فهرست مطالب

نشریه دانش شناسی
پیاپی 48 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اسماعیلی فارسانی، زهرا اباذری*، نجلا حریری صفحات 1-12
    هدف

     هدف پژوهش تاثیر مدیت دانش بر قابلیت های کارآفرینی دانش در بین اعضای هیات علمی علم اطلاعات و دانش شناسی در ایران با تاکید بر زمینه های کارآفرینی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی است.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و همبستگی بود و جامعه آماری آن تعداد 118 نفر از اعضای هیات علمی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در ایران بودند که براساس سرشماری از پرسشنامه های ارسالی تعداد 90 نفر پاسخگوی سوالات بودند. برای گرداوری اطلاعات از پرسشنامه مدیریت دانش و پرسشنامه محقق ساخته کارآفرینی دانش استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی آموزن t مستقل و تحلیل واریانس بهره گرفته شد.

    یافته‌ها:

     یافته ها نشان داد مدیریت دانش بر قابلیت‌های کارآفرینی دانش در بین اعضا هیات‌علمی علم اطلاعات و دانش شناسی تاثیر دارد و استفاده از قابلیت‌های کارآفرینی دانش در بین اعضای هیات‌علمی علم اطلاعات و دانش شناسی برحسب ویژگی‌های دموگرافیک (جنسیت) تفاوت وجود ندارد و بین استفاده از قابلیت‌های کارآفرینی دانش براساس سابقه کار، مرنبه علمی ،مدرک تحصیلی تفاوت  وجود  دارد.  به میزان  سابقه کار،مدرک تحصیلی و مرتبه علمی بالاتر باشد قابلیتهای کارآفرینی بیشتر بود .

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق نشان داد مولفه‌های ایجاد دانش، ثبت دانش ،پالایش دانش، انتشار دانش، کاربرد دانش بر قابلیت‌های کارآفرینی دانش تاثیر دارد. همچنین زمینه‌های کارآفرینی دانش در بین اعضای هیات علمی علم اطلاعات و دانش شناسی در حوزه‌های آموزشی، پژوهشی، خدمات فنی و فناوری اطلاعات وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کارآفرینی دانش، اعضای هیات علمی، علم اطلاعات و دانش شناسی
  • فریبا جلیلی، فریبرز درودی*، سید علی اکبر فامیل روحانی صفحات 13-25
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نگرش متخصصان علم اطلاعات به اجرای راهبردهای حاکمیت داده در برنامه‌ریزی مجموعه‌سازی منابع اطلاعاتی کتابخانه ‌های دانشگاه آزاد اسلامی است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی _تحلیلی است. جامعه آماری آن 155نفر یعنی تمام کتابداران شاغل در کتابخانه‌های مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در سال98 بود. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول نمونه‌گیری مورگان بهره‌گرفته شد و تعداد 108 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری پرسش نامه ای محقق ساخته براساس حکمرانی داده‌ها است. روایی پرسش نامه صوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 98 درصد محاسبه شده است. داده‌های پژوهش پس از گردآوری با استفاده  از نرم افزار SPSS25، آمار توصیفی، آنوا تک عاملی، لون و اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که نگرش کتابداران در بیشتر مولفه‌های هفت‌گانه: کیفیت داده، کاربرد داده، فرآیند داده، استاندارد داده، یکپارچگی داده، امنیت داده و مدل‌سازی داده درباره مجموعه سازی منابع در کتابخانه‌های مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی باتوجه به سطح تحصیلات، رشته تحصیلی و سابقه ارتباط معناداری ندارند (P>0/05). در بعضی ازمولفه ها مانند: کاربرد داده در مجموعه سازی با توجه به رشته تحصیلی و فرآیند داده ها و مدل سازی داده در مجموعه سازی باتوجه به سابقه کاری ارتباط معناداری دارد (p < 0/05).  

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش نشان می‌دهد کهکتابداران امکان پیاده‌سازی و اجرای راهبردهای حاکمیت داده در مجموعه سازی منابع در کتابخانه‌های مرکزی دانشگاهی بالاتر از حد متوسط یعنی مطلوب ارزیابی می‌کنند.

    کلیدواژگان: حکمرانی داده، نگرش کتابداران، دانشگاه آزاد اسلامی، مجموعه سازی، کتابخانه های دانشگاهی
  • نیره دوست محمدی، سعید غفاری*، شعله زکیانی صفحات 26-39
    هدف

    هدف این پژوهش، تاثیر اقدامات مدیریت منابع انسانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی تعهد سازمانی در کتابخانه های علوم پزشکی است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان کتابخانه های علوم پزشکی بود که با توجه به فرض محدود بودن جامعه آماری از طریق فرمول کوکران، 113 نفر به عنوان نمونه انتخاب و از طریق نمونه گیری تصادفی ساده پرسشنامه در میانشان توزیع شد. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد، با طیف پنچ گزینه ای لیکرت استفاده شده است. از روش‌های آماری توصیفی و استنباطی(آزمون کولموگروف-اسمیرنف- سوبل و آزمون همبستگی ناپارامتری اسپیرمن و رگرسیون دو متغیره) جهت تجزیه و تحلیل داده ها و با استفاده از نرم افزار 21spss استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بررسی ضریب همبستگی آزمون اسپرمن بین متغیرهای اقدامات مدیریت منابع انسانی با تعهد سازمانی و مشارکت کارکنان به ترتیب 283/0 و 162/0 و مقدار سطح معناداری (sig) آنها 001/0 وکمتر از سطح خطای 05/0= αبوده که نشان از وجود رابطه معنی داری بین این سه متغیر است. نتایج بررسی نقش میانجی گری تعهد سازمانی در تاثیرگذاری اقدامات مدیریت منابع انسانی بر مشارکت کارکنان از طریق آزمون سوبل بزرگتر از مقدار 96/1 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله از پژوهش، نقش میانجی تعهد سازمانی در ارتباط بین اقدامات مدیریت منابع انسانی و مشارکت کارکنان تایید کرد. به عبارتی اقدامات مدیریت منابع انسانی هم به طور مستقیم و هم به طور غیر مستقیم (از طریق متغیر تعهد سازمانی) بر مشارکت کارکنان تاثیر می گذارد. لذا مدیران کتابخانه های علوم پزشکی با توجه و تمرکز ویژه بر اقدامات مدیریت منابع انسانی از قبیل جذب، آموزش، پاداش و ارزیابی عملکرد می توانند سطح مشارکت و تعهد کارکنان به سازمان را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مشارکت کارکنان، تعهد سازمانی، کتابخانه های علوم پزشکی
  • سیده نیلوفر شامرادی صفحات 40-56
    هدف

    هدف تحقیق حاضر چگونگی استقرار نظام مدیریت دانش در سازمان در جهت حذف بوروکراسی‌های اداری، موازی‌کاری و فرایندهای طولانی در انجام فعالیت‌ها در کتابخانه‏ های دانشگاهی کشور است.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات، اکتشافی از نوع آمیخته است. جامعه آماری مورد نظر در بخش کیفی را خبرگان حوزه علم اطلاعات و دانش‏شناسی در سمت‏های مدیریتی تشکیل دادند که با روش هدفمند تا 15 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و با آن‏ها مصاحبه صورت پذیرفت. همچنین در بخش کمی، جامعه آماری شامل کلیه مدیران کتابخانه ‏های دانشگاهی در سطح کشور هستند که تعداد آن‏ها برابر است با 1007 نفر و به دلیل پراکندگی جغرافیایی و حجم زیاد جامعه آماری، در این تحقیق با استفاده از روش نمونه ‏گیری خوشه‏ای که با تقسیم دانشگاه‏ها به چهار بخش (شمال، جنوب، شرق و غرب) و فرمول کوکران، حجم نمونه 278 نفر تعیین شد.  ابزار پژوهش، پرسشنامه است که روایی آن با نظرات خبرگان و پایایی با آلفای کرونباخ 87/0 تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده‏ها از رویکردهای گرندد تیوری و معادلات ساختاری با نرم‏افزار Pls استفاده گردید.

    یافته‏ ها: 

    نتایج نشان داد که ابعاد اصلی مدل را، عوامل سازمانی، عوامل مدیریتی، عوامل فردی و عوامل ساختاری تشکیل می‏دهند و شامل 74 زیرمولفه هستند.

    نتیجه ‏گیری: 

    مدیریت دانش و ابعاد آن به دلیل بهبود فرایندهای کاری و فعالیت‏های سازمانی باعث افزایش سرعت انجام کارها و کاهش بوروکراسی‌های اداری، موازی‌کاری می‏گردد. جهت پیاده ‏سازی مطلوب و مناسب مدیریت دانش در کتابخانه‏ های دانشگاهی در سطح کشور لازم است تا زیرساخت‏های لازم در چهار حوزه سازمانی، مدیریتی، فردی و ساختاری مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کتابخانه، بورکراسی، موازی‏کاری، کتابخانه‏ های دانشگاهی
  • طیبه شهمیرزادی*، فاطمه پازوکی، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 57-74
    هدف

     هدف کلی این پژوهش شناسایی وضعیت آشنایی و پذیرش استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آردی‌ای) توسط کتابداران سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.

    روش‌ پژوهش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است که با روش پیمایشی میزان آشنایی 18 نفر از کتابداران شاغل در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با آردی‌ای از طریق پرسشنامه در قبل و بعد از آموزش و میزان پذیرش قواعد از سوی آنان سنجیده است. رواییپرسشنامهاز روشاعتبارمحتوا و در سنجشپایایی آنضریبآلفایکرو نباخ831/.وبیشتراز6/بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS استفاده شد.

    یافته‌ها

    میزان آشنایی کتابداران نسبت به مفاهیم فهرست‌نویسی در پیش از آموزش به ترتیب به طور متوسط (65/43 درصد) و سپس کم (02/23 درصد) بوده است. اما پس از برگزاری کارگاه آموزشی یک‌روزه میزان آگاهی آن‌ها نسبت به این مفاهیم به متوسط (62/47 درصد) و سپس زیاد (81/23 درصد) تغییر نمود. در کل دیدگاه کتابداران نسبت به پذیرش آردی‌ای موافق بوده است.

    نتیجه‌گیری: 

    آمادگی و دیدگاه برای پذیرش قواعد توصیف و دسترسی به منبع (آردی‌ای) از سوی کتابداران  شاغل در کتابخانه‌های سازمان بالاتر از سطح متوسط است. ضرورت ارایه آموزش‌های کافی به کتابداران برای بهره‌گیری از نرم‌افزار بر اساس تغییرات جدید امتیاز بالایی آورده و جزء اولویت‎‌های اصلی قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: قواعد توصیف و دسترسی به منبع (آردی ای)، فهرست نویسی توصیفی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، نرم افزار سیمرغ، کتابداران
  • مرضیه گلچین، علیرضا اسفندیاری مقدم، زهره میرحسینی*، علی اکبر فامیل روحانی، عاطفه زارعی صفحات 75-88
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اشتراک‌گذاری مقاله‌های مجلات ایرانی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس در رسانه‌های اجتماعی از سال 2010 تا 2018 بر شاخص‌های اثربخشی مقالات است. در این پژوهش قدرت پیش‌بینی اثر‌بخشی مقاله‌ها از طریق شاخص‌های دگرسنجه‌ها در شبکه‌های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته‌است.

    روش‌ پژوهش:

     پژوهش حاضر از نظر نوع کاربردی و ازنظر روش نوعی مطالعه از نوع همبستگی بوده و با استفاده از شاخص‌های دگرسنجه انجام شده‌است. جامعه پژوهش مقالات مجلات ایرانی نمایه شده در اسکوپوس بود. پایگاه‌های آلتمتریک اکسپلورر[1] و اسکوپوس در بازه زمانی 2010-2018 جهت گردآوری داده‌های پژوهش مورد استفاده قرارگرفت. همچنین تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آمار استنباطی جهت پاسخ به سوال‌های پژوهش در نرم‌افزار اس‌پی‌اس‌اس [2] و مایکروسافت اکسل [3] انجام شد.

    یافته‌ها:

     نتایج آزمون همبستگی رتبه‌ای اسپیرمن نشان‌دهنده وجود رابطه آماری معنادار و مثبت میان شاخص‌های فعالیت دگرسنجه و اثربخشی مجله‌ها بود. قدرت پیش بینی متغیرهای دگرسنجه[4] برای شاخص‌های اثربخشی متفاوت بودند.

    نتیجه‌گیری:

     پژوهش حاضر نشان داد که با افزایش به اشتراک‌گذاری مقاله‌های مجله‌های ایرانی نمایه شده اسکوپوس در شبکه‌های اجتماعی نمایانی و شاخص‌های اثربخشی مجلات افزایش می‌یابد.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری مقالات، دگرسنجه، شاخص سطح مقاله، شاخص های اثربخشی، شبکه های اجتماعی، مجلات ایرانی
  • آناهیتا میرزایی، فاطمه احمدبیگی* صفحات 89-99
    هدف

    تعیین رابطه‌ی استفاده از فناوری سیار با راهبردهای حل مسئله در دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال است.

    روش پژوهش:

     پژوهش کاربردی حاضر به روش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال که4976نفر هستند و حجم نمونه مطابق با جدول مورگان 354 نفر برآورد شد که به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه فناوری سیار اسلانبای (2008) با ضریب پایایی 81/0 و پرسشنامه راهبردهای حل مسئله کسیدی و لانگ (1996) با ضریب پایایی 77/0 است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های کولموگروف‌اسمیرنف، شاپیرو-ویلک، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ‎ها: 

    سهم استفاده از فناوری سیار5/3% راهبرد خلاقیت، 8/3%راهبرد اعتماد،6/4% راهبرد گرایش، 4/4% راهبرد درماندگی، 4/3% راهبرد مهارگری، 4/2% راهبرد اجتناب و در نهایت 9/3% تغییرات راهبردهای حل مسئله در دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال از طریق استفاده از فناوری سیار قابل تبیین بوده‎است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که با اطمینان 95 درصد بین استفاده از فناوری سیار با راهبردهای حل مسئله در دانشجویان رابطه وجود دارد که برابر با 204/0 واحد است.

    کلیدواژگان: فناوری سیار، راهبردهای حل مسئله، راهبردهای فناوری، دانشجو، دانشگاه آزاد اسلامی
  • فاطمه زندیان، فاطمه ناصری، عاطفه شریف، حمیدرضا محمودی* صفحات 100-111
    هدف

    عوامل انسانی و فکری در هر سازمانی جزء لاینفک و بسیار ارزشمندی محسوب می شوند. در کتابخانه نیز که سازمانی خدماتی است، کتابدار را می توان سرمایه ای دارای جایگاه ویژه تلقی کرد. پژوهش حاضر با هدف دستیابی به میزان صلاحیت های کتابداران کتابخانه های دانشگاهی انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات در زمره تحقیقات کتابخانه ای و توصیفی-پیمایشی قرار می گیرد. داده ها به وسیله پرسشنامه گردآوری شد. روایی پرسشنامه مورد تایید متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی قرار گرفت. به منظور بررسی پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. پایایی پرسشنامه نیز .84% گزارش شد و بر این اساس تایید شد. کتابداران کتابخانه های دانشگاهی دانشگاه های دولتی شهر تهران جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. جهت نمونه گیری از روش نمونه گیری تلفیقی متوالی استفاده و 60 پرسشنامه میان کتابداران توزیع شد. به منظور پاسخگویی به سوالات، از آماره های توصیفی (میانگین و فراوانی) استفاده شد. نرم افزار spss به منظور تحلیل توصیفی داده ها مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که صلاحیت های مدیریتی با میانگین (4/3) در حد متوسط، صلاحیت های جستجوی اطلاعات با میانگین (16/4) در وضعیت خوب، صلاحیت های فناوری اطلاعات با میانگین (02/3) در وضعیت متوسط، صلاحیت های پژوهشی با میانگین (17/1) در وضعیت بسیار بد، صلاحیت های ارتباطی با میانگین (87/3) در وضعیت متوسط، و صلاحیت های فردی و اخلاقی با میانگین (48/3) در وضعیت متوسطی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، می توان مدعی شد که صلاحیت های کتابداران با میانگین 18/3 در وضعیت متوسط قرار دارد. نیاز است مسیولان و متولیان امر با برگزاری دوره های مختلف، صلاحیت های کتابداران را ارتقاء داده و بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: کتابدار، صلاحیت مدیریتی، صلاحیت جستجوی اطلاعات، صلاحیت فناوری اطلاعات، صلاحیت پژوهشی، صلاحیت ارتباطی، صلاحیت فردی و اخلاقی، کتابخانه دانشگاهی، تهران
|
  • mohammad esmaeili farsani, zahra abazari *, najla hariri Pages 1-12
    Objective

     The purpose of this study is the effect of knowledge management on knowledge entrepreneurship capabilities among faculty members of information science in Iran with emphasis on the fields of entrepreneurship in the field of information science

    Method

     the research method is descriptive correlation, and the statistical population are 118 faculty members of information science in Iran among them 90 persons replied to the questionnaire.  The Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (p < 0.05).   Also independent t - test, and variance analysis knowledge creation, knowledge registration, knowledge refinement, knowledge dissemination, knowledge application have an impact on knowledge entrepreneurial capabilities. There are also fields of knowledge entrepreneurship among the faculty of information science in the fields of education, research, technical were used.

    Results

     Findings showed that knowledge management has an effect on knowledge entrepreneurship capabilities among the faculty members of information science. Using knowledge entrepreneurship skills, There is no difference between members of the faculty of information science in terms of demographic characteristics (gender) There is a difference between using knowledge entrepreneurship capabilities based on work experience, academic background, and degree.The higher the work experience, degree and academic rank, the more entrepreneurial capabilities there were.

    Conclusion

     The results showed that the components of services and information technology.

    Keywords: Knowledge management, knowledge entrepreneurship, Faculty Members, Knowledge, Information Science
  • fariba jalili, fariborz doroudi *, Sayed Aliakbar Famil Rohani Pages 13-25
    Objective

      The purpose of this study was to implement and execute data governance strategies for planning the collection making of information resources in libraries of Islamic Azad University.

    Method

     The research is a descriptive-analytical survey. Statistical population of the research included all of librarians working in Central libraries of Islamic Azad University in 2017 who were 155 librarians. In order to determine sample size, Morgan’s sampling formula was used and 108 individuals were selected as sample. Data collection tool was a researcher-made questionnaire to measure data governance. The questionnaire’s validity was proved and its reliability was calculated using Cronbach's alpha equal to 98%. The collected data was analyzed in terms of descriptive statistics, one-way ANOVA, Levene’s test using SPSS ver. 25 and Microsoft Excel.

    Results

     The findings showed that librarians' attitudes toward seven most components: data quality, data usage, data process, data standardization, data integrity, data security and data modeling on resource collection in the central libraries of Islamic Azad University, according to educational level, there is no significant relationship between field of study and work experience (P> 0.05), in some components such as: the use of data in collection according to the field of study and data process and data modeling in collection, according to work experience has a significant relationship(p < 0.05).

    Conclusion

     Results of the study showed that the librarians considered feasibility of implementation and execution of data governance strategies in resources and services planning of the libraries of Islamic Azad University higher than average level (desired level).

    Keywords: Data governance, Librarians’ attitude, Islamic Azad University, acquisition, University libraries
  • nayyereh doost mohammadi, saeed ghaffari * sholeh zakiani Pages 26-39
    Objective

     The purpose of this study was to investigate the effect of HRM on staff participation through the mediating role of organizational commitment in Iranian Medical University Libraries.

    Method

    This research is an applied- descriptive research. The statistical population of the study is the staff of medical science libraries. Due to the assumption that the statistical population is limited through Cochran's formula, 113 people were selected as a sample and a questionnaire was distributed through simple random sampling. Three standard questionnaires with a range of five Likert options were used to collect data. The Human Resources Management Questionnaire was Martin (2011), Organizational Commitment Questionnaire was Allen and Mir (1991), and Staff Involvement Questionnaire was Wilmar (2006). Descriptive and inferential statistical methods (Kolmogorov-Smirnov-Sobel test and Spearman nonparametric correlation test) were used to analyze the data using SPSS 21 Software.

    Results

     The research findings showed that the Spearman test correlation coefficient between the human resource management with organizational commitment and employee participation were 0.283 - 0.162, respectively, and their sig was 0.001 and less than α = 0.05, which  shows, there is a significant relationship between these three variables. The results of the study on the mediating role of organizational commitment in the impact of human resource management on employee participation through the Sobel Test was more than 1.96, which proved that organizational commitment has a mediating role in the impact of human resource management measures on employee participation.

    Conclusion

     The results of the study confirmed the mediating role of organizational commitment in the relationship between human resource management practices and employee participation. In other words, human resource management actions both directly and indirectly (through the organizational commitment variable) affect employee participation. Therefore, managers of medical science libraries can improve the level of participation and commitment of employees to the organization by paying special attention to human resource management measures such as recruitment, training, and reward and performance evaluation.

    Keywords: human resource management, Employee Engagement, Organizational Commitment, Medical University Libraries
  • Seyedeh Niloufar Shamoradi Pages 40-56
    Objective

    The purpose of this study is to establish a knowledge management system in the organization to eliminate administrative bureaucracies, parallelism and lengthy processes in carrying out activities in the university libraries of the country.

    Method

    The research method is mixed in terms of applied purpose and in terms of data collection. The statistical population in the qualitative section consisted of experts in the field of information science and knowledge in managerial positions, which up to 15 people were selected as a sample size by a purposeful method and interviewed. Also in the quantitative part, the statistical population includes all managers of university libraries in the country, whose number is equal to 1007 people and due to geographical dispersion and large size of the statistical population, in this study using cluster sampling method. By dividing the universities into four sections (north, south, east and west) and Cochran's formula, the sample size was 278 people. In this study, the research tool is a questionnaire whose validity was confirmed by experts' opinions and reliability by Cronbach's alpha which was 0.87. In order to analyze the data, grounded theory approaches and structural equations with PLS software were used.

    Results

     The results showed that the main dimensions of the model are organizational factors, managerial factors, individual factors and structural factors and include 74 sub-components.

    Conclusion

     Knowledge management and its dimensions due to the improvement of work processes and organizational activities increase the speed of work and reduce administrative bureaucracies, and parallel work.

    Keywords: Knowledge management, library, Bureaucracy, parallelism, Academic Libraries
  • Tayebeh Shahmirzadi *, Fatemeh Pazooki, Mohsen Haji Zeanolabedini Pages 57-74
    Objective

     The overall purpose of this study is to identify the status of familiarity and acceptance of the standard of description and access to the source (ARD) by librarians of the Agricultural Research, Education and Extension Organization.

    Method

     In terms of purpose, the present study is an applied one that measured the familiarity of 18 librarians working in the Agricultural Research, Education and Extension Organization with RDAs through a questionnaire before and after training and their acceptance of the rules. The validity of the questionnaire was determined by content validity method and its reliability was measured by Cronbach's alpha coefficient. Descriptive and inferential statistics have been used to analyze the data. SPSS software was used to analyze the data and the results and findings of the research were presented in the form of tables and graphs (using Excel software).

    Results

     The rate of familiarity of librarians with the meanings of cataloging in pre-training was average (43.65%) and then (23.23%) respectively. But after holding a one-day workshop, their awareness of these concepts changed to moderate (47.62%) and then high (23.81%). In general, librarians have agreed to accept RDA.

    Conclusion

     The readiness and perspective for the acceptance of the rules of description and access to the source (RDA) by the catalogers working in the libraries of the organization is higher than the average level. The necessity of providing sufficient training to catalogers to take advantage of software based on new changes is a high priority and one of the main priorities.

    Keywords: Resource Description, Access (RDA), librarian, Agricultural Research, Education Extension Organization
  • Marzieh Golchin, Alireza Isfandyari Moghaddam, Zohreh Mirhosseini *, AliAkbar Famil Rohani, atefeh zarei Pages 75-88
    Objective

     The purpose of this study is to investigate the effect of sharing Iranian journal articles indexed in Scopus database on social media from 2010 to 2018 on the effectiveness indicators of articles.
    In this study, the predictive power of articles has been investigated through indicators of metamorphosis in social networks.

    Method

    The present study is a correlational study and has been done using metamorphic indicators. The research populations include articles in Iranian journals indexed in Scopus. Altmetric Explorer and Scopus databases were used to collect research data in the period 2010-2018. Data were also analyzed using inferential statistics methods to answer research questions in SPSS software and Microsoft Excel.

    Results

    The results of Spearman rank correlation test showed a statistically significant and
    positive relationship between metamorphic activity indices and the effectiveness of journals. The predictive power of metamorphic variables was different for effectiveness indicators.

    Conclusion

    The present study showed that with increasing sharing of articles in Iranian journals indexed by Scopus in social networks, the visibility and effectiveness indicators of journals will increase.

    Keywords: Altmetric, Article Sharing, Article Level Index, Effectiveness Indicators, Social networks, Iranian Journals
  • anahita mirzaei, Fatemeh Ahmadbeigi* Pages 89-99
    Objective

     Determining the relationship between the use of mobile technology and problem solving strategies among students of the Faculty of Humanities, Islamic Azad University- Tehran North Branch.

    Method

     The present applied research is descriptive and correlational. The statistical population of the study is all students of the Faculty of Humanities of Islamic Azad University-Tehran North Branch, which were 4976 students. The sample size according to Morgan table was estimated to be 354 who were selected by stratified random sampling. Data collection tools are Slanbay (2008) Mobile Technology Questionnaire with a reliability coefficient of 0.81 and Cassidy and Lang (1996) Questionnaire of Strategies Smirnov, Shapiro-Wilk, Pearson correlation coefficient and regression tests were used to analyze the data.

    Results

     The share of using mobile technology is 3.5% creativity strategy, 3.8% trust strategy, 4.6% orientation strategy, 4.4% helplessness strategy, 3.4% inhibition strategy, 2.4% avoidance strategy, and finally 3.9% of changes in problem solving strategies in students of the Faculty of Humanities of Islamic Azad University- Tehran North Branch can be explained through the use of mobile technology.

    Conclusion

     The results showed that with 95% confidence, there is a relationship between the use of mobile technology and problem solving strategies in students, which is equal to 0.204 units.

    Keywords: mobile technology, problem solving, Technological Strategies, student, Islamic Azad University
  • fatemeh zandian, fatemeh Naseri, atefeh sharif, HamidReza Mahmoodi* Pages 100-111
    Objective

     In the library, which is a service organization, librarians have a special place. The present study was conducted to investigate the qualifications of university library librarians.

    Method

     The present study is a descriptive-survey research. Data were collected by a questionnaire. Librarians of academic libraries of state universities in Tehran formed the statistical population of this study. For sampling, sequential integrated sampling method was used and 60 questionnaires were distributed among the librarians. Descriptive statistics (mean and frequency) were used to answer the questions. SPSS software was used for descriptive analysis of data.

    Results

     Results showed that managerial competencies with an average (3.4) are moderate, information retrieval competencies with an average of (4.16) in good level. Information technology competencies with an average (3.02) in average condition, research competencies with average (1.17) in very bad level, communication competencies with average (3.87) in average level, and individual and moral competencies with average (3.48) in mediocre are placed.

    Conclusion

     In general, it can be argued that librarians' qualifications are in the average position with an average of 3.18. There is a need for officials and trustees to upgrade and improve the qualifications of librarians by holding various courses.

    Keywords: State University Librarian, Managerial Competence, Information Search Competence, Information Technology Competence Research Competence, Communication Competence, Individual, Ethical Competence, Academic library