فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1399)

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود اکبری، سید مهدی هاشمی فر*، رضا کریمی وردنجانی، محمدرضا سیمیاری صفحات 135-166

    خلق پول به طور طبیعی یکی از آثار و لوازم نظام بانکی متعارف است. شنیدن این واقعیت که عمده پول در اقتصاد مخلوق سیستم بانکی و نه دولت (بانک مرکزی) است، احتمالا برای عموم مردم شوکه کننده و شاید باورناپذیر است. مسئله اصلی در این موضوع آن است که آیا خلق پول توسط نظام بانکی اسلامی در اقتصاد اسلامی مشروعیت دارد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال، در ابتدا ماهیت خلق پول تبیین شده و انواع آن شامل خلق پول توسط بانک مرکزی، بانک های تجاری و مردم بیان می شود. سپس پیامدها و آثار بالقوه مثبت و منفی اقتصادی ناشی از آن ذکر می شود. بررسی خلق پول از منظر اسلامی، با مرور نظر اندیشمندان اسلامی پیرامون این موضوع آغاز شده و سپس این موضوع تحت عنوان غصب و قاعده های لا ضرر، اکل مال به باطل، احترام مال مسلم، اتلاف و اقدام بررسی فقهی می شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد نفس خلق پول طبیعی در نظام بانکی، غصب نیست و بر اساس قواعد عمومی بی اشکال به نظر می رسد؛ هرچند مانند تیغی دو لبه می تواند آثار مثبت داشته باشد و اگر با شرایط، ساختار، تنظیم گری و نظارت نامناسب همراه شود، باعث ضرر خواهد بود. لذا خلق پول باید با سیاست گذاری، تنظیم گری و نظارت صحیح همراه باشد. خطوط راهنمای اقتصاد اسلامی شامل معیار حق، قوام، عمران و آبادانی و ممنوعیت کنز، ضوابطی برای جواز خلق پول ترسیم می کنند.

    کلیدواژگان: بانک، بانکداری اسلامی، خلق پول، سپرده بانکی، مالی اسلامی
  • هادی رحیمی*، امیر وطنی، حسین ناصری مقدم صفحات 167-188

    علی رغم اتفاق نظر همه مسلمانان بر خاتمیت، جهان شمولی و ابدی بودن شریعت اسلام، در عمل این سوال اساسی پیش می آید که در صورت تغییر مصالح و مفاسد واقعی در طول زمان، آیا امکان تغییر احکام اسلامی وجود دارد؟ پژوهش حاضر در پاسخ به این سوال مهم، ابتدا به منظور تنقیح محل نزاع، مقصود از تغییر و اقسام و مصادیق حکم در فقه امامیه را بررسی کرده، سپس به بررسی نظرات و راهکارهای فقهای امامیه در مورد امکان تغییر احکام اسلامی پرداخته و به این نتیجه رسیده است که مطابق نظر آنان، پاره ای از احکام اسلامی همانند احکام امضایی، حکومتی، قضایی، احکام غیرقابل اجرا، احکام ضرری و احکام صادر شده به نحو قضیه شخصیه، به طور موقت یا دایمی قابل تغییر هستند و مجتهد یا حاکم اسلامی به منظور تطبیق احکام اسلام با نیازها و الزامات عصر حاضر، می تواند نسبت به تغییر این گونه احکام اقدام کند، بدون آنکه این تغییر حکم مشمول عناوینی همچون نسخ، اجتهاد در مقابل نص یا بدعت گردد.

    کلیدواژگان: تغییر احکام، فقه امامیه، احکام امضائی، احکام حکومتی، احکام ضرری، قضایای شخصیه
  • محمدعلی سعیدی، عباس قاسمی حامد، مصطفی شاهبازی* صفحات 189-218

    از آنجا که دکترین حقوقی و رویه قضایی حق حبس را به عنوان ابزار ضمانتی جهت پیشگیری از نقض تعهدات قراردادی (همان اجرای عین تعهد) توصیف کرده اند، شناسایی صحیح حق مزبور از اهمیت مضاعفی برخوردار است. در فقه و به تبع آن در حقوق بین فقها و حقوقدانان در خصوص حق حبس نظریه مشهوری وجود دارد که به موجب آن یک حق ذاتی اولیه برای دارنده آن پذیرفته شده است. ماده 377 قانون مدنی ایران نیز بر این اساس تنظیم شده است. بر اساس این فکر، طرفین قرارداد معاوضی (اعم از عهدی و تملیکی) از حق حبس به طور مستقل و در آن واحد و به طور هم زمان برخوردار می شوند که به استناد این حق می توانند از اجرای تعهدات خویش امتناع کنند. اما قرایت دیگری قابل طرح است که به موجب آن، این حق به عنوان یک «دفاع و ایراد» برای شخصی که به تعهدات خود پایبند است علیه کسی که از تعهدات خود تخطی کرده، مطرح شود. برآیند این تحقیق آن است که استنباط دوم صحیح است و استنباط اول دارای ایرادات متعددی است که از جمله می توان به این موضوع اشاره کرد که اگر حق حبس را حق ذاتی اولیه تلقی کنیم، با انطباق ارکان و شرایط قاعده «تقلب نسبت به قانون» بر آن می تواند مصداقی برای «قاعده تقلب نسبت به قانون» به معنای عام آن باشد، چراکه این امکان و قابلیت را برای اشخاص به وجود می آورد که از آن برای رسیدن به اهداف و انگیزه های متقلبانه خود استفاده ابزاری کنند. امری که با قاعده عقلی «نقض غرض» نیز نفی می شود زیرا عملی که متضمن نقض غرض باشد مورد تصویب قانون نیست.

    کلیدواژگان: تقلب، حق حبس، ضمانت اجرا، ابزارهای ضمانتی، حق ذاتی اولیه، حق دفاع و ایراد
  • قدرت الله رحمانی، کمال کدخدامرادی*، فهیمه غلامی صفحات 219-242

    قانون، مفهومی مدرن است که ذیل نسبت و اقتضایات جهان مدرن، تکوین یافته و در نسبت با این جهان، واجد مقومات خاصی است که ذیل این مقومات و زمینه ها معنادار می گردد. این مفهوم همانند دیگر مفاهیم و نهادهای مدرن در اثر آشنایی اندیشه ایرانی با مظاهر غرب مدرن وارد در ساحت اندیشه ایرانی گردید. به عبارت دیگر عقلانیت روشنفکر ایرانی در جست و جوی علل عقب ماندگی ایران و پیشرفت جوامع غربی در اواخر عصر قاجار به این نتیجه رسید که علت العلل پیشرفت جوامع غربی تنها متکی به وجود «قانون» در این جوامع است و بر همین مبنا در مقام بازتولید و گفتمان سازی این مفهوم در جامعه ی ایرانی برآمد. از طرف دیگر دنیای سنتی جامعه ایرانی گره خورده به عقلانیتی است که در آن اراده تشریعی خداوند، محور و عنصر اصلی فرهنگی، تمدنی و حکمرانی آن را تشکیل می دهد. از همین رو روشنفکران عصر مشروطه در طرح و گفتمان سازی این مفهوم در ایران با توجه به عقبه فکری شیعی حاکم بر جامعه ایرانی چاره ای نداشتند که نسبت این مفهوم را با شریعت اسلامی مورد ارزیابی قرار دهند. با بررسی نظرات مطرح شده می توان این نظرات را بر مبنای دیدگاه آن ها در رابطه با نسبت فقه و قانون در سه دسته عمده معتقدین به رابطه «این همانی میان قانون و شریعت»، معتقدین به «تعارض بین قانون و شریعت» و معتقدین به «تعاون و تکمیل شریعت توسط قانون» بررسی نمود. هریک از رویکردهای ذکر شده دارای نمایندگان شاخصی هستند که این تحقیق با روشی توصیفی- تحلیلی درصدد تحلیل و نقد آراء ایشان برآمده است.

    کلیدواژگان: روشنفکری، قانون، فقه، مشروطه، حقوق ایرانی
  • محسن اسماعیلی، محمد مهدی حیدری* صفحات 243-256

    در تعهدات قراردادی، چنانچه متعهد از انجام تعهداتش خودداری کند، فقها به جهت حمایت از حقوق متعهدله ضمانت اجراهایی را در دسترس او قرار داده اند تا با تمسک به آن ها، بتواند به مطلوب قراردادی اش برسد. اجرای اجباری عین تعهد و حق فسخ، دو ضمانت اجرای عدم انجام تعهدات در کلام فقها است. زمانی که متعهد، تعهدات قراردادی اش را ایفا نکند، متعهدله می تواند به عنوان ضمانت اجرایی که تقریبا مورد پذیرش اکثر فقها است، متعهد را ملزم به انجام تعهدات قراردادی خویش کند. همچنین در این فرض ضمانت اجرای فسخ قرارداد نیز وجود دارد که اعمال آن از سوی متعهدله در این وضعیت، با شرایطی امکان پذیر است. در مقاله پیش رو، به این موضوع می پردازیم، آیا در فرضی که امکان اجبار متعهد به انجام عین تعهد وجود دارد، متعهدله کماکان می تواند از ضمانت اجرای حق فسخ استفاده کند یا آنکه اعمال حق فسخ در جایی است که الزام متعهد به انجام تعهد امکان پذیر نباشد؟ در صورت امکان اعمال هر یک از این دو ضمانت اجرا، متعهدله در انتخاب ضمانت اجرای مطلوب خود، مخیر است یا نه؟ به عبارت دیگر آیا رابطه میان الزام به اجرای عین قرارداد با حق فسخ، یک رابطه طولی است، یا آنکه رابطه میان این دو یک رابطه عرضی است و در نتیجه متعهدله است که باید آنچه که مطلوب خویش است را از میان این دو برگزیند؟برای پاسخ به این سوال، در ادامه ابتدا به بررسی اقوال فقها خواهیم پرداخت و در ادامه، با بیان مستندات و ادله، به این نتیجه خواهیم رسید که در صورت عدم انجام تعهدات قراردادی از سوی متعهد، متعهدله در انتخاب هر یک از دو ضمانت اجرای سابق الذکر مخیر است.

    کلیدواژگان: تعهدات اصلی، تعهدات فرعی، نقض، فسخ، ضمانت اجرا، شروط ضمن عقد
  • غلامعلی معصومی نیا، سید صادق طباطبائی نژاد*، مرضیه سادات موسوی صفحات 257-282

    بیع دین، تملیک کلی در ذمه مدت دار در قبال دریافت ثمن تعریف می شود این نوع از بیع به دلیل ساختار حقوقی خاص مورد توجه اندیشمندان مسلمان در گذر تاریخ فقه بوده است و از حیث حکم شناسی میان مذاهب فقهی شیعه و سنی اختلافی قابل توجه به چشم می خورد. اگرچه بطلان بیع دین در مقابل دین در صورتی که قبل از عقد دین باشد مورد اتفاق تمامی فقهای مسلمان است اما در مسئله بیع دین به غیر دین میان مذاهب فقهی اختلاف وجود دارد. این اختلاف فتوا با توجه به اثرگذاری این مبحث در ایجاد و توسعه بازار بدهی، بازپژوهی اقوال و ادله فقهای امامیه و اهل سنت را ضرورت می بخشد. این مقاله به روش کتابخانه ای ضمن تحلیل و بررسی این فرع فقهی بدون لحاظ نمودن آثار فتوا در فرایند استنباط جواز بیع دین -چه حال و چه موجل- با نقد -به مدیون یا غیرمدیون، به مبلغ مساوی و یا کم‏تر- را با شروطی استنتاج می کند.

    کلیدواژگان: تنزیل، فروش بدهی به غیر، ابراء دین، فروش نقدی دین
  • علی الهی خراسانی*، حمیدرضا تمدن صفحات 283-308

    در خوانش اعتباری دانستن خطابات شرعی، ممکن است اعتبارات را ادبی بدانیم و یا قانونی. در نوع اول، آنچه وجود دارد زاده ذهن است که می تواند با توجه به جوامع و فرهنگ حاکم بر آن ها تغییر یابد. اعتبار قانونی اما بر خلاف نوع اول، تنها به دنبال تاثیرگذاری بر احساسات مخاطب نیست بلکه خاستگاه هویتی آن در اجتماع و واقعیات خارجی است. با این حال اعتبارات قانونی ریشه در اعتبار ادبی دارند و در این گفتمان قانونی، خطابات شارع به مثابه قوانینی هستند که بر مسلک تقنین عقلایی وضع شده اند. حال دانش اصول می تواند با محوریت اعتبار قانونی و یک سیر منطقی و روشمند، صورت بندی و تقسیم بندی نوینی یابد. بر اساس این تقسیم جدید، مجال برای طرح مسایل قانونی در فقه و تعامل آن با دیگر زمینه ها گشوده خواهد شد، بر خلاف ساختار رایج که بدون انسجام و بی توجه به قانونی بودن احکام به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: خطابات، اعتبار ادبی، اعتبار قانونی، آیت الله سیستانی، ساختار علم اصول
  • سید امرالله حسینی* صفحات 309-334

    تخصیص منابع در بانک ها گاه از طریق قراردادهای مشارکتی صورت می گیرد که قاعدتا بانک به عنوان صاحب و یا شریک سرمایه گذار باید مخاطره های فعالیت اقتصادی را بر عهده بگیرد. از طرفی بانک با ریسک نکول و تاخیر در بازگشت تسهیلات در سررسیدهای مقرر مواجه است، لذا جهت تضمین سرمایه و آرامش خاطر نسبت به بازگشت منابع در سررسید های مقرر، قرارداد اعطای تسهیلات را با شرط ضمان عامل قرین می سازد که این شرط از نظر مشهور فقها به دلایلی چون مخالفت با مقتضای عقد و مخالفت با شرع باطل است. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی، چالش فقهی تضمین سرمایه در نظام بانکی را مورد کاوش قرار داده و ضمن ریشه یابی به بررسی راهکارهای جایگزین پرداخته است. از نظر نویسنده رویکرد فعلی تضمین سرمایه در نظام بانکی با چالش فقهی جدی روبروست و کوشش ها برای خروج از این معضل فقهی موفق نبوده است و در عمل نیز کارایی نداشته و مانع افزایش حجم مطالبات غیر جاری نشده است. ریشه بحث در نقص اعتبارسنجی و نظارت در روند ارایه تسهیلات است که در واقع نوعی تخصص در شناخت امین در قراردادهای مشارکتی و امانی است و در میان راهکارها نیز بیمه تسهیلات به هزینه بانک، نسبت به راهکارهای دیگر با چالش کمتری مواجه است.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، ربا، تضمین سرمایه، عقود امانی، عقود مشارکتی
  • سید احسان رفیعی علوی، محمدصادق ذوقی* صفحات 335-368

    فرآیند قیمت گذاری کالا و خدمات، هرچند یک فرآیند اقتصادی می باشد ولی مولفه های دخیل در آن به نحوی می باشد که ضرورت بحث از مسایل و ابعاد فقهی را ایجاب می کند. در قیمت گذاری، چالش های مهمی وجود دارد؛ به عنوان مثال آیا اصولا دولت و نهادهای تصمیم گیرنده و حکومت اسلامی جواز دخالت در قیمت گذاری را دارند یا خیر؟ خطوط کلی قیمت گذاری در فقه امامیه به چه صورت می باشد؟ آیا ریسک و مرور زمان در قیمت گذاری کالا و خدمات تاثیر دارد یا خیر؟ این سوال ها، سوال های اساسی می باشند که در حوزه قیمت گذاری مطرح می باشند که این پژوهش پاسخ به این مسایل را وجه همت خود قرار داده است و یافته های آن از این قرار می باشد که اصولا دولت ها جواز دخالت در قیمت گذاری را ندارند مگر در موارد اضطرار، قحطی و احتکار. قیمت گذاری در فقه امامیه تابع دو الگوی عدالت اقتصادی و امنیت اقتصادی می باشد. در مورد تاثیر ریسک و مرور زمان نیز باید بیان کرد که ریسک تولید و فروش، تاثیری در افزایش قیمت نخواهند داشت ولی مرور زمان موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: فقه الاقتصاد، قیمت گذاری، دولت، فقه، ریسک، مرور زمان
  • محمدعلی معیرمحمدی*، احمد بیگی حبیب آبادی، حسین پاشایی صفحات 369-390

    مبارزه با فساد یکی از اساسی ترین خواسته های مردم از حاکمیت است. در این خصوص، مسئله کشف و پیشگیری از فساد حایز اهمیت بوده و تا حد زیادی به ضرورت های اجتماعی، فرهنگی و...، ارتباط دارد. با این که دیدگاه رایج در بین سیاست گذاران، تمایل به نظارت متمرکز است. لکن، عدم امکان حضور بازرسان در تمام موقعیت های مستلزم نظارت موجب شده است این روش کارایی لازم را نداشته باشد. در سایر نظام های حقوقی از جمله آمریکا، ادبیاتی تحت عنوان «سوت زنی» شکل گرفته است که در آن ناظران عمومی صدای سازمان در حال انحراف را به گوش مسیولان رسانده و در عوض پاداش دریافت می کنند. از همین رو، موضوع سوت زنی به یکی از راهبردهای اصلی تقنین و سیاست گذاری تبدیل شده است. یافته ها نشان داد به رغم آنکه قانون گذار در ایران از این ابزار استفاده می نماید. لکن، ادبیات منسجمی در این خصوص شکل نگرفته و در برخی موارد با معرفی سوت زنان به عنوان مخبر، موجب عدم تمایل عمومی به آن نیز گردیده است. در این مقاله که روش استنتاج در آن تحلیلی- توصیفی است، مبانی مشروعیت و ماهیت سوت زنی در فقه امامیه، حقوق ایران، و با نگاهی اجمالی به آمریکا بررسی شده است.

    کلیدواژگان: سوت زنی، کشف، فساد، راهبرد تقنینی، پاداش
  • حسینعلی سعدی، احسان آهنگری* صفحات 391-414

    قضایای شرعی از حیثیات متفاوتی مورد توجه عالمان اصول فقه بوده است. یکی از این حیثیات مخاطب و موضوعی است که این خطاب به او متوجه گردیده است. بر اساس دیدگاه مشهور هر خطاب که به موضوعی کلی مانند «الناس» یا «الذین آمنوا» متوجه گردیده است، به تعداد افرادی که این عنوان بر آنها تطبیق می کند منحل گردیده و این خطاب کلی در قوت بی نهایت خطاب شخصی است. امام خمینی این تحلیل را نپذیرفته و با التفات به نحوه قانون گذاری مجالس عقلایی آن را مردود می داند. به این ترتیب وی بر این باور است که خطاب کلی و قانونی در همان سطح کلیت باقی مانده و به خطاب های شخصی منحل نمی گردد. این دیدگاه آثار فراوانی در اصول و فقه به بار می آورد که در این مقاله اهم آثار این دیدگاه در فقه معاملات را تحلیل کرده ایم.

    کلیدواژگان: خطاب قانونی، خطاب شخصی، حکم شرعی، انحلال، قضایای شرعی
  • سید علیرضا میرکمالی، امیرحسین خسروآبادی* صفحات 415-444

    در نظام حقوقی اسلام، «قصاص» حکم اولیه برای جنایات عمدی علیه اشخاص است و در صورت وجود شرایط ویژه ای، قصاص علیه جانی ثابت می گردد. یکی از شرایط ثبوت حکم قصاص، «تکافو و برابری» میان مجنی علیه و جانی در یک سری از جنبه ها است که مهم ترین آن، «تکافو در دین» می باشد. در صورتی که دین قاتل اشرف از دین مقتول باشد، قصاص علیه قاتل ثابت نشده و حکم به پرداخت دیه می گردد. این حکم دارای فروع است که در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرد. سابقه این موضوع در نظام حقوقی ایران به پس از انقلاب بازمی گردد. در قوانین کیفری، این موضوع به طور محدود مورد اشاره واقع شد اما احکام برخی حالات و مسایل آن بیان نگردید. در قانون مجازات اسلامی سال 1392 نیز در مواد (301) و (310) احکامی صادر گردید و برخی اشکالات تا حدودی برطرف شد اما همچنان اجمال در برخی موضوعات وجود دارد که می توان با استفاده از نظرات فقها، خلاهای قانونی را برطرف نمود.

    کلیدواژگان: قصاص، تکافو، تکافو در دین، مرتد، کافر
|
  • Mahmood Akbari, Seyyed Mahdi Hashemifar *, Reza Karimi Vardanjani, Mohammad Reza Simiari Pages 135-166

    Money creation is naturally one of the Effects of the conventional banking system. Is the creation of money by the Islamic banking system legitimate in the Islamic economy? In today's economy, the share of bank money in the whole of the money in circulation is a novel and well-considered subject. Hearing the fact that most of the money is in the creaking economy of the banking system and not the central bank is probably shocking and perhaps unbelievable to the general public. In this study, the nature of money creation is explained first, and its types include money creation by the central bank, commercial banks and the people. Then the consequences and the potential positive and negative economic consequences of it are mentioned. Investigating the creation of money from an Islamic perspective begins with a review of Islamic scholars on the subject, and then it is referred to as the Ghasb and the rules of La’Zarar, akule mal br batel, ehteram male muslim, Etlaf and Eghdam. It seems that the very nature of money creation in the banking system is not Ghasb and seems to be impossibly general rules, although it can have positive effects, such as double-edged razor, and if it is accompanied by inadequate conditions, structure, regulation and supervision. As a result, money creation must be accompanied by sound policymaking, regulation and Supervision. Islamic economics guidelines, including the criteria for »Hagh«, »Ghavam«, »Omran« and »Kanz«, outline the criteria for authorizing money creation.

    Keywords: Bank, islamic banking, Money Creation, Bank Deposit, islamic finance
  • Hadi Rahimi *, Amir Vatani, Hossein Naseri Moghaddam Pages 167-188

    Despite the consensus of all Muslims on the finality, universality and eternity of Islamic law, in practice the fundamental question arises that if the real interests and corruptions change over time, is it possible to change the Islamic rules? In response to this important question, the present study, in order to refute the place of conflict, first examines the purpose of change and the types and examples of rulings in Imami jurisprudence, then examines the views and strategies of Imami jurists on the possibility of changing Islamic rules and reaches this conclusion According to them, some of the Islamic rulings, such as signed rulings, governmental, judicial rulings, non-enforceable rulings, harmful rulings and rulings issued as a personal matter, can be changed temporarily or permanently, and the mujtahid or Islamic ruler in order to implement the rulings. Islam, with the needs and requirements of the present age, can change such rulings, without this change of ruling being subject to topics such as abrogation, ijtihad against the text or heresy.

    Keywords: Change of Rulings, Imami Jurisprudence, Signature Rulings, Governmental Rulings, Harmful Rulings, Personal Cases
  • Mohammad Ali Saeedi, Abbas Ghasemi Hamed, Mostafa Shahbazi * Pages 189-218

    Because legal doctrine and jurisprudence have described the right to imprisonment as a guarantee tool to prevent breaches of contractual obligations (the same as the performance of the same obligation), the correct recognition of this right is doubly important. In jurisprudence and consequently in law among jurists and jurists, there is a well-known theory about the right to imprisonment, according to which an initial inherent right has been accepted for its holder. Article 377 of the Civil Code of Iran is also regulated accordingly. According to this idea, the parties to the exchange contract (both testamentary and possessive) enjoy the right to imprisonment independently and at the same time and simultaneously, on the basis of which they can refuse to fulfill their obligations. But another reading can be proposed, according to which this right is presented as a "defense and objection" for a person who fulfills his obligations against someone who has violated his obligations. The result of this research is that the second inference is correct and the first inference has several drawbacks, including the fact that if we consider the right to imprisonment as the primary inherent right, by adapting the principles and conditions of the rule of "fraud against the law" on It can be an example of a "rule of law fraud" in its general sense, as it creates the possibility for individuals to use it as a tool to achieve their fraudulent goals and motives. This is also denied by the rational rule of "violation of purpose" because an act that involves violation of purpose is not approved by law.

    Keywords: fraud, Right of Imprisonment, Guarantee of Execution, Guarantee Tools, Basic Inherent Right, Right of Defense, Challenge
  • Ghodrattolah Rahmani, Kamal Kadkhodamoradi *, Fahimeh Gholami Pages 219-242

    Law is a modern concept that has developed under the relation and requirements of the modern world, and in relation to this world, it has special categories that become meaningful under these categories and contexts. This concept, like other modern concepts and institutions, entered the field of Iranian thought due to the familiarity of Iranian thought with the manifestations of the modern West. In other words, the rationality of the Iranian intellectuals in searching for the causes of Iran's backwardness and the development of Western societies in the late Qajar era came to the conclusion that the causes of the development of Western societies depend only on the existence of "law" in these societies and therefore in the position of reproduction and discourse. The construction of this concept emerged in Iranian society. On the other hand, the traditional world of Iranian society is tied to a rationality in which the legislative will of God is the main axis and element of its culture, civilization and rule. Therefore, the intellectuals of the constitutional era in the design and discourse of this concept in Iran, given the Shiite ideology of the ruling Iranian society had no choice but to evaluate the relationship of this concept with Islamic law. By examining the views expressed, these views can be based on their views on the relationship between jurisprudence and law in the three main categories of believers in the relationship of "similarity between law and sharia", believers in "conflict between law and sharia" and believers in "cooperation and "Completion of Sharia by law." Each of the mentioned approaches has significant representatives that this research has tried to analyze and critique their opinions in a descriptive-analytical way.

    Keywords: intellectualism, law, Jurisprudence, Constitution, Iranian law
  • Mohsen Esmaeili, Mohammad Mahdi Heidari * Pages 243-256

    In contractual obligations, if the obligor refuses to fulfill his obligations, the jurists have provided performance guarantees to him in order to protect the obligee's rights, so that by relying on them, he can achieve the desired of his contract. Compulsory execution of the same obligation and the right of termination are the two guarantees of non-fulfillment of obligations in the words of the jurists. When the obligor does not fulfill his contractual obligations, the obligor can oblige the obligor to fulfill his contractual obligations as an executive guarantee, which is almost accepted by most jurists. In this case, there is also a guarantee of termination of the contract, which can be exercised by the obligor in this situation, with conditions. In the following article, we will address the issue of whether the obligee can still use the guarantee of the right of termination, assuming that it is possible to force the obligor to perform the same obligation, or whether the exercise of the right of termination is not possible. If it is possible to apply either of these two performance guarantees, is the obligee free to choose its preferred performance guarantee or not? In other words, is the relationship between the obligation to execute the same contract and the right of termination a longitudinal one, or is the relationship between the two a cross-sectional relationship and therefore a commitment to choose what is best for them?To answer this question, we will first examine the sayings of the jurists and then, by stating the documents and evidence, we will conclude that if the contractor does not fulfill the contractual obligations, the contractor in choosing one of the two guarantees of performance The former is a benefactor.

    Keywords: Main Obligations, Sub-Obligations, Breach, Termination, Performance Guarantee, Terms of the Contract
  • Gholam Ali Masoominia, Seyyed Sadegh Tabatabaeinejad *, Marzie Sadat Moosavi Pages 257-282

    Debt sale is defined as the general ownership of a long-term liability in exchange for receiving a price. This type of sale has been considered by Muslim thinkers throughout the history of jurisprudence due to its special legal structure. . Although the invalidity of debt versus debt if it is before the conclusion of the debt is common to all Muslim jurists, but there is a difference between the jurisprudential sects on the issue of debt other than debt. Given the impact of this issue on the creation and development of the debt market, this difference in fatwas necessitates re-examination of the sayings and arguments of Imami and Sunni jurists. This article analyzes and examines this jurisprudential branch without considering the effects of the fatwa in the process of inferring the debt sale license - whether present or in arrears - with cash - to the debtor or non-debtor, in equal amounts or less - with conditions.

    Keywords: Discount, Sailing of Debt to others, Debt Relief, Cash Sale of Debt
  • Ali Elahi Khorasani *, Hamid Reza Tamaddon Pages 283-308

    In the credit reading of knowing the Shari'a sermons, we may consider the credits as literary or legal. In the first type, what exists is the offspring of the mind, which can change according to the societies and cultures that govern them. Legal validity, unlike the first type, does not only seek to influence the emotions of the audience, but also the origin of its identity in society and external realities. Legal validity, however, is rooted in literary validity, and in this legal discourse, the shari'a's rhetoric is like the rules laid down in the profession of rational legislation. Now the knowledge of principles can find a new formulation and division with the focus on legal validity and a logical and methodical course. According to this new division, there will be an opportunity to raise legal issues in jurisprudence and its interaction with other fields, contrary to the common structure, which seems incoherent and inattentive to the legality of rulings.

    Keywords: Speeches, Literary Validity, Legal Validity, Ayatollah Sistani, Structure of the Science of Principles
  • Seyyed Amrollah Hosseini * Pages 309-334

    The allocation of resources in banks is sometimes done through partnership agreements, in which the bank, as the owner or partner of the investor, must take on the risks of economic activity. On the other hand, the bank faces the risk of default and delay in the return of facilities at the due dates, so in order to guarantee capital and peace of mind regarding the return of resources at the due dates, the contract provides the facility with the condition of operating guarantee. For reasons such as opposition to the requirements of the contract and opposition to the Shari'a, it is void. The present study, with a descriptive and analytical method, has explored the jurisprudential challenge of capital guarantee in the banking system and while examining the roots, has examined alternative solutions. According to the author, the current approach to securing capital in the banking system is facing a serious jurisprudential challenge, and efforts to overcome this jurisprudential dilemma have not been successful and in practice have not been effective and have not prevented the increase in non-current receivables. The root of the argument is the lack of accreditation and supervision in the process of providing facilities, which is in fact a kind of expertise in recognizing trust in partnership and trust contracts, and among the solutions, facility insurance at the expense of the bank is less challenging than other solutions.

    Keywords: islamic banking, Usury, Capital Guarantee, Trust Contracts, Partnership contracts
  • Seyyed Ehsan Rafiei Alavi, Muhammad Sadegh Zoghi * Pages 335-368

    Although the process of pricing goods and services is an economic process, but the components involved in it are in a way that necessitates the discussion of jurisprudential issues and dimensions. There are significant challenges in pricing; For example, are the government and the decision-making institutions and the Islamic government allowed interfering in pricing or not? What are the general pricing lines in Imami jurisprudence? Do risk and passage of time affect the pricing of goods and services or not? These are fundamental questions in the field of pricing that this study has sought to answer these questions and its findings are that in principle, governments are allowed to intervene. They do not have pricing except in cases of emergency, famine and hoarding. Pricing in Imami jurisprudence is subject to two models of economic justice and economic security. Regarding the impact of risk and time, it should be noted that the risk of production and sales will not have an effect on price increases, but time will be effective.

    Keywords: Pricing, government, Jurisprudence, Risk, time
  • Mohammad Ali Moayyer Mohammadi *, Ahmad Beygi Habibabadi, Hossein Pashaei Pages 369-390

    Fighting corruption is one of the most basic demands of the people for governance. In this regard, the issue of detecting and preventing corruption is important and is largely related to social, cultural and ... necessities. Although the common view among policymakers is a tendency to focus on oversight. However, the impossibility of the presence of inspectors in all situations that require supervision has made this method ineffective. In other legal systems, including the United States, there is a literature called "whistle-blowing" in which public observers hear the voice of a deviant organization and are rewarded in return. Therefore, the issue of whistling has become one of the main strategies of legislation and policy-making. The findings showed that despite the fact that the legislature in Iran uses this tool. However, a coherent literature has not been formed in this regard and in some cases, by introducing women's whistles as informants, it has caused a general reluctance to do so. In this article, in which the method of inference is analytical-descriptive, the principles of legitimacy and the nature of whistling in Imami jurisprudence, Iranian law, and with a brief look at the United States are examined.

    Keywords: Whistle-Blowing, Discovery, corruption, Legislative Strategy, Reward
  • Hosein Ali Saadi, Ehsan Ahangari * Pages 391-414

    Shari'a cases have been considered by scholars of the principles of jurisprudence from different perspectives. One of these qualities is the addressee and the subject that this address has addressed to him. According to the popular view, any address that addresses a general issue such as "people" or "those who believe" is dissolved according to the number of people to whom this title applies, and this general address is in its infinite personal power. Imam Khomeini did not accept this analysis and rejected it with regard to the way legislative councils legislate. In this way, he believes that the general and legal address remains at the same level of generality and is not dissolved into personal speeches. This view has many effects on the principles and jurisprudence. In this article, we have analyzed the most important effects of this view on the jurisprudence of transactions.

    Keywords: Legal Speech, Personal Speech, Shari'a Ruling, Dissolution, Shari'a Cases
  • Sayyed Ali Reza Mirkamali, Amir Hossein Khosroabadi * Pages 415-444

    In the Islamic legal system, "qisas" is the initial ruling for intentional crimes against individuals, and if there are special conditions, qisas against a person is proven. One of the conditions for proving the sentence of retribution is the "equality" between the victim and the victim in a series of aspects, the most important of which is "equality in religion". If the religion of the murderer is higher than the religion of the victim, retaliation against the murderer will not be proven and the sentence will be paid. This sentence has sub-clauses that are examined in this article. The history of this issue in the Iranian legal system dates back to after the revolution. In criminal law, this issue was mentioned only in a limited way, but the provisions of some cases and issues were not stated. In the Islamic Penal Code of 1392, provisions were issued in Articles (301) and (310) and some problems were partially resolved, but there is still a brief in some issues that can be filled by using the opinions of jurists, legal gaps.

    Keywords: retribution, Equality, Equality in Religion, Apostate, Infidel