فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 31 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/14
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محسن سعیدی، مهدی جاودانی مقدم*، ماشاءالله حیدرپور صفحات 5-29

    ژیوپلیتیک غرب آسیا در طی دو دو دهه گذشته و پس از حمله آمریکا به افغانستان و عراق، تحولات بهار عربی و بحران سوریه، دچار دگرگونی‌های عمیقی شده است. بحران‌های فزاینده غرب آسیا همچون بحران هویت، دولت‌های ضعیف و غیردموکراتیک و حتی وابسته، تقابل‌های نیابتی، بحران‌های قومی، مذهبی و سرزمینی، نشانگر ساختار ژیوپلیتیکی غرب آسیا و دگرگونی‌های آن است. دراین شرایط، مداخلات آمریکا، دگرگونی‌های عمیقی در ژیوپلیتیک غرب آسیا به وجود آورده است. از سوی دیگر، ورود بازیگری بین‌المللی همچون روسیه به میدان تحولات غرب آسیا، این وضعیت را پیچیده‌تر کرده و با قدرت‌یابی پوتین در سیاست داخلی روسیه و رشد فزاینده بازیگری روسیه در سیاست جهانی، ژیوپلیتیک غرب آسیا به شدت تحت تاثیر تقابل راهبرد روسیه و آمریکا نیز قرار گرفته است. بر همین اساس، این پژوهش مطابق با چارچوب نظری ریالیسم ساختارگرا، وضعیت ژیوپلتیک غرب آسیا را تا حدودی متاثر از ساختار نظام بین‌الملل و ساختار ژیوپلیتیک غرب آسیا تحلیل می‌کند. در این چارچوب، این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که راهبرد سیاسی امنیتی آمریکا و روسیه چه تاثیری بر ژیوپلتیک غرب آسیا گذاشته است؟ یافته‌های پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است نشان می‌دهد که راهبرد سیاسی-امنیتی آمریکا و روسیه در غرب آسیا در دو دهه اخیر، سبب تشدید رقابت‌های ژیوپلیتیک، تغییر موازنه قوا، تقویت نقش بازیگران فرو و فراملی در منطقه و بازتوزیع ساختار قدرت در داخل کشورهای غرب آسیا شده است.

    کلیدواژگان: آمریکا، ژئوپلیتیک غرب آسیا، رئالیسم ساختارگرا، موازنه قوا، روسیه
  • محمد دکتران، حمیدرضا رفعتی صفحات 31-58

    پژوهش حاضر با هدف احصاء نقش آسیب‌ها و تهدیدهای ناشی از کاهش جمعیت بر امنیت نظامی بوده است. این پژوهش از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش، توصیفی – پیمایشی بوده است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه افراد صاحب‌نظر در سازمان آمار که دارای مدرک کارشناسی ارشد به بالا و نیروهای مسلح مستقر در تهران، اعم از ارتش، سپاه، ناجا، ستاد کل نیروهای مسلح (داعا) و وزارت دفاع که در محل‌های سرتیپ دومی به بالا یا مدرک کارشناسی ارشد به بالا هستند. حجم کل جامعه آماری 369 نفر می‌باشد. برای تعیین حجم نمونه از فرمول حجم نمونه کوکران استفاده شده که در نهایت تعداد 188 نفر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. روش نمونه‌گیری در این پژوهش از نوع تصادفی طبقه‌ای می‌باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسش‌نامه است. تجزیه و تحلیل داده‌ها فرضیه اصلی تحقیق را تایید کرد. یافته‌های تحقیق نشان داد بین متغیرهای مستقل و وابسته رابطه معنی‌داری وجود دارد. نتایج به دست آمده موید این مطلب بوده که پیری و بی‌نشاطی جمعیت، ضعیف شدن نیروی دفاعی کشور، کاهش نیروی جوان در نیروهای مسلح، کاهش قدرت نظامی، کاهش قدرت ملی و به خطر افتادن امنیت ملی در حوزه آسیب‌ها و کاهش قدرت تهاجمی، کاهش قدرت بازدارندگی، کاهش ریسک برای کشورهای متخاصم، کاهش قدرت خنثی‌سازی تهدیدها، کنترل جمعیت / سیاست استعماری، کاهش ضریب امنیت ملی و اقتدار جهانی، تضعیف گسترده اقتدار سیاسی و نظامی ایران در حوزه تهدیدها را به دنبال دارد و جزء آسیب‌ها و تهدیدهای کاهش جمعیت در حوزه امنیت نظامی می‌باشد.

    کلیدواژگان: ایران، امنیت نظامی، جمعیت، تهدیدها، آسیب ها
  • علی شمس الدینی، محسن جانپرور*، میر نجف موسوی صفحات 59-81

    با توجه به این که بیماری‌های واگیردار اغلب با فضای جغرافیایی کشورها در ارتباط هستند این عامل می‌تواند تحت عنوان علم جغرافیای سیاسی مورد بررسی قرار گیرد؛ زیرا فضای جغرافیایی و کنش‌های انسانی از مهم‌ترین عوامل تشکیل دهنده این علم محسوب می‌گردند که بیماری کویید 19 نیز در ارتباط مستقیم با این دو عامل قرار دارد و از قدرت تاثیرگذاری بالایی بر فضاهای جغرافیایی از منظر سیاست داخلی و خارجی داشته است. مقاله حاضر به بررسی پیامدها و آینده تاثیرات شیوع کرونا بر وضعیت نظام‌های سیاسی و راهبرد‌های پیش‌روی بازیگران در برابر سناریوهای مختلف پرداخته است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و نوع روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است. روش گردآوری داده‌ها و اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای، اسنادی و پیمایشی است؛ که در آن از نظرات 10 نفر از متخصصین جغرافیای سیاسی، ژیوپلیتیک و علوم سیاسی بهره گرفته شده است. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها مبتنی بر تکنیک‌های آینده‌پژوهی از جمله تحلیل تاثیرات متقابل است. در این تحقیق برای 5 عامل کلیدی مجموعا 25 حالت (عدم قطعیت) در نظر گرفته‌ شده است. نتایج به‌دست‌آمده از نرم‌افزار سناریو ویزارد نشان می‌دهد که 7 سناریو با سازگاری قوی و محتمل، 386 سناریو با سازگاری ضعیف و 96 سناریوی ناسازگار پیش‌روی آینده تاثیرات شیوع ویروس کرونا بر وضعیت نظام‌های سیاسی وجود دارد، درمجموع 38.1 درصد وضعیت مطلوب و 50 درصد نیز وضعیت نامطلوب داشته‌اند. از 7 سناریوی محتمل، سناریوهای 6 و 7 دارای وضعیت مطلوب، سناریوهای 1، 2 وضعیت نامطلوب داشته‌اند و سناریوهای 5.4.3 نیز دارای وضعیت بینابینی بوده‌اند. در بخش آخر راهبرد‌های پیشنهادی برای بازیگران برای حالت‌ها و سناریوهای پیش‌رو عبارت بودند از: بهبود و تقویت ساختارهای سیاسی و مناسبات داخلی و خارجی بازیگران برای آینده مطلوب، تعدیل مسئولیت‌های بازیگران و مناسبات داخلی و خارجی آن‌ها برای شرایط تداوم وضعیت موجود، بازآفرینی و بازساخت برای حالت نیمه بحرانی، تغییر و جایگزینی نظام سیاسی جدید در صورت اتفاق افتادن شرایط بحرانی.

    کلیدواژگان: بازیگران سیاسی، آینده نگاری، کرونا ویروس، حکومت ها
  • محمد جانی*، علیرضا شفیعی صفحات 83-106

    با توجه به تهدیدها و موقعیت‌های حساس کشور، آمادگی و دفاع غیرنظامی از اهمیت بالایی برخوردار بوده که آموزش‌های پدافند غیرعامل را ضروری می‌سازد. هدف از انجام تحقیق حاضر تحلیل رگرسیونی عوامل موثر بر آموزش اثربخش پدافند غیرعامل آموزش و پرورش کشور است. تحقیق حاضر از نوع پیمایشی است. همچنین از آنجایی که نتایج این تحقیق می‌تواند به طور عملی مورد استفاده قرار گیرد، یک تحقیق کاربردی نیز می‌باشد. جامعه‌ی آماری تحقیق دبیران آمادگی دفاعی متوسطه دوره دوم شهرستان شهریار در سال تحصیلی 98-97 که شامل 99 نفر است. برای بالا بردن حداکثر دقت از روش سرشماری استفاده شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است و روایی محتوایی و شکلی پرسشنامه، با نظر کارشناسی متخصصان مربوطه تایید گردید. جهت تعیین پایایی از آزمون مقدماتی استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ برای بخش‌های مختلف پرسشنامه محاسبه و در نهایت میزان آلفای کرونباخ 92/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS انجام شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون مشخص نمود که بین عوامل ارزشیابی، طرح درس و مواد و رسانه‌های آموزشی با آموزش اثربخش پدافند غیرعامل آموزش و پرورش کشور رابطه معنی‌دار وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون به روش گام به گام مشخص نمود که عوامل ارزشیابی، طرح درس و مواد و رسانه‌های آموزشی 67 درصد از تغییرات در متغیر وابسته را ایجاد نمودند.

    کلیدواژگان: آموزش اثربخش، آموزش و پرورش، پدافند غیرعامل
  • عبدالرضا باقری*، صمد رفعت نژاد صفحات 107-133

    هدف از انجام این پژوهش ارایه الگویی برای سنجش متغیرهای امنیت غذایی در کشور جمهوری اسلامی ایران است. در این پژوهش ترکیبی از روش‌های کیفی و کمی استفاده شده است. به طوری که ابتدا به منظور شناسایی متغیرهای امنیت غذایی، مجموعه ادبیات و اسناد راجع به امنیت غذایی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی بررسی و مجموعه‌ای از متغیرها شناسایی و دسته‌بندی شدند. سپس این متغیرها در طی یک پرسشنامه در اختیار 40 نفر از خبرگان قرار گرفت و از ایشان خواسته شد میزان تاثیر هر یک از متغیرها را بر ایجاد امنیت غذایی ارزیابی کنند. در نهایت وزن متغیرهای سازنده امنیت غذایی با تکیه بر روش آنتروپی شانون محاسبه شد. برای سنجش تاثیر متغیرهای مکشوفه بر امنیت غذایی، از روش داده‌های تابلویی پویا و GMM نیز استفاده گردید. بر اساس نتایج این بخش؛ سه شاخص: امنیت غذایی تجمیعی خانوار، ناامنی غذایی و تنوع غذایی در ج.ا.ا به عنوان شاخص‌های سنجش امنیت غذایی شناسایی شد. در مجموع یافته‌های تحقیق 23 متغیر برای سنجش امنیت غذایی در کشور مورد شناسایی قرار گرفت و این متغیرها را می‌توان در سه مقوله دسته‌بندی کرد که عبارتند از: موجود بودن و دسترسی به مواد غذایی، توان اقتصادی خرید و انتخاب مواد غذایی، تامین سلامت و پایداری در دریافت مواد غذایی. در نهایت با تعیین وزن هریک از متغیرها و نیز وزن هریک از مقوله‌ها در ایجاد امنیت غذایی، الگوی نهایی سنجش امنیت غذایی در کشور به دست آمده است.

    کلیدواژگان: سنجش امنیت غذایی، امنیت غذایی، آنتروپی شانون، وزن دهی متغیرها، داده های تابلویی پویا
|
  • Mohsen Saeidi, Mahdi Javdani Moghadam*, Masha'allah Heydarpour Pages 5-29

    The geopolitics of West Asia has undergone profound changes over the past two decades, following the US invasion of Afghanistan and Iraq, the developments of the Arab Spring and the Syrian crisis. The growing crises in West Asia, such as identity crises, weak, undemocratic, and even dependent governments, proxy conflicts, ethnic, religious, and territorial crises, reflect the geopolitical structure of West Asia and its transformations. Under these circumstances, US intervention has brought about profound changes in the geopolitics of West Asia. On the other hand, the entry of international actors such as Russia into the West Asian scene has further complicated the situation, and with Putin's rise to power in Russian domestic politics and the growing role of Russia in world politics, West Asian geopolitics has been strongly influenced by Russia-US strategy. Is located. Accordingly, in accordance with the theoretical framework of structuralist realism, this study analyzes the geopolitical situation in West Asia to some extent influenced by the structure of the international system and the geopolitical structure of West Asia. In this context, this article seeks to answer the question of how the US-Russian political-security strategy has affected the geopolitics of West Asia. The findings of the descriptive-analytical study show that the US-Russian political-security strategy in West Asia in the last two decades has intensified geopolitical rivalries, shifted the balance of power, strengthened the role of transnational actors in the region and redistributed power structure. Inside West Asian countries.

    Keywords: Structuralist realism, geopolitics of West Asia, America, Russia, balance of power
  • Mohammad Doctoran, Hamifreza Raf'ati Pages 31-58

    The aim of this study was to enumerate the role of injuries and threats caused by depopulation on military security. This research has been applied in terms of type and descriptive-survey in terms of method. The statistical population of this study is all experts in the Statistics Organization who have a master's degree or higher and the Armed Forces based in Tehran, including the Army, IRGC, NAJA, General Staff of the Armed Forces (DAA) and the Ministry of Defense in the neighborhoods of the second brigade and above Or have a master's degree or higher. The total statistical population is 369 people. To determine the sample size, Cochran's sample size formula was used, which finally analyzed 188 people. The sampling method in this study is stratified random. The data collection tool in this research is a questionnaire. Data analysis confirmed the main hypothesis of the research. Findings showed that there is a significant relationship between independent and dependent variables. The results confirm that the population is aging and lethargic, weakening the country's defense force, reducing the young force in the armed forces, reducing military power, reducing national power and endangering national security in the field of injuries and reducing offensive power, reducing power Deterrence, risk reduction for hostile countries, reduction of threat neutralization power, population control / colonial policy, reduction of national security and global authority, widespread weakening of Iran's political and military authority in the field of threats and are among the harms and threats of population reduction in the field It is military security.

    Keywords: Injuries, threats, population, military security, Iran
  • Ali Shamso'dini, Mohsen Janparvar*, Mirnajaf Mousavi Pages 59-81

    Given that infectious diseases are often associated with the geographical area of ​​countries, this factor can be studied under the title of political geography; Because geographical space and human actions are among the most important components of this science, Quaid 19 disease is also directly related to these two factors and has had a high impact on geographical spaces from the perspective of domestic and foreign policy. The present article examines the consequences and future effects of the corona outbreak on the status of political systems and the strategies for advancing actors in the face of different scenarios. The present research is descriptive-analytical in terms of purpose, application and type of research method. The method of collecting data and information is library, documentary and survey; In which the opinions of 10 experts in political geography, geopolitics and political science have been used. Data analysis is based on futures research techniques, including interaction analysis. In this study, for 5 key factors, a total of 25 cases (uncertainty) have been considered. The results obtained from the Wizard Scenario software show that there are 7 scenarios with strong and probable compatibility, 386 scenarios with poor compatibility and 96 inconsistent scenarios of future progress. Have had. Out of 7 possible scenarios, scenarios 6 and 7 had favorable status, scenarios 1, 2 had unfavorable status and scenarios 5.4.3 also had intermediate status. In the last part, the proposed strategies for the actors for the leading situations and scenarios were: improving and strengthening the political structures and internal and external relations of the actors for a favorable future, adjusting the responsibilities of the actors and their internal and external relations for Semi-critical situation, change and replacement of the new political system in case of critical situation.

    Keywords: Corona virus, futurism, political actors, governments
  • Mohamad Jani*, Alireza Shivaei Pages 83-106

    Given the country's threats and sensitive situations, civilian preparedness and defense are of paramount importance, necessitating passive defense training. The purpose of this study is regression analysis of factors affecting the effective training of passive defense of education in Iran country. The present research is a survey type. Also, since the results of this research can be used in practice, it is also an applied research. The statistical population of the research is the teachers of secondary defense training in the second year of Shahriar city in the 98-97 academic year who Contains 99 people. Census method was used to increase maximum accuracy. Data collection tool is a researcher-made questionnaire. The content and face validity of the questionnaire were confirmed by the expert opinion of relevant experts. To determine the reliability of the preliminary test was used, Cronbach's alpha coefficient was calculated for different parts of the questionnaire and finally Cronbach's alpha was 0.92. Data analysis was performed using SPSS software. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a significant relationship between evaluation factors, lesson plan, and educational materials and media with effective training of passive defense of the country's education. The results of stepwise regression analysis showed that evaluation factors, lesson plan, and educational materials and media explained 67% of the changes in the dependent variable.

    Keywords: passive defense, education, effective training
  • Abdol'reza Bagheri*, Samad Raf'at Nejad Pages 107-133

    The purpose of this study is to provide a model for measuring food security variables in the Islamic Republic of Iran. In this research, a combination of qualitative and quantitative methods has been used. So that in order to identify food security variables, a set of literature and documents on food safety were reviewed using qualitative content analysis method and a set of variables were identified and categorized. These variables were then provided to 40 experts in a questionnaire and they were asked to evaluate the impact of each variable on food security. Finally, the weight of food security constructs was calculated based on Shannon entropy method. Dynamic panel data method and GMM were also used to measure the effect of the detected variables on food safety. Based on the results of this section; Three indicators: cumulative household food security, food insecurity and food diversity in the Islamic Republic of Iran were identified as indicators for measuring food security. In total, the research findings identified 23 variables for measuring food security in the country, and these variables can be classified into three categories: availability and access to food, economic ability to purchase and select food, health and sustainability In receiving food. Finally, by determining the weight of each variable and also the weight of each category in creating food security, the final model for measuring food security in the country has been obtained.

    Keywords: Food Security, Food Security Measurement, Shannon Entropy, Weighting of Variables, Dynamic Panel Data