فهرست مطالب

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 65 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسن مقدسی، مجتبی ناهید * صفحات 1-11

    در حال حاضر نوآوری مستلزم به دست آوردن و حفظ مزیت رقابتی در شرکت ها است. این روند عمدتا ناشی از چرخه توسعه سریع فن آوری ها می باشد. شرکت های بزرگ نیز با هدف بقاء در فضای رقابتی، می بایست در بکار گیری نوآوری در بخش های مختلف سازمان خود تلاش نمایند. بنابراین، مسئله انطباق پذیری خصوصا در مورد معرفی مدل نوآوری از اهمیت زیادی برخوردار است. می توان اینگونه فرض کرد که همکاری بین نهادها در مراحل مختلف توسعه کسب وکار اهمیت روزافزونی دارد و شرکت های بزرگ مایل به تعامل با شرکت های نوپا (استارتاپ) هستند. این تعامل به شرکت های نوپا این امکان را می دهد تا بر مشکلاتی که در مراحل اولیه توسعه ظاهر می شوند، غلبه کنند و در طرف دیگر ورود نوآوری برای شرکت های بزرگ موجب افزایش رقابت پذیری در قیاس با سایر شرکت ها و در نتیجه افزایش سهم بازار آن ها می گردد. هدف از این مقاله، تجزیه وتحلیل روش های همکاری بین شرکت های بزرگ و شرکت های نوپا، به خصوص برای بررسی نیازهای نوآوری در اقتصاد است. این همکاری می تواند اشکال مختلفی داشته باشد که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته که مربوط به فعالیت های شتاب دهنده کسب وکار، توسعه مشترک، برندسازی مشترک، تصاحب شرکت، خرید-استخدام و نوآوری باز می باشد. در نهایت با بررسی از هریک از این روش های همکاری نتیجه گرفتیم که همکاری به هر روشی می تواند برای هر دو طرف بسیار مفید بوده و نکات مهمی وجود دارد که می بایست از پیش و در حین همکاری مورد توجه قرار گیرند تا در نهایت هر دو شرکت از رابطه ایجاد شده بهره مند گردند.

    کلیدواژگان: فعالیت های شتاب دهنده کسب و کار، توسعه مشترک، برندسازی مشترک، تصاحب شرکت، خرید- استخدام، نوآوری باز
  • حسین صمدی میارکلائی*، حمزه صمدی صفحات 12-24

    امروزه توسعه پایدار برای جوامع به آرمان و چالشی بزرگ بدل شده است، تحقق این آرمان در بخش آموزش عالی به عهده دانشگاه ها می باشد، و بدون شک نقش دانشگاه در توسعه پایدار انکارناپذیر است. دراین بین، ظهور دانشگاه کارآفرین پاسخی به اهمیت روزافزون دانش در نظام ملی و منطقه ای نوآوری و ادراک جدید از دانشگاه است؛ یعنی نهادی که عامل توسعه، انتقال دانش و فناوری، و منبع اختراعات خلاقانه به شمار می رود، و ازلحاظ اقتصادی باصرفه است. بنابراین پژوهش حاضر باهدف تبیین و بررسی مدل دانشگاه کارآفرین در جهت دست یابی به توسعه پایدار، در دانشگاه های استان مازندران به اجرا درآمده است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی است و ازنظر ابزار گردآوری اطلاعات، توصیفی به شمار می‎رود. ابتدا پس از بررسی ادبیات نظری و انجام مصاحبه با خبرگان، پرسشنامه اولیه‎ای طراحی و شاخص های اساسی مدل دانشگاه کارآفرین استخراج شد. سپس به کمک تکنیک دیمتل فازی، روابط علی میان متغیرها بررسی و درنهایت جهت طراحی الگو ساختاری تحقیق از رهیافت مدل سازی ساختاری تفسیری مبتنی بر دیمتل-فازی (FDISM) استفاده شد. نتایج نشان داد که از میان شاخص های موردبررسی پنج متغیر نقش علی و پنج متغیر نیز نقش معلولی دارند، یافته های تکنیک وزن دهی فازی نشان داد، از میان شاخص های موردبررسی، شاخص چشم انداز، ماموریت و استراتژی در دانشگاه دارای بیشترین وزن و اهمیت است. هم چنین رهیافت FDISM نشان داد که متغیرها در هفت سطح طبقه بندی شدند، که دراین بین متغیر چشم انداز، ماموریت و استراتژی در دانشگاه، رهبری در دانشگاه و ساختار و طرح سازمانی در دانشگاه به عنوان عوامل زیربنایی و دارای قدرت نفوذ بیشتری هستند.

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، نوآوری، اقتصاد دانش&#172، بنیان، توسعه پایدار، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • محمدرضا زاهدی*، مینا حاجیلو، میثم امیری کیا صفحات 25-34

    امروزه پیشرفت در زمینه بهره وری و افزایش عملکرد در تمامی کشورهای جهان یک مسئله مهم پیش روی هر سازمان هست. تلاش برای بهبود عملکرد و بهره وری، تلاش برای زندگی بهتر افراد جامعه است، از این رو جهان به دو دسته کشورهای تند و کند از نظر پیشرفت در مدیریت بهره وری تقسیم می شود. هدف از این پژوهش، بررسی نقش سیستم های مدیریت اطلاعات با پنج بعد در بهره وری شرکت های حوزه صنعت برق است. جامعه آماری شامل کلیه ی مدیران و کارشناسانی است که در شرکت برق به نحوی با سیستم های مدیریت اطلاعات در ارتباط هستند. بنابراین پرسشنامه های بهره وری و سیستم های مدیریت اطلاعات میان 40 نفر از آنها توزیع گردید و پس از تکمیل پرسشنامه ها برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده وارد نرم افزار SPSS گردید و تحلیل یافته ها در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که هر چه از سیستم های مدیریت اطلاعات استفاده شود بهره وری نیز افزایش می یابد و این ارتباط از طریق ضریب همبستگی پیرسون بود. همچنین از میان ابعاد سیستم های مدیریت اطلاعات به ترتیب افزایش صحت و اعتبار در تبادل اطلاعات، افزایش سرعت پردازش و کنترل، افزایش سرعت ذخیره و بازیابی اطلاعات، کاهش هزینه های سازمانی، حفظ امنیت اطلاعات و داده ها سهم معناداری در پیش بینی بهره وری کارکنان شرکت برق داشته اند. در کل نتایج این پژوهش نشان دهنده اهمیت توجه به سیستم های مدیریت اطلاعات در افزایش بهره وری است.

    کلیدواژگان: افزایش، بهره وری، سیستم مدیریت اطلاعات، برق، الکترونیک
  • ایمان شریعت، رضا قنبری*، سید موسی سیادتی، سعید صدیق صفحات 35-45

    پارک های علم و فناوری و مراکز رشد به عنوان متولی اصلی توسعه فضای کسب و کار در منطقه موظف هستند با اعطای حمایت‏های هدفدار، کارآفرینان را در راه‏اندازی و تقویت واحدهای فناور تولیدی یاری کنند و رونق اقتصادی را در جامعه رقم بزنند. برای بهبود تاثیر این حمایت‏ها، پارک ها و مراکز رشد به صورت دوره ای فعالیت‏های واحدهای فناور زیرمجموعه خود را ارزیابی می کنند و پس از شناسایی نقاط قوت و ضعف، خدمات را متناسب با نیاز هر شرکت ارایه می دهند. اما پاسخ به این سوال ضروری است که سیستم ارزیابی باید شامل چه شاخص‏هایی باشد که بتواند تصویر واضح تر و جامع‏تری از وضعیت شرکت بازتاب دهد و نیازهای اساسی شرکت را به درستی به مدیر مرکز رشد نشان دهد. لذا، در این تحقیق پس از بررسی سیستم های رایج ارزیابی عملکرد، سیستم کارت های امتیازی متوازن (BSCs) به دلیل سازگاری بیشتر با مدل شرکت های تولیدی کوچک و متوسط(SMEs) مستقر در پارک‏ها و مراکز رشد به عنوان پایه ی مدل پیشنهادی استفاده شده است. سپس بر اساس تجربه‏ 17 ساله‏ی پارک علم و فناوری خراسان در راهبری صنایع تولیدی منطقه و همچنین نظرات خبرگان در دیگر مراکز رشد کشور و جهان، تعداد 104 شاخص‏ موثر در ارزیابی SMEهای تولیدی شناسایی و با استفاده از تکنیک های آماری یومن ویتنی و فریدمن رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد منظر "مشتری و بازار" نسبت به سه منظر دیگر سیستم BSC بیشترین اهمیت را دارد و گزاره های "تحقیقات بازار" و "توانمندی و تخصص مدیر عامل" به ترتیب مهمترین شاخص و زیرشاخص بشمار می‏آیند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، واحد فناور، SME، مرکز رشد، مدل کارت های امتیازی متوازن
  • عاطفه عبدالهی، مصطفی ابراهیم پور ازبری *، محسن اکبری، کرامت غلامی صفحات 46-55

    امروزه انتخاب تامین کننده مناسب، یکی از مسایل مهم استراتژیک در بین شرکت هایی است که به نحوی جهت تامین خدمات مورد نیاز خود به آنها وابسته اند. متخصصین معتقدند هیچ یک از راه های ارزیابی و انتخاب، بهترین راه نیستند. بنابراین سازمان ها با نگرش های متفاوتی به این موضوع می نگرند و از روش های متفاوتی برای ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان استفاده می کنند. بسیاری از کسب وکارها اعم از خصوصی، دولتی، انتفاعی، خیریه و موسسات آموزشی و پژوهشی به واسطه مزایای موجود، استراتژی برون سپاری را در تمامی ابعاد سازمانی جزء اهداف کلان خود قرار داده اند. علت این امر در واقع دست یابی سازمان به مزیت رقابتی است. پژوهش حاضر از نوع هدف کاربردی، از حیث روش، توصیفی تحلیلی است. ابتدا ضمن مرور مطالعاتی که در گذشته صورت گرفته اقدام به مصاحبه با خبرگان حوزه پژوهشی نمودیم، نتایج مطالعات و مصاحبه های صورت گرفته نشان داد که معیارهای ارزیابی خدمات جهت برون سپاری به 7معیاراصلی و 24 معیار فرعی تقسیم بندی می شوند؛ در ادامه با بکارگیری رویکردی ترکیبی ازF-TOPSIS و F-VIKOR معیارهای اصلی شناسایی شده را رتبه بندی کرده و زیرمعیارهایی که امکان بهبود موثرتر هر کدام از معیارهای اصلی فراهم می آورد را شناسایی نمودیم. نتایج این پژوهش نشان داد معیارهای اصلی که دانشگاه گیلان می تواند هنگام گزینش تامین کننده مناسب جهت برون سپاری خدمات بر آن ها متمرکز باشد به ترتیب عبارتند از: کیفیت خدمات، انعطاف پذیری و تحویل.

    کلیدواژگان: معیارهای انتخاب تامین کننده، برون سپاری خدمات، فازی، تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره
  • محمدحسین عزیزی بابانی*، محمدرضا بمانیان، افسانه زرکش صفحات 56-66

    معضلات زیست محیطی در کنار نابرابری های اقتصادی و اجتماعی ناشی از گونه های نامتوازن توسعه که عمدتا ره آورد انقلاب صنعتی هستند منجر به تشدید ظهور جنبش ها و نظریاتی در نیمه دوم قرن بیستم با هدف دستیابی به توسعه ای متوازن در زمینه های مختلف گردید که در این خصوص می توان به نظریه توسعه پایدار اشاره نمود. دستیابی به اهداف توسعه پایدار در حیطه معماری مستلزم توجه به تمامی ابعاد زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی است. بررسی های انجام شده گواه آن است که معماری پایدار و بویژه جنبش های متاخر تر مرتبط با آن که در حوزه های طراحی و ساخت از تکنولوژی های نوین بهره می برند متناسب با چنین اهدافی هستند. در این میان تکنولوژی های طراحی رایانه ای به عنوان ابزاری تاثیر گذار در جهت تامین اهداف پایداری به ایفای نقش پرداخته اند. در این پژوهش به بررسی میزان تاثیر گذاری کاربست تکنولوژی مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) در مراحل مختلف فرآیند طراحی در جهت دستیابی به اهداف پایداری پرداخته شده است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است. در این راستا شاخص های مربوط به کاربست BIM در تامین پایداری از منابع کتابخانه ای و با مطالعه نمونه های موردی که شامل ساختمان های پایداری است که فرآیند طراحی آن ها بر پایه BIM بوده، استخراج گشته اند. و با انجام تحلیل سلسله مراتبی بر مبنای معیار های بدست آمده از مبانی نظری این نتیجه بدست آمده که عمده تاثیر گذاری BIM در راستای دستیابی به پایداری بواسطه امکان استفاده از تحلیل های دینامیک در مراحل اولیه طراحی به ویژه تهیه طرح مفهومی و همچنین بستر سازی جهت برقراری تعاملات موثر میان مهندسین و سایر ذی نفعان بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، فرآیند طراحی، تکنولوژی های طراحی رایانه ای، طراحی به کمک رایانه (CAD)، مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM)
  • محمدصادق سبط الشیخ انصاری، سارا هوشمندی*، مجید طولابی صفحات 67-75

    در این پژوهش سعی شده، تاثیر صادرات و مدیریت تحول بر چابکی سازمان با توجه به نقش میانچی مدیریت دانش با رویکرد تحلیل مولفه های اصلی (PCA) مورد نقد و بررسی قرار بگیرید. تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان شرکت فولاد خوزستان که 389 نفر می باشد.که همگی در سال 99-98 مشغول به کار می باشند. در این پژوهش برای تعیین اندازه نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1960) 300 نفر در نظر گرفته شده است. برای تایید روایی ابزار‌ اندازه‌گیری از سه نوع روایی ارزیابی استفاده شده، روایی محتوا، روایی همگرا و روایی واگر. روش گردآوری اطلاعات پژوهش روش های کتابخانه ای و پیمایشی میدانی می باشد. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS و معادلات ساختاری بهره گرفته است. که تمام فرضیات تحقیق مورد تایید و پیشنهاداتی مبتنی بر فرضیات ارایه شد.

    کلیدواژگان: صادرات، مدیریت تحول، چابکی سازمان، مدیریت دانش
|
  • Pages 1-11

    Innovation is a necessary requirement for companies to gain and maintain competitive advantage. This is largely due to the rapid development of technologies. In order to survive in the competitive environment, large companies should also strive for innovation in different parts of their organization. Therefore, the issue of adaptability is particularly important in introducing the innovation model. It can be assumed that inter-company collaboration is increasingly important at different stages of business development and that large corporations are willing to engage with startups. This interaction allows start-ups to overcome the problems that emerge in the early stages of business development, and on the other hand, the influx of innovation for large corporations increases the competitive advantage against their rivals, to gain more market share. The purpose of this article is to analyze the methods of collaboration between large corporations and start-ups, especially to examine the needs of innovation in the economy. This partnership can take many forms, and this article reviews the different types of partnerships between large corporations and startups that relate to business acceleration activities, co-creation, co-branding, acquisition, acqui-hiring and open innovation. Finally, by examining each of these methods of cooperation, we conclude that cooperation in any way can be beneficial to both parties and there are important points that must be considered before and during the cooperation process, so that both companies can ultimately benefit from the relationship.

    Keywords: Business acceleration activities, Co-creation, Co-branding, Acquisition, Acqui-hiring, Open innovation
  • HOSSEIN Samadi Miarkolaei, hamzeh Samadi Miarkolaei Pages 12-24

    Nowadays, the sustainable development has become an ideal and great challenge. The universities are obligated to realize this ideal in higher education, and undoubtedly, the role of universities in sustainable development is undeniable. In the meantime, the appearance of entrepreneurial university is a response to increasingly importance of knowledge in the national and regional system innovation and new understanding of university; i.e. the institution which is counted as a factor for development, knowledge and technology transfer, and the source of creative inventions, and is good and thrifty economically. Therefore, present research is conducted to explain and investigate the entrepreneurial university model toward achieve sustainable development in Mazandaran universities. This research, in terms of purpose, is an applied research, and in terms of data gathering, is a descriptive research. First, by means of literature review and interview with experts, the primiarly questionnaire is designed and the principal indices of entrepreneurial university model are extracted. Then, the FDEMATEL is used to explore the causal relations between variables, and finally, the (FDISM) is used to design the structural model. Results showed, among explored indices, five variables play causal role and five variables play effectual role. Results of fuzzy weighting technique showed, among explored ndices, the index of vision, mission, and strategy in university possesses the most weight and importance. Also, FDISM approach showed the variables have been categorized into seven levels, and the variable of vision, mission, and strategy in university, leadership in university, and organizational structure and design in university are more influential as infrastructural factors.

    Keywords: Entrepreneurial University, Innovation, Knowledge-based Economy, Sustainable Development, Interpretive-Structural Modeling
  • mohammadreza zahedi *, Mina Hajilo, Misam Amiriliya Pages 25-34

    Today, productivity and performance enhancement in all countries of the world is an important issue facing any organization. Striving to improve performance and productivity is an effort to improve the lives of people in the community, so the world is divided into two fast-paced countries in terms of progress in productivity management. The purpose of this study is to investigate the role of five-dimensional information management systems on the efficiency of companies in the field of electricity industry. Statistical population includes all managers and experts in electricity company somehow related to information management systems. Therefore, productivity questionnaires and information management systems were distributed among 4-4 ​​persons. After completing the questionnaires, the data were analyzed by SPSS software and the results were analyzed at both descriptive and inferential levels. The results showed that the more productivity of information management systems was used, the higher the correlation through Pearson correlation coefficient. Also among the dimensions of information management systems respectively increase the accuracy of data exchange, increase the speed of processing and control, increase the speed of storage and retrieval of information, reduce organizational costs, maintain information and data security a significant contribution in predicting employee productivity. They had electricity companies. Overall, the results of this study indicate the importance of attention to information management systems in increasing productivity.

    Keywords: Increase, productivity, information management system, electricity, electronics
  • Iman Shariat, Reza Ghanbari *, Seyed Mousa Siadati, Saed Sedigh Pages 35-45

    Science and Technology Parks and Growth Centers, as major contributors to the economic development of the regional business enterprises, are committed to provide targeted support for entrepreneurs, improve manufacturing efficiency, and create economic growth in the community. In order to improve the impact of these supports, STPs and incubators periodically evaluate the activities of residents and, after identifying strengths and weaknesses, provide services tailored to each company's individual needs. However, it is worthy to ask, what indicators should the evaluation system include that can reflect a true and more comprehensive picture of the company's condition with presenting the company's core needs to the incubator manager? Therefore, in this research some general models of performance evaluation have been reviewed, and as the benefits of BSC model, especially its compatibility to manufacturing SMEs, this system has been used for the principle of the current study. Then, based on 17 years’ experience of Khorasan Science and Technology Park in unlocking the region's manufacturing potential, and the opinions of experts in other incubators in the country and around the world, 104 critical indicators have been identified in evaluating the manufacturing SMEs. These indicators also were ranked using U Mann Whitney and Friedman statistical tests. The results showed that the "customer and market" is more important than the other three perspectives in BSC model, and "Market research" and "CEO capability and expertise" are the most important indicators and sub-indicators, respectively.

    Keywords: performance evaluation, knowledge-based Company, SME, incubator, BSCs model
  • Mostafa Ebrahim pour Azbary *, Mohsen Akbari, keramat gholami, atefeh abdollahi Pages 46-55

    Nowadays, organizations look at supplier selection with different attitudes and use various methods to evaluate and select suppliers. Most of private, public, profit, and charity businesses as well as educational and research institutes, using the available advantages, have considered outsourcing strategy among their macro-goals at all organizational dimensions. Meanwhile, suitable supplier selection is one of the strategic keys of supply chain for the success of organizations.In terms of purpose and method, the present study is quantitative and descriptive-analytical, respectively. This study aimed to identify the most important criteria and sub-criteria in selecting suppliers and investigates ranking the criteria and sub-criteria of interest to specify which sub-criterion provides the possibility for more improvement in the defined main criteria. For this purpose, supplier selection indicators were obtained investigating literature and interview with experts. Then, using a combination of multi-criteria decision-making techniques, data were tested. The results of this study showed that the main criteria that a government agency concentrates on while selecting suitable supplier for outsourcing services include service quality, flexibility, and delivery followed by the four remaining criteria according to various values that V dedicates to itself.

    Keywords: Supplier selection criteria, Services outsourcing, Fuzzy, Multi-criteria decision-making techniques
  • Mohammadhossein Azizibabani *, afsaneh zarkesh, Mohammadreza Bemanian Pages 56-66

    Environmental problems with economic and social inequalities caused by the industrial revolution led to intensifying the rise of movements and ideas in the second half of the 20th century to achieve a balanced development in different fields, which can be referred to as sustainable development theory. Achieving the goals of sustainable development in the field of architecture requires attention to all environmental, economic, and social aspects. Studies have shown that sustainable architecture, especially later-related movements, which utilize modern technologies in design and construction fields, are more suited to such goals. In this regard, computer-based design technologies, as effective instruments, played a significant role in achieving sustainability goals. This research investigates the amount of the effects of building information modeling (BIM) applications in different stages of the design process on achieving sustainability goals. The research method is descriptive-analytic. So indicators related to the use of BIM in sustainability achievement were collected through the library sources and case studies that contain sustainable buildings, which were designed using BIM applications. Then, by performing a hierarchical analysis based on the criteria derived from theoretical foundations, the authors concluded that the major BIM effects in achieving sustainability are due to the possibility of using dynamic analysis in the early stages of the design process, particularly the conceptual design stage as well as the establishment of effective interactions between engineers and other stakeholders.

    Keywords: Sustainable Development, Design Process, Computer based Design Technologies, Computer-Aided Design, Building Information Modeling
  • mohammadsadegh sebt al sheikh ansari, sara Hooshmandi *, majid toulabi Pages 67-75

    The current world, the world of change and transformation Due to the special position of the steel industry in Iran and around the world, in order to grow Khuzestan steel, the expansion of exports needs to be a priority for the organization. In order to meet the priorities of the organization, it is necessary to take steps to create organizational agility because global developments are facing rapid and significant progress, and if Khuzestan Steel lags behind these developments, it will not be able to offer its products well in foreign markets. Therefore, by relying on knowledge creation and personnel training, in rapid changes in the market, competition and customer demand will surpass competitors. In this study, the impact of exports and change management on organizational agility with respect to the mediating role of knowledge management with the principal component analysis (PCA) approach is reviewed. The present study is descriptive and correlational. The statistical population of this study is all employees of Khuzestan Steel Company, which is 389 people, all of whom are employed in the year 99-98. In this study, 300 people have been considered to determine the sample size using Kreشjcie and Morgan (1960) table. Three types of evaluation validity were used to confirm the validity of the measurement tool: content validity, convergent validity and divergent validity. Research data collection method is library and survey methods (field). In the present study, a questionnaire was used to collect data. SPSS and structural equations were used to analyze the data. All research hypotheses were confirmed. And hypothesis-based suggestions were made.

    Keywords: Export, Transformation Management, Organizational Agility, Knowledge Management