فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد کلان - سال پانزدهم شماره 30 (پاییز و زمستان 1399)

پژوهشنامه اقتصاد کلان
سال پانزدهم شماره 30 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هدی زبیری* صفحات 13-32

    گذار جمعیتی به عنوان یکی از عوامل مهم و موثر بر رشد اقتصادی شناخته می شود. اما این اثر از رانت منابع طبیعی و نحوه توزیع آن در کشورهای غنی از منابع طبیعی تاثیر می پذیرد. به عبارت دیگر، گذار جمعیتی بسته به میزان وابستگی اقتصاد به منابع طبیعی، می تواند اثر کاملا متفاوتی بر درآمد سرانه داشته باشد. پژوهش حاضر نقش درآمدهای نفتی را در اثر گذار جمعیتی بر درآمد سرانه ایران طی دوره 1357-1396مورد بررسی قرار می دهد . یافته های این پژوهش نشان می دهد رانت حاصل از درآمدهای نفتی موجب کاهش ظرفیت اقتصاد برای جذب جمعیت افزایش یافته در سنین کار و در نتیجه کاهش درآمد سرانه می شود. با توجه به افزایش قابل توجه جمعیت جوان طی دهه اخیر و همچنین کاهش درآمدهای نفتی ایران در آستانه 1400 برنامه ریزی برای بهره برداری از گذار جمعیتی در راستای افزایش تولید و رونق اقتصادی بیشتر از هر زمان دیگری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: گذار جمعیتی، منابع طبیعی، نفت، درآمد سرانه، ایران
  • محسن محمدی خیاره*، نسرین رستمی صفحات 33-60
    کارآفرینی یکی از عوامل اساسی در روند رشد اقتصادی کشورهاست و برای ثبات رشد اقتصادی در دنیای پویای امروز بسیار ضروری است. بنابراین توسعه فعالیت های کارآفرینی برای کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته یکی از ضروریات است. با این حال، الگوهای فعالیت کارآفرینی به طور ناهموار توزیع شده است. در حالی که برخی مناطق شاهد رشد خارق العاده ای در سطح فعالیت کارآفرینی بوده اند، مناطق دیگر کاهش فعالیت کارآفرینی مولد را نشان داده اند. در این راستا، هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی اثرات کوتاه مدت و بلندمدت متغیرهای اقتصاد کلان (نرخ مالیات، نرخ بیکاری، نرخ تورم، سرمایه گذاری خارجی، دسترسی به تامین مالی، هزینه راه اندازی کسب وکار) بر کارآفرینی در گروهی از کشورهای کارایی محور (30کشور از جمله ایران) و نوآوری محور (28کشور) با استفاده از تکنیک داده های پانلی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) طی دوره زمانی 2018-2010 است. یافته های پژوهش حاکی از تاثیر منفی نرخ مالیات، سرمایه گذاری خارجی، نرخ تورم و هزینه های ایجاد کسب وکار و تاثیر مثبت نرخ بیکاری و دسترسی به منابع مالی بر فعالیت کارآفرینانه در کشورهای کارایی محور در کوتاه مدت و بلندمدت بوده است. همچنین، یافته ها گویای تاثیر منفی نرخ مالیات، نرخ بیکاری و هزینه های ایجاد کسب وکار؛ و تاثیر مثبت نرخ تورم و دسترسی به منابع مالی و عدم تاثیر سرمایه گذاری خارجی در کشورهای نوآوری محور در کوتاه مدت و بلندمدت بوده است. علاوه براین، با توجه به وضعیت ثبات اقتصاد کلان کشورهای منتخب، تاثیر این عوامل در کشورهای کارایی محور نسبت به کشورهای نوآوری محور شدیدتر بوده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کشورهای کارایی محور و نوآوری محور، توسعه اقتصادی، GMM
  • حمید قدیری، حسین شریفی رنانی*، سعید دایی کریم زاده صفحات 61-82

    هدف اصلی این مطالعه تحلیل اثرات سیاست پولی بر بخش مسکن از طریق کانال اعتباری و کانال نرخ ارز در ایران با استفاده از رویکرد تصحیح خطای برداری (VEC) است. بررسی نتایج تجربی حاصل از تخمین روابط بین متغیرها، در دوره 1397:1- 1368:1، نشان داد که شوک تسهیلات اعطایی بانک ها در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت اثر مثبت و معناداری بر قیمت و تولید بخش مسکن دارد. همچنین با وجود تاثیر اندک این دو کانال در انتقال اثرات سیاست پولی به بخش مسکن، اگر سیاست پولی از طریق کانال وام دهی سیستم بانکی به بخش مسکن منتقل شود، حجم پول بیشترین تاثیر را در تولید و قیمت بخش مسکن دارد و اگر سیاست پولی از طریق کانال نرخ ارز به بخش مسکن منتقل شود، بدهی بانک ها به بانک مرکزی بیشترین تاثیر را در تولید و قیمت بخش مسکن دارد.

    کلیدواژگان: سیاست پولیحجم پول، تسهیلات اعطایی بانک ها، الگوی تصحیح خطای برداری (VEC)
  • هومن نصیری، مسعود نونژاد* صفحات 83-105
    تنوع کالاهای صادراتی و عدم تمرکز بر روی صادرات چند محصول محدود موجب کاهش اثرپذیری درآمد ارزی کشور در نوسانات سیاسی و اقتصادی جهانی شده و به همین دلیل این موضوع اهمیت ویژه ای دارد. هدف اصلی این مطالعه بررسی رابطه تنوع بخشی کالاهای صادراتی صنعتی بر بی ثباتی درآمد ارزی بخش صنعت ایران می باشد. بدین منظور از داده های فصلی 1-1381 تا 2-1397 و با توجه به اثر موشک-پر از روش NARDL جهت بررسی اثرات نامتقارن تنوع و تمرکز صادرات صنعتی استفاده شده و جهت بررسی تنوع صادراتی از شاخص هرفندال هریشمن و شاخص تیل استفاده شده است. نتایج حاکی از تایید اثرات نامتقارن تمرکز و تنوع بر ثبات درآمدارزی در کوتاه مدت و بلندمدت می باشد، بدین صورت که در هر دو مدل تنوع دارای تاثیر کمتری نسبت به تمرکز کالاهای صادراتی صنعتی لذا متنوع سازی کالاهای صنعتی صادراتی به آرامی موجب ثبات درآمد ارزی شده اند در حالیکه تمرکز کالاهای صنعتی صادراتی به شدت موجب بی ثباتی درآمد ارزی گردیده اند. همچنین تاثیر درآمد جهانی بر بی ثباتی درآمد ارزی بخش صنعت، منفی بدست آمده، لذا موجب ثبات درآمد ارزی می گردد، در حالیکه اثر بی ثباتی نرخ حقیقی ارز و نرخ تورم مثبت بوده و بی ثباتی را تشدید کرده است. همچنین تاثیر سرمایه گذاری بخش صنعتی منفی اما معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: تنوع صادرات، درآمد ارزی، صادرات کالاهای صنعتی، الگوی غیرخطی خودگرسیون با وقفه های توزیعی
  • رضا همایونی فر، جلیل توتونچی* صفحات 106-128

    هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر فساد اداری در کشورهای تولیدکننده نفت با استفاده از روش Panel Var در دوره زمانی 1996تا2019 است. بدین منظور این کشورها به دو دسته کشورهای با درآمد سرانه بالا و کشورهای با درآمد سرانه پایین تقسیم شده اند. با توجه به پیشینه تحقیق و مرور مبانی نظری سه دسته عوامل شامل عوامل اقتصادی (رشد اقتصادی و نسبت هزینه های دولت به تولید ناخالص داخلی)، عوامل اجتماعی (ضریب جینی) و عوامل سیاسی (دموکراسی و بروکراسی) اثرگذار بر شاخص فساد اداری در نظر گرفته شده است. نتایج نشان داد که در کشورهای با درآمد سرانه پایین، نسبت هزینه های دولت به GDP، بروکراسی و ضریب جینی منجر به افزایش شاخص فساد اداری می شوند. در مقابل در کشورهای تولیدکننده نفت با درآمد سرانه بالا متغیرهای نرخ رشد اقتصادی، نسبت هزینه های دولت به GDP، بهبود دموکراسی و بروکراسی منجر به کاهش شاخص فساد اداری می شوند و افزایش ضریب جینی در این کشورها به افزایش شاخص فساد اداری منجر می شود.

    کلیدواژگان: فساد، بوروکراسی، عوامل اقتصادی- اجتماعی، کشورهای تولیدکننده نفت، Panel Var
  • حسن صالحی کیا، محمود محمود زاده*، عبدالرضا تالانه صفحات 129-147
    در این مقاله تلاش شده مدل آزمون تنش کلان ریسک اعتباری برای سیستم بانکی ایران طی دوره فصلی 97-1383 ارایه گردد. هدف، ارزیابی میزان آسیب پذیری سیستم بانکی  از طریق ریسک اعتباری کشور نسبت به شوک های کلان اقتصادی می باشد. در این رابطه، از روش توسعه یافته  یک مدل پرتفوی ریسک اعتباری که توسط توماس ویلسون استفاده گردیده برای داده های اعتباری ایران شامل پرتفوی تسهیلات اعتباری بانک ها استفاده شده است.نتایج  تحلیل کاربردی نشان می دهد نرخ ارز اسمی اثر قدرتمندی بر روی ریسک اعتباری دارد بعلاوه اینکه متغیرهای نرخ تورم، رشد اقتصادی، رشد تسهیلات و نرخ نقدینگی اثر معنادار کمتر و منفی و نرخ بیکاری اثر مثبت بر کیفیت اعتباری دارد.با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو نتایج آزمون استرس ریسک اعتباری نشان می دهد، یک سناریو نامطلوب در اثر شوک ارزی با یک انحراف معیار بیشترین تاثیر  را بر میزان سرمایه موردنیاز جهت پوشش زیان غیر انتظاری نسبت به سناریو پایه را دارد و بانک ها برای پوشش زیان خود به سرمایه کمتری نیاز دارند.ولی برای پوشش زیان ناشی از شوک های سایر متغیرها لازم است سرمایه خود را افزایش دهند. در کل با توجه به نتایج به دست آمده لازم است بانک های ایران جهت پوشش زیان های غیر انتظاری خود بر اساس دستورالعمل کمیته بال نسبت به افزایش سرمایه خود  اقدام و از آزمون تنش به عنوان یک ابزار مدیریت ریسک استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آزمون تنش کلان، ریسک اعتباری، توزیع زیان:، مدل خودرگرسون برداری
  • فرزانه صادقی، صالح قویدل*، میرحسین موسوی صفحات 149-167
    بازرگانان برای انجام تجارت بین الملل از ابزارهای مختلف مالی استفاده می کنند، که پرکاربردترین آن ها عبارتند از اعتبار اسنادی، حواله نقدی و حساب باز. انتخاب هر یک از این ابزارها توسط بازرگانان به میزان ریسک کشورهای مبدا و مقصد بستگی دارد. یکی از مهم ترین معیارها برای سنجش ریسک کشورها، شاخص حاکمیت قانون است. در این تحقیق تاثیر حاکمیت قانون به عنوان معیاری برای سنجش ریسک کشورها بر نوع ابزار مالی مورد استفاده در تجارت بین الملل برآورد شده است. برای این منظور از داده های واردات ایران از 79 کشور طی سال های 1396-1393 استفاده شده و با بهره گیری از مدل اقتصاد سنجی داده های تلفیقی اثر مذکور برآورد شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که بازرگانان برای تجارت با کشورهایی که دارای ریسک پایین هستند از ابزار اعتبار اسنادی کمتر استفاده می کنند. با افزایش ریسک کشورها، استفاده از ابزار اعتبار اسنادی افزایش می یابد اما این رابطه به صورت خطی نیست، به طوری که بازرگانان در انجام تجارت با کشورهایی که ریسک بالا دارند نیز از اعتبار اسنادی کمتر استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی، حاکمیت قانون، تجارت بین الملل، ریسک تجاری
  • سهیل رودری، پگاه زارعی، امیرمنصور طهرانچیان* صفحات 168-192

    در این پژوهش نقش تکانه های مثبت و منفی نرخ ارز، شاخص سهام و قیمت نفت در مقادیر بالا و پایین آستانه شاخص سهام با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری آستانه ای در دوره زمانی 1397:09-1388:01 به صورت ماهانه بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد در مقادیر بالای آستانه شاخص سهام، تکانه مثبت قیمت نفت، تکانه منفی نرخ ارز و همچنین تکانه منفی شاخص سهام می توانند باعث کاهش بی ثباتی مالی در کشور شوند همچنین در مقادیر پایین تر از آستانه شاخص سهام، تکانه مثبت قیمت نفت در بلندمدت و تکانه منفی قیمت نفت در کوتاه مدت و میان مدت و همچنین تکانه منفی نرخ ارز در کوتاه مدت و میان مدت و تکانه مثبت شاخص سهام می تواند بی ثباتی مالی را کاهش دهد. براساس نتایج، تحت هر شرایطی حمایت از بازار سهام نمی تواند موجب کاهش بی ثباتی مالی در کشور شود. در مقادیر بالاتر از آستانه شاخص بازار سهام (رشد بیش از 8/6 درصدی شاخص در ماه) تکانه های مثبت به شاخص سهام موجب افزایش بی ثباتی مالی در کشور می شود اما در مقادیر کمتر از آستانه می تواند عاملی در جهت کاهش بی ثباتی مالی در کشور محسوب شود. همچنین بایستی ثبات در بازار ارز کشور شکل بگیرد تا تکانه های مثبت ارز سبب افزایش بی ثباتی مالی در کشور نشود.

    کلیدواژگان: بی ثباتی مالی، آستانه شاخص سهام، الگوی MIMIC، الگوی THSVAR
  • مونا منصوری، محمد خضری*، فاطمه زندی، بیژن صفوی صفحات 193-209
    در مطالعه حاضر به بررسی عوامل اقتصادی موثر بر اجزای درآمد مالیاتی ایران در بستر تحریم های اقتصادی با بکارگیری مدل تحلیل عاملی اکتشافی و مدل غیرخطی NARDL طی دوره 1396-1358 پرداخته شده است. برای بررسی درآمدهای مالیاتی از سه نوع درآمد مالیاتی شخصی، شرکتها و  درآمد گمرکی در قالب سه مدل استفاده شد. مطابق با نتایج مدل تحلیل عاملی اکتشافی، 4 عامل اول از متغیرهای مطالعه، ماهیت متغیر نماینده تحریم را دارند و از بین شاخص ها، قیمت کالاهای وارداتی و شاخص قیمت کالاهای صادراتی دارای بیشترین نقش در عاملها هستند. همچنین مطابق با نتایج تخمین مدل غیرخطی NARDL؛ در بلندمدت متغیرهای سهم درآمدهای نفتی و تحریم تاثیر مثبت و معنی دار بر درآمد مالیاتی شخصی دارد. همچنین متغیر تولید ناخالص داخلی سرانه در بلندمدت تاثیر منفی و معنی دار بر درآمد مالیاتی شرکتها دارد. و در نهایت، در بلندمدت اثر متغیرها بر درآمد گمرکی مطابق با مبانی نظری می باشد ولی از نظر آماری معنی دار نمی باشد. با توجه به شرایط اقتصادی کشور در زمان تحریم لازم است که تغییرات منسجم در ساختار و نظام مالیاتی اتفاق بیافتد.
    کلیدواژگان: نوسانات نرخ ارز، تحریم های اقتصادی، درآمد مالیاتی، مدل تحلیل عاملی اکتشافی، مدل غیرخطی NARDL
  • مناحی ظهیری، محسن زاینده رودی*، سید عبدالمجید جلایی صفحات 210-231
    ازآنجاکه به عقیده بسیاری از علمای اقتصاد و توسعه، حکمرانی از عوامل موثر بر توسعه اقتصادی و توسعه پایدار بوده و رعایت قواعد حکمرانی خوب زمینه و بستری مناسب برای مدیریت منابع مختلف اقتصادی به شکل کاراتر در جهت تحقق توسعه پایدار در جوامع مختلف می باشد، در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر ابعاد حکمرانی خوب (سیاسی، اجتماعی و اقتصادی) بر شاخص توسعه پایدار در ایران در طی دوره زمانی 2018-1997 با استفاده از داده های معتبر بین المللی و با به کارگیری مدل اقتصادسنجی پرداخته شده است. با توجه به آزمون مانایی متغیرها و دارا بودن ریشه واحد، مدل یوهانسون جوسلسیوس و برای تعیین شاخص توسعه پایدار، آنالیز مولفه های اصلی (با ترکیب مولفه های توسعه پایدار شامل رشد اقتصادی، فقرزدایی و حفظ محیط زیست) مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصله بعد از تخمین مدل های اقتصادسنجی نشان می دهد که در بین ابعاد حکمرانی مهم ترین و تاثیرگذارترین بعد حکمرانی بر شاخص توسعه پایدار ایران در دوره مذکور حکمرانی اجتماعی می باشد. در مجموع حکمرانی خوب به میزان 39/1 درصد بر شاخص توسعه پایدار تاثیر مثبت داشته است. تاثیر متغیرهای مربوط به حکمرانی بر شاخص توسعه پایدار معنادار و مطابق با نظریه های اقتصادی می باشد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، حکمرانی سیاسی، حکمرانی اجتماعی، حکمرانی اقتصادی، شاخص توسعه پایدار
  • محمد شربتی*، سید یعقوب زراعت کیش، محمد محبی، ابراهیم نگهداری صفحات 232-251
    اگر چه تحریم های اقتصادی عنصری تازه در روابط کشورها نیست، اما ابزاری است که به ویژه پس از دوران جنگ سرد، در روابط بین الملل کاربردی روزافزون یافته است. تحریم برای تغییر حاکمیت یا اصلاح ساختار کشورها در مقایسه با استفاده از نیروی نظامی ارزان تر و عملیاتی تر است و از سوی دیگر در معرض افکار عمومی عملی اخلاقی تر به نظر می رسد. از این رو بررسی رابطه فساد، تحریم های اقتصادی و نوسانات اقتصادی بر سرمایه گذاری مورد بررسی قرار گرفته است. روش ما در این پژوهش، کاربردی و از نوع همبستگی می باشد که در آن شاخص های کلان اقتصادی حجم تجارت، فساد و ریسک سیاسی، نرخ سود، نقدینگی، رشد اقتصادی، تحریم های اقتصادی، سرمایه انسانی، نرخ ارز، هزینه مخارج تحقیق و توسعه و سرمایه گذاری کشور ایران به عنوان جامعه آماری طی سال های 2000 تا 2019 مطالعه شده است. جهت آزمون از روش لورنبرگ- مارکاردت و تحلیل شبکه عصبی پرسپترون و هوش مصنوعی استفاده شده است. تحریم ها در دو سطح ضعیف - متوسط و شدید - خیلی شدید دسته بندی شده اند. نتایج، برازش مدل تحقیق که در برگیرنده یک فرضیه اصلی بود را تایید می کند و  مرحله اعتبار سنجی نیز حکایت از بهبود الگو دارد چرا که مقدار برازش شده با مقدار هدف برابر است. همچنین شاخص های کلان اقتصادی با همبستگی بالا، 83 درصدی اثر گذارند و در طی زمان نیز موثرتر خواهد بود. طبق تخمین مشخص شد سرمایه انسانی بیشترین اثرگذاری و رشد اقتصادی کمترین اثرگذاری را بر سرمایه گذاری دارند و اثرگذاری بقیه متغیرها، بین این دو پارامتر قرار دارند. وجود زنجیره مطمین اقتصادی گام را به سوی افزایش سرمایه گذاری بیشتر در کشور سوق می دهد که خود باعث فضای توسعه ای و رقابتی کشور می شود.
    کلیدواژگان: فساد و ریسک سیاسی، تحریم، نوسانات اقتصادی، سرمایه گذاری
  • محمدحسین احسان فر* صفحات 252-271

    تورم و نرخ ارز از جمله مهم ترین متغیرهای اثر گذار بر اقتصاد هر کشوری است که در نرخ های بالا می توانند اثرات زیانباری به دلیل عدم اطمینان از میزان آنها در آینده بر اقتصاد کشور وارد کنند. از اینرو، هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی اثر بلندمدت نااطمینانی های تورم و نرخ ارز بر تولیدات صنعتی بوده است. بدین منظور، برای برآورد نااطمینانی ها از رویکرد اتورگرسیو شرطی تعمیم یافته (GARCH) استفاده گردید و جهت برآورد و تجزیه و تحلیل مدل از روش های حداقل مربعات معمولی کاملا اصلاح شده (FMOLS) و حداقل مربعات پویا  (DOLS)   برای دوره زمانی 1358 تا 1396 به کار گرفته شد. در ابتدا جهت بررسی آزمون مانایی و جلوگیری از رگرسیون کاذب بین متغیرها،  از آزمون ریشه واحد دیکی فولر تعمیم یافته استفاده شد که نتیجه آن  بیانگر مانایی همه متغیرها به جز لگاریتم نااطمینانی تورم بوده که با تفاضل مانا شده است. سپس با استفاده از  آزمون هم انباشتگی جوهانسن- جوسلیوس رابطه بلندمدت بین متغیرها ارزیابی شد؛ که بر اساس آن وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها مورد تایید قرار گرفته است. بعلاوه، نتایج به دست آمده بیانگر وجود اثر منفی نااطمینانی تورم و نااطمینانی نرخ ارز بر تولید بخش صنعتی بوده است. مخارج دولتی نیز اثری منفی بر تولیدات صنعتی داشته است. همچنین موجودی سرمایه بخش صنعت و نیروی کار شاغل در بخش صنعت توانسته اند منجر به افزایش تولیدات در بخش صنعتی شوند.

    کلیدواژگان: نااطمینانی تورم، نااطمینانی نرخ ارز، تولیدات صنعتی، DOLS، FMOLS
|
  • Hoda Zobeiri * Pages 13-32

    Demographic transition is known as one of the main factors affecting economic growth. But this effect may depend on natural resource rent s in resource-rich countries. In other word s, resource rent s may shape the impact of the demographic transition on national income. This paper examines d the interaction effect of oil revenue on demographic transition and GDP per capita of Iran during 1978 - 2017. The results suggest that the capacity of the economy to productively absorb the entry of young people into the labor market is limited by higher oil revenue. Given the significant increase in the share of the working-age population in the last decade and also decreasing of Iran's oil revenue s in beginning of 1400 Implementing effective planning to take advantage of demographic transition into an economic prosperity seem s more important than ever.

    Keywords: Demographic Transition, Natural Resource, oil, GDP per capita, Iran
  • Mohsen Mohammadi Khyareh *, Nasrin Rostami Pages 33-60
    Entrepreneurship is one of the key factors in the process of economic growth of countries and is essential for the stability of economic growth in today's dynamic world. Therefore, the development of entrepreneurial activities is a necessity for developing and developed countries. However, patterns of entrepreneurial activity are unevenly distributed. While some regions have seen extraordinary growth in entrepreneurial activity, others have shown a decline in productive entrepreneurial activity. In this regard, the main purpose of this article is to study the short- and long-term effects of macroeconomic variables (tax rate, unemployment rate, inflation rate, foreign investment, access to funds, start-up costs) on entrepreneurship in a group of efficiency-driven countries (30 countries including Iran) and innovation-driven countries (28 countries) using panel data technic and generalized method of moments (GMM) during 2018-2010. The results show the negative effects of tax rates, foreign investment, inflation, and business start-up costs, as well as the positive effects of unemployment and access to financing on entrepreneurial activities in efficiency-driven countries in the short- and long-term. The results also show the negative effects of tax rates, unemployment rates, and business start-up costs, and positive effects of inflation and access to financing, and the lack of foreign investment in innovative countries in the short- and long-term. In addition, due to the macroeconomic stability of selected countries, the impact of these factors is more pronounced in efficiency-oriented countries than in innovation-oriented countries.
    Keywords: Entrepreneurship, efficiency-, innovation-driven Countries, Economic development, GMM
  • Hmid Ghadiri, Hossein Sharifi Renani *, Saeid Daei Karimzadeh Pages 61-82

    The main purpose of this study is to analyze the effects of monetary policy on the housing sector through credit channel and exchange rate channel in Iran using the Vector Error Correction (VEC) approach. An examination of the empirical results of estimating the relationships between variables in1368:1-1397:1 period showed that the small impact of these two channels on the transfer of monetary policy affects the housing sector if monetary policy is transferred through the banking system's lending channel to the housing sector, the volume of money has the greatest impact on the production and price of the housing sector, and if monetary policy through The exchange rate channel is shifting to the housing sector, the debt of the banks to the central bank has the greatest impact on the production and the price of the housing sector.

    Keywords: Monetary Policy, Volume of Money, Banking Facility, Vector Error Correction Model (VEC)
  • Hooman Nasiri, Masood Nonezhad * Pages 83-105
    The diversification of export commodities and the decentralization on the export of several limited products have reduced the country's foreign exchange earnings effect in global political and economical fluctuations, and this is why this issue is of particular importance. The main of this study is to examine the relationship between the diversification of industrial export goods and the volatility of foreign exchange earnings in Iran`s industry sector. For this purpose, seasonal data from 2002-2 to 2018-3 and using the NARDL method to determine the Rocket-Feather effect of diversification and concentration in industrial export have been used, and for the purpose of examining export diversification, the Hierarchical Index and Till Index have been used. The results confirm the asymmetric effects of diversification and concentration on instability of exchange earnings industry in the short and long run, so that in both models, diversity has less impact on the focus of industrial exports, so the diversification of export-oriented industrial goods has slowly stabilized foreign exchange earnings. While the concentration of export industrial goods has been strongly caused by the instability of exchange earnings. Also, the impact of global income on the instability of the industrial exchange earnings has been negatively achieved, thereby contributing to the stability of exchange earnings, while the instability of the real exchange rate, inflation rate is positive and instability have intensified. Also, the impact of investment in the industrial sector was negative but insignificant.
    Keywords: Export diversification, Foreign exchange earnings, Industrial goods exports, NARDL method
  • Reza Homaunifar, Jalil Totonchi * Pages 106-128

    This study aims at examining factors effective on corruption in oil producer countries using the Panel VAR method in the 1996 - 2019 period. For this, these countries have been divided into two groups of countries with high annual income and ones with low annual income. Based on the research background and reviewing theoretical bases, three factors were considered effective on the corruption index, including economical factors (economical growth and government costs to GDP ratio), social factors (Gini coefficient), and factors (democracy and bureaucracy). Results indicated that in countries with low annual income, the government costs to GDP ratio, bureaucracy, and Gini coefficient lead to increase corruption index. In contrast, in oil producer countries, with high annual income, the economic growth rate, Government costs to GDP ratio ، improving democracy and bureaucracy lead to corruption index and increasing Gini coefficient leads to increase corruption index in these countries.

    Keywords: Corruption, bureaucracy, Economical-social factors, Oil producer countries, Panel Var
  • Hassan Salehikia, Mahmoud Mahmoud Zadeh *, Abdorreza Talaneh Pages 129-147
    In this paper, we present the model macro-stress test Risk Credit for the banking system of Iran during the period 2004-2019. The goal is to evaluate the vulnerability of the banking system through the credit risk to the country's economic shocks. In this regard, an extended model of credit risk used by Thomas Wilson has been used for credit facilities in Iran, including credit banking facilities. The results of the applied analysis show that the exchange rate has a strong effect on credit risk. In addition, the variables of the inflation rate, economic growth, loan growth, and liquidity rate have a less negative effect and the unemployment rate has a positive effect on credit quality. Using Monte Carlo simulation and calculating the risk value and expected losses for each of the economic variables, the capital required by banks to cover losses is obtained. The results of the credit risk stress test show that an adverse scenario due to currency shock with a standard deviation has the greatest impact on the amount of capital required to cover unexpected losses compared to the baseline scenario and banks need less capital to cover their losses. But to cover the losses caused by the shocks of other variables, it is necessary to increase their capital. In general, according to the obtained results, it is necessary for Iranian banks to increase their capital in order to cover their unexpected losses according to the instructions of the Ball Committee and to use the stress test as a risk management tool.
    Keywords: Macro Stress Test, Credit Risk, Loss Distribution, Vector Autoregression
  • Farzaneh Sadeghi, Saleh Ghavidel *, Mirhossein Mousavi Pages 149-167
    Countries' risk in choosing the type of finance products in international trade is important. Firms can buy special trade finance products from banks, the most common of which are letter of credit (LC), cash in advance (CA) and open account (OA). Based on import’s data of Iran from 79 countries during the years of 1393-1396 and using the panel data econometric model, this paper explores the effect of rule of law in origin and destination as a measure of countries' risk on choice of finance products in international trade. The countries are divided into three groups: low risk, medium risk and high risk. The results in this study showed that. Letters of credit are employed the most for export to countries with intermediate rule of law (contract enforcement), and they are used for riskier destination than cash in advances. As countries' risk increases, the use of letter of credit increases, but this relationship is not linear, so firms use less letter of credit with high-risk countries and use more open account. In other words, the effect of countries' risk or the rule of law index on employed the "letter of credit" as one of the important finance products is "hill-shaped".
    Keywords: Letter of Credit, rule of law, International trade, Trade Risk
  • Soheil Roudari, Pegah Zarei, Amirmansour Tehranchian * Pages 168-192

    In this study, the role of positive and negative shocks of exchange rate, stock index and oil price in the upper and lower values of the stock index threshold has been investigated by using the threshold structural vector autoregressive model in the period 1388:01-1397:09 on a monthly basis. The results show that in higher values of threshold of stock index, positive oil price shock, negative exchange rate shock and also negative stock index shock can reduce financial instability in the country, also in lower values of threshold of stock index, Positive shock of oil prices in the long run and negative shock of oil prices in the short and medium term, as well as negative shock of exchange rates in the short and medium term and positive shock of the stock index can reduce financial instability. According to the results, under any circumstances, supporting the stock market cannot reduce financial instability in the country. in higher values of threshold of stock index (growth of more than 6.8% of stock market index per month) positive shocks to the stock index increase financial instability in the country, but in lower values of threshold of stock index can be reducing financial instability in the country. Also, foreign exchange market stability should be formed in the country so that positive currency shocks do not increase financial instability in the country.

    Keywords: Financial Instability, Stock Index Threshold, MIMIC Model, THSVAR Model
  • Mona Mansouri, Mohammad Khezri *, Fatemeh Zandi, Bijan Safavi Pages 193-209
    In the present study, the economic factors affecting the components of Iran tax revenue in the context of economic sanctions are investigated using the exploratory factor analysis model and the NARDL nonlinear model during the period 1979-2017. To examine tax revenues, personal income tax, corporate income tax and customs income tax were used in the form of three models. According to the results of the exploratory factor analysis model, the first 4 study variables represent sanctions and among the indicators, the price of imported goods and the price of exported goods have the most effect on these factors. In accordance with the estimation results of the NARDL nonlinear model, in the long run, the variables of oil revenue share and sanctions have a significant positive effect on personal tax revenues. Moreover, GDP per capita variable has a significant negative impact on corporate tax revenues in the long run. Finally, in the long run, the effect of variables on customs revenue is theoretically consistent but not statistically significant. Considering the economic conditions of the country at the time of the sanctions, coherent changes are required in the structure and system of the taxes.
    Keywords: Exchange rate Volatility, Economic sanctions, Tax revenue, Exploratory factor analysis model, NARDL nonlinear model
  • Manahi Zahiri, Mohsen Zaianderoodi *, Seyyed Abdolmajid Jalaee Pages 210-231
    According to many economics and development experts, governance is an influential factor in economic and sustainable development, and observance of the good governance principle is an appropriate foundation for management of various financial resources in an efficient way in order to accomplish sustainable development in different societies. Therefore, in the current study, the effect of good governance dimensions (political, social and economic) on the sustainable development index in Iran is examined based on data from reputable international organizations and usage of the econometric model in the period of 1997-2018. According to the variability test of variables and having a single root, the Johnson Joe Celsius model is used, and the sustainable development variable (with a combination of components of sustainable development including economic growth, poverty alleviation, and preserving the environment) has been calculated based on the principal component analysis technique. After estimating econometric models, this study's results indicate that social governance is the most important and influential governance dimension on Iran's sustainable development index among governance dimensions. Overall, the good governance has a positive effect of 1.39 percent on the sustainable development index. The influence of governance variables on the sustainable development index is significant and in line with economic theories.
    Keywords: good governance, Political Governance, Social Governance, Economic Governance, sustainable development
  • Mohammad Sharbati *, Seyeaad Yaghob Zeraatkish, Mohammad Mohebi, Ebrahim Negahdari Pages 232-251
    Economic sanctions have become a special tool in international relations since the Cold War, which seems more practical and more moral than military warfare. The purpose of this study is to investigate the relationship between economic sanctions, corruption and economic fluctuations on investment. The present research investigates the macroeconomic indicators of trade volume, corruption and political risk, profit rate, liquidity, economic growth, economic sanctions, human capital, exchange rate, research and development expenditures, as well as investment in Iran during the years 2000 to 2019 using an applied correlational method. Furthermore, to analyze the data, Levenberg-Marquardt and neural network analysis of perceptron and artificial intelligence have been used. The fitting of the research model with a basic hypothesis has been confirmed. The results show that the model is estimated with the least error and the fitted line is approximately equal to the target value. Among the indicators, human capital has the most impact and economic growth has the least impact on investment while the impact of the other variables is intermediate.
    Keywords: Corruption, political risk, sanctions, Economic fluctuations, Investment
  • MohammadHossein Ehsanfar * Pages 252-271

    Inflation and exchange rates are among the most important variables affecting the economy of any country. At high rates, they may have detrimental effects on the country's economy due to uncertainty of their extent in the future. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the long-term effect of inflation and exchange rate uncertainties on industrial production. For this purpose, the generalized autoregressive conditional heteroscedasticity (GARCH) approach was used to estimate the uncertainties. In addition, to estimate the model analysis, the Fully Modified Least Squares (FMOLS) and Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) methods were used for the years 1979 to 2017. First, to investigate the stability test and prevent false regression between variables, the generalized Dickey-Fuller unit root test was used, the result of which indicates the stability of all variables except the logarithm of inflation uncertainty. Then, using the Johansen Juselius co-integration test, the long-run relationship between the variables was evaluated, based on which the existence of a long-term relationship between the variables has been confirmed. The results show the negative effect of inflation uncertainty and exchange rate uncertainty on industrial production. Government expenses also had a negative impact on the industrial production. Also, the capital stock of the industrial sector and the labor force working in this sector have been able to increase the production of the industrial sector.

    Keywords: Inflation Uncertainty, Exchange rate uncertainty, industrial production, DOLS, FMOLS