فهرست مطالب

نشریه دانش بیماری شناسی گیاهی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ثریا میرزاپور، مصطفی درویش‎نیا*، عیدی بازگیر، حسین میرزایی نجفقلی صفحات 1-13
    مقدمه

    سوختگی ناشی از Didymella rabiei  مهم ترین عامل محدودکننده تولید نخود در جهان، از جمله استان های غربی ایران است. هدف از این پژوهش تعیین تنوع بیماری زایی جدایه های بیمارگر از استان های غربی ایران (ایلام، لرستان و کرمانشاه) و ارتباط تنوع بیماری زایی با منشا جغرافیایی آنها بود.  

    مواد و روش ها

    در طول فصل زراعی 97- 96 نمونه هایی از گیاهان آلوده از مزارع نخود استان های غربی، جمع آوری شده و به آزمایشگاه منتقل گردید. بدین ترتیب صد جدایه خالص از D. rabiei تهیه شد. جدایه ها بر اساس محل جمع آوری به 20 گروه تقسیم شدند. از هر گروه، بر اساس خصوصیات مورفولوژیک، یک جدایه به عنوان نماینده جهت انجام آزمایش گلخانه ای انتخاب گردید. تنوع بیماریزایی این 20 جدایه روی هشت رقم افتراقی نخود در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در گلخانه بررسی شد.

    یافته ها

    تجزیه واریانس داده های آزمایش نشان داد که اختلاف معنی داری بین واکنش رقم ها به جدایه های مختلف بیمارگر در سطح احتمال یک درصد وجود دارد. جدایه های بیمارگر بر اساس واکنش رقم های افتراقی، در سه گروه بیماریزای 1 (کم آزار) ، 2 (پرآزار یا نیمه پرآزار) و 3 (بسیار پرآزار) شناسایی شدند. جدایه های استان های کرمانشاه و لرستان در گروه 1 و جدایه های استان ایلام در گروه های 1، 2 و 3 قرار گرفتند. بیشترین شدت بیماری در سه جدایه از استان ایلام مشاهده شد. رقم ILC3996 بیشترین مقاومت را نسبت به همه این جدایه ها نشان داد.

    نتیجه گیری

    جدایه های D. rabiei در سه استان غربی ایران در سه گروه بیماری زای 1، 2 و 3 ، کم آزار، نیمه پرآزار و بسیار پرآزار قرار دارند. جدایه های بسیار پرآزار در استان ایلام شناسایی شدند که از آنها می توان برای برنامه های اصلاحی تولید رقم های مقاوم نخود به بیماری استفاده نمود. رقم غیرزراعی ILC3996 که نسبت به همه این جدایه ها مقاومت نشان داد، دارای ژن های مقاومت به این گروه های بیماری زای بیمارگر است.

    کلیدواژگان: سوختگی، نخود، بیماریزایی، Didymella rabiei
  • علی رستمی، مهدی صدروی*، رسول رضایی، محمد عبداللهی صفحات 14-27
    مقدمه

    پوسیدگی فوزاریومی ریشه، ناشی ازf. sp. phaseoliFusarium solani ، یکی از بیماری های مهم لوبیا در جهان است، که خسارت آن تا 85 درصد محصول گزارش شده است. مهار زیستی روشی سالم و سازگار با محیط زیست برای مدیریت این بیماری خاک برد است.

    مواد و روش ها

      مزرعه های لوبیا در استان کهگیلویه و بویراحمد بازدید شدند و از ریشه های پوسیده بوته های  بیمار نمونه برداری شد. دو جدایه بیمارگر از آنها جداسازی، خالص سازی و شناسایی شدند. قدرت بیماری زایی این دو جدایه روی دو رقم درخشان و پاک لوبیا در گلخانه آزمایش شد. قدرت بازدارندگی از رشد پرگنه جدایه پرآزارتر بیمارگر توسط 14 جدایه Trichoderma harzianum ، چهار جدایه Trichoderma virens ، دو جدایه Trichoderma atroviridae و پنج جدایه بومی  florescensPseudomonas و CHAOP. florescens   در شرایط آزمایشگاهی با توانایی فرا انگلی و تولید مواد پادزیست بررسی شدند. سرانجام تاثیر چهار جدایه برتر T. harzianum یک جدایه T.  atroviridae  و دو جدایه P. florescens  برشدت بیماری در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تمام جدایه های سه گونه  Trichoderma توانایی فرا انگلی و از بین بردن ریسه های بیمارگر را داشتند. در آزمایش تولید مواد پادزیستی فرار و نافرار  چهار جدایه   harzianum T. توانایی بیشتر معنی داری نشان دادند. در آزمایش گلخانه نیز تمام تیمارها باعث کاهش معنی دار شدت بیماری شدند ولی یک جدایه harzianum  T. تاثیر بیشتری داشت.

    نتیجه گیری

    بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه در مزرعه های لوبیا در جنوب غربی ایران هم وجود دارد. جدایه های بومی T. harzianum ، T. virens  و T. atroviridae توانایی فرا انگلی بیمارگر را دارند. این قارچها و جدایه های باکتری    florescensPseudomonas    توانایی بازدارندگی از رشد پرگنه بیمارگر با تولید مواد پادزیستی دارند. جدایه های Trichoderma harzianum و T. atroviridae و . florescens CHAO  P توانایی کاهش شدت بیماری را در شرایط گلخانه دارند.

    کلیدواژگان: لوبیا، بیماری، Fusarium، فرا انگلی، پادزیستی
  • فاطمه رحیمی*، سیامک رحمانپور، سعید رضایی، کامبیز لاریجانی صفحات 28-36
    مقدمه

    قارچ   sclerotiorumSclerotiniaعامل پوسیدگی سفید قسمت های هوایی دامنه وسیعی از گیاهان است. هدف از این پژوهش، مقایسه واکنش بین بافت زنده برگ های خردل هندی بر رشد این قارچ، در شرایط روزنه های باز و بسته بود.

    مواد و روش ها:

     جدایه خالصی از قارچ به روش نوک ریسه روی محیط آب آگار تهیه گردید. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار انجام شد. تشکیل ترکیب های بازدارنده رشد قارچ در بافت برگ همه تیمارها با دستگاه GC-MS بررسی شد.

    یافته ها: 

    تجزیه واریانس داده های آزمایش نشان داد که قطر پرگنه قارچ در تیمار با روزنه های باز برگ به طور معنی داری کمتر از سایرین است.  کروماتوگرافی گازی،1-پروپن 3-ایزوتیوسیانات، را به عنوان ترکیب فرار بازدارنده رشد قارچ در این تیمار شناسایی کرد.

    نتیجه گیری: 

    تولید این ترکیب فرار آلیل ایزوتیوسیاناتی در برگ خردل هندی مانع از رشد قارچ . sclerotiorumS می شود.

    کلیدواژگان: خردل هندی، ایزوتیوسیانات، Sclerotinia، روزنه
  • زهرا محمدی، فرهاد نظریان فیروزآبادی*، زیبا نظری صفحات 37-50
    مقدمه

    گیرنده های شبه کینازی دارای موتیف لیزین (LysM-RLKs)  سهم مهمی در مسیر پاسخ دفاعی گیاهان به بیماری ها و تنش های محیطی دارند. این پژوهش برای بررسی تاثیر کیتین به عنوان محرک بیان ژنهای کدکننده LysM-RLKs انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    میزان بیان سه ژن PGSC0003DMP400010799،PGSC0003DMP400010800 وPGSC0003DMP400061331  کدکننده LysM-RLKs در اثر تیمار با کیتین (μg/ml 150) در برگ های جوان سیب زمینی هفت هفته ای رقم Jely در برگ های تیمار شده  و شاهد بررسی گردید.

    یافته ها: 

    تجزیه و تحلیل داده های بیان ژن ها نشان داد که بیان هر سه ژن نسبت به شاهد به صورت معنی داری در اثر استفاده از کیتین افزایش می یابد.

    نتیجه گیری:

     افزایش بیان ژن های کدکننده LysM-RLKs با استفاده از کیتین می تواند در القای مقاومت سیستمیک به بیماری های گیاهی و تنش های محیطی موثر باشد.

    کلیدواژگان: آبشار ژنی، بیان ژن، بیماری، سیب زمینی، گیرنده های کینازی
  • معصومه چنگایی، مصطفی درویش نیا*، کورش عزیزی، عیدی بازگیر صفحات 51-62
    مقدمه

    شناسایی نماتدهای انگل گیاهی که از عوامل مهم خسارت زا در درختان میوه هسته دار می باشند، جهت پیشبرد اهداف بخش کشاورزی و افزایش سطح تولید دارای اهمیت می باشد.

    مواد و روش ها: 

    طی سال های 96-97 تعداد 72 نمونه خاک از باغ های شهرستان خرم آباد جمع آوری گردید. پس از استخراج، کشتن، تثبیت و انتقال نماتدها به گلیسرین، اسلایدهای میکروسکوپی دایمی تهیه شد. شناسایی گونه ها با استفاده از کلیدهای معتبر انجام گرفت.

    یافته ها: 

    سی گونه نماتد انگل گیاهی از 19 جنس زیر راسته Tylenchina شناسایی شدند. مشخصات ریخت شناسی  Aphelenchoides sp. و Ditylenchus sp. که با هیچیک از گونه های گزارش شده مطابقت نداشتند، شرح داده شده است.

      نتیجه گیری: 

    گونه های Aphelenchoides haguei، Helicotylenchus tunisiensis، Merlinius nanus، Filenchus ditissimus، Filenchus facultativus  برای نخستین بار روی درختان میوه هسته دار در ایران گزارش می شوند.

  • درنا فرقانی*، عیدی بازگیر، مهدی نصر اصفهانی، مصطفی درویش نیا صفحات 63-72
    مقدمه

    Kühn Rhizoctonia solani یک قارچ خاک زاد عامل پوسیدگی ریشه سیب زمینی است که هرساله خسارت زیادی به محصول سیب زمینی در منطقه های مختلف ایران وارد می سازد. هدف از این پژوهش بررسی بیماری زایی جدایه های مختلف این قارچ از منطقه های مختلف سیب زمینی کاری ایران  روی رقم بورن بود.

    مواد و روش ها: 

    شدت بیماری زایی 70 جدایه R. solani جدا شده از منطقه های مهم کشت سیب زمینی در ایران شامل استان های اردبیل، اصفهان، فارس، کردستان، کرمان، لرستان و همدان بر روی رقم سیب زمینی بورن در شرایط گلخانه ای و در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی گردید.

    یافته ها:

     تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بیماری زایی جدایه ها از تنوع بالایی برخوردار بوده و جدایه ها از نظر شدت بیماریزایی در در سطح یک درصد اختلاف معنی داری داشته و در گروه های مختلف قرار دارند.

    نتیجه گیری: 

    جدایه های اردبیل-1، اردبیل-5، اصفهان-14، فارس-26، فارس-29، کردستان-34، کردستان-39، کردستان-40، کرمان-47 و همدان-66 بالاترین و جدایه های فارس-21، اصفهان-20، همدان-65 و  اصفهان-18 پایین ترین شدت بیماری زایی را نشان دادند.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، رقم بورن، بیماری زایی، Rhizoctonia solani
  • حبیب الله چاره گانی* صفحات 73-84
    مقدمه

    نماتد غده ریشه Meloidogyne javanica خطرناک ترین نماتد بیماریزای گیاهی در جهان است. با توجه به خطرهای زیست محیطی حاصل از سم های شیمیایی برای مهار این نماتد، یافتن ترکیبهای ایمن و دوستدار محیط زیست ضروری می باشد.

    مواد و روش ها:

     در مطالعه حاضر اثر سرکه چوب در غلظت های 3/0، 6/0 و 9/0 درصد حجمی-حجمی، ریزجانداران موثر (EM®) در غلظت های 5، 10 و 15 درصد حجمی-حجمی و اسید هیومیک در غلظت های 2/0، 4/0 و 6/0 درصد حجمی-حجمی و نماتدکش ترویگو (شاهد مثبت) در غلظت 4/0 درصد حجمی-حجمی در خسارت M. javanica روی گوجه فرنگی رقم Early-Urbana در شرایط گلخانه بررسی شد.

    یافته ها: 

    EM® در بالاترین غلظت (15 درصد حجم به حجم) موثرترین ترکیب آلی مورد استفاده برای کاهش شاخص های جمعیتی نماتد بود. این تیمار موجب افزایش طول، وزن تر و خشک شاخساره به ترتیب به میزان 41، 28 و 36 درصد و کاهش تعداد تخم، گال و کیسه تخم در ریشه و عامل تولیدمثل نماتد به ترتیب به میزان 58، 48، 49 و 57 درصد شد. نماتدکش ترویگو موجب کاهش تعداد تخم، گال و کیسه تخم در ریشه و فاکتور تولیدمثل نماتد به ترتیب به میزان 87، 88، 96 و 87 درصد درمقایسه با گیاهان تیمار نشده گردید.

    نتیجه گیری:

     ترکیبهای آلی مورد استفاده در این آزمایش توانایی مهار M. javanica در گوجه فرنگی کشت شده در شرایط گلخانه را دارند.

    کلیدواژگان: ترویگو، شاخص های جمعیتی نماتد، شاخص های رویشی گیاه
  • صغری قاسمی دودران، مهدی داوری* صفحات 85-94

    درخت فندق، دارای رویشگاه های طبیعی در شمال غرب ایران در جنگل های استان های اردبیل و گیلان است. بیماری زوال یک عامل تهدیدکننده درختان فندق در این ناحیه است. نشانه های بیماری به شکل ضعف عمومی، کاهش رشد، برگ ریزی و سرخشکیدگی شاخه ها، شانکر روی شاخه و تنه و پوسیدگی ریشه ظاهر می شوند که سرانجام به مرگ تدریجی یا زوال درختان منجر می شوند. قارچ هایی که باعث ایجاد بیماری زوال فندق در ایران می شوند Diaporthe amygdali، و Cytospora fuckelii به عنوان عامل های شانکر و Fusarium semitectum، F. lateritium،  F. anthophilum و Armillaria mellea به عنوان عامل های پوسیدگی ریشه گزارش شده اند. نشانه های زوال درختان فندق در ایران، قارچ های بیمارگر و راهکارهای مدیریت بیماری در این مقاله شرح داده شده اند.

    کلیدواژگان: سرخشکیدگی، شانکر، Fusarium، Diaporthe، Armillaria
  • پارمیدا آل احمد، لیلا ابراهیمی* صفحات 95-107

    بیماری های پس از برداشت سیب، معمولا توسط طیف وسیعی از قارچ ها به وجود می آیند. پوسیدگی پس از برداشت این میوه، مهم ترین دلیل کاهش طول عمر و ارزش اقتصادی آن به شمار می آیند. قارچ های  Botrytis cinerea و Penicillium expansum به ترتیب عامل کپک خاکستری و کپک آبی، شایع ترین  عامل های پوسیدگی بعد از برداشت میوه سیب شناخته شده اند. استفاده از سم های شیمیایی برای مبارزه با این قارچها می تواند اثرهای سوء بر سلامت مصرف کنندگان و محیط زیست داشته و سبب بروز مقاومت در قارچها و از بین رفتن جانداران مفید شود. بنابراین مبارزه زیستی با این قارچها به عنوان روشی مناسب برای مصرف کنندگان و سازگار با محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است. کارآیی  قارچ های  Candida saitoana و Trichoderma harzianum و باکتری Rahnella aquatilis در مبارزه زیستی با این بیماری ها به اثبات رسیده است.

  • فریبا قادری* صفحات 108-118

    لکه سفید سنبله، ناشی از قارچ Parastagonospora nodorum یک بیماری مهم گندم نان و دوروم است. این بیماری باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول می شود. تاریخچه بیماری، ریخت شناسی بیمارگر و روش مدیریت بیماری شامل تناوب، شخم، جمع آوری بقایای بوته های بیمار پس از برداشت، از بین بردن علف های هرز، کشت بذر سالم یا ضدعفونی بذر با یک قارچ کش های جذبی و کشت رقم مقاوم شرح داده شده اند.

    کلیدواژگان: گندم، لکه سفید، مدیریت، Parastagonospora
  • مهسا سمیعی، مهدی داوری* صفحات 119-128

    چمن مهم ترین گیاه تحت کشت در فضای سبز شهرها است،که موجب تعدیل دما، افزایش رطوبت نسبی، لطافت هوا و جذب گرد و غبار می شود. بیماری های  قارچی و شبه قارچی شایع ترین بیماری های چمن در ایران هستند که این گیاه را در تمام مراحل رشد تحت تاثیر قرار می دهند و باعث خشکیدگی و زوال آن می شوند. گونه های Pythium، Fusarium، Microdochium، Rhizoctonia، Bipolaris، Pyricularia و Colletotrichum به عنوان عامل های گیاهچه میری، پوسیدگی ریشه و طوقه، لکه برگی و آنتراکنوز چمن در ایران شناخته شده اند. نشانه های این بیماری ها، مشخصه های ریختی بیمارگرها و روش مدیریت آنها شرح داده شده است.

  • فرناز فکرت، رضا قادری* صفحات 129-136

    مطالعه ساختار جامعه نماتدها می تواند خاک های سالم و ناسالم را از نظر تنوع زیستی و شبکه غذایی مشخص کند و این اطلاعات برای مدیریت شبکه های غذایی خاک سودمند است. مطالعه ساختار جامعه نماتدها به عنوان شاخص زیستی سلامت خاک براساس ارزیابی شاخص های تنوع زیستی، گروه های تغذیه، دینامیک جمعیت، پروفیل شبکه غذایی خاک، زیست توده و نگاره متابولیک است. کاربردهای عملی مطالعه ساختار جامعه نماتدها در زیست بوم های کشاورزی و طبیعی شرح داده شده است.

    کلیدواژگان: پروفیل شبکه غذایی خاک، گروه های تغذیه، نگاره متابولیک
|
  • SORAYA MIRZAPOUR, MOSTAFA DARVISHNIA*, Eidi Bazgir, Hossein Mirzaei Najafgholi Pages 1-13
    Introduction

    Chickpea blight, caused by Didymella rabiei, is the most limiting factor in chickpea production areas in the world, including the western provinces of Iran. The aim of this study was to investigate the pathogenic diversity of the isolates collected from western provinces of Iran (Ilam, Lorestan and Kermanshah) on differential lines of chickpea, as well as the relationship between pathogenic diversity of the isolates and their geographical origins.

    Materials and Methods

    During the 2017-18 chickpea growing season, samples of infected plants were collected from fields in western provinces and transferred to the laboratory. Then 100 pure isolates of D. rabiei were obtained. Based on the location of collection, the isolates were divided into 20 groups. Based on the morphological characteristics, one isolate from each group was selected as a representative for greenhouse experiments. The pathogenic diversity of theses 20 isolates was assessed on eight differential lines of chickpea. The factorial experiments were performed in a completely randomized block design under greenhouse conditions.

    Results

    The results of analysis of variance showed that there was a significant difference between differential lines and isolates at a probability level of p<0.01. Based on the response of the differential lines, the pathogenic isolates were grouped into three pathogenic groups, including pathogenic group 1 (weakly aggressive), group 2 (aggressive or moderately aggressive), and group 3 (highly aggressive). The isolates from Kermanshah and Lorestan Province were classified into Group 1 and the Ilam isolates into Groups 1, 2 and 3. The greatest severity of the disease was found in three isolates of Ilam province. The variety ILC3996 showed the highest resistance to all isolates.

    Conclusion

    D. rabiei isolates from three western provinces of Iran are divided into three pathogenic groups: 1 (low aggressive), 2 (moderately aggressive), and 3 (highly aggressive). Highly aggressive isolates identified in Ilam province can be used in chickpea breeding programs to produce resistant cultivars to the disease.. The wild variety ILC3996 has resistant genes against these pathogenic groups and showed resistance to all of these isolates.

    Keywords: Blight, Chickpea, Pathogenicity, Didymella rabiei
  • Ali Rostami, Mehdi Sadravi*, Rasool Rezaee, MOHAMMAD ABDOLLAHI Pages 14-27
    Introduction

    Fusarium root rot with damage reported up to 85% of the crop yield, caused by Fusarium solani f. sp. phaseoli, is one of the most important bean diseases in the world. Biological control is a healthy and environmentally friendly way to manage this soil-borne disease.

    Materials and Methods

    Bean farms in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province were visited and the rotten roots of diseased plants were sampled. Two isolates of the pathogen were isolated, purified and identified. The pathogenicity of these two isolates was tested on two bean varieties Drakhshan and Pak under greenhouse conditions. The colony growth inhibition rate of the hypervirulant isolate of the pathogen was assessed by 14 native isolates of Trichoderma harzianum, four isolates of Trichoderma virens, two isolates of Trichoderma atroviridae, and five native isolates of Pseudomonas florescens and P. florescens CHAO with hyperparasitic ability and production of antibiotics in vitro. Finally, the effect of four superior T. harzianum isolates, one T. atroviridae isolate and two P. florescens isolates on disease severity were examined in a completely randomized design in the greenhouse.

    Results

    All isolates of three species of Trichoderma had the ability to hyperparasite and destroy pathogenic hyphae. Four T. harzianum isolates showed a more significant ability to produce non-volatile and volatile antibiotic materials. All treatments significantly reduced the disease severity, but a T. harzianum isolate was more effective in vivo.

    Conclusion

    Fusarium root rot is also found in bean fields in southwestern Iran. Native isolates of T. harzianum, T. virens and T. atroviridae have the hyperparasitic ability on the pathogen. These fungi and isolates of P. florescens have the ability to inhibit the growth of the pathogen colony by producing antibiotic substances. Isolates of Trichoderma harzianum, T. atroviridae and P. florescens CHAO have the ability to reduce the severity of the disease in vivo.

    Keywords: Bean, Disease, Fusarium, Hyperparasite, Antibiosis
  • Fatemeh Rahimi*, Siamak Rahmnapour, Saeed Rezaee, Kambiz Larijani Pages 28-36
    Introduction

    Sclerotinia sclerotiorum is the causal agent of white rot in aerial parts of a wide range of plants. The aim of this study was to compare the reaction of living tissue of Indian mustard leaves on the growth of this fungus under open and closed leaf stomata conditions.

    Materials and Methods

    The pure isolate of the fungus was prepared by the hyphal-tip method on water-agar medium. An experiment was conducted in a fully randomized design with four treatments. The formation of fungal growth inhibiting compounds in the leaf tissue of all treatments was examined using GC-MS.

    Results

    Analysis of variance of the experimental data showed that the diameter of the fungal colony was significantly smaller in the treatment with open leaf stomata than in the other treatments. Gas chromatography data analysis showed that 1-propene-3-isothiocyanate as a volatile compound inhibits fungal growth in this treatment.

    Conclusion

    The production of the volatile allyl isothiocyanate compound in Indian mustard leaf inhibits the growth of S. sclerotiorum.

    Keywords: Indian mustard, Isothiocyanate, Sclerotinia, Stomata
  • Zahra Mohammadi, Farhad Nazarian Firouzabadi*, Ziba Nazari Pages 37-50
    Introduction

    Lysine motif receptor-like kinases (LysM-RLKs) play an important role in the defense reaction of plants to diseases and environmental stresses. This study was conducted to investigate the effect of chitin as a stimulus for the expression of genes that encode LysM-RLKs.

    Materials and Methods

    The expression levels of three genes PGSC0003DMP400010799, PGSC0003DMP400010800 and PGSC0003DMP400061331, which encoded LysM-RLKs due to chitin treatment (150 μg / ml) in young seven-week potato leaves of Jely cultivar, were examined in treated and control leaves.

    Results

    Analysis of the gene expression data showed that the expression of all three genes increased significantly due to the use of chitin compared to the control.

    Conclusion

    Increasing the expression of genes encoding LysM-RLKs using chitin can be effective to induce systemic resistance to plant diseases and environmental stresses.

    Keywords: Disease, Gene cascade, Gene Expression, Potato, Receptor Kinase
  • MASOUMEH CHANGAEI, MOSTAFA DARVISHNIA*, KOUROSH AZIZI, EIDI BAZGIR Pages 51-62
    Introduction

    The identification of plant parasitic nematodes, which are serious damaging factors for stone fruit trees production, is important to follow the goals of the agricultural sector and increase production.

    Materials and Methods

    In order to identify plant parasitic nematodes associated with stone fruit trees in Khorramabad County, Iran, 72 soil samples were collected from stone fruit trees from different regions of Khorramabad County, during 2017 and 2018. After the extraction, killing and fixing of nematodes, species were identified in consideration of morphological and morphometric characteristics using a light microscope equipped with a digital camera.

    Results

    Thirty species of plant-parasitic nematodes were identified from 19 genera of the suborder Tylenchina. Morphological characteristics of Aphelenchoides sp. and Ditylenchus sp. which did not match any of the reported species described.

    Conclusion

    Aphelenchoides haguei, Helicotylenchus tunisiensis, Merlinius nanus, Filenchus ditissimus and F. facultativus on stone fruit trees in Iran are reporting for the first time.

    Keywords: Aphelenchoides, Ditylenchus, Helicotylenchus, Merlinius
  • DORNA FORGHANI*, EIDI BAZGIR, MEHDI NASR ESFAHANI, MOSTAFA DARVISHNIA Pages 63-72
    Introduction

    Rhizoctonia solani Kühn is a soil borne fungus that causes stem canker and black scurf and severely damages crop in various potato growing areas in Iran. The aim of this study was to investigate the pathogenicity of various fungal isolates from different potato growing areas in Iran on the Burren cultivar.

    Material and Methods

    In this study, The pathogenicity of 70 isolates of Rhizoctonia solani from major potato growing areas in Iran including the provinces of Ardabil, Isfahan, Fars, Kurdistan, Kerman, Lorestan and Hamedan was investigated on the potato cultivar ‘Burren’ in completely randomized design experiment under greenhouse conditions.

    Results

    The analysis of variance showed that the pathogenicity of the isolates was very different at probability level of 1% is significant, and therefore they were divided into different groups.

    Conclusions

    The isolates of Ardabil-1, Ardabil-5, Isfahan-14, Fars-26, Fars-29, Kurdistan-34, Kurdistan-39, Kurdistan-40, Kerman-47 and Hamedan-66 had the highest pathogenicity, while the  isolates Fars-21, Isfahan-20, Hamedan-65 and Isfahan-18 showed the lowest pathogenicity, respectively.

    Keywords: Potato, Burren cultivar, Pathogenicity, Rhizoctonia solani
  • Habiballah Charehgani* Pages 73-84
    Introduction

    Root-knot nematode Meloidogyne javanica is the most economically important plant-parasitic nematode worldwide. Because of the environmental hazards of chemical nematicides used to control this nematode, there is an urgent need to replace these nematicides with alternative compounds that are environmentally friendly.

    Material and methods

    An experiment was conducted to control M. javanica infestation on tomato plants (cv. Early-Urbana) using wood vinegar at the rates of 0.3, 0.6 and 0.9 percent (v/v), Effective Microorganisms (EM®) at the rates of 5, 10 and 15 percent (v/v), humic acid at the rates of 0.2, 0.4 and 0.6 percent (v/v) and tervigo (positive control) at the rate of 0.4 percent (v/v), in greenhouse.

    Results

    EM® at the highest concentration (15%) was the most effective organic compound which reduced the nematode indices. Shoot length, shoot fresh weight and shoot dry weight increased by 41, 28 and 36%, respectively. The number of eggs, galls, egg masses per root system and reproduction factor were decreased by 58, 48, 49 and 57% in treated tomato with EM® at the rate of 15%, compared to control (non-treated) plants, respectively.

    Conclusion

    The organic compounds used in the present study are effective to control M. javanica on tomato under greenhouse conditions.

    Keywords: Nematode population indices, Plant growth indices, Tervigo
  • Soghra Ghasemi Doodaran, Mahdi Davari* Pages 85-94

    Hazelnut tree has natural habitats in northwestern Iran in the forests of Ardabil and Gilan provinces. Decline disease is a threatening agent of hazelnut trees in these areas. Symptoms of the disease include weakness, reduced growth, leaf fall and dieback of the branches, branch and trunk canker and root rot that eventually lead to the gradual death or decline of the tree. In Iran the fungi cause hazelnut decline disease, Diaporthe amygdali, and Cytospora fuckelii as canker and Fusarium semitectum, F. lateritium, F. anthophilum and Armillaria mellea as root rot causative agents. This article describes symptoms of hazelnut decline in Iran, pathogenic fungi and management strategies.

    Keywords: Dieback, Canker, Fusarium, Diaporthe, Armillaria
  • Parmida Aleahmad, Leila Ebrahimi* Pages 95-107

    Apple postharvest diseases are usually caused by a wide range of pathogenic fungi. Postharvest rot of this crop is one of the most important economic diseases and also one of the main factors in reducing the lifespan of this crop. In contrast, our current knowledge of the occurrence and latent contamination during storage and its epidemiology is limited. The pathogenic fungi Botrytis cinerea and Penicillium expansum causing gray mold and blue mold, respectively, are the most common pathogens in the cultivation areas, which are usually inhibited by the use of synthetic fungicides. However, due to the growing concern over the use of synthetic fungicides, alternative control measures such as using physical treatments, natural compounds, and biocontrol agents are highly desired. Although no method has been approved as a definitive method of postharvest diseases management, the effectiveness of yeasts such as Candida saitoana, bacteria such as Rahnella aquatilis, and fungal species such as Trichoderma harzianum has been suggested.

    Keywords: Botrytis, Candida, Penicillium, Trichoderma
  • Fariba Ghaderi* Pages 108-118

    Glume blotch caused by the fungus Parastagonospora nodorum is an important disease of bread and durum wheat. The disease reduces the quantity and quality of wheat product. Disease history, pathogen morphology, and disease management methods, including crop rotation, plowing, post-harvest collection of plant debris , weed control, healthy seed culture or seed disinfection with a systemic fungicide, and cultivation of resistant cultivars are described.

    Keywords: Wheat, Blotch, Management, Parastagonospora
  • Mahsa Samiee, Mahdi Davari* Pages 119-128

    Turf grass is the most important grown plant in urban green space, which functions such as temperature adjustment, increase in relative humidity, air softness and dust absorption. Fungal and fungal-like diseases are the most common lawn diseases in Iran, affecting this plant at all stages of growth, causing its decline. Pythium, Fusarium, Microdochium, Rhizoctonia, Bipolaris, Pyricularia and Colletotrichum species are known as damping-off, root and crown rot, leaf spot and anthracnose pathogens of lawns in Iran. The symptoms of these diseases, the morphological characteristics of pathogens and the methods for their management are described.

    Keywords: Bipolaris, Fusarium, Pythium, Rhizoctonia
  • Farnaz Fekrat, Reza Ghaderi* Pages 129-136

    By studying the structure of the nematode community, healthy and unhealthy soils can be identified in terms of biodiversity and nutrient network. This information is useful for managing soil nutrient networks. The study of the nematode population structure as a biological indicator of soil health is based on the assessment of biodiversity indices, nutrition groups, population dynamics, soil nutrient network profile, biomass and metabolic profile. Practical applications for studying the structure of nematode populations in agricultural and natural ecosystems are described.

    Keywords: Feeding groups, Metabolic footprint, Soil food web profile