فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 78، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه تابناک، سوران رجبی*، فریده سادات حسینی صفحات 7-24
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی بازی های شناختی رایانه ای بر کاهش نشانه های بیش فعالی و ادراک زمان در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی انجام شد.

    روش

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. 30 دانش آموز دارای اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی به شیوه نمونه گیری هدفمند از بین دانش آموزان مدارس مقطع ابتدایی شهر خورموج انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (میانگین سن=01/9 و انحراف معیار=67/0) و کنترل (میانگین سن=20/9 و انحراف معیار=91/0) جایگزین شدند. گروه آزمایش در 20 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش نرم افزار کاپتان لاگ قرار گرفت و گروه کنترل در فهرست انتظار باقی ماند. تمام شرکت کنندگان قبل و بعد از درمان مقیاس تشخیصی اختلال بیش فعالی- کم توجهی کودکان کانرز (فرم والد و فرم معلم)، نرم افزار ادراک زمان، و نرم افزار IVA سنجش شدند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که انجام بازی های شناختی رایانه ای بر کاهش نقص توجه و بهبود ادراک زمان کوتاه تاثیر معنادار دارد؛ اما بر نشانه های بیش فعالی/تکانش گری و ادراک زمان بلند اثر معناداری نداشت.

    نتیجه گیری:

     این پژوهش نشان داد که از بازی های شناختی رایانه ای می توان به عنوان ابزاری برای کاهش نشانه های کمبود توجه و بهبود ادراک زمان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، ادراک زمان، بازی شناختی رایانه ای، تکانش گری
  • سارا نجاتی فر، احمد عابدی*، امیر قمرانی صفحات 25-36
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله والد محور مبتنی بر فلسفه فرا هیجانی گاتمن بر تنظیم شناختی هیجان کودکان با مشکلات رفتاری برونی شده انجام شد.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی است و شیوه انجام آن نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمام کودکان 7-10 سال با مشکلات رفتاری برونی شده شهر اصفهان بود. نمونه استفاده شده در این پژوهش شامل 30 دانش آموز با مشکلات رفتاری برونی شده بود که به صورت روش نمونه گیری چندمرحله ای خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. شرکت کنندگان به دو گروه (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. والدین کودکان گروه آزمایش 6 جلسه در مداخله شرکت کردند. ابزار های این پژوهش شامل پرسشنامه مشکلات رفتاری آخنباخ و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان بود.

    یافته ها: 

    میانگین پس آزمون در دو گروه کنترل و آزمایش با یکدیگر تفاوت معنا داری داشت (05/0<p) که این امر نشان از تاثیر مثبت مداخله والد محور می باشد. میزان این تاثیر در متغیر های تمرکز مجدد بر برنامه ریزی 56 درصد، ارزیابی مجدد مثبت 69 درصد، دیدگاه پذیری 69 درصد، ملامت خویش 18 درصد، پذیرش 54 درصد، نشخوارگری 54 درصد، تمرکز مجدد مثبت 56 درصد، فاجعه سازی 31 درصد و ملامت دیگران 25 درصد بود.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه نقش و اهمیت دیدگاه فراهیجانی والدین را روشن ساخت و نشان داد که مداخله والدمحور مبتنی بر فلسفه فرا هیجانی باعث بهبود تنظیم شناختی هیجان کودکان با مشکلات رفتاری برونی شده می شود. استفاده از این بسته آموزشی به عنوان بخشی از برنامه آموزشی مهارت افزایی والدین، از پیشنهاد های کاربردی این پژوهش محسوب می شود.

    کلیدواژگان: مداخله والدمحور، فلسفه فراهیجانی، تنظیم شناختی هیجان، مشکلات رفتاری برونی شده
  • محمد شادبافی، رقیه عبدالرحیم پور، الناز محمدی* صفحات 37-50

    هدف :

    مطالعات اخیر اختلالی به نام کندگامی شناختی (SCT) را شناسایی کرده اند که در مشکلات توجه با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHD) شباهت هایی دارد و به همین دلیل افراد مبتلا اغلب به اشتباه برچسب ADHD می خورند. هدف این پژوهش مقایسه بازداری پاسخ و توجه پایدار در کودکان مبتلا به ADHD و SCT به منظور تبیین سهم متمایز مشکلات توجه در این دو اختلال است.

    روش:

     طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 100 نفر (50 نفر مبتلا به ADHD و 50 نفر مبتلا به SCT) از کودکان پسر مقطع ابتدایی شهرستان تبریز در سال تحصیلی 1398-1399 بودند که به شیوه غربالگری و با استفاده از مقیاس درجه بندی رفتار کودکان (SNAP-IV) و مقیاس SCT به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس از آزمون عملکرد پیوسته برای سنجش بازداری پاسخ و توجه پایدار استفاده شد. درنهایت داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره و نرم افزارSPSS 20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین کودکان مبتلا به ADHD و SCT از نظر بازداری پاسخ و توجه پایدار تفاوت معناداری وجود دارد (0001/0<P). از طرفی نتایج تحلیل واریانس تک متغیره و بررسی میانگین های دو گروه نشان از آن بود که کودکان مبتلا به ADHD در بازداری پاسخ و کودکان مبتلا به SCT در توجه پایدار نقص دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به پیشینه پژوهشی و یافته های این پژوهش چنین به نظر می رسد که کودکان مبتلا به SCT در مدار اجرایی گرم و کودکان مبتلا به ADHD در مدار اجرایی سرد مشکل دارند.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه، بیش فعالی، کندگامی شناختی، بازداری پاسخ، توجه پایدار
  • فاطمه علی دوستی*، نسرین طلایی ظفر خالص، شیرین شجاعی فر صفحات 51-66
    هدف

    ناتوانایی های یادگیری، ازجمله اختلال های شایع و شاید چالش برانگیزترین حیطه های آموزش وپرورش هر کشوری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تکالیف شناختی رایانه یار بر بهبود کنش های اجرایی و عملکرد خواندن کودکان نارساخوان انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، کودکان 7 تا 9 ساله مبتلابه نارساخوانی شهر مشهد بودند که با استفاده از ابزارهای تشخیصی (ملاک های DSM-V و آزمون خواندن) انتخاب شدند. گروه آزمایش تحت آموزش تکالیف شناختی رایانه یار قرار گرفتند، در حالی که گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. همه آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش به وسیله آزمون های مداد کاغذی (آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) و عملکردی (آزمون برج هانوی، تکلیف برو/ نرو، خرده آزمون تشابهات و خرده آزمون فراخنای ارقام) ارزیابی شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که گروه آزمایش (10=n) در مقایسه با گروه گواه (10=n در مرحله پس آزمون نمرات بالاتری در خواندن (001/ 0<p)؛ فراخنای ارقام مستقیم (01/ 0=P)، فراخنای ارقام معکوس (03/ 0P=)، تشابهات (01/ 0<p) و نمرات پایین تری در حرکت (01/ 0=P)، زمان (001/ 0=P)، خطای ارایه (001/ 0=P)، خطای حذف (001/ 0=P) و زمان واکنش (001/ 0=P) داشتند.

    نتیجه گیری:

     تکالیف شناختی رایانه یار تاثیر مثبتی بر بهبود کنش های اجرایی و عملکرد خواندن کودکان دارای اختلال خواندن دارند.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، کنش های اجرایی، تکالیف شناختی رایانه- یار
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، شهرام واحدی، زهره نوری صفحات 67-76
    هدف

    این پژوهش به منظور اثربخشی آموزش والدگری ذهن آگاهانه بر خودتنظیمی هیجانی کودکان دارای اختلال نقص توجه / بیش فعالی انجام شد.

    روش

    طرح حاضر شبه آزمایشی، پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل مادران کودکان دارای اختلال نقص توجه / بیش فعالی در سال تحصیلی 1397 - 1398 شهر تهران بود که تعداد  30 نفر از مادران کودکان 7 تا 12 ساله دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی (بر اساس مصاحبه بالینی و تکمیل مقیاس کانرز والدین) به روش نمونه در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس کارکردهای اجرایی بریف استفاده شد. سپس برنامه آموزشی والدگری ذهن آگاهانه در هشت جلسه دوساعته برای آنها اجرا شد.

    یافته ها: 

    تحلیل کوواریانس نشان داد که مداخله والدگری ذهن آگاهانه منجر به ارتقای معنادار نمرات خودتنظیمی هیجانی شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان می دهند که والدگری ذهن آگاهانه بر افزایش خودتنظیمی هیجانی کودکان مبتلابه اختلال نقص توجه/ بیش فعالی تاثیر دارد. همچنین روش والدگری ذهن آگاهانه والدین می تواند موجب کاهش میزان اضطراب کودکان مبتلابه اختلال نقص توجه/بیش فعالی شود. به واسطه موثر بودن برنامه والدگری ذهن آگاهانه برافزایش خودتنظیمی هیجانی، طراحی و مداخله این برنامه برای والدین دارای کودکان با اختلال نقص توجه / بیش فعالی و سایر گروه های نارسایی های تحولی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: والدگری ذهن آگاهانه، خودتنظیمی هیجانی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • میترا سادات میرمحمدی، زیبا ایرانی برقی* صفحات 77-92
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بازی درمانی بر کاهش اضطراب اجتماعی و افزایش هوش هیجانی کودکان دارای اختلال حسی- حرکتی مقطع ابتدایی شهر اراک بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری 2 ماهه می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کودکان دارای اختلالات حسی و حرکتی 8 تا 11 ساله شهر اراک که در سال تحصیلی 98-1397 خدمات آموزشی و توانبخشی دریافت می کردند، تشکیل می دهند (150= N). برای نمونه گیری 26 نفر از دانش آموزان دارای اختلالات حسی و حرکتی که به روش نمونه گیری تصادفی ساده با توجه به ملاک های ورود و خروج به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگذاری شدند. گروه آزمایش تحت مداخله هشت جلسه ای بازی درمانی به شیوه جلسه های گروهی 70 دقیقه ای  هفتگی قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. در این پژوهش به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب اجتماعی واتسون و فرند و پرسشنامه هوش هیجانی شیرینگ استفاده شد. برای انجام تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که بازی درمانی می تواند موجب کاهش اضطراب اجتماعی و افزایش هوش هیجانی کودکان دارای اختلال حسی- حرکتی شود (001/0≥P).

    نتیجه گیری: 

    این نتایج، کاربردهای بالینی مستقیم و ضمنی مهمی در زمینه پیشگیری و بهبود هوش هیجانی و کاهش اضطراب اجتماعی کودکان کم توان جسمی - حرکتی دارد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، اضطراب اجتماعی، هوش هیجانی، کودکان، اختلال حسی- حرکتی
  • بختیار مسلمی، معصومه آزموده*، سید محمود طباطبایی، مرضیه علیوندی وفا صفحات 93-104
    هدف

    نارساخوانی یکی شایع ترین اختلال های یادگیری است. یکی از عوامل اصلی که در این اختلال نقش عمده دارد، نقص در توجه و حافظه کاری دیداری- شنیداری است که باعث مشکلات زیادی در زمینه تحصیل آنها می شود. این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مغزی (tDCS) بر توجه و حافظه کاری دیداری- شنیداری در کودکان نارساخوان دوره ابتدایی انجام شد.

    روش

    از بین دانش آموز پسر دوره ابتدایی مدارس اختلال های یادگیری شهرستان سقز به شیوه نمونه گیری هدفمند 24 نفر انتخاب شدند، آزمودنی ها را به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم کرده سپس آزمونی ها قبل و بعد از درمان به وسیله آزمون ان بک و آزمون خواندن کرمی نوری و مرادی (نما) ارزیابی شدند. گروه مداخله 15 جلسه به صورت یک روز در میان با شدت 5/1 میلی آمپر به مدت 20 دقیقه در ناحیه DLPFC تحت درمان تحریک الکتریکی مغزی (tDCS) بر اساس توافق نامه درمان قرار گرفتند، اما گروه شاهد هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس و نرم افزار20  SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان می دهد که بین گروه مداخله و کنترل در بهبود حافظه کاری دیداری و توجه تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین تحریک آندی، تاثیر مثبت در بهبود عملکرد فرد در بعد شنیداری حافظه کاری دارد، اما معنادار نیست.

    نتیجه گیری: 

    می توان نتیجه گرفت که تحریک آندی بر توجه و حافظه کاری دیداری موثر و موجب بهبود مشکل نارساخوانی می باشد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مغزی (tDCS)، قشر پیش پیشانی خلفی جانبی DLPFC، نارساخوانی، حافظه کاری دیداری- شنیداری و توجه
  • هادی عدیلی، باقر سردرای* صفحات 105-118
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر تنظیم هیجانی بر کاهش رفتارهای قلدری و افزایش همدلی دانش آموزان قلدر دوره متوسطه اول انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعه های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان پسر مشغول تحصیل در مدارس دوره اول متوسطه شهر خوی در سال تحصیلی 97-98 بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند با استفاده از مقیاس قلدری ایلی نوی (IBS) انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های همدلی پایه (BES) و قلدری ایلی نوی (IBS) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در برنامه SPSS26 انجام شد.

    یافته ها

     تحلیل داده ها نشان داد که مداخله مبتنی بر تنظیم هیجانی منجر به تفاوت معنادار بین گروه ها در رفتارهای قلدری به میزان 51 درصد و همدلی به میزان 56 درصد شده است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان مطرح کرد مداخله مبتنی بر تنظیم هیجانی بر کاهش رفتارهای قلدری و افزایش همدلی دانش آموزان قلدر دوره متوسطه اول موثر است.

    کلیدواژگان: مداخله مبتنی بر تنظیم هیجانی، رفتارهای قلدری، همدلی، دانش آموزان
  • علی صادقی سیاح*، علی اکبر ارجمندنیا، غلامعلی افروز، مسعود لواسانی صفحات 119-132
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی راهنمای تدوین متون خواندن کاربردی برای دانش آموزان آهسته گام در دوره ابتدایی می باشد.

    روش

    این پژوهش به روش اکتشافی طی دو بخش اسنادی و میدانی صورت گرفت. جامعه آماری تمام والدین و معلمان دانش آموزان دبستانی آهسته گام و همچنین کارشناسان حوزه کودکان استثنایی استان همدان در سال تحصیلی 96-1395 بودند. نمونه شامل100نفر از والدین و100 نفر از معلمان دانش آموزان آهسته گام که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و 20 نفر از متخصصان کودکان استثنایی بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند . به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز ، از پرسشنامه نیازسنجی محقق ساخته برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید. برای پردازش اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین و درصد) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد متون خواندن کاربردی مورد نیاز برای دانش آموزان آهسته گام شامل شش مولفه ، مهارت های اجتماعی، مهارت های مراقبت از خود، مهارت های بهداشت شخصی، مهارت های غذا خوردن، مهارت های لباس پوشیدن و مهارت های زندگی مستقل است. مهارت های شناسایی شده به ترتیب اهمیت قرار گرفتن شان در متون خواندن کاربردی به سه دسته مهارت های الزامی، مهارت های انتخابی و مهارت های اختیاری تقسیم شدند.

    نتیجه گیری

    از نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر استنباط می شود هرچه متون خواندنی که به دانش آموزان آهسته گام آموزش داده می شود کاربردی تر باشد، یعنی دانش آموزان توانایی خواندن، فهمیدن و کاربست آن متون را در زندگی روزانه و موقعیت های اجتماعی داشته باشند، عملکردشان در خواندن بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان آهسته گام، متون خواندن کاربردی، دوره ابتدایی
  • عبدالرحمن خضری*، مرتضی طاهری، امیرحسین مرادی فیلی صفحات 133-146
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دستورالعمل های کانون توجه بیرونی دور و نزدیک بر نوسان های قامتی و فعالیت الکتریکی عضلات کودکان دارای اختلال کم توان ذهنی بود.

    روش

    به این منظور، تعداد 30 نفر از کودکان 10 تا 12 ساله (میانگین 2/11 سال) از بین مدارس استثنایی تهران انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 10 نفره کانون توجه بیرونی دور، نزدیک و گروه کنترل قرار گرفتند. برای سنجش نوسان های قامتی از دستگاه پایداری سنج بایودکس و برای سنجش فعالیت الکتریکی عضلات از دستگاه الکترومیوگرام استفاده شد. شرکت کنندگان نخست در پیش آزمون، 10 کوشش 20 ثانیه ای بدون دستورالعمل را اجرا کردند و سپس هر گروه براساس با برنامه گروه خود در سه جلسه تمرینی 10 کوششی شرکت کرده و در انتها، در جلسه پس آزمون که شامل 10 کوشش بدون دستورالعمل بود، شرکت کردند. در طی مراحل پیش آزمون و پس آزمون، فعالیت الکتریکی عضلات درشت نی قدامی و نعلی ثبت شد. برای مقایسه های درون گروهی از آزمون های t همبسته و تحلیل کواریانس و برای مقایسه های بین گروهی از آزمون تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که عملکرد تعادلی گروه توجه بیرونی دور به طور معناداری بهتر از دو گروه دیگر بود. عملکرد گروه توجه بیرونی نزدیک نیز بهتر از گروه کنترل بود (05/0<p). نتایج فعالیت های الکتریکی عضلات نیز نشان داد که فعالیت عضله نعلی در گروه توجه بیرونی دور کمتر از گروه توجه بیرونی نزدیک بود. اما در مورد عضله درشت نی قدامی، فعالیت این عضله در دو گروه توجه بیرونی دور و نزدیک به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد دور کردن کانون توجه نسبت به متمرکز کردن آن روی فوصل نزدیک تر، نتایج به نسبت مطلوب تری روی تعادل و نوسان های قامتی کودکان با کم توانی ذهنی در پژوهش حاضر دارد و از فرضیه عمل محدود شده حمایت می کند.

    کلیدواژگان: دانش آموزان با کم توانی ذهنی، کانون توجه، الکترومیوگرافی، تعادل وضعیتی
|
  • Fateme Tabnak, Soran Rajabi*, Faridesadat Hosseni Pages 7-24
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of computerized cognitive games on reduction of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) symptoms and time perception in children with ADHD.

    Method

    The present research method was a quasi-experimental pre-test-post-test design with a control group. Thirty students with ADHD were selected through purposeful sampling from elementary school students in Khormoj City and randomly divided into two experimental (Mage= 9.01, SD= 0.67) and control (Mage= 9.20, SD= 0.91) groups. The experimental group was trained in Captain Log software in 20 sessions of 45 minutes and the control group remained on the waiting list. All participants were assessed before and after treatment on the Diagnostic Scale for Conners Attention Deficit Hyperactivity Disorder (Parent and Teacher Form), Time Perception Software, and IVA Software. .

    Results

    The MANCOVA results showed that computer cognitive games have a significant effect on reducing ADHD and improving short-term perception; but no significant effect on the symptoms of hyperactivity/impulsivity and long-term perception.

    Conclusion

    This study that computer cognitive games can be used as a tool to reduce ADHD symptoms and improve time perception.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Time perception, Computer cognitive game, Impulsivity
  • Sara Nejatifar, Ahmad Abedi*, Amir Ghamarani Pages 25-36
    Objective

    The present study aimed to investigate the effectiveness of parent_ centered intervention based on Gottman’s meta- emotional philosophy on cognitive emotion regulation in children with externalizing behavioral problems.

    Method

    This research is applicable in terms of purpose and its method was quasi-experimental with pretest and posttest design with control group. The study population included all 7-10 years old children with externalizing behavioral problems in Isfahan. The sample included 30 students with externalizing behavioral problems who were selected through multiple random cluster sampling and divided into experimental and control groups. The experimental group participated in a 6- session intervention. Achenbach Child Behavior Check List and Cognitive Emotion Regulation Scale were used for data collection.

    Results

    The mean of posttest showed a significant difference between the experimental and control groups (P<0/05), indicating the positive effect of parent-centered intervention. The rate of this effect on the variables of re-focusing on planning was 56%, positive reassessment 69%, acceptability 69%, self-blame 18%, acceptance 54%, ruminant 54%, positive re-focus 56%, catastrophe 31%, and blame of others 25%.

    Conclusion

    This study clarified the role and importance of parental meta-emotional viewpoint. It was also revealed that parent_centered intervention based on meta-emotional philosophy improves the cognitive emotion regulation of children with externalizing behavioral problems. The use of this educational package as part of the parent skills training program is one of the practical suggestions the present of research.

    Keywords: Parent, centered intervention, Meta-emotional philosophy, Cognitive emotion regulation, Externalizing behavioral problems
  • Mohammad Shadbafi, Roghayeh Abdolrahimpour, Elnaz Mohammadi* Pages 37-50
    Objective

    Recent studies have identified a disorder called Sluggish Cognitive Tempo (SCT) that has similarities with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in attention problems, and often mistakenly labeled as ADHD. The purpose of this study was to compare response inhibition and sustained attention in children with ADHD and SCT in order to elucidate the distinct contribution of attention problems in these two disorders.

    Methods

    The design of the present study was in the frame of Casual Comparative. Participants comprised 100 boys (50 ADHD and 50 SCT) from elementary schools in Tabriz in 2019-2020 academic years, who were selected through a screening method using the Child Behavior Rating (SNAP-IV) and SCT scale. So then, continuous performance test was performed on the samples to measure response inhibition and sustained attention. For data analysis, Manova and SPSS 20 were used.

    Results

    The results showed a significant difference between the two groups in response inhibition and sustained attention (P<0.0001). Moreover, ANOVA and means of the two groups showed that children with ADHD have deficits in response inhibition and children with SCT have deficits in sustained attention.

    Conclusion

    Based on the research background and the findings of this study, it seems that children with SCT have deficits in hot executive circuit and children with ADHD have trouble in cold executive circuit.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, Sluggish cognitive tempo, Response inhibition, Sustained attention
  • Fatemeh Alidoosti*, Nasrin Zafar Talai Khales, Shirin Shojaeifar Pages 51-66
    Objective

    Learning disabilities are one of the most common areas in any countrychr('39')s education system. The aim of this study was to investigate the effect of computer-assisted cognitive homework on improving the executive functions and reading performance of children with dyslexia.

    Method

    This research was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population included 8-11 years old children with dyslexia in Mashhad who were diagnosed using DSM-5 and reading tests. The experimental group received computer-assisted cognitive homework training while the control group had no intervention. All participants were assessed by paper-and-pencil tests (reading and dyslexia test (NEMA) and functional tests (Hanoi tower, go/no-go, similarities subtest and digit span subtest) before and after training.

    Results

    Data analysis showed that the participants in the experimental group had significantly higher scores compared to the control group in the post-test phase on reading (P <0.001), direct digit span (P = 0.01), reverse digit span (P = 0.03) and similarities (p <0.01), and lower scores in movement (P = 0.01), time (P = 0.001), commission errors (P = 0.01), omission error (P = 0.001) and reaction time (P = 0.001).

    Conclusions

    It seems that computer-aided cognitive assignments have a positive effect on improving the executive functioning and reading performance of children with reading disorder.

    Keywords: Reading disorder, Executive functions, Computer- assisted cognitive assignments
  • Shahrooz Nemati, Rahim Badri gargary, Shahram Vahedi, Zohre Nouri Pages 67-76
    Objectives

    The purpose of this study was to investigate the effect of mindful parenting on emotional self-regulation in children aged 7-12 years with attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD).

    Method

    This research was supposed as a quasi experimental, pretest and posttest with control group in 30 mothers of Attention Deficit and Hyperactivity Disordered children aged  were selected by sample available, and then randomly assigned 15 individuals in experimental and 15 individuals in control groups. After pretest (BRIEF: behavior rating inventory of execution functioning test) the training package of mindful parenting was completed in eight sessions of two hours by using BRIEF (behavior rating inventory of execution functioning) test as data collection tools. In this study, we used ANCOVA to analyze research data.

    Result

    The results of the study showed that post-test scores in experimental group with control of convergent variance had a significant difference with pre-test scores.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that mindful parenting can play an important role on the emotional self-regulation in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Moreover mindful parenting as a complementary therapy, can be used in treatment of Attention Deficit and Hyperactivity Disordered children and for other children with pervasive developmental disorders.

    Keywords: Mindful Parenting, Emotional Self-Regulation, Attention Deficit-Hyperactivity Disorder
  • Mitrasadat Mirmohamadi, Ziba Barghi Irani* Pages 77-92
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of play therapy on reducing social anxiety and increasing emotional insight in children with sensory-motor disorder in elementary school of Arak.

    Method

    The method of this quasi-experimental research was pre-test, post-test and 2-month follow-up. The statistical population consisted of all children with sensory and motor disorders in Arak City who received educational and rehabilitation services in the academic year 2018-2019. The sample consisted of 26 students with sensory and motor disorders who were selected by simple random sampling method and divided into experimental and control groups. The experimental group received an eight-session intervention in 70 minute weekly sessions and the control group did not receive any intervention. Watson and Freundchr('39')s Social Anxiety Scale and Shiring Emotional Insight Questionnaire were used to collect the required data. Repeated measures analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results of repeated measures analysis of covariance showed that play therapy can decrease social anxiety and increase emotional insight in children with sensory-motor disorder (P≤0/001).

    Conclusion

    The results have important direct and implicit clinical applications in improving emotional insight and reducing social anxiety in children with physical and motor disabilities.

    Keywords: Play therapy, Social anxiety, Emotional insight, Children, Motor-sensory disorder
  • Bakhtiar Moslemi, Masoumeh Azmodeh*, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Marzieh Alivandi Vafa Pages 93-104
    Objective

    Dyslexia is one of the most common learning disabilities. One of the main factors that play a major role in this disorder is the defect in attention, visual and auditory working memory. For this purpose we evaluate the effect of transcranial direct current stimulation (tDCS) on the attention, visual and auditory working memory in children with dyslexia.

    Methods

    A sample of 24 male students from the primary school learning disorders in Saqqez was selected through a targeted sampling method. The subjects were randomly divided into experimental and control groups, then the tests were performed before and after treatment by the n-back test and The Karami Nouri and Morady reading test was evaluated, The intervention group consisted of 15 sessions of one-day, 1.5mA for 20 minutes in the DLPFC area under the treatment of transcranial direct current stimulation (tDCS) based on the treatment protocol. But the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using SPSS 20 software, using covariance analysis.

    Results

    The results show that there is a significant difference between the intervention and control groups in improving visual working memory and attention. Also, Anodchr('39')s stimulus has a positive on improving performance in the auditory work memory, but not significant.

    Conclusion

    It can be concluded that anod stimulation is effective on the attention and visual working memory and improves the problem of dyslexia.

    Keywords: Transcranial direct current stimulation (tDCS), DLPFC dorsolateral prefrontal cortex, dyslexia, visual-auditory work memory, attention
  • Bagher sardary* Pages 105-118
    Objective

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation training on reducing bullying behaviors and increasing empathy among middle-school bully students.

    Method

    This is a semi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population included all male students studying in the secondary schools of Khoy City in the school year of 2018-2019. A sample of 30 people was selected by purposeful sampling method using the Illinois Bullying Scale (IBS) and were randomly assigned into two experimental and control groups. Data were collected Basic Empathy Scale (BES) and Illinois Bullying Scale (IBS). Data analysis using the performed using covariance analysis in SPSS26 program.

    Results

    Data analysis showed that the emotion regulation training led to a significant difference between the groups in bullying behaviors with 51% and empathy with 56%.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that emotion regulation training is effective on reducing bullying behaviors and increasing empathy among middle-school bullying students.

    Keywords: Emotion regulation training, Bullying behaviors, Empathy, Students
  • Ali Sadeghi Sayyah* Pages 119-132
    Objective

    The purpose of this study was Designing guideline of developing functional reading texts for mentally retarded students in primary school.

    Methods

    This study is exploratory in both documentary and field took place. 100 parentsand 100 teachers of students with intellectual disability and 20 Professionals Exceptional Children were recruited using multiple cluster sampling and convenience sampling method, respectively.In order to collect the required information, a researcher-made questionnaire was used to gather information. Descriptive statistics (mean and percent) were used for data processing.

    Results

    The results of this study showed that functional reading texts requirements for mentally retarded students includes six components of social skills, self care skills, personal hygiene skills, eating skills, dressed skills and independent life skills. Skills identified in order of importance are placed within the functional reading texts divided to required skills, selective skills and optional skills.

    Conclusion

    The results of this study suggest that the reading texts taught to Slow paced students would be more practical, that is, students would be able to read, understand and apply those texts in daily life and position Social functions, their performance improves in reading.

    Keywords: functional reading texts, mentally retarded students, primary school
  • Abdolrahman Khezri*, Morteza Taheri, AmirHosein Moradi Feili Pages 133-146
    Objective

    The aim of this study was to survey the effect of distal and proximal external attentional focus instructions on postural sways and muscular electrical activity amongst children with mental retardation.

    Method

    For this purpose, 30 child 10- 12 years old (M= 11.2) were selected from exceptional children schools and divided into three 10- person groups (distal external attentional focus, proximal external attentional focus and control) randomly. We used the Biodex Stability System to measure postural sways and Electromyogram to measure the muscular electrical activity. The participants at pre-test phase performed 10 trials (each trial 20 seconds) without instruction. Then each group, according with their group schedule, participated in three training sessions (each session included 10 trials). Finally, the participants performed 10 trials without instruction as a post-test. During the pre and post- test phases, the electrical activity of Soleus and Tibialis Anterior muscles was recorded. For intra-group comparisons, paired t- test and covariance analysis were used and for between-group comparisons, ANOVA test was used.

    Results

    The results showed that the balance performance of distal external focus group was better than the other groups significantly. Also, the performance of proximal external focus group was better than the control group (P<0/05). The comparisons of muscles electrical activity indicated that the electrical activity of Soleus muscle in distal external focus group was less than the proximal external focus group. But, in case of Tibialis Anterior muscles, the electrical muscle activity in the distal and proximal external focus groups was less than the control group significantly (P<0/05).

    Conclusion

    The findings of the present study showed that shifting the attentional focus away to closer distances has relatively better results on the balance and postural sways of children with mental retardation and supports the constrained action hypothesis.

    Keywords: Mentally retarded students, Focus of attention, Electromyography, Postural balance