فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری تجربی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، زمستان 1399)

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبا یغموری*، رضا حاجی حسینی، سید مهرداد کسایی، بهرام سیفی زارعی صفحات 11-17

    Sepsis یک واکنش سیستمیک بدن در برابر میکروارگانیسم های تهاجمی مانند باکتری ها و قارچ ها است. همچنین به عنوان یک پاسخ سیستماتیک به عفونت های شدید بوده است و یکی از ده علت اصلی مرگ و میر در بین بیماران بستری در بیمارستان است. چندین داروی احتمالی مورد بررسی قرار گرفته است، اما هنوز هیچ یک از داروهای موثر شناخته شده برای بیماری سپسیس به طور جدی منظور نشده است. بنابراین اثر آسپرین به عنوان یک داروی ضد التهاب غیر استروییدی (NSAID) در درمان و کاهش سپسیس موثر است. برای این منظور از الگوی التهابی تجربی در این مطالعه استفاده شده است، به این منظور موش ها به چهار گروه (4 نفره) تقسیم شدند. گروه اول گروه کنترل، گروه دوم گروه LAP (لاپاراتومی)، گروه سوم گروه CLP و گروه چهارم گروه درمان با  آسپرین با دوز 2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی یک بار در روز به مدت 48 ساعت پس از القای CLP در موش ها و نمونه خون از قلب آنها جمع آوری شد. در مرحله بعد حیوانات کشته شده و بافت کبد برای مطالعات بافت شناسی و بیوشیمیایی از هم جدا می شود. بافت کبد جدا شده و برای آزمایش بیان ژن COX2 از روش Real Time pCR استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آنوا انجام شد. 05/0p < از نظر آماری معنی دار تلقی می شود. نتایج ما نشان داد که درمان حیوانات مبتلا به آسپرین در تنظیم پارامترهای آنتی اکسیدانی و التهابی موثر است. همچنین یافته ها حاکی از آن است که در بافت کبد، آسپرین بیشترین تاثیر را در کاهش بیان ژن دارد. مطالعات پاتولوژیک همچنین نشان داد که سپسیس باعث آسیب به بافت کبد می شود که با این روش ها می توان این آسیب ها را کاهش داد. سرانجام، سپسیس باعث آسیب اکسیداتیو در بافت کبد می شود و استفاده از آسپرین در پیش گیری و بهبود این آسیب ها موثر است.

    کلیدواژگان: آسپرین، استرس اکسیداتیو، بیان ژن ‏COX2‎، سپسیس، ‏CLP‏.‏
  • فریدون حسنی*، رحیم پیغان، مجتبی علیشاهی، مسعود قربانپور، مینا آهنگرزاده صفحات 19-27
    استرپتوکوکوس اینیایی باکتری گرم مثبتی است که باعث عفونت های تهاجمی همراه با سپتی سمی و مننژیت شدید و تلفات اقتصادی بالا در ماهیان آب شیرین و دریایی می شود. استرپتوکوکوزیس یکی از مهمترین بیماری های عفونی در ماهی باس دریایی آسیایی می باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی نقش این باکتری در تلفات ماهیان باس دریایی در قفس های پرورشی سواحل شمالی خلیج فارس بود. در این مطالعه در مجموع از تعداد 150 قطعه ماهی باس دریایی آسیایی پرورشی (60 قطعه ماهی مشکوک به عفونت باکتریایی و تعداد 90 قطعه ماهی به ظاهر سالم) از مزارع فعال در استان های بوشهر، خوزستان و هرمزگان نمونه   باکتریایی از کلیه قدامی و مغز تهیه گردید. بعد از جداسازی و خالص سازی باکتری ها، با استفاده از تست های بیوشیمیایی و روش مولکولی (با پرایمرهای اختصاصی ژن lctO) حضور باکتری استرپتوکوکوس اینیایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج PCR و تعیین توالی محصول PCR نشان دهنده میزان شیوع بالای استرپتوکوکوس اینیایی در قفس های پرورش ماهی باس دریایی آسیایی در دریای خلیج فارس است. بنابراین لازم است اقدامات موثر در خصوص پیشگیری از بیماری استرپتوکوکوزیس (به ویژه واکسیناسیون) انجام گردد.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس اینیایی، باسدریاییآسیایی، پرورش در قفس، ‏PCR
  • رها فدایی راینی*، حمیدرضا بیدمال، بهزاد ایری، سپیده غنی صفحات 29-41

    اخیرا در آبزی پروری استفاده از ترکیبات گیاهی به عنوان محرک های ایمنی جهت تقویت سیستم ایمنی ماهیان رایج شده است. برخی گیاهان منبعی غنی از تانن ها، پلی ساکاریدها، آلکالوییدها، فلاوونوییدها، ساپونین ها و پلی پپتیدها هستند که نقش های مختلفی از جمله داشتن اثرات ضد میکروبی و تقویت سیستم ایمنی ماهیان برای آنها مشخص شده است. در تحقیق حاضر تعداد 150 قطعه ماهی قرمز (میانگین وزن 135 گرم) به سه گروه شامل گروه شاهد (T1)، فلز+عصاره گیاه چای سبز (T2) و فلز (T3) با سه تکرار تقسیم شدند. دز بهینه عصاره در جیره غذایی ماهیان (65/0 میلی گرم بر کیلوگرم غذا)، غلظت تحت کشنده فلزات سنگین کادمیوم (5/0 میلی گرم در لیتر) و جیوه (5/0 میلی گرم در لیتر) تعیین گردید. به منظور بررسی شاخص های بیوشیمیایی سرم خون، نمونه برداری در روزهای سوم، هفتم و چهاردهم پس از مواجهه با غلظت تلفیقی فلزات سنگین کادمیوم و جیوه صورت گرفت. نتایج نشان داد پروتئین کل، کلسترول، گلوکز و مقادیر آنزیم های لاکتات دهیدروژناز (LDH)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، در تیمار دریافت کننده عصاره گیاهی (T2) تفاوت معنی داری با سایر تیمارها داشت (05/0P<). به طوری که مقادیر AST، ALP و LDH در تیمارهای حاوی فلز بیشتر از گروه شاهد می باشد (05/0P<). از سوی دیگر مقادیر پروتئین کل، کلسترول و گلوکز در تیمار حاوی فلز که عصاره گیاه دریافت ننمودند، نسبت به سایر تیمارها بطور معنی داری بیشتر بود (05/0P<). به طوری که وجود عصاره در جیره سبب کاهش تاثیر منفی فلز بر شاخص های مذکور گردید. بر طبق نتایج اینگونه میتوان بیان نمود که در تیمار دریافت کننده عصاره گیاهی، سیستم ایمنی ماهی بهبود یافته و مقادیر شاخص های بیوشیمیایی در سطح بهینه بوده است. با توجه به اینکه فلزات سنگین موجود در منابع آبی بر شاخص های بیوشیمیایی خون ماهیان تاثیر منفی می گذارند، از نتایج تحقیق حاضر، به نظر می رسد استفاده از عصاره گیاهی سبب افزایش توان فیزیولوژیک ماهی در مقابل اثرات منفی آلاینده های زیست محیطی گردد. از این رو استفاده از عصاره گیاه چای سبز در جیره ماهیان جهت افزایش توان فیزیولوژیکی و کاهش آسیب های کبدی در مواجهه با پسابها و آلودگی های صنعتی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، فلزات سنگین، عصاره گیاه چای سبز، ماهی قرمز
  • حاجی محمد شیرمحمدلی، مجید محمد نژاد* صفحات 43-53

    شرایط محیطی، تغذیه ای، اندازه، سن و... باعث تغییرات و اثرات مستقیم و غیرمستقیم زیادی بر شاخص های خونی و سرمی ماهیان در گونه های مختلف می گردد. این تحقیق با هدف تعیین و بررسی تغییرات شاخص های خون شناسی و برخی از شاخص های بیوشیمیایی سرم خون ماهی کپور پرورشی (Cyprinus carpio) در وزن های مختلف انجام پذیرفت. بدین منظور ماهیان کپور پرورشی در دامنه وزنی 500 تا 2000 گرم در 5 گروه متوسط وزنی 500، 700، 1000، 1300 و 1600 گرم مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند. ماهیان مورد مطالعه در یک استخر 2 هکتاری در یکی از مزارع پرورشی شهرستان ساری و در شرایط یکسان پرورش داده شده و مورد بررسی قرار گرفتند. برای انجام آنالیزهای خونی از هرگروه وزنی تعداد 5 عدد ماهی استفاده و خونگیری با روش قطع ورید ساقه دمی انجام پذیرفت. نتایج بررسی شاخص های خونی و شاخص های بیوشیمیایی سرم نشان داد که در وزن های مختلف تغییر معنی داری در میزان گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، حجم متوسط گلبول قرمز، غلظت متوسط هموگلوبین گلبولی، غلظت متوسط هموگلوبین گلبول های قرمز، گلبول های سفید، لنفوسیت، مونوسیت، گرانولوسیت، گلوکز، اوره، تری گلیسرید، کلسترول، فسفر، کلسیم، سدیم، پتاسیم، آلبومین و توتال پروتئین مشاهده نشد (05/0P>). نتایج بررسی حاضر نشان داد تغییرات وزن تاثیری بر شاخص های خون شناسی و برخی از شاخص های بیوشیمیایی سرم خون ماهی کپور معمولی ندارد.

    کلیدواژگان: بیوشیمیایی، خون شناسی، کپور پرورشی، وزن
  • مسعود یوسفی* صفحات 55-65
    مدل های آشیان بوم شناختی کاربردهای فراوانی در بوم شناسی دیرینه، باستان شناسی و انسان شناسی دیرینه پیدا کرده اند. این مدل ها بر مبنای تیوری آشیان بوم شناختی هستند و برای ساخت آشیان بوم شناختی گونه ها مورد استفاده قرار می گیرند. مدل های آشیان بوم شناختی با استفاده از اطلاعات حضور گونه ها و متغیرهای محیطی احتمال حضور آنها را در یک محدوده جغرافیایی معین تعیین می کنند. در مطالعه حاضر با استفاده از مدل مکسنت، نقاط حضور انسان نیاندرتال در فلات ایران (بر اساس مصنوعات سنگی فرهنگ موستری) و متغیرهای اقلیم گذشته و توپوگرافی، توزیع دیرینه این انسان باستانی در فلات مرکزی ایران بازسازی شد. نتایج حاصل نشان داد لکه های فراوانی دارای مطلوبیت بالا برای حضور گونه بوده که پیوسته ترین مناطق مطلوب در غرب استان سمنان، شرق اصفهان و استان یزد قرار دارند. متغیر تنوع توپوگرافی با 3/48 درصد اهمیت، مهمترین عامل موثر بر توزیع انسان نیاندرتال تشخیص داده شد. اهمیت بالای متغیر تنوع توپوگرافی به این دلیل است که در مناطق با تنوع توپوگرافی بالاتر منابع غذایی بیشتری در دسترس است. بر اساس مدل مکسنت مناطقی در منطقه مورد مطالعه وجود دارند که دارای مطلوبیت بالا برای حضور انسان نیاندرتال بوده اما تا کنون آثاری از حضور نیاندرتال ها در آن ها یافت نشده است. بنابراین مدل حاضر که مدل آشیان بوم-فرهنگی انسان نیاندرتال در ایران مرکزی نامیده می شود، می تواند راهنمایی برای انتخاب مناطق با اولویت بالا برای پایش های صحرایی به منظور یافتن آثار نیاندرتال ها در فلات مرکزی ایران باشد.
    کلیدواژگان: ‏: آشیان بوم شناختی، آشیان فرهنگی، انسان نئاندرتال، انسان شناسی ‏دیرینه، تنوع توپوگرافی‏
  • فاطمه بهادری امجز، مریم مروتی*، مینا بهنود صفحات 67-76

    امروزه مهاجرت و جابه جایی موجودات در میان تکه های زیستگاهی به منظور جلوگیری از انزوای زیستگاه ها مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه شناسایی زیستگاه های مطلوب برای گونه کل و بز در پناهگاه حیات وحش دره انجیر و منطقه حفاظت شده کوه بافق و اتصال این دو زیستگاه می باشد. در این مطالعه از الگوریتم آنتروپی بیشینه برای ارزیابی مطلوبیت زیستگاه و روش حداقل هزینه برای طراحی کریدور گونه کل و بز استفاده شد. بدین منظور ابتدا داده های حضور گونه به همراه هشت متغیر محیطی (جهت، ارتفاع، تراکم گیاهی، فاصله از رودخانه، فاصله از جاده، شیب، پوشش گیاهی و فاصله از روستا) وارد نرم افزار مکسنت گردید و نقشه مطلوبیت زیستگاه تهیه شد. سپس نقشه مقاومت و لایه هزینه تجمعی در محیط Arc GIS10.1 تهیه گردید. در نهایت برای رسم کریدور در نرم افزار Arc GIS10.1 در قسمت Spatial Analyst tools Distance از دستور Corridor استفاده شد. نتایج حاصل از مدل مکسنت نشان داد؛ آزمون جک نایف، مهمترین عامل در پراکندگی گونه کل و بز در منطقه مورد مطالعه را متغیر شیب معرفی می کند و در نمودار ROC، مقدار AUC داده های آموزشی 961/0 به دست آمد که نشان دهنده بالابودن قدرت تشخیص مدل (تفکیک نقاط حضور و عدم حضور گونه از هم) در حد بسیارعالی می باشد. همچنین نتایج به دست آمده از روش حداقل هزینه نشان داد که از ده کریدور ترسیم شده، هیچکدام از کریدورها دو منطقه را به هم متصل نمی کند، لذا لازم است به منظور جلوگیری از منزوی شدن زیستگاه ها، اقدام مدیریتی مطلوبی انجام گیرد و شرایط مناسب برای گونه در بین این دو منطقه ایجاد گردد چرا که اتصال بین زیستگاه ها برای حفاظت و مدیریت اکوسیستم های طبیعی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: پناهگاه حیات وحش دره انجیر، کریدور، کل و بز، مدل سازی ‏مطلوبیت زیستگاه، منطقه حفاظت شده کوه بافق
  • حسن قهاری* صفحات 77-91
    در پژوهش حاضر تنوع گونه ای مورچه ها (Hymenoptera: Formicidae) در سه زیرخانواده شامل Dolichoderinae، Formicinae و Myrmicinae در مناطق جنگلی شمال ایران شامل جنگل های دو هزار و سه هزار تنکابن، دالخانی رامسر، خوشرودپی گلوگاه، اوریم سوادکوه (استان مازندران)، ابر شاهرود (استان سمنان)، ارسباران (استان آذربایجان شرقی)، پارک ملی گلستان (استان گلستان) و گیسوم تالش (استان گیلان) مورد مطالعه قرار گرفت. در مجموع، 27 گونه مورچه از 12 جنس و سه زیرخانواده Dolichoderinae (دو گونه از یک جنس)، Formicinae (ده گونه از پنج جنس) وMyrmicinae  (پانزده گونه از شش جنس) جمع آوری و شناسایی شدند. بر اساس نتایج این پژوهش، بالاترین میزان شباهت زیستگاه بین دو منطقه جنگل ابر شاهرود و پارک ملی گلستان (75%) و سپس بین جنگل دالخانی رامسر و جنگل های دو هزار و سه هزار تنکابن (5/55%) به دست آمد. گونه های Cataglyphis livida (André, 1881)، Tapinoma erraticum (Latreille, 1798) و Monomorium abeillei (André, 1881) به ترتیب با 22، 20 و 18 نمونه جمع آوری شده (درصد فراوانی به ترتیب 89/6%، 26/6% و 64/5%) دارای بیشترین فراوانی در بین 27 گونه جمع آوری شده می باشند و به عنوان گونه های غالب در اکوسیستم های جنگلی مناطق شمالی کشور معرفی می گردند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم جنگل، تنوع گونه ای، ‏Dolichoderinae، ‏Formicinae، ‏Myrmicinae
  • زهرا نظری پرچستانی، مریم رفیعی راد* صفحات 93-103
    ایسکمی در مغز موش موجب آسیب های نورونی شدید و به دنبال آن موجب اختلالات اضطرابی و افسردگی می گردد. هرنیارین ترکیبی فنلی دارد و آنتی اکسیدان قوی است. لذا هدف از این مطالعه بررسی اثر هرنیارین بر اضطراب و افسردگی در مدل ایسکمی در موش های نر است. در این مطالعه تجربی، 50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (250-200گرم) به پنج گروه شامل گروه کنترل، شاهد،ایسکمی و گروه های ایسکمی دریافت کننده 14روز، دوزهای 150 و 300 میلی گرم بر کیلو گرم هرنیارین به روش گاواژ تقسیم شدند. برای ایجاد ایسکمی شریان های کاروتید عمومی دو طرفه جدا شده، از دو قسمت مسدود و از بخش میانی قطع شدند. ارزیابی اضطراب در طی تست جعبه باز انجام گرفت. همچنین برای سنجش افسردگی زمان بی حرکتی در شنای اجباری اندازه گیری شد. در موش های ایسکمی افزایش معنی دار اضطراب و افزایش مدت زمان حرکتی در تست جعبه باز و شنای اجباری مشاهده گردید (001/0P<). در تجویز دوزهای 150 و300 میلی گرم بر کیلوگرم هرنیارین افزایش تعداد بالابردن دست ها (001/0P<) و نیز کاهش معنی دار تعداد دفع در هر دوز مشاهده گردید (001/0P<) و مصرف دوز mg/kg150 و 300 هرنیارین در موش های ایسکمی در تعداد عبور از مربعات در جعبه باز افزایش معنی دار را نشان داد (001/0P<).  هرنیارین دارای اثرات ضد اضطرابی و ضد افسردگی در مدل تجربی ایسکمی می باشد.
    کلیدواژگان: ایسکمی، اضطراب، افسردگی، موش صحرایی، هرنیارین
|
  • Fariba Yaghmori *, Reza Hajihosseini, Seyed Mehrdad Kassaee, Bahram Sefizarei Pages 11-17

    Sepsis is a systemic body reaction to invasive microorganisms such as bacteria and fungi It has also been a systemic response to severe infections it is one of the top ten main causes of death among all patients admitted to the hospital.  Multiple potential drug therapies have been investigated, but as yet there is no known effective pharmacological treatment for sepsis. Therefore, the effect of aspirin as a non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) in the treatment and reduction of sepsis effects on parameters involved in oxidative damage to liver tissue has been investigated. For this purpose, the experimental inflammatory model was used in this study, so that the mice were divided into four groups (4 people). The first group - control group, the second group-LAP group (laparotomy), the third group-CLP group; Group 4 - Aspirin treatment group with a dose of 2 mg / kg body weight orally once a day for 48 hours after induction of CLP in rats and blood samples were collected from their hearts. In the next step, the animals are killed and the liver tissue is separated for histological and biochemical studies. Separated liver tissue, to test for COX2 gene expression; The Real-Time pCR technique was used. Statistical analysis was performed using SPSS software and Anova test. p < 0.05 is considered statistically significant. Our results showed that the treatment of animals with aspirin is effective in regulating antioxidant and inflammatory parameters. Also, the findings indicate that in liver tissue, aspirin has the greatest effect on reducing gene expression. Pathological studies have also shown that sepsis causes damage to liver tissue that can be reduced by these methods. Finally, sepsis causes oxidative damage to liver tissue and the use of aspirin is effective in preventing and improving these injuries.

    Keywords: Asprin, CLP, COX2 gene expression, oxidative ‎damage, sepsis‎
  • Fereydun Hassani *, Rahim Peyghan, Mojtaba Alishahi, Masoud Ghorbanpour, Mina Ahangarzadeh Pages 19-27
    Streptococcus iniae is a gram-positive bacterium that causes invasive infections with severe septicemia and meningitis as well as high economic losses in freshwater and sea fish. It is one of the most infectious diseases in Asian sea bass. The purpose of the present study was to investigate the role of this bacterium in marine bass fish mortality in farmed cages on the northern coast of the Persian Gulf.  In this study, a number of 150 cultured Asian sea bass (60 fish suspected of bacterial infection and 90 apparently healthy fish) were selected and bacterial sampling were taken from head kidneys and brain of fish from sea bass cages of Bushehr, Khuzestan and Hormozgan provinces. After isolation and purification of the bacteria, the presence of Streptococcus iniae was evaluated and confirmed via biochemical tests and molecular methods (with specific primers of lctO gene). The PCR results and sequencing of the PCR product indicate high prevalence of Streptococcus iniae in Asian sea bass cages culturing in the Persian Gulf. Therefore, effective measures should be taken to prevent Streptococcosis (especially vaccination).
    Keywords: Asian sea bass, cages culture, PCR, ‎Streptococcus iniae
  • Raha Fadaei Rayeni *, HamidReza Bidmal, Behzad Eiri, Sepideh Ghani Pages 29-41

    Recently, plant protection products have become commonly used in aquaculture as immune stimulants to strengthen the fish safety system. Some plants are a rich source of tannins, polysaccharides, alkaloids, flavonoids, saponins, and polyphenols, which have been shown to play different roles, including having antimicrobial effects and strengthening the immune system of fish. In the present study, 150 goldfish (mean weight 135 g) were divided into three groups: control group (T1), metal + extract of green tea (T2) and metal (T3) with three replicates. The optimum dose of extract in fish diet was determined (0.65 mg/kg), sub-lethal concentrations of cadmium (0.5 mg/l) and mercury (0.5 mg/l). In order to study the biochemical parameters of blood, sampling was carried out on days 3, 7, and 14, after exposure to the concentration of heavy metals of cadmium and mercury. The results showed that total protein, cholesterol, glucose and the levels of lactate dehydrogenase (LDH), aspartate aminotransferase (AST) and alkaline phosphatase (ALP) enzymes were significantly different in treatment of herbal extracts (T2) than other treatments. On the other hand, the values ​​of the mentioned indices in the treatment of metal containing the extract of the plant were significantly higher than other treatments (P<0.05). According to the results, it can be stated that increased the immunity system in fish that fed with plant extract and the biochemical parameters were optimally. Regarding the fact that heavy metals in water resources affect the biochemical parameters of blood of fish, the results of this study suggest that the use of herbal extract increases the fish's physiological capacity against the negative effects of environmental pollutants. Therefore, the use of Camelia siensies extract in fish is recommended to increase the physiological capacity and reduce liver damage in the exposure of wastewater and industrial contaminants.

    Keywords: Extract of Camellia sinensis, Gold fish, Heavy ‎metals, Immunity system
  • Haji mohammad Shirmohammadli, Majid Mohammadnejad * Pages 43-53

    Environmental, nutritional, size and age conditions cause many direct and indirect changes in the blood and serum indices of fish in different species. The aim of this study was to determine and evaluate the changes in hematological indicators and some biochemical indicators of Cyprinus carpio blood serum in different weights.  For this purpose, common carp farmed in the weight range of 500 to 2000 g were examined and analyzed in 5 weight groups of 500, 700, 1000, 1300 and 1600 g.  The studied fish were bred and examined in a 2-hectare pool in one of the farms of Sari city under the same conditions. To perform blood tests, 5 fish were used in each weight group and blood sampling was performed by cutting the vein of the caudal stem vein. The results of the study of hematological indicators and some serum biochemical indicators showed that in different weights, significant changes in the amount of red blood cells, hemoglobin, hematocrit, mean red blood cell volume, mean hemoglobin concentration, mean red blood cell hemoglobin concentration, white blood cells, lymphocyte, monocyte, granulocytes, glucose, urea, triglycerides, cholesterol, phosphorus, calcium, sodium, potassium, albumin, and total protein were not observed (P> 0.05). The results of the present study showed that weight changes did not affect the hematological indicators and some biochemical indicators of common carp blood serum.

    Keywords: Biochemical, Hematology, common carp, ‎Weight
  • Masoud Yousefi * Pages 55-65
    Ecological niche models have found many applications in paleoecology, archeology and paleoanthropology. These models are based on niche theory and are used to model the distribution of species through time and space. Species distribution models use species distribution data and environmental predictors to model species distribution. In this study I used MaxEnt model, distribution records of the Homo neanderthalensis (Mousterian artefacts) and topographic and climatic data to reconstruct eco-cultural niche of the species on the Central Iranian Plateau. The performance of the model was assessed using the area (AUC) under the receiver operating curve (ROC). The predictive ability of the model was high (AUC = 0.827 for training and 0.813 for test data). The species past distribution model showed that there were numerous suitable patches for distribution of the species in the study area. The most continues patches were found in Yazd province, west of Semnan province and east of Isfahan province. With 48.3 percent contribution to the model, topographic heterogeneity was the most important predictor of this archaic human distribution. This is because topographic heterogeneity influences resource availability, meaning that areas with higher topographic heterogeneity provide more resources. The eco-cultural niche model predicts many suitable patches which can be target of future field excavations in the study area.
    Keywords: Cultural niche, ecological niche, Homo ‎neanderthalensis, paleoanthropology, ‎topographic heterogeneity‎
  • Fatemeh Bahadoriamjaz, Maryam Morovati *, Mina Behnood Pages 67-76

    Today, the migration and movement of organisms among patches has been considered to prevent habitat isolation. The purpose of this study is to identify suitable habitats for Capra aegagrus species in Dareh Anjir Wildlife Refuge and Kuh-e-Bafq Protected Area and connecting these two habitats. In this study, the maximum entropy algorithm and the least cost method were used to evaluate habitat suitability and design the corridor of Capra aegagrus species respectively. For this purpose, at first, species presence data along with eight environmental variables (direction, height, plant density, distance from the river, distance from the road, slope, vegetation and distance from the village) were entered into Maxent software and The utility map was prepared, Then the resistance map and the cumulative cost layer were prepared in Arc GIS10.1. Finaly Corridor command was used to plot the corridor using Arc GIS10.1 software in Spatial Analyst tools Distance. The results of the Maxent model showed Jack Nayef analysis, the most important factor in scattering of Capra aegagrus in the study area is the slope variable. In the ROC chart, The AUC value of the training data was 0.961, which indicates that the high detection power of the model (separation of presence and absence of species) is Excellent. Also the results of the least cost method showed that of the ten corridors plotted, none of the corridors interconnects the two zones. Therefore, in order to prevent the isolation of habitats, it is necessary to take appropriate management practices and create suitable conditions for the species between these two areas, because the connection between habitats is needed to protect and manage natural ecosystems.

    Keywords: Corridor, Capra aegagrus, Dareh Anjir Wildlife ‎Refuge, Kuh-e-Bafq Protected Area, Modeling ‎of the habitat suitability
  • Hassan Ghahari * Pages 77-91
    Species diversity of ants (Hymenoptera: Formicidae) within three subfamilies Dolichoderinae, Formicinae and Myrmicinae was studied in forest ecosystems in northern parts of Iran. The sampled areas of the present research were Jangal-e 2000 and 3000 Tonekabon, Dalkhani forest in Ramsar, Khoshrudpey forest in Galogah, Urim forst in Savadkuh (Mazandaran province), Abr forest in Shahrud (Semnan province), Arasbaran forests (East Azarbaijan province), Golestan National Park (Golestan province), and Guisum forest in Talesh (Guilan province). In total, 27 species within 12 genera and three subfamilies Dolichoderinae (two species, one genus), Formicinae (10 species, five genera) and Myrmicinae (15 species, six genera) were collected and identified. Upon the results of this research, the highest niche similarity index was obtained between Abr forest and Golestan National Park (75%), and then Dalkhani forest and Jangal-e 2000 and 3000 (55.5%). Among the collected species, three species Tapinoma erraticum (Latreille, 1798), Cataglyphis livida (André, 1881) and Monomorium abeillei André, 1881 with 22, 20 and 18 collected specimens, and 6.89%, 6.26% and 5.64% of abundance percentage, respectively are dominant species in forest ecosystems in northern Iran.
    Keywords: Dolichoderinae, Forest ecosystem, Formicinae, ‎Myrmicinae, Species diversity
  • Zahra Nazari Parchestani, Maryam Rafieirad * Pages 93-103
    Ischemia in rat brain causes severe neuronal damage and consequently anxiety and depression disorders. The herniarin has a phenolic compound and is a powerful antioxidant. The aim of this study was to investigate the effect of herniarin on anxiety and depression in ischemia model in male rats. In this experimental study, 50 male Wistar rats(200-250g) were divided into 5 groups: control group, sham and ischemic group and ischemic groups receiving doses of 150 and 300 mg/kg herniarin by gavage method. To induce ischemia, bilateral carotid arteries were separated, blocked in two, and cut off in the middle section. Anxiety assessment was performed during the open-box test. Immobility time in forced swimming was also measured to measure depression. In the ischemic rats a significantly increased anxiety and an increase of   mobility   duration in both open box and forced swimming tests were observed (P<0.001). When the doses of 150-300 mg/kg herniarin was prescribed the times of elevation of hands was increased (P<0.001) and a significantly reduction of excretion times in each dose was observed (P<0.001) and consumption of herniarin doses 150-300 mg/kg was significantly increased in the ischemicrats when they passed several times through squares in the open box (P<0.001). herniarin has the effect of both anti-anxiety and- depression in the experimental model.
    Keywords: Anxiety, Depression, herniarin, ischemia, rat‎