فهرست مطالب

مطالعات آموزش و یادگیری - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 79، پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات آموزش و یادگیری
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 79، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی صمدیه، حسین کارشکی*، سید امیر امین یزدی، الهه حجازی صفحات 1-22

    هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس تعلق به دانشگاه و تحلیل وضعیت موجود بود. شرکت کنندگان، 664 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد (232 نفر در مطالعه اول و 432 نفر در مطالعه دوم) بودند که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های تعلق به دانشگاه کارامان و سیراک و ارضای نیازهای بنیادین عمومی گانیه را تکمیل کردند. روایی و پایایی مقیاس های پژوهش با استفاده از روش های تحلیل عاملی و ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده های توصیفی، ماتریس همبستگی و تحلیل عاملی اکتشافی از نرم افزار SPSS نسخه 23 و برای انجام تحلیل عاملی تاییدی از نرم افزار LISREL نسخه 80/8 استفاده شد. نتایج، از ساختار سه عاملی مقیاس تعلق به دانشگاه حمایت می کرد و برازش مطلوبی با داده ها داشت. ضرایب آلفای کرونباخ در دو مطالعه در سطحی مطلوب و روایی همگرا نیز حاکی از  همبستگی مثبت و معنادار مقیاس تعلق به دانشگاه با مقیاس ارضای نیازهای بنیادین عمومی بود. نتایج وضعیت موجود نشان داد که احساس تعلق دانشجویان در سطح متوسطی قرار دارد. این یافته ها اهمیت برنامه ریزی و طراحی مداخلات جامع به منظور اندازه گیری و ارتقای احساس تعلق دانشجویان به دانشگاه را مورد تاکید قرار می دهند.

    کلیدواژگان: پایایی، تعلق به دانشگاه، روایی، ساختار عاملی
  • محبوبه محمدشفیع، محمدرضا نیستانی*، ابراهیم میرشاه جعفری، ویدا تقوائی صفحات 23-46

    هدف این پژوهش، بررسی راهکارهای ارتقای کیفیت تدریس در آموزش عالی فنی و حرفه ای با رویکرد اشتغال زایی بود. این پژوهش با هدف کاربردی و با روش ترکیبی اکتشافی به انجام رسیده است. مشارکت کنندگان بالقوه ی پژوهش در بخش کیفی شامل، صاحبنظران حوزه برنامه ‫درسی، اعضای هیات علمی دانشگاه های فنی و حرفه ای کشور و کارفرمایان بوده است که با رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی تعداد 18 نفر از آنها انتخاب شد. جامعه آماری بخش کمی نیز تمامی مدرسان دانشگاه فنی و حرفه ای شریعتی تهران بود که به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم تعداد 230 نفر از آنها انتخاب گردید. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. طبق نتایج تحقیق در بخش کیفی استفاده از روش های تدریس مبتنی بر فعالیت تجربی، کاربست دانش نظری در عمل، تدریس در محیط واقعی کار، استفاده از آموزش مبتنی بر کار گروهی، استفاده از تکنسین های کارگاهی خبره و تعاملی بودن ارتباط استادکاران و دانشجویان از راهکارهایی است که می تواند بر کیفیت تدریس موثر باشد. همچنین، نتایج در بخش کمی آشکار ساخت؛ راهکارهای تبیین شده در بهبود کیفیت تدریس موثر است. بنابراین، بر اساس نتایج پژوهش، لازم است شیوه ی تدریس در آموزش عالی فنی و حرفه ای جهت- گیری متفاوتی نسبت به سایر زیرنظام های آموزش عالی داشته، و بر مهارت محوری و اشتغال زایی مبتنی باشد.

    کلیدواژگان: اشتغال زایی، تدریس، فنی و حرفه ای، کیفیت
  • محدثه هاشمی، باقر سرداری* صفحات 47-60

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش امید بر میزان سرسختی تحصیلی دختران داوطلب کنکور سراسری بود. این پژوهش از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مشغول تحصیل در مقطع پیش دانشگاهی شهر ماکو به تعداد 173 نفر در سال تحصیلی 97-1396 بود. از این جامعه،  نمونه ای به حجم 30 نفر (15 نفر برای هر گروه) به روش نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن ملاک های ورود به مطالعه انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. شرکت کنندگان دو گروه در مراحل پیش و پس آزمون پرسشنامه سرسختی تحصیلی را تکمیل و در این اثناء آزمودنی های گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش های مربوط به ارتقاء امید قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در برنامه SPSS انجام گرفت. تحلیل داده ها نشان داد که آموزش امید منجر به افزایش میانگین نمرات شرکت کنندگان گروه آزمایش در سرسختی تحصیلی و مولفه های آن شامل تعهد شخصی، چالش پذیری و کنترل عواطف نسبت به گروه کنترل شده است (001/0p <). با توجه به یافته ها می توان مطرح کرد که آموزش امید مداخله موثری برای بهبود سرسختی تحصیلی دختران داوطلب کنکور سراسری است.

    کلیدواژگان: آموزش امید، سرسختی تحصیلی، کنکور سراسری
  • حمید بارانی، محبوبه فولادچنگ* صفحات 61-84

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس بی صداقتی تحصیلی بشیر و بلا برای سنجش بی صداقتی تحصیلی بود. مشارکت کنندگان پژوهش 452 دانشجو (163 مرد و 289 زن) دوره کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 99-1398 بودند و مقیاس های بی صداقتی تحصیلی بشیر و بلا، منش های اخلاقی خرمایی و قایمی، عدم درگیری اخلاقی بندورا و همکاران، تقلب ریمکوس، وظیفه گرایی گلدبرگ، مسئولیت پذیری تحصیلی آکبی و همکاران و اهمال کاری تحصیلی سواری را تکمیل نمودند. به منظور تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی از روش های تحلیل عاملی تاییدی، همسانی درونی و همبستگی با سایر مقیاس های مذکور استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی شش عامل تقلب در آزمون، پلاجریسم، کمک بیرونی، تقلب پیشین، تحریف و دروغ درباره تکالیف تحصیلی را تایید نمود. نتایج همبستگی با سایر آزمون ها نیز روایی همگرا و واگرای مقیاس را تایید نمود. برای تعیین پایایی مقیاس از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که تمامی ضرایب حاکی از همسانی درونی قابل قبول زیر مقیاس ها و نمره کل مقیاس بود. نتایج نشان می دهد که مقیاس بی صداقتی تحصیلی بشیر و بلا از روایی و پایایی بسیار خوبی در دانش جویان ایرانی برخوردار است و کارایی لازم را برای اندازه گیری بی صداقتی تحصیلی در شش بعد مذکور دارد. نتایج بر مبنای شواهد پژوهشی و نظری مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بی صداقتی تحصیلی، پایایی، تحلیل عاملی، روان سنجی، روایی
  • احسان کشت ورز کندازی، احمدرضا اوجی نژاد* صفحات 85-109

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای خوش بینی تحصیلی در رابطه بین خودکارآمدی ادراک شده و سازگاری دانشجویان با دانشگاه در قالب مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دوره کارشناسی پردیس های دانشگاه فرهنگیان فارس بود که در نیم سال اول سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند که از بین آن ها تعداد 300 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسش نامه های خودکارآمدی موریس، خوش بینی تحصیلی اسچنن-موران و همکاران و سازگاری با دانشگاه بیکر و سیریک، پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS (نسخه 24) استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مدل با داده های پژوهش برازش مناسبی دارد و خودکارآمدی ادراک شده بر خوش بینی تحصیلی و سازگاری دانشجویان با دانشگاه اثر مستقیم دارد. اثر غیرمستقیم خودکارآمدی ادراک شده بر سازگاری با دانشگاه با واسطه گری خوش بینی تحصیلی نیز معنی دار بود. بدین ترتیب باید گفت که خودکارآمدی ادراک شده می تواند هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم و از طریق خوش بینی تحصیلی بر سازگاری دانشجویان با دانشگاه موثر باشد. نتایج این پژوهش پیام آور آن است که دست اندرکاران تعلیم و تربیت جهت بالا بردن سطح سازگاری دانشجویان با دانشگاه، می توانند به آموزش و ارتقای توانمندی هایی همچون خودکارآمدی ادراک شده و خوش بینی تحصیلی بپردازند.

    کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی، خودکارآمدی ادراک شده، سازگاری با دانشگاه
  • عباسعلی سلیمانی خشاب، فریبرز درتاج*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، کامران شیوندی چلیچه صفحات 110-136

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی راهبردهای شناختی و فرا شناختی و اثربخشی آن بر کارکردهای شناختی و حل مسئله کلامی ریاضی در دانش آموزان دچار اختلال خاص یادگیری ریاضی انجام شد. طرح پژوهش حاضر به صورت پیش آزمون-پس آزمون با مرحله پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان چهارم ابتدایی دچار اختلال خاص یادگیری ریاضی شهرستان بهمیی در سال 99-1398 تشکیل دادند که از این جامعه 16 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. تدوین بسته در قالب 9 جلسه 45 دقیقه ای انجام و ارایه شد و برای اعتباریابی آن از اعتبار محتوایی استفاده شد. ابزار پژوهش؛ پرسشنامه محقق ساخته حل مسئله کلامی ریاضی و شاخص های مقیاس وکسلر نسخه 5 و مقیاس کی مت بود. نتایج پژوهش نشان داد که بسته آموزشی راهبردهای شناختی و فراشناختی توانست به طور معنی داری کارکردهای شناختی و حل مسئله کلامی ریاضی در دانش آموزان دچار اختلال خاص یادگیری ریاضی را افزایش دهد. به علاوه کارکردهای شناختی و حل مسئله کلامی ریاضی در دانش آموزان پس از اجرای پس آزمون، پیگیری شد و نتایج نشان داد که تغییر محسوسی در پس آزمون بعد از یک ماه ایجاد نشده است. در تبیین این نتیجه می توان این چنین گفت که بسته آموزشی راهبردهای شناختی و فرا شناختی در طولانی مدت نیزاثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: اختلال خاص یادگیری ریاضی، بسته آموزشی راهبردهای شناختی و فراشناختی، حل مسئله کلامی ریاضی، کارکردهای شناختی
  • یعقوب سپهری، محمدجواد لیاقت دار*، اعظم اسفیجانی صفحات 137-161

    دانشگاه نسل چهارم الگوی حرفه ای نوینی را برای نهاد آموزش عالی تعریف می کند که برای توسعه محلی و منطقه ای فرصت سازی می کند. از نگاه بیشتر متخصصان آموزشی روش های یاددهی و یادگیری مهم ترین منبع کاربست شاخص های دانشگاه نسل چهارم و پرورش دانش آموختگانی خلاق است. درواقع پیاده سازی شاخص های دانشگاه نسل چهارم در روش های یاددهی یادگیری باعث بهبود مستمر کیفیت برنامه درسی دانشگاه نسل چهارم می شود. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف شناسایی رویکردها و روش های یاددهی و یادگیری در دانشگاه های نسل چهارم از منظر اعضای هیات علمی انجام شده است. روش پژوهش حاضر کیفی از نوع مطالعه موردی کیفی بوده است. مشارکت کنندگان پژوهش، اعضای هییت علمی دانشگاه ها بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب شدند؛ بدین منظور با رعایت اصل اشباع شدگی با 20 نفر از متخصصان و اعضای هییت علمی دانشگاه های کشور که در حوزه برنامه درسی و دانشگاه های نسل چهارم اهل نظر هستند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. روایی داده ها با استفاده از چهار معیار قابل قبول بودن، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و تاییدپذیری و پایایی آن با استفاده از روش مستندسازی انجام گرفت. مصاحبه ها، پس از پیاده شدن، به صورت تحلیل مضمون کیفی تجزیه و تحلیل شدند. بر طبق یافته ها مهم ترین نشانگرهای روش های یاددهی یادگیری برنامه های درسی دانشگاه های نسل چهارم عبارتند از: کاربست رویکرد آموزش مبتنی بر عمل، تسهیل فرصت های یادگیری شبیه سازی شده، توجه به روش های یادگیری مشارکتی، رویکرد آموزشی مبتنی بر آموزش همتایان، روش های یادگیری مبتنی بر یادگیری اکتشافی، یادگیری خودهدایت شده و خودراهبر، کاربست روش های نوین تدریس مانند تلفیق فناوری اطلاعات و فناوری اطلاعات و ارتباطات در تدوین روش های یاددهی یادگیری برنامه های درسی. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که موسسات آموزش عالی کشور با تغییر رویکرد خود به نسل چهارم دانشگاه و با تربیت سرمایه انسانی اثربخش و کارآمد مبتنی بر نیازهای محلی و منطقه ای به ایجاد جامعه بهتر کمک شایانی خواهند نمود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دانشگاه نسل چهارم، روش های یاددهی یادگیری
  • سید محمدرضا ناظمی، غلامرضا خوی نژاد*، علیرضا رجایی صفحات 162-183

    هدفاز اجرای این پژوهش بررسی تاثیر آموزش راهبردهای انگیزشی تحصیلی بر آسیب ها و  موفقیت تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم ناحیه 6 شهر مشهد در سال 1398 بود که از بین آنها 40 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس در 2 گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) به صورت تصادفی گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های چک لیست آسیب های تحصیلی عابدی و موفقیت تحصیلی صالحی بود. آزمودنی های گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند. داده ها بعد از اتمام جلسات با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش راهبردهای انگیزشی تحصیلی بر آسیب ها و موفقیت تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه موثر است. همچنین آموزش راهبردهای انگیزشی بر خرده مولفه های مشکلات در انتخاب و تصمیم گیری، مشکلات آمادگی تحصیلی، مشکلات انگیزه تحصیلی، مشکلات عادات تحصیلی، مشکلات برنامه ریزی تحصیلی، مشکلات مربوط به محیط و جو تحصیلی، مشکلات مربوط به امتحان تاثیر معنی دار دارد. از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش راهبردهای انگیزشی تحصیلی بر کاهش آسیب های  تحصیلی و همچنین افزایش موفقیت تحصیلی دانش آموزان، موثر است.

    کلیدواژگان: آسیب های تحصیلی، راهبردهای انگیزشی تحصیلی، موفقیت تحصیلی
  • سید هدایت الله داورپناه، رضا هویدا*، رونالد بارنت، عبدالرسول جمشیدیان صفحات 184-206

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نشانگرهای خلاقیت پداگوژیکی و یادگیری در آموزش عالی انجام شد. روش مورد استفاده روش تحقیق کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش، اساتید و خبرگان دانشگاهی دارای تخصص وسابقه علمی در حوزه خلاقیت در آموزش عالی بودند. روش گردآوری داده ها نیز مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند از نوع انتخاب صاحب نظران کلیدی و معیار اشباع نظری با 25 نفر مصاحبه صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها ازطریق تکنیک تحلیل مضمون انجام گردید ودرنهایت یافته های پژوهش نشان داد که خلاقیت پداگوژیکی مشتمل بر سه بعد محتوای آموزشی خلاق، رویکردهای آموزشی خلاق و رویکردهای ارزیابی خلاق است. شرکت کنندگان در خصوص محتوای آموزشی بر ضرورت توجه به نیازهای منطقه ای، مهارت های یافتن مسیله، حل مسیله، کارآفرینی و سواد سلامت و بوم شناختی تاکید داشتند. همچنین مهم ترین ویژگی های رویکردهای آموزشی خلاق را برقراری ارتباط بین محتوای آموزشی و مسایل زندگی، بهره گیری خلاق از فناوری آموزشی در تدریس، به کارگیری رویکردهای آموزشی متنوع و خلاق نظیر حلقه های مطالعه و ایفای نقش، آموزش مبتنی بر مباحثه ذکر کردند. در ارتباط با رویکردهای ارزیابی خلاق نیز رویکرد فیدفوروارد و ارزیابی موقعیتی را مورد تاکید قرار دادند. علاوه بر این درارتباط با تشویق و تسهیل خلاقیت یادگیری در محیط های دانشگاهی بر تشویق و حمایت ازپرسشگری، کنجکاوی، جسارت، ریسک پذیری و غنا بخشیدن به فعالیت های فوق برنامه در محیط های دانشگاهی تاکید داشتند. بدیهی است که یافته های این پژوهش امکان بهبود فرایندهای یاددهی و یادگیری در سطح آموزش عالی را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، تحلیل مضمون، خلاقیت پداگوژیکی، خلاقیت یادگیری
  • سیده ساجده دشتی، محسن شاکری*، مریم کیان صفحات 207-230

    عوامل متعددی سبب شده است که امر یاددهی - یادگیری درس ریاضی در دوره ابتدایی از کارآمدی لازم برخوردار نباشد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر واکاوی چالش های یاددهی-یادگیری ریاضی در دوره تحصیلی ابتدایی تعیین شد. از رویکرد پژوهش کیفی و روش پژوهش نظریه مبنایی استفاده شد. گروه هدف شامل معلمان دوره ابتدایی شهر یزد بود که انتخاب آنها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند نظری انجام شد. با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته تعداد 14 مصاحبه با معلمان دارای سابقه تدریس حداقل 5، و به طور میانگین 9 سال انجام شد و اشباع نظری حاصل گردید. داده ها به شیوه «کدگذاری» و «مقوله بندی» در سه سطح کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. همچنین برای تعیین اعتبار داده ها، از روش «سه سوسازی» در قالب راهبردهای تطبیق توسط شرکت کنندگان، بازاندیشی پژوهش گر و بررسی از سوی متخصصان پژوهش کیفی تیم تحقیق استفاده شد. در مجموع یافته ها موید ابعاد شش گانه نظریه مبنایی بود. نتایج نشان داد «پدیده محوری» شامل «پیچیدگی درس و عدم تناسب زمانی-روشی» است. همچنین مهم ترین «شرایط علی» شامل: ضعف در پشتوانه ی پژوهشی و صلاحیتی و کم توجهی به مبانی و اصول برنامه ریزی بود. به علاوه، «ویژگی های زمینه ای» شامل: زمینه های رفتاری و زمینه های سخت افزاری - مالی، و «شرایط محیطی» دربردارنده محیط فرهنگی-اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی و سیاست گذاری بود. همچنین، «راهبردها» شامل: پذیرش سلب اختیار و رجوع به موسسات کمک آموزشی بود. در نهایت، «پیامدها» بیانگر اضطراب و بیزاری از درس ریاضی، و تراکمی شدن مشکل یادگیری و عدم کاربست بود.

    کلیدواژگان: دوره تحصیلی ابتدایی، روش پژوهش نظریه ی مبنایی، رویکرد پژوهش کیفی، یاددهی-یادگیری ریاضی
  • داود طهماسب زاده شیخلار*، احسان عظیم پور، علی ایمان زاده، محمد عباس زاده صفحات 231-253

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و روان سنجی راهبردهای آموزش تربیت جنسی نوجوانان بر اساس دیدگاه معلمان و والدین بود که با رویکرد آمیخته اکتشافی انجام شده است. در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. مشارکت کنندگان بخش کیفی، شامل متخصصان تربیت جنسی، معلمان و والدین دارای تخصص علمی یا تجربه عملی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع نظری، 20 نفر به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. نتیجه تحلیل داده ها در بخش کیفی منجر به شناسایی 19 مضمون پایه در زمینه راهبردهای آموزش تربیت جنسی شد که در قالب 5 مضمون «غلبه بر موانع فرهنگی»، «ملاحظات فرهنگی - اجتماعی»، «ظرفیت سازی در نظام آموزشی و والدین»، «راهکارهای آموزش» و «اصول آموزش» سازماندهی شدند. در یافته های حاصل از داده های بخش کمی، نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مضمون های 19 گانه که نهایتا در 5 مضمون سازماندهی شدند دارای بار عاملی کافی جهت تدوین ابزار راهبردهای آموزش تربیت جنسی نوجوانان هستند. در بخش کمی، دبیران دوره اول و دوم متوسطه شهرستان های خوی و چایپاره جامعه آماری را تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 345 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تدوین شده در مرحله کیفی پژوهش استفاده شد. در این بخش، برای سنجش روایی پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و برای محاسبه پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج نشان داد که این پرسشنامه به لحاظ کمی از روایی و پایایی لازم برخوردار است. در نتیجه مقیاس نهایی با 5 عامل و 19 نشانگر مورد تایید قرار گرفت و در نهایت ابزاری جهت سنجش راهبردهای آموزش تربیت جنسی نوجوانان معرفی شد. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند در طراحی برنامه های آموزشی با هدف تقویت آموزش تربیت جنسی نوجوانان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: راهبردهای تربیت جنسی، معلمان، والدین، نوجوانان
  • فاطمه رشیدی پور، امید شکری*، جلیل فتح آبادی، حسین پورشهریار صفحات 254-289

    نقش غیرقابل انکار سطوح انگیزشی یادگیرندگان در پیامدهای تحصیلی، از دیرباز مورد تاکید قرار گرفته است. از این جهت، مداخلات مرتبط و مکانیسم های اثرگذاری این برنامه ها، از اهمیت وافری برخوردار بوده اند. در مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی کاربرد  مداخلات روانی آموزشی و  شناسایی تعدیل گرهای چندگانه در این قلمرو مطالعاتی، از روش فراتحلیل استفاده شد. پس از تصریح ملاک های ورود و خروج، تلاش های مداخله ای مبتنی بر برنامه های روانی آموزشی با هدف ارتقای انگیزشی از بانک های اطلاعاتی استخراج و از این طریق، 35 پژوهش و 173 اندازه اثر برای تحلیل نهایی انتخاب شدند. داده های این پژوهش با نرم افزار CMA2 تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها، اندازه اثر کلی اثربخشی مداخلات روانی آموزشی با هدف ارتقای انگیزشی 582/0 را بدست داد. همچنین، نتایج تحلیل اثرات تعدیل گر مبتنی بر جنسیت آزمودنی، سن آزمودنی، ماهیت مداخله منتخب و فرهنگ بر میزان اثربخشی مداخلات روانی آموزشی نشان داد که اندازه اثر در پژوهش های شامل مردان درمقایسه با زنان، دانشجویان در مقایسه با دانش آموزان، اندازه اثر ماهیت پژوهش های مداخله مبتنی بر عوامل برون زاد در مقایسه با ماهیت مداخلات مبتنی بر عوامل درون زاد و در نهایت، در جوامع جمع گرا در مقایسه با جوامع فردگرا، بیشتر بود. به طور کلی، نتایج نشان داد اگر چه مداخلات روانی آموزشی نقش موثری در ارتقای نیمرخ انگیزشی یادگیرندگان دارد اما تمرکز بر نقش تبیینی برخی تعدیل گرها مانند فرهنگ، جامعه هدف و خصوصا ماهیت مداخلات به کار رفته نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، تعدیل گرها، فراتحلیل، مداخلات روانی آموزشی
|
  • Hadi Samadieh, Hossein Kareshki*, Seyed Amir Amin Yazdi, Elahe Hejazi Pages 1-22

    The present study aimed to determine the psychometric properties of the belonging to the university scale and analyze its current status. The participants were 664 students at Ferdowsi University of Mashhad (232 students in the first study and 432 students in the second study), who were selected through the multi-stage random sampling method. They completed Karaman and Cirak's (2017) Belonging to the University Scale and Gagné’s (2003) Basic Needs Satisfaction in General Scale. The validity and reliability of the research scales were examined and confirmed through factor analysis and Cronbach's alpha coefficient methods. The descriptive data, on the other hand, was analyzed using correlation matrix and exploratory factor analysis in SPSS 23. In addition, confirmatory factor analysis was performed using LISREL 8.80, the results of which revealed a three-factor structural model whose fit indices suggested a desirable fit with the data, thus corroborating the three-factor structure of the belonging to the university scale. Cronbach's alpha coefficient was in an acceptable level in the two studies and the convergent validity demonstrated a positive and significant correlation between the belonging to the university scale and the scale of satisfaction of basic needs satisfaction in general scale. The results of the current status showed that the students' sense of belonging was in a moderate level. These findings emphasize the importance of planning and designing comprehensive interventions in order to measure and improve students' sense of belonging to the university.

    Keywords: belonging to the university, factor structure, reliability, validity
  • Mahboobe Mohammad Shafi, MohammadReza Neyestani*, Sayed Ebrahim Mirshah Jafari, Vida Taghvaei Pages 23-46

    Adopting the employment approach, the present study aimed to identify the strategies for improving teaching quality in vocational and technical higher education. This was an applied research with mixed methods design. The statistical population involved in the qualitative phase consisted of curriculum experts, faculty members of technical and vocational universities and employers in Iran, among whom 18 participants were selected via a purposive sampling method. The statistical population of the quantitative phase, on the other hand, consisted of all lecturers at Shariati University of Technical and Professional Affairs in Tehran, among whom 230 participants were selected via the stratified random sampling method. Research data were collected through the semistructured interviewing technique and a researcher-made questionnaire. Content validity was used to determine the validity of the interview questions and the questionnaire and Cronbach's alpha coefficient was used to estimate the reliability of the questionnaire. As the results of the qualitative research indicated, using work-based teaching methods and empirical activities, applying theoretical knowledge in practice, teaching in real work environments or simulated environments such as labs and workshops, employing groupbased and collaborative learning, using expert laboratory technicians to teach practical units, and interacting with faculty and students to exchange skills are the most important strategies that can affect the quality of teaching. The results of the quantitative phase also made it clear that the stated strategies are effective in improving the quality of teaching. Therefore, based on the results of this study, in order to improve the quality of technical and vocational higher education and achieve its goals and missions, it is necessary to adopt a different approach to teaching and training in relation to other higher education subsystems, and focus on skills, and be employment- and skill-based.

    Keywords: quality, teaching, job creation, technical, vocational higher education
  • Mohaddese Hashemi Gharetapeh, Bagher Sardary* Pages 47-60

    The purpose of this study was to investigate the effect of hope training on the hardiness level of female students who were candidates of the university entrance exam. This was a semi-experimental research with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study included all the pre-university female students in Maku city in the academic year of 2017-2018 (N=173). From this population, a sample of 30 pupils was selected through purposeful sampling method, based on the criteria for inclusion in the study. The participants were randomly assigned to the experimental and control groups, each with 15 students. They completed the pre-test and post-test stages of the revised academic hardiness scale (RAHS), while the experimental group underwent eight ninety-minute hope training sessions. Data analysis was performed using covariance analysis in SPSS program. Based on the results, hope training led to increase in the average scores of the experimental group for hardiness and its components, including personal commitment, challenge, and emotional control; besides, the experimental group significantly exceeded the control group in the scores for the stated variables (p<0.01). Therefore, it can be argued that hope training is effective on the degree of academic hardiness of female volunteers.

    Keywords: hardiness, hope training, university entrance exam
  • Hamid Barani, Mahboobe Fooladchang* Pages 61-84

    The aim of the present study was to investigate the psychometric properties of Bashir and Bala’s scale for measuring academic dishonesty. Participants in the study were 452 undergraduate students (163 men and 289 women) at Shiraz University in the academic year 1398-99. They completed the scales of Bashir and Bala’s academic dishonesty, Khormaei and ghaemi’s moral character, Bandura et al.’s moral disengagement, Rimkus’s cheating, Goldberg’s conscientiousness, Akbay et al.’s academic responsibility, and Savari’s academic procrastination. The reliability of the scale was assessed using Cronbach's alpha method; on the other hand, confirmatory factor analysis, internal consistency and correlation with other scales were the measures taken to determine its validity. The results of confirmatory factor analysis confirmed the six factors of cheating in examination, plagiarism, outside help, prior cheating, falsification and lying about academic assignments underlying the academic dishonesty scale. The results of the correlation with other tests also confirmed the convergent and divergent validity of the scale. Cronbach's alpha also revealed the acceptability of all the coefficients pertaining to the internal consistency of the subscales and the total score of the scale. The results suggest that Bashir and Bala’s academic dishonesty scale yields quite reliable and valid results for Iranian students and has the necessary efficiency to measure academic dishonesty in the six dimensions the scale specifies. The results are discussed based on research and theoretical evidence.

    Keywords: academic dishonesty, factor analysis, psychometrics, reliability, validity
  • Ehsan Keshtvarz Kondazi, Ahmadreza Oajinejad* Pages 85-109

    Using Structural Equation Modeling (SEM), this study intended to investigate the mediating role of academic optimism in the relationship between perceived self-efficacy and students' adjustment to the university. The statistical population of the study included all undergraduate students of Fars Farhangian University who were studying in the first semester of the 1397-98 academic year, from which 300 students were selected by cluster random sampling. They responded to the Morris Self-Efficacy Questionnaire, Tschannen-Moran et al.'s Academic Optimism Questionnaire, and Students’ Adjustment to College Questionnaire (Baker & Siryk, 1989). The data was analyzed by performing SEM in AMOS software. The findings revealed that the model fits well with the research data and that perceived self-efficacy has a direct effect on the students' academic optimism and adjustment to the university. The indirect effect of perceived self-efficacy on university adjustment, mediated by academic optimism, was also significant. In other words, in the results of the study, self-efficacy was found to affect the students' adjustment to the university, both directly and indirectly through the mediation of academic optimism. The findings imply that for the students to increase their academic adjustment, they need to practice and improve skills such as perceived selfefficacy and academic optimism; this is significant for the educational staff to consider.

    Keywords: academic optimism, adjustment to university, perceivedself-efficacy
  • Abbasali Soleymani Khashab, Faribor Dortaj*, Esmaeil Sadipour, Ali Delavar, Kamran Shivandi Pages 110-136

    The aim of this study was to develop and validate an instructional package of cognitive and metacognitive strategies and explore its effectiveness on cognitive functions and the ability to solve verbal math problems in students with special math learning disabilities. The study was designed with a pretest, posttest, and follow up. The statistical population of the study consisted of all fourth-grade elementary students with special learning disabilities in Bahmaei city in 2009-2010 academic year. From this population, 16 pupils were selected as the research sample via purposive sampling method .The package was compiled in the form of 9 sessions of 45 minutes and was validated using content validation technique .The instruments used in the study included a researcher-made word problems test in five parallel forms, KeyMath diagnostic assessment, and Wechsler Intelligence Scale for Children. The results showed that the educational package of cognitive and metacognitive strategies could significantly increase cognitive functions and verbal math problem solving in students with special math learning disabilities. In addition, cognitive functions and word problem solving in students were followed up after the post-test; no noticeable change was observed in the posttest after one month. The finding demonstrates the effectiveness of the training package of cognitive and metacognitive strategies in the long run.

    Keywords: cognitive, metacognitive strategies instructional package, cognitivefunctions, math specific learning disorder, verbal math problem solving
  • Yaghoob Sepehri, MohammadJavad Liaghatdar*, AzamEsfijani Pages 137-161

    The fourth generation university defines a new career model for the higher education institution, which creates opportunities for local and regional development. From the point of view of most educational experts, teaching and learning methods are the most important sources of using the indicators of the fourth generation university and cultivating creative graduates. In fact, the implementation of the fourth generation university indicators in the teaching-learning methods continuously improves the quality of the fourth generation university curriculum. This present study was conducted to answer the following question: What are the indicators of teaching and learning methods of the fourth generation university curriculum? This was a qualitative case study whose participants were 20 faculty members of the universities in Iran, who were expert in the field of curriculum design and fourth generation universities. They were selected through snowball sampling method and their number was determined, in accordance with the principle of saturation, after a semi-structured interview. The interviews were then analyzed through qualitative content analysis. Data validity was assessed using the four criteria of acceptability, transferability, reliability and verification and its reliability was assessed using the documentation method. Findings suggest that the most important indicators of teaching methods in the curricula of fourth generation universities are: application of action-based learning approach, facilitating simulated learning opportunities, attention to participatory learning methods, and educational approach based on peer education, as well as exploratory and self-directed learning methods. The results corroborate the application of new teaching methods such as the integration of information and communication technology in the development of teaching methods for learning curricula. The findings also imply that the Institute of Higher Education, by changing its approach to the fourth generation university, can offer effective and efficient human capital training based on local and regional needs to create a better society.

    Keywords: curriculum, fourth generation university, teaching, learning methods
  • Seyed MohammadReza Nazem, Gholamreza KhoyNezhad*, AlirezaRajaei Pages 162-183

    The purpose of this study was to investigate the impact of teaching academic motivational strategies on the students’ academic injuries and academic success. This was an experimental study with pre-test, post-test and control group design. The study population encompassed all secondary school students in district 6 of Mashhad city. The sample consisted of 40 students who were selected through purposeful sampling and were randomly assigned to the experimental (n=20) and control (n=20) groups. The experimental group received motivational strategies in 8 sessions of 90 minutes. Participants in both groups completed Abedi’s (2005) Academic Injuries Checklist and Salehi’s (2014) Academic Success Questionnaire. Data were analyzed by conducting multivariate analysis of covariance in SPSS-16 software. The results showed that academic motivational strategies training was effective in reducing academic injuries and improving academic success. Moreover, teaching motivational strategies had a significant effect on the sub-components of problems in selection and decision making, academic readiness problems, academic motivation problems, academic habits problems, academic planning problems, as well as problems related to the academic environment and atmosphere, and those pertaining to exams. The findings suggest that teaching academic motivational strategies is effective in reducing academic harm and in increasing students' academic success.

    Keywords: academic motivational strategies, academic injuries, academicsuccess
  • Seyed Hedayat Davarpanah, Reza Hoveida*, Ronald Barnett, Abdolrasool, Jamshidian Pages 184-206

    The purpose of this phenomenological-qualitative research was to identify the indicators of learning and pedagogical creativity in higher education. Participants in the present study included 25 university professors and elites, selected through purposive sampling based on their significant expertise and scientific experience in the field of creativity in higher education. Data was collected using semistructured interviews, taking theoretical saturation as criterion. The findings suggested that pedagogical creativity comprises of three main aspects, namely creative educational content, creative educational approaches, and creative assessment approaches. Regarding educational content, the participants emphasized the necessity of paying due heed to the learners’ regional needs, as well as their problem-finding and problem-solving skills, entrepreneurship, and health and ecological knowledge. On the other hand, regarding the second component, creative educational approaches, they suggested that the most important features of this include establishing a connection between the educational content and life issues, creative utilization of educational technology in teaching, employing various and creative educational approaches such as studying circles and role-playing, as well as discussion-based education. Concerning the third aspect, creative assessment, the participants highlighted the feedforward approach and situational assessment. In addition, to encourage and facilitate creative leaning in academic environments, the participants placed greater emphasis upon encouraging and supporting questioning and criticism, curiosity, audacity, risk-taking and enriching extracurricular activities in academic settings. Undoubtedly, the findings of the present research make it possible to facilitate teaching and learning processes in higher education.

    Keywords: higher education, learning creativity, pedagogical creativity, thematic analysis
  • Seyede Sajede Dashti, Mohsen Shakeri*, Maryam Kian Pages 207-230

    Numerous factors have caused the teaching and/or learning of mathematics in elementary schools not to be effective enough. In this regard, the purpose of this grounded theory qualitative research was to determine the challenges of math teaching/learning in elementary schools. The target group included all teachers of elementary schools in Yazd who were selected using purposive sampling method. Using semi-structured interview", interviews were conducted with teachers with who had at least 5 years and an average of 9 years of teaching experience until theoretical saturation was achieved (N = 14). To analyze the data, the interviews were transcribed and coded using open, axial, and selective coding. Subsequently, some qualitative researchers, as well as the participants themselves, were invited to review the data and make the necessary modifications to make them both credible and reliable. Ultimately, the challenges identified for teaching/learning mathematics in elementary schools were classified in terms of a sixdimensional paradigm, specifying the core, causal, contextual, and environmental conditions that rise to these challenges, as well as the strategies teachers and students adopt accordingly and the potential consequences. Based on the results, "the core category" included "lesson complexity and temporal-methodical mismatch". On the other hand, the most important causal conditions encompassed weakness in research and competency support and lack of attention to the principles of planning. The contextual conditions included behavioral contexts and hardware-financial contexts. The "environmental conditions" included the socio-cultural background, the family, the economic and policy making environment. The "strategies" included feeling of deprivation of authority on part of teachers and referring to educational aid institutions on part of the students. Finally, the "consequences" of adopting such strategies were found to be anxiety and aversion to mathematics, accumulated math learning difficulties and non-applicable math learning.

    Keywords: elementary education, grounded theory research method, math teachinglearning, qualitative research approach
  • Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar*, Ehsan Azimpour, Ali Imanzadeh, Mohammad Abbaszadeh Pages 231-253

    This was a mixed-methods research, aimed to identify and validate sex education strategies for 12-to-16 year-old Iranian adolescents based on the perspectives of their teachers and parents. Participants in the qualitative phase were 20 sex educators, teachers, and parents with scientific expertise or practical experience, selected through theoretical purposive sampling. Using semi-structured questions, the participants were interviewed about their opinions regarding the principles of sex education and the best and/or most important approach to that. The qualitative data was analyzed using content analysis, which revealed 19 basic themes regarding sex education strategies. Such principles were narrowed down to five basic categories, namely “overcoming cultural barriers", "sociocultural considerations", "capacity building in the education system and parents", "education strategies", and "principles of Education". A questionnaire was designed accordingly for adolescent sex education. To examine its rigor, this instrument was used in the quantitative phase of the study to collect data from a sample of 345 teachers in the middle and secondary schools in Khoy and Chaypareh Cities, selected through stratified random sampling method. Exploratory and confirmatory factor analyses were conducted to examine the validity of the questionnaire. The results revealed sufficient loading for the questionnaire items on the relevant factors, thus corroborating its validity. Cronbach’s alpha coefficient, on the other hand, corroborated the reliability of the instrument in terms of the number of its items. The result of current research can be insightful for educational planning with the aim of strengthening adolescent sex education.

    Keywords: adolesce, parents, sex education strategies, teachers
  • Fateme Rashdipour, Omid Shokri*, Jalil Fathabadi, Hossein Pourshariar Pages 254-289

    The determining role of learners’ motivation for their academic success has always been emphasized. Thus, the interventions and programs to enhance learners’ motivation been of great importance. The present study adopts a metaanalytical approach to investigate the effectiveness of psycho-educational interventions and to identify the multiple modulators in this field of study. After specifying the inclusion and exclusion criteria, the studies conducted based on the psycho-educational programs with the aim of motivational improvement were extracted from the databases; hereby, 35 studies and 173 effect sizes were selected for the final analysis. The data were analyzed using CMA2 software. The results of data analysis showed that the overall effect of psycho-educational interventions with the aim of promoting motivation was .582. Furthermore, modulatory effect analysis was conducted based on the gender, age, and culture of the participants, and the nature of the selected interventions. The results suggested that the effect size of the interventions was relatively larger for males than for females. Similarly, respecting age, the effect size of the interventions was higher for university students as compared to school students. Culture also proved significant in this regard, with the effect size of the interventions being larger for the interventions conducted in collectivist, compared to individualistic, societies. Finally, regarding the nature of the interventions, studies conducted with a focus on extrinsic factors had relatively larger effect sizes than those focusing on endogenous factors. In general, the results showed that although psycho-educational interventions play an effective role in promoting the motivational profile of learners, focusing on the explanatory role of some moderators such as culture, target population and especially the nature of the interventions, is also of particular importance.

    Keywords: meta-analysis, moderators, motivation to progress, psychoeducational interventions