فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال چهل و پنجم شماره 1 (پیاپی 116، بهار 1400)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و پنجم شماره 1 (پیاپی 116، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نگار اعظمی*، عاطفه باغبانی طرقبه، جلیل قنبر زاده صفحات 1-11
    مقدمه

    قالب گیری دقیق از ساختارهای دهانی و شبیه سازی لثه می تواند به عنوان یک رکورد برای ساخت کست با تطابق مناسب و به دنبال آن ترمیم های دندانی به کار رود. در این مطالعه ثبت بافت نرم اطراف ایمپلنت در روش های قالب گیری دیجیتال و مرسوم (Conventional) با سیلیکون افزایشی در قوام های متفاوت مقایسه شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از یک دنتی فرم آکریلیک در ناحیه بی دندانی سانترال راست بالا استفاده شد. یک آنالوگ فیکسچرهمسطح استخوان با طول 12 و قطر 1/4 میلی متر در ناحیه بی دندانی و در عمق 3 میلی متری از لبه لثه موازی با محور طولی دندان سانترال مجاور گذاشته شد. دنتی فرم به سه روش دیجیتال (6 بار)، تری اختصاصی با سیلیکون افزایشی متوسط (12 نمونه)، تری پیش ساخته با سیلیکون افزایشی پوتی واش (12 نمونه) و کلا 30 قالب باز (Open tray) تهیه شد. در روش مرسوم قبل از تهیه کست، شش کست با ریختن جینجیوال ماسک (Gingival mask) و شش کست بدون ریختن جینجیوال ماسک تهیه و همگی توسط اسکنر لابراتواری با فرمت STL اسکن شدند. سپس به منظور ارزیابی و مقایسه تغییرات بافت نرم اطراف ایمپلنت در هر یک از روش ها نسبت به مدل مرجع، از نرم افزار Cloud compare و سوپرایمپوزیشن داده ها استفاده شد. تفاوت های هر مدل نسبت به مدل مرجع ثبت و سپس داده ها آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد اختلاف آماری معنی داری بین میانگین داده ها در پنج گروه مورد نظر وجود نداشت. (345/0p =) .

    نتیجه گیری:

    میزان عدم تطابق قالب گیری در هر سه روش مورد بررسی، اختلاف قابل توجهی نداشت.

    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، بافت نرم، اندازه گیری، روش قالب گیری
  • شادی ثقفی خادم، سید مجید میرهاشمی*، معصومه سعیدی رباط صفحات 12-21
    مقدمه
    لیکن پلان یک بیماری اتوایمیون مزمن التهابی نسبتا شایع با اتیولوژی نامشخص است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) آن را به عنوان یک ضایعه پیش سرطانی بالقوه تعریف کرده است. COX-2 یک آنزیم کلیدی برای فرآیند های التهابی و پرولیفراسیون سلولی است. افزایش بیان آن در برخی بیماریهای التهابی مزمن پیش بدخیم و نیوپلاسم های بدخیم دستگاه تنفسی گوارشی فوقانی پیشنهادکننده ی نقش آن در مراحل اولیه کارسینوژنز سر و گردن می باشد و می تواند به پتانسیل آن به عنوان یک فاکتور پروگنوستیک و مارکر رفتار تغییریافته، اشاره نماید. هدف از این مطالعه آنالیز نشانگر COX-2 در پاتوژنز و رفتار بیولوژیک لیکن پلان دهانی و لیکن پلان دهانی همراه با دیسپلازی بود.
    مواد و روش ها
    میزان بروز نشانگر COX-2 در 50 نمونه از آرشیو بخش آسیب شناسی دانشکده دندانپزشکی مشهد، شامل 25 نمونه لیکن پلان دهانی و 25 نمونه لیکن پلان دهانی دارای دیسپلازی به روش ایمونو هیستوشیمی ارزیابی شد. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی از آزمون های آماری Kruskal-Wallis و Chi- Square به منظور مقایسه میزان بروز مارکر COX-2 در گروه های مورد مطالعه استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، بین دو گروه لیکن پلان دهانی و لیکن پلان دهانی همراه با دیسپلازی الگوی رنگ پذیریبا مارکر COX-2 در لایه ی بازال و همبند تفاوت معنی داری نداشت؛ در حالیکه در لایه ی سوپرابازال در گروه لیکن پلان با دیسپلازی به طور معنی داری بیشتر از گروه لیکن پلان دهانی بود. از لحاظ جایگاه، ضایعات لیکن پلان با دیسپلازی، بیشتر در مخاط باکال و ضایعات لیکن پلان دهانی (بدون دیسپلازی) بیشتر در لب دیده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که افزایش بیان COX-2 در ضایعات لیکن پلان دهانی بویژه انواع دارای دیسپلازی دیده می شود. همچنین حضور ضایعه در بعضی از نواحی دهان مانند مخاط باکال، زبان و بوردر زبان با دیسپلازی ارتباط بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: لیکن پلان، COX-2، دیسپلازی، ایمونوهیستوشیمی
  • نیلوفر حلوانی، فائزه فتوحی، جواد مصری، فاطمه زارع بیدکی* صفحات 22-33
    مقدمه
    براکسیسم در کودکان باعث تاثیرات منفی در کیفیت زندگی می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی فراوانی براکسیسم و عوامل همراه با آن در کودکان 3 تا 6 سال شهرستان یزد در سال 1397-1396 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی مقطعی، 270 کودک 3تا 6 ساله به روش نمونه گیری خوشه ای مورد بررسی قرار گرفتند. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه والدین (مشخصات فردی کودک، والدین و بررسی تاریخچه کودک) و فرم ارزیابی کودکان (معاینه عضلات، اکلوژن، مفصل گیجگاهی فکی و dmft) انجام گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، شیوع براکسیسم در کودکان 6-3 ساله مورد مطالعه در شهرستان یزد، 7/46% بود. ارتباط بین براکسیسم در این کودکان با سن آنها معنادار (0001/0p =) و با جنس غیرمعنادار بود. ارتباط بین شغل والدین و شیوع براکسیسم در کودکان معنادار بود. کودکان دارای براکسیسم، به طور معناداری دارای سابقه فامیلی براکسیسم در بین خانواده خود بوده اند. در این تحقیق، ارتباط آماری معناداری بین براکسیسم و صحبت در خواب، ناآرامی در خواب، کج خلقی کودک، بیش فعالی، شکایت از درد ناحیه گیجگاهی، شکایت از درد دندانی بدون علایم پوسیدگی، نوع اکلوژن و محدودیت در باز کردن دهان کودکان یافت شد. 
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه و تاثیر عواملی همچون شغل والدین، اختلالات خواب کودک و کج خلقی در بروز براکسیسم در کودکان، افزایش آگاهی والدین از طریق برنامه های آموزشی به منظور پیشگیری و کاهش شیوع براکسیسم در جامعه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اکلوژن، براکسیسم، کودکان، فراوانی
  • حمید رجعتی، داوود آقاسی زاده، ملیحه نگهبان، داود نودهی* صفحات 34-43
    مقدمه
    موفقیت بالای درمان های ایمپلنت این درمان را به یکی از درمان های رایج در دندانپزشکی تبدیل کرده است. با این حال، افزایش عوارض درمان های ایمپلنت را نیز به دنبال داشته است. یکی از عوارض شایع، مشکلات زیبایی می باشد. به همین دلیل در این مطالعه شاخص های زیبایی (WES, PES) روکش های ایمپلنت در جلسه تحویل بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    جهت تعیین شاخص (Pink Esthetic Score) PES و (White Esthetic Score) WES، در 20 بیماری که روکش تک ایمپلنت قدام فک بالا را در بخش پروتز دانشکده دندانپزشکی مشهد دریافت نموده بودند، عکس های فوتوگرافی تهیه و قالبگیری آلژینات انجام شد. شاخص PES شامل پاپی مزیال، پاپی دیستال، قوس مارژین لثه، سطح مارژین لثه، برجستگی استخوانی ناحیه ریشه، رنگ و Texture بافت نرم بود. شاخص WES شامل فرم دندان، رنگ، Texture سطحی و ترانسلوسنسی بود. به هر شاخص براساس میزان زیبایی نمره ای بین 0 تا 2 تعلق می گرفت. مجموع شاخص WES و PES نمره ای بین 0 تا 20 بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره PES در بیماران 76/1±20/7، میانگین نمره WES در بیماران 04/2±75/6 و میانگین مجموع شاخص PES/WES در بیماران 41/3±95/13 بود. در هر دو شاخص پنج بیمار (25%) نتایج غیرقابل قبول داشتند. در نهایت در مجموع امتیاز PES/WES پنج بیمار (25%) نتایج غیرقابل قبول داشتند.
    نتیجه گیری
    به طور میانگین نتایج شاخص های استاتیک PES و WES در بیماران ما که دارای تک ایمپلنت قدام فک بالا بودند، از نظر کلینیکی قابل قبول بود. اما مواردی هم بودند که نمره مناسبی از لحاظ زیبایی شناختی براساس معیارهای PES/WES کسب نکردند که این موارد لزوم دقت بیشتر دندانپزشکان برای دستیابی به نتایج زیبایی بهتر را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، شاخص PES، شاخص WES
  • جواد سرآبادانی، مهناز فضائلی، کیارش قزوینی، علی لبافچی*، صدیقه کرباسی، ارمغان صالحی، عبدالله جوان صفحات 44-53
    مقدمه

    هدف اصلی این مطالعه بررسی مقایسه ای ارزیابی دانش، عملکرد ونگرش مسیولین فنی و نظارت آنها بر کلینیک های دندانپزشکی مشهد بوده است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، 84 درمانگاه مورد بررسی قرار گرفت. پرسشنامه در اختیار مسیولین فنی جهت تکمیل قرار داده شد. کیفیت استریلیزاسیون توسط اندیکاتور بیولوژیکی شیمیایی و نتیجه پرسشنامه بررسی شد. اندیکاتور بیولوژیکی و شیمیایی درون اتوکلاو قرار داده شدند. در پرسشنامه، روش اینکوبه، تعداد اتوکلاو، روش نظارت بر عملکرد دستگاه، نوع نشانگر، دما و فشار دستگاه، تعداد دفعات روشن بودن دستگاه در طول روز، آگاهی، نگرش و عملکرد مسیول فنی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    از اتوکلاو کلاس B تنها در 59 درصد کلینیک ها استفاده می شد. هفت درصد از کلینیک ها از تست بیولوژیک، 26 درصد از تست شیمیایی و 31 درصد از روش فیزیکی برای ارزیابی عملکرد اتوکلاو استفاده می کردند. آزمایش بیولوژیک در 20 درصد کلینیک ها مثبت بود و شاخص های شیمیایی در 9/11 درصد تغییر رنگ کافی نشان ندادند. نمره دانش، نگرش و عملکرد مسیول فنی دندانپزشک به طور معنی داری بیشتر از مسیول فنی پزشک بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، توصیه می شود مسیولین فنی بخش دندانپزشکی کلینیک های عمومی نیز دندانپزشک باشند. کلینیک های عمومی باید توجه بیشتری به کیفیت استریلیزاسیون و کنترل عفونت داشته باشند. بهبود دانش مسیولین فنی منجر به عملکرد بهتر و در نتیجه افزایش کیفیت استریلیزاسیون و کنترل عفونت می شود.

    کلیدواژگان: کنترل عفونت، استریلیزاسیون، مسئول فنی، کلینیک دندانپزشکی
  • سپیده صفری، رضا زارع محمودآبادی، محسن عارف نژاد، شکوه سادات حامدی، مریم مهرابخانی* صفحات 54-62
    مقدمه

    مقاومت باکتری های بیماریزای دهان نسبت به دهانشویه کلرهگزیدین در حال افزایش است و محققین به دنبال دهانشویه گیاهی جایگزین مناسب برای کلرهگزیدین می باشند. هدف این مطالعه بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره آبی الکلی برگ بارهنگ (Plantago major، سویه بومی خراسان(حاوی نانو ذرات اکسیدروی و بدون آن بر استرپتوکوک موتانس بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت آزمایشگاهی انجام شده است. نمونه ها در دوگروه عصاره آبی الکلی برگ بارهنگ حاوی نانو ذرات اکسیدروی و بدون آن مورد آزمایش قرار گرفتند. برای تعیین MBC از روش Agar diffusion و برای تعیین MIC از روش Broth Dilution استفاده شد. از غلظت ppm 500 نانو ذرات اکسید روی با قطر 4/0 نانومتر به صورت ثابت در تمامی مراحل آزمایش استفاده گردید. در این بررسی از باکتری استرپتوکوکوس موتانس سویه استاندارد ATCC 25175، کنترل مثبت از کلرهگزیدین (2/0 درصد) و کنترل منفی آب مقطر استفاده شد.

    یافته ها

    عصاره آبی الکلی برگ بارهنگ حاوی ذرات نانو اکسیدروی در غلظت mg/ml 56/1، میانگین قطر هاله عدم رشد (1±15)میلی متر را نشان داد. در حالیکه با عصاره آبی الکلی برگ بارهنگ به تنهایی در همان غلظت، میانگین قطر هاله عدم رشد (57/0±67/7) میلی متر مشاهده گردید. آزمون آماری تی تفاوت معنی داری را بین دو گروه مورد مطالعه نشان داد (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه اثر ضدمیکروبی عصاره برگ بارهنگ با و بدون ترکیب با نانو اکسیدروی، بخوبی مشخص شده است. نکته مهم این بررسی، موثر بودن غلظت پایین این گیاه در از بین بردن باکتری استرپتوکوکوس موتانس بود.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، استرپتوکوک موتانس، برگ بارهنگ خراسان، عصاره آبی الکلی، نانو ذرات اکسید روی، کلرهگزیدین
  • سیامک صندوقچیان شتربانی*، عادل اسپوتین، جواد محمودی، امیر دهقان، سعید صدیق اعتقاد صفحات 63-69
    مقدمه

    از آنجا که مطالعات انجام شده نشان دهنده نقش (Heat Shock Protein 70) HSP70 در تولید سایتوکاین های پیش التهابی و ایجاد التهاب می باشد و با توجه به اینکه تاکنون مطالعه ای در این مورد در زمینه دندانپزشکی صورت نگرفته است، لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی اثر HSP70 بر ماکروفاژهای حاصل از بافت پریودنتیت مزمن جنرالیزه در بیماران متوسط تا پیشرفته با افزایش مسیرهای پیام رسانی MAPK (mitogen-activated protein kinase) و  TLR4 (Toll Like Receptor 4)صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که بر اساس مطالعه پایلوت انجام گرفت، تعداد 50 نفر از افراد مبتلا به پریودنتیت مزمن جنرالیزه متوسط تا شدید. بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. نمونه های بافتی از بیماران در حین جراحی کاهش عمق پاکت (برای گروه آزمون) و جراحی افزایش طول تاج (برای گروه کنترل) بدست آمد. از نمونه های بافتی سلولهای التهابی ماکروفاژ استخراج شده و سلولها بوسیله HSP70 به صورت تایمر تحریک شدند و سپس میزان TLR4 در سلولهای ماکروفاژ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه با استفاده از روش های آمار توصیفی گزارش شدند. جهت مقایسه میزان بیان TLR4 در مسیرهای NF-KB, MAPK (Nuclear factor kappa B) در ساعات مختلف از آزمون اندازه گیری تکراری استفاده گردید. همچنین جهت مقایسه این میزان بین دو مسیر و در ساعات مختلف از آنالیز کواریانس ANOVA استفاده شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش 17 انجام شد و سطح معنی دار 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که ارتباط معنی داری بین TLR4 و HSP70 (001/0>p) وجود داشت. در بافت مبتلا به پریودنتیت مزمن نیز ارتباط معنی داری بین بافت مبتلا و TLR4وجود داشت (0001/0>p). همچنین در این مطالعه مشخص شد که میزان TLR4 و MAPK و NF-KB در حضور HSP70 بیشتر می شود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که TLR4 در برابر HSP70 در پریودنتیت افزایش بیان دارد که این افزایش بیان با تحریک پذیری مسیرهای MAPK و NF-KB می تواند بیشتر شود.

    کلیدواژگان: پروتئین های شوک حرارتی 70، رسپتور TLR4، پریودونتیت
  • زهرا طیرانی نجاران، حسین کمالی، فرزین هادیزاده، فرناز احمدی، سحر شهیدی، الهام خداوردی * صفحات 70-82
    مقدمه

    سلولهای بنیادی پالپ دندان، ازدسته سلولهای چند توان با قدرت تمایز به انواع سلولها از جمله استیوسیت ها، کندروسیت ها و آدیپوسیت ها می باشند. این سلولها تا حدی در مطالعات پره کلینیکی مربوط به مهندسی بافت مطالعه شده اند. ایمپلنت در جا تشکیل شونده حاوی دگزامتازون، قابلیت آزادسازی داروی به دام افتاده در بسترش را در محیط آبی، به صورت آهسته و طی مدت زمان طولانی از چند روز تا چند هفته دارد. هدف اصلی این مطالعه بررسی قابلیت و توانایی سلولهای پالپ دندان در حضور ایمپلنت درجا تشکیل شونده دگزامتازون به بافت استخوانی به عنوان یک منبع سلولهای مزانشیمال دندانی بود.

    مواد و روش ها

    سلولهای بنیادی پالپ دندان از دندان مولار سوم استخراج شدند. برای بررسی تمایز به استیوبلاست ها، بتا گلیسرول فسفات، آسکوربیک اسید و ایمپلنت درجا تشکیل شونده دگزامتازون به محیط کشت سلولها اضافه شد و پروسه تمایز توسط رنگ آمیزی Alizarin Red S ،اندازه گیری فعالیت آلکالن فسفاتاز و تکنیک وسترن بلات تایید گردید.

    یافته ها

    نتایج رنگ آمیزی Alizarin Red S، نشان داد که در هر دو گروه، استاندارد حاوی دگزامتازون تنها در محیط کشت و ایمپلنت درجا تشکیل شونده دگزامتازون، مینرالیزه شدن در ماتریکس خارج سلولی تحریک شده و فعالیت آلکالن فسفاتاز در این دو گروه نسبت به گروه کنترل که دگزامتازون نداشت افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه نشان داده شد که ایمپلنت درجا تشکیل شونده دگزامتازون قادر است پروسه تمایز در سلولهای پالپ دندان به استیوبلاست ها را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سلولهای پالپ دندان، ایمپلنت درجا تشکیل شونده دگزامتازون، سلولهای بنیادی مزانشیمال
  • پرستو نامدار، آتنا شیوا*، مهران ارمین، طهورا اعتضادی، رضاعلی محمدپور، علی اجیلیان صفحات 83-92
    مقدمه

    دندان‏های مولر سوم شایع ترین دندان‏هایی هستند که دچار غیبت می گردند. همچنین عدم حضور این دندان، احتمال آنومالی در سایر دندان ها را تا چندین برابر افزایش می دهد. از آنجا که جهت تشخیص و طرح درمان در کنار معاینه بالینی به صورت معمول، از رادیوگرافی پانورامیک استفاده می گردد، هدف از این مطالعه تعیین شیوع غیبت مادرزادی مولر سوم و نیز میزان وقوع سایر آنومالی های همراه با آن در مقایسه با گروه فاقد غیبت مادرزادی مولر سوم به کمک رادیوگرافی پانورامیک بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، اطلاعات 562 رادیوگرافی پانورامیک به طور تصادفی جمع آوری شد. از این میان، درنهایت 538 پانورامیک بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. تصاویر رادیوگرافی پانورامیک بیمارانی که حداقل یک دندان مولر سوم نداشتند، از نظر حضور سایر آنومالی های دندانی مانند فقدان دندان، کمبود دندانی، دندان اضافه، کانین نهفته، دندان لترال میخی شکل، رویش نابجا، میکرودنشیا، انحنای تاج یا ریشه و جابجایی دندانی مورد بررسی قرار گرفتند. شیوع این ناهنجاری ها با یک گروه تصادفی به عنوان گروه شاهد، از میان بیمارانی که دارای هر چهار دندان مولر سوم بودند، مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها: 

    از میان 538 عدد پانورامیک مورد بررسی، به طور کلی 7/13 درصد دارای حداقل یک غیبت مادرزادی مولر سوم، 5/13 درصد نهفتگی کانین، 4/13 درصد لترال میخی شکل، 9/5 درصد فقدان دندانی، 7/2 درصد جابجایی دندانی و 4/1 درصد دندان اضافه بوده اند. به ترتیب میزان فراوانی نهفتگی و فقدان دندانی در گروه غیبت مادرزادی مولر سوم (30 درصد و 5/40 درصد) از گروه کنترل (16 درصد و 7/2 درصد) بیشتر بوده است (001/0>Ρ-value). برای سایر آنومالی های دندانی در میان دو گروه و همچنین بین دو جنس از لحاظ حضور یا عدم حضور مولر سوم تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. علاوه بر این، در این مطالعه مشخص شد، افرادی که دارای حداقل یک غیبت مادرزادی در مولر سوم بودند، احتمال وجود حداقل یک نوع آنومالی دندانی دیگر، از گروه کنترل بالاتر بود (001/0>Ρ-value).

    نتیجه گیری

    از میان انواع آنومالی های دندانی، احتمال وقوع نهفتگی و فقدان دندانی در گروه دارای غیبت مادرزادی مولر سوم از گروه کنترل بیشتر بود. ولی میزان شیوع این پدیده در بین دو جنس با یکدیگر تفاوتی نداشت.

    کلیدواژگان: آژنزی، پانورامیک، مولر سوم، آنومالی دندانی
  • فاطمه نشاط، معصومه شیرزایی*، راضیه قدسی صفحات 93-103
    مقدمه
    امروزه استعمال دخانیات به عنوان یک معضل بهداشتی فراگیر مطرح است و به طور طبیعی آمار افراد در معرض دود سیگار محیطی رو به افزایش است. در این بین، کودکان که در سال های اولیه رشد خود هستند آسیب پذیری بیشتری نسبت به بزرگسالان دارند. مواجه با ETS (Environmental Tobacco Smoke) یکی از سمی ترین اکسپوژر های محیطی است و سیگاری غیرفعال (Passive Smoking) یکی از مشکلات مهم سلامت عمومی می باشد. با توجه به اثرات دود سیگار بر پروتئین فاز حاد که ریسک فاکتوری مهم برای ابتلا به مشکلات قلبی عروقی است، مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان CRp بزاق در کودکان و نوجوانان سیگاری غیرفعال 15-12 ساله با غیرسیگاری ها طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی، نمونه ی بزاق غیرتحریکی 80 نوجوان 15-12 ساله (40 مورد سیگاری غیرفعال و 40 مورد غیرسیگاری) جمع آوری گردید. اندازه گیری سطح کوتینین بزاق با کیت کوتینین و روش الایزا و ارزیابی CRp بزاق با کیت 'CRp و روش ایمونوتوربیدیمتری صورت گرفت. داده های بدست آمده با نرم افزار SPSS ویرایش 23 و آزمون t-test مستقل آنالیز شد.
    یافته ها
    میزان CRp بزاق در گروه سیگاری غیرفعال (mg/L56/1±16/4) نسبت به غیرسیگاری ها (mg/L 009/1±175/3) به طور بارزی بیشتر بود (001/0=p). میزان کوتینین بزاق در پسران (ng/ml34/0±12/0) و دختران (ng/m37/0±15/0) سیگاری غیرفعال و همچنین در پسران (ng/ml 010/0± 014/0) و دختران (ng/ml014/0 ±017/0) غیرسیگاری تفاوت آماری معنی داری نداشت (8/0= p ،86/0= p).
    نتیجه گیری
    قرار گرفتن در معرض دود سیگار درکودکان و نوجوانان موجب افزایش سطح CRp بزاق می شود که یک پیشگویی کننده قوی خطر بروز بیماری قلبی عروقی در بزرگسا لی می باشد و در نتیجه سلامت فرد را به مخاطره می اندازد.
    کلیدواژگان: سیگاری غیرفعال، بزاق، پروتئین واکنشی C
  • مسعود یوسفی*، سید علی فتاحی، سهیلا درمیانی صفحات 104-112
    مقدمه

    تمیز کردن ریشه، از مهم ترین اهداف بیولوژیک درمان ریشه است. انتروکوکوس فکالیس یکی از باکتری های مقاوم پس از درمان ریشه است. این مطالعه با هدف مقایسه اثر اندواکتیویتور و فایل Xp ‐Endo Finisher  با روش معمول در پاکسازی کانال های آلوده به انتروکوک فکالیس انجام شد.

    مواد و روش ها

    56 دندان انتخاب شدند. برای ایجاد عفونت، انتروکوکوس فکالیس کشت داده و انکوبه شد. دندان ها به 4 گروه 14 تایی تقسیم شدند. درگروه اول از فایل Xp ‐Endo Finishe، در گروه دوم از اندواکتیویتور، در گروه سوم از هیپوکلریت سدیم 25/5 درصد و درگروه چهارم از نرمال سالین استریل استفاده شد. در نهایت تعداد کلنی های رشد نموده شمارش شده و بر اساس واحد CFU/ml گزارش شد.

    یافته ها: 

    میانگین تعداد کلونی قبل از کاربرد XP-Endo Finisher، اندواکتیویتور، هیپوکلریت سدیم و نرمال سالین به ترتیب 104×8/169، 104×5/156، 104×2/193 و 104×9/215 cfu/mlبود که تفاوت معناداری با هم نداشتند (107/0=p). این تعداد بعد از کاربرد XP-Endo Finisher ، اندواکتیویتور، هیپوکلریت سدیم و نرمال سالین به ترتیب 104×71/0، 104×78/4، 104×14/0 و 104× 7/123 بود که به ترتیب نشانگر درصد پاکسازی 7/99%، 2/96%، 9/99% و 9/42% بود. مقایسه دو به دو بعد از انجام مداخله نشان داد که تعداد کلنی ها در گروه XP-Endo Finisher به طور معناداری کمتر از گروه اندواکتیویتور بود (04/0=p). این تعداد در سه گروه XP-Endo Finisher، اندواکتیویتور و هیپوکلریت سدیم نیز به طور معناداری کمتر از گروه نرمال سالین بود  (01/0=p). از طرفی تفاوت معناداری بین دو گروه XP-Endo Finisher و هیپوکلریت سدیم (608/0=p) و دو گروه اندواکتیویتور و هیپوکلریت سدیم (507/0=p)مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    بیشترین میزان پاکسازی کانال از انتروکوک فوکالیس به ترتیب به دنبال کاربرد هیپوکلریت سدیم، XP-Endo Finisher  و اندواکتیویتور مشاهده شد.

    کلیدواژگان: انتروکوک فکالیس، فایل، XP-Endo Finisher، اندواکتیویتور، هیپوکلریت سدیم
|
  • Negar Azami *, Atefeh Baghbani Torghabeh, Jalil Ghanbarzadeh Pages 1-11
    Introduction

    The accurate impression of the mouth and reproduction of gingiva can be regarded as a record for the production of a cast with optimum fitting and dental restoration. This study investigated the soft tissue accuracy around implant through digital and conventional methods with different viscosities of additional silicone.

    Materials and Methods

    An acrylic dentifrice was utilized in the upper right central edentulous area in this study. Moreover, a bone level analogous fixture with a diameter length of 12 and 4.1 mm was inserted in the edentulous area 3 mm below the gingiva parallel to the adjacent central tooth. In total, 30 impressions were made using dentifrice with the help of digital scans (6 times), conventional impressions using a custom tray and regular body additional silicone (12 times), and conventional impressions by a stock tray with putty wash silicone (12 times). Moreover, 6 casts with and 6 casts without gingival masks were prepared using the conventional method before the cast preparation. They were then scanned using the Lab scanner in the STL format. Following that, superimposition of the data and cloud compare software were utilized to compare and evaluate the changes of soft tissue around the implant in each method considering the reference method. The differences between the proposed models and the reference model were recorded, and the data were analyzed in this study.

    Results

    The result of the Kruskal Wallis indicated no significant differences among the groups in terms of the mean values of the data (p < /em>=0.345).

    Conclusion

    Regarding the mismatch among the impression methods, the results showed no significant difference in this regard.

    Keywords: dental implant, Impression technique, Soft Tissue
  • Shadi Saghafi Khadem, Seyed Majid Mirhashemi *, Masoomeh Saeidi Robat Pages 12-21
    Introduction
    Lichen planus is a relatively common chronic inflammatory autoimmune disease of unknown etiology. The World Health Organization has identified lichen planus as a potential precancerous lesion. Cyclooxygenase-2 (COX-2) is a key enzyme for inflammatory processes and cell proliferation. The increased expression of COX-2 in some chronic precancerous inflammatory diseases and malignant neoplasms of the upper aerodigestive tract suggests its role in the early stages of carcinogenesis of the head and neck and can show its potential as a prognostic factor and marker of altered behavior. The aim of this study was to analyze the COX-2 marker in the pathogenesis and biological behavior of oral lichen planus and oral lichen planus with dysplasia.
    Materials and Methods
    The incidence rate of the COX-2 marker in the 50 samples of the pathology archive of Mashhad Dental School, Mashad, Iran, including 25 samples of oral lichen planus and 25 samples of oral lichen planus with dysplasia, was evaluated using immunohistochemistry in 2017. In this cross-sectional descriptive-analytical study, the Kruskal-Wallis and Chi-square statistical tests were used to compare the incidence of the COX-2 marker in the study groups.
    Results
    Based on the results of this study, there was no significant difference between the two groups of oral lichen planus and oral lichen planus with dysplasia in COX-2 staining pattern in the basal layer and connective tissue; however, it was significantly higher in the suprabasal layer of the lichen planus group with dysplasia than that of the oral lichen planus group. In terms of location, lichen planus lesions with dysplasia were more commonly observed in the buccal mucosa, and oral lichen planuslesions (without dysplasia) were more frequently noticed in lips.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, it can be concluded that increased COX-2 expression is observed in oral lichen planus lesions, especially those with dysplasia. The presence of lesions in some areas of the mouth, such as the buccal mucosa, tongue, and border of the tongue, is also more associated with dysplasia.
    Keywords: Lichen Planus, COX-2, Dysplasia, immunohistochemistry
  • Niloofar Halvani, Faezeh Fotuhi, Javad Mesri, Fatemeh Zarebidoki * Pages 22-33
    Introduction
    Bruxism in children negatively affects the quality of life. The present study aimed to evaluate theprevalence of bruxism and its associated factors among 3-6-year-old children in Yazd in 2018.
    Materials and Methods
    This cross-sectional (descriptive-analytical) study was conducted on 270 3-6-year-old children who were selected via cluster sampling in Yazd. The needed data were collected through parent questionnaire (demographic characteristics of child and parents, as well as child's medical history) and the children's assessment form (muscle examination, occlusion, temporomandibular joint (TMJ), and decayed, missing, and filled teeth (dmft)). The validity of the questionnaires was validated by experts' opinions, and the reliability of the questionnaires was confirmed rendering a Cronbach's alpha coefficient of 0.87. Data were analyzed in SPSS software.
    Results
    As evidenced by the obtained results, the prevalence of bruxism in 3-6-year-old children in Yazd was obtained at 46.7%. The relationship between bruxism in these children and gender was not significant, while the association between bruxism and age was significant (p < /em>=0.0001). There was no statistically significant relationship between parental education and bruxism in children; nonetheless, the relationship between parents' occupation and the prevalence of bruxism in children was significant. Children with bruxism have a family history of bruxism among their families. Furthermore, a statistically significant relationship was detected between bruxism and sleep talking, restless sleep, child dysthymia, prognosis, complaints of temporal pain, complaints of dental pain without signs of decay, type of occlusion, and limitation in mouth opening of children.
    Conclusion
    Based on the results of the current study and the effect of such factors as parental occupation, sleep disorders, and dysthymia on the development of bruxism in children, it is necessary to increase parental knowledge through educational programs in an attempt to prevent and reduce the prevalence of bruxism in community.
    Keywords: Bruxism, Children, occlusion, Prevalence
  • Hamidreza Rajati Haghi, Davood Aghasizadeh, Malihe Negahban, Davood Nodehi * Pages 34-43
    Introduction
    The high success rate of implant treatments has made it one of the most common treatments in dentistry. Nevertheless, we are witnessing an increase in the side effects of implant treatments, such as esthetic problems. The present study aimed to evaluate the aesthetic indices (e.g., pink esthetic score (PES) and White Esthetic Score (WES)in dental implants delivered in the Implant Departmentof Mashhad Dentistry School in 2017-2019.
    Materials and Methods
    The present study was conducted on 20 Patients with single implant in the anterior region of the maxilla whoseprosthetic work was completed in 2017. After cementing the crown, the photographs and casts of patients were prepared and evaluated for aesthetic indicators. The PES index included papillary mesial, papaldistal, gingival margin arch, gingival margin surface, bony prominence of root and color area, as well assoft tissue texture. The WES index encompassed tooth shape, color and surface texture, as well as translucency. The total score of each patient was calculated in the soft tissue and coronal sections.
    Results
    In the current study, 20 patients whoseimplant placement steps were performed in 2017 in the Implant Department of Mashhad DentalSchool were examined after reviewing the inclusion and exclusion criteria. Based on the results, the mean PES, WES, and the mean total PES/WES scores were obtained at 7.20±1.76, 6.75±2.04,and 13.95±3.41, respectively. In the PES index, five patients (25%) had unacceptable results. In theWES index, five patients (25%) had unacceptable results. Finally, a total of PES / WES scoresof five patients (25%) had unacceptable results.
    Conclusion
    As evidenced by the findings of the present study, the results of PES and WES aesthetic indices in patients with a single implant were clinically acceptable.Nevertheless, there were still cases with low aesthetic score based on PES/WES criteria, highlighting the need for better care on the part of dentists for the attainment of more positive cosmetic results.
    Keywords: Implant, PES index, WES index
  • Javad Sarabadani, Mahnaz Fazaeli, Kiarash Ghazvini, Ali Labafchi *, Sedighe Karbasi, Armaghan Salehi, Abdollah Javan Pages 44-53
    Introduction

    This study aimed to compare the knowledge, attitude, and practice of the technicians and their supervision of dental clinics in Mashhad.

    Materials and Methods

    In this study, the researchers examined 84 clinics and distributed the questionnaire among the technicians. The quality of the sterilization was evaluated by biological and chemical indicators and the results of the questionnaire. The biological and chemical indicators were placed inside the autoclave. The questionnaire investigated the incubation method, autoclave numbers, device performance monitoring method, indicator type, device temperature and pressure, and the number of times the device was turned on during the day, as well as the knowledge, attitude, and performance of the technicians. The collected data were analyzed in SPSS software (version 19).

    Results

    Based on the findings, class B autoclaves were used in only 59% of the clinics. It was revealed that 7%, 26%, and 31% of the clinics applied biological testing, chemical testing, and physical methods to assess autoclave performance, respectively. The results of biological tests were positive in 20% of clinics, and 11.9% of chemical indicators did not show sufficient color change. It was also found out the knowledge, attitude, and performance scores were significantly higher in the dental technicians than those in the physician technicians.

    Conclusion

    According to the results of this study, it is recommended that the technicians of the dental department of public clinics be dentists as well. Public clinics should pay more attention to the quality of sterilization and infection control. The improvement of the technicians' knowledge will lead to better performance and consequently to an increase in the quality of sterilization and infection control.

    Keywords: infection control, sterilization, technician, dental clinic
  • Sepide Safari, Reza Zare Mahmoodabadi, Mohsen Arefnezhad, Shokouhsadat Hamedi, Maryam Mehrabkhani * Pages 54-62
    Introduction

    Resistance of oral pathogenic bacteria to chlorhexidine mouthwash is increasing; therefore, researchers are looking for a replacement of chlorhexidine with suitable herbal mouthwash. This study aimed to investigate the antimicrobial effect of hydroalcoholic extract of Plantago major (a native strain of Khorasan, Iran) with and without zinc oxide nanoparticles on Streptococcus mutans.

    Materials and Methods

    In this in vitro study, the samples were tested in two groups of hydroalcoholic extract of Plantago major leaves with and without zinc oxide nanoparticles. To determine the minimum bactericidal concentration and minimal inhibitory concentration, agar diffusion and broth dilution methods were applied, respectively. A concentration of 500 ppm zinc oxide nanoparticles with a 0.4 nm diameter was used continuously in all stages of the experiment. The materials used in this study consisted of a standard strain of Streptococcus mutans (ATCC 25175), chlorhexidine 0.2% as a positive control, and distilled water as a negative control.

    Results

    The mean diameter of the growth inhibition zone was obtained as 15±1 mm for the hydroalcoholic extract of Plantago major leaves with zinc oxide nanoparticles at a concentration of 1.56 mg/ml. The same extract at the same concentration, however without zinc oxide nanoparticles, showed the mean diameter of growth inhibition zone of 7.67±0.57 mm. The results of the t-test were indicative of a significant difference between the two groups (P-value<0.001).

    Conclusion

    In this study, the antimicrobial effect of Plantago major leaves extract with or without zinc oxide nanoparticles was well established. This research is peculiar since it revealed the effectiveness of low concentrations of this plant in killing Streptococcus mutans.

    Keywords: Tooth decay, Streptococcus mutans, Khorasan Plantago major leaf, alcoholic aqueous extract, Zinc oxide nanoparticles, Chlorhexidine
  • Siamak Sandoghchian Shotorbani *, Adel Espotin, Javad Mahmoudi, Amir Dehghan, Saed Sadigh Eteghad Pages 63-69
    Introduction

    According to previous studies, heat shock protein 70 (HSP70) plays a role in the production of proinflammatory cytokines and inflammation. Given that no study has been performed in the field of dentistry in this regard, the present research aimed to identify the effect of HSP70 on moderate to severe generalized chronic periodontitis with the increase of mitogen-activated protein kinase (MAPK) and toll-like receptor 4 (TLR4) signaling pathways.

    Materials and Methods

    This pilot study was performed on 50 subjects with moderate to severe chronic generalized periodontitis and 50 subjects with healthy periodontitis who were candidates for crown lengthening (CL) surgery. The subjects were selected based on the inclusion criteria from the patients who referred to the Gingival Surgery Department in a Private Dental Center, Tabriz, Iran. Tissue samples were obtained from the patients during pocket depth reduction surgery (for the experimental group) and CL surgery (for the control group). Macrophage inflammatory cells were extracted from tissue samples and the cells were stimulated by HSP70 as a timer; subsequently, the level of TLR4 in macrophage cells was examined. Results of the study were reported using descriptive statistical methods, such as mean, standard deviation, and frequency percentage. Repeated measures analysis was used to compare the expression of TLR4 in nuclear factor kappa B (NF-KB) and MAPK pathways at different hours. Moreover, ANOVA analysis of covariance was used to compare this rate between these two pathways at different times. Statistical analysis was performed in SPSS software (version 17) and a p < /em>-value of

    Results

    Based on the results, there was a significant relationship between TLR4 and HSP70 (p < /em><0.001). Furthermore, in the tissue with chronic periodontitis, there was a significant relationship between the affected tissue and TLR4 (p < /em><0.0001). It was also found that TLR4, MAPK, and NF-KB levels increased in the presence of HSP70.

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that TLR4 expression levels increased in the presence of HSP70 in periodontitis and can increase even more by excitation of MAPK and NF-KB pathways.

    Keywords: Heat Shock Proteins 70, Periodontitis, TLR4 Receptor
  • Zahra Tayarani Najaran, Hossein Kamali, Farzin Hadizadeh, Farahnaz Ahmadi, Sahar Shahidi, Elham Khodaverdi* Pages 70-82
    Introduction

    Dental pulp stem cells (DPSCs) are known as multipotent stem cells which differentiate into three different cell lines, including osteocytes, chondrocytes, and adipocytes. Until now, dental precursor cells have been used in tissue engineering studies for pre-clinical applications. The dexamethasone in-situ forming implant (ISFI) is capable of releasing medicine that is trapped in the aquatic environment slowly and continuously in a few days to weeks. The present research aimed to investigate the ability of human DPSCs to differentiate into bone tissue in the presence of dexamethasone ISFI as a source of dental mesenchymal stem cells.

    Materials and Methods

    The DPSCs were extracted from the third molar tooth. To investigate the process of differentiation into osteoblasts, β-glycerophosphate, ascorbic acid, and dexamethasone ISFI in solution were added to the cells. The differentiation process was verified by Alizarin Red S stain, alkaline phosphatase activity (ALP), and western blot technique.

    Results

    Based on the results of Alizarin Red S staining, extracellular matrix mineralization was increased in dexamethasone ISFI (i.e., implant) and standard (i.e., dexamethasone) groups. In addition, the ALP activity underwent an increase in these groups, compared to the related control group. Furthermore, the protein level of ALP,osteopontin, and runt-related transcription factor two increased in the group treated with dexamethasone ISFI, compared to the control group.

    Conclusion

     Findings of this study indicated that dexamethasone ISFI could increase the process of differentiation of DPSCs into osteoblasts.

    Keywords: Dental pulp cells, Dexamethasone in-situ forming implant, Mesenchymal stem cell
  • Parastoo Namdar, Atena Shiva *, Mehran Armin, Tahura Etezadi, Reza Ali Mohammadpour, Ali Ajilian Pages 83-92
    Introduction

    Third molar teeth are the most common teeth with agenesis. The absence of this tooth also increases the probability of anomalies in other teeth by several times. Since panoramic radiography is used to diagnose and plan treatment in orthodontic patients, along with routine clinical examination, this study aimed to determine the prevalence of third molar agenesis and incidence of other associated anomalies in comparison to that reported for the non-agenesis group using panoramic radiographs.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, the pretreatment records of 562 patients were randomly collected. Out of these subjects, 538 patients were selected based on inclusion and exclusion criteria. The panoramic radiographic images of patients who did not have at least one third molar were assessed with regard to the presence of other dental anomalies, such as dental agenesis, hypodontia, hyperdontia, impacted canine, peg-shaped lateral incisors, ectopic eruption, microdontia, dilaceration, transposition, and transmigration. The prevalence of these anomalies was compared to that of a randomized control group selected from patients with the presence of each four third molars.

    Results

    Out of 538 studied panoramic radiographs, overall, 13.7%, 13.5%, 13.4%, 5.9%, 2.7%, and 1.4% of them had at least one third molar agenesis, canine impaction, peg-shaped lateral incisors, missing teeth, transposition, and hyperdontia, respectively. The frequency rates of impaction and missing teeth were higher in the agenesis group (30% and 40.5%) than those reported for the control group (16% and 2.7%) (p < /em>>0.001), respectively. The presence or absence of other dental anomalies was not statistically significant between the two groups and two genders. In addition, the present study demonstrated that the probability of the presence of at least one type of other dental anomalies was higher in individuals with third molar agenesis in comparison to that reported for the control group (p < /em>>0.001).

    Conclusion

    Among different types of dental anomalies in the studied population, the probability of impaction and missing teeth was higher in the third molar agenesis group than that of the control group. Furthermore, the prevalence of third molar agenesis was not different between the two genders.

    Keywords: Agenesis, panoramic, third molar, Dental anomalies
  • Fateme Neshat, Masoumeh Shirzaei *, Razieh Ghodsi Pages 93-103
    Introduction
    Today, smoking is recognized as a pervasive health problem, resulting in the growing number of people exposing to secondhand smoke. Regarding this, children, who are in the early years of their growth, are more vulnerable than adults. Exposure to environmental tobacco smoke (ETS) is considered one of the most toxic environmental exposures; in this regard, passive smoking is one of the most important public health problems. Considering the effects of cigarette smoke on C-reactive protein (CRP), which is an important risk factor for the development of cardiovascular problems, this study was conducted to compare the salivary CRP levels among passive smoker and non-smoker children and adolescents aged 12-15 years.
    Materials and Methods
    The statistical population of this case-control study consisted of 80 children and adolescents aged 12-15 years (40 passive smokers and 40 non-smokers). To conduct the research, the unstimulated salivary samples were collected from the study population. Salivary cotinine level was measured using a cotinine kit and enzyme-linked immunosorbent assay technique. Moreover, a CRP kit and immunoturbidimetric method were used to evaluate the salivary CRP level. The collected data were analyzed in SPSS software (version 23) using an independent t-test.
    Results
    Based on the findings, the salivary cotinine levels were not significantly different among male and female passive smokers (0.12±0.34 and 0.15±0.37 ng/ml, respectively; p < /em>-value=0.8). Furthermore, no significant difference was observed among male and female non-smokers (0.014±0.01 ng/ml and 0.017±0.014 ng/ml, respectively; P-value=0.86). However, the salivary CRP levels were significantly higher in the passive smoker group (4.16±1.56 mg/l) than in non-smokers (3.175±1.009 mg/l; p < /em>-value=0.001).
    Conclusion
    It can be concluded that children and adolescents' exposure to ETS would increase salivary CRP levels, which is a strong predictor of the risk of cardiovascular disease in adulthood, and consequently endanger the individual's health.
    Keywords: Passive smoker, Saliva, C-reactive protein
  • Masoud Yousefi *, Seyyed Ali Fattahi, Soheila Darmiani Pages 104-112
    Introduction

    Effective cleaning of the canal is one of the most important biological goals of root canal treatment. Enterococcus faecalis is one of the most resistant bacteria following root canal treatment. The aim of this study was to compare the effect of EndoActivator and XP‐Endo Finisher File to the usual method in the cleaning of the infected canals with Enterococcus faecalis.

    Materials and Methods

    The present study was carried out on a total of 56 teeth. In order to induce infection, Enterococcus faecalis was cultured and incubated. The teeth were divided into four groups (with 14 teeth in each group). The XP‐Endo Finisher File, EndoActivator, 5.25% sodium hypochlorite, and normal saline were used in the first, second, third, and fourth groups, respectively. Finally, the number of grown colonies was counted and reported in the CFU/ml unit.

    Results

    The mean number of colonies before using XP-Endo Finisher, EndoActivator, sodium hypochlorite, and normal saline were 169.7×104, 156.5×104, 193.2×104, and 215.9×104 CFU/ml, respectively, with no significant difference. After using XP-Endo Finisher, EndoAvactivator, sodium hypochlorite, and normal saline, the mean number of colonies were reported as 0.71×104, 4.78×104, 0.14×104, and 123.7×104 CFU/ml, respectively, indicating the clearance rates of 99.7%, 96.2%, 99.9%, and 42.9%, respectively. After the intervention, the studied groups were significantly different (p < /em><0.001) in terms of the contamination. The number of colonies in the XP-Endo Finisher group was significantly (p < /em>=0.04) lower than that of the EndoAvactivator group. These values were significantly (p < /em><0.001) lower in the three groups of EndoActivators, XP-Endo Finisher, and sodium hypochlorite than that of the normal saline group. There was no significant difference between the two groups of XP-Endo Finisher and sodium hypochlorite (p < /em>=0.608) and two groups of EndoActivator and sodium hypochlorite (p < /em>=0.507). The use of XP‐Endo Finisher, EndoActivator, and sodium hypochlorite resulted in significantly higher clearance than that reported for normal saline.

    Conclusion

    The highest rates of Enterococcus faecalis clearance were observed in the application of sodium hypochlorite, XP-Endo Finisher, and EndoActivator, respectively.

    Keywords: Enterococcus faecalis, XP‐Endo Finisher File, Endoactivator, Sodium Hypochlorite