اهمیت این بیمارستان، اطلاعات مدون محدودی پیرامون آن وجود دارد که ضرورت انجام پژوهشی گسترده را آشکار می‌سازد. بر همین اساس شناخت جایگاه پزشکی این بیمارستان به عنوان حلقه استمرار پیوند دانش پزشکی جندی‌شاپوری به دوران اسلامی از اهمیت به سزایی برخوردار است. از این رو هدف از این مطالعه ترسیم وضعیت این بیمارستان بر اساس منابع موجود تاریخی است.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، بیمارستان عضدی شیراز از جنبه‌های ساختاری و تشکیلاتی چون کارکردهای درمانی و آموزشی بررسی شد.

    یافته‌ها

     نتایج این بررسی نشان می‌دهد که بیمارستان عضدی شیراز به سبک بیمارستان جندی‌شاپور اداره می‌شد و در امور داخلی و تشکیلات سازمانی خود دارای سلسله مراتب و بخش‌های مختلفی بود که به مرور زمان و با بهره‌مندی از دستاوردهای پزشکی حاصل شده بود. این بیمارستان با برخورداری از پشتوانه مالی دولتی و حمایت خیرین سال‌ها پابرجا بود و در طول دوران فعالیت خود به واسطه‌ کتابخانه‌ بزرگ آن مطرح می‌شد. نیز این بیمارستان در انتقال دستاوردهای علمی و پژوهشی و تربیت پزشکان برجسته‌ای چون ابوماهر شیرازی و علی بن عباس اهوازی موثر بود.

    نتیجه‌گیری

     نتایج تحقیق بیانگر آن است که حمایت‌های عضدالدوله دیلمی موجبات ارتقای سطح بهداشت و درمان طی دوران حکومت آل‌بویه در شیراز را به همراه داشت که پیامد آن جذب دانشمندان و پزشکان برجسته و انتقال اطلاعات طبی آنان از طریق کتب طبی و حفظ آن‌ها به صورت تالیف و ترجمه بود.

    کلیدواژگان: تاریخ پزشکی، عضدالدوله فناخسرو، بیمارستان عضدی، شیراز
  • علی محمد مداحیان صفحه 15

    یکی از اختلالات مغز، سکته مغزی است که یکی از شایع ترین عوامل مرگ و میر در دنیا است. در طب جدید، اختلال خون‏رسانی یکی از مهمترین عوامل اثرگذار در اختلال عملکرد عضو شناخته می‏شود و مهمترین علت مرگ سلولی و عضوی است (1, 2). در طب ایرانی دو علت مهم سکته امتلا و دیگری انقباض مجاری است و وجود غلظت نیز یکی از مهمترین علل این امتلا یا پر شدگی است و در تعریف آن نوعی انسداد است در مسیر و مجاری حس و قوت و حرکت که موجب از بین رفتن حس و حرکت عضو می شود (3). به طور کلی غلیظ و لزج بودن خلط و کیفیت آن یکی از مهم‏ترین عوامل در ایجاد انسداد یا سده در طب ایرانی هست. دیگر علل انسداد ناشی از خلط عبارتند از: زیادی و پر شدن خلط (امتلا)، ایجاد ورم یا ریح توسط خلط، یا بواسطه کیفیت قابض آن خلط (3, 4). با کمی توجه به متون طب ایرانی بنظر می رسد بتوان طیف درجاتی از انسداد مجاری ثانویه به غلظت را بین بیماری های مختلف مغز و اعصاب پیدا نمود (3)، یعنی یسته به درجه انسداد مجاری ثانویه به غلظت، بیماری ها می تواند خفیف تر باشد مانند سردرد و سرگیجه ناشی از غلظت تا در نهایت که به مرور زمان انسداد کامل تر در سکته مغزی رخ می دهد (3, 4). بنابراین شاید بتوان این نظریه را مطرح کرد که افراد واجد بیماری های خفیف مغز ناشی از غلظت مستعد بیماری های خطرناک تری مانند سکته در آینده هستند و از طرفی می توان با انجام تدابیر پیشگیرانه از وقوع اختلالات شدیدتر در این افراد جلوگیری نمود. به عبارتی دیگر بنظر می رسد در متون طب سنتی سده یا انسداد مجرا (سده)، طیف دارد و می تواند موجب ایجاد طیفی از بیماری های مغز در افراد مستعد به مرور زمان شود و بسته به میزان انسداد علایم و بیماری های متفاوتی می‏تواند رخ دهد. چنانچه در مراحل اولیه انسداد مجرا، علایم جزیی‏تر مثل سیاه رفتن چشم حین برخاستن (سدر) و در مراحل بعد که درجه انسداد بیشتر گردد، مقدمات بی حسی ، صرع، یا سکته فراهم می‏شود (3). به عنوان مثال در متون طب ایرانی می خوانیم: "بسیاری خدر (بی حس شدن عضو)، می تواند مقدمه‏ی فالج (فلج یک طرفه) باشد یا مقدمه‏ی صرع یا مقدمه‏ی سکته‏ یا مقدمه‏ی تشنج و هرگاه که خدر در عضوی پدید آید و با استفراغ زایل نشود و از پس خدر هم دوار (سرگیجه) ایجاد شود، بیم باشد که به سکته‏ باز گردد و گاه باشد که سرسام (نوعی سردرد) سرد به خدر و استرخاء (مرحله انسداد ناکامل مجرا) باز گردد و آنجا (درین مواقع) سبب خدر، بسیاری خون غلیظ باشد.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، انسداد، سبک زندگی
  • اعظم اسماعیل زاده، محمدحسن مرادی صفحه 16
    زمینه و هدف

    در عصر ناصری روزنامه هایی با عناوین متعدد چاپ و انتشار یافتند. نخستین روزنامه این دوره، روزنامه وقایع اتفاقیه بود که بعد از تغییر نام از شماره 472 تا 550 با نام روزنامه دولت علیه ایران انتشار یافت. روزنامه ایران، از دیگر روزنامه هایی بود که در این دوره در شمارگان متعدد، به چاپ رسید. هرکدام از این روزنامه ها حاوی مطالب سیاسی و اجتماعی داخلی و خارجی بودند. هدف پژوهش حاضر بررسی گزارشات بهداشتی و پزشکی ایران عصر ناصری براساس روزنامه های؛ وقایع اتفاقیه، روزنامه دولت علیه ایران و روزنامه ایران می باشد.

    مواد و روش‌ ها

    پژوهش حاضر براساس سه روزنامه عهد ناصری؛ روزنامه وقایع اتفاقیه با 471 شماره و ادامه آن با عنوان روزنامه دولت علیه ایران از شماره 472 تا 550 و روزنامه ایران (417 شماره این روزنامه تا سال 1297 ه.ق) با روش توصیفی تحلیلی به بررسی گزارشات و اخبار بهداشتی و پزشکی ایران دوره ناصری می پردازد.

    یافته‌ ها

    یافته های تحقیق نشان داد؛ با وجود اینکه روزنامه های فوق، روزنامه دولتی بودند و حتی روزنامه وقایع اتفاقیه دارای قیمت بالایی جهت اشتراک بود، در شرایط کمبود امکانات بهداشتی و پزشکی و منابع اطلاع رسانی درخصوص امورات بهداشتی جامعه ایران در دوره ناصری، این روزنامه ها توانستند با چاپ مطالب متعدد بهداشتی چون؛ معرفی انواع بیماری ها، به خصوص بیماری های همه گیر چون وبا و آبله و... و بررسی علل شیوع این بیماری ها و راه های مبارزه با آنها، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار خوانندگان خود قرار دهند. در بخش اعلانات روزنامه ها نیز اخبار پزشکی که خود شامل؛ معرفی پزشکان حاذق و کتاب های تالیف و منتشر شده در خصوص موضوعات مختلف پزشکی بودند، جهت اطلاع رسانی به مردم به چاپ می رسید.

    ملاحظات اخلاقی

    در مراجعه به متون، صداقت و امانت داری در پژوهش، استناد به منابع و انتشار آنها رعایت شده است.

     نتیجه‌ گیری

     در کنار گزارشات مختلف سیاسی و اجتماعی روزنامه های مزبور، گزارشات متعدد بهداشتی و پزشکی نیز به چاپ رسیده است. درج گزارشاتی چون؛ گزارش مجالس حفظ الصحه، معرفی انواع بیماری ها و بسیاری از موضوعات بهداشتی، همگی دلالت بر توجه گزارشات روزنامه ها به موضوعات بهداشتی و پزشکی داشت.

    کلیدواژگان: عصر ناصری، بهداشت، پزشکی، روزنامه، وقایع اتفاقیه، دولت علیه ایران، ایران
  • محمد رضایی صفحه 17
    زمینه و هدف

    تبریز از جمله شهرهایی به شمار می‌رود که در دوره صفویه از اهمیت سیاسی و اقتصادی زیادی برخوردار بود. با وجود این؛ و موقعیت مناسب آب ‌و هوایی و اقدامات پیشگیرانه در حوزه بهداشت شهری و حضور اطبای ماهر و احداث چند بیمارستان به علت عدم تحول جدی در زمینه بهداشت و درمان و نیز شیوع بیماری‌های مسری، شهر از نظر بهداشتی و درمانی در شرایط مناسبی قرار نداشته است.

    مواد و روش‌ ها

     مواد اصلی پژوهش حاضر اطلاعات و داده‌های منابع تاریخی، سفرنامه‌ها و رساله‌های طبی دوره صفویه است. در کنار آنها از تحقیقات جدید صورت‌گرفته در حوزه بهداشت و پزشکی دوره صفوی استفاده شده است. روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی - تحلیلی بوده و براساس گردآوری داده‌ها به روش کتابخانه‌ای انجام شده است.

    یافته‌ ها

     با توجه به اطلاعات موجود به نظر می‌رسد علی‌رغم شرایط مناسب آب ‌و هوایی، نبود مشکل کمبود آب و آلاینده‌ها، تحت تاثیر عواملی مانند جنگ‌ها، شیوع بیماری‌های مسری، تداوم علم و روش‌های درمانی ادوار گذشته بدون تحول و تبدیل بیمارستان‌ها به نوانخانه مشکلات چندی در این حوزه وجود داشته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تدوین این پژوهش، اصل امانت‌داری و صداقت استناد به متون مورد استفاده، اصالت منابع و پرهیز از جانب‌داری در مراجعه به متون یا تحلیل‌ها، رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

     در مقاله حاضر ابتدا به بررسی عوامل تاثیرگذار بر بهداشت محیط پرداخته شده و سپس اطبا و مراکز درمانی مورد بررسی قرار گرفته و عوامل مثبت و منفی تاثیرگذار بر بهداشت و درمان شهر تبریز در فاصله برآمدن صفویه تا سقوط آن مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بهداشت شهر، بیمارستان، بیماری های مسری، پیشگیری، طب
  • امیر دهقان نژاد، فضل الله فولادی، آسیه حسینی صفحه 18
    زمینه و هدف

    دانش پزشکی از جمله علومی بود که در دوران شکوفایی تمدن اسلامی مورد توجه قرار گرفت و دانشمندان فعال در این حوزه به نتایج و دستاوردهای قابل توجهی دست پیدا کردند. این پژوهش بر آن است که سیر دانش پزشکی در ایران عصر ایلخانی را از زوایای گوناگون مورد مطالعه و بررسی قرار دهد تا به این پرسش پاسخ دهد که دانش پزشکی در ایران عصر ایلخانی چه جایگاهی داشته و آیا استیلای مغول و تشکیل حکومت ایلخانان موجبات افول این علم را در ایران فراهم آورده است یا نه؟

    مواد و روش‌ها

     پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و بر اساس جمع آوری فیش‌های تحقیقاتی از مطالعات کتابخانه‌ای صورت گرفته است.

    یافته‌ ها

     بررسی‌ اسناد، مدارک و منابع تاریخی و علمی ایران در عصر ایلخانان نشان می‌دهد شیوه زندگی ناسالم اقوام مغول و بی‌بهرگی ایشان از دانش پزشکی سبب شده است علم پزشکی و مهارت پزشکان مناطق مفتوحه از جمله ایران مورد توجه سرکردگان مغول قرار گیرد. با تشکیل حکومت ایلخانی و روی کار آمدن دولت مردان دانش پیشه ایرانی و غلبه آنان بر جادوگران و کیمیاگران، جایگاه پزشکان در نزد ایلخانان بیش ‌از پیش ارتقاء یافت که پیامد آن احیای دوباره‌ی فعالیت‌های علمی در حوزه‌های مختلف پزشکی بود.

    ملاحظات اخلاقی

     در تدوین این پژوهش اصل امانت‌داری و صداقت استناد به متون مورد استفاده، اصالت منابع و پرهیز از جانبداری در مراجعه به متون و تحلیل‌ها، رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

     بر خلاف باور معمول دانش پزشکی و فعالیت‌های وابسته بدان در عصر ایلخانی به دلایلی که ذکر آن خواهد آمد نه‌ تنها با افول مواجه نشده، بلکه از برخی جهات نسبت به ادوار پیش رو به جلو حرکت نموده است. ساخت مراکز درمانی و آموزش پزشکی، راه‌یابی دانش پزشکی به دیگر مراکز آموزشی نظیر رصدخانه‌ها و مدارس، روابط علمی گسترده در حوزه پزشکی با دیگر ملل به‌ ویژه چین، بومی‌سازی پرورش گیاهان دارویی، تشریح و تالیف آثار پزشکی از جمله مصادیق این حرکت رو به جلو در عرصه دانش پزشکی در این دوره بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، ایلخانان، دانش پزشکی، آموزش پزشکی، روابط علمی-پزشکی
  • سید محمد هاشمی مهر صفحه 19
    زمینه و هدف

    شیخ فریدالدین محمد نیشابوری (618-540 ه. ق) مشهور به عطار، داروساز و شاعر بزرگ ایرانی در قرون ششم و هفتم هجری قمری است که با ورود به عرفان، اشعارش رنگ و بوی معنوی به خود گرفت. در گذشته منظور از عطاری، مجموعه فعالیت‌های مربوط به طب اعم از داروسازی، داروفروشی و درمان بوده است. هدف از پژوهش حاضر، معرفی عطار به عنوان طبیبی داروساز و تاثیرات این علوم بر آثار وی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش، یک مطالعه‌ی کتابخانه‌ای، با روش توصیفی-تاریخی می‌باشد. با مراجعه به دو تالیف مهم عطار نیشابوری به نام‌های مصیبت‌نامه و الهی‌نامه و با مطالعه‌ی مقالات متعدد و جستجو در بانک‌های اطلاعاتی معتبر با کلید واژه‌های عطار نیشابوری، داروسازی، شاعر طبیب و شاعر داروساز، مطالب مورد نظر گردآوری و اطلاعات بدست آمده پس از تجزیه و تحلیل در قالبی منظم ارایه گردید.

    یافته‌ ها

     بکارگیری فراوان واژگان مرتبط با دارو و درمان در آثار عطار نیشابوری، نشان از علاقه وی به عطاری و طبابت در کنار شعرسرایی دارد. بزرگانی چون مولوی، شیخ محمود شبستری و صایب تبریزی در آثارشان به معرفی و مدح عطار پرداخته‌اند. لقب عطار نیز به علت اینکه داروخانه بزرگی داشته و به ساخت و فروش دارو و درمان بیماران می‌پرداخته به او نسبت داده شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    این پژوهش صرفا با تکیه بر منابع کتابخانه‌ای انجام شده و اصل امانت داری و صداقت استناد به متون مورد استفاده، اصالت منابع و پرهیز از جانب داری در مراجعه به متون یا تحلیل‌ها، رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

    عطار از جمله شاعرانی است که از دانش داروسازی روزگار خود اطلاعات کافی داشته و گیاهان دارویی را خوب می‌شناخته است. بنابراین می‌توان او را شاعر داروسازی به شمار آورد که در نهضت گیاه درمانی، از پیشگامان است. اگرچه نام او در ردیف اسامی اطبای سنتی ایرانی برده نمی‌شود، ولی پیشنهاد می‌شود تحقیقات بیشتری در آثار منظوم و منثور او از منظر پزشکی و داروسازی انجام گیرد تا جایگاه والای این مرد بزرگ بیشتر شناسانده شود.

    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، شاعر، عارف، طبیب، داروساز، تاریخ پزشکی
  • امیرمحمد کاظمی فر، مرضیه بیگم سیاهپوش، محمدمهدی زرشناس صفحه 20
    زمینه و هدف

    با شیوع عفونت کووید 19 در کشور، برخی افراد اقدام به توصیه‏ هایی با عنوان درمان های طبیعی، طب سنتی و طب اسلامی به منظور مقابله با این بیماری نموده ‏اند. این توصیه ‏ها مورد توجه مردم واقع شده، گاه از آنها استفاده می ‏شود. هدف از این مطالعه بررسی ابعاد علمی و اخلاقی توصیه‏ هایی است که در فضای مجازی یا رسانه ملی با نام طب سنتی/ اسلامی یا درمان های طبیعی معرفی شده ‏اند.

    مواد و روش‌ها

     این مطالعه، یک مطالعه مروری است. جستجو با کلمات کلیدی در پایگاه‏ های معتبر علمی و جمع آوری مطالب مرتبط با موضوع و نهایتا آنالیز کیفی روش انجام این مطالعه بوده است.

    یافته‌ ها

     برخی از توصیه‏ ها عبارتند از مصرف زنجبیل، داروی امام کاظم، بخور جوش شیرین، گندزداهای طبیعی، نمک بجای ماسک و زنبور درمانی. این توصیه ‏ها که در دو گروه توصیه‏ های پیشگیری و توصیه‏ های درمانی قابل طبقه ‏بندی هستند، گاهی حتی در منابع طب سنتی ایرانی یافت نمی‏ شوند و صرفا دربردارنده‏ ی نظرات شخصی افراد، که اغلب غیرپزشک هستند، می‏ باشند. همچنین طبق مطالعات جدید، بسیاری از این توصیه‏ ها فاقد پشتوانه علمی محکم هستند و اکثرا تا کنون بر کووید 19 آزمایش نشده‏اند. این روش ‏ها در حالی به راحتی در میان مردم تبلیغ می ‏شوند که طب سنتی ایرانی سرشار از توصیه ‏های اخلاق پزشکی است و طبیبان بنام این طب، بارها از تجویز داروهای ناشناخته و تجویز بدون یافتن علت و بدون دانستن مکانیسم اثر دارو نهی کرده‏اند. همچنین طبق آیین نامه اخلاق پزشکی سازمان نظام پزشکی، تجویز دارو توسط غیرپزشک و تجویز دارو خارج از پروتوکل‏ های مصوب، خارج از اخلاق پزشکی است. همچنین اخلاق حرف ه‏ای داروسازی در تهیه داروهای ترکیبی باید رعایت شود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تدوین این مطالعه، اصل امانت داری و صداقت استناد به متون و پرهیز از  استنباط شخصی از تحلیل‌ها رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

    بر اساس این مطالعه، به دلیل نبودن شواهد علمی کافی مبنی بر اثربخشی بسیاری از توصیه ‏هایی که با نام طب سنتی تبلیغ می‏شوند، این توصیه ‏ها به لحاظ اخلاقی قابل ارایه به مردم نیستند. در کنار این موضوع، بی‏ توجهی عامدانه به درمان های طبیعی یا طب سنتی واجد شواهد علمی، توسط مسیولین نیز می ‏تواند دارای بار اخلاقی باشد.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، طب سنتی ایرانی، درمان‏ های طبیعی، کووید 19، اخلاق پزشکی، فضای مجازی
  • رضا دریکوندی* صفحه 21
    زمینه و هدف

    در سال 431 ق خاندان ترک تبار سلجوقی موفق شدند بعد از 13 سال زورآزمایی با غزنویان، آن ها را بطور قطعی در پیکار دندانقان شکست دهند و بنیاد حکومتی را بگذارند که تا سال 590 ق استمرار یافت. در دوره 159 ساله حاکمیت سلجوقیان بر ایران، 15 تن از اعضای این خاندان به صورت رسمی به قدرت رسیدند. غالب حاکمان این دودمان، درنتیجه ابتلای به بیماری های گوناگون درگذشتند. برخی از آنان نیز در جریان منازعات داخلی به منظور کسب قدرت، یا در روند مقابله با دشمنان خارجی سلطنت، کشته شدند. به جز چند استثنا، مرگ هر دو گروه و به ویژه سلاطینی که به مرگ غیرطبیعی درگذشتند، در سنین پایین رخ داد. این مسئله موجب شد که اکثر حاکمان این دودمان، سلطنت ناپایداری داشته باشند. در پژوهش پیش رو تلاش شده، چگونگی مرگ سلاطین سلجوقی و نسبت میان نوع مرگ این حاکمان، با مدت زمامداری و حیات آنان، مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش‌ها

    در پژوهش حاضر با استفاده از روش آماری، مهم ترین منابع عصر سلجوقی در جهت دستیابی به اهداف تحقیق، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته‌ها

    اغلب سلاطینی که به مرگ طبیعی فوت کردند، سابقه ابتلا به امراض متعددی را داشتند؛ اما در نتیجه ابتلا به یک بیماری خاص فوت کردند. مهم ترین این بیماری ها عبارت بودند از قولنج، بواسیر، سل، تب محرقه، آبله، رعاف و امراض مقاربتی. گروهی که به مرگ غیرطبیعی درگذشتند، نیز بعضا سابقه ابتلا به برخی از امراض را داشتند؛ با این حال پیش از آنکه در نتیجه بیماری فوت کنند، توسط مخالفان و رقبای خود کشته شدند. طول عمر و دوام سلطنت آن دسته از حاکمانی که به مرگ طبیعی درگذشتند، بیشتر از گروه دوم بود.

    ملاحظات اخلاقی

    در فرایند انجام این پژوهش، ضمن رعایت اصل امانت داری در استفاده از منابع، از ارایه تحلیل های غیرعلمی و مغرضانه خودداری شده است.

    نتیجه‌گیری

    از میان 15 سلطان سلجوقی، 10 تن به علت ابتلا به امراض گوناگون درگذشتند. بیماری قولنج با سه مورد، بیماری های سل و تب هر کدام با دو مورد و سایر امراض با یک مورد، باعث مرگ این گروه از سلاطین شدند. میانگین عمر این گروه 38 سال و میانگین سلطنت آنان 15.3 سال است. اگرچه از میان پنج سلطان دیگر سلجوقی، دو تن دارای بیماری قبلی بودند، اما هر پنج تن به مرگ غیرطبیعی و توسط مخالفانشان کشته شدند. سه تن آنان توسط مدعیان قدرت مسموم شدند و دو سلطان دیگر در نبرد با مخالفان خارجی سلطنت به زخم شمشیر به قتل رسیدند. میانگین عمر این گروه 36 سال و میانگین سلطنت آنان 9.03 سال بود.

    کلیدواژگان: قولنج، سلجوقیان، تب، بواسیر، غلامبارگی، آبله
  • آزاده میزانی، محسن ناصری*، رویا یارایی، داریوش مهدی برزی، راضیه جعفری حاجتی، فرزانه غفاری، فاطمه علیجانیها، زهرا بهاءالدین صفحه 22
    زمینه و هدف

    طب ایرانی با قدمت ده هزار ساله توانایی حل بسیاری از معضلات پزشکی کنونی را دارد. در سال های اخیر مطالعات بسیاری جهت بررسی اثر مفردات و داروهای مختلف طب سنتی بر روی علایم خاص و بیماری های مختلف انجام گرفته است. استیوآرتریت زانو یکی از شایع‌ترین فرم‌های آرتریت بوده و شامل التهاب، تغییرات اساسی در ساختار مفصل، درد و ناتوانی است و در آخر موجب کاهش کیفیت زندگی بیماران می‌شود. پماد مرهم مفاصل برگرفته از طب سنتی ایران و با استفاده از فارماکولوژی معکوس تهیه شده و حاوی گیاه هواچوبه (Arnebia eucroma) است. این مطالعه قصد دارد با بررسی بر این گیاه و مطالعات انجام شده، خلاصه‌ای از روند تولید پماد مرهم مفاصل و کارایی آن در این بیماری را شرح دهد.

    مواد و روش‌ها

    در این مقاله از بررسی منابع منتشر شده در نشریات معتبر داخلی و خارجی، کتب معتبر و پایان نامه ها استفاده گردید. یافته‌ها: گیاه هواچوبه از تیره گاوزبان (Boraginaceae)بوده و دارای گسترش جغرافیایی در آسیا و مناطق خشک آفریقا می‌باشد. مهم‌ترین ترکیبات آن شیکونین و آلکانین است که دارای خصوصیات فارماکولوژیک وسیعی از جمله اثرات ضدالتهابی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی می‌باشند. نتایج مطالعه حیوانی و مطالعات کارآزمایی بالینی در بیماران مبتلا به استیوآرتریت زانو، اثرات مثبت ضدالتهابی و ضددرد پماد مرهم مفاصل را در این بیماران نشان داد.

    ملاحظات اخلاقی

    صداقت و امانت داری در استفاده از منابع جهت نگارش مقاله رعایت گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    پماد مرهم مفاصل حاوی عصاره هواچوبه برگرفته از طب ایرانی و استفاده از روش فارماکولوژی معکوس همراه با تاثیرات موثر ضدالتهابی و ضددرد در بیماران مبتلا به استیوآرتریت زانو برای آنها تحمل پذیر بوده و بدون داشتن اثرات جانبی قابل ملاحظه ای منجر به افزایش کیفیت زندگی بیماران می‌شود.

    کلیدواژگان: هواچوبه، طب ایرانی، استئوآرتریت زانو، پماد مرهم مفاصل
  • محبوبه فرخنده زاده*، سیده نرگس تنهایی صفحه 23
    زمینه و هدف

    در تاریخ پزشکی ایران و اسلام پزشکان نام آوری برخاسته اند که برخی چندان شناخته شده نیستند. عریب بن سعد قرطبی یکی از بزرگان و متخصصان عرصه پزشکی است که در عصر طلایی تاریخ و فرهنگ تمدن اندلس (اسپانیا) در دوران حکمرانی خلفای اموی اندلس (عبدالرحمان الناصر و الحکم المستنصر) فعالیت علمی داشت. گرچه شهرت عریب به واسطه نگارش اثر تاریخی اش «صله تاریخ طبری» است، اما مطالعه و واکاوی متون و آثار علمی این دانشمند حکایت از مهارت و تخصص وی در ادبیات، تاریخ، ستاره شناسی، پزشکی و شاخه های مرتبط با آن مانند داروشناسی دارد. مسئله اصلی این نوشته بررسی و تبیین سهم و جایگاه عریب در دانش پزشکی با تکیه بر بازکاوی شاهکار پزشکی او رساله «خلق الجنین و تدبیر الحبالی و المولودین» است.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش با رویکرد توصیفی و تحلیلی و با تکیه به روش مطالعه کتابخانه ای نوشته شده است.

    یافته‌ها

    عریب بعد از فراگیری دانش پزشکی به دربار امویان راه یافت و این اثر را به خواهش الحکم دوم به رشته تحریر در آورد. در سده های نخست هجری، پزشکی زنان و زایمان و طب کودکان به دلیل پیوستگی مطالب یک حوزه به شمار می رفته است و عریب نیز در رساله خود این مباحث را از هم تفکیک نکرده است. رساله «خلق الجنین» مشتمل بر پانزده باب یا فصل است که محور و موضوع اصلی آن جنین شناسی (مامایی) و بیماری های زنان و زایمان است که نویسنده بخش هایی را هم به موضوعات پزشکی کودکان (انواع بیماری های کودک، شیوه ابتلا و روش درمان) اختصاص داده است. ملاحظات اخلاقی: صداقت و امانت داری در ارایه گزارش و انتشار مطالب رعایت گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    مطالعات حاکی از آن است که رساله «خلق الجنین» نخستین متن علمی است که به مراحل تدریجی تکامل جنین به شیوه علمی پرداخته است. موضوعاتی همچون روش های تسهیل زایمان، درمان نازایی و تاکید نویسنده بر تربیت کودک از جنبه پزشکی و روانشناسی از نکات شاخص و مهم دیگر این اثر به شمار می روند. در این پژوهش تلاش می شود نخست به حیات و زندگینامه علمی عریب و معرفی اجمالی آثار وی پرداخته شود؛ در ادامه با واکاوی رساله پزشکی او، جایگاه وی در دانش پزشکی تبیین و بازخوانی شود.

    کلیدواژگان: اندلس (اسپانیا)، بیماری های زنان و زایمان، پزشکی کودکان، مامایی، خلق الجنین
  • مینا اطهری زاده، عطیه سادات دانش، فاطمه نوجوان* صفحه 24
    زمینه و هدف

    خونریزی، خروج خون از دستگاه گردش خون است و می تواند به طور طبیعی و غیرطبیعی اتفاق بیفتد. خونریزی های شدید و حاد به علت از دست دادن حجم زیادی از خون و به دنبال آن شوک هیپوولمی، یکی از شایع ترین علل مرگ محسوب می شوند. طب ایرانی نیز معتقد است که خونریزی سبب عوارض زیادی از جمله سقوط قوه و ضعف می شود که توجه به آن از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف از این مطالعه شناخت اسباب و علل خونریزی در طب ایرانی می باشد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه مروری مطالب مربوط به انواع نزف الدم شامل تعریف، اسباب و علل از کتب طبی مرجع طب ایرانی از جمله القانون فی الطب، شروح قانون، اکسیر اعظم و نرم افزار جامع طب نور مطالعه شد. در منابع طب رایج واژه خونریزی از کتاب هاریسون 2018 و پایگاه های معتبر مانندGoogle Scholar ،Up to Date ، Pubmedمورد جستجو قرار گرفت.

    یافته‌ها

    خونریزی در مبانی طب ایرانی به انواع طبیعی و غیر طبیعی تقسیم می شود. خونریزی غیرطبیعی که به آن نزف الدم اطلاق می شود سه سبب اصلی دارد: علل عروقی، علل خونی، عللی خارج از علل عروقی و خونی؛ علل عروقی به سه شکل باعث خونریزی می شوند: تفرق اتصال، انفتاح فوهات عروق و رشح. علل خونی نیز با تغییر در کمیت و کیفیت خون باعث خونریزی می شوند.

    ملاحظات اخلاقی

    در تدوین این پژوهش، اصل امانت داری و صداقت استناد به متون مورد استفاده، اصالت منابع و پرهیز از جانب داری در مراجعه به متون یا تحلیل‌ها، رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    بررسی خونریزی اعضای مختلف در کتب طب ایرانی حاکی از این است که تغییرات در عروق یا خون می توانند سبب خونریزی شوند. همه ی این تغییرات در نهایت با انصداع یا انقطاع یا انفتاح فوهات عروق یا ترشح از رگ منجر به خونریزی می شوند. واکاوی رویکرد همه جانبه ی حکما به بحث خونریزی و اسباب موجبه ی آن می تواند زمینه ساز استفاده از ظرفیت های طب ایرانی در پیشگیری و کنترل خونریزی در کنار طب رایج شود.

    کلیدواژگان: خون، خونریزی، طب ایرانی، طب رایج
  • فرشته سادات حسینی بجدنی، فیاض زاهد *، حسین آبادیان صفحه 25
    زمینه و هدف

    بانوان تاثیر مستقیمی در پیشرفت جامعه دارند. توسعه علم و دانش در حوزه‌ی سلامت و بهداشت و همچنین حضور زنان در عرصه‌های مختلف اجتماعی از مشروطه به بعد شاهدی است بر بالا رفتن سطح بهداشت عمومی جامعه. در بسیاری از مجلات بانوان که پس از انقلاب مشروطه به چاپ رسید، به امور بهداشتی زنان توجه ویژه‌ای شد. یکی از این مجلات، «عالم نسوان» است که بخش اعظمی از مقالات خود را به بهداشت بانوان و کودکان اختصاص داد. در زمینه‌ی بهداشت بانون در مجلات نیاز به پژوهشی مستقل حس می‌شد.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش با نگرش تاریخی و به کمک منابع کتابخانه‌ی و بررسی مقالات مجله، بر آن است تا با روش توصیفی-تحلیلی، نقش این مقالات را در ارتقای سطح بهداشت عمومی بانوان بررسی نماید.

    یافته‌ها

    بر اساس بررسی‌ها در مقالات هم سلامت جسمانی و هم سلامت روانی به زنان آموزش داده ‌شده و با آوردن نمونه‌ی زنان موفق، ایشان را تشویق به پرداختن علمی و درست به مسایل بهداشتی و سلامتی خود و خانواده اعم از سلامت کودکان و امور منزل نموده است. ملاحظات اخلاقی: امانت داری و صداقت در استناد به منابع، مراجعه به متون و انتشار آن ها در پژوهش رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    استقبال زنان از مجله و بالا رفتن آمار مقالاتی که توسط خود زنان نگارش شده است، همچنین پیشرفت جامعه، امید به زندگی، کاهش آمار بیماری‌های واگیردار و مرگ‌ومیر نوزادان همگی موید این واقعیت است.

    کلیدواژگان: زنان، بهداشت، سلامت، عالم نسوان
  • علیرضا حسینی، مهدی شفائی*، جمال طالبی قره قشلاقی، مهری توتونچیان صفحه 26
    زمینه و هدف

    قرون سوم تا ششم هجری، در تاریخ علوم اسلامی، به عنوان «عصر طلایی طب اسلامی» شناخته می‌شود؛ در این عصر، پزشکان بزرگی همچون «ابن ربن طبری»، «ابومنصور هروی»، «اخوینی»، «رازی»، «ابن سینا»، «میسری»، «جرجانی» و... پابه عرصه گیتی گذاردند و با تحقیقات و آثار ارزشمند خود، نهال بارور طب اسلامی را به درختی تناور مبدل ساختند که برای سده های متوالی، بر اغلب حوزه های طبی شرق و غرب، سایه گسترانید. هدف از پژوهش حاضر، آن است که مهمترین علل و عوارض بیماری های مثانه و دستورهای درمانی بر اساس پنج کتاب شاخص طبی در فاصله قرن سوم تا ششم هجری یعنی «فردوس الحکمه فی الطب» اثر «ابوالحسن علی بن سهل الطبری»، «الحاوی فی الطب» اثر «محمد بن زکریا رازی»، «دانشنامه منظوم طبی» اثر «حکیم میسری»، «قانون فی الطب» اثر «حسین بن عبدالله سینا» و «ذخیره خوارزمشاهی» اثر «سید اسماعیل جرجانی» بررسی شود؛ جستجوهای نگارنده در سوابق مطالعاتی، نشان می دهد که پژوهش حاضر، به این شکل و سیاق، مسبوق به سابقه نیست.

    مواد و روش‌ها

    در زمینه طب و آثار طبی، تالیفات پر ارج این دانشمندان، ضمن تکمیل یافته های طبیبان متقدم یونانی، سریانی، هندی و... افزوده های بسیاری در حوزه های طب پیشگیری، داروشناسی و مطالعات بالینی به جهان پزشکی عرضه کرده اند که شایسته توجه فراوان است؛ از جمله بخش های مهم و قابل اعتنا در طب سنتی، مبحث بیماری‌های مثانه و مجاری ادرار است؛ مواردی همچون نوشیدن آب های ناسالم، بیماری های عفونی، بروز سده و امتلاء، ضربه خوردن و سقوط، ایجاد سنگ، و مواردی از این قبیل، از جمله علل شایع مثانه و مجاری ادرار است که در کتب طبی بدان ها اشاره گردیده و بر مبنای روش توصیفی –تحلیلی نگاشته شده است.

    یافته‌ها

    در کتب طبی موصوف، عمده ترین انواع بیماری های مثانه، نشانه های هر عارضه و نحوه درمان صحیح بیان شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    نگارندگان این پژوهش، اصل امانت‌داری را در ارجاع‌دهی رعایت کرده‌اند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که مولفان کتب طبی موصوف کوشیده اند با بررسی نظرات پزشکان متقدم، همراه با مشاهدات بالینی خود، راهکارهای درمانی مناسبی را در این مورد، ارایه نمایند.

    کلیدواژگان: طب سنتی، بیماری های مثانه و مجاری ادرار، ابن ربن طبری، رازی، میسری، ابن سینا، جرجانی
  • فاطمه علیان، مسعود کثیری*، اسماعیل سنگاری، نزهت احمدی صفحه 27
    زمینه و هدف

    طب عامیانه ی دوره ی صفوی تحت تاثیر نوعی فراگیر شدن تقدس گرایی قرار گرفت که برتافته از یک فرآیند همه‌گیر سیاسی- اجتماعی- فرهنگی بود. این تقدس گرایی، هم زمان، بر باورهای طبی و رفتارهای معطوف به پیشگیری/ درمان طبقات اجتماعی تاثیر گذاشت و به طیفی از کنش های درمانی- پیشگیرانه در وجه عامیانه ی آن دامن زد. در واقع آنچه رخ داده یا به نوعی تقویت و شایع شد، این بود که به مجموعه ای از پدیده های انسانی، مصنوعات بشری و امور طبیعی برچسب تقدس زده شد و همین مسیله، انگاره ی درمانی/ طبی این پدیده ها را در باورهای عامه ی مردم تقویت کرد.

    مواد و روش‌ها

    روش انجام این پژوهش براساس مطالعه کتابخانه ای و بررسی نسخ اصلی و کتب پزشکی قدیم بوده است تا به شکل توصیفی- تحلیلی، بسترهای رونق تقدس گرایی در عصر صفویه مورد تامل و نسبت طب عامیانه با این پدیده مورد واکاوی قرار گیرد. یافته‌ها: فرآیند همه‌گیر سیاسی- اجتماعی- فرهنگی دوره صفوی، سبب شد تا مجموعه ای از خواسته ها، نیازها و معضلات طبی و مسایل مربوط به پیشگیری و درمان در تناسب با این مجموعه ی مقدس شکل بگیرد و طب عامیانه را در پیوندی عمیق با فرهنگ اعتقادی و باورهای تقدس گرایانه قرار دهد.

    ملاحظات اخلاقی

    صداقت و امانت داری در تحلیل، گزارش و انتشار مطالب رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که تقدس گرایی فراگیر در دوره صفوی، به مجموعه ای از کنش های طبی و رفتارها و باورهای عامیانه حول دو محور پیشگیری و درمان دامن زد و آن را به مثابه ی یک نرم یا رفتار طبی عامیانه برجسته ساخت.

    کلیدواژگان: صفویه، طب عامیانه، تقدس گرایی، پیوند
  • سامرا سلیم پور آبکنار، محمد سلیم پور آبکنار صفحه 28
    زمینه و هدف

    شکل گیری بیماری های انسانی با شرایط آب و هوایی، نوع تغذیه و پوشش های گیاهی- حیوانی هر منطقه ارتباط مستقیمی دارد. طب سنتی از گذشته تا به امروز، برای درمان بیماری های رایج هر منطقه اغلب به سراغ دستاوردهای اقلیم جغرافیایی همان ناحیه می رود. هدف از این پژوهش، مروری بر تاریخچه شیوه های سنتی درمان با تکیه بر دستاوردهای اقلیم جغرافیایی مردم محلی روستای آبکنار استان گیلان است.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش در سال 1399 با مطالعات کتابخانه ای، دست نوشته ها و مستندات محلی، مشاهده مستقیم نحوه کاربرد و چگونگی تاثیر درمان برخی شیوه ها، مصاحبه حضوری و تلفنی با: (1) درمانگران محلی و (2) افراد مسن (اعم از زن و مرد) انجام گرفته است. مطالب و یافته ها در قالب توصیفی- تحلیلی به بحث گذاشته شده اند.

    یافته‌ ها

     به نظر می رسد که «اقلیم جغرافیایی روستای آبکنار» نقش بسیار مهمی در شکل گیری شیوه های سنتی درمان (اقلیم درمانی) از گذشته های دور تا به امروز داشته است. مجاورت با دریای مازندران و تالاب بندرانزلی، برخورداری از رویش عنصر «برنج»، پوشش های گیاهی منحصربه فرد منطقه و حضور برخی از گونه های خاص پرندگان به افزایش کیفیت و تنوع شیوه های سنتی درمان در روستای آبکنار کمک قابل توجهی نموده است.

    ملاحظات اخلاقی

     صداقت و امانت داری در تحلیل، گزارش و انتشار مطالب رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

     در گذشته، به دلیل عدم پیشرفت علم پزشکی و ناآگاهی از منشا بیماری ها، برای ساکنین روستای آبکنار چاره ای جز دست به دامان طبیعت شدن به جهت یافتن راهی برای درمان بیماری ها باقی نمانده بود. از این رو، تجربیات ارزشمندی در زمینه درمان سنتی از گذشتگان به ساکنین روستای آبکنار به ارث رسیده است، تا جایی که مردمان این روستا در کنار داروهای شیمیایی از شیوه های درمان سنتی مبتنی بر اقلیم جغرافیایی خود برای بهبود بیماری های رایج در منطقه استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: درمان سنتی، اقلیم جغرافیایی، دریای مازندران، تالاب بندرانزلی، روستای آبکنار
  • رحیم عزیزی، عبدالعلی توجهی، محمدحسین رجبیه، سمیرا گل خندان صفحه 29
    زمینه و هدف

    تحولات ایجاد شده در علم پزشکی و در ابعاد زندگی بشر در دهه‌های اخیر روابط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و هنری و... را بسیار پیچیده و مملو از پدیده‌های بدیع و نوظهور نموده در زمینه پزشکی نموده است. که این پیشرفت ها  کمک شایانی در خصوص بهره مندی از نظر پزشکان متخصص بعنوان کارشناس در مسایل جزایی و احراز رابطه سببیت در جنایت داشته است. هدف ما در این تحقیق: بررسی تحولات پزشکی و پیشرفت های پزشکی در زمینه کمک به قضات کیفری بعنوان نظریه کارشناسی در جرایم می باشد.

    مواد و روش‌ها

    روش تحقیق در این مقاله بصورت توصیفی تحلیلی و به روش کتابخانه ای می باشد.

    یافته‌ ها

    یافته ها حاکی از این است که در بسیاری از دعاوی خاصه در خصوص احراز رابطه سببیت در جنایت به لحاظ شرایط و ماهیت خاص امکان رسیدگی قضایی مستلزم به اظهار نظر اشخاص متخصص و پزشکان متخصص و مورد اطمینان است تا قضات بتوانند با اطمینان خاطر احکام عادلانه‌تری را صادر کنند.

    ملاحظات اخلاقی

     از ابتدا تا انتهای مقاله اصل صداقت، و امانت داری رعایت گردیده است.

    نتیجه‌ گیری

    نظر اهل خبره و کارشناسان پزشکی در محاکم و حل اختلافات باعث می‌شود آراء قضایی دارای پشتوانه بیشتری باشند و بتوانند هرچه بهتر بستر عدالت را فراهم نمایند و لذا به همین دلیل ارجاع امور به کارشناس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار و مهم و ضرورت دارد میزان حجیت و اعتبار نظر کارشناس در ادله مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحولات تاریخی، پیشرفت های پزشکی، کارشناسی، رابطه سببیت، جنایت
  • شهرام دادگستر صفحه 30
    زمینه و هدف

    افسردگی یک حالت خلقی شامل بی‌حوصلگی و گریز از فعالیت، بی‌علاقگی و بی‌میلی است و می‌تواند برروی افکار، رفتار، احساسات، خوشی و تندرستی یک فرد تاثیر بگذارد. افرادی که دارای حالت افسردگی هستند می‌توانند به احساس ناراحتی، اضطراب، پوچی، ناامیدی، درماندگی،  بی‌ارزشی، شرمساری یا بی‌قراری دچار شوند. همچنین ممکن است افراد افسرده اشتیاق خود در انجام  فعالیت هایی که زمانی برایشان لذت بخش بوده را از دست دهند؛ در به خاطر سپردن جزییات و تصمیم‌گیری دچار مشکل شده، در روابط خود به مشکل برخورد و به خودکشی یا رفتارهایی از این دست فکر کنند. از طرف دیگر غم یکی از اعراض نفسانی مهم بوده و در طب سنتی، حرکت تدریجی روح به داخل توصیف شده که یکی از معیارهای اصلی افسردگی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     در این مطالعه که یک بررسی کتابخانه‌ای و مروری می‌باشد، به بررسی روش های پیشگیری از افسردگی بر اساس اصول سلامتی (حفظ الصحه) ذکر شده در طب سنتی ایران و منابع علمی خارجی با استفاده از محصولات زنبورعسل شامل عسل و ژل رویال زنبورعسل پرداخته شده است.

    یافته‌ ها

     از دیرباز در نسخه های طب سنتی ایران و همچنین اکثر ادیان و فرهنگ های ملل، محصولات زنبورعسل نقش مهمی در پیشگیری یا درمان بیماری‌های روانی و فکری داشته‌اند. عسل برای گرم کردن ذهن و رفع افسردگی، ژل رویال یا انگبین شاهانه برای رفع بی‌حوصلگی‌های پیش از قاعدگی و گرده گل برای رفع کم حافظگی ناشی از افسردگی مورد استفاده قرار می‌گرفته اند.

    ملاحظات اخلاقی

     از ابتدا تا انتهای مقاله اصل صداقت، و امانت داری رعایت گردیده است.

    نتیجه‌ گیری

     مجموعه منابع طب سنتی و طب مدرن تایید می کند که فراورده های زنبورعسل نظیر عسل و ژل رویال هم از لحاظ فیزیولوژیک و هم طبع و مزاجی، توانایی کاهش عوارض افسردگی در زنان را دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، طب سنتی، عسل، ژل رویال، گرده گل
  • علی عبداللهی نژاد، شهلا شریفی، علیرضا درخشان، ماندانا نوربخش صفحه 31
    زمینه و هدف

    مزاج یکی از مفاهیم بنیادین طب سنتی ایرانی محسوب می شود که متمایزکننده ویژگی‌های فردی انسان است. با توجه به جایگاه سایر شاخه‌های علمی در مفاهیم پایه‌ای طب ایرانی، رویکردی میان‌رشته‌ای به این مکتب طبی اجتناب‌ناپذیر می‌نماید. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط برخی متغیرهای گفتاری و مزاج در طب ایرانی است.

    مواد و روش‌ها

     پژوهش میان‌رشته‌ای حاضر با استفاده از چارچوب نظری و بالینی مزاج در آرای حکمای طب ایرانی، پایگاه اطلس جهانی ساختارهای زبانی و بررسی مطالعات زبان‌شناسی مرتبط، با روشی توصیفی‌-تحلیلی و قیاسی به بررسی ارتباط شاخص‌های گفتاری در علم زبان‌شناسی با مفاهیم نظری مزاج در طب ایرانی و بازنمود آن می‌پردازد.

    یافته‌ ها

     نتایج این پژوهش حاکی از آن است که ارتباطی مستقیم بین کیفیت گرمی با برخی ویژگی‌های گفتار وجود دارد. به ‌صورتی که از یک طرف بیش‌ترین تمرکز گرایش زبان‌های نواختی ساده و به‌ ویژه نواختی پیچیده در نقاط گرم زمین است و از طرفی ارتباطی مستقیم بین برخی ویژگی‌های گفتاری مزاج گرم، همچون سرعت بالای ادای کلام در واحد هجا بر ثانیه و همچنین همپوشی کلامی بسیار بالا‌ در گفتار مزاج‌های گرم مشاهده می‌شود.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای مقاله اصل صداقت، و امانت داری رعایت گردیده است.

    نتیجه‌ گیری

     پژوهش حاضر می‌تواند به عنوان مبنایی جهت طراحی پژوهش‌های آتی مداخله‌ای یا مشاهده‌ای در حیطه میان رشت ه ای بین دانش زبان شناسی و طب ایرانی منظور گردد.

    کلیدواژگان: زبان شناسی، گفتار، طب ایرانی (طب سنتی)، مزاج، اقلیم
  • مهرداد فردیار صفحه 32
    زمینه و هدف

    در دوره سلطنت مظفرالدین شاه قاجار و به‌خصوص پس از صدور دستور تشکیل مجلس ملی در سال 1285 ش. نشریات زیادی در ایران و به‌ ویژه در شهر تبریز توسط افراد با مشاغل و طرز فکرهای مختلف منتشر شده است. اگرچه دوره فعالیت برخی از آن‌ها به دلایل مختلف از چندین شماره تجاوز نکرد، اما نشریات نقش و تاثیر بسزایی در روند تحریک، تهییج و اطلاع‌رسانی به مردم و پیشبرد انقلاب مشروطه داشتند.موسسان و مدیران تعدادی از این نشریات، تاکنون به‌درستی شناسایی و یا معرفی نشده‌اند، از جمله این افراد مجدالاطبا، مدیر نشریه‌های «اتحاد ملی» و «اقبال» شهر تبریز است که نام کوچک وی نیز ناشناخته است. این پژوهش با هدف شناسایی افراد مشهور یا ملقب به این لقب شغلی پزشکی، کم استفاده در دوره قاجار، به ‌عنوان یکی از گزینه‌های احتمالی مدیر نشریه‌ها‌، تلاش می‌کند.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش مبتنی بر روش اسنادی و جمع‌آوری اطلاعات به روش کتابخانه‌ای است و ضمن بررسی کامل متن مطالب این دو نشریه (اتحاد ملی و اقبال)، به دنبال نشانه‌های احتمالی جهت شناسایی، مجدالاطبا مدیر نشریات است.

    یافته‌ها

    با توجه به عدم تحقیق مستقل درباره لقب مجدالاطبا، 14 نفر ملقب و یا مشهور به این لقب در دوره قاجار شناسایی و به‌ اختصار معرفی ‌شده‌اند.

    ملاحظات اخلاقی

     از ابتدا تا انتهای مقاله اصل صداقت، و امانت داری رعایت گردیده است.

    نتیجه‌ گیری

    این مطالعه به‌ اختصار به معرفی نشریه کمیاب اقبال شهر تبریز می‌پردازد. نتیجه پژوهش نشان می‌دهد تاکنون چهار شماره از این نشریه با نام‌های «اتحاد ملی» (شماره‌های 1 و 2) در اواخر دوره سلطنت مظفرالدین شاه و «اقبال» (شماره‌های 3 و 4) در هفته نخست سلطنت محمدعلی شاه قاجار، به مدیریت «مجدالاطبا» معرفی و شناسایی‌ شده، که با توجه به طبیب بودن مجدالاطبا، بخش‌هایی از مطالب این نشریه‌ها به ترجمه رساله «حفظ‌الصحه» از نویسنده‌ای ناشناس، اختصاص ‌یافته است. این پژوهش در ادامه به ارایه توضیحات بیشتری درباره یکی از گزینه‌های احتمالی به‌ عنوان ناشر نشریات یاد شده، یعنی میرزا حبیب‌الله مجدالاطبا (از پزشکان مشهور دوره قاجار) پرداخته است.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، نشریات، روزنامه اقبال، روزنامه اتحاد ملی، مجدالاطبا، تبریز
|
  • Vahideh Rahimi Mehr Page 1
    Background and Aim

     From the medical point of view, one of the most important factors affecting ambient air quality and human health is the geographical situation, and to locate the habitat, natural environment factors have been considered as a factor affecting climate and population. Therefore, the purpose of this study is to explain the factors affecting climate change in the region, the recommendations of traditional medicine for locating and determining the boundaries of the seven climates from the perspective of traditional medicine.

    Materials and Methods

     This study is qualitative research based on the analytical-descriptive method and based on reliable library documents and sources. The meaning of climate change in medicine is stated, and then the influential factors in climate change and location, using historical sources such as law, Khwarezmshahi reserve, fun hearts, and comprehensive software of traditional medicine version 1.5 studied Is located.

    Findings

     environmental components have caused changing of the natural affairs continuum by affecting two essential principles of the six traditional medicine principles, i.e., air and mental states, and by disrupting or balancing the body affects human health So that all environmental factors and elements, due to their specific temperament, affect the organs, temperament, and behavior of individuals and by affecting the equilibrium of the human body and the psyche, they change the actions that are the ultimate goal and the ultimate chain of natural affairs.

    Conclusion

     it seems that physicians have considered architecture a function of climate-friendly architecture regarding the climatic layer. Also, among the influential factors in locating, wind factor as a mediating factor directly influences other factors, and it seems the wind element plays a more significant role than other factors. Therefore, considering the geography of medicine from the traditional perspective can play a positive role in choosing the place of residence and construction of the building and help create a Health-Based environment.

    Keywords: Traditional medicine, Location, Weather changes, Medical geography, Housing
  • Leila Rezaeian, Fahimeh Zarezadeh* Page 2
    Background and Aim

     The history of illustration in medical manuscripts is replete with images concerning anatomical science, human and animal anatomy, plant morphology, and surgical tools. Meanwhile, regardless of such standard illustration methods, Tohfat al-Momenin includes narrative depictions of medical practices and treatment based on medicinal plants. This manuscript prompted an exploration of the book's visual features' features to study their narrative and their translation and transfer, considering the text's scientific nature.

    Materials and Methods

     This was a descriptive-analytical study based on the visual data's qualitative interpretation. The data were collected through secondary research using the library and online sources, including the U.S. Library of Congress website.

    Findings

     Although the text of the manuscript is not narrative, is open to interpretation, and has deep scientific-semantic layers, the artist has not embraced complex methods, instead has tried to create illustrations based on the text realistically. Illustrations that is easy to read and comprehend for the audience. Therefore, practicing loyalty to the text, which contains praising God's glory (spirituality) and medical instructions, the artist has selected the methods of tazhib (illuminated manuscript) and illustration to create a form of visual affinity between both spiritual and physical health.

    Conclusion

     The overall result of the study points to the dominance of simple forms, use of dynamic and focused composition, adoption of a perspective with diverse focal points, use of variegated, supplementary, cold, and warm color types, and attention to the image of physician and patient characters in the golden point or center of the illustrations. Accordingly, these elements and the visual qualities help with an aesthetic representation of medicine and treatment in a realist manne.

    Keywords: Medical Manuscript, Tohfat al-Momenin, Illustration, Figure
  • Shokrollah Khakrnd *, Zeinab Karimi Page 3
    Background and Aim

    Baghdad has been one of the important cities of Islamic civilization built during Mansour Abbasid's time and has been the Abbasids' capital for several centuries. The city has had problems in environmental structure, which has played a significant role in spreading pathogens and mortality in the city. This study aimed to investigate the relationship between Baghdad's environmental structure and pathogens and its impact on mortality in this city.

    Materials and Methods

    The primary materials of this research are first-hand sources of Islamic history, which include historical sources, geographical books, and medical history texts. New research on the Abbasids' social situation has also been used in articles. Research method in this research. It is historical-analytical; Data collection is done by library method.

    Findings

    It seems that Baghdad's geographical location has not always been the cause of prosperity and growth of agriculture and prosperity, but the environmental structure of the city, such as weather conditions in the spread of pathogens and human casualties of residents of the capital of the Abbasid Caliphate.

    Conclusion

    In this article, we examine the impact of Baghdad's environmental structure in the first Abbasid period. First, the geographical importance of medicine has been stated; then, we have studied and analyzed the role of Baghdad's environmental structure in the spread of diseases and the factor that caused human casualties in the Abbasid period.

    Keywords: Baghdad, environmental structure, Abbasids, Disease, death
  • Seyyede Maryam Poursaleh Amiri Page 4
    Background and Aim

     The "Treatise of Arais al-Jawahir va Nafais al-Atayyib" is a valuable treatise from the seventh century; AH has gained a considerable reputation among the scientific and technological treatises of its time. This treatise deals with stones, medicine, and tiling and contains various topics that differentiate from medical treatises. Given the importance of this issue and the lack of attention to the treatise's medical aspects, this study aims to introduce, analyze, infer, and classify medicine's generalities from this treatise.

    Materials and Methods

     This study has used the library and documentary method to compare the "Arais" treatise with the most important stones and perfumes treatises, which were written before analyzing each section and inferred the findings.

    Findings

     In both types of treatises, after introducing and mentioning the characteristics of stones and Perfumes, the medical properties are expressed based on the philosophy of nature and logic, which is the basis of traditional medicine. Folk medical beliefs are also a significant part of this treatise.

    Conclusion

     According to the treatise's topics, three medical approaches can be understood based on evidence from the "Arais al-Jawahir" prescription; these three approaches are Healing based on traditional medicine, folk medicine beliefs, and the Therapeutic magical properties of stones, metals, and Perfumes. The coordination of these approaches using stones is another result of this research

    Keywords: Arais al Jawahir, stones, Perfumes, traditional medicine, folk medicine beliefs
  • Mehdi Alijani, Mahboubeh Sharafi* Page 5
    Background and Aim

    The "Mummia" is a mineral that has been used medicinally in Iran for a long time and was mostly used in the treatment of bone fractures and wounds. Research has been done on its therapeutic applications in modern medicine, but no research has been done on naming, type and composition, origin, mines, trade, folk beliefs, and the historical therapeutic application of the" Mummia. " This research tries to deal with all these cases in a historical process to clarify this material's nature and remove ambiguities about it.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study examined all aspects of "Mummia" in Iran, and in addition to library resources, the latest Articles and the results of new scientific experiments were reviewed.

    Findings

    The findings show that the " Mummia " is an Iranian name and the Iranian " Mummia " was of high quality and at some times was one of Iran's export products. Most of its mines were located in the southern part of Iran, especially in Fars. This substance was a costly commodity and was used to treat most diseases, especially fractures, contusions, wounds, etc., and was considered a miracle medicine by the people.

    Conclusion

    New scientific experiments have proved some therapeutic. Uses of "Mummia" in the treatment of fractures and wounds, gastrointestinal problems, and breast cancer,but in a general conclusion, it should be said that its therapeutic properties were greatly exaggerated in the past.

    Keywords: Mummia, Persian Medicine, Mineral medicines, Fracture
  • Reza Karami Page 6
    Background and Aim

     The medical career in Hamedan has been under the control of the Jews from ancient times. They have attained mastery in this science, and together with Muslims, they could play an important role in this city. Given the limitations of religious minorities in Islamic society, it seems that turning Jews to the medical profession has been a way out of the current situation and promoting their position to meet the needs of Islamic society and be a factor in earning money. The present research aims to study the reasons for good Fortunes of Hamedan Jewish to the medical career and their role in medical development in this city from Qajar to the end of the Pahlavi eras. Considering that no independent research has been done in this field so far, the present research can pave the way for researchers in the history of medicine in response to mental unknowns in this field.

    Materials and Methods

     This research, with historical attitude and with the aid of library resources and oral history, tries to express the reasons of Hamedan Jews referring to a medical career and their role in medical development through the analitic-descriptive methodology.This sectional study includes the late of Qajar pulling to the end of the second Pahlavi dynasty in Hamedan. One of this article's features is citing oral interviews with knowledgeable people in Hamedan.

    Findings

     The studies show that medical science has been a subject deserving of attention among the Jews, especially Hamedan Jews, so they have been working in a place called the “Door of Hakimkhane” from the early times they have transferred it to the next generations.

    Conclusion

     The reasons of entering into the medical career require acting to religious doctrine and communicating with Muslim community.The results or research show that Torah's advice based on keeping body healt has been useful in choosing a medical career. Due to their coexistence with Muslims and having some restrictions throughout this city's history by choosing the medical profession, they intended to be safe from any harm and improve their social status among Muslims. By establishing Alliance school and clinic next to it, Hamedan Jews have taken a long step in improving their temporary medical career in Hamedan. In fact, they were the mediators for the transition from the traditional method of medicine to modern medicine and the founder of the new method of medicine in Hamedan, because the first academic students in the field of medicine in Hamedan were Jews.

    Keywords: Medical History, Jewish Physician, The Jews, Hamedan, Qajar Dynasty, Pahlavi Dynasty
  • Zeinab Karimi*, Shahram Rahnama Page 7
    Background and Aim

     Despite the introduction of new medical and therapeutic methods in the Qajar period's medical history, traditional medicine continued to live alongside it, and various groups in this period dealt with medical and therapeutic matters. One of these groups active in health and treatment provided medical services based on prayer, remembrance, spells, and superstitions. This study aims to investigate the medical and therapeutic function of various types of prayers and dhikr in the Qajar period. In this regard, this study seeks to answer the following question: To what extent and in what form was the role of supplication and dhikr in the folk medicine of the Qajar period?

    Materials and Methods

     This research's statistical population includes historical books, medical history, and travelogues of the Qajar period. This research is based on the descriptive-analytical method and by collecting research files from library sources.

    Findings

     Therapeutic methods based on the use of prayer and dhikr have been common in Qajar medicine, and prayers and dhikr have been used to treat, cure and even prevent various infectious and non-communicable diseases. This has not been limited to the common class but has also been used among courtiers and property classes.

    Conclusion

     This study shows that during the Qajar period, prayer writers were one of the traditional treatment groups. They used various prayer and remembrance methods to treat various mental and physical ailments. And this group was also accepted by the general public. Reasons for their acceptance include poverty, lack of government medical services, the infancy of modern medical practices, lack of trust in Western physicians, worldviews, and people's destiny. Of course, the scope of activities and treatment methods of prayer writers and supplicants are harmed, such as the spread of infectious and dangerous diseases due to gathering in religious and respected places, not paying attention to health orders due to destiny, the prevalence of determinism. They were wasting people's money by deceiving sellers of spells.

    Keywords: Medicine, Qajar, Prayer, Recitation, Superstitions, Treatment, Illness
  • Kamyar Shiravand *, Valiolah Barzegar Kelishemi, Mahmoud Khodadost Page 8
    Background and Aim

    Texts and works of traditional (Iranian) medicine show that the physicians of this school of medicine, based on their own paradigm in the field of neurology, were familiar with dementia (Alzheimer's). Also the method of treatment and prescription of medicinal plants such as (frankincense, halibut, saffron, amla, etc.) for the treatment of this disease can be seen in the works and writings of physicians such as Razi, Ibn Sina, Ahwazi, etc. Contrary to the paradigm of traditional medicine (and its lack of commitment to the worldview of the four elements and the principles of temperaments and humors in the world), conventional medicine has taken a quantitative and reductionist approach to treating this disease. This study is an attempt to investigate the treatment of Alzheimer's disease using traditional medicine combinations and common medical prescriptions and its purpose is to answer this question: What are the therapeutic similarities between traditional medicine sources and common medical prescription methods?

    Materials and Methods

    This study is based on a descriptive-analytical method and by taking notes from the advanced medical sources (Al-Hawi, Qanun Fi Al-Tib, Kamel Al-Sina'a, Khalasa Al-Hakma, etc.) in libraries and comparing it with the resources in the database of Magiran publications and Jihad Daneshgahi Scientific Information Database and other new research papers have been formed.

    Findings

    Chemical analysis and decomposition of herbs and spices prescribed in traditional medicine confirms the fact that these drugs all have more or less different proportions of antioxidant, anti-inflammatory and ... compounds. The most basic antioxidant properties of herbs and herbs are effective in preventing the destruction of brain cells.

    Conclusion

    The appropriateness and proximity of the chemical structure of drugs prescribed in conventional medicine such as Tacrine, Denpzil, etc. with the compounds in herbs and spices used in traditional medicine, shows a significant and remarkable similarity. This similarity can be researched and carefully considered by researchers in the vicinity of the treatment methods of these two schools of therapy, while maintaining the principles and structural principles of each.

    Keywords: Antioxidant properties, Amyloid fibers, Dementia (Alzheimer's), Common medicine, Traditional medicine
  • Sina Mirshahi, Reza Derikvandyi * Page 9
    Background and Aim

    Qajar period coincided with widespread relationships between Iran and foreign countries. Thus, this change made suitable conditions for commuting of foreign tourists. The tourists recorded their observations and experiences about common illness and their treatment, which helped to acknowledge that period's medical history. Those records suggested cataracts as one of the common illnesses in the old population and harmed their eye lens. This research studies the prevalence of such an illness and its treatment regarding those records.

    Materials and Methods

    The Qajar period's important foreign travelogues were analyzed by descriptive-analytic method for this research.

    Findings

    Different purposes and motivations did the tourists' journeys during the Qajar period. These tourists offered helpful and detailed reports about every aspect of their social life with their curiosity and particular spirit. The degrees of infection and the treatments were reflected in the tourists' works. These tourists shed light on the spread of this illness in society and gave the modern findings to the Iranian doctors.

    Results

    Cataract was a common illness in the Qajar period. This illness was common in the regions such as Isfahan, Tehran, Mazandaran, and Urmia. Persian ophthalmologists and foreign doctors treated this illness. The Persian ophthalmologists were somehow skillful in treating cataracts, but the methods were not satisfactory. In return, the European doctors had an undeniable role in treating the individuals who were victims of cataracts by adopting new surgery techniques using facilities of medical centers of religious missions.

    Keywords: Qajar Period, Eye Illness, Ophthalmology, Cataract, Foreign Tourists
  • Mahdi Hosseini *, Hossein Sobhani, Sayyed Alireza Mirkamali Page 10
    Background and Aim

    The need to preserve social health requires that the criminal aspects of economic corruption in the health sector, particularly the supply of goods, be considered more by legislators than ever before. Production of transgenic products requires manipulations and technical interventions, so these changes have had various effects such as causing allergic reactions, the toxicity of transgenic foods, problems in the reproduction and fertility and growth of infants, and the development of cancerous tumors. The question that arises is: In the contemporary Iranian legal system, which of the criminal titles applies to the responsibility of producers and suppliers of illicit transgenic products?

    Materials and Methods

    The type of study is a review, the sources used include legal and medical books, articles, and research related to the research topic that has been reviewed in a descriptive-analytical manner.

    Findings

    In the Iranian legal system, various laws have been criminalized to prevent and deal with threats to the country's social and food health and to maintain the economic system in the field of health, public order, and food security, criminalizing the behavior of producers of products opposed to public health. However, none of these laws explicitly criminalize issues related to unauthorized transgenics' production or supply, and to identify the criminal liability of producers and suppliers of illicit transgenic products, it must be adapted to other criminal titles related to the protection of the health sector.

    Conclusion

    the criminal titles of "Corruption on Earth", "Food, Beverage and Cosmetics Law", "Causing Damage", "Action against Public Health", and "Law on Governmental Punishments in Health and Medical Affairs", as the case may be, can be applied to the behavior of producers and suppliers of illicit transgenic products and In this way, the criminal responsibility of the mentioned persons can be explained in the Iranian legal system.

    Keywords: Public health, criminal liability, transgenic products
  • Mahdieh Amirabadi Farahani *, Mehdi Hamzehnejad, Ali Mohammad Ranjbar Kermani Page 11
    Background and Aim

    Prevention is better than cure. Humans have been looking for ways to improve their health. So prevention must be strengthened. One of the tools to strengthen health is to provide it in the dimensions of environmental health. This research aims to review the principles and features of traditional health housing by reviewing the documents of traditional medicine and the features of traditional architecture.

    Materials and Methods

    This research is qualitative. Before and after setting the criteria in the present interdisciplinary research, medical and architectural researchers have been referred for interviews to deepen medical concepts and the consensus of experts in the validation of architectural examples. The method of data collection has been searching library resources, articles related to prestigious medical and architectural journals, and exploratory interviews to deepen the understanding of the subject.

    Findings

    The findings show that traditional medicine with a single approach based on common qualities, explains the effect of environmental factors of health, including climate, physical and mental movement, and sleep-wake, on housing management. In traditional architecture, some principles and features are by the recommendations of physicians in the four mentioned forms for organizing housing.

    Conclusion

    The most important medical advice for hot and dry climates is to moderate heat and dryness by increasing humidity, cooling, and natural airflow in the spaces. Air dryness can be controlled with an introverted design to control radiation and wind, the use of the spatial pattern of the pond and cellar and the elements of water, plants, and canopies, and cool and natural airflow is achieved by installing holes, windbreaks, and openings in walls and high skies. In the dimension of physical and mental movement, to regain physical and mental forces and general balance in its temperament, priority should be given to the state of stillness and tranquility of the house. Mental health can be achieved through hierarchical design, spatial centrifugation, collective space centralism, and the use of symbolic arrays. In the sleep-wake dimension, by observing the principle of space and spatial independence, the ground for benefiting from awakening and recovery of forces in the sleep state is provided.
    Amirabadi Farahani M, Hamzehnejad M, Ranjbar Kermani A M. Recognition of the architecture of health housing based on traditional medicine; Casestudy: Housing of the hot and dry climate. Medical History Journal 2021; 13(46): e11.

    Keywords: Traditional Iranian medicine, traditional architecture, health housing, hot, dry climate
  • Seyed Samad Aghamiri, Ramin Yalfani * Page 12
    Background and Aim

    The Red Lion and Sun played an important role in treating diseases by establishing health centers. The Red Lion and Sun population was the first and largest charitable society in Iran, Which was responsible for many important tasks in matters related to relief in fortuitous and relief events, establishing hospitals and clinics, providing medicine and medical equipment, training nurses, caring for orphans, providing special programs for young people and some developmental activities inside and outside the country. One of the most important and first activities of the Red Lion and Sun in the first and second Pahlavi period was the construction and operation of medical centers and hospitals in different cities and towns. These measures did not follow a specific policy, and with the establishment of the Lion and Sun Society in the provincial capitals, the construction of the hospital began with the help of urban nobles, business people and charities.

    Materials and Methods

    Using the descriptive-analytical method and using historical and archival sources, this research seeks to find the answer to the role of the lion and the sun in establishing modern medical and health centers in the first Pahlavi period.

    Findings

    Red Lion and Sun population by creating mobile medical teams and complete equipment in all accidents and land and celestial disasters (earthquake-flood) with very valuable and important helps, It saved the lives of thousands of our compatriots from immediate danger, death and misery.

    Concluseion

     It seems that the Red Lion and Sun Society helped prevent the spread of diseases by setting up medical and health centers and paving the way for the establishment of hospitals and medical centers by setting up the Lion and Sun centers.

    Keywords: Red Lion, Sun, Hospital, Medical Centers, Health, Relief
  • Tahereh Shakeri, Jamal Rezaei Orimi * Page 13
    Background and Aim

    Anatomy is one of the most important topics in the history of medicine in all eras, especially in the era of Islamic civilization. During this period, Muslim physicians have written various works on the science of anatomy. Accordingly, in recent years several studies have been conducted in connection with the evolution of anatomical knowledge in the Islamic period. The purpose of this study is to introduce and critique the article "Dissection of bones in the medical works of the Islamic period; a comparative study of Tib- al- Maleki by Ahwazi and Qanoon by Avicenna written by Fahimeh Mokhber Dezfuli.

    Materials and Methods

    This research is an analytical-critical study that uses library resources and after introducing the article, evaluates it in terms of form, content, and method.

    Findings

    The article has fluent and cohesive writing and indicates the author's efforts to prove the sufficient mastery of Iranian Muslim physicians over the science of anatomy. Improper referrals and spelling errors are seen in the structure of the article. Also, the incompleteness of the research background, the determination of the unlikely goal, the lack of sufficient coverage of the historical subject, and the lack of accurate expression of the skull description in Qanoon can be considered as content critiques.

    Conclusion

    The main results of this study show that the article, despite being able to open new categories for researchers in the history of medicine by comparison of the description section of two valuable books of Iranian medicine but has several problems in terms of structure, content, and method. Therefore it is expected that due to the importance of criticism in scientific research and according to the analysis done in the article, the author can publish a significant work in future research by eliminating the mentioned weaknesses and shortcomings.
    Shakeri T, Rezaei Orimi J. Introduction and critique of the article "Anatomy of Bones in Medical Writings in Islamic Period: A Comparative Study on Tib al-Maleki by Ahwazi and Canon by Avicenna". Medical History Journal 2021; 13 (46): e13.

    Keywords: Criticism, Anatomy of Bone, Kamel al-sina'at al-Tibiah, Qanoon fi-al-Tib, Ahwazi, Avicenna
  • Ehsan Amiri Ardekani, Shirin Nikpour, Farzaneh Zare * Page 14
    Background and Aim

    With the Buyid dynasty day to day powering and conquering central and western regions of the Islamic world, especially Baghdad and Shiraz, health-related activities including building and equipping the hospital accelerated. One of these centers was Shiraz Azodi hospital, which was built under the order of Azod od-Dowleh Panah (Fana) Khusraw in 971-973 AD. This interest in medical sciences resulted in founding Shiraz Medical Field. Despite the importance of this hospital, there is limited published information about it, which reveals the need for more extensive research. Accordingly, recognizing the role of this hospital in linking Jundishapuri’s medical knowledge and the Islamic era is of great importance. Therefore, the purpose of this study is to explain this hospital status in the Buyid dynasty based on historical sources that are available.

    Materials and Methods

    In this study by descriptive-analytical method, Shiraz Azodi hospital was studied from structural and organizational aspects such as therapeutic and educational functions.

    Findings

    The results of this study showed that Shiraz Azodi hospital was managed like Jundishapur Hospital. Azodi hospital had its specific organizational structure and departments, which were developed over time and as a result of medical achievements. This hospital was established and managed with the financial support of the government and the receiving charity for many years and was known mainly because of its great library. This hospital was also active in transferring research achievements and training physicians such as Abu Maher Shirazi and Ali Ebn Al-Abbas-al-Majusi (Haly Abbas).

    Conclusion

    The results of the study indicate that the support of Azod od-Dowleh led to the improvement of the health system in Shiraz over four centuries, which resulted in attracting prominent scientists and physicians and transmitting their medical information through the preparation of books and educating other students.

    Keywords: History of Medicine, Azod od-Dowleh Fana Khusraw, Azodi Hospital, Shiraz
  • Alimohamad Maddahian Page 15

    It may be suggested that people with mild brain diseases are more suitable more serious diseases such as stroke in the future, and that more severe disorders can be prevented by taking preventive measures

    Keywords: Persian Medicine, Blockage, Life Style
  • Azam Esmailzadeh, MohammadHassan Moradi Page 16
    Background and Aim

    During Naseri era numerous newspapers with various titles went under publication.The first newspaper of this era was called Vaghaye Etefaghiyeh, whose issues from 472 to 550 continued after being renamed to Dolat-e Alie Iran.Iran newspaper was another major paper of this time, circulated in large numbers.Each of these newspapers contained internal and foreign political and social content.The purpose of the present research was to  study the hygiene and medical reports during Naseri era in Iran based on Vaghaye Etefaghiyeh, Dolat-e Alie Iran and Iran newspapers.

    Materials and Methods

    The present research studied hygiene and medical reports and news during Naseri era in three Iranian newspapers of that period, including Vaghaye Etefaghiyeh from issue 471 and its continuation under the name Dolat-e Alie Iran from issue 472 fro 550 and Iran newspapers (417 issues of this newspaper up to the year 1877 (1297 AH) through a descriptive-analytical method.

    Results

    The findings of the research show that, though these newspapers were owned by the government and even though Vaghaye Etefaghiyeh had an expensive subscription, they managed to provide their readers with valuable information through publishing various features specially hygiene contents such as introducing types of diseases, specially pandemics like cholera and smallpox, etc.,inspecting reasons for their prevalence and ways to fight them during a time when hygiene and medical facilities and information sources were scarce.The advertisement section of these newspapers also contained medical news, which included: introduction of competent doctors and compiled and published books on various medical subjects to further inform people.

    Ethical considerations

     In referring to texts and research, honesty and trustworthiness also citing to the sources and publications have been respected.

    Conclusion

    beside various political and social reports of mentioned newspapers, numerous health and medical reports are published too. Reports such as; Hefz-Alsehah Meeting, introducing diseases and many other health issues, all indicate that those newspapers pay attention to  health and medical matters.

    Keywords: Naseri Era, Hygiene, Medical, Newspaper, Vaghaye Etefaghiyeh, Dolat-e Alie Iran, Iran
  • Mohammad Rezaei Page 17
    Background and Aim

    Tabriz is considered among one of the cities that had great political and economic importance during the Safavid period. However, having had such an importance, the favorable weather conditions and preventive measures in the field of urban health, there were several also problems. Despite the presence of skilled physicians and the construction of several hospitals, due to lack of serious evolution in the field of healthcare and the prevalence of infectious diseases, there wasn’t any good health care condition.

    Materials and Methods

    The main materials of the present study are information and data from historical sources, travelogues as well as medical thesis of the Safavid period. Along with them, new research in the field of health and medicine of the Safavid period were used. The method applied in this research is descriptive-analytical; besides, the research was carried out based on data collection by library research method.

    Findings

    According to the available information, it appears that despite the favorable weather conditions, the lack of the problem of water shortage and pollutants; being influenced by various factors such as wars and the prevalence of infectious diseases, regardless of transforming the hospitals into hospices, the continuation of science and treatment methods weren’t favorable.

    Ethical Considerations

     During this reaserc process, while referring to the mentioned context, not only  has it been tried that the principle of fidelity and loyalty as well as originality of resources to be taken in account, but it alsohas been tried to avoid bias in referring to the texts or analyzes.

    Conclusion

    In the present paper, first the factors affecting the environmental health are studied and then physicians and medical centers are examined; furthermore, the positive and negative factors affecting the healthcare of Tabriz are studied and analyzed in the interval between the rise and fall of Safavid.

    Keywords: Disease Prevention, Hospital, Infectious Diseases, Medicine, Urban Health
  • Amir Dehghan Nejad, Fazlullah Fooladi, Asiye Hosseini Page 18
    Background and Aim

    Most contemporary historians and scholars have considered the domination of the Mongol tribes over Iran not only as one of the causes of the decline of science and knowledge in this land but also mentioned this event as one of the reasons for the decline of Islamic civilization. Medical science was one of the sciences that was considered during the flourishing of Islamic civilization in Iran and scientists active in this field achieved significant results and achievements. This study aims to study the medical science in the Ilkanid period from different angles to answer the question of what is the place of medical science in the Ilkanid period. Has the Mongol domination and the formation of the Ilkhanate government caused the decline of this science in Iran or not?

    Materials and Methods

    The present research has been done with a descriptive-analytical approach and based on the collection of research files from library studies.

    Findings

    A study of documents, documents and historical and scientific sources of Iran in the Ilkhanate era shows that the unhealthy lifestyle of the Mongols and their lack of medical science has caused medical science and the skills of physicians in the conquered areas including Iran to be considered by Mongol leaders. With the formation of the patriarchal government and the coming to power of Iranian Scientist statesmen and their victory over witches and alchemists, the position of physicians among the Ilkhans was further enhanced, which resulted in the revival of scientific activities in various fields of medicine.

    Ethical Considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Contrary to the common belief of medical science and related activities in the Ilkhanate era, For the reasons that will be mentioned , not only has it not declined, but in some ways it has moved forward in the coming periods. Construction of medical centers and medical education, directing medical knowledge to other educational centers such as observatories and schools, extensive scientific relations in the field of medicine with other nations, especially China, localization of medicinal plants, description and writing of medical works are examples of this forward movement in the field Medical science has been in this period.

    Keywords: Iran, Ilkhans, Medical Science, Medical Education, Scientific-Medical Relations
  • Seyed Mohammad Hashemimehr Page 19
    Background and Aim

    Farid al - Din Mohammad Neyshaburi (1146 - 1221 AD) known as Attar , is a pharmacist and Iranian poet in the 6th and 7th centuries AH . Attar i meant a set of activities related to medicine including pharmacy, selling medicine and treatment. The purpose of this study is to introduce Attar as a physician and pharmacist and the effects of these sciences on his works.

    Materials and Methods

    This i s a descriptive - histor ical study based on library resources. By referring to the compilations of Attar and using the keywords Attar Neyshaburi , poet of physician and poet of pharmacist the desired materials were collected and presented after analysis.

    Findings

     The use of words related to medicine and treatment in the works of Attar indicates his interest in pharmacy and medicine along with writing poems. Some great people have introduced Attar as greatness man in their works. The title of Attar has been a ttributed to him because he had a large pharmacy, made and sold medicine and treated patients.

    Ethical Considerations

    This research has been done only by relying on library resources and the principle of fidelity and honesty of citing the used texts, the originality of the sources and avoiding bias in referring to texts or analyzes have been observed.

    Conclusion

    Attar is one of the poets who has had enough information about the pharmaceutical knowledge of his time and knew the medicinal plants well. The refore, we can consider him as a poet of pharmacy who is the pioneer in the phytotherapy. However, his name is not mentioned in the list of Iranian physicians but it is suggested that more research can be done on his poetic and prose works getting to know better of the high position of this great poet.

    Keywords: Attar Neyshaburi, Poet, Mystic, Physician, Pharmacist, Medical History
  • AmirMohammad Kazemifar, Marzieh Beygom, Siahpoosh MohammadMahdi Zarshenas Page 20
    Background and Aim

    The management of a novel coronavirus pandemic (COVID-19) is a global health issue nowadays. The use of unproven natural products is on the rise in the Iranian population due to mass media advertising. This review aimed to evaluate the efficacy and safety of some prevalent natural products/procedure suggestions for COVID-19 management in Iran.

    Materials and Methods

    The scientific motor engines such as Google Scholar, Science-Direct, PubMed, Web of Science, and Scopus, and the using mass media by Iranian were searched by the keywords. Among the large amount of data, those linked to the aim of study are collected and discussed.

    Findings

    Among the natural products/procedure suggestions in preventing or treating COVID-19, Ginger, Imam Kazem’s drug, Baking Soda inhalation, Salt instead of using the mask, natural disinfectants, and apitherapy were the most prevalent in Iran. However, these products/procedures were over-advertised in Iranian mass media; most of them are not recommended in Persian medicine references or proved in new studies. Medical ethics possess a valuable place in Traditional Persian medicine, and the administration of unknown agents, without any reliable documented data, has repeatedly been forbidden by the ancient Persian physicians. According to Medical Ethics Regulations of the Medical System Organization, the medical prescription by non-physicians or medical prescription outside of approved protocols are forbidden. Ethical Considerations: In compiling this study, the principle of fidelity and honesty of quoting the used texts and avoidance of personal inference from analysis have been observed.

    Conclusion

    Based on the results, many natural products/procedures were over advertised in Iranian mass media are without reliable data for COVID-19 management. In addition, intentional neglect of natural or traditional treatments with some scientific evidence by the authorities can have a moral burden.

    Keywords: Persian Medicine, Traditional Iranian Medicine, Natural Therapy, COVID-19, Medical Ethics, Cyberspace
  • Reza Derikavandy* Page 21
    Background and Aim

    In 431 AH, after a 13-year struggle with the Ghaznavids, the Seljuk Turkic dynasty succeeded in defeating them decisively in the battle of Dandanqan and laying the foundation of a government that lasted until 590 AH. During the 159 years of Seljuk rule in Iran, 15 members of this dynasty officially came to power. Most of the rulers of this dynasty died as a result of various diseases. Some of them were killed during internal conflicts in order to gain power or in the process of confronting the foreign enemies of the monarchy. With a few exceptions, the deaths of both groups, and especially of the sultans who died an unnatural death, occurred at a young age. This caused most of the rulers of this dynasty to have an unstable monarchy. In the present study, an attempt has been made to study the manner of death of the Seljuk sultans and the relationship between the type of death of these rulers and their reign and life.

    Materials and Methods

    In the present study, using statistical methods, the most important sources of the Seljuk era have been studied and analyzed in order to achieve the objectives of the research.

    Findings

    Most kings who died a natural death had a history of various diseases; but they died as a result of a certain disease. The most important of these diseases were colic, hemorrhoids, tuberculosis, inflammatory fever, smallpox, diarrhea and sexually transmitted diseases. The group that died of abnormal deaths also sometimes had a history of certain diseases; however, before they died of the disease, they were killed by their opponents and rivals. The lifespan of those rulers who died a natural death was longer than the second group.

    Ethical Considerations

    In the process of conducting this research, while observing the principle of fidelity in the use of resources, non-scientific and biased analyzes have been refused.

    Conclusion

    Out of 15 Seljuk sultans, 10 died due to various diseases. Colic with three cases, tuberculosis and fever with two cases each and other diseases with one case, caused the death of this group of kings. The average age of this group is 38 years and their average reign is 15.3 years. Although two of the other five Seljuk sultans had a previous illness, all five were killed abnormally by their opponents. Three of them were poisoned by the claimants to power, and two others were killed by swords in battle with foreign opponents of the monarchy. The average age of this group was 36 years and their average reign was 9.03 years.

    Keywords: Colic, Seljuk, Fever, Hemorrhoids, Slavery, Smallpox
  • Azadeh Mizani, Mohsen Naseri *, Roya Yaraee, Darioush Mahdi Barzi, Razieh Jafari Hajati, Farzaneh Ghaffari, Fatemeh Alijaniha, Zahra Bahaeddin Page 22
    Background and Aim

    Persian medicine dating back to ten thousand years, has ability to solving some of the present medical problems. In recent years, many studies have been conducted to investigate the effects of various drugs of Persian medicine on special symptoms and different diseases. Knee osteoarthritis is the most common form of arthritis, consist of inflammation, major joint structural changes, causing pain and functional disability and at least decrees patients’ quality of life. MM ointment according to Persian medicine and reverse pharmacology is consist of Arnebia euchroma. L. This study intends to review these plant and the performed studies, to summarize the process of production of MM ointment and its effectiveness in these disease.

    Materials and Methods

    Published sources from reliable Iranian and foreigner journals, books and thesis were used in these article.

    Findings

    A. euchroma from the family of Boraginaceae, distributed in Asia and dry region of Africa. Its prominent components are Shikonin and Alkannin with widespread pharmacologic properties such as anti-inflammation, anti-microbial and anti-cancer effects. According to animal study and some clinical trials on patient with knee osteoarthritis, results showed positive anti-inflammatory and analgesic effects of MM ointment on primary knee osteoarthritis.

    Ethical Considerations

    Honesty and trustworthiness have been observed in using the sources to write the article.

    Conclusion

    MM ointment containing Arnebia euchroma using Persian medicine and reverse pharmacology with positive anti-inflammatory and analgesic effects on patients with knee osteoarthritis, was more tolerable, with no considerable side effects, it leads to increase the patient quality of life.

    Keywords: Arnebia Euchroma, Persian Medicine, Knee Osteoarthritis, Marhame-Mafasel Ointment
  • Mahboobeh Farkhondehzadeh*, Seyedeh Narges Tanhaei Page 23
    Background and Aim

    The scientific works inherited from this scholar are evidence of his expertise in literature, history, medicine, and medicine-related fields such as pharmacology. Orayb ibn Sa'ad Qortobi is one of the prominent figures in the realm of medicine who conducted scientific research in the golden age of the history and culture of Andalusian civilization (Spain) during the rule of the Andalusian Caliphs (Abdul Rahman al-Nasser and al-Hakam al-Mustasnar). Much of Orayb’s fame is in history known as "Seleh al-Tabari Tarikh. He was an expert in in literature, history, astronomy and science of medicine and its related branches such as pharmacology. In this paper we want to research his role in medicine and his book “ Khalq al-Janin wa Tadbir al-Habali wa Al-Moloudin” is introduced.

    Materials and Methods

    This research has been written With the help of the library method.

    Findings

    With Orayb rising to stardom in the medical science, Khalifa al- Hakam requested him to produce a work. In the medical schools of Muslims in the early centuries, gynecology, obstetrics and pediatrics constituted a unified domain due to the integrity and linkage of contents. In his manuscript Khalq al-Janin, Orayb has not distinguished gynecological, obstetric, and pediatric diseases. "Khalq al-Janin wa Tadbir al-Habali wa Al-Moloudin", has 15 chapters ashygiene, health and nutrition of pregnant women and infants as well as pediatrics and the prevention and treatment of diseases in mothers and infants. He therefore authored a treatise on Midwifery, Obstetrics, Gynecology and Pediatrics.

    Ethical Considerations

    Honesty and fidelity were observed in the analysis, reporting and publication of materials.

    Conclusion

    This treatise is one of the seminal medical works of Orayb, which according to some scholars, is the first book to scientifically discuss all matters and subjects relating to embryology, childbirth, requirements of pregnancy, infants and children, child nutrition, health and treatment of pediatric diseases.This paper aims to look into the scientific life and achievements of Orayb ibn Sa'ad and to explore some of his works in this field. In the medical history of Iran and Islam, there are a number of physicians, some of whom are not adequately known.

    Keywords: Andalusia (Spain), Obstetrics, Gynecology Sick, Pediatric, Medicine Midwifery, Khalq al-Janin
  • Mina Atharizadeh, Atieh Sadat Danesh, Fatemeh Nojavan* Page 24
    Background and Aim

    Bleeding is the outflow of blood from the circulatory system that can occur normally and abnormally. Severe and acute bleeding due to the loss of large volumes of blood followed by hypovolemic shock is one of the most common causes of death. Persian Medicine also believes that bleeding causes many complications, including loss of strength and weakness, to which it is very important to pay attention. The aim of this study was to identify the causes of bleeding in Persian medicine.

    Materials and Methods

    In this review study, the materials related to the types of nazf al-dam, including the definition and causes of it in the reference books of Persian medicine like Al-Qanun fi al-Tebb, Exir Azam and the "Noor" software were studied. In conventional medicine sources, the word "bleeding" was searched from Harrison's book 2018 and authoritative database Like Google Scholar, Up to Date, Pubmed.

    Findings

    Bleeding is divided into natural and abnormal types in the basics of Persian medicine. Abnormal bleeding, also known as "nazf al-dam", has three main causes: vascular causes, blood causes, extra-vascular causes, and blood causes; Vascular causes cause bleeding in three ways: dissection, rupture, and opening of the arteries. Blood causes also cause bleeding by changing the quantity and quality of the blood.

    Ethical Considerations

     In compiling this research, the principle of fidelity and honesty of citing the texts, the originality of the sources and avoiding bias in referring to the texts or analyzes have been observed.

    Conclusion

    Examination of bleeding of various organs in Persian medical textbooks indicates that changes in blood vessels or blood can cause bleeding. All of these changes eventually lead to bleeding by rupturing or opening the fenestrations or discharge of vessels. An analysis of the comprehensive approach of the sages to the discussion of bleeding and its causes can pave the way for using the capacities of Persian medicine in the prevention and control of bleeding along with conventional medicine.

    Keywords: Blood, Hemorrhage, Persian Medicine, Conventional Medicine
  • Fereshteh AlSadat Hosseini Bojdani, Fayyaz Zahed *, Hossein Abadian Page 25
    Background and Aim

    Women have a direct impact on the development of society. The development of science and knowledge in the field of health and also the presence of women in various social fields from the constitution onwards is evidence of the rising level of public health in society. Many women's magazines published after the Constitutional Revolution paid special attention to women's health. One of these magazines is "Women's World", which devoted most of its articles to women's and children's health. There was a need for independent research in the field of women's health in journals.

    Materials and Methods

    By reviewing the articles of "Women World" magazine from 1305 to 1311 A.D., out of the total number of published articles, 69 articles on women's health and related issues are presented in Table 1, by subject, author and date. This study, with a historical perspective and with the help of library resources and review of journal articles, intends to study the role of these articles in promoting the level of women's public health by descriptive-analytical method.

    Findings

    Based on the studies in the articles, both physical and mental health have been taught to women and by bringing a sample of successful women, it has encouraged them to deal scientifically and correctly with their health and health issues, including children's health and home affairs.

    Ethical Considerations

    The authors of this study have observed the principle of fidelity in the referral.

    Conclusion

    Women's acceptance of the magazine and the increase in the number of articles written by women themselves, as well as the progress of society, life expectancy, reducing the number of infectious diseases and infant mortality all confirm this fact.

    Keywords: Women, Hygiene, Health, Journal of Women
  • Alireza Hosseini, Mehdi Shafayi *, Jamal Talebi Qareh Qashqaee, Mehri Toutounchian Page 26
    Background and Aim

    From the third to the sixth centuries, Islamic science history was known as the "golden age of Islamic medicine." During this period, there were great medical practitioners, including: “Ibn Rabban Tabari”, “Abu Mansour Heravi”, “Akhavaini”, “Razes”, “Avicenna”, “Meysari”, “Jorjani” and ... Through their research and valuable works, they translated the fertility of Islamic medicine into a tropical tree, shadowed for many centuries on most medical and medical fields of the East and West. The purpose of this study was to determine the most important causes and complications of bladder diseases and treatment orders based on five medical index books from the third to the sixth century: “Ferdows al Hekmat”, “Alhavi”, “Daneshnameh Manzoum”, “Qanoon” & “Zakhireh Kharazmshahi”. The writer's searches in the literature show that the present study is not in this form and way.

    Materials and Methods

    In the field of medicine and medical effects, the high-ranking authors of these scientists, while completing the findings of the early Greek physicians, Syriac, Hindi, and many other addicts in the field of prevention, pharmacology and clinical studies have presented the world of medicine that deserve attention Is abundant. One of the most important and important areas in traditional medicine is the topic of bladder and urogenital diseases; such as drinking unhealthy water, infectious diseases, the onset of the century and so on, blow and fall, rock formation, and ..., Is one of the common causes of bladder and urinary tract that is mentioned in medical literature.

    Findings

    in the medical literature, the main types of bladder diseases, symptoms of each complication and the correct treatment are expressed.

    Ethical Considerations

    The authors of this study have observed the principle of fidelity in the referral.

    Conclusion

    The results of the research show that the authors have tried to suggest appropriate therapeutic approaches by examining the views of the early physicians, along with their clinical observations.

    Keywords: Traditional Medicine, Bladder, Urinary Tract Diseases, Tabari, Razes, Meysari, Avicenna, Jorjani
  • Fatemeh Alian, Masood Kasiri *, Esmail Sangari, Nezhat Ahmadi Page 27
    Background and Aim

    The folk medicine of the Safavid period was influenced by a kind of pervasiveness of sanctity that arose from a pervasive political-social-cultural process. At the same time, this sanctity influenced medical beliefs and behaviors aimed at preventing / treating social classes And fueled a range of therapeutic-preventive actions in its popular form. In fact, what happened, or was somewhat reinforced and spread, was that a set of human phenomena, human artifacts, and natural affairs were labeled sacred, and this gave rise to the therapeutic / medical notion of these phenomena. It strengthened the popular beliefs of the people.

    Materials and Methods

    The method of this research is based on the study of libraries and the study of original manuscripts and ancient medical books in order to reflect descriptively-analytically, the contexts of the prosperity of sanctity in the Safavid era and the relationship between folk medicine and this phenomenon.

    Findings

    The pervasive socio-political process of the Safavid period led to the formation of a set of demands, needs and medical problems and issues related to prevention and treatment in accordance with this sacred set, and folk medicine in deep connection with Put a culture of belief and sanctimonious beliefs.

    Ethical Considerations

    Honesty and fidelity were observed in the analysis, reporting and publication of materials.

    Conclusion

    The results showed that the pervasive sanctity in the Safavid period, encouraged a set of medical practices and popular behaviors and beliefs around the two axes of prevention and treatment and highlighted it as a norm or popular medical behavior.

    Keywords: Safavieh, Folk Medicine, Sanctity, Link
  • Samera Salimpour Abkenar, Mohammad Salimpour Abkenar Page 28
    Background and Aim

    The emergence of human diseases is directly related to climatic conditions, type of nutrition and plant-animal cover of each region. From the past to the present, traditional medicine has sought the achievements of the geographical climate of any region to treat common diseases. The purpose of this study is to review the history of traditional treatment methods based on the achievements of the geographical climate by local residents in Abkenar village of Gilan province.

    Materials and Methods

    This research in 2021 through library studies, local manuscripts and documents, direct observation of some methods, face-to-face and telephone interviews with: (1) local therapists and (2) elderly people (both men and women) has been done. The information and findings are discussed in a descriptive-analytical format.

    Findings

    It seems that the "geographical climate of Abkenar village" has played a very important role in the emergence of traditional treatment methods from the distant past to the present. Being located next to the Caspian Sea and Bandar Anzali wetland, having the blessing of the element "rice", unique vegetation of the region and the existence of some special species of birds has significantly increased the quality of traditional medicine in Abkenar village.

    Ethical Considerations

    Honesty and trustworthiness have been observed in reporting and publishing materials.

    Conclusion

    In the past, due to lack of progress in medical science and ignorance of the origin of diseases, the residents of Abkenar village had no choice but to "go to nature" to find a way to cure diseases. Hence, valuable experiences in the field of traditional treatment have been inherited from the past to the residents of Abkenar village. In addition to chemical drugs, the people of this village use traditional methods of treatment based on their geographical climate to cure common diseases in the region.

    Keywords: Traditional Treatment, Geographical Climate, Caspian Sea, Bandar-e-Anzali Wetland, Abkenar Village
  • Rahim Azizi, Abdolali Tavajohi, MohammadHossein Rajabieh, Samira Golkhandan Page 29
    Background and Aim

    Developments in medical science and in the dimensions of human life in different decades of social relations, Economic, cultural, artistic, etc. are very complex and full of phenomena Innovative innovations have been made in the field of medicine. These developments have made a significant contribution to the benefit of the opinion of specialist physicians as experts in criminal matters and the establishment of a factor in the crime. Our aim in this study is to examine medical developments and medical advances in the field of assistance to criminal judges as an expert theory in crime.

    Materials and Methods

    The research method in this article is descriptive-analytical and library method.

    Findings

    The findings indicate that in many specific cases regarding the causal relationship in crime in terms of specific circumstances and nature of the possibility of judicial review requires the opinion of experts and specialized and reliable physicians so that judges can be confident. To issue more just sentences.

    Ethical Considerations

     From the beginning to the end of the article, the principle of honesty and trustworthiness has been observed.

    Conclusion

    The opinion of experts and medical experts in the courts and dispute resolution makes the judicial decisions have more support and can provide the best possible basis for justice, and therefore referring cases to an expert is of special importance and necessity. The authority and validity of the expert opinion in the evidence should be examined.

    Keywords: Historical Developments, Medical Advances, Expertise, Causality, Crime
  • Shahram Dadgostar Page 30
    Background and Aim

    Depression is a mood disorder that includes boredom, inactivity, and apathy. It can affect a person's thoughts, behavior, feelings, happiness and health. People with depression may experience feelings of unhappiness, anxiety, emptiness, hopelessness, helplessness, worthlessness, shame, or restlessness. Depressed people may also lose interest in enjoyable past activities; They have trouble to remembering details and making decisions, have trouble in their relationships, and think about suicide or similar behaviors. On the other hand, sadness is one of the important emotional symptoms that is described in traditional medicine as the gradual movement of the soul which inwards and is one of the main criteria for depression.

    Materials and Methods

    This study, which is a library review, is evaluating the methods of preventing depression based on the principles of health that mentioned in Iranian traditional medicine and foreign references by using the honeybee products including honey and royal jelly.

    Findings

    Honey bee products have long time background and important role in the prevention or treatment of mental illness in the prescriptions of Iranian traditional medicine. Honey has been used to warm the mind and relieve depression, royal jelly has been used to relieve premenstrual boredom and pollen has been used to relieve low memory due to depression.

    Ethical Considerations

     From the beginning to the end of the article, the principle of honesty and trustworthiness has been observed.

    Conclusion

    All The references of traditional and modern medicine confirms that bee products such as honey and royal jelly, both physiologically and temperamentally, have the ability to reduce the effects of depression in women.

    Keywords: Depression, Traditional Medicine, Honey, Royal Jelly, Bee Pollen
  • Ali Abdolahinejad, Shahla Sharifi, Alireza Derakhshan, Mandana Nourbakhsh Page 31
    Background and Aim

    Mezaj (temperament) is one of the basic concepts of traditional Persian medicine that can distinguish individual characteristics of human beings. Considering the importance of other branches of science in the basic concepts of Persian medicine, an interdisciplinary approach to this medical school seems inevitable. The aim of the present interdisciplinary research is to investigate the relationship between speech indicators in linguistics and theoretical concepts of Mezaj in Persian medicine.

    Materials and Methods

    This descriptive survey used Persian medicine criteria and linguistic canon and databases in a deductive method.

    Findings

    The results of this study suggest that there may be a relationship between warmth and some features of speech. On the one hand, the greatest focus of tendency of simple tonal and especially complex tonal languages is ​​in warm regions of the earth, and on the other hand, there are some connections between some of the speech characteristics of warm Mezaj, such as the high speed of speech (syllable per second) and also the very high verbal overlap in the speech of persons with warm Mezaj.

    Ethical Considerations

     From the beginning to the end of the article, the principle of honesty and trustworthiness has been observed.

    Conclusion

    The present study can be used as a basis for designing future interventional or observational research in the interdisciplinary field between linguistics and Persian medicine.

    Keywords: Linguistics, Speech, Persian Medicine (Traditional Medicine), Mezaj, Temperament
  • Mehrdad Fardyar Page 32
    Background and Aim

    Some individuals from various professions and mindsets, especially in Tabriz-Iran, had published many newspapers after issuing the order of forming the National Assembly in the period of the Mozaffar al-Din Shah Qajar in 1285 A.H. These newspapers, although some ended their activities with a limited number of volumes for various reasons, had significant impacts on motivating the people to form the constitutional revolution. Some of these newspapers, their managers, and founders have remained unknown until the present. Majd-al-Ateba, whose first name is still unknown, is one of these managers/founders who was the director of “Etehad Melli” and “Eghbal" newspapers in Tabriz. We first aim to investigate the rare journal called Eghbal published in Tabriz in more detail. Then, the main purpose of this study is to identify some famous individuals with the title called Majd-al-Ateba who was one of the possible options for the director of these newspapers, in Tabriz, Iran, in the period of the Mozaffar al-Din Shah Qajar.

    Materials and Methods

    The research method is based on the documentary and collection of information by the library method. The authors carried this study out on the two mentioned newspapers called Etehad Melli and Eghbal.

    Findings

    Due to the lack of independent research, 14 people’s nicknames, known as Majd-al-Ateba in the Qajar period, have been identified and briefly introduced in this study.

    Ethical Considerations

    From the beginning to the end of the article, the principle of honesty and trustworthiness has been observed.

    Conclusion

    This study concludes that the manager of Eghbal, called Majd-al-Ateba, decided to change the name of this newspaper from Etehad Melli (volumes 1 and 2) at the end of the period of Mozaffar al-Din Shah to Eqhbal (volumes 3 and 4) at the first week of the period of Mohammad Ali Shah Qajar due to some unclear reasons. We also find out that Majd-al-Ateba, as a medicine, had also translated some articles (from unknown resources) and left them in the newspaper in a medicine part of Eghbal called Hefz-Alsehe. This research provides more information about one of the possible options called Mirza Habib Allah Majd-al-Ateba (one of the famous Physicians in the Qajar period).

    Keywords: Qajar Era, Publications, Eqhbal Newspaper, Etehad Melli Newspaper, Majd-Al-Ataba, Tabriz