فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کاظم رجب زاده چناری، حسن حاجی تبار فیروزجائی*، مهدی اسماعیلی صفحات 13-45
    هدف و زمینه

    یکی از چالش های اصلی در بحث ورود مجرم به چرخه عدالت کیفری، تکرار جرم است. از این جهت، شناخت عوامل موثر در وقوع جرایم ثانویه و پیشگیری از آن ضروری است. یکی از نهادهای دخیل در پیشگیری از جرایم ثانویه، نهاد پلیس اجتماع محور است که در این نوشتار به مسئله پیشگیری از جرایم ثانویه در پرتو برنامه های پلیس اجتماع محور پرداخته شده است.

    روش تحقیق:

     اطلاعات مورد نیاز به صورت تلفیقی از طریق دو روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه از پنجاه نفر از مجرمین ثانویه به صورت موردی در شهرستان بابل) جمع آوری گردید و در تجزیه و تحلیل داده ها از روش  تکنیک ساختار یافته و از رهیافت هدفمند استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     علت اصلی ارتکاب جرایم ثانویه به وجود وضعیت سابق برای ارتکاب اولیه جرم و عدم پذیرش آنان توسط جامعه به دلیل برچسب موجود، مقایسه قبح رفتار ارتکابی خود با مجرمین یقه سفید و از بین رفتن قبح آن، تشکیل خرده فرهنگ منحرفانه و مجرمانه و عادی شدن که باعث تقویت خودانگاره منفی و تبدیل مجرم اولیه به ثانویه می گردد که وجود پلیس اجتماع محور در نظام عدالت کیفری ایران با اجرای برنامه های خود در قالب طرح های مکنا، رعد، فاتح، نصرت و ظفر می تواند نقش موثری را در پیشگیری از بروز خود انگاره منفی از طریق حذف برچسب زنی و باز اجتماعی شدن مجرمین اولیه در جرایم کم اهمیت ایفا نماید؛ گرچه پلیس در اجرای موفقیت آمیز این طرح ها با مشکلاتی و کاستی هایی از قبیل تامین بودجه کافی و تاسیس کارگاه برای اشتغال مجرمین اولیه مواجه است.

    کلیدواژگان: جرم ثانویه، پیشگیری، پلیس اجتماع محور، تعامل گرایی
  • داود ابراهیم پور*، اصحاب حبیب زاده، زینب خاله اوغلی چرندابی صفحات 47-70
    زمینه و هدف

    با نگاهی به روند رو به تزاید محیط های حاشیه نشینی در مادر شهر تبریز می توان دریافت که به برقراری امنیت در ساختار شهری و برخوردار کردن شهروندان از احساس امنیت در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و محیطی یکی از دغدغه های مهم  متولیان امور شهری است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی و تبیین عوامل اجتماعی مرتبط با احساس امنیت اجتماعی در میان حاشیه نشینان و غیرحاشیه نشینان شهر تبریز انجام شده است.

    روش

    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی حاشیه نشینان و غیرحاشیه نشینان 15 سال به بالای شهر تبریز بود، نمونه با حجم 384 نفر برای هر گروه در مجموع 768 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب. و به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که میزان احساس امنیت اجتماعی حاشیه نشینان و غیرحاشیه نشیان متفاوت است. بین متغیرهای سرمایه فرهنگی، رسانه های جمعی با متغیر احساس امنیت اجتماعی حاشیه نشینان رابطه معنی داری وجود دارد احساس امنیت اجتماعی بر اساس تاهل و تحصیلات حاشیه نشیان متفاوت است. بین متغیرهای سرمایه اجتماعی، دینداری، سن با متغیر احساس امنیت اجتماعی حاشیه نشینان رابطه معنی داری وجود ندارد. احساس امنیت اجتماعی بر اساس جنسیت و شغل حاشیه نشینان متفاوت نیست.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که، بین متغیرهای سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، دینداری با متغیر احساس امنیت اجتماعی غیر حاشیه نشینان رابطه معنی داری وجود دارد. احساس امنیت اجتماعی بر اساس جنسیت و شغل غیرحاشیه نشینان متفاوت است. بین متغیرهای رسانه های جمعی، سن با متغیر احساس امنیت اجتماعی غیر حاشیه نشیان رابطه معنی داری وجود ندارد. احساس امنیت اجتماعی بر اساس تاهل و تحصیلات غیرحاشیه نشینان متفاوت نیست.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، رسانه های جمعی، دینداری، حاشیه نشینان، غیر حاشیه نشینان
  • ابراهیم قربانی*، حمید پناهی، اکرم عاملی، صمد شکوهی راد صفحات 71-95
    زمینه و هدف

    امروزه فضای مجازی ضمن برخورداری از مزایا و امکانات گسترده، مسایل و مشکلاتی را در حوزه نظم و امنیت اجتماعی از جوانب مختلف به همراه آورده است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی ارتقا امنیت اجتماعی کاربران فضای مجازی در برابر تهدیدات ناشی از اعتیاد و ارتکاب جرایم مواد مخدر به انجام رسید.

    روش تحقیق:

     تحقیق حاضر ترکیبی و از نوع تحقیقات اکتشافی (آمیخته) بود. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی پژوهش که بر اساس نظریه داده بنیاد صورت گرفت، شامل مطالعات کتابخانه ای و رجوع به اسناد مرتبط و همچنین مصاحبه نیمه ساختار یافته با 8 نفر از خبرگان (روسای ادارات مبارزه با جرایم مجازی پلیس مبارزه با مواد مخدر و فتا ناجا بر اساس اصل اشباع نظری) و در بخش کمی شامل 61 نفر از متهمین مواد مخدر بوده که در بازه زمانی مشخص نسبت به ارتکاب جرایم مربوطه در فضای مجازی توسط پلیس دستگیر شده بودند. برای محاسبه پایایی پرسشنامه بخش کیفی از روش پایایی بین دو کدگذار با نتیجه نهایی (%76) و برای محاسبه پایایی بخش کمی از ضریب آلفای کرونباخ با نتیجه نهایی (88/0) استفاده شد. در تحقیق حاضر به جهت تحلیل داده های کیفی مستخرج از پرسشنامه نیمه ساختار یافته از نرم افزار MAXQDA و برای تحلیل توصیفی و استنباطی داده های حاصل از پرسشنامه از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل محتوای اسناد و مصاحبه ها نشان داد در فرایند ارتقا امنیت اجتماعی کاربران فضای مجازی از منظر اعتیاد و جرایم مواد مخدر بایستی تعداد 3 بعد، 12 مولفه و 50 شاخص (مفهوم) مدنظر باشد.

    نتایج

    علاوه بر ترسیم الگوی نهایی، نتایج کلی نشان داد ترتیب اولویت ابعاد شناسایی شده در ارتقا امنیت اجتماعی کاربران فضای مجازی از منظر اعتیاد و جرایم مواد مخدر به صورت  1- پیشگیری همگانی 2- ارتقا سواد رسانه ای و 3- پیشگیری انتظامی خواهد بود.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، فضای مجازی، اعتیاد، مواد مخدر، جرایم مواد مخدر
  • مجتبی آراسته*، محمدحسین پورحسن زاده، رضا علیزاده صفحات 97-122
    هدف و زمینه

    امنیت یکی از مولفه های اصلی حضورپذیری شهروندان در فضاهای عمومی است. با توجه به اینکه زنان بیشتر در معرض تهدیدات اجتماعی قرار دارند، تامین امنیت فضاهای شهری برای حضورپذیری این قشر، اهمیت بیشتری دارد. هدف این پژوهش مطلوبیت سنجی امنیت فضاهای عمومی شهری منطقه یک شیراز جهت استفاده زنان می باشد.

    روش تحقیق: 

    رویکرد این پژوهش توصیفی-تحلیلی و ابزار مورد استفاده برای پردازش داده ها، تحلیل عاملی در نرم افزار spss است. به منظور گردآوری داده ها در این تحقیق از روش پیمایشی استفاده شده است. شاخص های مورد استناد در پژوهش نیز با مرور اسناد معتبر پژوهشی استخراج شده است. جامعه آماری پژوهش، زنان عابر در دو فضای شهری شاخص در منطقه 1 شهر شیراز است. شیوه نمونه گیری نیز از طریق روش کوکران و روش نمونه گیری سیستماتیک بوده است و در مجموع تعداد نمونه ها به 150 مورد رسیده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش نشان می دهد که امنیت فضاهای عمومی منطقه یک در ابعاد کالبدی، فعالیتی و معنایی، از منظر زنان پایین است؛ درحالیکه در بعد اجتماعی میزان امنیت این فضاها در حد متوسط می باشد. نتایج تحلیل عاملی نیز نشان می دهد که در مجموع می توان از میان 27 شاخص استخراج شده بر روی 5 عامل مهم در ارتقاء حس امنیت زنان تاکید نمود که عبارتند از: ایجاد زمینه و زیرساخت های لازم برای حضور بی دغدغه زنان (با مقدار ویژه 493/2)؛ کیفیت فضای عمومی (با مقدار ویژه 927/1)؛ طراحی محیطی مناسب به منظور جلوگیری از وقوع جرم (با مقدار ویژه 687/1)؛ صمیمت و خودمانی بودن محیط (با مقدار ویژه 437/1) و استقلال زنان برای حضور در فضای عمومی  (با مقدار ویژه 330/1). مجموعه این عوامل بیانگر شرایطی هستند که می توانند بستر و زمینه لازم برای برقراری امنیت زنان در فضاهای عمومی شهر شیراز را فراهم کنند. در مجموع لازم است به منظور ارتقاء حس امنیت زنان در فضاهای شهری شیراز از چند راهبرد کلان همچون طراحی محیطی امنیت محور، افزایش خوانایی فضایی و تامین روشنایی مطلوب فضاهای شهری بهره برد. تحقق پذیری هر کدام از راهبردهای ذکرشده، مستلزم پیاده سازی و اجرای راهکارهای عملیاتی همسو با این راهبردها است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، فضاهای عمومی، حضورپذیری زنان، تحلیل عاملی، شیراز
  • محمدرضا پویافر*، انیس صارمی صفحات 123-150
    زمینه و هدف

    آسیب های اجتماعی، خواسته یا ناخواسته تامین نظم و امنیت را با چالش جدی مواجه ساخته و باتوجه به این که بخش مهمی از آسیب های اجتماعی در دایره مفهوم کجروی فرهنگی می گنجد، نگاه به این حوزه از مسایل اجتماعی برای نظام کنترل اجتماعی رسمی اهمیت بسیار دارد. به علاوه با توجه به روند تغییرات فرهنگی در جامعه ایرانی، متغیر دیگری که با نظم و امنیت پیوند می خورد، مفهوم سبک زندگی و ابعاد آن است. بر همین اساس در این پژوهش، تاثیر شاخص های سبک زندگی بر کجروی فرهنگی که مخل نظم اجتماعی و امنیت عمومی به شمار می رود، بررسی شده است. کلانشهر کرج به عنوان پرتراکم ترین و متنوع ترین کلانشهرهای ایران، به عنوان جامعه مورد مطالعه در این پژوهش انتخاب شد.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش در یک مطالعه مقطعی از طریق پیمایش با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. جمعیت آماری پژوهش شامل شهروندان کلانشهر کرج بوده است. برآورد اندازه نمونه با استفاده از نرم افزار Sample Power انجام شده و در نهایت 288 نمونه برآورد شده که با روش نمونه گیری اتفاقی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده شده و یافته ها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی استخراج شده اند.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد که شاخص کجروی فرهنگی در هر دو بعد ذهنی و عینی در نمونه مورد مطالعه در سطح قابل تاملی قرار داشته است. همچنین یافته ها نشان داد که از میان ابعاد سبک زندگی، مدیریت بدن تاثیر مستقیم و قابل توجه و الگوی مصرف فرهنگی تاثیر مستقیم و نسبتا ضعیف بر کجروی فرهنگی داشته اند. در مقابل، الگوی صحیح گذاران اوقات فراغت تاثیری معکوس و معنادار بر کجروی فرهنگی در افراد نشان داده است.

    نتیجه گیری: 

    دلالت های نظری این یافته ها نشان دهنده رابطه معنادار بین توجه به الگوهای مدرن مدیریت بدن و همچنین مصرف کالاهای فرهنگی مدرن با شاخصهای کجروی فرهنگی بوده است. این رابطه نشان دهنده اهمیت تولید محتوای رسانه ای برای کاهش آسیب های اجتماعی و همچنین ضرورت توجه سیاستگذاران اجتماعی از جمله در پلیس، به راه کارها و روش های ایجابی و جامعه محور برای پیشگیری و کاهش رفتارهای خلاف هنجارهای اخلاقی جامعه (از جمله در حجاب) است.

    کلیدواژگان: کجروی فرهنگی، سبک زندگی، مصرف فرهنگی، اوقات فراغت، مدیریت بدن
  • آرش ثقفی اصل*، لیلا امیدیان کلاشگرانی، سید جواد حبیب زاده کوزه کنانی صفحات 151-190
    هدف و زمینه

    امنیت یکی از نیازهای بنیادین بشر و پیش زمینه یک اجتماع سالم می باشد. در این میان یکی از عواملی که می تواند در دست یابی افراد و گروه های مختلف به منافع عمومی، نظیر امنیت و احساس آن در محیط های شهری موثر باشد عوامل پایداری اجتماعی است. هدف از این پژوهش بررسی نقش پایداری در امنیت محلات شهری و همچنین سنجش عوامل اثرگذار پایداری اجتماعی و امنیت در دو محله جولان (محله سنتی) و حصار (سکونتگاه غیر رسمی) از دیدگاه ساکنین محلات می باشد.

    روش تحقیق:

     در پ‍ژوهش حاضر از روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و از شیوه های مرور متون، منابع و اسناد تصویری در بستر مطالعات کتابخانه ای و همچنین از روش تحقیق موردی و شیوه تحقیق مشاهده در بستر مطالعات میدانی و از ابزار پرسش نامه بهره گرفته شده است. جامعه آماری دو گروه از ساکنین محلات هستند . در این مطالعه از نمونه گیری خوشه ای و کوکران استفاده شده است. همچنین به توجه به اهداف و سوال های تحقیق در این پژوهش جهت محاسبه و تحلیل مقدار بارهای عاملی و ضریب همبستگی بین مولفه ها و شاخص ها از نرم افزارهای SPSS  و LISREL استفاده است.  

    یافته ها و  نتیجه گیری

    یافته های تحقیق حاکی از تاثیر معنادار پایداری اجتماعی - فرهنگی بر امنیت محلات مورد مطالعه می باشد. در این دو محله مولفه پایداری ارتباط مستقیم و علی با مولفه امنیت دارد، به طوری که با افزایش پایداری اجتماعی امنیت نیز در محلات افزایش می یابد. در حقیقت می توان  نتیجه را چنین ذکر کرد که محله پایدارتر برابر است با محله ایمن تر.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، امنیت، محلات شهری، محله جولان، سکونتگاه غیررسمی
  • ساجده کریمی کندزی* صفحات 191-214
    زمینه و هدف

    در روند بازآفرینی شهری باید متغیرهای مختلفی مدنظر قرار گیرد و اثرات مختلف آن ها در این فرایند مورد ارزیابی قرار گیرد که یکی از مهم ترین آن ها بحث امنیت و تثبیت آن می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش امنیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی در بازآفرینی شهری در شهر کاشان می باشد. این پژوهش را می توان یک نوع پژوهش کاربردی - توسعه ای دانست.

    روش تحقیق: 

    روش مطالعه توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش در این تحقیق شامل ساکنان شهر کاشان بر اساس سرشماری سال 1395 بوده و محدوده آماری کل منطقه در بردارنده شهر کاشان می باشد. تعداد جامعه آماری برابر با (364٬482) در نظر گرفته شده اند. تعداد نمونه برابر 384 نفر بر اساس فرمول کوکران تعیین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه 59 سوالی دو بخش امنیت با 4 زیرمجموعه (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی) و باز آفرینی شهری و به ترتیب با تعداد سوالات 40 و 19 سوال، تهیه شده است. روایی پرسشنامه به صورت صوری و محتوایی بوده است و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 83/0 مورد تایید واقع شده است. داده های گردآوری شده بر اساس تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری: 

    نتایج بیانگر آن است که ضریب تاثیر شاخص امنیت اقتصادی بر بازآفرینی شهری برابر با 27/0، ضریب تاثیر شاخص امنیت اجتماعی بر بازآفرینی شهری برابر با 19/0، ضریب تاثیر شاخص امنیت کالبدی بر بازآفرینی شهری برابر با 24/0، و ضریب تاثیر شاخص امنیت فرهنگی بر بازآفرینی شهری برابر با 22/0 می باشد. بر این اساس رابطه بین شاخص اقتصادی بر بازآفرینی شهری برابر با ضریب 27/0 دارای بیشترین تاثیر و تاثیر شاخص اجتماعی بر بازآفرینی شهری برابر با ضریب 19/0 کمترین میزان می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، اقتصاد، فرهنگ، کالبدی، بازآفرینی شهری، شهرکاشان
  • علی جهانی* صفحات 215-242
    هدف و زمینه

    امنیت یکی از مهم ترین جنبه های طراحی بوستان های شهری جهت دست یابی به حداکثر رضایت مندی گردشگران و شهروندان است. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل پیش بینی امنیت بوستان های شهری بر اساس وقوع جرم در آنها و با توجه به امکانات، کیفیت منظر و تسهیلات موجود در بوستان ها با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی است که در نهایت الویت بندی متغیرهای اثرگذار بر سطح امنیت بوستان ها حاصل می باشد.

    روش تحقیق:

     در انجام این پژوهش به منظور پردازش داده ها با ابزار هوشمند شبکه عصبی، از شبکه پرسپترون چند لایه استفاده شد. ابتدا 99 بوستان شهری در تهران و کرج انتخاب گردید و اطلاعات مربوط به متغیرهای منطقه ای (2 متغیر) و فیزیکی-خدماتی (22 متغیر) در کلیه بوستان ها از طریق مطالعه میدانی تهیه گردید. متغیرهای منطقه ای شامل مساحت بوستان ها، تعداد بوستان های منطقه و تراکم جمعیت منطقه و متغیرهای خدماتی شامل انواع مبلمان بوستان، امکانات فرهنگی و مذهبی و متغیرهای کیفیت منظر است. میزان امنیت بازدیدکنندگان بوستان ها بر اساس میانگین تعداد تخلف گزارش شده در هفته تعیین گردید و مدل سازی در نرم افزار 2018 MATLAB  انجام گرفت. مقدار ضریب تبیین مدل (R2) 86/0 در کل داده ها و 84/0 در داده های آزمون شبکه به دست آمد که نشان دهنده کاربرد دقیق شبکه عصبی مصنوعی در مدل سازی امنیت بوستان های شهری می باشد.

    یافته ها و نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از آنالیز حساسیت نشان داد تعداد پایه های روشنایی، تعداد سطوح ورزشی، تعداد منابع آبی و تعداد امکانات فرهنگی و مذهبی به ترتیب بیشترین تاثیر را در امنیت بازدیدکنندگان در بوستان های شهری نشان دادند. بنابراین در مدیریت فضاهای سبز شهری، توجه به ساختار طراحی باید در الویت قرار گرفته تا امنیت محیط تامین گردد.

    کلیدواژگان: امنیت، بوستان های شهری، شبکه عصبی مصنوعی، آنالیز حساسیت
  • منیژه فیروزی*، سید حسن موسوی چلک صفحات 243-279
    هدف و زمینه

    اگرچه خشم یک هیجان به هنجار است، اما خشونت برای دیگران آسیب و تخریب به بار می آورد و به فرد خشونت طلب صدمه وارد می کند. هدف اصلی این پژوهش مطالعه کیفی ماهیت خشونت در خشونت طلب های تکانه ای محکوم به ضرب و شتم بود. روش تحقیق: جامعه پژوهش زندانیان محکوم به ضرب و شتم بودند که به روش نمونه گیری قضاوتی و استراتژی نمونه گیری نظری انتخاب شدند. در نهایت، 32 نفر از زندانیان خشن به قضاوت مسیول زندان که بین 18 تا 30 سال سن داشتند و بین 6 ماه تا 5/2 سال محکوم شده بودند، در این پژوهش شرکت کردند.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی بود و تحلیل داده ها به روش گلیزری انجام شد. داده ها با کدگذاری واقعی که دارای دو مرحله کدگذاری باز و کدگذاری محوری است، تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد آسیب شناسی روان شناختی می تواند آغاز کننده چرخه خشونت- پشیمانی شود .تهییج مفرط تسریع کننده و ادامه بخش چرخه خشونت پشیمانی است. آسیب شناختی روان شناختی اولیه متشکل از عوامل ژنتیکی و بین فردی در دوران کودکی است که خشونت را در اوایل بزرگسالی تسریع می کند. تهییج مفرط به دلیل عوامل متعدد مانند نقص مهارت های فردی، اختلالات شناختی، نقص اخلاقی و تعاملات نامعقول بین فردی به وجود می آید.

    نتیجه گیری: 

    چنانچه از یافته های پژوهش برمی آید عوامل موثر در بروز تهییج پذیری و راه اندازی پارادوکس خشونت چندگانه و پیچیده هستند. بهبود آسیب پذیری روان شناختی پایه به سادگی امکان پذیر نیست زیرا به عوامل مربوط به گذشته مرتبط است. با مدیریت تهییج مفرط از طریق عوامل سبب ساز آن می توان چرخه خشونت- پشیمانی را متوقف کرد.

    کلیدواژگان: خشونت، مجرم، امنیت، پرخاشگری تکانه ای
|
  • Kazem Rajabzadeh, Hasan Hajitabar Firozjaee *, Mehdi Esmalil Pages 13-45
    Aim and Background

    Crime repetition is among the main challenges in discussing the offender s' entry into the cycle of criminal justice. Hence, it is essential to recognize the factors contributing to the occurrence of secondary crimes and its prevention. One of the institutions involved in the secondary crimes prevention is the community-oriented police institution. The present article has dealt with the issue of secondary crime prevention in the light of community-oriented police programs.

    Research Method

    The required incorporated information was collected using two

    methods

    library and field (interviewing fifty secondary offenders on a case-by-case basis in the city of Babol) and the data were analyzed using a structured technique method and a purposeful approach.

    Findings and Conclusion

    The main cause of  committing secondary crimes is the offenders'  former status i.e. committing  primary crime and being rejected and isolated by the society due to variety of reasons: being known as an offender with bad judiciary records, comparing the nastiness of their  own offence with  those of white-collar criminals and not considering it as a nasty action, and  formation of  a deviant and criminal subculture and its being normalized that leads  to strengthening the negative self-image and turning the primary culprit into a secondary one. To that  effect ,the existence of community-oriented police in Iran's  criminal justice system and  implementing its schemes such as  Makna, Ra'ad, Fateh, Nosrat and Zafar may play an effective role in preventing the emergence of negative self-image, and urging the members of society not to blame them for committing primary crime, while  re-socializing primary offenders committed  minor crimes. However, in the successful implementation of these schemes the police face problems and shortcomings such as lack of sufficient funding and establishing workshops for the employment of primary offenders

    Keywords: Secondary crime, prevention, community-oriented police, interaction
  • Davood Ebrahimpoor *, Ashab Habibzade, Zeinab Khalehoghli Charandabi Pages 47-70
    Aim and Background

    Having a glance at the growing trend of unconventional residences around Tabriz metropolis, one may notice that establishing security in the urban structure and providing citizens with security feeling in social, economic, political and environmental dimensions is one of the important concerns of the city officials. The present study was aimed at identifying and expressing the social factors linked with the feeling of social security among those living in unconventional and conventional residences in the city of Tabriz.

    Method

    The research design was descriptive and of correlational type. The statistical population included all individuals aged 15 years and above living in unconventional and conventional residences in Tabriz. The number of people in each sample group was 384. A total of 768 people were selected using multi-stage cluster sampling method, and they filled in the researcher-made questionnaire.

    Findings

    The research findings indicated that, level of social security feeling among those living in unconventional residences differs from that of those living in conventional residences in Tabriz. It also revealed that there is a significant relationship between cultural capital and mass media variables and the variable of social security feeling among those living in unconventional residences. The social security feeling among those living in unconventional residences is in direct relationship with factors such as marital status and education. There is no significant relationship between the variables of social capital, religiosity and age; and the variables of social security feeling among those living in unconventional residences in Tabriz. The social security feeling does not differ based on the gender and occupation of those living in unconventional residences.

    Conclusion

    The results indicated that there is a significant relationship between social capital, cultural capital, and religiosity variables; and the variable of social security feeling among people living in conventional residences. Social security feeling varies depending on the gender and occupation of those living in unconventional residences. There is no significant relationship between mass media and age variables with the variable of social security feeling among those living in conventional residences. Social security feeling does not differ based on marital status and education among those living in conventional residences.

    Keywords: Social security feeling, social capital, Cultural Capital, mass media, religiosity, residents of unconventional residences, residents of conventional residences in Tabriz
  • Ebrahim Ghorbani *, Hamid Panahi, Akram Ameli, Samad Shokouhi Rad Pages 71-95
    Aim and Background

    Nowadays, while providing extensive benefits and facilities, from various aspects, cyberspace has been associated with issues and problems in the field of social order and security. The present study is aimed at providing a model for improving the cyberspace users' societal security against the threats posed by addiction and committing drug crimes.

    Research Method

    The present research was of combined and exploratory (intermingled) type. The study population in the qualitative part of the research, which was based on data theory, included library studies and reference to related documents, and conducting semi-structured interviews with 8 experts (heads of anti-cybercrime  departments of the Anti-Narcotics Police and "FATA police" department  of NAJA based on the principle of theoretical saturation) . The quantitative section included 61 drug suspects who were arrested by the police within a certain period of time for committing the relevant crimes in cyberspace. To calculate the reliability of the questionnaire of the qualitative section, the reliability method between two coders with the final result (76%) was used. To calculate the reliability of the quantitative section, Cronbach's alpha coefficient with the final result (0.88) was used. In the present study, MAXQDA was used to analyze the qualitative data extracted from the semi-structured questionnaire, and SPSS was used for descriptive and inferential analysis of the data obtained from the questionnaire.

    Findings and Conclusion

    The findings of the analysis of the content of documents and interviews indicated that 3 dimensions, 12 components and 50 indicators (concepts) should be taken into account in the process of promoting social security of cyberspace users from the perspective of addiction and drug crimes. In addition to developing the final pattern, the overall results showed that the priority of the identified dimensions in promoting social security of cyberspace users from the perspective of addiction and drug crimes will be:  1- public prevention, 2- media literacy promotion and 3- policing prevention.

    Keywords: Societal Security, Cyberspace, Addiction, Drugs, Drug-related Crimes
  • Mojtaba Arasteh *, MohammadHosein Poorhasanzadeh, Reza Alizadeh Pages 97-122
    Aim and Background

    Security is one of the main components of citizens' presence in public places. Whereas women are more exposed to social threats, ensuring the security of urban spaces is of more importance for the presence of this group in these places. The present study is aimed at assessing the security of public spaces in zone 1 of Shiraz city for women.  

    Research Method

    The present research is of descriptive-analytical type and the tool used for data processing is factor analysis in SPSS. A survey method has been used to collect data in the research. The indicators cited in the research have also been extracted through reviewing valid research documents. The statistical population of the study is pedestrian women in two benchmark urban areas in zone 1 of Shiraz. The sampling was implemented using Cochran method and systematic sampling method, and the total number of samples reached 150 cases.

     Findings and Conclusion

    Results of the present study indicate that the security of public places in zone 1, from the women's perspective in physical, functional and semantic dimensions is low; while in terms of social dimension, the level of security of these places is moderate. The results of factor analysis also indicate that in total, out of 27 indicators extracted, 5 important factors which highly contribute to promoting  women's security feeling  could be emphasized: creating the necessary background and infrastructure for the presence of women without any concerns (with specific value  of 2.493); quality of public place (with a specific value of 1.927); appropriate environmental design to prevent crime (with a specific value of 1.687); intimacy and friendliness  of the environment (with a special value of 1.437) and the independence of women to participate in public space (with a special value of 1.330). Combination of these factors indicates the conditions that may provide the required platform and ground for the security of women in the public places of Shiraz. Altogether, promoting women's security feeling in the urban spaces of Shiraz requires benefitting from several macro strategies such as designing a security-oriented environment, increasing spatial readability and providing the desired lighting of urban places. The feasibility of any of the aforesaid strategies requires the implementation and deployment of operational strategies aligned with these strategies

    Keywords: social security, public spaces, women's attendance, Factor Analysis, Shiraz
  • MohamdReza Poyafar *, Anis Saremi Pages 123-150
    Aim and Background

    Social harms, whether willingly or unwillingly, have made order and security face severe challenges; and whereas an important part of social harms falls within the concept of cultural perversion, looking into social issues is of high importance to the formal social control system. In addition, given the trend of cultural change in the Iranian society, the concept of lifestyle and its dimensions is another variable that is associated with order and security. Accordingly, the present study has investigated the impact of lifestyle indicators on cultural perversion that disrupts social order and public security. Karaj as the most densely populated and diverse metropolis in Iran was selected as the study population in this research.

    Research Method

    The present cross-sectional study was conducted through survey and using questionnaire as a tool. The statistical population of the study included citizens of Karaj metropolis. The sample size was estimated using "Sample Power" and finally 288 samples were selected using random sampling method. Survey and questionnaire were the tools used to collect information, and the findings were extracted using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The research findings indicated that the cultural perversion indicator in both subjective and objective dimensions was at a considerable level in the studied sample. Findings also showed that among the dimensions of lifestyle, body management had a direct and significant impact on cultural perversion, while cultural consumption pattern had a direct and relatively weak impact on it. In contrast, the proper pattern of spending leisure time has had a significant inverse impact on cultural perversion among individuals.

    Conclusion

    The theoretical implications of these findings indicate there is a significant relationship between paying attention to modern patterns of body management and the consumption of modern cultural goods and indicators of cultural perversion. This relationship indicates the importance of producing media content to mitigate social harms, and suggests that it is essential for social policymakers, including the police, to pay attention to positive and community-oriented strategies and methods to prevent and reduce rate of behaviors that violate the society's moral norms such as "Hijab".

    Keywords: Cultural perversion, Lifestyle, cultural consumption, Leisure, body management
  • Arash Saghafi Asl *, Leila Omidiyan Kalashgarani, Seyed Javad Habibzadeh Kouzekonani Pages 151-190
    Aim and Background

    Security is one of the basic needs of human beings and the prerequisite for a healthy society. To that effect, social sustainability factor is one of the factors which could contribute to helping various individuals and groups achieve public interests such as security and security feeling in urban environments. The present study is aimed at investigating the role of sustainability in the security of urban neighborhoods and also to assess the factors effective in social stability and security in the two neighborhoods: "Jolan" (conventional neighborhood) and "Hesar" (informal settlement) from the perspective of neighborhood residents.

    Research Method

    Descriptive-analytical research method and texts reviewing methods, visual documents and references were used in the library's studies. Case study method and observation research method have been used in the platform of field studies, as well as questionnaire were the tools used in the research. The statistical population is two groups of neighborhood residents. In this study, cluster and Cochran sampling methods have been used. In the meantime, given the research objectives and questions, SPSS and LISREL were used to calculate and analyze the value of factor loads and the correlation coefficient between components and indicators.

    Findings and Conclusion

    The research findings reveal the significant impact of socio-cultural sustainability on the security of the studied neighborhoods. In these two neighborhoods, there is direct and causal relationship between sustainability and the security components, so that in coincidence with the enhancement of social sustainability, security level also enhances in the neighborhoods. In fact, it could be argued that a more sustainable neighborhood means a safer neighborhood.

    Keywords: Social Sustainability, Security, Urban Neighborhoods, Jolan neighborhood, informal settlement
  • Sajedeh Karimi * Pages 191-214
    Aim and Background

    In the process of urban regeneration, various variables should be taken into consideration, and their diverse impacts in this process should be evaluated, one of the most important of which is security and its stabilization. The present study is aimed at investigating the role of economic, social, cultural and physical security in urban regeneration in Kashan city.

    Research Method

    The present research could be considered some sort of applied-developmental research. The study is of descriptive-analytical type. The statistical population in this study includes residents of Kashan city based on the 2016 census, and the statistical range of the whole region includes Kashan city. The number of statistical population is 364,482. The sample size based on Cochran's formula was 384. The research tool includes a 59-item questionnaire of two sections of security with 4 sub-categories (economic, social, cultural and physical) and urban regeneration with 40 and 19 questions, respectively. The validity of the questionnaire was form-wise and content-wise, and based on Cronbach's alpha of 0.83 its reliability was confirmed. The collected data were analyzed in "Imus", based on structural equation analysis.

    Findings and Conclusion

    The results indicate that the coefficient of impact of economic security index on urban regeneration is to 0.27, the coefficient of impact of social security index on urban regeneration is 0.19, the coefficient of impact of physical security index on urban regeneration is 0.24, and the coefficient of impact of cultural security index on urban regeneration is 0.22. Accordingly, the impact of economic index on urban regeneration is the highest (0.27), and the impact of social index on urban regeneration is the lowest (0.19).

    Keywords: Security, Economy, Culture, Physical, Urban Reconstruction, Kashan
  • Ali Jahani * Pages 215-242
    Aim and Background

    Security is one of the most important aspects of urban park design for tourists and citizens to achieve utmost satisfaction. The present study aims to provide a model for forecasting the security of urban parks based on the rate of crime occurrence in them; given the facilities, landscape quality and existing facilities in the parks using artificial neural networks that ultimately prioritize variables impacting the level of security in parks.

    Research Method

    In   the implementation of the present study, a multilayer Perceptron network was used to process the data with the neural network intelligent tool. First of all, 99 urban parks in Tehran and Karaj were selected, and information on regional variables (2 variables) and physical-service (22 variables) in all parks were prepared through a field study. Regional variables including area of the park, the number of parks in the region and the population density of the region and service variables including the type of garden furniture, cultural and religious facilities and landscape quality variables were taken into consideration. The level of security of park visitors was determined based on the average number of reported violations per week, and modeling was done in MATLAB 2018. The value of model explanation coefficient (R2) in the whole data was 0.86 and in the network test data was 0.84, which indicates the exact application of artificial neural network in modeling the security of urban parks.

    Findings and Conclusion

    Results of the sensitivity analysis showed that the number of lighting bases, the number of sports levels, the number of water resources and the number of cultural and religious facilities, respectively, left the greatest impact on the safety of visitors in urban parks. Therefore, in the management of urban green spaces, paying attention to the design structure should be a priority to ensure environmental security.

    Keywords: Security, urban parks, Artificial Neural Network, Sensitivity Analysis
  • Manijeh Firoozi *, Seyed Hassan Mousavi Chelek Pages 243-279
    Aim and Background

    Although anger is a normal emotion, violence brings about harm to others and harms the abuser. The main purpose of the present study was to qualitatively study the nature of violence among impulsive violent individuals convicted of beating. 

    Research Method:

    The study population was prisoners convicted of beatings. They were selected by judgmental sampling method and theoretical sampling strategy. Ultimately, 32 violent prisoners, judged by the prison official, aged between 18 and 30 and sentenced to between 6 months and 2.5 years, participated in the study.

    Method

    The present research was of qualitative type and data analysis was performed by Glazer method. Data were analyzed using real coding which has two stages: open coding and axial coding.

    Findings

    The results of data analysis revealed that psychological pathology could initiate violence-remorse cycle. Excessive arousal accelerates and continues violence- remorse cycle. Primary psychological pathology consists of genetic and interpersonal factors in childhood that accelerates violence in early adulthood. Excessive arousal is caused by numerous factors such as impairment of individual skills, cognitive disorders, moral impairment and unreasonable interpersonal interactions.

    Conclusion

    According to the research findings, the factors effective in the emergence of irritability and the launch of the violence paradox are multifold and complex. Improving the underlying psychological vulnerability is not possible easily as it is linked with factors that are related to the past. By managing excessive arousal through its causative agents, violence-remorse cycle could be halted.

    Keywords: Violence, perpetrator, Security, impulsive aggression