فهرست مطالب

نشریه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی
پیاپی 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید میرهاشمی* صفحات 1-16

    شناسایی روندها و گسستگی های ساختاری در سری زمانی بارش به عنوان یکی از مهمترین چالش ها در مطالعه ی تغییر اقلیم محسوب می شود، چرا که کشف چنین گسستگی های می تواند به ارزیابی مطلوب سناریوهای آینده و پدیده های حدی همچون سیل و خشکسالی منجر گردد. در این مطالعه به منظور شناسایی گسستگی های ساختاری در سری زمانی بارش روزانه و ماهانه ایستگاه سینوپتیک خرم آباد از دو رویکرد تحلیل چندفرکتالی نوسان های روندزدایی شده (MF-DFA) و تحلیل موجک گسسته با بیشینه همپوشانی (MODWT) استفاده شد. نتایج حاصل از کاربرد MF-DFA بر روی سری زمانی بارش روزانه (2018-1961) نشان داد که سه نقطه گسستگی در این سری زمانی وجود دارد که روند بارش در پیرامون این نقاط به طور مشخصی تغییر پیدا کرده است. از سویی، نتایج این رویکرد مشخص کرد که دوره 2002 -1985، به عنوان نوسانی ترین دوره بارش و دوره های 1969- 1961 و 2018- 2010 به عنوان دوره هایی با کمترین نوسان ها در بارش جلوه می کنند. محاسبه تابع نوسان در مقیاس های زمانی 2، 5، 10 و 20 ساله نشان داد که در دوره 2018-2000، نوسان های 2 تا 20 ساله بارش کاهش یافته اند. همچنین نتایج حاصل از تابع نوسان با qامین مرتبه نیز روشن کرد که دوره های 1970- 1965 و 1994-1989، همراه با نوسان های حدی بزرگ بارش بوده اند. در صورتی که دو بازه زمانی 2004-1999 و 2013-2008 به دوره هایی با نوسان های حدی کوچک بارش اشاره دارند. همچنین نتایج بدست آمده از کاربرد MODWT برروی سری زمانی بارش ماهانه نشان داد که ضرایب موجک در سال 2007 دستخوش تغییر شده اند. در این راستا با تقسیم سیگنال های فرکانس بالای موجکی به دو دوره شامل 2007-1961 و 2018-2008، مشخص شد که اختلاف بین نوسان های بارش در خلال مقیاس های 8 تا 16 ماه از بیشترین تغییرپذیری در سری زمانی بارش برخوردارند.

    کلیدواژگان: نوسان، گسستگی، چند فرکتالی، موجک، خرم آباد
  • عقیل خالقی* صفحات 17-32

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل نگرش و ادراک ذهنی روستاییان در خصوص مقوله متروک شدن، افول و انحطاط روستایی مناطق کوهستانی در شهرستان ورزقان است. این مقاله از نظر هدف، کاربردی و از حیث  ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی بوده و در بستر «روش تحقیق آمیخته» از دو مولفه روش شناختی (کیفی و کمی) بهره برده است. در این پژوهش، حجم نمونه در بخش کیفی شامل 26 نفر از مطلعین کلیدی است که براساس نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و در بخش کمی به روش نمونه گیری آسان و از نوع غیراحتمالی 118 نفر از روستاییان ساکن در شهرستان ورزقان جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. به منظور کدگذاری و تحلیل داده های کیفی از نرم افزار مکس کیودا و برای تحلیل داده های کمی از روش مدل سازی معادلات ساختاری و از نرم افزار لیزرل استفاده شد. یافته ها نشان داد که کاهش فرصت های شغلی، مهاجرت، کاهش جمعیت و کاهش تقاضا برای کالا و خدمات به ترتیب چرخه ای را شکل می دهند که باعث متروک شدن روستاها و افول و انحطاط آن می شود. «چندپارگی اراضی مزروعی»، «شکاف درآمدی»، «ملی شدن مراتع»، «نبود الگوی کشت مناسب»، "فرآیند تغییر کاربری زمین های کشاورزی" و "تمرکزگرایی امکانات و نابرابری های منطقه ای توسعه" از تاثیرگذارترین متغیرها در شکل گیری این چرخه در شهرستان ورزقان شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، اشتغال کشاورزی، انحطاط روستایی، ورزقان
  • عبدالکریم ویسی *، عبدالمجید احمدی صفحات 33-50

    هدف از این مقاله بررسی مقایسه ای ژیومورفوسایت های کارستی استان کرمانشاه است که بر پایه دو شاخص کلیدی ارزش های اصلی و ارزش های مکمل مدل ارزیابی ژیوسایت (GAM) ووجیسیچ 2011 و همچنین مدل اصلاح شده (M-GAM) تامیک و بوزیچ 2014 انجام گرفته است. این پژوهش از نوع کاربردی و با روش توصیفی تحلیلی (با فن پیمایش میدانی) انجام شده است. محدوده مورد مطالعه شامل 6 ژیوسایت استان کرمانشاه (آبشار ریجاب، سراب بیستون، سراب طاقبستان، سراب گیلانغرب، سراب صحنه و غار قوری قلعه) است که دارای بنیان های غنی محیطی برای توسعه ژیوتوریسم می باشند. یافته ها نشان داد ژیومورفوسایت ها از ارزش علمی/آموزشی و زیبایی شناختی تقریبا مناسبی برخوردارند، اما به لحاظ ارزش های گردشگری ژیومورفوسایت های منطقه مورد مطالعه وضعیت مطلوبی ندارند. سراب طاق بستان وضعیت مناسبی را از منظر ارزش های اصلی و ارزش های مکمل دارد، هم چنین ژیومورفوسایت های سراب بیستون و غار قوری قلعه نیز از این منظر دارای وضعیت نسبتا مناسبی هستند، این در حالی است که به طورکلی اکثر ژیومورفوسایت های منطقه مورد مطالعه دارای ارزش اصلی بالاتر و ارزش مکمل کمتر است. به عبارتی این ژیومورفوسایت ها تنها می توانند به عنوان جاذبه های گردشگری بالقوه از منظر ارزش های علمی/آموزشی، زیبایی شناختی در نظر گرفته شوند و نیازمند ارتقای گردشگری پایدار هستند. درمجموع نتایج ارزیابی مدل ها یک تصویر کاملا مبهم و فریبنده از وضعیت فعلی را نشان می دهد. یافته ها حاکی از آن است که گنجاندن نظر گردشگران در مدل اصلاح شده ژیومورفوسایت ها یک تصویر واقع بینانه و روشن تر به دست می دهد که می تواند در بهبود و برنامه ریزی فعالیت های گردشگری ژیوسایت های استان مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئومورفوسایت، مدل اصلاح شده GAM، استان کرمانشاه
  • مراد کاویانی راد*، صیاد ایرانی هریس، محمد بی نیاز صفحات 51-67

    مقوله عدم توازن جریان های سرمایه در بین مناطق مختلف جغرافیایی در جریان توسعه یافتگی، موجب ایجاد شکاف و تشدید نابرابری منطقه ای می شود که خود مانعی در مسیر توسعه و میل به توسعه نیافتگی است. بدین سان، پژوهش حاضر با هدف سنجش سطوح توسعه یافتگی شهرستان های استان کردستان و ارتباط آن با مخاطرات انسانی به بررسی این مهم پرداخت.  این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی تحلیلی بود.  برای سنجش سطوح توسعه یافتگی از مجموعه داده های موجود در مرکز آمار استفاده شد. برای تعیین رتبه بندی شهرستان های استان کردستان از لحاظ سطوح توسعه یافتگی از روش ویکور، و تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید. یافته ها نشان داد به ترتیب شهرستان های کامیاران (1)، سنندج (211/0)، دهگلان (221/0)، بیجار (2549/0)، دیواندره (3425/0)، قروه (3483/0)، مریوان (3671/0)، سروآباد (4860/0)، سقز (6152/0)، بانه (9060/0) به ترتیب رتبه های 1 تا 10 را از لحاظ توسعه یافتگی به خود اختصاص دادند. در ارتباط با توسعه یافتگی و مخاطرات انسانی نتایج حاصل از اولویت بندی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها و همچنین ارزیابی حاصل از ماتریس ارزیابی عوامل درونی و بیرونی نشان می دهد که در جدول نقاط قوت S1 یعنی بهره گیری از ظرفیت های زیرساختی، اقتصادی در افزایش شاخص های توسعه در جدول نقاط ضعف W1 یعنی افزایش ناپایداری اجتماعی در شهرستان به دلیل افزایش بیکاری، فقر و اعتیاد، در زمینه عوامل فرصت ها O1 یعنی بوجود آمدن حس مشارکت و همدلی در بین مردم جهت گسترش توسعه شهر و در زمینه تهدیدها نیز T4 یعنی ایجاد فقر بالاترین وزن را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، شهرستان های استان کردستان، مخاطرات انسانی، مدل ویکور، تحلیل سلسله مراتبی
  • محمدعلی زنگنه اسدی*، رضا سعادتی فر، لیلی گل مختاری صفحات 69-87

    ژیوتوریسم و ژیومورفوتوریسم رویکردی مسیولانه، حفاظتی و علمی درباره ی پدیده های منحصر به فرد طبیعی در چارچوپ شناسایی ژیومورفوسایت ها است. یکی از راهبردهای ایجاد اشتغال جدید، توسعه صنعت توریسم بر مبنای پایش مکان های طبیعی متنوع، مفرح و جاذب گردشگر با سطح دسترسی مناسب است. این پژوهش با هدف بررسی اثرات ژیومورفوسایت ها در توسعه گردشگری منطقه شمال غرب نیشابور و شهر فیروزه استان خراسان رضوی طراحی شد. نوع تحقیق کاربردی بود و با روش توصیفی تحلیلی و با فن پیمایش میدانی و تحلیل اسناد معتبر و مدل کومانسکوپتانسیل های ژیوتوریستی شامل ژیوسایت ها، ژیومورفوسایت ها و نیز سایت های فرهنگی و اقتصادی مورد ارزیابی دقیق قرار گرفت. در مجموع از 50 جاذبه گردشگری موجود در منطقه 36 ژیوسایت مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد با توجه به بررسی ارزش های کلی ژیوسایت ها، معدن فیروزه با امتیاز 87 درصد رتبه اول، آبشار بار با امتیاز 83 در رتبه دوم و معادن نمک با امتیاز81 رتبه سوم را در توسعه گردشگری منطقه دارا هستند. در ارزیابی از 36 ژیوسایت فقط 6 مورد رتبه کمتر از 50 درصد داشته اند و علاوه بر ژیوسایت های طبیعی، سایت های فرهنگی و اقتصادی نیز اهمیت زیادی در جذب گردشگری منطقه دارا بودند. این نتایج بیانگر آنست که وجود سایت های مختلف و متنوع گردشگری در منطقه شمال غرب نیشابور و شهر فیروزه (با قدمت هفت هزار ساله) که امکان بازدید طیف های مختلف گردشگران را ایجاب می کند، می تواند حاکی از پتانسیل منطقه برای تبدیل شدن به قطب ژیوپارک و ژیوتوریسم کشوری باشد.

    کلیدواژگان: ژئومورفوسایت، توسعه گردشگری، مناطق کوهستانی، نیشابور، شهر فیروزه
  • سیامک شرفی*، مریم بیرانوندزاده، نوبخت سبحانی صفحات 89-105

    گردشگری یکی از پویاترین فعالیت های اقتصادی عصر حاضر است که از طریق ترکیب و به کارگیری همزمان منابع داخلی و خارجی، منافع اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و فرهنگی زیادی را به دنبال دارد. اگر صنعت گردشگری با توجه به چارچوب و اصول توسعه پایدار و با مشارکت مناسب بخش دولتی و خصوصی به طور صحیح برنامه‏ ریزی یابد، می‏تواند موجب تقویت ساختار اجتماعی فرهنگی باشد، ارزش میراث فرهنگی و طبیعی را بالا برده و منجر به اثرات مثبت اقتصادی گردد. پژوهش حاضر در محدوده محور گردشگری خرم آباد- پلدختر با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف بررسی ابعاد موثر بر وضعیت گردشگری این محور تدوین شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، 30  نفر از کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری در محدوده استان لرستان بوده اند و داده های تحقیق در قالب مدل تحلیلی SWOT و AHP مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که مستعد بودن منطقه جهت سرمایه گذاری و برنامه ریزی گردشگری، ناکارآمدی استفاده از ابزارهای نوین در اطلاع رسانی گردشگری و عدم کفایت زیرساخت ها و تجهیزات ارتباطات و فناوری اطلاعات، افزایش انگیزه بخش خصوصی به سرمایه گذاری در بخش گردشگری و عدم ارایه تسهیلات لازم برای بخش خصوصی به ترتیب مهم ترین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید پیش روی توسعه گردشگری محور مورد مطالعه هستند. هم چنین راهبرد ST، مناسب ترین راهبرد برای توسعه گردشگری مسیر ارتباطی خرم آباد- پلدختر در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: قابلیت های گردشگری، محور گردشگری خرم آباد- پلدختر
|
  • Hamid Mirhashemi* Pages 1-16

    Identifying trends and structural breaks in the rainfall time series is one of the most important challenges in climate change studies. As the discovery of such structural breaks can help assess future scenarios and atmospheric phenomena such as floods and droughts. In this study, in order to identify structural breaks in the daily and monthly precipitation time series of Khorramabad synoptic station, two approaches of multifractal detrended fluctuation analysis (MF-DFA) and Maximal overlap discrete wavelet transform (MODWT) were used. The results of applying MF-DFA on the daily rainfall time series (1961-2018) showed that there are three structural breaks in this time series that the rainfall trend around these points has changed significantly. On the other hand, the results of this approach showed that the period 1985-2002 is the most fluctuating period of precipitation and the periods 1961-1969 and 2010-2018 are the periods with the lowest fluctuations in precipitation. Calculation of the fluctuation function at time scales of 2, 5, 10 and 20 years showed that in the period 2000-2018, fluctuations of 2 to 20 years have decreased. The results of the fluctuation function with q order also showed that the periods 1965-1970 and 1989-1994 were associated with large fluctuations in precipitation. If the two periods of 1999-2004 and 2008-2013 refer to periods with small fluctuations in precipitation. Also, the results obtained from the application of MODWT on the monthly rainfall time series showed that the wavelet coefficients changed in 2007. In this regard, by dividing the high frequency signals of the wave into two periods including 1961-2007 and 2008-2018, it was found that the differences between precipitation fluctuations during the scales of 8 to 16 months have the most variability in the precipitation time series.

    Keywords: Fluctuation, Break, Multifractal, Wavelet, Khorramabad
  • Aghil Khaleghi* Pages 17-32

    In the present study, the attitudes of rural participants were analyzed, as well as the report of their mental and thinking performance regarding the issue of rural abandonment and decline in Varzeqan County. The research is applied in terms of purpose and is descriptive-analytical in terms of nature and method, and in the context of "mixed research method", it has used two methodological components (qualitative and quantitative). This research has two sample volumes for collecting qualitative and quantitative information. The qualitative section had 26 participants and was in the form of snowball sampling and the sample size of the quantitative section was 118 people. MAXQDA software is used to encode and analyze qualitative data and SEM method is used for quantitative data analysis. The results show that the reduction of job opportunities, migration, population decline, and demand for goods and services, respectively, form cycles that cause rural abandonment and its decline. "Fragmentation of arable lands", "Income gap", "Nationalization of rangelands", "Lack of proper cultivation pattern", "Process of changing the use of agricultural lands" and "Centralization of facilities and inequalities of development zones," are some of the most influential variables in the formation of this cycle in Varzeqan city.

    Keywords: Migration, Agricultural employment, Rural decline, Varzeqan
  • Abdolkarin Veisi*, Abdolmajid Ahmadi Pages 33-50

    The purpose of this article is to compare the karst geomorphosites of Kermanshah province based on the two key indicators of core values ​​and complementary values using Vojisic 2011 Geosite Evaluation Model (GAM) and Tamik Modified Model (M-GAM) and Bozic 2014. The research type is applied and has been done by descriptive-analytical method (with field survey technique). The study area includes 6 geosites of Kermanshah province (Rijab waterfall, Bistoon mirage, Taghbestan mirage, Gilat-e-Gharb mirage, Sahneh mirage and Ghori Qaleh cave) which have rich environmental foundations for the development of geotourism. The results showed that the geomorphosites have appropriate scientific / educational and aesthetic value, but in terms of tourism values, the geomorphosites of the study area are not in a favorable condition. The Taghbestan mirage is in a good condition in terms of core values ​​and complementary values. Also, the geomorphosites of Sarab Biston and Quri Qaleh cave are in a relatively good condition from this point of view, while in general, most geomorphosites of the study area has a higher core value and a lower complementary value. In other words, these geomorphosites can only be considered as potential tourist attractions in terms of scientific / educational, aesthetic values ​​and need to promote sustainable tourism. Overall, the evaluation results of the models show a completely vague and deceptive picture of the current situation. The findings indicate that the inclusion of tourists in the modified model of geomorphosites gives a more realistic and clear picture that can be useful in improving and planning the tourism activities of the provincechr('39')s geosites.

    Keywords: Geotourism, Geomorphosite, Modified GAM model, Kermanshah province
  • Morad Kavianirad*, Sayyad Irani Heris, Mohammad Biniyaz Pages 51-67

    The issue of imbalance of capital flows between different geographical regions during development creates gaps and intensifies inequality in regions, which is itself an obstacle to development and the desire toward underdevelopment. Thus, the present study aimed to assess the levels of development of cities in Kurdistan province and its relationship with human risks. This research was applied and descriptive-analytical. The data set in the Statistics Center was used to measure the levels of development. Vickor method and hierarchical analysis were used to determine the ranking of cities in Kurdistan province in terms of levels of development. Findings showed that the cities of Kamyaran (1), Sanandaj (0.211), Dehgolan (0.221), Bijar (0.2549), Divandere (0.3425), Qorveh (0.3483), respectively. Marivan (0.3671), Sarvabad (0.4860), Saqez (0.6152), Baneh (0.9060) were ranked 1st to 10th in terms of development, respectively. In relation to development and human risks, the results of prioritizing strengths, weaknesses, opportunities and threats, as well as the evaluation of the internal and external factors evaluation matrix show that in the table of strengths S1 i.e. utilization. Among the infrastructural and economic capacities in increasing the development indicators in the table of weaknesses of W1, i.e. increasing social instability in the city due to increasing unemployment, poverty and addiction, in the field of factors of opportunities O1 i.e. creating a sense of participation and empathy among people. In order to expand the development of the city and in terms of threats, T4, i.e. creating poverty, had the highest weight.

    Keywords: Development, Counties of Kurdistan province, human hazards, Vikor model, AHP
  • MohammadAli Zanganehasadi*, Reza Saadatifar, Lili Golimokhtari Pages 69-87

    Geotourism and Geomorphotourism is a responsible, protective and scientific approach to unique natural phenomena in the context of geomorphosite identification. One of the strategies for creating new employment is the development of the tourism industry based on the monitoring of diverse, fun and attractive natural places with appropriate access levels. This study was designed to investigate the effects of geomorphosites on tourism development in the northwestern region of Neishabour and Firoozeh city of Khorasan Razavi province. The type of research was applied and was described by descriptive-analytical method and field survey technique and analysis of valid documents and model of geotourism potentials including geosites, geomorphosites as well as cultural and economic sites. A total of 50 tourist attractions in the 36 geosite area were analyzed. Findings showed that according to the study of the general values ​​of geosites, Firoozeh mine with 87% score is ranked first, Bar Abshar with 83 score are ranked second and salt mines with 81 points are ranked third in tourism development in the region. Out of 36 geosites, only 6 were ranked less than 50%, and in addition to natural geosites, cultural and economic sites were also very important in attracting tourism to the region. These results indicate that the existence of different and diverse tourism sites in the northwestern region of Neishabour and the city of Firoozeh (7,000 years-old), which requires the possibility of visiting different groups of tourists, can indicate the potential of the region. To become the hub of a national geopark and geotourism.

    Keywords: Geomorphosite, Tourism development, Mountainous areas, Neishabour, Firoozeh city
  • Siyamack Sharafi*, Maryam Beyranvandzadeh, Nobakht Sobhani Pages 89-105

    Tourism is one of the most dynamic economic activities of the present era, which, through the combination and simultaneous use of internal and external resources, has many social, economic, environmental and cultural benefits. If the tourism industry is properly planned according to the framework and principles of sustainable development and with the proper participation of the public and private sectors, it can strengthen the socio-cultural structure, increase the value of cultural and natural heritage and lead to effects positive economically. The present study was conducted in the Khorramabad-Poldakhtar tourism road with a descriptive-analytical method and with the aim of examining the dimensions affecting the tourism situation of this road. The study population consisted of 30 experts and experts in the field of study. The data were analyzed using SWOT and AHP analytical model. The results showed that the regionchr('39')s susceptibility to investment and tourism planning, the inefficiency of using new tools in information, tourism and the inadequacy of infrastructure and equipment, communications and information technology, increase the private sectorchr('39')s incentive to invest in the sector. Tourism and non-provision of necessary facilities for the private sector are the most important strengths, weaknesses, opportunities and threats facing the development of tourism-oriented studies, respectively. Also, ST strategy is the most appropriate strategy for tourism development of communication route Khorramabad - Poldokhtar.

    Keywords: Tourism Capabilities, AHP, SWOT Model, Khorramabad - Poldokhtar Tourism Road