فهرست مطالب

مطالعات پیش دبستانی و دبستان - پیاپی 10 (زمستان 1396)

مجله مطالعات پیش دبستانی و دبستان
پیاپی 10 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مجتبی زاده*، نقی کمالی، هادی رنجی حاجی بابا صفحات 1-20
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه سرمایه فکری و اخلاق سازمانی با عملکرد سازمانی از دیدگاه معلمان مقطع ابتدایی بود. تحقیق از نظر روش گردآوری داده‏‏ها، توصیفی و از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری موردمطالعه این تحقیق، معلمان آموزش وپرورش ناحیه یک شهر زنجان بود. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه‏ای بوده است. بر این اساس، با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 366 نفر انتخاب شد. 171 نفر از افراد نمونه را معلمان زن و 195 نفر را معلمان مرد تشکیل داده است. ابزار جمع‏آوری داده ها، پرسش‏نامه سرمایه فکری بونتیس، پرسش‏نامه اخلاق سازمانی هانت و همکاران و پرسش‏نامه عملکرد سازمانی پاترسون بوده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و روش رگرسیون؛ و با استفاده از نرم‏افزار spss نسخه 24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه وتحلیل نشان داد که بین سرمایه فکری، اخلاق سازمانی و عملکرد سازمانی رابطه ی معنی دار وجود دارد. همچنین، سرمایه فکری و اخلاق سازمانی توان پیش‏بینی عملکرد سازمانی از دیدگاه معلمان مقطع ابتدایی را دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، اخلاق سازمانی، عملکرد سازمانی، مقطع ابتدایی
  • آسیه بزرگی*، رزگار محمدی، شهلا سلیمانی صفحات 21-44
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب امتحان و خودپنداره کودکان مدارس ابتدایی دخترانه شهرستان اندیمشک صورت گرفت. روش این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که از طرح گروه کنترل نامعادل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش همه کودکان دبستانی کلاس سوم تا ششم شهرستان اندیمشک بود که در سال تحصیلی 97-96 در دبستان های این شهرستان مشغول تحصیل بودند. نمونه گیری در این پژوهش به صورت ساده چندمرحله ای بود. پیش از اجرای مداخله، هر دو گروه پرسشنامه های اضطراب امتحان و خودپنداره کودکان را تکمیل کرده و بلافاصله پس از اجرای مداخله نیز پرسشنامه های ذکرشده مجددا توسط آزمودنی های هر دو گروه تکمیل شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل تحلیل کوواریانس یک متغیره و چند متغیره استفاده شد. نتایج تحلیل داده های این پژوهش نشان داد میان گروه آزمایش و گواه پس از اجرای مداخله آزمایشی تفاوت معناداری وجود داشت؛ بنابراین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش اضطراب امتحان و بهبود خودپنداره کودکان ابتدایی شده بود.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، خود پنداره، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • عنایت کریم زاده*، ذولفقار دیودل، حسینعلی خیری نیا، مهدیه نوروزی صفحات 45-64
    هدف پژوهش حاضر تحلیلی بر ارزشیابی نقش و جایگاه بازی در مهدکودک های شهر یاسوج بود، تا بتواند اهمیت بازی در مهدکودک ها را تشریح کند. روش پژوهش کمی است. جامعه پژوهش شامل کلیه مربیان مهدکودک های شهر یاسوج بود که از طریق روش تصادفی خوشه ای تعداد 20 مهدکودک به عنوان نمونه انتخاب شدند؛ و ابزار به کار گرفته شده، جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه بود. پرسشنامه ها پس از جمع آوری، وارد نرم افزار آماری SPSS گردید. پایایی پرسشنامه براساس ضریب آلفای کرونباخ (0,71)، محاسبه شد. برای بررسی داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، و در سطح آمار استنباطی (آزمون های نرمالیتی کولموگروف اسمیرنف و آزمون آلفای کرونباخ و آزمون تی ((T مستقل و همچنین آزمون فریدمن) استفاده شد. یافته ها نشان داد سوالات میانگین بالاتر از میانگین 3 بنابراین پاسخگویان معتقد بودند که ارزشیابی از نقش و جایگاه بازی در مولفه های مطرح شده بالاتر از حد متوسط است. همچنین با توجه به سطح معناداری که برابر با 033/0 می باشد، چون این مقدار از 05/0 کمتر است، ارزشیابی از نقش و جایگاه بازی در مهدکودک های شهر موردمطالعه بالاتر از حد متوسط است؛ و با توجه به آزمون فریدمن که میزان کای اسکوار در آزمون فریدمن 8/9 و سطح معنی داری 002/0 بود، درنتیجه ارزشیابی از نقش و جایگاه بازی در مهدکودک های شهر یاسوج تا حدودی متفاوت بود.
    کلیدواژگان: کودکان، ارزشیابی، بازی، مهدکودک
  • زهرا سلمان*، ناهید صیدی، زهرا پورآقایی اردکانی صفحات 65-86
    نوع کانون توجه، بر نتیجه و کارایی مهارت های حرکتی موثر است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر کانون توجه درونی-بیرونی بر مهارت دست خط نویسی دانش آموزان ابتدایی انجام شد. در این پژوهش نیمه آزمایشی، 60 نفر از دانش آموزان دختر (با میانگین سنی 21/0±12/8 سال) یکی از دبستان های شهر تهران شرکت داشته اند که به صورت تصادفی ساده، جهت شرکت در آزمون به 3 گروه کانون توجه بیرونی، توجه درونی و کنترل تقسیم شدند. ابزارهای مورد استفاده در این آزمون عبارت بودند از: آزمون یکپارچگی بینایی- حرکتی بیری (VMI) برای ارزیابی مولفه های مهارت حرکتی ظریف منتخب، آزمون پوردو پیگ بورد برای اندازه گیری مهارت دستی و هماهنگی چشم و دست، چک لیست و دستگاه زمان سنج برای ثبت زمان صرف شده برای نوشتن نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره، نشان داد که روند اجرای مهارت حرکتی ظریف (دست خط نویسی) در هیچ یک از گروه های توجه بیرونی، درونی نسبت به گروه کنترل معنادار نبوده است این پژوهش نشان می دهد که برنامه های آموزشی مبتنی بر توجه درونی -بیرونی برتر خاصی ندارد و معلم می تواند به تصمیم خود از هردو برنامه آموزشی استفاده کند.
    کلیدواژگان: کانون توجه درونی، کانون توجه بیرونی، عملکرد حرکتی ظریف، دست خط نویسی، دانش آموزان ابتدایی
  • علی اکبر کبیری*، محمدرضا نیلی، ریحانه ریوندی صفحات 87-108

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه فلسفه برای کودکان بر جرات ورزی و روابط بین فردی دانش آموزان انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم ابتدایی تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 97-96 در یکی از دبستان های دولتی شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای ابتدا منطقه 2 تهران انتخاب و از بین مدارس ابتدایی پسرانه منطقه (2) یک مدرسه انتخاب گردید که شامل 84 دانش آموز پسر در پایه های چهارم (28)، پنجم (26) و ششم (30) بودند که از میان آن ها 30 نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15) و گواه (15) قرار گرفتند. گروه آزمایش، آموزش 8 جلسه ای مداخله برنامه فلسفه برای کودکان را دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جرات ورزی یا قاطعیت گمبریل و ریچی استفاده شد که روایی و پایایی این آزمون توسط گمبریل و ریگی (1975) به ترتیب برابر با 39/0 تا 70 و 87/0 گزارش شده است و بهرامی (1386) ضریب اعتبار این آزمون را 88/0 محاسبه کرده است. همچنین از مقیاس ارزیابی روابط بین فردی کودکان از نظر معلم که توسط ویرو داوین (1980) تهیه شده استفاده گردید که ویرو داوین از طریق تجزیه وتحلیل سوالات پرسشنامه به این نتیجه رسیدند که این پرسشنامه ابزار مفیدی برای سنجش جنبه های رفتار اجتماعی دانش آموزان می باشد (87/.=r). تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که برنامه فلسفه برای کودکان در بهبود جرات ورزی و روابط بین فردی دانش آموزان تاثیر معنادار دارد (05/0P<). یافته های پژوهش حاکی از آن است که می توان از برنامه فلسفه برای کودکان به منظور یک روش مداخله ای موثر جهت افزایش جرات ورزی و بهبود روابط بین فردی سود جست.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، جرات ورزی، روابط بین فردی
  • بهرام اصل فتاحی، حکیمه تقی پور معصومی* صفحات 109-128
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر بازی درمانی بر میزان شادکامی و خلاقیت در کودکان پیش دبستانی تبریز انجام شده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیش دبستانی های تبریز است. نمونه آماری تحقیق حاضر 30 نفر از کودکان پیش دبستانی های تبریز می باشد که به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای مورداستفاده شامل پرسشنامه شادکامی آکسفورد و پرسشنامه خلاقیت تورنس است. داده های تحقیق با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل گردید. نتایج نشان داد بازی درمانی بر مولفه های شادکامی کودکان پیش دبستانی تاثیر دارد. همچنین بر اساس نتایج بازی درمانی بر مولفه های خلاقیت کودکان پیش دبستانی تبریز تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، شادکامی، خلاقیت، پیش دبستانی
  • بتول سبزه*، زهرا محمودزاده صفحات 129-152
    مطالعه ی حاضر با هدف بررسی اثربخشی روش ترانه بازی های کودکانه بر کیفیت انشاءنویسی  دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی انجام شده است. روش پژوهش به صورت آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مدارس دخترانه ابتدایی منطقه پنجم شهر تهران بود که به صورت تصادفی خوشه ای چند مدرسه انتخاب و سپس از بین کلاس های پایه سوم مدارس تعداد 30 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شد. با دانش آموزان گروه آزمایش در شش جلسه 30 دقیقه ای ترانه بازی های کودکانه کار شد ولی به گروه کنترل آموزشی داده نشد. از ابزار چک لیست وکیل التجار (1395) در تصحیح انشای دانش آموزان استفاده شد که روایی آن توسط چند تن از اساتید و متخصصان مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 95 درصد به دست آمد. داده ها به روش توصیفی و تحلیل کواریانس چند متغیری (Moncova) تجزیه وتحلیل شد. یافته های به دست آمده نشان داد که ترانه بازی های کودکانه در افزایش کیفیت انشاءنویسی  دانش آموزان و افزایش دامنه لغات و ساختار و محتوای نگارش آنان تاثیر مثبت و معناداری داشته است. ازاین رو می توان نتیجه گرفت روش ترانه بازی های کودکانه بر افزایش کیفیت انشاءنویسی  دانش آموزان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: ترانه بازی، انشاءنویسی، دانش آموزان ابتدایی
|
  • Mohammad Mojtabazadeh *, Naghi Kamali, Hadi Ranji Haji Baba Pages 1-20
    The purpose of this study was to investigate the relationship between intellectual capital and organizational ethics with organizational performance from the perspectives of the elementary school teachers. The research, in terms of method of data collection, is descriptive, and from the viewpoint of the relationship between variables, is correlational. The statistical population of this study is the teachers of Organization of Education, District 1, Zanjan. Sampling method has been random cluster sampling. Accordingly, with using the Cochran formula, a sample of 366 people was selected. 171 people of the sample people have been female teachers and 195 ones were male teachers. The data collection tool has been Bontis's intellectual capital questionnaire, organizational ethics questionnaire by Hunt et al, and Paterson's organizational performance questionnaire. The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression method. Data were analyzed by SPSS software version 24. The results of the analysis showed that there is a significant relationship between intellectual capital, organizational ethics and organizational performance. Also, intellectual capital and organizational ethics can predict organizational performance from the viewpoint of primary school teachers.
    Keywords: intellectual capital, Organizational Ethics, Organizational Performance, Primary school
  • Asiya Bozorgi *, Rezgar Mohammadi, Shahla Soleymani Pages 21-44
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the test anxiety and self-concept among primary school girls in Andimeshk. The method of this research is semi-experimental. Unequal control group design was used. The study population was all the school children in the 3rd to 6th grade in Andimesh in the academic year 2018-19 were enrolled in the primary schools of the city. Sampling in this research was simple multi-stage sampling. Before the intervention, both groups filled out the test anxiety questionnaire and the child’s self-concept questionnaire, and immediately after the intervention, the questionnaires were again filled up by subjects in both groups. Descriptive statistical methods including mean and standard deviation and inferential statistics including one-variable and multivariate covariance analysis were used to analyze the data. The results of the data analysis showed that there was a significant difference between the experimental and control groups after the intervention. Therefore, acceptance and commitment therapy (ACT) reduced the test anxiety and improved the self-concept of the primary school children.
    Keywords: Test anxiety, self-concept, Acceptance, Commitment therapy
  • Enayat Karimzadeh *, Zolfagar Divdel, Hosseinali Kheyrinia, Mahdiye Nowruzi Pages 45-64
    The purpose of the present study was to analyze the role and position of play in kindergartens in Yasuj in order to explain the importance of play in kindergartens. The research method is quantitative. The study population consisted of all kindergarten educators in Yasuj who were selected as the sample of 20 kindergartens through random cluster sampling. The tool used to collect the data was a questionnaire. Questionnaires were collected and entered into SPSS statistical software. The reliability of the questionnaire was calculated based on Cronbach's alpha coefficient (0.71). Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation), and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov normality test, Cronbach's alpha test, and independent t-test and Friedman test). The findings showed that the questions were above the mean of 3. Therefore, the respondents believed that the evaluation of the role and position of the components was above the average, and also considering the significance level of 0.033. Since this value is less than 0.05, the evaluation of the role and position of play in the kindergartens in the study city is above average. And according to the Friedman test, the chi-square of the Friedman test was 9.8 and the significance level was 0.002, so the evaluation of role and position of play in kindergartens in Yasuj was somewhat different.
    Keywords: children, Evaluation, game, Kindergarten
  • Zahra Salman *, Nahid Seydi, Zahra Pooragaei Ardekani Pages 65-86
    The type of attention focus is effective on the outcome and efficiency of motor skills. The purpose of this study was to investigate the effect of internal-external focus on fine motor performance (handwriting) of the elementary school students. In this semi-experimental study, 60 female students (mean age: 8.12 + - 0.21 years) from one of the elementary schools in Tehran participated which randomly divided into three groups. The groups were: 1) External attention group: In this condition, subjects were told to pay attention to the text written on the white board while writing. 2) Internal attention group. In this condition, the subjects were instructed to note their writing style while writing the text. 3) Control group: In this condition the subjects performed the handwriting task without any instructions. The results of multivariate analysis of variance indicated that the process of fine motor skill performance (handwriting) was not significant in any of the internal, external attention groups compared to the control group (P >0.05).
    Keywords: Internal attention focus, External attention focus, Fine motor performance, handwriting, elementary school students
  • Aliakbar Kabiri *, Mohammad Reza Nili, Reihaneh Rivandi Pages 87-108

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the "Philosophy for Children (P4C)" program training on assertiveness and interpersonal relationships in elementary school students in Tehran. The present study was a descriptive, semi-experimental, pretest-posttest with control group. The statistical population of this study consisted of all male students in the second year of elementary school studying in one of the public primary schools in Tehran in the academic year 2018-19. From this community, by multi-stage cluster sampling method, region 2 was first selected and one school was selected from among the boys' primary schools in region (2), which includes 84 male students in the 4th (28), 5th (26) and 6th (30) grades. 30 of them were randomly divided into experimental (15) and control (15) groups. The experimental group received 8 sessions of philosophy program intervention training for children and the control group did not receive any intervention. For data collection, Gambril and Ritchie boldness or assertiveness questionnaire was used. The validity and reliability of this test were reported by Gambril and Rigi (1975) equal to 0.39 to 70 and 0.87, respectively, and Bahrami (1996) have calculated the validity coefficient of this test as 0.88. Also, the Teacher Interpersonal Relationships Assessment Scale developed by Viro Davin (1980) was used. Viro Davin concluded by analyzing the questionnaire questions that this questionnaire is a useful tool for measuring aspects of students' social behavior (r=0.87) The results showed that the training of the philosophy program for children has a significant effect on the improvement of interpersonal relationships and students' assertiveness (P <0.05). It can be concluded that the children's philosophy program can be used for an effective interventional method to increase assertiveness and improve interpersonal relationships.

    Keywords: philosophy for children, Interpersonal skills, Assertiveness
  • Bahram Aslefatahi, Hakimeh Taghiporemasoumi * Pages 109-128
    The purpose of this study was to determine the effect of play therapy on happiness and creativity in preschool children in Tabriz. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control and experimental groups. The statistical population included all preschool children in Tabriz. The statistical sample of the present study was 30 preschool children in Tabriz who were selected by available sampling method and were randomly assigned into two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The instruments used were Oxford Happiness Questionnaire and Torrance Creativity Questionnaire. The research data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that play therapy influenced the happiness components of preschool children. Also, based on the results of play therapy, it influenced the creativity components of preschool children in Tabriz.
    Keywords: play therapy, Happiness, creativity, Preschool
  • Batool Sabzeh *, Zahra Mahmodzadeh Pages 129-152
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of children's play song method on the essay writing quality of the 3rd grade elementary school girls. The research method was experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population was the girls' primary schools in the 5th district of Tehran, which were randomly selected as a cluster of several schools, and then 30 students were selected from the 3rd grade classes as a sample. The children in the experimental group sang children's games in six 30-minute sessions, but the control group was not given any training. Vakil al-Tajjar (2015) checklist was used to correct students' essays, the validity of which was confirmed by several professors and experts, and its reliability was 95% through Cronbach's alpha. Data were analyzed descriptively using multivariate analysis of covariance (Moncova). Findings showed that children's play songs had a positive and significant effect on increasing the quality of students' writing and increasing their vocabulary, structure and writing content. Therefore, it can be concluded that the method of children's song plays has an effect on increasing the quality of students' writing.
    Keywords: Song play, Essay writing, elementary students