فهرست مطالب

پژوهش های عقلی نوین - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های عقلی نوین
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید حسین حسینی الهی*، جعفر مروارید، جواد رقوی صفحات 9-28

    حکمت خالده جایگاهی پررنگ در سنت‌گرایی دارد و درک درست آن، وابسته به درک دقیق سنت‌گرایی است. سنت‌گرایی به‌عنوان جریانی پویا در دنیای مدرن غربی، برداشتی متفاوت از سنت ارایه می‌نماید و در بستری نو به ایضاح مفهوم سنت می‌پردازد. در این میان، حکمت خالده، به‌عنوان محوری‌ترین مولفه در قوام سنت‌گرایی، از ارزش ذاتی و معرفت‌شناسی ویژه‌ای برخوردار است. پرداختن به ابعاد معرفتی و همچنین ارتباط آن با دین و متافیزیک، جز در بستر درک مضامین اصلی این مکتب، ممکن نیست. در این نوشتار با تکیه‌ بر آراء سنت‌گرایان و شارحان معاصر آن، به‌موازات ارجاع به سیر تاریخی این مفهوم، به خوانش جدید آن‌ها از سنت می‌پردازیم و از این مسیر، زمینه درک روشن‌تری از مفهوم محوری حکمت خالده و ابعاد معرفتی و نسبت آن با سنت، دین و متافیزیک را فراهم می‌کنیم.

    کلیدواژگان: سنت گرایی، حکمت خالده، وحدت ادیان، شواین، گنون، سید حسین نصر
  • جهانگیر مسعودی، محمدجواد اخگری * صفحات 29-44

    یکی از ویژگی‌های هرمنوتیک فلسفی گادامر، ارایه رویکردی جدید در قرایت متون با تکیه بر گفتگوی توافقی میان مفسر و متن است. اگرچه این رویکرد به نام گادامر ثبت شده است، اما می‌توان چنین رویکردی را از قرآن و روایات نیز به دست آورد. بر اساس این رویکرد، نقش متن و مفسر در فرآیند معنایابی و فهم، کاملا برابر است به گونه‌ای که هر دو به یک اندازه در حصول آن نقش دارند. بر این اساس می‌توان از موضع برابر میان عقل و دین به تحلیل و تبیین آراء اندیشمندان مختلف از جمله ملاصدرا پرداخت و این پرسش را مطرح کرد که «آیا ملاصدرا در آراء ویژه خود، رویکرد گفتگوی توافقی میان عقل و دین را اتخاذ نموده است؟» با بررسی آراء ویژه ملاصدرا به ویژه در سه مسئله «حقیقت علم»، «حقیقت علیت» و «حرکت جوهری» می‌توان به این نتیجه دست یافت که وی چنین رویکردی داشته است، بنابراین فیلسوفی ترکیبی و گفتگویی به شمار می‌آید. نویسنده در این مقاله با روش پژوهشی «تحلیل عقلی» و همچنین روش «نقلی» به بررسی و اثبات این مسئله می‌پردازد.

    کلیدواژگان: حقیقت علم، حقیقت علیت، حرکت جوهری، گفتگوی توافقی، ملاصدرا
  • ابراهیم رستمی *، سید محمد قادری صفحات 45-60

    در این پژوهش پس از بیان تفاوت جنس و جنسیت به تبیین نظریات فلاسفه در مورد چگونگی پیدایش نفس انسانی می‌پردازیم و در ادامه مسئله جنسیت نفس را با توجه به نظریه روحانیه‌الحدوث و جسمانیه‌الحدوث بودن نفس تحلیل می‌کنیم. بر اساس نظریه روحانیه الحدوث، خاستگاه جنسیت فقط در جنس، مطرح بوده و در نفس، جایگاهی ندارد؛ از این رو نفس به لحاظ ذات مجرد خود، فاقد ویژگی‌های جنسیتی است و فقط در مقام فعل با توجه به وضعیت‌های مختلف بدنی، کارکردهای جنسیتی خاص خود را دارد. اما بر اساس نظریه جسمانیه‌الحدوث بودن نفس و با عنایت به برخی از اصول فلسفی حکمت صدرایی می‌توان به این تحلیل دست یافت که نفس متشکل از بدن و ویژگی‌های جسمی زنانه، با نفس متشکل از بدن و ویژگی‌های جسمی مردانه، به لحاظ گرایش‌های جسمانی، روانی، عاطفی و شناختی متفاوت است و براین اساس، جنسیت امری هویتی است و تفاوت جنسیت زن و مرد به حاق وجود آنها باز‌می‌گردد. بنابراین همان‌گونه که از نظر پزشکان و روان‌شناسان، زن و مرد به لحاظ جسمانی و روانی و عاطفی متفاوت بوده و براساس متون دینی نیز زن ومرد حقوق متفاوتی دارند، به لحاظ فلسفی نیز نفس زن و مرد گرایش‌های نفسانی خاص خود و متناسب با بدن زنانه و مردانه را خواهند داشت.

    کلیدواژگان: جنسیت، نفس، روحانیه الحدوث، جسمانیه الحدوث
  • زهرا رسولی، محمدکاظم علمی سولا *، علی غنایی چمن آباد، علیرضا کهنسال صفحات 61-84

    بسیاری از فلاسفه اسلامی بحث اختیار انسان را از مهم‌ترین راه‌های ‌خداشناسی می‌دانند؛ زیرا معتقد هستند انسان در ذات، صفات و افعال، شبیه خداوند است و از این‌رو شناخت اختیار انسان و حدود آن، نقش و جایگاه او در هستی و نیز نسبت وی با خداوند را روشن می‌کند. ملاصدرا این بحث‌ را به‌صورت منسجم و ابتکاری بر مبنای اصول وجودشناختی اصالت، تشکیک و وحدت وجود بیان کرده و در نهایت به‌نحوی بدیع، نظریه امر بین‌الامرین را از طریق نظریه وحدت شخصی وجود تبیین می‌کند. گزنیگا نیز به‌عنوان دانشمند علوم اعصاب‌شناختی و نوخاسته‌گرا در مسئله مغز/ذهن در راستای تبیین اختیار انسان معتقد است اراده انسان، ساخته «مفسر» مغز است و آزادی انتخاب برای انسان از طریق تعامل در اجتماع و محیط حاصل می‌شود، اما در‌عین‌حال انسان، موجودی مسیول می‌باشد. در این نوشتار ابتدا مبانی اندیشه هریک از این‌دو متفکر تبیین شده و پس از بیان تشابه‌ها و تفاوت‌های دیدگاه آنان، هر دو دیدگاه، تحلیل و ارزیابی می‌شود.

    کلیدواژگان: اختیار، اراده، مفسر مغز، ملاصدرا، گزنیگا
  • عباس بخشنده بالی *، محمود خونمری صفحات 85-104

    معرفت و تقوا رابطه‌ای متقابل یا دوسویه دارند. اختلاف حکما درباره مسئله تاثیر معرفت بر تقوا، در اصل این اثرگذاری است که بعضی آن را پذیرفته و بعضی منکر آن هستند. اما در مورد عکس این رابطه، یعنی تاثیر تقوا بر معرفت، و به ویژه، در مورد این‌که تقوا مولد یا زمینه‌ساز چه نوع معرفت‌هایی می‌تواند باشد، میان آنان اختلاف نظر وجود دارد. پرسشی که در این قسمت به ذهن می‌رسد این است که در بحث تاثیر تقوا بر معرفت، کدام یک از معرفت نظری و یا عملی تحت‌تاثیر تقوا قرار خواهد رفت؟ شهید مطهری به عنوان اندیشمند معاصر مسلمان معتقد است تقوا می‌تواند فقط در عقل عملی موثر باشد و تاثیری بر عقل نظری ندارد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای با استناد به مبانی دینی به نقد دیدگاه شهید مطهری می‌پردازد. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد اموری مانند تجربه عرفانی عرفا، حکم وجدان، عمومیت نصوص دینی، فلسفه آفرینش، قوس صعود و عمومیت تجلی بر تاثیر تقوی بر معرفت‌های نظری و عملی دلالت می‌کند.

    کلیدواژگان: استاد مطهری، معرفت شناسی، تاثیرات تقوا، معرفت نظری، معرفت عملی
  • عباس یزدانی *، محمدعلی میرباقری صفحات 105-126

    استدلال از طریق تجربه دینی یکی از استدلال‌هایی است که برای اثبات وجود خدا ارایه می‌شود. (که در این مقاله مراد از آن به‌طور خلاصه و کمتر دقیق، «برهان تجربه دینی» است) این استدلال، از تجربه دینی که برخی افراد از سر می‌گذرانند، به‌عنوان قرینه‌ای به سود وجود خدا استفاده می‌کند. ریچارد سویین‌برن از جمله کسانی است که در کتاب وجود خدا چنین استدلالی را اقامه می‌کند. یکی از پایه‌های استدلال او اصلی است که نام «اصل آسان‌باوری» بر آن می‌نهد. این اصل به‌طور خلاصه می‌گوید اگر شیء الف به ادراک درآید، می‌توان نتیجه گرفت که به‌طور محتمل شیء الف وجود دارد. هدف مقاله حاضر، ارزیابی انتقادی امکان استفاده از این اصل در برهان تجربه دینی است و از مجموع نقدهای نویسنده (مقاله) و نقدهای مطرح‌شده توسط دیگران بر کاربرد این اصل در برهان تجربه دینی، به این نتیجه خواهیم رسید که این اصل به‌خاطر مواجه بودن با چالش‌های جدی در برهان تجربه دینی قابل‌استفاده نیست.

    کلیدواژگان: اصل آسان باوری، برهان تجربه ی دینی، ریچارد سوئینبرن، اثبات وجود خدا
  • قدرت الله قربانی * صفحات 127-146

    می‌سازد. پیروان هریک از ادیان بر اساس ویژگی های تاریخی یا الهی و غیرالهی بودن دین خود، پاسخ های متفاوتی به این پرسش داده‌اند. در این تحقیق با استفاده از روش های عقلانی، استقرایی، تاریخی و تحلیل محتوا، بر ملاک های مختلفی برای ارزیابی حقانیت ادیان تمرکز می شود. این ملاک ها عبارتند از: 1. خداباوری؛ 2. الهی بودن؛ 3. وحدانیت در مقابل شرک؛ 4. آخرت باوری؛ 5. انسجام معرفتی و انطباق بیشتر با عقلانیت بشری؛ 6. جامعیت در آموزه ها و کارآیی در تامین معنای زندگی انسان؛ 7. آموزه‌محوری به‌جای پیامبر‌محوری؛ 8. عدم تحریف کتب مقدس و 9. اصلاح انحرافات ادیان پیشین. رابطه طولی و عرضی این ملاک ها ما را قادر می سازد تا در نهایت به این نتیجه برسیم که ادیان الهی حقانیت بیشتری دارند و از میان آنها نیز دینی که بدون تحریف بوده یا تحریفات کمتر و باورهای منسجم و عقلانی تر بیشتر داشته باشد و نقش موثری در معنای زندگی و اخلاق مومنان برجای بگذارد، واجد حقانیت بیشتری خواهد بود. ضمن اینکه حقانیت دینی، امری ذومراتب و تشکیکی است و از این‌رو بیشتر سنت های دینی، به‌ویژه ادیان الهی واجد آن هستند، اما میزان بهره مندی آنها از آن یکسان نیست، بلکه به میزانی که معیارهای فوق در یک سنت دینی حضور بیشتر و پررنگ تری دارند، آن دین می تواند دربردارنده درجه تشکیکی و سلسله‌مراتبی عالی تری از حقانیت باشد.

    کلیدواژگان: ادیان، کثرت گرایی، حقانیت، خداباوری، وحدانیت
  • محمدمسعود سعیدی * صفحات 147-170

    برای انجام یک پژوهش تطبیقی- قرآنی درباره معنویت، نخست باید معنویت را تعریف کنیم. این واژه در قرآن به‌کار نرفته است و تعریف آن در واقع، تعیین و تحدید دقیق موضوع یک پژوهش تطبیقی است. این مقاله جستجویی عقلانی برای دست‌یابی به تعریفی مناسب برای معنویت است، به‌نحوی که بتوان آن را در پژوهش‌های تطبیقی- قرآنی ملاک قرار داد. چنین تعریفی، به اصطلاح یک تعریف اسمی و قراردادی خواهد بود. در یک تعریف قراردادی، بیشتر مناسب بودن آن با اهداف تحقیق مدنظر است تا اینکه نگران صحت و مطابقت کامل آن با واقع باشیم. بنابراین، در این مقاله، بحث این نیست که معنویت درست یا حق، کدام است و چه تفاوتی با معنویت نادرست یا باطل دارد، بلکه به‌دنبال تعریفی هستیم که با هدفی مقایسه‌ای در راستای مقایسه نظرات قرآن با دیگر دیدگاه‌هایی که درباره معنویت وجود دارد، مناسبت داشته باشد. در نهایت معلوم خواهد شد که مناسب‌ترین تعریف معنویت این است که آن را فرایند جستجوی به نسبت پایدار امر قدسی در زندگی بدانیم.

    کلیدواژگان: پژوهش تطبیقی- قرآنی، معنویت، مقدس (قدسی)، فرایند جستجو، معنای زندگی
  • محمد مهدی شمسی *، محمدرضا ضمیری، علی سعیدی، حسین اسماعیلی صفحات 171-190

    مک ناتن براساس دیدگاه خاص گرایی و هم چنین وظیفه‌گرایی (در معنای موردنظر خویش) معتقد است تبیین انگیزش اخلاقی و هم چنین تبیین علل ضعف های اخلاقی باید براساس موقعیتی سنجیده شود که فعل در آن رخ می‌‌دهد. وی اعتقاد دارد زمانی‌‌که شخص در موقعیت انجام فعل قرار می‌‌گیرد، می‌‌تواند از موقعیت خود، دو نوع درک یعنی درک عام و درک محدود داشته باشد. وی درک عام از موقعیت را به افراد بافضیلت نسبت داده و معتقد است اگر شخص به درک عام دست یابد هرگز دچار ضعف اخلاقی نخواهد شد. مک ناتن ضعف اخلاقی را در حوزه درک محدود بررسی کرده و عواملی همچون جذابیت فعل غیراخلاقی، غلبه احساس بر عقل و قوی بودن ملاحظات غیراخلاقی از ملاحظات اخلاقی را سبب درک محدود از موقعیت و ضعف اخلاقی برمی‌‌شمارد. از سوی دیگر علامه طباطبایی نیز در شکل‌گیری مفاهیم اخلاقی، درک شخص از موقعیت را مدنظر قرار داده‌ و همین امر زمینه مقایسه اندیشه دو متفکر را در حوزه تبیین علل ضعف های اخلاقی فراهم آورده است. علامه نیز به دو نوع درک عام و محدود از موقعیت اشاره می‌‌کند. ایشان درک عام را به افراد دارای ایمان قوی اختصاص داده‌ و علت درک محدود را ضعف ایمان، جهالت اختیاری، برتر دانستن لذت های قوای شهوی و غضبی و ضعف اراده (ناشی از عواطف، ملکات اخلاقی، جو اجتماعی) می‌‌داند. درنتیجه هر دو متفکر در حوزه تبیین علل ضعف های اخلاقی به دو نوع درک عام و محدود از موقعیت اشاره نموده و درک عام را به افراد بافضیلت اختصاص داده‌اند و هم چنین مسئله ضعف اخلاقی را در حوزه درک محدود بررسی نموده‌اند.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، دیوید مک ناتن، انگیزش اخلاقی، ضعف اخلاقی، ضعف اراده
|
  • Seyed Hosein Hoseini Elahi *, JAFAR MORVARID, javad raghavi Pages 9-28

    Perennial philosophy has an outstanding status in traditionalism and its proper understanding is dependent upon accurate understanding of traditionalism. The latter, as a dynamic trend in the Western modern world, provides a different impression of tradition and undertakes to clarify tradition on a novel ground. In the meantime, perennial philosophy, as the most pivotal component in the consistency of traditionalism, enjoys a specific essential and epistemological value. Dealing with its epistemic dimensions as well as its relation to religion and metaphysics would not be possible except through understanding the main contents of this school. In this paper, with reliance on the opinions of contemporary traditionalists and commentators as well as reference to the historical development of this concept, we would address their new perusal of tradition and thereby provide the ground for a clearer understanding of the pivotal concept of perennial philosophy, its epistemic dimensions, and its relation to tradition, religion, and metaphysics.

    Keywords: Traditionalism, perennial philosophy, unity of religions, Schuon, Guénon, Seyyed Hossein Nasr
  • Jahangir Masoodi, mohammad javad Akhgari * Pages 29-44

    One of characteristics of Gadamer’s philosophical hermeneutics is provision of a new approach in reading texts with reliance on dialectics between the interpreter and the text. Although this method is registered in Gadamer’s name, such an approach can be implied from the Qur’an and traditions as well. According to this approach, the roles of the text and the interpreter are quite equal in the process of understanding and comprehension to the extent that both are equally effective in achieving it. Thus, analysis and explanation of the thinkers’ opinions can be equally dealt with by reason and religion. Accordingly, the question can be raised as to, “Has Mulla Sadra adopted the dialectic approach between reason and religion in his special opinions?” By examining Mulla Sadra’s special opinions, particularly in three issues of “reality of science”, “reality of causality”, and “substantial motion”, we can conclude that he has possessed such an approach, thus being regarded as a synthetic and dialectic philosopher. In this article, the writer undertakes to examine and establish this issue with the “rational analysis” research method as well as “narrative” method.

    Keywords: reality of science, reality of causality, substantial motion, hermeneutical dialectic, Mulla Sadra
  • ebrahim rostami *, seyyed mohammad ghaderi Pages 45-60

    Upon stating the difference between sex and gender, this research would deal with the way in which human soul has come into existence and would go on to analyze the gender of the soul in respect to the theory of spiritual createdness (rowḥāniyat al-ḥudūth) and corporeal createdness (jismāniyat al-ḥudūth) of the soul. According to the theory of spiritual createdness, the origin of gender comes up only in sex and it has no place in the soul; therefore, the soul is immaterial in essence, lacks gender features and has its specific gender features only as per its various physical conditions. However, according to the theory of corporeal createdness of the soul and with regard to some of the philosophical principles of Mullah Sadra’s philosophy one can achieve conclusion that the soul consisting of body and female physical features is different from the soul consisting of body and male physical features in terms of physical, emotional, and cognitive tendencies and thus gender is an identity issue and the difference between the gender of man and woman is traced back to the very reality of their existence. Therefore, as from the viewpoints of the physicians and psychologists men and women are physically, psychologically, and emotionally different and also as according to religious texts men and women have different rights, so also in philosophical terms the soul of men and women would have their own specific psychic and sensual tendencies proportionate to their feminine and masculine bodies.

    Keywords: gender, soul, spiritually created, corporeally created
  • zahra Rasouli, Mohammad Kathem Elmi Sola *, ali Ghanaei, Alireza Kohansal Pages 61-84

    Many of the Muslim philosophers view human free-will as among the most significant means of knowing God; that is because they believe that man is similar to God in his essence, attributes, and actions and thus knowing human free-will and its limits would clarify his role in the world of being as well as his relation to God. Mulla Sadra has stated this discourse in a coherent and innovative way based on the principle of the ontology of genuineness, gradation, and oneness of being and ultimately has ingeniously explained the theory of intermediate position (amr-i bain al-amrain) through the theory of individual oneness. Similarly, in respect to explaining human free-will, Gazzaniga, as a leading researcher in cognitive neuroscience and the study of the neural basis of mind, believes that human free-will is made up by the brain's "interpreter" and freedom of choice is attained for man through interaction in society and environment, but at the same time humans are responsible beings. In this paper, first, each of these thinkers' principles of thoughts is elucidated and then, after explaining the similarities and differences of their viewpoints, both viewpoints are analyzed and evaluated.

    Keywords: free-will, volition, brain's interpreter, Mulla Sadra, Gazzaniga
  • Abbas Bakhshandeh Bali *, Mahmood khonamri Pages 85-104

    Ma‘rifa (doctrinal knowledge) and piety are interactively or reciprocally related. The philosophers' disagreement over the effect of ma‘rifa on piety is in fact this very efficacy, which some accept and others deny. As for the contrary, that is the effect of piety on ma‘rifa, however, they disagree, especially in terms of what kind of ma‘rifa can piety produce or provide the ground for. The question that crosses one's mind here is that regarding the effect of piety on ma‘rifa which one of the theoretical or practical ma‘rifa is effected by piety? As a contemporary Muslim scholar, Shahid Mutaharri believes that piety can be effective only on practical intellect and does not have any effect on theoretical intellect. With a descriptive-analytical method, using library sources, and relying on religious principle, this research undertakes to criticize Shahid Mutahhari's viewpoint. The findings show that such notions as mystical experience of the mystics, the mandate of conscience, the generality of religious statutes, the philosophy of creation, the arc of ascent, and the universality of manifestation denote the effect of piety on theoretical and practical ma‘rifa.

    Keywords: Ustad Mutahhari, epistemology, the effects of piety, theoretical ma‘rifa, practical ma‘rifa
  • Abbas Yazdani *, Mohammadali Mirbagheri Pages 105-126

    Argument through religious experience is one of the arguments presented for proving the existence of God (which in this article is briefly and less accurately called "religious experience argument"). This argument uses religious experience, which some people undergo, as an indication of the existence of God. Richard Swinburne is among those who raise such an argument in his book, “The Existence of God”. One of his basic arguments is a principle that he calls "credibility principle". Briefly stated, this argument says that if the object A is understandable, it can be concluded that the object A probably exists. The present article is a critical assessment of the possibility of using this principle in religious experience argument. Furthermore, it is concluded from all the critiques of the writer (of the article) and the critiques brought up by others concerning the use of this argument in religious experience argument that because of facing with serious challenges, this principle is not applicable.

    Keywords: credibility principle, religious experience argument, Richard Swinburne, proving the existence of God
  • Qodratullah Qorbani* Pages 127-146

    Plurality of religion and the variation of vastly different religious attitudes always prompt us to ask questions about the criteria for their rightfulness. Followers of each religion have given different answers to this question as per their religion's historical features or their being among the Revealed or non-Revealed religions. Using rational, inductive, and historical methods and content analysis, this research has concentrated on different criteria for the assessment of the rightfulness of religions. These criteria include: 1. Belief in God, 2. Divinity, 3. Unity versus polytheism, 4. Belief in the Hereafter, 5. Epistemic coherence and more adaptation to human rationality, 6. Universality in doctrines and efficiency in providing meaning for human life, 7. Doctrine-centeredness instead of prophet-centeredness, 8. Non-distortion of Holy Scriptures, and 9. Correction of prior religions. The longitudinal and latitudinal relations of these criteria would enable us to draw the conclusion that the Revealed religions enjoy more rightfulness; and in turn, the one among them that is undistorted or less distorted, enjoys more coherent and rational beliefs, and plays a more effective role in the meaning of life and ethics of the faithful is more rightful. Meanwhile, religious rightfulness is gradational and thus most of religious traditions, especially the Revealed Religions, have it. However, they do not enjoy it equally; rather, the more noticeable presence the above criteria have in a religious tradition, the higher gradational and hierarchical rank that religion can enjoy.

    Keywords: religions, Plurality, rightfulness, belief in God, Oneness
  • Mohammad Masood Saeedi* Pages 147-170

    In order to carry out a comparative-Qur’anic research about spirituality, we must first define spirituality. This term has not been used in the Qur’an and its definition is indeed an accurate determination and limitation of the subject of a comparative research. This article is a rational search for attaining a suitable definition of spirituality so that one can set it as a criterion in comparative-Qur’anic research studies. Such a definition would be a so-called nominal and conventional one. In a conventional definition, we are more concerned with its proportion to the objectives of the research rather than its correctness and full consistency with reality. Therefore, the question in this article is not what the right or true spirituality is and what difference it has with untrue and false spirituality; rather, we are in search of a definition that is proportionate to a comparative objective parallel to comparison of the Qur’an’s views with other views existing about spirituality. In conclusion, it would be clarified that the most appropriate definition of spirituality is to consider it as a relatively persistent search for “the sacred” in life.

    Keywords: comparative-Qur’anic research, Spirituality, sacred, search process, meaning of life
  • mohammad mahdi shamsi*, mohammadreza zamiri, ali saeedi, hosein esmaeli Pages 171-190

    Based on his viewpoint of particularism as well as functionalism (in his own sense of the word), McNaughton believes that the elucidation of moral motivation as well as stating the reasons for moral weakness must be assessed on the basis of the situation in which the action takes place. He believes that when the person gets into a situation to act, he can have two kinds of perception of his situation: i.e., the general and the limited. He attributes the general perception of a situation to pious people and believes that if the person achieves a general perception, he would never get entangled in moral weakness. McNaughton has studied moral weakness in the field of limited perception and viewed such factors as the attractiveness of immoral acts, domination of sensation over reasoning and the immoral consideration being stronger as the causes for limited perception of the situation and moral weakness. On the other hand, Allama Tababtaba'i has also taken into consideration the person's perception of a situation in the formation of moral concepts and this very issue has provided the ground for a comparison of the two thinkers' opinions on elucidation of the reasons for moral weakness. Allama points out two types of general and limited perception, too. He attributes the general perception to the strongly faithful people and considers weakness of faith, voluntary ignorance, prioritizing pleasures of faculties of lust and anger, and weakness of determination (resulting from emotions, moral dispositions, and social atmosphere) as the reasons for weakness of faith. Consequently, both thinkers have pointed out two types of general and limited perception of situation concerning elucidation of moral weakness and have attributed general perception to pious people. They have also examined moral weakness concerning limited perception.

    Keywords: Allama Tababtaba'i, David McNaughton, moral motivation, moral weakness, will-power weakness