فهرست مطالب

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 64، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور میراحمدی چناروئیه * صفحات 13-40

    فهم سیاست قرآنی مستلزم فهم ساخت فرهنگی قرآن کریم است. در پاسخ به پرسش از چیستی ساخت فرهنگی سیاست قرآنی، مقاله حاضر، تلاش می کند در چارچوب رویکرد معناشناختی و با بکارگیری روش تفسیر موضوعی، با فهم و تبیین ساخت فرهنگی قرآن کریم، مفهوم سیاست قرآنی را در درون این ساخت فرهنگی مطالعه نماید. فرضیه ای که با روش مذکور در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرند این است که "الله" به مثابه کلمه کانونی، ارزش خداگرایی را در جایگاه کانونی قرار داده، منظومه ای از مفاهیم ارزشی پیرامون آن ساخت فرهنگی قرآن کریم را شکل می دهند. قراردادن سیاست در درون چنین ساخت فرهنگی، جایگاه سیاست در قران کریم را نمایان ساخته ما را به ساخت فرهنگی سیاست قرآنی رهنمون می سازد. مطالعه صورت گرفته در این مقاله نشان می دهد که سیاست به مثابه فعالیت عمومی ناظر به اقتدار و امر حکمرانی، آن گاه مورد تایید قران کریم است که در درون ساخت فرهنگی خدامحور قرار گرفته، ارتباط تنگاتنگی با مفاهیم ارزشی چون حق محوری، مسئولیت پذیری، پایداری، عدل، وفای به عهد و اصلاح برقرار نماید.

    کلیدواژگان: رویکرد معناشناختی، ساخت فرهنگی، سیاست قرآنی، حکمرانی، خداگرایی
  • علی قاسمی * صفحات 41-68

    شناخت، فهم و تبیین دغدغه و مهم ترین مسئله زمانه در اندیشه سعدی از اهمیت زیادی برخوردار است و بر این اساس مقاله حاضر تالش می کند با الگوی روشی متن زمینه محوری هرمنوتیک اسکینر به بررسی مهم ترین مسئله سیاسی در اندیشه سعدی بپردازد. ازاین رو مقاله پس از تبیین روش مذکور، در توضیح مسئله سیاسی سعدی به زمینه های نظری و عملی سعدی می پردازد و مسئله سیاسی ایشان را با توجه به متون و زمینه های نظری و عملی مورد بررسی قرار خواهد داد تا درآمدی بر تبیین مسایل روز جامعه گردد. نگارنده درنهایت به این نتیجه رسیده که با توجه به روش فهم اسکینر و توجه به متون و زمینه های عملی و نظری زمانه سعدی، مهم ترین مسئله در افکار و اندیشه او عدالت اجتماعی و سیاسی می باشد.

    کلیدواژگان: متن، زمینه، هنجار، عدالت، سعدی
  • محمد عبدالله پور چناری* صفحات 69-94

    بیماری کووید-19 به مثابه امر زیستی، به وسیله ویروس کرونا در مدت کوتاهی توانسته به لحاظ شدت شیوع و شمار افراد مبتالء به مثابه امری عالم گیر تلقی شود و سبب شکل گیری وضعیتی بحرانی در درون دولت ها و اجتماع مدنی شده است. این وضع خود را در برابر وضعیتی قرار می دهد که قبل از شیوع و گسترش بیماری کرونا در دولت ها حاکم بوده است. مقاله حاضر، به شیوه فلسفی بر این مدعاست: امر زیستی در تخالف با امر سیاسی نیست و نسبتی متخارج میان آنها برقرار نیست. یعنی وضع ماقبل از وقوع کرونارا نباید به عنوان وضع طبیعی هابزی قلمداد کرد، بلکه باید آن را به مثابه وضعی دانست که در درون دولت جریان دارد و آن، به معنای امری متعارف و عادی می باشد. از این رو، لفظ وضع طبیعی واجد سه داللت است: داللت سیاسی اشاره به سیاست عادی سازی و عادی زدایی دولت دارد که هنگام شیوع کرونا و پیدایش وضعیت بحرانی در کشور به کار بسته شد. در عادی سازی ترس زدایی و تطبیق سازی و در عادی زدایی بی تفاوتی و بی توجهی مدنی از موازین بهداشتی مرتبط با کرونا مد نظر بوده است. داللت علمی اشاره به سیاست بهنجارسازی دارد ولی به دلیل مشکالتی همچون شناخت ناپذیری، عدم قطعیت و عدم پیش بینی پذیری حاصل از بیماری کرونا، چنین امری محقق نشده است. داللت اجتماعی تاکید بر زندگی روزمره، عادت ها و روتین شدن، و ارزش زدایی یا عادی شدن دارد. در این داللت سیاست عادی سازی مبتنی بر تحدید رفتار و تغییر سبک زندگی اجتماعی بوده است. بنابراین، داللت های سه گانه نافی معنای سلبی از مفهوم وضع و نیز نشان دهنده پیوست میان امر زیستی و امر سیاسی می باشد.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا، دولت، امر سیاسی، وضع طبیعی و امر زیستی
  • حیدرعلی مسعودی* صفحات 95-122

    رییس جمهور آمریکا از اختیارات زیادی در حوزه سیاست خارجی برخوردار است و ی بر حوزه ادراکی و عملیاتی سیاست خارجی آمریکا تغییر آن می تواند تاثیرات جد نیازمند داشته باشد. آگاهی از رویکردهای سیاست خارجی رهبران جدید معموال ارزیابی دقیق باورهای اصلی آنهاست چراکه آشکارسازی باورهای مرکزی نخبگان سیاسی، امکان پیش بینی مواضع رهبران در موقعیت های احتمالی آینده را پدید می آورد. با توجه به انتخاب جو بایدن به عنوان چهل و ششمین رییس جمهور آمریکا، سوال اصلی مقاله این است که الگوهای ادراکی جو بایدن در حوزه سیاست خارجی کدام ها هستند؟ در واقع، هدف اصلی مقاله بررسی باورهای مرکزی جو بایدن در حوزه سیاست خارجی با بهره گیری از دیدگاه ها و مواضع پیشین او با استفاده از چارچوب مفهومی رمزگان عملیاتی است. برای این منظور جامعه آماری برگزیده از متون مربوط به زندگی سیاسی جو بایدن از سال 2003 تا 2020 با رویکرد تحلیل کیفی متون مورد بازبینی ذهنی و تفسیری قرار گرفته اند. یافته اصلی مقاله این است که ادراکات سیاست خارجی بایدن در حوزه باورهای بنیادین، بر اساس نگاه همکاری جویانه با متحدان آمریکا، ایتالف سازی دموکراتیک بر ضد رقبای آمریکا و احیای رهبری قاعده محور آمریکا در عرصه جهانی و همچنین در حوزه باورهای ابزاری، بر اساس اقدام گام به گام، اولویت دیپلماسی با شرکت همه ذی نفعان و اهمیت رضایت مردم آمریکا در تصمیمات سیاست خارجی شکل گرفته است. در این مقاله، ابتدا مقدمه و ادبیات موجود و سپس چارچوب مفهومی و روش شناسی خواهند آمد. در ادامه، رمزگان عملیاتی جو بایدن بر اساس پنج سوال مربوط به باورهای بنیادین و پنج سوال مربوط به باورهای ابزاری مورد تحلیل قرار خواهند گرفت. در نتیجه گیری، چارچوب های احتمالی سیاست خارجی دولت بایدن در قبال ایران مورد اشاره قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: رمزگان عملیاتی، سیاست خارجی آمریکا، جو بایدن، رویکرد ادراکی، رابطه ایران و آمریکا
  • رحمت حاجی مینه*، محمد عابدی صفحات 123-150

    با تحول مفهوم دیپلماسی، پارلماسی که از دهه های منتهی به قرن بیست و یکم رشد قابل توجهی داشته است؛ از شاخه های نوظهور دیپلماسی به شمار می رود. با این وجود پارلماسی کمتر مورد مطالعه آکادمیک قرار گرفته است. در سال های اخیر، پارلماسی مجلس شورای اسلامی رشد قابل توجهی داشته است. مذاکرات و مواضع بین المللی ریاست پارلمان، افزایش گروه های دوستی پارلمانی به 123 کشور، حضور مستمر در مجامع بین المللی پارلمانی، و رایزنی های هییت های پارلمانی را می توان از این دست برشمرد. بنابراین این پرسش مطرح می شود که پارلماسی چه جایگاهی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ در راستای پاسخ به پرسش اصلی مقاله با بهره گیری از روش تحقیق اکتشافی، یافته های این پژوهش بر این اساس است که پارلماسی در زمینه سازی برای "پیشبرد"سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، مقوله ای پذیرفته شده و روبه رشد، اما در زمینه "شکل دهی" به سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با موانع و چالش هایی روبه رو است. عدم تدوین قانون، فقدان نگاه راهبردی، و عدم تعریف ماموریت برای پارلماسی مجلس شورای اسلامی از جمله این موانع هستند.

    کلیدواژگان: پارلماسی، دیپلماسی، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران
  • دانیال رضاپور، مهدی هدایتی شهیدانی * صفحات 151-178

    انرژی دارای ارزش و اهمیت بسیار تعیین کننده ای در روابط بین الملل می باشد و وجود آن در هر کشوری می تواند آن کشور را تبدیل به عرصه ای برای رقابت و کشاکش نموده و صف بندی ها و آرایش های سیاسی را حول آن شکل دهد. در راستای دکترین فوق، اتحادیه اروپا به دنبال استفاده حداکثری از انرژی و همکاری با کشورهایی است که دارای منابع انرژی می باشند تا قدرت خود را بازیابد و بیشترین تاثیر را بر سیاست های کشورهای صادرکننده انرژی به ویژه روسیه برجای بگذارد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی علل، زمینه و هم چنین نقش متغیر انرژی در همکاری اتحادیه ی اروپا با آذربایجان از سال 2006 به بعد می پردازد. پرسش اصلی مقاله این گونه مطرح می شود که دالیل اهمیت جمهوری آذربایجان در سیاست انرژی اتحادیه اروپا چیست؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که »استفاده ی سیاسی روسیه از ابزار انرژی به منظور فشار بر اتحادیه اروپا و هم چنین رشد روزافزون نیازهای اتحادیه به واردات منابع انرژی، شرایط را برای افزایش همکاری های اتحادیه اروپا با آذربایجان از طریق کریدورهای بین المللی فراهم آورده و در شرایط تیرگی روابط با روسیه، گسترش مناسبات میان اتحادیه و آذربایجان به تسهیل در روند فشار بر روسیه و افزایش قدرت چانه زنی اتحادیه منجر شده است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، آذربایجان، دیپلماسی انرژی، روسیه، کریدور گاز جنوبی
  • بهزاد احمدی لفورکی، سهراب سعدالدین* صفحات 179-205

    مواجهه متناقض اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی با بحران یمن پرسش های متعددی را در رابطه با اصل راهنمای سیاست خارجی این اتحادیه و همچنین، رویکرد اروپا به حل منازعات مطرح کرده است. تاکید لفظی اتحادیه)و دولت های اروپایی(بر ایفای نقشی میانجیگرانه از یک سو و پیگیری منافع عملگرایانه تجاری و اقتصادی در سوی دیگر، شناسایی این اصل را پیچیده تر کرده است. در این راستا، مقاله پیش رو با بهره گیری از ادبیات نظری مطرح شده در سند استراتژی جهانی این اتحادیه و تاکید بر دو مفهوم »مقاوم سازی« و »عملگرایی مبتنی بر اصول« در این سند، به بررسی سیاست اتحادیه)و دولت های عضو(در قبال بحران یمن پرداخته است. بررسی اسناد و سیاست های اعمالی و همچنین، رجوع به آمارهای موجود نشان از کم رنگ بودن نقش هنجارها و ارزش های اروپایی در سیاست اتحادیه اروپا در قبال یمن و غلبه عنصر عملگرایی در این سیاست می دهد. نظر به نقش و اهمیت ایران در حل بحران یمن، اروپا تالش کرده تا از اهرم نفوذ تهران به منظور تاثیرگذاری بر حوثی ها استفاده کند. لذا هرچند رویکرد اروپا درقبال بحران یمن متشتت، ثانویه و در موارد متعددی در تضاد با سیاست های منطقه ای ایران است، اما فرصت های متعددی برای ایران جهت حل بحران یمن در همکاری با اروپا وجود دارد که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، یمن، منازعه، هنجار گرایی، عملگرایی، ایران
|
  • Mansour Mirahmadi* Pages 13-40

    Cultural construction of Quranic politics Understanding Quranic politics requires understanding the cultural construction of the Holy Quran. Using the method of thematic interpretation, the present article tries to study the concept of Qur'anic politics within this cultural construction in the framework of a semantic approach. The study conducted in this article shows that "Allah" as the focal word, puts the value of theism in the focal position, forming a system of value concepts around it. These concepts form the cultural construction of the Holy Quran. Placing politics within such a cultural construction reveals the place of politics in the Holy Qur'an. Politics, as a public activity governing authority and governance, is endorsed by the Holy Qur'an when it is embedded in a God-centered cultural construction. This cultural construction is composed of value concepts such as righteousness , responsibility, sustainability, justice, commitment and improvement.

    Keywords: semantic approach, cultural construction, Quranic politics, governance, theism
  • Ali Qasemi* Pages 41-68

    Identifying, understanding and explaining the concern and the issue is of great importance to Saadi time and the article tries to text pattern of a central area of the most important political issue in pattern of the text-context Hermeneutics Skinner. So after explaining the method and with reference to Saadi's Bustan and Gulistan will focus on two important texts And explain political issue Saadi to discuss theoretical and practical issues. And political issue them according to the text and examine the theoretical and practical aspects of the introduction to explain issues to be society. In my opinion and according to the method according to the texts and theoretical and practical aspects Saadi time, it seems that the most important thing in thoughts of Saadi is the issue of social and political justice.

    Keywords: text, Context, norm, justice, Saadi
  • Mohammad Abdolahpour chenari* Pages 69-94

    Covid-19's disease, as a biological cause of the coronavirus, has recently become a global phenomenon in terms of its prevalence and the number of people infected, It has also created a critical situation within governments and civil society.This contrasts with the situation that prevailed in governments before the spread of Covid-19's disease.The present article, in a philosophical way, claims this: the biological  is not in conflict with the political and there is no external relationship between them; That is, the pre-coronary state should not be considered as a natural state of Hobbes, but should be considered as a state that is going on within the state, and that, in the sense of a normal thing. Hence, the word of natural state has three meanings: Political signification refers to the government's policy of normalization and de-normalization, which was used during the corona outbreak and the emergence of a crisis situation in the country. In normalization, fear and adaptation, and in normalization, indifference and civil disregard for coronary-related health standards have been considered. Scientific implication refers to the policy of normalization, but due to problems such as unrecognizability, uncertainty and unpredictability of coronary heart disease, this has not been achieved. Social signification emphasizes daily life, habits and routine, and devaluation or normalization. In this sense, the policy of normalization has been based on limiting behavior and changing social lifestyles. Thus, the three meanings negate the negative meaning of the concept of status and also indicate the connection between the biological and the political.

    Keywords: Coronavirus disease, State, natural state, the biological, the political
  • Heidarali Masoudi* Pages 95-122

    US president has a significant role in foreign policy-making. In result, change of White House occupant can cause significant changes in perceptual and operational aspects of American foreign policy. Anticipating the new president’s foreign policy tendencies requires an analysis of his/her core ideas and attitudes in this area. Applying operational code analysis as its framework, the article aims to investigate Joe Biden’s main ideas, perceptions and attitudes in foreign policy area. The main thesis of the article is that Biden’s foreign policy perceptions are strategically based on cooperation with American allies, democratic alliance-building against American rivals and restoring American rule-based global leadership. In terms of tactical issues, the finding shows that Biden’s foreign policy is likely to frame in terms of step-by-step approach, preference of diplomacy with all sides involved and importance of American public support in foreign policy area.

    Keywords: Joe Biden, American foreign policy, operational code, perception, Iran, US relations
  • Rahmat Hajimineh *, Mohammad Abedi Pages 123-150

    Since the development of the concept of diplomacy and downfall of the traditional ‘dominance’ of government on this concept, parliamentary diplomacy, which roared in concluding decades of the twenty-first century, has been held as an emerging aspect of diplomacy and one of its types. Notwithstanding, parliamentary diplomacy has failed to magnetize substantial investigations. In the recent years, parliamentary diplomacy of the Islamic Consultative Assembly has been on a considerable rise. Included in this are international talks and positions held by chairman of parliament, effective presence in international parliamentary assemblies such as Asian States Inter-Parliamentary Union and Inter-Parliamentary Union (IPU), increased parliamentary friendship groups in more than 100 countries, and continuous consultations offered by parliamentary committees. This is thus questioned that “What is the stance of parliamentary diplomacy in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran?” Relying upon the framework provided by examination of the trends ending in parliamentary diplomacy, the present article argues that applications and capacities of parliamentary diplomacy in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran are an accepted, growing, and comprehensive—but nascent—issue. In doing so, this research undertakes to investigate development of the concept of diplomacy under rubric of the trends ending in parliamentary diplomacy, delving into indicators of structures, processes, and agendas for understanding those at the helm of diplomacy, the manner to organize diplomacy, and the issues negotiated in the concept of diplomacy over time. Description of applications and differences of parliamentary diplomacy as to other forms of diplomacy is a result of this framework. After the introduction, research’s hypothesis will be tested by comparing the three above-mentioned indicators in parliamentary diplomacy in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. This study has been formulated in a descriptive-analytical form in terms of its methodology.

    Keywords: parlomacy, Diplomacy, Foreign Policy, Islamic Republic of Iran
  • Danyal Rezapoor, Mehdi Hedayati * Pages 151-178

    The geo-economic situation and the amount of oil and gas reserves in the Republic of Azerbaijan, along with Russia's disputes with near abroad from 2006 to 2014, and the disruption of the gas of the European countries, was a factor in pushing the European Union to seek new energy resources to Azerbaijan. The present paper examines the causes, context, and also the role of the energy variable in the European Union's cooperation with Azerbaijan over the past few years. The main question of this article is the question of what place Azerbaijan has in the EU diplomacy of energy? In response, it is hypothesized that "Russia's political use of energy resources to pressure the European Union, as well as the growing need of the Union to import energy resources, will provide conditions for increasing EU cooperation with Azerbaijan through the Southern Gas Corridor has brought And increased union bargaining power. The findings of the study show that the union, in its awareness of the asymmetric dependence on Russian energy and its consequences and security threats, has sought in recent years to reduce these threats by connecting with Azerbaijan and diversifying its energy resources.

    Keywords: (Azerbaijan, energy diplomacy, Russia, Southern gas corridor(SGC
  • Behzad Ahmadi Lafouraki, Sohrab Sadoddin * Pages 179-205

    The contradictory policy of the European Union and European countries towards the crisis in Yemen has raised many questions regarding the principle guide of the EU's foreign policy as well as the European approach to conflict resolution. The rhetoric of the Union (and European governments) on playing a mediating role on the one hand and the pursuit of pragmatic trade and economic interests on the other hand, has made the recognition of this principle more complex. In this regard, the present article examines the policy of the Union (and the governments) by using the theoretical literature presented in EU global strategy and by emphasizing the two concepts of "resilience" and "principled pragmatism" in this document. Accordingly, an examination of the documents and policies implemented, as well as a reference to the available statistics, shows the weak role of European norms and values in the EU policy towards Yemen and the dominance of the pragmatic element in this policy. Given Iran's role and importance in resolving the Yemeni crisis, Europe has sought to use Iranian leverage to influence the Houthis. Thus, although Europe's approach to the Yemeni crisis is fragmented, secondary, and in many cases at odds with Iran's regional policies, but there are several opportunities for Iran to resolve the Yemeni crisis in cooperation with Europe, which are addressed in this article

    Keywords: European Union, Yemen, Normativism, Pragmatism, conflict, Iran