فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 67 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید احمد مدنی * صفحات 1-20

    این پژوهش روایتی تاریخی از مسیر زندگی حرفه ای و اندیشه های رالف وینفرد تایلر در حوزه مطالعاتی برنامه درسی است. تایلر در دورانی مسیر تحقیقاتی خویش را آغاز کرد که نقش آفرینی بسیاری از مربیان و معلمان در مدارس و کلاس های درس مبتنی بر باورهای عامیانه بود. او توانست اندیشه های فلسفی مربیانی چون هربارت و دیویی را به دغدغه های عملی متخصصانی نظیر ثورندایک، چارترز و بابیت ربط دهد و گسست میان نظریه و عمل برنامه درسی را کاهش دهد. این پژوهش تاریخی به روش استنادی و با تحلیل مجموعه ای از اطلاعات تاریخی مغفول، به واکاوی تجارب تحقیقاتی و زمینه های فکری تایلر پرداخته و برخی از باورهای او را که برای فهم عمیق تر الگوی موسوم به خطی-منطقی تایلر لازم اند تبیین کرده است. از جمله این باورها می توان به موارد زیر اشاره کرد: 1) آموزش انتزاعی عملیات ریاضی به اندازه آموزش جزءبه جزء آنها موثر است؛ 2) برای ایجاد انگیزش درونی در دانش آموزان باید محتوای درس را به فعالیت های روزانه زندگی پیوند داد؛ 3) اجرای صحیح روش حل مسئله دیویی و روش پروژه کیلپاتریک مستلزم این است که روش مناسبی برای ارزشیابی یادگیری دانش آموزان طراحی کرد؛ 4) در جامعه مردم سالار دشوارترین وظیفه تبدیل کردن دانش آموزان به شهروندان مسئولیت پذیر است؛ 5) ارزشیابی تکوینی، نه برای قضاوت درباره یادگیری دانش آموز یا عملکرد معلم، بلکه برای قضاوت درباره کارآمدی و اثربخشی برنامه درسی است؛ 6) فرایند برنامه ریزی درسی خطی نیست؛ و 7) هدف ارزشیابی، بهبود آموزش و هماهنگی اثربخش تر معلمان است. در این پژوهش تاریخی، همچنین رویکرد مشارکتی و واقع گرایانه تایلر و تلاش های وی برای کاهش شکاف میان نظریه و عمل برنامه درسی برجسته شده اند.

    کلیدواژگان: رالف تایلر، پیوند «نظریه» و «عمل» برنامه درسی، آموزش، مطالعه هشت ساله
  • محبوبه ادیبان، سید مهدی سجادی*، ابراهیم طلائی صفحات 21-36

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب معلمان مدارس حاشیه ای (به لحاظ فرهنگی و جغرافیایی) از دانش آموزان به حاشیه رانده شده است. مبنای نظریه اتخاذشده، نظریه تعلیم و تربیت مرزی ژیرو است. در این پژوهش از روش کیفی تحلیل پدیدار شناختی استفاده شده است. بر مبنای نمونه گیری هدفمند به واکاوی تجارب هشت نفر از معلمان در سه مدرسه حاشیه ای استان یزد که تجربه زیسته ای درزمینه موضوع موردمطالعه داشتند از طریق مصاحبه‏‏ نیمه ساختاریافته پرداخته شد. یافته ها با روش کدگذاری داده های روایی بر اساس روش اسمیت تحلیل شد سپس به شناسایی و دسته‏بندی پنج مضمون معلم، دانش آموز، محتوای درسی، نظام تربیت رسمی و خانواده به دوازده مقوله و یازده زیر مقوله منجر شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که وجود نظام آموزش متمرکز، سطح پایین آموزش و ضعیف عمل کردن بخش تربیت معلم، نوع تربیت خانوادگی دانش آموزان، غنی نبودن محتوای کتب درسی از دانش بومی ازجمله عواملی است که نظام تربیت رسمی ایران را از حضور پررنگ تعلیم و تربیت مرزی خالی می کند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تعلیم و تربیت چند فرهنگی، تعلیم و تربیت مرزی، هنری ژیرو
  • شهناز کرمی، کوروش فتحی واجارگاه*، علی اکبر خسروی بابادی، منوچهر فرج زاده اصل صفحات 37-51

    نوبسترسازی در مطالعات برنامه درسی، یکی از مباحث جدیدی است که در ایران مطرح شده و تلاش می کند علوم مختلف را در بستر مطالعات برنامه درسی بررسی نماید. تغییرات اقلیم دانشی است که به تغییر آب وهوا و اثرات آن می پردازد. هدف این پژوهش، ارایه بستری جدید در برنامه درسی آموزش عالی با عنوان برنامه درسی تغییرات اقلیم است و تلاش می کند تا مفاهیم اقلیم را وارد مطالعات برنامه درسی نماید. این پژوهش از نوع هدف کاربردی و از نوع ماهیت کیفی است. از لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی - تحلیلی از نوع تحلیل فکری بازتابی است. از میان اسناد مورد بحث، اسناد قابل دسترس پژوهشگر در فاصله زمانی انجام پژوهش سال های 1397 لغایت 1399 مرتبط با دیدگاه برنشتاین مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه به دست آمده حاکی از آن است با الگو گیری از تیوری برنشتاین می توان یک بستری جدید در برنامه درسی آموزش عالی با عنوان تغییرات اقلیم ایجاد کرد تا دانشجویان هم با تغییرات اقلیم آشنا شوند و هم کلاس های درسی محلی برای ایجاد تفکر والا درزمینه حفاظت از زندگی در روی کره زمین تبدیل گردد.

    کلیدواژگان: نوبسترسازی، برنشتاین، برنامه درسی آموزش عالی، تغییرات اقلیم
  • زهرا رشیدی * صفحات 52-71

    پژوهش حاضر با مرور وضعیت کنونی برنامه درسی عمومی دانشگاهی که از بعد هدف تربیت شهروند مسیول را بر عهده دارد به ارایه الگویی جهت طراحی برنامه درسی میان رشته ای در این حوزه پرداخته است. پژوهش در پارادایم آمیخته اکتشافی با رویکرد (کیفی-کمی) انجام شد. در بخش کیفی، مطالعه و شناسایی زمینه های تربیت شهروند جهانی در برنامه درسی دانشگاهی در ایران مدنظر بود. از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع تحلیل تماتیک (موضوعی) در دو سطح اسناد انتخابی و سرفصل های مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، تحلیل محتوا، فیش برداری و چک لیست بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل اسنادی استفاده شد. در بخش کمی، از روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی استفاده و جامعه آماری، متخصصان حوزه علوم تربیتی دارای مدرک دکتری به عنوان اعضای هییت علمی دانشگاه های (سراسری دولتی و آزاد اسلامی) شهر تهران به تعداد 145 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته با پایایی به ضریب آلفای کرونباخ 91/0 و روایی محتوا، سازه است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون خی دو و فریدمن استفاده شد. بر اساس یافته ها در بخش کیفی سیستم برنامه درسی عمومی، متمرکز و نوع سازمان دهی آن نیز مبتنی بر رویکرد هنجاری دیسیپلین محوری است. اکثر مطالب مرتبط با مولفه های جهانی شدن، اغلب ارتباط غیرمستقیم دارند و از وجوه ایجابی، خنثی و سلبی، وجه خنثی غالب است. ازاین رو، الگوی برنامه درسی شهروند جهانی مبتنی بر رویکرد میان رشته ای در پنج گام اصلی که مشتمل بر عناصر اصلی برنامه درسی (اهداف، محتوا، روش های تدریس و ارزشیابی) بر اساس سه مولفه دانش، مهارت و نگرش در دو سطح کلان و خرد طراحی شد. در سطح کلان، رویکرد برنامه درسی تلفیقی (ادغام) و در سطح خرد رویکردهای (عمودی، وسیع و آموزشی) استفاده شد.

    کلیدواژگان: الگو برنامه درسی، آموزش عالی، شهروند جهانی، میان رشته ای
  • علی ترکاشوند، فرهاد سراجی * صفحات 72-89

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش سواد فناورانه در تمایل به کارآفرینی دانشجویان مهندسی بود. این پژوهش با رویکرد ترکیبی و طرح اکتشافی انجام شد. در مرحله کیفی با استفاده از روش نمونه گیری ملاک محور با 15 نفر از دانشجویان کارآفرین مصاحبه نیمه ساختار یافته ای صورت گرفت و داده ها با طی هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد. سوالات مصاحبه حول ابعاد سواد فناوری و نسبت آن با کارآفرینی طراحی شد و برای اطمینان از روایی سوالات، از نظرات هفت نفر از افراد خبره استفاده شد. به منظور اطمینان از کیفیت تحلیل داده ها، یافته ها پس از تحلیل دوباره به مصاحبه شوندگان ارجاع داده شد تا از انحراف های احتمالی جلوگیری شود. یافته های مصاحبه ها نشان داد که کارآفرین های فناوری از ماهیت، طراحی، تولید، کاربرد و ارتباط فناوری با جامعه درک عمیقی دارند. سپس به منظور توسعه یافته ها با استفاده از رویکرد کمی، از بین 517 نفر دانشجوی ترم آخر رشته های مهندسی، 200 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای نسبتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های کمی پرسشنامه ویرایش شده سواد فناورانه سراجی و خاوری (1395) با 18 گویه، با تاکید بر ابعاد درک ماهیت فناوری، طراحی و تولید فناوری، نگهداری و کاربرد فناوری، ارتباط فناوری با جهان اطراف و تعامل جامعه و فناوری و مقیاس پنج درجه ای لیکرت با پایایی 88/0 و پرسشنامه تمایل به کارآفرینی لنین و چن (2009) با 25 گویه، مقیاس پنج درجه ای لیکرت و پایایی 89/0 بود. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد. یافته ها نشان داد؛ دانشجویان کارآفرین از ارتباط سواد فناورانه و کارآفرینی درک مناسبی دارند. بین سواد فناورانه دانشجویان و تمایل به کارآفرینی همبستگی وجود دارد. نتایج رگرسیون نیز نشان داد که از بین ابعاد سواد فناورانه دو بعد درک ماهیت فناوری و ارتباط فناوری با جهان اطراف می توانند 7/19درصد از واریانس تغییر در تمایل به کارآفرینی دانشجویان مهندسی را تبیین کنند. پیشنهاد می شود برای پرورش شایستگی های کارآفرینی در دانشجویان به توسعه مهارت های سواد فناورانه آنها بیشتر توجه شود و برنامه های درسی آنها با توجه به این موضوع طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: سواد فناورانه، تمایل به کارآفرینی، فناوری، کارآفرینی فناورانه، مهندسی
  • فاطمه سادات بیطرفان، مرجان سجودی، مرضیه دهقانی * صفحات 90-110

    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی موانع اجرایی ساحت تربیت زیبایی شناختی و هنری سند تحول بنیادین آموزش وپرورش، بر مبنای مدل (Fullan, 2007) است. تمرکز بر ساحت تربیت هنری به طور ویژه نیز، بیشتر به این دلیل است که این ساحت، علی رغم اهمیت فراوان و البته تاثیر شگرفی که می تواند بر روحیه و به تبع، ارتقای سطح یادگیری فراگیران و حتی مربیان آن ها داشته باشد، ساحتی فراموش شده و مغفول مانده است. طرح پژوهش حاضر از نوع «ترکیبی» (آزمون هم زمان) است. جامعه این پژوهش، شامل دو گروه مستقل متخصصان برنامه درسی و تعلیم و تربیت (در بخش کیفی) و نیز معلمان دوره ابتدایی (در بخش کمی) است. حجم نمونه نیز شامل 12 نفر از متخصصان برنامه درسی و تعلیم و تربیت و 120 نفر از معلمان دوره ابتدایی است. روش نمونه گیری در بخش اول (کیفی) روش نظری و هدفمند بوده و ابزار آن نیز شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و ساختارنایافته و در بخش دوم (کمی) نیز «هدفمند و ترجیحی» بوده و ابزار پژوهش نیز شامل یک پرسشنامه محقق ساخته 30 سوالی است. روش تجزیه وتحلیل داده های کمی، شامل آزمون های «ویلکاکسون تک نمونه ای» و «فریدمن»، به منظور رتبه بندی موانع اجرایی سند تحول بنیادین بر اساس مولفه های مدل فولن، است. تجزیه وتحلیل داده های کیفی نیز با استفاده از روش هفت مرحله ای (Colaizzi, 1987) انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از تایید فاصله ایجادشده میان طراحان سند تحول و مجریان آن در مدارس که این امر نیز خود، علاوه بر موانع اجرایی دیگر موجود، به ناکارآمدی سند تحول در مرحله اجرا دامن می زند.

    کلیدواژگان: سند تحول بنیادین آموزش وپرورش، موانع اجرای سند، تغییر، مدل فولن، تربیت هنری
  • زهره قلاوند، پروین صمدی*، پروین احمدی، نرگس کشتی آرای صفحات 111-129

    تربیت جنسی یکی از پیچیده و حساس ترین ساحت های تعلیم و تربیت است. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی جایگاه برنامه درسی تربیت جنسی در نظام آموزشی کشور در طی سال های 1398-1380 انجام شد. مطالعه حاضر از نوع کیفی و از روش سنتزپژوهی است. جامعه اطلاع رسان شامل همه پژوهش های علمی مرتبط با هدف پژوهش بوده که با توجه به جست وجوی منظم در پایگاه های اطلاعاتی (مگ ایران، جهاددانشگاهی، نورمگز و...)، بر اساس معیارهای ورود تعداد 206 پژوهش علمی شناسایی و پس از مطالعات لازم، 36 پژوهش بر اساس ملاک های خروج به عنوان نمونه انتخاب و با روش سنتزپژوهی شش مرحله ای روبرتس، ترکیبی بهینه از نتایج آنها ارایه شده است. برای فراهم آوردن اطلاعات مورد نیاز، از فرم کاربرگ و برای اطمینان از میزان پایایی، از ضریب کاپای کوهن استفاده شد. طبق یافته های حاصل از سنتزپژوهی، تربیت جنسی حایز چهار مضمون شامل شمشیر دولبه بودن مفهوم تربیت جنسی، تهدیدها - فرصت های تربیت جنسی، تربیت جنسی مبتنی بر آموزش، زبان و فرهنگ در تربیت جنسی است. نتایج نشان داد که برنامه درسی تربیت جنسی در نظام آموزشی یک برنامه درسی خاموش است که با یک طراحی مدون توسط سیاست گذاران می توان آن را روشن نمود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت جنسی، سنتزپژوهی، نظام آموزشی
  • سید علی خالقی نژاد، اکبر هدایتی صفحات 130-146

    شکاف بین انواع برنامه های درسی از مسایل غامض حوزه برنامه درسی به شمار می آید که بازاندیشی درباره چارچوب های پنداشتی آنها را به یک ضرورت تبدیل کرده است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی ارزشیابی برنامه درسی کسب شده، یکی از این چارچوب ها، با تکیه بر تجربیات و دیدگاه های ذینفعان برنامه های درسی دوره کارشناسی انجام شده است. با استفاده از روش پژوهش کیفی توصیفی تجارب و ادراکات 31 نفر (17 عضو هییت علمی، 12 دانشجوی نیمسال آخر دوره کارشناسی و فارغ التحصیل، 2 کارشناس دفتر برنامه ریزی آموزش عالی) از دانشگاه های علامه طباطبایی، تهران و خوارزمی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش و دفتر برنامه ریزی آموزش عالی با روش نمونه گیری هدفمند و از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری گردید. داده های احصاء شده از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل گردید. یافته های به دست آمده به شناسایی مقوله های «پیامدهای کوتاه مدت» و «پیامدهای بلندمدت» و خرده مقوله های «دستیابی به پیامدهای مشخص شده»، «پیامدهای یادگیری نوپدید»، «تحول شخصیتی فارغ التحصیلان»، «اشتغال فارغ التحصیلان» و «ادامه تحصیل فارغ التحصیلان» برای ارزشیابی برنامه درسی کسب شده منجر شد. پیام این پژوهش پیگیری پیامدهای مختلف تجربیات آموزشی دانشجویان دوره کارشناسی در ابعاد مختلف زندگی شغلی، شخصی و آموزشی و درنهایت جمع آوری شواهد مرتبط برای قضاوت های منطقی در خصوص نقاط مثبت و ضعف برنامه های درسی کنونی است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی کسب شده، تجربه های آموزشی، دوره کارشناسی، پیامدهای برنامه درسی، فراکلاسی
  • عباس حضرتی، سید احمد هاشمی *، عباس قلتاش، علی اصغر ماشینچی صفحات 147-166

    هدف پژوهش حاضر، واکاوی الزامات و بایسته های اجرای مطلوب برنامه درسی پژوهش کاربردی در مدارس ابتدایی است. در این پژوهش ترکیبی، ابتدا در بخش کیفی با روش گراندد تیوری الگوی پیشنهادی در قالب عناصر چهارگانه برنامه درسی زایس (Zais) از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و اکتشافی و رسیدن به اشباع نظری یافته ها با مشارکت 15 نفر از اساتید و متخصصان حوزه علوم تربیتی که به روش انتخاب هدفمند انتخاب شده بودند، با تجزیه وتحلیل داده ها از روش کدگذاری سه مرحله ای استراوس و کوربین (Strauss & Corbin,1992) طراحی شد. سپس در بخش کمی با استفاده از روش توصیفی - زمینه یابی به منظور اعتباربخشی الگوی پیشنهادی، پرسشنامه ای محقق ساخته با 46 گویه طراحی شده و در اختیار 384 نفر از آموزگاران شهر شیراز به روش تصادفی طبقه ای و 15 نفر از اساتید و متخصصان حوزه علوم تربیتی به روش انتخاب هدفمند در آبان ماه 98 قرار گرفت و برای آزمون فرضیه ها از آزمون خی دو استفاده شد. بر اساس نتایج حاصله، الگوی پیشنهادی از نظر جامعه مورد پژوهش دارای اعتبار بوده و برنامه درسی پژوهش کاربردی به عنوان مقوله محوری، بر مبنای شرایط علی محتوای پژوهش کاربردی، روش های تدریس و ارزشیابی، در صورت تحقق تشویق های پژوهش محور دانش آموزان و برقراری ارتباط ایشان با منابع علمی به عنوان راهبرد، محقق می شود و چنانچه طراحی ساختار مدارس بر اساس فعالیت های پژوهشی و حمایت مدیران و مربیان آموزش دیده به عنوان تسهیلگر و همچنین انگیزش، نگرش و ارزش های پذیرندگان و توسعه مهارت های پژوهشی به عنوان بستر در نظرگرفته شوند، علی رغم موانع موجود، به تحقق پیامدهای تقویت تفکر انتقادی و خلاق، افزایش مهارت های زندگی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان منجر می شود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، پژوهش کاربردی، مدارس ابتدایی
  • صابر عبدالملکی*، محبوبه خسروی، مصطفی قادری، حسن ملکی صفحات 167-182

    هدف پژوهش، بررسی مقایسه اثرات بازی هدایت شده، بازی آزاد و آموزش مستقیم بر یادگیری کودکان در درس علوم تجربی پایه اول ابتدایی بود. روش پژوهش حاضر، کمی و از نوع مطالعات آزمایشی با طرح بین گروهی با اندازه گیری مکرر بود. جامعه پژوهش، همه دانش آموزان پسر پایه اول مدارس ابتدایی منطقه یازده شهر تهران در سال 1398 بود. از جامعه آماری، یک مدرسه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و از میان دانش آموزان کلاس اول آن مدرسه 24 آزمودنی به صورت تصادفی انتخاب و در سه گروه به صورت (هر گروه 8 آزمودنی) قرار گرفتند. ابزار پژوهش، آزمون محقق ساخته مبحث آهن ربا کتاب علوم تجربی پایه اول ابتدایی بود. پایایی ابزار با روش کودر ریچاردسون بررسی شد و مقدار آن برابر با 86/0، روایی ابزار به وسیله روایی محتوا توسط معلمان بررسی و روایی آن تایید شد. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل واریانس ترکیبی (یک بین و یک درون) با نرم افزار Spss20</sub> استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین سه روش آموزشی در باب یادگیری در سطح 05/0 تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین مقایسه گروه ها در یادگیری با توجه به اثر تعاملی زمان، حاکی از آن بود که روش بازی هدایت شده در افزایش یادگیری مبحث آهن ربا نسبت به سه روش دیگر موثرتر بوده است (05/0>P) و میزان کاهش یادگیری در گروه بازی هدایت شده نسبت به دو روش دیگر دارای وضعیت بهتری بود. بر اساس نتایج به دست آمده روش بازی هدایت شده می تواند باعث افزایش یادگیری مبحث آهن ربا در دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: بازی آزاد، بازی هدایت شده، آموزش مستقیم، یادگیری
  • حسین قناعت، عباس حبیب زاده * صفحات 183-196

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر روش تدریس کلاس واژگون بر پیشرفت تحصیلی و نگرش دانش آموزان در درس ریاضی در ناحیه 3 شهر اصفهان انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر پایه هفتم دوره متوسطه اول ناحیه 3 شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می داد. نمونه گیری در پژوهش حاضر، به صورت نمونه گیری در دسترس بود گروه آزمایش در یک دوره آموزشی 10 جلسه ای به روش کلاس واژگون شرکت کردند ولی گروه کنترل در طی این 10 جلسه به روش معمول سنتی آموزش دیدند. برای سنجش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، از معدل نمراتی که دانش آموزان، از آزمون پیشرفت تحصیلی در درس ریاضی، ساخته شده توسط پژوهشگر که پیش و پس از مداخله اجرا شد، کسب کردند و برای سنجش نگرش به درس ریاضیات، از پرسشنامه نگرش سنج ریاضیات آیکن (1979) استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده های این پژوهش پس از کسب اطمینان از عدم تخطی از مفروضه های لازم از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که تدریس به روش کلاس واژگون بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان موثرتر از روش سنتی بوده است، اما تفاوت نگرش دانش آموزان به درس ریاضی در دو گروه به لحاظ آماری معنادار نبوده است؛ بنابراین برنامه ریزی برای اجرای روش کلاس واژگون در دبیرستان ها می تواند در بهبود پیشرفت تحصیلی در درس ریاضیات موثر باشد.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، کلاس واژگون، نگرش نسبت به ریاضیات
  • زهرا دلیران فیروز، مریم براتعلی * صفحات 197-205

    هدف این پژوهش، تحلیل محتوای کتاب درسی ارتباط موثر پایه دهم دوره دوم متوسطه فنی وحرفه ای بر اساس مهارت های ده گانه سازمان بهداشت جهانی بوده است. روش پژوهش، تحلیل محتوا بود. دامنه پژوهش، کتاب ارتباط موثر پایه دهم دوره دوم متوسطه فنی وحرفه ای به لحاظ (متن، سوال، تصاویر، فعالیت ها) که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات فرم تحلیل محتوای محقق ساخته بر اساس الگوی آنتروپی شانون 3 مرحله ای بود که داده ها در مرحله اول به صورت داده های بهنجار شده آماده شد، مرحله دوم بار اطلاعاتی هر مقوله را محاسبه نموده و در مرحله سوم با استفاده از بار اطلاعاتی مقوله ها ضریب اهمیت هر مقوله محاسبه شد. طبق نظر سازمان بهداشت جهانی مهارت های زندگی ده گانه شامل مهارت حل مسیله، همدلی، تفکر خلاق تصمیم گیری، مقابله با هیجانات، مقابله با استرس، تفکر انتقادی، ارتباط موثر با دیگران، خودآگاهی، ایجاد روابط بین فردی می باشد. نتایج حاصل حاکی از آن بود که بیشترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه مهارت ارتباط موثر (121/0) و کمترین ضریب اهمیت برای مولفه مهارت حل مسئله (082/0) به دست آمد.

    کلیدواژگان: کتاب درسی ارتباط موثر، مهارت های ده گانه، سازمان بهداشت جهانی
|
  • Seyed Ahmad Madani* Pages 1-20

    This inquiry is a historical narrative of Ralph Tyler’s career and his ideas in the field of curriculum studies. Tyler begin his research and academic career in an era in which many educators and teachers’ practice was based on unexamined and non-sophisticated beliefs. Hi managed to bridge between philosophical thoughts of great educators like Dewey and Herbart and practical concerns of experts like Thorndike, Charters and Bobbitt and successfully reduced his perceived gap between curriculum theory and practice. In this historical narrative, some of the Tyler’s insightful research findings, reflective beliefs, and areas of deliberation are explored, which could play a significant role in deeper understanding of his so-called rational-linear model. Some of the most noteworthy conclusions are mentioned as below: abstract instruction of mathematical operations is as effective as atomistic or behavioristic instruction of these operations; developing an authentic evaluation method is a very important task for true implementation of Dewey’s problem solving and Kilpatrick’s project method; formative evaluation is not for judging about student learning or teacher performance, but it’s for apprising the effectiveness of curriculum; the process of curriculum planning is not absolutely linear; and the purpose of evaluation is improving instruction and teachers’ coordination. In this historical inquiry Tyler’s participatory and realistic approach and his curiosity and efforts for reducing the gap between curriculum theory and practice are highlighted.

    Keywords: Ralph T, yler Curriculum Theory, Practice, education, Eight-Year Study
  • Mahbubeh Adiban, seyedmahdi sajadi *, Ebrahim Talaee Pages 21-36

    The present research aimed to Exploring the lived experience of teachers in marginalized schools about border student. Giroux's theory of border Education is adopted as a base of this Research. Research methods were qualitative method of phenomenological analysis. Eight teachers from three marginal schools of Yazd province were investigated. The description of teachers' perceptions of marginalize students through phenomenology and through semi-structured interviews. Findings were analyzed by validity data coding method based on Smith's method.After deep interviewing, five categories of teacher, student, curriculum, formal education, and family were identified and categorized into twelve categories and eleven sub-categories. The results show that existence of a centralized system and the topic of education, the type of family education, the lack of richness of the textbooks of indigenous knowledge are among the factors that make the formal education system of Iran empty of the presence of border education.

    Keywords: phenomenology, multicultural education, Border Education, Henry Giroux
  • shahnaz karami, kourosh fathi vajargah *, aliakbar khosravi babadi, Manuchehr Farajzadeh Asl Pages 37-51

    Recontextualization is one of the new subjects that has been discussed in Iran and tries to study various sciences in the context of curriculum studies. Climate change is a science that deals with climate change and its effects. The purpose of this study is to introduce a new context in the higher education curriculum and tries to incorporate climate concepts into curriculum studies. Hence, this is applied research with regard to the goals that have been and qualitative in terms of the type of data and is conducted within a research analytical of documentary type framework. The data for this study was gathered through a documentary study. Among the documents discussed in this regard, the documents available to the researcher in the period from 2018 to 2020 related to Bernstein's Theory have been used. The result is that by modeling Bernstein's theory, a new context can be created in the higher education curriculum called climate change and made the classrooms a place to base lofty thinking on the protection of life on earth.

    Keywords: Recontextualization, Bernstein, higher education curriculum, Climate Change
  • Zahra rashidi* Pages 52-71

    The present study, by reviewing the current state of the university's general curriculum, which aims to educate responsible citizens, has provided a model for interdisciplinary curriculum design. The research was conducted in a heuristic (qualitative-quantitative) mixed paradigm. In the qualitative part, studying and identifying the areas of global citizenship education in the academic curriculum in Iran were considered. Thematic analysis was used on two levels of electoral documents and headings approved by the Supreme Council of the Cultural Revolution. Data were collected through content analysis, checklist and checklist. Document analysis was used to analyze the data. In the quantitative section, a descriptive survey method was used and the statistical population of the program was 145 people. The researcher-made questionnaire was designed with Cronbach's alpha coefficient of 0.91 and content validity. Chi-square and Friedman tests were used for data analysis. According to the findings in the qualitative part of the general curriculum system, its focus and organization is based on the discipline-based normative approach. Most of the content related to the components of globalization is often indirectly related and is dominated by positive, neutral and negative aspects. Therefore, the Global Citizen Curriculum Model is based on an interdisciplinary approach in five key steps that include the key elements of the program. The course (Goals, Content, Teaching and Evaluation Methods) was designed based on three components of knowledge, skills, and attitudes at both macro and micro levels. At macro level, the integrated curriculum approach (integration) and at the micro level (vertical, broad and educational) used.

    Keywords: curriculum Pattern, Global citizen, Interdisciplinary, Higher Education
  • Ali Torkashvand, farhad Seraji * Pages 72-89

    The main purpose of this research was to investigate the role of technological literacy in the to investigate the role of technological literacy in the entrepreneurial intention in engineer students. This research was done with mixed method approach and with exploratory design. In qualitative phase of research 15 Entrepreneur engineer students were selected based on criteria oriented sampling and participated on semi structured interview and data were analyzed by seven keluize stages. Interview questions were designed around the dimensions of technology literacy and its relationship with entrepreneurship. To ensure the validity of the questions, the opinions of seven experts were used. To ensure the quality of data analysis, the findings were referred back to the interviewees after re-analysis to avoid possible deviations. Findings from the interviews indicated that technology entrepreneurs have a deep understanding of the nature, design, production, application and relationship of technology to society. In order to developing data based on stratified random sampling. 200 last semester engineer students were selected. Seraji and khavari(2015) technological literacy questioner and (2009) Liñán & Chen (2009) Entrepreneurial intention questioner with appropriate reliability were used for data gathering. The data were analyzed using pearson correlation and multiple regression. Findings indicted that entrepreneur engineer students have a appropriate understanding of the relevance of technological literacy and entrepreneurship. There is a correlation between students' technological literacy and the entrepreneurial intention in engineer students. The regression results showed that between dimensions of technological literacy, understanding nature of technology and relevance of technologies with the world around can explain 19/7 present of the variance of change in entrepreneurial intention in engineer students. In order to develop the entrepreneurial competencies in students, we propose to develop students’ technological skill in design and implementation of curriculum stages.

    Keywords: Technological Literacy, Entrepreneurial Intention, Technology, Technological entrepreneurship, Engineering
  • Fatemeh Sadat Bitarafan, Marjan Sojoodi, marziye dehghani * Pages 90-110

    The main purpose of this study is to identify the administrative barriers in the field of aesthetic and artistic education of the Fundamental Evolution Document in education, based on the Fullan model (2007). The field of artistic education has been forgotten and neglected, despite the tremendous impact it can have on morale and, consequently, on the learning of learners and even their educators.This research project is the "combined" type (simultaneous test). The study population included two independent groups of curriculum and education specialists (in the qualitative section) as well as primary school teachers (in the quantitative section). The sample size includes 12 curriculum and education specialists and 120 primary school teachers .The sampling method in the first part (qualitative) is theoretical and purposeful method and its tools include semi-constructed and unstructured interview and in the second part (quantitative) it is "purposeful and preferable" and the research tool includes a 30 questions researcher-made questionnaire. Quantitative data analysis involves the Wilcoxon single-sample and Friedman tests to rank the Barriers to the implementation of the Fundamental Evolution Document based on the components of the Fullen model. Qualitative data analysis was also performed using the seven-step )Colaizzi, 1987) method. The results of the study confirm the gap between the designers of the Evolution Document and its implementers in schools, which, in addition to other existing administrative barriers,contributes to the inefficiency of the Fundamental Evolution Document in the implementation phase.

    Keywords: Fundamental Evolution EducationDocument, Barriers of document implementation, Change, Fullan Model, Art Education
  • zohreh ghalavand, parvin samadi *, parvin ahmadi, Narges Keshtiaray Pages 111-129

    Sexual education is one of the most complex and sensitive areas of education. Therefore, the aim of the present study was to determine the position of the country's high school sexual orientation curriculum in recent decades. This research employed a qualitative synthesis approach. The corpus of this study consisted of all scientific articles published(magiran, sid, normags, etc ) about the implementation of Sexual education. From this corpus 268 papers were identified through constant searching of the scientific data bases and a total of 36 articles were selected for the final analysis. A researcher- made worksheet form was used for the purpose of reporting and submitting information. The obtained data were analyzed through six-step model for meta-synthesis Robert using Open and axial coding techniques. Findings synthesis indicate that the four themes of the double-edged sword are the concept of sexuality, threats – opportunities for sexuality education, sex education and culture in sexuality The results indicated that the sex education curriculum is a silent curriculum that can be clarified by policy makers.

    Keywords: curriculum, Sexual education, TheSynthesis research, education system Iran
  • Seyed Ali Khaleghinezhad *, akbar hedayati Pages 130-146

    Due to gap among the types of curriculum, a complex area of curriculum studies, rethinking on the imaginative framework of it becoming an important issue. This study aims at analyzing a phenomena of the attained curriculum according to experiences and perceptions of  31 participants (17 faculty members, 12 undergraduate students, 2 educational experts) from Allameh Tabataba'i, Karazmi, and Tehran universities, Aja University of Medical Science, and the office of higher education planning using qualitative descriptive (QD) research method. Data were gathered through semi-structured interviews by purposeful sampling. Analyzing the data using open, axial and selective coding lead to discovering two categories of “short-term outcomes” and “long-term outcomes” and subcategories of “achievement of the predetermined outcomes”, “outcomes of emerge learning”, “Graduates Character development”, “employment of graduates” and “continuing study of the graduates”. A message of research is generally tracking the outcomes of students’ educational experiences in a various dimension including occupational, personal, and educational life and gathering a relevant evidence for logical judgment on the positive and negative points of current undergraduate curriculum.

    Keywords: Attained Curriculum, Educational Experiences, Undergraduate Education, Curriculum Outcomes
  • abbas Hazrati, seyyed ahmad hashemi *, Abbas Gholtash, Ali Asghar machinist Pages 147-166

    The purpose of this study is to analyze requirements for proper implementation of applied research curriculum in primary schools. In this combined study, first in qualitative part with Grounded Theory method, the proposed model in form of four elements of Zeiss curriculum through semi-structured and exploratory interviews and achieving theoretical saturation of findings with participation of 15 professors and experts in field of educational sciences that were selected purposeful, was designed by analyzing data using three-step coding method of Strauss and Corbin (1992). Then, in quantitative part, using a descriptive-field method to validate proposed model, a questionnaire has been designed with 46 locutions and provided to 384 teachers in Shiraz by stratified random sampling and 15 professors and specialists in the field of educational sciences by purposeful selection was placed in Aban 98 and then chi-square test was used to test hypotheses. Based on results, the proposed model is valid for research community viewpoint and the applied research curriculum as a central category, based on causal conditions of applied research curriculum as a central category, teaching method and evaluation will be realized, if providing incentives research-focused students and linking them with scientific sources as a strategy and if school structure design is based on research activities and support of managers and trained teachers as facilitators, also motivation, attitudes and values, and developing research skills as infrastructure, despite the obstacles, it leads to realize outcomes of increasing life skills, strengthening critical and creative thinking, and student achievement.

    Keywords: Curriculum, applied research, Primary schools
  • saber abdolmaleki *, mahbobeh khosravi, Mostafa Ghaderi, hassan maleki Pages 167-182

    The goal of the research is the The comparison of guided Play, free play, and direct instruction effects in children's learning of first grade science. The current research methodology is quantitative experimental study with an inter group plan and frequent measurement. The research society is the all of the boy students of first grade in Tehran primary schools located in 11 district, and in the year 2019. A school was chosen through available sampling method from the research society and 24 students were chosen randomly as subjects, amuong the students of first grade in that school, through sortition and divided into 3 groups, with contain 8 students. The research tool is a researcher made test about topic of Magnet in the first grade science book.The tool stability was investigated by “Kuder-Richardson” method and the amount was 0.86. The tool salability was examined by teachers through context stability and confirmed. Data analyzing was done by Analysis of variance (one in between) used spss software version 20. The result refer there is a meaningful variance in 0.05 level amoung the three types of learning ways:guided Play, free play and direct instructions.Also the groups comparison in learning, with considering the interactive effect express that the guided play method is more effective than the other three methods in the magnet topic learning (p<05/0). The reduce of learning in the guided play group is less than the other two methods. Up the gained results guided play method helps to learn The magnet topic for students.

    Keywords: Free play, guided play, Direct Instruction, Learning
  • Hossein Ghanaat, Abbas Habibzadeh * Pages 183-196

    The purpose of this study was to determine the impact of flipped classroom on Students' mathematical academic achievement and attitude towards mathematics. This study was conducted in the 3rd district of Isfahan. The research was an "applied research" in terms of purpose and "quasi-experimental" in terms of method. The statistical population of this study consisted of all male seventh grade high school students in Isfahan 3rd district. The sampling method was "sample available". The test group participated in a 10-session flipped classroom method but the control group received an unchanged training during these 10 sessions. In order to measure students' academic achievements, the students' scores were calculated by a formula based on both teacher-made tests of academic achievement in a mathematics lessons prepared by the researcher before and after the intervention and Mathematics Attitude Questionnaire by Aiken (1979). Covariance analysis method was used to analyze the data of this study after obtaining assurance that the necessary assumptions were not violated. The results of this study showed that flipped classroom teaching was more effective on students 'academic achievements than the traditional method, but the change in students' attitude toward math was not statistically significant. Therefore, it was concluded that planning to implement a flipped classroom in high schools can be effective in improving academic achievement in mathematics.

    Keywords: flipped classroom, Academic Achievement, attitude towards mathematics
  • Zahra Daliran Firooz, Maryam Baratali * Pages 197-205

    The purpose of this study was to analyze the content of the effective communication textbook of the tenth grade of the second year of technical and vocational high school based on the ten skills of the World Health Organization. The research method was content analysis. The research population of the effective communication book of the tenth grade of the second year of technical and vocational high school in terms of (text, questions, pictures, activities) which was selected by purposive sampling. The data collection tool was a researcher-made content analysis form based on Shannon's entropy model. Category information The significance coefficient of each category was calculated. According to the World Health Organization, ten life skills include problem-solving skills, empathy, creative decision-making thinking, coping with emotions, coping with stress, critical thinking, effective communication with others, self-awareness, and building interpersonal relationships. The results showed that the highest coefficient of importance was related to the component of effective communication skills (0.121) and the lowest coefficient of importance was related to the component of problem solving skills (0.082).

    Keywords: Effective Communication Textbook, Ten Skills, World Health Organization