فهرست مطالب

بلاغت کاربردی و نقد بلاغی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1398)

مجله بلاغت کاربردی و نقد بلاغی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طاهره ایشانی* صفحات 11-28

    حافظ در میان شاعران هم‏روزگار خود به غزل عماد فقیه توجه داشته و سعی کرده به استقبال از اشعار او، غزلیاتی هم‏وزن و هم‏قافیه با مضمون‏هایی تقریبا مشابه بسراید. این غزل‏ها اگرچه ظاهرا شبیه غزل‏های عماد هستند؛ اما دارای حال و هوای دیگری هستند و طراوت و زیبایی متفاوتی از آن دریافت می‏شود. فرضیه پژوهش حاضر این است که یکی از تفاوت‏های غزل حافظ و عماد در نحوه کاربست هنجارگریزی نهفته است؛ زیرا هنجارگریزی از جمله مقوله‏های زیبایی‏شناختی است که تاثیر بسزایی در آشنایی ‏زدایی و برجسته‏سازی شعر دارد. از این رو، در این جستار برآنیم با روش توصیفی ‏تحلیلی و آماری با بهره‏گیری از الگوی هشت‏گانه هنجارگریزی لیچ به این پرسش پاسخ دهیم که شعر حافظ چه ویژگی‏ها و شاخص‏هایی از نظر کاربست انواع هنجارگریزی دارد که سبب امتیاز و برتری شعر او نسبت به شاعر ‏هم‏عصر وی عماد فقیه گردیده است؟ نتایج این پژوهش حاکی از این است که برتری غزل حافظ نسبت به غزل‏ عماد فقیه در بهره‏ گیری افزون‏تر از هنجارگریزی به طور کلی و هنجارگریزی معنایی، واژگانی و نحوی به طور اخص است. حافظ با بهره ‏گیری از تصویرآفرینی‏ های هنری، ترکیب‏ سازی‏های ادبی و خارج شدن از آرایش سازگانی غالب در زبان، کلام شاعرانه خود را برجسته ‏تر نموده است. این امر از جمله عواملی است که سبب امتیاز و برتری شعر او نسبت به شاعر ‏هم‏عصر وی عماد فقیه گردیده است.

    کلیدواژگان: حافظ شیرازی، عماد فقیه کرمانی، لیچ، هنجارگریزی
  • علی تسنیمی*، یحیی طالبیان، مریم غفاری جاهد، احمدرضا بیابانی تونه صفحات 29-43

    دستگاه بلاغی یکی از بارز ترین دستگاه های زبان ادبی است که چگونگی روند آفرینش ادبی یک اثر را می توان درآن ملاحظه نمود. درپیکره این فرایند، کاربردصورخیال مولفه ای است که تاثیرشگرفی برگیرایی، جذابیت و انتقال معنی دارد. صنعت تشبیه بعنوان یکی ازابزارهای اساسی صورخیال، هسته مرکزی تخیلات شاعرانه است و درمیان ارکان این زیورکلامی، وجه شبه عامل اصلی و اساسی فعال نمودن ذهن خواننده و مشارکت دادن وی درجریان آفرینش هنری است که بیقین خیال انگیزی تشبیه و نوآوری درآن، تاحدودزیادی به وجه شبه بازمی گردد. پژوهش حاضر برآن است تا با واکاوی تشبیهات بکاررفته در ویس و رامین فخرالدین اسعدگرگانی و خسرووشیرین نظامی گنجوی ازدریچه آراء ونظریات کریستین بروک-رز و آندره گوتلی، به سبک دو منظومه مذکور، کاربرد متفاوت صورخیال درآن ها و رابطه وجه شبه با مشبه و مشبه‏به دست یافته وبسامد کاربرد ارکان محسوس و معقول در تشبیهات آنها را، مورد سنجش و تحلیل قرار دهد. روش بکارگرفته شده در پژوهش توصیفی-تحلیلی و به شیوه استدلال استقرایی است که ازطریق نمونه گیری انجام می شود. درپایان باتوجه به آمار حاصل آمده میتوان نتیجه گرفت که در مثنوی ویس و رامین، بسامد تشبیهات تصویری درقیاس باکارکردی بیشتراست اما در مثنوی خسرووشیرین تشبیهات دارای پویایی بیشتری شده و ازسکون وثبات خارج میشوند. همچنین در هر دومنظومه، بسامد تشبیهات تصویری نسبت به تشبیهات کارکردی بیشترست. ازدیگرسو، در اثرنظامی مشبه خیالی بیشتراز داستان فخرالدین اسعدست و درمقابل، منظومه ویس و رامین مشبه‏به خیالی بیشتری داراست. بیشتروجوه شباهت در هر دوداستان نسبت به مشبه، موردانتظار و نسبت به مشبه ‏به، ضروری هستند.

    کلیدواژگان: وجه شبه، ویس و رامین، خسرو و شیرین، گوتلی، بروک-رز
  • مریم جلالی*، فاطمه خدا رحمی صفحات 45-58

    کودکان ادبیات خاص خود را می طلبند و ضرورت دارد هر اثری که مختص کودکان است تا حد چشمگیری تامین کننده نیازهای این گروه باشد. در دهه های اخیر حفظ و انتقال هویت ملی ادبی به کودکان سبب توجه نویسندگان و اقتباس کنندگان بی شماری به متن های ادبی کهن و نو برای کودکان شده است. آثاری مانند کلیله و دمنه، مرزبان نامه به دلیل تمثیلی بودن ظرفیت مولفه های این التفات را در خود داشته اند. در این پژوهش تلاش شده است به روش توصیفی تحلیلی به بررسی کیفیت تبیین و انتقال تمثیل های مرزبان نامه و کلیله و دمنه به کودکان بر اساس نظریه ارتباط گیری پرداخته شود. در این میان تاثیر فرایند شکل دهی و شکل گیری متن اقتباس شده از تمثیل ها بر سه پایه مهم زیست محیط، همبندسازی و انگیزش بررسی شده است. یافته ها نشان می دهد با تکیه بر سه اصل مذکور می توان ارتباط مناسب تری بین متون تمثیلی و مخاطبان کودک و نوجوان برقرار کرد.

    کلیدواژگان: تمثیل، مرزبان نامه، کلیله و دمنه، کودکان، نظریه ارتباط گیری
  • صبا جلیلی جشن آبادی*، مهدی رحیمی صفحات 59-77

    چکیده یکی از مباحث مهم در علم معانی، جمله های انشایی است که به طلبی و غیرطلبی تقسیم می شود. انشای طلبی شامل گزاره های امری و نهی، پرسشی، تمنی و ندا و دعا می باشد. بنا بر اصل سه گانه؛ مقتضای حال مخاطب و مقام او و هدف نویسنده، گاهی گزاره های انشایی از ظاهر دستوری خود عدول کرده و معنی معنی آنها -کارکرد بلاغی- چشمگیر شود. با بررسی منظورشناختی این گزاره ها، می توان لایه های پنهانی زبان را کشف کرد. ازآنجایی که گفتگو، عنصر اصلی در برقراری ارتباط است، در این پژوهش، گزاره های انشایی درگفتگوها و داستان واره های موسی در مثنوی مولوی تحلیل و بررسی می-شود. در این پژوهش، به این نتیجه رسیدیم که مولوی ازکارکردهای ترغیبی و همدلی زبان بسیار بهره می برد تا به وسیله شیوه خطابی و منبری، به هدف خود که اقناع و برانگیختگی و ترغیب مخاطب است، دست یابد. بیشترین نمونه های این ترغیب و برانگیختگی نیز در گزاره های امری و ندایی و نیز پرسشی نمود یافته است.

    کلیدواژگان: جمله های انشایی، تحلیل بلاغی، منظورشناختی، مثنوی مولوی، داستان واره های موسی
  • زهرا جمشیدی*، سید محمد آرتا صفحات 79-96
    یکی از مشخصه های اصلی شعر حافظ بلاغت کلام اوست. او با به کارگیری شگردهای مختلف ادبی توانسته به این مهم دست یابد. یکی از راهکارهای حافظ برای پررنگ کردن صبغه بلاغی اشعارش، استفاده از کم گرفت با بسامد بالاست که تاکنون از دید حافظ پژوهان و حافظ شناسان پنهان مانده است. کم گرفت، ابزاری بلاغی و ادبی است که نقطه مقابل اغراق به شمار می رود و مطلبی، کسی یا چیزی را ضعیف تر، فروتر یا کمتر از حد خود نشان دادن یا بیان کردن است. در پژوهش حاضر، ابتدا با تکیه بر نظر ادبا و صاحب نظران تعریف جامع و کاملی از کم گرفت ارایه، سپس روش های ایجاد مفهوم کم گرفت و اغراض آن در اشعار حافظ به روش مطالعه کتابخانه-ای بررسی و تحلیل شده است. برایند پژوهش نشان می دهد که حافظ با تکیه بر گستردگی قلمرو دانش زبانی و بلاغی خود با استفاده از واژه هایی مانند کم و کمتر، ترسم، گویی یا گوییا، مگر، بهتر، اندکی و... توانسته مفهوم کم گرفت را در کلام خود ایجاد کند. کم گرفت در شعر او کارکردهای معنایی و زیبایی شناختی نیز دارد که از میان کارکردهای معنایی می توان به تواضع و کم گرفت خویش، اعتراض توام با احتیاط، احترام، پند و اندرز و از میان کارکردهای زیبایی شناختی به تناسبات لفظی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بلاغت، کم گرفت، کارکردهای معنایی، زیبایی شناسی، حافظ
  • محمدنبی خیرآبادی، ابوالقاسم رحیمی*، عباس محمدیان، حسن دلبری صفحات 97-122

    برای شناخت جایگاه یک متن، عنوان به منزله دروازه ورود به متن است. رابطه عنوان (دال) و متن (مدلول) معمولا دلالتی دوسویه است؛ زیرا عنوان به شکل طبیعی باید معرف متن باشد و متن نیز در در راستای عنوان و شرح آن شکل گرفته باشد اما گاه به دلیل دخالت عوامل فرامتنی در نامگذاریها، عناوین آن رسایی و دلالت دقیق بر محتوا را ندارند؛ به همین جهت شناخت اصول و الگوی حاکم بر این دلالتها در عناوینی که با استفاده از فنون ادبی شکل گرفته اند، یکی از اهداف این پژوهش است. در این مقاله به بررسی و تحلیل فنون و صنایع ادبی به کار رفته در نامگذاری کتابهای نظم و نثر کهن فارسی پرداخته می-شود. و مشخص می گردد در موارد زیادی کاربست جنبه زیبایی شناسی و بلاغی عنوان، یکی از دغدغه های اصلی صاحبان آثار بوده است و این امر با انگیزه های مختلف و اشکال متفاوت در عنوان بازتاب داشته است. در این مقاله با انتخاب نمونه هایی از صنایع ادبی به کاررفته در عنوان ها، با نگاه انتقادی به ارزش گذاری آنها می پردازیم تا از این رهگذر به لایه های بلاغی پنهان در برخی عناوین پی ببریم. همچنین به آسیب های ناشی از توجه صرف به کاربرد بلاغت در عنوان بدون توجه به جنبه های دلالت و ارتباط عنوان با متن، اشاره می کنیم و این که بلاغت را در خدمت عنوان قرارگرفته است و یا عنوان در خدمت بلاغت بوده است؛ از نظر به کارگیری جنبه های بلاغی در عنوان به ارتباط نوع متن و گونه بلاغت به کار رفته در عنوان و الگو های بلاغی پربسامد در نامگذاری هر یک از این آثار پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: بلاغت، عنوان بلاغی، نامگذاری، زیبایی شناسی عنوان، آسیب شناسی عناوین
  • ربابه رمضانی*، رضا ناظمیان صفحات 123-137

    استعاره ی مفهومی و تصویرسازی در شعر غاده السمان بر اساس نظریه لیکاف و جانسون چکیده: زبان شناسان شناختی برداشت تازه ای از استعاره را ارایه کرده اند که با مفهوم سنتی آن متفاوت است. این برداشت از استعاره را نخستین بار، لیکاف و جانسون معرفی کردند. در این برداشت تازه، استعاره دیگر واحدی برحسب مشابهت با واحدی دیگر جایگزین نمی‏شود بلکه، نوعی ساخت اسنادی است و قبلا بر اساس تجربه حسی در ذهن ثبت شده است. برای مثال، استعاره زبانی «عاشق، کوله باری از رنج بر دوش دارد» بازنمود یک استعاره مفهومی ثبت شده در ذهن مان است که: «عشق، سفر است». استعاره های مفهومی به سه دسته: جهتی، هستی شناختی، ساختاری تقسیم می شوند. این مقاله بر آن است تا استعاره مفهومی را تشریح کرده و چگونگی ورود آن به زبان شعر نو را بر اساس نمونه های متعددی تحلیل کند و آنگاه به تحلیل و تطبیق استعاره های مفهومی در نمونه هایی از اشعار خانم غاده السمان شاعر پرآوازه سوری بپردازد. در این میان، ارزش تصویری اشعار غاده السمان و هنجارگریزی در شعر وی نیز به روش توصیفی تحلیلی بررسی می شود. مهم ترین دستاورد این مقاله را می توان اثبات حضور پررنگ استعاره های مفهومی در شعر غاده السمان و تحلیل تصویرشناسانه این اشعار و تاثیر محیط زیست عربی شاعر، بر شعر وی دانست و این که صحرا به عنوان تصویر مرکزی و محوری شعر وی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، تصویر سازی، هنجار گریزی، غاده السمان، لیکاف جانسون
  • معصومه صادقی* صفحات 139-150

    ادبیات در طی قرون جایگاهی برای پردازش خیال شاعرانه و عواطف آمیخته با طبیعت و اشیاء بوده که نیل به این امر نیازمند ابزارهای بلاغی شبیه آفرین همچون جان بخشی یا تشخیص بوده است. در این نوع ادبی شاعر از رهگذر نیروی تخیل به پدیده های طبیعی و اشیاء می نگرد. در میان شاعران ادب فارسی هاتفی خبوشانی، مثنوی سرای قرن نهم هجری با به کارگیری تشخیص به تصویرسازی در کلام خود پرداخته است. او در کاربرد تشخیص از تکنیک دگرسازی و استحاله معنایی بهره برده و با این روش درک درون گرایانه خود از مفاهیم و معانی را محسوس تر در اختیار مخاطبش قرار داده است. در این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی منظومه «شیرین و خسرو» هاتفی از منظر تکنیک های دگرسازی معنایی در کاربرد تشخیص، بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در اشعار هاتفی سه نوع دگرسازی و استحاله معنایی: توصیفی- تشبیهی، تقلیدی- تکراری و تعبیری- تفسیری به کار رفته است که در این میان دگرسازی های تقلیدی- تکراری، سطح وسیع تری از تشخیص های موجود در این منظومه را پوشش داده و زیبایی ادبی ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: هاتفی خبوشانی، شیرین و خسرو، صور خیال، تشخیص، دگرسازی معنایی
  • عسگر صلاحی*، ندا نبی زاده اردبیلی صفحات 151-162

    یکی از مباحث ادبی که ظهور و رشد علوم جدید مسیر بررسی آن را دگرگون ساخت، استعاره بود. این عنصر ادبی که سالیان متمادی به عنوان ابزاری صرفا تزیینی و متعلق به زبان شاعرانه تلقی می شد، با ظهور زبان شناسی شناختی اساس تفکر و وسیله درک مفاهیم انتزاعی معرفی شد. با این توضیح که ذهن بشر، مفاهیم غیرمادی را در قالب امور محسوس و با بهره گیری از استعاره درک می کند و چون ذهن، امور فرامادی را در قالب مادیات مورد تجربه خود بازآفرینی می کند، از این رو استعاره های کاربردی افراد به آشکارسازی شالوده های ذهنی آن ها کمک می کند. بر اساس این گفته ها، کوشیده ایم مفهوم سازی صفات را در آثار کودکانه بررسی کنیم تا فضای ذهنی غالب در تولید آن ها را نشان دهیم. پس اشعار شاهد را انتخاب و با روشی تحلیلی و توصیفی کلان استعاره هایی که در مفهوم سازی صفات این اشعار دخیلند بررسی کرده ایم. نتایج نشان می دهد شاعر در مفهوم-سازی صفات به 3 کلان استعاره: درک ما از پدیده ها، دارای مزه است؛ دل امری موجود است و محبت آتش است، نظر داشته است. از میان انواع استعاره مفهومی، تنها استعاره هستی شناختی مد نظر شاعر بوده و در انتخاب حوزه مبدا اغلب از ملموسات دو حوزه لامسه و چشایی در مفهوم سازی های خود بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، جعفر ابراهیمی، صفات، کلان استعاره، شعر
  • عبدالمطلب عبدالله* صفحات 163-178

    نماد گرایی یکی از روش های بیان دیدگاه های شاعران عصر پهلوی در اعتراض به فضای استبداد و اختناق است. شعر و ادب فارسی در عصر مشروطه توانست ضمن بهره گیری از فضای بدست آمده با مسایل سیاسی و اجتماعی پیوند پیدا کند و در قالب شعر مسایل را بیان نماید اما این فضا دوام چندانی نداشت و با عصر پهلوی و شروع دوران استبداد، شعر و ادب فارسی برای بیان دیدگاه سیاسی ، اجتماعی و اعتراضی خود به نمادگرایی روی آورد. اگرچه شعر و ادبیات همیشه با نمادگرایی همراه بوده اما در این دوران شاعرانی چون نیما ، شاملو ، ابتهاج ، اخوان ثالث و... هرچند خود شخصیتی سیاسی نداشتند با این حال توانستند در قالب شعر نو با بهره گیری از نمادهایی چون «تاریکی، سیاهی، سرما و زمستان و...» واقعیت های عصر خویش را بیان کنند. بن مایه های این نوع شعر، نشات گرفته از مسایلی است که ارتباط مستقیمی با سیاست دارند، اما خود شعر،ارتباط چندانی با سیاست ندارد. این شعر، نقد و اعتراض به وضع موجود پیش از انقلاب اسلامی است و برای تغییر اوضاع و احوال سیاسی اجتماعی می کوشد ومردم را برای مقابله با حکومت پهلوی تهییج می نماید. شعری معترض است که آن دوره را به شدت نا مساعد می داند وآینده در آن مفهوم ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: شعرنو، شعر سیاسی، نمادگرایی، پهلوی، انقلاب اسلامی
  • زهرا کریم زاده*، فخری صائبی خوشنویس صفحات 179-192

    با توجه به تعدد گروه های عربی در دانشگاه های ایران، معدود بودن کتب بلاغی رایج در حوزه و دانشگاه و گستردگی تدریس برخی از این کتاب ها علی رغم کاستی هایشان، ، یافتن منابع معتبر جدید و حتی الامکان شیعی، ضروری به نظر می رسد. در این راستا پژوهش حاضر به معرفی و بررسی کتاب بلاغی «البرهان فی وجوه البیان» اثر اسحاق بن وهب کاتب پرداخته و تا حدودی آن را با کتب بلاغی معاصر خودش و کتب رایج کنونی، بویژه کتاب "جواهر البلاغه" سید احمد هاشمی مقایسه می کند و ارزش این کتاب شیعی مهجور را یادآوری می نماید. در مورد اثر مذکور پژوهش چندانی انجام نشده است. این تحقیق با استفاده از منابع کتابخانه ای، به روش تطبیقی انجام گرفته است و به ذکر مزایای این کتاب، روش منحصر به فرد مولف و برخی کاستی های آن پرداخته است. 

    کلیدواژگان: علوم بلاغی، اسحاق بن وهب کاتب، البرهان فی وجوه البیان، سید احمد هاشمی، جواهر البلاغه فی المعانی و البیان و البدیع
  • غلامرضا کریمی فرد* صفحات 193-210

    ملمع دراصطلاح ادب، ازفنون و ابداعات شعر فارسی وعبارت از این است که شاعر شعر خود را بطورتلفیقی، به دو زبان (ملمع دراصطلاح ادب، از فنون و ابداعات شعر فارسی وعبارت از این است که شاعر شعر خود را بطورتلفیقی، به دو زبان (غالبا فارسی وعربی) بسراید. نخستین شعرملمع را ابوالحسن شهید بن حسین بلخی حکیم وشاعرمعاصر با رودکی (متوفای 329)سروده است. در دوره های بعد مولوی، سعدی، حافظ، خواجوی کرمانی وفخرالدین عراقی از کسانی هستند که دستی در شعر ملمع داشته اند. ما درپژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی انجام می شود، درپی پاسخ به این پرسش هستیم که: صور بلاغی درملمعات حافظ درچه سطحی از ارزش بلاغی است ؟ دراین پژوهش، پس از بررسی شعرهای عربی حافظ، مشخص شد که عناصربلاغی آنها، درعین حال که قابل مقایسه با شاعران نکته پرداز عرب نیست، خالی ازظرافت ها ودقایق رندانه زبانی هم نیست. ریختن الفاظ عربی درقالب ساختار ذهنی و زبانی فارسی درکنار آرایه های متعدد ادبی، عربیات حافظ را در ترازوی بلاغت سنگین می کند تا آنجا که می توان پاره ای از شعرهای عربی او را مانند شعر فارسیش زبانزد و درمواقع مختلف استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آرایه های بلاغی، تحلیل، حافظ، شعرملمع
|
  • Tahereh Ishany * Pages 11-28

    Hafez, among the poets of his time, has paid attention to the Imad Faqih’s ghazal and has tried to compose some ghazals in a same weight and rhyme with almost the same themes. Although these ghazals are supposedly like Emad's ghazals, they have a different atmosphere, freshness and beauty. The hypothesis of the present study is that one of the differences between Hafez and Imad's ghazals lies in the way of dis-normative application, because dis-normality is one of the aesthetic categories that have a significant effect on defamiliarization and foregrouding in poetry. Therefore, in this essay, we will use the descriptive-analytic and statistical method, using the Lich's dis-normative pattern, to answer the question of which Hafez poetry has characteristics for using of various types of dis-normality that causes the privilege and superiority of his poetry toward the poet of the same age has been Imad Faqih? The results of this research indicate that the uperiority of Hafez's poetry toward Ghazal Imad Faqih is in the use of more dis-normalization in general and semantic, lexical and syntactic dis-normality in particular. Hafez has made his poetry more prominent by creating artistic imagination, literary compositions, and getting out of the dominant arrangement of language. This is one of the factors that contributed to the privilege and superiority of his poetry toward the poet of his time, Imad Faqih.

    Keywords: Hafez, Imad, Lich, Dis-normalization
  • Ali Tasnimi *, Yahya Talebian, Maryam Ghaffari Jahed, Ahmadreza Biabani Tooneh Pages 29-43

    The Rhetorical system is one of the most prominent literary system in which one can see how the literary creation process works. The simile industry as one of the most important means of the portrait is the central core of poetic imagination. Among the elements of this verbal adornment, the Similarity factor is the activation of the reader's mind and participation in the creation of the arts, an incredible likeness and innovation in it, to a large extent, returns to a Similarity form. The present study seeks to analyze the similarities used in Vis and Rāmin Fakhreddin Asad Gurgani and Khosrow and Shirin Ganjavi, from the views of Christine Brock-Rose and André Gutli, in the style of the two Poems, the different application of the pictograms in them, and The relationship between the face-to-face ratio and the frequency of the use of tangible and pertinent elements in their similes is measured and evaluated. The method used in the descriptive-analytic research is based on the inductive reasoning that is carried out through sampling.The similes have more dynamism and become out of order and stability. Similarly, in both Poems, the frequency of visual simulations is greater than functional simulations. On the other hand, the fictional motif of the military is more than the story of Fakhr-Aldin Asa’d, and on the contrary, the poetry of Vis and Rāmin Poem is more imaginative. Most aspects of similarity are necessary in both stories as to what is meant, to be expected and to the way.

    Keywords: Similary, Vis, Rāmin, Khosrow, Shirin, Goatly, Brooke-Rose
  • Fatemeh Khodarahmi * Pages 45-58

    Adaptation of the "Kelileh and Demneh" and "Marzban-nameh" allegories for children Based on communicational theory: Children require their own literature, and it is imperative that any work that is unique to children will greatly meet the needs of this group. In recent decades, the preservation and transfer of national literary identity to children has attracted the attention of countless authors and adapters to ancient and new literary texts for children. Works like "Kelileh and Demneh " and "Marzban-nameh" are suitable for being allegorical for this work. In this research, it has been tried to study the appropriateness of the analogies of these two books for children based on the theory of communicational in a descriptive-analytical way. Allegories are based on tripods: environment and ecologies, Skein and motivation are important. Findings show that based on the three principles, a more appropriate relationship can be established between the allegorical texts and the children and adolescent audience.

    Keywords: allegory, Marzban-nameh, Kelileh, Demneh, children, Theory of Communicational
  • Saba Jalili Jashn Adadi *, Seyyed Mahdi Rahimi Pages 59-77

    Essential sentences are one of the important topics in Rhetorical figures are divided into demand and non-demanding. non-declarative sentences include propositions of command and prohibition, question, wish, and prayer. According to the threefold principle; Appropriate to the audience and his position and the purpose of the author, sometimes non-declarative sentences deviate from their grammatical appearance and the meaning of their meaningrhetorical function- becomes striking. By examining the cognitive meaning of these propositions, hidden layers of language can be discovered. Because conversation is the key to communication, in this research, inventive sentences are analyzed in the dialogues and storytelling of Musa in Rumi's Masnavi. Rumi makes great use of the persuasive and mpathetic functions of language to achieve its goalpersuasion and motivation of the audience - through rhetoric and pulpit. Most examples of this persuasion are evidenced in command and call and question sentences.

    Keywords: Exclamative Sentences, Meaning, Rhetorical Function, Rumi s Masnavi, the story of Moses
  • Zahra Jamshidi *, Seyed Mohamad Arta Pages 79-96
    One of the main features of Hafiz's poetry is his rhetoric. He achieved this by applying various literary techniques. One of the safeguards used to enhance the rhetoric of his poems is the use of understatement, which has so far remained hidden from scholars. Understatement is a rhetorical and literary tool that is the point of exaggeration, and the point is to make someone or something weaker, inferior or inferior to themselves or to express them. In the present study, first, based on the viewpoints of the scholars, a complete definition of the understatement is presented, then the conceptualization methods of the understatement are reduced and its aims in Hafez's poems are analyzed through the study of libraries. The research results show that Hafiz, by relying on the extent of his rhetorical and linguistic knowledge, uses words such as few or lesser, I, m fear, perhaps, maybe, better, a little, and able to create the understatement of inferiority in his own words. His poetry has also semantic and aesthetic functions, among which semantic functions can be modesty, moderation, objection with caution, respect, exhortation and admonition, and aesthetic functions to verbal proportions.
    Keywords: rhetoric, Subtraction, Semantic Functions, Aesthetics, Hafez
  • Mohmmad Nabi Keirabadi, Abolgasem Rahimi *, Abbas Mohammadian, Hassan Delbari Pages 97-122

    For recognizing the position of a text, the title serves as the gate that leads us to the world of text. The relationship between the title (signifier) and text (signified) is a mutual signification; title should be a natural presentation of the text and the latter should have taken form in accordance to the title. However, sometimes it is not the case due to interference of extra-textual factors; therefore, investigating the principles and patterns governing these implications is one of the objectives of this study. This study analyzes the rhetorics used in titling of the ancient Persian prose and poetic works. In choosing a title, factors like subject, time conditions of production of the text, etc. are involved but the application of aesthetic and rhetorical aspects of title is mostly one of the key concerns of authors. Choosing samples from the rhetorics of the titles, we evaluate them based on a critical perspective to make our ways into hidden rhetorical layers of titles. Moreover, the damages resulted from mere attention to the application of rhetorics in the title neglecting the implicative aspects and its relationship with the text are dealt. We seek to make it clear whether the author has taken advantage of the rehtorics to cultivate the title or the other way round. Studying the titles of two works with different themes (mysticism and history), the relationship between the type of rhetorics used in the title, the content of a text, and frequent rhetorical patterns are investigated.

    Keywords: Rhetorics, Rhetorical Title, Titling, Aesthetics of Title, Title Pathology
  • Robabe Ramezani *, Reza Nazemian Pages 123-137

    Cognitive linguists have introduced a new conception of metaphor, which is different from the traditional notion of it. This metaphor was first introduced by Lakoff and Johnson. In this new conception, the other metaphor of one unit is not replaced in the same way as another, but rather a documentary formulation, and has already been documented based on the sensory experience. For example, the linguistic metaphor "loves a lot of suffering" is the representation of a conceptual metaphor recorded in our minds: "Love is a journey." Conceptual metaphors are divided into three categories: directional, ontological, structural. This article is intended to explain the conceptual metaphor and analyze how it enters into the language of new poetry based on numerous examples, and then analyzes and adapts conceptual metaphors in samples of the poems of Mrs. Ghadat al-Samman, the great Syrian poet It deals. In the meanwhile, the visual value of the poems of al-Sammān and Normality in his poetry is also examined by descriptive-analytic method. The most important achievement of this article is to prove the presence of the meaningful metaphors in Ghadat al-Samman's poetry and the illustrative analysis of these poems and the influence of the poet's Arabic environment on his poetry and that the desert is considered as the central image of his poetry It will be.

    Keywords: Conceptual metaphor, Illustration, Norm of escape, Ghadat al-Samsan, Lakaf Johnson
  • Masoumeh Sadeghi * Pages 139-150

    Literature has offered the best situation to process poetic imagination and emotions mingled with objects and nature within centuries,. For this purpose, rhetoric devices like simile and personification have been required. In this style, the poet considers object and natural phenomena from the power of imagination. One of the Masnavi composers, Hatefi Khabushani, has applied personification to illustrate his speech. He has used changes of meaning and used the extrovert perception to convey the meanings and implications more significantly. The present research has used the analytical descriptive method to scrutinize the epopee of Shirin and Khosrow by the technique of changing the meaning through personification. The research findings indicate that Hatefi has practiced descriptive-simile, imitative-repetitive and the interpretive types of changing the meanings and adulteration in his poems. The changing of meaning in imitative- repetitive has vastly covered the personifications in this epopee and has given a literal magnificence to it. 

    Keywords: Hatefi Khabushani, Shirin, Khosrow, imagination, personification, Changes of meaning
  • Asgar Salahi *, Neda Nabizade Pages 151-162

    One of the literary debates that the emergence of new sciences has transformed the course of study is metaphor. This literary element, which for many years was considered a purely decorative tool of poetic language, was introduced with the advent of cognitive linguistics as a basis for thinking and a means of understanding abstract concepts. Given the role of metaphor in revealing the mental underpinnings, we have attempted to examine the function of metaphor in conceptualizing traits in children's works. Therefore, we selected the control poems and analyzed the metaphors involved in the conceptualization of its attributes in an analytical and descriptive way. The results show that the poet has three metaphors in conceptualizing traits: our understanding of phenomena is tasteful; there is something heartfelt and love is fire. Of the types of conceptual metaphors, the only ontological metaphor is his, and he has often used tangible and palate conceptions in his conceptualizations in the choice of origin.

    Keywords: conceptual metaphor, Ja'far Ebrahimi, Adjectives, Macro Metaphor, poet
  • Abdolmotaleb Abdollah * Pages 163-178

    Symbolism is one of the ways of expressing the views of Pahlavi poets in protesting the atmosphere of tyranny and repression. Persian poetry and poetry during the Constitutional Revolution managed to link the political and social issues with the political and social issues, but it did not last a long time in the form of poetry, but with the Pahlavi era and the beginning of the era of tyranny, poetry and Persian literature for The expression of the political, social, and protest views turned to symbolism. Although poetry and literature have always been symbolic, but in this period poets such as Nima, Shamloo, Ebtehaj, Akhavan-Saleh and ... although they did not have a political personality themselves, however, were able to use it in the form of new poetry using symbols such as darkness, blackness , Cold and winter, and ... »express the realities of their time. The poems of this kind of poetry originate from issues that are directly related to politics, but poetry itself has little to do with politics. This poem criticizes and protests the status quo before the Islamic Revolution, and tries to change the political situation of the people and encourages the people to confront the Pahlavi regime. A protester is one who considers the course to be extremely unfavorable, and the future in that particular sense has it.

    Keywords: poetry, Political Poetry, symbolism, Pahlavi, Islamic Revolution
  • Zahra Karimzadeh *, Fakhri Saebikhoshnevis Pages 179-192

    Given the multiplicity of Arab groups in Iran's universities, the limited number of rhetorical books in seminaries and universities, and the extent of teaching some of these books despite their shortcomings, it is necessary to find new and, as yet, Shiite religious sources. In this regard, the present study aims at introducing and reviewing the book 'Al-Burhan fi wojoh al-Bayan' by Isaac bin Wahab –e- Kateb and comparing it with his contemporary books and current books, especially the book 'Jawaher al Balaghah' by Sayyed Ahmad Hashemi, and reminds the value of this Shiite book. There is not much research about this book. This research has been done using comparative method and using library resources, and mentioned the advantages of this book, the unique method of the author and some of its shortcomings. 

    Keywords: Rhetoric Science, Isaac Bin Wahab –e- Kateb, Al-Burhan fi Wojoh al-Bayan, Sayyed Ahmad Hashemi, Jawaher al-Balagha fi Al-Ma'ani, Al-Bayan, Al-Badi'i
  • GHOLAMREZA KARIMIFARD * Pages 193-210

    Bilingual poetry (Molamma’) in the literature, it is one of the techniques and innovations of Persian poetry. And it means that the poet will make his poetry in two languages (often Persian and Arabic) The first Bilingual poetry was written by Abu Al-Hasan Shahid ibn Husain Balkhi the sage and poet of Contemporary with Rudaki (d. 329). In the following periods, we can mention Molavi, Sa'di, Hafez, Khajoy Kermani and Fakhr al-Din al-Iraqi. In this Research that Done an analytical- descriptive method, we are looking for answer that question: What is the level of rhetorical images of Hafiz's bilingual poetry? In this study, we conclude that: The rhetorical images in Hafez's bilingual poetry have some delicate and valuable aspects. Putting Arabic words in the form of Farsi mental and linguistic structure. and Also, rhetorical devices show the Arabic poetry of Hafez rhetorically valuable. 

    Keywords: Rhetorical device, Analyzing, Hafez, Bilingual poetry (Molamma’)